Sammanfattning Michael Södermalm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanfattning Michael Södermalm"

Transkript

1 Sammanfattning Michael Södermalm Seminariegruppen AB 2016

2 1 Skapa motiverade team och attityder Michael Södermalm är en av landets mest uppskattade föreläsare och är specialist inom prestationspsykologi och mental träning, vinnande team och målbildsträning. Med en karriär som säljare och försäljningschef startade han 1992, sitt egna utbildningsföretag. Han har i över 25 år utbildat och stärkt tusentals människor i över 40 länder, samt coachat några av landets främsta idrottsstjärnor och landslag. Men vägen till att bli en efterfrågad mental tränare, coach och föreläsare har inte alltid varit spikrak. Som nyutbildad marknadsekonom på 80-talet inledde han yrkeskarriären som säljare och var senare försäljningschef på ett av världens största It-företag. Allt han gjorde var resultatinriktat, effektivitet var A och O och motivation & arbetsglädje låg längst ner på prioriteringslistan. Han var dock positivt inställd, arbetade målmedvetet och förväntades göra en lysande karriär när allt vände. Motgångarna kom på rad, den ena efter den andra och han, som var van vid att lyckas med allt, stod plötsligt inför en avgörande livskris. En skilsmässa, uppsägning och cancer kom som en riktig käftsmäll. MICHAEL SÖDERMALM Det går inte att vara passiv på Michaels föreläsningar han lever som han lär och kräver närvaro på sina föreläsningar. För det är också kontentan av hans budskap: team & attityder handlar inte om det alla andra ska göra utan det handlar om att stanna upp och rannsaka sig själv - att fråga sig själv hur jag väljer att reagera på det som sker omkring mig. Det är nämligen det som är den avgörande faktorn. Michael sökte professionell hjälp och efter en tids hårt arbete kunde han vända blad och gå vidare. Det var också då han blev nyfiken på psykologi och människors beteenden, attityder och sätt att hantera och övervinna motgångar. Intresset för den mentala kraftens betydelse växte allt starkare och snart startade han sitt företag Mental Training International AB. Hans bok, det sitter i huvudet lanserades 2013 och är fortfarande lika aktuell och populär. En av Michaels strategier när han föreläser är att sätta spelregler, tydliga spelregler som visar sig under hela föreläsningen. Det är också en av de nycklar som han pratar om när han är ute och arbetar i organisationer med just frågan om motivation och rätt attityder. För att ta några exempel: uppmuntra alltid nyfikenhet genom att få kollegor och de du pratar med att ställa frågor. Det är nyfikenhet som driver oss till att vilja veta mer och bli engagerade och den får oss också att visa intresse för vår omgivning. Ännu en nyckel till motiverade team och attityder att se varandra.

3 2 Genom att skapa intresse skapas också delaktighet Michael menar att det är extra viktigt att våga blotta sina mjuka sidor för att skapa en motiverad arbetsgrupp eller team, att inleda mötet eller sammankomsten med att aktivera gruppen är ett av flera pedagogiska knep som kan användas. Allt handlar om övning och att hitta de sätt som passar en själv och gruppen och att träna, träna och fortsätta träna tills rätt sätt infinner sig. En annan viktig del är att vara dig själv, kroppsspråk och tonläge är alltid en avslöjande faktor om du inte verkligen menar det du säger. Att bygga team startar inifrån ditt hjärta Det kan tyckas låta som en klyscha att det startar inifrån hjärtat men alla studier pekar åt samma riktning och det är att enade team har förtroende för varandra, den gemensamma sårbarheten svetsar samman gruppen och det är mer sannolikt att man drar åt samma håll. Detta gäller privat likaväl som på det professionella planet. Det börjar med oss själva Vi kan inte prata team utan att först börja med oss själva, det handlar alltid om hur vi själva agerar och reagerar var vi sätter våra förväntningar på oss själva. Hur och när ska vi börja? Det börjar redan när vi borstar tänderna på morgonen det är då vi mentalt sätter grunden för hur vi vill att dagen ska vara, hur vi ska bemöta eller bemötas av andra. Dock kan vi bara ta ansvar för hur vi själva agerar och reagerar på det som händer omkring oss.

4 3 Grunden till team är att vi människor vill känna medmänsklig kärlek - att vi blir sedda, hörda och bekräftade av vår omgivning, det ställer stort ansvar på ledaren men också alla teamspelare. Det är den bekräftelse som gör Facebook så framgångsrikt i dagens samhälle en plattform där vi på några sekunder får bekräftelse och blir sedda. I det verkliga livet handlar det om att skapa förutsättningar så att alla i gruppen kommer till tals - alla behöver komma till tals. Alla har ett behov av att bli sedda, hörda och bli bekräftade mer eller mindre och då inte för ytliga saker som vinst, karriär, titlar, utseende och pengar utan snarare för våra personliga egenskaper. Det börjar redan när du stiger upp på morgonen och det börjar hos dig! Vad skapar du för egen rutin för att bli bättre på att Se, Ge & Le? Att kunna ställa frågor är en grundförutsättning för ett välfungerande team att vara nyfiken men också att visa intresse för andra människor i din omgivning. Förutom att det signalerar intresse så är det också ett sätt att ta ansvar för att skaffa sig information och kunskap och inte bara förvänta sig att någon annan ska ansvara för det. Fluff -metoden Michael har en egen metod för att påminna om det som stärker ett arbetslag, fluff -metoden; F Ställ frågor. Att ställa öppna frågor öppnar upp för så oändligt mycket. Som du frågar får du svar dvs ställs inga frågor kommer heller inga svar. Det handlar om att ställa frågor till sig själv såväl som till andra prova!

