Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "https://www.webropolsurveys.com/answer/surveyparticipation.aspx?sdid=fin"

Transkript

1 Sivu 1/6 (Sivu 1 / 1) Effektfull förändring Strategin för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt för åren BAKGRUNDSUPPGIFTER (fråga 1) 1. Uppgifter på den som svarar Kommun, vilken Åbo universitet Annan högskola, vilken Affärsverkets direktion, vilken Personal Patientorganisation, vilken Annan, vilken FRÅGOR ANGÅENDE PERSONALEN (frågorna 2-3) 2. Vilken yrkesgrupp representerar du? Läkare Vårdpersonal Akademisk forsknings- och vårdpersonal Administrativ och servicepersonal Annan, vilken 3. På vilket verksamhetsområde arbetar du? Affärsverket för akutvård och jour Åucs Affärsverket Tyks-Sapa Psykiatri Affärsverket Åbolands sjukhus Tekniska och underhållstjänsterna Administrativa centralen Annat, vilket STRATEGISKA VAL (fråga 4) 4. Är de fyra strategiska målen Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts strategi: patientfokus, jämlikhet, välmående och kunnande personal samt kontinuerlig förbättring och förnyelse, lyckade val? Er uppfattning om de strategiska valen: PATIENTFOKUS (frågorna 5-9) 5. Vi ber er ange prioritetsordningen för kundfokusmålen på en skala 1-5.

2 Sivu 2/6 viktigaste näst viktigaste tredje viktigaste fjärde viktigaste minst viktig All verksamhet ska producera värde för patienter och övriga kunder. Centrala mätare av värdet är kundens erfarenhet och behandlingarnas effekt. Patienten deltar aktivt sin behandling genom digitala ärendetjänster på landskapsnivå. Patientuppgifterna är på rätt plats rätt tid. Servicen är så bra och den höga kvaliteten på vård allmänt känt så att patienterna vill komma till oss för att få vård. 6. Vi ber er ange prioritetsordningen för kundfokusåtgärder på en skala 1-5. viktigaste näst viktigaste tredje viktigaste fjärde viktigaste minst viktig Vi ökar kundernas delaktighet vården samt planeringen av vården och vårdprocesserna. Vi garanterar omfattande, högklassiga, vältillgängliga och jämlika tjänster inom specialiserad sjukvård landskapet. Vi tar bruk kundorienterade IT-stödda verksamhetsmodeller: hantering av patient- och kunddata på landskapsnivå, elektronisk ärendehantering samt regionala system för kunskapsledning. Vi möjliggör kunddatans användbarhet: gemensam informationshantering för social och hälsovård landskapet och vägkarta för gemensamma patientdataregister. Vi kommunicerar aktivt om tjänsternas höga kvalitet. 7. Tycker ni att man lyckats uppställningen av mål för kundfokus? Kan inte säga 8. Har man lyckats i uppställningen av åtgärder beträffande kundfokus? 9. Beskriver den valda patientberättelsen väl kundfokuset? "g vill få vård Egentliga Finland, eftersom vården är sådan som jag vill ha: av hög kvalitet, rätt tid samt vänlig. g vet var jag får hjälp och information. g kan delta och påverka min vård också hemifrån. Mina patientuppgifter finns alltid till förfogande och jag och mina närmaste blir inte bollade från ett ställe till ett annat." Övriga kommentarer om åtgärder som presenterats anslutning till patientfokus. Borde patientfokus innehålla också andra än ovannämnda åtgärder? JÄMLIKHET (frågorna 10-14) 10. Vi ber er ange prioritetsordningen för jämlikhet på en skala 1-5. viktigaste näst viktigaste tredje viktigaste fjärde viktigaste minst viktig Rättvisa konkretiseras som en jämlik behandling av olika patient- och kundgrupper. Regional jämlikhet förutsätter en kontinuerlig utveckling av tjänster. Olika kundgrupper ska behandlas jämlikt; resurser ska koncentreras till de grupper som behöver det mest, till de mest effektiva behandlingarna och till förebyggande åtgärder. Jämlikhet betyder att offentliga medel ska räcka också till andra än social- och hälsovårdstjänster

3 Sivu 3/6 Vi producerar ett allt mer omfattande serviceutbud också på svenska. 11. Vi ber er ange prioritetsordningen för åtgärder beträffande jämlikhet på en skala 1-4. viktigaste näst viktigaste tredje viktigaste minst viktig Vi utvecklar rehabiliterande närsjukhus enlighet med "Ett sjukhus"-modellen för att garantera jämlika tjänster regionen och som stöd för primärhälsovården. Vi harmoniserar specialiserade sjukvårdens vårdpraxis och stöder harmoniseringen av vårdpraxis också inom basservice. Behov som orsakas av ökningen efterfrågan på specialiserad sjukvård täcks genom att avsätta resurser på nytt och genom att minska på tjänsternas "överanvändning". - Sjukvårdens organisationsstruktur utvecklas för att stöda en kundorienterad och kostnadseffektiv verksamhet. Vi frigör kapital från utrymmen och anordningar. - Tidsspannet för verksamhetsplaneringen förlängs och det kopplas tätt samman med utrymmes- och investeringsprogrammet. - Man säkerställer att användningen av ny teknologi är motiverat, beräknat och genomtänkt. 12. Har man lyckats uppställningen av mål för jämlikhet? 13. Har man lyckats uppställningen av åtgärder beträffande jämlikhet? 14. Beskriver den valda patientberättelsen väl jämlikheten? "g har rätt till samma tjänster som alla andra oberoende av var jag bor. g vill att mina tjänster producerats förnuftigt ochekonomiskt så att det räcker pengar också till andra viktiga tjänster samhället." Övriga kommentarer om åtgärder som presenterats anslutning till jämlikhet. Borde jämlikhet innehålla också andra än ovannämnda åtgärder? KUNNIG OCH VÄLMÅENDE PERSONAL (frågorna 15-19) 15. Vi ber er ange prioritetsordningen för målen för en välmående och kunnig personal på en skala 1-3. viktigaste näst viktigaste tredje viktigaste Rätt kunnande på rätt plats rätt tid. Uppskattande dialog och smidigt samarbete på arbetsplatsen skapar välbefinnande arbetslivet och säkerställer en god vård för patienten. Lyssnande och diskuterande förmansarbete samt uppställning av mål och kompetensutveckling möjliggör en flexibel utveckling av verksamheten Vi ber er ange prioritetsordningen för åtgärder beträffande välmående och kunnig personal på en skala 1-6. viktigaste näst viktigaste tredje viktigaste fjärde viktigaste femte viktigaste minst viktig Vi uppmanar vår personal att röra sig mellan olika verksamhetsställen och ökar distansmottagningen och distanskonsultationsverksamheten. Vi stöder kompetensutvecklingen hela landskapet. Vi utvecklar arbetsgemenskapsfärdigheter. Vi förbättrar rekryteringskunnande. Vi utvecklar färdigheter inom kontinuerlig förbättring på basis av lean-tänkande Vi stärker lednings- och förmansfärdigheter som behövs inom social- och hälsovårdsbranschen tillsammans med kommuner, högskolor och specialansvarsområdet.

