AG Läkemedelsbeställning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2013-01-23. AG Läkemedelsbeställning"

Transkript

1 Ref. Åtgärd Ansvarig 4 Beredningsgruppen beställer en konsekvensanalys av Tekniska kansliet hur ett eventuellt byte av EDIFACT-katalog påverkar SFTI. 4 Förslagen om läkemedelsbeställning återremitteras till arbetsgruppen för fortsatt beredning. AG Läkemedelsbeställning 6.3 Förbered arbetsgrupp för översyn av SFTIs handledning Kerstin Wiss Holmdahl för samordnad varudistribution så att den öppnas upp för fler aktörer och fler alternativ vid utväxling av information kring varudistributionen. 6.4 Förbered en arbetsgrupp som får ta upp diskussion om åtgärder för hur SFTIs lösning för Varukorg bättre skall tillgodose användarbehov. Peter Norén SFTI SFTIs huvudmän ESV: Kammarkollegiet: SKL: GS1/ESAP Se under Elektronisk handel för information om specifikationer (ESAP) Se under GS1-systemet för information om klassificeringar (UNSPSC och GPC) NEA CEN workshop BII2 PEPPOL

2 (8) Tid: Den 14 november 2012, kl Plats: SKL, Hornsgatan 20, Stockholm Deltagare: Se bilaga 1 Kerstin Wiss Holmdahl informerade om de praktiska arrangemangen för dagen varefter följde kort presentationsrunda. Ulf Borg ledde dagens möte. Christina Askerblom och SivWaldén utsågs till justerare av protokollet. Dagordning fastställdes. Föregående mötes protokoll, den 29 maj 2012, godkändes. Kerstin Wiss Holmdahl meddelade att Siv Waldén ersatt Sören Lanner som representant för Landstingsnätverket för Upphandling (LfU) i Styrgruppen. Planerings- och budgetarbetet för nästa års SFTI-verksamhet har påbörjats. Styrgruppens nästa möte är inplanerat till 29 november då man även förberett för att ta omhand frågor som förs upp från dagens möte med Beredningsgruppen. Peter Norén hänvisade till den förordning, om statliga myndigheters elektroniska informationsutbyte, som beslutades i somras och som innebär att ett 50-tal större myndigheter skall hantera e-beställning till 1 juni 2013 och att återstående myndigheter (med över 50 anställda) skall vara klara till 1 januari Jämfört med plan är arbetet något fördröjt, dels som konsekvens av att förordningen försenats och dels på grund av organisering av det nybildade Statens servicecenter. I början av november blev ESVs föreskrifter och allmänna råd till nämnda förordning klara och de finns nu publicerade på ESVs webb. Beträffande standarder för e-handel anger föreskrifterna att myndigheter som lägsta ambition skall kunna hantera Svekatalog Sveorder- Svefaktura, och att SFTIs scenarier samt Fulltextfaktura skall vara utgångspunkt om man vill välja att bygga på med ytterligare standarder. I allmänna råd nämns dels SFTIs rekommendationer för överföring av elektroniska meddelanden och dels, vid överföring till och från utländska leverantörer, PEPPOLs infrastruktur.

3 2 Magnus Matts informerade om upphandlingsstödsdagen som genomförts den 16 november med bland annat ett fördjupningsspår för elektronisk upphandling där även Kerstin medverkat. Inför dagen hade en enkät skickats ut för att mäta upphandlande myndigheters användning av e-upphandling. Resultatet kommer att redovisas under fördjupningsspåret. Upphandlingsstödet vid Kammarkollegiet håller på att ta fram processmodeller för Lagen om valfrihet (LOV) och avrop från ramavtal. Beträffande modellen för avrop från ramavtal så avser den de delar av avropsprocessen som tillhör Upphandling (pre award) och är reglerad i LOU och LUF, och som innefattar att avropande myndighet fastställer vilken leverantör på ett ramavtal med flera leverantörer man ska använda sig av när man tecknar ett kontrakt (vid förnyad konkurrensutsättning) eller ett avropsavtal där alla villkor är fastställda i ramavtalet. Modellen innehåller delmodeller för alla typer av avrop: eget ramavtal, ramavtal som tecknats av en inköpscentral, ramavtal med en leverantör, ramavtal med flera leverantörer, ramavtal med alla villkor fastställda och ramavtal där alla villkor inte är fastställda. Modellerna ska dels tjäna som ett grafiskt komplement till den vägledning om ramavtal avrop som just publicerats men också ligga till grund för diskussioner med leverantörerna av upphandlingssystem för att ta fram ett elektroniskt avropsstöd på marknaden. Allt eftersom modellerna blir klara publiceras de på NEAs webb har fått ny och bättre utformning, vilket dock påverkat länkar till några NEA-dokument som bland annat SFTIs webb refererar till. Bland kommande aktiviteter flaggades för en temaeftermiddag på Berns den 6 december om effektivare eaffärer, möte den 17 januari i Nationellt forum för efaktura, som drivs genom NEA, och ett planerat webbinar om efakturering och Bokföringsnämndens riktlinjer i februari. Tomas Wennebo informerade om att GS1 hållit en konferens inom hälso- /sjukvård i Lissabon med svenskt deltagande. Den kommer att följas av fler aktiviteter på global nivå; GS1 kommer att använda EANCOM även i det fortsatta arbetet. En svensk spegelgrupp bildas för att följa arbetet.

4 3 I juni 2011 rekommenderade Beredningsgruppen, därefter fastställt av SFTI Styrgrupp, kompletteringar av SFTI/ESAP 6 version 2.8 med syftet att stödja förfarandena vid beställning av läkemedel, bland annat behovet av olika ordertyper. Samtidigt fastlades informationsinnehåll för ett speciellt meddelande vid läkemedelsbeställning, kallat extempore. Önskemål om ytterligare termer i prislistan hade identifierats men dessa var vid beslutstillfället inte färdigberedda av arbetsgruppen. Förslagen från det fortsatta arbetet i arbetsgruppen presenterades av Thomas Petterson med stöd av Tomas Wennebo. Extempore-meddelandet behövs för att beställa läkemedel som är specialiserat för viss patient eller patientgrupp. Det tidigare beslutade informationsinnehållet omfattade såväl beställningsinformation som återkopplande tillverkningsinformation. I det ändrade förslaget ingår enbart beställningsinformation. Informationsmängden skulle kunna genereras ur journalsystem eller via beställningsmall som kompletterar en order i e-handelssystemet förslaget innebär att det dokumenteras som ADS Extemporebilaga. GS1 har vidare gjort en egenutvecklad XMLsyntax för meddelandet som för närvarande är på remiss. Förslaget om nya termer innebär att prislistan enligt SFTI/ESAP 6 version 2.8 kompletteras med 17 läkemedelsspecifika termer, de flesta från VARAdatabasen. För att inte tynga tillämpningar inom andra varuområden, hade förslaget utformats så att prislista respektive ändringsprislista definierats som separata transaktioner för läkemedelsområdet, ADS resp 6.1.8, inom ramen för SFTI/ESAP 6 version 2.8. [Sekr. not Arbetsgruppen har tidigare övervägt att dela SFTI/ESAP 6 i två profiler, men valt att behålla dokumentationen samlad som en profil.] Efter att förslaget distribuerats inför Beredningsgruppens möte hade ett väsentligt fel upptäckts vid kvalitetsgranskning av EDIFACT-meddelandet PRICAT: enligt EDIFACT-katalog D96A kan SG33/FTX kan inte repeteras tillräckligt många gånger för att stödja alla textkrav vid läkemedel. Bland de närmaste liggande alternativen finns att i stället använda kod (ex.vis placerad i segment IMD) eller att byta till PRICAT-meddelande enligt en senare EDIFACT-katalog där utrymmet för text är större. Alternativen behöver analyseras närmare, varför Beredningsgruppen inte kunde ta ställning till lagda förslag. Beslut. 1) Beredningsgruppen beställer en konsekvensanalys av hur ett eventuellt byte av EDIFACT-katalog påverkar SFTI. 2) Förslagen rörande läkemedelsbeställning återremitteras till arbetsgruppen för fortsatt beredning.

5 4 Thomas Pettersson presenterade arbetet i arbetsgruppen. Man har gjort en jämförande analys av databasen HINFO och sortiments- och prislista (PRICAT) för att se vilka möjligheter som finns att använda databasen vid beställningar av hjälpmedel i kombination med SFTI/ESAP 6, Avrop mot produktkatalog. Informationen i PRICAT är tillräcklig för att hantera hjälpmedelsinformationen, däremot behöver HINFO kompletteras för beställningar. Vad gäller beställningsnivå är praxis att ange antal uttryckt i minsta enhet (dvs oavsett ev förpackning) i HINFO, medan enligt SFTI/ESAP 6 beställningar uttrycks i minsta beställningsbara förpackning. Här har arbetsgruppen valt att förorda beställning enligt minsta förpackning. Arbetsgruppen har också skissat på ett traditionellt avropsflöde enligt SFTI/ESAP 6, med HINFO som produktkatalog, och där informationen görs tillgänglig hos köparen dels i beställningssystemet och dels i lokala förskrivningssystem (som ur beställningssynpunkt fungerar som försystem till beställningssystemet). Beställning via leverantörens webb är också ett alternativ, inte minst i situationer där stöd behövs vid konfigureringen av hjälpmedel. En enkät om e-handel har gjorts, riktad till leverantörer på hjälpmedelsområdet. Den indikerar att e-handelsmognaden är låg, många leverantörer klarar inte SFTI/ESAP 6. En informationsdag är planerad till 26 november. Som tidigare rapporterats har en arbetsgrupp tittat på önskemålen om svarsmeddelande till Sveorder. Enligt en enkät vill de flesta, förutom ett enkelt svar (innebärande accepterar/accepterar inte), även ha möjlighet att meddela ändringar i svaret. Martin Forsberg meddelade CEN BII i december kommer att leverera ett nytt profil-dokument med alla önskemål inkluderade (se även punkt 10 nedan). En specifikation med SFTI tillämpning av denna kan väntas i början av Det finns intresse att använda ordersvar även i fler nordiska länder. Thomas Pettersson informerade om att önskemål under sommaren/hösten lämnats in till CEN BII för att göra innehållet i dess leveransaviseringsmeddelande likvärdigt med det som finns i SFTI/ESAP6 (DESADV). Vi väntar nu på slutdokumentationen från CEN BII (se även punkt 10 nedan), därefter görs en svensk tillämpningsspecifikation som förhoppningsvis kan finnas framme till Beredningsgruppens nästa möte i mars. Kerstin Wiss Holmdahl rapporterade att det finns intresse från Danmark att göra en gemensam tillämpningsguide för leveransaviseringen.

6 5 År 2011 fastställdes Handledning Samordnad varudistribution med underbilaga till e-kommunikationsavtal som SFTI. Handledningen beskriver en process där köparen har en central varumottagning tillsammans med en tjänst för samordnad distribution ut till förbrukarna i den egna verksamheten. Lösningen har baserats på SFTI/ESAP 6, och den innefattar bland annat Leveransavisering och Transportetikett. Kerstin Wiss Holmdahl redovisade erfarenheter från förberedelsearbete i tre Skånekommuner kring samordnad varudistribution utifrån SFTIs lösning och där det framgått att Det är svårt att få med mindre varuleverantörer i en samordnad lösning då de inte hanterar EDIFACT-meddelanden enligt SFTI/ESAP 6; Många potentiella leverantörer av samordnad distributionslösning är små och lokala och dessa riskerar att utestängas då de inte har förutsättningar för att hantera EDIFACT-meddelanden enligt SFTI/ESAP 6. Det konstaterades att även om det finns möjlighet att hantera SFTI/ESAP 6 via tredjepartslösningar på marknaden för dessa leverantörer så behövs enklare alternativ till eller kompletteringar av SFTI/ESAP 6 så att fler aktörer kan innefattas i distributions-lösningarna. Beslut: Förbered arbetsgrupp för översyn av SFTIs handledning för samordnad varudistribution så att den öppnas upp för fler aktörer och fler alternativ vid utväxling av information kring varudistributionen. Peter Norén noterade att SFTIs varukorg (6.5.3 Avrop mot ramavtal med varukorg/punch-out) har bara några få användare, dessutom finns det varianter på tillvägagångssätt med single sign on mot leverantörens webb. Mötet konstaterade att intresse/behov av processen finns men att alternativ som till exempel OCI är proprietära. Beslut: Förbered en arbetsgrupp som får ta upp diskussion om åtgärder; arbetet initieras förslagsvis i början av nästa år. Kerstin Wiss Holmdahl rapporterade från ett möte om eventuell vidareutveckling av Svefaktura som hållits i början av hösten med ett drygt 30-tal deltagare. Slutsatserna från mötet hade varit att det för närvarande inte fanns något akut behov av ändring/ny version av Svefaktura; i och för

7 6 sig finns det ett antal ytterligare fält som kunde vara bra komplement, men värdet av dessa motiverar inte arbetet med att introducera en ny version. Samtidigt behövs mer arbete på hantering av underlag, t ex vid fakturering av tjänster eller vid så kallad utomregional fakturering (se punkt 8), men detta hanteras genom bilagor till fakturan. Peter Norén noterade att Kommissionen driver på för att främja gränsöverskridande handel och i konsekvens med det kan vi kanske komma att behöva anvisa fakturaformat för sådan trafik i tillägg till de vi redan använder i SFTI. Som jämförelse nämndes att Norge har två fakturavarianter, EHF respektive PEPPOL BIS. Kandidater för ett sådant format är antingen faktura enligt CEN BII2 (som kommer att publiceras till slutet av året) eller den närbesläktade PEPPOL BIS-fakturan (baserad på resultatet från CEN BII1). Mer analys av förutsättningarna behövs. Andelen gränsöverskridande fakturor är idag liten. Ett argument för att ändå satsa på ett europeiskt format är att ett sådant kan förenkla för (större) aktörer som vill bygga en sammahållen IT-lösning för fakturering oavsett land. Enligt beslut vid förra mötet med Beredningsgruppen har arbete initierats på underlagsinformation vid fakturering mellan landsting, mellan kommun och landsting och mellan kommuner. Detta samordnas med ett parallellt initiativ som startats inom landstingen, inom det så kallade redovisningschefsnätverket, avseende rutinerna vid fakturering av utomlänsvård. Kerstin Wiss Holmdahl informerade om att arbetsgruppen träffats två gånger för genomgång av processerna vid fakturering av utomlänsvård, dvs mellan landsting eller till landsting från vissa privata vårdgivare med fullmakt. Gruppen har vidare börjat sammanställa informationen som behövs i fakturaunderlagen: till en del finns informationen fastlagd genom ett riksavtal för utomlänsvård, men därutöver behöver landsting ytterligare information för sin uppföljning. I sammanhanget är det viktigt att enas också omkring terminologin. Eftersom informationen är individrelaterad är den också känslig. Anna-Karin Wahlström berättade att arbetsgruppen för tjänstebeställning haft två möten; ett 20-tal personer deltar. Arbetet inriktas mot tjänsteområden som bemanning, IT-konsulter, tolkning, hantverkare (exkl entreprenad), tekniska konsulter och utbildning. Gruppen har hittills samlat in processbeskrivningar från sina respektive verksamheter och dessa skall nu sammanställas i en processkarta. Man samlar även in exempel på mallar som används till stöd vid tjänstebeställning. Mål för arbetet är att ta

8 7 fram ett guide-dokument för tjänstebeställningar till utgången av kvartal 1, Förslag till profiler för elektroniskt informationsutbyte inom hela upphandlingsprocessen har varit utskickade från CEN BII2 på remiss över sommaren. Materialet omfattar profiler som beskriver affärsprocesser och datamodeller för transaktioner vid såväl pre award som post award. Drygt 700 kommentarer hade rapporterats in, bland annat har SFTI lagt ner stort arbete på kvalitetssäkring. Beskrivningarna av profiler för post award är mer fullgångna och färdiga för användning, och i flera fall rör förslagen bara mindre ändringar i förhållande till tidigare workshop CEN BII1. När det gäller pre award finns en bra ansats men mer analys och utvecklingsarbete behöver göras, bland annat för att tydligare visa hur ecatalogue kan användas i anbudsfasen vid upphandling (jämför även punkt 11 nedan). Arbete pågår nu i CEN BII2 med att ta hand om inkomna synpunkter, det slutliga resultatet kommer att publiceras av CEN i december, i form av så kallade CWA:er (CEN Workshop Agreement). Kerstin Wiss Holmdahl rapporterade från arbetet med ekatalog, som är beroende av resultaten från CEN BII2. En frågeställning rör katalogens informationsomfång vid upphandling skall innehållet vara minimalt (dvs bara pris och andra uppgifter som behövs för utvärdering) eller skall katalogen vara utbyggd så att den är klar att beställa ifrån? Mellanformer kan behövas vid upphandlingsprocesser som innehåller repetitiva faser, som t ex förnyad konkurrensutsättning eller dynamiskt inköpssystem. En annan frågeställning rör hur anbudsgivares katalog (i form av anbud ) skall styras upp av mall i upphandlarens förfrågningsunderlag idag löses det ofta genom att upphandlaren skickar med en Excelmall i förfrågan. Samarbete behövs på europeisk nivå för att utveckla en ensartad syn på kataloger i upphandlingsarbetet. Kerstin Wiss Holmdahl presenterade en PM med råd kring hur krav på e-handel kan ställas vid upphandling av varor/tjänster. Dokumentet inleds med en beskrivning av olika vanligt förekommande affärsprocesser och hur SFTIs specifikationer kan stödja dessa, för att därefter föreslå hur upphandlare i förfrågningsunderlaget kan uttrycka krav på e-handel antingen i form av utvärderingskriterier eller som kontraktsvillkor. Handledningen innehåller exempel bestående av anvisningar riktade till upphandlare och projektledare för e-handel, därefter förslag till introducerande text i förfrågningsunderlaget samt slutligen själva förslaget till lydelse avseende e-handelskrav som utvärderingskriterium eller

9 8 kontraktsvillkor. Exemplen har utformats för att passa olika ambitioner för e-handelsprocess och vid mognadsnivå på marknaden bland leverantörer inom aktuellt upphandlingsområde. Handledningen kommer inom kort att läggas upp på SFTIs webb. Det bestämdes att Beredningsgruppen skall samlas vid tre tillfällen under år 2013: 12 mars 3 september, och 19 november. Sekr not Inga frågor anmälda. Ordföranden tackade för visat intresse och avslutade mötet. Ulf Borg ordförande Sören Lennartsson sekreterare Justeras: Christina Askerblom Siv Waldén

10 1(1) Ulf Borg, ordförande Cajsa Ahlinder Thomas Altinell Christina Askerblom Per Carlsson Ingemar Fixander Martin Forsberg Catarina Holmqvist Erika Karlsson Sara Killander Ewa Klevebro Birgitta Nelson Jonas Larsson Sören Lennartsson Jerker Lilliesköld Christer Luthman Magnus Matts Agnetha Mohr Ulf Niklasson Peter Norén Sören Pedersen Thomas Pettersson Sandra Pettersson Erik Ryrlind Ulrika Steidler Elisabet Torell Anna-Karin Wahlström Siv Waldén Tomas Wennebo Kerstin Wiss Holmdahl Sunne kommun Visma Proceedo Unit4 Agresso Örebro läns landsting Sigtuna kommun Menigo Foodservice AB SFTI tekniska kansli Apoteket Farmaci Nacka kommun Malmö Stad Expert Systems Kammarkollegiet Stockholms läns landsting SFTI tekniska kansli ebuilder Region Skåne Kammarkollegiet Borås stad Västra Götalandsregionen Ekonomistyrningsverket Ekonomistyrningsverket SFTI tekniska kansli Martin & Servera Arbetsförmedlingen Lunds Universitet Apoteket Farmaci Ekonomistyrningsverket Stockholms läns landsting GS1 Sverige SKL

2013-11-29. Kerstin Wiss Holmdahl för vidare till SFTI Styrgrupp

2013-11-29. Kerstin Wiss Holmdahl för vidare till SFTI Styrgrupp Punkt Åtgärd 3 Beredningsgruppen rekommenderar Styrgruppen att fastställa PEPPOL BIS 28A under namnet Sveorder 3.0, inkluderande ordersvar, som SFTI. Sveorder 2.0, med möjlighet till ordersvar i form av

Läs mer

2013-09-20. KWH för vidare till SFTI Styrgupp. Tekniska kansliet. SFTI http://www.sfti.se/

2013-09-20. KWH för vidare till SFTI Styrgupp. Tekniska kansliet. SFTI http://www.sfti.se/ Punkt Åtgärd 1 Per Carlsson väljs som ny ordförande för SFTI Beredningsgrupp. 3 Beredningsgruppen rekommenderar till SFTI Styrgrupp att fastställa leveransavisering enligt PEPPOL BIS 30A Despatch Advice

Läs mer

Tisdagen den 24 november 2015 kl ca

Tisdagen den 24 november 2015 kl ca KALLELSE 2015-11-10 1/5 Till deltagare i SFTI Beredningsgrupp Kallelse till möte med SFTI Beredningsgrupp Vi bjuder in till möte med SFTI Beredningsgrupp: Tid: Plats: Lokal: Tisdagen den 24 november 2015

Läs mer

Kaffe serveras från kl Mötets agenda framgår nedan.

Kaffe serveras från kl Mötets agenda framgår nedan. KALLELSE 2017-05-02 1/5 Till deltagare i SFTI Beredningsgrupp Kallelse till möte med SFTI Beredningsgrupp Vi bjuder in till möte med SFTI Beredningsgrupp: Tid: Plats: Tisdagen den 16 maj 2016 kl. 09.30-16.00

Läs mer

Aktuellt om e-handel inom SFTI (Single Face To Industry) Kerstin Wiss Holmdahl, SKL, NEA:s julkarameller den 8 december 2010

Aktuellt om e-handel inom SFTI (Single Face To Industry) Kerstin Wiss Holmdahl, SKL, NEA:s julkarameller den 8 december 2010 Aktuellt om e-handel inom SFTI (Single Face To Industry) Kerstin Wiss Holmdahl, SKL, NEA:s julkarameller den 8 december 2010 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan 1 SFTI (Single Face

Läs mer

Tid: Onsdagen den 24 oktober 2018 kl. 09:30-15:00 ca. Därefter en workshop till kl 16.

Tid: Onsdagen den 24 oktober 2018 kl. 09:30-15:00 ca. Därefter en workshop till kl 16. KALLELSE 2018-10-10 1/5 Till deltagare i SFTI Beredningsgrupp Kallelse till möte med SFTI Beredningsgrupp Vi bjuder in till möte med SFTI Beredningsgrupp: : Onsdagen den 24 oktober 2018 kl. 09:30-15:00

Läs mer

2014-12-12. SFTI http://www.sfti.se/ SFTI:s huvudmän ESV: http://www.esv.se/e-handel Konkurrensverket: http://www.kkv.se/ SKL: http://www.skl.

2014-12-12. SFTI http://www.sfti.se/ SFTI:s huvudmän ESV: http://www.esv.se/e-handel Konkurrensverket: http://www.kkv.se/ SKL: http://www.skl. Punkt Åtgärd 4 Beredningsgruppen rekommenderar att SFTI Styrgrupp antar PEPPOL:s transportinfrastruktur, inklusive dess partsregistertjänst, som SFTI. Inledningsvis skall den kunna användas för utväxling

Läs mer

Rätt patient får rätt produkt vid rätt tillfälle; kopplingen till beställningsprocessen. Kerstin Wiss Holmdahl 22 oktober 2015

Rätt patient får rätt produkt vid rätt tillfälle; kopplingen till beställningsprocessen. Kerstin Wiss Holmdahl 22 oktober 2015 Rätt patient får rätt produkt vid rätt tillfälle; kopplingen till beställningsprocessen Kerstin Wiss Holmdahl 22 oktober 2015 Säker identifiering och e-handel Hur kan vi då säkerställa att rätt patient

Läs mer

Aktuellt om e-handel och e-fakturering inom SFTI 2008-12-15. Kerstin Wiss Holmdahl Peter Norén

Aktuellt om e-handel och e-fakturering inom SFTI 2008-12-15. Kerstin Wiss Holmdahl Peter Norén Aktuellt om e-handel och e-fakturering inom SFTI 2008-12-15 Kerstin Wiss Holmdahl Peter Norén Aktuellt & Nyheter Svefaktura sprids mer och mer E-beställningar i staten Sveordern, ny standard för enkla

Läs mer

2014-09-23. SFTI http://www.sfti.se/ SFTI:s huvudmän ESV: http://www.esv.se/e-handel Konkurrensverket: http://www.kkv.se/ SKL: http://www.skl.

2014-09-23. SFTI http://www.sfti.se/ SFTI:s huvudmän ESV: http://www.esv.se/e-handel Konkurrensverket: http://www.kkv.se/ SKL: http://www.skl. Punkt Åtgärd 3a Beredningsgruppen rekommenderar att Styrgruppen antar ESAP 6 version 2.9 som SFTI. Affärsdokument 6.5.3 Varukorg inte skall ingå i version 2.9, utan vid behov kan hänvisning ske till varukorg

Läs mer

Tekniska kansliet producerar nödvändiga dokument. Kerstin Wiss Holmdahl för ärendet till SFTI Styrgrupp.

Tekniska kansliet producerar nödvändiga dokument. Kerstin Wiss Holmdahl för ärendet till SFTI Styrgrupp. Punkt Åtgärd 5 a Beredningsgruppen rekommenderar till SFTI Styrgrupp att en ny Svekatalog 2.0 publiceras, baserad helt på BIS 1A men exklusive katalogsvar, för användning i tillägg till Svekatalog 1.0.

Läs mer

Tisdagen den 20 februari 2018 kl ca

Tisdagen den 20 februari 2018 kl ca KALLELSE 2018-02-06 1/5 Till deltagare i SFTI Beredningsgrupp Kallelse till möte med SFTI Beredningsgrupp Vi bjuder in till möte med SFTI Beredningsgrupp: Tid: Plats: Tisdagen den 20 februari 2018 kl.

Läs mer

Uppdatering av SFTI standarder och versioner i statliga ramavtal för e-handelstjänst

Uppdatering av SFTI standarder och versioner i statliga ramavtal för e-handelstjänst 1/6 PM Datum Handläggare 2016-06-10 Eva Ringman ESV dnr 45-43/2011 Uppdatering 2016-06-10 av SFTI standarder och versioner i statliga ramavtal för e-handelstjänst Leverantören (E-handelstjänst) har ett

Läs mer

Elektronisk handel - Mål och syfte - - Förberedelser & Införande - Vad tänka på särskilt?

Elektronisk handel - Mål och syfte - - Förberedelser & Införande - Vad tänka på särskilt? Elektronisk handel - Mål och syfte - - Förberedelser & Införande - Vad tänka på särskilt? Kerstin Wiss Holmdahl, SKL Vad innebär elektronisk handel? Mål och syfte? Ett sätt att - styra inköpsprocessen

Läs mer

Aktuellt inom SFTI; Svefakturan för e-fakturering som komplement till EDIfakturor

Aktuellt inom SFTI; Svefakturan för e-fakturering som komplement till EDIfakturor Aktuellt inom SFTI; Svefakturan för e-fakturering som komplement till EDIfakturor Kerstin Wiss Holmdahl 2006-03-30 1 Bakgrund om e-handel och e-fakturering i kommuner och landsting - Hittills har ca en

Läs mer

SFTI Standarder och versioner uppdaterad den 2015-06-30. 1 Svefaktura. Sveorder 1/7

SFTI Standarder och versioner uppdaterad den 2015-06-30. 1 Svefaktura. Sveorder 1/7 1/7 Datum Handläggare 2015-06-30 Eva Ringman ESV-dnr 45-43/2011 SFTI Standarder och versioner uppdaterad den 2015-06-30 Ramavtalsleverantörerna i de statliga ramavtalen för e-handelstjänst har ett ansvar

Läs mer

E-handelsdagar - Elektronisk handel och e-fakturering i stat, kommun och landsting

E-handelsdagar - Elektronisk handel och e-fakturering i stat, kommun och landsting Inbjudan till... E-handelsdagar - Elektronisk handel och e-fakturering i stat, kommun och landsting 12-13 november 2015 i Stockholm Välkomna till E-handelsdagar (tidigare benämnt Projektledarträff) för

Läs mer

Kerstin Wiss Holmdahl för vidare till SFTI Styrgupp

Kerstin Wiss Holmdahl för vidare till SFTI Styrgupp Ref. Åtgärd Ansvarig 3 Beredningsgruppen rekommenderar till SFTI Styrgrupp följande inriktning för fortsatt utveckling av SFTIs standarder och regelverk: - SFTI/ESAP 6 och 9 skall även fortsättningsvis

Läs mer

Sammanfattning av åtgärder och bevakningspunkter från Beredningsgruppens möte

Sammanfattning av åtgärder och bevakningspunkter från Beredningsgruppens möte PM Sammanfattning av åtgärder och bevakningspunkter från Beredningsgruppens möte 2015-11-24 Punkt Åtgärd 4 Arbetsgruppen för utomregionala ersättningar: Beslut att publicera specifikationen över informationsinnehållet

Läs mer

Sammanfattning av åtgärder och bevakningspunkter från Beredningsgruppens möte

Sammanfattning av åtgärder och bevakningspunkter från Beredningsgruppens möte 2016-02-08 PM Sammanfattning av åtgärder och bevakningspunkter från Beredningsgruppens möte 2016-02-08 Punkt Åtgärd 6a) En arbetsgrupp bildas för att arbeta vidare med översyn av samordnad varuinformation

Läs mer

E-handel i offentlig sektor i Sverige

E-handel i offentlig sektor i Sverige E-handel i offentlig sektor i Sverige DIFI EHF-konferens Mats Goffhé Sören Pedersen Agenda E-handel i offentlig sektor i Sverige: Status idag och framåtblick Hur tar man hem nyttan med e-handel? Obligatoriskt

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till förordningen (2003:770) om statliga myndigheters elektroniska informationsutbyte

Läs mer

Projektledarträff - Elektronisk handel och e-fakturering i stat, kommun och landsting

Projektledarträff - Elektronisk handel och e-fakturering i stat, kommun och landsting Inbjudan till... Projektledarträff - Elektronisk handel och e-fakturering i stat, kommun och landsting 21 22 oktober 2014 i Stockholm Välkomna till Projektledarträff för e-handel den 21-22 oktober i Stockholm!

Läs mer

Elektronisk offentlig upphandling

Elektronisk offentlig upphandling Elektronisk offentlig upphandling Vad innebär förslagen till nya upphandlingsdirektiv? Andra sätt EU kommissionen vill främja e-upphandling? Några reflexioner; vad anser vi från svensk sida? Vad händer

Läs mer

Krav på elektronisk handel i samband med upphandling av varor och tjänster

Krav på elektronisk handel i samband med upphandling av varor och tjänster Krav på elektronisk handel i samband med upphandling av varor och tjänster Exempel A. Urvalskriterier vid e-handel med stor flexibilitet för leverantören. Exempel B. Urvalskriterier vid integrerad e-handel/edi,

Läs mer

SL 2009-08-20 bergrp/pr48. Sammanfattning av åtgärder och bevakningspunkter från möte 2009-05-26

SL 2009-08-20 bergrp/pr48. Sammanfattning av åtgärder och bevakningspunkter från möte 2009-05-26 Sammanfattning av åtgärder och bevakningspunkter från möte 2009-05-26 Referens Åtgärd Ansvarig Punkt 3 Intresserade att utveckla Bas-innehåll för ESAP/SFTI 6: kontakta tekniskt.kansli@skl.se Intressanta