5 4 L Lyssna. Lyssna aktivt och var närvarande när du lyssnar! För att kunna motivera människor och ställa rätt frågor behöver man lyssna, att lyssna inåt är lika viktigt som att lyssna på andra. U- Utveckla/ Uppgift. Vilken utveckling kan du bidra med, vilken uppgift kan du initiera? F- Feedback (istället för kritik). Ingen växer av kritik alla växer av feedback. Bara ordet kritik är negativt och motverkar samarbete. Notera betydelsen av ordet Feed Back. F- Fira- Fira framstegen. Det behöver inte vara kostsamt att fira delmålen, det handlar snarare om att stanna upp och tillsammans eller för sig själv reflektera hur långt man kommit på vägen mot målet. The seven magic questions De sju magiska frågorna är ett välkänt begrepp som kan användas som en påminnelse till frågor att ställa sig själv och andra; Vad Hur När Vem/ Vilka, Varför Om och Egentligen Det finns team som oftare har framgång än andra, vad är skillnaden mellan dessa team och andra? Skillnaden mellan vinnar- och förlorarkulturen är positiva människor.

6 5 Privat och professionellt Att bygga motiverade team behöver inte enbart handla om arbetslivet, vi bygger team privat också när vi har barn, familj och husdjur. Oavsett om det är medarbetare, barn eller partners så reagerar vi alla olika på händelser vi ställs inför. En del med optimism och entusiasm, då finns ofta en inre motivator eller bild av aktuell händelse och då blir enklare att ta nyheter med öppna armar. Sen har vi personer som är lite mer avvaktande och skeptiska, personer som behöver lite mer tid för att förstå och välkomna förändring eller en ny situation, de har frågor som behöver besvaras. Att gå emot ett gemensamt mål är en utmaning oavsett om det är privat eller professionellt och det är långt ifrån en lätt uppgift men det är helt klart värt att lägga ner resurser, tid och energi på det för när den gemensamma målbilden finns är allting möjligt! Det är så lite som gör så mycket Att bygga motiverade team & vinnande team är till stor del en ledarskapsfråga. Det betyder dock inte att det personliga ansvaret försvinner men ett tydligt, engagerat & synligt (tesprincipen) ledarskap underlättar oerhört mycket i det vardagliga samspelet. Det är en grundbult i allt ledarskap. Men vad är då tydligt? Det är en kombination av regler och medmänsklighet (hänsyn & respekt), inte låta tex möten tar över och inte finnas till för teamet. Det är en övnings sak med alla dessa principer, att träna kommunikation, synlighet eller vad det nu är för utmaning man han. När och var - hur ska jag göra är viktiga frågor att ställa sig. Nyckeln till allt är motivation. Det går inte att motivera andra - däremot kan man inspirera och engagera sig i andra. Att förstå motivet till handlingen, när den kopplingen infinner sig kommer den inre motivationen. Det är först då man frigör tid, lust och ekonomi.

7 6 Det alla däremot kan göra, oavsett roll i gruppen är att lyfta någon annan och det är ett smittsamt tillstånd. Inledningsvis kan det vara en ny rutin som måste skapas några gånger i veckan för att sedan övergå till en vana. Att se varandra och sprida positiv energi är något alla vinner på men det är likadant åt andra hållet när en person förmedlar en negativ bild till andra och smittar ner med sin mörka och negativa bild. Om vi rannsakar oss själva har nog dom flesta av oss varit en sådan som medvetet eller omedvetet färgar en annan persons bild och vi kan behöva hjälpas åt att påminna varandra när vi hamnat i fel tillstånd. En påminnelse är att det nästan alltid finns en orsak bakom varje beteende och en bra grundtanke att ta med sig är att alla gör så gott dom kan, utifrån sina erfarenheter, kunskaper och förutsättningar. Om man bär med sig den tanken förändras synen på en hel del och det blir svårt att döma folk i omgivningen. Att ha det perspektivet är helt klart en del i att själv utvecklas och lära sig nya saker om andra människor hela tiden. Det handlar inte om oförmåga för alla kan det handlar mer om att våga och vilja. Det är så lätt att rädslor håller oss tillbaka i beteenden och handlingar. Rätt attityder är viktigare än rätt resurser Det viktiga är inte vad som händer i livet utan det är hur du väljer att reagera på det som händer omkring dig. Du har alltid ett val det behöver inte vara enkelt men det är ändå ett val och det är också det som är avgörande i ett team, oavsett om det är hemma, på arbetsplatsen eller bland vänner. Team som har rätt attityder är oftare framgångsrika - än andra team.

8 7 Sen finns det alltid personer som inte är villiga att vara med på tåget och där är samtal och extra insatser nödvändiga från ledarens sida. Kanske är det en person som behöver bli mer sedd och hörd? Och nej, alla måste inte vilja vara med på alla aktiviteter som anordnas men som teamspelare behöver det finnas ett engagemang och en vilja att vara delaktig i det mesta. För vinnande team och motiverade team är det viktigt att förstå den egna och andras roll i sammanhanget, det behöver vara tydligt vad som förväntas av varandra. Så sammanfattningsvis för att det ska flyta i en grupp är; närvarande och tydligt ledarskap gemensamma spelregler tydliga (och tändande mål) sist men inte minst att var och en startar med sig själv.

9 8 Om Seminariegruppen i Stockholm AB Vi har många års erfarenhet av att anordna föreläsningar och har under åren skaffat oss goda kontakter med några av Sveriges bästa föreläsare. Vår styrka finns i att handplocka "rätt" föreläsare så att du kan känna dig trygg med att få med din grupp på relevanta föreläsningar som lyfter er som arbetsgrupp men som även ger något på det personliga planet. Varje säsong erbjuder vi 6 olika föreläsare som pratar om olika aktuella ämnen, välj mellan att gå ensam för att fylla på med egen inspiration och energi eller gå med hela gruppen som en teamaktivitet. Fråga oss gärna om du vill ha tips eller om du behöver komma i kontakt med en föreläsare som passar just din grupp/ organisation vi finns på vår hemsida www. men också på LinkedIn och Facebook, följ oss för att hålla dig uppdaterad! Med sammanfattningen bifogas förslag på lite olika workshopövningar som kan användas tillsammans med gruppen.

