Skador associerade med atypiska Black Hole Seedy Toe i hästhoven

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skador associerade med atypiska Black Hole Seedy Toe i hästhoven"

Transkript

1 Skador associerade med atypiska Black Hole Seedy Toe i hästhoven K.C La PiIERRE, L.MARKOWITZ, I. PARDO, N.C. WEST Det här är en översättning av K. C La Pierres artikel. Det är rätt många svåra ord men jag har gjort så gott jag kan. Ibland har jag lagt till något förklarande ord och vid bilderna har jag sparat den engelska texten. Material och metod i studien har jag inte översatt alls utan hänvisar till originalartikeln på institutets hemsida med en direkt länk./ Iota Lilliemarck DAEP Sammanfattning Detta papper beskriver skador i tåområdet hos hästen vilka inte tidigare beskrivits definitivt på ett sätt som skiljer dessa från andra skador, som, vid en kort granskning kan uppfattas vara etiologiska och patologiska. Efter döden examination, dissektion och histologi användes för att fastställa de underliggande förändringar som associeras med dessa skador. Parametrar definieras för att identifiera och klassificera tillståndet som en specifik anomali, etologi undersöks för att förstå hur den progressiva utvecklingen av till bristtillståndet. Introduktion Terminologin som används av både lekmän och professionella om skador i hoven är vaga och tvetydiga. Beskrivningar av skador, i tåområdet vid lamellrandens infästning, kallas allmänt sträckt lamellrand, lamellrandsseparation, gravel (samlingsnamn för blåmärken i sulan), lamellrand med granulation, keratoma (keratin-producerad tumör), svart hål separation av lamellranden och sulan och nu det det namn som används i denna artikel atypiskt svart hål seedy toe (Atypical Balck Hole Seeady Toe). Det som bland hovslagare och veterinärer är allmänt känd som seedy toe och är en vanlig åkomma och den är knappast den primära orsaken till hälta utan den predisponerande faktorn t.ex. laminitis (läderhuds-inflammation) och kronisk fång, är orsaken till hältan och att de vävnadsförändringar pga. sjukdomen, är grunden för att seedy toe att utvecklas. Seedy toe kan förekomma utan någon som helst hälta och kan associeras med tå-utflytningar och därmed sträckt lamellrandsinfästning mot sulan, precis som bärransröta i sidorna kan vara associerad med sidoutflytningar (quarter flares). De beskrivna skadorna här ovan har observerats vara associerade med låggradig hälta och anses av författarna vara orsaken till hälta snarare än en godartad andrahandseffekt av en annan primär sjukdomsprocess. Det är viktigt att skilja skadorna som beskrivs här från andra typer av seedy toe. Forskning har visat att förekomsten av seedy toe ofta representerar en avvikelse i dermal/epidermal föreningen på platsen för crena marginalis (en inbuktning på hovbenet i tåområdet (översättarens anm.)

2 Hästar som visat på kronisk hälta associerad med skador liknade dessa har ibland blivit kandidater för kirurgiskt borttagande av en skada som definieras som keratoma såsom det beskrivits av Hamir, A. H och andra (1992), och Lloyd, K.C och andra (1988). Många artiklar. t.ex. av Bowker (2003), Daradka och Pollitt (2004), Hamir och andra (1992) och Lloyd och andra (1988) som studerat skador av keratoma typ ger bevis som kan stödja hypotesen att dessa black hole seedy toe skador kan vara en form av keratoma som ännu inte är definierad. Författarna ovan liksom Honnas och andra (2003), Hickman and Humphry (1977) och Stashak (1987), beskriver alla keratoma som en avvikande massa av keratin som produceras av epitelceller i kronbandet. Material och Metod Se originalartikeln på under rubriken Black Hole Seedy Toe och med bilden här till vänster. Kanske försöker jag översätta längre fram.. Resultat Histopatologisk undersökning av vävnaderna uppvisade markant ökning av epitelceller och keratinisering inom stratum mediumt (den pigmenterade delen av hovväggen) vilket orsakar felriktning och förvrängning av hovväggens hornrör. Dessutom blev dermis (läderhuden) förtjockad genom varierande mängd granulationsvävnad. (se figur 3 och 4). Bowker (2003), Budras och andra (1989), Daradka och Pollitt (2004) och Lloyd och andra (1988) tror att dessa förändringar är associerade med förändringar som svar på stress i dessa vävnader i detta område. Mätningarna på sulan (se material och metod länk ovan) jämfördes med den relativa storleken av varje massa och markerades. Resultaten tyder på att större variationer i balansen 50/50 runt dorsalpalmar axeln i foten, desto större storlek på skadan. Hovvinklar mättes inte i denna studie. Röntgenbilder av foten erhölls från fyra prover i dorsoproximal-dorsodistal snitt för att etablera ett protokoll att användas vid röntgen, vid identifieringen av hornmassa vid platsen av crena marginalis. Över och underexponering kan leda till feldiagnos. Vad en normal storlek av crena marginalis är har till dags dato inte blivit definierad, det är nödvändigt med ytterligare studier för att bestämma vad som representerar en normal crena marginalis. Observationer som publicerats av andra forskare stöder följande tro: Lätt förtunnad omformning vid crena marginalis distala falang (närmast marken översättarens anm.) observerades när man fann skador, så som registrerat av Honnas och andra (2003).

3 Figur 2. a) En massa inlagarad i dermal-lagret med b) massan synlig på epidermal-lagret Figur 3. Mikrofotografering visar morfologiska variationer i epidermal-lamellerna på platsen för massan. Pilar (a) visar förtjockningen av den primära epidermala lamellen. Pil (b) visar utdragana och förvridna sekundära epidermala lameller.

4 Figur 4. Detta mikrofoto representerar ett parasagitalt snitt av en över-keratiniserad skada. Skadan togs från området som identifierats som crena marginalis. Orienteringen liknar den dorsala delen av hovväggen på grund av den avvikande tillväxten av celler som växer från dermala lamellagret (lamelläderhuden) och dermal-papillerna som finns innuti crena marginalis. De hyper-keratiniserade cellerna (a) som utgör huvuddelen av skadan migrerar (d) mot massans axel och härstammar från dermal-lamellerna (c) inuti crena marginalis. Terminal-papillerna i crena marginalis utvecklar sig vertikalt mot kronbandets papiller och producerar hornrör (b) vilka orienterar sig själva vertikalt mot de i stratum medium (pigmenterade delen av hovväggen). Kronbandets papiller producerar hornrör med normal proximal till distal riktning (uppifrån och neråt. öv.anm. ) av stratum medium. Sammanfattning Från 2001 till 2010, har 1200 prover registrerats av K.C La Pierre ( ). Under denna tid har det noterats en stadig ökning i förekomsten av atypisk black hole seedy toe relaterade skador Denna ökning sammanfaller med introduktionen av många verkningstekniker och skotyper vilka, såsom beskrivits av Butler och Butler (2004), förespråkar radikal minskning av tåöverrullningen. (Breakover). Denna trend var troligen en reaktion på de dåliga resultaten av lång tå låg trakt praxis under 1960 och 1970-talet. Röntgenstudier har visat att den distala falangen (hovbenet öv.anm.) genomgår en framåt (anterior) nedåtgående rotation runt hovbensleden (distal interphalangeal, DIP joint) under viktbärande fas och utövar stress på hovbenets framkant. Den distala (nedre) ledytan på P2 lägger på en nedåt/framåtgående kraft på hovbenets (P3) ledyta, skapar så en rad av krafter på hovbenets spets. Hypotesen är att dessa krafter ökar med obalanser. Den viktbärande ytan bestämmer hur fördelningen av tryck- och de inre riktade dragkrafterna distribueras vid tiden då break-over (överrullningen) börjar. Den dorsala (främre) hovväggens epidermal/dermal-förbindelse måste ha del i att skingra de invärtes riktade tryck-och dragkrafterna. Det kan endast ske när den viktbärande sulytan är vertikalt mot denna led. Se Figur 5. Figur 5. Schematiskt diagram, lateral vy, en hovkapsel som visar korrekt sulyta som främjar rätt distribution av de krafter som utvecklas vid break-over. Med minskning av den yta som behövs för att styra krafterna vertikalt längs denna förbindelse, kommer stress och krafter sannolikt att fokuseras till spetsen av tredje falangen (P3), se figur 6.

5 Figur 6. Schematiskt diagram, lateral vy, visar en hovkapsel med förminskad sulyta pga. överdriven reduktion av break-over (överrullning) samt understuckna trakter. Även om en atypisk black hole seedy toe skada delar många attribut med keratoma måste ytterligare histologiska jämförelser göras. Även om tidiga tecken på avvikande förändringar i epitelcellproliferation kan tyda på patologiska förändringar, så kan de kanske helt enkelt vara en indikation på stress som framkallar obalans inuti hovkapseln, vilken senare kan orsaka problem i framtiden, särskilt hos äldre hästar. Bowker (2003), Hickman och Humphry (1977), och La Pierre (2003) har studerat, observerat och kommenterat det faktum att ändrade stressförhållande i området kring crena marginalis kan hänföras till flera faktorer, till exempel en minskning av sulytan vid området dorsala väggen (främre hovvägg) och lamellrandsinfästningen, osund eller outvecklad palmar-aspekt (bakre del) av inner hov (the foot) vilket kan orsaka en förskjutning av vikten till den främre (dorsala) hoväggen, och understuckna trakter vilket skulle placera större kraft på hovbensutskotten (palmar processes) på tredje falangen (P3). Vi hypotiserar att utvecklingen av skador i crena marginalis är ett resultat av ändrade stressförhållanden, och kan finnas hos hästen som ser kliniskt normal ut, fortsatta studier kommer att krävas för att undersöka denna idé, ytterligare, dessa atypiska black hole seedy toe skador verkar vara av progressive natur och fortsatta studier är nödvändigt för att undersöka deras inverkan på hältor och prestation.

6

7 ++

The Matrix. The Matrix. Copyright KC La Pierre (hovväggens vävnadsstrukturer) Loaded, Unloaded, Reloaded?

The Matrix. The Matrix. Copyright KC La Pierre (hovväggens vävnadsstrukturer) Loaded, Unloaded, Reloaded? The Matrix (hovväggens vävnadsstrukturer) Loaded, Unloaded, Reloaded? Det är knepigt att översätta visa begrepp till svenska, speciellt då jag försöker översätta så bokstavligt som möjligt. Jag väljer

Läs mer

KC La Pierre och HPT Metoden en presentation

KC La Pierre och HPT Metoden en presentation KC La Pierre och HPT Metoden en presentation På samma sätt som vi sett feltolkningar i de många naturliga verkningsmetoderna som nu praktiseras, har det också varit inom den traditionella verkningen fast

Läs mer

Hovsprickor hos häst

Hovsprickor hos häst Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Institutionen för kliniska vetenskaper Hovsprickor hos häst Ida Josefin Jormhed Uppsala 2016 Veterinärprogrammet, examensarbete för kandidatexamen

Läs mer

HPT Metoden, inte bara ytterligare en annan verkning! (High Performance Trim; Kc La Pierre, RJF, MIAEP)

HPT Metoden, inte bara ytterligare en annan verkning! (High Performance Trim; Kc La Pierre, RJF, MIAEP) HPT Metoden, inte bara ytterligare en annan verkning! (High Performance Trim; Kc La Pierre, RJF, MIAEP) HPT Metodh TM utvecklades som ett svar på Suspension Theory of Hoof Dynamics (la Pierre 2000). Det

Läs mer

Satinsjuka. Corticaal bot= kortikalt ben Mergkanaal= märg

Satinsjuka. Corticaal bot= kortikalt ben Mergkanaal= märg Satinsjuka 2009 skrev en student på Gents universitet (Belgien) en avhandling om satinmarsvin och, vad som då var känt som, OD. Vi deltog i studien och våra satiner undersöktes. Röntgenbilder studerades,

Läs mer

Thomas360-rapport. den 8 juli 2012. Thomas Ledare. Thomas360 för ledare. Privat och Konfidentiellt

Thomas360-rapport. den 8 juli 2012. Thomas Ledare. Thomas360 för ledare. Privat och Konfidentiellt Thomas360-rapport den 8 juli 2012 Thomas Ledare Thomas360 för ledare Privat och Konfidentiellt Innehåll Introduktion Förstå din Thomas360-rapport Genomsnitt för kompetenser Ett diagram med de 5 högsta

Läs mer

VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE För 8-kanals elektroder för systemet St. Jude Medical Infinity DBS (Deep Brain Stimulation)

VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE För 8-kanals elektroder för systemet St. Jude Medical Infinity DBS (Deep Brain Stimulation) VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE För 8-kanals elektroder för systemet St. Jude Medical Infinity DBS (Deep Brain Stimulation) UDI: 05415067020635, 05415067030306, 05415067020680, 05415067030320 30 oktober 2018

Läs mer

BRÖSTPATOLOGI FIBROADENOM I BRÖSTKÖRTELN

BRÖSTPATOLOGI FIBROADENOM I BRÖSTKÖRTELN BRÖSTPATOLOGI DSM054 (11i) FIBROADENOM I BRÖSTKÖRTELN Klinisk bakgrund: 25-årig kvinna, O-grav, O-para, äter p-piller. Upptäckte knöl i vänster bröst för fyra månader sedan som successivt vuxit. Mammografi

Läs mer

Fång. Distriktsveterinärerna tipsar

Fång. Distriktsveterinärerna tipsar Fång Distriktsveterinärerna tipsar 2 Vad är fång? Fång är en inflammation i lammellagret i hästens hovar. Lamellagret är fästet mellan hovkapseln och hovbenet. Inflammationen gör så att hästen får mycket

Läs mer

Hovbalans i 5-dimensioner

Hovbalans i 5-dimensioner Copyright 2011 KC La Pierre, RJF, MIAEP Hovbalans i 5-dimensioner Vad handlar all uppståndelse om att gå barfota i dessa dagar? Vi höra om det mer och mer. Varför? Ställ en enkel fråga, och bör du få ett

Läs mer

2010-09-13 Resultatnivåns beroende av ålder och kön analys av svensk veteranfriidrott med fokus på löpgrenar

2010-09-13 Resultatnivåns beroende av ålder och kön analys av svensk veteranfriidrott med fokus på löpgrenar 1 2010-09-13 Resultatnivåns beroende av ålder och kön analys av svensk veteranfriidrott med fokus på löpgrenar av Sven Gärderud, Carl-Erik Särndal och Ivar Söderlind Sammanfattning I denna rapport använder

Läs mer

Forma kroppen. och maximera din prestation. Av: Nicklas Neuman Jacob Gudiol. Om kost och träning på vetenskaplig grund

Forma kroppen. och maximera din prestation. Av: Nicklas Neuman Jacob Gudiol. Om kost och träning på vetenskaplig grund Forma kroppen och maximera din prestation Om kost och träning på vetenskaplig grund Av: Nicklas Neuman Jacob Gudiol Viktförändring påverkar fett- och muskelmassa Eftersom muskelbalansen är beroende av

Läs mer

Final i Wallenbergs Fysikpris

Final i Wallenbergs Fysikpris Final i Wallenbergs Fysikpris 26-27 mars 2010. Teoriprov Lösningsförslag 1. a) Vattens värmekapacitivitet: Isens värmekapacitivitet: Smältvärmet: Kylmaskinen drivs med spänningen och strömmen. Kylmaskinens

Läs mer

Nya statusklassningar vattendrag nov 2013

Nya statusklassningar vattendrag nov 2013 Nya statusklassningar vattendrag nov 2013 Renate Foks 12 nov 2013 Hagbyån och Halltorpsån Utdrag från VISS, 12 nov 2013 Hagbyån Hagbyån Hagbyån Halltorpsån Halltorpsån gul = måttlig ekologisk status, grön=

Läs mer

Vetenskapligt förhållningssätt och lärande

Vetenskapligt förhållningssätt och lärande Terminsmål Målbeskrivningens struktur för stadium I och II Stadiemålen beskriver inriktning och nivå för den kompetens studenten skall uppnå under stadiet. De är indelade i fyra områden: Vetenskapligt

Läs mer

Månadens fall Bilddiagnos8k Häst SCINTIGRAFI

Månadens fall Bilddiagnos8k Häst SCINTIGRAFI Månadens fall Bilddiagnos8k Häst SCINTIGRAFI VILKEN ÄR DIN DIAGNOS? Bilddiagnos:k. Fallet är tolkat av Helena Treffenberg PeBersson, Bilddiagnos8ska kliniken, UDS, SLU, Uppsala. Anamnes och klinisk undersökning:

Läs mer

Kissing Spines FAQ. Vad är kissing spines?

Kissing Spines FAQ. Vad är kissing spines? Kissing Spines FAQ Vad är kissing spines? De dorsala tornutskotten längs med ryggen från manken till höften är vanligtvis regelbundet placerade med utrymme mellan ( grön cirkel ). Vid kissing spines ligger

Läs mer

3.7 Energiprincipen i elfältet

3.7 Energiprincipen i elfältet 3.7 Energiprincipen i elfältet En laddning som flyttas från en punkt med lägre potential till en punkt med högre potential får även större potentialenergi. Formel (14) gav oss sambandet mellan ändring

Läs mer

Väggfäste Universal och Mätarm. Bruksanvisning Läs igenom bruksanvisningen noggrant och förstå innehållet innan du använder Väggfäste Universal.

Väggfäste Universal och Mätarm. Bruksanvisning Läs igenom bruksanvisningen noggrant och förstå innehållet innan du använder Väggfäste Universal. Väggfäste Universal och Mätarm S Bruksanvisning Läs igenom bruksanvisningen noggrant och förstå innehållet innan du använder Väggfäste Universal. Innehållsförteckning Produktinformation... 2 Väggfäste

Läs mer

BEHOV AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRD I UPPSALA LÄN

BEHOV AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRD I UPPSALA LÄN BEHOV AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRD I UPPSALA LÄN Prognos för länsdelarna fram till år 21 Bilagor Kenneth Berglund och Inna Feldman Hälso- och sjukvårdsstaben Landstinget i Uppsala län SAMTLIGA SJUKDOMAR...1

Läs mer

Bestämning av friktion

Bestämning av friktion Publikation 1987:142 Bestämning av friktion Metodbeskrivning 82:1983 1. ORIENTERING... 3 2. SAMMANFATTNING... 3 3. UTRUSTNING... 3 4.MÄTNING... 3 4.1 Alternativ l. Friktionspendel TRRL (figur 1)... 4 4.2

Läs mer

Bärrandsröta och hålväggar ett resultat av dålig och eftersatt hovvård, undermålig hygien i hagar och stall, samt avel

Bärrandsröta och hålväggar ett resultat av dålig och eftersatt hovvård, undermålig hygien i hagar och stall, samt avel Bärrandsröta och hålväggar ett resultat av dålig och eftersatt hovvård, undermålig hygien i hagar och stall, samt avel Emma-Märta Zola Runsten Hovslagarutbildningen 2010-2011 Wångens Travskola 18 april

Läs mer

Lathund för handläggning av malignt melanom/dysplastisk naevus i Uppsala-Örebroregionen reviderad

Lathund för handläggning av malignt melanom/dysplastisk naevus i Uppsala-Örebroregionen reviderad Lathund för handläggning av malignt melanom/dysplastisk naevus i Uppsala-Örebroregionen 2016-05-19 reviderad 2018-09-04 En pigmenterad förändring excideras med 2 mm klinisk marginal ned till ytliga subcutis

Läs mer

TILLVÄXTRAPPORT EXPEDITION FRAMÅT BOKSLUTSÅR Datum: 8 januari 2019

TILLVÄXTRAPPORT EXPEDITION FRAMÅT BOKSLUTSÅR Datum: 8 januari 2019 TILLVÄXTRAPPORT EXPEDITION FRAMÅT BOKSLUTSÅR 2017 Datum: 8 januari 2019 Jan Fineman Bisnode, Business Market Analytics Tel: +46 8 558 059 00, www.bisnode.com Innehåll Bakgrund... 3 Mätgrupper... 3 Mätning

Läs mer

TENTAMEN Kandidatprogrammet i Biomedicin Anatomi 7,5 hp kl Plats: Skrivsalen Polacksbacken

TENTAMEN Kandidatprogrammet i Biomedicin Anatomi 7,5 hp kl Plats: Skrivsalen Polacksbacken Namn:... Personnummer: Kod:... TENTAMEN Kandidatprogrammet i Biomedicin Anatomi 7,5 hp 2011-01-13 kl 09.00 13.00 Plats: Skrivsalen Polacksbacken Skrivningen omfattar 23 frågor. Totalt ger skrivningen 72

Läs mer

Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för Veterinärmedicin och husdjursvetenskap Hippologenheten

Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för Veterinärmedicin och husdjursvetenskap Hippologenheten Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för Veterinärmedicin och husdjursvetenskap Hippologenheten Seminariekurs i hästens biologi, 5 hp 2012 Sambandet mellan hästens benställning och hovens form Sofia

Läs mer

IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare. Riktlinjer för lärare

IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare. Riktlinjer för lärare Fibonacci / översättning från engelska IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare Riktlinjer för lärare Vad är det? Detta verktyg för självutvärdering sätter upp kriterier som gör det

Läs mer

Dupuytrens kontraktur. Information om tillståndet och olika behandlingsalternativ

Dupuytrens kontraktur. Information om tillståndet och olika behandlingsalternativ Dupuytrens kontraktur Information om tillståndet och olika behandlingsalternativ Denna information är till för patienter som har fått diagnosen Dupuytrens kontraktur Denna broschyr har skrivits för att:

Läs mer

TENTAMEN Kandidatprogrammet i Biomedicin Anatomi 7,5 hp kl Plats: Ekonomikum A:153

TENTAMEN Kandidatprogrammet i Biomedicin Anatomi 7,5 hp kl Plats: Ekonomikum A:153 Namn:... Personnummer: Kod:... TENTAMEN Kandidatprogrammet i Biomedicin Anatomi 7,5 hp 2011-02-19 kl 09.00 13.00 Plats: Ekonomikum A:153 Skrivningen omfattar 28 frågor. Totalt ger skrivningen 77 poäng.

Läs mer

TENTAMEN Kandidatprogrammet i Biomedicin Anatomi 7,5 hp kl Plats: BMC B:10

TENTAMEN Kandidatprogrammet i Biomedicin Anatomi 7,5 hp kl Plats: BMC B:10 Namn:... Personnummer: Kod:... TENTAMEN Kandidatprogrammet i Biomedicin Anatomi 7,5 hp 2011-02-17 kl 08.00 13.00 Plats: BMC B:10 Skrivningen omfattar 23 frågor. Totalt ger skrivningen 90 poäng. Godkändgränsen

Läs mer

ATA-hårddisk. Följ dessa anvisningar noggrant. Om du inte gör det kan det skada utrustningen och påverka garantin.

ATA-hårddisk. Följ dessa anvisningar noggrant. Om du inte gör det kan det skada utrustningen och påverka garantin. PåSvenska Anvisningar för byte ATA-hårddisk AppleCare Följ dessa anvisningar noggrant. Om du inte gör det kan det skada utrustningen och påverka garantin. Anm: Anvisningar finns på adressen http://www.apple.com/support/doityourself/.

Läs mer

Kraven på återhämtningsplaner enligt krishanteringsdirektivet

Kraven på återhämtningsplaner enligt krishanteringsdirektivet Kraven på återhämtningsplaner enligt krishanteringsdirektivet 1 Inledning I denna artikel presenteras de kommande kraven på återhämtningsplaner som i samband med införlivandet av krishanteringsdirektivet

Läs mer

Vår galax Vintergatan sedd från sidan. Vår galax Vintergatan sedd uppifrån

Vår galax Vintergatan sedd från sidan. Vår galax Vintergatan sedd uppifrån Livet. Detta ord berör hela jorden oavsett religion. I första hand hänvisar jag läsaren till följande länkar: Svarta hålets hemlighet, Vad händer i ett svart hål?, Resan genom det svarta hålet, Livet och

Läs mer

Välkommen till Ryggsjukdomar- handläggning och behandling. Karolinska Universitetssjukhuset, 1-3 februari 2012

Välkommen till Ryggsjukdomar- handläggning och behandling. Karolinska Universitetssjukhuset, 1-3 februari 2012 1 (5) Välkommen till Ryggsjukdomar- handläggning och behandling Universitetssjukhuset, 1-3 2012 Handläggning av ryggsjukdomar utgör en stor del av vardagen för läkare inom ortopedi. Denna kurs riktas i

Läs mer

Hög Intensiv Fokuserat Ultraljud

Hög Intensiv Fokuserat Ultraljud Hög Intensiv Fokuserat Ultraljud Vad är Cellthion? Cellthion HIFU Hög Intensiv Fokuserad Ultraljud är ett alternativ till traditionell kirurgisk ansiktslyftning. Den stramar och lyfter hud på både, nacke,

Läs mer

QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING

QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING Fogsprutan med påmonterad borrmaskin 1 INNEHÅLLFÖRTECKNING * Säkerhetsföreskrifter Sida 3 * Tillbehör 4 * Montering av munstycke 4 * Montering av matarskruv 5 * Montering

Läs mer

Solens energi alstras genom fusionsreaktioner

Solens energi alstras genom fusionsreaktioner Solen Lektion 7 Solens energi alstras genom fusionsreaktioner i dess inre När solen skickar ut ljus förlorar den också energi. Det måste finnas en mekanism som alstrar denna energi annars skulle solen

Läs mer

LABORATION 1 AVBILDNING OCH FÖRSTORING

LABORATION 1 AVBILDNING OCH FÖRSTORING LABORATION 1 AVBILDNING OCH FÖRSTORING Personnummer Namn Laborationen godkänd Datum Labhandledare 1 (6) LABORATION 1: AVBILDNING OCH FÖRSTORING Att läsa före lab: Vad är en bild och hur uppstår den? Se

Läs mer

Varför drabbas hästar av strålbenshälta? Isabelle Lexing

Varför drabbas hästar av strålbenshälta? Isabelle Lexing Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för Veterinärmedicin och husdjursvetenskap Hippologenheten Seminariekurs i hippologi 5hp 2015 Varför drabbas hästar av strålbenshälta? Isabelle Lexing Strömsholm

Läs mer

Kraft. Verkan. Återverkan.

Kraft. Verkan. Återverkan. Kraft. Verkan. Återverkan. För varje verkan uppstår en lika stor motriktad återverkan Newtons tredje rörelselag fastslår som bekant följande: När en kropp utövar en kraft på en annan kropp, utövar den

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Biomekanik Belastningsanalys

Biomekanik Belastningsanalys Biomekanik Belastningsanalys Skillnad? Biomekanik Belastningsanalys Yttre krafter och moment Hastigheter och accelerationer Inre spänningar, töjningar och deformationer (Dynamiska påkänningar) I de delar

Läs mer

Samhällsmedicin, Region Gävleborg: Rapport 2015:4, Befolkningsprognos 2015.

Samhällsmedicin, Region Gävleborg: Rapport 2015:4, Befolkningsprognos 2015. 1 Inledning Befolkningsprognosen är framtagen av Statistiska Centralbyrån (SCB) och sträcker sig från år 2015 till år 2050. Prognosen är framtagen för Gävleborgs län som helhet, samt för länets samtliga

Läs mer

TNM-klassifikation och stadieindelning

TNM-klassifikation och stadieindelning 1.1.1. TNM-klassifikation och stadieindelning Grunden för en stadieindelning är den histopatologiska undersökningen av primärtumören samt klinisk undersökning och vid behov ytterligare undersökningar.

Läs mer

Främre korsbandsskador (ACL) Kan vi förutsäga vilka som behöver operera sitt främre korsband? Djurgården.

Främre korsbandsskador (ACL) Kan vi förutsäga vilka som behöver operera sitt främre korsband? Djurgården. Kan vi förutsäga vilka som behöver operera sitt främre korsband? Björn Engström, Docent, Överläkare Capio Artro Clinic Centrum för Idrottsskadeforskning och Utbildning 4500 operative procedures Mostly

Läs mer

att båda rör sig ett varv runt masscentrum på samma tid. Planet

att båda rör sig ett varv runt masscentrum på samma tid. Planet Tema: Exoplaneter (Del III, banhastighet och massa) Det vi hittills tittat på är hur man beräknar radien och avståndet till stjärnan för en exoplanet. Omloppstiden kunde vi exempelvis få fram genom att

Läs mer

Cell och vävnad. Grundämnena består av atomer Antalet protoner i kärnan avgör vilket ämne. En molekyl skapas av ett antal sammanbundna atomer

Cell och vävnad. Grundämnena består av atomer Antalet protoner i kärnan avgör vilket ämne. En molekyl skapas av ett antal sammanbundna atomer IF1 Anatomidelen Karl Daggfeldt SYFTE Efter avslutad kurs skall studenten ha grundläggande kunskaper om människans byggnad (och funktion). 1. Cell o vävnad 2. Skelett 3. Ledband, leder 4. Muskler 5. Nervsystemet

Läs mer

Grundläggande patologi. Innehåll. Vad är patologi?

Grundläggande patologi. Innehåll. Vad är patologi? Grundläggande patologi SJSE11 MÄNNISKAN: BIOLOGI OCH HÄLSA 19,0 HP ANNELIE AUGUSTINSSON Innehåll Vad är patologi? Cellskada Cellers adaption vid skada Vävnadsskada Celldöd Inflammation Sårläkning Vad är

Läs mer

ONKOLOGISK BEHANDLING AV PRIMÄRA HJÄRNTUMÖRER. Katja Werlenius Onkologkliniken, SU/Sahlgrenska Hjärntumördagarna 25 aug 2011

ONKOLOGISK BEHANDLING AV PRIMÄRA HJÄRNTUMÖRER. Katja Werlenius Onkologkliniken, SU/Sahlgrenska Hjärntumördagarna 25 aug 2011 ONKOLOGISK BEHANDLING AV PRIMÄRA HJÄRNTUMÖRER Katja Werlenius Onkologkliniken, SU/Sahlgrenska Hjärntumördagarna 25 aug 2011 Disposition Introduktion Strålbehandling Cytostatika Kortfattat om onkologisk

Läs mer

9 anledningar att pröva ASEA

9 anledningar att pröva ASEA En perfekt hälsolösning i en ofullkomlig omvärld Tänk dig en perfekt fungerande maskin. Denna maskin fungerar exakt som den konstruerats. Den kan också på ett effektivt sätt tillverka sin egen energi och

Läs mer

Förutsättningar att etablera ett Bröstcentrum med lokalisering till Karlskrona

Förutsättningar att etablera ett Bröstcentrum med lokalisering till Karlskrona Blekingesjukhuset 2014-10-09 Dnr Förvaltningsstaben Peter Pettersson Förutsättningar att etablera ett Bröstcentrum med lokalisering till Karlskrona Inledning Bröstcancer är den vanligaste tumörsjukdomen

Läs mer

Digitalt lärande och programmering i klassrummet

Digitalt lärande och programmering i klassrummet 2016-03-03 Digitalt lärande och programmering i klassrummet Blue-Bot Introduktion Vi kommer i denna övning att bekanta oss med små charmiga robotar som heter Blue-Bots. Dessa robotar är bra för att introducera

Läs mer

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Introduktion Detta pass innehåller ett antal styrkeövningar som du kan göra hemma utan någon särskild utrustning. De flesta övningarna är för ben och bålstabilitet,

Läs mer

Antalet personer som skriver högskoleprovet minskar

Antalet personer som skriver högskoleprovet minskar STATISTISK ANALYS Nils Olsson Utredningsavdelningen 8-563 88 4 nils.olsson@hsv.se Mer information hittar du på www.hsv.se Nummer: 26/12 Antalet personer som skriver högskoleprovet minskar Antalet personer

Läs mer

Surfa till adressen https://cms10.mdh.se/polopoly/ och logga in med dina vanliga användaruppgifter.

Surfa till adressen https://cms10.mdh.se/polopoly/ och logga in med dina vanliga användaruppgifter. Surfa till adressen https://cms10.mdh.se/polopoly/ och logga in med dina vanliga användaruppgifter. När du är inloggad: 1. Klicka på plustecknet vid ditt ämne i innehållsträdet till vänster. Då fälls alla

Läs mer

Inlämningsuppgift 1. 1/ Figuren visar ett energischema för Ulla som går uppför en trappa. I detta fall sker en omvandling av energi i Ullas muskler.

Inlämningsuppgift 1. 1/ Figuren visar ett energischema för Ulla som går uppför en trappa. I detta fall sker en omvandling av energi i Ullas muskler. Inlämningsuppgift 1 1/ Figuren visar ett energischema för Ulla som går uppför en trappa. I detta fall sker en omvandling av energi i Ullas muskler. Oftast använder vi apparater och motorer till att omvandla

Läs mer

Sju sätt att visa data. Sju vanliga och praktiskt användbara presentationsformat vid förbättrings- och kvalitetsarbete

Sju sätt att visa data. Sju vanliga och praktiskt användbara presentationsformat vid förbättrings- och kvalitetsarbete Sju sätt att visa data Sju vanliga och praktiskt användbara presentationsformat vid förbättrings- och kvalitetsarbete Introduktion I förbättringsarbete förekommer alltid någon form av data, om inte annat

Läs mer

Inventering av stora rovdjur i Örebro län

Inventering av stora rovdjur i Örebro län LÄNSSTYRELSEN I ÖREBRO LÄN Inventering av stora rovdjur i Örebro län En sammanställning av inventeringssäsongen 2014/15 Publ nr: 2015:25 Titel: Inventering av stora rovdjur i Örebro län en sammanställning

Läs mer

Figur 1. Skärmbild med markerade steg i videon. Diagram och tabell som visar positionerna som funktion av tiden.

Figur 1. Skärmbild med markerade steg i videon. Diagram och tabell som visar positionerna som funktion av tiden. Videomodellering I tillägg till videoanalys är det möjligt att skapa modeller i Tracker. Genom att använda en video av ett försök kan man utifrån denna skapa en modell som beskriver förloppet. Det finns

Läs mer

Smärttillstånd i axeln. Kliniska symtom Impingement. Klinisk undersökning Impingement

Smärttillstånd i axeln. Kliniska symtom Impingement. Klinisk undersökning Impingement Smärttillstånd i axeln / subacromiellt smärttillstånd Axelinstabilitet Uni- kontra multidirektionell Kliniska symtom Rörelsesmärta painful arc Ofta postfunktionell smärta och värk Uttalad nattligvärk ska

Läs mer

Esofaguscancerkirurgi faktorer som påverkar överlevnaden

Esofaguscancerkirurgi faktorer som påverkar överlevnaden Page 1 of 5 Startsidan 2007-04-22 Esofaguscanceri faktorer som påverkar överlevnaden Ioannis Rouvelas, specialistläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, Solna, försvarade nyligen framgångsrikt sin

Läs mer

Volontärutbildning. Modul 1: Introduktion / Motivation

Volontärutbildning. Modul 1: Introduktion / Motivation Volontärutbildning Modul 1: Introduktion / Motivation Välkommen och program för dagen MODUL 1: Introduktion / Motivation Mål med utbildningen Introduktion Energi och klimatförändringar Klimatförändringar

Läs mer

Fortsättning av en bibliometrisk studie för jämförelse mellan LTU och vissa andra europeiska universitet

Fortsättning av en bibliometrisk studie för jämförelse mellan LTU och vissa andra europeiska universitet Fortsättning av en bibliometrisk studie för jämförelse mellan LTU och vissa andra europeiska universitet Terje Höiseth, överbibliotekarie Bakgrund Min förra undersökning (http://www.ltu.se/lrc-intern/nyheter/1.46435)

Läs mer

Attila Szabo Niclas Larson Gunilla Viklund Mikael Marklund Daniel Dufåker. GeoGebraexempel

Attila Szabo Niclas Larson Gunilla Viklund Mikael Marklund Daniel Dufåker. GeoGebraexempel matematik Attila Szabo Niclas Larson Gunilla Viklund Mikael Marklund Daniel Dufåker 1c GeoGebraexempel Till läsaren i elevböckerna i serien matematik origo finns uppgifter där vi rekommenderar användning

Läs mer

Anvisningar för kodning av bruk och missbruk av alkohol

Anvisningar för kodning av bruk och missbruk av alkohol Anvisningar för kodning av bruk och missbruk av alkohol Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris, men du får inte använda

Läs mer

I form med O R I G I N A L E T. stabilitetsträning. Din professionella vägledning för daglig träning. www.thera-band.se

I form med O R I G I N A L E T. stabilitetsträning. Din professionella vägledning för daglig träning. www.thera-band.se I form med stabilitetsträning Din professionella vägledning för daglig träning O R INSISTERA PÅ I G I N A L E T www.thera-band.se Innehåll Inledning...2 Stabilitetstränaren...3 Material och egenskaper...3

Läs mer

1 Den Speciella Relativitetsteorin

1 Den Speciella Relativitetsteorin 1 Den Speciella Relativitetsteorin Den speciella relativitetsteorin är en fysikalisk teori om lades fram av Albert Einstein år 1905. Denna teori beskriver framför allt hur utfallen (dvs resultaten) från

Läs mer

DRIVKRAFTER OCH MÖJLIGHETER TILL ETT FÖRLÄNGT ARBETSLIV. Per Johansson Lisa Laun Mårten Palme Helena Olofsdotter Stensöta

DRIVKRAFTER OCH MÖJLIGHETER TILL ETT FÖRLÄNGT ARBETSLIV. Per Johansson Lisa Laun Mårten Palme Helena Olofsdotter Stensöta DRIVKRAFTER OCH MÖJLIGHETER TILL ETT FÖRLÄNGT ARBETSLIV Per Johansson Lisa Laun Mårten Palme Helena Olofsdotter Stensöta Äldre arbetar allt längre Vad är bakgrunden till den observerade utvecklingen? Vilka

Läs mer

Effekter av trafikmeddelanden via VMS - några resultat från 1998

Effekter av trafikmeddelanden via VMS - några resultat från 1998 Effekter av trafikmeddelanden via - några resultat från 1998 2-1-31 Allogg AB Telefon: Telefax: e-mail: all@allogg.se Box 43 159-156 159-113 hemsida: www.allogg.se 647 21 MARIEFRED Sammanfattning I detta

Läs mer

Junior och Senior figurer

Junior och Senior figurer Junior och Senior figurer Obligatoriska 1. 308i Barracuda Airborne Split Spin Up 360 360 (1 rot) NVT 10 31 43 15 19 13 3.3 PV 0,76 2,37 3,28 1,15 1,45 0,99 En Barracuda Airborne Split utförs till en återförenad

Läs mer

Laboration 1 Mekanik baskurs

Laboration 1 Mekanik baskurs Laboration 1 Mekanik baskurs Utförs av: Henrik Bergman Mubarak Ali Uppsala 2015 01 19 Introduktion Gravitationen är en självklarhet i vår vardag, de är den som håller oss kvar på jorden. Gravitationen

Läs mer

LÅNGTIDSUTVÄRDERING AV HASTIGHETSPÅMINNANDE VMS I RÄVLANDA

LÅNGTIDSUTVÄRDERING AV HASTIGHETSPÅMINNANDE VMS I RÄVLANDA LÅNGTIDSUTVÄRDERING AV HASTIGHETSPÅMINNANDE VMS I RÄVLANDA Göteborg 2003-11-28 SWECO VBB ITS SWECO VBB Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, 403 14 Göteborg Telefon 031-62 75 00 Telefax 031-62 77 22 Dokumentinformation

Läs mer

När din hund får artros

När din hund får artros ELIXIR När din hund får artros Box 334, 192 30 Sollentuna. Tel. 08-623 64 40. Fax 08-623 64 80 2 Det vanligaste ledproblemet hos både människor och djur Ungefär en av fem hundar anses lida av artros. Ofta

Läs mer

Användarmanual Nationell Patientöversikt (NPÖ) - Funktioner och informationsmängder

Användarmanual Nationell Patientöversikt (NPÖ) - Funktioner och informationsmängder Användarmanual Nationell Patientöversikt (NPÖ) - Funktioner och informationsmängder Nationell Patientöversikt (NPÖ) Nationell Patientöversikt (NPÖ) gör det möjligt för behörig vårdpersonal att med patientens

Läs mer

Delområden av en offentlig sammanfattning

Delområden av en offentlig sammanfattning Pemetrexed STADA 25 mg/ml koncentrat till infusionsvätska, lösning 7.5.2015, Version V1.1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information

Läs mer

SÅ VITT VI VET - Om färg, ljus och rum

SÅ VITT VI VET - Om färg, ljus och rum SÅ VITT VI VET - Om färg, ljus och rum BILAGA 1 PILOTSTUDIER I BESKUGGNINGSLÅDAN I våra pilotstudier använde vi den beskuggningslåda som nyttjats inom projektet Gråfärger och rumsupplevelse. 1 Beskuggningslådan

Läs mer

Historia Årskurs 9 Vårterminen 2015

Historia Årskurs 9 Vårterminen 2015 Historia Årskurs 9 Vårterminen 2015 1 Inledning Utgångspunkten för de nationella proven i historia är kursplanen i historia. Denna har det övergripande målet att utveckla elevers historiemedvetande genom

Läs mer

Att utfodra hästens hovar

Att utfodra hästens hovar Denna artikel är översatt med författarens tillstånd. Dr. Kellon ger flera intressanta kurser i näringslära och diverse problem. http://www.drkellon.com/ Att utfodra hästens hovar En stor del av informationen

Läs mer

Ledbandskador i fotleden

Ledbandskador i fotleden Hej jag heter Göran Ohlén och arbetar på Ortopediska kliniken, Karolinska sjukhuset.. och jag tänkte börja snart Ledbandskador i fotleden En av dom vanligaste skadorna på nedre extremiteten, i synnerhet

Läs mer

732G60 - Statistiska Metoder. Trafikolyckor Statistik

732G60 - Statistiska Metoder. Trafikolyckor Statistik 732G60 - Statistiska Metoder Trafikolyckor Statistik Projektarbete Grupp 2 Linköpings Universitet VT2011 En framtid där människor inte dödas eller skadas för livet i vägtrafiken Albin Bernholtz, albbe876

Läs mer

Ditt Examinandnummer (eller namn om du provskriver):

Ditt Examinandnummer (eller namn om du provskriver): Ortopedexamen 2006, skriftliga delen Tid: 2006 03 17 kl 09.00-1500 Skrivningen består i år av 20 frågor: 4 långessäfrågor där svaret på varje fråga kan belönas med upp till 10 poäng. 5 kortessäfrågor där

Läs mer

Introduktion till Biomekanik - Statik VT 2006

Introduktion till Biomekanik - Statik VT 2006 Pass 4 Jämvikt, fortsättning Vid jämvikt (ekvilibrium) är en kropp i vila eller i rätlinjig rörelse med konstant hastighet. Statisk jämvikt (vila) Dynamisk jämvikt (rörelse i konstant hastighet) (ge ex)

Läs mer

Diagram för olika situationer

Diagram för olika situationer 7 Diagram för olika situationer Med hjälp av diagram kan du ta fram trender och prognoser för givna data. Dina diagram ger dig en visuell möjlighet att visa upp dina siffror. En av de största fördelarna

Läs mer

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE INNEBANDY

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE INNEBANDY KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE Denna cd-romskiva vänder sig främst till er som är tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Vår förhoppning är att ni använder er av materialet i er träning

Läs mer

Belastningsanalys, 5 poäng Balkteori Moment och tvärkrafter. Balkböjning Teknisk balkteori Stresses in Beams

Belastningsanalys, 5 poäng Balkteori Moment och tvärkrafter. Balkböjning Teknisk balkteori Stresses in Beams Balkböjning Teknisk balkteori Stresses in Beams Som den sista belastningstypen på en kropps tvärsnitt kommer vi att undersöka det böjande momentet M:s inverkan. Medan man mest är intresserad av skjuvspänningarna

Läs mer

BILAGOR. till KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING

BILAGOR. till KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 15.2.2018 C(2018) 863 final ANNEXES 1 to 2 BILAGOR till KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING om ändring och rättelse av delegerad förordning (EU) 2015/208 om komplettering

Läs mer

Manus Neuropatisk smärta. Bild 2

Manus Neuropatisk smärta. Bild 2 Manus Neuropatisk smärta Bild 2 Denna föreläsning handlar om neuropatisk smärta. Även om du inte just nu har någon smärta från rörelseapparaten eller från de inre organen rekommenderar jag att du tar del

Läs mer

UPPVÄRMNINGSPROGRAM 1 - Del 1

UPPVÄRMNINGSPROGRAM 1 - Del 1 UPPVÄRMNINGSPROGRAM 1 - Del 1 ENBENSKNÄBÖJ - DRAKEN Stå på ett ben och håll en boll framför kroppen på raka armar. Starta rörelsen genom att sänka bollen långsamt mot golvet och fäll samtidigt i höften

Läs mer

Resultaten OBS, det är inte möjligt att dra slutsatser om ett enstaka resultat vid få observationer.

Resultaten OBS, det är inte möjligt att dra slutsatser om ett enstaka resultat vid få observationer. SYFTET Att skapa ett Nöjd Kund Index för respektive undersökt energibolag. Bolagen jämförs över tiden, inbördes och med en allmän grupp slumpmässigt vald från hela Sverige. Nu finns det 23 undersökningar

Läs mer

OBSERVERA: Innan du monterar motorn på antennmasten ska du koppla motorn till kontrollenheten med kontrollkabeln och utföra funktionen i paragraf 7.

OBSERVERA: Innan du monterar motorn på antennmasten ska du koppla motorn till kontrollenheten med kontrollkabeln och utföra funktionen i paragraf 7. INSTRUKTIONSMANUAL ANTENNROTATIONSMOTOR OBSERVERA: Läs noga igenom alla SÄKERHETSFÖRESKRIFTER i denna manual samt all övrig information rörande säkerhet, installation och användning som medföljer både

Läs mer

Hur såg elever i åk 9 på sig själva och sin skolsituation år 2003 och år 2008?

Hur såg elever i åk 9 på sig själva och sin skolsituation år 2003 och år 2008? Hur såg elever i åk 9 på sig själva och sin skolsituation år 2003 och år 2008? Inom projektet Utvärdering Genom Uppföljning (UGU) vid Göteborgs universitet genomförs med jämna mellanrum enkätundersökningar

Läs mer

5. ORTOPEDI max 14 poäng Skrivning VT 2016

5. ORTOPEDI max 14 poäng Skrivning VT 2016 5. ORTOPEDI max 14 poäng Skrivning VT 2016 5:1 Du börjar ditt pass på akuten. Din avgående kollega har misstänkt septisk artrit hos en medelålders kvinna, odlat och tagit följande prover som nu är klara:

Läs mer

Välkomna! Välkomna till SJSE11. Registrering och basgrupper. Skicka runt/bocka av studenter i klasslistan.

Välkomna! Välkomna till SJSE11. Registrering och basgrupper. Skicka runt/bocka av studenter i klasslistan. Välkomna! SJSE11 MÄNNISKAN: BIOLOGI OCH HÄLSA 19,0 HP ANNELIE AUGUSTINSSON Välkomna till SJSE11 Kursansvariga Annelie Augustinsson Fredrik Offerlind annelie.augustinsson@med.lu.se fredrik.offerlind@med.lu.se

Läs mer

Jaktens inverkan på björnstammen i Norrbottens län. Jonas Kindberg och Jon E Swenson Skandinaviska björnprojektet Rapport 2013:2 www.bearproject.

Jaktens inverkan på björnstammen i Norrbottens län. Jonas Kindberg och Jon E Swenson Skandinaviska björnprojektet Rapport 2013:2 www.bearproject. Jaktens inverkan på björnstammen i Norrbottens län Jonas Kindberg och Jon E Swenson Skandinaviska björnprojektet Rapport 213:2 www.bearproject.info Uppdrag Skandinaviska björnprojektet har fått en förfrågan

Läs mer

Tertiary Trauma Survey (TTS)

Tertiary Trauma Survey (TTS) Godkänt den: 2017-02-27 Ansvarig: Fredrik Linder Gäller för: Akademiska sjukhuset Vad är? En strukturerad undersökning och genomgång av en multitraumapatient efter initial resuscitering och stabilisering.

Läs mer

Kom igång med FolkhälsoStudio en manual

Kom igång med FolkhälsoStudio en manual Kom igång med FolkhälsoStudio en manual Detta är en hjälp för att komma igång att hitta statistiken du söker och att göra en visualisering. Inne i FolkhälsoStudio finns det även rikligt med hjälptexter

Läs mer

Mphi Vet-Användarhandbok

Mphi Vet-Användarhandbok Mphi Vet-Användarhandbok Tenosynovit i tåns abductor longus-muskel Ett nyligen beskrivet ortopediskt tillstånd på hundar orsakat av en kronisk inflammation i tåns m.abductor longus synovialhinnan. Den

Läs mer

Dollar Street Beta Version 1.0 Manual

Dollar Street Beta Version 1.0 Manual Dollar Street Beta Version 1.0 Manual Dollar Street på Internet: 1. Gapminder AB Dollar Street hittar du på www.gapminder.com som en Gapminder produkt. Alla Gapminder produkter handlar om internationella

Läs mer

Fotbladets skador hos åldringar

Fotbladets skador hos åldringar Fotbladets skador hos åldringar Mikko Kirjavainen, Oliver Michelsson och Jan-Magnus Björkenheim Fotbladets skador är i allmänhet undervärderade. Trots att skadorna inte är lika dramatiska som t.ex. höftfrakturerna,

Läs mer

Spillningsinventering av älg i Gävle-Dala Viltvårdsområde

Spillningsinventering av älg i Gävle-Dala Viltvårdsområde Spillningsinventering av älg i Gävle-Dala Viltvårdsområde Foto: Jonas Lemel Juni 2005 Rapporten är beställd av: Sveaskog Gävle-Dala Viltvårdsområde Rapport 16-2005 Svensk Naturförvaltning AB www.naturforvaltning.se

Läs mer