Bilaga 1. Läses bäst i färg. Dnr SN/2014: /15

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilaga 1. Läses bäst i färg. Dnr SN/2014: /15"

Transkript

1 3:1

2 3:2

3 Bilaga 1. Läses bäst i färg 3:3 Dnr SN/2014: /15 Kontrollmoment Uppfyllelse (första halvåret 2015) Förbättringsarbete inför hösten 2015 a. Försörjningsstöd. Kontroll av att det finns en aktuell och underskriven 100 % har en arbetsplan, dock inte arbetsplan. underskriven. b. Avvikelsehantering. Kontroll av rapporterade avvikelser avvikelser har rapporterats Nyckeltal Mål: 100 % har genomförandeplan Revidering i Treserva c. Mottagande av flyktingar. Kontroll av mottagna, jämfört med avtal. Noll mottagna d. Utförare av hemtjänst. Kontroll av genomförandeplaner i ett urval av ärenden. 78 % har genomförandeplaner. Granskningsdatum i god tid. Utbildning om innehåll. e. Risk för undernäring. Kontroll av hur lång nattfastan är på kommunens Nattfastan är 13,24 tim. Uppföljning rutin nattfasta på särskilda boenden för äldre samt kontroll av BMI. BMI: 262 boende har ett godkänt BMI ledningsgrupps målstyrningstavlor f. Förhandsbedömning avseende barn. Kontroll av handläggningstider. 86 % har handlagts inom två veckor g. Registerkontroll av personal som arbetar med barn. Fåtal stickprovskontroller gjorda Fastställa rutin för hela kommunen h. Arbetsmarknadsstrategi. 1. Kontroll av hur många av alla ungdomar som ansökt om ekonomiskt bistånd som blivit kartlagda och gått vägledningskurs. 2. Kontroll av hur många av de som under året haft en traineeanställning som har återkommit med ansökan om försörjningsstöd. 67 % har gått vägledningskurs 78 % av har inte återkommit i försörjningsstöd. i. Kontroll av besök i familjehem och HB-hem. 75 % har fått minst två besök. j. Kontroll av läkemedelshantering samt basala hygienregler. Kontroll läkemedel i november. Avvikelser vårdrelaterade infektioner har Hygienutbildning för ombud minskat från 41 till 27 Spetskompetens sjuksköterskor k. Uppföljning av biståndsbeslut enligt SoL och LSS 450 uppföljningar har utförts. Förbättringar i Treserva. Strängnäs kommun Nygatan Strängnäs Tel Fax kommun@strangnas.se Bankgiro

4 Bilaga 1. Läses bäst i färg 3:4 Dnr SN/2014: /15 a. Försörjningsstöd Ansvarig: Ulrica Runemar, enhetschef Jobbtorg Strängnäs, IFO Att det finns en aktuell och underskriven arbetsplan för varje försörjningsstödstagare. Alla som beviljas försörjningsstöd har en arbetsplan; en plan, som uppdateras varje månad och som innehåller villkor för den enskilde, kopplat till att ta emot försörjningsstöd. Sedan förra internkontrolluppföljningen pågår ett förbättringsarbete som handlar om att jobba mer intensivt med de som får försörjningsstöd och står till arbetsmarknadens förfogande. De får en coach inom verksamheten Jobbtorg, och får skriva och underteckna en genomförandeplan tillsammans med coachen. Genomförandeplanerna registreras i verksamhetssystemet. Förändringen innebär att hanteringen av arbetsplaner är förenklad. Arbetsplanerna är inte underskrivna och registreras inte som en särskild handling, utan återfinns som en del i journalen. I stället hålls fokus på genomförandeplaner och coachning av personer som har potential för att bli självförsörjande. inför hösten 2015 Förbättringsarbetet pågår med sikte på att alla som ska ha genomförandeplaner, få det, samt att planerna registreras i systemet. Ett bättre mått för uppföljning skulle vara att granska förekomst av genomförandeplaner i stället för arbetsplaner. Strängnäs kommun Nygatan Strängnäs Tel Fax kommun@strangnas.se Bankgiro

5 3:5 3/15 b. Avvikelsehantering Ansvarig: Sven-Erik Ålund, t. f. verksamhetschef Planering och utveckling Kontroll av rapporterade avvikelser. Äldreomsorg 1988 Funktionsnedsättning 176 Myndighet och bistånd 7 IFO 8 Privata hemtjänstutförare 16 Privat HVB 2 Antal avvikelser under första halvåret 2015 var sammanlagt Andra halvåret 2014 var motsvarande siffra 1861, en ökning med 18 %. Antal avvikelser har under senaste halvåret ökat med 18 %, jämfört med halvåret dessförinnan. Ökningen är inte generell. Ökningen återfinns på många håll inom verksamheten funktionsnedsatta. Vissa händelsetyper har ökat exempelvis fördröjd insats. Det finns enheter med minskat antal avvikelser t.ex. Hammargården. Det finns händelsetyper t.ex. utebliven dos av läkemedel som minskat i hela verksamheten. Den fråga som uppkommer är huruvida ökat antal avvikelser är ett tecken på bättre rapportering eller sämre kvalitet.

6 3:6 4/15 Att en avvikelse inträffar är något negativt. Men som en del av systematiskt förbättringsarbete är varje upptäckt av en avvikelse positivt. Genom upptäckten säkerställs att den kan åtgärdas samt att verksamheten kan se över sin styrning och förhindra återupprepning. Med hjälp av avvikelsestatistik kan: rutiner förbättras resurser prioriteras budgetarbetet underlättas Verksamheten myndighet och bistånd har analyserat sina avvikelser och kommit fram till att: Uppföljning av ärenden inom angivna tidsramar har förbättrats. Avvikelser i fråga om arbetsrutiner har ökat, där många handlar om kommunikation med privata utförare. Kommunikation sker manuellt i stället för elektroniskt, vilket skapar fler tillfällen av osäkerhet. Inom verksamhetsområdet funktionsnedsatta har antal avvikelser mer än fördubblats sedan förra halvåret. En ökning från 62 till 176. Verksamhetens analys är att enhetschefer och kvalitetssamordnare har arbetat med att tydliggöra information kring avvikelsehantering. Informationen har rört vad en avvikelse är, när de ska skrivas samt att synligöra förbättringsområden och tänkbara lösningar kring arbetsrutiner. Syftet har varit att höja medarbetarnas medvetenhet om avvikelser som ett verktyg för att främja brukarfokus och att uppmärksamma när brukarnas genomförandeplaner eller vårdplaner inte följts samt att öka kännedomen om att avvikelserna är till för att brukarna ska få stöd och insatser utförda på ett optimalt sätt. En hypotes är att den ökade informationen om avvikelser och dess syfte har resulterat i att personal i högre grad blivit medvetna om att uppmärksamma förbättringsområden och i större utsträckning än tidigare registrerar bristerna i rutinerna/utvecklingsområden i form av en avvikelse. Inom ansvaret för hälso- och sjukvården har medicinskt ansvarig sköterska analyserat avvikelserna och konstaterar att äldreomsorgen är ett mångfacetterat område där omvårdnadskunskap och specifik omvårdnadskunskap blir nödvändig. Samverkan mellan olika faktorer kan ses mellan bl.a. belastning, orörlighet, inkontinens, multisjuklighet mm vilket gör avvikelsehanteringen som en del i kvalitetsuppföljningar inom hälso- och sjukvården.

7 3:7 5/15 Fallavvikelser är den vanligaste avvikelsen och förebyggande arbete med bland annat registrering och riskbedömning i kvalitetsregister Senior alert görs. Antal fall har minskat med 33 % sedan förra halvåret, en förbättring som kan hänföras till Senior alert registreringar. Läkemedelsavvikelser hanteras inom rutinen för avvikelser samt genom rutin lokal läkemedelsinstruktion gemensamt mellan sjuksköterskor, omvårdnadspersonal och enhetschefer. Utebliven dos är den vanligaste läkemedelsavvikelsen och förbättringsarbete sker via kvalitetsråden inom enheterna. Enligt den lokala läkemedelsinstruktionen, ska kontroll av narkotiska läkemedel genomföras varje månad. Vid upptäckt av brist av narkotiska läkemedel görs alltid en polisanmälan samt att MAS kontaktas. Under första halvåret har brist upptäckts vid tre tillfällen. Förbättringsarbete inför hösten 2015 Ett utvecklingsområde skulle kunna vara att hitta nyckeltal för avvikelser, exempelvis antal avvikelser per brukare, för olika verksamheter och enheter. Nyckeltal som detta skulle kunna bidra i analysarbetet. En arbetsgrupp lägger i dagarna fram ett förslag till revidering av struktur och innehåll för avvikelser i verksamhetssystemet Treserva, med tillhörande utbildning för alla verksamheter. Syftet är att få en mer noggrann inrapportering samt en effektivare hantering av avvikelsestatistik på enhets- samt verksamhetsnivå.

8 3:8 6/15 c. Mottagande av flyktingar Ansvarig: Annica Westling, verksamhetschef IFO, delegerat till Ulrica Runemar, enhetschef Kontroll av antal mottagna flyktingar jämfört med avtal. Enligt avtal ska Strängnäs kommun ta emot 20 flyktingar per år. Under första halvåret 2015 har ingen flykting tagits emot, beroende på bostadsbrist.

9 3:9 7/15 d. Utförare av hemtjänst Ansvarig: Barbro Ernald, LOV-samordnare Kontroll av att utförare av hemtjänst uppfyller kvalitetskraven enligt LOVunderlaget. Stickprovskontroll ska göras av att brukare inom hemtjänsten har en aktuell genomförandeplan senast två veckor efter det att uppdraget om hemtjänst har startat hos kunden. LOV-samordnare har träffat varje utförare, som har visat genomförandeplaner på ett urval av sina kunder. Urvalet har gjorts av LOV-samordnaren och omfattat maximalt sju kunder per utförare; kunder som har tillkommit hos utföraren under senaste halvåret. Andel kunder hos utföraren som har en genomförandeplan inom två veckor från det att uppdrag startat. Maj/juni 2014 November månad 2014 April månad 2015 AB Hemtjänstdoktorn 100 % 100 % 100 % Gripsholms Hemassistans AB 57 % 86 % 100 % Hemmablick 0 % 57 % 100 % Hjälpredan AB 0 % 100 % 100 % Invita AB 100 % 100 % 100 % Rana Vård och omsorg 33 % 75 % 100 % Strängnäs kommun Strängnäs- Malmby 83 % 43 % 86 % Strängnäs kommun Strängnäs- Tosterö 71 % 100 % 57 % Strängnäs kommun Strängnäs- Vårfruberga 83 % 86 % 33 % Strängnäs kommun MÅS 86 % 100 % 86 % Genomsnitt alla 65 % 77 % 78 % Förbättring under senaste halvåret återfinns hos flera privata utförare samt den kommunala enheten Strängnäs-Malmby. Målet är 100 % hos alla utförare. Förbättringsarbete inför hösten 2015 Uppföljning kommer att ske på samma sätt under hösten. Utförarna ska i god tid få besöksdatum. Det finns osäkerhet hos utförarna om innehållet i en bra genomförandeplan, något som socialkontoret skulle utbilda i.

10 3:10 8/15 e. Risk för undernäring Ansvarig: Mats Karlsson, verksamhetschef Äldreomsorg Kontroll av hur lång nattfastan är på kommunens särskilda boenden för äldre samt kontroll av BMI. Nattfasta Uppföljning av nattfasta på särskilt boende genomfördes senast i november 2014, via länets nutritionsråd. Resultatet visar att nattfastan ligger över de rekommenderade 11 timmarna, på alla enheter. Någon egentlig förbättring har inte skett sedan mätningen Tabell 8. Nattfastans längd i november 2014 samt Boende Antal Medel (timmar) Median (timmar) Hammargården 26 12,75 13,08 Hammargården ,88 13,00 Isabellagården 73 12,96 13,00 Isabellagården ,12 13,21 Kristinagården 70 13,51 13,75 Kristinagården ,35 13,75 Mariagården 38 12,90 13,50 Mariagården ,07 13,50 Riagården 35 13,47 13,50 Riagården 2012 Sictoniagården 38 13,59 14,00 Sictoniagården ,11 13,75 Solvändan 14 12,24 13,21 Solvändan ,28 13,50 Thomasgården 24 14,08 13,83 Thomasgården ,68 13,67 Strängnäs ,24 13,50 Strängnäs ,23 13,50 Södermanland ,19 13,00 Södermanland ,64 13,25

11 3:11 9/15 BMI under 22 Personer i särskilt boende blir registrerade och riskbedömda i kvalitetsregistret Senior alert. I juni månad 2015 fanns 342 personer registrerade. Av dessa låg 80 personer (23 %) på ett BMI under % av dessa hade åtgärdsplaner för att komma tillrätta med undernäringen. Resten av de boende, 262 personer (77 %), har ett godkänt BMI och är alltså inte undernärda. Första halvåret 2014 Andra halvåret 2014 Första halvåret 2015 Ej undernärda 60 % 71 % 77 % Undernäring är ett tillstånd av obalans mellan intag och förbrukning av näringsämnen. En person som är 65 år eller äldre anses vara i riskzonen för att utveckla undernäring om det föreligger någon av de tre riskfaktorerna: ofrivillig viktsförlust, lågt BMI eller svårigheter att äta normalt. Undernäring anses föreligga vid BMI lika med eller mindre än 20 upp till 70 år, eller med ett BMI som är lika med eller mindre än 22 från 70 år och uppåt. Det finns en medvetenhet om risken för undernäring hos brukare inom särskilt boende och personalen arbetar aktivt med att bedöma risker bl.a. via Senior alert med att sätta in åtgärder. Förbyggande arbetssätt behöver medvetandegöras ytterligare och enhetschefernas roll tydliggöras. Utbildning för enhetschefer startar i september. Förbättringsarbete inför hösten 2015 En ny rutin vid nattfasta och risk för undernäring har färdigställts under första halvåret Den enskilde ska, oavsett boendeform, erbjudas riskbedömning vid nyinskrivning i kommunens hälso- och sjukvård samt vid förändrat allmäntillstånd. Den enskilde och vid behov deras anhöriga ska göras delaktiga i planeringen och genomförandet av aktuella åtgärder. För att undvika undernäring krävs både att identifiera risker och vidta förebyggande åtgärder. För att kvalitetssäkra processen ska Senior alert tillämpas. Rutinen för nattfastan följs upp via målstyrningstavlor i äldreomsorgens ledningsgrupp och utvärdering sker andra halvåret 2015.

12 3:12 10/15 f. Förhandsbedömning barnärenden Ansvarig: Annica Westling, verksamhetschef IFO, delegerat till Marita Andersson Kontroll av handläggningstider vid förhandsbedömning avseende barn. Beslut om en utredning ska inledas eller inte, ska fattas inom 14 dagar från det att anmälan inkommit om inte synnerliga skäl föreligger. Under årets första sex månader inkom 356 anmälningar avseende barn. 156 av dessa ledde till att utredning inleddes. 200 avslutades utan utredning. Av alla anmälningar togs ställningstagandet inom 14 dagar i 305 fall, vilket innebär 86 %. Första halvåret 2014 Andra halvåret 2014 Första halvåret 2015 Beslut inom 14 dagar 85 % 81 % 86 % I de fall där handläggningstiden överskridit 14 dagar handlar det om: Vårdnadshavare har uteblivit. Ungdom har vägrat att komma på besök. Handläggare har ställt in besök p.g.a. andra akuta ärenden. Handläggare har inväntat polisförhör. Polisen uppgett fel person, varför fel föräldrar kallats. Beslut kan ha tagits, men administration har inte hunnits med inom tidsperioden.

13 3:13 11/15 g. Registerkontroll personal Ansvariga: Annica Westling, verksamhetschef IFO, Maria Jäderlund, verksamhetschef Myndighet och bistånd, Carina Lundstedt, t.f. verksamhetschef Funktionsnedsättning, Mats Karlsson verksamhetschef Äldreomsorg Registerkontroll av personal inom socialkontoret som arbetar med barn. Stickprovskontroll ska utföras beträffande personal som arbetar med barn inom socialkontoret. Myndighet och bistånd Inom Myndighet och bistånd görs registerkontroll av handläggare som handlägger ärenden enligt LSS som rör barn samt på kontaktpersoner och avlastningsfamiljer som utför uppdrag efter beslut fattade på Myndighet och bistånd. Funktionsnedsättning Inom verksamhetsområde för personer med funktionsnedsättning begärs utdrag från belastningsregistret vid nya anställningar för samtliga medarbetare. Stickprov har utförts på åtta personalakter varav två (25 %) innehöll utdrag från belastningsregistret. Stickprovet som gjorts inom funktionsnedsättning uppvisar vissa brister då samtliga akter inte hade utdrag. I samråd med personalvetare och ansvariga enhetschefer har bedömning gjorts att en orsak kan vara att vissa medarbetare varit anställda så länge att rutin inte har funnits tidigare. En annan orsak kan vara att personalkontoret tidigare har haft kopia på utdrag från belastningsregistret i medarbetarens akt, men valt att i stället jobba utifrån en rutin där ansvarig chef meddelar personalkontoret för kännedom, att utdrag från belastningsregistret finns hos chefen. Förbättringsarbete inför hösten 2015 Strängnäs kommun saknar gemensamma rutiner för registerkontroll. Socialkontoret väntar på att personalavdelningen ska utarbeta sådana rutiner. T.f. verksamhetschef funktionsnedsättning kommer att föreslå att utdrag från belastningsregistret inhämtas vartannat år på samtliga medarbetare som arbetar med barn och unga.

14 3:14 12/15 h. Arbetsmarknadsstrategi Ansvarig: Annica Westling, verksamhetschef IFO, delegerat till Ulrica Runemar och Karin Svensson, enhetschefer. Kontroll av hur många av alla ungdomar som ansökt om ekonomiskt bistånd som blivit kartlagda och gått vägledningskurs. Kontroll av hur många av de som under året haft en traineeanställning som har återkommit med ansökan om försörjningsstöd. 67 % av de kallade ungdomarna har gått vägledningskursen. 22 % har återkommit till försörjningsstöd i slutet av augusti av dem som avslutade traineeanställning januari-april % har alltså inte återkommit.

15 3:15 13/15 i. Familjehem och HVB Ansvarig: Annica Westling, verksamhetschef IFO, delegerat till Marita Andersson, enhetschef. Besök hos barn och ungdomar i familjehem samt besök vid HVB-placeringar. familjehemsplacerade barn och ungdomar ska få besök av barnsekreterare minst 4 ggr/år (2 ggr/halvår). HVB-placerade barn och ungdomar ska få besök av barnsekreterare minst 4 ggr/år (2 ggr/halvår). 76 barn och ungdomar var under första halvåret placerade i familjehem eller HVB. 57 (75 %) av dessa fick minst två besök. 19 (25 %) fick färre än två besök; 17 fick ett besök och två fick inget besök. Skälet till att de placerade inte får stadgade antal besök beror oftast på att de varit placerade under kort tid, i vissa fall endast någon vecka under perioden.

16 3:16 14/15 j. Läkemedelshantering, basala hygienregler Ansvarig: Pia Kjaersgaard, Medicinskt Ansvarig Sjuksköterska Kontroll av läkemedelshantering. Stickkontroll av basala hygienrutiner. Läkemedelshantering Läkemedelskontroller genomförs av extern granskare från Apoteket AB, en gång om året, under hösten. Resultat kommer att redovisas vid nästa interkontrolluppföljning. Basala hygienrutiner Under första halvåret genomfördes hygienronder inom hemtjänst MÅS och hemtjänst Strängnäs samt inom gruppboenden LSS inom funktionsnedsatta. Vid ronderna framkom att enheterna har kännedom om rutinen om basal hygien. Det finns utbildade hygienombud som träffas regelbundet 1-2 ggr/år och uppdaterar sina kunskaper gällande vårdhygien tillsammans med hygiensjuksköterska från smittskydd/vårdhygien landstinget Sörmland. Basala hygienrutiner är den viktigaste åtgärden för att förebygga smittspridning i vårdarbetet. De skall därför alltid tillämpas i alla vårdsituationer av all personal oavsett om det finns en känd smitta eller ej. All personal får i samband med introduktion information om rutin för basal hygien, samt underteckna mottagande. Dokumenten förvaras hos i personalakt hos enhetschef. Enligt rapporterade avvikelser (se punkt 2) hade 27 vårdrelaterade infektioner rapporterats i avvikelsesystemet. Halvåret dessförinnan var motsvarande avvikelser 41, alltså en förbättring. Lågt antal vårdrelaterade infektioner visar på ett bra arbete med basala hygienrutiner. Förbättringsarbete inför hösten 2015 För hygienombuden planeras kompetenshöjande utbildning under hösten För sjuksköterskor planeras att åter starta upp en grupp med spetsfunktion inom basal vårdhygien för att arbetet med stärka patientsäkerheten inom vårdhygien.

17 3:17 15/15 k. Uppföljning av biståndsbeslut Ansvarig: Maria Jäderlund, verksamhetschef Myndighet och bistånd Kontroll av att uppföljningar av biståndsbeslut utförs regelbundet. Ca 450 uppföljningar avseende pågående hemtjänstinsatser har gjorts under första halvåret Det saknas idag möjlighet att ta fram uppgift om antal planerade respektive utförda uppföljningar ur verksamhetssystemet Treserva, varför resultatet måste handräknas för att kunna redovisas. Antal genomförda uppföljningar avseende hemtjänstinsatser inom beslut: personlig omvårdnad, service, ledsagning, avlösning i hemmet och egenvård har handräknats, följts och redovisats månadsvis som en del i socialkontorets förändringsarbete. Övriga insatser följs upp regelbundet, men har inte räknats. Förbättringsarbete inför hösten 2015 En händelsetyp genomförda uppföljningar ska tillföras verksamhetssystemet Treserva vilket ger möjlighet till en mer rationell framtagning av uppgifterna. Antal planerade uppföljningar i förhållande till faktiskt genomförda uppföljningar kommer därefter att kontrolleras regelbundet i ett urval av ärenden.

Bilaga 1 till Uppföljning av socialnämndens internkontrollplan 2014, helårsrapport

Bilaga 1 till Uppföljning av socialnämndens internkontrollplan 2014, helårsrapport 5:1 5:2 5:3 Dnr SN/2013:569 700 2015-03-02 1/15 Bilaga 1 till Uppföljning av socialnämndens internkontrollplan 2014, helårsrapport Socialnämndens internkontroll ska trygga en effektiv förvaltning där också

Läs mer

Uppföljning internkontrollplan 2018, första halvåret 2018

Uppföljning internkontrollplan 2018, första halvåret 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2018:19-012 Planering och administration 2018-09-03 1/2 Handläggare Barbro Ernald 0152-296 07 Uppföljning internkontrollplan 2018, första halvåret 2018 Förslag till

Läs mer

Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018

Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2018:281-012 Planering och administration 2018-09-04 1/2 Handläggare Barbro Ernald 0152-296 07 Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018 Förslag till beslut

Läs mer

Internkontrollplan 2017 för socialnämnden

Internkontrollplan 2017 för socialnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Handläggare Barbro Ernald 0152-296 07 Socialnämnden Dnr SN/2016:65-700 2017-01-0 1/2 Internkontrollplan 2017 för socialnämnden Socialnämnden beslutar att 1. anta internkontrollplan

Läs mer

A&O ANSVAR OCH OMSORG AB

A&O ANSVAR OCH OMSORG AB A&O Ansvar och Omsorg AB Riggargatan 2016 1 2017-02-13 Riggargatan A&O Ansvar och Omsorg AB Beskrivning av patientsäkerhetsarbetet under 2016 Avvikelser Samtliga avvikelser registrerades och dokumenterades.

Läs mer

Patientsäkerhetsarbetet under 2011 Strategi 2012 Mål 2012 Långsiktiga mål

Patientsäkerhetsarbetet under 2011 Strategi 2012 Mål 2012 Långsiktiga mål 1 Patientsäkerhetsarbetet under 2011 Strategi 2012 Mål 2012 Långsiktiga mål Antal fall med kroppsskada Uppföljningar årligen av har under 2011 minskat från 2,7 per 100 patienter till 2,3. Dock har antalet

Läs mer

Internkontroll 2017 uppföljning första halvåret

Internkontroll 2017 uppföljning första halvåret TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2016:654-700 Socialkontoret 2017-09-18 1/2 Handläggare Barbro Ernald 0152-296 07 Socialnämnden Internkontroll 2017 uppföljning första halvåret Socialnämnden beslutar

Läs mer

RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE

RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE Utfärdad av: Antagen av: Giltig från: Reviderad: Kvalitetsutvecklare och MAS Socialnämnden 2018-SN-83 181001 Socialförvaltningen RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE När något

Läs mer

Kontrollmoment Uppfyllelse 2015 Mål 2015 a. Försörjningsstöd. Kontroll av att det finns en aktuell och underskriven arbetsplan.

Kontrollmoment Uppfyllelse 2015 Mål 2015 a. Försörjningsstöd. Kontroll av att det finns en aktuell och underskriven arbetsplan. SN 3:1 SN 3:2 SN 3:3 Bilaga 1 Översikt, resultat av internkontroll 2015 socialkontoret. Dnr SN/2014:658-700 Kontrollmoment Uppfyllelse 2015 Mål 2015 a. Försörjningsstöd. Kontroll av att det finns en aktuell

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Solberga vård- och omsorgsboende År 2016 Datum och ansvarig för innehållet 2017-01- 25 Beata Torgersson verksamhetschef enligt 29 hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Riktlinje för avvikelserapportering enligt SoL, LSS och HSL

Riktlinje för avvikelserapportering enligt SoL, LSS och HSL Beslutad 2013-05-2828 Gäller fr.o.m 2014-10- 10 datum Myndighet Socialkontoret för Äldreomsorg, Funktionsnedsatta, Kommunal hälso- och sjukvård Revideras datum 2015-10-01 eller vid förändring Ansvarig

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för. Falkenberg LSS 2, Nytida AB. År 2014. 2015-01-10 Annika Hoffsten Hultén

Patientsäkerhetsberättelse för. Falkenberg LSS 2, Nytida AB. År 2014. 2015-01-10 Annika Hoffsten Hultén Patientsäkerhetsberättelse för Falkenberg LSS 2, Nytida AB År 2014 2015-01-10 Annika Hoffsten Hultén Detta underlag till patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens patientsäkerhetsberättelse.

Läs mer

Mål, per verksamhet, för hälso- och sjukvåden i Sollentuna kommun 2018

Mål, per verksamhet, för hälso- och sjukvåden i Sollentuna kommun 2018 Namn verksamhet Övergripande mål 2018 Verksamhetens mätbara mål för 2018 Norrgården Riskbedömning på individnivå ska fortlöpa, utvecklas och förbättras så att samtliga vårdtagare erbjuds riskbedömning

Läs mer

Inköpsrapportering 2015 socialnämnden, delårsrapport januari-juni samt planering för resten av året

Inköpsrapportering 2015 socialnämnden, delårsrapport januari-juni samt planering för resten av året 2:1 2:2 Socialkontoret Dnr SN/2015:110-042 Barbro Ernald 2015-09-25 1/5 Inköpsrapportering 2015 socialnämnden, delårsrapport januari-juni samt planering för resten av året 1. Bakgrund Under 2014 gav kommunfullmäktige

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2014 gällande hälso- och sjukvård Vingåkers kommun, Socialnämnden

Patientsäkerhetsberättelse 2014 gällande hälso- och sjukvård Vingåkers kommun, Socialnämnden Datum 2015-02-05 1 (8) Vår handläggare Helena Dahlstedt 0151-192 36 helena.dahlstedt@vingaker.se Patientsäkerhetsberättelse 2014 gällande hälso- och sjukvård Vingåkers kommun, Socialnämnden Inledning Den

Läs mer

Denna patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens Patientsäkerhetsberättelse.

Denna patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens Patientsäkerhetsberättelse. Patientsäkerhetsberättelse för Falkenberg LSS1, Nytida AB År 2013 2013-12-30 Catharina Johansson Denna patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens Patientsäkerhetsberättelse. Mallen är

Läs mer

Redovisning av hälso- och sjukvård per den 30 juni 2017

Redovisning av hälso- och sjukvård per den 30 juni 2017 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-08-31 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00214-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Ann Östling Epost: ann.ostling@vasteras.se Kopia till Äldrenämnden 2017 Förslag till beslut Äldrenämnden

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd År 2015 Kyrkogatans gruppbostad och Triangelns profilboende, särskilda boenden inom socialpsykiatrin. Datum och ansvarig för innehållet

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse S:t Annas äldreboende

Patientsäkerhetsberättelse S:t Annas äldreboende Patientsäkerhetsberättelse S:t Annas äldreboende 1 Patientsäkerhetsberättelse 2015-02-22 S:t Anna A&O Ansvar och Omsorg AB Beskrivning av patientsäkerhetsarbetet under 2014 Avvikelser Samtliga avvikelser

Läs mer

Sektor stöd och omsorg

Sektor stöd och omsorg Dokumentbenämning/typ: Riktlinje Verksamhet/process: Sektor stöd och omsorg Ansvarig: Samtliga verksamhetschefer inom respektive verksamhet Fastställare: Sektorschef Gäller fr.o.m: 2016-11-01 Utgåva/version:

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Rådjurstigens gruppboende Datum och ansvarig för innehållet 150212 Lennart Sandström Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

Internkontroll 2016, ytterligare uppföljning

Internkontroll 2016, ytterligare uppföljning TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr -700 Socialkontoret 2017-09-20 1/2 Handläggare Barbro Ernald 0152-296 07 Socialnämnden Internkontroll 2016, ytterligare uppföljning Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Sammanställning av avvikelser i hälso- och sjukvården 1 juli 31 december 2009

Sammanställning av avvikelser i hälso- och sjukvården 1 juli 31 december 2009 FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-03-02 Handläggare: Inger Blomqvist Telefon: 08-508 18 039 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-03-25 Sammanställning av avvikelser i hälso-

Läs mer

Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom Vård och Omsorg i Knivsta kommun för period 2, maj aug 2012 SN-2012/321

Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom Vård och Omsorg i Knivsta kommun för period 2, maj aug 2012 SN-2012/321 Rolf Samuelsson Ordförandeförslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2012-10-02 SN-2012/321 Socialnämnden Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom Vård och Omsorg i Knivsta

Läs mer

Rapport uppföljning av hemtjänst 2018

Rapport uppföljning av hemtjänst 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2018:630 Myndighet och uppdrag 2018-12-07 1/2 Handläggare Camilla Nguyen 0152-290 52 Rapport uppföljning av hemtjänst 2018 Socialnämnden beslutar att 1. godkänna

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd BILAGA 7 Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd År 2016 Kyrkogatans gruppbostad och Triangelns profilboende, särskilda boenden inom socialpsykiatrin. Datum och ansvarig för

Läs mer

Patient- och kvalitetsberättelse för socialnämnden

Patient- och kvalitetsberättelse för socialnämnden Patient- och kvalitetsberättelse för socialnämnden 2015 2016-02-15 Iris Kjellander Ing-Marie Berglund Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål... 2 Ansvar för systematiskt kvalitetsarbete...

Läs mer

KVALITETSRAPPORT gällande avvikelser Q

KVALITETSRAPPORT gällande avvikelser Q KVALITETSRAPPORT gällande avvikelser Q1-2 2016 Kommunstyrelsen i Ulricehamns kommun följer utvecklingen av förvaltningens avvikelsehantering och erhåller regelbundet kvalitetsrapporter från kommunens medicinskt

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Solberga vård- och omsorgsboende År 2013 Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-28 Ann- Christin Nordström och Inger Berglund, verksamhetschefer

Läs mer

Uppföljning av uppdrag, Utmarksgatans bostad med särskild service enligt LSS, Västerås stad Vård och Omsorg

Uppföljning av uppdrag, Utmarksgatans bostad med särskild service enligt LSS, Västerås stad Vård och Omsorg TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2016-09-27 Sida 1 (1) Diarienr NF 2016/00161-1.6.2 Sociala nämndernas förvaltning Marianne Fall Epost: marianne.fall@vasteras.se Kopia till Västerås stad Vård och Omsorg Nämnden

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för. Daglig Verksamhet, Nytida AB. År 2014. 2015-01-08 Ewa Sjögren

Patientsäkerhetsberättelse för. Daglig Verksamhet, Nytida AB. År 2014. 2015-01-08 Ewa Sjögren Patientsäkerhetsberättelse för Daglig Verksamhet, Nytida AB År 2014 2015-01-08 Ewa Sjögren Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet...

Läs mer

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING. Hässelgården och Skolörtens vård- och omsorgsboende- Patientsäkerhetsberättelse 2010

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING. Hässelgården och Skolörtens vård- och omsorgsboende- Patientsäkerhetsberättelse 2010 HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGEN Marie Sundström Telefon: 508 05 016 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 APRIL 2011 SID 1 (6) DNR 1.2.1 195-2011 SAMMANTRÄDE 19 APRIL 2011 Till Hässelby- Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen Datum och ansvarig för innehållet 2015-01-12 Pia-Maria Bergius Verksamhetschef KVALITETSAVDELNINGEN KA/LF 2014-09-29 Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån

Läs mer

Det föreslagna beslutet medför inga kända ekonomiska konsekvenser för kommunen.

Det föreslagna beslutet medför inga kända ekonomiska konsekvenser för kommunen. Tjänsteutlåtande Dnr SN/2017:502-700 2017-09-19 1/2 Handläggare Christina Aura 0152-29612 Elisabeth Karlsson 0152-29685 Loggkontroll 2018 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att: 1. Godkänna den

Läs mer

Samlade avvikelser Socialnämnden 2016

Samlade avvikelser Socialnämnden 2016 TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr Socialkontoret 2017-02-08 1/2 Handläggare Barbro Ernald 0152-296 07 Socialnämnden Samlade avvikelser Socialnämnden 2016 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att

Läs mer

Rutin för hantering av avvikelser

Rutin för hantering av avvikelser LERUM2000, v2.1, 2013-02-21 RUTIN 1 (9) Dokumentbenämning/typ: Rutin Verksamhet/process: Sektor stöd och omsorg Ansvarig: Majed Shabo Fastställare: Anette Johannesson, Maria Terins Gäller fr.o.m: 2014-09-01

Läs mer

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2016 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2017 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2016 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2017 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG +- PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2016 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2017 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG Inledning Patientsäkerhetslag (2010:659) gäller from 1 januari 2011. Syftet med lagen

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Vendelsögården

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Vendelsögården 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Vendelsögården Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-20 Beata Torgersson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse 2011 Forshaga 2012-02-06 Anders Olsson Medicinskt Ansvarig Sjuksköterska Innehållsförteckning Övergripande mål och strategier 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet

Läs mer

Kvalitetsberättelse för 2017

Kvalitetsberättelse för 2017 Tjänsteskrivelse 1(5) VIMON 2017/000308/739 Id 25472 Socialnämnden Kvalitetsberättelse för 2017 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner kvalitetsberättelsen för 2017 och lägger informationen till handlingarna.

Läs mer

Riktlinjer för Patientsäkerhetsberättelse

Riktlinjer för Patientsäkerhetsberättelse Riktlinjer för Patientsäkerhetsberättelse Gäller from 2013-06-04 Ersätter 2012-04-20 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Eva-Karin Stenberg HEMVÅRDSFÖRVALTNINGEN/ SOCIALFÖRVALTNINGEN Bakgrund Vårdgivaren

Läs mer

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2014 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2015 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2014 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2015 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2014 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2015 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG Inledning Patientsäkerhetslag (2010:659) gäller from 1 januari 2011. Syftet med lagen

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse inklusive medicinskt ansvarig sjuksköterskas ( MAS) verksamhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse inklusive medicinskt ansvarig sjuksköterskas ( MAS) verksamhetsberättelse TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-04-04 Socialförvaltningen 1(5) Kaija Partanen Diarienummer 2012/SN 0078 014 Socialnämnden Patientsäkerhetsberättelse inklusive medicinskt ansvarig sjuksköterskas ( MAS)

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: Patientsäkerhetsberättelse År 2015 (2015-01-01 2015-10-31) Morkullevägens gruppboende Datum och ansvarig för innehållet 2016-02-19 Stella Georgas Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner

Läs mer

Uppföljning av förbättringsområden

Uppföljning av förbättringsområden Sid. 1 (5) Programområde eller övergripande: Äldreomsorg Framtagen av: Ingrid Fagerström Utbildnings- och kvalitetssamordnare Gäller from: 120927 Verksamhet: Särskilt boende och hemtjänst Beslutad av:

Läs mer

Presentation av rapport inom patientsäkerhetsområdet 2017

Presentation av rapport inom patientsäkerhetsområdet 2017 Presentation av rapport inom patientsäkerhetsområdet 2017 Socialstyrelsens rapporter inom patientsäkerhetsområdet I Socialstyrelsen rapporter om patientsäkerhet beskriver vi utvecklingen av patientsäkerheten

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse SN / 2015:230 Patientsäkerhetsberättelse Socialkontoret inom: Område funktionsnedsatta Område äldreomsorg År: 2014 Pia Kjaersgaard Medicinskt ansvarig sjuksköterska 1 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...3

Läs mer

MAS redovisning av avvikelser inom Vård och Omsorg i Knivsta kommun för period 2 (maj - augusti) 2010 SN-2010/171

MAS redovisning av avvikelser inom Vård och Omsorg i Knivsta kommun för period 2 (maj - augusti) 2010 SN-2010/171 Socialnämnden FÖRSLAG TILL BESLUT Estelle Karlsson (m) 2010-10-18 Ordförande Socialnämnden MAS redovisning av avvikelser inom Vård och Omsorg i Knivsta kommun för period 2 (maj - augusti) 2010 SN-2010/171

Läs mer

Dokumentnamn: Avvikelsehantering Berörd verksamhet: Välfärd Upprättad av: Godkänd av: Giltigt från: Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS)

Dokumentnamn: Avvikelsehantering Berörd verksamhet: Välfärd Upprättad av: Godkänd av: Giltigt från: Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS) Dokumentnamn: Avvikelsehantering Berörd verksamhet: Välfärd Upprättad av: Godkänd av: Giltigt från: Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS) MAS 2013-03-19 RUTIN FÖR LOKAL AVVIKELSEHANTERING Inledning Arbetet

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse år 2012

Patientsäkerhetsberättelse år 2012 1(8) Socialförvaltningen Förvaltningens stab/kansli Iréne Eklöf, Medicinskt ansvarig sjuksköterska 0171-528 87 irene.eklof@habo.se Patientsäkerhetsberättelse år 2012 Enligt 3 kap. 10 Patientsäkerhetslagen

Läs mer

Framtagen av: Charlotte Svessnon, MAR, Madeleine Bjurelid, enhetschef, Eva-Lott Jäghagen, enhetschef, Gunnel Rosenberg, MAS Gäller f.r.o.

Framtagen av: Charlotte Svessnon, MAR, Madeleine Bjurelid, enhetschef, Eva-Lott Jäghagen, enhetschef, Gunnel Rosenberg, MAS Gäller f.r.o. Framtagen av: Charlotte Svessnon, MAR, Madeleine Bjurelid, enhetschef, Eva-Lott Jäghagen, enhetschef, Gunnel Rosenberg, MAS Gäller f.r.o.m: 120925 Avvikelserutin Fastställd av: Eva Augustsson, förvaltningschef

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48

Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48 Rolf Samuelsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2014-02-17 SN-2014/48 Socialnämnden Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Runby gruppbostad

Patientsäkerhetsberättelse för Runby gruppbostad Patientsäkerhetsberättelse för Runby gruppbostad År 2013 2014-01-30 Marianne Arnetz, verksamhetschef Mallen är anpassad av Ambea AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN KA/LF

Läs mer

Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom vård och omsorg för period tre samt årssammanställning för 2010 SN-2011/32

Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom vård och omsorg för period tre samt årssammanställning för 2010 SN-2011/32 Socialnämnden FÖRSLAG TILL BESLUT Rolf Samuelsson (MP) 2011-02-04 ordförande Till socialnämnden Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom vård och omsorg för period tre samt

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Vallentuna kommun

Patientsäkerhetsberättelse Vallentuna kommun Patientsäkerhetsberättelse Vallentuna kommun 2013 2014-08-25 Marie Blad Medicinskt Ansvarig Sjuksköterska/ Hälso- och sjukvårdsstrateg Socialförvaltningen Vallentuna kommun 1 Innehållsförteckning Inledning

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Trekantens servicehus År 2015 Datum och ansvarig för innehållet 2016-02-01 Päivi Palomäki, verksamhetschef enligt 29 HSL Mallen är framtagen

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden, Sociala omsorgsnämnden och Vård- och äldrenämnden Borås Stads

Läs mer

Riktlinje för avvikelsehantering i hälso- och sjukvården samt anmälningsskyldighet enl. Lex Maria inom Socialförvaltningen Klippans kommun

Riktlinje för avvikelsehantering i hälso- och sjukvården samt anmälningsskyldighet enl. Lex Maria inom Socialförvaltningen Klippans kommun Riktlinje för avvikelsehantering i hälso- och sjukvården samt anmälningsskyldighet enl. Lex Maria inom Socialförvaltningen Klippans kommun Antagen i socialnämnden 2006-12-05 138 Riktlinjen grundar sig

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelser 2018 för särskilda boenden i kommunal regi och på entreprenad

Patientsäkerhetsberättelser 2018 för särskilda boenden i kommunal regi och på entreprenad Avdelningen egen regi äldreomsorg, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Sida 1 (6) 2019-03-15 Handläggare: Maria Premfors 08 508 18 170 Till Farsta stadsdelsnämnd 2019-04-11 Patientsäkerhetsberättelser

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd BILAGA 7 Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Kyrkogatans gruppbostad och Triangelns profilboende, särskilda boenden inom socialpsykiatrin. År 2013 Datum och ansvarig för

Läs mer

Version Datum Utfärdat av Godkänt Ulrika Ström, Eva Franzen Förvaltningsledningen. Ulrika Ström, Ingrid Olausson, David Lidin

Version Datum Utfärdat av Godkänt Ulrika Ström, Eva Franzen Förvaltningsledningen. Ulrika Ström, Ingrid Olausson, David Lidin Version Datum Utfärdat av Godkänt 1 2010-05-05 Ulrika Ström, Eva Franzen Förvaltningsledningen 4 2014-06-24 Ulrika Ström, Ingrid Olausson, David Lidin Förvaltningsledningen 5 2015-01-05 Ingrid Olausson,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd BILAGA 4 Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Trekantens servicehus År 2013 Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-28 Päivi Palomäki, verksamhetschef enligt 29 HSL Mallen

Läs mer

Rutin. Diarienummer: VON 2016/

Rutin. Diarienummer: VON 2016/ Rutin 2017-05-17 Ersättningsmodell för hemtjänst som utförs inom ramen för valfrihetssystem (LOV) i Norrköping - inklusive instruktioner för utförarnas registrering i Treserva och TES Diarienummer: VON

Läs mer

På lokal verksamhetsnivå eller på en övergripande, organisatorisk nivå - chefer på alla nivåer känner till rutinen - antal upprättade.

På lokal verksamhetsnivå eller på en övergripande, organisatorisk nivå - chefer på alla nivåer känner till rutinen - antal upprättade. punkt 1 Följsamhet till Enhetschefer använder de Ledningset verktyg som finns för analys och för atiskt riskbedömningar vid kvalitetsarbete rapportering av avvikelser Socialt stöd - synpunkter och klagomål

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning 1 Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Reviderad juni 2016 Innehåll Vad är lex Sarah 2 Att medverka till god kvalitet 2 Missförhållanden ska rapporteras 3 Skyldigheten att rapportera 3

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Förebyggande arbete kring brukaren

Förebyggande arbete kring brukaren Förebyggande arbete kring brukaren Riskbedömningar HSL. Riskinventering SoL och LSS Styrdokument Riktlinjer Dokumentansvarig MAS och SAS Skribent MAS och SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård-

Läs mer

Tillämpningsområde. Vård och omsorg. Besöksadress Västra Storgatan 35 Postadress Vård och omsorg Osby

Tillämpningsområde. Vård och omsorg. Besöksadress Västra Storgatan 35 Postadress Vård och omsorg Osby Vård och omsorg 1(5) Riktlinjer för rapportering om missförhållanden eller en påtaglig risk för missförhållande enligt socialtjänstlagen (SoL) och Lagen om särskilt stöd och service (LSS) lex Sarah Syfte

Läs mer

Rutin. Dokumentnamn: Rapportering/utredning av missförhållande

Rutin. Dokumentnamn: Rapportering/utredning av missförhållande ansvarig: Enhetschef, Medicinskt ansvarig sjuksköterska Sida 1 av 6 Bilaga 6 Kommunstyrelsen 75 SYFTE: OMFATTNING: Upptäcka och komma till rätta med brister i verksamheten och förhindra att liknande n

Läs mer

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård BURLÖVS KOMMUN Socialförvaltningen 2014-11-19 Beslutad av 1(6) Ninette Hansson MAS Gunilla Ahlstrand Enhetschef IFO Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård Denna

Läs mer

Internkontroll - övriga nämnder delårsuppföljning 2018

Internkontroll - övriga nämnder delårsuppföljning 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE Ekonomiavdelningen Dnr KS/2018:3-012 2018-10-04 1/2 Handläggare Fredrik Lindell 0152-29179 Internkontroll - övriga nämnder delårsuppföljning 2018 Kommunstyrelsen beslutar att 1. godkänna

Läs mer

Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Allmänt... 6 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 6 Vårdgivare... 6 Medicinskt ansvarig

Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Allmänt... 6 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 6 Vårdgivare... 6 Medicinskt ansvarig Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Allmänt... 6 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 6 Vårdgivare... 6 Medicinskt ansvarig sjuksköterska... 7 Verksamhetschef hälso- och sjukvård...

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse År: 2017 Pia Kjaersgaard Medicinskt ansvarig sjuksköterska 1 PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE... 1 SAMMANFATTNING... 3 Bakgrund... 3 Syftet... 3 Resultat... 3 Slutsats... 3 ÖVERGRIPANDE

Läs mer

Uppföljning av särskilda boenden inom äldreomsorgen

Uppföljning av särskilda boenden inom äldreomsorgen SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2014-05-08 AN-2014/162.732 1 (6) HANDLÄGGARE Natalie Vaneker 08-535 316 74 natalie.vaneker@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Uppföljning av särskilda boenden inom äldreomsorgen

Läs mer

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida.

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida. RIKTLINJE FÖR LEX SARAH inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Socialt ansvarig Beslutsdatum: 2018-10-01 samordnare (SAS) Enhet: Central administration Reviderad: Beslutad av SAS Inledning Lex

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS

Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS Riktlinje 2/ Avvikelser LSS Rev. 2017-06-22 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS Författningar

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten- Liljeholmens stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten- Liljeholmens stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten- Liljeholmens stadsdelsnämnd Axelsbergs vård- och omsorgsboende År 2018 Datum och ansvarig för innehållet 2019-01-25 Hossein Ahmadian, verksamhetschef enligt 4

Läs mer

RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

KALENDARIUM 2018 SOCIALFÖRVALTNINGENS UPPFÖLJNING. KONTAKTPERSON: CARINA SVARVALI

KALENDARIUM 2018 SOCIALFÖRVALTNINGENS UPPFÖLJNING. KONTAKTPERSON: CARINA SVARVALI KALENDARIUM 2018 SOCIALFÖRVALTNINGENS UPPFÖLJNING KONTAKTPERSON: CARINA SVARVALI carina.svarvali@varberg.se Bakgrund Socialförvaltningen har, tidigare, sammanställt uppföljningen av hälso- och en i ett

Läs mer

Uppföljning av hemtjänst, servicehus och vårdoch omsorgsboende 2018

Uppföljning av hemtjänst, servicehus och vårdoch omsorgsboende 2018 Kungsholmens stadsdelsförvaltning Bilaga 10, tertialrapport 2 2018 Äldreomsorgsavdelningen Dnr 1.2.1-277-2018 Sida 1 (5) Uppföljning av hemtjänst, servicehus och vårdoch omsorgsboende 2018 Bakgrund All

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Postiljonen vård och omsorgsboende, egen regi. Postiljonen vård- och omsorgsboende. Dnr: /2019 Sid 1 (6)

Patientsäkerhetsberättelse Postiljonen vård och omsorgsboende, egen regi. Postiljonen vård- och omsorgsboende. Dnr: /2019 Sid 1 (6) Postiljonen vård- och omsorgsboende Dnr: 1.6-164/2019 Sid 1 (6) Ansvarig för upprättande och innehåll: Patrik Mill, verksamhetschef med hälso- och sjukvårdsansvar Postiljonen vård och omsorgsboende, egen

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Solberga vård- och omsorgsboende År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-01-16 Inger Berglund, verksamhetschef enligt 29 hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Socialkontoret Iris Kjellander, medicinskt ansvarig sjuksköterska Ing-Marie Berglund, utredare

Kvalitetsberättelse. Socialkontoret Iris Kjellander, medicinskt ansvarig sjuksköterska Ing-Marie Berglund, utredare Kvalitetsberättelse Socialkontoret 2016 2016-02-16 Iris Kjellander, medicinskt ansvarig sjuksköterska Ing-Marie Berglund, utredare Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Övergripande mål... 1 Socialkontorets

Läs mer

Tjänsteutlåtande - Redovisning av hälso- och sjukvård 2016

Tjänsteutlåtande - Redovisning av hälso- och sjukvård 2016 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-01-23 Sida 1 (1) Diarienr 2017/00002-NF-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Ann Östling Epost: ann.ostling@vasteras.se Nämnden för personer med funktionsnedsättning Tjänsteutlåtande

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete 2011:9

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete 2011:9 SID 1 (5) Ansvarig för rutin Medicinskt ansvarig sjuksköterska Cecilia Linde cecilia.linde@solna.se Gäller från 2018-07-02 Reviderad senast 2020-07-02 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete 2011:9

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare 2013 Fastställd av: Datum: 2014-03-24 Författare: Pia Hernerud, Verksamhetschef HSL/MAS Förord Patientsäkerhetsberättelsen ska ha en sådan detaljeringsgrad att

Läs mer

Uppföljning av verksamheter inom äldreomsorgen under perioden 1 september till 31 december 2016

Uppföljning av verksamheter inom äldreomsorgen under perioden 1 september till 31 december 2016 Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Ekonomi och verksamhetsutveckling Sida 1 (5) 2017-01-19 Uppföljning av verksamheter inom äldreomsorgen under perioden 1 september till 31 december 2016 Samtliga verksamhetsuppföljningar

Läs mer

Riktlinje - Ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete

Riktlinje - Ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete 1/12 Beslutad: 2018-08-28, 85 Myndighet: Diarienummer: Socialnämnden SN/2018:361-003 Ersätter: beslutad av socialnämnden 2013-10-29 127 Gäller för: Gäller fr o m: 2018-09-03 Gäller t o m: Dokumentansvarig:

Läs mer

Tomelilla kommun kan ge en vård som ger trygghet för den sjuke?

Tomelilla kommun kan ge en vård som ger trygghet för den sjuke? Tomelilla kommun kan ge en vård som ger trygghet för den sjuke? Vården i hemmet ska ge trygghet för den äldre personen och anhöriga. Hemsjukvården ska fungera dygnet runt, året runt Vårdtagare i hemsjukvården

Läs mer

Ks 352 Dnr 2014.0294.759. Kommunstyrelsen beslutar

Ks 352 Dnr 2014.0294.759. Kommunstyrelsen beslutar Ks 352 Dnr 2014.0294.759 Uppföljning av granskning kring kvalitet inom socialtjänsten Kommunstyrelsen beslutar 1. Att till kommunrevisorerna överlämna ovanstående svar avseende granskning kring kvalitet

Läs mer

Maria Åling. Vårdens regelverk

Maria Åling. Vårdens regelverk 2016-01 19 Maria Åling Vårdens regelverk Föreskrift, En föreskrift är bindande REGLER som skapats genom ett beslut i något offentligt organ. En föreskrift meddelas genom LAG eller FÖRORDNING eller, på

Läs mer

www.simrishamn.se 2 (6)

www.simrishamn.se 2 (6) Socialförvaltningen 1 (6) Hemtjänsten SKRIVELSE 2009-01-15 Kristina Privér Verksamhetsutvecklare Sammanfattning av verksamhetsuppföljningar genomförda hösten 2008 Hid nr: 2008.2134 Medicinsk ansvarig sjuksköterska

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2016 Gabriels gård

Patientsäkerhetsberättelse 2016 Gabriels gård Patientsäkerhetsberättelse 2016 Gabriels gård Verksamhetens mål för patientsäkerhetsarbetet 2016 Målet var att alla nyinflyttade ska ha en risk och preventionsbedömning inom 14 dagar samt uppdaterad minst

Läs mer

Rutin Avvikelsehantering

Rutin Avvikelsehantering Diarienummer: Hälso- och sjukvård Rutin Avvikelsehantering Gäller från: 2017-05-09 Gäller för: Socialförvaltningen Fastställd av: Socialförvaltningens ledningsgrupp Utarbetad av: MAS och SAS Revideras

Läs mer

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-03-10, 51 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad 3(8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-02-22 Helene Sandqvist Benjaminsson Innehållsförteckning Övergripande mål och strategier 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet

Läs mer

Rutin för handläggning av eget val inom hemtjänsten i Robertsfors kommun som leverantör

Rutin för handläggning av eget val inom hemtjänsten i Robertsfors kommun som leverantör Rutin för handläggning av eget val inom hemtjänsten i Robertsfors kommun som leverantör Utgångspunkter för eget val - Biståndsbeslutet utgör grunden för val av leverantör och beställning. - Valet är frivilligt.

Läs mer

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Riktlinje 3/Avvikelser Rev. 2018-07-03 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Författningar Patientsäkerhetslagen (2010: 659)

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Älvsjö servicehus År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-02-22 Ann Norén, verksamhetschef enligt 29 hälso- och sjukvårdslagen Mallen är framtagen

Läs mer

Förebyggande arbete. Att förebygga trycksår, undernäring, fallolyckor samt ohälsa i munnen. Socialförvaltningen

Förebyggande arbete. Att förebygga trycksår, undernäring, fallolyckor samt ohälsa i munnen. Socialförvaltningen Socialförvaltningen Förebyggande arbete Att förebygga trycksår, undernäring, fallolyckor samt ohälsa i munnen Ersätter version från 2013-10-28 Monica Örmander, Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2 Innehållsförteckning

Läs mer