4 Sivu 4/6 17. Har man lyckats uppställningen av mål för välmående och kunnig personal? 18. Har man lyckats uppställningen av åtgärder för välmående och kunnig personal? 19. Beskriver den valda patientberättelsen välmående och kunnig personal på ett bra sätt? g blir omhändertagen av bästa möjliga yrkesmänniskor som trivs sitt arbete. g kan se att på den här arbetsplatsen finns det förtroende, uppskattning och öppenhet vardagen. Entusiasm och önskan att utvecklas förmedlas också till mig och till min vård - och man lyssnar till min respons." Övriga kommentarer om åtgärder som presenterats anslutning till välmående och kunnig personal. Borde välmående och kunnande personal innehålla också andra än ovannämnda åtgärder? KONTINUERLIG FÖRBÄTTRING OCH FÖRNYELSE (frågorna 20-24) 20. Vi ber er ange prioritetsordningen för målen för kontinuerlig förbättring och förnyelse på en skala 1-4. viktigaste näst viktigaste tredje viktigaste minst viktigast Den specialiserade sjukvården måste förbli av högsta kvalitet, kostnadseffektiv och konkurrenskraftig. Sjukvårdsdistriktet förbättrar sin egen verksamhet och stöder utvecklingen av hela landskapets servicesystem. Universitetssjukhusets förmåga att stöda forskningen och landskapets hälso- och biobransch förbättras. Samarbetet med högskolorna blir tätare. 21. Vi ber er ange prioritetsordningen för åtgärder beträffande kontinuerlig förbättring och förnyelse på en skala 1-4. viktigaste näst viktigaste tredje viktigaste minst viktig Vi genomför "University Health Campus Turku"-utvecklingsprogrammets och spetskompetensstrategins åtgärder. Vi ökar innovationssamarbetet med områdets forsknings- och utbildningsorganisationer och näringslivet. - Nya innovationer kan testas flexibelt både på universitetssjukhuset och basservicen. Vi deltar social- och hälsovårdsintegrationen på landskapsnivå enligt regleringsplanen, samarbete med övriga aktörer området. - Vi fokuserar resurser till stöd för och implementering av regleringsplansarbetet och förberedningen av social- och hälsovårdsreformen på landskapsnivå. Vi stöder universitetssjukhusets konkurrenskraft och främjar den enlighet med regleringsavtalet genom samarbete på specialansvarsområden. - Vi främjar koncentreringen av krävande behandlingar till Åucs Har man lyckats uppställningen av mål för kontinuerlig förbättring och förnyelse? 23. Har man lyckats uppställningen av åtgärder beträffande kontinuerlig förbättring och förnyelse? 24. Beskriver den valda patientberättelsen väl kontinuerlig förbättring och förnyelse? "g vill ha vård på Åucs eftersom jag vet att bakgrunden för universitetssjukhusets toppexpertis finns unik erfarenhet, forskning på toppnivå och produktutveckling. Ett fungerande samarbete mellan universitetssjukhuset, högskolorna, kommunerna och näringslivet är viktigt för hela landskapet framgång."

5 Sivu 5/6 Övriga kommentarer om åtgärder som presenterats anslutning till kontinuerlig förbättring och förnyelse. Borde kontinuerlig förbättring och förnyelse innehålla också andra än ovannämnda åtgärder? UTVECKLING PÅ LANDSKAPSNIVÅ (fråga 25) 25. Vårt mål är att all utveckling som görs på Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt kompletterar social- och hälsovårdsreformen. Är det viktigt att Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt tar en aktiv roll utvecklingen på landskapsnivå? Representerar du kommunen eller Åbo universitet? FRÅGOR BETRÄFFANDE EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKTS BUDGET (frågorna 26-29) Enligt 21 grundavtalet ska medlemskommunerna och Åbo universitet beredas tillfälle att göra framställningar som berör utvecklingen av samkommunens utveckling. Fokusområden för verksamhetens utveckling har beskrivits frågor som gäller strategiutkastet och svaren till dessa påverkar också samkommunens förberedning av budgeten. Nedan följer tilläggsfrågor som gäller ekonomin och som påverkas av fokusområdena för utveckling av verksamheten. Samkommunen har förbundit sig att utveckla sin ekonomi enlighet med ekonomins stabiliseringsprogram. Enligt stabiliseringsprogrammet (åren ) får medlemskommunernas genomsnittliga ökning betalningsandelar inte överstiga en nivå på 3,8 under programperioden, de ackumulerade underskotten finansieras inom ramen för ovannämnda betalningsandelar och kapitaltäckningen förbättras så att lånestocken är högst 200 milj. euro slutet av programperioden. bokslutet 2015 var tillväxtprocenten för medlemskommunernas betalningsandelar 2,7, balansräkningen var underskottet 8,9 milj. euro och lånestocken 231,9 milj. euro. Enligt samkommunens uppfattning är man på god väg mot målen programmet och man kommer att uppnå dem trots de nya uppgifterna som under programperioden flyttats över från kommunerna till sjukvårdsdistriktet (akutvård och samjour). 26. Är ni av samma åsikt med följande påstående: "Sjukvårdsdistriktet utvecklar sin verksamhet på det sätt som beskrivs strategiutkastet och ekonomiplaneringen baserar sig på genomförandet av ekonomins stabiliseringsprogram."? Om ni svarade nej, till vilka delar borde man enligt er uppfattning ändra målen? 27. Ska man fortsätta genomförandet av täckningsplanen för underskotten som tidigare (täcks jämnt under perioden), då budgeten för år 2017 skulle förberedas att visa ett överskott på milj. euro? Om ni svarade nej, hur borde man enligt er uppfattning täcka underskotten? Att säkerställa konkurrensförmågan, forsknings- och undervisningsverksamheten för landskapets hälsocampus samt stödmöjligheterna för företag inom hälsobranschen utgör en viktig del av strategin. Staten har minskat och kommer sannolikt att fortsätta minska stödet för forskning och undervisning (VTR). 28. Är ni av samma åsikt med följande påstående: "För att förverkliga ovannämnda strategiska mål kan statens minskning forskningsfinansiering delvis kompenseras med kommunfinansiering."?

