Innehåll. 1 Vision Värderingar Strategiska mål... 3 Personalpolitiska programmets vision... 3 Värderingar... 3 Stadens strategiska mål...

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Innehåll. 1 Vision Värderingar Strategiska mål... 3 Personalpolitiska programmets vision... 3 Värderingar... 3 Stadens strategiska mål..."

Transkript

1 Personalpolitiskt program

2 Innehåll 1 Vision Värderingar Strategiska mål... 3 Personalpolitiska programmets vision... 3 Värderingar... 3 Stadens strategiska mål Förord Stadens basservice har satts i prioritetsordning och ekonomin är i balans. Vi ordnar tjänster på ett ekonomiskt och kunnigt sätt... 5 En fungerande serviceproduktion garanteras genom personalplanering och genomtänkt rekrytering... 5 Personalplaneringen är ändamålsenlig... 5 Vid rekrytering betonas interna förflyttningar... 6 Verksamhetsmålen är i balans med resurserna... 6 Sätten att utveckla personalens kunnande görs mångsidigare Stadens förvaltning är klar och koncernstyrningen fungerar effektivt. Staden som arbetsgivare förstärker interaktivt ledarskap och förbättrar personalens arbetshälsa... 8 Ledarskapet är kunnigt och engagerande... 8 Arbetshälsa är en gemensam fråga... 8 Löner och belöningar är sporrande Samarbetet är aktivt, öppet och sker i växelverkan En fungerande kommunikation är en del av ett gott samarbete... 10

3 1 Vision Värderingar Strategiska mål Personalpolitiska programmets vision I växelverkan och med ansvar mot framtiden Värderingar Rättvisa och jämlikhet Ansvarsfullhet Öppenhet och växelverkan Förmåga till förnyelse Stadens strategiska mål Stadens basservice har satts i prioritetsordning och ekonomin är i balans. Stadens förvaltning är klar och koncernstyrningen fungerar effektivt. Borgå har en energieffektiv stadsstruktur och staden integreras aktivt med metropolområdet.

4 2 Förord Det personalpolitiska programmet utgör grunden för den personalpolitik som staden tillämpar och i programmet fastställs enhetliga principer för hur man sköter personalfrågor. Syftet med det personalpolitiska programmet är att säkerställa att det mellan de politiska beslutsfattarna, stadens ledning, cheferna och de anställda finns ett samarbete som bygger på ansvar och växelverkan, med hjälp av vilket man skapar förutsättningar för Borgå stad att vara framgångsrik i en verksamhetsmiljö som förändras. Staden måste anpassa sina resurser och sin verksamhet till de förändrade förhållandena. En särskild utmaning är den försämrade kommunala ekonomin under de närmaste åren. Samtidigt ökar pensionsavgångarna. Enligt prognoser och statistik är den årliga externa omsättningen personer. Utmaningen är att hitta en balans mellan ekonomiska möjligheter, pensionsavgångar, rekrytering av kompetent personal och det ökade behovet av tjänster, så att man kan erbjuda kommuninvånarna ekonomiskt och kunnigt producerade tjänster i enlighet med servicestrategin. I framtiden behövs allt mer förutseende planering, förnyelse av strukturerna och förändringar i verksamhetsformerna. Detta innebär nya möjligheter, att det uppstår nya intressanta arbetsuppgifter och att de anställda får möjligheter till karriärutveckling. Att förutse förändringarna och genomföra dem förutsätter att det finns ett öppet samarbete mellan alla aktörer, vilket på bygger på växelverkan. Ett rättvist och jämlikt bemötande av de anställda och en ansvarsfull arbetsgivarpolitik främjar smidiga och lyckade ändringsprocesser. Principerna och åtgärderna i det personalpolitiska programmet riktar sig till dem som är anställda hos staden. Programmet omfattar också dem som är anställda i stadens kommunala affärsverk. Utfallet av programmet följs upp i stadens beslutsfattande organ och i de organ som avses i samarbetslagen.

5 3 Stadens basservice har satts i prioritetsordning och ekonomin är i balans. Vi ordnar tjänster på ett ekonomiskt och kunnigt sätt En fungerande serviceproduktion garanteras genom personalplanering och genomtänkt rekrytering Förändringar i den kommunala verksamhetsmiljön förutsätter att servicestrukturen förnyas och tjänster produceras på ett mångsidigt sätt. Förutseende personalplanering och genomtänkt rekrytering blir allt viktigare. På det sättet ser man till att antalet anställda, personalstrukturen och personalens kunnande motsvarar den nya serviceoch produktionsstrukturen. Personalplaneringen är ändamålsenlig Stadens ekonomiska situation sätter gränser för servicestrukturen och antalet anställda. Personalplanering är en väsentlig del av planeringen av ekonomi och verksamhet. I planeringen beaktar man förutom ekonomiska anpassningsåtgärder också pensionsavgångar, personalens kunnande och arbetsförmåga samt konkurrensen om kompetent arbetskraft. Då ett anställningsförhållande upphör ser man till att den erfarenhetsbaserade kunskapen blir kvar inom organisationen. Personalplanerna görs upp årligen i samband med budgeten. Man effektiverar styrningen av personalplaneringen. Målet är att antalet anställda ska minska, främst till följd av pensionsavgångar eller anställningsförhållanden som upphör av andra orsaker. Man försöker trygga anställningsförhållanden för den ordinarie personalen. Detta förutsätter att de anställda vid behov är beredda på interna förflyttningar, att utveckla sitt kunnande och förändra sina arbetssätt. Arbetsgivaren har en positiv inställning till personalförflyttningar mellan uppgiftsområden och sektorer.

