Sökande sökes! Rekryteringsenkäten 2008 Februari 2008

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sökande sökes! Rekryteringsenkäten 2008 Februari 2008"

Transkript

1 Sökande sökes! Rekryteringsenkäten 2008 Februari 2008

2 Inledning 1 Inledning har genomfört flera rekryteringsenkäter under de senaste åren. Syftet är att kartlägga företagens rekryteringssituation, identifiera rekryteringsproblem och föreslå möjliga lösningar. Sverige har goda möjligheter att öka sysselsättningen framöver. Men det kräver att rekryteringshinder undanröjs och reformer genomförs. Enkäten är genomförd under november december 2007 av Demoskop på uppdrag av Svenskt Näringsliv. Drygt företag svarade på enkäten och svarsfrekvensen är 54,6 procent. Den stora delen av respondenterna är medlemsföretag i storleksklasser över fem anställda med spridning geografiskt och i olika branscher företag med en till fyra anställda tillfrågades som en kontrollgrupp gentemot basen av företagen för att se eventuella avvikelser. Medarbetare inom och dess medlemsorganisationer har medverkat vid framtagning av denna rapport. Projektledare har varit Eilon Fransson. Rapporten är skriven av Karin Ekenger med bidrag från Björn Lindgren, Fredrik Ribbing och Johan Rönn. Experter som hjälpt till med analyser och slutsatser är Arne Gabrielsson, Gun-Britt Morhed, Marie Silfverstolpe, Lars Tullstedt och Ulf Zetterstedt.

3 Innehåll 2 Innehåll Inledning Sammanfattning....3 Framtidstro men rekryteringsproblem....3 Reformer har gett resultat men mer måste göras...3 Missmatchningen förstärks av den goda konjunkturen...3 Viktigt med egna initiativ bland arbetssökande Stark konjunktur men hög osäkerhet....5 Många nya jobb Rekryteringsläget... 7 Två av tre företag har försökt att rekrytera rekryteringsförsök misslyckades... 9 Rekryteringsproblem för tre av fyra företag Höga krav på utbildad arbetskraft...12 Vilka rekryteringsvägar använder företagen och hur bra fungerar de?...14 Varför är det svårt att rekrytera?...17 Vilka konsekvenser fick rekryteringsproblemen?...19 Hur försöker företagen lösa rekryteringsproblemen?...19 Rekryteringsläget våren Intresset för att rekrytera inom ramen för nyfrisk/nystartsjobb Attraktiva åldrar...23 Hur kan man bäst effektivisera eller utöka verksamheten?...23 De viktigaste åtgärderna för att få fler arbetssökande Fortsatt stort intresse att medverka i utbildningar...25 Att söka medarbetare utomlands... Bilaga: Så här gjordes enkäten... 27

4 Sammanfattning 3 1 Sammanfattning Framtidstro men rekryteringsproblem Rekryteringsenkäten visar att två av tre företag försökte rekrytera nya medarbetare under andra halvåret Det är en nästan lika hög andel som under millennieboomen. Nära tre av fyra företag som försökt rekrytera har angett att det varit svårt att få tag på rätt medarbetare. Så mycket som uppemot rekryteringsförsök har misslyckats under andra halvåret Samtidigt är företagen fortsatt positiva inför de kommande sex månaderna. Andelen företag som planerar att rekrytera fler medarbetare är något högre än andelen företag som planerar att rekrytera färre. Ett orosmoln är dock att förhållandet är det omvända bland de större företagen vilket kan vara en indikation på att sysselsättningsutvecklingen har passerat zenit. De misslyckade rekryteringsförsöken hämmar tillväxten i vårt land. För att Sverige ska kunna återta en plats i toppen av den internationella välståndsligan måste antalet företag öka och befintliga företag utvecklas och växa. Det krävs därför fortsatta åtgärder för att minska rekryterings problemen och förbättra matchningen på arbetsmarknaden. Det är tydligt att det behövs ytterligare insatser som minskar utanförskapet och som gör att fler i arbetsför ålder också verkligen arbetar. Den demografiska utvecklingen gör att andelen människor i arbetsför ålder kommer att minska framöver i många regioner, vilket också ökar behovet av reformer som gör det möjligt att rekrytera medarbetare, annat än tillfälligt, också från länder utanför EU/EES-området. Reformer har gett resultat men mer måste göras Regeringens reformer av bland annat a-kassan, avskaffandet av företagens medfinansiering av sjukförsäkringen och jobbskatteavdraget, som syftar till att det ska löna sig bättre att arbeta, tycks ha fått önskad effekt. Betydligt färre företag än i tidigare undersökningar uppger att a-kassan minskar utbudet av sökande. Samtidigt pekar vart tredje företag på att lagen om anställningsskydd (LAS) måste ändras för att arbetsutbudet ska öka. Missmatchningen förstärks av den goda konjunkturen Trots regeringens reformer för att öka utbudet av arbetskraft rapporterar företag inom många branscher att de har problem att hitta personer med rätt kompetens eller erfarenhet. Störst problem har företagen inom byggsektorn haft, allra mest inom el- och VVS-branscherna samt entreprenadverksamhet. Sannolikt beror detta på den snabba sysselsättningsökning som kommit av den goda byggkonjunkturen i framförallt storstadsområden. Företagen ser möjligheter att minska dessa problem. Det rör sig bland annat om effektivare och mer efterfrågestyrd utbildning, utveckling av kvalificerad yrkesutbildning samt ökad rörlighet på arbetsmarknaden.

5 Sammanfattning 4 Viktigt med egna initiativ bland arbetssökande Ett intressant resultat i rekryteringsenkäten är att arbetssökande som tar egna initiativ och kontaktar arbetsgivare som inte aktivt söker personal har stora chanser att belönas. Hälften av de företag som försökt rekrytera uppger att de använt spontanansökningar som en rekryteringsväg. Av dessa är tre av fyra företag också nöjda med denna rekrytering. En fördel för företag som får spontanansökningar är att det kan minska de direkta kostnaderna för marknadsföringen av lediga jobb. En annan fördel är att personer som sökt arbete aktivt själva visar att de vill jobba på företaget. Till detta kommer att den som söker spontant genom sitt agerande visat att man kan ta initiativ.

6 Stark konjunktur men hög osäkerhet 5 2 Stark konjunktur men hög osäkerhet Den svenska ekonomin växer starkt sedan fyra år tillbaka. För 2007 väntas tillväxten landa på 2,7 procent vilket är en viss nedväxling efter tre år då BNP växt med mellan 3,3 och 4,1 procent per år. bedömde i sin senaste konjunkturprognos att en viss avmattning sker i ekonomin under det kommande året. 1 Därefter sker en successiv förstärkning av ekonomin igen. Vad som har varit signifikativt under den period då företagen svarat på rekryteringsenkäten är att osäkerheten har ökat om hur världsekonomin och den svenska ekonomin kommer att utvecklas de närmaste åren. Tillväxt i svensk ekonomi (procent) * 2009* Källa: Konjunkturinstitutet * s prognos Det finns flera olika tecken på denna ökade osäkerhet. Ett sådant tecken är turbulensen på världens kapital- och finansmarknader det senaste halvåret. Stockholmsbörsen sjönk med ungefär procent från mitten av juli 2007 till mitten av januari Interbankräntan på den europeiska marknaden kollapsade närmast vissa perioder och centralbanker världen över fick på olika sätt stabilisera marknaden. Utvecklingen i den amerikanska ekonomin har under perioden successivt bekräftats gå mot en lågkonjunktur. Allt fler bedömare varnar nu också för en recession. Hur djup den amerikanska lågkonjunkturen blir och vilka konsekvenser det får på hela världsekonomin, den europiska ekonomin och mer specifikt den svenska ekonomin finns det däremot ingen ensartad uppfattning om. Osäker heten späds naturligtvis på ytterligare till följd av höstens presidentval. Som nämndes inledningsvis är vi relativt optimistiska om att den svenska konjunkturnedgången inte blir allt för djup eller långvarig. En viktig orsak till detta är att regeringen har genomfört ett antal reformer som förbättrar ekonomins funktionssätt och därför ger tillväxten en knuff framåt. Några sådana reformer som kan nämnas är de ökade incitamenten att arbeta (genom förändringar i a-kassan och jobbskatteavdraget), borttagandet av förmögenhetsskatten och sänkt skatt på hushållsnära tjänster. En annan orsak är att den kraftiga sysselsättningsökningen kombinerat med skattesänkningar leder till en ordentlig förstärkning av de disponibla inkomsterna. Hushållen har därför utrymme att öka sin konsumtion. Detta bidrar till att den inhemska efterfrågan tar över som tillväxtmotor när exporten viker. Svensk ekonomi blir därför tillfälligt mindre känslig för en internationell konjunktur nedgång. 1 Andhämtningspausen: Det ekonomiska läget,, december 2007.

7 Stark konjunktur men hög osäkerhet 6 En tredje orsak till att den svenska ekonomin kan klara sig undan en djup lågkonjunktur är att de offentliga finanserna är ovanligt starka. Överskottet i statens budget beräknas till miljarder kronor. Detta utrymme kan användas till ytterligare reformer ifall det uppstår tecken på en sämre utveckling än väntat. Sverige är dock inte immunt mot hur världsekonomin utvecklas. Ekonomiska kriser har alltid haft en tendens att spridas i omvärlden. Det är därför inte helt osannolikt att en kraftig försämring av världsekonomin, med inslag av spruckna bubblor, också kommer att smitta den svenska ekonomin. Detta är dock inte ett scenario tror på. Många nya jobb Den starka tillväxten i ekonomin har de senaste två åren också resulterat i en kraftig ökning av nya jobb. Sysselsättningen har sammantaget ökat med närmare personer under dessa två år. Detta var också välbehövligt efter fyra år med i stort sett oförändrad sysselsättning. Sysselsättningsförändring 3% 2% 1% 0% -1% -2% -3% -4% -5% -6% 1991 Källa: SCB Ungefär av de jobb som skapats de senaste åren har tillkommit i näringslivet. Drygt har skapats inom sektorn kreditinstitut, fastighetsförvaltning och företagstjänster. Även inom byggindustrin samt personliga tjänster har det skapats många nya jobb. Under de kommande två åren bedömer att sysselsättningen fortsätter att öka, dock i en något långsammare takt än under de två senaste åren. Det privata näringslivet kommer även fortsättningsvis stå för huvuddelen av dessa nya jobb. Inom näringslivet accentueras ytterligare tjänstesektorn som jobbskapare * 2009* * s prognos

8 Rekryteringsläget 7 3 Rekryteringsläget Två av tre företag har försökt att rekrytera Undersökningens första fråga är den klassiska, det vill säga om företaget har försökt att rekrytera under de senaste sex månaderna. Två av tre företag (66 procent) har försökt att rekrytera under denna period. Det innebär att vi nästan är tillbaka till det läge på arbetsmarknaden som rådde vid millennieskiftet och 2002 då runt 70 procent av de tillfrågade företagen hade försökt rekrytera under den senaste sexmånadersperioden. Har ni försökt att rekrytera medarbetare till ditt företag under de senaste 6 månaderna? Ja % Bas: Företag med 5 eller fler anställda Jämfört med resultaten från den senaste enkäten 2004 är det en mycket kraftig uppgång. Då försökte bara 51 procent av företagen rekrytera. Av storföretag med mer än 250 anställda har hela 95 procent försökt att rekrytera medarbetare under andra halvåret För de olika storleksklasserna i övrigt visar det sig att, jämfört med 2004, förhållandevis fler småföretagare har försökt att rekrytera under den senaste perioden. Har ni försökt att rekrytera medarbetare till ditt företag under de senaste 6 månaderna? Samtliga 5 anställda eller fler anställda anställda 45 Ja anställda anställda anställda eller fler % Bas: Samtliga

9 Rekryteringsläget 8 I första hand handlar det säkert om konjunkturläge och ökad efterfrågan. Men det ligger också nära till hands att anta att avskaffandet av företagens medfinansiering i sjukersättningen har spelat in liksom att hotet om lagstiftad rätt till heltid undanröjts. Mindre företag upplever riskerna vid anställning mer påtagligt än vad större företag gör. Storstadslänen drar upp genomsnittet. Det gäller i första hand Stockholms län där sju av tio företag har försökt att rekrytera medarbetare under de senaste sex månaderna, men också Skåne och Uppsala län. Västra Götalands län ligger på genomsnittet. Kronobergs län ligger näst högst med 68 procent av företagen som försökt rekrytera. Länet är allt annat än ett storstadslän. Växjö är största centralorten med ungefär invånare. Därefter följer Ljungby med invånare. Den höga efterfrågan på arbetskraft i Kronobergs län visar att det är fullt möjligt att ha ett livskraftigt och växande näringsliv även i glesbygd. Lägst behov av rekrytering har företagen i Västernorrlands, Blekinge, Örebro och Gävleborgs län haft, samt i Gotlands län där endast drygt hälften av företagen försökt rekrytera under de senaste sex månaderna. Har ni försökt att rekrytera medarbetare till ditt företag under de senaste 6 månaderna? Stockholms län Kronobergs län Skåne län Uppsala län Riket 5 anst el fler Västra Götalands Jönköpings län Södermanlands län Västerbottens län Östergötlands län Västmanlands län Hallands län Kalmar län Jämtlands län Norrbottens län Dalarnas län Värmlands län Gävleborgs län Örebro län Blekinge län Västernorrlands län Gotlands län % Bas: Företag med 5 eller fler anställda Ja Inom de flesta branscher har efterfrågan varit stor, även om tillverkningsindustrin samt IT- och telekomföretagen har haft det största rekryteringsbehovet. Där har mer än fyra av fem företag försökt rekrytera. De branscher som därefter haft högst andel företag som försökt rekrytera är olika tjänstebranscher som till exempel teknikkonsulter och ekonomikonsulter samt industri- och kemiföretag.

10 Rekryteringsläget 9 Har ni försökt att rekrytera medarbetare till ditt företag under de senaste 6 månaderna? IT & Telekom Teknikföretagen Almega tjänsteföretag Almega tjänsteförbund Industri o Kemi SHR Transportgruppen Vårdföretagarna Riket 5 anst el fler EIO Sv Byggindustrier Maskinentreprenörerna Svensk Handel Grafiska Företagen Livsmedel Arbio VVS Företagen Ja % Bas: Företag med 5 eller fler anställda rekryteringsförsök misslyckades Rekryteringsenkäten är baserad på ett stratifierat obundet slumpmässigt urval av s medlemsföretag. Om resultaten summeras över samtliga medlemsföretag visar undersökningen att de har försökt att rekrytera knappt personer av dessa rekryteringsförsök lyckades medan drygt försök misslyckades. Hur många medarbetare har ni sammanlagt FÖRSÖKT rekrytera till ditt företag under de senaste 6 månaderna? Hur många medarbetare har ni sammanlagt LYCKATS rekrytera till ditt företag under de senaste 6 månaderna? Försökt rekrytera Lyckats rekrytera Genomsnittligt antal personer (avrundat till närmaste heltal) Bas: De företag som försökt rekrytera

11 Rekryteringsläget 10 s medlemsföretag motsvarar ungefär 17 procent av samtliga företag. 2 Dessa företag står dock för en betydlig större andel av de anställda. Sammantaget har s medlemsföretag mellan 35 och 40 procent av samtliga anställda på arbetsmarknaden och mellan 55 och 60 procent av de anställda i privat sektor. Givet ett antagande om att rekryteringsenkätens resultat stämmer överens med hur det ser ut för samtliga företag går det att beräkna hur många rekryteringsförsök som gjorts på arbetsmarknaden under andra halvåret Denna beräkning har gjorts per företagsstorlek och sedan adderats över samtliga storlekar. 4 Företag utan anställda är undantagna. 5 Vår beräkning ger vid handen att företagen försökte rekrytera omkring personer under andra halvåret Drygt av dessa rekryteringsförsök lyckades. Drygt rekryteringsförsök misslyckades således under andra halvåret Detta kan sättas i relation till att sysselsättningen på hela arbetsmarknaden ökade med ungefär personer under hela Företagens rekryteringsförsök uppräknat till samtliga företag Försökt rekrytera ~ Lyckats rekrytera > Misslyckats rekrytera > Källa: SCB och Antal personer 2 Avser företag med minst en anställd Källor: och SCBs företagsdatabas. 3 Uppgifter om totalt antal företag är hämtade från SCBs företagsdatabas. Verksamheter som inte bedrivs i företagsform är inte inkluderade i denna verksamhet. Detta innebär att en stor del av den offentliga verksamheten inte är inkluderad. 4 Storleksklassificeringen är inte fullt överensstämmande i Rekryteringsenkäten och SCBs företagsdatabas. I Rekryteringsenkäten delas företagen in i följande storleksklasser (antal anställda): 1 4, 5 9, 10 49, och >250. I SCBs företagsdatabas går det att få fram följande storleksklasser (antal anställda): 1 4, 5 9, 10 49, och > Det kan finnas flera olika felkällor i denna beräkning. En sådan är att företagen som är medlemmar i inte speglar hur det ser ut i de företag som inte är medlemmar. Detta kan både innebära fel som slår uppåt och fel som slår nedåt. Eftersom beräkningen först gjorts per storleksklass (antal anställda) på företaget så har ändå hänsyn tagits till olika storleksstrukturer. Dock så stämmer alltså inte storleksklasserna i Rekryteringsenkäten och SCBs företagsdatabas helt överens (se föregående not) vilket kan ge upphov till en viss bias uppåt. En annan potentiell felkälla är att företag utan anställda inte tagits med i beräkningen. Detta kan innebära att vi underskattar antal rekryteringsförsök och misslyckade sådana, dvs en bias nedåt. 6 Antal sysselsatta i åldern år.

12 Rekryteringsläget 11 Rekryteringsproblem för tre av fyra företag Andelen företag som har haft svårt att få tag på medarbetare har ökat kraftigt jämfört med Nära tre av fyra företag som försökt att rekrytera har uppgett att det varit svårt. Har det varit svårt att få tag på de medarbetare ni sökt? % Ja, stora problem Ja, vissa problem Bas: De företag som försökt rekrytera Rekryteringsproblemen idag ligger i närheten av hur det såg ut vid millennieskiftet då 76 procent av företagen uppgav rekryteringsproblem. En större andel av storföretagen uppger att de har problem jämfört med de mindre företagen. Åtta av tio storföretag (med fler än 250 anställda) svarade ja på frågan om det har varit svårt att få tag på de medarbetare man sökt. Det kan bero på att storföretagen rekryterar i större utsträckning och oftast också flera yrkeskategorier. Har det varit svårt att få tag på de medarbetare ni sökt? Samtliga 5 anställda eller fler 1-4 anställda anställda anställda anställda anställda eller fler % Ja, stora problem Ja, vissa problem Bas: De företag som försökt rekrytera

13 Rekryteringsläget 12 De mindre företagen, med färre än tio anställda, har haft något mindre problem med rekryteringar. Drygt sju av tio anger svårigheter att hitta personal vilket bland annat kan förklaras med att deras krav på ny personal är jämförelsevis mer specifika. Mindre företag är oftast även mindre kända och har heller inte lika mycket resurser som större företag att lägga på rekryteringsprocesser. För nio av tio mindre företag är informella kontakter viktigt för att hitta ny personal. Störst problem har det varit inom byggsektorn, exempelvis har nästan alla av de svarande VVSföretagen uppgivit problem att få tag på de medarbetare man sökt. Också inom sektorer som IT, telekom och transporter uppger fyra av fem företag att man har stora eller vissa problem att rekrytera. En högst trolig orsak till de ökade svårigheterna är att det är fler företag som rekryterar, samtidigt som det efter flera år med stor efterfrågan på nya medarbetare finns färre arbetssökande med rätt bakgrund än tidigare. Fyrtiotalisternas uttåg från arbetsmarknaden spelar säkert också in. Särskilt inom industri- och teknikområdet upplever företagen att det är svårt att hitta rätt kompetens. Säljare, vårdpersonal samt hantverkare inom byggsektorn är andra exempel på svårrekryterade yrken. Höga krav på utbildad arbetskraft Kunskapssamhällets höga krav på välutbildad arbetskraft återspeglas även i årets enkät. Visserligen har intresset för eftergymnasial yrkesutbildning (exempelvis KY) minskat till drygt vart fjärde företag, men samtidigt har problemen varit större för de företag som sökt sådan kompetens. 81 procent av de företagen har haft stora eller vissa problem, att jämföra med det genomsnittliga 73 procent. Fortfarande är också efterfrågan på högskole- och universitetsutbildade stor. Drygt ett av tre rekryterande företag sökte medarbetare med högskoleutbildning. Vilken utbildningsnivå ville ni att de medarbetare ni sökte skulle uppfylla? Flera svar möjliga! Inga särskilda utbildningskrav 25 Gymnasieskola teoretisk Gymnasieskola praktisk 35 Eftergymnasialyrkesutbildning/ specialutbildning, t ex KY 27 Högskola/universitetsutbildning 35 Forskarutbildning % Bas: Företag med fem eller fler anställda som försökt rekrytera För ett av fyra rekryterande företag är grundskolenivån tillräcklig, men dessa företag har ofta andra krav, eller så värderar man andra kvalifikationer högre än generell utbildningsnivå, till exempel körkort, lång erfarenhet inom ett yrkesområde eller servicekänsla.

14 Rekryteringsläget 13 Liksom vid tidigare enkäter sökte många företag medarbetare med gymnasiekompetens. Drygt ett av tre företag ville att den de sökte hade läst en praktiskt inriktad gymnasieutbildning och drygt ett av fyra sökte någon med teoretisk inriktning. Av sexton särredovisade branscher anger hälften att någon form av gymnasieutbildning är den viktigaste utbildningsnivån. Det gäller i synnerhet gymnasieskolans yrkesutbildning för elinstallation, hotell och restaurang och motorbranschen. Det betyder att det är viktigt för arbetsmarknaden att gymnasieskolans utbildning fungerar väl. Praktisk inriktning efterfrågas i större utsträckning än teoretisk, men man ska komma ihåg att många företag också har direkt intresse för de teoretiska inriktningarna. har tidigare betonat att gymnasieskolan måste agera utifrån att man faktiskt utbildar mot en arbetsmarknad. Med resultaten från årets rekryteringsenkät har detta krav ytterligare stärkts. Mot bakgrund av att det finns en övervikt för praktisk inriktning tycks det också som att den ökade fokuseringen på yrkesförberedande gymnasieutbildningar är efterlängtad. Vilken utbildningsnivå ville ni att de medarbetare ni sökte skulle uppfylla? Flera svar möjliga! Riket 5 anst el fler Industri o Kemi Arbio Livsmedel Almega tjänsteförbund Almega tjänsteföretag Teknikföretagen Maskinentrep EIO VVS Företagen Sv Byggindustrier Grafiska Företagen Transportgruppen SHR Svensk Handel IT & Telekom Vårdföretagarna % Inga särskilda utbildningskrav Gymnasieskola, teoretisk Gymnasieskola, praktisk Eftergymnasial yrkesutbildning Högskola/universitetsutbildning Forskarutbildning Bas: De företag som försökt rekrytera Som man kan förvänta finns det stora skillnader både mellan olika branscher och mellan företag av olika storlek. En del av den höga efterfrågan på yrkesinriktad gymnasiekompetens beror till exempel på det ansträngda läget i byggbranschen. Bland såväl bygg- som VVS-företag har mer än hälften sökt sådan kompetens. För elinstallatörer handlar det om hela tre av fyra företag, att jämföra med snittet för samtliga på drygt ett av tre. Som nämns ovan har också hotell- och restaurangbranschen sin tonvikt på praktisk gymnasiekompetens. Tillsammans med handeln ligger de dessutom långt över snittet för behov av medarbetare utan särskild utbildning. Bland IT- och telekomföretag har 83 procent sökt kompetens på högskole- eller universitetsnivå. Bland vårdföretagen är andelen 70 procent. Även inom teknisk- och kemisk industri är behovet av högre utbildning extra stort, där har närmare hälften av företagen sökt någon med högre utbildning.

15 Rekryteringsläget 14 Det framgår också i undersökningen att stora och små företag i stor utsträckning önskar olika utbildningsnivå. Bland företag som har fler än 50 anställda är högskola/universitet den utbildningsnivå som efterfrågas av flest. Av de allra största har tre av fyra sökt medarbetare med utbildning på den nivån. Dessa siffror kan jämföras med det som framgår i diagrammet ovan, att det är drygt en av tre av samtliga företag som söker sådan kompetens. Branschredovisningen ovan återger inte hela bilden. Gränsdragningen mellan organisationer kan skapa vissa tolkningsproblem. Företagen inom installationsområdet, VVS och el, uppger till exempel stort behov av yrkesarbetare med gymnasiekompetens. Samtidigt finns det stora behov av tekniker och ingenjörer på högskolenivå inom samma områden. Det framgår däremot inte av enkäten eftersom de projekterande konsultföretag som har sådana behov organisatoriskt ligger under Almega tjänsteförbunden. Svårrekryterade yrken Eftersom rekryteringsenkäten går att bryta ner till förbundstillhörighet i är det möjligt att få en värdefull vägledning när det gäller bristyrkesutbildningar och liknande. I enkäten kan företagen också ge exempel på vilka jobb det varit svårt att rekrytera till. Svaren visar att det varit svårt att rekrytera inom många olika yrken. Några yrkesområden som det har varit särskilt svåra att rekrytera till: Tekniker på alla nivåer Läkare och annan utbildad vårdpersonal Lärare Säljare Yrkesutbildade inom byggsektorn Kockar Chaufförer Mekaniker Vilka rekryteringsvägar använder företagen och hur bra fungerar de? Den vanligaste rekryteringsvägen, som använts av 71 procent av de rekryterande företagen i årets undersökning är, liksom tidigare informella kontakter. De informella kontakterna har till och med ökat något i betydelse från 68 procent Det är utan konkurrens också den rekryteringsväg som företagen skattar högst. Hela 91 procent som använt informella kontakter anser att den rekryteringsvägen fungerar bra eller mycket bra. Näst vanligast är annonsering som 54 procent av företagen använt sig av. Här kan man se vissa skillnader mellan branscherna. Inom byggbranschen är det jämförelsevis ovanligt att använda sig av annonsering. Nästan tre av fyra företag som använt rekryteringsvägen annonsering ger omdömet bra eller mycket bra. Den tredje vanligaste rekryteringsvägen som företagen använt är Arbetsförmedlingens tjänster inklusive arbetsförmedlingen på internet. Det är 53 procent av de rekryterande företagen som vid något tillfälle använt sig av dessa tjänster under det senaste halvåret. I de tre föregående undersökningarna var motsvarande siffra 53 procent (2004) 59 procent (2002) och 64 procent (2001).

16 Rekryteringsläget 15 Vilka av följande rekryteringsvägar använde ni när ni försökte rekrytera medarbetare och hur tycker du att de fungerade? Flera svar möjliga! Andel som använt respektive rekryteringsväg och andelar av dem som tycker de fungerat bra respektive dåligt. Informella kontakter Annonsering Arbetsförmedlingen 2007 inkl internettjänsten 2004 Spontanansökan Andra Internettjänster Bemanningsföretag Rekryteringsföretag/ 2007 Headhunter 2004 Samarbete med 2007 utbildningsanordnare Fungerat mycket/ganska bra Fungerat mycket/ganska dåligt Andel som använt resp rekryteringsväg Bas: De företag som försökt rekrytera % Arbetsförmedlingen får omdömet bra eller mycket bra av 64 procent av dem som använt tjänsterna. Det är en klar förbättring från 52 procent Eftersom även andra rekryteringsvägar får bättre omdömen i årets undersökning jämfört med 2004 så hamnar Arbetsförmedlingens andel av företag som gett positivt omdöme om rekryteringsvägen ändå på näst sista plats. Lägst omdömen får Arbetsförmedlingen av företag inom byggbranschen där andelen som gett omdömet bra eller mycket bra är 38 procent för VVS, 47 procent för elbranschen och 51 procent för byggindustrin. En del branscher som i första hand efterfrågar högskoleutbildade, såsom IToch telekomföretagen, använder i mindre omfattning arbetsförmedlingens tjänster. En anledning till det kan vara att man inte uppfattar att Arbetsförmedlingen har rätt inriktning eller kompetens för att hantera deras ärenden. Arbetsförmedlingens kärnverksamhet är att förmedla jobb. Trots en uppgång ligger förmedlingens betydelse som förmedlare av jobb kvar på en förhållandevis låg nivå. Enligt AMS egen undersökning hade Arbetsförmedlingen inklusive förmedlingens tjänster på internet (Platsbanken) under 2006 en marknadsandel på drygt 40 procent av de externt utlysta lediga jobben. Enligt Arbetsförmedlingens preliminära bedömning kommer marknadsandelen att öka under Enligt den egna sökandeundersökningen var det under hösten 2007 inte mer än 19 procent av dem som varit anmälda vid Arbetsförmedlingen och fått jobb som hade fått reda på att jobbet var ledigt genom förslag från Arbetsförmedlingen inklusive förmedlingens tjänster på internet. Andelen som fått information om jobbet via en arbetsförmedlare tenderar dessutom att sjunka. Det är skillnader i landet när det gäller nyttjandet av Arbetsförmedlingen och hur nöjd man är med förmedlingen. I Kalmar län, Gotlands län och Norrbottens län använder sig sex av tio av Arbetsförmedlingens tjänster. Minst använder sig företagen i Östergötlands och Uppsala län där ungefär hälften inte nyttjar Arbetsförmedlingen vid sin rekrytering. Av dem som använder sig av Arbetsförmedlingen uppger 79 procent i Norrbottens län att det fungerade bra eller mycket bra. Minst nöjda var företagen i Kronobergs län där endast 55 procent tyckte att rekrytering via Arbetsförmedlingen fungerade bra eller mycket bra.

17 Rekryteringsläget 16 Branscher med hög personalomsättning och stor andel korttidsarbeten använder sig i högre grad av Arbetsförmedlingens tjänster. Exempel på detta är hotell- och restaurang, städföretag och förskolor. Alla arbetssökande som får ersättning från a-kassa är anmälda till Arbetsförmedlingen, liksom en stor del av övriga sökande och ombytessökande. För att lyckas i sitt matchningsuppdrag krävs att Arbetsförmedlingen av arbetsgivarna upplevs som ett bra alternativ med en effektiv och konkurrenskraftig organisation. Eftersom kostnaderna för en felaktig rekrytering kan bli höga vill man så långt som det är möjligt vara säker på att pricka rätt när man anställer. En rimlig framgångsväg för att effektivisera verksamheten och lösa matchningsuppgiften är att Arbetsförmedlingen siktar på att förbättra servicen till både arbetsgivare och jobbsökande genom att lägga ut mer av förmedlingsuppdraget på aktörer som har som sin huvuduppgift att se till att företag får rätt kompetens, såsom bemannings- och rekryteringsföretag. Spontanansökningar, det vill säga att sökande hör av sig på eget initiativ, har ökat kraftigt under de senaste åren och blivit en vanligare rekryteringsväg, 51 procent av företagen har i årets undersökning rekryterat genom att följa upp en spontan ansökan. Motsvarande andel 2004 var 38 procent. I undersökningarna 2001 och 2002 var andelen kring 20 procent. Det är också en rekryteringsväg som får mycket högt betyg av företagen, 76 procent har svarat att den fungerar bra eller mycket bra. För vårdföretagen är motsvarande siffra hela 95 procent trots att många yrken inom denna bransch är så kallade legitimationsyrken. En tänkbar förklaring till att informella kontakter och spontanansökningar har ökat sin andel som rekryteringsväg är att företagen på grund av långvarig och ökande brist på personer med rätt kompetens och erfarenhet i allt större utsträckning anställer sökande som inte fullt ut motsvarar de uppställda kraven för jobbet. I det läget är en rekommendation från någon som redan finns på företaget, eller ett redan visat intresse, betydelsefullt. Resultatet ger också en viktig signal till bland andra arbetssökande ungdomar att det kan löna sig att göra spontanansökningar. Även om det kanske inte finns ett lämpligt jobb ledigt just då, kan det dyka upp senare och om det är bråttom med rekryteringen har den som redan har sina papper på plats ett försteg. Internet, som i undersökningarna i början av 2000-talet användes som rekryteringsväg av vart fjärde företag, har åter ökat efter en nedgång i undersökningen I årets undersökning anger procent av företagen att man har använt internet (exklusive Arbetsförmedlingens). Här kan man särskilt nämna att av företagen inom livsmedelsindustrin som använder sig av andra internettjänster har hela 86 procent gett omdömet bra eller mycket bra. En del i förklaringen till den stora uppgången kan vara att också företagens annonsering av lediga jobb på den egna hemsidan har angetts som andra internettjänster. Bland IT- och telekomföretagen ansåg nära vartannat företag att användandet av internettjänster är bra eller mycket bra. Rekrytering utomlands är fortfarande relativt ovanligt som rekryteringsalternativ men har ökat sedan den senaste undersökningen. Möjligheten har använts av fyra procent av de företag som försökt rekrytera, en uppgång från två procent Av dem som har rekryterat utomlands är det 61 procent som tycker att det fungerat bra eller mycket bra medan 25 procent anser att det fungerat mycket dåligt. En tolkning kan vara att rekrytering utomlands ofta är förenat med större osäker het för såväl arbetsgivare som arbetstagare. Det understryker behovet av större möjligheter till ömsesidig information om arbetsinnehåll och förutsättningarna i övrigt för jobbet. Bemannings- och rekryteringsföretag används allt oftare som en rekryteringsväg. Båda dessa rekryteringsvägar har under det senaste halvåret använts av ungefär vart fjärde företag.

18 Rekryteringsläget 17 Rekryterings företag får näst högst betyg, 77 procent av de företag som använt sig av deras tjänster ger betyget bra eller mycket bra. Bemanningsföretagen får omdömet bra eller mycket bra av 72 pro cent av företagen. Samarbete med utbildningsanordnare används som rekryteringskanal av allt fler, 12 procent har använt den kanalen jämfört med fem procent Här finns potential för ännu mer. Av de företag som utnyttjar denna metod för rekrytering tycker 66 procent att den fungerat mycket eller ganska bra. Anmärkningsvärt är att det finns stora variationer mellan olika län i hur bra samverkan för rekrytering har fungerat. I Dalarnas och Örebro län verkar något ha gjorts rätt då fler än åtta av tio företag är nöjda med samarbetet. Som enda storstadsregion hamnar Stockholms län under snittet där bara drygt hälften av företagen anger att samarbetet fungerar. Varför är det svårt att rekrytera? Brist på personer med rätt yrkeserfarenhet är fortfarande den enskilt viktigaste orsaken till att man har svårt att rekrytera de medarbetare man behöver även om den i årets undersökning minskat något. Svårigheterna gäller särskilt för de olika delbranscherna på byggsidan, men också för skogs- och träföretag samt för grafisk industri. 86 procent av företagen inom byggindustrin, VVS-branschen, maskinentreprenad och grafisk industri anger brist på personer med rätt yrkeserfarenhet som den viktigaste orsaken till att man inte får tag på medarbetare. En orsak som däremot enligt företagen minskat radikalt jämfört med tidigare år, är att ersättningen från a-kassan minskar intresset för att ta jobb hade 27 procent av företagen den uppfattningen hade andelen sjunkit till åtta procent. Sannolikt har också jobbavdraget som införts sedan förra undersökningen betydelse i sammanhanget. Den särskilda undersökningen av mindre företag med en till fyra anställda visar dock att det är betydligt fler av dem (14 procent) som anser att ersättningen från a-kassan minskar intresset för att ta jobb. Vad anser du är de allra viktigaste orsakerna till att det varit svårt för ditt företag att få tag i de medarbetare ni haft behov av? Brist på personer med rätt yrkeserfarenhet 82 Brist på personer med rätt utbildning För höga lönekrav Bristande kunskaper 8 9 i svenska 9 Regionen eller orten är 8 16 inte tillräckligt attraktiv 18 8 A-kassans ersättningsnivå 27 minskar intresset att ta jobb 24 4 Svårt att hitta arbete på 7 orten för medföljande Brister hos 3 8 arbetsförmedlingen 6 3 Svartjobb, som minskar 11 intresset att ta vitt jobb 10 Problem att hitta bostad Arbetslösa är upptagna i 6 arbetsmarknadsåtgärder 7 Annan orsak % Bas: Om haft problem med rekryteringen

19 Rekryteringsläget 18 Företagen anser också i betydligt mindre utsträckning 2007 än 2004 att svartjobb minskar intresset för att ta vitt jobb. Andelen har minskat till tre procent i årets enkät från drygt tio procent Också andelen företag som anger brister hos Arbetsförmedlingen och att arbetslösa är upptagna i åtgärder som en av de viktigaste orsakerna till rekryteringsproblemen har minskat. Förändringarna i företagens svarsbild sedan de senaste undersökningarna kan sannolikt kopplas till regelförändringar som ökade sökkrav, jobbavdrag och förändringar i a-kassans ersättningsnivå. Företag i Stockholms län, Jönköpings län och Skåne län anger i något större utsträckning än företag i andra län bristande kunskaper i svenska som en orsak till att det varit svårt att få tag på medarbetare. Inom vissa områden som hotell och restaurang, service- och tjänstebranscherna och för vårdföretagen är bristande kunskaper i svenska ett reellt problem. Vart femte företag i Kronoberg anger att länet eller orten inte är tillräckligt attraktiv. Störst problem att hitta bostad är det i det nu expansiva Norrbottens län. Inom vissa delar av tjänstesektorn och industrin är det fler än genomsnittet som uppger att det är problem att hitta arbete för medföljande på orten. Detta hänger troligen samman med att det i dessa branscher finns fler företag med akademiker anställda. Trots att problemen med svartjobb generellt förefaller ha minskat är det fortfarande ett problem för företagen inom vissa branscher, exempelvis hotell och restaurang, byggindustrin, transportbranschen och städbranschen eftersom det bland annat leder till priskonkurrens på ojusta villkor. Utbud och efterfrågan av utbildade behöver matchas bättre Den näst viktigaste orsaken, som hälften av de tillfrågade företagen anger, är liksom för tre år sedan att brist på personer med rätt utbildning har gjort det svårt att få tag i medarbetare. Med stora kullar gymnasieutbildade och expansionen av högre utbildning borde det inte vara svårt att få tag på medarbetare med rätt utbildningsnivå. Men rätt utbildningsnivå är som bekant inte detsamma som rätt utbildning. Det syns inte minst på den stora variationen i vilken utbildningsnivå som efterfrågas inom olika branscher. Den dåliga matchningen mellan de arbetssökandes utbildningar och de utbildningar som efterfrågas på arbetsmarknaden har accentuerats sedan För drygt hälften av företagen är bristen på personer med rätt utbildning en av de viktigaste orsakerna till rekryteringsproblemen. Det är samma andel som vid förra enkäten, men problemets tyngd har ökat eftersom samtliga andra orsaker har angivits av en mindre andel än sist. Det behövs betydligt starkare incitament att välja inriktning efter arbetsmarknadens behov. Återigen sticker VVS-företagen och vårdföretagen ut. I dessa branscher är det närmare tre av fyra företag som uppger bristen på rätt utbildning som huvudproblem vid rekrytering. Inriktningen är om möjligt ännu viktigare då det gäller eftergymnasial utbildning. Tidigare har vi sett att utbildningsnivån som företag är intresserade av stiger med företagets storlek. Vi kan också se att ju större företagen är, desto fler anger brist på rätt utbildning som viktig orsak till problemen. Av företag med mer än 250 anställda var det sex av tio som hade problem på grund av att de sökande inte hade rätt utbildning. Det är ett systemfel att missmatchen blir så stor. Ur ett samhällsperspektiv är det knappast optimalt att det år efter år sker så mycket missriktad utbildning i förhållande till vad som efterfrågas på arbetsmarknaden.

20 Rekryteringsläget 19 har under många år pekat på att systemet för högre utbildning allt för länge har premierat attraktiva ämnen och hög genomströmning framför kvalitet och användbara kunskaper. I det ljuset öppnar resursutredningen (SOU 2007:81 Resurser för kvalitet ) som kom innan årsskiftet goda möjligheter till förbättringar. Kvalitet måste, så som även sägs där, premieras och med denna enkät i åtanke är det också självklart att arbetsmarknadsanknytning måste finnas med bland kvalitetskriterierna för all utbildning, även akademisk sådan. För att komma till rätta med de problem företagen beskriver behövs också systemskiften som tar fasta på elevens/studentens perspektiv. Från det hållet är det tydligt att utbildning i första hand är en avgörande investering för individen och inte bara en statligt finansierad konsumtion. Tar vi individens investeringsbeslut på allvar måste vi också se till att det kommer fram bättre beslutsunderlag om hur risker och eventuella belöningar ser ut med olika alternativ. Finns det ingen eller bristfällig information om utfallet på arbetsmarknaden, så är det klart att valet får slagsida mot föräldrars erfarenheter och vad som för stunden är populärt att studera. Vilka konsekvenser fick rekryteringsproblemen? En konsekvens av företagens rekryteringsproblem är hårdare belastning på personalen. Sju av tio företag som haft problem med rekryteringen har svarat att man tvingats till detta alternativ. Denna konsekvens är i mycket stor utsträckning ofrånkomlig eftersom rekryteringsbehovet ofta uppkommer till följd av att en medarbetare slutar medan arbetsuppgifterna består. Bland IT- och telekomföretag angav 34 procent att svårigheterna att rekrytera personal innebar att expansion förhindrades. Det var dubbelt så många som för helheten. Så mycket som vart femte företag som upplevt rekryteringsproblem har angett att de tvingas tacka nej till order. Här ser vi ett hinder för expansion för det enskilda företaget som även påverkar ekonomin i stort. Det rör sig om närmare företag som på detta sätt inte kunnat öka sin produktion i önskad utsträckning. Ett av tio företag lyckas trots allt lägga ut produktion eller uppdrag hos underleverantörer. För teknikföretagen rör det sig om så mycket som närmare en fjärdedel av företagen som lyckas lägga ut produktion eller uppdrag. Sammantaget blir konsekvenserna en hämsko för tillväxten i vårt land. Om Sverige ska kunna återta en plats i den internationella välståndsligans topp genom att öka antalet företag och genom att befintliga företag utvecklas och växer, så måste vi arbeta på flera fronter för att minska rekryteringsproblemen. Krafttag måste till för att förbättra matchningen på arbetsmarknaden. Det är tydligt att det behövs ytterligare åtgärder som minskar utanförskapet inte minst till följd av demografin och som ökar utbudet av arbetskraft i Sverige. Hur försöker företagen lösa rekryteringsproblemen? Det mest oroväckande i företagens svar på hur man löste rekryteringsproblemen är att andelen företag som överhuvudtaget inte lyckats tillsätta jobben är så hög som 20 procent. Därav är det sju procentenheter som har angivit att de avstod från att rekrytera och 13 procentenheter som angivit att man inte lyckades rekrytera. För IT- och telekomföretag är motsvarande siffror 15 procent respektive 14 procent. Genom att se hur företagen besvarat frågorna i enkäten kan vi uppskatta antalet misslyckade rekryteringsförsök till drygt under andra halvåret 2007.

21 Rekryteringsläget 20 Om det var svårt att rekrytera de medarbetare ni behövde: hur löste ni situationen? Vi lyckades så småningom rekrytera, men det tog betydligt längre tid än normalt Vi lyckades så småningom rekrytera, men vi var tvungna att ändra kompetenskraven Vi hyrde in personal Vi tog ut mer övertid Vi lyckades inte rekrytera Vi fick höja lönen * 10 Vi avstod från att rekrytera * 7 Annan konsekvens % Bas: Om haft problem med rekryteringen * Alternativet fanns ej med 2004 och 2002 Andelen företag som angav att man varit tvungen att ta ut övertid då man inte lyckats med rekryteringen var 16 procent. Det är en mindre andel än både 2004 och Detta kan bero på att undersökningen gjordes i slutet av året vilket påverkar möjligheten att ta ut övertid om man redan haft mycket övertid tidigare under året. En annan orsak kan vara att utvecklingen av anpassade arbetstidslösningar på företagsnivå delvis har mött behovet av att variera arbetstiden med efterfrågan I vilket fall är det viktigt att möjligheten till övertid finns som säkerhetsventil för företagen. Övertiden är både ett sätt att möta initialt ökande efterfrågan och ett sätt att klara expansion och att behålla marknadsandelar. I ett längre perspektiv upplever mer än hälften av företagen att det ökade trycket på arbetsmarknaden gör det svårare att rekrytera och att det tar längre tid. Nära sju av tio IT- och telekomföretag angav att det tog betydligt längre tid. Ett sätt för företagen att lösa situationen tillfälligt är att hyra in personal. Bland de tillfrågade företagen har vart femte använt denna väg. Det är ungefär samma andel som i undersökningarna 2004 och Branscher som använt sig av möjligheten att hyra in personal i större utsträckning än andra är främst tillverkningsindustrin och bygg branschen, särskilt VVS-området där närmare fyra av tio företag har hyrt in personal för att klara situationen. Att en rekrytering drar ut på tiden är kostsamt för företagen, både i form av ökade utgifter och minskade intäkter. Så mycket som vart fjärde företag uppger att de tvingades ändra kompetenskraven även om de så småningom lyckades rekrytera. Främst gäller det för företag inom hotell- och restaurang där 37 procent uppgivit att man tvingats ändra kompetenskraven. Men det är också vanligt inom bland annat VVS (31 procent).

22 Rekryteringsläget 21 Rekryteringsläget våren 2008 När enkäten gjordes i november december 2007 räknade företagen med en fortsatt stark efterfrågan och stort rekryteringsbehov det närmaste halvåret. Jämfört med 2004 var det 2007 en betydligt större andel av företagen, 64 procent jämfört med 44 procent, som svarade att de har för avsikt att rekrytera under de kommande sex månaderna. Det visar på en fortsatt stark efterfrågan på personal. Även om konjunkturen redan i slutet av 2007 hade mattats något, är det totalt sett ändå en något större andel som uppger att man har för avsikt att rekrytera fler, än färre de närmaste sex månaderna jämfört med andra halvåret Om man tittar på branscher så är det främst inom IT- och telekomföretagen och byggsidan men även hotell- och restaurang och grafiska företag som man räknar med att anställa fler än man gjort under det senaste halvåret. Kraftigast tillbakagång av de särredovisade branscherna visar teknikföretagen, men rekryteringen inom transportsektorn bromsar också upp. Tror du att ni under de kommande 6 månaderna kommer att rekrytera fler eller färre medarbetare än ni gjort under de senaste 6 månaderna eller blir det ungefär som hittills? VVS Företagen 18 EIO 14 IT & Telekom 12 Sv Byggindustrier 9 Grafiska Företagen SHR 8 8 Almega tjänsteförbund 6 Maskinentreprenörerna 4 Riket 5 anställda eller fler 2 Almega tjänsteföretag Arbio Svensk Handel Livsmedel Transportgruppen Vårdföretagarna Industri o Kemi Teknikföretagen Bas: Företag med 5 eller fler anställda Netto Fler - Färre % Variationerna mellan länen hänger samman med strukturen på näringslivet och är rätt stora när det gäller bedömningen av det framtida rekryteringsbehovet. Stark ökning i efterfrågan ser det ut att bli i Östergötlands, Hallands och Norrbottens län. Kronobergs län och Uppsala län tillhör de län där företagen tror på minskad rekrytering.

23 Rekryteringsläget 22 Tror du att ni under de kommande 6 månaderna kommer att rekrytera fler eller färre medarbetare än ni gjort under de senaste 6 månaderna eller blir det ungefär som hittills? Östergötlands län Norrbottens län Västra Götalands län Örebro län Hallands län Jönköpings län Västernorrlands län Blekinge län Riket 5 anst el fler Södermanlands län Stockholms län Skåne län Kronobergs län Jämtlands län Västmanlands län Gotlands län Värmlands län Kalmar län Västerbottens län Dalarnas län Uppsala län Gävleborgs län % 20% 40% 60% 80% 100% Fler Ungefär som hittills Färre Ingen rekrytering planeras Vet ej/ej svar Bas: Företag med 5 eller fler anställda Intresset för att rekrytera inom ramen för nyfrisk/nystartsjobb Denna fråga är ny i årets enkät. Ungefär procent av företagen är intresserade av att rekrytera någon som på grund av sjukdom eller arbetslöshet varit borta länge från arbetsmarknaden och som därför kan anställas inom ramen för reglerna om nyfrisk/nystartsjobb. Detta visar att det kan finnas en ganska stor potential både för en ökning av nystartsjobben som f n uppgår till ca och för de s k nyfriskjobb som infördes vid årsskiftet. Det län där högst andel företag är intresserade av att rekrytera från de grupper som kan komma ifråga för nystarts/nyfriskjobb är Norrbottens län med 43 procent. Trots de senaste årens starka arbetsmarknad har Norrbottens län en relativt hög arbetslöshet, två procentenheter över genomsnittet för riket om programåtgärder inkluderas. Också i Jämtlands län där arbetslöshetstalen ligger högt är intresset från företagen över genomsnittet. Den bransch som visar störst intresse är hotell- och restaurang där nästan vartannat företag kan tänka sig att rekrytera med nystarts/nyfriskjobb.

Så rekryterar företagen medarbetare Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät 2010 del 2

Så rekryterar företagen medarbetare Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät 2010 del 2 Så rekryterar företagen medarbetare s rekryteringsenkät 2010 del 2 Inledning Hur hittar företagen de medarbetare de behöver? Och vilka rekryteringsvägar fungerar bra? Mot bakgrunden av att vart femte rekryteringsförsök

Läs mer

Rekryteringsenkäten Blekinge Län 2012

Rekryteringsenkäten Blekinge Län 2012 Rekryteringsenkäten Län 2012 Rekryteringsenkäten Län 2012 Undersökningen genomfördes i form av en webbenkät med kompletterande telefonintervjuer. Undersökningsperiod = 24 januari 29 februari Totalt registrerades

Läs mer

Rekryteringsenkäten 2018 Kronobergs län. Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd.

Rekryteringsenkäten 2018 Kronobergs län. Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Rekryteringsenkäten 2018 Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Rekryteringsenkäten 2018 Målgrupp Antal intervjuer Intervjuperiod Svarsfrekvens

Läs mer

Rekryteringsenkäten 2018 Södermanlands län. Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd.

Rekryteringsenkäten 2018 Södermanlands län. Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Rekryteringsenkäten 2018 Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Rekryteringsenkäten 2018 Målgrupp Antal intervjuer Intervjuperiod Svarsfrekvens

Läs mer

Rekryteringsenkäten 2018 Västernorrlands län. Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd.

Rekryteringsenkäten 2018 Västernorrlands län. Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Rekryteringsenkäten 2018 Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Rekryteringsenkäten 2018 Målgrupp Antal intervjuer Intervjuperiod Svarsfrekvens

Läs mer

Rekryteringsenkäten 2018 Skåne län. Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd.

Rekryteringsenkäten 2018 Skåne län. Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Rekryteringsenkäten 2018 Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Rekryteringsenkäten 2018 Målgrupp Antal intervjuer Intervjuperiod Svarsfrekvens

Läs mer

Rekryteringsenkäten 2018 Kalmar län. Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd.

Rekryteringsenkäten 2018 Kalmar län. Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Rekryteringsenkäten 2018 Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Rekryteringsenkäten 2018 Målgrupp Antal intervjuer Intervjuperiod Svarsfrekvens

Läs mer

Rekryteringsenkäten 2018 Västra Götalands län. Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd.

Rekryteringsenkäten 2018 Västra Götalands län. Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Rekryteringsenkäten 2018 Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Rekryteringsenkäten 2018 Målgrupp Antal intervjuer Intervjuperiod Svarsfrekvens

Läs mer

Rekryteringsenkäten 2018 Jämtlands län. Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd.

Rekryteringsenkäten 2018 Jämtlands län. Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Rekryteringsenkäten 2018 Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Rekryteringsenkäten 2018 Målgrupp Antal intervjuer Intervjuperiod Svarsfrekvens

Läs mer

Rekryteringsenkäten 2018 Västerbottens län. Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd.

Rekryteringsenkäten 2018 Västerbottens län. Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Rekryteringsenkäten 2018 Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Rekryteringsenkäten 2018 Målgrupp Antal intervjuer Intervjuperiod Svarsfrekvens

Läs mer

Rekryteringsenkäten 2018 Blekinge län. Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd.

Rekryteringsenkäten 2018 Blekinge län. Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Rekryteringsenkäten 2018 Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Rekryteringsenkäten 2018 Målgrupp Antal intervjuer Intervjuperiod Svarsfrekvens

Läs mer

Rekryteringsenkäten 2018 Gävleborgs län. Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd.

Rekryteringsenkäten 2018 Gävleborgs län. Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Rekryteringsenkäten 2018 Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Rekryteringsenkäten 2018 Målgrupp Antal intervjuer Intervjuperiod Svarsfrekvens

Läs mer

Rekryteringsenkäten 2018 Dalarnas län. Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd.

Rekryteringsenkäten 2018 Dalarnas län. Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Rekryteringsenkäten 2018 Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Rekryteringsenkäten 2018 Målgrupp Antal intervjuer Intervjuperiod Svarsfrekvens

Läs mer

Rekryteringsenkäten 2018 Hallands län. Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd.

Rekryteringsenkäten 2018 Hallands län. Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Rekryteringsenkäten 20 Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Rekryteringsenkäten 20 Målgrupp Antal intervjuer Intervjuperiod Svarsfrekvens

Läs mer

Rekryteringsenkäten 2018 Västmanlands län. Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd.

Rekryteringsenkäten 2018 Västmanlands län. Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Rekryteringsenkäten 2018 Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Rekryteringsenkäten 2018 Målgrupp Antal intervjuer Intervjuperiod Svarsfrekvens

Läs mer

Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd.

Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Rekryteringsenkäten 2015 Metodbeskrivning Målgrupp: VD eller ägare i Svenskt Näringslivs medlemsföretag

Läs mer

Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd.

Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Rekryteringsenkäten 2015 Metodbeskrivning Målgrupp: VD eller ägare i Svenskt Näringslivs medlemsföretag

Läs mer

Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd.

Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Rekryteringsenkäten 2015 Metodbeskrivning Målgrupp: VD eller ägare i Svenskt Näringslivs medlemsföretag

Läs mer

Att söka men inte finna. - Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät 2010 del 1 April 2010

Att söka men inte finna. - Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät 2010 del 1 April 2010 Att söka men inte finna - s rekryteringsenkät 2010 del 1 April 2010 Inledning 1 Inledning Hur ser företagens behov av arbetskraft ut och lyckas företagen hitta den kompetens de behöver? I kölvattnet av

Läs mer

Teknikutveckling, digitalisering och kompetensförsörjning. Medlemsföretaget Sakab i Kumla

Teknikutveckling, digitalisering och kompetensförsörjning. Medlemsföretaget Sakab i Kumla Teknikutveckling, digitalisering och kompetensförsörjning Medlemsföretaget Sakab i Kumla Rekryteringsförsök senaste 6 månaderna Har ni försökt att rekrytera medarbetare till ditt företag under de senaste

Läs mer

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, tredje kvartalet 2014

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, tredje kvartalet 2014 Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, tredje kvartalet 2014 Fakta och prognoser Enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel Företagarpanelen utgörs av ca 8500 företagare, varav ca 270 i Kalmar

Läs mer

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, tredje kvartalet 2014

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, tredje kvartalet 2014 Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, tredje kvartalet 2014 Fakta och prognoser Enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel Företagarpanelen utgörs av ca 8500 företagare, varav ca 850 i Skåne

Läs mer

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, andra kvartalet 2014

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, andra kvartalet 2014 Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, andra kvartalet 2014 Fakta och prognoser Enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel Företagarpanelen utgörs av ca 9 500 företagare, varav ca 900 i Skåne

Läs mer

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, andra kvartalet 2014

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, andra kvartalet 2014 Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, andra kvartalet 2014 Fakta och prognoser Enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel Företagarpanelen utgörs av ca 9 500 företagare, varav ca 250 i Senaste

Läs mer

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, tredje kvartalet 2014

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, tredje kvartalet 2014 Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, tredje kvartalet 2014 Fakta och prognoser Enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel Företagarpanelen utgörs av ca 8500 företagare, varav ca 300 i Västerbotten

Läs mer

Rekryteringsenkäten Västra Götalands län 2012

Rekryteringsenkäten Västra Götalands län 2012 Rekryteringsenkäten Västra Götalands län 2012 Rekryteringsenkäten Västra Götalands län 2012 Undersökningen genomfördes i form av en webbenkät med kompletterande telefonintervjuer. Undersökningsperiod =

Läs mer

Rekrytering. Har ni försökt rekrytera medarbetare under de senaste 6 månaderna? Källa: Demoskop. Bas: Alla (3818) %

Rekrytering. Har ni försökt rekrytera medarbetare under de senaste 6 månaderna? Källa: Demoskop. Bas: Alla (3818) % Rekrytering Bas: () Har ni försökt rekrytera medarbetare under de senaste 6 månaderna? Kalmar Värmland Uppsala inkl Norrtälje Jämtland Örebro Blekinge Östergötland Västra Götaland Norrbotten Stockholm

Läs mer

Dämpas sysselsättningen av brist på arbetskraft?

Dämpas sysselsättningen av brist på arbetskraft? Konjunkturläget december 2 87 FÖRDJUPNING Dämpas sysselsättningen av brist på arbetskraft? Diagram 14 Brist på arbetskraft i näringslivet Andel ja-svar, säsongsrensade kvartalsvärden 5 5 Sysselsättningen

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Örebros näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Örebro län... 4 Småföretagsbarometern Örebro län... 6 1. Sysselsättning... 6 2. Orderingång...

Läs mer

Metodbeskrivning. Rekryteringsenkät Svenskt Näringsliv

Metodbeskrivning. Rekryteringsenkät Svenskt Näringsliv Metodbeskrivning Rekryteringsenkät 2017-18 Svenskt Näringsliv 2018-01-12 Demoskop AB, Mäster Samuelsgatan 17, 114 75 Stockholm, Sweden Tel 08-506 455 000 www.demoskop.se, info@demoskop.se Org.nr: SE556355-0275

Läs mer

Sysselsättningen i Kronobergs län 2017

Sysselsättningen i Kronobergs län 2017 Sysselsättningen i Kronobergs län 2017 Författarens namn: Martin Hedlund Avdelning: Regional utveckling Publiceringsdatum: 181213 Kontakt: martin.hedlund@kronoberg.se Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2015

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2015 Fått arbete I december fick 995 inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Dalarna arbete.

Läs mer

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015 Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015 Fakta och prognoser samt enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel för kvartal 1 2015 Företagarpanelen utgörs av ca 8000 företagare, varav ca

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Dalarnas näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Dalarnas län... 4 Småföretagsbarometern Dalarnas län... 6 1. Sysselsättning... 6 2. Orderingång...

Läs mer

Företagarpanelen Q MARS 2011 Östergötlands län

Företagarpanelen Q MARS 2011 Östergötlands län Företagarpanelen Q1 2011 MARS 2011 s län 2 Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan Bas: (3818) 41 37 16 6 44 36 12 9 0% 20% 40% 60% 80% 0% Högre Oförändrat

Läs mer

På slak lina. Stefan Fölster. Det ekonomiska läget Svenskt Näringsliv December 2010

På slak lina. Stefan Fölster. Det ekonomiska läget Svenskt Näringsliv December 2010 På slak lina Stefan Fölster Det ekonomiska läget Svenskt Näringsliv December 2010 Bra återhämtning i Sverige 2009 2010 2011 2012 2009 2010 2011 2012 Konsumtion 0,3 2,8 1,8 2,2 Investeringar -16,0 5,0 7,0

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Våren 11 DALARNAS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av februari 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av februari 2012 2012-03-13 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av februari 2012 Arbetsmarknadens läge Efterfrågan på arbetskraft är fortsatt hög i Stockholms län. Totalt anmäldes under februari

Läs mer

Välkommen till Q4-presentation. Cecilia och Robert, Järna Rosor

Välkommen till Q4-presentation. Cecilia och Robert, Järna Rosor Välkommen till Q4-presentation Cecilia 1 och Robert, Järna Rosor Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, fjärde kvartalet 2012 Fakta och prognoser Enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel Företagarpanelen

Läs mer

Rekryteringsenkäten Kalmar län 2012

Rekryteringsenkäten Kalmar län 2012 Rekryteringsenkäten län 2012 Rekryteringsenkäten län 2012 Undersökningen genomfördes i form av en webbenkät med kompletterande telefonintervjuer. Undersökningsperiod = 24 januari 29 februari Totalt registrerades

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017 FAKTAUNDERLAG Kronobergs län 2017-09-05 Ronnie Kihlman Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017 Inskrivna arbetslösa som går till arbete Under augusti månad 2017 påbörjade 600 personer (270

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013 Blekinge, 8 mars 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013 Vissa ljuspunkter på en mörk arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas i hög grad av den ekonomiska

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten 2012 NORRBOTTENS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Kronobergs näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Kronobergs län... 4 Småföretagsbarometern Kronobergs län... 6 1. Sysselsättning... 6 2. Orderingång...

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Jämtlands näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Jämtlands län... 4 Småföretagsbarometern Jämtlands län... 6 1. Sysselsättning... 6 2. Orderingång...

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Uppsala läns näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Uppsala län... 4 Småföretagsbarometern Uppsala län... 6 1. Sysselsättning... 6 2. Orderingång...

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, augusti 2016

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, augusti 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ida Karlsson Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, augusti 2016 Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län fortsatte att förbättras

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Våren 21 norrbottens län Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Sammanfattning av arbetsmarknadsåret 2012 i Jämtlands län och arbetsmarknadsläget december 2012

Sammanfattning av arbetsmarknadsåret 2012 i Jämtlands län och arbetsmarknadsläget december 2012 2013-01-11 Sammanfattning av arbetsmarknadsåret 2012 i Jämtlands län och arbetsmarknadsläget december 2012 Färre av de sökande fick jobb under 2012 Under 2012 påbörjade ca 11 120 av samtliga inskrivna

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten 2012 JÄMTLANDS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

De senaste årens utveckling

De senaste årens utveckling Arbetsmarknaden Sedan 1997 har antalet sysselsatta ökat med 22 personer, om man jämför de tre första kvartalen respektive år. Antalet sysselsatta är dock fortfarande cirka 8 procent lägre än 199. Huvuddelen

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Victor Tanaka Analysavdelningen Fått arbete Under oktober påbörjade 720 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Blekinge någon form av arbete, det vill

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Värmlands näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Värmlands län... 4 Småföretagsbarometern Värmlands län... 6 1. Sysselsättning... 6 2. Orderingång...

Läs mer

Unga inte lata så vill arbetsgivarna få fler i arbete vers 3 1

Unga inte lata så vill arbetsgivarna få fler i arbete vers 3 1 Unga inte lata så vill arbetsgivarna få fler i arbete -02- vers 1 Om undersökningen: Chefer med personalansvar på företag med fler än tio anställda. 1 respondenter. Genomfördes med webbintervjuer. Genomförd

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten 2012 VÄRMLANDS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Norrbottens näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Norrbottens län... 4 Småföretagsbarometern Norrbottens län... 6 1. Sysselsättning... 6 2.

Läs mer

1. Varselvågen i Kalmar län

1. Varselvågen i Kalmar län 1. Varselvågen i Kalmar län -Så drabbade varselvågen Kalmar län Januari 2013 Innehåll Inledning... 2 Varselvågen augusti - december 2012... 3 Varselsituationen i Kalmar län i ett 8-års perspektiv... 4

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december 2012 Blekinge, 13 januari 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december 2012 Färre varsel på en svag arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas kraftigt av den ekonomiska

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Blekinges näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Blekinge län... 4 Småföretagsbarometern Blekinge län... 6 1. Sysselsättning... 6 2. Orderingång...

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Blekinge län september månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Blekinge län september månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Victor Tanaka Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Blekinge län september månad 2014 Fått arbete Under september påbörjade 890 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen

Läs mer

Företagarpanelen Q1 2015 Extrafrågor

Företagarpanelen Q1 2015 Extrafrågor Företagarpanelen Q1 2015 Extrafrågor Företagets resultat i kronor senaste tre månader jämfört med förra året 100% 90% 80% 70% 60% Om du ser till de senaste tre månaderna, har ditt företags resultat i kronor

Läs mer

APRIL 2012. Rekryteringsenkäten 2012. Missade möjligheter

APRIL 2012. Rekryteringsenkäten 2012. Missade möjligheter APRIL 2012 Rekryteringsenkäten 2012 Missade möjligheter Inledning Jobb, sysselsättning och arbetslöshet är områden som ständigt är i fokus i den svenska politiska diskussionen. Hur vi bäst kan minska arbetslösheten

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik april 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik april 2017 FAKTAUNDERLAG Kronobergs län Göteborg, 11 maj 2017 Jens Sandahl Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik april 2017 Till arbete Under april 2017 påbörjade 620 personer (221 kvinnor och 399 män) av de inskrivna

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Våren 21 örebro län Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

BJÖRN LINDGREN Stockholm, 29 mars

BJÖRN LINDGREN Stockholm, 29 mars BJÖRN LINDGREN Stockholm, 29 mars 2012 1 När Europa skälver ett steg efter det andra men turbulens på vägen Mest sannolikt: Ett steg efter det andra Grekland, Italien, Spanien m fl röstar igenom reformer.

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län augusti månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Örebro län augusti månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län augusti månad 2016 Färre fick arbete i augusti Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av januari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av januari 2013 Efterfrågan Utflöde Inflöde Utbud av arbetssökande 2013-02-08 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av januari 2013 Januari månad såg en större aktivitet på arbetsmarknaden i

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Gävleborgs näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Gävleborgs län... 4 Småföretagsbarometern Gävleborgs län... 6 1. Sysselsättning... 6 2. Orderingång...

Läs mer

Tillväxten börjar i skolan yrkesutbildning i fokus. Medlemsföretaget Lindmarks Servering i Båstad

Tillväxten börjar i skolan yrkesutbildning i fokus. Medlemsföretaget Lindmarks Servering i Båstad Tillväxten börjar i skolan yrkesutbildning i fokus Medlemsföretaget Lindmarks Servering i Båstad Att rekrytera rätt kompetens Rekrytering pågår i högre utsträckning i högkonjunktur men även i lågkonjunktur

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Våren 2012 GÄVLEBORGS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten VÄSTERBOTTENS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Innehåll Småföretagsbarometern... 2 Hallands näringslivsstruktur... 3 Sammanfattning av konjunkturläget i Hallands län... 3 Småföretagsbarometern Hallands län... 5 1. Sysselsättning... 5 2. Orderingång...

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, oktober 2016

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, oktober 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ronnie Kihlman Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, oktober 2016 För elfte månaden i rad så faller arbetslösheten i länet då

Läs mer

Rapport från utredningstjänsten ARBETSGIVARAVGIFTER UNGA

Rapport från utredningstjänsten ARBETSGIVARAVGIFTER UNGA 2014-06-24 Dnr 2014:1011 Rapport från utredningstjänsten ARBETSGIVARAVGIFTER UNGA Hur påverkas uttaget av arbetsgivaravgifter inom sektorn callcenter om de nedsatta avgifterna för unga slopas? Redovisning

Läs mer

PROGNOS våren Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län

PROGNOS våren Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län PROGNOS våren 2012 Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län 60 Efterfrågan på varor och tjänster Andel av arbetsställen som bedömer ökning av efterfrågan på varor och tjänster minus andel av arbetsställen

Läs mer

KONJUNKTURRAPPORT VENTILATIONSINSTALLATIONER. KVARTAL Mars Ventilationsinstallationer

KONJUNKTURRAPPORT VENTILATIONSINSTALLATIONER. KVARTAL Mars Ventilationsinstallationer KONJUNKTURRAPPORT Ventilationsinstallationer 2000-12 000 10 000 8 000 6 000 4 000 2 000 0 2000 2001 2002 2003 2004 2005 KVARTAL 1-4 2008 Mars 2009 Ventilationsinstallationer Mkr, 2008 års priser Regional

Läs mer

Det ekonomiska läget November Carl Oreland

Det ekonomiska läget November Carl Oreland Det ekonomiska läget November 2014 Carl Oreland 141104 BNP-tillväxten i USA är god och har överträffat förväntningarna, men i euroområdet. 2 Fortsatt mycket expansiv penningpolitik som dock divergerar

Läs mer

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015 Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015 Fakta och prognoser samt enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel för kvartal 1, 2015 Företagarpanelen utgörs av ca 8000 företagare, varav

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, februari 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, februari 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, februari 2015 Fortsatt positiv utveckling på arbetsmarknaden i Jönköpings

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Jönköpings näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Jönköpings län... 4 Småföretagsbarometern Jönköpings län... 6 1. Sysselsättning... 6 2. Orderingång...

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Victor Tanaka Analysavdelningen Antalet som fått arbete minskar kraftigt Under september påbörjade 700 1 av alla som var inskrivna hos Arbetsförmedlingen i Blekinge

Läs mer

Rekryteringsenkäten Skåne 2012

Rekryteringsenkäten Skåne 2012 Rekryteringsenkäten 2012 Rekryteringsenkäten län 2012 Undersökningens målgrupp är medlemsföretag i Svenskt Näringsliv. Undersökningen genomfördes i form av en webbenkät med kompletterande telefonintervjuer.

Läs mer

Regler som tillväxthinder i små och medelstora företag

Regler som tillväxthinder i små och medelstora företag Regler som tillväxthinder i små och medelstora företag Företagens villkor och verklighet Fakta & statistik 2012 Fler exemplar av broschyren kan beställas på www.tillvaxtverket.se/publikationer Beställningar

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET 10 oktober 2014 Josef Lannemyr Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län september 2014 11 400 (6,7 %) 5 300 kvinnor (6,6 %) 6 100 män (6,8 %)

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

Företagarpanelen Q JUNI 2011 Skåne län

Företagarpanelen Q JUNI 2011 Skåne län Företagarpanelen Q2 11 JUNI 11 län Om undersökningen Syfte Att löpande undersöka hur SN:s medlemsföretag ser på konjunkturutvecklingen och aktuella samhällsfrågor. Målgrupper 8 337 i nationella företagarpanelen,

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av september 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av september 2013 Örebro 11 oktober 2013 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Örebro län september 2013 12 850 (9,3 %) 6 066 kvinnor (9,2 %) 6 784 män (9,4 %) 3 525 unga 18-24 år (20,4 %) (Andel av

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, december 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, december 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, december 2014 Arbetslösheten minskade med 1000 personer under 2014 Arbetsmarknadsläget

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Våren 11 NORRBOTTENS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Gotlands näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Gotlands län... 4 Småföretagsbarometern Gotlands län... 6 1. Sysselsättning... 6 2. Orderingång...

Läs mer

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, andra kvartalet 2012

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, andra kvartalet 2012 Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, andra kvartalet 2012 Fakta och prognoser Enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel Företagarpanelen utgörs av ca 10 500 företagare, varav ca 490 i Svarsfrekvens

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten NORRBOTTENS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, mars 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, mars 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, mars 2015 Fortsatt positiv utveckling på arbetsmarknaden i Jönköpings län

Läs mer

Rekryteringsenkäten Jämtlands län 2012

Rekryteringsenkäten Jämtlands län 2012 Rekryteringsenkäten s län 2012 * Jobb, sysselsättning och arbetslöshet är i fokus i den politiska diskussionen. Hur kan vi bäst minska arbetslösheten och bidra till nya jobb * Politiska beslut har stor

Läs mer

SMÅFÖRETAGSBAROMETERN

SMÅFÖRETAGSBAROMETERN UPPSALA LÄN SMÅFÖRETAGSBAROMETERN Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen. Hösten 29 Företagarna och Swedbank i samarbete Småföretagsbarometern

Läs mer

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015 Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015 Fakta och prognoser samt enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel för Q1 2015 Företagarpanelen utgörs av ca 8000 företagare, varav ca varav

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017 FAKTAUNDERLAG Värmlands län Karlstad, 11 september 2017 Fredrik Mörtberg Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017 Färre fick jobb I augusti månad var det 1 373 personer som gick till arbete,

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av april månad 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av april månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Örebro 9 maj 2014 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Örebro län april 2014 11 870 (8,6 %) 5 196 kvinnor (7,9 %) 6 674 män (9,3 %) 2 751 unga

Läs mer

Kompetensbehov och rekrytering hur ser företagens verklighet ut?

Kompetensbehov och rekrytering hur ser företagens verklighet ut? Kompetensbehov och rekrytering hur ser företagens verklighet ut? 1,6 Beveridgekurva i Sverige 1987-2012 Vakanser och arbetslöshet, andel av arbetskraft V a k a n s e r 1,4 1,2 1,0 0,8 0,6 1990 1987 2008

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015 Pressmeddelande för Västerbotten juli 2015 Uppsala Halland Gotland Norrbotten Stockholm Jönköping Dalarna Västerbotten Västra Götaland Kalmar Jämtland Värmland Örebro Kronoberg Västernorrland Östergötland

Läs mer