Planbeskrivning. Gamla staden 3:1 med flera, Maria station. Samrådshandling. Detaljplan för del av fastigheten. Helsingborgs stad.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Planbeskrivning. Gamla staden 3:1 med flera, Maria station. Samrådshandling. Detaljplan för del av fastigheten. Helsingborgs stad."

Transkript

1 Dnr:386/2015 Detaljplan för del av fastigheten Gamla staden 3:1 med flera, Maria station Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 27 november 2015 SAMORDNAT PLANFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden den "DAG månad ÅR" Beslut om granskning av stadsbyggnadsnämnden "DAG månad ÅR" Beslut om Samråd Granskning Antagande Laga kraft

2 Detaljplanen redovisas i följande handlingar Denna planbeskrivning Detaljplanekarta med planbestämmelser Utredningar till grund för förslaget (tillgängliga på Stadsbyggnadsförvaltningen) Järnvägsplan för västkustbanan med tillhörande handlingar och MKB, Trafikverket, 2015 Kontaktuppgifter Planarkitekt Asterios Tolikas, telefon Medverkande Medverkande i planarbetet är John Hellman, SBF, exploateringsingenjör Johan Cedergren, MEX, Torgny Johansson, SBF, Martin Wester, SBF och Alfred Nerhagen, SBF. Innehåll 1. PLANEN I KORTHET SYFTE SAMMANFATTNING PLANFÖRSLAG OMRÅDETS DISPOSITION OCH GESTALTNING BEBYGGELSE PLATSER TRAFIK TEKNISK FÖRSÖRJNING FASTIGHETSINDELNING OCH ADMINISTRATIVA BESTÄMMELSER KONSEKVENSER BEDÖMNING AV MILJÖPÅVERKAN SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING PÅVERKAN PÅ RIKSINTRESSEN MILJÖ, HÄLSA OCH SÄKERHET NATUR OCH KULTURMILJÖ SOCIALA FÖRHÅLLANDEN PLANENS GENOMFÖRANDE PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR BAKGRUND OCH ORGANISATION PLANOMRÅDET RIKSINTRESSEN OCH FÖRORDNINGAR TIDIGARE KOMMUNALA STÄLLNINGSTAGANDEN... 16

3 1. Planen i korthet Detaljplanen upprättas i enlighet med bestämmelserna i Plan och bygglagen (2010:900) och enligt samordnat förfarande (5 kapitlet 7a) tillsammans med järnvägsplan för sträckan Ängelholm Romares väg, Helsingborg. 1.1 Syfte Syftet med detaljplanen är att inom planområdet möjliggöra för en utbyggnad av Västkustbanan till dubbelspår. Syftet inkluderar en höjning och flytt av spåren norrut, förändring av perrongernas läge och utsträckning, bullerskydd och till järnvägen tillhörande anläggningar samt att möjliggöra för två nya planskilda korsningar mellan spårtrafik och övriga trafikslag. 1.2 Sammanfattning Detaljplanen möjliggör för en utvidgning av järnvägen genom Maria station till dubbelspår. Efter genomförandet bidrar utbyggnaden till att möjliggöra för kortare restider längs med västkustbanan och att den lokala pendlingen på västkustbanan kan stärkas. Det öppnar även upp för en framtida utveckling av Maria station som stationsområde. Illustrationsplan med ny placering av järnvägsspår, perronger och två nya planskilda korsningar (Streckprickad linje illustrerar planområdet). Sweco, Förslag Detaljplanen möjliggör: Dubbelspår genom Maria station. En flytt och breddning av befintliga spår norrut. Höjning av järnvägen cirka två meter närmast stationen. Två nya planskilda korsningar. En koppling för bil, kollektivtrafik, gång och cykel i Bergavägens förlängning och en ny gc koppling i den södra delen av planområdet. Flytt och förlängning av perronger. Bullerskydd närmast spåret. Byggnader med anknytning till stationsfunktioner. 3 (17)

4 Konsekvenser Stadsbyggnadsförvaltningen har bedömt att planens genomförande inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan enligt 4 kap 34 plan och bygglagen eller 6 kap 11 miljöbalken. En miljökonsekvensbeskrivning upprättas inom ramarna för järnvägsplanen och omfattar hela sträckan på Västkustbanan. Som underlag till denna detaljplan och konsekvenser på dess omgivning finns en tidig upplaga av en miljökonsekvensbeskrivning för järnvägsplanen. Bilagan är inte att betrakta som ett färdigt dokument utan kan komma att förändras efter samråd av miljökonsekvensbeskrivningen. Planområdet möjliggör för flytt och breddning av befintliga spår iom ett område strax norr om befintligt järnvägsspår. En tätare tågtrafikering längs med sträckan med högre hastigheter kommer öka bullernivåerna. Inga bostäder finns i närheten av järnvägen idag. För bostäder som planeras norr om järnvägsspåret inom Maria stationsområde ska lämpliga åtgärder tillämpas för att klara bullervärdena till närmaste bostäder. Planeringsförutsättningar Planområdet inkluderar del av befintlig järnväg och Maria station med perronger. En gång och cykeltunnel går under järnvägen vid Maria station. Området norr om järnvägen består av en lokalgata med parkeringsplatser och en vändplats för bussarna. Resterande yta består av åkermark. Trafiken på Gevärsgatan utgörs av lokaltrafik till och från stationen. Till Gevärsgatan ansluter en bussgata som förbinder Berga industriområde, Maria station med bostadsområdet Västra Berga. Ett grönstråk med gång och cykelförbindelse löper i den sydöstra delen av planområdet mellan Berga industriområde och Västra Berga bostadsområde. Norr om planområdet löper luftburna ledningar och ansluter till en fördelningsstation strax norr om aktuellt planområde. En bullerberäkning är genomförd och konsekvenserna på omgivningen är beskrivna i en Miljökonsekvensbeskrivning som är framtagen inom ramen för järnvägsplanen. Lämpliga åtgärder för att begränsa buller från järnvägen vid befintlig bebyggelse norr om planområdet kommer att genomföras i och med utbyggnaden av järnvägen till dubbelspår. Planstatistik Planområdets area: m 2 4 (17)

5 2 Planförslag 2.1 Områdets disposition och gestaltning Större delen av planområdet vid Maria station har användningen T, trafik och ska möjliggöra för en ny placering av dubbelspår norr om befintliga järnvägsspår. Detaljplanen möjliggör även en ny planskild korsning med blandad trafik i förlängningen av Bergavägen. Söder om järnvägsspåret möjliggörs för lämning med bil och taxi samt för cykel och bilparkeringar. Byggnader med anknytning till stationsfunktioner får finnas. En del av gällande detaljplan för Berga 1:8 m fl Kullavägen, etapp 1 (15703), vilken redovisar ändamål för allmän platsmark, park och gata upphävs. Fortsättningen på Gevärsgatan till bostadsområdet Berga Västra kommer även fortsättningsvis att fungera som bussgata. 2.2 Bebyggelse Byggnader med anknytning till stationsfunktioner får finnas. 2.3 Platser Planförslaget inkluderar en mindre platsbildning söder om framtida perrongläge och den planskilda järnvägskorsningen. På platsbildningen ska det vara möjligt att anlägga främst cykelparkeringar men även bilparkering vid behov och en plats för av och påstigning med bil eller taxi till stationen. Trädplantering får finnas. Utformning av gator Planförslaget innehåller två planskilda järnvägspassager med tillhörande gator. En planskild korsning i förlängningen av Bergavägen är avsedd för blandad trafik med i huvudsak kollektiv och biltrafik. I korsningen ligger gång och cykelvägar i ett högre höjdläge längs med sidorna av gatan. Den andra planskilda korsningen är avsedd för endast gång och cykeltrafik och går i planområdets södra genom ett grönområde i söder för att ansluta till det planerade utbyggnadsområde norr om Västkustbanan. 2.4 Trafik Planförslaget utgörs i huvudsak av järnväg med dubbla spår i ett nytt läge, ca 30 meter norr om befintliga spår genom Maria station med ett planerat stationsläge strax norr om befintlig station. Planförslaget ger därutöver möjlighet att genomföra två nya planskilda järnvägspassager. Befintlig gc tunnel försvinner. Viktiga aspekter i planförslaget utöver järnvägens breddning är att säkerställa tillgängligheten till och från stationen, tillgängligheten till plattformslägena och säkerställa goda kommunikationsmöjligheter mellan Mariastaden och ny bebyggelse i anslutning till Maria station i norr och verksamhetsområdet Berga industriområde och bostadsområdet Berga Västra. 5 (17)

6 Planbestämmelser som reglerar trafikfrågor T Trafik, 4 kap 5 punkt 3PBL. Område för blandad väg och spårtrafik. Byggnader med anknytning till stationsfunktioner får finnas. VÄG Genomfartstrafik, 4 kap 5 punkt 3PBL. Väg avsedd främst för trafik mellan områden inom tätbebyggt område. GATA Lokaltrafik, 4 kap 5 punkt 3PBL. Gata främst avsedd för trafik inom området. Järnvägsspårets nya placering (gul färg) med perrongernas placering (röd färg). Två nya planskilda korsningar tillkommer markerade (röda cirklar), en avsedd för blandad trafik och en avsedd för gång och cykeltrafik. Sweco, Gång- och cykeltrafik Planförslaget innehåller vägar för gång och cykeltrafik i två lägen i anslutning till järnvägens sträckning genom Maria station. Dessa möjliggörs i plan inom ändamålet T, trafik. Ny planerad plankorsningen vid förlängningen av Bergavägen vid Maria station blir den primära och tillgänglighetsanpassade kopplingen mellan och till perrongerna. Den kommer även att utgöra den huvudsakliga gång och cykelpassagen under järnvägen i Maria station. Det är av den anledningen viktigt att extra vikt läggs vid utformningen för att säkerställa en trygg och attraktiv passage under järnvägen. Ny planerad planskild gång och cykelkorsning i den södra delen av järnvägsspåret är tänkt att utgöra ett komplement till plankorsningen vid förlängningen av Bergavägen vid Maria station. Syfte med den planerade kopplingen är även att sammanlänka och underlätta tillgängligheten för service, handel, bostäder, skolor och rekreation mellan de olika sidorna av spåret. Uppgång till perronger kommer vara möjligt från gång och cykelkopplingen, se även sektion B B. 6 (17)

7 Planskild korsning avsedd för gång och cykeltrafik. Sweco, Sektion B B visar en sektion över gång och cykeltunnel i den södra delen av planområdet med anslutning till trappor på sidorna upp till järnvägsperrongerna. Kollektivtrafik Planförslaget möjliggör för att spår och perronger flyttas norrut med den norra änden i höjd med ny planerad planskild korsning vid förlängningen av Bergavägen vid Maria station. Perrongerna planeras i ett inledande skede bli 281 meter långa och 5,5 meter breda för att kunna ta emot längre tåg. Planförslaget möjliggör för en framtida förlängning av perrongerna med ytterligare 80 meter vardera till 340 meter. Väderskydd placeras i den norra delen av Maria station. En planerad förlängning av Bergavägen upp till det nya bostadsområdet, Maria stationsområde och sen vidare till Mariastaden, kommer möjliggöra för en ny stadsgata där primärt busstrafiken kommer få en central roll för att i ett senare skede kunna möjliggöra även för spårväg. Planförslaget inkluderar även yta för en ny bytespunkt, där byte mellan olika kollektivtrafikslag ska kunna ske under järnvägen, i planskild korsning vid Bergavägens förlängning. Här ska man på ett enkelt sätt kunna byta mellan tåg, stadsbuss, regionbuss, cykel och bilpooler. Hållplatser för buss kommer att finnas i direkt anslutning till perrongernas trappuppgångar och hissar. Möjligheten för stadsbuss att fortsättningsvis köra via Maria station i anslutning till befintlig bussgata i förlängningen av Gevärsgatan till bostadsområdet Västra Berga kommer fortfarande att finnas. Busshållplats kommer att finnas i anslutning till befintlig bussgata framöver också. 7 (17)

8 Sektion A A visar trafiksituationen under järnvägsspåret, i Bergavägens förlängning. Hållplatser för kollektivtrafik och direkt anslutning till trappor och hissar upp till järnvägsperronger. Sweco, Biltrafik En ny planskild järnvägspassage med blandad trafik möjliggörs i anslutning till Bergavägens förslängning vid Maria station, se även sektion A A. Planskild korsning i förlängningen av Bergavägen avsedd för blandad trafik. Sweco, Parkering Inom ramen för användning T trafik finns möjligheter att anlägga pendelparkering och korttidsparkering i den norra och i den södra sidan av Maria stations samt handikappanpassad parkering inom ytor för trafik, gata och torg i anslutning till stationen. Bullerskyddsåtgärder Planförslaget möjliggör för bullerskydd längs med järnvägsspåret genom Maria station. 2.5 Teknisk försörjning Ledningar passerar inom planområdet men även norr och söder om planområdet. Några ledningar passerar järnvägen och försörjer Maria stationsområde norr om järnvägen. Dessa ledningar kommer fortsättningsvis passera här och området har markerats med ledningsservitut u, marken ska vara tillgänglig för allmänna ledningar. En del av ledningarna kommer att behöva ledas om i och med omdragningen av järnvägsspåret. Slutgiltiga ledningsdragningar kommer att studeras närmare och fastställas i det fortsatta planarbetet. Då kommer även ledningsservitut, u, att införas i planbestämmelserna där så är nödvändigt. 8 (17)

9 Planbestämmelser som reglerar den tekniska infrastrukturen u Marken ska vara tillgänglig för allmänna underjordiska ledningar. 2.6 Fastighetsindelning och administrativa bestämmelser Administrativa planbestämmelser t 1 Marken ska vara tillgänglig för allmän blandad vägtrafik i tunnel. Marken ska vara tillgänglig för allmän gång och cykeltrafik i tunnel. t 2 Generella bestämmelser som gäller inom hela planområdet: Genomförandetiden är 10 år från den dag planen vinner laga kraft. Fastighetsindelning Delar av fastigheterna Berga 1:1 och Berga 1:9 överförs till ny fastighet. Huvudman för denna fastighet är Trafikverket. En del av fastigheten Gamla staden 3:1, som idag har Trafikverket som huvudman, överförs till att bli en del av befintliga fastigheter som är i Helsingborgs stads ägo. Genomförandetid Genomförandetiden är 10 år från den dag detaljplanen vinner laga kraft. Huvudmannaskap Kommunen är huvudman för allmän platsmark, VÄG och GATA samt del av kvartersmark, T, trafik. Trafikverket är huvudman för del av kvartersmark, T, trafik som avser järnvägstrafiken. 9 (17)

10 3 Konsekvenser 3.1 Bedömning av miljöpåverkan Stadsbyggnadsförvaltningen har bedömt att planens genomförande inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan enligt 4 kap 34 plan och bygglagen eller 6 kap 11 miljöbalken. Förslag till detaljplan innebär inga större ändringar i jämförelse med befintlig detaljplan för stationen. Markanvändningen avses även framöver vara trafik, T. Området närmast stationen är idag planlagt som kommunikation men behöver utökas för att rymma utbyggnaden av järnvägen till dubbelspår. Endast en liten del av åkermark närmast stationen tas i anspråk för föreslagen utbyggnad. Planförslaget väntas inte påverka omkringliggande verksamheter. Inga bostäder ligger idag närmare än minst 200 meter från spåret. Bullernivåer för området närmast stationen kommer överstiga riktvärden för trafikbuller. För att innehålla riktvärdena för buller vid de planerade bostäderna strax norr strax norr om planområdet kommer bullerdämpande skärmar behöva sättas upp längs med spåret längre fram när bostäderna väl är på plats. Inga kända deponier finns inom området. Konsekvenserna av planförslaget utreds och beskrivs i denna konsekvensbeskrivning med stöd i miljökonsekvensbeskrivningen för västkustbanan gjord av Trafikverket För ingående beskrivning av miljöpåverkan hänvisas till järnvägsplanen med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning av Trafikverket. 3.2 Sammanfattning av miljökonsekvensbeskrivning Utbyggnaden av Västkustbanan mellan Ängelholm och Helsingborg omfattar järnvägsutbyggnadsåtgärder i anslutning till Maria station samt ombyggnad av stationen och följdåtgärder av vägnätet. I anslutning till Maria station sker kurvrätningar med markintrång på ett avstånd av ca 30 meter från befintlig järnväg. Intrång i natur och kulturlandskapet och i rekreationsintressen är begränsat. Projektets väsentliga miljöpåverkan utgörs av ombyggnad av stationen och stationsområdet. Bullerskärmar kommer att behöva uppföras längre fram för att klara riktvärdena för buller för pågående nybyggnation av bostäder väster om stationen, vid Maria stationsområde. Projektet bidrar positivt till ett långsiktigt hållbart samhälle med minskad klimatpåverkan genom att det förstärker den spårbundna kollektivtrafiken. 3.3 Påverkan på riksintressen Detaljplanen berör riksintressena för järnvägar och för järnvägsstationer men väntas inte påverka riksintresenna negativt utan snarare tvärtom då både järnvägen och stationen byggs ut och utvecklas. Riksintresse för järnvägar Detaljplanen innebär ingen skada på riksintresset för Västkustbanan. Följden av detaljplanen är att järnvägen kan byggas ut till dubbelspår genom Maria station vilket ger en positiv effekt på riksintresset. 10 (17)

11 Riksintresse för järnvägsstationer Detaljplanen innebär ingen skada på riksintresset för Maria station. Planen möjliggör för ytterligare utveckling av järnvägsspåret och Maria station vilket ger en positiv effekt på riksintresset. 3.4 Miljö, hälsa och säkerhet Luftkvalitet Planförslaget bedöms inte påverka miljökvalitetsnormen för luft negativt. Utbyggnad av Västkustbanan förbättrar förutsättningarna för goda kollektivtrafikförbindelser till och från Maria station. En följd av en ny planskild korsning i Bergavägens förlängning är att Bergavägen kommer få något ökad trafik genomfartstrafik i och med en utbyggnad av Maria stationsområde med nya bostäder. Konsekvenserna på trafiken av utbyggnaden av Maria station är utredda och behandlade i de tidigare gjorda detaljplanerna för Maria station med hörande miljökonsekvensbeskrivning. Efter utbyggnaden av Maria station väntas fler välja att resa kollektivt då tillgängligheten till och från stationen samt turtätheten i tågtrafiken succesivt kommer att öka. Föroreningar Inga kända markföroreningar finns inom planområdet vid utfört fältarbete. Del av planområdet används idag som jordbruksmark. Större delen av planområdet har i gällande plan användningen T, trafik vilket kommer gälla fortsättningsvis. I fyra av totalt 11 analyserade grundvattenprov från installerade grundvattenrör längs med järnvägssträckan har olika metaller påvisats i halter överskridande Naturvårdsverkets haltkriterier för skydd av grund och ytvatten och Sveriges Geologiska Undersöknings generella riktvärden för grundvatten. Vid Maria station bedöms den förhöjda nickelhalten potentiellt kunna härröra från industriområdet strax öster om provtaget grundvattenrör. Vattenkvalitet Maria station ligger enligt VISS inom delavrinningsområde Rinner mot Helsingborgsområdet. och avvattnas västerut mot Öresund. Enligt länsstyrelsens underlag passerar ett dikningsföretag stationsområdet. Inga ytvattenförekomster finns i området. Maria station ligger inom grundvattenförekomsten Helsingborgssandstenen. Grundvattenförekomsten hade 2009 god kemisk och kvantitativ status enligt miljökvalitetsnormerna för vatten vilket även är fallet i den preliminära statusklassningen för Detaljplanens genomförande har inte bedömts innebära någon försämring av statusen för vattenförekomsterna eller bidra till att försämra möjligheterna att uppnå god status. Tillstånd för vattenverksamheter kan bli aktuellt för grundvattensänkning i samband med anläggningen av ny gång och cykelpassage i planområdets södra del samt för åtgärder på befintlig port under järnvägen. Kulverterat dikningsföretag kan beröras av nya plattformar, spår och port för gång och cykelväg. Översvämningsrisk Vid en extremsituation kan tunnlarna under järnvägen komma att översvämmas om pumparna av någon anledning inte fungerar eller har för liten kapacitet. Alternativa vägar för att ta sig till och från Maria station finns på södra sidan av järnvägen om en sådan situation skulle uppstå. 11 (17)

12 Klimatanpassning Pumpkapacitet kommer att behövas för att säkerställa framkomligheten vid järnvägspassagerna i samband med exempelvis kraftiga regn. Trafikflöden Planförslaget innebär ingen större förändring av trafikflödena förutom att Bergavägen får en förlängning i form av Maria stationsgata när det blir en planskild korsning under järnvägen. Omfattningen av förändringen av trafikmönstret kommer främst bero hur utbyggnadstakten av bostadsområdet Maria stationsområde kommer se ut. Konsekvenserna av den utbyggnaden och vad en planskild korsning innebär har konsekvensbeskrivits i detaljplanen för Berga 1:8, Maria stationsområde samt i en miljökonsekvensbeskrivning kopplad till detaljplanen. Buller från vägar och järnvägar Ny planerad bebyggelse inom Maria stationsområde finns ca 200 meter norr om planområdets gräns. Genomförande av planförslaget kommer att innebära en tätare tågtrafikering längs med sträckan med högra hastigheter och högre bullernivåerna vid bostäderna som ligger norr om järnvägsspåret. En tätare tågtrafikering längs med sträckan med högre hastigheter kommer öka bullernivåerna för bostäder som ligger norr om järnvägsspåret. Bullerförhållandena har beräknats utifrån trafikverkets prognostiserade trafikutveckling år 2040 inom och i anslutning till planområdet. Beräkningarna inkluderar inte dubbelspår mellan Romares väg och Helsingborg C. Enligt trafikutveckling år 2040 väntas planerade bostäder i den södra delen av det planerade bostadsområdet Maria station etapp 2 få ekvivalenta bullervärden vid fasad på ca db(a) samt maximala bullervärden mellan db(a). Lämpliga åtgärder ska tillämpas för att klara bulleråtgärder till närmaste planerade bostäder väster om stationen längre fram. Risker På järnvägen går idag inga transporter med farligt gods. Några planer på att börja trasportera farligt gods genom Maria station finns inte. De risker som är förknippade med plankorsningar mellan järnväg och andra trafikslag elimineras helt genom att nya planskilda korsningar ersätter dagens plankorsningar. Detaljplanen möjliggör för ytterligare riskreducerande åtgärder som exempelvis bullerskydd och mittstaket vilket reducerar risken för att obehöriga tar sig ut på spåren. Elektromagnetiska fält Avståndet till närmaste bostäder kommer vara ca 200 meter, vilket bedöms vara mer än tillräckligt för att den elektromagnetiska strålningen ska vara lägre än gällande riktvärde där människor vistas långvarigt. 3.5 Natur- och kulturmiljö Kulturmiljö Järnvägens utbyggnad väntas inte påverka kulturmiljön. 12 (17)

13 Landskapsbild Järnvägens utbyggnad väntas inte påverka landskapsbilden i stort. Området närmast stationen i norr väntas under de närmaste åren byggas ut som blandad stad. Söder om stationen är Berga industriområde en del av ett framtida utbyggnadsområde. I och med en framtida förtätning av området närmast stationen ska siktlinjer för att underlätta orientering och bättre kopplingar beaktas. En höjning av järnvägen med ytterligare 2,0 meter vid Maria station kan påverka orientering och siktlinjer mellan den södra och norra sidan av järnvägen. Dock redan idag ligger järnvägen på en 2,0 meter hög vall närmast stationen. Naturmiljö Ny järnvägsbank väster om befintlig tar huvudsakligen jordbruksmark mellan Gyhults skog och Stenbockens sommarstad i anspråk. Åtgärder på befintlig vägport under järnvägen, planskild gång och cykelpassage och övriga åtgärder på befintlig infrastruktur som planeras bedöms inte påverka några värdefulla naturmiljöintressen. Dikningsföretag som korsar järnvägen i en kulvert i planområdets södra del kan påverkas av en ny gång och cykeltunnel. 3.6 Sociala förhållanden Konsekvenser för barn Förutsättningarna för barn att på ett säkert sätt korsa järnvägen förbättras i och med genomförandet av detaljplanen och två nya planskilda trafikseparerade korsningar. Tillgänglighet Allmänna platser GATA och VÄG och del av kvartersmark, T, trafik inom planområdet ska utformas för att området ska vara tillgängligt för alla. Särskilt viktigt är att perrongerna kan nås på ett tillfredställande sätt. Hissar upp till järnvägsplattformar kommer finnas i anslutning till ny bytespunkt under järnvägen, i Bergavägens förlängning vid Maria station. 3.7 Planens genomförande Fastighetsrättsliga konsekvenser För genomförandet av planen erfordras fastighetsreglering som berör fastigheterna Gamla staden 3:1, respektive Berga 1:9, och Berga 3:1 samt därefter avstyckning av T området och det som ska bli allmän platsmark, gata och väg. I samband med fastighetsbildningen bör även eventuell servitutsbildning eller 3D fastighetsbildning avseende planerade tunnlar under järnvägen genomföras. Marken som tas i anspråk för järnvägen inom fastigheterna Berga 1:2, 1:9 och 1:10 består idag av jordbruksmark, ett kolonistugeområde och ett odlingslottområde. Ett mindre intrång väntas inom kolonistugeområdets nordöstra del där bl. a en stuga för gemensamma utrymmen kommer påverkas. Dikesföretaget i planområdets södra del kommer att påverkas till viss del i form av att järnvägen byggs om och att en ny gång och cykeltunnel byggs i planområdets södra del. Dikesföretagets dragning över järnvägen ska justeras efter ombyggnationen av dubbelspåret och den nya gångoch cykeltunneln i planområdets södra del. 13 (17)

14 Avtal Ett planavtal har skrivits med mark och exploateringskontoret i Helsingborgs stad i uppdrag av Trafikverket. Fördelning av ansvar och kostnader regleras mellan kommun och Trafikverket i separat avtal. Tidsplan Arbetet med detaljplanen bedrivs med inriktning att arbetena med utveckling av Västkustbanan till dubbelspår, ska påbörjas i direkt anslutning till att planen vinner laga kraft. Genomförande av detaljplanen kan starta runt år och arbetena med dubbelspårarbetet väntas kunna bli klara under Ekonomi Kostnader och ansvar ska fördelas i ett separat avtal mellan Trafikverket och Helsingborgs stad. Detaljplanens genomförande kräver kommunala investeringar för de allmänna planskilda kopplingarna över järnvägsspåret samt utveckling av befintliga allmänna vägar. Flytt av ledningar ska belasta exploateringen. Övriga upplysningar Om fornlämningar påträffas vid markarbeten ska entreprenören omedelbart avbryta arbetet och meddela Länsstyrelsen, i enlighet med 2 kap 10 lagen om kulturminnen med mera. 14 (17)

15 4 Planeringsförutsättningar 4.1 Bakgrund och organisation Bakgrund till planändringen Ansökan om planändring inkom från Mark och exploateringsenheten i Helsingborgs stad i uppdrag av Trafikverket den 20 februari Trafikverket avser att utvidga Västkustbanan till dubbelspår mellan Helsingborg och Ängelholm. Sträckan är en av de sista etapperna av Västkustbanan som fortfarande utgörs av enkelspår vilket begränsar sträckans kapacitet. Beslut i ärendet Beslut om planuppdrag togs i Stadsbyggnadsnämnden 23 april Planområdet Planområdet ligger intill Maria station och avgränsas i väster av åkermark och i öster av befintliga industrifastigheter på Berga. Markägoförhållanden Fastigheten Gamla staden 3:1 ägs av Trafikverket. Fastigheterna Berga 1:1, Berga 1:9 och Gamla staden 2:1 ägs av Helsingborgs stad. Markanvändning Området används idag för trafik, järnväg samt jordbruksmark. Bebyggelse Inom planområdet finns inga byggnader. Söder om planområdet finns flertalet verksamhetsbyggnader inom Berga industriområde. Norr om planområdet finns en mindre byggnad som fungerar som fördelningsstation. Inom planområdet finns även befintliga perronger inklusive väderskydd. Trafik Området nås idag dels via Kullavägen i norr dels av Bergavägen i söder. Trafikflöden idag: Bergavägen 4400 Vadt 10% tung trafik. Florettgatan 2550 Vadt 12% tung trafik. Gevärsgatan har ca 500 f/dygn. Bedömning 2030: I tidigare planarbete har Maria stationsgata bedömts få ca fordon per dygn när gatan under stationen öppnas. Och prognosmodellen ger flöden på Bergavägen omkring 3000 f/dygn närmast stationen. Florettgatan bedöms få ca 2600 f/dygn väster om bajonettgatan och Gevärsgatan ca 700 f/dygn. Teknisk försörjning Ledningar Ledningar går både i den södra delen av området som norr om planområdet. Ledningar går även i Bergavägens förlängning och leds norrut för att försörja nya bostadsområden i Maria stations 15 (17)

16 område. Ledningsdragningar och eventuella ledningsservitut som behövs inom planområdet kommer studeras närmare och ses över i det fortsatta arbetet. Dikesföretag Ett dikesföretag, Nya Kungshult m fl år 1925 Akt 12 LN 96, finns i planområdets södra del och innefattar fastigheterna Berga 1:1, 1:9 och 1:10 Ägare se Berga 1:1. Arkeologi Inom planområdet finns inga kända fornlämningar. Geotekniska förhållanden Enligt utförd geoteknisk undersökning på området består jordlagren i huvudsak av en fast moränlera. Jordlagren bedöms ej vara speciellt vibrationskänsliga. 4.3 Riksintressen och förordningar Inom och i anslutning till planområdet finns områden eller funktioner med ett värde som är intressant ur ett nationellt perspektiv. Dessa utgör riksintressen och bevakas av Länsstyrelsen. Riksintresse för järnvägar Planområdet ligger inom riksintresse för järnvägar men väntas inte påverka riksintresset negativt. Riksintresse för järnvägsstationer Planområdet ligger inom riksintresse för järnvägsstationer men väntas inte påverka riksintresset negativt. 4.4 Tidigare kommunala ställningstaganden Översiktsplan I Helsingborgs översiktsplan ÖP2010, antagen av kommunfullmäktige den 18 maj 2010 och aktualitetsförklarad den 26 februari 2014, redovisas Maria station som en viktig regional nod med framtida utveckling av högkvalitativ och strukturbildande kollektivtrafik. Området väster om stationen är utpekat som större utvecklingsområde och ska utvecklas till blandad stad. Området öster om stationen ska utvecklas till blandad icke störande verksamhet, kontor samt besöks och personalintensiv centrumverksamhet. Detaljplaner För planområdet gäller detaljplan för Berga 3:1 m fl Maria station, etapp 1 (14687), vilken redovisar ändamål för järnvägstrafik, industrigata och område för angöring och parkering. Genomförandetiden för gällande detaljplan har gått ut. För planområdet gäller även detaljplan för Berga 1:8 m fl Kullavägen, etapp 1 (15703), vilken redovisar ändamål för allmän platsmark, park och gata. Genomförandetiden för gällande detaljplan har gått ut. Program till detaljplan Ett program för området väster om Maria station, Program för del av fastigheten Berga 1:8 m fl. godkänndes av stadsbyggnadsnämnden den 28 november Programmet förespråkar en utbyggnad till blandad stad närmast Maria station. 16 (17)

17 Övrigt Grönstrukturprogram för Helsingborg, antaget av kommunfullmäktige 26 mars STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Björn Bensdorp Redestam planchef Asterios Tolikas planarkitekt 17 (17)

Berga 1:8 m.fl., Kullavägen, etapp 1

Berga 1:8 m.fl., Kullavägen, etapp 1 Dnr: 642/2017 Upprättad 20 oktober 2017 Redaktionellt ändrad "DAG månad ÅR" Ändring av detaljplan (akt 1283K-15703) genom upphävande för fastigheten Berga 1:8 m.fl., Kullavägen, etapp 1 Helsingborgs stad

Läs mer

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad Upprättad 16 januari 2018 Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 16 januari 2018 BEGRÄNSAT FÖRFARANDE. Program

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den "DAG månad ÅR" BEGRÄNSAT PLANFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Ändring av detaljplan (1283K-15079) för del av Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Ändring av detaljplan (1283K-14596) för fastigheten

Ändring av detaljplan (1283K-14596) för fastigheten Ändring av detaljplan (1283K-14596) för fastigheten Hillebarden 2 Berga, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 13 mars 2018 STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Granskningshandling Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 november 2018 STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av

Läs mer

ENKELT PLANFÖRFARANDE

ENKELT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för fastigheten Kattarp 12:11 m fl Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 oktober 2015 ENKELT PLANFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden den "DAG månad

Läs mer

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Ramlösa 9:1, Helsingborg Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra

Läs mer

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Husensjö 9:48, Gustavslund Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till en utbyggnad

Läs mer

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Upprättad 2016-02-17 Dnr: KS 2015/00884 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Utskrift från Tekis-GI Knislinge, Östra Göinge kommun, Skåne län www.ostragoinge.se

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Redaktionellt ändrad 25 januari 2019 Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 november 2018 Redaktionellt ändrad

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Pysslingen 1 m fl Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för bostadsändamål samt att

Läs mer

Helsingborgg den 26 mars 2015

Helsingborgg den 26 mars 2015 HELSINGBORGS STAD Stadsbyggnadsnämnden 26 mars 2015 Ärende nr Handläggare: Carl Welin, 042-10 60 68 Stadsbyggnadsnämnden Tillägg tilll detaljplan (akt 1283K 16036) för del av fastigheten Rya 1:30, Rydebäck,

Läs mer

Samråd. Antagen av. "DAG månad ÅR" Laga kraft. Granskning. Antagande. Dnr:490/2014

Samråd. Antagen av. DAG månad ÅR Laga kraft. Granskning. Antagande. Dnr:490/2014 Upprättadd 19 november 2014 Redaktionellt ändrad "DAG månad ÅR" Tillägg till detaljplan (akt 1283K-16036) för del av fastigheten RYA 1:30, RYDEBÄCK Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad

Läs mer

Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten PLANOMRÅDE

Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten PLANOMRÅDE Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten Städet 11 Tågaborg, Helsingborgs stad PLANOMRÅDE Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 19 februari 2016 BEGRÄNSAT FÖRFARANDE Program godkänt

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheterna Centern 2 och 3 Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till förtätning med nya bostäder

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(7) Dnr 266/2015 FASTIGHETEN ALLERUM 11:35 ALLERUM, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Lena Evaldsson inkom 2 februari 2015 med en förfrågan avseende upprättande av ny detaljplan för fastigheten

Läs mer

Ramlösa Hälsobrunn mm

Ramlösa Hälsobrunn mm Redaktionellt ändrad "DAG månad ÅR" Ändring av stadsplan (1283K-10684) för Ramlösa Hälsobrunn mm Ramlösa, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 3 augusti 2017 FÖRENKLAT STANDARDFÖRFARANDE

Läs mer

Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten. Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden

Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten. Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 18 juli 2016 STANDARDFÖRFARANDE

Läs mer

Ändring av detaljplan (1283K och 1283K-17341) för del av fastigheten. Beslut om samråd av stadsbyggnadsnämnden "DAG månad ÅR"

Ändring av detaljplan (1283K och 1283K-17341) för del av fastigheten. Beslut om samråd av stadsbyggnadsnämnden DAG månad ÅR Ändring av detaljplan (1283K-15869 och 1283K-17341) för del av fastigheten Söder 1:10, Söder, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 12 juli 2019 BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE

Läs mer

Del av Duvestubbe 1:1, Ödåkra. Underlag för planuppdrag

Del av Duvestubbe 1:1, Ödåkra. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Del av Duvestubbe 1:1, Ödåkra Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att utveckla Ödåkras västra delar

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Gantofta 1:7 m fl Gantofta, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra en idrottshall

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändring av detaljplanen är att pröva möjlighet

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG FASTIGHETEN BÖLJAN 3 CENTRUM, HELSINGBORGS STAD 1(5) Dnr 1146/2013 UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE JM fastighets AB SYFTE Detaljplanen upprättat för att pröva möjligheten att uppföra två flerbostadshus

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige Laga kraft Genomförandetiden upphör

Antagen av kommunfullmäktige Laga kraft Genomförandetiden upphör Laga kraft 2013-10-09 Genomförandetiden upphör 2023-10-09 1(5) Detaljplan för del av Saritslöv 6:17 i Skurup Skurups kommun Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Handlingar Planbeskrivning med genomförandebeskrivning

Läs mer

BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE

BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Detaljplan för del av fastigheten Motorn 10 med flera Olympia, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 27 september 2016 BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Aron 27, Gustavslund, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att komplettera fastighetens användning som

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Väla 7:4 med flera Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att möjliggöra vidare utveckling av Väla

Läs mer

BEGÄRAN OM UPPRÄTTANDE AV DETALJPLAN

BEGÄRAN OM UPPRÄTTANDE AV DETALJPLAN FASTIGHETEN ÖDÅKRA 4:4, M FL ÖDÅKRA, HELSINGBORGS STAD 1(5) Dnr 01238/2010 BEGÄRAN OM UPPRÄTTANDE AV DETALJPLAN SÖKANDE Mark och exploateringsenheten, Helsingborgs stad. SYFTE Detaljplanen syftar till

Läs mer

Närlunda Västra 2 och Husensjö 14:1, Närlunda. Underlag för planuppdrag

Närlunda Västra 2 och Husensjö 14:1, Närlunda. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Närlunda Västra 2 och Husensjö 14:1, Närlunda Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG FASTIGHETEN ASIEN 17 SÖDER, HELSINGBORGS STAD 1(7) Dnr 1793/2013 UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Fastighetsägaren Bacchant AB har ansökt om planändring den 27 december 2013. Förfrågan avser fastigheten

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Filborna 28:3 m fl Fredriksdal, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till bostadsbebyggelse

Läs mer

BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE

BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Detaljplan för fastigheten Ankarstocken 4 Hittarp, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 9 december 2016 BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

Kvarteren Laxen m fl. Planbeskrivning. Ändring av stadsplan (1283K-6204) för. Helsingborgs stad

Kvarteren Laxen m fl. Planbeskrivning. Ändring av stadsplan (1283K-6204) för. Helsingborgs stad Dnr: 813/2016 22 juni 2017 Ändring av stadsplan (1283K-6204) för Kvarteren Laxen m fl Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 22 juni 2017 BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Antagen

Läs mer

Ändring av detaljplan 474 avseende vårdändamål inom Svenstorp 1:173

Ändring av detaljplan 474 avseende vårdändamål inom Svenstorp 1:173 Ändring av detaljplan 474 avseende vårdändamål inom Svenstorp 1:173 Ale kommun, Västra Götalands län GRANSKNINGSHANDLING Standardförfarande 2018-09-28 Handlingar Ändring av detaljplan 474 (denna handling),

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län

Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län 1(7) Datum: Diarienummer: 2013-08-13 2013/124 Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅDSHANDLING Detaljplanen har Upprättas: 2013-08-13 Antagits

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Sleipner 3, Ringstorp Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att komplettera befintlig

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för Kv. RATTEN, m.fl i Bromölla, Bromölla kommun PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ALLMÄNT Handlingar Plankarta med förslag till planbestämmelser Plan- och genomförandebeskrivning Fastighetsförteckning

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län.

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. Dnr Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(5) Dnr 518/2014 FASTIGHETEN KATTARP 13:67 KATTARP, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Fastighetsägaren Ab Helsingborgshem inkom med ansökan om detaljplaneändring den 10 april 2014. SYFTE

Läs mer

Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten. Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden

Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten. Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 18 juli 2016 STANDARDFÖRFARANDE

Läs mer

Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten PLANOMRÅDE

Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten PLANOMRÅDE Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten Städet 11 Tågaborg, Helsingborgs stad PLANOMRÅDE Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 mars 2016 STANDARD FÖRFARANDE Program godkänt

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-09-26 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

Samrådshandling oktober 2013

Samrådshandling oktober 2013 Samrådshandling oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Djupedalsäng 1:14 Återvinningsstation vid Råstensvägen Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheterna Tälje 2:48 och Stenbocken 3 i Norrtälje stad Dnr: Ks: PLANBESKRIVNING

Detaljplan för del av fastigheterna Tälje 2:48 och Stenbocken 3 i Norrtälje stad Dnr: Ks: PLANBESKRIVNING SAMRÅDSFÖRSLAG 2010-06-04 ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:28 Detaljplan för del av fastigheterna Tälje 2:48 och Stenbocken 3 i Norrtälje stad Dnr: 10-10059.214 Ks: 10-509 PLANBESKRIVNING Röd markering

Läs mer

Östra Hässleholmsgårdsområdet

Östra Hässleholmsgårdsområdet Ändring av detaljplan, upprättad 2017-04-07 Ursprunglig detaljplan, laga kraft 1990-01-15 Arkivnr: A 617 Dnr: BN 2015-864 Samrådshandling Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Östra Hässleholmsgårdsområdet

Läs mer

Kretsloppet 1, Mörarp

Kretsloppet 1, Mörarp Dnr:01064/2018 Upprättad 4 december 2018 Upphävande av detaljplan (1283K-13614) för Kretsloppet 1, Mörarp Helsingborgs stad VASATORPS GOLFBANA MÖRARP Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 4 december

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan 25-P04/164 för Boden 56:9 m.fl. Resecentrum Stationsgatan. Bodens kommun, Norrbottens län

PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan 25-P04/164 för Boden 56:9 m.fl. Resecentrum Stationsgatan. Bodens kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan 25-P04/164 för Boden 56:9 m.fl. Resecentrum Stationsgatan Bodens kommun, Norrbottens län 2 Granskningshandling Ändring av detaljplan för Boden 56:9 m.fl. Resecentrum

Läs mer

Tillägget till planbeskrivningen tar inte upp frågor som utretts i gällande detaljplan.

Tillägget till planbeskrivningen tar inte upp frågor som utretts i gällande detaljplan. Samrådshandling Oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Hindås 1:539 Återvinningsstation vid Hindås station Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift är

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING DETALJPLAN 474, ÄNDRING AVSEENDE VÅRDÄNDAMÅL INOM SVENSTORP 1:173. Ale kommun, Västra Götalands län

ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING DETALJPLAN 474, ÄNDRING AVSEENDE VÅRDÄNDAMÅL INOM SVENSTORP 1:173. Ale kommun, Västra Götalands län PLANBESKRIVNING DETALJPLAN 474, ÄNDRING AVSEENDE VÅRDÄNDAMÅL INOM SVENSTORP 1:173 Bilaga till Detaljplan för HANDEL OCH VERKSAMHETER I SVENSTORP Svenstorp 1:3, 1:5, 1:15, 1:16, 1:30 m.fl. upprättad 2011-03-17

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG FASTIGHETEN PRIORN 1 M FL OLYMPIA, HELSINGBORGS STAD 1(6) Dnr 334/2012 UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Fastighets AB Hebsacker har ansökt om planändring. SYFTE Planändringen ska möjliggöra att förtäta

Läs mer

269 Dnr: SBN 2018/94. Ändring av detaljplan för kvarteret Harven, Lidköpings kommun SAMRÅDSHANDLING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN-TRAFIK

269 Dnr: SBN 2018/94. Ändring av detaljplan för kvarteret Harven, Lidköpings kommun SAMRÅDSHANDLING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN-TRAFIK 269 Dnr: SBN 2018/94 Ändring av detaljplan för kvarteret Harven, Lidköpings kommun SAMRÅDSHANDLING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN-TRAFIK Ändring av detaljplan för kvarteret Harven, Lidköpings kommun Ändring av detaljplan

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-23 Godkänd

Läs mer

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Ändring av detaljplan (1283K-15079) för del av Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden den "DAG

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun D 1 (7) Datum 2018-06-27 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-03-06 Reviderad: 2018-03-02 Godkänd

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-12-10 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning Sektorn för samhällsbyggnad Samrådshandling September 2014 Ändring av stadsplanen för Hönekulla 1:114 m.fl. SOLÄNGSOMRÅDET i Mölnlycke, Härryda kommun Tillägg till planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift

Läs mer

Fleninge 24:32 m fl, Fleninge

Fleninge 24:32 m fl, Fleninge Ändring av detaljplan (1283K-16437) för del av fastigheten Fleninge 24:32 m fl, Fleninge Helsingborgs stad Planområdets läge i kommunen Planbeskrivning Upprättad den 7 januari 2019 FÖRENKLAT STANDARDFÖRFARANDE

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun www.mjolby.se/planer Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län GRANSKNINGSHANDLING 2014-09-10 P L A N B E S K R I N N I N G HANDLINGAR

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Till detta planförslaget

Läs mer

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Bagaren 10 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE PLANBESKRIVNING 2

Läs mer

Pålsjö 1:1 m.fl., Pålsjöbaden. Underlag för planuppdrag

Pålsjö 1:1 m.fl., Pålsjöbaden. Underlag för planuppdrag Ändring av detaljplan (1283K-15840) för del av fastigheten Pålsjö 1:1 m.fl., Pålsjöbaden Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Ändring av detaljplan (1283K-12709) för fastigheten Grottekvarnen 1, Raus Södra, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändring av detaljplanen är att

Läs mer

(för del av fastigheten Lomma 33:49), Lomma kommun. (Parkering på HSB tomten) Tillägg till Detaljplan för del av Lomma 33:20 m.fl. i Lomma HANDLINGAR

(för del av fastigheten Lomma 33:49), Lomma kommun. (Parkering på HSB tomten) Tillägg till Detaljplan för del av Lomma 33:20 m.fl. i Lomma HANDLINGAR PLANBESKRIVNING 2015-11-23 ANTAGANDEHANDLING KS/KF 2013:80.214 Tillägg till DP 07/02 Tillägg till Detaljplan för del av Lomma 33:20 m.fl. i Lomma (för del av fastigheten Lomma 33:49), Lomma kommun (Parkering

Läs mer

Detaljplan för Hoby 1:23 m.fl. Ronneby kommun, Blekinge län

Detaljplan för Hoby 1:23 m.fl. Ronneby kommun, Blekinge län Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING Orienteringskarta 1(8) Innehållsförteckning PLANHANDLINGAR... 4 SYFTE OCH HUVUDDRAG... 4 PLANDATA... 4 Lägesbestämning/ Areal... 4 Markägoförhållanden... 4

Läs mer

SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN Upphävandet antagen av SBN laga kraft PLANBESKRIVNING

SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN Upphävandet antagen av SBN laga kraft PLANBESKRIVNING Upphävandet antagen av SBN 2016-12-19 133 laga kraft 2017 01-12 Tillhörande upphävande av del av detaljplan för Ludvika by 2:10 m.fl. i Ludvika Upprättad i augusti 2016, reviderad oktober 2016 Postadress

Läs mer

Detaljplan för Del av Kv. Vipan m.fl.

Detaljplan för Del av Kv. Vipan m.fl. Datum 01-0- Ert datum Beteckning 01.6 Er beteckning PLANHANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Utlåtande Fastighetsförteckning Detaljplan för Del av Kv. Vipan m.fl. i Klippans kommun, Skåne

Läs mer

Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (6) Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (6) PLANBESKRIVNING

Läs mer

DETALJPLAN FÖR GÅNGFARTSGATA, SKULLTORP 1:380

DETALJPLAN FÖR GÅNGFARTSGATA, SKULLTORP 1:380 Antagen av KF 18 juni 2013 Laga kraft 15 juli 2013 PLANBESKRIVNING 2013-04-23 NORMALT PLANFÖRFARANDE (ANTAGANDEHANDLING) KS/2012:80 DETALJPLAN FÖR GÅNGFARTSGATA, SKULLTORP 1:380 Planbeskrivning Planering

Läs mer

Antagandehandling. Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning

Antagandehandling. Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning DIARIENR SBN 2012-001482 1 (8) Antagandehandling Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning Planområdet markerat i orange färg. Tillägg till

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten BROMSREGULATORN 1

Detaljplan för del av fastigheten BROMSREGULATORN 1 Plan 7/16 2016-11-10 Detaljplan för del av fastigheten 2016-11-10 GRANSKNING Stadsbyggnadsförvaltningen 261 80 Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 Tfn 0418-47 00 00 sb@landskrona.se www.landskrona.se

Läs mer

SYFTE OCH BAKGRUND TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING 2012-10-25 ENKELT PLANFÖRFARANDE

SYFTE OCH BAKGRUND TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING 2012-10-25 ENKELT PLANFÖRFARANDE 1(8) Ändring av detaljplan för Område vid Lågedammsbadet för bowling, bad och gym (Hörby 41:5, del av, och Bergshamra 1, del av) Hörby kommun, Skåne län SYFTE OCH BAKGRUND Syfte Syftet med ändringen av

Läs mer

KATSLÖSA 14:3, RYDEBÄCK

KATSLÖSA 14:3, RYDEBÄCK Ändring av detaljplan (akt 1283K-16036) för del av fastigheten KATSLÖSA 14:3, RYDEBÄCK Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 30 april 2016 ENKELT PLANFÖRFARANDE Samråd Granskning

Läs mer

Oden 1 med flera, Ringstorp. Underlag för planuppdrag

Oden 1 med flera, Ringstorp. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Oden 1 med flera, Ringstorp Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med planändringen är att pröva möjligheten till förtätning

Läs mer

Kärnan mellersta 1 och 9, Centrum, Underlag för planuppdrag

Kärnan mellersta 1 och 9, Centrum, Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Kärnan mellersta 1 och 9, Centrum, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att bekräfta pågående användning

Läs mer

i Stenungsund Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola Dnr: 0321/11

i Stenungsund Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola Dnr: 0321/11 Dnr: 0321/11 Antagandehandling 2014-10-02 Justerad 2014-12-18 Tillägg till PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola i

Läs mer

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2019-01-10-2019-01-24 Ändring av detaljplan A139 för Pepparriskan 1 m.fl. i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning

Läs mer

Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Plan- och genomförandebeskrivning

Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Plan- och genomförandebeskrivning 1 (9) Samrådsbeslut, SBU, 2015-06-25 Antagande, KS, 2015-12-0 Laga kraft, 2016-01-0 Detaljplan för Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Rättvik Rättviks kommun Plan- och genomförandebeskrivning Plannr. B 325

Läs mer

Detaljplan för Trillan 2 och del av Hubbarp 2:1 i Tranås stad (Hubbarps industriområde) Planområde

Detaljplan för Trillan 2 och del av Hubbarp 2:1 i Tranås stad (Hubbarps industriområde) Planområde Detaljplan för Trillan 2 och del av Hubbarp 2:1 i Tranås stad (Hubbarps industriområde) Upprättad i februari 2013 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 288/11 Planområde Antagen

Läs mer

Ny detaljplan för del av Perstorp 21:1 m.fl. (parkeringen vid kyrkan) Perstorps kommun, Skåne län GRANSKNINGSHANDLING 1(9)

Ny detaljplan för del av Perstorp 21:1 m.fl. (parkeringen vid kyrkan) Perstorps kommun, Skåne län GRANSKNINGSHANDLING 1(9) 1(9) Datum: Diarienummer: 2014-04-10, rev. 2014-06-03 2014/60 Ny detaljplan för del av Perstorp 21:1 m.fl. (parkeringen vid kyrkan) Perstorps kommun, Skåne län GRANSKNINGSHANDLING Detaljplanen har Upprättats:

Läs mer

GULLRISET 6 m fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer SBN 2005/0181 214. Upprättad 2005-09-05

GULLRISET 6 m fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer SBN 2005/0181 214. Upprättad 2005-09-05 Diarienummer SBN 2005/0181 214 Detaljplan för GULLRISET 6 m fl Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2005-09-05 LAGA KRAFT 2005-10-21 1 (7) ANTAGNA PLANHANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Utskrift från Tekis-GI

Utskrift från Tekis-GI Dnr: KS 2013/657.213 LAGA KRAFT 2014-07-01 Detaljplan för KNISLINGE 10:9 i Knislinge, Östra Göinge Kommun PLANBESKRIVNING Utskrift från Tekis-GI Sida 1 av 1 Utskrift från Tekis-GI http://appgis1.resource.wan/gemensamma/tekisgiwebb/print.aspx?x=186736.06018771&y=6230831.2604602&session=21901202-13...

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen 2017-10-17 BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan-

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande Dnr Plan.2014.1 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun SAMRÅDSSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2014-02-06

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-09-27 Godkänd för samråd: SBN 2016-11-29

Läs mer

Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling

Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling 2017-03-06 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-03-06 Godkänd

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 198/2014 FASTIGHETEN DANMARK 29 SÖDER, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Ansökan om planändring inkom från fastighetsägaren Fastighets AB Danmarkshuset den 6 februari 2014. SYFTE

Läs mer

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Wennerbergsvägen SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN-BYGG Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Handlingsförteckning Detaljplanen består av följande

Läs mer

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun TEAM SAMHÄLLSBYGGNAD TOMELILLA KOMMUN PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING 2 (6) Detaljplan för del av

Läs mer

Detaljplan för korsning av järnvägen via Norregatan. del av Eslöv 51:4, del av Eslöv 51:5 och del av Eslöv 53:4 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för korsning av järnvägen via Norregatan. del av Eslöv 51:4, del av Eslöv 51:5 och del av Eslöv 53:4 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING UTSTÄLLNINGSHANDL1NG 1 (7) Detaljplan för korsning av järnvägen via Norregatan del av Eslöv 51:4, del av Eslöv 51:5 och del av Eslöv 53:4 Eslövs kommun, Skåne län Norregatan,

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-22 Godkänd för

Läs mer

Holland 25, Söderpunkten. Underlag för planuppdrag

Holland 25, Söderpunkten. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Holland 25, Söderpunkten Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Det övergripande syftet med utbyggnaden är att bidra till en levande

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Ändring av stadsplan (1283K-7564) för del av Bergaområdet (Musköten 9 och 15), Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen är att upphäva tomtindelningarna

Läs mer

Planbeskrivning DEL AV KV. JÄGAREN. Detaljplan för. Granskningshandling. Osby Tätort Osby kommun Skåne län. Ungefärlig avgränsning av planområdet.

Planbeskrivning DEL AV KV. JÄGAREN. Detaljplan för. Granskningshandling. Osby Tätort Osby kommun Skåne län. Ungefärlig avgränsning av planområdet. Planbeskrivning Granskningshandling Detaljplan för DEL AV KV. JÄGAREN Osby Tätort Osby kommun Skåne län Ungefärlig avgränsning av planområdet. Dnr 2014.ks2145 214 Samhällsbyggnad Osby kommun 283 80 Osby

Läs mer