Vår gemensamma värdegrund.

Vår gemensamma värdegrund. Vår gemensamma värdegrund. Dynamiskt engagemang Bemötande Personligt mod Gemensamt arbete Kunskapstörst På vår skola visar vi ett positivt och varmt engagemang i varandra och i skolan. Vi visar vilja att

Läs mer

Djurgårdens Idrottsförening får människor att växa genom idrottens gemenskap, för samhällets bästa

Djurgårdens Idrottsförening får människor att växa genom idrottens gemenskap, för samhällets bästa Bakgrund År 1891 bildades Djurgårdens Idrottsförening. 1990 formades Djurgårdsalliansen för att säkra föreningens existens. Nu 2016, efter att tusentals engagerade djurgårdare - ledare, idrottare, styrelser,

Läs mer

VÄRDEGRUND DJURGÅRDENS IDROTTSFÖRENING KORTVERSION

VÄRDEGRUND DJURGÅRDENS IDROTTSFÖRENING KORTVERSION BAKGRUND VÄRDEGRUND DJURGÅRDENS IDROTTSFÖRENING År 1891 bildades Djurgårdens Idrottsförening. 1990 formades Djurgårdsalliansen för att säkra föreningens existens. Nu 2016, efter att tusentals engagerade

Läs mer

Extended DISC Coachande ledarskap

Extended DISC Coachande ledarskap Utbildningen sträcker sig totalt över 8 utbildningsdagar och riktar sig till chefer som vill utveckla sitt ledarskap och lära sig och stärka sitt coachande förhållningssätt. Grunderna i utbildningen är

Läs mer

Coaching. Icf:s coachingfilosofi. Npfcoaching. Bokning av samtal Tel:

Coaching. Icf:s coachingfilosofi. Npfcoaching. Bokning av samtal Tel: Bokning av samtal Tel: 076-263 28 60 Jag heter Lasse Andersson jag arbetar med att föreläsa och handleda kring personer med adhd eller aspergers syndrom. Jag är diplomerad coach och vidareutbildar mig

Läs mer

Finn din inre styrka och bli ditt bästa jag Hur gör man?

Finn din inre styrka och bli ditt bästa jag Hur gör man? Finn din inre styrka och bli ditt bästa jag Hur gör man? Välbefinnande inifrån och ut Du är själv portvakten som har nyckeln till medvetandets dörr och dina obegränsade möjligheter Annika Karlsson Hälsoinspiratör

Läs mer

ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE?

ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE? Dale Carnegie Trainings ledarskapsguide: ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE? Lär dig motivera olika typer av medarbetare och bygg relationer som skapar entusiasm, motivation och engagemang på arbetsplatsen.

Läs mer

Dra åt samma håll INSIGHTLAB: KOMPETENSKORT 2013 EXECUTIVE SUMMARY. Föreläsningsanteckningar Susanne Pettersson 20 mars 2013 Oscarsteatern, Stockholm

Dra åt samma håll INSIGHTLAB: KOMPETENSKORT 2013 EXECUTIVE SUMMARY. Föreläsningsanteckningar Susanne Pettersson 20 mars 2013 Oscarsteatern, Stockholm INSIGHTLAB: KOMPETENSKORT 2013 EXECUTIVE SUMMARY Dra åt samma håll Föreläsningsanteckningar Susanne Pettersson 20 mars 2013 Oscarsteatern, Stockholm Text: Gabriella Morath Layout: Pelle Stavlind Dra åt

Läs mer

Leda Birgitta Bisholt Karlstads universitet

Leda Birgitta Bisholt Karlstads universitet Leda Leda är ett fornsvenskt ord som betyder föra Ledarskap ett förtroende från sina medarbetare uppstår i interaktionen För att kunna utöva ett ledarskap är det nödvändigt att ledaren har mandat från

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Som ledare i Lunds kommun har du en avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet. Du har stort inflytande på hur medarbetare presterar och trivs samt hur

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun LUNDS KOMMUN Box 41, 221 00 Lund kommunkontoret@lund.se www.lund.se Stortorget 7 Telefon (vx) 046-35 50 00 Produktion Personalavdelningen, Kommunkontoret Design www.mariannaprieto.com Foto Wirtén PR &

Läs mer

Stavsborgskolans Gemensamma Värdegrund

Stavsborgskolans Gemensamma Värdegrund Trygghet Kreativitet Öppet klimat Samarbete Höga förväntningar Vi tror på trygghet för alla. På vår skola ser och lyssnar vi på varandra. Vi hälsar och bemöter varandra positivt och visar att vi bryr oss

Läs mer

MOD Tippan provar på en ny hobby, även om hon är jättenervös i början.

MOD Tippan provar på en ny hobby, även om hon är jättenervös i början. Karaktärsstyrkor MOD Tippan provar på en ny hobby, även om hon är jättenervös i början. Vågar göra saker, även om det är nervöst. Vågar visa sina känslor och berätta hur det känns. Vågar försvara andra

Läs mer

Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015

Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015 Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015 Konsten att ta en chans och få saker att hända! Vad krävs för att vi ska nå våra mål och förverkliga våra drömmar? Hur blir man bra på något? Standardtipset

Läs mer

Arbeta med resultatet Steg 2: Involvera teamet. En guide i hur du involverar teamet när du arbetar med resultatet

Arbeta med resultatet Steg 2: Involvera teamet. En guide i hur du involverar teamet när du arbetar med resultatet Arbeta med resultatet Steg 2: Involvera teamet En guide i hur du involverar teamet när du arbetar med resultatet Arbeta med resultatet Guide 1 Guide 3 Guide 2 Du är här! Reflektera över resultat Detta

Läs mer

FÖRELÄSNINGAR OCH KURSER GÖTEBORG HÖSTEN 2013. Föreläsningar som förändrar.

