Introduktion. Indextal. SÅindex. Mer på webben

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Introduktion. Indextal. SÅindex. Mer på webben"

Transkript

1 Översikt SÅ Index 5 SVERIGES ÅKERIFÖRETAG BOX STOCKHOLM Besöksadress: Kungsgatan 24, 6tr Telefon: +46 (0) (0) info@akeri.se

2 2(13) Kostnadsförändring i åkeriverksamhet en Excel addin för att visa kostnadsutveckling som indextal baserade på mätningar av SCB Introduktion Statistiska Centralbyrån (SCB) mäter på uppdrag av olika intressenter kostnadsutvecklingen inom områden kopplade till åkeriers verksamhet. SÅindex är ett verktyg för att presentera resultatet av SCBs mätningar på ett lättillgängligt sätt. Indextal SCB:s mätningar resulterar i indextal. Ett indextal är ett tal som visar en relation. Basen är talet 100 som motsvarar den kostnad som gällde när mätningen startade. Varje månad görs nya mätningar och dessa leder till nya indextal. Visar det sig att kostnaden som uppmäts är 10% högre än vid starten så blir det nya indextalet 110. Index används i åkerisammanhang i stor utsträckning för att reglera prisöverenskommelser. Syftet är inte att göra överenskommelser om nya affärer. Sådant sker på en öppen marknad genom att köpare och säljare fritt väljer bland flera tänkbara motparter. Indexregleringens syfte är istället att möjliggöra att när köpare och säljare väl funnit varandra så ska överenskommelse om transporter kunna avse en längre tid. Om köpare och säljare inte har regler för hur priser förändras vid kostnadsförändringar så ökar osäkerheten när parterna tecknar långvariga avtal. Långsiktighet ökar investeringsviljan i såväl utrustning som kompetens. Det leder i sin tur till att vi ofta får ökad effektivisering som gynnar alla parter. Investeringsviljan är också av stor betydelse för att göra ur klimatsynpunkt fördelaktiga investeringar. SÅindex SÅindex är ett hjälpmedel för framförallt köpare och säljare av lastbilstransporter att hantera prisöverenskommelser där indexreglering ingår. SÅindex är ett programtillägg till Microsoft Excel. I Excel skapas en meny från vilken indextal presenteras. SÅindex 5 fungerar med Microsoft Excels versioner 2007 och 2010 (32 bitars versionen). Mer på webben Detta häfte ger en översikt om hur SÅindex 5 fungerar. Långt ifrån en komplett utbildning i hur priser indexregleras. Behöver du mer kunskap så finns Sveriges Åkeriföretags webbplats för transportekonomiska frågor,

3 3(13) SÅ Index 5 en översikt När SÅindex installeras skapas en helt ny meny i Microsoft Excel som heter SÅindex5. Det är genom denna meny ni når programmet. Menyer i SÅindex 5 Bilden till höger visar de menyrader som skapas i menyn SÅindex5. De fyra översta raderna behandlar var sitt avsnitt: Lastbilstransporter Avfallsindex Byggentreprenader KPI Kostnadsslag och sammanvägda index Två begrepp är viktiga att hålla ordning på kostnadsslag och sammanvägda index. Som ordet antyder avser ett kostnadsslag en bestämd typ (eller grupp) av kostnader. Exempel på kostnadsslag vid lastbilstransporter är förare och diesel. Ett sammanvägt index bygger på flera kostnadsslag som vägs samman. Vid lastbilstransporter talar vi om typtransporter. Exempelvis finns typtransporten långväga distribution som väger samman åtta olika kostnadsslag. Lastbilar SCB började 1992 mäta kostnadsutvecklingen för åtta olika typer av kostnader vid lastbilstransporter. För att bedöma kostnadsutvecklingen för en transport används sammanvägda index som vi kallar för typtransporter. Från och med januari 2008 finns en sammanvägning av kostnadsslag med beteckningar som börjar med T08. Det är tio oika serier som speglar en variation som ska underlätta för köpare och säljare att hitta ett index som ligger nära den verksamhet som ska indexregleras.

4 4(13) Tabellen nedan visar de tio olika typtransportserierna och proportioner för de viktigaste kostnaderna förare och diesel. Proportioner förändras över tid. De andelar som visas i tabellen avser proportionerna i februari Förare Diesel Övrigt T08SÅ11 Lokal distribution 54,9% 11,3% 33,8% T08SÅ12 Regional distribution 42,5% 19,3% 38,2% T08SÅ13 Långväga distribution 39,0% 29,9% 31,1% T08SÅ14 Partigods 32,2% 32,4% 35,4% T08SÅ15 Dragbilstransport 38,5% 36,6% 24,9% T08SÅ16 Tank o bulktransport 36,1% 30,2% 33,7% T08SÅ17 Skogsråvara 32,4% 35,5% 32,1% T08SÅ18 Anläggningstransport kort sträcka 45,6% 13,6% 40,8% T08SÅ19 Anläggningstransport bil 41,5% 17,0% 41,5% T08SÅ20 Anläggningstransport bil med släp 35,4% 26,4% 38,2% E2 serien Det finns också en sammanvägning som benämns E2. Denna serie är en sammanvägning av sammanvägningar. Där har flera olika transporttyper som sker lokalt och regionalt viktats samman. E2 har en egen menyrad och behandlas senare i ett eget avsnitt. Menyrader i avsnittet lastbilstransporter I menyraden Lastbilar finns en undermeny med fyra rader.

5 5(13) Lastbilar, menyraden kostnadsslag Menyraden Kostnadsslag visar ett formulär där SCBs indextal för lastbilars åtta olika kostnadslag presenteras. Det sker i två bladflikar där en bladflik ger en översikt över alla kostnadsslag och den andra ger tillgång till alla indextal för ett kostnadsslag åt gången. Alternativt kan ett kostnadsslags förändring visas där en vald månad sätts till noll. Menyraden Kostnadsslag och formulär som visar en översikt över lastbilars åtta olika kostnadsslag under sex olika månader. Menyraden Kostnadsslag och bladfliken Detaljer ett kostnadsslag. Här visas ett kostnadsslag åt gången. Med alternativknappar styrs om det är indextal som visas eller om det är förändring i procent relativt den första månad som användaren väljer.