6 Sivu 6/6 Om ni svarade nej, hur borde man enligt er uppfattning förhålla sig till minskningen forskningsfinansieringen? strategiutkastet konstateras det att landskapets förberedelser för social- och hälsovårdsreformen kan förutsätta investeringar eller gemensam resursfördelning mellan sjukvårdsdistriktet och dess medlemskommuner. Sjukvårdsdistriktet har färdiga mekanismer tillgängliga (prestationsprissättning eller avgift för specialskyldigheter) för att genomföra detta mellan medlemskommunerna. 29. Är ni av samma åsikt med följande påstående: "Om man gemensamt kommer överens (t.ex. kommundirektörsmöte) om att sjukvårdsdistriktet genomför ett visst förberedelsearbete för social- och hälsovårdsreformen, kan kostnaderna för sådant arbete beaktas sjukvårdsdistriktets budget."? Om ni svarade nej, hur borde man enligt er uppfattning täcka kostnaderna för sådant förberedelsearbete som utförts av sjukvårdsdistriktet eller för investeringar? ORDET ÄR FRITT: TACK FÖR SVAREN! Lähetä

Effektfull förändring

Effektfull förändring Fullmäktige 14.6.2016 bilaga 1 10 Effektfull förändring Utkast till strategi för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt för åren 2017-2018 Tillsammans för kundorienterad service Vår gemensamma uppgift: producera

Läs mer

Strategin för åren

Strategin för åren Strategin för åren 2019 2020 1Utgångspunkter för strategiarbetet och den nya verksamhetsmiljön Kundfokus Konkurrens om kompetent personal Strategin för åren 2019 2020 ses som en uppdatering av den föregående

Läs mer

Sibbo Godkänd av fullmäktige

Sibbo Godkänd av fullmäktige Sibbo 2025 Godkänd av fullmäktige 7.10.2013 1 1. Utgångspunkterna för Sibbo Sibbo är en tvåspråkig skärgårdskommun med dragningskraft som kan möta metropolområdets tillväxtutmaningar. Det råder en genuin

Läs mer

Vad innebär valfrihet för mig

Vad innebär valfrihet för mig Vad innebär valfrihet för mig Enligt utkastet till lag om valfrihet 21.12.2016 1 21.12.2016 Valfrihet är en del av social och hälsovårdsreformen Syftet med social och hälsovårdsreformen är att se till

Läs mer

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 1. BAKGRUNDSUPPGIFTER Officiellt namn på den som svarar Namn på den person som antecknat svaret Kontaktuppgifter till den person som är ansvarig för svaret Datum för när

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 15 april 2011 340/2011 Social- och hälsovårdsministeriets förordning om Utfärdad i Helsingfors den 6 april I enlighet med social- och hälsovårdsministeriets

Läs mer

LOVISA STADSSTRATEGIS UPPGIFT OCH STRUKTUR 2020 20.04.2012

LOVISA STADSSTRATEGIS UPPGIFT OCH STRUKTUR 2020 20.04.2012 1 LOVISA STADSSTRATEGIS UPPGIFT OCH STRUKTUR 2020 20.04.2012 Lovisa stadsstrategi Stadsstrategin är det viktigaste dokumentet som styr stadens verksamhet, den innehåller fullmäktiges centrala riktlinjer

Läs mer

Social- och hälsovårds- samt landskapsreformen och en ökning av valfriheten kan också genomföras på ett lyckat sätt

Social- och hälsovårds- samt landskapsreformen och en ökning av valfriheten kan också genomföras på ett lyckat sätt Social- och hälsovårds- samt landskapsreformen och en ökning av valfriheten kan också genomföras på ett lyckat sätt Riksdagens grundlagsutskott gjorde i sitt utlåtande från 19.2.2015 linjedragningar med

Läs mer

Då vården sker på det egna modersmålet är det lättare för patienten att vara delaktig och och förstå syftet med vården.

Då vården sker på det egna modersmålet är det lättare för patienten att vara delaktig och och förstå syftet med vården. Språkprogram Då vården sker på det egna modersmålet är det lättare för patienten att vara delaktig och och förstå syftet med vården. Arbetsgruppen för språkprogrammet Vasa centralsjukhus, Vasa 6.6.2011

Läs mer

Avtal i enlighet med hälso- och sjukvårdslagen om produktion av primärvårdens tandläkarjourtjänster till hälso- och sjukvårdens samkommuner

Avtal i enlighet med hälso- och sjukvårdslagen om produktion av primärvårdens tandläkarjourtjänster till hälso- och sjukvårdens samkommuner Avtal i enlighet med hälso- och sjukvårdslagen om produktion av primärvårdens tandläkarjourtjänster till hälso- och sjukvårdens samkommuner 1 Bakgrunden till avtalet 2 Avtalsparter 3 Avtalets syfte Sedan

Läs mer

NORDENS ENERGIHUVUDSTAD

NORDENS ENERGIHUVUDSTAD NORDENS ENERGIHUVUDSTAD -flöde för ett gott liv Vasa stads strategi 2015 Fg 10.11.2014 VAD BYGGER VI PÅ? Välfärd Vasabornas välfärd tryggas genom högklassig och närbelägen basservice i alla livsskeden.

Läs mer

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 1. BAKGRUNDSUPPGIFTER Officiellt namn på den som svarar Namn på den person som antecknat svaret Kontaktuppgifter till den person som är ansvarig för svaret Datum för när

Läs mer

Värderingar Vision Etiska principer

Värderingar Vision Etiska principer Värderingar Vision Etiska principer Strategiprogrammet fastställer fyra års mål och uppgifter Stadsfullmäktige godkände Helsingfors strategiprogram för åren 2013 2016 vid sitt sammanträde 24.4.2013. I

Läs mer

Finlands Banks strategi

Finlands Banks strategi Finlands Banks strategi Bankavdelningen vid Finlands Bank svarar för genomförandet av ECB:s penningmarknadsoperationer i Finland. Finlands Bank främjar prisstabilitet och finansiell stabilitet, effektivitet

Läs mer

EN BÄTTRE VARDAG MED ARKEA!

EN BÄTTRE VARDAG MED ARKEA! EN BÄTTRE VARDAG MED ARKEA! Den rådande verksamhetsmiljön och framtidsutsikter Social- och hälsovårds reformen Åldrande Kommunen "Den kommunala ekonomin skärps: Den statliga finansieringen av kommunal

Läs mer

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster 1 Utkast till lag 21.12.2016: Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och

Läs mer

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster 1 Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och hälsotjänster till rimliga kostnader.

