Utredning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utredning"

Transkript

1 Kommunstyrelsen Johan Dahlberg Avfallsansvarig Samhällsbyggnadsavdelningen Återvinningscentral KS/2016:117 Utredning Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att ge samhällsbyggnadsavdelningen i uppdrag att utreda förutsättningarna för uppförandet av en återvinningscentral i eller i anslutning till Nykvarns tätort. Sammanfattning av ärendet Idag har Nykvarns kommun avtal med Telge Återvinning gällande avfallshanteringens olika delar vilket bl a ger kommuninvånarna tillgång till Södertäljes återvinningscentraler. Det finns både miljömässiga-, servicemässiga- och upphandlingsmässiga skäl till att bygga en återvinningscentral i Nykvarn. Miljöskäl Idag åker kommuninvånarna till återvinningscentralerna Tveta eller Returen för att lämna sitt grovavfall. Den närmaste är Tveta och ligger ca 20 km sydost om Nykvarns tätort vilket innebär en bilresa på ca 4 mil om man bor i tätorten och vill lämna grovavfall. Med en återvinningscentral i tätorten skulle transportlogistiken bli mycket mer effektiv där containerlastbilar kan ersätta transporter med personbilar vilket i sin tur ger förutsättningar för betydligt lägre transportrelaterade utsläpp. Serviceskäl Generellt sett är en kommuns återvinningscentral en av de mest välbesökta kommunala inrättningar som finns idag. Den är inte bara viktig som plats att lämna sitt avfall på, den är även en mötesplats och kan fungera som en viktig informationscentral för kommunen. Upphandlingsskäl Har kommunen inte en egen återvinningscentral ska en sådan tjänst handlas upp i enligt med LOU. Det mest rimliga är att man gör det i samband med upphandlingen av övriga avfallstjänster. Det innebär att kommunen vid varje upphandlingstillfälle riskerar att befintlig 1(2)

2 återvinningscentral förlorar anbudstävlan till förmån för någon annan. För kommunens hushåll innebär det att man plötsligt ska åka någon annan stans och lämna sitt grovavfall. Det resulterar i en försämrad service och en ökad informationskostnad. Ett scenario skulle t ex vara att återvinningscentralen på Tveta ersattes av den vid Läggesta om Esem (Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö) valde att lägga ett anbud. Om kommunen har sin egen återvinningscentral så är det som handlas upp enligt med LOU transporter och behandling av grovavfall. Alltså inget som påverkar kommuninvånarna. Ekonomiska konsekvenser Kostnaden för själva utredningsarbetet inskränker sig till konsultkostnader för framtagandet av ett eventuellt förslag. Detta förslag utgör sedan själva grunden för en eventuell anbudsförfrågan. Byggnationen av en återvinningscentral belastar taxekollektivet för renhållningen. Själva investeringskostnaden får utredningen ge en fingervisning om. Helt klart blir det först när man gjort byggupphandlingen. Utöver byggkostnader så tillkommer kostnader för drift, personal, traktor etc. Kostnaden för detta brukar belasta den fasta delen av renhållningstaxan. Det är svårt att nu se hur en återvinningscentral i egen regi skulle påverka avfallstaxan då hushållen i Nykvarn redan idag betalar kostnader för drift, personal och avskrivningar för Tveta och Returen. Sannolikt blir det något dyrare då det är färre som ska dela på kostnaden. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Barnkonventionskonsekvenser En återvinningscentral i närheten av skolor brukar ge bra förutsättningar för regelbundna, givande studiebesök. Ligger den för långt bort blir det för krångligt för skolan att ordna med besök. Ett nära samarbete med skolan är inte bara bra för barnen, det gynnar även sorteringsresultatet för hushållen och därmed miljönyttan av avfallssystemen. Ola Edström Kommundirektör Bengt Andersson Samhällsbyggnadschef Beslutet expedieras till Akten 2(2)

3

4

5 Kommunstyrelsen Johan Dahlberg Avfallsansvarig Samhällsbyggnadsavdelningen Återvinningscentral KS/2016:117 Utredning Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att ge samhällsbyggnadsavdelningen i uppdrag att ta fram bygghandlingar och handla upp byggnation av ÅVC på Solfångartomten (i anslutning till gamla panncentralen). Sammanfattning Våren 2016 fick samhällsbyggnadsavdelningen i uppdrag att utreda förutsättningarna för en återvinningscentral i centrala Nykvarn. Tomten som är aktuell att förlägga ÅVC:n på är kommunens nyinförskaffade tomt vid gamla panncentralen, den sk Solfångartomten. Den har flera fördelar, bl a är den avsatt som industrimark i detaljplanen, marklutningen går att utnyttja för att bygga rampen och vägen in från Södertäljevägen är tillräckligt lång för att hantera köer vid högtryckshelger. Området ligger dessutom centralt för Nykvarnsborna och med korta transporter ut till E20 och Järnavägen. En förläggning ut till Mörby industriområde undersöktses men förkastades pga den myckna förekomsten av tung trafik i området. Med den föreslagna utformningen utnyttjas ytorna mycket effektivt, alla nödvändiga delar får plats samtidigt som utförandet är modernt. Den beräknade kostnaden för grundutförandet blir ca 15 mkr. En mer påkostad lösning innebär en uppskattad merkostnad på ca 3 mkr. Vill man förlägga centralen i södra delen av området tillkommer ytterliger kostnad om ca 3 mkr. Utöver investeringskostnaden tillkommer kostnad för personal, avtal med transportörer samt avtal med behandlingsanläggningar. Hur stor den kostnaden blir beror på hur man löser personalfrågan, hur ofta man har öppet och resultat av upphandling. Vid beslut om byggnation av ÅVC bör driftsfrågan utredas vidare med mål att skapa synergieffekter i den kommunala organisationen. 1(4)