6 Vid rekrytering betonas interna förflyttningar Innan man inleder en rekryteringsprocess utreder man om den lediga platsen kan förbli obesatt. En ledig plats tillsätts i första hand med någon inom organisationen. Målet är att öka personalens interna rotation, erbjuda möjligheter till karriärutveckling och främja en förändring då det gäller servicestrukturerna. Vid behov skaffas kunnande utanför organisationen. Man gör upp gemensamma anvisningar för rekrytering. Genom att ta i bruk ett elektroniskt rekryteringsprogram ökar man smidigheten för både den interna och externa rekryteringen. Personalbyrån sköter centraliserat de praktiska åtgärderna och följer upp och analyserar hur rekryteringen lyckas. Staden måste vara beredd på att konkurrera om kunnig och kompetent personal och medvetet satsa på en positiv arbetsgivarimage. Verksamhetsmålen är i balans med resurserna Arbetsenheternas verksamhetsmål ställs så att de kan uppnås med det antalet anställda som lagstiftningen förutsätter och som de ekonomiska resurserna ger möjlighet till. För permanenta uppgifter och uppgifter av varaktig natur används ordinarie personal. För tillfälliga uppgifter och säsongsbetonat arbete anställs personer för viss tid. Anställningsförhållanden för viss tid bör vara genomtänkta och lagenliga. I förändringssituationer som gäller ordnandet av service utreder man i ett så tidigt skede som möjligt hur besluten påverkar personalen. Sätten att utveckla personalens kunnande görs mångsidigare Med en kompetent och yrkeskunnig personal garanterar man att kommuninvånarna får planenliga och ekonomiskt producerade tjänster. Arbetsgivaren stöder aktivt de anställdas möjligheter att utvecklas och utbilda sig. Man vidtar mångsidiga åtgärder för att utveckla kunnandet. Förutom traditionell utbildning tillämpas också andra sätt att

7 utveckla kunnandet, såsom arbetsrotation, arbetshandledning, inskolning och mentorskap. Staden som arbetsgivare känner till vilket kunnande som finns på arbetsplatserna och hurdant kunnande som behövs i framtiden. Behörighetsvillkoren för tjänster och befattningar är tidsenliga och ändamålsenliga. Utvecklingen och planeringen av kunnandet är planmässigt på alla nivåer inom organisationen. Vid de årliga utvecklingssamtalen diskuteras yrkesmässiga utvecklingsmål i anslutning till arbetet och sätt att uppnå dem. Hela personalen har en möjlighet och skyldighet att utveckla sin yrkeskunskap. I arbetsenheterna råder en positiv atmosfär för inlärning. Personalbyrån ansvarar för den centraliserade utbildningen enligt utbildningsplanen, vilken genomförs huvudsakligen i Borgå. Sektorerna ansvarar för den yrkesmässiga specialutbildning och kompletterande utbildning som de anställda behöver.

8 4 Stadens förvaltning är klar och koncernstyrningen fungerar effektivt. Staden som arbetsgivare förstärker interaktivt ledarskap och förbättrar personalens arbetshälsa Ledarskapet är kunnigt och engagerande Ledarskapet är rättvist, jämlikt och öppet. Speciellt vid förändringar betonas gott ledarskap. Det förbättrar verksamhetens effektivitet och tjänsternas kvalitet. Ett gott ledarskap ökar de anställdas motivation, engagemang och arbetshälsa. Chefernas ledarskapskunskaper utvecklas och man stöder orkandet på alla nivåer inom ledarskapet, från närcheferna till högsta ledningen. Den information som behövs för personalledning finns lätt tillgänglig och den utnyttjas. Chefen utvecklar verksamheten och uppgifterna på arbetsplatsen tillsammans med personalen. Personalen är med om att ställa mål för verksamheten, planera och organisera arbetsuppgifterna och utvärdera arbetsresultaten. Då man väljer chefer betonas förutom yrkesmässigt kunnande också kunskaper i ledarskap. Rollerna för de förtroendevalda och tjänstemannaledningen har definierats tydligt och båda parter förbinder sig till dem. Arbetshälsa är en gemensam fråga Personalens arbetshälsa påverkar stadens framgång och verksamhetens utfall och kvalitet. Den är en viktig faktor i konkurrensen om kompetent personal.

9 Ansvaret för att främja arbetshälsan är gemensamt. Arbetshälsa beaktas i planeringen av tjänster och verksamhet på alla nivåer i organisationen. Varje anställd påverkar med sina handlingar både den egna och hela arbetsplatsens arbetshälsa. Arbetsgivarens uppgift är att stöda de anställdas arbetsförmåga, en bra atmosfär och samarbete på arbetsplatsen. Cheferna har de färdigheter som behövs för att upprätthålla personalens arbetshälsa och för tidigt ingripande. Atmosfären mellan beslutsfattarna och personalen bygger på förtroende och ömsesidig respekt. Arbetshälsan följs upp i programmen för arbetshälsa, personalbokslutet och regelbundna personalenkäter. Genom arbetarskyddets och företagshälsovårdens förebyggande åtgärder minskar man sjukfrånvaro och förebygger olycksfall i arbetet. Arbetsplatsutredningar görs i enlighet med företagshälsovårdens verksamhetsplan. Löner och belöningar är sporrande Ett konkurrenskraftigt och rättvist löne- och belöningssystem sporrar personalen till goda resultat och högklassig service. De uppgiftsrelaterade lönerna baserar sig på uppgiftens svårighetsgrad och aktuella uppgiftsbeskrivningar samt på en regionalt konkurrenskraftig lönenivå. Då uppgifterna omorganiseras granskar man effekten på uppgifternas svårighetsgrad och lönen. De anställda kan påverka sin lön genom att prestera bra och utveckla sina arbetsprestationer. Vid sidan av personlig belöning kan man också belöna grupper. Vid utvärdering av uppgifternas svårighetsgrad och arbetsprestationen följer man ett enhetligt förfaringssätt. Lönesättningen är rättvis och motiverande. Man följer regelbundet upp i jämställdhetsplanen att det betalas lika lön för kvinnor och män. Förutom lönesättningen som utgår från de kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalen tillämpas olika belöningssätt. Tillgång till personal kan också främjas med lönemässiga metoder. Personalförmåner och uppvaktning av personalen främjar på ett mångsidigt sätt välmåendet och engagemanget för arbetet och arbetsplatsen. Anvisningarna för personalinititativ utvecklas så att man också kan belöna för inititativ som främjar ekonomin och effektiviteten. Cheferna ger respons om välutfört arbete och utnyttjar möjligheterna till belöning för att styra utvecklingsmålen för de anställda.

10 5 Samarbetet är aktivt, öppet och sker i växelverkan Samarbetet baserar sig på lagen om samarbete mellan kommunala arbetsgivare och arbetstagare. Samarbetsförfarandet har preciserats i stadens egna anvisningar. Samarbetet ger de anställda en möjlighet att delta i utvecklingen av verksamheten och att påverka beredningen av beslut som gäller det egna arbetet och arbetsplatsen. Samtidigt främjar det serviceproduktionens effektivitet och arbetslivets kvalitet. Samarbetet är en dialog, i vilken både arbetsgivaren och personalen deltar aktivt. Frågor som gäller arbetet diskuteras öppet och i förtroende. Detta gör det enklare att hitta konstruktiva lösningar för att utveckla verksamheten och främjar engagemanget för frågor som man gemensamt kommit överens om. Samarbetet genomförs på hela stadens nivå och på sektor-, arbetsplats- och individnivå. Samarbets- och arbetarskyddsärenden som gäller hela organisationen behandlas i samarbetskommittén. I sektorernas samarbetsgrupper behandlas ärenden som berör sektorerna och allmänna förvaltningen. I samarbetskommittén och -grupperna finns representanter för både arbetsgivaren och personalen. I arbetsenheterna är samarbetet en del av den dagliga verksamheten, som omfattar bland annat regelbundna arbetsplatsmöten och utvecklingssamtal. Samarbetsorganisationen utvärderas och utvecklas vid behov. En fungerande kommunikation är en del av ett gott samarbete En öppen och aktuell kommunikation till personalen ökar engagemanget för frågor som man gemensamt kommer överens om. I kommunikationen tillämpas mångsidiga metoder på det sätt som ärendet kräver. Kommunikationssamarbetet fungerar smidigt mellan ledningen, de anställda och de förtroendevalda. Ansvaret för kommunikationen har fördelats tydligt och inom organisationen följs de anvisningar som getts för kommunikationen. En fungerande kommunikation förutsätter också att man söker information på eget initiativ.

RIKTLINJER FÖR LEDNING AV PERSONALRESURSERNA VÄRDEGRUND Den värdegrund som en organisation har, ger en bild av de faktorer som är viktiga och grundläg

RIKTLINJER FÖR LEDNING AV PERSONALRESURSERNA VÄRDEGRUND Den värdegrund som en organisation har, ger en bild av de faktorer som är viktiga och grundläg PERSONALSTRATEGI VÄLUTBILDAD, ENGAGERAD OCH MOTIVERAD PERSONAL Kronoby kommun 2010 Godkänd av kommunfullmäktige 9.12.2010 Personalstrategin stöder och främjar genomförandet av Kronoby kommuns Strategi

Läs mer

PERSONALPROGRAMMET 2014 2017

PERSONALPROGRAMMET 2014 2017 PERSONALPROGRAMMET 2014 2017 Godkänd i stadsstyrelsen 2.6.2014 INLEDNING Personalprogrammet bygger på den nya stadsstrategin som definierar stadens grundläggande uppgift och de viktigaste strategiska målen

Läs mer

Sibbo kommuns personalstrategi 2025

Sibbo kommuns personalstrategi 2025 Sibbo kommuns personalstrategi 2025 Innehåll: 1. Syftet med personalstrategin 2025 2. Omvärldsförändringar och tillväxtrelaterade förändringar Resurs- och kompetensbehov 3. Strategin Sibbo 2025 gemensamt

Läs mer

Ny bild hit. Kimitoöns personalstrategi 2013-2016

Ny bild hit. Kimitoöns personalstrategi 2013-2016 Ny bild hit Kimitoöns personalstrategi 2013-2016 Innehåll: 1. Utgångspunkter och värdegrund 2. Rekrytering 3. Ledar- och medarbetarskap 4. Arbetshälsa 5. Avlöning och belöning 6. Kunnande 7. Utvärdering

Läs mer

Kimitoöns personalstrategi. Godkänd i fullmäktige

Kimitoöns personalstrategi. Godkänd i fullmäktige Kimitoöns personalstrategi Godkänd i fullmäktige 28.5.2018 Innehåll: 1. Utgångspunkter 2. Rekrytering 3. Ledar- och medarbetarskap 4. Arbetshälsa 5. Kunnande och belöning 6. Utvärdering och uppföljning

Läs mer

KARLEBY STADS PERSONALPROGRAM. Godkänt i stadsstyrelsen

KARLEBY STADS PERSONALPROGRAM. Godkänt i stadsstyrelsen KARLEBY STADS PERSONALPROGRAM 2018 2021 Godkänt i stadsstyrelsen 10.9.2018 341 1 Inledning Personalprogrammet stöder verkställandet av Karleby stads strategi. Stadsstrategin Karleby förnyas djärvt har

