Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 27 januari 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 27 januari 2015"

Transkript

1 Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 27 januari 2015 Deltagare: Jordbruksverket: Sara Gabrielsson, Jackis Lannek, Göran Ekbladh KRAV: Paula Quintana Fernandez LRF/NR: Magdalena Presto (anteckningar) SMAK: Anna Hultgren Kiwa: Marianne Hellbe Ekologiska lantbrukarna: Marianne Schönning Föreningen för ekologisk fjäderfäproduktion: Åsa Odelros Svenska Ägg: Charlotte Norrman Oredsson 1. Kommande möten: Referensgruppsmöte RCOP preliminärt/kalibreringsmöte/extra möte februari 2015 Efter kalibreringsmöte 4 februari mars 2015 RCOP mars 4 november 2015 Efter kalibreringsmöte 14 oktober 2015 Att göra Fråga internationella kontakter hur man hanterar frågan om vilken karenstid som ska gälla för nötkreatur när certifikatet dragits tillbaka. Återkomma med underlag inför kalibreringsmötet 4/2 och referensgruppmötet den 25/2 för diskussion. Återkoppling på frågan om tillämpningsförslag om viktangivelse vid uppfödning av slaktkycklingar samt behovet av nationella regler för ekologiska föräldradjur för slaktkyckling efter RCOP-mötet 3-4 februari. Formulera sammanfattning och förslag på tillämpning för frågan om utrymmeskrav för utgångshål mellan stall och veranda, för ekologiska slaktkycklingar, och skicka till Magdalena Ansvarig person Jackis Lannek Marianne Schönning Göran Ekbladh Paula Quintana Fernandez 2. Fastställande av föregående minnesanteckningar, Marianne Schönnings synpunkter som inkommit via mail efter mötet lades till minnesanteckningarna som sedan fastställdes. 3. Återkoppling Formulera skrivelse till RCOP: Jackis Lannek har skickat ut för kännedom till referensgruppen med möjlighet att ge synpunkter på den skrivelse som hon ska skicka in till RCOP. Skrivelsen avser svårigheter med vad som i olika länder anses som reglerat/oreglerat i förordningen, tillämpningsförslag om utrymmeskrav för sugga och smågrisar, tillämpningsförslag om viktangivelse vid uppfödning av slaktkycklingar samt behovet av nationella regler för ekologiska föräldradjur för slaktkyckling. Förhoppningsvis lyfts frågan på RCOP-mötet 3-4 februari.

2 Formulera förslag till tillämpning angående utrymmeskrav för utgångshål mellan stall och veranda, för ekologiska slaktkycklingar: Paula Quintana Fernandez redogjorde för det förslag man tagit fram som underlag för diskussion på dagens möte. Enligt förordningen gäller att byggnader för fjäderfä ska vara försedda med utgångshål om en sammanlagd längd av minst 4 m per 100 m 2 av den tillgängliga byggnadsytan. I Sverige har vi tillämpat att detta mått är det som gäller för hålen i den vägg som går direkt till betet. Men för utgångshål mellan stall och veranda saknas angivelsemått i förordningen. När det gäller värphöns tillämpas det mått som anges i svensk lag SJVFS 2010: kap. D.v.s. 2,0 meter totalt per 1000 höns. I Kommissionens förslag till ny eko-förordning anges istället 2,0 m per 100 m 2 av byggnadens yta. Förslag till tillämpning: Längdmått på utgångshål från stall till veranda är oreglerat i förordningarna för ekologisk produktion och i svensk djurskyddslag. Vid rådgivning och särskilt vid nybyggnation bör man ta hänsyn till förslaget om 2,0 m per 100 m 2 (enligt förslag till ny eko-förordning). För att beräkningen av byggnadens yta ska vara likvärdig hos alla producenter, även när de väljer att ha större utrymme för sina djur, ska denna räknas på minimiytan som krävs för det antal djur som finns i flocken. Detta gäller vare sig det handlar om utgångshålen mellan stall och veranda eller mellan veranda/sluss och bete. Slutsats: Referensgruppen antog förslaget. 4. RCOP 3-4 februari. Göran Ekbladh redogjorde kortfattat för de frågor som ska tas upp på RCOP-mötet. - Gammal fråga om förändring av importsystemet från ekvivalens-överensstämmelse. Sverige har redan en ståndpunkt om att man bör utveckla systemet för ekvivalens (likvärdighet) istället för att gå över till överensstämmelse. - IRM Organic: Informationspunkt för kontrollorgan om verktyg för riskbedömning och elektroniska certifikat för importerade produkter. - EGTOP: information/uppdatering om arbete och EGTOP:s mandat. Synpunkt från Marianne Schönning: Efterfrågar tillgång till dagordningen för RCOP-möten och information om EGTOP:s mandat. Jackis Lannek meddelade att dokument över dagordning ska skickas ut till referensgruppen. Information om mandat och vilka som ingår finns på Kommissionens hemsida. Göran kompletterade med att det absolut är möjligt för Jordbruksverket att skicka ut informationsmaterial från RCOP, när sådant finns. 5. Skrivelse till RCOP. Frågan behandlade under återkoppling, punkt 3. En fråga uppkom angående när vi kan förvänta oss svar angående frågorna som rör slaktkyckling? Jackis meddelade att om frågan diskuteras på RCOP-mötet så kommer informationen med Kommissionen minnesanteckningar. Annars skickas skriftliga svar senare. Jackis skickar också ut avidentifierade rapporter från RCOP-mötet.

3 6. Utgångshål mellan stall och veranda för ekologisk slaktkyckling. Frågan behandlade under återkoppling, punkt 3 7. Vilken karenstid ska gälla för nötkreatur när certifikatet dragits tillbaka? (fråga och underlag från KRAV) Paula Quintana Fernandez redogjorde kortfattat för bakgrunden till frågan och det förslag som inkommit. För en mjölk- eller nötköttsproducent som vars certifikat dras tillbaka och som sedan rättar till den avvikelse hen gjort är det oklart när kött och mjölk åter kan säljas som ekologiska. Varken förordning 834/2007 eller förordning 889/2008 tar upp vad som ska hända om certifikatet återkallas för ett eller flera djur. Det är tydligt i artikel 38.1/2008 att den gäller när djur införlivas i företaget. Vad som ska hända med djur vars certifikat återkallats (underkänts) regleras inte i förordningen. Det ger en möjlighet att för Sverige att inte tillämpa regeln om att nötkreatur ska genomgå en kvalificeringstid på ¾ av livet, utan låta den vara 6 månader för mjölkproduktion och 1 år för köttproduktion. Att i övrigt låta de omställningstider som artikel 38.1 nämner också gälla som kvalificeringstider bedömer jag som rimligt, men att tillämpa 3/4 av livet regeln för nötkreatur leder till en oproportionerligt hård sanktion för den som har nötkreatur. Förslag till tillämpning: Om en djurproducent får sitt certifikat återkallat för ett eller flera djur så ska de genomgå en ny kvalificeringstid innan kött eller mjölk kan säljas som ekologiska igen. Den kvalificeringstiden ska motsvara artikel 38.1 i förordning 889/2008 med undantag för kött från nötkreatur och hästdjur där kvalificeringstiden alltid ska vara 1 år och aldrig ¾ av livet. Många frågor uppkom t.ex. om när (vid vilka situationer) det blir aktuellt, om certifieringsorganen istället för att dra tillbaka certifikatet kan avmärka djuret och hur man göra i andra länder. Slutsats: Referensgruppen bestämde att avvakta i frågan tills vi undersökt hur detta hanteras i andra länder. Marianne Schönning och Jackis Lannek fick i uppgift att fråga sina internationella kontakter hur man hanterar det och återkommer med information/diskussionsunderlag kring det till referensgruppens nästa möte och också inför nästa kalibreringsmöte. 8. Informationspunkt EPOK Magdalena (med information från Eva Salomon) berättade om att EPOK blivit erkända som nationell plattform till TP Organics. TP Organics är en plattform för ekologisk livsmedel- och jordbruksforskning där man med ett brett perspektiv integrerar näring, forskning och utveckling med potential för ekologiska produktionssystem. EPOK kan numer alltså delta som representant vi mötet för strategisk forskning och innovation på BIOFACH i februari EPOK kan också hålla kontakt och komma med inspel kring arbetet med Horizon 2020 arbetsprogram. 9. Eko och konventionella slaktsvin gödsel i samma brunn (fråga och underlag från SMAK)

4 Anna Hultgren redogjorde för frågeställning och underlag. Slaktsvinsproducent som har gård med två stall varav det ena byggs om till EU-grisar (slaktsvin). Det andra stallet går ej att konvertera och där kommer att förbli konventionella grisar(slaktsvin). Man har separata bolag för eko-grisar och konventionella grisar. Gödseln går till samma brunn. Två regler kommer i kollision: Dels att all ekologisk gödsel ska läggas på ekologisk mark (enligt art 3, 889/2008) och dels att gödsel från konventionell slaktsvinsproduktion inte får läggas på ekologisk mark enligt den svenska definitionen av industrijordbruk, d.v.s. > 50 slaktsvin på spalt (bilaga I 889/2008, factory farming). Frågeställning: Kan man tänka som med biogasen? Att man får lägga den del av gödseln som kommer från eko på eko-mark? Är definitionen av industrijordbruk >50 slaktsvin på spalt verkligen rätt? Synpunkt från Åsa Odelros: Det har funnits och finns parallellfall inom ekologisk äggproduktion, dock rör det sig då om fastgödsel. Där krävs åtskillnad av gödselhögarna för att få godkänt, blandas gödseln från eko-höns och burhöns får man avvikelse. Samma princip borde gälla även för andra djurslag. Synpunkt från Paula Quintana Fernandez: Anser att om man blandar gödsel är en trovärdighetsfråga, risk för att trovärdigheten minskar. Synpunkt från Anna Hultgren: Vad gäller definitionen på industrijordbruk, var/när har det fastställts vilken definition som ska gälla? Göran Ekbladh informerade om att det diskuterades och definierades redan tidigare än Synpunkt från Marianne Schönning: Vad gäller biogas är ju det välkomnande att kunna blanda substrat från både konventionellt och eko och att man får lägga den del av gödseln som kommer från eko på eko-mark, eftersom det ju handlar om gemensamhetsanläggningar. Frågan uppkom om detta i så fall även ska vara relevant vad gäller GMO? Slutsats: Referensgruppen ansåg att vi inte bör hantera frågan om gödsel från eko och konventionell slaktsvinsproduktion i samma gödselbrunn, som biogasfrågan. Snarare bör det hanteras som en avvikelse mot artikel 3. Gödseln ska särskiljas. Alltså samma förutsättningar som råder för fjäderfä. 10. Användbar yta i slaktkycklingstall (fråga och underlag från Krav) Paula Quintana Fernandez redogjorde för frågeställning och förslag till tillämpning. Enligt tidigare förtydligande räknas den användbara ytan i slaktkycklingstall som att 1600 kvm gäller den tillgängliga ytan för djuren. D.v.s. personalrum, korridorer och dylikt räknas inte in i denna. Men en följdfråga gällande denna yta har nu uppstått. Hur ska man tolka användbara ytan? Är det ytan där djur finns på vid varje enskilt tillfälle eller den totala ytan där djur skulle kunna finnas på samtidigt. D.v.s. om man har ett stall med 4 rum och ett flöde som innebär att ett av rummen alltid är tomt. Kan den användbara ytan räknas på de 3 rummen i användning vid varje enstaka tillfälle. Eller måste även det tomma rummet räknas in?

5 Det ursprungliga syftet med regeln är att inte för många djur ska hållas i en och samma byggnad. Förordningen innehåller dock redan begränsning på gruppstorlek. Den tillämpning som föreslås skulle underlätta till ett bättre flöde i produktionen och en bättre särhållning/indelning av grupper ifall startstall blir tillåtet, även i den svenska tolkningen. Då hindrar inte just måttet 1600 kvm att de byggs ändamålsenliga stallar. Förslag till tillämpning: Den maximala ytan som är under användning vid varje enstaka tillfällen är den som ska beräknas. D.v.s. om ett av rummen ständigt är tomt, ska den inte räknas in. Några synpunkter som uppkom: Definitionen av den användbara ytan känns otydlig. Kan översättningen av svenska förordningstexten ge utrymme för tolkning? Förslaget till tillämpning bygger också in en svårighet för producenten att man måste hålla ett rum tomt hela tiden. Man har i nya förordningen föreslagit att ta bort 1600 kvm och därför kan det finnas anledning att ta med detta i beaktning. Slutsats: Referensgruppen kom fram till att den användbara ytan är den ytan man har förprövat för och är den ytan där det finns möjlighet att hålla kycklingar på. 11. Gödsel från djur som fått GM-foder Fundering om denna fråga var avklarad från ett tidigare möte. Konstaterar att gödselfrågan är en bomb för hela eko-produktionen. Många olika syner på detta mellan medlemsländerna. Det finns både fördelar och nackdelar och Sverige ligger långt fram i frågan och tillåter t.ex. konventionell gödsel i eko-produktionen. Frågan om gödsel från djur som ätit GM-foder är svår. Magdalena informerade om att referensgruppen vid mötet den 5/11-14 kom fram till att vi tillsvidare får låta hållas i frågan och att Sverige får ligga på och agera pro-aktivt med frågan i arbetet med nya förordningen. Slutsats: Sverige får förvalta frågeställningen när det är dags att diskutera detaljfrågor i nya förordningen för ekologisk produktion. 12. Informationspunkt: Analys av tungmetaller från matavfall Göran Ekbladh informerade om att det i bilaga I (889/2008) ställs krav på analys av tungmetaller från matavfall (som används t.ex. i biogasanläggningar). Eftersom materialet är ofta blandningar av matavfall, gödsel och andra substrat blir det svårt om man ska ställa krav endast på enstaka delar. Jordbruksverket har fått in ett förslag från en anläggning om att man skulle kunna uppskatta hur mycket av substratet som kommer från matavfall, för att kunna uppfylla kraven på analys av tungmetaller. Det fungerar inte bra med gränsvärden bara för enstaka substrat och bilaga I i 889/2008 är i mångt och mycket väldigt inkonsekvent. Göran menade att det är viktig att Jordbruksverket får med detta i sin skrivelse, och även få in fler synpunkter på saker som inte är konsekvent i bilagan.

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 25 februari 2015

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 25 februari 2015 Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 25 februari 2015 Deltagare: Jordbruksverket: Sara Gabrielsson, Jackis Lannek KRAV: Paula Quintana Fernandez LRF/NR: Magdalena Presto (anteckningar) SMAK: Anna

Läs mer

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 16 oktober 2015

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 16 oktober 2015 Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 16 oktober 2015 Deltagare: Jordbruksverket: Göran Ekbladh,, Ann-Charlotte Franzén LRF/NR: Magdalena Presto (anteckningar) KRAV: Eva-Lena Rådberg SMAK: Christina

Läs mer

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 5 november 2014

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 5 november 2014 Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 5 november 2014 Deltagare: Jordbruksverket: Göran Ekbladh, Sara Gabrielsson, Jackis Lannek KRAV: Paula Quintana Fernandez LRF/NR: Magdalena Presto (anteckningar)

Läs mer

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 5 juli 2017

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 5 juli 2017 Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 5 juli 2017 Deltagare: Jordbruksverket: Jackis Lannek, Ann-Charlotte (Lotta) Franzén, Ida Elgåsen LRF: Mattias Gotting LRF/NR: Magdalena Åkerfeldt (anteckningar)

Läs mer

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 15 december 2015

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 15 december 2015 Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 15 december 2015 Deltagare: Jordbruksverket: Jackis Lannek, Ann-Charlotte (Lotta) Franzén, Göran Ekbladh LRF/NR: Magdalena Presto (anteckningar) KRAV: Paula Quintana

Läs mer

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 24 oktober 2017

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 24 oktober 2017 Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 24 oktober 2017 Deltagare: Jordbruksverket: Jackis Lannek, Sara Gabrielsson, Göran Ekbladh, Lotta Franzén, Ida Elgåsen LRF: Mattias Gotting LRF/NR: Magdalena

Läs mer

Ärenden som hanterats i Jordbruksverkets referensgrupp för EU-frågor ekologisk produktion, utan åtgärd eller förändring i tillämpning

Ärenden som hanterats i Jordbruksverkets referensgrupp för EU-frågor ekologisk produktion, utan åtgärd eller förändring i tillämpning Ärendelista Ärenden presenteras i omvänd kronologisk ordning, baserat på senaste referenshänvisning. Referenshänvisningen Minnesanteckningar avser anteckningar förda vid möten inom Jordbruksverkets referensgrupp

Läs mer

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 9 maj 2017

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 9 maj 2017 Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 9 maj 2017 Deltagare: Jordbruksverket: Göran Ekbladh, Jackis Lannek, Ann-Charlotte (Lotta) Franzén LRF: Mattias Gotting LRF/NR: Magdalena Åkerfeldt (anteckningar)

Läs mer

Minnesanteckningar från extra referensgruppsmöte 31 augusti 2017

Minnesanteckningar från extra referensgruppsmöte 31 augusti 2017 Minnesanteckningar från extra referensgruppsmöte 31 augusti 2017 Deltagare: Jordbruksverket: Anne-Charlott Franzén, Sara Gabrielsson, Göran Ekbladh SMAK AB: Agneta den Braver Föreningen för ekologisk fjäderfäproduktion:

Läs mer

Regelverket inom ekologisk produktion

Regelverket inom ekologisk produktion Regelverket inom ekologisk produktion www.jordbruksverket.se/ekoregler www.ifoam.org www.organic-farming.eu ann-marie.dock-gustavsson@jordbruksverket.se niels.andresen@jordbruksverket.se Disposition Regelverket

Läs mer

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 21 september 2017

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 21 september 2017 Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 21 september 2017 Deltagare: Jordbruksverket: Jackis Lannek, Sara Gabrielsson, Göran Ekbladh, Lotta Franzén Livsmedelsverket: Viveka Larsson LRF: Mattias Gotting

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 15 januari 2015

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 15 januari 2015 Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 15 januari 2015 Deltagare: Jordbruksverket: Sara Gabrielsson, Jackis Lannek, Göran Ekbladh KRAV: Kjell Sjödahl Svensson, Paula Quintana Fernandez LRF/NR: Magdalena

Läs mer

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 27 februari 2017

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 27 februari 2017 Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 27 februari 2017 Fastställda via e-post 14 april 2017 Deltagare: Jordbruksverket (även anteckningar): Jackis Lannek, Ann-Charlotte (Lotta) Franzén, Heidi Mägi,

Läs mer

Så använder du regelverket för ekologisk produktion

Så använder du regelverket för ekologisk produktion Så använder du regelverket för ekologisk produktion Jackis Lannek Disposition Om regelverket Mål och generella principer Omställning Ekologisk växtodling Ekologisk animalieproduktion Dokumentation och

Läs mer

Foto: Åsa Odelros Foto: Uffe Andersson Starta eko Ägg Jordbruksinformation 4 2012

Foto: Åsa Odelros Foto: Uffe Andersson Starta eko Ägg Jordbruksinformation 4 2012 Foto: Åsa Odelros Foto: Uffe Andersson Starta eko Ägg Jordbruksinformation 4 2012 Börja med ekologisk äggproduktion Text och foto: Åsa Odelros, Åsa Odelros AB om inte annat anges Att producera ägg ekologiskt

Läs mer

Rapport Enkät om förslag till ändring av KRAVs regler för djurhållning

Rapport Enkät om förslag till ändring av KRAVs regler för djurhållning 2015-03-30/Eva-Lena Rådberg Rapport Enkät om förslag till ändring av KRAVs regler för djurhållning Sammanfattning Mjölkkor 74% anser att beteskravet är viktigt för mjölkens mervärde. 60 % av producenterna

Läs mer

Reglerna i remissen inte är i ordningsföljd vad gäller numrering. Placeringen är dock rätt.

Reglerna i remissen inte är i ordningsföljd vad gäller numrering. Placeringen är dock rätt. Fjäderfä Läsinstruktion Detta är förslaget till nya regler för delavsnitt Fjäderfä i kapitel 5, Djurhållning. Observera att numreringen av reglerna ännu inte är klar. Istället har vi har valt att behålla

Läs mer

Remiss, förslag till nya regler i kapitel 16 Import och införsel:

Remiss, förslag till nya regler i kapitel 16 Import och införsel: 1 februari 2016 Remiss, förslag till nya regler i kapitel 16 Import och införsel: - Korrigering av tilläggskrav för animalieproduktion Svara senast 31 mars till regler@krav.se Hjälp oss att göra våra regler

Läs mer

Hjälp oss göra våra regler bättre!

Hjälp oss göra våra regler bättre! Remiss, nya regler för slakt, kapitel 10, få ändringar i djurreglerna, kapitel 5 Svara senast 31 mars 2013 Svara till regler@krav.se Hjälp oss göra våra regler bättre! KRAVs styrka är en bred förankring

Läs mer

EKOHUSDJURSKURS. Anskaffning av djur ProAgria 2015

EKOHUSDJURSKURS. Anskaffning av djur ProAgria 2015 EKOHUSDJURSKURS Anskaffning av djur ProAgria 2015 Ekologiska djur Skall i regel härstamma från ekologisk produktion => inga begränsningar på anskaffning (gällande antal eller ålder) när djurens omläggningsskede

Läs mer

Bevakning av regeländringar i EUförordningen

Bevakning av regeländringar i EUförordningen Bevakning av regeländringar i EUförordningen -uppdrag av referensgrupp fjäderfä i KRAVs pågående översyn av regler för djurhållning Åsa Odelros AB Åsa Odelros Österåkersvägen 21 810 40 HEDESUNDA 0706-97

Läs mer

Regelverket inom ekologisk produktion

Regelverket inom ekologisk produktion Regelverket inom ekologisk produktion Jackis Lannek Avdelningen för djurskydd och hälsa, Jordbruksverket jackis.lannek@jordbruksverket.se www.jordbruksverket.se www.ifoam.org http://ec.europa.eu/agriculture/organic

Läs mer

Hjälp oss att göra våra regler bättre!

Hjälp oss att göra våra regler bättre! Remiss, förslag till nya regler för Djurhållning, kapitel 5 2015-01-30 Svara senast 31 mars 2015 Svara till regler@krav.se Hjälp oss att göra våra regler bättre! KRAVs styrka är vår breda förankring bland

Läs mer

RAPPORT Datum för utfärdandet

RAPPORT Datum för utfärdandet Utredande veterinär RAPPORT Datum för utfärdandet Utdelningsadress Ortsadress (postnummer och postort) Telefonnummer (även riktnummer) Skickas till länsveterinären. Länsstyrelsen vidarebefordrar en kopia

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid fysiskt möte med Jordbruksverkets referensgrupp för ekologisk produktion den 2 februari 2016

Minnesanteckningar förda vid fysiskt möte med Jordbruksverkets referensgrupp för ekologisk produktion den 2 februari 2016 Minnesanteckningar förda vid fysiskt möte med Jordbruksverkets referensgrupp för ekologisk produktion den 2 februari 2016 Närvarande: Monika Schere, Näringsdepartementet Maria Dirke och Marianne Schönning,

Läs mer

Ekologisk mjölk- och grisproduktion

Ekologisk mjölk- och grisproduktion Ekologisk mjölk- och grisproduktion Introduktionskurs för rådgivare Linköping, 2015-10-13 Niels Andresen Jordbruksverket Box 12, 230 53 Alnarp niels.andresen@jordbruksverket.se 040-415216 Utvecklingen

Läs mer

Nationellt stöd finansieras helt genom den svenska budgeten. Du kan få nationellt stöd om du

Nationellt stöd finansieras helt genom den svenska budgeten. Du kan få nationellt stöd om du Nationellt stöd 2018 Har du ett lantbruk i stödområde 1-5 så kan du söka nationellt stöd. Stödet ska kompensera dig för långa avstånd och för att klimatet påverkar din produktion. Villkor för nationellt

Läs mer

Omläggning till ekologisk äggproduktion Skövde 2011-01-27. Åsa Odelros

Omläggning till ekologisk äggproduktion Skövde 2011-01-27. Åsa Odelros Omläggning till ekologisk äggproduktion Skövde 2011-01-27 Åsa Odelros Omläggning till ekoäggproduktion Anmäl till KRAV Planera foder, utevistelse och bete Anpassa byggnaden efter ekologiskt regelverk NEJ

Läs mer

djurhållning Med KRAV på grönbete tema:

djurhållning Med KRAV på grönbete tema: tema: djurhållning Med KRAV på grönbete Det är sommar och smågrisarna busar med varandra i gröngräset medan suggorna bökar i jorden eller tar sig ett gyttjebad. På en annan gård går korna lugnt och betar.

Läs mer

Dagordning 2015-04-29

Dagordning 2015-04-29 Dagordning 2015-04-29 Bakgrund till projektet Presentation av resultaten: energieffektivisering potentialen energinyckeltal utbildning och kalibrering av energikartläggare På gång inom Greppa Näringen

Läs mer

Vägledning BAT-slutsatser

Vägledning BAT-slutsatser Vägledning BAT-slutsatser Johannes Eskilsson, Teresia Persson Vaxtnaring@jordbruksverket.se Jordbruksverket IED och nya BAT-slutsatser BAT-slutsatser för intensiv uppfödning av fjäderfä eller gris Publicering

Läs mer

FAKTABLAD. Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER

FAKTABLAD. Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER FAKTABLAD Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER Ekologiska livsmedel - Maträtt sida 2 Ekologiska livsmedel - Maträtt Här beskriver vi ekologisk produktion av mat. Det finns många varianter av matproduktion

Läs mer

Nationella riktlinjer för ekologisk produktion

Nationella riktlinjer för ekologisk produktion Nationella riktlinjer för ekologisk produktion Version 2_2016-01-15 Nationella riktlinjer, version 2 Denna uppdaterade version av nationella riktlinjer för ekologisk produktion, NR version 2_2016-01-15

Läs mer

Sandra Engström Skickat: den 20 april :16

Sandra Engström Skickat: den 20 april :16 Från: Sandra Engström Skickat: den 20 april 2018 09:16 Till: Sandra Engström Kopia: Maria Durling Ämne: Remiss SJVFS 2006:37 D.nr. 3.4.16-05460/2018 Bifogade filer:

Läs mer

Synpunkter från Ekologiska Lantbrukarna på EUs kommande översyn av det ekologiska regelverket dnr L2013/673/ELT

Synpunkter från Ekologiska Lantbrukarna på EUs kommande översyn av det ekologiska regelverket dnr L2013/673/ELT 2013-03-20 Landsbygdsdepartementet.landsbygdsdeprtementet.registrator@regeringskansliet.se Synpunkter från Ekologiska Lantbrukarna på EUs kommande översyn av det ekologiska regelverket dnr L2013/673/ELT

Läs mer

Denna konsekvensutredning följer Tillväxtverkets mall.

Denna konsekvensutredning följer Tillväxtverkets mall. 1(5) KONSEKVENS- UTREDNING Dnr 19-5984/12 2012-07-09 Miljöersättningsenheten Konsekvensutredning med anledning av förslag till ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2007:42) om kompensationsbidrag,

Läs mer

Jordbruksinformation10 2013. Starta eko Kyckling

Jordbruksinformation10 2013. Starta eko Kyckling Jordbruksinformation10 2013 Starta eko Kyckling Starta eko kyckling Text och foto: Åsa Odelros Kyckling är mager och nyttig mat och konsumtionen av kycklingkött ökar stadigt. De ekologiska kycklingarna

Läs mer

Ekologisk djurproduktion

Ekologisk djurproduktion Ekologisk djurproduktion Introduktionskurs för rådgivare Uppsala, 2016-01-20 Niels Andresen Jordbruksverket Box 12, 230 53 Alnarp niels.andresen@jordbruksverket.se 040-415216 Mjölk loket i den ekologiska

Läs mer

För dig som har värphöns gäller avsnitten 5.1 och 5.5 i kapitel 5 Djurhållning tillsammans med kapitel 2, 3 och 4 i KRAVs regler.

För dig som har värphöns gäller avsnitten 5.1 och 5.5 i kapitel 5 Djurhållning tillsammans med kapitel 2, 3 och 4 i KRAVs regler. Egenkontroll Äggproduktion 2016 Detta är en checklista för dig som har KRAV-certifierad äggproduktion. Här har vi samlat de viktigaste reglerna ur kapitel 5 Djurhållning som berör din produktion. Du kan

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 16.10.2002 KOM(2002) 561 slutlig Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EEG) nr 2092/91 om ekologisk produktion av jordbruksprodukter

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 24.5.2017 L 135/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2017/880 av den 23 maj 2017 om bestämmelser för användningen av ett MRL-värde som fastställts för en farmakologiskt

Läs mer

Reglerna i remissen inte är i ordningsföljd vad gäller numrering. Placeringen är dock rätt.

Reglerna i remissen inte är i ordningsföljd vad gäller numrering. Placeringen är dock rätt. Gris Läsinstruktion Detta är förslaget till nya regler för delavsnitt Gris i kapitel 5, Djurhållning. Observera att numreringen av reglerna ännu inte är klar. Istället har vi har valt att behålla gällande

Läs mer

Svensk forskningsagenda för ekologiskt lantbruk 2013

Svensk forskningsagenda för ekologiskt lantbruk 2013 Svensk forskningsagenda för ekologiskt lantbruk 2013 Forskning om ekologisk produktion Alnarp 6 mars 2013 Maria Wivstad EPOK Centrum för ekologisk produktion och konsumtion, SLU maria.wivstad@slu.se *

Läs mer

Egenkontroll Slaktkycklingproduktion

Egenkontroll Slaktkycklingproduktion Egenkontroll Slaktkycklingproduktion 2016 Detta är en checklista för dig som har KRAV-certifierade slaktkycklingar. Här har vi samlat de viktigaste reglerna ur kapitel 5 Djurhållning som berör din produktion.

Läs mer

Lantbrukscertifierade: logga in och rapportera produktionsuppgifter i Mitt KRAV

Lantbrukscertifierade: logga in och rapportera produktionsuppgifter i Mitt KRAV Lantbrukscertifierade: logga in och rapportera produktionsuppgifter i Mitt KRAV Du ska årligen lämna uppgifter om din produktion till KRAV och säkerställa att de är aktuella och korrekta. Det kan göras

Läs mer

Utredning och ändringsförslag kring utrymmesmått för nötkreatur och får/get i KRAV-produktion

Utredning och ändringsförslag kring utrymmesmått för nötkreatur och får/get i KRAV-produktion Utredning och ändringsförslag kring utrymmesmått för nötkreatur och får/get i KRAV-produktion Uppdragsgivare: Kontaktperson: Utredningen sammanställd av: KRAV ekonomisk förening Paula Quintana Fernandez

Läs mer

För lantbruk eller hästverksamhet Checklista för egenkontroll och inför tillsynsbesök

För lantbruk eller hästverksamhet Checklista för egenkontroll och inför tillsynsbesök För lantbruk eller hästverksamhet Checklista för egenkontroll och inför tillsynsbesök Det här är en lista på frågor som inspektören kommer att ställa till dig vid tillsynsbesöket. Läs gärna igenom frågorna

Läs mer

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till nya föreskrifter om hästdjur som används till avel och om identitetshandlingar för hästdjur

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till nya föreskrifter om hästdjur som används till avel och om identitetshandlingar för hästdjur Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Gotlands Slagteri ABs (GSAB) krav på kvalitetssäkring i uppfödningen

Gotlands Slagteri ABs (GSAB) krav på kvalitetssäkring i uppfödningen Allmänna leveransvillkor Gotlands Slagteri ABs (GSAB) krav på kvalitetssäkring i uppfödningen Nedan följer det program i nio punkter som ligger till grund för det långsiktiga arbetet för en god djuromsorg.

Läs mer

Hjälp oss göra våra regler bättre!

Hjälp oss göra våra regler bättre! Remiss, nya regler för slakt, kapitel 10, få ändringar i djurreglerna, kapitel 5 Svara senast 31 mars 2013 Svara till regler@krav.se Hjälp oss göra våra regler bättre! KRAVs styrka är en bred förankring

Läs mer

Detta är ett särtryck från tidningen Fjäderfä nr 6-2009.

Detta är ett särtryck från tidningen Fjäderfä nr 6-2009. Detta är ett särtryck från tidningen Fjäderfä nr 6-2009. En artikel om Charlotte Norrman-Oredsson som ordförande i Svenska Ägg och en artikel från hennes egen verksamhet som äggproducent på Skea Gård /Sven

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! FAKTABLAD Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! sida 2 Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Friska

Läs mer

Gällande regelverk rörande kastrering av smågrisar

Gällande regelverk rörande kastrering av smågrisar 2012-10-23 Dnr 31-9299/12 bilaga 1 1(5) Gällande regelverk rörande kastrering av smågrisar Svensk lagstiftning Djurskyddslagen (1988:534) Av 10-11 framgår bl.a. att det är förbjudet att göra operativa

Läs mer

Ärenden som omfattas av uppdateringen

Ärenden som omfattas av uppdateringen lista aktuella förändringar version 2_2016-01-15 n som omfattas av uppdateringen Denna uppdaterade version av nationella riktlinjer för ekologisk produktion, version 2_2016-01-15 omfattar en del förändringar

Läs mer

ANMÄLAN OM DJURANTAL 2017 stöd för svin- och fjäderfähushållning, kompensationsersättningens. för ekologisk produktion

ANMÄLAN OM DJURANTAL 2017 stöd för svin- och fjäderfähushållning, kompensationsersättningens. för ekologisk produktion Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa inveerar i landsbygdsområden ANMÄLAN OM DJURANTAL 2017 öd för svin- och fjäderfähushållning, kompensationsersättningens husdjursförhöjning och

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! FAKTABLAD Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! sida 2 Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Friska

Läs mer

Djurhållning 5.4 Grisar

Djurhållning 5.4 Grisar Djurhållning 5.4 Grisar 5.4 Grisar I detta avsnitt finns de djurslagsspecifika reglerna för KRAV-certifierade grisar, som du ska följa och tillämpa tillsammans med avsnitt 5.1 (Gemensamma regler för alla

Läs mer

Checklista Gödseltillsyn

Checklista Gödseltillsyn April 2016 Checklista Gödseltillsyn Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning Besöksdatum Fastighetsägare Verksamhetsnamn Verksamhetsutövare Pers/orgnummer Adress Mejladress Telefon Verksamhet inom

Läs mer

1. Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning i primärproduktionen

1. Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning i primärproduktionen Insänds till Länsstyrelsen i ditt län 1 (5) 1. Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning i primärproduktionen Nyanmälan Ändring Avregistrering 2. Uppgifter om livsmedelsföretagaren, anläggningen/primärproduktionsplatsen:

Läs mer

Industriutsläppsverksamheter intensiv uppfödning av gris och fjäderfä

Industriutsläppsverksamheter intensiv uppfödning av gris och fjäderfä Industriutsläppsverksamheter intensiv uppfödning av gris och fjäderfä Miljötillstånd Miljörapportering (årlig) mer än 40 000 platser för fjäderfä Mer än 2 000 platser för slaktgrisar avsedda för produktion

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om frivillig organiserad hälsokontroll

Läs mer

Projektrapport. www.lansstyrelsen.se/orebro. Mjölkkor på bete, planerad kontroll 2011. Foto: Thomas Börjesson. Publ. nr 2012:3

Projektrapport. www.lansstyrelsen.se/orebro. Mjölkkor på bete, planerad kontroll 2011. Foto: Thomas Börjesson. Publ. nr 2012:3 Projektrapport Mjölkkor på bete, planerad kontroll 2011 www.lansstyrelsen.se/orebro Foto: Thomas Börjesson Publ. nr 2012:3 Sammanfattning Under sommaren 2011 genomförde Länsstyrelsen ett kontrollprojekt

Läs mer

Lagstiftningen som berör griskastrering

Lagstiftningen som berör griskastrering 2013-10-24 Dnr 5.2.17-10135/13 bilaga 1 1(5) Lagstiftningen som berör griskastrering Svensk lagstiftning Djurskyddslagen (1988:534) I 10-11 står bl.a. att det är förbjudet att göra operativa ingrepp på

Läs mer

VÄLKOMNA! *Motiv till särskilda ekosatsningar. *Forskningsagenda och utlysningar. *Nyckelproblem i ekologisk produktion. *Samverkan forskning-praktik

VÄLKOMNA! *Motiv till särskilda ekosatsningar. *Forskningsagenda och utlysningar. *Nyckelproblem i ekologisk produktion. *Samverkan forskning-praktik VÄLKOMNA! *Motiv till särskilda ekosatsningar *Forskningsagenda och utlysningar *Nyckelproblem i ekologisk produktion *Samverkan forskning-praktik Medverkande: Elin Röös, Eva Salomon, Anna Wallenbeck,

Läs mer

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 7 maj 2015

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 7 maj 2015 Minnesanteckningar från referensgruppsmöte 7 maj 2015 Deltagare: Jordbruksverket: Jackis Lannek, Ann-Charlotte Franzén Livsmedelsverket: Viveka Larsson LRF/NR: (anteckningar) KRAV: Kjell Sjödahl Svensson

Läs mer

Utkast föreskrifter kompensationsbidrag, miljöersättningar, miljöinvesteringar Ert Dnr /06

Utkast föreskrifter kompensationsbidrag, miljöersättningar, miljöinvesteringar Ert Dnr /06 PETER EINARSSON Tel & fax 0477 401 60 E-post peter.einarsson@ekolantbruk.se 22 december 2006 Till Jordbruksverket gunilla.kock@sjv.se Utkast föreskrifter kompensationsbidrag, miljöersättningar, miljöinvesteringar

Läs mer

Mjölkgård Köttdjur (nöt) Svin Fjäderfä Växtodling. Egen och arrenderad areal (totalt)

Mjölkgård Köttdjur (nöt) Svin Fjäderfä Växtodling. Egen och arrenderad areal (totalt) FÖR LANTBRUKARE: Checklista inför tillsynsbesök Frågor inför tillsynsbesök Uppgifter om verksamheten Inriktning på verksamhet Mjölkgård Köttdjur (nöt) Svin Fjäderfä Växtodling Annat: Antal djurenheter

Läs mer

IP STANDARD VERSION 2018:1 GILTIG FRÅN IP GRIS GRUNDCERTIFIERING. Standard för kvalitetssäkrad grisproduktion.

IP STANDARD VERSION 2018:1 GILTIG FRÅN IP GRIS GRUNDCERTIFIERING. Standard för kvalitetssäkrad grisproduktion. IP STANDARD VERSION 2018:1 GILTIG FRÅN 2018-09-01 IP GRIS GRUNDCERTIFIERING Standard för kvalitetssäkrad grisproduktion. LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG Copyright/Upphovsrätten till denna produkt tillhör

Läs mer

Restauranger och storhushåll

Restauranger och storhushåll Restauranger och storhushåll Socker Honung Mjölk Bröd Müsli Gurka Ägg Smör Du som är certifierad för restaurang och storhushåll ska också följa de allmänna reglerna i kapitel 2 och 3, samt reglerna i kapitel

Läs mer

Reglerna i remissen inte är i ordningsföljd vad gäller numrering. Placeringen är dock rätt.

Reglerna i remissen inte är i ordningsföljd vad gäller numrering. Placeringen är dock rätt. Får och Get Läsinstruktion Detta är förslaget till nya regler för delavsnitt Får och Get i kapitel 5, Djurhållning. Observera att numreringen av reglerna ännu inte är klar. Istället har vi har valt att

Läs mer

Antal förprövade platser för olika djurslag under 2014

Antal förprövade platser för olika djurslag under 2014 1(7) 215-2-2 Stabsenheten Harald Svensson Enheten för idisslare och gris Gunnar Palmqvist Antal förprövade platser för olika djurslag under 214 Jordbruksverket ställer årligen samman uppgifter om antalet

Läs mer

10.1 Slakteriets ansvar

10.1 Slakteriets ansvar Slakt Ett slakteri som är certifierat för slakt ska också följa de allmänna reglerna i kapitel 2 och 3, samt reglerna i kapitel 20. Detta kapitel innehåller: 10.1 Slakteriets ansvar 10.2 Hantering och

Läs mer

OMSORG OM MÅNGA DJUR Högt ställda krav på djuromsorgen i ekologisk produktion hur går det ihop med många djur och anställda som ska sköta dem?

OMSORG OM MÅNGA DJUR Högt ställda krav på djuromsorgen i ekologisk produktion hur går det ihop med många djur och anställda som ska sköta dem? OMSORG OM MÅNGA DJUR Högt ställda krav på djuromsorgen i ekologisk produktion hur går det ihop med många djur och anställda som ska sköta dem? ANN-HELEN MEYER von BREMEN HUR GÖR MAN EGENTLIGEN för att

Läs mer

1(6) Insändes till: Söderköpings kommun Samhällsbyggnadsnämnden 614 80 SÖDERKÖPING ANMÄLAN AVSER. VERKSAMHETSUTÖVARE Organisationsnummer/personnummer

1(6) Insändes till: Söderköpings kommun Samhällsbyggnadsnämnden 614 80 SÖDERKÖPING ANMÄLAN AVSER. VERKSAMHETSUTÖVARE Organisationsnummer/personnummer 1(6) ANMÄLAN - miljöfarlig verksamhet Jordbruk eller annan djurhållande verksamhet med mer än 100 de men högst 400 de, 1.20 C. Enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

EKOHUSDJURSKURS. ProAgria 2015 Medicinering av djur i ekoproduktion

EKOHUSDJURSKURS. ProAgria 2015 Medicinering av djur i ekoproduktion EKOHUSDJURSKURS ProAgria 2015 Medicinering av djur i ekoproduktion Användning av djurläkemedel På en ekohusdjursgård får det endast finnas läkemedelspreparat som en veterinär ordinerat. För produktionsdjur

Läs mer

Bemyndigande för föreskriftsändringen återfinns i 9 och 23 förordningen (2006:84) om foder och animaliska biprodukter.

Bemyndigande för föreskriftsändringen återfinns i 9 och 23 förordningen (2006:84) om foder och animaliska biprodukter. Jordbruksverket Diarienummer 6.7.16-9902/14 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2006:84) om befattning med animaliska biprodukter och införsel av andra produkter, utom

Läs mer

ANSÖKAN tillstånd för innesluten användning av genetiskt modifierade organismer. ANMÄLAN - om verksamhet

ANSÖKAN tillstånd för innesluten användning av genetiskt modifierade organismer. ANMÄLAN - om verksamhet ANSÖKAN tillstånd för innesluten användning av genetiskt modifierade organismer ANMÄLAN - om verksamhet Enheten för försöksdjur Läs instruktioner till hur du fyller i blanketten på sidan 5 8 innan du fyller

Läs mer

2. Uppgifter om livsmedelsföretagaren, anläggningen/primärproduktionsplatsen: Livsmedelsföretagarens namn (sökanden):

2. Uppgifter om livsmedelsföretagaren, anläggningen/primärproduktionsplatsen: Livsmedelsföretagarens namn (sökanden): Insänds till Länsstyrelsen i ditt län 1 (5) 1. Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning i primärproduktionen Nyanmälan Ändring Avregistrering 2. Uppgifter om livsmedelsföretagaren, anläggningen/primärproduktionsplatsen:

Läs mer

Taxa för verksamhet enligt djurskyddslagen

Taxa för verksamhet enligt djurskyddslagen Taxa för verksamhet enligt djurskyddslagen Fastställd av kommunfullmäktige den 18 december 2003, reviderad den 21 december 2006 och den 29 november 2007 TAXA FÖR VERKSAMHET ENLIGT DJURSKYDDSLAGEN Inledande

Läs mer

FRÅGOR OM ABP LAGSTIFTNINGEN

FRÅGOR OM ABP LAGSTIFTNINGEN FRÅGOR OM ABP LAGSTIFTNINGEN DEFINITIONER Vad skiljer definitionsmässigt en slutanvändare från en användare och de i sin tur från en naturgödselanvändare? DEFINITIONER Vad är en mellanhanteringsanläggning/

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om obligatorisk salmonellakontroll

Läs mer

Remissvar på förslag till ny EU- förordning om ekologisk produktion, dnr 4.7.21-1335/14

Remissvar på förslag till ny EU- förordning om ekologisk produktion, dnr 4.7.21-1335/14 2014-05- 08 Jordbruksverket Växt- och miljöavdelningen att. Ingrid Karlsson 551 82 Jönköping Remissvar på förslag till ny EU- förordning om ekologisk produktion, dnr 4.7.21-1335/14 Övergripande kommentar

Läs mer

Rapportering av ekologisk produktion 2017 avseende verksamheten 2016 samt av avvikelser information till kontrollorgan

Rapportering av ekologisk produktion 2017 avseende verksamheten 2016 samt av avvikelser information till kontrollorgan 2017-01-31 4.7.20-355/17 HS Certifiering AB Intertek Kiwa Sverige AB ProSanitas Certifiering AB SMAK AB Valiguard AB ControlCert Scandinavia AB Rapportering av ekologisk produktion 2017 avseende verksamheten

Läs mer

RUNNEVÅL INFORMATION TOMT NR 1. 410 770 kr Tomt, avstyckning, anslutning till vatten och avlopp grundundersökning & utsättning hus.

RUNNEVÅL INFORMATION TOMT NR 1. 410 770 kr Tomt, avstyckning, anslutning till vatten och avlopp grundundersökning & utsättning hus. TOMT NR 1 410 770 kr 1 127 kvm TOMT NR 2 412 970 kr 1 149 kvm TOMT NR 3 407 370 kr 1 093 kvm TOMT NR 4 413 870 kr 1 158 kvm TOMT NR 5 446 870 kr 1 188 kvm TOMT NR 6 474 070 kr 1 460 kvm TOMT NR 7 457 370

Läs mer

Klimatpåverkan från konsumtion och produktion av animaliska livsmedel i Sverige

Klimatpåverkan från konsumtion och produktion av animaliska livsmedel i Sverige Klimatpåverkan från konsumtion och produktion av animaliska livsmedel i Sverige Christel Cederberg Greppa Näringen Utbildning Jordbruket och klimatet Nässjö 12 mars 214 Resultat och diskussion från forskningsprojekt

Läs mer

Tillverkning, hantering och marknadsföring av produktionshjälpmedel

Tillverkning, hantering och marknadsföring av produktionshjälpmedel Tillverkning, hantering och marknadsföring av produktionshjälpmedel Tillverkning, hantering och marknadsföring av produktionshjälpmedel 197 Du som är certifierad för tillverkning och marknadsföring av

Läs mer

Skånerapporten 2017 En kartläggning av KRAV-märkt matproduktion i Skåne

Skånerapporten 2017 En kartläggning av KRAV-märkt matproduktion i Skåne Skånerapporten 2017 En kartläggning av KRAV-märkt matproduktion i Skåne Skåne är Sveriges kornbod. Här finns landets bästa jordbruksmark. Här odlas också 70 procent av Sveriges grönsaker, frukt och bär.

Läs mer

VARA KOMMUN. Anmälan av jordbruksverksamhet med animalieproduktion enligt 9 kap 6 Miljöbalken. Mil jö- oc h by g g nadsn ä m n d e n

VARA KOMMUN. Anmälan av jordbruksverksamhet med animalieproduktion enligt 9 kap 6 Miljöbalken. Mil jö- oc h by g g nadsn ä m n d e n VARA KOMMUN Mil jö- oc h by g g nadsn ä m n d e n Anmälan av jordbruksverksamhet med animalieproduktion enligt 9 kap 6 Miljöbalken 1. ADMINISTRATIVA UPPGIFTER sbeteckning: Anläggning, namn: Besöksadress:

Läs mer

Manual för att genomföra Fri som en fågel eller annan liknande utställning

Manual för att genomföra Fri som en fågel eller annan liknande utställning Manual för att genomföra Fri som en fågel eller annan liknande utställning Sammanställd av Djurens Rätt Göteborg 1 Djurens Rätt Göteborg genomförde i december 2012 en utställning på Frölunda kulturhus

Läs mer

Omläggning till ekologisk svinproduktion

Omläggning till ekologisk svinproduktion Omläggning till ekologisk svinproduktion Ingela Löfquist HS Kristianstad Tel 0708-945351 www.hush.se/l Vilka mål finns inom ekologisk svinproduktion *Växtodling och djurhållning i harmoni, integrerad produktion.

Läs mer

EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Hur kopplar kolinlagring till åtgärder inom CAP och vad vet vi om klimatåtgärder inom CAP efter 2020?

EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Hur kopplar kolinlagring till åtgärder inom CAP och vad vet vi om klimatåtgärder inom CAP efter 2020? jordbrukspolitik Hur kopplar kolinlagring till åtgärder inom CAP och vad vet vi om klimatåtgärder inom CAP efter 2020? Per Bodin, Jordbruksverket jordbrukspolitik: Historik jordbrukspolitik: De två pelarna

Läs mer

Egenkontroll Grisproduktion

Egenkontroll Grisproduktion Egenkontroll Grisproduktion Detta är en checklista för dig som har KRAV-certifierad grisproduktion. Här har vi samlat de viktigaste reglerna ur kapitel 5 Djurhållning som berör din produktion. Du kan enkelt

Läs mer

Försäljning av små mängder. Information till dig som säljer små mängder av egna primärprodukter direkt till konsument

Försäljning av små mängder. Information till dig som säljer små mängder av egna primärprodukter direkt till konsument Försäljning av små mängder Information till dig som säljer små mängder av egna primärprodukter direkt till konsument Att sälja små mängder I den här broschyren kan du som ska sälja små mängder primärprodukter

Läs mer

Kvalitetssystem och förutsättningar för ekologisk odling med biogödsel. Katarina Hansson Kvalitetsansvarig, Matavfallsanläggningar

Kvalitetssystem och förutsättningar för ekologisk odling med biogödsel. Katarina Hansson Kvalitetsansvarig, Matavfallsanläggningar Kvalitetssystem och förutsättningar för ekologisk odling med biogödsel Katarina Hansson Kvalitetsansvarig, Matavfallsanläggningar www.sysav.se Kvalitetsarbete under 20 års tid Marknaden har ställt krav

Läs mer

Sökande Person/organisationsnummer

Sökande Person/organisationsnummer BMB Bergslagens Miljö- och Byggnämnd Hällefors Lindesberg Ljusnarsberg Nora Sidan 1av 7 ANMÄLAN om miljöfarlig verksamhet, 21 Förordning (SFS 1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Djurhållning

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 28 januari 2015 Statsrådets förordning om djurenheter i vissa stöd till jordbruket Utfärdad i Helsingfors den 22 januari 2015 I enlighet med statsrådets

Läs mer

Jordbruksinformation Starta eko. ungnöt

Jordbruksinformation Starta eko. ungnöt Jordbruksinformation 2 2016 Starta eko ungnöt Foto: Mats Pettersson Börja med ekologisk produktion av ungnöt Text: Dan-Axel Danielsson, Jordbruksverket Allt fler vill köpa ekologiskt nötkött. I Sverige

Läs mer

11 Ekologisk produktion. Sammanfattning. Ekologiskt odlade arealer. Ekologisk trädgårdsodling

11 Ekologisk produktion. Sammanfattning. Ekologiskt odlade arealer. Ekologisk trädgårdsodling 165 I kapitel 11 redovisas uppgifter från KRAV om ekologisk odling inom jordbruk och trädgård samt ekologisk djurhållning. Statistik rörande miljöstöd för ekologisk odling redovisas i kapitel 9. Sammanfattning

Läs mer