6 Ärende Våren 2016 fick samhällsbyggnadsavdelningen i uppdrag att utreda förutsättningarna för en återvinningscentral i centrala Nykvarn (se bif tjänsteskrivelse). I arbetet har möjlig plats undersökts, centralens utformning och omfattning utretts och driftskostnader undersökts. Förutsättningar Idag har Nykvarns kommun avtal med Telge Återvinning gällande avfallshanteringens olika delar vilket bl a ger kommuninvånarna tillgång till Södertäljes återvinningscentraler. Detta avtal är omförhandlat t o m Det finns både miljömässiga-, servicemässiga- och upphandlingsmässiga skäl till att bygga en återvinningscentral i Nykvarn. I korthet är de miljömässiga skälen att minska transportrelaterade utsläpp från biltrafik. Det blir mer tung trafik från Nykvarn men då avfallet transporteras transporteffektivt i stora containrar blir miljönyttan ändå större. Servicemässigt innebär en ÅVC i Nykvarn ett betydligt närmre transportavstånd för kommuninvånarna. Däremot så styrs tillgängligheten också av vilka öppettider som erbjuds. Om kommunen inte har en egen ÅVC ska en sådan handlas upp i enlighet med LOU (Lagen om offentlig upphandling). Har kommunen en egen ÅVC är platsen och tillgängligheten säkrad. Det man behöver handla upp är transport och behandling vilket inte påverkar tillgängligheten för kommuninvånarna. Plats Ett utgångsläge från början var att förlägga ÅVC:n till kommunens nyinförskaffade tomt vid gamla panncentralen, den sk Solfångartomten. Vid närmare undersökning stod det klart att tomten skulle fungera bra av flera olika skäl. Det är industrimark så utnyttjandet följer plan. Lutningen på marken går att utnyttja för att bygga rampen. Färgvägen in från Södertäljevägen är tillräckligt lång för att hantera köer vid högtryckshelger utan att störa infartstrafiken. Det är dock viktigt med kommunikation med de företag som ligger i anslutning då tung trafik förekommer i området. Området ligger både centralt för Nykvarnsborna och även med korta transporter ut till E20 och Järnavägen. En förläggning ut till Mörby industriområde har undersökts. Det finns potentiella tomter men de som finns tillgängliga nu är för små. Dessutom bedöms det som vanskeligt att leda in mycket persontrafik i området ( besök per år) då så mycket av flödet på Mörby idag utgörs av tung trafik. Många transporter till ÅVC:er sker med släpkärror och många av förarna saknar erfarenhet av det vilket utökar stressmomentet ytterligare. 2(4)

7 Utförande och ekonomi Under förarbetet till planläggning av ÅVC:n besöktes 15 centraler runt om i Stockholmsområdet och i Sörmland. Några besök gjordes tillsammans med representanter från kommunstyrelsen. Ett första förslag som togs fram av anlitad konsult förkastades då det blev alldeles för dyrt, ca 25 mkr. Avdelningen tog fram ett eget förslag som slog väl ut, både utförande mässigt och ekonomiskt. Genom att utnyttja ytorna mycket effektivt så får alla nödvändiga delar plats samtidigt som utförandet är modernt (se bif skiss). Den beräknade kostnaden i grundutförandet blir ca 15 mkr. Ett mer påkostat förslag innebär att man bygger in hanteringen av farligt avfall, elskrot och återbruk. Merkostnaden uppgår till ca 3 mkr. Ett förslag där ÅVC:n ligger i södra delen av området innebär bl a längre kövägar och ett mer effektivt utnyttjande av tomten. Merkostnaden för detta är ca 3 mkr. Drift och service En egen ÅVC innebär att man måste ha personal som driftar den, avtal med transportörer samt avtal med behandlingsanläggningar. Hur stor den kostnaden blir beror på hur man löser personalfrågan, hur ofta man har öppet och resultat av upphandling. Vid beslut om byggnation av ÅVC bör driftsfrågan utredas vidare med mål att skapa synergieffekter i den kommunala organisationen. Ekonomiska konsekvenser Kostnaden för byggnationen av ÅVC i Nykvarn är uppskattad. Hur stor den egentliga kostnaden blir vet man först när upphandlingen är avslutad. En investering om 15 mkr med 30 års avskrivning innebär en årlig amorteringskostnad om 500 tkr. Med en kalkylränta på 2% blir räntekostnaden ca 300 tkr per år. Driftskostnader beror på flera parametrar, som t ex öppettid och val av personallösning. Avtal för transporter och behandling bör understiga 1 mkr. I avtalet med Telge Återvinning från 2009 betalade Nykvarns taxekollektiv 2 mkr per år för att ha tillträde till ÅVC:erna Tveta och Moraberg. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Tjänsteskrivelse (4)

8 Karta Barnkonventionskonsekvenser En återvinningscentral i närheten av skolor brukar ge bra förutsättningar för regelbundna, givande studiebesök. Ligger den för långt bort blir det för krångligt för skolan att ordna med besök. Ett nära samarbete med skolan är inte bara bra för barnen, det gynnar även sorteringsresultatet för hushållen och därmed miljönyttan av avfallssystemen. Ola Edström Kommundirektör Beslutet expedieras till Akten Bengt Andersson Samhällsbyggnadschef 4(4)

9

Utredning Återvinningscentral KS/2016:117

Utredning Återvinningscentral KS/2016:117 Ärende 15 TJÄNSTESKRIVELSE 2016-03-01 Kommunstyrelsen Johan Dahlberg Avfallsansvarig Samhällsbyggnadsavdelningen 08-555 020 95 johan.dahlberg@nykvarn.se Utredning Återvinningscentral KS/2016:117 Förvaltningens

Läs mer

2016-03-01. Upphandling av tjänsten fastighetsnära hämtning av förpackningar och tidningar. KS/2015:97

2016-03-01. Upphandling av tjänsten fastighetsnära hämtning av förpackningar och tidningar. KS/2015:97 Ärende 16 TJÄNSTESKRIVELSE 2016-03-01 Kommunstyrelsen Johan Dahlberg Avfallsansvarig Samhällsbyggnadsavdelningen 08-555 020 95 johan.dahlberg@nykvarn.se Upphandling av tjänsten fastighetsnära hämtning

Läs mer

Skolbyggnation för ett växande Nykvarn- Furuborgskolan KS/2013:211

Skolbyggnation för ett växande Nykvarn- Furuborgskolan KS/2013:211 2015-06-03 Kommunstyrelsen Bengt Persson Utredare Telefon 08-555 010 08 bengt.persson@nykvarn.se Skolbyggnation för ett växande Nykvarn- Furuborgskolan KS/2013:211 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Skolbyggnation för ett växande Nykvarn- Furuborgskolan KS/2013:211

Skolbyggnation för ett växande Nykvarn- Furuborgskolan KS/2013:211 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-06-03 Kommunstyrelsen Bengt Persson Utredare Telefon 08-555 010 08 bengt.persson@nykvarn.se Skolbyggnation för ett växande Nykvarn- Furuborgskolan KS/2013:211 Förvaltningens förslag

Läs mer

ge Samhällsbyggnadsavdelningen i uppdrag att pröva detaljplan för bostadsändamål på del av fastighet Kaffebryggaren 1 m.fl.

ge Samhällsbyggnadsavdelningen i uppdrag att pröva detaljplan för bostadsändamål på del av fastighet Kaffebryggaren 1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE 2016-04-19 Kommunstyrelsen Björn Gyllensten Planarkitekt Telefon 08-555 010 99 bjorn.gyllensten@nykvarn.se del av Kaffebryggaren 1 m.fl. KS/2016:139 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Nytt särskilt boende för äldre KS/2018:456