Läs mer

Elektronisk handel och e- fakturering; Aktuellt inom SFTI Kerstin Wiss Holmdahl 2005-12-08

Elektronisk handel och e- fakturering; Aktuellt inom SFTI Kerstin Wiss Holmdahl 2005-12-08 Elektronisk handel och e- fakturering; Aktuellt inom SFTI Kerstin Wiss Holmdahl 2005-12-08 1 Bakgrund om e-handel och e-fakturering i kommuner och landsting? Hittills har kommuner och landsting infört

Läs mer

Sammanfattning av åtgärder och bevakningspunkter från Beredningsgruppens möte

Sammanfattning av åtgärder och bevakningspunkter från Beredningsgruppens möte PM Sammanfattning av åtgärder och bevakningspunkter från Beredningsgruppens möte 2016-05-17 Punkt Åtgärd 6 Beredningsgruppen rekommenderar att Styrgruppen fastställer SFTI Fulltextfaktura version 2.4,

Läs mer

E-handelsdagar - Elektronisk handel och e-fakturering i stat, kommun och landsting

E-handelsdagar - Elektronisk handel och e-fakturering i stat, kommun och landsting Inbjudan till... E-handelsdagar - Elektronisk handel och e-fakturering i stat, kommun och landsting 14-15 november 2016 i Stockholm Välkomna till E-handelsdagar (tidigare benämnt Projektledarträff) för

Läs mer

Handledning om krav på e-handel

Handledning om krav på e-handel Krav på e-handel vid upphandlingar av varor och tjänster Handledning om krav på e-handel Kerstin Wiss Holmdahl, SKL Ulla Karin Josefsson, Statens inköpscentral (SIC) vid Kammarkollegiet Upphandlingsdagarna

Läs mer

J E KON OM ISTVR N INGSVE R K FT

J E KON OM ISTVR N INGSVE R K FT Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd J E KON OM ISTVR N INGSVE R K FT Ekonomistyrningsverkets foreskrifter och allmänna råd till forordningen (2003:770) om statliga

Läs mer

E-handelsdagar - Elektronisk handel och e-fakturering i stat, kommun och landsting

E-handelsdagar - Elektronisk handel och e-fakturering i stat, kommun och landsting Inbjudan till... E-handelsdagar - Elektronisk handel och e-fakturering i stat, kommun och landsting 14-15 november 2016 i Stockholm Välkomna till E-handelsdagar (tidigare benämnt Projektledarträff) för

Läs mer

Elektroniska affärer i staten 2012-03-29

Elektroniska affärer i staten 2012-03-29 Elektroniska affärer i staten t Mats Goffhé 2012-03-29 Bakgrund Politiska mål för e-förvaltning Strategi och nationell handlingsplan Förändringar inom upphandlingsområdet EG-rättsliga förändringar Striktare

Läs mer

Hur kan vi få med leverantörer till e-handel? Kerstin Wiss Holmdahl, SKL Upphandlingsdagarna januari 2019

Hur kan vi få med leverantörer till e-handel? Kerstin Wiss Holmdahl, SKL Upphandlingsdagarna januari 2019 Hur kan vi få med leverantörer till e-handel? Kerstin Wiss Holmdahl, SKL Upphandlingsdagarna 15-16 januari 2019 Leverantörer och e-handel Enligt aktuell undersökning* är det ca 75 % av de små företagen

Läs mer

Inköp IT Näringsliv Kommunala bolag Ekonomi Landstingskanslier LfU Aktuellt om elektronisk handel; ny SFTI standard, informationsdagar/ goda

Inköp IT Näringsliv Kommunala bolag Ekonomi Landstingskanslier LfU Aktuellt om elektronisk handel; ny SFTI standard, informationsdagar/ goda Cirkulärnr: 2001:30 Diarienr: 2001/0453 Handläggare: Sektion/Enhet: Kerstin Wiss Holmdahl Civilrättssektionen Datum: 2001-02-27 Mottagare: Rubrik: Kommunledningen Inköp IT Näringsliv Kommunala bolag Ekonomi

Läs mer

Agresso AB Tillämpning SFTI

Agresso AB Tillämpning SFTI Agresso AB Tillämpning SFTI Enligt SFTI Affärsprocess 6 Tillämpningsanvisning för Agresso SFTI Affärsprocess 6. Version 2.7 Avrop mot Ramavtal Datum: 2010-03-12 Status: Version 0.2 Senast ändrad: 2010-05-23

Läs mer

E-handelsdagarna 2019 Effektiva inköp med e-handel och e-fakturering i stat, kommun och region

E-handelsdagarna 2019 Effektiva inköp med e-handel och e-fakturering i stat, kommun och region Inbjudan till E-handelsdagarna 2019 Effektiva inköp med e-handel och e-fakturering i stat, kommun och region 8 9 oktober 2019 i Stockholm Välkomna till e-handelsdagarna den 8-9 oktober i Stockholm! E-handelsdagarna

Läs mer

Nedan visas en översiktbild över meddelande (obs webbshop är inget meddelande) och inom vilken variant av affärsprocess som de förekommer.

Nedan visas en översiktbild över meddelande (obs webbshop är inget meddelande) och inom vilken variant av affärsprocess som de förekommer. SFTI Affärsprocesser Innan en organisation ställer krav på e-handel i en upphandling, eller när parterna ska komma överens, är det lämpligt att göra en bedömning av vilken affärsprocess som lämpar sig

Läs mer

Elektronisk fakturering i kommuner och landsting Kerstin Wiss Holmdahl 24 oktober 2005

Elektronisk fakturering i kommuner och landsting Kerstin Wiss Holmdahl 24 oktober 2005 Elektronisk fakturering i kommuner och landsting Kerstin Wiss Holmdahl 24 oktober 2005 1 E-handel och e-fakturering i kommuner och landsting Sveriges Kommuner och Landsting (Svenska Kommunförbundet och

Läs mer

Grundkurs elektronisk handel

Grundkurs elektronisk handel Inbjudan till... Grundkurs elektronisk handel 21-22 oktober 2015 i Stockholm Grundkurs elektronisk handel Syftet med denna kurs är att gå igenom vad elektronisk handel innebär, hur man kan införa e-handel

Läs mer

NES, Northern European Subset och kopplingen till standardiseringarbetet i offentlig sektor i Sverige

NES, Northern European Subset och kopplingen till standardiseringarbetet i offentlig sektor i Sverige NES, Northern European Subset och kopplingen till standardiseringarbetet i offentlig sektor i Sverige Kerstin Wiss Holmdahl Sveriges Kommuner och Landsting NEA seminarium 25 januari 2007 1 Vårt nordeuropeiska

Läs mer

Val av affärsprocess - vägledning

Val av affärsprocess - vägledning Val av affärsprocess - vägledning Syftet med detta dokument är att underlätta vid valet mellan SFTI:s olika affärsprocesser vid införande av e-handel. Detta görs genom att på en övergripande nivå förklara

Läs mer

Handledning PEPPOL Punch Out

Handledning PEPPOL Punch Out Version 1.0 2017-09-19 Handledning PEPPOL Punch Out www.sfti.se Version 1.0 2017-09-19 www.sfti.se Innehåll Innehåll... 3 1 Bakgrund... 4 2 Syfte med handledningen... 4 2.1 Målgrupp... 4 3 Kort scenariobeskrivning...

Läs mer

Nyhetsbrev e-handel 1/5. Kontaktperson e-faktura

Nyhetsbrev e-handel 1/5. Kontaktperson e-faktura 1/5 Datum Ert datum Kontaktperson e-beställningar 2010-12-21 Kontaktperson e-faktura ESV Dnr 10-743/2009 Handläggare Peter Norén Er beteckning Nyhetsbrev e-handel Detta är ESV:s nyhetsbrev till kontaktpersoner

Läs mer

Göteborgs stads krav för elektronisk handel

Göteborgs stads krav för elektronisk handel Göteborgs stads krav för elektronisk handel Innehållsförteckning 1 Elektronisk kommunikation... 2 1.1 Elektronisk faktura... 2 1.2 Katalog och Ordermeddelanden... 2 2 Produkter... 3 2.1 Katalog... 3 2.2

Läs mer

Handledning PEPPOL Punch Out

Handledning PEPPOL Punch Out Version 1.0 2017-11-27 Handledning PEPPOL Punch Out www.sfti.se Version 1.0 2017-11-27 www.sfti.se Innehåll Innehåll... 3 1 Bakgrund... 4 2 Syfte med handledningen... 4 2.1 Målgrupp... 4 3 Kort beskrivning

Läs mer

Elektronisk faktureringbehov och möjligheter

Elektronisk faktureringbehov och möjligheter Elektronisk faktureringbehov och möjligheter Kerstin Wiss Holmdahl Svenska Kommunförbundet 2 november 2004 Elektronisk fakturahantering Aktuellt med olika initiativ om E-fakturor. - Bankerna har lösningar/planerar

Läs mer

HISTORIEN. Femklövern. Tre klövern

HISTORIEN. Femklövern. Tre klövern HISTORIEN Femklövern 2004 Tre klövern 1999 1995 VÅRT UPPDRAG Försörja 5 landsting med förbrukningsvaror Skapa avtal, lagerhålla och distribuera Frigöra resurser för bättre alternativ användning Aggregerad

Läs mer

Grundkurs elektronisk handel

Grundkurs elektronisk handel Inbjudan till... Grundkurs elektronisk handel 18 19 mars 2019 i Stockholm Grundkurs elektronisk handel Vad behöver man veta när man ska införa elektronisk handel (e-handel)? Detta är en grundkurs som riktar

Läs mer

Cirkulärnr: 2000:112 Diarienr: 2000/2549 Handläggare: Kerstin Wiss Holmdahl Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: Mottagare:

Cirkulärnr: 2000:112 Diarienr: 2000/2549 Handläggare: Kerstin Wiss Holmdahl Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: Mottagare: Cirkulärnr: 2000:112 Diarienr: 2000/2549 Handläggare: Kerstin Wiss Holmdahl Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: 2000-11-01 Mottagare: Kommunstyrelsen Kommunledning Elektronisk Handel-Projektledning

Läs mer

Handledning Samordnad Varudistribution

Handledning Samordnad Varudistribution Handledning Samordnad Varudistribution Figur 1: Skiss Affärsscenario för Samordnad Varudistribution 3 Figur 2: Exempel kollietikett 6 Figur 3 Exempel Sändningsetikett 7 Ett flertal kommuner 1 har eller

Läs mer

Grundkurs elektronisk handel

Grundkurs elektronisk handel Inbjudan till... Grundkurs elektronisk handel 28-29 september 2016 i Stockholm Grundkurs elektronisk handel Syftet med denna kurs är att gå igenom vad elektronisk handel innebär, hur man kan införa e-handel

Läs mer

E-fakturering och e-handel

E-fakturering och e-handel E-fakturering och e-handel Satsningar i kommuner och landsting Kerstin Wiss Holmdahl 7 mars 2006 1 E-handel och e-fakturering i kommuner och landsting Sveriges Kommuner och Landsting (Svenska Kommunförbundet

Läs mer

Krav på e-faktura till offentlig sektor?

Krav på e-faktura till offentlig sektor? Krav på e-faktura till offentlig sektor? Dialogmöte 10 och 20 mars 2015 Anderz Petersson, Peter Norén, Birgitta Österman Syfte med mötet Att presentera regeringsuppdraget och de frågor vi ska utreda Att

Läs mer

Statens införande av e-faktura NEA forum 2008-03-07

Statens införande av e-faktura NEA forum 2008-03-07 Statens införande av e-faktura NEA forum 2008-03-07 Peter Norén Funktionsansvarig e-handel 08-690 4596 peter.noren@esv.se Bakgrund och mål med arbetet 2008-03-07 Sid 2 Mål med statens införande av e-faktura

Läs mer

Svenska staten inför e- fakturor, vilken påverkan får det?

Svenska staten inför e- fakturor, vilken påverkan får det? Svenska staten inför e- fakturor, vilken påverkan får det? 2007-10-29 E-fakturaprojektet ESV Eva Wern Sören Pedersen Verva - Arena Program e-fakturaprojektet i svenska staten Val av standard för e-faktura

Läs mer

Sammanfattning av åtgärder och bevakningspunkter från Beredningsgruppens möte

Sammanfattning av åtgärder och bevakningspunkter från Beredningsgruppens möte 2018-05-20 PM Sammanfattning av åtgärder och bevakningspunkter från Beredningsgruppens möte 2018-04-24 Punkt Åtgärd 4 Beredningsgruppen rekommenderar Styrgruppen att fastställa PEPPOL BIS Billing 3.0 med

Läs mer

Lag om e-fakturering vid offentlig upphandling från 1 april 2019

Lag om e-fakturering vid offentlig upphandling från 1 april 2019 Lag om e-fakturering vid offentlig upphandling från 1 april 2019 Lagförslag för riksdagen den 13 juni 2018 Kerstin Wiss Holmdahl, SKL SmåKom 27 april 2018 E-fakturalagstiftning Agenda idag: Bakgrund till

Läs mer

Modell över den elektroniska upphandlingsprocessen - från annonsering till kontrakt

Modell över den elektroniska upphandlingsprocessen - från annonsering till kontrakt Modell över den elektroniska upphandlingsprocessen - från annonsering till kontrakt M O D ELL ÖVER DEN ELEKT R O NISKA UPPHANDLINGS P R O C ESSEN 1 1. Introduktion Upphandlingsstödet vid Kammarkollegiet

Läs mer

E-handelsdagar - Elektronisk handel och e-fakturering i stat, kommun och landsting

E-handelsdagar - Elektronisk handel och e-fakturering i stat, kommun och landsting Inbjudan till... E-handelsdagar - Elektronisk handel och e-fakturering i stat, kommun och landsting 29-30 november 2017 i Stockholm Välkomna till E-handelsdagar (tidigare benämnt Projektledarträff) för

Läs mer

Grundkurs elektronisk handel

Grundkurs elektronisk handel Inbjudan till... Grundkurs elektronisk handel 20-21 mars 2017 i Stockholm Grundkurs elektronisk handel Vad behöver man veta när man ska införa elektronisk handel? Denna kurs riktar sig till Er som inför

Läs mer

Avfallskärl 2014. Avropsstöd. Vägledning Avfallskärl 2014 1 2015-12

Avfallskärl 2014. Avropsstöd. Vägledning Avfallskärl 2014 1 2015-12 Avropsstöd Vägledning Avfallskärl 2014 1 2015-12 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Omfattning... 3 3. Geografisk indelning... 4 4. Avrop på ramavtalet... 4 5. Beställning... 4 5.2 Kundservice... 5 6. Pris...

Läs mer

Behov Till Betalning. Per Carlsson. Erfarenhetsutbyte Organisation med e-beställningar 2012-12-05

Behov Till Betalning. Per Carlsson. Erfarenhetsutbyte Organisation med e-beställningar 2012-12-05 Per Carlsson Erfarenhetsutbyte Organisation med e-beställningar 2012-12-05 Sveriges mest centrala läge Vid Mälaren, norr om Stockholm Hemkommun för Arlanda flygplats 20 min med tåg till Stockholm och Uppsala

Läs mer

Sammanfattning av åtgärder och bevakningspunkter från Beredningsgruppens möte

Sammanfattning av åtgärder och bevakningspunkter från Beredningsgruppens möte PM Sammanfattning av åtgärder och bevakningspunkter från Beredningsgruppens möte 2018-02-20 Punkt Åtgärd 3 a) Förtydligande av att varukorgens giltighet kan användas också för giltighet för icke avtalat

Läs mer

Regeringsuppdrag. Rapport Svenskt deltagande i PEPPOL. Statusrapport - juni :26

Regeringsuppdrag. Rapport Svenskt deltagande i PEPPOL. Statusrapport - juni :26 Regeringsuppdrag Rapport Svenskt deltagande i PEPPOL Statusrapport - juni 2010 2010:26 ESV:s rapporter innehåller regeringsuppdrag, uppdrag från myndigheter och andra instanser eller egeninitierade utredningar.

Läs mer

Parter. Handlingar. Avtalsform. Giltighet. Uppdraget och dess omfattning. Priser. Parternas förhållningssätt

Parter. Handlingar. Avtalsform. Giltighet. Uppdraget och dess omfattning. Priser. Parternas förhållningssätt Avtal Parter I upphandlingen har nedanstående parter träffat följande avtal. Kommunen, 195 85 Märsta, org. nr 212000-0225 Leverantören Företagsnamn, Adress, Organisationsnummer Handlingar För avtalet gäller

Läs mer

RAMAVTALSBILAGA 12. AVROP AV OPERATÖRSTJÄNST FÖR DISTRIBUTION AV KUNDFAKTUROR MALL FÖR SPECIFIKATION AV UPPDRAG Uppdaterad

RAMAVTALSBILAGA 12. AVROP AV OPERATÖRSTJÄNST FÖR DISTRIBUTION AV KUNDFAKTUROR MALL FÖR SPECIFIKATION AV UPPDRAG Uppdaterad 1 RAMAVTALSBILAGA 12 AVROP AV OPERATÖRSTJÄNST FÖR DISTRIBUTION AV KUNDFAKTUROR MALL FÖR SPECIFIKATION AV UPPDRAG Uppdaterad 2017-10-03 2 Anvisningar Kursiverad och gråmarkerad text är information och instruktioner

Läs mer

Statens inköpscentral Vägledning Företagshälsovård

Statens inköpscentral Vägledning Företagshälsovård Vägledning Företagshälsovård 1 Förord vid Kammarkollegiet (nedan kallad ) har 2011 genomfört en ramavtalsupphandling inom ramavtalsområde Företagshälsovård. Ramavtal har tecknats inom nedanstående områden

Läs mer

Offentlig e-upphandling; dags att förbereda sig

Offentlig e-upphandling; dags att förbereda sig Offentlig e-upphandling; dags att förbereda sig Obligatoriskt med e-upphandling framöver Nyheter kring kvalificering (det enhetliga upphandlingsdokumentet) Dynamiska inköpssystem Elektroniska kataloger

Läs mer

E-faktura till offentlig sektor Anderz Petersson Martin Forsberg

E-faktura till offentlig sektor Anderz Petersson Martin Forsberg E-faktura till offentlig sektor 2017-10-18 Anderz Petersson Martin Forsberg Praktiska frågor & inledning E-handel i offentlig sektor Direktivet samt lagförslaget Standarder och teknik PEPPOL Vad händer

Läs mer

Grundkurs elektronisk handel

Grundkurs elektronisk handel Inbjudan till... Grundkurs elektronisk handel 5-6 november 2018 i Stockholm Grundkurs elektronisk handel Vad behöver man veta när man ska införa elektronisk handel (e-handel)? Detta är en grundkurs som

Läs mer

Vad innebär elektronisk fakturering? Kerstin Wiss Holmdahl 28 november 2005

Vad innebär elektronisk fakturering? Kerstin Wiss Holmdahl 28 november 2005 Vad innebär elektronisk fakturering? Kerstin Wiss Holmdahl 28 november 2005 1 E-handel och e-fakturering i kommuner och landsting Sveriges Kommuner och Landsting (Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet

Läs mer

Införande av e-handel och e-fakturering i kommuner och landsting ENKÄTUNDERSÖKNING 2013

Införande av e-handel och e-fakturering i kommuner och landsting ENKÄTUNDERSÖKNING 2013 Införande av e-handel och e-fakturering i kommuner och landsting ENKÄTUNDERSÖKNING 2013 1 Innehåll Förord... 3 Sammanfattning... 5 1. Bakgrund till enkäten... 7 1.1 Bakgrund... 7 1.2 Avgränsningar, definitioner...

Läs mer

Ramavtalsbilaga 7, Avropsförfarande Ekonomisystem som tjänst

Ramavtalsbilaga 7, Avropsförfarande Ekonomisystem som tjänst 1/5 Ramavtalsbilaga 7, Avropsförfarande Ekonomisystem som tjänst Innehållsförteckning 1 Tillvägagångssätt vid avrop från ramavtal... 2 1.1 Förnyad konkurrensutsättning... 2 1.2 Krav som får kompletteras

Läs mer

E-handelsdagarna 2019 Effektiva inköp med e-handel och e-fakturering i stat, kommun och region

E-handelsdagarna 2019 Effektiva inköp med e-handel och e-fakturering i stat, kommun och region Inbjudan till E-handelsdagarna 2019 Effektiva inköp med e-handel och e-fakturering i stat, kommun och region 8 9 oktober 2019 i Stockholm Välkomna till e-handelsdagarna den 8-9 oktober i Stockholm! E-handelsdagarna

Läs mer

Vilka krav bör ställas på system för e-upphandling? Rekommendationer från Kommissionens expertgrupp för e-upphandling ( e-teg)

Vilka krav bör ställas på system för e-upphandling? Rekommendationer från Kommissionens expertgrupp för e-upphandling ( e-teg) Vilka krav bör ställas på system för e-upphandling? Rekommendationer från Kommissionens expertgrupp för e-upphandling ( e-teg) Kerstin Wiss Holmdahl, SKL Upphandlingsdagarna 29-30 januari 2014 Åtgärder

Läs mer

Sammanfattning av åtgärder och bevakningspunkter från Beredningsgruppens möte

Sammanfattning av åtgärder och bevakningspunkter från Beredningsgruppens möte 2019-02-05 1(1) PM Sammanfattning av åtgärder och bevakningspunkter från Beredningsgruppens möte 2019-02-05 Punkt Åtgärd 4 Beredningsgruppen föreslår att SFTI Styrgrupp fastställer följande: Att PEPPOL

Läs mer

PROTOKOLL Sammanfattning av åtgärder och bevakningspunkter från Beredningsgruppens möte

PROTOKOLL Sammanfattning av åtgärder och bevakningspunkter från Beredningsgruppens möte Sammanfattning av åtgärder och bevakningspunkter från Beredningsgruppens möte 2017-05-16 Punkt Åtgärd 3 Beredningsgruppen rekommenderar till SFTI Styrgrupp a) Att fastställa PEPPOL BIS 42A Order Agreement

Läs mer

Krav på e-handel i samband med upphandling av varor och tjänster

Krav på e-handel i samband med upphandling av varor och tjänster December 2016, version 2.0 Krav på e-handel i samband med upphandling av varor och tjänster www.sfti.se Innehåll Förord... 4 1 Inledning... 5 1.1 E-handel som en del i inköpsprocessen... 5 1.2 Användning

Läs mer

Läkemedelsförsörjning i Stockholms län - information för vårdgivare och beställande enheter

Läkemedelsförsörjning i Stockholms län - information för vårdgivare och beställande enheter 1 (6) Läkemedelsförsörjning i Stockholms län - information för vårdgivare och beställande enheter Innehåll Bakgrund... 2 Fyra tjänsteleverantörer... 2 Sjukhusapoteksfunktion inom SLL... 3 Regionala Sjukhusapoteksfunktion...

Läs mer

VA-material Avropsstöd. Vägledning VA-material

VA-material Avropsstöd. Vägledning VA-material Avropsstöd Vägledning VA-material 2015 1 2017-04 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Omfattning... 3 4. Avrop på ramavtalet... 3 5. Beställning... 3 5.1 Beställning via fysisk butik... 4 5.2 Beställning via

Läs mer

SKL Kommentus Inköpscentral. Arbetsplatser & Elevdatorer 2015 Avropsvägledning

SKL Kommentus Inköpscentral. Arbetsplatser & Elevdatorer 2015 Avropsvägledning SKL Kommentus Inköpscentral Arbetsplatser & Elevdatorer 2015 Avropsvägledning Innehållsförteckning Avtalsinformation.3 Avropsprocessen...4 Avropsanmälan..5 Behovsanalys..7 Förnyad konkurrensutsättning..

Läs mer

30 mars 15 Ansvarig: Sten Odelberg EFFEKTIVISERING AV FAKTURAFLÖD GENOM EFAKTURA OCH EFFEKTIVARE E-HANDEL VERSION 1.0 UPPDRAGSBESKRIVNING

30 mars 15 Ansvarig: Sten Odelberg EFFEKTIVISERING AV FAKTURAFLÖD GENOM EFAKTURA OCH EFFEKTIVARE E-HANDEL VERSION 1.0 UPPDRAGSBESKRIVNING 30 mars 15 Ansvarig: Sten Odelberg EFFEKTIVISERING AV FAKTURAFLÖD GENOM EFAKTURA OCH EFFEKTIVARE E-HANDEL VERSION 1.0 UPPDRAGSBESKRIVNING Bakgrund... 3 Syfte... 3 Vision... 3 Att alla beställningar görs

Läs mer

Grundkurs elektronisk handel

Grundkurs elektronisk handel Inbjudan till... Grundkurs elektronisk handel 9-10 april i Stockholm Grundkurs elektronisk handel Vad behöver man veta när man ska införa elektronisk handel (e-handel)? Detta är en grundkurs som riktar

Läs mer

SKL Kommentus Inköpscentral. Trygghetslarm & larmmottagning 2015 Avropsvägledning

SKL Kommentus Inköpscentral. Trygghetslarm & larmmottagning 2015 Avropsvägledning SKL Kommentus Inköpscentral Trygghetslarm & larmmottagning 2015 Avropsvägledning Innehållsförteckning Avtalsinformation 4 Avropsprocessen.. 5 Behovsanalys. 7 Förnyad konkurrensutsättning....10 Hur du använder

Läs mer

Referens: ml

Referens:  ml Bilaga 1 Sida: 1 av 7 : 1.0 Datum: 2011-11-30 1 Standarder och versioner I dagsläget används i stor utsträckning version 2.5 av ESAP6, 2.5 av ESAP9.1, 2.3 av ESAP9.2. Inte alla varu-/tjänsteleverantörer

Läs mer

Information ESV:s ramavtal

Information ESV:s ramavtal Information ESV:s ramavtal Ekonomisystem som tjänst Sammanfattning från informationsmötet 2017-12-11 Bra system genom ramavtal för hela staten Långsiktigt systemstöd (idag 8-13 år) God konkurrens bland

Läs mer

Avtal. Mediebevakning Referensnr: 062978-2015. nummer: susanna.bjornfot@forsakringsk E-post: jonas.thomsgard@opoint. se

Avtal. Mediebevakning Referensnr: 062978-2015. nummer: susanna.bjornfot@forsakringsk E-post: jonas.thomsgard@opoint. se Avtal Avtalets namn: Startdatum: Mediebevakning Referensnr: 062978-2015 2015-12-22 Slutdatum: 2016-12-21 Typ av avtal: Ramavtal Förlängning: 2 st á 1 år Parter: Köpare Upph. enhet: Handläggare: Org. nr:

Läs mer

Krav på e-handel i samband med upphandling

Krav på e-handel i samband med upphandling December 2018, version 3 Krav på e-handel i samband med upphandling www.sfti.se Innehåll Förord... 4 1 Inledning... 5 1.1 E-handel som en del i inköpsprocessen... 5 1.2 Avgränsning... 5 1.3 Att använda

Läs mer

Ramavtalsbilaga 7, Avropsförfarande E-handelstjänst via molntjänst

Ramavtalsbilaga 7, Avropsförfarande E-handelstjänst via molntjänst Ramavtalsbilaga 7, Avropsförfarande E-handelstjänst via molntjänst Innehållsförteckning 1 Tillvägagångssätt vid avrop från ramavtal... 2 1.1 Förnyad konkurrensutsättning... 2 1.2 Krav som får kompletteras

Läs mer

1 Avropsförfrågan, BI-system

1 Avropsförfrågan, BI-system 1/6 1 Avropsförfrågan, BI-system Specifika uppgifter för aktuell förfrågan Nr. 1 Beskrivning med uppgifter specifika för denna avropsförfrågan Avropets utskicksdatum 2 Myndighetens diarienummer för avropet

Läs mer

Det finns mycket att vinna på e-handel. Kommek 2018

Det finns mycket att vinna på e-handel. Kommek 2018 Det finns mycket att vinna på e-handel Kommek 2018 Det finns mycket att vinna med e-handel E-handel och e-fakturor, statusuppdatering - Kerstin Wiss Holmdahl, SKL Ny lag om e-fakturor - Kerstin Wiss Holmdahl,

Läs mer

Elektronisk fakturering i offentlig sektor. Kerstin Wiss Holmdahl Sören Lennartsson

Elektronisk fakturering i offentlig sektor. Kerstin Wiss Holmdahl Sören Lennartsson Elektronisk fakturering i offentlig sektor Kerstin Wiss Holmdahl Sören Lennartsson SFTI Single Face to Industry Syfte Skapa bra förutsättningar för elektronisk handel med köpare i offentlig sektor En central

Läs mer

The Swedish Alliance for Electronic Business. NEA Julkarameller 2009-12-09

The Swedish Alliance for Electronic Business. NEA Julkarameller 2009-12-09 The Swedish Alliance for Electronic Business NEA Julkarameller 2009-12-09 Lite om NEA s... Förändringsarbete Arbetsgrupperna Index e-handel B2B Övrigt Nätverket för Elektroniska Affärer NEA är en branschoberoende

Läs mer

130426 Möte svenska efakturaforumet EMSF arb.grupp 4 rekommendation kring standarder för efaktura

130426 Möte svenska efakturaforumet EMSF arb.grupp 4 rekommendation kring standarder för efaktura 130426 Möte svenska efakturaforumet EMSF arb.grupp 4 rekommendation kring standarder för efaktura Agenda för dagen 1. Välkomna, intro & sallad Ulrica 2. Kort beskrivning av det fortsatta arbetet Karina

Läs mer

Nationellt forum efaktura 130117

Nationellt forum efaktura 130117 Nationellt forum efaktura 130117 Agenda Va lkomna! Ulrica Storset Status i arbetsgrupperna: o Arb.grupp 1 Temperaturma tning o Arb.grupp2 Goda exempel o Arb.grupp3 Juridiska hinder o Arb.grupp 4 Standards

Läs mer

KONTRAKT PROGRAMVAROR OCH PROGRAMVAROR SOM MOLNTJÄNST 2016

KONTRAKT PROGRAMVAROR OCH PROGRAMVAROR SOM MOLNTJÄNST 2016 Bilaga 04 Mall för kontrakt Programvaror och programvaror som molntjänst 2016 Projektnummer 10344 KONTRAKT AVSEENDE PROGRAMVAROR OCH PROGRAMVAROR SOM MOLNTJÄNST 2016 2 (7) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 MALL FÖR

Läs mer

Sammanfattning av åtgärder och bevakningspunkter från Beredningsgruppens möte

Sammanfattning av åtgärder och bevakningspunkter från Beredningsgruppens möte 2017-11-08 PM Sammanfattning av åtgärder och bevakningspunkter från Beredningsgruppens möte 2017-10-17 Punkt Åtgärd 3 De ändringsbehov som identifierats i Svekatalog 2.0 förs in som ändringsbegäran till

Läs mer

Workshop Punchout Integration mellan webbshop och EDI. BEAst 26 januari 2016

Workshop Punchout Integration mellan webbshop och EDI. BEAst 26 januari 2016 Workshop Punchout Integration mellan webbshop och EDI BEAst 26 januari 2016 Syftet med denna workshop: Att diskutera om BEAst ska ta fram en standard eller rekommendation och hur det i så fall ska gå till.

Läs mer

Nyhetsbrev 1/2016. Projektering + logistik för effektivare projekt

Nyhetsbrev 1/2016. Projektering + logistik för effektivare projekt INNEHÅLL 1 Projektering och inköp/logistik 2 Dags för årskonferens 3 Punchout, mix av EDI och webbhandel 4 BEAst Portal start med e-faktura 5 Ordning på projekt 6 Mätning av miljödata i NeC etapp 3 7 PEPPOL

Läs mer