FÖRELÄSNINGAR OCH KURSER GÖTEBORG HÖSTEN 2013. Föreläsningar som förändrar. FÖRELÄSNINGAR OCH KURSER GÖTEBORG HÖSTEN 2013 Föreläsningar som förändrar. Lära för Livet Seminarier Utbildning Talarförmedling Er partner inom individ-, ledarskaps- och teamutveckling Sveriges bästa talare

Läs mer

Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan

Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan Utdrag 1 Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan Nackdelen med det konventionella utvecklingssamtalet är att det lägger all tonvikt på relationen chef medarbetare. Det är inte ovanligt att

Läs mer

Sammanfattning föreläsning Föräldrar emellan. Det bästa med självkänslan är att den kan tränas upp

Sammanfattning föreläsning Föräldrar emellan. Det bästa med självkänslan är att den kan tränas upp Jana Söderberg www.janasoderberg.se jana@janasoderberg.se Sammanfattning föreläsning Föräldrar emellan Det bästa med självkänslan är att den kan tränas upp Kungsbacka, 2018-11-08 Inom den moderna motivationspsykologin

Läs mer

Boksammanfattning. Konsten att få andra att prestera

Boksammanfattning. Konsten att få andra att prestera Boksammanfattning Konsten att få andra att prestera Konsten att få andra att prestera är framför allt ett användbart verktyg för dig som vill utveckla dig själv och dem du leder. Med hjälp av både skisser

Läs mer

Ledarskapsutbildning Steg 2 Kommunikation 3 dagar

Ledarskapsutbildning Steg 2 Kommunikation 3 dagar Ledarskapsutbildning Steg 2 Kommunikation 3 dagar Nercia - en värld av relationer, kompetens och massor med inspiration! Nercia har utbildat människor, och bidragit till kompetensutveckling i en mängd

Läs mer

KRAFT TRÄNING RESULTAT FÖR ENTREPRENÖRER & EGEN FÖRETAGARE! MER BUSINESS TYDLIGARE LEDARSKAP HÖGRE VÄLMÅENDE

KRAFT TRÄNING RESULTAT FÖR ENTREPRENÖRER & EGEN FÖRETAGARE! MER BUSINESS TYDLIGARE LEDARSKAP HÖGRE VÄLMÅENDE MER BUSINESS TYDLIGARE LEDARSKAP HÖGRE VÄLMÅENDE KRAFT & RESULTAT TRÄNING FÖR ENTREPRENÖRER & EGEN FÖRETAGARE! Denna Kraft & Resultat Träning syftar till att göra dig kapabel att leda ditt företag alt.

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel JAG SAMSPELAR JAG VILL LYCKAS JAG SKAPAR VÄRDE JAG LEDER MIG SJÄLV MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel sid 1 av 8 Medarbetar- och ledarpolicy Medarbetare och ledare i samspel Syfte

Läs mer

Vi har en dröm... En folder om arbetsglädje och yrkesstolthet i Pitholms förskoleområde

Vi har en dröm... En folder om arbetsglädje och yrkesstolthet i Pitholms förskoleområde Vi har en dröm... En folder om arbetsglädje och yrkesstolthet i Pitholms förskoleområde Vi har en dröm att bli bäst i Sverige i arbetet med arbetsglädje och yrkesstolthet i verksamheter där alla känner

Läs mer

2. Den andra sanningen är att trovärdighet är grunden för ledarskap.

2. Den andra sanningen är att trovärdighet är grunden för ledarskap. LEDARSKAPETS SANNINGAR (Liber, 2011) James Kouzes är Barry Posner är båda professorer i ledarskap och i boken sammanfattar de det viktigaste de lärt sig efter att ha studerat framgångsrikt ledarskap i

Läs mer

50IDÉER OCH TIPS OM MEDARBETAR- ENGAGEMANG LEDARGUIDE MEDARBETARENGAGEMANG

50IDÉER OCH TIPS OM MEDARBETAR- ENGAGEMANG LEDARGUIDE MEDARBETARENGAGEMANG 50IDÉER OCH TIPS OM MEDARBETAR- ENGAGEMANG LEDARGUIDE MEDARBETARENGAGEMANG ! 50IDÉER OCH TIPS OM MEDARBETAR- ENGAGEMANG 50 IDÉER OCH TIPS OM MEDARBETARENGAGEMANG 1 2 3 4 5 SKAPA EN GOD RELATION Relationen

Läs mer

KunskapsDagarna. Välkommen till Kunskapsdagarna!

KunskapsDagarna. Välkommen till Kunskapsdagarna! Välkommen till Kunskapsdagarna! Scandic Uppsala Nord 2018 Välj mellan 7 inspirerande seminarier och inspirerande talare! Vi räknar med stort intresse - så anmäl dig Nu! Vi ser fram emot att träffa dig

Läs mer

VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR!

VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR! VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR! I varje givet ögonblick gör varje människa så gott hon kan, efter sin bästa förmåga, just då. Inte nödvändigtvis det bästa hon vet, utan det bästa hon kan, efter sin bästa förmåga,

Läs mer

52 kort för ett levande värdegrundsarbete. Helena Hammerström. 1 Helena Hammerström, www.alltomart.se

52 kort för ett levande värdegrundsarbete. Helena Hammerström. 1 Helena Hammerström, www.alltomart.se 52 kort för ett levande värdegrundsarbete. Helena Hammerström 1 Helena Hammerström, www.alltomart.se Värdegrunden 52 kort för ett levande värdegrundarbete. Text: Helena Hammerström Design: Ewa Milunska

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

10 TIPS - ditt eget recept För balans och framgång!

10 TIPS - ditt eget recept För balans och framgång! 10 TIPS - ditt eget recept För balans och framgång! Kenth Åkerman Det är värt vilket pris som helst att få se en slocknad blick lysa upp på nytt, få se ett leende tändas hos den som tycktes ha glömt att

Läs mer

Arbeta med resultatet Steg 3: Åtgärder. En guide om hur du går vidare från insikt till handling

Arbeta med resultatet Steg 3: Åtgärder. En guide om hur du går vidare från insikt till handling Arbeta med resultatet Steg 3: Åtgärder En guide om hur du går vidare från insikt till handling Arbeta med resultatet Guide 1 Guide 2 Guide 3 Du är här! Reflektera över resultat Detta är ett förberedande

Läs mer

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Program Beslutad av Kommunfullmäktige 2019-02-13, 9 Dokumentansvarig Personalchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...4 s personalpolitiska

Läs mer

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller?