Nytt särskilt boende för äldre KS/2018:456 2018-10-08 Maria Frykegård Nämndsekreterare Telefon 08-555 010 08 maria.frykegard@nykvarn.se Nytt särskilt boende för äldre KS/2018:456 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att ge

Läs mer

Detaljplan för del av Nykvarn 10:6 (f.d Tennisbanan) Rättelse av plankarta KS/2011:309

Detaljplan för del av Nykvarn 10:6 (f.d Tennisbanan) Rättelse av plankarta KS/2011:309 2015-08-27 Kommunstyrelsen Sofia Cedergren Planarkitekt Telefon 08 555 014 73 sofia.cedergren@nykvarn.se Detaljplan för del av Nykvarn 10:6 (f.d Tennisbanan) Rättelse av plankarta KS/2011:309 Förvaltningens

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att låta de framtagna riktlinjerna för exploateringsavtal gå ut på samråd.

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att låta de framtagna riktlinjerna för exploateringsavtal gå ut på samråd. TJÄNSTESKRIVELSE 2016-01-12 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se exploateringsavtal KS/2015:450 Riktlinjer för Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

2016-04-19. Medborgarförslag, Insamlingsställe för glödlampor och lysrör i centrala Nykvarn Dnr KS/2011:73

2016-04-19. Medborgarförslag, Insamlingsställe för glödlampor och lysrör i centrala Nykvarn Dnr KS/2011:73 TJÄNSTESKRIVELSE 2016-04-19 Hans Olof Henriksson Miljöinspektör Telefon 08-555 010 72 hans-olof.henriksson@nykvarn.se Kommunstyrelsen Medborgarförslag, Insamlingsställe för glödlampor och lysrör i centrala

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Handlingsplan för en ekonomi i. balans Vård- och omsorgsnämnden KS/2019:238 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Handlingsplan för en ekonomi i. balans Vård- och omsorgsnämnden KS/2019:238 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 2019-04-27 Kommunstyrelsen Percy Carlsbrand Ekonomichef Telefon 08 555 010 10 percy.carlsbrand@nykvarn.se balans Vård- och omsorgsnämnden KS/2019:238 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Uppräkning av programpriser för gymnasieskolan 2016 KS/2015:221

Uppräkning av programpriser för gymnasieskolan 2016 KS/2015:221 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-09-16 Kommunstyrelsen Anders Edin Controller/handläggare Telefon 08 555 010 35 anders.edin@nykvarn.se Uppräkning av programpriser för gymnasieskolan 2016 KS/2015:221 Förvaltningens

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget.

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget. TJÄNSTESKRIVELSE 2015-08-21 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Lokalbussar som cirkulerar i Nykvarn KS/2014:373 Medborgarförslag: Förvaltningens

Läs mer

2015-10-13. att ge förvaltningen i uppdrag att projektera utbyggnationen av vatten- och avloppsledningar i Stensättra tomtområde.

2015-10-13. att ge förvaltningen i uppdrag att projektera utbyggnationen av vatten- och avloppsledningar i Stensättra tomtområde. TJÄNSTESKRIVELSE 2015-10-13 Kommunstyrelsen Mikael Tjulin Projektledare Telefon 08 555 010 88 mikael.tjulin@nykvarn.se avlopp Stensättra KS/2014:357 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Avtalet innehåller förslag på köpeskilling samt vad som händer om projektet förändras eller ej genomförs.

Avtalet innehåller förslag på köpeskilling samt vad som händer om projektet förändras eller ej genomförs. TJÄNSTESKRIVELSE 2017-10-10 Kommunstyrelsen Stefan Sköldén Mark-exploateringsingenjör Telefon 08 555 010 74 stefan.skolden@nykvarn.se kv. Kaffebryggaren KS/2017:458 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Rekommendation att publicera datamängder som öppna data (KSL/14/0114-4) KS/2014:413

Rekommendation att publicera datamängder som öppna data (KSL/14/0114-4) KS/2014:413 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-04-29 Kommunstyrelsen Anders Sloma Utredare Telefon 08 555 010 10 anders.sloma@nykvarn.se Rekommendation att publicera datamängder som öppna data (KSL/14/0114-4) KS/2014:413 Förvaltningens

Läs mer

Beslut om vallokaler för valdagen 9 september 2018 samt förtidsröstning för perioden 22 augusti till och med 9 september

Beslut om vallokaler för valdagen 9 september 2018 samt förtidsröstning för perioden 22 augusti till och med 9 september TJÄNSTESKRIVELSE 2017-10-11 Kommunstyrelsen Mikael Kjelleros-Endrell Kommunsekreterare Telefon 08 555 010 03 mikael.kjelleros-endrell@nykvarn.se Beslut om vallokaler för valdagen 9 september 2018 samt

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Utökad budgetram för. Kundcenter KS/2016:144 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Utökad budgetram för. Kundcenter KS/2016:144 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen 2016-05-17 Kommunstyrelsen Lena Ramdani Informationsstrateg Telefon 08-555 010 05 lena.ramdani@nykvarn.se Kundcenter KS/2016:144 Förvaltningens förslag till beslut Utökad budgetram för 1. Kommunstyrelsen

Läs mer

2015-07-08. att anta det framlagda förslaget till prisjustering med 3% höjning för VA-taxans brukningsavgift att gälla från och med 1 januari 2016.

2015-07-08. att anta det framlagda förslaget till prisjustering med 3% höjning för VA-taxans brukningsavgift att gälla från och med 1 januari 2016. TJÄNSTESKRIVELSE 2015-07-08 Kommunstyrelsen Hans Tjulin VA-Ingenjör Telefon 08 555 014 75 hans.tjulin@nykvarn.se samt utökning av verksamhetsområde VA KS/2015:279 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

kommun - Re: Samlingshandling för KS/2014:273-Medborgarförslag, Scenen i Folkets Park, en ansiktslyftning-underrättelse

kommun - Re: Samlingshandling för KS/2014:273-Medborgarförslag, Scenen i Folkets Park, en ansiktslyftning-underrättelse Ärende 15 file:///c:/users/mr0915k/appdata/local/temp/xpgrpwise/571100e7nykvarnkomm... Sida 1 av 2 2016-04-18 kommun - Re: Samlingshandling för KS/2014:273-Medborgarförslag, Scenen i Folkets Park, en ansiktslyftning-underrättelse

Läs mer

PROTOKOLLSUTDRAG

PROTOKOLLSUTDRAG PROOKOLLUDRAG 2018-02-20 Kommunstyrelsen 46 Ökad kostnad för byggnation av vattentorn K/2015:311 340 Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige 1. besluta om utökat investeringsanslag