Läs mer

Arbetsförmågan ett gemensamt mål för oss alla. Social- och hälsovårdsministeriet

Arbetsförmågan ett gemensamt mål för oss alla. Social- och hälsovårdsministeriet Arbetsförmågan ett gemensamt mål för oss alla Social- och hälsovårdsministeriet Strategi för social- och hälsovårdspolitiken Socialt hållbart Finland 2020: behandlar alla samhällsmedlemmar jämlikt, stärker

Läs mer

En inblick i socialoch

En inblick i socialoch En inblick i socialoch hälsovårdsreformens innehåll Familje och omsorgsminister Besök i landskapen, hösten 2017 1 31.10.2017 Kommunen är allas hem. 2 31.10.2017 En engagerande livskraftskommun 3 31.10.2017

Läs mer

Kundens valfrihet inom social- och hälsovården ur tjänsteproducenternas och landskapets synvinkel

Kundens valfrihet inom social- och hälsovården ur tjänsteproducenternas och landskapets synvinkel Kundens valfrihet inom social- och hälsovården ur tjänsteproducenternas och landskapets synvinkel Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna

Läs mer

Social- och hälsovårdsministeriets förordning. om prehospital akutsjukvård STM094:00/2016 UTKAST

Social- och hälsovårdsministeriets förordning. om prehospital akutsjukvård STM094:00/2016 UTKAST STM094:00/2016 UTKAST 30.3.2017 Social- och hälsovårdsministeriets förordning om prehospital akutsjukvård I enlighet med social- och hälsovårdsministeriets beslut föreskrivs med stöd av 41 och 46 i hälso-

Läs mer

Social- och hälsovårdsministeriets förordning

Social- och hälsovårdsministeriets förordning Social- och hälsovårdsministeriets förordning om prehospital akutsjukvård I enlighet med social- och hälsovårdsministeriets beslut föreskrivs med stöd av 41 och 46 i hälso- och sjukvårdslagen (1326/2010),

Läs mer

Innehåll. 1 Vision Värderingar Strategiska mål... 3 Personalpolitiska programmets vision... 3 Värderingar... 3 Stadens strategiska mål...

Innehåll. 1 Vision Värderingar Strategiska mål... 3 Personalpolitiska programmets vision... 3 Värderingar... 3 Stadens strategiska mål... Personalpolitiskt program 2010 2013 Innehåll 1 Vision Värderingar Strategiska mål... 3 Personalpolitiska programmets vision... 3 Värderingar... 3 Stadens strategiska mål... 3 2 Förord... 4 3 Stadens basservice

Läs mer

En tydlig värdegrund som. Stöd till lärarna i

En tydlig värdegrund som. Stöd till lärarna i Världens bästa och jämlika grundskola förutsätter att alla aktörer arbetar långsiktigt och i samma riktning samt en gemensam verksamhetskultur. Skolans vardag och nationella beslut måste mötas bättre än

Läs mer

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER DE VIKTIGASTE FÖRÄNDRINGARNA UR KOMMUNERNAS SYNPUNKT NÄR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS-

Läs mer

Bilaga 4. Frågeformulär - Innovation inom hälsosektorn

Bilaga 4. Frågeformulär - Innovation inom hälsosektorn Bilaga 4 Frågeformulär - Innovation inom hälsosektorn Sektion A: Allmän information A.1. Hur länge har du varit ansvarig för er organisation? (Välj endast ett alternativ) a) Mindre än 6 månader... b) 6

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy Sahlgrenska Universitets sjukhuset chefspolicy Reviderad 2002 Denna chefspolicy är ett av flera policydokument som finns som ett stöd för att leda arbetet inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den anger

Läs mer

Kommunernas och samkommunernas ekonomi och verksamhet 2013

Kommunernas och samkommunernas ekonomi och verksamhet 2013 Offentlig ekonomi 04 Kommunernas och samkommunernas ekonomi och verksamhet 0 Ökningen av kommunernas driftskostnader avtog år 0 Kommunernas driftskostnader, exkl. affärsverk, ökade med,7 procent år 0,

Läs mer

Landskaps- samt social- och hälsovårdsreformen, och kommunens nya roll Utbildning för förtroendevalda Stadsdirektör Kristina Stenman

Landskaps- samt social- och hälsovårdsreformen, och kommunens nya roll Utbildning för förtroendevalda Stadsdirektör Kristina Stenman Landskaps- samt social- och hälsovårdsreformen, och kommunens nya roll Utbildning för förtroendevalda 4.10.2017 Stadsdirektör Kristina Stenman Landskaps- samt social- och hälsovårdsreformen 2020 1.1.2020

Läs mer

Över- / underskott åren 2009-2017

Över- / underskott åren 2009-2017 Pressmeddelande 5.11.2014 KOMMUNENS EKONOMI STÖRTDYKER? Ännu under år 2014 är Kimitoöns kommuns ekonomi ungefär i balans. Prognosen visar ett ganska nära noll resultat. 2014 kommer att bli året som kommunen

Läs mer

Inledning. Information till dig som arbetar på sjukhus: Avsnitt A: Allmän information. Avsnitt B: Typer av innovationer. A.1. Vilken position har du?

Inledning. Information till dig som arbetar på sjukhus: Avsnitt A: Allmän information. Avsnitt B: Typer av innovationer. A.1. Vilken position har du? Sida 1 av 8 Delar av blanketten skall inte besvaras av alla. Vilka frågor som skall besvaras bestäms t.ex. av svaren på andra frågor. I webbblanketten visas bara de frågor som är aktuella för dig, här

Läs mer

Utveckling av landsbygden i Nyland 2014 2020

Utveckling av landsbygden i Nyland 2014 2020 Utveckling av landsbygden i Nyland 2014 2020 Maria Konsin-Palva NTM-centralen i Nyland Sivu 1 Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Ett delvis EU finansierat utvecklingsprogram, EU andelen betalas ur landsbygdsfonden

Läs mer

Promemoria om avgifter för vård i serie/11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/december 2009

Promemoria om avgifter för vård i serie/11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/december 2009 Promemoria Sinikka Huhtala 5.10.2009 Bilaga till Finlands Kommunförbunds cirkulär 29/80/2009 Promemoria om avgifter för vård i serie/11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/december

Läs mer

EGENTLIGA FINLANDS VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORM

EGENTLIGA FINLANDS VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORM EGENTLIGA FINLANDS VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORM VAD INNEBÄR REFORMEN? Finlands förvaltning organiseras i tre nivåer: stat, landskap, kommun. 18 nya landskap bildas i Finland Uppgifter från kommunerna, samkommunerna,