6 6(13) Typtransport T08 Totalt den mest använda menyraden. Om ni vill se hur kostnaderna förändrats för en sammanvägd indexserier (T08) använder ni menyraden Lastbilar + Typtransport T08 Totalt. Förklaringar till bilden ovan: Vi vill se utvecklingen för en tanktransport och har valt T08SÅ16 Tank och bulktransport i listrutan. I en prisöverenskommelse är angivet att priset ska förändras i enlighet med utvecklingen för indexserien med basmånad februari 2012 och avläsningsmånad februari Vi ställer in dessa perioder i listrutor i övre delen och SÅindex 5 visar då vad indextalen är. Indextalen visas i de gula textrutorna och de var 113,9 respektive 114,0, en skillnad på 0,1 enheter. Skillnaden i enheter omvandlas till ett procenttal, dvs hur många procent är 0,1 i förhållande till 113,9. Efter avrundning blir det 0,1%. Likartade tal men det är viktigt att skilja på skillnad i enheter och procentuell förändring. SÅindex 5 räknar ut förändringen efter inställningarna och visar svaret i en textruta med röd färg.

7 7(13) På tre olika rader visar SÅindex 5 hur indextalet påverkas av de underliggande kostnadsmätningarna. o På raden för förare och diesel visas vad indextalet för kostnadsslaget var vid basmånaden respektive avläsningsmånaden. Du kan också se hur stor andel av alla kostnader som utgjordes av kostnadsslaget på respektive rad. De två sista kolumnerna har röd färg och visar förändring respektive påverkan på totalindex. Den första kolumnen, förändring, är enkel. Det är skillnaden mellan indextalen vid basmånaden och avläsningsmånaden som ställts i relation till basmånadens index. I exemplet är det för diesel: Först ser vi hur många enheter som dieselindex ökat, det är: 455,9 minus 452,2=3,7 enheter Nästa steg är att se hur många procent som en ökning med 3,7 enheter blir. Det räknar vi ut genom att ta o 3,7 / 452,2 =0,8% o Så långt förändringen och det är förmodligen rätt lätt att förstå. Den sista kolumnen blir lite svårare. Om ett kostnadsslag, diesel i vårt fall, ökat 0,8% hur mycket har då de totala kostnaderna ökat i procent? Om diesel var alla kostnader så skulle 0,8% ökade dieselkostnader också betyda att de totala kostnaderna ökat 0,8%. Om diesel var hälften av alla kostnader så skulle 0,8% ökning av hälften av alla kostnader betyda att totalkostnaden ökade 0,4%. Formeln för att komma fram till detta är att använda Andel vid basmånaden multiplicerat med förändring I vårt exempel var andelen vid basmånaden 29,9% och vi får därför följande påverkan på totalkostnaden (totalindex): o 0,8% * 29,9%=0,2% Notera att vi som regel väljer att alltid avrunda til en decimal.

8 8(13) Nere till vänster i formuläret för Lastbilar Typtransport T08 hittar du två bladflikar. En för att räkna och en för utskrift. Du kan ange ett belopp i den vita textrutan och dessutom kan du använda alternativknappar för att avgöra om ändringen skall vara med eller utan diesel. Du kan se att det finns en särskild text som betonar att indexförändring exkl diesel förutsätter att du har ett pris som inkluderar alla kostnader. Ett sammanvägt index innehåller alla kostnader och om användaren har ett pris och dessutom ett drivmedelstillägg så finns stor risk för felaktiga beräkningar. Om inte alla ersättningar vid basmånaden tas med så blir talet som visar påverkan exklusive diesel fel. Om exempelvis priset består av ett transportpris och 25% i DMT så är priset bara 80% av den totala kostnaden/ersättningen. Tar ni förändringen på 80% av alla kostnader så måste ni korrigera den förändring som visar påverkan på totalindex. Ni ska då istället beräkna ett tal som visar påverkan om basen är 80% av alla kostnader. I vårt exempel måste ni korrigera förändring exklusive diesel med 1,25. Lastbilstransporter, menyraden Typtransport T08 andelar Vilken indexserie är mest lämpad för min transport? Syftet med index är att möjliggöra långvariga affärsöverenskommelser och minska osäkerheten. Parterna skall veta att priset förändras enligt givna förutsättningar, SCBs indexmätningar. Perfekt är om indexregleringen stämmer precis med kostnadsförändringen i den berörda transporten. Olika kostnader förändras olika mycket och vid olika tidpunkter. Diesel kan gå åt alla håll och periodvis med kraftiga förändringar på kort tid. Förarkostnad är mer förutsägbart med få stegvisa förändringar. För att välja rätt serie har användarna hjälp av seriernas namn men det är inte alltid hela sanningen. Ett råd är att alltid kontrollera andelen i indexserien mot andelen i den berörda verksamheten. I praktiken gäller det att pricka in de två viktigaste kostnadsslagens proportioner, förarlön och diesel. För att veta andelen som respektive kostnad utgör i ett sammanvägt index används menyn Lastbilstransporter + Typtransport T08 andelar.

9 9(13) Tabellen nedan visar T08 seriernas andelar som de var i februari 2013: Förare Diesel Övrigt T08SÅ11 Lokal distribution 54,9% 11,3% 33,8% T08SÅ12 Regional distribution 42,5% 19,3% 38,2% T08SÅ13 Långväga distribution 39,0% 29,9% 31,1% T08SÅ14 Partigods 32,2% 32,4% 35,4% T08SÅ15 Dragbilstransport 38,5% 36,6% 24,9% T08SÅ16 Tank o bulktransport 36,1% 30,2% 33,7% T08SÅ17 Skogsråvara 32,4% 35,5% 32,1% T08SÅ18 Anläggningstransport kort sträcka 45,6% 13,6% 40,8% T08SÅ19 Anläggningstransport bil 41,5% 17,0% 41,5% T08SÅ20 Anläggningstransport bil med släp 35,4% 26,4% 38,2% Menyraden E2 Indexserien E2 är tänkt att användas när flera typer av transporter förekommer i en lokal verksamhet. Formuläret som visas låter användaren ställa in basmånad och avläsningsmånad. Indextal för respektive månad visas och förändringen anges i textruta med röd färg.

10 10(13) Avfallsindex SCB avläser sedan januari 2012 kostnadsutvecklingen för avfallstransporter på uppdrag av Avfall Sverige. Flera avläsningar är samma som för lastbilstransporter, ex ränta och diesel. De finns tre serier: Insamling av hushållsavfall Insamling med specialfordon Slamtömning Avfallsindex används i stor utsträckning vid upphandling av avfallsentreprenader. I dessa entreprenader förekommer andra drivmedel än diesel. För varje sammanvägt avfallsindex finns därför två varianter, en med diesel och en utan diesel. Indexserier för avfallsindex finns i en egen menyrad. Formuläret som visas är uppbyggt på samma sätt som lastbilar som beskrivs i föregående avsnitt. I överdelen av formuläret finns två alternativknappar som styr om de indexserier som visas är med eller utan diesel.

11 11(13) Byggbranschens entreprenadindex SCB avläser på uppdrag av Sveriges Byggföretag index avsedda att användas i samband med byggentreprenader. SÅindex innehåller följande serier från byggindex: Entr 421 Bergtransport Entr 1012 Stenmaterial Entr 1071 Bitumen Entr 4011 Tjänstemannalöner Entr 6011 Lastbilstransporter

12 12(13) Mallar, underlättar arbetet En god regel är att göra rätt från början. I SÅindex 5 finns mallar för att följa upp en eller flera prisöverenskommelser. Ni öppnar tomma mallar från en särskild menyrad i SÅindex meny. Som standard finns tre olika mallar men enskilda större transportörer har egna anpassade mallar och i många fall följer de samma teknik som standardmallarna. De mallar som ingår som standard är: Filnamn Si5BasEnkel Si5BasLista Si5DmtEnkel Beskrivning Reglera ett transportpris med en indexserie Reglera flera pris med olika index i en lång lista Fastställa ett drivmedelstillägg baserad på en basmånad. Mallar öppnas från en särskild menyrad och en mall är en fil i Excels mallformat (xltx). Användaren öppnar mallen och fyller i uppgifter i vita celler och SÅindex 5 gör beräkningar som visas i gula celler. Varje mall består av ett huvudblad där uppgifter anges och indexberäkningar sker. Ett separat blad innehåller ett exempel. Bilden nedan är hämtad från exempel för DMT-mallen. I varje mall finns också ett blad som förklarar begreppet länkar och hur användare kan göra för att korrigera felaktiga länkar. En länk är en koppling till SÅindex5 och om mallen flyttas mellan användare är det möjligt att mallen efter flytten inte hittar SÅindex5. Då visas felmeddelandet #Namn i gula celler. För att lösa problemet rekommenderas användaren läsa på bladet Länkar som finns i mallen och följa anvisningarna där.

13 13(13) Indexserier Med menyraden Indexserier leds ni genom en serie dialoger där ni kan välja vilken eller vilka serier ni vill studera. I en dialog anger ni vilka serier ni vill se. I en annan dialogruta anger ni mellan vilka månader ni vill se utvecklingen De serier ni valt kan ni se dels som fasta indextal och dels som relativ förändring där starttidpunkten sätts till noll. Serierna skrivs in på ett Excelblad. När serierna skapats kan ni även få ett diagram. Indexserie och diagram skapat med menyraden Indexserier.

ATT RÄKNA MED INDEX. 2. Räkna med index, ett exempel

ATT RÄKNA MED INDEX. 2. Räkna med index, ett exempel ATT RÄKNA MED INDEX 1. Kostnadsutveckling Kostnadsutvecklingen inom lastbilstransporter mäts av SCB. Mätningarnas resultat presenteras som indextal. Ett indextal anger ett värde i förhållande till ett

Läs mer

SÅindex 8. Översikt. Kostnadsförändring i åkeriverksamheten en Excel addin för att visa kostnadsutveckling som indextal baserad på mätningar av SCB

SÅindex 8. Översikt. Kostnadsförändring i åkeriverksamheten en Excel addin för att visa kostnadsutveckling som indextal baserad på mätningar av SCB SÅindex 8 Översikt Kostnadsförändring i åkeriverksamheten en Excel addin för att visa kostnadsutveckling som indextal baserad på mätningar av SCB 2 Innehållsförteckning 1. Introduktion... 3 2. SÅ Index

Läs mer

Praktisk handledning. Lastbilsindex. i samband med avfallsentreprenader. Reglera priser vid upphandling av lastbilstransporter i avfallsverksamhet.

Praktisk handledning. Lastbilsindex. i samband med avfallsentreprenader. Reglera priser vid upphandling av lastbilstransporter i avfallsverksamhet. Praktisk handledning Lastbilsindex i samband med avfallsentreprenader Reglera priser vid upphandling av lastbilstransporter i avfallsverksamhet. 2 Innehåll INLEDNING... 3 VAD ÄR LASTBILSINDEX OCH HUR TAS

Läs mer

Växla från R77 till Avfallsindex A12

Växla från R77 till Avfallsindex A12 Växla från R77 till Avfallsindex A12 Allmänt SCB fastställer sedan 1977 index i fyra serier med beteckningen R77, Renhållningsindex. Serierna kommer att upphöra i december 2013. För affärer som löper längre

Läs mer

Praktisk handledning. Avfallsindex. Reglera priser vid upphandling av avfallstjänster med indexserierna A12:1-3.

Praktisk handledning. Avfallsindex. Reglera priser vid upphandling av avfallstjänster med indexserierna A12:1-3. Praktisk handledning Avfallsindex Reglera priser vid upphandling av avfallstjänster med indexserierna A12:1-3. 2 Innehåll INTRODUKTION... 3 VAD ÄR AVFALLSINDEX OCH HUR TAS DET FRAM?... 4 Avfallsindex...

Läs mer

Prisjustering med index vid lastbilstransporter

Prisjustering med index vid lastbilstransporter 1 Vägledning Prisjustering med index vid lastbilstransporter Version 1510d Lars Aspholmer 2015 2 Innehållsförteckning Innehåll Innehållsförteckning... 2 Inledning... 4 1. Om denna vägledning... 4 2. Vem

Läs mer

Praktisk handledning. Avfallsindex. Reglera priser vid upphandling av avfallstjänster med indexserierna A12:1-3.

Praktisk handledning. Avfallsindex. Reglera priser vid upphandling av avfallstjänster med indexserierna A12:1-3. Praktisk handledning Avfallsindex Reglera priser vid upphandling av avfallstjänster med indexserierna A12:1-3. 2 Innehåll INTRODUKTION... 3 VAD ÄR AVFALLSINDEX OCH HUR TAS DET FRAM?... 4 Avfallsindex...

Läs mer

Exponentiell och annan utveckling -exempel med konsumentpriser

Exponentiell och annan utveckling -exempel med konsumentpriser Exponentiell och annan utveckling -exempel med konsumentpriser Konsumentprisindex (KPI) är det mest använda måttet för prisutveckling och används bl.a. som inflationsmått. KPI avser att visa hur konsumentpriserna

Läs mer

MEcalc 2009 Snabbstart

MEcalc 2009 Snabbstart MEcalc 2009 Snabbstart Kostnadsberäkning och prissättning i verksamheter med mobila maskiner Innehåll Övergripande beskrivning... 1 Mobila maskiner och lastbilar... 1 StartGuiden... 1 Exempel på totalkalkyl...

Läs mer

Index vid lastbilstransporter

Index vid lastbilstransporter index vid lastbilstransporter Matematiken Snabbhjälpen för att räkna rätt Index vid lastbilstransporter Innehåll A. Tre steg för att räkna rätt Sidan 1 B. Förändring enligt index 2 C. Andelskorrigering

Läs mer

Helén Örtegren. Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Sektionen för infrastruktur och fastigheter

Helén Örtegren. Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Sektionen för infrastruktur och fastigheter Cirkulärnr: 17:60 Diarienr: 17/05757 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Datum: 2017-11-15 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Tabell 1 Tabell 2 Sektionen för infrastruktur och fastigheter Kommunstyrelsen Fastighetskontoret

Läs mer

kalkylprogram Motsvarande vägledningar för vänstermeny hittar du längre ner i dokumentet

kalkylprogram Motsvarande vägledningar för vänstermeny hittar du längre ner i dokumentet Motsvarande vägledningar för vänstermeny hittar du längre ner i dokumentet Överför data till kalkylprogram I vissa funktioner, t ex Transaktionsöversikt, Kontoöversikt, Saldo- och räntehistorik och Räntesatsförlopp

Läs mer

Återrapportering Ledsagarservice och avlösning i hemmet

Återrapportering Ledsagarservice och avlösning i hemmet Återrapportering Ledsagarservice och avlösning i hemmet Viktigt att veta innan du börjar: Grovplanera alla insatserna! Endast grovplanerade insatser dyker upp i återrapporteringen. Det innebär att du bör

Läs mer

Helén Örtegren. Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Sektionen för infrastruktur och fastigheter

Helén Örtegren. Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Sektionen för infrastruktur och fastigheter Cirkulärnr: 16:70 Diarienr: 16/07222 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Helén Örtegren Datum: 2016-12-20 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Tabell 1 Tabell 2 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Sektionen

Läs mer

Excel Övning 1 ELEV: Datorkunskap Sida 1 Niklas Schilke

Excel Övning 1 ELEV: Datorkunskap Sida 1 Niklas Schilke Datorkunskap Sida 1 Niklas Schilke Excel Inledning Microsoft Excel är ett kalkylprogram som ingår i Microsoft Office. Kalkyl betyder här beräkning så vi kan säga att Excel är ett program som används för

Läs mer

SÅcalc 2014 Snabbstart

SÅcalc 2014 Snabbstart SÅcalc 2014 Snabbstart Kostnadsberäkning och prissättning i åkeriverksamhet 201101b Innehåll Övergripande beskrivning... 1 StartGuiden... 1 Exempel på totalkalkyl... 1 Organisera... 1 Spara uppgifter om

Läs mer

EXCEL 2010 FÖRDJUPNING

EXCEL 2010 FÖRDJUPNING EXCEL 2010 FÖRDJUPNING Microsoft Excel 2010 Fördjupning Inledning Mål och förkunskaper... 5 Pedagogiken... 5 Hämta övningsfiler... 6 Del 1 1 Diagram och bilder Skapa diagram... 7 Snabblayout... 8 Diagrammets

Läs mer

Excel-guide. Introduktion

Excel-guide. Introduktion Excel-guide Introduktion I denna laboration kommer ni få använda några grundfunktioner i Microsoft Excel. Laborationen utgår ifrån Excel 2010, men om ni vill använda ett annat program för att lösa uppgifterna

Läs mer

Inlä sning äv bokfo ringsorder viä Excelerätor

Inlä sning äv bokfo ringsorder viä Excelerätor Inlä sning äv bokfo ringsorder viä Excelerätor Innan bokföring Redovisningsansvariga kommer att få ett mail med en mall utskickad från EA. Spara mallen lokalt på er dator eller på ert lokala nätverk. Öppna

Läs mer

Korgeffekten - effekter av förändringar i varukorgens sammansättning

Korgeffekten - effekter av förändringar i varukorgens sammansättning STATISTISKA CENTRALBYRÅN Pm 1(5) Korgeffekten - effekter av förändringar i varukorgens sammansättning I tabellen nedan visas korgeffekten på KPI i januari sedan 2008. Både effekten på månadstalet (förändringen

Läs mer

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Installera/uppdatera/aktivera SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Översikt SÅindex 5 är ett tillägg till Microsoft Excel. I SÅindex 5 finns en särskild fil som är en tilläggsfil (en addin). Filen heter Sindex5.xlam.

Läs mer

Instruktioner till registrering av privata utförare

Instruktioner till registrering av privata utförare Sida Datum 1(22) 2016-03-30 Instruktioner till registrering av privata utförare www.utforarregistret.scb.se Postadress Besöksadress Telefon Box 24 300, 104 51 STOCKHOLM Karlavägen 100 08-506 940 00 701

Läs mer

Bilaga 5a. Ersättning. Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt material inom Skolplattform Stockholm

Bilaga 5a. Ersättning. Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt material inom Skolplattform Stockholm SID 1 (5) Bilaga 5a Ersättning Förfrågningsunderlag Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt material inom Skolplattform Stockholm Box 22049, 104 22 Stockholm. Besöksadress Hantverkargatan

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

Den för år 2013 beräknade beläggningsytan är cirka 40 000 m2 + /- 50 % med hänsyn till tillkommande och avgående arbeten.

Den för år 2013 beräknade beläggningsytan är cirka 40 000 m2 + /- 50 % med hänsyn till tillkommande och avgående arbeten. Parter Mellan, Företagsnamn, org.nr Organisationsnummer, Postadress, nedan kallad leverantören och Motala kommun org.nr 212000-2817, 591 86 Motala, nedan kallad beställaren, har följande avtal träffats.

Läs mer

DynaPahlm är användbart på många olika typer av webbplatser. Denna handbok ger dig tips och vägledning till hur du bäst använder DynaPahlm

DynaPahlm är användbart på många olika typer av webbplatser. Denna handbok ger dig tips och vägledning till hur du bäst använder DynaPahlm Användarhandbok (testsite http://www.pahlm.com/dynapahlm/ Förord DynaPahlm är levererat tillsammans med din webbplats från KM-Företagsutveckling. DynaPahlm är ett Content Management System (CMS), fritt

Läs mer

Övning 2: I cellerna B19 och F26 ska du beräkna den totala ytan för respektive hus. I cell C28 den totala ytan, för båda husen.

Övning 2: I cellerna B19 och F26 ska du beräkna den totala ytan för respektive hus. I cell C28 den totala ytan, för båda husen. VT -09 Excelövningar KY Eslöv Öppna filen Excelövningar.xls. Det är en Excelfil som innehåller alla de övningar jag har gjort, som är av allmän karaktär, dvs. beräkningar och kalkyler, men t ex inte diagram.

Läs mer

Från PCAXIS till Statistikatlasen

Från PCAXIS till Statistikatlasen Statistiska centralbyrån Från PCAXIS till Statistikatlasen Ladda statistik i PC-Axisformat Inledning I Statistikatlasen ingår ett litet urval av statistiska variabler ur den stora mängd data som produceras

Läs mer

4 Kolumn Kalkylbladet är uppdelat i rader (horisontellt) och kolumner (vertikalt). Där dessa möts finns alltid en cell.

4 Kolumn Kalkylbladet är uppdelat i rader (horisontellt) och kolumner (vertikalt). Där dessa möts finns alltid en cell. Lathund för Microsoft Excel 1 2 9 4 Kolumn Kalkylbladet är uppdelat i rader (horisontellt) och kolumner (vertikalt). Där dessa möts finns alltid en cell. Innehåll Autofyll Celler Diagram Ändra diagramtyp

Läs mer

Med CW DoorDesign registreras all beslagning på dörren. För att hantera låsning och låsning mot dörr se manualen för CW KeyDesign.

Med CW DoorDesign registreras all beslagning på dörren. För att hantera låsning och låsning mot dörr se manualen för CW KeyDesign. CW Door Design Med CW DoorDesign registreras all beslagning på dörren. För att hantera låsning och låsning mot dörr se manualen för CW KeyDesign. Programdelar CW DoorDesign innehåller två delar: Låssystem

Läs mer

EVO DEV. EvodevExcel.GarpReportAddin

EVO DEV. EvodevExcel.GarpReportAddin EVO DEV EvodevExcel.GarpReportAddin Evodev AB web www.evodev.se epost info@evodev.se Telefon 033-4300300 Fax 033-126697 Innehåll Installera programmet 1 Installation 1 Registerinställningar 1 Start av

Läs mer

En kortfattad beskrivning av skillnader mellan arbetskostnadsindex (AKI) och lönekostnadsindex (LCI)

En kortfattad beskrivning av skillnader mellan arbetskostnadsindex (AKI) och lönekostnadsindex (LCI) 2012-06-04 En kortfattad beskrivning av skillnader mellan arbetskostnadsindex (AKI) och lönekostnadsindex (LCI) I grund och botten mäter både AKI och LCI lönekostnadernas utveckling men med lite olika

Läs mer

Hur du skapar en ansökan om utbetalning

Hur du skapar en ansökan om utbetalning Hur du skapar en ansökan om utbetalning Innehållsförteckning Hur du skapar en ansökan om utbetalning... 1 Öppna ansökan om utbetalning... 1 Allmänt... 2 Lägesrapport... 3 Kostnadsredovisning... 4 Sammanställning...

Läs mer

Linda Andersson. Avd för tillväxt och samhällsbyggnad Teknik, trafik och trygghet

Linda Andersson. Avd för tillväxt och samhällsbyggnad Teknik, trafik och trygghet Cirkulärnr: 2006:78 Diarienr: 2006/2650 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Linda Andersson Datum: 2006-11-15 Teknik, trafik och trygghet Mottagare: Kommunstyrelsen Fastighetskontoret Landsting/regionstyrelsen

Läs mer

Axalon Process Navigator SP Användarhandledning

Axalon Process Navigator SP Användarhandledning Axalon Process Navigator SP Användarhandledning Axalon Process Navigator SP 2013, senast reviderad: den 11 juni 2014 Innehåll Innehåll... 2 Om denna användarhandledning... 3 Syfte... 3 Vem är denna handledning

Läs mer

Introduktion till Winbas. excel till Winbas

Introduktion till Winbas. excel till Winbas Introduktion till Winbas excel till Winbas Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till flera olika kopplingar.

Läs mer

CdsComXL. Excel-tillägg för hantering och analys av CDS-data. ComXL-020/S, 0102. Stråk 9 014.700. Stråk 7 014.680. Stråk 5 014.660. Stråk 3 014.

CdsComXL. Excel-tillägg för hantering och analys av CDS-data. ComXL-020/S, 0102. Stråk 9 014.700. Stråk 7 014.680. Stråk 5 014.660. Stråk 3 014. Excel-tillägg för hantering och analys av CDS-data CdsComXL 100 50 0 Stråk 9 014.700 Stråk 7 014.680 014.660 014.640 Stråk 3 Stråk 5 014.620 Stråk 1 014.600 ComXL-020/S, 0102 Innehåll 1. Installation-------------------------------------------------------------------------------------------------1

Läs mer

Bilaga 5a. Ersättning. Upphandling av IT-stöd för barn- och elevregister inom Skolplattform Stockholm UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. Förfrågningsunderlag

Bilaga 5a. Ersättning. Upphandling av IT-stöd för barn- och elevregister inom Skolplattform Stockholm UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. Förfrågningsunderlag SID 1 (5) Bilaga 5a Ersättning Förfrågningsunderlag Upphandling av IT-stöd för barn- och elevregister inom Skolplattform Stockholm Box 22049, 104 22 Stockholm. Besöksadress Hantverkargatan 2 F Telefon:

Läs mer

1 Julias bil har gått km. Hur långt har den gått när den har körts tio (3) kilometer till? Rita en ring runt det största bråket.

1 Julias bil har gått km. Hur långt har den gått när den har körts tio (3) kilometer till? Rita en ring runt det största bråket. Test 9, lärarversion Instruktion Instruktioner och kommentarer är desamma som i testet i den ursprungliga versionen. Här är ingående tal förändrade och i något fall är uppgiften omformulerad. Betona ordet

Läs mer

Korgeffekten - effekter av förändringar i varukorgens sammansättning

Korgeffekten - effekter av förändringar i varukorgens sammansättning STATISTISKA CENTRALBYRÅN Pm 1(5) Korgeffekten - effekter av förändringar i varukorgens sammansättning I tabellen nedan visas korgeffekten på KPI i januari sedan 2009. Både effekten på månadstalet (förändringen

Läs mer

INSPIRA. Microsoft. Excel 2007 Grunder

INSPIRA. Microsoft. Excel 2007 Grunder INSPIRA Microsoft Excel 2007 Grunder Del 1 1. Introduktion till Excel 8 2. Hantera en arbetsbok 15 3. Formler och format 38 1 INTRODUKTION TILL EXCEL INTRODUKTION TILL EXCEL Starta programmet 8 Avsluta

Läs mer

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3.

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Typo3 är ett så kallat CMS, Content Management System där du enkelt och smidigt kan lägga ut kursinformation och bilder. Detta verktyg är webbaserat vilket

Läs mer

Microsoft Office Excel, Grundkurs 1. Introduktion

Microsoft Office Excel, Grundkurs 1. Introduktion Dokumentation - Kursmaterial Innehåll 1. Introduktion 1.1. Programfönster 1.2. Inskrift och redigering 1.3. Cellformat 1.4. Arbeta med formler Kursövning E1.xlsx Egna Övningar E1E.xlsx - OnePRO IT, Bengt

Läs mer

BILAGA 6.1: INSTRUKTION TILL ANBUDSFORMULÄR SÄKO 2015

BILAGA 6.1: INSTRUKTION TILL ANBUDSFORMULÄR SÄKO 2015 KOLLEKTIVTRAFIKMYNDIGHETEN I VÄSTERNORRLANDS LÄN DNR: 13/00266 2014-12-01 UPPHANDLING SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK 2015 BILAGA 6.1: INSTRUKTION TILL ANBUDSFORMULÄR SÄKO 2015 Instruktion till anbudsformulär,

Läs mer

Filbindningar. Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll

Filbindningar. Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Filbindningar 4 1.1 Inledning........................................... 4 1.2 Hur det här modulen används.............................. 4 1.2.1

Läs mer

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13)

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till

Läs mer

Användarmanual - OVK. Användarmanual OVK Version 1.5 Daterad: 2014-09-09

Användarmanual - OVK. Användarmanual OVK Version 1.5 Daterad: 2014-09-09 1 Användarmanual - OVK 2 Inloggning... 3 Allmänt... 4 Öppna protokoll... 6 Fylla i protokoll... 7 Skriva ut protokoll... 16 Returnera protokoll... 17 Uppföljning anmärkningar/åtgärder... 17 3 Inloggning

Läs mer

INNEHÅLL DEL 2 FORMATERA KALKYL DEL 1 SKAPA KALKYL

INNEHÅLL DEL 2 FORMATERA KALKYL DEL 1 SKAPA KALKYL 1. INTRODUKTION TILL EXCEL 2008... 5 A. Docendo-pedagogiken...6 B. Hämta övningsfiler...7 C. Starta programmet...8 D. Avsluta programmet...8 E. Programfönstret...9 F. Elementgalleriet...10 G. Verktygslådan...11

Läs mer

VÄGLEDNING Hur man fyller i Excel-bladet

VÄGLEDNING Hur man fyller i Excel-bladet Europeiska kommissionen GENERALDIREKTORAT GD MILJÖ GD KLIMATPOLITIK VÄGLEDNING Hur man fyller i Excel-bladet Europeiska kommissionen, B-1049 Bryssel Belgien, tfn: 32 22991111 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

Snabbguide. Välkommen! Metod 1. Snabbguide 1/13 2012-01-30

Snabbguide. Välkommen! Metod 1. Snabbguide 1/13 2012-01-30 Snabbguide 1/13 Snabbguide Välkommen! Web Apps är en nyhet i Microsoft SharePoint Online, som ingår i Microsoft Office 365. Web Apps är bantade versioner av Microsoft Office Word, PowerPoint, Excel och

Läs mer

Handledning för skapa ansökan om ändring i Projektrummet

Handledning för skapa ansökan om ändring i Projektrummet Datum: 1 (12) 2016-07-26 Version 1.2 Support: projektrummet@esf.se Handledning för skapa ansökan om ändring i Projektrummet EBS2020 Svenska ESF-rådet Stockholm Besöksadress: Rosterigränd 12, 3 tr Postadress:

Läs mer

Hur du skapar en ansökan om förskott. Innehållsförteckning Hur du skapar en ansökan om förskott... 1

Hur du skapar en ansökan om förskott. Innehållsförteckning Hur du skapar en ansökan om förskott... 1 Datum: 1 (6) 2015-12-18, Version 1.0 Support: projektrummet@esf.se Hur du skapar en ansökan om förskott Innehållsförteckning Hur du skapar en ansökan om förskott... 1 Innehållsförteckning... 1 Öppna stödärendet...

Läs mer

STATISTISKA CENTRALBYRÅN

STATISTISKA CENTRALBYRÅN STATISTISKA CENTRALBYRÅN Pm till Nämnden för KPI 1(14) Lotteri i KPI För beslut Föreliggande PM syftar till att visa hur förändringstalen för index avseende lotteri (samlad beteckning för en rad olika

Läs mer

Fastställda och publicerade KPI-tal med två decimaler

Fastställda och publicerade KPI-tal med två decimaler STATISTISKA CENTRALBYRÅN Pm 1(5) Fastställda och publicerade KPI-tal med två decimaler Enhetens för prisstatistik förslag. Enheten för prisstatistik föreslår att KPItalen ska fastställas och publiceras

Läs mer

Microsoft Excel Grundkurs

Microsoft Excel Grundkurs Microsoft Excel Grundkurs Excelfönstret Excels menyrad. Excels Verrktygsfält: Den övre raden heter Standard och innehåller knappar för att öppna, stänga, skriva ut mm. Den undre heter Formatera och används

Läs mer

Syfte Syftet med den här laborationen är att du ska lära dig använda några grundfunktioner i Microsoft Excel.

Syfte Syftet med den här laborationen är att du ska lära dig använda några grundfunktioner i Microsoft Excel. Excel-guide Introduktion I denna laboration kommer ni få använda några grundfunktioner i Microsoft Excel. Laborationen utgår ifrån Excel 2010 och Excel 2013, men om ni vill använda ett annat program för

Läs mer

LATHUND PA-WEBBEN HANDLÄGGNING AV KOMPETENSÄRENDE. Version Sida 1 av 5

LATHUND PA-WEBBEN HANDLÄGGNING AV KOMPETENSÄRENDE. Version Sida 1 av 5 LATHUND PA-WEBBEN HANDLÄGGNING AV KOMPETENSÄRENDE Version 00-08- Sida av 5 INTRODUKTION... HANDLÄGGNING AV EGENRAPPORTERAT KOMPETENSÄRENDE... HANDLÄGGNING AV ANNAN ANSTÄLLDS KOMPETENSÄRENDE.... Sida av

Läs mer

Ett komplett hjälpmedel i ditt redovisningsarbete som god man, ställföreträdare eller förvaltare

Ett komplett hjälpmedel i ditt redovisningsarbete som god man, ställföreträdare eller förvaltare Ett komplett hjälpmedel i ditt redovisningsarbete som god man, ställföreträdare eller förvaltare Är du god man, ställföreträdare eller förvaltare som tycker det är mycket jobb med redovisningen? Då kanske

Läs mer

Kalkylprogram. I övrigt kan man också söka på Google eller YouTube för att få mer information.

Kalkylprogram. I övrigt kan man också söka på Google eller YouTube för att få mer information. Anders Avdic 2018-09-14 Lektion kalkylprogram. Underlag och mallar för övningarna nedan finns i filen Excelunderlag. Färdiga lösningar finns i filerna Exempel hushållsutgifter, Exempel lånekalkyl och Exempel

Läs mer

AVCAD 4.0 för Windows

AVCAD 4.0 för Windows BILAGA A Installation och konfigurering av SQL-server. Applikationen kan antingen köras mot MS SQL-server eller MS Access. Koppling mot MS-ACCESS databas. MS Access installeras och konfigureras automatiskt

Läs mer

Ett enkelt Kalkylexempel - Fruktaffären

Ett enkelt Kalkylexempel - Fruktaffären Ett enkelt Kalkylexempel - Fruktaffären Öppna en ny arbetsbok genom att gå upp i Arkivmenyn och där välja Nytt ange Arbetsbok. Eller klicka på knappen för ny arbetsbok. Du skall nu göra en kalkyl för ett

Läs mer

ÖREBRO UNIVERSITET Handelshögskolan - Informatik Anders Avdic 2010-01-26. Svenssons metod manual

ÖREBRO UNIVERSITET Handelshögskolan - Informatik Anders Avdic 2010-01-26. Svenssons metod manual ÖREBRO UNIVERSITET Handelshögskolan - Informatik Anders Avdic 2010-01-26 Svenssons metod manual Innehåll: 1 RAPPORTERA PROBLEM MED SYSTEMET 1 2 INNAN SYSTEMET SVENSSONS METOD STARTAS 1 3 VÄLJA SYSTEM 1

Läs mer

Va lkommen till Delfis statistikportal http://www.delfistatistik.se

Va lkommen till Delfis statistikportal http://www.delfistatistik.se Va lkommen till Delfis statistikportal http://www.delfistatistik.se Start Startsidan är lika för alla. För att komma vidare fyll i användarnamn (förnamn.efternamn) och lösenord högst upp till höger. Har

Läs mer

Användarhandledning för RSV:s Elektroniska brevlåda

Användarhandledning för RSV:s Elektroniska brevlåda Användarhandledning för RSV:s Elektroniska brevlåda Dokumentversion: 1.9 RSV IT 2001-02-01 RSV:s Elektroniska brevlåda Innehållsförteckning 1 Allmänt om den elektroniska brevlådan... 3 2 Lite mer tekniskt...

Läs mer

Bildbaskontoret. Bruksanvisning. Handitek. anpassar tekniken till människan BRUX\...\809082 BILDBASKONTORET

Bildbaskontoret. Bruksanvisning. Handitek. anpassar tekniken till människan BRUX\...\809082 BILDBASKONTORET Bildbaskontoret Bruksanvisning Handitek BRUX\...\809082 BILDBASKONTORET anpassar tekniken till människan Innehållsförteckning Introduktion... 3 Datorkrav...3 Om bildbaser... 4 Vad är en bildbas?...4 Varför

Läs mer

Prisindex för vård och omsorg

Prisindex för vård och omsorg PM 2009-03-19 1 (14) Avd för ekonomi och styrning Håkan Hellstrand Prisindex för vård och omsorg Slutsatser och förslag 1 Kommuner och landsting/regioner upphandlar en växande andel av sin verksamhet.

Läs mer

Allmän IT-kunskap. Innehåll

Allmän IT-kunskap. Innehåll sförteckning Allmän IT-kunskap Datorer och program... 7 Användningsområden...7 Program...7 Stora och små datorer...8 Datorn från utsidan... 9 Datorlåda...9 Bildskärm...9 Tangentbordet...10 Pekdon eller

Läs mer

Pivottabeller. Del 2. Dan-Rune Hanssen

Pivottabeller. Del 2. Dan-Rune Hanssen Pivottabeller Del 2 Dan-Rune Hanssen Innehållsförteckning Beräknade fält... 3 Använd kalkylbladsfunktioner i beräknade fält... 6 Ändra formel i beräknat fält... 7 Autoformat i pivottabell... 8 Pivotdiagram...

Läs mer

Lathund Office online

Lathund Office online Denna lathund lär dig det du behöver veta för att komma igång med Office online. Innehållet uppdateras löpande. I slutet av lathunden finner du övningar som hjälper dig att komma igång. Introduktion till

Läs mer

Sa ha r anva nder du VASS

Sa ha r anva nder du VASS Sa ha r anva nder du VASS Innehåll 1 Logga in... 2 2 Funktioner i menyrad... 3 3 Indata Mata in uppgifter... 4 3.1 Besvara undersökningen... 4 3.2 Jämföra med fjolårets undersökning... 5 3.3 Eget urval...

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer

Kopplad utskrift för kontrolluppgifter till den skattskyldige

Kopplad utskrift för kontrolluppgifter till den skattskyldige NYPS Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Kopplad utskrift för kontrolluppgifter till den skattskyldige Handledning 2011-03-25 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Daniel Madsén 0.1 Kopplad utskrift

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Lampladan City. Grafisk manual

Lampladan City. Grafisk manual Grafisk manual Innehåll 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. Introduktion Logotyp Logotyp: Färgalternativ Logotyp: Färgalternativ Färger Färger: Förklaring Grafisk dekor Typografi Typografi: Tillämpling

Läs mer

Väl installerat får du en ikon som du förhoppningsvis också hittar Så du klickar på den och startar upp programmet:

Väl installerat får du en ikon som du förhoppningsvis också hittar Så du klickar på den och startar upp programmet: Privat dator Ruter rapportering. För att kunna rapportera en tävling till Svensk Bridge behövs en s.k. FTP-klient. I de flesta fall kan en sådan sättas upp med Utforskaren som medföljer alla varianter

Läs mer

Listan på egna rapporter inkluderar rapporter från TIDPLAN.MDB

Listan på egna rapporter inkluderar rapporter från TIDPLAN.MDB Vad är nytt i Easy Planning 6.52 Detta är en stor uppdatering som innehåller många förbättringar samt en del nya funktioner. Vi rekommenderar alla våra kunder att uppdatera till denna version. 1. Bokningsvy

Läs mer

Hantering av Exceldata vid import till/export från utbetalningsansökan

Hantering av Exceldata vid import till/export från utbetalningsansökan Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Instruktion 2015-08-18 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Tillväxtverket 0.4 Hantering av Exceldata vid import till/export från utbetalningsansökan Innehåll

Läs mer

Microsoft Office Excel, Grundkurs 2. Funktioner

Microsoft Office Excel, Grundkurs 2. Funktioner Dokumentation - Kursmaterial Innehåll 2. Funktioner Övningar Kursövning E2.xlsx Egna Övningar E2E.xlsx - OnePRO IT, Bengt Nordström - 1 - www.onepro.se 2.1 Funktioner Funktioner i Excel är ett samlingsbegrepp

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL FÖR KURRE

ANVÄNDARMANUAL FÖR KURRE Uppdaterad.0.0 Sida / ANVÄNDARMANUAL FÖR KURRE KURRE är Svenska studiecentralens webbtjänst där du enkelt och snabbt kan göra kursanmälan och -redovisning elektroniskt. Uppdaterad.0.0 Svenska studiecentralen

Läs mer

Datorövning 1 Statistik med Excel (Office 2007, svenska)

Datorövning 1 Statistik med Excel (Office 2007, svenska) Datorövning 1 Statistik med Excel (Office 2007, svenska) I processövningen som ni ska genomföra ingår det att konstruera samt sammanställa en enkät. Denna sammanställning ska göras med hjälp av programmet

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter IT-körkort för språklärare Modul 9: Rätta skrivuppgifter Innehåll I. Rätta uppgifter i Word... 3 Markera fel med färger snabbt och enkelt... 3 Använd Words rättningsverktyg skriv kommentarer... 4 Gör ändringar

Läs mer

Snabbguide Ansökan om utbetalning

Snabbguide Ansökan om utbetalning Snabbguide Ansökan om utbetalning Version 2016-11-16 Snabbguide Ansökan om utbetalning Ansökan om utbetalning görs av samordnande stödmottagare i e-tjänsten Min ansökan. Innan du börjar För att du ska

Läs mer

Hantering av Exceldata vid import/export till/från utbetalningsansökan

Hantering av Exceldata vid import/export till/från utbetalningsansökan Hantering av Exceldata vid import/export till/från utbetalningsansökan Innehåll 1 Importera fil till utgiftsansökan... 2 1.1 Exportera data från ekonomisystemet till Excelark... 2 1.2 Sortera korrekt kolumnordning...

Läs mer

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014 Kortfattad instruktion för Crystal Reports Kom i gång med Crystal Reports När du ska logga in i Crystal Reports ska inloggning alltid ske via sidan om Crystal Reports på vårdgivarwebben. Det är viktigt

Läs mer

Kalkyllådan. Användnings tips

Kalkyllådan. Användnings tips Kalkyllådan Kalkyllådan är ett projekt finansierat av Tillväxt Trädgård (SLU) och Grön Kompetens AB. Syftet är att ta fram kalkylhjälpmedel på Internet för prydnadsväxtodlare i växthus. Kalkyllådan finns

Läs mer

För att kunna använda konsulentuppsättningarna, skall på varje enskild dator göras följande inställningar.

För att kunna använda konsulentuppsättningarna, skall på varje enskild dator göras följande inställningar. Gemensam uppsättning för rådgivare I Näsgård Karta Advicer, är det en särskild funktion som gör det möjligt att dela gemensamma uppsättningar mellan alla användare. Du kan t.ex. dela uppsättning för: 1.

Läs mer

Handledning för skapa ansökan om ändring i Projektrummet

Handledning för skapa ansökan om ändring i Projektrummet Datum: 1 (12) 2017-07-10 Version 1.3 Support: projektrummet@esf.se Handledning för skapa ansökan om ändring i Projektrummet EBS2020 Svenska ESF-rådet Stockholm Besöksadress: Rosterigränd 12, 3 tr Postadress:

Läs mer

Så ånvå nder du Jordbruksverkets ståtistikdåtåbås

Så ånvå nder du Jordbruksverkets ståtistikdåtåbås Så ånvå nder du Jordbruksverkets ståtistikdåtåbås Statistikdatabasen är gratis att använda. Du kan nu få tillgång till Jordbruksverkets statistikdatabas som öppna data, API (Application Programming Interface).

Läs mer

a) Skapa en ny arbetsbok. b) Skriv in text och värden och ändra kolumnbredd enligt nedan.

a) Skapa en ny arbetsbok. b) Skriv in text och värden och ändra kolumnbredd enligt nedan. 102 Datorkunskap Kalkyl och diagram, övningar Kalkylbladet 1 Skriva in text och värden 170 172 a) Skapa en ny arbetsbok. b) Skriv in text och värden och ändra kolumnbredd enligt nedan. c) Ändra Torget

Läs mer

Introduktion Intrastatregistrering och -rapportering

Introduktion Intrastatregistrering och -rapportering [Type text] Mamut Business Software Introduktion Intrastatregistrering och -rapportering 1 Intrastatregistrering och -rapportering Innehåll Om Intrastat... 3 Inställningar för Intrastat... 4 Intrastatregistrering...

Läs mer

I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint.

I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint. Microsoft PowerPoint I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint. Allmänt Det första du ser i programmet

Läs mer

a = a a a a a a ± ± ± ±500

a = a a a a a a ± ± ± ±500 4.1 Felanalys Vill man hårddra det hela, kan man påstå att det inte finns några tal i den tillämpade matematiken, bara intervall. Man anger till exempel inte ett uppmätt värde till 134.78 meter utan att

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Användarmanual Statistikmodulen Magna Cura Windows

Användarmanual Statistikmodulen Magna Cura Windows Användarmanual Statistikmodulen Magna Cura Windows Allmän funktionalitet Magna Curas rapportprogram kommer man åt via menyvalet Statistik Statistikmodul Statistikmodul. Denna programvara, som är ett externt

Läs mer

Prisindex och priser på livsmedelsområdet 2018 (JO1001)

Prisindex och priser på livsmedelsområdet 2018 (JO1001) Statistikens framställning version 1 1 (10) STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Prisindex och priser på livsmedelsområdet 2018 (JO1001) Ämnesområde Jordbruk, skogsbruk och fiske Statistikområde Priser och prisindex

Läs mer

Inläsning av bokföringsorder via Excelerator

Inläsning av bokföringsorder via Excelerator Inläsning av bokföringsorder via Excelerator EA mailar ut mallar till redovisningsansvariga. Spara mallen lokalt på er dator eller på ert lokala nätverk. Öppna Appcenter via https://appcenter.user.ki.se/rdweb/pages/en-

Läs mer

Cirkulärnr: 14:2 Diarienr: 14/0087 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 14:2 Diarienr: 14/0087 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 14:2 Diarienr: 14/0087 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Måns Norberg m.fl. Ekonomi och styrning Ekonomisk analys Datum: 2014-01-13 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Samhällsbyggnad

Läs mer

Grundkurs i PowerPoint 2003

Grundkurs i PowerPoint 2003 1(206) Grundkurs för Microsoft PowerPoint 2003 Med detta kursmaterial hoppas jag att du får en rolig och givande introduktion till presentationsprogrammet PowerPoint. Många menar att PowerPoint endast

Läs mer

Kostnadsfördelning med fasta belopp

Kostnadsfördelning med fasta belopp Bilaga 2 A Kostnadsfördelning med fasta belopp Ett förenklat exempel som visar stegvis kostnadsfördelning, där högskole- och fakultetsgemensamma kostnader fördelas med fasta belopp och direkta löner genomgående

Läs mer