Läs mer

Medel till framtagning av handlingar för byggnation av vattentorn

Medel till framtagning av handlingar för byggnation av vattentorn TJÄNSTESKRIVELSE 2015-09-01 Kommunstyrelsen Hans Tjulin VA-ingenjör Telefon 08 555 014 75 hans.tjulin@nykvarn.se Medel till framtagning av handlingar för byggnation av vattentorn KS/2015:311 Förvaltningens

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag år 2017 KS/2017:509 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag år 2017 KS/2017:509 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen 2017-12-29 Kommunstyrelsen Mikael Kjelleros-Endrell Kommunsekreterare Telefon 08 555 010 03 mikael.kjelleros-endrell@nykvarn.se Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag år 2017 KS/2017:509

Läs mer

Utökad budgetram för överförmyndaren KS/2016:104

Utökad budgetram för överförmyndaren KS/2016:104 Ärende 8 TJÄNSTESKRIVELSE 2016-02-23 Kommunstyrelsen Linda Olsson Utredare/Jurist Telefon 08 555 010 53 linda.olsson@nykvarn.se Utökad budgetram för överförmyndaren KS/2016:104 Förvaltningens förslag

Läs mer

Digitala skyltar längs med E6:an Ärende 18 KS 2017/199

Digitala skyltar längs med E6:an Ärende 18 KS 2017/199 Digitala skyltar längs med E6:an Ärende 18 KS 2017/199 Sida 143 av 430 Tjänsteskrivelse 1(2) 2017-08-23 Dnr: KS 2017/199 Kommunstyrelsen Digitala skyltar längs med E6:an Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Ärende 8. Motion om att införa bekvämlighetsinrättningar i Karlskoga

Ärende 8. Motion om att införa bekvämlighetsinrättningar i Karlskoga Ärende 8 Motion om att införa bekvämlighetsinrättningar i Karlskoga Tjänsteskrivelse 2013-03-15 SBN 2013.0063 Handläggare: Stig Rengman Samhällsbyggnadsnämnden Svar på motion om att införa bekvämlighetsinrättningar

Läs mer

Kommunstyrelsen, Teknik - och fritidsnämnden

Kommunstyrelsen, Teknik - och fritidsnämnden KS/2014:149-450 Bilaga 2 Avfallsplan, 2014-02-11 Åtgärdsprogram Mätbara mål Åtgärd Ansvar Årtal 1.1 Mängden hushållsavfall (kärl- och säckavfall) per invånare ska år 2018 ha minskat med 5 % jämfört med

Läs mer

Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att godkänna redovisningen av obesvarade motioner och medborgarförslag.

Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att godkänna redovisningen av obesvarade motioner och medborgarförslag. PROTOKOLLSUTDRAG 2018-01-23 Kommunstyrelsen 8 Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag år 2017 KS/2017:509 109 Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag år 2017 Dnr KS/2017:509

Läs mer

KS/2017:68 - Ramförändring i budget 2017, Kundcenter

KS/2017:68 - Ramförändring i budget 2017, Kundcenter JÄNEKRIVELE 2017-02-02 Kommunstyrelsen Joakim tröberg Kundcenterchef elefon 08 555 011 10 joakim.stroberg@nykvarn.se K/2017:68 - Ramförändring i budget 2017, Kundcenter Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Begäran om investeringsmedel för Kostenheten avseende Björkesta- och Turingeskolans tillagningskök och matsalar KS/2017:38

Begäran om investeringsmedel för Kostenheten avseende Björkesta- och Turingeskolans tillagningskök och matsalar KS/2017:38 TJÄNSTESKRIVELSE 2017-04-19 Kommunstyrelsen Mikael Kjelleros Endrell Kommunsekreterare 08-55501003 mikael.kjelleros-endrell@nykvarn.se Begäran om investeringsmedel för Kostenheten avseende Björkesta- och

Läs mer

Barnkonventionskonsekvenser Enligt Barnkonvektionen ska barnen må bra och då är det viktigt att den mat de får har hög kvalitet.

Barnkonventionskonsekvenser Enligt Barnkonvektionen ska barnen må bra och då är det viktigt att den mat de får har hög kvalitet. TJÄNSTESKRIVELSE 2016-12-14 Kommunstyrelsen Per-Göran Skog Fastighetsansvarig 08 555 010 80 Per-goran.skog@nykvarn.se med leverans till mottagningskök KS/2016:246 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Ekenbergska/fordon - tidigareläggning av investering Dm UN 09/03

Ekenbergska/fordon - tidigareläggning av investering Dm UN 09/03 SÖDERTÄLJE o Tjänsteskrivelse UTBILDNINGSKONTORET 2009-01-08 Stefan Sundbom Yerksamhetscontroller 08-55022202 stefan.sundbom(q)sode11alj e.se Petra Karlsson Ekström Lokalstrateg 08-550 215 32 petra.karlssonekstrom@sode11alje.se

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Webbsändning av. kommunfullmäktiges sammanträden KS/2015:208 TJÄNSTESKRIVELSE Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Webbsändning av. kommunfullmäktiges sammanträden KS/2015:208 TJÄNSTESKRIVELSE Kommunstyrelsen Ärende 8 TJÄNSTESKRIVELSE 2016-04-19 Kommunstyrelsen Sari Kyhälä Kommunikatör/Projektledare Telefon 08-555 011 19 Sari.kyhala@nykvarn.se kommunfullmäktiges sammanträden KS/2015:208 Webbsändning av Förvaltningens

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Webbsändning av. kommunfullmäktiges sammanträden KS/2015:208 TJÄNSTESKRIVELSE Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Webbsändning av. kommunfullmäktiges sammanträden KS/2015:208 TJÄNSTESKRIVELSE Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 2016-04-19 Kommunstyrelsen Sari Kyhälä Kommunikatör/Projektledare Telefon 08-555 011 19 Sari.kyhala@nykvarn.se kommunfullmäktiges sammanträden KS/2015:208 Webbsändning av Förvaltningens

Läs mer

Ansökan om planbesked för Knivsta-Tarv 1:24, Kommunfastigheter i Knivsta AB KS-2016/186

Ansökan om planbesked för Knivsta-Tarv 1:24, Kommunfastigheter i Knivsta AB KS-2016/186 Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-05-10 106 Ansökan om planbesked för Knivsta-Tarv 1:24, Kommunfastigheter i Knivsta AB KS-2016/186 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att

Läs mer

Införande av ärendehanteringssystem LEX 2 KS/2015:19

Införande av ärendehanteringssystem LEX 2 KS/2015:19 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-01-08 Kommunstyrelsen Anders Sloma Utredare Telefon 08 555 010 10 anders.sloma@nykvarn.se Införande av ärendehanteringssystem LEX 2 KS/2015:19 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Handläggare Olar Skinnars 08-550 219 96 ola r.skinna rs@sodertalje.se. Förskolebussar - utvärdering och framtida användning

Handläggare Olar Skinnars 08-550 219 96 ola r.skinna rs@sodertalje.se. Förskolebussar - utvärdering och framtida användning Södertälle U kommun l (2) 2009-04-02 Tjänsteskrivelse Dnr LIN 09/42 Kontor Utbildningskontoret Handläggare Olar Skinnars 08-550 219 96 ola r.skinna rs@sodertalje.se Utbildningsnämnden Förskolebussar -

Läs mer

BUDGETUPPFÖLJNING. Budgetuppföljning 2015-03-31. Bygg- och miljönämnden

BUDGETUPPFÖLJNING. Budgetuppföljning 2015-03-31. Bygg- och miljönämnden Budgetuppföljning -03-31 Bygg- och miljönämnden 0 Innehållsförteckning Bygg- och miljönämnden mars... 2 Beskrivning av verksamheten... 2 Viktiga händelser under året... 2 Utveckling av verksamhetens möjligheter/risker...

Läs mer

Ansökan om utökad borgensram för AB Strömstanet

Ansökan om utökad borgensram för AB Strömstanet STRÖMSTADS KOMMUN KALLELSE/ÄRENDELISTA Kommunfullmäktige Sida 24 (37) Sammanträdesdatum 2015-12-17 Kf 152 Ks 177 Au 224 KS/2015-0388 Ansökan om utökad borgensram för AB Strömstanet s förslag till Kommunfullmäktiges

Läs mer

Tekniskt utskott

Tekniskt utskott PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2012-09-12, kl 1300-1520 ande Birger Lahti, V Kurt Wennberg, S Övriga deltagande Rune Blomster, teknisk chef Kerstin Johansson,

Läs mer

III Södertälie U kommun

III Södertälie U kommun III Södertälie U kommun ] (l) Ordförandeprotokoll nr 1/09 2009-04-08 Tekniska nämnden 1 Upplåtelse av fastigheten Grävskopan 4 med tomträtt till Animalen Smådjursklinik i Södertälje AB Dm TN 09/176 Sammanfattning

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Ramförändring för nyanställning till IT-enheten KS/2018:214 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Ramförändring för nyanställning till IT-enheten KS/2018:214 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen 2018-05-14 Toivo Tiedemann IT-chef Telefon 08-555 011 14 toivo.tiedemann@nykvarn.se Ramförändring för nyanställning till IT-enheten KS/2018:214 Förvaltningens förslag till beslut Förvaltningen föreslår

Läs mer

Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN 2009-01-21

Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN 2009-01-21 KOMMUNSTYRELSEN 2009-01-21 Tid och plats: Ledamöter: Ersättare: Onsdag den 21 januari 2009 kl 08.30-09.25, Demokratin i Stadshuset Anders Lago (s) ordförande Marita Lärnestad (m) 1:e vice ordförande Susanne

Läs mer

Antalet tillfällen och avgifter för hushåll vid besök till kommunens återvinningscentraler svar på uppdrag

Antalet tillfällen och avgifter för hushåll vid besök till kommunens återvinningscentraler svar på uppdrag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-10-22 19 (35) Ks 365 Antalet tillfällen och avgifter för hushåll vid besök till kommunens återvinningscentraler svar på uppdrag Dnr 2018/59 450 I samband med

Läs mer

Sätra Återvinningscentral genomförandebeslut

Sätra Återvinningscentral genomförandebeslut Jonas Selander-Lyckeborg Avfall 08-508 465 52 jonas.selander@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2009-05-12 Sätra Återvinningscentral genomförandebeslut Förslag till beslut 1. Trafik-

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1(10)

Sammanträdesprotokoll Sida 1(10) Sammanträdesprotokoll Sida 1(10) Plats och tid Tunasalen, tisdagen den 21 maj 2019 kl 13:00-17:30 Ajournering: Beslutande Ledamöter Ingela Nilsson Nachtweij (C), ordförande Marie Nicholson (M), 1:e vice

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (8)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (8) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna. Kl 14.00 14.34 ande Elwe Nilsson (M), ordförande, Patrik Lundholm (C), Kenneth Bylund (S), Roger Gadde

Läs mer

Medborgarförslag om skollovsplats UN/2016:19

Medborgarförslag om skollovsplats UN/2016:19 TJÄNSTESKRIVELSE TJÄNSTESKRIVELSE 2016-03-09 Utbildningsnämnden Anders Edin Utredare/Handläggare Telefon 08-555 010 35 anders.edin@nykvarn.se Medborgarförslag om skollovsplats UN/2016:19 Förvaltningens

Läs mer

Sammanträdesplan för 2018 och uppdrag till nämnderna att synkronisera sina sammanträdesplaner med kommunstyrelsen KS/2017:245

Sammanträdesplan för 2018 och uppdrag till nämnderna att synkronisera sina sammanträdesplaner med kommunstyrelsen KS/2017:245 2017-05-16 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Kvalificerad utredare Telefon 08-555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Sammanträdesplan för 2018 och uppdrag till nämnderna att synkronisera sina sammanträdesplaner

Läs mer

Förskolan skall vara inflyttningsklar senast

Förskolan skall vara inflyttningsklar senast 1(3) Micael Holm tel. 040-626 8412 Micael.Holm@svedala.se Tjänsteskrivelse 2018-03-22 Dnr: 2017-000197 Förslag till beslut om tilldelning av projekt, efter upphandling och tecknande av två hyresavtal samt

Läs mer

27. Antalet tillfällen och avgifter för hushåll vid besök till kommunens återvinningscentraler förlängd svarstid Dnr 2018/59-450

27. Antalet tillfällen och avgifter för hushåll vid besök till kommunens återvinningscentraler förlängd svarstid Dnr 2018/59-450 Kommunfullmäktige 45 (59) 2018-02-26 Kf Ks 44 27. Antalet tillfällen och avgifter för hushåll vid besök till kommunens återvinningscentraler förlängd svarstid Dnr 2018/59-450 I samband med att kommunfullmäktige

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING I VÄSTERVIKS KOMMUN ANTAGNA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-06-07, 105

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING I VÄSTERVIKS KOMMUN ANTAGNA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-06-07, 105 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING I VÄSTERVIKS KOMMUN ANTAGNA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-06-07, 105 Markanvisning innebär en rätt för byggherren att efter godkänt markanvisningsavtal