Läs mer

UTVÄRDERINGSBERÄTTELSE 2017

UTVÄRDERINGSBERÄTTELSE 2017 SAMKOMMUNEN FÖR EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT UTVÄRDERINGSBERÄTTELSE 2017 Revisionsnämnden 14.5.2018 FULLMÄKTIGE 12.6.2018 BILAGA 1 16 3 Bäddavdelning DU ÄR HÄR 2 Mottagning FEEDBACK TUR 1 Kom ihåg

Läs mer

HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE VÅRT GEMENSAMMA MÅL Nationella utvecklingsprogrammet för social- och hälsovården

HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE VÅRT GEMENSAMMA MÅL Nationella utvecklingsprogrammet för social- och hälsovården HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE VÅRT GEMENSAMMA MÅL Nationella utvecklingsprogrammet för social- och hälsovården 2008 2011 Hälsa och trygghet för alla Kaste-programmet är social- och hälsovårdsministeriets lagstadgade

Läs mer

STRATEGI FÖR KARLEBY. Utkast till innehåll

STRATEGI FÖR KARLEBY. Utkast till innehåll STRATEGI FÖR KARLEBY Utkast till innehåll 5.9.2017 5.9.2017 Hur är läget, Karleby? De centrala utvecklingsmätarna för Karleby uppvisar ytterst goda resultat vid en nationell jämförelse, med undantag för

Läs mer

1(5) Enkät om begäran om utlåtande. Anvisningar:

1(5) Enkät om begäran om utlåtande. Anvisningar: 1(5) Enkät om begäran om utlåtande Anvisningar: Man kan gå framåt och bakåt i det elektroniska frågeformuläret genom att klicka på knapparna Föregående och Nästa. Det är möjligt att skicka enkäten utan

Läs mer

Innovation på vårdcentral

Innovation på vårdcentral Sida 1 av 8 Delar av blanketten skall inte besvaras av alla. Vilka frågor som skall besvaras bestäms t.ex. av svaren på andra frågor. I webbblanketten visas bara de frågor som är aktuella för dig, här

Läs mer

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm 2014-10-17 1 FHS Programkontor SLL Arbetsmaterial endast för diskussion Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm Henrik Gaunitz Programdirektör vid Programkontoret för Framtidens hälso- och sjukvård,

Läs mer

Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess

Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess Landstingsdirektörens stab Ekonomienheten TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Datum 2018-01-22 Diarienummer 170267 Landstingsfullmäktige Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess Förslag

Läs mer

EGENTLIGA FINLANDS VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORM

EGENTLIGA FINLANDS VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORM EGENTLIGA FINLANDS VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORM VAD INNEBÄR REFORMEN? Finlands förvaltning organiseras i tre nivåer: stat, landskap, kommun. 18 nya landskap bildas i Finland Uppgifter från kommunerna, samkommunerna,

Läs mer

Kommunförbundet 2020 nya generationens aktör

Kommunförbundet 2020 nya generationens aktör Kommunförbundet 2020 nya generationens aktör Uppdatering 2015 2016 Förnyelse genom förändringsstöd Kommunernas uppgifter och roll i tillhandahållandet och produktionen av tjänster håller på att förändras.

Läs mer

Medarbetarpolicy. Policy. Beslutad av: Regionfullmäktige, , 167 Diarienummer: RS Giltighet: från

Medarbetarpolicy. Policy. Beslutad av: Regionfullmäktige, , 167 Diarienummer: RS Giltighet: från Beslutad av: Regionfullmäktige, 2018 10 09, 167 Diarienummer: RS 2017 00684 Giltighet: från 2018 10 09 2023 10 09 Policy Medarbetarpolicy Policyn gäller för: Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer

Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken

Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken Regeringens riktlinjer 7.11.2015 Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken I regeringsförhandlingarna beslöt regeringen att de självstyranden områdenas antal ska vara

Läs mer

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME MED BORGÅ MÅTT TILL SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSREFORMEN TIDNINGEN UUSIMAAS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSAFTON 1.3.

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME MED BORGÅ MÅTT TILL SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSREFORMEN TIDNINGEN UUSIMAAS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSAFTON 1.3. SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME MED BORGÅ MÅTT TILL SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSREFORMEN TIDNINGEN UUSIMAAS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSAFTON 1.3.2017 Källa: Timo Aro UTGÅNGSPUNKTER FÖR BORGÅ En av de mest

Läs mer

Åtgärdsarbetet en presentation av första delen. 8 april 2015

Åtgärdsarbetet en presentation av första delen. 8 april 2015 Åtgärdsarbetet en presentation av första delen 8 april 2015 Resultatet av fas 1 - det här berättar vi idag Bakgrund historien Uppgiften Vad nulägesanalysen visar Slutsatser Ekonomisk beräkning utifrån

Läs mer

Från EU:s budget till lokaltregionalt. Säffle 16 oktober 2006

Från EU:s budget till lokaltregionalt. Säffle 16 oktober 2006 Från EU:s budget till lokaltregionalt utvecklingsarbete Säffle 16 oktober 2006 Huvudrubriker i EU:s budget Hållbar tillväxt - konkurrenskraft för tillväxt och sysselsättning ( sektorspolitik) - ökad sammanhållning

Läs mer

Forsknings- och innovationsrådets vision och vägkarta

Forsknings- och innovationsrådets vision och vägkarta Forsknings- och innovationsrådets vision och vägkarta Finland 2030: Världens mest attraktiva och kunniga försöks- och innovationsmiljö Finland är ett tryggt land som förnyar sig och bryr sig om, där livskvaliteten

Läs mer

Landskapsreformen: Tjänster för arbetssökande och företag. Presskonferens Arbetsminister Jari Lindström

Landskapsreformen: Tjänster för arbetssökande och företag. Presskonferens Arbetsminister Jari Lindström Landskapsreformen: Tjänster för arbetssökande och företag Presskonferens Arbetsminister Jari Lindström 27.6.2018 Lagstiftning om tillväxttjänstreformen Lag om regionutveckling och tillväxttjänster Lag

Läs mer

Forska!Sveriges opinionsundersökning

Forska!Sveriges opinionsundersökning Forska!Sveriges opinionsundersökning 2018 Innehåll Om undersökningen Om undersökningen.. 2 Sammanfattning... 3 Sjukdom och sjukvårdens kvalitet. 4 Investeringar i medicinsk forskning.. 5 Värdet av medicinsk

Läs mer

TEHYS FYRA PUNKTER TILL DEN NYA REGERINGEN

TEHYS FYRA PUNKTER TILL DEN NYA REGERINGEN TEHYS FYRA PUNKTER TILL DEN NYA REGERINGEN TEHYS FYRA PUNKTER Har människor tillgång till den vård de behöver? Finns det tillräckligt med sjukskötare i framtiden? Räcker pengarna till? 1. 2. 3. 4. Välfärdssamhällets

Läs mer

Fastställande av en medlemskommuns årliga betalningsandel till en samkommun och behandling av betalningsandelen i kommunens bokföring

Fastställande av en medlemskommuns årliga betalningsandel till en samkommun och behandling av betalningsandelen i kommunens bokföring 1 (6) Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 98 22.3.2011 Fastställande av en medlemskommuns årliga betalningsandel till en samkommun och behandling av betalningsandelen i kommunens bokföring 1 Begäran

Läs mer

Bilaga 5.1 Redovisning av svaren från sjukhus.

Bilaga 5.1 Redovisning av svaren från sjukhus. 1 (12) Bilaga.1 Redovisning av svaren från sjukhus. Produktinnovationer, sjukhus, procent. 6 62 9 4 Tjänster som används av patienter eller andra medborgare Medicinsk utrustning och instrument Medicinska

Läs mer

Hälsa för helsingforsbor. Helsingfors hälsovårdscentral

Hälsa för helsingforsbor. Helsingfors hälsovårdscentral Hälsa för helsingforsbor Helsingfors hälsovårdscentral 2012 Finlands största hälsovårdscentral Hälsovårdscentralen har över 9 000 anställda och över 90 verksamhetsställen på olika håll i Helsingfors. Hälsovårdscentralen

Läs mer

Demokrati och hållbar utveckling Utbildning är nyckeln till var och ens frihet samt till en gynnsam ekonomisk och personlig utveckling.

Demokrati och hållbar utveckling Utbildning är nyckeln till var och ens frihet samt till en gynnsam ekonomisk och personlig utveckling. Ger fler möjligheter Rätten till utbildning är en central fråga i socialdemokratisk politik. Alla har olika förutsättningar så därför måste utbudet vara brett, ändamålsenligt och anpassat till såväl individens

Läs mer

ANVISNINGAR: BEGRÄNSNING AV VISSA AV KOMMUNERNAS OCH SAMKOMMUNERNAS RÄTTSHANDLINGAR INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN

ANVISNINGAR: BEGRÄNSNING AV VISSA AV KOMMUNERNAS OCH SAMKOMMUNERNAS RÄTTSHANDLINGAR INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN 5.2.2018 ANVISNINGAR: BEGRÄNSNING AV VISSA AV KOMMUNERNAS OCH SAMKOMMUNERNAS RÄTTSHANDLINGAR INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN Lagen om temporär begränsning av vissa av kommunernas och samkommunernas rättshandlingar

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

Kevas strategi 1 (5) GODKÄND AV STYRELSEN Mission

Kevas strategi 1 (5) GODKÄND AV STYRELSEN Mission 1 (5) Kevas strategi Mission Vi verkställer och utvecklar den offentliga sektorns arbetspensionsskydd i en föränderlig omvärld samt erbjuder kundorienterade och högklassiga tjänster. Vi ansvarar för finansieringen

Läs mer

FINLANDS NÄRVÅRDAR- OCH PRIMÄRSKÖTARFÖRBUND SUPER. Arbete nära människan

FINLANDS NÄRVÅRDAR- OCH PRIMÄRSKÖTARFÖRBUND SUPER. Arbete nära människan FINLANDS NÄRVÅRDAR- OCH PRIMÄRSKÖTARFÖRBUND SUPER Arbete nära människan SuPer Närvårdarens och primärskötarens eget förbund Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPer är Finlands största fackförbund

Läs mer

VEM ANSLUTER SIG TILL KANTA-TJÄNSTERNA Vem ansluter sig till Kanta-tjänsterna. Anvisning för aktörer som ansluter sig till Kanta

VEM ANSLUTER SIG TILL KANTA-TJÄNSTERNA Vem ansluter sig till Kanta-tjänsterna. Anvisning för aktörer som ansluter sig till Kanta Vem ansluter sig till Kanta-tjänsterna Anvisning för aktörer som ansluter sig till Kanta Innehåll 1 Inledning... 1 1.1 Lagstöd för klientuppgifter inom social- och hälsovården... 1 1.2 Lagstöd för elektroniska

Läs mer

FINLANDS NÄRVÅRDAR- OCH PRIMÄRSKÖTARFÖRBUND SUPER. Arbete nära människan

FINLANDS NÄRVÅRDAR- OCH PRIMÄRSKÖTARFÖRBUND SUPER. Arbete nära människan FINLANDS NÄRVÅRDAR- OCH PRIMÄRSKÖTARFÖRBUND SUPER Arbete nära människan SuPer Närvårdarens och primärskötarens eget förbund Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPer är Finlands största fackförbund

Läs mer

.RPPXQRFKVHUYLFHVWUXNWXUUHIRUP

.RPPXQRFKVHUYLFHVWUXNWXUUHIRUP 16.8.2007/rlö.RPPXQRFKVHUYLFHVWUXNWXUUHIRUP Om lämnandet av de viktigaste uppgifterna i den utredning och den genomförandeplan som avses i 10 i lagen om en kommun- och servicestrukturreform till statsrådet.

Läs mer

Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Sahlgrenska Universitetssjukhuset Med största kompetens och med fokus på patienten EN PRESENTATION AV och varför välja att arbeta hos oss som undersköterska På sjukvårdskartan Ett av Europas största sjukhus Kombinerar bredd med spets Specialistsjukhus

Läs mer

Serviceenkät 2015. Ja Inte tillräckligt Nej Vet inte Jag har fått information om mina rättigheter på ett sådant sätt som jag förstår

Serviceenkät 2015. Ja Inte tillräckligt Nej Vet inte Jag har fått information om mina rättigheter på ett sådant sätt som jag förstår Serviceenkät 2015 1. Är du kvinna eller man? Jag är kvinna. Jag är man. 2. Hur gammal är du? Jag är under 30 år Jag är 30-45 år Jag är 46-60 år Jag är över 60 år 3. Till vilken grupp hör du? Jag är DUV-medlem

Läs mer

Tillsammans mot ett lyckat förverkligande. Överdirektör Mika Tammilehto Helsingfors

Tillsammans mot ett lyckat förverkligande. Överdirektör Mika Tammilehto Helsingfors Tillsammans mot ett lyckat förverkligande Överdirektör Mika Tammilehto Helsingfors 4.10.2017 UTBILDNING SOM UTGÅR FRÅN VAD SOM BEHÖVS Utbildning som ordnas på en arbetsplats Läroavtalsutbildning Utbildning

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 3 juni 2014 (OR. en) 10406/14 SOC 403 ECOFIN 525

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 3 juni 2014 (OR. en) 10406/14 SOC 403 ECOFIN 525 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 3 juni 2014 (OR. en) 10406/14 SOC 403 ECOFIN 525 FÖLJENOT från: till: Ärende: Kommittén för socialt skydd Ständiga representanternas kommitté (Coreper I)/rådet (sysselsättning,

Läs mer

Ja Nej Vet inte. Medicinska behandlingar. Produktinnovationens nyhetsvärde, vårdcentraler, procent.

Ja Nej Vet inte. Medicinska behandlingar. Produktinnovationens nyhetsvärde, vårdcentraler, procent. Utkast/Version Sida DOKUMENTTYP () -3-7 Bilaga Frekvenser, vårdcentraler Produktinnovationer, vårdcentraler, procent. 8 38 36 6 2 23 22 3 32 Tjänster som används av patienter eller andra medborgare Medicinsk

Läs mer

LÖSNINGAR FÖR FRAMTIDENS ARBETSFÖRMÅGA

LÖSNINGAR FÖR FRAMTIDENS ARBETSFÖRMÅGA LÖSNINGAR FÖR FRAMTIDENS ARBETSFÖRMÅGA Handlingsprogram för främjande av psykisk hälsa bland unga och studerande NYYTI RY:S STRATEGI FÖR PÅVERKAN Nyyti ry är en förening med expertis i psykisk hälsa och

Läs mer

Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPers förslag till en organisations- och finansieringsmodell för social- och hälsovården

Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPers förslag till en organisations- och finansieringsmodell för social- och hälsovården Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPers förslag till en organisations- och finansieringsmodell för social- och hälsovården Varför räcker inte Paras-projektet? samarbetet mellan socialvården,

Läs mer

Medarbetarenkät 2011. <<Organisation>> <<Verksamhet>> <<Område>> <<Resultatenhet>> <<Undergrupp>> Dags att tycka till om ditt jobb!

Medarbetarenkät 2011. <<Organisation>> <<Verksamhet>> <<Område>> <<Resultatenhet>> <<Undergrupp>> Dags att tycka till om ditt jobb! Medarbetarenkät 2011 Dags att tycka till om ditt jobb! Göteborgs Stad vill vara en attraktiv arbetsgivare, både för dig som redan

Läs mer

Anvisning 2/2017 1(5) THL 809/ / Avdelningen för informationstjänster Enheten för styrning av den operativa verksamheten (OPER)

Anvisning 2/2017 1(5) THL 809/ / Avdelningen för informationstjänster Enheten för styrning av den operativa verksamheten (OPER) Anvisning 2/2017 1(5) ANVISNING OM UTNYTTJANDE AV GENERELL PROGRAMVARA INOM SOCIAL- OCH HÄLSOTJÄNSTER Målgrupper Giltighetstid Tillhandahållare av offentliga social- och hälsovårdstjänster Tillhandahållare

Läs mer

CSR-strategi. Koncernen Stockholm Business Region

CSR-strategi. Koncernen Stockholm Business Region Bilaga 1 CSR-strategi Koncernen Stockholm Business Region Sammanfattning För att systematiskt styra det sociala hållbarhetsarbetet inom Stockholms Stadshus AB och dotterbolagen har kommunfullmäktige i

Läs mer

HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE VÅRT GEMENSAMMA MÅL Nationella utvecklingsprogrammet för social- och hälsovården

HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE VÅRT GEMENSAMMA MÅL Nationella utvecklingsprogrammet för social- och hälsovården HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE VÅRT GEMENSAMMA MÅL Nationella utvecklingsprogrammet för social- och hälsovården 2008 2011 Hälsa och trygghet för alla KASTE-programmet är social- och hälsovårdsministeriets lagstadgade

Läs mer

Strategisk färdplan Kortversion

Strategisk färdplan Kortversion Strategisk färdplan 2017 2020 Kortversion Vår färdplan Den strategiska färdplanen är ett stöd i Socialstyrelsens arbete för att svara mot vårt uppdrag. Uppdraget utgår från de lagar som styr myndighetens

Läs mer

GRUNDAVTAL FÖR MALMSKA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSOMRÅDET SAMKOMMUN

GRUNDAVTAL FÖR MALMSKA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSOMRÅDET SAMKOMMUN 1 GRUNDAVTAL FÖR MALMSKA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSOMRÅDET SAMKOMMUN Godkänd 23.9.2003 104 stadsfullmäktige, Jakobstads stad Godkänd 1.9.2003 52 kommunfullmäktige, Pedersöre kommun Godkänd 20.8.2003 30 kommunfullmäktige,

Läs mer

SVE Lausuntopyyntökysely sote syksy 2016

SVE Lausuntopyyntökysely sote syksy 2016 Remissenkät 3110/00.04.00/2016 Svarstid (UTC+2) 26.10.2016 10:30:33 SVE Lausuntopyyntökysely sote syksy 2016 1. BAKGRUNDSINFORMATION Officiellt namn på den som svarar Namn på den person som antecknat svaret

Läs mer

Vad innebär socialoch

Vad innebär socialoch Vad innebär socialoch hälsovårdsreformen för mig? Social- och hälsotjänsterna 2019 enligt utkastet till regeringens proposition 11/2016 1 Detta är social- och hälsovårdsreformen Social- och hälsovårdsreformen

Läs mer

kan förändra mängden uppburna samfundsskatter, då i grova drag hälften av Ålands samfundsskatter härstammar från sjötransporter.

kan förändra mängden uppburna samfundsskatter, då i grova drag hälften av Ålands samfundsskatter härstammar från sjötransporter. Högkonjunktur råder fortsättningsvis inom den åländska ekonomin, men den mattas något under det närmaste året. BNP-tillväxten på Åland var enligt våra preliminära siffror 3,6 procent i fjol och hamnar

Läs mer

Promemoria om avgifter för vård i serie / 11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/november 2011

Promemoria om avgifter för vård i serie / 11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/november 2011 Promemoria Bilaga till Finlands Kommunförbunds cirkulär 24/80/2011 Sinikka Huhtala 25.11.2011 Promemoria om avgifter för vård i serie / 11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/november

Läs mer

Social- och hälsovårds- och landskapsreformen

Social- och hälsovårds- och landskapsreformen Social och hälsovårds och landskapsreformen I enlighet med regeringens proposition om vård och landskapsreformen och riktlinjerna om klientens valfrihet 1 31.3.2017 Ansvaret på en aktör 2 31.3.2017 Hörnstenarna

Läs mer

Vad innebär valfriheten för mig?

Vad innebär valfriheten för mig? Vad innebär valfriheten för mig? Regeringens propositon om valfrihet i vården 9.5.2017 1 Valfriheten i korthet Valfriheten inom social- och hälsovården blir större än i nuläget. Målet är att valfriheten

Läs mer

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 1. BAKGRUNDSUPPGIFTER Officiellt namn på den som svarar Namn på den person som antecknat svaret Kontaktuppgifter till den person som är ansvarig för svaret Datum för när

Läs mer

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med Styrande dokument Strategi e-hälsa inom H2O- 2017-2025 Fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-11, 109 Gäller från och med 2017-09-26 Strategi e-hälsa inom H2O 2017-2025 Sida 1 av 8 Innehåll Inledning...

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

ÄNDRING AV ARRANGEMANGEN FÖR VETERINÄRJOUR FÖR ATT UPPFYLLA KRAVEN I VETERINÄRVÅRDSLAGEN

ÄNDRING AV ARRANGEMANGEN FÖR VETERINÄRJOUR FÖR ATT UPPFYLLA KRAVEN I VETERINÄRVÅRDSLAGEN Social- och hälsovårdsn. 46 22.04.2015 ÄNDRING AV ARRANGEMANGEN FÖR VETERINÄRJOUR FÖR ATT UPPFYLLA KRAVEN I VETERINÄRVÅRDSLAGEN SOHÄN 22.04.2015 46 Beredning: I stadsveterinär-hygieniker Tiina Tiainen,

Läs mer

Kårkulla samkommun. Kommunstrategi

Kårkulla samkommun. Kommunstrategi Kårkulla samkommun Kommunstrategi 2018 2020 Godkänd av samkommunens fullmäktige 11.10.2017 Inledning Kårkulla samkommuns verksamhet och ekonomi leds i enlighet med en av fullmäktige godkänd kommunstrategi.

Läs mer

FINLANDS SKOGSCENTRAL

FINLANDS SKOGSCENTRAL FINLANDS SKOGSCENTRAL Strategi Värde och tillväxt från skogen Skogen utgör en stark grund för Finlands samhällsekonomi och finländarnas välmående. Skogen kan erbjuda ännu mer arbete och utkomst än i dagsläget,

Läs mer

UTVÄRDERINGSBERÄTTELSE 2015

UTVÄRDERINGSBERÄTTELSE 2015 FULLMÄKTIGE 14.6.2016 BILAGA 1 7 SAMKOMMUNEN FÖR EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT UTVÄRDERINGSBERÄTTELSE 2015 Revisionsnämnden 12.5.2016 37.920 operationer utfördes 210.225 personer använde sig av

Läs mer

Kyrkslätts kommunstrategi

Kyrkslätts kommunstrategi KIRDnr-2017-952 Kyrkslätts kommunstrategi Tähän tarvittaessa otsikko 2018 2021 Fge 18.12.2017 91: Kyrkslätts kommunstrategi 2018 2021 Kyrkslätts värden Mod betyder för oss fördomsfrihet att pröva på nya

Läs mer

Lag. om ändring av hälso- och sjukvårdslagen

Lag. om ändring av hälso- och sjukvårdslagen Lag om ändring av hälso- och sjukvårdslagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i hälso- och sjukvårdslagen (1326/2010) 3 4 punkten, ändras 39 1 och 3 mom., det inledande stycket i 40 1 mom. och 1

Läs mer

ANVISNINGAR: BEGRÄNSNING AV KOMMUNERNAS OCH SAMKOMMUNERNAS RÄTTSHANDLIN- GAR INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN

ANVISNINGAR: BEGRÄNSNING AV KOMMUNERNAS OCH SAMKOMMUNERNAS RÄTTSHANDLIN- GAR INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN ANVISNINGAR: BEGRÄNSNING AV KOMMUNERNAS OCH SAMKOMMUNERNAS RÄTTSHANDLIN- GAR INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN Lagen om begränsning av vissa av kommunernas och samkommunernas rättshandlingar inom social- och

Läs mer

Kommunikationsstrategi yrkesutbildningen

Kommunikationsstrategi yrkesutbildningen Kommunikationsstrategi för yrkesutbildningen 11.3.2019 18.3.2019 1 INNEHÅLL Ägare och ansvar Utgångspunkter för kommunikationen Målgrupper Riktlinjer Värderingar Effektmål En studerande berättar Kärnbudskap

Läs mer

Arbetslivet förnyas. Jukka Lindberg, Utvecklingschef Vates-stiftelsen Tammerfors

Arbetslivet förnyas. Jukka Lindberg, Utvecklingschef Vates-stiftelsen Tammerfors Arbetslivet förnyas Jukka Lindberg, Utvecklingschef Vates-stiftelsen Tammerfors 9.6.2015 Det finländska arbetslivet BÄST I EUROPA 2020 Strategin för utveckling av arbetslivet Inskrivet i regeringsprogrammet

Läs mer

Begäran om utlåtande SHM

Begäran om utlåtande SHM Begäran om utlåtande SHM 1. Organisationens officiella namn Namn - Finlandssvensk samling rf 2. Namn på den som skrivit in svaren Namn - Carola Antskog 3. Kontaktuppgifter till ansvarspersonen Namn Ställning

Läs mer

Drömmarnas Borgå S TA D S S T R AT E G I F Ö R B O R G Å U T K A S T

Drömmarnas Borgå S TA D S S T R AT E G I F Ö R B O R G Å U T K A S T Drömmarnas Borgå S TA D S S T R AT E G I F Ö R B O R G Å U T K A S T 1 6. 5. 2 0 1 8 Bäst även i vardagen #stadsliv Den populäraste hemstaden Föregångare i klimatarbetet Drömmarnas Borgå Ömsesidig respekt

Läs mer

KARLEBY STADS PERSONALPROGRAM. Godkänt i stadsstyrelsen

KARLEBY STADS PERSONALPROGRAM. Godkänt i stadsstyrelsen KARLEBY STADS PERSONALPROGRAM 2018 2021 Godkänt i stadsstyrelsen 10.9.2018 341 1 Inledning Personalprogrammet stöder verkställandet av Karleby stads strategi. Stadsstrategin Karleby förnyas djärvt har

Läs mer

Begäran om utlåtande SHM

Begäran om utlåtande SHM Begäran om utlåtande SHM 1. Organisationens officiella namn Namn - Närpes stad 2. Namn på den som skrivit in svaren Namn - Hans-Erik Lindqvist 3. Kontaktuppgifter till ansvarspersonen Namn Ställning i

Läs mer

Kundens valfrihet. Enligt regeringens propositionsutkast och riktlinjerna för valfriheten

Kundens valfrihet. Enligt regeringens propositionsutkast och riktlinjerna för valfriheten Kundens valfrihet Enligt regeringens propositionsutkast och riktlinjerna för valfriheten 1 Ändringar utifrån grundlagsutskottets utlåtande Bland annat: Landskapet behöver inte bolagisera sina egna social-

Läs mer