Läs mer

Enkät om arbetshälsa 2011 Helsingfors universitet

Enkät om arbetshälsa 2011 Helsingfors universitet Enkät om arbetshälsa 2011 Helsingfors universitet Enkät om arbetshälsa Bakgrundsuppgifter - Kön: 100% 80% 60% 67% 40% 33% 20% 0% Kvinna Man (Medelvärde: 1.33, Spridning: 1.105) (Svar: 3880) Enkät om arbetshälsa

Läs mer

Vallentuna kommuns värdegrund:

Vallentuna kommuns värdegrund: PERSONALPOLITISKT PROGRAM Fastställt av kommunfullmäktige 1991. Jämställdhet och mångfald reviderat 2000. Avsnitt "Lön - belöning" reviderat 2001 Reviderat av Kommunstyrelsens arbetsutskott i januari 2007

Läs mer

Personalstrategi. Kyrkslätts kommun personaltjänster

Personalstrategi. Kyrkslätts kommun personaltjänster Godkänd av kommunfullmäktige 16.6.2014 Fge 18/16.6.2014 60 t 2014-2016 Personalstrategi Dnr:53/01.00.00/2014 Kyrkslätts kommun personaltjänster 1 Personalstrategi 2014 2016 Enligt kommunala arbetsmarknadsverket

Läs mer

POLISENS PERSONALSTRATEGI

POLISENS PERSONALSTRATEGI POLISENS PERSONALSTRATEGI VAD ÄR EN PERSONALSTRATEGI? 1. FRÄMJANDE AV SÄKERHETEN 2. BEKÄMPNING AV BROTTSLIGHET En personalstrategi är en långtidsplan för hurdana val som stöder de operativa målen i polisens

Läs mer

Utvärderingen av arbetarskyddsverksamheten och arbetarskyddssamarbetet i praktiken

Utvärderingen av arbetarskyddsverksamheten och arbetarskyddssamarbetet i praktiken Promemoria Bilaga 1 (5) Tehy 17.6.2010 Utvärdering av arbetarskyddssamarbetets resultat Det är svårt att skilja åt resultatutvärderingen av arbetarskyddsåtgärderna från resultatutvärderingen av personalledningens

Läs mer

Kimitoöns personalstrategi 2010-2012

Kimitoöns personalstrategi 2010-2012 Kimitoöns personalstrategi 2010-2012 Innehåll: 1. Utgångspunkter och värdegrund 2. Rekrytering 3. Ledar- och medarbetarskap 4. Arbetshälsa 5. Avlöning och belöning 6. Kunnande 7. Utvärdering och utveckling

Läs mer

STRATEGISKT GENOMFÖRANDE AV KOMMUNAL SERVICE MED HJÄLP AV PERSONALLEDNING

STRATEGISKT GENOMFÖRANDE AV KOMMUNAL SERVICE MED HJÄLP AV PERSONALLEDNING 1 (7) STÄLLNINGSTAGANDE STRATEGISKT GENOMFÖRANDE AV KOMMUNAL SERVICE MED HJÄLP AV PERSONALLEDNING 1. Mål Målet med detta ställningstagande som gäller personalledning är att: nå gott resultat i kommunal

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! FOTO: SCANDINAV/SCANDINAV BILDBYRÅ 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska

Läs mer

GRANKULLA STADS PERSONALSTRATEGI 2006-2008

GRANKULLA STADS PERSONALSTRATEGI 2006-2008 GRANKULLA STADS PERSONALSTRATEGI 2006-2008 Grankulla har kunnig och välmående personal. Kulturen i de jämlika arbetsgemenskaperna är respektfull, öppen och sporrar till medverkan. Grankulla stads värderingar

Läs mer

Borgå stad. Allmänt om rapporteringen. Rapportens struktur. Rapporten gjord: , kl Svarande: 1715

Borgå stad. Allmänt om rapporteringen. Rapportens struktur. Rapporten gjord: , kl Svarande: 1715 stad Rapporten gjord:..7, kl.. Svarande: 75 Allmänt om rapporteringen s arbetshälsoenkät kartlades situationen för arbetstagarnas arbetshälsa och deras erfarenheter av hur arbetet löper. Resultatet av

Läs mer

LOVISA STADSSTRATEGIS UPPGIFT OCH STRUKTUR 2020 20.04.2012

LOVISA STADSSTRATEGIS UPPGIFT OCH STRUKTUR 2020 20.04.2012 1 LOVISA STADSSTRATEGIS UPPGIFT OCH STRUKTUR 2020 20.04.2012 Lovisa stadsstrategi Stadsstrategin är det viktigaste dokumentet som styr stadens verksamhet, den innehåller fullmäktiges centrala riktlinjer

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

En tydlig värdegrund som. Stöd till lärarna i

En tydlig värdegrund som. Stöd till lärarna i Världens bästa och jämlika grundskola förutsätter att alla aktörer arbetar långsiktigt och i samma riktning samt en gemensam verksamhetskultur. Skolans vardag och nationella beslut måste mötas bättre än

Läs mer

Värderingar Vision Etiska principer

Värderingar Vision Etiska principer Värderingar Vision Etiska principer Strategiprogrammet fastställer fyra års mål och uppgifter Stadsfullmäktige godkände Helsingfors strategiprogram för åren 2013 2016 vid sitt sammanträde 24.4.2013. I

Läs mer

Yrkesexamen för arbete som teamledare

Yrkesexamen för arbete som teamledare Yrkesexamen för arbete som teamledare Yrkesexamen för arbete som teamledare Den som har avlagt examen för arbete som teamledare har kompetens att planera och handleda arbetet i ett team och att introducera

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2005-08-23, 79 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-28, 107 Reviderat av kommunfullmäktige 2009-04-21, 31 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12,

Läs mer

JÄTTEBRA VASA SPORRAR SINA ARBETSTAGARE UNDER HELA ARBETSLIVET

JÄTTEBRA VASA SPORRAR SINA ARBETSTAGARE UNDER HELA ARBETSLIVET JÄTTEBRA VASA SPORRAR SINA ARBETSTAGARE UNDER HELA ARBETSLIVET Vasa stads åldersprogram ÅLDERSPROGRAM I ANSLUTNING TILL VASA STADS PERSONALSTRATEGI VISION Vasa stads kunniga och välmående personal trivs

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Kalix kommun 2018 2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Personalpolitiskt program Program 2018-06-18, 93 Kommunfullmäktige Inledning Det kommunala

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Inledning Det kommunala uppdraget formas genom att politiken gör en tolkning av medborgarnas behov och omsätter sin tolkning till prioriteringar i mål- och budgetprocessen. Beslut

Läs mer

Personalpolicy. Finströms kommuns arbetsplatser präglas av engagerade och kompetenta medarbetare och ledare samt en god arbetsmiljö.

Personalpolicy. Finströms kommuns arbetsplatser präglas av engagerade och kompetenta medarbetare och ledare samt en god arbetsmiljö. Personalpolicy Finströms kommuns arbetsplatser präglas av engagerade och kompetenta medarbetare och ledare samt en god arbetsmiljö. Kommunens vision Finströms kommuns grundläggande uppgift är att ge finströmarna

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Personalpolitiskt program. Motala kommun

Personalpolitiskt program. Motala kommun Personalpolitiskt program Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 12/KS0167 Datum: 2013-10-21 Paragraf: KF 90 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2013-10-21 Diarienummer: Paragraf:

Läs mer

för Västra Nylands sjukvårdsområde

för Västra Nylands sjukvårdsområde HELSINGFORS OCH NYLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Västra Nylands sjukvårdsområde 31.5.2012 är en bra arbetsplats PERSONALPOLITISKA PRINCIPER för Västra Nylands sjukvårdsområde PERSONALPOLITISKA PRINCIPER 2 Målsättning:

Läs mer

Finansministeriet lägger en stabil grund för ekonomin och välfärden

Finansministeriet lägger en stabil grund för ekonomin och välfärden Finansministeriet lägger en stabil grund för ekonomin och välfärden Finansministeriet är en del av statsrådet och svarar för» en finanspolitik som förstärker förutsättningarna för en stabil och hållbar

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

ARBETSTAGARENS REPRESENTANTER PÅ ARBETSPLATSEN

ARBETSTAGARENS REPRESENTANTER PÅ ARBETSPLATSEN ARBETSTAGARENS REPRESENTANTER PÅ ARBETSPLATSEN BILD: EEVA ANUNDI Vad har man för nytta av dem? Innehåll Förtroendemannen... 4 Arbetarskyddsfullmäktige... 4 Rättigheter och skyldigheter för förtroendemän...

Läs mer

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE Samverkan FAS VÄRDEGRUND Kommunens värdegrund är ett förhållningssätt som genomsyrar allt vi gör i vårt arbete. Alla ska behandlas rättvist, våra relationer ska kännetecknas av öppenhet och gott bemötande.

Läs mer

Självutvärdering för verksamhetssättet för aktivt stöd

Självutvärdering för verksamhetssättet för aktivt stöd 1 (6) Självutvärdering för verksamhetssättet för aktivt stöd Verksamhetssättet för aktivt stöd stöder ledningen av arbetshälsan och arbetsförmågan. Målet med aktivt stöd är att säkerställa att arbetet

Läs mer

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2012-03-29, 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program INLEDNING... 3 VISION... 3 INRIKTNINGSMÅL... 3 MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP...

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Personalpolicy i Hultsfreds kommun

Personalpolicy i Hultsfreds kommun Personalpolicy 1 (5) Personalpolicy i Hultsfreds kommun Inledning Kommunstyrelsen är det politiska organ som ytterst är ansvarig för personalpolitiken i Hultsfreds kommun. Det är kommunstyrelsen som beslutar

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program 1 (7) Typ: Program Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2010-04-20, 18 Uppdateras: 2015 Styrdokument för personalarbetet på samtliga arbetsplatser i Strömsunds kommun. Strömsunds kommun

Läs mer

Hantera riskerna med arbetsförmågan

Hantera riskerna med arbetsförmågan Hantera riskerna med arbetsförmågan Arbetsförmågan är en kritisk framgångsfaktor i framtidens organisationer Betydelsen av ledning av arbetsförmåga ökar allteftersom kraven på personalens produktivitet

Läs mer

Arbetshälsa företagets livskraft

Arbetshälsa företagets livskraft Arbetshälsa företagets livskraft En välmående personal gör ett gott arbete Då de anställda i ditt företag upplever arbetet som meningsfullt och belönande, är de villiga att satsa på arbetet. Resultatet

Läs mer

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 POLICY Personalpolicy för Nyköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 2/6 Personalpolitisk viljeinriktning Nyköpings kommun är en attraktiv arbetsgivare som behåller

Läs mer

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Program Beslutad av Kommunfullmäktige 2019-02-13, 9 Dokumentansvarig Personalchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...4 s personalpolitiska

Läs mer

PERSONALPOLICY FÖR VÅRDÖ KOMMUN

PERSONALPOLICY FÖR VÅRDÖ KOMMUN PERSONALPOLICY FÖR VÅRDÖ KOMMUN Godkänd av kommunfullmäktige 34/11.11.2010 VÅRDÖ KOMMUN - EN KOMMUN I MEDVIND För att Vårdö skall utvecklas som en framgångsrik kommun måste följande principer genomsyra

Läs mer

PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET

PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET Mål Personal som känner sig delaktig i besluten Programmet Detta personalpolitiska program omfattar dig som anställd i Högsby kommun. Kraven på kommunal service förändras hela

Läs mer

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2011

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2011 PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2011 Innehåll 1. Allmänt... 3 2. Läget med planen för jämställdhet och likabehandling i 2010... 4 3. Jämställdhetsplan... 5 4. Plan för likabehandling... 6 5. Jämställdhet

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

KOMMUNALA ARBETSMARKNADSVERKET STÄLLNINGSTAGANDE 1 (9)

KOMMUNALA ARBETSMARKNADSVERKET STÄLLNINGSTAGANDE 1 (9) KOMMUNALA ARBETSMARKNADSVERKET STÄLLNINGSTAGANDE 1 (9) STRATEGISKT GENOMFÖRANDE AV KOMMUNAL SERVICE MED HJÄLP AV PERSONALLEDNING 1 Mål Målet med detta ställningstagande som gäller personalledning är att

Läs mer

Förtroende och respekt för människors kunskap och egen förmåga samt för deras vilja att ta ansvar. Nacka kommuns grundläggande värdering

Förtroende och respekt för människors kunskap och egen förmåga samt för deras vilja att ta ansvar. Nacka kommuns grundläggande värdering LÖNEPOLICY 2 Förtroende och respekt för människors kunskap och egen förmåga samt för deras vilja att ta ansvar. Nacka kommuns grundläggande värdering NACKA KOMMUNS LÖNEPOLICY LÖNEPOLICYN I NACKA KOMMUN

Läs mer

Remiss: Personalpolicy för Huddinge kommun

Remiss: Personalpolicy för Huddinge kommun NATUR- OCH BYGGNADS FÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2015-06-09 Sida 1(2) Diarienr: TN-2015/210.199 Handläggare Felicia Almerén 08-535 365 47 felicia.almeren@huddinge.se Remiss: Personalpolicy för

Läs mer

SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY

SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY Man kan se det som att vi alla har två arbeten - ett arbete där vi utför de arbetsuppgifter vi är utbildade för, och ett arbete där vi aktivt bidrar till att utveckla verksamheten.

Läs mer

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksamheten. Personalpolitiken är ett medel för att uppnå Huddinge

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program FÖRFATTNINGSSAMLING Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2009-12-14, 274 1 Personalpolitiskt program Norrtälje kommun 2012-12-18 2 Personalpolitiken Det kommunala uppdraget formas genom

Läs mer

Sjukförsäkringslagen ändras: upprätthållande och tidigt stödjande av arbetsförmågan

Sjukförsäkringslagen ändras: upprätthållande och tidigt stödjande av arbetsförmågan Sjukförsäkringslagen ändras: upprätthållande och tidigt stödjande av arbetsförmågan Utbildningsturné Hösten 2010 FPA Ny betoning inom den lagstadgade verksamheten (Sata-kommittén 26.5.2009 => riktlinjer)

Läs mer

Vi har fokus på kunden inom vår verksamhet Vi utökar självbetjäningsmöjligheterna för våra kunder och hjälper kunderna agera riktigt på egen hand.

Vi har fokus på kunden inom vår verksamhet Vi utökar självbetjäningsmöjligheterna för våra kunder och hjälper kunderna agera riktigt på egen hand. Vi förnyar modigt Förnyelse innebär att vi reagerar snabbare än tidigare på förändringar i vår verksamhetsmiljö. Vi stärker vår yrkeskunnighet, testar modigt nya tillvägagångssätt, lär oss tillsammans

Läs mer

Personalpolicy. ljusdal.se. Fastställd datum Internkontroll, medarbetarundersökning. Vart fjärde år från senaste datum för fastställande

Personalpolicy. ljusdal.se. Fastställd datum Internkontroll, medarbetarundersökning. Vart fjärde år från senaste datum för fastställande NORMDOKUMENT Personalpolicy Dokumenttyp Policy Fastställd datum 2018-04-23 Fastställd av Gäller för Dokumentansvarig Förvaltare Publicering Uppföljning Giltighetstid Revideras Översyn Senast reviderad

Läs mer

Medarbetarpolicy. Eskilstuna kommunkoncern

Medarbetarpolicy. Eskilstuna kommunkoncern Eskilstuna kommunkoncern Medarbetarpolicy Medarbetarpolicyn är antagen av kommunfullmäktige 22 september 2011, 48 och ersätter Politikdokument för personalpolitik inom Eskilstuna kommun. MEDARBETARPOLICY

Läs mer

Migrationsverkets Kommunikationsstrategi

Migrationsverkets Kommunikationsstrategi Migrationsverkets Kommunikationsstrategi 2013 2017 Utgångspunkt Migrationsverkets kommunikationsstrategi 2013 2017 grundar sig på de skyldigheter och rättigheter som har fastställts för statsförvaltningen

Läs mer

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställnings taganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksam heten. Personal politiken är ett medel för att uppnå

Läs mer

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad Förslag 6 maj 2008 Personalpolicy för Stockholms stad Vårt gemensamma uppdrag ett Stockholm i världsklass Stockholm växer under kommande år. För att staden ska vara fortsatt attraktiv måste de kommunala

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

Personalstrategins mål

Personalstrategins mål Personalstrategins mål 2014 2016 Kyrkslätts kommun personalenheten Innehåll TOC 2 Kyrkslätt i utveckling i Helsingforsregionen (kundens perspektiv) 3 Kyrkslätt är en del av Helsingforsregionen och en utvecklingsbetonad

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stockholms stads personalpolicy Produktion: Blomquist Tryck: Edita Bobergs Artikelnummer: 13742 Stadsledningskontoret 2016-11 Antogs av kommunfullmäktige, 5 september 2016 Ett Stockholm för alla Stadens

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Jämställdhetsplan 2009 Antagen i Kommunfullmäktige 2009-06-17

Jämställdhetsplan 2009 Antagen i Kommunfullmäktige 2009-06-17 Jämställdhetsplan 2009 Antagen i Kommunfullmäktige 2009-06-17 Jämställdhetsplan för Perstorps kommun Jämställdhet innebär att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Jämställdhet

Läs mer

Stockholms läns landstings Personalpolicy

Stockholms läns landstings Personalpolicy Stockholms läns landstings Personalpolicy Beslutad av landstingsfullmäktige 2010-06-21 1 2 Anna Holmberg, barnmorska från ord till verklighet Personalpolicyn stödjer landstingets uppdrag att ge god service

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL FÖR FÖRHANDLINGARNA OM ARBETSLIVSUTVECKLINGEN INOM KOMMUNSEKTORN ÅR 2000

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL FÖR FÖRHANDLINGARNA OM ARBETSLIVSUTVECKLINGEN INOM KOMMUNSEKTORN ÅR 2000 1 UNDERTECKNINGSPROTOKOLL FÖR FÖRHANDLINGARNA OM ARBETSLIVSUTVECKLINGEN INOM KOMMUNSEKTORN ÅR 2000 Tid 13.12.2000 Plats Kommunala arbetsmarknadsverket, Andra linjen 14, Helsingfors 1 Justering och underteckning

Läs mer

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning Revisionsrapport 2010 Landskrona stad Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning Jakob Smith Februari 2011 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 1 UPPDRAGET... 4 1.1 Bakgrund och

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

Korsholms kommuns Personalstrategi 2014-2017

Korsholms kommuns Personalstrategi 2014-2017 Korsholms kommuns Personalstrategi 2014-2017 Samarbetskommittén 14.4.2014 Personalsektionen 12.5.2014 Kommunstyrelsen 16.6.2014 Kommunfullmäktige 22.9.2014 I Korsholms kommun sätter vi ribban högt. Vi

Läs mer

Personalstrategi och Handlingsprogram med målsättningar Kårkulla samkommun

Personalstrategi och Handlingsprogram med målsättningar Kårkulla samkommun Personalstrategi 2018-2020 och Handlingsprogram med målsättningar Kårkulla samkommun Godkänd av styrelsen 14.12.2017 Behandlad i LG 16.10.2017 Personalchef / FL Våra värderingar i verksamheten och i personalpolitiken

Läs mer

Nässjö kommuns personalpolicy

Nässjö kommuns personalpolicy Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 2010-01-28, 10 Reviderad: Nässjö kommuns personalpolicy Varför behövs en personalpolicy? Nässjö kommuns personalpolicy innehåller vår arbetsgivar- och

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Antagen av Kommunfullmäktige 1998 Kf 105 Syfte Syftet med ett personalpolitiskt program för Arboga kommun, är att skapa förutsättningar för ett gemensamt förvaltningsövergripande

Läs mer

Nacka kommun - medarbetarenkät. Resultatrapport - Oktober 2012

Nacka kommun - medarbetarenkät. Resultatrapport - Oktober 2012 Nacka kommun - medarbetarenkät rapport - Oktober 2012 Antal svar på Modersmålet 2012: 34 av 39 (87%) Antal svar på Modersmålet 2011: 21 Antal svar på Vilans skola och förskola 2012: 78 av 92 (85%) Antal

Läs mer

1 (5) CENTRALORGANISATIONERNAS REKOMMENDATION OM ARBETSRELATERAD STRESS. 1. Bakgrund till rekommendationen

1 (5) CENTRALORGANISATIONERNAS REKOMMENDATION OM ARBETSRELATERAD STRESS. 1. Bakgrund till rekommendationen 1 (5) CENTRALORGANISATIONERNAS REKOMMENDATION OM ARBETSRELATERAD STRESS 1. Bakgrund till rekommendationen EU:s centralorganisationer på arbetsmarknaden UNICE/UEAPME, CEEP och EFS ingick ett ramavtal om

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Ronneby kommuns personalpolitik

Ronneby kommuns personalpolitik Ronneby kommuns personalpolitik 1 Personalpolitisk handlingsplan attraktiv arbetsgivare Ronneby kommun står för stora utmaningar i framtiden. Omvärlden förändras, våra förutsättningar påverkas av många

Läs mer

Hur bygger man en modell för stöd i tidigt skede av arbetsförmågan? Stegen till hanteringen av sjukfrånvaro och invalidpension

Hur bygger man en modell för stöd i tidigt skede av arbetsförmågan? Stegen till hanteringen av sjukfrånvaro och invalidpension Hur bygger man en modell för stöd i tidigt skede av arbetsförmågan? Stegen till hanteringen av sjukfrånvaro och invalidpension Elos arbetshälsotjänster 1 Stegen i utarbetandet av en modell 1. Företagsledningen

Läs mer

Kyrkans arbetsmiljöbarometer 2009

Kyrkans arbetsmiljöbarometer 2009 Kyrkans arbetsmiljöbarometer 2009 Rapport om arbetsmiljön för kyrkans anställda Plock bland resultaten i arbetsmiljöbarometern Arbetstillfredsställelse Nästan alla anställda inom kyrkan (97 %) anser alltjämt

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan.

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. STRATEGI 1 (6) Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. Inledning Försäkringskassan mål är att vara en organisation som har medborgarnas fulla förtroende när det gäller service, bemötande och

Läs mer

1 Varför behöver vi hållbar utveckling?

1 Varför behöver vi hållbar utveckling? Hållbar utveckling vid FPA 2012 Innehåll 1 Varför behöver vi hållbar utveckling? 3 Fokus på hållbarhet 3 Grunden för och målet med programmet 3 En gemensam global utmaning 3 Hållbarhet är summan av många

Läs mer

Personalpolitiskt program - uppdatering

Personalpolitiskt program - uppdatering Titel: Personalpolitiskt program 1 (6) Typ: Program Giltighetstid: Tills vidare Version: 4.0 Fastställd: KF 2016-09-14, 75 Uppdateras: Personalpolitiskt program - uppdatering Styrdokument för personalarbetet

Läs mer

Vasa stads rekryteringsprogram

Vasa stads rekryteringsprogram Vasa stads rekryteringsprogram REKRYTERINGSARBETSGRUPPENS RAPPORT Inledning Stadsdirektören tillsatte 4.10.2004 en arbetsgrupp för att klarlägga och utveckla ett fungerande rekryteringsprogram för staden.

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN. för. Statens ämbetsverk på Åland

JÄMSTÄLLDHETSPLAN. för. Statens ämbetsverk på Åland JÄMSTÄLLDHETSPLAN för Statens ämbetsverk på Åland Uppgjord och godkänd den 21.1.2004 Reviderad och godkänd vid personalmöte den: 14.2.2007, 21.5.2008, 12.3.2009, 12.10.2010, 17.11.2011, 13.11.2012 Bakgrund

Läs mer

STRATEGI FÖR KARLEBY. Utkast till innehåll

STRATEGI FÖR KARLEBY. Utkast till innehåll STRATEGI FÖR KARLEBY Utkast till innehåll 5.9.2017 5.9.2017 Hur är läget, Karleby? De centrala utvecklingsmätarna för Karleby uppvisar ytterst goda resultat vid en nationell jämförelse, med undantag för

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

PROMEMORIA 1 (8) 28.3.2006 PERSONALENS STÄLLNING VID KOMMUNSAMMANSLAGNINGAR OCH VID FÖRÄNDRINGAR I SAMKOMMUNER

PROMEMORIA 1 (8) 28.3.2006 PERSONALENS STÄLLNING VID KOMMUNSAMMANSLAGNINGAR OCH VID FÖRÄNDRINGAR I SAMKOMMUNER PROMEMORIA 1 (8) PERSONALENS STÄLLNING VID KOMMUNSAMMANSLAGNINGAR OCH VID FÖRÄNDRINGAR I SAMKOMMUNER Beredningen av kommun- och servicestrukturreformen är i full gång, men vad reformen kommer att få för

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel JAG SAMSPELAR JAG VILL LYCKAS JAG SKAPAR VÄRDE JAG LEDER MIG SJÄLV MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel sid 1 av 8 Medarbetar- och ledarpolicy Medarbetare och ledare i samspel Syfte

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT SKAPAR VI EN BRA ARBETSMILJÖ OCH GER SAMHÄLLSSERVICE MED HÖG KVALITET. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Arbetsgivarpolitiskt

Arbetsgivarpolitiskt Arbetsgivarpolitiskt Innehåll Medarbetarskap... 7 Ledarskap... 9 Arbetsmiljö...11 Hälsa...13 Jämställdhet...15 Kompetensförsörjning...17 Lönepolitik...19 Mångfald...21 Arbetsgivarpolitiskt program Ljungby

Läs mer

Stockholms stads Personalpolicy

Stockholms stads Personalpolicy Stockholms stads Sten Nordin, Finansborgarråd Tydliga gemensamma mål Det arbete vi utför i Stockholms stad ska utgå från dem som bor och verkar i staden. Verksamheten syftar till att ge invånarna en så

Läs mer

Vårt. personalpolitiska. program

Vårt. personalpolitiska. program Vårt personalpolitiska program 2 Innehåll Inledning 5 Personal- och arbetsmiljöpolicy 7 Personalstrategi 9 Övergripande mål för personalarbetet 19 Omslagsbild: Lydia Lehtonen och Erik Lööv, projektledare

Läs mer

tydlighe kommunice feedback tillit förtroende vision arbetsglädje LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY ansvar delegera närvarande bemötande tillåtande humor

tydlighe kommunice feedback tillit förtroende vision arbetsglädje LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY ansvar delegera närvarande bemötande tillåtande humor dialog delegera tydlighe humor besluta stöd lojal kommunice feedback bemötande motivera rättvis tillåtande lyhörd delaktighet inkluderande ansvar närvaro tydlighet samarbete närvarande förtroende vision

Läs mer

Kommunernas arbetslivsutvecklingsprojekt och finansieringen av dem på 2010-talet

Kommunernas arbetslivsutvecklingsprojekt och finansieringen av dem på 2010-talet Kommunernas arbetslivsutvecklingsprojekt och finansieringen av dem på 2010-talet 1. Förändringarna i kommunernas omvärld definierar utvecklingsbehoven inom arbetslivet på 2010-talet Kommunernas försvagade

Läs mer