Läs mer

att besluta om utökat investeringsanslag för byggnation av vattentorn ifrån 41,8 MSEK till 58,6 MSEK i 2018 års budget från eget kapital.

att besluta om utökat investeringsanslag för byggnation av vattentorn ifrån 41,8 MSEK till 58,6 MSEK i 2018 års budget från eget kapital. KRIVL 2018-01-29 Kommunstyrelsen Dan Godman VA-ansvarig elefon 08 555 010 93 dan.godman@nykvarn.se byggnation av vattentorn K/2015:311 Beslut ökad kostnad för Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Utbyte av konstgräs TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Utbyte av konstgräs TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 2016-05-22 Kommunstyrelsen Liselotte Palmborg Kultur- och fritidsstrateg Telefon 08-555 010 41 liselotte.palmborg@nykvarn.se KS/2016:205 Utbyte av konstgräs Förvaltningens förslag till

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Policy för Konkurrensprövning i Nykvarns Kommun KS/2019:231 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Policy för Konkurrensprövning i Nykvarns Kommun KS/2019:231 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 2019-04-26 Kommunstyrelsen Juliana Varli Ekonom Telefon 08 555 010 14 Juliana.varli@nykvarn.se Policy för Konkurrensprövning i Nykvarns Kommun KS/2019:231 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Framtidsplan för Skrylle

Framtidsplan för Skrylle Kommunkontoret Tjänsteskrivelse 1 (7) Ekonomiavdelningen Gunilla Welander Kommunstyrelsen gunilla.welander@lund.se Framtidsplan för Skrylle Sammanfattning Skrylleområdet är Lunds största natur- och fritidsområde.

Läs mer

Motion om avskaffande av begränsning av antalet fria besök på återvinningsstationerna svar

Motion om avskaffande av begränsning av antalet fria besök på återvinningsstationerna svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-10-22 21 (35) Ks 366 Motion om avskaffande av begränsning av antalet fria besök på återvinningsstationerna svar Dnr 2017/341 109 Lars Inge Karlsson (KD) har för

Läs mer

Huvudmannaskap för sopsugsanläggning, Kongahällatomten(Dnr KS2011/362-13)

Huvudmannaskap för sopsugsanläggning, Kongahällatomten(Dnr KS2011/362-13) Tjänsteskrivelse 1(5) Handläggarens namn Jenny Lindqvist 2014-01-13 Huvudmannaskap för sopsugsanläggning, Kongahällatomten(Dnr KS2011/362-13) Sammanfattning Utifrån visionen om att göra Kongahälla till

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förvaltningens förslag till

Förvaltningens förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förvaltningens förslag till TJÄNSTESKRIVELSE 2016-11-01 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Utredare Telefon 08-555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare för mandatperioden

Läs mer

Remiss, Valkretsindelning för landstingsval perioden (LS ) KS/2017:276

Remiss, Valkretsindelning för landstingsval perioden (LS ) KS/2017:276 TJÄNSTESKRIVELSE 2017-07-14 Kommunstyrelsen Mikael Kjelleros-Endrell Kommunsekreterare Telefon 08 555 010 03 mikael.kjelleros-endrell@nykvarn.se Remiss, Valkretsindelning för landstingsval perioden 2018-2022

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 2017-09-21 Kommunstyrelsen Mikael Kjelleros-Endrell Kommunsekreterare Telefon 08 555 010 03 mikael.kjelleros-endrell@nykvarn.se Remiss: Förslag till överenskommelse vid flyttning till

Läs mer

Köpeavtal för fastigheten Hunden 5, vid Strängnäs resecentru m

Köpeavtal för fastigheten Hunden 5, vid Strängnäs resecentru m STRÄNGNÄS KOMMUN Kommunstyrelsen KS 155 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2018-06-19 26/45 Dnr KS/2013:257-254 12:1 Köpeavtal för fastigheten Hunden 5, vid Strängnäs resecentru m Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Ärenden till kommunstyrelsens sammanträde den 6 november 2018 och 31 oktober 2018

Ärenden till kommunstyrelsens sammanträde den 6 november 2018 och 31 oktober 2018 FÖRSLAG TILL BESLUT Sammanträdesdatum 2018-10-24 Sida 1 (1) Kommunledningsutskottet - Beredande Ärenden till kommunstyrelsens sammanträde den 6 november 2018 och 31 oktober 2018 Dnr 2018/001497-311 Avtalsförslag

Läs mer

Björn Furugren Beselin (C) Ordförande Henrik Enskär Sekreterare Tfn:

Björn Furugren Beselin (C) Ordförande Henrik Enskär Sekreterare Tfn: KALLELSE KOMMUNSTYRELSENS TEKNIK- OCH FASTIGHETSUTSKOTT 2019-04-10 Tid och plats 15:00-17:00 Bällstarummet Övriga kallade Johan Carselind, Chef för Gatu- och Parkavdelningen, Björn Sundblad, Fastighetschef,

Läs mer

E Sammanfattning av ärendet Styrelsen för Nykvarns Kommunkoncern AB har upprättat delårsbokslut för 2017, t o m augusti.

E Sammanfattning av ärendet Styrelsen för Nykvarns Kommunkoncern AB har upprättat delårsbokslut för 2017, t o m augusti. TJÄNSTESKRIVELSE 2017-10-10 Kommunstyrelsen Percy Carlsbrand Ekonomichef Telefon 08 555 010 10 percy.carlsbrand@nykvarn.se Kommunkoncern AB KS/2017:408 Delårsrapport Nykvarns Förvaltningens förslag till

Läs mer

2011-12-06. Medborgarförslag om byggnation av ny fjärrvärmeanläggning samt samordnad sopförbränning. (AU 350) Dnr KS 2011-344

2011-12-06. Medborgarförslag om byggnation av ny fjärrvärmeanläggning samt samordnad sopförbränning. (AU 350) Dnr KS 2011-344 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2011-12-06 FALKENBERG 318 Medborgarförslag om byggnation av ny fjärrvärmeanläggning samt samordnad sopförbränning. (AU 350) Dnr

Läs mer

Ljungbacken C"örskola nybyggnad investering Dnr KS 08/369-719 lä 07/40-291

Ljungbacken Cörskola nybyggnad investering Dnr KS 08/369-719 lä 07/40-291 SÖDERTÄLJE K~'~.cM. UN -"., UTBllDN INGSKONTORET Tjänsteskrivelse 2008-10-20 O Lille-Vie Eklind Byggproj ektledare 08-55022601 Petra Karlsson Ekström Lokalstrateg 08-5502 15 32 Kommunstyrelsen Järna kommundelsnämnd

Läs mer

viktig INFo om HuR Du GöR med DINA SopoR SoRTERA ut TIDNINGAR och FöRpAckNINGAR EXTRA HämTNING och HämTNING Av FöR HÅRT packade och överfyllda kärl

viktig INFo om HuR Du GöR med DINA SopoR SoRTERA ut TIDNINGAR och FöRpAckNINGAR EXTRA HämTNING och HämTNING Av FöR HÅRT packade och överfyllda kärl RENHÅLLNINGSTAXA 2014 Det är renhållningsordningen som bestämmer vilka åtgärder som kommunen ansvarar för när det gäller hushållens avfall. För de här åtgärderna ska kommunen också ta ut ersättning av

Läs mer

Drift- och fastighet, Verkstadsgatan 1, måndag kl 17.30

Drift- och fastighet, Verkstadsgatan 1, måndag kl 17.30 1(10) Plats och tid Flötsen, Verkstadsgatan 1, Bjuv, kl 16.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Niklas Svalö (S), ordförande Alf Nilsson (S) Sven-Ingvar Blixt (FP)

Läs mer

Samordnad varudistribution i Kungsbacka

Samordnad varudistribution i Kungsbacka Samordnad varudistribution i Kungsbacka 2016-09-01 Vad är samordnad varudistribution? Idag Samordnad varudistribution En lång förhistoria 2007 Förslag från kommunalråd Ola Johansson (C) om SVD i Kungsbacka.

Läs mer

Årlig uppräkning och förändrad rutin för årlig uppräkning av taxa för tillsyn och tillstånd LSO och LBE - Södertörns brandförsvarsförbund KS/2017:88

Årlig uppräkning och förändrad rutin för årlig uppräkning av taxa för tillsyn och tillstånd LSO och LBE - Södertörns brandförsvarsförbund KS/2017:88 JÄNEKRIVELE 2017-04-20 Kommunstyrelsen Percy Carlsbrand Ekonomichef elefon 08 555 010 10 percy.carlsbrand@nykvarn.se Årlig uppräkning och förändrad rutin för årlig uppräkning av taxa för tillsyn och tillstånd

Läs mer

Investering 2019 Tilläggsinvestering fördjupad studie för Lindholmen pe Fördjupad studie avseende om- och tillbyggnad av avloppsreningsverket

Investering 2019 Tilläggsinvestering fördjupad studie för Lindholmen pe Fördjupad studie avseende om- och tillbyggnad av avloppsreningsverket TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum: Diarienummer: KS 2015-344 Handläggare Peter Leonardsson Till kommunstyrelsens arbetsutskott Titel: Projektledare VA E-post: peter.leonardsson2@norrtalje.se Investering 2019 Tilläggsinvestering

Läs mer

26 Dnr 2016/ KS

26 Dnr 2016/ KS Sammanträdesprotokoll sid 2 (4) 26 Dnr 2016/37-298 KS Godkännande av tilldelningsbeslut samt begäran om anvisning av medel, lokallösning för socialförvaltningens administration i fastigheten Höken. Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunen följer årligen upp den verksamhet som utförare bedriver i kommunen.

Kommunen följer årligen upp den verksamhet som utförare bedriver i kommunen. TJÄNSTESKRIVELSE 2017-05-16 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Kvalificerad utredare Telefon 08-555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Nämndernas redovisning av program för uppföljning och insyn av verksamhet

Läs mer

Driftentreprenad av återvinningscentral Vanadisberget med återbruk och tillhörande mobil insamling. Upphandling

Driftentreprenad av återvinningscentral Vanadisberget med återbruk och tillhörande mobil insamling. Upphandling Sida 1 (5) 2013-10-18 Handläggare Anders Jansson 08-508 46617 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2013-12-12 Driftentreprenad av återvinningscentral Vanadisberget med återbruk och tillhörande mobil insamling.

Läs mer

Kommunstyrelsen Tekniskt utskott

Kommunstyrelsen Tekniskt utskott 1(6) Plats och tid Tjädern sammanträdesrum, kommunkontoret kl 09.00 10.45. Beslutande Håkan Karlsson, M, ordförande Daniel Danielsson, C Mikael Jönsson, C ersättare för Tomas Rydberg, MP Övriga närvarande

Läs mer

Utökad borgensram, SRV Återvinning AB

Utökad borgensram, SRV Återvinning AB KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2014-02-20 KS-2014/141 185 1 (2) HANDLÄGGARE Fredrik Berg 08-535 301 39 fredrik.berg@huddinge.se Kommunstyrelsen Utökad borgensram, SRV

Läs mer

PM 2013:212 RII (Dnr /2013)

PM 2013:212 RII (Dnr /2013) PM 2013:212 RII (Dnr 303-1523/2013) Enkät om Länsgemensamma återvinningscentraler - kvittningssystemet i Stockholms län Remiss från Kommunförbundet Stockholms län (KSL) Remisstid 31 december 2013 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Begäran om planuppdrag avseende Visnums-Backa 1:9

Begäran om planuppdrag avseende Visnums-Backa 1:9 Tjänsteskrivelse Planeringsavdelningen Joel Engström,0550-885 49 joel.engstrom@kristinehamn.se Datum 2016-04-29 Ks/2016:104 011 Planfrågor Begäran om planuppdrag avseende Visnums-Backa 1:9 Förslag till

Läs mer

Information om förordnade områden enligt 3 lagen (1980:578) om ordningsvakter gällande Vallentuna 7 KS

Information om förordnade områden enligt 3 lagen (1980:578) om ordningsvakter gällande Vallentuna 7 KS Information om förordnade områden enligt 3 lagen (1980:578) om ordningsvakter gällande Vallentuna 7 KS 2017.174 39 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-09-20 152

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten.

Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten. Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten. Östersunds Kommun 16 Maj 2013 Marianne Harr certifierad kommunal revisor Veronica Blank revisor Innehåll Sammanfattning... 1 Inledning... 2 Rutinbeskrivning...

Läs mer

Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan

Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan Grums, Kil, Hammarö och Forshaga kommuner Sida 1 av 5 Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan 2009-2012 Mål 1: Minskade avfallsmängder Mängden säck- och kärl avfall till förbränning skall minska

Läs mer

Beställning av förskolepaviljonger Stafsinge och Kristineslätt. KS

Beställning av förskolepaviljonger Stafsinge och Kristineslätt. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-10-28 323 Beställning av förskolepaviljonger Stafsinge och Kristineslätt. KS 2014-402 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott

Kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott Plats och tid Bällstarummet kl 15:00-16:00 Beslutande närvarande Elwe Nilsson (M) (ordförande), Per-Olof Björkman (L) (vice ordförande), Jerri Bergström (S) (2:e vice ordförande), Nicklas Steorn (MP) Övriga

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2017-08-30 206 KS 436/16 Svar på motion (C) om samordnad varudistributionscentral i Mölndals stad Beslut s förslag till kommunfullmäktige Ingemar Johansson (C) reserverar sig mot beslutet till förmån för

Läs mer

Budget 2019 med plan Avfall

Budget 2019 med plan Avfall Budget 2019 med plan 2020-2021 Avfall Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål...3 2.1 Danderyds kommun genomför en väl utförd och trafiksäker hämtning av avfall samt erbjuder ett tillfredställande avfallstjänsteutbud...3

Läs mer

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG INBJUDAN ATT LÄMNA ANBUD

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG INBJUDAN ATT LÄMNA ANBUD INBJUDAN ATT LÄMNA ANBUD FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG INBJUDAN ATT LÄMNA ANBUD Etablering och drift av återvinningscentral i Stockholms stad 1 (6) Förhandlad upphandling Etablering och drift av återvinningscentral

Läs mer

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Klicka här för att ange text. Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station Ärende Trafikförvaltningen på Stockholms läns landsting, SLL, har

Läs mer

Sammanträdesplan för 2017 och uppdrag till nämnderna att synkronisera sina sammanträdesplaner med kommunstyrelsen KS/2016:23

Sammanträdesplan för 2017 och uppdrag till nämnderna att synkronisera sina sammanträdesplaner med kommunstyrelsen KS/2016:23 2016-04-18 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Utredare Telefon 08 555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Sammanträdesplan för 2017 och uppdrag till nämnderna att synkronisera sina sammanträdesplaner med kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunförbundets enkät om länsgemensamma återvinningscentraler kvittningssystem i Stockholms län. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Kommunförbundets enkät om länsgemensamma återvinningscentraler kvittningssystem i Stockholms län. Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (5) 2013-09-18 Handläggare Peter Nyström 08-508 465 59 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2013-11-19 Kommunförbundets enkät om länsgemensamma återvinningscentraler kvittningssystem i Stockholms

Läs mer

Förslag till samverkansavtal kring kommungemensamt e-arkiv

Förslag till samverkansavtal kring kommungemensamt e-arkiv Kommunkontoret Tjänsteskrivelse 1 (5) Administrativa avdelningen Jesper Jacobsson 046-35 59 26 Jesper.jacobsson@lund.se Kommunstyrelsen Förslag till samverkansavtal kring kommungemensamt e-arkiv Sammanfning

Läs mer

2016-01-26. verksamhet dit. Marken ICA vill köpa är detaljplanerad för industriellt ändamål i en detaljplan som vann laga kraft år 1949.

2016-01-26. verksamhet dit. Marken ICA vill köpa är detaljplanerad för industriellt ändamål i en detaljplan som vann laga kraft år 1949. TJÄNSTESKRIVELSE 2016-01-26 Kommunstyrelsen Bengt Andersson Samhällsbyggnadschef Telefon 08-555 10 70 bengt.andersson@nykvarn.se om att få köpa fastighet Ströpsta 3:312 KS/2016:75 Beslut avseende begäran

Läs mer

Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen

Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund, syfte...3 1.2 Nollalternativ, om planen inte realiseras...3 1.3 Planalternativet...3 2 Nationella, regionala och lokala miljömål

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 5 september (13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 5 september (13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl Kommunstyrelsens teknikutskott 5 september 2016 1 (13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.31-15.19 Beslutande: Per Gruvberger (S), ordförande Olle Engström (S) Marina Isaksson (S) Patrik

Läs mer

Avtalsform Avtal/Ramavtal/Enstaka köp Namn Drift av återvinningscentraler inkl transporter & utrustning

Avtalsform Avtal/Ramavtal/Enstaka köp Namn Drift av återvinningscentraler inkl transporter & utrustning Nacka kommun Utvärdering Lägsta pris Helt anbud Avtalsform Avtal/Ramavtal/Enstaka köp Namn Drift av återvinningscentraler inkl transporter & utrustning Diarie TN 2013/350 Upphandlare Kenneth Lindrooth

Läs mer

2013-10-29. Ändring av detaljplaner inför byggnation av gång- och Cykelbana utmed väg 153 igenom Ullared Dnr KS 2013-187

2013-10-29. Ändring av detaljplaner inför byggnation av gång- och Cykelbana utmed väg 153 igenom Ullared Dnr KS 2013-187 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg FALKENBERG 2013-10-29 332 Ändring av detaljplaner inför byggnation av gång- och Cykelbana utmed väg 153 igenom Ullared

Läs mer

73/16 Mälarsjukhuset, rivning av hus E17 och E18 samt nybyggnation av kulvert - projektnummer FS509

73/16 Mälarsjukhuset, rivning av hus E17 och E18 samt nybyggnation av kulvert - projektnummer FS509 Landstingsstyrelsens finans och PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-11-22 LS-LED16-1737-2 73/16 Mälarsjukhuset, rivning av hus E17 och E18 samt nybyggnation av kulvert - projektnummer

Läs mer

Taxa för återvinningscentraler och grönavfallsabonnemang.

Taxa för återvinningscentraler och grönavfallsabonnemang. Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg FALKENBERG 246 Taxa för återvinningscentraler och grönavfallsabonnemang. (AU 328) KS 2013-354 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Uppdaterat borgensbeslut Sydvästra Stockholmsregionens VA-verksaktiebolag (Syvab) KS/2016:186

Uppdaterat borgensbeslut Sydvästra Stockholmsregionens VA-verksaktiebolag (Syvab) KS/2016:186 TJÄNSTESKRIVELSE 2016-05-09 Kommunstyrelsen Percy Carlsbrand Ekonomichef Telefon 08-555 01010 percy.carlsbrand@nykvarn.se Uppdaterat borgensbeslut Sydvästra Stockholmsregionens VA-verksaktiebolag (Syvab)

Läs mer

Ekonomiska konsekvenser Beslutet har inga direkta ekonomiska konsekvenser för Nykvarns kommun.

Ekonomiska konsekvenser Beslutet har inga direkta ekonomiska konsekvenser för Nykvarns kommun. TJÄNSTESKRIVELSE Kommunstyrelsen Sofia Forsberg Samhällsplanerare 08-555 010 28 sofia.forsberg@nykvarn.se Remissvar på SLL:s förslag till klimatfärdplan 2050 för Stockholmsregionen KS/2017:307 Förvaltningens

Läs mer

Ramförändringar i budget Vård- och omsorgsnämnden

Ramförändringar i budget Vård- och omsorgsnämnden TJÄNSTESKRIVELSE 2018-05-15 Percy Carlsbrand Ekonomichef 08-555 010 10 percy.carlsbrand@nykvarn.se Ramförändringar i budget 2018 - Vård- och omsorgsnämnden KS/2018:265 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer