Ödåkra 1:80 med flera, Ödåkra

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ödåkra 1:80 med flera, Ödåkra"

Transkript

1 Detaljplan för del av fastigheten Ödåkra 1:80 med flera, Ödåkra Helsingborgs stad Planområdets ungefärliga läge Planbeskrivning Upprättad den 27 november SAMORDNAT PLANFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden den "DAG månad ÅR" Beslut om granskning av stadsbyggnadsnämnden "DAG månad ÅR" Beslut om tillstyrkan av stadsbyggnadsnämnden "DAG månad ÅR" Antagen av kommunfullmäktige "DAG månad ÅR" " PARAGRAFNUMMER" Laga kraft "DAG månad ÅR" Genomförandetid till och med "DAG månad ÅR" Samråd Granskning Antagande Laga kraft

2 Detaljplanen redovisas i följande handlingar Denna planbeskrivning Detaljplanekarta med planbestämmelser Utredningar till grund för förslaget (tillgängliga på Stadsbyggnadsförvaltningen) Järnvägsplan, Dubbelspår Ängelholm Helsingborg, Romares väg (Trafikverket, 2015) och tillhörande handlingar inklusive Miljökonsekvensbeskrivning, Samrådsunderlag, valt alternativ (Trafikverket, 23 november 2015). Kontaktuppgifter Planarkitekt John Hellman, telefon Medverkande Medverkande i planarbetet är planarkitekt Asterios Tolikas, exploateringsingenjör Maria Montelius och Johan Cedergren (Mex), Landskapsarkitekt Alfred Nerhagen och Projektledare Torgny Johansson. Innehåll 1. PLANEN I KORTHET SYFTE SAMMANFATTNING PLANFÖRSLAG OMRÅDETS DISPOSITION OCH GESTALTNING BEBYGGELSE GRÖNSTRUKTUR OCH ALLMÄNNA PLATSER TRAFIK TEKNISK FÖRSÖRJNING FASTIGHETSINDELNING OCH ADMINISTRATIVA BESTÄMMELSER KONSEKVENSER BEDÖMNING AV MILJÖPÅVERKAN SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING PÅVERKAN PÅ RIKSINTRESSEN MILJÖ, HÄLSA OCH SÄKERHET NATUR OCH KULTURMILJÖ SOCIALA FÖRHÅLLANDEN PLANENS GENOMFÖRANDE PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR BAKGRUND OCH ORGANISATION PLANOMRÅDET SERVICE RIKSINTRESSEN OCH FÖRORDNINGAR TIDIGARE KOMMUNALA STÄLLNINGSTAGANDEN... 21

3 1. Planen i korthet Detaljplanen upprättas i enlighet med bestämmelserna i Plan och bygglagen (2010:900) och upprättas enligt samordnat förfarande (5 kapitlet 7a) tillsammans med järnvägsplan för sträckan Ängelholm Romares väg, Helsingborg. 1.1 Syfte Syftet med detaljplanen är att inom planområdet möjliggöra för en utbyggnad av Västkustbanan till dubbelspår. Syftet inkluderar förändring av perrongernas läge och utsträckning, bullerskydd och till järnvägen tillhörande anläggningar samt att möjliggöra för nya planskilda korsningar mellan spårtrafik och övriga trafikslag. Syftet är även att i plan bekräfta det för stationsläget kulturhistoriskt viktiga boställshuset. 1.2 Sammanfattning Detaljplanen möjliggör för en utvidgning av järnvägen genom Ödåkra till dubbelspår. Detaljplanen är en direkt följd av upprättandet av järnvägsplan för Västkustbanan mellan Ängelholm och Romares väg i Helsingborg. Efter genomförandet bidrar utbyggnaden till att möjliggöra för kortare restider längsmed Västkustbanan och att den lokala pendlingen på västkustbanan i framtiden kan stärkas. Det stärker även möjligheterna till en framtida utveckling av Ödåkra som stationsort. Illustration av centrumkoppling med framtida stationsläge. Sweco, 20 november (22)

4 Förslag Detaljplanen möjliggör: Dubbelspår genom hela Ödåkra, Breddning av befintliga dubbelspår i nuvarande stationsläge, Tre nya planskilda korsningar varav en endast för gång och cykeltrafik, Flytt och förlängning av perronger Bullerskydd längsmed hela järnvägssträckan genom samhället Bekräftar befintlig bostadsbyggnad strax väster om järnvägen. Konsekvenser Stadsbyggnadsförvaltningen har tillsammans med Trafikverket bedömt att planens genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan enligt 4 kap 34 plan och bygglagen eller 6 kap 11 miljöbalken. Miljökonsekvensbeskrivning upprättas inom ramarna för järnvägsplanen och förväntas bli färdigställd under våren Under samrådet av detaljplanen finns en tidig version av miljökonsekvensbeskrivningen tillgänglig. Denna version är inte att betrakta som ett utkast men kan komma att förändras inför samråd och godkännande av miljökonsekvensbeskrivningen. Ett flertal fastigheter längsmed Västkustbanan i Ödåkra berörs direkt av järnvägens breddning. Det handlar exempelvis om att delar av eller hela fastigheter behöver tas i anspråk för järnvägen, att gator behöver stängas och att bullerskydd måste uppföras till följd av järnvägsplanen. Samtidigt påverkas hela samhället genom att exempelvis trafikflöden och rörelsemönster förändras på grund järnvägspassagerna flyttas till nya lägen. Även stadsbilden och kulturmiljön påverkas på grund av behovet av att fälla ett flertal större träd i samhället och behovet av en hög bullerskärm längsmed järnvägens båda sidor. Bullersituationen förbättras när bullerskydd uppförs jämfört med dagens situation enligt utförda bullerstudier för de boende närmst järnvägen samtidigt som den försämras utifrån antalet fastigheter där gällande riktlinjer överskrids. Planeringsförutsättningar Planområdet består till övervägande del av järnväg i enkelspår, station med dubbelspår och i övriga delar av allmän platsmark och privata bostadsfastigheter. Ödåkra som samhället har vuxit fram längsmed Västkustbanan och till stor den tack vare järnvägen. Följden är att många av samhällets kulturhistoriskt intressanta byggnader och området ligger vid spårområdet. Redan idag överskrids riktvärden för trafikbuller för de boende längsmed järnvägen. Planstatistik Planområdets area: ca 7,9 ha Parkmark: ca 2600 m 2 Torg: ca 9500 m 2 Antal q märkta byggnader: 1 4 (22)

5 2 Planförslag 2.1 Områdets disposition och gestaltning Detaljplanen består till övervägande del av trafikområde längsmed Västkustbanans sträckning genom samhället. Därutöver planläggs tre planskilda korsningar och två torgytor i anslutning till Ödåkra centrum. 2.2 Bebyggelse Planbestämmelser som reglerar bebyggelsen B Bostäder. Högsta byggnadshöjd i meter. r q 1 k 1 Högsta totalhöjd i meter. Byggnad får ej rivas, 4 kap 16 och 30 PBL Kulturhistoriskt värdefull byggnad. Underhållsarbeten skall utföras överensstämmande med ursprungligt utseende, PBL 4 kap 16 punkt 3 Sockel ska vara av naturstensblock. Fasader ska vara utförda i gult tegel i kryssförband med stickbågar och band i rött tegel. Skorsten ska vara i hårdbränt tegel. Taktäckning ska vara röda tvåkupiga takpannor och taket likbent sadeltak. 4 kap 16 2och 30 PBL. Marken får inte förses med byggnad, 4 kap 11 punkt 1 eller 16 punkt 1 PBL På marken får endast komplementbyggnad uppföras, 4 kap 11 punkt 1 eller 16 punkt 1 PBL Bostäder Inom planområdet medges bostäder på en befintlig bostadsfastighet på Gulsparven 1:23. Den befintliga byggnaden har bedömts vara av kulturhistoriskt värde vilket beskrivs i stycket Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. Två stycken ytor för bostadsändamål planeras med avsikten att de ska kunna användas för sophanteringen i de närliggande kvarteren. Dessa ytor kan användas för till bostadsändamålet kompletterande bebyggelse som exempelvis i form av miljöhus eller underjordiska lösningar för avfallshantering. 5 (22)

6 Dnr: 387/2015 Redaktionelltt ändrad "DAG månad ÅR" Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse Ödåkra 1:2, Foto ur utkast till Bevarandeprogram för Ödåkra. Bostadsbyggnaden på Ödåkra 1:23 är ett gammalt boställshus för järnvägen som förmodligen är uppfört samtidigt med det idag rivnaa stationshuset år Som sådant utgör byggnaden en viktig länk till den gamlaa stationsmiljön som utgjorde grundenn för Ödåkrass uppkomst som sam är hälle. Bostadsbyggnadenn föreslås därför få rivningsförbud (r) i planförslaget. Då byggnaden kulturhistoriskt viktig ska underhållsarbeten utföras överrensstämmande med det ursprungliga utseendet (q 1 ). Särskilt viktiga delar för byggnadens utseende och därför särskilt utpekat med varsamhetsbestämmelse (k 1 ) är byggnadens sockel av naturstensblock, fasaderna i gultt tegel satt i kryssförband med stickbågar och band utförda i rött tegel. Sadeltakett som är belagt med röda tvåkupiga takpannor och skorstenen utförd i hårdbränt tegel. t Därutöver är även fönstren, utförda med korspostindelning, karaktärsgivande till huset men dessa är av ett senare datum. 2.3 Grönstruktur och allmänna platser Planbestämmelser som reglerar grönstrukturen PARK Anlagd park, 4 kap 5 punkt 2 PBL TORG Torgplats, 4 kap 5 punkt 2 PBL 6 (22)

7 Grönområden och parker Inom planområdet föreslås fem mindre områden som park. Av dessa områden utgör de två största vägslänter mot den planskilda järnvägskorsningen i centrala Ödåkra (Centrumkopplingen). Övriga tre är ytor längsmed Centrumkopplingen. På grund av det centrala läget vid Ödåkra centrum och stationen är det viktigt att dessa ytor gestaltas med det i åtanke. Platser Planförslaget inkluderar två torgytor i anslutning till den norra änden av det framtida stationsläget vid den planskilda järnvägskorsning som i järnvägsplanen benämns Centrumkopplingen. Torgen planeras vara den huvudsakliga entrén till Ödåkra station och bland annat innehålla funktioner knutna till stationen. Sektion över hur mötet mellan väg, cykelväg, torg och järnväg skulle kunna hanteras. Atkins Torgytorna ska ta upp höjdskillnaderna mellan järnväg, väg och kringliggande marknivå på ett bra sätt. De möjliggör för en trygg, tillgänglig, funktionell och tydlig passage under järnvägen mellan olika trafikslag och till övriga Ödåkra. Tillgängligheten till och mellan perrongerna är av särskild vikt vid gestaltning av torgen. 7 (22)

8 Vision av centrumkopplingen med intilliggande trappor och torg: Atkins, 17 oktober Utformning av gator Planförslaget innehåller tre planskilda järnvägspassager med tillhörande gator. En är avsedd för endast gång och cykeltrafik och övriga två även för motortrafik. Den norra (centrumkopplingen) och den södra järnvägspassagen är utformade för samtliga trafikslag. Här separeras gång och cykeltrafik från motortrafiken och placeras på en högre nivå än körbanan. Den högre placeringen av gång och cykelväg ger en flackare lutning och bättre framkomlighet. Vid centrumkopplingen är avsikten att gång och cykelvägen söder om vägen ska gå i samma nivå som torgets lägsta delar och att dessa blir en del av samma yta. Förslag till sektionsritning för planskild korsning centrumkopplingen mellan Fleningevägen och Allerumsvägen i centrala Ödåkra. Gång och cykelväg på högre nivå vid sidan av körbanan. Sweco (22)

9 Dnr: 387/2015 Redaktionelltt ändrad "DAG månad ÅR" Förslag till sektionsritning för planskild korsning som kopplar samman Ängavångsgatan med Boktunnel gatan strax söder om Ödåkra. Sweco Den mellersta planskildaa järnvägskorsningen i Drivhusgatans förlängning utgörs av en under järnvägen avseddd för endast gång och cykeltrafik. 2.4 Trafik Planförslaget utgörs i huvudsak av järnväg med dubbla spår genom Ödåkraa med ett planerat stationsläge i centrala Ödåkra. Planförslaget ger därutöver möjlighet att genomföra tre nya planskilda järnvägspassager och innebär att befintliga passager i plan stängs. Viktiga aspekter i planförslaget utöver järnvägens breddning är ä att säkerställa tillgängligheten till plattformslägena och säkerställa goda möjligheter att ta sigg mellan Ödåkra väster och öster om järnvägen. Planbestämmelser som reglerar trafikfrågor T Trafik,, 4 kap 5 punkt 3PBL GATA Lokaltrafik, 4 kap 5 punkt 2 PBL VÄG Genomfartstrafik, 4 kap 5 punkt 2 PBL CYKEL Cykel, 4 kap 5 punkt 2 PBL GÅNG Gångtrafik, 4 kap 5 punkt 2 PBL t 1 Marken ska vara tillgänglig för tunnel, bro eller brygga för allmännyt allmännyt tig trafik, 4 kap 6,, 5 2, 8 2 och 30 PBL t 2 Marken ska vara tillgänglig för tunnel, bro eller brygga för tig gång och cykeltrafik, 4 kap 6, 5 2, 8 2 och 30 PBL Gång- och cykeltrafik Planförslaget innehållerr vägar för gång och cykeltrafik i flera nyckellägen i anslutning till t järn vägens sträckning genom Ödåkra. Avsikten är i huvudsak att dessa d ska anläggas inom huvudän damålen VÄG, TORG och GATA. 9 (22)

10 De delar som passerar under eller vid sidan av järnvägsbro är planlagda med administrativa bestämmelser t 1 och t 2 vilket säkerställer att allmänheten ska kunna passera på kvartersmark avsedd för trafikändamål (T). Centrumkopplingen blir den primära och tillgänglighetsanpassade kopplingen mellan perrongerna på Ödåkra station. Avsikten är även att den ska utgöra det huvudsakliga gång och cykelpassagen under järnvägen i Ödåkra. Det är av den anledningen viktigt att extra vikt läggs vid utformningen för att säkerställa en trygg och attraktiv passage under järnvägen. Kollektivtrafik Planförslaget möjliggör för att perrongerna flyttas norrut för att ansluta till centrum och centrumkopplingen under järnvägen. Perrongerna planeras i ett inledande skede bli 260 meter långa och 6 meter breda för att kunna ta emot längre tåg än dagens perronger på 180 meter. Planförslaget möjliggör för en framtida förlängning av perrongerna med ytterligare 80 meter vardera till 340 meter. Planförslaget inkluderar även ytor för buss i anslutning till befintligt läge på Vintapparegatan norr om Björkavägen, väster om det framtida stationsläget. Bussen avses passera över den västra torgytan till centrumkopplingen. Ytterligare en busshållplats har byggts på Centralgatan i anslutning till Ödåkra centrum. Denna hållplats ligger utanför planförslaget. Biltrafik De tre befintliga plankorsningarna i Ödåkra ersätts med två stycken planskilda järnvägspassager. En i Fleningevägens förlängning till Allerumsvägen, kallad centrumkopplingen, och en söder om Ödåkra. Centrumkopplingen är avsedd att bli den huvudsakliga vägen genom Ödåkra. Det blir även den huvudsakliga vägen mellan samhällets östra och västra delar. Den södra planskilda järnvägspassagen ersätter plankorsningen i Häggatan och säkerställer tillgång till fastigheterna vid Häggatan, Ekgatan, Bokgatan och Cedergatan. Den planskilda korsningen innebär att en del av Cedergatan kommer att stängas. Fastigheterna som berörs ersätts med ny väg som ansluter till den nya planskildheten. Ersättningsvägen till dessa fastigheter är inte en del av planförslaget och kan genomföras utan att detaljplaneläggas. Parkering Planförslaget möjliggör för anläggande av pendelparkering och korttidsparkering samt handikappanpassad parkering inom ytor för trafik (T), GATA och TORG. Bullerskyddsåtgärder Planförslaget möjliggör för bullerskydd genom hela Ödåkra på mark för trafikändamål (T). Utformningen av dessa bullerskydd är av stor vikt för stadsbild och kulturmiljö. 10 (22)

11 2.5 Teknisk försörjning Planbestämmelser som reglerar den tekniska infrastrukturen E Tekniska anläggningar, 4 kap 5 punkt 3 PBL Energiförsörjning och telekommunikation Befintlig elnätstation (E) söder om Ödåkra i Marknadsvägens förlängning planläggs och ytan görs större för att möjliggöra att ny elnätstation byggs bredvid befintlig. Avfallshantering Två ytor med ändamålet bostad (B) planläggs för att möjliggöra för gemensamhetsanläggning. Dessa ytor är avsedda som gemensam uppsamlingsplats för sopor för gatorna Lövskogsgatan och Tujagatan (vid Ängavångsgatan) och för bostadsområdet i Fabriksgatans södra ände (vid befintlig plankorsning med järnvägen på södra Fabriksgatan). Insamling av sopor avses ske från dessa platser antingen genom att de boende drar sina befintliga fyrfackskärl till platsen i anslutning till uppsamlingsdagen eller genom fasta lösningar exempelvis med gemensamma kärl under mark. De överväganden som gjorts avseende avfallshanteringen beskrivs under avsnittet 3.4 Miljö, hälsa och säkerhet. 2.6 Fastighetsindelning och administrativa bestämmelser Administrativa planbestämmelser g Gemensamhetsanläggning för sophantering, 4 kap 18 första stycket och 30 PBL t 1 Marken ska vara tillgänglig för tunnel, bro eller brygga för allmännyttig trafik, 4 kap 6, 5 2, 8 2 och 30 PBL t 2 Marken ska vara tillgänglig för tunnel, bro eller brygga för allmännyttig gång och cykeltrafik, 4 kap 6, 5 2, 8 2 och 30 PBL Generella bestämmelser som gäller inom hela planområdet: Genomförandetiden är 10 år från den dag planen vinner laga kraft. Fastighetsindelning Två gemensamhetsanläggningar för sophantering möjliggörs av planförslaget. En för fastigheterna Hornugglan 1 5 och Hussvalan 1 4 samt Hussvalan 6. Den andra för fastigheterna Nötkråkan 1 4, Morkullan 1 9 och Lärkfalken Genomförandetid Genomförandetiden är 10 år från den dag detaljplanen vinner laga kraft. Huvudmannaskap Kommunen är huvudman för allmän platsmark. De delar av vägnätet som passerar under järnvägen eller över ytor för trafikändamål (T) är planlagda med de administrativa bestämmelserna t 1 och t 2. Det innebär att marken ska vara tillgäng 11 (22)

12 lig för tunnel, bro eller brygga för allmännyttig trafik respektive allmännyttig gång och cykeltrafik. I praktiken innebär det att kommunen ansvarar för underhållet av vägen men att fastigheten inte behöver delas upp eller övergå i kommunalt ägarskap. 12 (22)

13 3 Konsekvenser 3.1 Bedömning av miljöpåverkan Stadsbyggnadsförvaltningen bedömer, med vägledning av förordningen om miljökonsekvensbeskrivningar, att planens genomförande kan antas medföra en sådan betydande miljöpåverkan som avses i 4 kap 34 plan och bygglagen respektive 6 kap 11 miljöbalken. Miljökonsekvensbeskrivning genomförs inom ramarna för järnvägsplanen. Konsekvenserna redovisas i denna handling översiktligt. Miljökonsekvensbeskrivningen kommer att färdigställas under första halvåret 2016 men finns under samrådet tillgänglig som ett samrådsunderlag. För ingående beskrivning av järnvägens konsekvenser hänvisas till järnvägsplanen och den till järnvägsplanen tillhörande miljökonsekvensbeskrivningen. 3.2 Sammanfattning av miljökonsekvensbeskrivning Utbyggnaden av Västkustbanan mellan Ängelholm och Helsingborg omfattar järnvägsutbyggnadsåtgärder längs hela sträckan samt ombyggnad av stationer och följdförändringar av vägnätet. Projektet omfattar i huvudsak anläggande av nytt spår ca 6 meter från det befintliga. Väsentlig miljöpåverkan utgörs i Ödåkra av ombyggnad av station och stationsområde samt omfattande bullerskärmsåtgärder som medför en visuell barriärverkan. Trots det kommer inte alla riktvärden för buller att klaras för alla berörda fastigheter. Projektet bidrar positivt till ett långsiktigt hållbart samhälle med minskad klimatpåverkan genom att det förstärker den spårbundna kollektivtrafiken. I Ödåkra sker betydande förändringar kring stationsområdena. Den nya centrumkopplingen i Ödåkra innebär dels säkrare och förändrade rörelsemönster på orten men också miljöpåverkan i form av grundvattensänkning som måste hanteras under bygg och driftskede så att ingen risk för skada uppkommer. 3.3 Påverkan på riksintressen Detaljplanen berör riksintressena för järnvägar och för järnvägsstationer. Riksintresse för järnvägar Detaljplanen innebär ingen skada på riksintresset för Västkustbanan. Följden av detaljplanen är att järnvägen kan byggas ut till dubbelspår genom Ödåkra vilket ger en positiv effekt på riksintresset. Riksintresse för järnvägsstationer Detaljplanen innebär ingen skada på riksintresset för Ödåkra station. Planen möjliggör för ytterligare utveckling av stationen i Ödåkra vilket innebär att riksintresset för Ödåkra station kan stärkas. 3.4 Miljö, hälsa och säkerhet Luftkvalitet Planförslaget bedöms inte påverka miljökvalitetsnormen för luft negativt. Utbyggnad av Västkustbanan förbättrar förutsättningarna för goda kollektivtrafikförbindelser till och från Ödåkra. En möjlig följd är att fler väljer att resa kollektivt. 13 (22)

14 Markföroreningar Genomförda markundersökningar har inte stött på några tecken på föroreningar. För ytterligare information hänvisas till järnvägsplanens miljökonsekvensbeskrivning. Vattenkvalitet Ödåkra ligger inom grundvattenförekomsten Ängelholm Ljungbyhed. Grundvattenförekomsten hade 2009 god kemisk status enligt miljökvalitetsnormerna för vatten vilket även är fallet i den preliminära statusklassningen för Skavebäcken som passerar genom Ödåkra har enligt 2009 års klassning god kemisk status och dålig ekologisk status. Enligt den preliminära statusen för 2015 uppnår vattendraget inte god kemisk status och har dålig ekologisk status. Risk för påverkan på Skavebäcken bedöms inte finnas. En grundvattensänkning eller andra grundvattenpåverkande åtgärder kan komma att behövas vid passagerna under järnvägen. För att genomföra sådana åtgärder krävs tillstånd för vattenverksamhet. Vid analys av grundvatten från installerade grundvattenrör i Ödåkra har förhöjda halter av bly, kobolt och nickel påträffats vid en provpunkt samt spår av oljekolväten. Föroreningarna härleds i järnvägsplanens MKB till intilliggande förbränningsanläggning och/eller närliggande industriområde samt nedlagd och sanerad bensinstation. Det har även påträffats spår av oljekolväten i en annan punkt längre norr ut i Ödåkra. För ytterligare information hänvisas till järnvägsplanens miljökonsekvensbeskrivning. Erosion och översvämningsrisk Vid en extremsituation kan tunnlarna under järnvägen komma att översvämmas om pumparna av någon anledning inte fungerar eller har för liten kapacitet. Dubbla pumpsystem kan vara en lösning för att reducera risken för att en sådan situation uppstår. Alternativa vägar för att ta sig till och från samhället finns på båda sidor av järnvägen om en sådan situation skulle uppstå. Klimatanpassning Pumpkapacitet kommer att behövas för att säkerställa framkomligheten vid järnvägspassagerna i samband med exempelvis kraftiga regn. Trafikflöden Planförslaget innebär en betydande förändring av trafikflödena i Ödåkra då befintliga plankorsningar mellan järnvägen och övriga trafikslag kommer att ersättas med planskilda korsningar. Dessa planskilda korsningar placeras i nya lägen vilket får följden att trafikmönstret i Ödåkra förändras. Den största påverkan har stängningen av Björkavägens järnvägspassage som ersätts av en planskildkorsning i anslutning till Fleningevägen. Även de planskilda passagerna för gående vid Norrlyckeskolan och vid Björkavägen planeras stängas och rivas i samband med utbyggnaden till dubbelspår. Omfattningen av förändringen av trafikmönstret beror på vilka åtgärder som genomförs i andra delar av samhället. Förändringar på övriga delar av trafiksystemet i Ödåkra hanteras inte i denna detaljplan. Buller från vägar och järnvägar På grund av den planerade hastigheten, 240 km/h, på järnvägen genom Ödåkra kommer bullerskyddande åtgärder att behövas längsmed järnvägen genom hela samhället. 14 (22)

15 Bullerförhållandena har beräknats utifrån trafikverkets prognostiserade trafikutveckling år 2042 för vägtrafik och 2040 för järnvägstrafik inom och i anslutning till planområdet. Beräkningarna inkluderar inte dubbelspår mellan Romares väg och Helsingborg C. För bebyggelse närmst spåret innebär de bullerskyddande åtgärderna att ljudnivåerna sjunker. Samtidigt beräknas fler fastigheter beröras av bullernivåer som överskrider riktvärdena jämfört med dagens situation. I flera fall kan bullerreducerande åtgärder på fastigheten komma att bli aktuella. För mer ingående information om buller från järnvägen hänvisas till järnvägsplanens miljökonsekvensbeskrivning. Risker Riskerna förenade med en utbyggnad av järnvägen är i huvudsak relaterade till trafiken på järnvägen. På järnvägen går idag inga transporter med farligt gods. Några planer på att börja transportera farligt gods genom Ödåkra finns inte. Riskerna för personskada har bedömts öka på grund av det ökade antalet tåg. De risker som är förknippade med plankorsningar mellan järnväg och andra trafikslag försvinner helt genom att nya planskilda korsningar ersätter dagens plankorsningar. Detaljplanen möjliggör för ytterligare riskreducerande åtgärder som exempelvis bullerskydd och mittstaket vilket reducerar risken för att obehöriga tar sig ut på spåren. Riskerna förknippade med järnvägen bedöms i sin helhet vara begränsade till sin omfattning. Mer om risker förknippade med dubbelspårsutbyggnaden går att läsa i järnvägsplanens miljökonsekvensbeskrivning. Avfallshantering I kvarteren Nötkråkan, Morkullan och delar av Lärkfalken kommer renhållningsfordon inte längre kunna köra runt kvarteret då Södra Rälsgatan på grund av järnvägens breddning kommer att behöva stängas. Stadsbyggnadsförvaltningen har tillsammans med NSR och Trafikverkets konsult Sweco studerat möjliga alternativa lösningar. Nedan redovisas de lösningar som har studerats. Vändplatser på Lövskogsgatan och Tujagatan: Att anlägga vändplatser som är tillräckligt stora för att vända renhållningsfordon innebär alltför stora ingrepp på fastigheterna Morkullan 1 och Morkullan 9 samt på Nötkråkan 1 och Lärkfalken 14 där vändplatsen i praktiken kan sägas hamna rakt utanför dörren. Vändplatser för den typen av fordon har därför bedömts vara en dålig lösning. Hämtning med mindre fordon: Att hämta avfall med mindre fordon har övervägts. Sådana fordon kan inte hantera fyrfackskärl. Det hade därmed inneburit att de boende själva hade varit tvungna att ta med sig de fraktioner som inte ryms i kärlen till en återvinningsstation. På grund av fordonens storlek blir det dessutom fler turer och därmed längre körsträckor. Även de mindre fordonen kräver en större vändradie än typfordon personbil och därmed större intrång i de fastigheter som nämns i föregående stycke. Mindre renhållningsfordon bedöms sammantaget innebära en större miljöpåverkan för en dyrare lösning. Att hämta med en mindre bil skulle innebära ökade avgifter för de berörda hushållen. Av dessa anledningar har mindre fordon inte bedömts vara en tillfredställande lösning. 15 (22)

16 Backning och/eller dragning: Att backa in på Tujagatan och Lövskogsgatan eller att NSRs personal drar kärlen från gatorna ut till Ängavångsgatan har diskuterats och förkastats av säkerhets och arbetsmiljöskäl då risken för skador och olyckor är alltför hög. Uppsamling på gemensam plats vid Ängavångsgatan: Den återstående lösningen är att uppsamling sker på gemensam plats vid Ängavångsgatan. Det innebär att de boende får antingen lämna sitt avfall i gemensamma kärl eller själva dra sina kärl till platsen i samband med uppsamling. Konsekvenserna är en för de boende mindre bekväm lösning jämfört med dagens hämtning vid fastighetsgräns. Den föreslagna placeringen ligger dock på vägen ut ifrån båda gatorna och är lätt tillgänglig. Sammantaget har lösningen bedömts vara den lösning som är bäst när påverkan på enskilda fastighetsägare och det allmänna sammanvägts utan de alternativ som studerats. En liknande situation finns idag i kvarteren Hussvalan och Hornugglan vid Fabriksgatan. Där det inte heller finns möjligheter för rundkörning, vändning och där dragväg och backväg egentligen är för lång sett till arbetsmiljö och säkerhet. Av den anledningen har samma typ av gemensam uppsamlingsplats föreslagits för dessa hushåll vid den nuvarande järnvägskorsningen vid Fabriksgatan. 3.5 Natur- och kulturmiljö Kulturmiljö Järnvägens utbyggnad innebär att befintlig kulturhistoriskt intressant bebyggelse påverkas negativt genom att järnvägen kommer närmre och i flera fall tar mark som idag är privata tomter i anspråk. Framförallt är det bebyggelsen på den östra sidan av järnvägen som påverkas eftersom det nya spåret planeras på denna sida. Det innebär även att ett flertal stora uppvuxna träd som präglar miljön längsmed Södra Rälsgatan kommer att behöva avverkas. Även ett flertal större träd på stadens mark vid Horsarydsvägen kommer att behöva avverkas till följd av den nya centrumkopplingen. Den nya centrumkopplingen påverkar en fornlämning vilket kan kräva en arkeologisk utredning och tillstånd enligt Kulturmiljölagen. Inga kulturhistoriskt viktiga byggnader i Ödåkra har bedömts behöva rivas. För vidare läsning om påverkan på kulturmiljön hänvisas till järnvägsplanens miljökonsekvensbeskrivning. Stadsbild Stadsbilden förväntas bli påverkad på ett betydande sätt genom att befintliga plankorsningar med järnvägen stängs och flyttas till planskilda korsningar i nya lägen. Bullerskydden som planeras för i järnvägsplanen innebär att sikten över järnvägen försämras och att den visuella kontakten i värsta fall försvinner. Centrumkopplingen riskerar genom sin djupa nedschaktning och höga slänter få en negativ påverkan på stadsbilden i Ödåkra. Det är därför av stor vikt att med stor omsorg gestalta centrumkopplingen med omgivande ytor. Utformningen av bullerskydd och allmänna platser vid stationen och längsmed Västkustbanan i Ödåkra blir därför av stor vikt för stadsbilden. 16 (22)

17 För vidare läsning om påverkan på stadsbilden hänvisas till järnvägsplanens miljökonsekvensbeskrivning. Naturmiljö Den trädallé som behöver fällas vid Södra Rälsgatan har bedömts innehålla höga naturvärden. Fällningen innebär därmed att den biologiska mångfalden förväntas minska. För vidare läsning om påverkan på naturmiljön hänvisas till järnvägsplanens miljökonsekvensbeskrivning. 3.6 Sociala förhållanden Konsekvenser för barn Förutsättningarna för barn att på ett säkert sätt korsa järnvägen förbättras i och med genomförandet av detaljplanen då plankorsningar ersätts med planskilda och till stor del trafikseparerade korsningar. Övriga konsekvenser för samhället kan samtidigt betraktas som särskilt påtagliga för barn. Tillgänglighet Allmänna platser inom planområdet ska utformas för att området ska vara tillgängligt för alla. Av särskilt stor vikt är att torgen vid centrumkopplingen utformas på ett sätt som tillåter för goda möjligheter att ta sig till, från och mellan perrongerna och busshållplatser. 3.7 Planens genomförande Fastighetsrättsliga konsekvenser Detaljplanen innebär påverkan på ett flertal fastigheter längsmed i huvudsak järnvägens östra sida men även på dess västra för att möjliggöra för nya vägar. Hur mycket mark som tas i anspråk på vardera fastighet är beroende på vilket spåravstånd som väljs och hur slänter och bullerskydd med mera utformas. Påverkan på fastigheter redovisas här som en lista över påverkade fastigheter och i övrigt hänvisas till järnvägsplanen. Detaljplanen innebär att mark tillhörande följande fastigheter planläggs för trafikändamål (T) eller för allmän platsmark: Almån 1 Arbogaån 2, Aspån 1, 2 och 3, Baggån 1 och 2 och 3, Björka 2:4, 16:1och 16:2, Blåmesen 1, Lappugglan 1, 3, 4, 5 och 6, Ljungan 8, 10, 11 och 12, Lärkfalken 3 och 14, Morkullan 1 och 9, Nötkråkan 1, samt Berganden 1 4, 7 och 8 samt 12 och 13. Därutöver planläggs Trafikverkets fastigheter för järnväg Björka 16:3, Ödåkra 1:76, 1:80 och 1:82 och stadens fastigheter för gator och park med mera Björka 16:4, Ödåkra 1:113, 15:1 och 16:1. Gemensamhetsanläggningar för avfallshantering för fastigheterna i kvarteren Nötkråkan, Morkullan och delar av Lärkfalken samt fastigheterna i kvarteret Hornugglan och delar av Hussvalan. Avtal Avtal rörande järnvägens utbyggnad har upprättats mellan Helsingborgs stad och Trafikverket. Dispenser och tillstånd Tillstånd för vattenverksamhet kan komma att krävas för påverkan på grundvattnet vid de planskilda järnvägspassagerna. För ytterligare information hänvisas till järnvägsplanen. 17 (22)

18 Ekonomi Detaljplanens genomförande är en del i genomförandet av järnvägsplanen. Genomförandet av järnvägsplanen kräver statliga och kommunala investeringar för järnvägsutbyggnad med tillhörande infrastruktur i form av vägar och planskilda korsningar samt bullerskyddsåtgärder och stationslägen med mera. Genomförandet kräver kommunala investeringar i framförallt de torg som ligger planeras i anslutning till Ödåkra station. Därutöver kan investeringar i stationslägena utöver Trafikverkets basnivå komma att bli aktuella. Flytt av befintliga ledningar till följd av järnvägsplanen och detaljplanen sker i samband med järnvägens utbyggnad och belastar järnvägesprojektet. Huvudmannaskap för allmän plats avses vara kommunalt. Tekniska utredningar Inga tekniska utredningar har genomförts inom ramen för detaljplanen. För information tekniska utredningar hänvisas till järnvägsplanen. Övriga upplysningar Om fornlämningar påträffas vid markarbeten ska entreprenören omedelbart avbryta arbetet och meddela länsstyrelsen, i enlighet med 2 kap 10 lagen om kulturminnen med mera. 18 (22)

19 4 Planeringsförutsättningar 4.1 Bakgrund och organisation Bakgrund till planändringen Ansökan om planändring inkom från Trafikverket 20 februari Trafikverket avser att utvidga Västkustbanan till dubbelspår mellan Helsingborg och Ängelholm. Sträckan är en av de sista etapperna av Västkustbanan som fortfarande utgörs av enkelspår vilket begränsar sträckans kapacitet. Beslut i ärendet Beslut om planuppdrag togs i stadsbyggnadsnämnden 23 april Planområdet Planområdet ligger i Ödåkra och följer järnvägens sträckning genom samhället och är cirka 2,5 km från enda änden till den andra. Området omfattar del av fastigheterna Arbogaån 3, Arbogaån 4, Arbogaån 5, Aspån 1, Baggån 1, Baggån 2, Berganden 1, Berganden 2, Berganden 3, Berganden 4, Berganden 7, Berganden 8, Berganden 12, Berganden 13, Björka 2:4, Björka 16:1, Björka 16:2, Björka 16:3, Blåmesen 1, Lappugglan 1, Lappugglan 3, Lappugglan 4, Lappugglan 5, Lappugglan 6, Ljungan 8, Ljungan 10, Ljungan 11, Ljungan 12, Lärkfalken 3, Lärkfalken 14, Morkullan 1, Morkullan 9, Nötkråkan 1, Ödåkra 1:113, Ödåkra 1:6, Ödåkra 1:82, Ödåkra 4:4, Ödåkra 9:1, Ödåkra 12:1, Ödåkra 15:1 och Ödåkra 16:1 samt hela fastigheten Almån 1, Aspån 2, Aspån 3,Ödåkra 1:23, Ödåkra 1:31, Ödåkra 1:76 och Ödåkra 1:80. Planområdet omfattar 7,9 hektar. Markägoförhållanden Fastigheterna Ödåkra 1:80, Ödåkra 1:82, Ödåkra 1:76, Björka 16:3, Arbågaån 4 och Arbågaån 5 ägs samtliga av Trafikverket. Fastigheterna Aspån 1, 2 och 3, Ödåkra 15:1 Ödåkra 16:1, Ödåkra 9:1 och Ödåkra 1:31, Baggån 1 ägs av Helsingborgsstad Övriga fastigheter inom planområdet är i privat ägo. Markanvändning Området används idag för järnväg, gator, jordbruks och naturmark samt som bostadsträdgårdar och i flera fall för bostäder. Historik Ödåkra kan härledas tillbaka till åtminstone yngre järnåldern där ursprunget för ortsnamnet finns. Byn bestod fram till 1700 talet av fyra gårdar och vid enskiftet var gårdarna elva till antalet. Ödåkras historia är tätt knuten till järnvägen som invigdes 1885 och blev startskottet för samhällets tillväxt. Tillväxten tilltog när Helsingborgs Spritförädlings AB etablerade sig på orten Många av de äldre husen längsmed järnvägen kan härledas till fabrikens etablering. Samhället fortsatte att växa i flera omgångar därefter och 1960 talet och 1980 talet sticker ut som två expansiva perioder. Bebyggelse Inom planområdet finns ett enbostadshus byggt I planområdets direkta närhet finns en mängd bostadshus, i huvudsak enbostadshus, varav ett flertal är kulturhistoriskt intressanta 19 (22)

20 med kopplingar till Ödåkras expansion i samband med järnvägens och spritfabrikens etablering på orten i slutet av 1800 talet och några årtionden där efter. Inom planområdet finns en fjärrvärmestation som bland annat även fungerar som teknikhubb för Öresundskrafts fiber i Ödåkra. Byggnaden är kvadratisk, uppförd 1967 i gult tegel med smala vertikala fönster och ritad av Gunnar Cedervall arkitekter. Inom planområdet finns även befintliga perronger inklusive väderskydd. Grönområden Inom planområdet finns idag ett flertal äldre uppvuxna träd framförallt vid Horsarydsvägen och på privata fastigheter längsmed Södra Rälsgatan samt strax söder om Södra Rälsgatan på fastigheterna Björka 16:1 och 16:2. En yngre trädplantering finns på fastigheten Björka 2:4. Trafik Järnvägen går idag med enkelspår genom Ödåkra med undantag för stationsläget som har två spår. Spåravståndet mellan perrongerna understiger idag de krav som ställs för att kunna sätta ett stängsel mellan spåren. Tre bilvägar korsar järnvägen i plan i Ödåkra idag. Björkavägen, strax norr om befintliga perronger, är idag den huvudsakliga matarvägen in och igenom Ödåkra. Fabriksgatan och Häggatan ligger i södra Ödåkra. Häggatan utgör idag den enda vägen i Ödåkra till gatorna Cedergatan, Ekgatan, Bokgatan och Häggatan. Norr om gamla Norrlyckeskolan går det att passera järnvägen i en gång och cykeltunnel. Teknisk försörjning Inom planområdet finns ledningar för dagvatten, spillvatten, vatten, el, fjärrvärme och optorör för fiberoptik. Den största koncentrationen av ledningar finns vid fjärrvärmestationen på fastigheten Almån 1. Däribland huvudledning för fjärrvärme, en stor koncentration av el ledningar och huvudledning för fiberoptik. Arkeologi Detaljplanen berör den nordvästra delen av RAÄ Fleninge 75:2. Lämningen är en bytomt och bevakningsobjekt. 4.3 Service Offentlig service Bibliotek finns idag på fastigheten Aspån 1 och Ödåkra 15:1 vid Ödåkra centrum där även folktandvården har sina lokaler idag. Skola och förskola Norrlycke skolans kvarvarande lokaler finns i anslutning till och delvis inom planområdet. Här finns idag hemkunskapsundervisning och idrottshall. Handel och kommersiell service Vid Ödåkra centrum finns matbutik och restaurang. Ett gatukök är beläget strax utanför planområdet. 20 (22)

21 4.4 Riksintressen och förordningar Samrådshandling Inom och i anslutning till planområdet finns områden eller funktioner med ett värde som är intressant ur ett nationellt perspektiv. Dessa utgör riksintressen och bevakas av Länsstyrelsen. Riksintresse för järnvägar Området berörs av riksintresse för järnväg, Västkustbanan och järnvägsstationer, Ödåkra station. 4.5 Tidigare kommunala ställningstaganden Översiktsplan I Helsingborgs översiktsplan ÖP2010, antagen av kommunfullmäktige den 18 maj 2010 och aktualitetsförklarad den 26 februari 2014, redovisas planområdet som planerat område för utbyggnad till dubbelspår och utveckling av befintliga stationssamhällen. Detaljplaner För planområdet gäller för övervägande delar från Björkavägen och norr ut Förslag till stadsplan för 9669 norra delen av Ödåkra samhälle (1283K 11418), vilken redovisar delar av planområdet som område för järnvägstrafik, park eller plantering, gata eller torg, bostäder och allmänt ändamål. Delar av planområdet norr om Björkavägen berörs även av Förslag till ändring och utvidgning av byggnadsplanen för västra delen av Ödåkra samhälle (1283K 9667) samt Förslag till ändring av byggnadsplan för centrala delen av Ödåkra samhälle (1283K 9669) och anger i dessa delar bostad som ändamål. Söder om Björkavägen berörs Förslag till ändring av byggnadsplan för södra delen av Ödåkra samhälle (1283K 9670) som inom planområdet anger område för järnvägsändamål. Söder om Björkavägen berörs även Förslag till ändrad och utvidgad stadsplan för kvarteret Lappsparven (1283K 12455) och Förslag till stadsplan för södra delen av Ödåkra samhälle (1283K 10810) där de delar som berörs anger bostad, gata eller torg och park eller plantering som ändamål. Genomförandetiden för gällande detaljplaner har gått ut. Bevarandeplan Bevarandeprogram för Ödåkra är under arbete. 21 (22)

22 Övrigt PM Klimatanpassning, antagen av kommunfullmäktige 25 april 2012 pekar ut Ödåkra som ett område där översvämningsrisken behöver åtgärdas. Grönstrukturprogram för Helsingborg, antaget av kommunfullmäktige 26 mars 2014 belyser ett befintligt grönt stråk som passerar järnvägen via gångtunneln norr om framtida centrumkoppling. Grönytorna kring Öresundskrafts fjärrvärmestation är utpekade som park mindre än 0,2 hektar. Tillgången till gröna områden för de boende i Ödåkra betraktas som god. STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Björn Bensdorp Redestam planchef John Hellman planarkitekt 22 (22)

Berga 1:8 m.fl., Kullavägen, etapp 1

Berga 1:8 m.fl., Kullavägen, etapp 1 Dnr: 642/2017 Upprättad 20 oktober 2017 Redaktionellt ändrad "DAG månad ÅR" Ändring av detaljplan (akt 1283K-15703) genom upphävande för fastigheten Berga 1:8 m.fl., Kullavägen, etapp 1 Helsingborgs stad

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Granskningshandling Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 november 2018 STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den "DAG månad ÅR" BEGRÄNSAT PLANFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad Upprättad 16 januari 2018 Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 16 januari 2018 BEGRÄNSAT FÖRFARANDE. Program

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Redaktionellt ändrad 25 januari 2019 Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 november 2018 Redaktionellt ändrad

Läs mer

Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten PLANOMRÅDE

Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten PLANOMRÅDE Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten Städet 11 Tågaborg, Helsingborgs stad PLANOMRÅDE Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 19 februari 2016 BEGRÄNSAT FÖRFARANDE Program godkänt

Läs mer

ENKELT PLANFÖRFARANDE

ENKELT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för fastigheten Kattarp 12:11 m fl Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 oktober 2015 ENKELT PLANFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden den "DAG månad

Läs mer

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Ändring av detaljplan (1283K-15079) för del av Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Pysslingen 1 m fl Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för bostadsändamål samt att

Läs mer

Ändring av detaljplan (1283K-14596) för fastigheten

Ändring av detaljplan (1283K-14596) för fastigheten Ändring av detaljplan (1283K-14596) för fastigheten Hillebarden 2 Berga, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 13 mars 2018 STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten PLANOMRÅDE

Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten PLANOMRÅDE Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten Städet 11 Tågaborg, Helsingborgs stad PLANOMRÅDE Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 mars 2016 STANDARD FÖRFARANDE Program godkänt

Läs mer

BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE

BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Detaljplan för fastigheten Ankarstocken 4 Hittarp, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 9 december 2016 BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Husensjö 9:48, Gustavslund Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till en utbyggnad

Läs mer

Kvarteren Laxen m fl. Planbeskrivning. Ändring av stadsplan (1283K-6204) för. Helsingborgs stad

Kvarteren Laxen m fl. Planbeskrivning. Ändring av stadsplan (1283K-6204) för. Helsingborgs stad Dnr: 813/2016 22 juni 2017 Ändring av stadsplan (1283K-6204) för Kvarteren Laxen m fl Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 22 juni 2017 BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Antagen

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Gantofta 1:7 m fl Gantofta, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra en idrottshall

Läs mer

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Ramlösa 9:1, Helsingborg Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra

Läs mer

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Upprättad 2016-02-17 Dnr: KS 2015/00884 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Utskrift från Tekis-GI Knislinge, Östra Göinge kommun, Skåne län www.ostragoinge.se

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Väla 7:4 med flera Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att möjliggöra vidare utveckling av Väla

Läs mer

Del av Duvestubbe 1:1, Ödåkra. Underlag för planuppdrag

Del av Duvestubbe 1:1, Ödåkra. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Del av Duvestubbe 1:1, Ödåkra Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att utveckla Ödåkras västra delar

Läs mer

Ramlösa Hälsobrunn mm

Ramlösa Hälsobrunn mm Redaktionellt ändrad "DAG månad ÅR" Ändring av stadsplan (1283K-10684) för Ramlösa Hälsobrunn mm Ramlösa, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 3 augusti 2017 FÖRENKLAT STANDARDFÖRFARANDE

Läs mer

BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE

BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Detaljplan för del av fastigheten Motorn 10 med flera Olympia, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 27 september 2016 BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändring av detaljplanen är att pröva möjlighet

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(5) Dnr 518/2014 FASTIGHETEN KATTARP 13:67 KATTARP, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Fastighetsägaren Ab Helsingborgshem inkom med ansökan om detaljplaneändring den 10 april 2014. SYFTE

Läs mer

Planbeskrivning. Gamla staden 3:1 med flera, Maria station. Samrådshandling. Detaljplan för del av fastigheten. Helsingborgs stad.

Planbeskrivning. Gamla staden 3:1 med flera, Maria station. Samrådshandling. Detaljplan för del av fastigheten. Helsingborgs stad. Dnr:386/2015 Detaljplan för del av fastigheten Gamla staden 3:1 med flera, Maria station Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 27 november 2015 SAMORDNAT PLANFÖRFARANDE Program

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(7) Dnr 266/2015 FASTIGHETEN ALLERUM 11:35 ALLERUM, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Lena Evaldsson inkom 2 februari 2015 med en förfrågan avseende upprättande av ny detaljplan för fastigheten

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Sleipner 3, Ringstorp Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att komplettera befintlig

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

Fleninge 24:32 m fl, Fleninge

Fleninge 24:32 m fl, Fleninge Ändring av detaljplan (1283K-16437) för del av fastigheten Fleninge 24:32 m fl, Fleninge Helsingborgs stad Planområdets läge i kommunen Planbeskrivning Upprättad den 7 januari 2019 FÖRENKLAT STANDARDFÖRFARANDE

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län.

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. Dnr Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

Gäddan 15, Tågaborg N. Underlag för planuppdrag

Gäddan 15, Tågaborg N. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Gäddan 15, Tågaborg N Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att, genom en ändring

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheterna Centern 2 och 3 Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till förtätning med nya bostäder

Läs mer

Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten. Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden

Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten. Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 18 juli 2016 STANDARDFÖRFARANDE

Läs mer

Ändring av detaljplan (1283K och 1283K-17341) för del av fastigheten. Beslut om samråd av stadsbyggnadsnämnden "DAG månad ÅR"

Ändring av detaljplan (1283K och 1283K-17341) för del av fastigheten. Beslut om samråd av stadsbyggnadsnämnden DAG månad ÅR Ändring av detaljplan (1283K-15869 och 1283K-17341) för del av fastigheten Söder 1:10, Söder, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 12 juli 2019 BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Aron 27, Gustavslund, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att komplettera fastighetens användning som

Läs mer

Pålsjö 1:1 m.fl., Pålsjöbaden. Underlag för planuppdrag

Pålsjö 1:1 m.fl., Pålsjöbaden. Underlag för planuppdrag Ändring av detaljplan (1283K-15840) för del av fastigheten Pålsjö 1:1 m.fl., Pålsjöbaden Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen

Läs mer

Helsingborgg den 26 mars 2015

Helsingborgg den 26 mars 2015 HELSINGBORGS STAD Stadsbyggnadsnämnden 26 mars 2015 Ärende nr Handläggare: Carl Welin, 042-10 60 68 Stadsbyggnadsnämnden Tillägg tilll detaljplan (akt 1283K 16036) för del av fastigheten Rya 1:30, Rydebäck,

Läs mer

Ändring av detaljplan (1283K-10141) för norra delen av

Ändring av detaljplan (1283K-10141) för norra delen av 2017 Ändring av detaljplan (1283K-10141) för norra delen av Svensgårdsområdet, fastigheten Edeforsen 1 med flera, Ödåkra, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 8 augusti 2017

Läs mer

Samrådshandling oktober 2013

Samrådshandling oktober 2013 Samrådshandling oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Djupedalsäng 1:14 Återvinningsstation vid Råstensvägen Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift

Läs mer

Tillägget till planbeskrivningen tar inte upp frågor som utretts i gällande detaljplan.

Tillägget till planbeskrivningen tar inte upp frågor som utretts i gällande detaljplan. Samrådshandling Oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Hindås 1:539 Återvinningsstation vid Hindås station Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift är

Läs mer

Kärnan mellersta 1 och 9, Centrum, Underlag för planuppdrag

Kärnan mellersta 1 och 9, Centrum, Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Kärnan mellersta 1 och 9, Centrum, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att bekräfta pågående användning

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-03-06 Reviderad: 2018-03-02 Godkänd

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Ändring av detaljplan (1283K-12709) för fastigheten Grottekvarnen 1, Raus Södra, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändring av detaljplanen är att

Läs mer

Närlunda Västra 2 och Husensjö 14:1, Närlunda. Underlag för planuppdrag

Närlunda Västra 2 och Husensjö 14:1, Närlunda. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Närlunda Västra 2 och Husensjö 14:1, Närlunda Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten

Läs mer

Samråd. Antagen av. "DAG månad ÅR" Laga kraft. Granskning. Antagande. Dnr:490/2014

Samråd. Antagen av. DAG månad ÅR Laga kraft. Granskning. Antagande. Dnr:490/2014 Upprättadd 19 november 2014 Redaktionellt ändrad "DAG månad ÅR" Tillägg till detaljplan (akt 1283K-16036) för del av fastigheten RYA 1:30, RYDEBÄCK Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG FASTIGHETEN BÖLJAN 3 CENTRUM, HELSINGBORGS STAD 1(5) Dnr 1146/2013 UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE JM fastighets AB SYFTE Detaljplanen upprättat för att pröva möjligheten att uppföra två flerbostadshus

Läs mer

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar: Ronneby kommun, Blekinge län Idrottsplats Gymnasieskola/ sporthall Blekan Fotbollsplan/ Brunnsparken Översiktskarta, planområdet markerat med rött PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Filborna 28:3 m fl Fredriksdal, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till bostadsbebyggelse

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-22 Godkänd för

Läs mer

Kretsloppet 1, Mörarp

Kretsloppet 1, Mörarp Dnr:01064/2018 Upprättad 4 december 2018 Upphävande av detaljplan (1283K-13614) för Kretsloppet 1, Mörarp Helsingborgs stad VASATORPS GOLFBANA MÖRARP Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 4 december

Läs mer

Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling

Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling 2017-03-06 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-03-06 Godkänd

Läs mer

Detaljplan för Hoby 1:23 m.fl. Ronneby kommun, Blekinge län

Detaljplan för Hoby 1:23 m.fl. Ronneby kommun, Blekinge län Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING Orienteringskarta 1(8) Innehållsförteckning PLANHANDLINGAR... 4 SYFTE OCH HUVUDDRAG... 4 PLANDATA... 4 Lägesbestämning/ Areal... 4 Markägoförhållanden... 4

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun D 1 (9) Datum 18-08-16 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Granskningshandling Reviderad 2018-08-16 (ändringar är i granskningshandlingen markerade i

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG FASTIGHETEN PÅL IBB 21 M FL NORR, HELSINGBORGS STAD 1(6) Dnr 860/2013 UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Wallenstam AB SYFTE Planändringen är föranledd av planansökan inkommen 13 maj 2013. Syftet är att

Läs mer

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl.

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Antagen SBN 2011-05-24, 94 Laga kraft 2011-06-24 SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Detaljplan för del av Kv. Aktören m. fl., Lidköpings kommun Detaljplan för del av kv.

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län

Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län 1(7) Datum: Diarienummer: 2013-08-13 2013/124 Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅDSHANDLING Detaljplanen har Upprättas: 2013-08-13 Antagits

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun D 1 (7) Datum 2018-06-27 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten. Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden

Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten. Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 18 juli 2016 STANDARDFÖRFARANDE

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG FASTIGHETEN ASIEN 17 SÖDER, HELSINGBORGS STAD 1(7) Dnr 1793/2013 UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Fastighetsägaren Bacchant AB har ansökt om planändring den 27 december 2013. Förfrågan avser fastigheten

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 2017-03-06 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-03-06 Godkänd för samråd: SBN

Läs mer

PL AN BES K R I VN I N G

PL AN BES K R I VN I N G 1 Nordanstigs kommun, Gävleborgs län Laga kraft PL AN BES K R I VN I N G Planförfarande Prövning av detaljplanen sker genom enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagen. Förfarandet tillämpas eftersom

Läs mer

Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun

Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun PÄ 42/2006a Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun Upprättad 2007-09-24 Innehåll: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Detaljplanekarta med planbestämmelser PLANBESKRIVNING 1 (8) Detaljplan

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige Laga kraft Genomförandetiden upphör

Antagen av kommunfullmäktige Laga kraft Genomförandetiden upphör Laga kraft 2013-10-09 Genomförandetiden upphör 2023-10-09 1(5) Detaljplan för del av Saritslöv 6:17 i Skurup Skurups kommun Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Handlingar Planbeskrivning med genomförandebeskrivning

Läs mer

Oden 1 med flera, Ringstorp. Underlag för planuppdrag

Oden 1 med flera, Ringstorp. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Oden 1 med flera, Ringstorp Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med planändringen är att pröva möjligheten till förtätning

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING SAMRÅDSFÖRSLAG , rev

ANTAGANDEHANDLING SAMRÅDSFÖRSLAG , rev ANTAGANDEHANDLING SAMRÅDSFÖRSLAG 2015-05-25, rev. 2016-01-12 ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Upphävande av del av byggnadsplan för Håtö 2:4 berörande Håtö 2:1, 2:4, 2:79, 2:80, 2:81, 2:85 och 2:86

Läs mer

Detaljplan- Samrådshandling. För del av Björken 4, Götene tätort, Götene kommun, april 2018

Detaljplan- Samrådshandling. För del av Björken 4, Götene tätort, Götene kommun, april 2018 Detaljplan- Samrådshandling För del av Björken 4, Götene tätort, Götene kommun, april 2018 Handlingar Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta Bilagor Fasighetsförteckning Grundkarta Genomförandetid

Läs mer

Upphävande av del av stadsplan för stadsäga 27 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX

Upphävande av del av stadsplan för stadsäga 27 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av stadsplan för stadsäga 27 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-09-27 Godkänd för samråd: SBN 2016-11-29 109 Samrådstid:

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-23 Godkänd

Läs mer

Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (6) Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (6) PLANBESKRIVNING

Läs mer

SYFTE OCH BAKGRUND TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING 2012-10-25 ENKELT PLANFÖRFARANDE

SYFTE OCH BAKGRUND TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING 2012-10-25 ENKELT PLANFÖRFARANDE 1(8) Ändring av detaljplan för Område vid Lågedammsbadet för bowling, bad och gym (Hörby 41:5, del av, och Bergshamra 1, del av) Hörby kommun, Skåne län SYFTE OCH BAKGRUND Syfte Syftet med ändringen av

Läs mer

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1(9) Samrådshandling PLANBESKRIVNING Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1 (9) 2(9) ALLMÄNT Detaljplanens syfte Planens syfte är

Läs mer

Söder 27:18 mfl, Kv Åldermannen

Söder 27:18 mfl, Kv Åldermannen PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2010-09-01, reviderad 2010-10-19 Dnr: 10BMN299 Handläggare: Henry Grew Antagen av BMN: 2010-12-14 Laga kraft: 2011-01-07 Söder 27:18 mfl, Kv Åldermannen Detaljplan för

Läs mer

Upphävande av detaljplan för fastigheten Syrsan 1

Upphävande av detaljplan för fastigheten Syrsan 1 Dnr TPN 2013/34 Upphävande av detaljplan för fastigheten Syrsan 1 i Hallsberg, Hallsbergs kommun, Örebro län Upprättat 2013-04-05 Antagen: 2013-06-17 Laga kraft: 2013-07-10 Dnr TPN 2013/34 Innehåll INLEDNING...

Läs mer

Detaljplan för fastigheten TAVELSJÖ 6:29 inom Tavelsjö i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheten TAVELSJÖ 6:29 inom Tavelsjö i Umeå kommun, Västerbottens län Handläggare: 1 (6) Johan Sjöström Detaljplan för fastigheten TAVELSJÖ 6:29 inom Tavelsjö i Umeå kommun, Västerbottens län HANDLINGAR - Plankarta med bestämmelser och illustration - PLANENS SYFTE Syftet

Läs mer

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Ändring av detaljplan (1283K-15079) för del av Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden den "DAG

Läs mer

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl.

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. SAMRÅDSHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. Folkärna S N Avesta kommun Dalarnas län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och

Läs mer

DP278 Dnr KS Datum Antagandehandling. Upphävande för del av byggnadsplan D97 (del av Vistinge 6:4), Finspångs kommun

DP278 Dnr KS Datum Antagandehandling. Upphävande för del av byggnadsplan D97 (del av Vistinge 6:4), Finspångs kommun Upphävande för del av byggnadsplan D97 (del av Vistinge 6:4), Finspångs kommun Planbeskrivning DP278 Dnr KS.2016.0860 Datum 2019-06-24 Antagandehandling Antagen 2019-08-26 Laga kraft 2019-09-23 U P P H

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 929/2011 FASTIGHETERNA Kungsörnen 1 och Fyrfatet 1, PLANTERINGEN, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Mark- och exploateringsenheten, Helsingborgs stad, söker planändring för fastigheten

Läs mer

Upphävande av tillägg till stadsplan för Söderköping stad, Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av tillägg till stadsplan för Söderköping stad, Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av tillägg till stadsplan för Söderköping stad, Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-22 Godkänd för

Läs mer

Detaljplan för del av kv Smultronet

Detaljplan för del av kv Smultronet Detaljplan för del av kv Smultronet i Salems kommun, Stockholms län Plan nr 82-82, dnr 2016/42 Standardförfarande enligt Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) i dess lydelse fr o m den 2 januari 2015. Granskningshandling

Läs mer

DEL AV FASTIGHETEN HASSLARP 1:4 M FL HASSLARP, HELSINGBORGS STAD

DEL AV FASTIGHETEN HASSLARP 1:4 M FL HASSLARP, HELSINGBORGS STAD 1(7) Dnr 1436/2013 DEL AV FASTIGHETEN HASSLARP 1:4 M FL HASSLARP, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Ansökan om upprättande av detaljplan inkom till stadsbyggnadsnämnden från Hasslarps

Läs mer

Ändring av detaljplan (1283K-7564) fastställd som stadsplan för del av Bergaområdet

Ändring av detaljplan (1283K-7564) fastställd som stadsplan för del av Bergaområdet Dnr:710/2018 Upprättad 8 augusti 2018 Redaktionellt ändrad "DAG månad ÅR" Ändring av detaljplan (1283K-7564) fastställd som stadsplan för del av Bergaområdet avseende upphävande av fastighetsindelningsbestämmelser

Läs mer

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta

Läs mer

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.)

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) Kalix kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Plankarta med bestämmelser

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 1357/2012 FASTIGHETEN BORSTNEJLIKAN 1 M FL PÅARP, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Mark- och exploateringsenheten inkom den 6 september 2012 med en förfrågan avseende upprättande

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten BROMSREGULATORN 1

Detaljplan för del av fastigheten BROMSREGULATORN 1 Plan 7/16 2016-11-10 Detaljplan för del av fastigheten 2016-11-10 GRANSKNING Stadsbyggnadsförvaltningen 261 80 Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 Tfn 0418-47 00 00 sb@landskrona.se www.landskrona.se

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Vargen 2, Skogsbacken/Friluftsvägen i Storskogen, Sundbyberg

Detaljplan för del av kvarteret Vargen 2, Skogsbacken/Friluftsvägen i Storskogen, Sundbyberg STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN 2011-11-24 Lisa Brattström DNR 64/2010-214 PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING ENKELT FÖRFARANDE Detaljplan för del av kvarteret Vargen 2, Skogsbacken/Friluftsvägen i

Läs mer

Planbeskrivning DEL AV KV. JÄGAREN. Detaljplan för. Granskningshandling. Osby Tätort Osby kommun Skåne län. Ungefärlig avgränsning av planområdet.

Planbeskrivning DEL AV KV. JÄGAREN. Detaljplan för. Granskningshandling. Osby Tätort Osby kommun Skåne län. Ungefärlig avgränsning av planområdet. Planbeskrivning Granskningshandling Detaljplan för DEL AV KV. JÄGAREN Osby Tätort Osby kommun Skåne län Ungefärlig avgränsning av planområdet. Dnr 2014.ks2145 214 Samhällsbyggnad Osby kommun 283 80 Osby

Läs mer

S A M R Å D S H A N D L I N G

S A M R Å D S H A N D L I N G Dnr TPN 2012/37 S A M R Å D S H A N D L I N G Upphävande av del av stadsplan för Hallsberg (Vingenområdet) i Hallsberg, Hallsbergs kommun, Örebro län Upprättat 2013-04-05 Antagen: Laga kraft: Dnr TPN 2012/37

Läs mer

Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Plan- och genomförandebeskrivning

Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Plan- och genomförandebeskrivning 1 (9) Samrådsbeslut, SBU, 2015-06-25 Antagande, KS, 2015-12-0 Laga kraft, 2016-01-0 Detaljplan för Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Rättvik Rättviks kommun Plan- och genomförandebeskrivning Plannr. B 325

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG FASTIGHETEN PRIORN 1 M FL OLYMPIA, HELSINGBORGS STAD 1(6) Dnr 334/2012 UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Fastighets AB Hebsacker har ansökt om planändring. SYFTE Planändringen ska möjliggöra att förtäta

Läs mer

Upphävande av detaljplan för Värpinge 13:2 och 13:21 m.m. i Lund, Lunds kommun

Upphävande av detaljplan för Värpinge 13:2 och 13:21 m.m. i Lund, Lunds kommun PÄ 15/2016 Upphävande av detaljplan för Värpinge 13:2 och 13:21 m.m. i Lund, Lunds kommun Upprättad Innehåll: Planbeskrivning Plankarta med planbestämmelser PLANBESKRIVNING Upphävande av detaljplan för

Läs mer

KATSLÖSA 14:3, RYDEBÄCK

KATSLÖSA 14:3, RYDEBÄCK Ändring av detaljplan (akt 1283K-16036) för del av fastigheten KATSLÖSA 14:3, RYDEBÄCK Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 30 april 2016 ENKELT PLANFÖRFARANDE Samråd Granskning

Läs mer

Behovsbedömning av miljöbedömning

Behovsbedömning av miljöbedömning Jonas Carlsson Behovsbedömning 2017-04-24 Dnr KS 2016/0167 1(6) DPU 5 Behovsbedömning av miljöbedömning tillhörande detaljplan för Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl., DPU 5 i Enebyberg, Danderyds kommun

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN 1(6) BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN DP XX Upprättad: 2018-02-09 Standardförfarande Samrådstid: 2017-05-31 2017-06-15 Antagen av SBN: 201x-xx-xx

Läs mer

SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/0425 Ludvig Lundgren SBN/2006:186. Detaljplan för del av kv Farao m m

SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/0425 Ludvig Lundgren SBN/2006:186. Detaljplan för del av kv Farao m m SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/025 Ludvig Lundgren 2007-0-18 SBN/2006:186 Laga kraft 2007-05-2 Planbeskrivning Detaljplan för del av kv Farao m m inom stadsdelen Råsunda, upprättad i april

Läs mer

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL,

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL, Dnr KS/2012/528 PLANBESKRIVNING Detaljplan för, i Jonstorp, Höganäs kommun, Skåne län Platsen för detaljplanen, juli 2012 LAGA KRAFT-HANDLING, 2013-05-28 FÖRORD OM DETALJPLAN En detaljplan styr hur marken

Läs mer

Detaljplan för Borrby 43:35, Borrby 43:40 samt del av Borrby 299:1 i Kyhl, Simrishamns kommun, Skåne län

Detaljplan för Borrby 43:35, Borrby 43:40 samt del av Borrby 299:1 i Kyhl, Simrishamns kommun, Skåne län Detaljplan för Borrby 43:35, Borrby 43:40 samt del av Borrby 299:1 i Kyhl, Simrishamns kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING Handlingar Plankarta daterad 2013-03-11 Planbeskrivning daterad 2013-03-11 Genomförandebeskrivning

Läs mer

1.1 SYFTE SAMMANFATTNING... 3

1.1 SYFTE SAMMANFATTNING... 3 1.1 SYFTE... 3 1.2 SAMMANFATTNING... 3 2.1 OMRÅDETS DISPOSITION OCH GESTALTNING... 5 2.2 BEBYGGELSE... 5 2.3 ALLMÄNNA PLATSER/NATUR... 5 2.4 TRAFIK... 5 2.5 TEKNISK FÖRSÖRJNING... 6 2.6 FASTIGHETSINDELNING

Läs mer

Detaljplan för del av Hågesta 3:115 KOMMUNALT ÖVERTAGANDE AV GATOR. Hågesta Trafikplats SOLLEFTEÅ KOMMUN. Standardförfarande 1 (6) Antagandehandling

Detaljplan för del av Hågesta 3:115 KOMMUNALT ÖVERTAGANDE AV GATOR. Hågesta Trafikplats SOLLEFTEÅ KOMMUN. Standardförfarande 1 (6) Antagandehandling Antagandehandling Datum Dnr 2017-02-02 2016-0222 1 (6) Detaljplan för del av Hågesta 3:115 KOMMUNALT ÖVERTAGANDE AV GATOR Hågesta Trafikplats SOLLEFTEÅ KOMMUN Standardförfarande 2 (6) PLANBESKRIVNING Handlingar

Läs mer