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Handen på hjärtat Kan metoden reflekterande samtal medverka till en högre grad av brukarnas upplevelse av självbestämmande,

Läs mer

Ledarskap och kommunikation med NLP

Ledarskap och kommunikation med NLP Ledarskap och kommunikation med NLP Lev, lär, träna och förändra utbildningen som ger dig helt nya perspektiv och resultat NLP Business Practitioner är utbildningen för dig som vill utvecklas som ledare

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

Annonskampanj för Provins fem i Psykologtidningen

Annonskampanj för Provins fem i Psykologtidningen Annonskampanj för Provins fem i Psykologtidningen Mitt uppdrag var att ta fram annonser för Provins fems kursverksamhet. Sedan tidigare hade de information om hela sitt kursutbud i varje annons. Den informationen

Läs mer

FINNS IDEELLT LEDARSKAP?

FINNS IDEELLT LEDARSKAP? VAD ÄR PROBLEMET? FINNS IDEELLT LEDARSKAP? Ja, det här med ledarskap alltså, det har jag svårt för i det här sammanhanget. Det är nåt man sysslar med inom näringslivet. Problemet såhär ute i landet är

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Fördjupande Ledarskap 3 dagar

Fördjupande Ledarskap 3 dagar Fördjupande Ledarskap 3 dagar Nercia Utbildning AB I Sverige finns ca 1600 utbildningsföretag med olika utbud av program och kurser, de flesta med ett redan färdigt upplägg som sedan anpassas efter kunden.

Läs mer

Coachning - ett verktyg för skolan?

Coachning - ett verktyg för skolan? Coachning - ett verktyg för skolan? Om coachning och coachande förhållningssätt i skolvärlden Anna-Karin Oskarsson Några ord om den ursprungliga uppsatsen Det här är en förkortad version av magisteruppsatsen

Läs mer

Golfföräldrar. Idrottsföräldrar är viktiga, jobba i team, motivation, känslor och boktips - Mål fler engagerade föräldrar på era klubbar!

Golfföräldrar. Idrottsföräldrar är viktiga, jobba i team, motivation, känslor och boktips - Mål fler engagerade föräldrar på era klubbar! Golfföräldrar Idrottsföräldrar är viktiga, jobba i team, motivation, känslor och boktips - Mål fler engagerade föräldrar på era klubbar! Lisa Häggkvist Svenska Golfförbundet Att vara idrottsförälder Det

Läs mer

Fokus framåt! Förmedling av mål och budskap: Vad betyder långsiktig hållbarhet i vår verksamhet?

Fokus framåt! Förmedling av mål och budskap: Vad betyder långsiktig hållbarhet i vår verksamhet? Förmedling av mål och budskap: Vad betyder långsiktig hållbarhet i vår verksamhet? Förmedling mål och budskap: Hur vet vi om vi lyckas med vårt uppdrag? Återkoppling: Hur vill jag ha återkoppling om jag

Läs mer

Led dig själv med visioner

Led dig själv med visioner Var är du i livet Söker du färdigheter r och verktyg för att kunna Led dig själv med visioner en kurs i personligt ledarskap och effektivitet hantera förändringar? Är du intresserad av personlig utveckling

Läs mer

Program för Föreläsning och kurser

Program för Föreläsning och kurser Program för Föreläsning och kurser Vi hjälper dig att hitta vägen till ditt bästa jag! En vinnare är den som vinner sitt eget livs lopp, den som följer sitt eget hjärtas röst, uppnår sina egna mål och

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2018

SV Gotland Verksamhetsplan 2018 SV Gotland Verksamhetsplan SV ger människor möjlighet att utvecklas genom att erbjuda kreativa mötesplatser Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna

Läs mer

Att vara ledare i Huddinge kommun

Att vara ledare i Huddinge kommun Att vara ledare i Huddinge kommun Att vara ledare i Huddinge kommun Huddinge kommun vill genom en gemensam ledarskapsmodell förmedla samsyn kring vilket ledarskap och vilka förväntningar som ligger på

Läs mer

Att leda, bygga och ingå i effektiva team. Bengt Kallenberg

Att leda, bygga och ingå i effektiva team. Bengt Kallenberg Att leda, bygga och ingå i effektiva team Bengt Kallenberg Du kommer få med dig... Grupp och team, vad och varför? Nycklarna för att lyckas Övergripande förståelse för de olika faserna Ökad kunskap om

Läs mer

KunskapsDagarna. Välkommen till Kunskapsdagarna!

KunskapsDagarna. Välkommen till Kunskapsdagarna! Välkommen till Kunskapsdagarna! Scandic Skogshöjd Södertälje 2019 Välj mellan 7 inspirerande seminarier och inspirerande talare! Vi räknar med stort intresse - så anmäl dig Nu! Vi ser fram emot att träffa

Läs mer

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång.

