Hovbalans i 5-dimensioner

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hovbalans i 5-dimensioner"

Transkript

1 Copyright 2011 KC La Pierre, RJF, MIAEP Hovbalans i 5-dimensioner Vad handlar all uppståndelse om att gå barfota i dessa dagar? Vi höra om det mer och mer. Varför? Ställ en enkel fråga, och bör du få ett enkelt svar, det är bara det att det inte är troligt i dagens komplicerade värld. Ja, jag vet att barfotavurmen har kommit och gått många gånger under åren, men den här gången är något annorlunda. I dag har vi att göra med en hästägare som har utvecklats, och med denna utveckling, kommer en vilja att öka sitt ansvar att ta direkt ansvar för sin hästs vård. Missförstå mig inte, jag är ingen barfotafanatiker. Jag är den första att medge att att skoning är här för att stanna, i en eller annan form. Behovet av skydd, bra grepp och stabilitet kommer alltid att finnas. Frågorna som uppstår är: Har vår profession och vetenskapen hållit jämna steg med dessa branchförändringar? Har vår vetenskap erbjudit en modell som effektivt kan möta kraven från dagens hästägare; de som vill ha sina hästar utan skor? Det var den typen av frågor som besvärade mig efter min utveckling av The Suspension Theory of Hoof Dynamics. Efter mina efterforskningar insåg jag att det fanns många brister I själva den grundläggande vetenskapen som vi ombeds följa. Vi kan kalla dagens hovvård för Bristfällig Naturlig Hovvård ( Imperfectly Natural Hoof Care ). Ingen av oss är trots allt perfekt. Lägg därtill domesticeringen och du förstår hur detta bristfälliga fungerar. Vi som profesionella uppmanas att praktisera inom parameterarna för naturlig hovvård och det är ett mycket stort åtagande, med tanke på den miljö vi har skapat för den moderna hästen, som definieras som domesticering. Att beskriva HPT Trim modellen och teorierna den grundar sig på ligger långt utanför ramen för denna text. Vad jag hoppas på med denna text är att erbjuda en ny inblick i Applied Equine Podiatry, en insikt som på något sätt, kan inverka positivt idin egen praktik. Till syvene och sist, oavsett om du skor eller inte, är det din förmåga att urskilja rätt tillvägagångssätt för varje enskild häst och dess fot som avgör din förmåga som hovvårdare.

2 Balans är det mest omtalade ämnet inom branchen. Det har varit föremål för livlig debatt i århundraden och med sannolikhet kommer det fortsätta vara så i decennier framöver. Mitt arbete som traditionell smed orskade mig oro över hur vi fick lära oss balansera hästen fot. Det var denna omprövning av konventionell teori som förde mig på in på en annan väg. Tack för att jag får dela med mig av det jag fann. Balansdilemmat Balans,så som det definieras inom konventionell hovslageri är till största delen baserd på antaganden; detta uttalande ska denna text försvara. Hur kan vi förväntas uppnå konsekventa, upprepningsbara resultat när vi inte har försetts med advekata verktyg? Under det senaste årtiondet har jag strävat efter att utveckla de verktyg som behövs för att svara mot de krav som dagens häst och hästägare har. Det var i utvecklingen av HPT (Hig Performace Trim) som jag fann ett lätt definierbart plan som referens, ett plan som gör det möjligt med konsekventa, upprepningsbara och önskvärda resultat. Men innan jag förklarar hur jag definierar balans, tror jag det är viktigt att vi alla har en klar uppfattning om hur man ser på balans i dagens hovslagarpraktik. Så att vi så att säga befinner oss på samma sida. Tillbakablickande studier visar att traditionell/konventionell hovblans i första hand har utvecklats med statisk mekanik som grund. Även om vi på senare år sett att vetenskapen om kinematik påverkat hur dagens hovslagare uppmanas se på foten under flygfasen av steget. Dynamisk jämnvikt som den används av dagens hovslagare beskriver fotens initla markkontakt och kommer snart att diskuteras mer i detalj. Även om ämnet för denna text är dimentionell balans, är det viktigt att du förtstår att dimentionell balans används för att skapa dynamiks jämnvikt i funktionen. Dynamisk funktionell jämnvikt gör det möjligt för rätt utförande av steget och bibehålla friska strukturer.

3 STATIKS BALANS: ETT HISTORISKT PERSPEKTIV Statisk balans eller balans i foten vid vila, beskrivs i flertal publikationer. Jag kommer att referera till text från Ross MW, Dyson SJ, Lameness in the Horse, New York, 2003, eftersom det är en ny publikation och ger senaste informationen om hur statisk balans tolkas av dagens hovslagare och veterinärer. Man medger att optimal funktion kräver optimal konformation och balans. Det är detsamma som anges i den grundläggande principen i Applied Equine Podiatry: Struktur+Funktion=Prestationsförmåga. Under århundradena har utövarna spekulerat kring föreställningar baserade på konformation och statisk balans, ofta påverkade av ras och diciplin och kommit fram till vad som inte fungerar och vad som kan orsaka problem. Många av dessa föreställningar föregår modern rörelseanalys och som nämnts tidigare i denna text, är baserad på statisk balans. Jag har läst många artiklar som har försökt att komplettera traditionell tro med data som erhållits genom modern forskning; dessa studier visar ofta motsägelser gentemot tillämpningen av traditionell geometrisk balans. Statisk balans och konformation (Modern/Traditionell) Sett från den laterala sidan bör fotleden vara rak. Den dorsala hovväggen bör vara parallell med den dorsala ytan av hovleden och, när den betraktas från sidan, bör traktvinkeln vara ungefär samma som den dorsala väggen. Hovväggens vinkel och den av hovleden till fotaxeln, sägs kunna variera, ofta hänvisas till mellan grader i framhovarna och ca 3 grader brantare i bakhovarna13. Det har funnits många teoreier som gått så långt till att föreslå att den enda rätta vinkeln för den dorsala hovväggen i framhovarna är 45 grader. Det är min ödmjuka åsikt att dessa teorier är baserade på ogrundade bevis och bara stöds av antaganden, inte evidensbaserad vetenskap. Det har föreslagits att hovens längd hos den domesticerade hästen är kopplad till hästens vikt. Däremot tyder studier på att längden på tån hos den vilda hästen är oberoende av dess vikt men att variablarna bestäms av miljön. Det kan antas att miljön sannolikt kommer att påverka den oskodda domesticerade hästen på samma sätt som den vilda hästen. Moderna texter tyder på att traktlängden hos den domesticerade hästen, skodd eller oskodd, bör vara ungefär 1/3 av tån 14 15, men återigen, i det vilda varierar detta med terrängen.

4 En tänkt linje som tudelar det tredje metakarpalbenet (cannonbone, skenbenet) bör korsa den bakre (palmar) aspekten av traktvinklarnas bäryta. Det är denna tro som lett till många hovslagares antaganden att det är en av hästskons uppgift att ge stöd. När man ser på en lateral röntgenbild, bör den dorsala hovväggen och den dorsala ytan av hovbenet, vara parallella med varandra. Vinkeln av sulans distala kant på hovbenet med den i marken sägs vara mellan 2-10 grader Det finns och har funnits teorier som hypotiserar att vinkeln som skapas av den distala kanten för P3 och marken bör vara parallel med det dorsala - palmar planet. Denna tro har främjats av de som följer den mindre traditionella vildhästmodellen. Jag kommer snart att visa mina egna slutsatser i fråga om denna vinkel. Sett från en dorsal-palmar röntgen vy bör en linje som tudelar metakarpalbenet och foten, så att foten är ungefär symmetriskt på var sida om linjen. Den mediala trakten är ofta brantare än den laterala, så att den mediala också är kortare än den laterala väggen. En linje som dras mellan två jämförbara punkter på kronbandet bör vara parallel med markytan av foten. Den distala falangens led (hovleden) bör centreras over markytan av foten. Falangernas ledutrymme i benet bör vara symmetriska. Sett från markytan bör bredd och längd på framhovarna vara ungefär lika. Det föreslås också att de kan vara något bredare än långa. Den bakre hoven är genomgående något längre än bred. Överrullningens brytpunkt bedöms bäst från markytan och bör placeras i centrum av tån. Den ideala platsen för överrullningen i dorsopalmar axeln (axel tå-bakåt) är omtvistad. I traditionellt verkade och skodda hästar är överrullningen placerad på den linje där den främre hovväggen skär i marken. Med hovväggen som referenspunkt bör överrullningen placeras mellan den främre kanten av hovväggen och lamellranden. Åtegigen, jag vill klargöra att det detta avsnitt är en genomgång av traditionell statisk balans och inte enligt HPT modellen som följer straxt. Förhållandet mellan strålens longitudella (längsgående) axel och den hos hovbenet (P3) förblir relativt konstant jämfört med resten av markytans strukturer.

5 Den mediala och laterala markytan av foten är symetriska runt strålspetsen, fastän med svag asymmetri med ungefär 5 % vidare på laterala sidan ses som något fördelaktigt. Denna assymmetri visar sig i kronranden som en brantare medial hovvägg. Sulan bör vara konkav. Strålens bredd bör vara minst 50% till 67 % av dess längd och den trakternas viktbärande yta bör sammanfalla med strålens bredaste del. DYNAMISK BALANS Att påstå att dagens utövare implementerar dynamisk balans baserat på moderna upptäckter är något överskattat. De motsägelser som dessa rörelseanalyser exponerat kan i själva verket bli orsak till förvirring. Begreppet dynamisk balans är inte ny. I slutet av 1800-talet var det stora intresset att finslipa travhästens steg. Detta visas av publicerade verk som demonstrerar skoning för att förhindra gångartsproblem såsom speedycutting, knee hitting, cross firing, forging and overreaching. Statisk balans, även om den anses viktig, lämnades ofta utan anseende eller åtminstone placerad som kommande i andra hand till dynamisk balans. Även om termen dynmaisk jämnvikt inte användes, för att uppnå de önskade resultaten, skulle det ofta leda till det som idag definieras som dynamisk balans. Modern hovslagarvetenskap definerar dynamisk medila/lateral balans när båda traktytorna slår i marken samtidigt och fotens brytpunkt, överrullning sker över mitten, center, över tån. 11, 12 Dynamisk dorsal/palmar balans uppnås när trakterna landar lätt före tån eller om tåtrakt landar samtidigt. Bevis har presenterats som indikerar att vanligtvis landar ena trakten före den andra. 2 Därför tror jag att det skulle vara väldigt svårt att använda obersvationer som ett sätt att uppnå dynamisk balans. Det är min övertygelse att dynamisk balans kommer att omdefinieras och kommer att inkludera att uppnå ett tillstånd av dynamisk funktionell jämnvikt. Allteftersom fortsatt forskning avslöjar hur hästens fot arbetar kommer

6 dynamisk balans att bli livskraftig och uppnåbar genom tillämpning av korrekt dimenstionell balans i kombination med rätt miljöstimulans. HPT MODELLEN (DIMENSIONELL BALANS) I århundraden har hovslagareleven fått lära sig hur man kan uppnå balans i hästens fot. Undervisningens principer har varierat kraftigt mellan lärare och skolor, och med detta lett till ett inneboende problem; en mängd svårigheter att definiera referenspunkter, vilka varit upp till eleven att tolka. Att uppnå balans kan inte jämföras med teknik eller matematik. Det är inte bara att fylla i en formel eller skiss eftersom det finns få riktiga absoulta sanningar om hästens fot. Att uppnå rätt balans beror på ens förmåga att korrekt referera till en mängd faktorer som beskrivit i den här texten. Även om dimensionell balans traditionellt listas som en absolut är det mest en misstolkning av sann balans. Hovvinkeln är ett exempel på en sådan dimensionell balans som blivit svårt misstolkad. I försök att rättfärdiga det som har tolkats som en absolut, har många olika mätinstrument utvecklats. Hovslagaren börjar förlita sig på sådana anordningar och uppfattar gradskivor, passare, hovvinkelmätare, T- squares och linjaler som medel för att uppnå absolut balans. Det är omöjligt att ange en absolut så som hovvinklen och sen förvänta sig att alla som använder ett redskap som använder odefinierade referenspunkter, att kunna åstadkomma en detsamma. En gradskiva och passare (devider) använder referenspunkter som är som är vaga; alltså vilken som helst absolut baseras enbart på användarens tolkning av dessa punkter. Exempel: passare (dividers) använder kronranden och gradskivor använder den dorsala (tå) väggen och sulan vilka alla kan avvika till den grad att det enda absoluta som kan konstateras är att inget kan mätas exakt med dessa traditionella verktyg. Vidare, traditionellt får vi lära oss att använda externa (yttre) vinklar som vägledning i att uppnå balans. Vi vet alla om vinklarna som innefattar bogbladets förhållande till hovens dorsala vägg. Är de absoluta med tanke på konforamtion och

7 felaktigheter? Hur är det med dorsla hovväggens vinkel till traktvinkeln, och hårlinjen till marken och så vidare och så vidare? Det är sant att med år av praktik och experiment så kan hovslagaren skickligt uppnå relativ balans. Det är ett uttalande som ofta används för att försvara den traditionella hovslagarpraktiken: Lämna det till experterna; det tar lång tid att lära sig vad som behövs för att uppnå rätt balans i hoven. Det finns en del hovslagare där ute som har förmågan att tolka och läsa en hov och som konsekvent kan uppnå statisk balans. De flesta av dessa hovslagare erkänner ofta att det tagit dem många år att komma till en punkt där de kan göra detta påstående men andelen av de som inte kan är övervädigande, enligt mig. Precis som vi sett en feltolkning i hur de många naturliga balansteorierna praktiseras, så har den traditionella balanseringen misstolkats i långt större utsträckning. Med så många variablar att tolka för den enskilda individen är det inte konstigt att det varit så svårt att definiera balans. Därför bör den sanna definitionen av balans vara dynamisk jämnvikt i funktionen, vilket resulterar i rätt tillväxt av strukturerna och en frisk häst. Det inneboende problemet är att den traditionella hovslagarbranchen inte klart definierar dimensionell balans och vidare inte vetenskapligt stöder vikten att etablera korrekt stimulus för rätt struktur och function. Jo, det finns riktlinjer på hur man uppnår balans; många baseras på vars och ens förmåga att visualisera det som ligger under (ben) och vad som är rätt för balans. Dr Doug Butler, författaren till The Principle of Horse Shoeing och erkänd pedagog, uttalde i Amerikas Farrier Journal att de flesta hovslagarna hade svårigheter att visualisera den inre benstrukturen och dess förhållande till hovkapseln. Jag tycker att denna anmärkning är av största betydelse. Om metoden för att fastställa balans bygger på var och ens förmåga att tolka så många variable och t.o.m experterna finner det svårt, då är min övertygelse att det finns ett inneboende problem som blivit befäst. Hur gjorde jag för att lösa dessa problem?

8 Först tog jag en långt titt på hur jag fick lära mig att etablera balans. Det fanns tre dimensioner som togs upp, vilka alla har beskrivits ovan. För att förtydliga lite mer beskriver jag dem igen. Först är medial/lateral balans: att ha samma höjd på båda trakter. Ofta används T- square metoden. Denna metod föreskriver att en linje som går over varje trakterna tudelar en linje som följer den vertikala axeln av metakarpabenet (skenbenet). Vi som hovslagare instrueras att låta hästens ben hänga fritt och visulaisera denna linje och verka trakterna därefter. Det andra som ska behandlas är Anterior/Posterior balans: Denna balans uppnås när den dorsala hovvinkeln matchar den dorsala ytan på hovleden (pastern) och den på bogblandet. Ofta uppnås detta genom att sänka eller höja trakterna. En tredje dimension är Yaw. Yaw beskrivs som rotation-balans och kommer mest in som tillämpning när man skor hasten, man önskar ha tådelen av skon centrerad med centerlinjen av foten vid markytan. Yaw tas sällan med i beräkningen när man går skolös eller i tillämpningen av den traditionella verkningen. Det bör vara lättare att förstå varför riktlinjerna för traditionell statisk balans kan vara svår att tillämpa konsekvent i praktiken med tanke på att var och en i verkligheten är felaktigt definierad. Traditionell definition dikterar att konformationen av den nedre extremiteten (hoven) dikterar distal/proximal balans (höjd) på den medial/laterala markplanet av foten och inte medila/lateral balans i sig själv. Medan konformationen på skuldran dikterar distal /proximal (höjd) balans på doral/palmar markytan av foten och inte Anterior/Posterior balans. Varför denna praxis av balansering uppståt beror sannolikt på oförmåga hos hovslagare att föreställa sig de inre strukturerna i foten; trots allt, vi har ingen röntgensyn. Med brist på förståelse av vikten av de mjuka bindvävnaderna i foten och dess inre fotvalv (inner arch) är det förståeligt varför smeden annamade statisk mekanik och balans så som vetenskapen dikterade på den tiden. Som traditionell smed kan jag förstå behovet av den förenkling som blev accepterad. Att ha definierade vinklar, vilka lätt kunde uppnås genom att avlägsna struktur är en förenkling i sig själv. Att använda sig av dorsala hovvägggen för att uppnå anterior/posterior balans har, enligt min mening, förbisett hur många hovslagare idag adresserar dorsal/palmar balans. Dagens hovslagare försöker att skapa dorsal/palmar balans men alltför ofta bara genom att inrikta sig på

9 överrullningen. Detta förbiseende har lett till en brist på respekt för trakternas placering vilket har visat sig vara av yttersta vikt. När min bok The Chosen Road introducerades inkluderade jag ett utdrag från Artistic Horseshoeing Texterna visade att idén att fästa en järnsko kanske föreslogs efter att man undersökt några gamla hovar vilka i processen av förfall av djuret de hörde till, hade naturligt, på grund av dess hårda ämne, överlevt längre än kött och även ben. Det är min mening att denna mycket förenklade bild av hästfoten har genomsyrat hovslagarvetenskapen fram till idag. Detta senare forskningspapper understryker behovet av medel för att uppnå dynamisk balans: Jämförelse i verkningsförfarandet hos sex olika hovlsgare genom kvantitativ utvärdering av röntgenbidler av hovarna. Kummer M, Gygax D, Lischer C, Auer J. Equine Hospital, VETSUISSE Faculty, University of Zurich, Zurich, Switzerland. mkummer@vetclinics.uzh.ch Abstract Att förbereda hoven och skons passform är en del av den långsiktiga stabiliteten och den atletiska förmågan hos hästar. Hovslagaren påverkar balansen i hoven bade genom verknings- och skoningsproceduren. Målet med denna studie är att undersöka och kvantifiera påverkan av hovslagaren på hovens parametrar genom verkning. Fyrtio varmblodiga hästar i åldrarna 6-12 år med mankhöjden ingick i studien. De delades in sex grupper om sex eller sju hästar vadera, skodda av en av sex hovslagare. Hovarna röntgades två gånger med hjälp av en standardiserad metod före och efter verkning. Mätningar tog från digitaliserade röntgenbilder med hjälp av en programvara. Signifikanta skillnader identifierades mellan hovslagarna för nästan alla parametrar på lateromedial röntgen- efter två verkningsförfarande i följd. Jämförande

10 resultat från båda verkningsprocedurerna, gav signifikanta skillnader, för flera hovslagare, funna på den lateromediala och dorsopalmar vyerna. Det fanns signifikanta skillnader för de flesta av de uppmätta hovarnas parameterar mellan de sex hovslagarna. Resultaten understyker det individuella inflytande hovslagare har på hovens form och balans.. (Vet J Mar; 179(3): Epub 2008 Mar 7). Med min granskning av nuvarande rådande och accepterade övertygelser, är det uppenbarligen inte långsökt att dra slutsatesen att den traditionella balansens terminologi är alltför förenklad och otillräcklig. Jag tog på mig att omdefiniera dimesionella uttryck som jag skulle använda i behandlingen av hästens fot. Det var Einstein som deinierade fyra dimensioner-höjd, längd, bredd och tid. Som ett exempel, Jag kan möta dig i hörnet av 33:e gatan (W) och 3:e (L) på 34:e vånignen (H) kl (T). Balans som den beskrivs av Einstein är också otillräcklig eftersom den inte tar häsnyn till rotaions-balans. Om vi var tvungna att gå i byggnadenin genom en svängdörr, då skulle vi behöva lägga till rotations balans i det exempel som jag använde för att definiera Einsteins dimensioner. Karuselldörren måste vara i linje med öppningen i byggnaden för oss att komma in (Y). Inom hovslagarpraxis har det medgivits att dimension av höjden på två plan är tillräcklig, när den kombineras med rotationsbalans. Kanske är detta en iakttagelse som jag är ensam om, men jag tror ärligt talat att ett mer exakt sätt att uppnå dimensionell balans i hästfoten behövs. Att använda bokstavliga definitioner på de etiketter som används i den traditionella praktiken gör det möjligt för mig att definiera en femdimensionell modell för behandlingen av hästens fot. Modellen grundar sig delvis på det plan som skapas av den mest distala ytan i det inre fotvalvet (inner arch). Fyra av dessa dimensioner bekskrevs i min bok The Chosen Road och utgör ett plan att användas som referens för de tre dimensioner som beskrivs här. De fyra dimensionerna är: (W) medial/lateral blans; (X) dorsal/palmar balans; (Y) gir eller rotationsbalans och (Z) distal/proximal balans på både den medial/laterala och dorsla/palmar panet. W Medial/Lateral balans uppnås genom att hovkapseln centreras från vänster till höger om centerlinjen av det inre fotvalvet (inner arch) och hovbenet. X Dorsal/Palmar balans uppnås genom att ha rätt trakt - och tå placering i förhållande till hovbenets axel.

11 Y Balanserad Yaw eller rotations- balans uppnås när hovkapseln är centrerad på den etablerade mittlinjen av det inre fotvalveet (inner arch) och hovben. Z Distal/proximal balans uppnås när trakt och tån plan är parallella med det etablerade levande sula planet (LSP- live sole plane), något distalt i förhållande till den livskraftig sulan Det måste vara klart att om vårt mål är att få repeterbara resultat i våra försök att uppnå statisk balans, då krävs minst fyra dimensioner. HPT Modeld (Dynamisk Balans) Dynamisk jämnvikt I HPT Modellen är mycket mer än att bara ha bottenytan av hovkapseln parallell med marken vid tidpunkten för den initala kontakten (första islaget i steget). Dynamisk balans kan bara uppnås med insikten att ge rätt stimulus är det medel med vilket vi kan uppnå dynamisk jämnvikt i fotens funktion. Dynamisk balans somd en avses i HPT modellen är detrsamma som funktionell jämnvikt i alla fotens funktioner. När dynamisk jämnvikt uppnås kommer markparallell kontakt att uppstå. Parallell markkontakt i kombination med övervägd och korrekt stimulus leder till upprätthållande och återuppbyggande av vitala strukturer och funktioner. Vad som är rätt stimulus har definierats inom Suspension Theory of hoof dynamics 6 Slutsats När jag diskuterade mitt tal, vid The International Hoof Care Summit, med Frank Lessiter, presenterade jag honom en analogy som jag använder i min undervisning I Applied Equine Podiatry. Den är ungefär så här: Ofta används flygplan för att definiera konventionell balans. Flygplanet sägs vara i balans när det är parallelt med markplanet. Måtten som anges är pitc, roll och gir; det motsvarar anterior/ posterior, medial/lateral och gir (Yaw). Detta är ett bra exempel på konventionell balans och den modell vi som hovslagare ombeds använda. Jag har dock ett problem med det här exemplet. Kontrollen av planet ligger i pilotens händer och om vid någon tidpunkt kan marken inte ses, hur behåller han balansen med marken? En enkel fråga och ett enkelt svar: Han använder

12 instrument. Frågan blir då: Vad händer om instrumenten som används inte är korrekt kalibrerade? Ett enklet svar: Han ber att han ska ha en riktigt stark känsla för riktning. Min poäng är denna, att hovkapseln är balanserad mot markplan innebär inte nödvändigtvis att instrumenten är rätt kalibrerade. Det är förhållandet mellan det epidermala skiktet (horn) till läderhuden (corium) som kommer att avgöra neurologisk funktion. Om vi kan bestämma planet för det dorsla/distala dermala skiktet (inre fotvalv) kan vi sedan balansera hovens (epidermal, horn) mot den för foten (dermal, corium, inre fot). Sedan kan vi i grund och botten kalibrera instrumenten som hästen (piloten) använder för att upprätthålla balans genom steget och funktion. Det hela börjar med att erbjuda rätt stimulans via en korrekt balanserad hovkapsel. Mina studier har visat att genom att balansera hovkapseln till inre fotvalvet ( inner arch) kommer hjälpa den att uppnå dynamisk jämnvikt av funktionerna. 19 Genom att omdefiniera den terminologi som används för att definiera balans i häsfoten, tillåter oss att bli mer exakta i vår bedömning av hovkapselns balans. Med återkomsten av rätt funktion kommer återkommer rätt strukturer. Kort uttryckt: Struktur + Funktion = Prestationsförmåga Prestationsförmåga uppnås när varje vävnadsstruktur är kapabel att upprätthlla den dynamiska jämvikten i dess funktion och de krav som ställs på den. Till försvar för en indstri som tjänat mig väl, skulle jag vilja säga att jag tror att skoning inte är det nödvändigt onda som det sägs vara, utan det är brist på kunskap som gör skon nödvänig som är det sanna onda. När jag gör mina dagliga rutiner som proffesionell hovvårdare, finner jag tröst i att veta att jag aldrig behöver oroa mig för att bli arrogant; Gud har gjort mig till en elev till de största lärarna i ödmjukhet som jag någonsin kan önska, vår sanna klient, hästen. Det upphör aldrig att förvåna mig, när du tror att du har alla svar, då kommer hästen att presentera en annan fråga. KC La Pierre, RJF, MIAEP

13 Please visit our web site: Institute of Applied Equine Podiatry, Inc. References 1. Ritmeester AM, Blevins WE, Ferguson DW et al: Digital perfusion, evaluated scintigraphically, and hoof wall growth in horses with chronic laminitis treated with egg-heart bar shoeing and coronary grooving. Equine Vet J Suppl 26:111, Balch OK: The effects of changes in hoof angle, medio-lateral balance, and toe length on kinetic and temporal parameters of horses walking, trotting and cantering on a high speed treadmill, PhD Dissertation, Washington State University, Back W, Schamhardt HC, Harman W, et al: Kinematic differences between the distal portions of the forelimbs and hind limbs of horses at the trot, Am J Vet Res 65:1522, Clayton HM: The effect of an acute hoof wall angulation on the stride kinematics of trotting horses, Equine Vet J Suppl 9:86, Clayton HM Effects of hoof angle on locomotion and limb loading: In White NA, Moore JN, editors: Current techniques in equine surgery and lameness, Philadelphia 1998, WB Saunders. 6. La Pierre, KC: The Chosen Road. Achieving high performance through Applied Equine Podiatry Naked Greyhound Press, Dover, Merkens, HW, Schamhardt HC, Van Osch GJ et al Ground reaction force patterns of Dutch Warmblood horses at the normal walk Equine Vet J 18:207, Merkens, HW, Schamhardt HC, Van Osch GJ et al Ground reaction force patterns of Dutch Warmblood horses at the normal trot Equine Vet J 25:134, Barrey E: Investigation of the vertical hoof force distribution in the equine forelimb with an instrumented horse boot Equine Vet J Suppl 9:35, Ross MW, Dyson SJ: Diagnosis and management of lameness in the horse Philadelphia, Saunders, Curtis S: Farriery: Foal to Racehorse, ed 1, Newmarket 1999, R & W Publications 12. Stashak TS: Adams Lameness in Horses, ed 4, Philadelphia, 1987, Lea & Febiger 13. Balch O, White K, Butler D: Factors involved in the balancing of equine hooves, J Am Vet Med Assoc 198:1980, Hertch B, Hoppner S, Dallmer H The Hoof and how to protect it without nails ed I, Salzhausen- Putensen, 1996, Hellmuth Kallmer 15. Turner TA: The use of hoof measurements for the objective assessment of hoof balance Proc Am Assoc Equine Pract 38:389, Cripps PJ, Eustance RA: Radiological measurements from the feet of normal horses with relevance to laminitis, Equine Vet J 31:427, : Linford RL, O Brien TR, Baker DR: Qualitative and morphometric radiographic findings in the distal phalanx and digital soft tissues of sound Thoroughbred racehorses, Am J Vet Res 54:38, 1993

14 18. Butler JA, Colles CM, Dyson SJ: Clinical radiology of the horse, ed 2, Oxford 2000, Blackwell Science 19. La Pierre KC: The use of corium soleae measurements for objectively defining a functional internal arch within the equine foot, International Institute of Equine Podiatry, Inc., 2004

HPT Metoden, inte bara ytterligare en annan verkning! (High Performance Trim; Kc La Pierre, RJF, MIAEP)

HPT Metoden, inte bara ytterligare en annan verkning! (High Performance Trim; Kc La Pierre, RJF, MIAEP) HPT Metoden, inte bara ytterligare en annan verkning! (High Performance Trim; Kc La Pierre, RJF, MIAEP) HPT Metodh TM utvecklades som ett svar på Suspension Theory of Hoof Dynamics (la Pierre 2000). Det

Läs mer

KC La Pierre och HPT Metoden en presentation

KC La Pierre och HPT Metoden en presentation KC La Pierre och HPT Metoden en presentation På samma sätt som vi sett feltolkningar i de många naturliga verkningsmetoderna som nu praktiseras, har det också varit inom den traditionella verkningen fast

Läs mer

Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för Veterinärmedicin och husdjursvetenskap Hippologenheten

Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för Veterinärmedicin och husdjursvetenskap Hippologenheten Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för Veterinärmedicin och husdjursvetenskap Hippologenheten Seminariekurs i hästens biologi, 5 hp 2012 Sambandet mellan hästens benställning och hovens form Sofia

Läs mer

Varför drabbas hästar av strålbenshälta? Isabelle Lexing

Varför drabbas hästar av strålbenshälta? Isabelle Lexing Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för Veterinärmedicin och husdjursvetenskap Hippologenheten Seminariekurs i hippologi 5hp 2015 Varför drabbas hästar av strålbenshälta? Isabelle Lexing Strömsholm

Läs mer

Skador associerade med atypiska Black Hole Seedy Toe i hästhoven

Skador associerade med atypiska Black Hole Seedy Toe i hästhoven Skador associerade med atypiska Black Hole Seedy Toe i hästhoven K.C La PiIERRE, L.MARKOWITZ, I. PARDO, N.C. WEST Det här är en översättning av K. C La Pierres artikel. Det är rätt många svåra ord men

Läs mer

5 dagars kurs i Boden juni 2013 APPLIED EQUINE PODIATRY fotvård för häst Kursledare KC La Pierre, USA, RJF, MIAEP, PhD

5 dagars kurs i Boden juni 2013 APPLIED EQUINE PODIATRY fotvård för häst Kursledare KC La Pierre, USA, RJF, MIAEP, PhD 5 dagars kurs i Boden 15-19 juni 2013 APPLIED EQUINE PODIATRY fotvård för häst Kursledare KC La Pierre, USA, RJF, MIAEP, PhD The curriculum of this course was developed to provide a broad, in-depth study

Läs mer

Effekten av traktkil på det distala benets rörelsemönster hos travhäst

Effekten av traktkil på det distala benets rörelsemönster hos travhäst Effekten av traktkil på det distala benets rörelsemönster hos travhäst Monika Wartel Handledare: Christopher Johnston Universitetsdjursjukhuset Biträdande handledare: Ove Wattle Inst. för kliniska vetenskaper

Läs mer

The Matrix. The Matrix. Copyright KC La Pierre (hovväggens vävnadsstrukturer) Loaded, Unloaded, Reloaded?

The Matrix. The Matrix. Copyright KC La Pierre (hovväggens vävnadsstrukturer) Loaded, Unloaded, Reloaded? The Matrix (hovväggens vävnadsstrukturer) Loaded, Unloaded, Reloaded? Det är knepigt att översätta visa begrepp till svenska, speciellt då jag försöker översätta så bokstavligt som möjligt. Jag väljer

Läs mer

Skoningsperiodens inverkan på rörelseasymmetrier hos häst

Skoningsperiodens inverkan på rörelseasymmetrier hos häst Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Institutionen för Kliniska Vetenskaper Skoningsperiodens inverkan på rörelseasymmetrier hos häst Cecilia Ekeberg Uppsala 2016 Examensarbete30 hp inom

Läs mer

Bärrandsröta och hålväggar ett resultat av dålig och eftersatt hovvård, undermålig hygien i hagar och stall, samt avel

Bärrandsröta och hålväggar ett resultat av dålig och eftersatt hovvård, undermålig hygien i hagar och stall, samt avel Bärrandsröta och hålväggar ett resultat av dålig och eftersatt hovvård, undermålig hygien i hagar och stall, samt avel Emma-Märta Zola Runsten Hovslagarutbildningen 2010-2011 Wångens Travskola 18 april

Läs mer

Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för Veterinärmedicin och husdjursvetenskap Hippologenheten. Hovbroskförbening den kliniska betydelsen

Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för Veterinärmedicin och husdjursvetenskap Hippologenheten. Hovbroskförbening den kliniska betydelsen Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för Veterinärmedicin och husdjursvetenskap Hippologenheten Seminariekurs i hästens biologi, 5 hp 2014 Hovbroskförbening den kliniska betydelsen Karin Fredriksson

Läs mer

2. Kulturrelativism. KR har flera problematiska konsekvenser:

2. Kulturrelativism. KR har flera problematiska konsekvenser: 2. Kulturrelativism KR har flera problematiska konsekvenser: Ingen samhällelig praxis kan fördömas moraliskt, oavsett hur avskyvärd vi finner den. T.ex. slaveri. Vi kan inte heller meningsfullt kritisera

Läs mer

ShoeSecure. Denna broschyr innehåller viktig information för säker och korrekt användning av ShoeSecure hästskoskydd.

ShoeSecure. Denna broschyr innehåller viktig information för säker och korrekt användning av ShoeSecure hästskoskydd. ShoeSecure INSTRUKTIONER Denna broschyr innehåller viktig information för säker och korrekt användning av ShoeSecure hästskoskydd. Läs igenom alla dessa instruktioner innan produkten används och behåll

Läs mer

& report. Disclaimer. Att söka sanningen Om kunskapsstyrning och gränsarbete i systematiska litteraturöversikter Författare: Francis Lee

& report. Disclaimer. Att söka sanningen Om kunskapsstyrning och gränsarbete i systematiska litteraturöversikter Författare: Francis Lee ATT SÖKA SANNINGEN & 3 & report Leading Health Care nr 7 2012 Att söka sanningen Om kunskapsstyrning och gränsarbete i systematiska litteraturöversikter Författare: Francis Lee Vad kan vi lära av att studera

Läs mer

E N V Ä R L D S N Y H E T!

E N V Ä R L D S N Y H E T! EN VÄRLDSNYHET! Vinnare tar inga chanser Steget mellan människa och häst kan tyckas stor. Men samma typ av förslitnings- och belastningsskador som drabbar människor, drabbar också hästar. Det har varit

Läs mer

Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för Veterinärmedicin och husdjursvetenskap Hippologenheten

Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för Veterinärmedicin och husdjursvetenskap Hippologenheten Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för Veterinärmedicin och husdjursvetenskap Hippologenheten Seminariekurs i hästens biologi, 5 hp 2015 Skleros, ökad bentäthet, i carpalbenen hos häst Lydia Östlund

Läs mer

Barfota versus skodd - med fokus på den friska hästhoven

Barfota versus skodd - med fokus på den friska hästhoven Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Institutionen för husdjurens miljö och hälsa Barfota versus skodd - med fokus på den friska hästhoven Eva Johansson Uppsala 2017 Veterinärprogrammet,

Läs mer

BERGS BALANSSKALA MANUAL

BERGS BALANSSKALA MANUAL 1 BERGS BALANSSKALA MANUAL Instruktion Visa och förklara för patienten före varje moment som han/hon ska utföra. Det är det första försöket som ska poängsättas.det är därför mycket viktigt att patienten

Läs mer

1 Den Speciella Relativitetsteorin

1 Den Speciella Relativitetsteorin 1 Den Speciella Relativitetsteorin Den speciella relativitetsteorin är en fysikalisk teori om lades fram av Albert Einstein år 1905. Denna teori beskriver framför allt hur utfallen (dvs resultaten) från

Läs mer

Anvisningar för avläggande av gesällprov i hovslageri

Anvisningar för avläggande av gesällprov i hovslageri för avläggande av gesällprov i hovslageri Det teoretiska provet: Provet innehåller ett hundratal frågor och minst sjuttiofem procent måste besvaras rätt. Dock ej lägre än sextio procent rätt besvarade

Läs mer

I det här Tränarpasset bjuder vi på Lilla programmet, ett 30-minuterspass från Träna med kroppen fysisk grundträning för ungdomar.

I det här Tränarpasset bjuder vi på Lilla programmet, ett 30-minuterspass från Träna med kroppen fysisk grundträning för ungdomar. 1 https://tranarpasset.com/2016/06/28/trana-med-kroppen/ TRÄNA MED KROPPEN Sommar betyder ofta lov från ordinarie träningsaktiviteter och då kan det vara bra med ett pass som kan genomföras precis var

Läs mer

Swedish Hoof Schools bilder och kommentarer DEBATTE O HOVBE ETS MARKPARALLELLITET Robert Cook FRCVS, PhD (1)

Swedish Hoof Schools bilder och kommentarer DEBATTE O HOVBE ETS MARKPARALLELLITET Robert Cook FRCVS, PhD (1) Original article THE GROUND PARALLEL COFFIN BONE DEBATE Robert Cook FRCVS, PhD1 The horse stands on four legs and the foundation for each is a pedal bone or pedestal. These bones, somewhat belittled by

Läs mer

Fönster och dörr. Kapitel 3 - Fönster och dörr... 3

Fönster och dörr. Kapitel 3 - Fönster och dörr... 3 25.05.2009 Kapitel 3... 1 Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 3 -... 3 Fönster...3 Placera med gitter...5 Hur ser fasaden ut?...5 Öppningsbara fönster...7 Relativ positionering...7 Se på 3D-modell...9 Ytterdörrar...9

Läs mer

MätKart Kvalitet i mätning med God mätsed

MätKart Kvalitet i mätning med God mätsed MätKart 2017 Kvalitet i mätning med God mätsed Trimble Optical, Scanning and Imaging Trimble: Robert Jung, Teknisk produkt chef Trimble AB, Danderyd Dåtid och Nutid.. Principen har inte ändrats nämnvärt

Läs mer

VSMA01 - Mekanik ERIK SERRANO

VSMA01 - Mekanik ERIK SERRANO VSMA01 - Mekanik ERIK SERRANO Översikt Kursintroduktion Kursens syfte och mål Kursprogram Upprop Inledande föreläsning Föreläsning: Kapitel 1. Introduktion till statik Kapitel 2. Att räkna med krafter

Läs mer

BRUKSANVISNING Maskinöversatt

BRUKSANVISNING Maskinöversatt Svensk (SV) BRUKSANVISNING Maskinöversatt IN-7758 Balance Dome Advance, insportline IN-10973 Balance Trainer Dome Big, insportline Bilder endast i illustrations syfte. Innehållet SÄKERHET INSTRUCTIONER...

Läs mer

Jigg för raka eggar SE-76

Jigg för raka eggar SE-76 Jigg för raka eggar SE-76 HYVELJÄRN Max bredd 76 mm STÄMJÄRN Placering av maskinen Slipriktning: Mot eggen. Bryningsriktning: Med eggen. Konstruktion Se illustration på nästa sida. Jiggen består av en

Läs mer

Sammanfattning av modulen modeller och representationer Hur går jag vidare?

Sammanfattning av modulen modeller och representationer Hur går jag vidare? Naturvetenskap - gymnasieskolan Modul: Modeller och representationer Del 8: Representationskompetens Sammanfattning av modulen modeller och representationer Hur Konrad Schönborn, Linköpings universitet

Läs mer

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Introduktion Detta pass innehåller ett antal styrkeövningar som du kan göra hemma utan någon särskild utrustning. De flesta övningarna är för ben och bålstabilitet,

Läs mer

Fölets och unghästens benställning vad kan påverkas och när ska det göras? Fördjupningsarbete under Steg 3-kursen våren 2004

Fölets och unghästens benställning vad kan påverkas och när ska det göras? Fördjupningsarbete under Steg 3-kursen våren 2004 Fölets och unghästens benställning vad kan påverkas och när ska det göras? Fördjupningsarbete under Steg 3-kursen våren 2004 Lisa Morgenstjerne Johnsson och Pia Påhlstorp 2 Inledning Efter en intressant

Läs mer

Skoning av Islandshästar

Skoning av Islandshästar Skoning av Islandshästar -En svår balans mellan hovslagare, ryttare och häst. Zola Emma-Märta Runsten Hovslagarutbildningen 2010-2011 Wångens Travskola 23 maj 2011 1/16 INLEDNING Det är betydligt enklare

Läs mer

MATEMATIKENS SPRÅK. Avsnitt 1

MATEMATIKENS SPRÅK. Avsnitt 1 Avsnitt 1 MATEMATIKENS SPRÅK Varje vetenskap, liksom varje yrke, har sitt eget språk som ofta är en blandning av vardagliga ord och speciella termer. En instruktionshandbok för ett kylskåp eller för en

Läs mer

Källkritik. - om att kritiskt granska och värdera information. Ted Gunnarsson 2014-04-10

Källkritik. - om att kritiskt granska och värdera information. Ted Gunnarsson 2014-04-10 Källkritik - om att kritiskt granska och värdera information Ted Gunnarsson 2014-04-10 Källkritik - Innehåll Vad är källkritik? Varför källkritik? De källkritiska kriterierna Exempel på källkritiska frågor

Läs mer

FUNKTIONELL STYRKA OCH RÖRLIGHETR RLIGHET. Övningsbeskrivningar av grundläggande. ggande funktionella träningsr. ningsrörelserrelser

FUNKTIONELL STYRKA OCH RÖRLIGHETR RLIGHET. Övningsbeskrivningar av grundläggande. ggande funktionella träningsr. ningsrörelserrelser FUNKTIONELL STYRKA OCH RÖRLIGHETR RLIGHET Övningsbeskrivningar av grundläggande ggande funktionella träningsr ningsrörelserrelser Lasse Carlsson MSB Revinge Belastningsprinciper Maxstyrka Mix (styrka/hypertrofi)

Läs mer

VG Golf Academy Newsletter

VG Golf Academy Newsletter VG Golf Academy Newsletter Tiden går snabbt, juli månad är snart här, det börjar bli varmt och banorna är i kanonskick, vad mera kan man önska sig. Om ni vill förkovra er i lektioner eller gå någon av

Läs mer

Låt vara en reell funktion av en reell variabel med definitionsmängden som är symmetrisk i origo.

Låt vara en reell funktion av en reell variabel med definitionsmängden som är symmetrisk i origo. UDDA FUNKTIONER OCH DUBBELINTEGRALER. Från en variabelanalys vet vi att integral över ett symetrisk intervall, av en udda funktion är lika med 0. 0 om är udda. T ex 0 Här upprepar vi def. av udda ( och

Läs mer

Bedömning för lärande

Bedömning för lärande Bedömning för lärande Erfarenheter från arbetet med att förtydliga mål och kriterier Att skapa situationer som gör lärandet synligt Andreia Balan Uppföljning - diskussion Beskriv vilken metod/arbetssätt

Läs mer

10 poäng Den valda längden måste vara konsekvent på alla naglar i förhållande till nagelbädden. Förlängningen skall inte överstiga 50% av nagelbädden.

10 poäng Den valda längden måste vara konsekvent på alla naglar i förhållande till nagelbädden. Förlängningen skall inte överstiga 50% av nagelbädden. BESKRIVNING AV BEDÖMNING AV GESÄLLPROV TILL NAGELTERAPEUT Bedömningsbeskrivning 1. Form Den valda formen måste vara konsekvent på alla naglar. Den valda formen måste vara tekniskt korrekt. Poäng dras av

Läs mer

12 Systemspecifika regler Europabanan Generellt Standardbanor... 4

12 Systemspecifika regler Europabanan Generellt Standardbanor... 4 Version 2015-04-15 Innehållsförteckning 12... 3 12.1 Generellt... 3 12.2 Standardbanor... 4 De systemspecifika reglerna för europabanan beslutas av World Minigolf Sport Federation och uppdaterades senast

Läs mer

Kapitel 3 Fönster och dörr... 3

Kapitel 3 Fönster och dörr... 3 13.08.2012 Kapitel 3... 1 DDS-CAD Arkitekt 7 Fönster och dörr Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 3 Fönster och dörr... 3 Fönster... 3 Placera med gitter... 5 Relativ positionering... 7 Fasta fönster... 8

Läs mer

Ska på kroppshållningen? Här blir det lite repetition av det i alla fall, nu kör vi!

Ska på kroppshållningen? Här blir det lite repetition av det i alla fall, nu kör vi! Kroppshållning Hållningen är viktig, inte bara när vi dansar utan att vi alltid ska tänka på hur vi står och går så att vi får bra balans. Öva på att med jämna mellanrum sträcka på kroppen, dra bak axlarna,

Läs mer

729G11 Artificiell Intelligens Marcus Johansson Marjo581. Fuzzy logic. Marcus Johansson Marjo581

729G11 Artificiell Intelligens Marcus Johansson Marjo581. Fuzzy logic. Marcus Johansson Marjo581 Fuzzy logic 880328-2535 Innehåll Fuzzy logic... 1 1. Inledning... 4 2. Jämförelse mellan fuzzy logic och tvåvärdeslogik.... 4 3. Fuzzy sets.... 4 4. Linvistiska variabler... 5 5. Operatorer... 5 6. If-

Läs mer

Rapport för Andrew Jones

Rapport för Andrew Jones Rapport för Andrew Jones Datum för ifyllande 0/0/0 RAPPORT FÖR Andrew Jones DATUM FÖR IFYLLANDE 0/0/0 PÅLITLIGHET - 99.% Svaren var mycket sannolikt noggranna och sanningsenliga ORGANISATION Harrison Assessments

Läs mer

Upprepade mönster (fortsättning från del 1)

Upprepade mönster (fortsättning från del 1) Modul: Algebra Del 2: Resonemangsförmåga Upprepade mönster (fortsättning från del 1) Anna-Lena Ekdahl och Robert Gunnarsson, Högskolan i Jönköping Ett viktigt syfte med att arbeta med upprepade mönster

Läs mer

TI-Nspire internationell forskning: Pilotprojekt 2007-2008

TI-Nspire internationell forskning: Pilotprojekt 2007-2008 TI-Nspire internationell forskning: Pilotprojekt 2007-2008 Roberto Ricci 1 INVALSI 2 Inledning. Denna avhandling sammanfattar resultaten från en studie av TI- Nspire CAS pilotanvändning avseende undervisning

Läs mer

F3C HELIKOPTER SPORT PROGRAM (Ny manöver 2 ersätter tidigare, fr.o.m. 2001)

F3C HELIKOPTER SPORT PROGRAM (Ny manöver 2 ersätter tidigare, fr.o.m. 2001) F3C HELIKOPTER SPORT PROGRAM 1997- (Ny manöver 2 ersätter tidigare, fr.o.m. 2001) 1. VERTIKAL TRIANGEL. Piloten står i cirkel P eller utmed en linje dragen genom dess centrum och parallellt med domarlinjen.

Läs mer

Jigg för raka eggar SE-77 (SE-76)

Jigg för raka eggar SE-77 (SE-76) Jigg för raka eggar SE-77 (SE-76) HYVELJÄRN STÄMJÄRN Max bredd 77 mm Max tjocklek 9 mm SE-77 är en vidareutveckling av SE-76. Jiggen har nu en rörlig gavel. Placering av maskinen Slipriktning: Mot eggen.

Läs mer

Hypotesprövning. Andrew Hooker. Division of Pharmacokinetics and Drug Therapy Department of Pharmaceutical Biosciences Uppsala University

Hypotesprövning. Andrew Hooker. Division of Pharmacokinetics and Drug Therapy Department of Pharmaceutical Biosciences Uppsala University Hypotesprövning Andrew Hooker Division of Pharmacokinetics and Drug Therapy Department of Pharmaceutical Biosciences Uppsala University Hypotesprövning Liksom konfidensintervall ett hjälpmedel för att

Läs mer

BESTest av DYNAMISK BALANS Balance Evaluation Systems Test Fay Horak, Ph.D. Copyright 2008

BESTest av DYNAMISK BALANS Balance Evaluation Systems Test Fay Horak, Ph.D. Copyright 2008 BESTest av DYNAMISK BALANS Balance Evaluation Systems Test Fay Horak, Ph.D. Copyright 2008 Patient: Datum: Klockslag: Testledare: Skor: Barfota: Kommentar: 1. Patienten bör utföra övningarna i skor med

Läs mer

Forskarutbildningen i Beteendevetenskapliga

Forskarutbildningen i Beteendevetenskapliga Umeå universitet Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap KURSPLAN Forskarutbildningen i Beteendevetenskapliga mätningar Baskurs: 37,5 hp Moment 1: Introduktion till beteendevetenskapliga mätningar,

Läs mer

Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1

Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1 Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1 "Box Position Mät ut med hjälp av pinnen: lite mer än axelbrett mellan fötterna, pinnen ska gå i linje med fotens inre sida och axelns yttre sida. Aktiv Sidoböjning

Läs mer

Mekanik FK2002m. Kraft och rörelse II

Mekanik FK2002m. Kraft och rörelse II Mekanik FK2002m Föreläsning 5 Kraft och rörelse II 2013-09-06 Sara Strandberg SARA STRANDBERG P. 1 FÖRELÄSNING 5 Introduktion Vi har hittills behandlat ganska idealiserade problem, t.ex. system i avsaknad

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST!

TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST! TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST! För att du skall få träningen att funka när sommaren klingar av och hösten är här har sjukgymnasten Marie Larsson gjort ett program som du lätt kommer igång med.

Läs mer

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Många studier visar idag att långvarigt stillasittande innebär en ökad

Läs mer

ROCKJET GRUPP A (GY) FRITT FALL

ROCKJET GRUPP A (GY) FRITT FALL GRUPP A (GY) FRITT FALL a) Hur långt är det till horisonten om man är 80 m.ö.h.? Titta på en karta i förväg och försök räkna ut hur långt man borde kunna se åt olika håll när man sitter högst upp. b) Titta

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

Något om algebraiska kurvor

Något om algebraiska kurvor 85 Något om algebraiska kurvor Björn Gustafsson K T H Inledning. De enklaste matematiska funktionerna är de som kan definieras direkt med hjälp av de fyra räknesätten, dvs polynomen, (bara tre räknesätt

Läs mer

Månadens fall Bilddiagnos8k Häst SCINTIGRAFI

Månadens fall Bilddiagnos8k Häst SCINTIGRAFI Månadens fall Bilddiagnos8k Häst SCINTIGRAFI VILKEN ÄR DIN DIAGNOS? Bilddiagnos:k. Fallet är tolkat av Helena Treffenberg PeBersson, Bilddiagnos8ska kliniken, UDS, SLU, Uppsala. Anamnes och klinisk undersökning:

Läs mer

DYNAMIKEN SOM SKAPAR MEDARBETARENGAGEMANG

DYNAMIKEN SOM SKAPAR MEDARBETARENGAGEMANG DYNAMIKEN SOM SKAPAR MEDARBETARENGAGEMANG Dale Carnegie Training Whitepaper Copyright 2012 Dale Carnegie & Associates, Inc. All rights reserved. Dynamics Engagement_062513_wp _EMEA HUR ENGAGERADE ÄR DINA

Läs mer

IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare. Riktlinjer för lärare

IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare. Riktlinjer för lärare Fibonacci / översättning från engelska IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare Riktlinjer för lärare Vad är det? Detta verktyg för självutvärdering sätter upp kriterier som gör det

Läs mer

Drakbåtsteknik. Steg av Katarina Forsberg. sammanställt av Birgitta Lagerholm

Drakbåtsteknik. Steg av Katarina Forsberg. sammanställt av Birgitta Lagerholm Drakbåtsteknik Steg 1-2016 av Katarina Forsberg sammanställt av Birgitta Lagerholm Drakbåtsteknik Steg 1-2016 INNEHÅLL: Sittställning - sätets placering - fötternas placering - handgreppet - ryggens vinkel

Läs mer

BIO-Mekanik med Robert Andersson

BIO-Mekanik med Robert Andersson BIO-Mekanik med Robert Andersson Undersökningen syftade till att undersöka varför spelare med olika teknik och kroppslängd spelar med samma klothastighet. Det visade sig vara hur tidigt spelaren startade

Läs mer

Vi erövr ar verkligheten bit för bit genom att vi får ett språk för våra erfarenheter. Ett barns språkutveckling är ett fascinerande skådespel, en

Vi erövr ar verkligheten bit för bit genom att vi får ett språk för våra erfarenheter. Ett barns språkutveckling är ett fascinerande skådespel, en o m e r f a r e n h e t o c h s p r å k Vi erövr ar verkligheten bit för bit genom att vi får ett språk för våra erfarenheter. Ett barns språkutveckling är ett fascinerande skådespel, en skapelseakt där

Läs mer

Elitskon. An objective kinematic evaluation. Robert Olausson. Supervisor: Lars Roepstorff Department of Anatomy and Physiology

Elitskon. An objective kinematic evaluation. Robert Olausson. Supervisor: Lars Roepstorff Department of Anatomy and Physiology Elitskon An objective kinematic evaluation Robert Olausson Supervisor: Lars Roepstorff Department of Anatomy and Physiology Sveriges lantbruksuniversitet Examensarbete 2005:64 Fakulteten för veterinärmedicin

Läs mer

SSIF. Akrobatikundervisning (copyright Eric Sherbin)

SSIF. Akrobatikundervisning (copyright Eric Sherbin) SSF nnehåll rinciper sid. 2 ogisk sid. 3 stegring rund sid. 4 element Balans sid. 5 princip Belastning sid. 6 och balans v å kroppars sid. 7 balans Komplexa sid. 8 system Fall - och sid. 9 passteknik 1

Läs mer

Ortosbehandling till knäande gång (Crouch Gait) CPUP 2018

Ortosbehandling till knäande gång (Crouch Gait) CPUP 2018 Ortosbehandling till knäande gång (Crouch Gait) CPUP 2018 Ortoser till knäande gång (Crouch Gait) Ortho is the Greek word meaning to make straight. AFO (Ankel Fot Ortos) KAFO (Knä Ankel Fot Ortos) KO (Knä

Läs mer

Laboration 2 Mekanik baskurs

Laboration 2 Mekanik baskurs Laboration 2 Mekanik baskurs Utförs av: Henrik Bergman Mubarak Ali Uppsala 2015 01 19 Introduktion Friktionskraft är en förutsättning för att våra liv ska fungera på ett mindre omständigt sätt. Om friktionskraften

Läs mer

Introduktion till Biomekanik - Statik VT 2006

Introduktion till Biomekanik - Statik VT 2006 Pass 2 Aktions- reaktionskraft Nu är det dags att presentera grundstenarna inom Mekanik Newtons lagar: 1. Tröghetslagen: En kropp förblir i sitt tillstånd av vila eller likformig rörelse om den inte av

Läs mer

I form med O R I G I N A L E T. stabilitetsträning. Din professionella vägledning för daglig träning. www.thera-band.se

I form med O R I G I N A L E T. stabilitetsträning. Din professionella vägledning för daglig träning. www.thera-band.se I form med stabilitetsträning Din professionella vägledning för daglig träning O R INSISTERA PÅ I G I N A L E T www.thera-band.se Innehåll Inledning...2 Stabilitetstränaren...3 Material och egenskaper...3

Läs mer

Addition och subtraktion generalisering

Addition och subtraktion generalisering Modul: Algebra Del 8: Avslutande reflektion och utvärdering Addition och subtraktion generalisering Håkan Lennerstad, Blekinge Tekniska Högskola & Cecilia Kilhamn, Göteborgs Universitet Detta lärandeobjekt

Läs mer

RubberShell Självhäftande gummiduk

RubberShell Självhäftande gummiduk RubberShell Självhäftande gummiduk RubberShell Ny teknologi för snabbare, enklare och säkrare tätning av byggnader. RubberShell är en nyutvecklad, kraftfull och självhäftande gummiduk i EPDM för byggnaders

Läs mer

Anvisningar steg för steg Bygg en trädkoja

Anvisningar steg för steg Bygg en trädkoja Anvisningar steg för steg Bygg en trädkoja Välj ett träd Välj ett friskt träd med lämplig form det är avgörande för att trädkokan ska bli solid och stabil. Lämpliga träd för en trädkoja är bokar, ekar,

Läs mer

Öppna händer ett säkrare koncept av obeväpnad självförsvar

Öppna händer ett säkrare koncept av obeväpnad självförsvar Öppna händer ett säkrare koncept av obeväpnad självförsvar Under många decennier har man samlat information & diskuterat effektivare och tryggare metoder av självförsvar / obeväpnad kamp samt olika polisiära

Läs mer

Holistics grundare berättar

Holistics grundare berättar Vår väg hela vägen Holistics grundare berättar När Holistic bildades hade vi en tydlig idé om vad vi ville åstadkomma genom företaget, nämligen att hjälpa människor bli friskare och samtidigt mer medvetna.

Läs mer

Kapitel 3 Fönster och dörr... 3

Kapitel 3 Fönster och dörr... 3 2014.02.21 1 1 Fönster och dörr Kapitel 3 Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 3 Fönster och dörr... 3 Fönster... 3 Placera med gitter... 4 Relativ positionering... 8 Fasta fönster... 9 Se på 3D-modell...

Läs mer

Geometrisk optik. Syfte och mål. Innehåll. Utrustning. Institutionen för Fysik 2006-04-25

Geometrisk optik. Syfte och mål. Innehåll. Utrustning. Institutionen för Fysik 2006-04-25 Geometrisk optik Syfte och mål Laborationens syfte är att du ska lära dig att: Förstå allmänna principen för geometrisk optik, (tunna linsformeln) Rita strålgångar Ställa upp enkla optiska komponenter

Läs mer

Träning Yoga. Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga.

Träning Yoga. Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga. Träning Yoga Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga. Träning Yoga Du blir mjuk i kroppen när du kör yoga. Men det kan ändå vara skönt att värma

Läs mer

STUDIEMotivation. Tutorlärarnas hemsida. Facebook. Infobrev (6.5)

STUDIEMotivation. Tutorlärarnas hemsida. Facebook. Infobrev (6.5) STUDIEMotivation Tutorlärarnas hemsida Facebook Infobrev (6.5) Våra studerande Etta pojke 16 år Duktig på att fixa motorer Intresset för studierna svagt Svaga vitsord efter de första perioderna (6 och

Läs mer

LABORATION 1 AVBILDNING OCH FÖRSTORING

LABORATION 1 AVBILDNING OCH FÖRSTORING LABORATION 1 AVBILDNING OCH FÖRSTORING Personnummer Namn Laborationen godkänd Datum Labhandledare 1 (6) LABORATION 1: AVBILDNING OCH FÖRSTORING Att läsa före lab: Vad är en bild och hur uppstår den? Se

Läs mer

BERGAL FLEX 77 FLEXIBILITET, STABILITET OCH HÖGSTA KVALITET.

BERGAL FLEX 77 FLEXIBILITET, STABILITET OCH HÖGSTA KVALITET. NY T HE FEELING & FUNC TION BERGAL FLEX 77 FLEXIBILITET, STABILITET OCH HÖGSTA KVALITET. FAKTA FOTEN ÄR KONSTANT UNDER BELASTNING. OAVSETT OM DU STÅR ELLER GÅR. Utan Bergal Flex 77 Promenader, löpning

Läs mer

Poincarés modell för den hyperboliska geometrin

Poincarés modell för den hyperboliska geometrin Poincarés modell för den hyperboliska geometrin Niklas Palmberg, matrikelnr 23604 Uppsats för kandidatexamen i naturvetenskaper Matematiska institutionen Åbo Akademi 12.2.2001 Innehåll 1 Presentation av

Läs mer

Edutainmentdag på Gröna Lund, Grupp A (Gy)

Edutainmentdag på Gröna Lund, Grupp A (Gy) Edutainmentdag på Gröna Lund, Grupp A (Gy) Fritt Fall Hur långt är det till horisonten om man är 80 m.ö.h.? Titta på en karta i förväg och försök räkna ut hur långt man borde kunna se åt olika håll när

Läs mer

Träna din rörlighet. Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning.

Träna din rörlighet. Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning. Träna din rörlighet Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning. Rörlighet Så här gör du övningarna» Gör alla övningarna i tur och ordning.

Läs mer

Läsanvisningar till kapitel 6 i Naturlig matematik. Avsnitt 6.6 ingår inte.

Läsanvisningar till kapitel 6 i Naturlig matematik. Avsnitt 6.6 ingår inte. Läsanvisningar till kapitel 6 i Naturlig matematik Avsnitt 6.6 ingår inte. Avsnitt 6.1 Detta avsnitt illustrerar hur sekanten övergår i en tangent genom att den ena skärningspunkten rör sig mot den andra.

Läs mer

Flexövningar. Upprepa varje övning 10 gånger. Kör igenom hela passet två gånger.

Flexövningar. Upprepa varje övning 10 gånger. Kör igenom hela passet två gånger. Flexövningar 6 effektiva övningar med fokus på core Hela kroppen sitter ihop i långa muskelkedjor. Genom att tänja ut dem i de här flexflödena kan du som gymmare och löpare vidareutvecklas. Upprepa varje

Läs mer

1. En oreglerad marknad involverar frihet. 2. Frihet är ett fundamentalt värde. 3. Därav att en fri marknad är moraliskt nödvändigt 1

1. En oreglerad marknad involverar frihet. 2. Frihet är ett fundamentalt värde. 3. Därav att en fri marknad är moraliskt nödvändigt 1 Linköpings Universitet Gabriella Degerfält Hygrell Politisk Teori 2 930427-7982 733G36 Frihet är ett stort och komplext begrepp. Vad är frihet? Hur förenligt är libertarianismens frihetsdefinition med

Läs mer

INLEDNING. Liberty, hästskosöm för framtiden. Innehållsförteckning

INLEDNING. Liberty, hästskosöm för framtiden. Innehållsförteckning INLEDNING Liberty, hästskosöm för framtiden Hästskosömmen Liberty har utvecklats utifrån det globala behovet av bättre alternativ bland söm av högsta kvalitet. Liberty-sömmen är ett ypperligt tillskott

Läs mer

Kombination MD. Grupprapport 4.0 Multidimensionell

Kombination MD. Grupprapport 4.0 Multidimensionell Kombination MD Grupprapport 4.0 Multidimensionell En analys som beskriver dina drivkrafter och ditt sätt att kommunicera med och relatera till din omgivning Utskriftsdatum: 2017-11-30 Sofielundsvägen 4,

Läs mer

Hovslagaryrket. Ansvarig bransch-/yrkesorganisation Svenska Hovslagareföreningen (Gesäll- & Mästarprovssektionen)

Hovslagaryrket. Ansvarig bransch-/yrkesorganisation Svenska Hovslagareföreningen (Gesäll- & Mästarprovssektionen) Bestämmelser för Gesällbrev i: Hovslagaryrket Bestämmelserna är framtagna 1982-01-24 och av branschen reviderade (1992, 1996, 1997, 2005, 2007, 2011) senast hösten 2016 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd

Läs mer

Tilläggsutbildning. Kurs dagar (3 dagar teori samt 1 dag praktiskt) Kursen går under 16 dagar ink provtillfällen

Tilläggsutbildning. Kurs dagar (3 dagar teori samt 1 dag praktiskt) Kursen går under 16 dagar ink provtillfällen Tilläggsutbildning Kursen går under 16 dagar ink provtillfällen Kursen är godkänd av Jordbruksverket Kurs 1-2 4 dagar (3 dagar teori samt 1 dag praktiskt) Teori Ben, falanger, leder, ligament, funktion

Läs mer

Tillgänglighet för personer med synskada i cirkulationsplatser jämfört med andra korsningstyper sammanfattning av enkätstudie

Tillgänglighet för personer med synskada i cirkulationsplatser jämfört med andra korsningstyper sammanfattning av enkätstudie Bulletin 243 Tillgänglighet för personer med synskada i cirkulationsplatser jämfört med andra korsningstyper sammanfattning av enkätstudie Lisa Sakshaug Christer Hydén Åse Svensson 2009 1 Lunds Tekniska

Läs mer

Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Thomas Erlandsson

Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Thomas Erlandsson Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Thomas Erlandsson LÄSANVISNINGAR VECKA 36 VERSION 1. ARITMETIK FÖR RATIONELLA OCH REELLA TAL, OLIKHETER, ABSOLUTBELOPP ADAMS P.1 Real Numbers and the Real

Läs mer

inte följa någon enkel eller fiffig princip, vad man nu skulle mena med det. All right, men

inte följa någon enkel eller fiffig princip, vad man nu skulle mena med det. All right, men MATEMATISKA INSTITUTIONEN STOCKHOLMS UNIVERSITET Christian Gottlieb Gymnasieskolans matematik med akademiska ögon Induktion Dag 2. Explicita formler och rekursionsformler. Dag mötte vi flera talföljder,

Läs mer

Analytisk statistik. Mattias Nilsson Benfatto, PhD.

Analytisk statistik. Mattias Nilsson Benfatto, PhD. Analytisk statistik Mattias Nilsson Benfatto, PhD Mattias.nilsson@ki.se Beskrivande statistik kort repetition Centralmått Spridningsmått Normalfördelning Konfidensintervall Korrelation Analytisk statistik

Läs mer

Hovslagaryrket. Ansvarig bransch-/yrkesorganisation Svenska Hovslagareföreningen (Gesäll- & Mästarprovssektionen)

Hovslagaryrket. Ansvarig bransch-/yrkesorganisation Svenska Hovslagareföreningen (Gesäll- & Mästarprovssektionen) Bestämmelser för Gesällbrev i: Hovslagaryrket Bestämmelserna är framtagna 1982-01-24 och av branschen reviderade (1992, 1996, 1997, 2005, 2007, 2011) senast hösten 2016 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd

Läs mer

Tentamen Mekanik F del 2 (FFM520)

Tentamen Mekanik F del 2 (FFM520) Tentamen Mekanik F del 2 (FFM520) Tid och plats: Måndagen den 23 maj 2011 klockan 14.00-18.00 i V. Hjälpmedel: Physics Handbook, Beta, Lexikon, typgodkänd miniräknare samt en egenhändigt skriven A4 med

Läs mer

Christina Brage, förste bibliotekarie, Linköpings universitetsbibliotek

Christina Brage, förste bibliotekarie, Linköpings universitetsbibliotek Referera rätt Christina Brage, förste bibliotekarie, Linköpings universitetsbibliotek Det hör till god vetenskaplig praxis att redovisa de källor som använts. Det måste alltid framgå av texten vem som

Läs mer

Edward de Bono: Sex tänkande hattar

Edward de Bono: Sex tänkande hattar Edward de Bono: Sex tänkande hattar Tänkandet är vår viktigaste mänskliga resurs. Men vårt största problem är att vi blandar ihop olika saker när vi tänker. Vi försöker för mycket på en gång; vi blandar

Läs mer