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Våra värderingar Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Vi vill att de ska fortsätta se oss som sin framtida arbetsgivare. Vi vill också att vårt varumärke ska locka

Läs mer

14 oktober talade vi om. Ulricehamn. Du kan! Idag. Mental träning & prestation. Man kan lära sig styra sig själv för att

14 oktober talade vi om. Ulricehamn. Du kan! Idag. Mental träning & prestation. Man kan lära sig styra sig själv för att 14 oktober talade vi om Ulricehamn Vågar du utmana dina tankar? 27 januari 2016 Hur vi människor funkar, om hjärnan och lärande Kommunikation, kroppsspråk och impulskontroll Trygghet och att styra sina

Läs mer

Allt att vinna. Juseks arbetslivspolitiska program. Akademikerförbundet

Allt att vinna. Juseks arbetslivspolitiska program. Akademikerförbundet Allt att vinna Juseks arbetslivspolitiska program Akademikerförbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare, kommunikatörer och samhällsvetare När arbetslivet präglas av förändringar är

Läs mer

Så lyckas du hålla ditt nyårslöfte - goda råd av mental coach.

Så lyckas du hålla ditt nyårslöfte - goda råd av mental coach. Så lyckas du hålla ditt nyårslöfte - goda råd av mental coach. Som alltid, kommer väldigt många människor även i år att avlägga ett nyårslöfte med förhoppning om ett bättre, friskare och gladare 2019.

Läs mer

Vision. Vision. Vision. Framgångsrikt förändringsarbete med OBM

Vision. Vision. Vision. Framgångsrikt förändringsarbete med OBM Framgångsrikt förändringsarbete med OBM SWABAs höstträff 2018!1 Varför är det viktigt att förändra? Vad skall uppnås med förändringen? Hur kommer förändringen att påverka de berörda? Hur uppfattas/begrips

Läs mer

Skapa utbildning i världsklass! Face to face. Skapa utbildning i världsklass skapa världens bästa idrott!

Skapa utbildning i världsklass! Face to face. Skapa utbildning i världsklass skapa världens bästa idrott! Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

Det påverkar dig och andra

Det påverkar dig och andra Närstående Det påverkar dig och andra Som närstående kan det vara svårt att se sitt barn, sin partner, förälder eller syskon lida och ha det svårt. För den som har fått en diagnos kan det leda till förändringar

Läs mer

Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det?

Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det? Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det? Finns det grader av lycka? ICF s 11 färdigheter Etik och

Läs mer

LEDARHANDBOK LUNDBY IF

LEDARHANDBOK LUNDBY IF LEDARHANDBOK LUNDBY IF Lundbys Vision: Lundby IF har två huvudmål med sin verksamhet. Det ena är att skapa ett livslångt intresse för idrotten. Föreningen har som målsättning att stötta medlemmarna till

Läs mer

Smakprov ur 4 råd, utgiven på Fantasi & Fakta, fantasifakta.se

Smakprov ur 4 råd, utgiven på Fantasi & Fakta, fantasifakta.se O innehåll förord 5 ledarskap, styrelse och strategi 6 4 råd för att bli en bättre ledare 7 4 råd för att skapa framgångsrika team 11 4 råd om att leda i en förändring 14 4 råd för att engagera medarbetare

Läs mer

Kontakt. LSS Funktionsstöd Klostergatan 5B Linköping. leanlink.se/lss-funktionsstod

Kontakt. LSS Funktionsstöd Klostergatan 5B Linköping. leanlink.se/lss-funktionsstod Kontakt LSS Funktionsstöd Klostergatan 5B 581 81 Linköping lss@linkoping.se leanlink.se/lss-funktionsstod Linköpings kommun Leanlink LSS Funktionsstöd leanlink.se LSS Funktionsstöd Vår värdegrund Linköpings

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

PEDAGOGIK MÅLFORMULERING KOMMUNIKATION

PEDAGOGIK MÅLFORMULERING KOMMUNIKATION Vi sätter ständigt människor i komplexa situationer och vi ger dom ingen träning eller vägledning, bara för att vi själva inte vet hur vi skall träna dem. - Vad är det som gör en organisation framgångsrik?

Läs mer

MiL PERSONLIGT LEDARSKAP

MiL PERSONLIGT LEDARSKAP MiL PERSONLIGT LEDARSKAP träningsläger i personligt ledarskap MiL Personligt Ledarskap är en utmanande, intensiv och rolig process. Du får genom upplevelsebaserad träning, coachning, feedback och reflektion

Läs mer

AKTUELLA KURSER & FÖRELÄSNINGAR. AnnCatrin Hansson Utveckling Online

AKTUELLA KURSER & FÖRELÄSNINGAR. AnnCatrin Hansson Utveckling Online AKTUELLA KURSER & FÖRELÄSNINGAR AnnCatrin Hansson Utveckling Online Vägen till framgång! Välkommen! Här finns alla aktuella kurser/utbildningar och föreläsningar. Kurserna och utbildningarna sker antingen

Läs mer

Scouternas gemensamma program

Scouternas gemensamma program Scouternas mål Ledarskap Aktiv i gruppen Relationer Förståelse för omvärlden Känsla för naturen Aktiv i samhället Existens Självinsikt och självkänsla Egna värderingar Fysiska utmaningar Ta hand om sin

Läs mer

Intuition som ledarskapsverktyg För att kunna använda intuition som färdighet inom ledarskap bör vi tänka på tre saker:

Intuition som ledarskapsverktyg För att kunna använda intuition som färdighet inom ledarskap bör vi tänka på tre saker: Intuition kommer från latin och definieras av Nationalencyklopedin som "förmåga till omedelbar uppfattning eller bedömning utan (medveten) tillgång till alla fakta; ofta i motsats till logiskt resonerande

Läs mer

Nya perspektiv på invanda mönster. aktivt medarbetarskap Ledardagar Medarbetardagar Planeringsdagar

Nya perspektiv på invanda mönster. aktivt medarbetarskap Ledardagar Medarbetardagar Planeringsdagar Nya perspektiv på invanda mönster aktivt medarbetarskap Ledardagar Medarbetardagar Planeringsdagar Vargen är den art som mest liknar oss människor i flockens uppbyggnad och som vi därför valt att använda

Läs mer

Att vara ambassadör i Hjärnkoll

Att vara ambassadör i Hjärnkoll Detta dokument beskriver riktlinjerna för uppgiften som i kampanjen Hjärnkoll. Det utgör grunden för en gemensam överenskommelse som sluts mellan varje enskild och Hjärnkolls projektadministration under

Läs mer

Kommunikativt ledarskap i praktiken En diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation

Kommunikativt ledarskap i praktiken En diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation Kommunikativt ledarskap i praktiken En diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation Längd: Utbildningen omfattar två dagar i följd samt tre fristående dagar, totalt fem dagar. Datum: 17-18 februari,

Läs mer

Sammanfattning Chris Sundqvist Järn

Sammanfattning Chris Sundqvist Järn Sammanfattning Chris Sundqvist Järn Seminariegruppen AB Gabriella Arroyo 2016 kontakt@ 1 Tänker inte alla som jag?! Chris Sundqvist Järn är en erfaren föreläsare inom området proaktivt ledarskap och försäljning.

Läs mer

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild Det här står vi för Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar Ur Elevers tankar i ord och bild 1 (7) Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst. Nog finns det mål och

Läs mer

Inkluderande arbetsplatser och ledarskap

Inkluderande arbetsplatser och ledarskap Inkluderande arbetsplatser och ledarskap Gabriella Fägerlind ImplementDiversity AB gabriella@implementdiversity.com+ 46 (0)70 990 37 14 1 Mångfald Kön, ålder, etnisk tillhörighet, religion, sexuell läggning,

Läs mer

Vägar till ett modernt, jämlikt och effektiv ledarskap

Vägar till ett modernt, jämlikt och effektiv ledarskap Vägar till ett modernt, jämlikt och effektiv ledarskap Eva Norrman Brandt Vad är ett modernt ledarskap? Inför en konkurrenssituation är det viktigt att koppla ihop ledarskap och hälsa för att bli en attraktiv

Läs mer

Vår satsning på Chefens kommunikativa uppdrag

Vår satsning på Chefens kommunikativa uppdrag Vår satsning på Chefens kommunikativa uppdrag 23-24 november 2016 Karin Kärrby, kommunikationschef Örgryte-Härlanda stadsdelsförvaltning Helén Sedström, kommunikationsstrateg stadsledningskontoret Idag:

Läs mer

7 MISSTAG DU BÖR UNDVIKA VID DINA MEDARBETARSAMTAL

7 MISSTAG DU BÖR UNDVIKA VID DINA MEDARBETARSAMTAL 7 MISSTAG DU BÖR UNDVIKA VID DINA MEDARBETARSAMTAL YESbox Talent www.yesboxtalent.se info@yesboxtalent.se 1. Att inte vara ordentligt förberedd Medarbetarsamtal har du haft 100 gånger, tänker du. Dina

Läs mer

Karriärfaser dilemman och möjligheter

Karriärfaser dilemman och möjligheter Karriärfaser dilemman och möjligheter Karriärdilemman Karriärdilemman kan uppstå av många olika orsaker. Oavsett anledning kan vi känna att vi inte är tillfredställda eller känner oss otillräckliga i den

Läs mer

Ledare. Så här ser dagen ut! Så här ser dagen ut!

Ledare. Så här ser dagen ut! Så här ser dagen ut! Ledare utbildning ver 20170421 Så här ser dagen ut! Upprop Presentation av utbildarna Att vara ledare Varför tränar barn och ungdomar Pedagogik och metodik Att tala med barn Föräldrar Lunch kl.12.00-13.00

Läs mer

STYRDOKUMENT Policy för medarbetare, chefer och ledare

STYRDOKUMENT Policy för medarbetare, chefer och ledare Kommunstyrelsen 1 (6) STYRDOKUMENT Policy för medarbetare, chefer och ledare Beslutad när Beslutad av Diarienummer Ersätter Gäller för Kommunfullmäktige KSKF/2018:409 KSKF/2011:302 Samtliga nämnder och

Läs mer

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Beslutat av: Kommunfullmäktige för beslut: 11 januari 2017 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Ansvarig

Läs mer

12 STEG TILL PERSONLIG FRAMGÅNG SOM TAR DIG IFRÅN DÄR DU ÄR TILL DIT DU VILL!

12 STEG TILL PERSONLIG FRAMGÅNG SOM TAR DIG IFRÅN DÄR DU ÄR TILL DIT DU VILL! MED DANIEL ANTONSSON 12 STEG TILL PERSONLIG FRAMGÅNG SOM TAR DIG IFRÅN DÄR DU ÄR TILL DIT DU VILL! DET MESTA AV DET DU VERKLIGEN VILL HA LIGGER PRECIS UTANFÖR DIN BEKVÄMLIGHETSZON. www.danielantonsson.se

Läs mer

TRÄNARFILOSOFI OCH SJÄLVVÄRDERING FoU-rapport 2006:7. På basen av detta och den erfarenhet som du har av dig själva, i din gren

TRÄNARFILOSOFI OCH SJÄLVVÄRDERING FoU-rapport 2006:7. På basen av detta och den erfarenhet som du har av dig själva, i din gren TRÄNARFILOSOFI OCH SJÄLVVÄRDERING FoU-rapport 2006:7 Distansuppgift 2. Egen tränarfilosofi? På basen av detta och den erfarenhet som du har av dig själva, i din gren 1. skriv en förteckning på dina starka

Läs mer

Vad är det som gör ett svårt samtal svårt?

Vad är det som gör ett svårt samtal svårt? Vad är det som gör ett svårt samtal svårt? Budskapets innehåll Var mottagaren befinner sig kunskapsmässigt, känslor, acceptans Konsekvens av det svåra samtal, vad det ger för resultat Relationen Ämnet

Läs mer

Världens Bästa Coach!

Världens Bästa Coach! Världens Bästa Coach! Coach? Entusiasm leder till ökad vilja Lättare att se upp till en positiv förebild Mer utvecklande för alla parter Kan leda till flera vinster Inte Coach? Tror att det handlar om

Läs mer

SolutionCLUES startades av Björn Johansson tillsammans med Eva Persson. Vill du veta mer om SolutionCLUES konsulter och vad som kan erbjudas är du

SolutionCLUES startades av Björn Johansson tillsammans med Eva Persson. Vill du veta mer om SolutionCLUES konsulter och vad som kan erbjudas är du 1 2 SolutionCLUES startades av Björn Johansson tillsammans med Eva Persson. Vill du veta mer om SolutionCLUES konsulter och vad som kan erbjudas är du välkommen att titta på vår hemsida: www clues.se Kontaktinformation:

Läs mer

Frågor till dig som söker arbete hos oss

Frågor till dig som söker arbete hos oss Frågor till dig som söker arbete hos oss För att vi ska få en mer utförlig bild av dig och dina förväntningar på oss, samtidigt som du får en bild av oss och våra förväntningar, vill jag be dig läsa igenom

Läs mer

Sida. Medlyssning & feedback

Sida. Medlyssning & feedback Sida Medlyssning & feedback Sida 2 ATT GE FEEDBACK Goda råd Nycklar för att nå fram med din feedback Lyssna aktivt Notice and name Frågor Huvudet, hjärtat, magen Sätt ord på vad som är bra Inspirera och

Läs mer

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång.

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång. Värdegrund VÄRDEGRUND DEGERFORS IF I Degerfors IF erbjuder vi glädje och utveckling Glädje är en viktig del av verksamheten och skapar en förutsättning till ett livslångt fotbollsintresse. I Degerfors

Läs mer

Tillsammans är vi Eductus

Tillsammans är vi Eductus Tillsammans är vi Eductus Du är Eductus I varje möte med omvärlden bygger vi bilden av Eductus och vi gör det tillsammans. För att vi ska lyckas kommunicera en enhetlig, tydlig och attraktiv bild är det

Läs mer

Fryxellska skolans Värdegrund Kultur

Fryxellska skolans Värdegrund Kultur Fryxellska skolans Värdegrund Kultur Trygghet Glädje Ansvar Respekt och hänsyn Lärande/utveckling - På Fryx är trygghet centralt för en god arbetsmiljö för elever och vuxna. Vi har ett tillåtande klimat

Läs mer

Människan är den enda varelse som kan förändra sitt liv genom att förändra sina intentioner och handlingar. Själva kärnan i att vara människa är

Människan är den enda varelse som kan förändra sitt liv genom att förändra sina intentioner och handlingar. Själva kärnan i att vara människa är Människan är den enda varelse som kan förändra sitt liv genom att förändra sina intentioner och handlingar. Själva kärnan i att vara människa är alltså friheten att förändras. Men det kan vi göra först

Läs mer

KOMMUNIKATION ATT SKAPA ETT BRA SAMTAL

KOMMUNIKATION ATT SKAPA ETT BRA SAMTAL KOMMUNIKATION Detta dokument tar upp kommunikation, feeback och SMART:a mål, som ska verka som ett stöd under utvecklingssamtalet. Kommunikation är konsten att förmedla tankegångar, information och känslor

Läs mer

Handledning för 12-stegsinspirerade samtalsgrupper. utifrån Olle Carlssons bok 12 steg för hopplösa Livsförändring på djupet

Handledning för 12-stegsinspirerade samtalsgrupper. utifrån Olle Carlssons bok 12 steg för hopplösa Livsförändring på djupet Handledning för 12-stegsinspirerade samtalsgrupper utifrån Olle Carlssons bok 12 steg för hopplösa Livsförändring på djupet Handledning för 12-stegsinspirerade samtalsgrupper utifrån Olle Carlssons bok

Läs mer

Coachning som ett HR-verktyg Miniguide

Coachning som ett HR-verktyg Miniguide Coachning som ett HR-verktyg Miniguide Varför coachning? Enkelt. Det hjälper din personal att växa, gör dina kollegor gladare och har en enormt positiv inverkan på din organisations prestation genom bättre

Läs mer

KOMMUNIKATIVT LEDARSKAP

KOMMUNIKATIVT LEDARSKAP KOMMUNIKATIVT LEDARSKAP EN ANALYS AV INTERVJUER MED CHEFER OCH MEDARBETARE I FEM FÖRETAG NORRMEJERIER SAAB SANDVIK SPENDRUPS VOLVO Mittuniversitetet Avdelningen för medieoch kommunikationsvetenskap Catrin

Läs mer

Konflikthantering Att hantera svåra situationer 2+1dagar

Konflikthantering Att hantera svåra situationer 2+1dagar Konflikthantering Att hantera svåra situationer 2+1dagar Nercia Utbildning AB I Sverige finns ca 1600 utbildningsföretag med olika utbud av program och kurser, de flesta med ett redan färdigt upplägg som

Läs mer

UTBILDNINGEN. Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs 2011. Hur viktig är coachens kroppsspråk och verbala förmåga för lagets framgång?

UTBILDNINGEN. Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs 2011. Hur viktig är coachens kroppsspråk och verbala förmåga för lagets framgång? Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs 2011 ELITTRÄNAR UTBILDNINGEN Hur viktig är coachens kroppsspråk och verbala förmåga för lagets framgång? Av Michael Carlsson Handledare: Göran Lindblom 2011 05 14 1 Sammanfattning:

Läs mer

Om MLC360 FEEDBACK. MLC360Feedback 0650-75 800 Kabelvägen 1

Om MLC360 FEEDBACK. MLC360Feedback 0650-75 800 Kabelvägen 1 Om MLC360 FEEDBACK MLC 360 Feedback är framtagen för professionella användare som verktyg för utveckling av individer, grupper samt verksamheter inom idrott, näringsliv och offentlig sektor. Här finns

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer