Utbrottsutredning av magsjukeutbrottet i Sollentuna, april 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utbrottsutredning av magsjukeutbrottet i Sollentuna, april 2016"

Transkript

1 Miljö- och byggnadsnämnden Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten (5) Utbrottsutredning av magsjukeutbrottet i Sollentuna, april 2016 Rapporter om många insjuknade Söndagen den 24 april fick säkerhetsavdelningen på Sollentuna kommun flera rapporter om insjuknade barn och lärare på Häggviksskolan och Sollentuna Musikklasser. Många av dessa hade insjuknat under fredagen och lördagen (22-23 april). De insjuknade hade fått symptom som illamående, kräkningar och diarréer. På grund av dessa rapporter kontaktade säkerhetsavdelningen förvaltningschefen på miljö- och byggnadskontoret. Utredningen inleds Måndagen den 25 april kontaktade miljö- och hälsoskyddsinspektörerna på miljö- och hälsoskyddsenheten rektorerna för Häggviks skolor och förskolor samt Sollentuna Musikklasser för att få en uppfattning om utbrottets omfattning och källa. Även Brageskolans rektor kontaktades då även denna skola rapporterat om insjuknade. Rektorerna uppskattade inledningsvis antalet insjuknade till cirka personer. Eftersom antalet insjuknade personer var stort kontaktades Smittskydd Stockholm för hjälp i arbetet med att spåra och begränsa smittspridningen. Smittskydd Stockholms utbrottsgrupp beslutade att enkäter för smittspårning skulle skickas ut till de fyra skolorna som först rapporterat in insjuknade (Häggviksskolan, Sollentuna Musikklasser, Brageskolan, och Skälbyskolan). Syftet med enkäterna var att hitta gemensamma nämnare för de insjuknade. Utredningens inriktning Häggviksskolans tillagningskök levererar mat till flera verksamheter i Sollentuna, Täby och Danderyd. Sollentunas miljö- och hälsoskyddsinspektörer ringde under måndagen och tisdagen (25-26 april) till inspektörerna i Täby och Danderyd samt kontaktade samtliga verksamheter som tillagningsköket på Häggviksskolan levererar mat till. Detta eftersom elever och personal på Häggviksskolan, Skälbyskolan, Sollentuna Musikklasser och Brageskolan hade ätit lunch från samma Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet Turebergshuset Sollentuna Turebergs torg

2 2 (5) tillagningskök. Inspektörerna ville därför se om det fanns insjuknade i andra verksamheter som tillagningsköket levererade lunch till. Samtalen med dessa verksamheter visade att det fanns fler insjuknade och en sammanställning av resultatet visade drygt 300 insjuknade personer. Utmärkande var att de tre skolor som enbart fått varm mat levererad från Häggviksskolans tillagningskök inte hade några insjuknade. Dessa skolor har egen tillagning/beredning av tillbehör så som exempelvis ris, pasta, potatis och sallader. I samtal med en av de drabbade skolorna visade det sig att eleverna och personalen på skolan äter lunch från två olika tillagningskök. Enbart de som ätit lunch levererad från Häggviksskolans tillagningskök hade insjuknat. Miljö- och hälsoskyddsenheten och Smittskydd Stockholm har efter denna sammanställning arbetat efter teorin att smittan har spridits via råkost som inte värmebehandlats och som levererats från Häggviksskolans tillagningskök. Livsmedelskontroller samt insamling av livsmedelsprover Inspektörerna genomförde livsmedelskontroller av Häggviksskolans tillagningskök den 25 och 28 april. Vid inspektionen den 25 april bedömdes rengöringen i grönsaksberedningen som tillfredsställande. För att säkerställa att ingen eventuell smittspridning skulle kunna ske från grönsaksberedningen ombads ändå verksamheten att noggrant rengöra och desinficera alla utrymmen och redskap kopplade till grönsakshanteringen. I samband med båda kontrollerna togs livsmedelsprover för eventuell analys. Tillagningsköket har som rutin att varje dag frysa in prover av huvudrätten. De prover som frysts in den aktuella veckan samlades in och förvarades hos miljö- och hälsoskyddsenheten i väntan på eventuell provtagning. Prover togs även på frysta grönsaker och örter som fanns kvar från den aktuella veckan. Verksamheten ombads även att kassera alla grönsaker som fanns kvar efter att prover tagits ut. Provtagning av insjuknade För att utreda vilken typ av smitta som orsakat utbrottet togs beslut om att humanprover (avföringsprover) skulle skickas för analys. Ett antal insjuknade elever och personal lämnade humanprover. Även personal från Häggviksskolans tillagningskök som insjuknat under fredagen och lördagen (22-23 april) ombads att lämna humanprover. Smittskydd Stockholm organiserade humanprovtagningen och totalt skickades 15 humanprover för analys. Personalen på Häggviksskolans tillagningskök äter maten som produceras i köket. De i kökspersonalen som insjuknade blev sjuka samtidigt som övriga drabbade. Det är därför inte troligt att insjuknad kökspersonal är orsaken till utbrottet.

3 3 (5) Utredning av vatten som smittkälla Miljö- och hälsoskyddsenheten har under utredningsarbetet även kontaktat Norrvatten och Sollentuna Energi och Miljö (SEOM). Norrvatten är kommunens leverantör av dricksvatten och SEOM ansvarar för det kommunala dricksvattennätet. Inga avvikelser i dricksvattenkvaliteten kunde rapporteras från Norrvatten, inte heller några samband med insjuknade i andra kommuner som Norrvatten levererar dricksvatten till. SEOM hade inte haft några driftstörningar på ledningsnätet i kommunen. Även Livsmedelsverket kontaktades för att få information om eventuella liknande utbrott i andra kommuner. Livsmedelsverket hade ingen information om andra pågående utbrott som kunde kopplas till det i Sollentuna. Analyser och analyssvar De 15 humanproverna skickades till Karolinska universitetssjukhusets laboratorium och Aleris laboratorium för analys i slutet av april. Vid analyserna hittades dock ingen patogen som kunde kopplas till utbrottet av magsjuka. Den 9 maj skickades därför sex av humanproverna vidare till Folkhälsomyndighetens laboratorium för elektronmikroskopisk analys. I fem av proven sågs då förekomst av calicivirus, sannolikt sapovirus. I en nyutvecklad metod hos Folkhälsomyndigheten konstaterades att viruset sannolikt var ett sapovirus av genotyp V. Sapovirus av genotyp V är ovanlig i Sverige. Vidare undersökningar visade att virusets RNA (bärare av arvsmassa) avviker från det som normalt analyseras vid utbrott. Detta förklarar varför de initiala analyserna inte påvisade något virus. Den 1 juni lämnade miljö- och hälsoskyddsenheten in livsmedelsprover för analys av sapovirus genotyp V till Livsmedelsverket. De livsmedel som analyserades var frysta brytbönor och persilja. Den 13 juni fick miljö- och hälsoskyddsenheten besked från Livsmedelsverket om att analyserna inte kunnat påvisa sapovirus. Slutsatser Cirka 400 personer har rapporterats insjuknade i utbrottet. Detta visar en sammanställning som miljö- och hälsoskyddsenheten gjort efter att utbrottet upphört. Rapporteringen av antalet insjuknade har gjorts av personal på de drabbade verksamheterna. Flertalet av de drabbade insjuknade fredagen den 22 april och lördagen den 23 april. Vissa personer har insjuknat kort före och efter dessa datum. Analyser i fem humanprover har visat positivt för sapovirus, genotyp V.

4 4 (5) De insjuknade har uppvisat symptom som överensstämmer med sapovirus (familjen calicivirus), även kallad vinterkräksjukan. De genomförda inspektionerna i tillagningsköket visade inte några brister som kunde kopplas till utbrottet. Enkätsvaren från Smittskydd Stockholm pekade inte på att något specifikt livsmedel kunde vara kopplat till smittspridningen. Någon specifik smittkälla har inte kunna pekas ut men det mest troliga är att smittan spridits via livsmedel som inte upphettats, exempelvis grönsaker. Livsmedel tros ha varit en transportör av smittämnet. Så kallade sekundärfall har rapporterats. Sekundärfall innebär att personer som inte är direkt kopplade till utbrottet insjuknar efter att ha blivit smittad via direkt/indirekt kontakt med en smittad person. Exempelvis kan detta ske när föräldrar vårdar insjuknade barn. Sapovirus har en något längre inkubationstid än norovirus (som är mer frekvent förekommande vid utbrott av vinterkräksjuka). Det är därför troligt att inkubationstiden vid magsjukeutbrottet i Sollentuna varit något längre än vid utbrott orsakade av norovirus. Sapovirus Sapovirus tillhör gruppen calicivirus. Calicivirus kallas även för vinterkräksjuka. Calicivirus finns i hela världen, förekommer ofta i utbrott och kan drabba alla åldersgrupper. Virus utsöndras i mycket stora mängder främst i avföringen och det kan spridas på olika sätt: via direkt eller indirekt kontakt med smittade personer (även kräkningar kan smitta) via dricksvatten, via råa skaldjur eller grönsaker som förorenats med avloppsvatten via livsmedel som hanterats och förorenats av en person som är eller nyligen har varit sjuk. Livsmedlet utgör i detta fall en transportör av smittämnet. Inkubationstiden för calicivirus (sapo- och norovirus) är timmar. Sapovirus har en något längre inkubationstid än norovirus.

5 5 (5) Medial uppmärksamhet Eftersom utbrottet fick en stor spridning och många personer blev sjuka har miljö- och hälsoskyddsenheten svarat på många frågor från media på både lokal- och riksnivå. Även Smittskydd Stockholm har varit i kontakt med media. Resurser Miljö- och hälsoskyddsenheten i Sollentuna kommun har under perioden 25 april till och med den 13 juni arbetat med utbrottsutredningen. Uppskattningsvis har 20 arbetsdagar lagts på utredning av utbrottet. Eftersom utredningen inte kunnat påvisa någon ansvarig för utbrottet debiteras inte heller den nedlagda handläggningstiden till någon enskild verksamhetsutövare. Information Mer information om matförgiftningar och sapovirus finns på folkhälsomyndighetens hemsida, Se även Livsmedelsverkets information om calicivirus. För mer information, Kontakta miljö- och hälsoskyddsinspektör Malin Forséll, , malin.forsell@sollentuna.se

Slutrapport - Calicivirussäsongen 2013/2014

Slutrapport - Calicivirussäsongen 2013/2014 Slutrapport - Calicivirussäsongen 2013/2014 Redaktionen Elsie Castro och Lena Sundqvist Rapporten publicerades 2014-07-03 Sammanfattning I familjen Calicivirus ingår bland annat norovirus och sapovirus,

Läs mer

Norovirus på restaurang 2016

Norovirus på restaurang 2016 Norovirus på restaurang 2016 Ingela Hall Smittskyddssjuksköterska Norovirus (vinterkräksjuka) Foto: Kjell-Olof Hedlund, Folkhälsomyndigheten Kontakt med Smittskydd (onsdag) Samtal från Miljökontoret Restaurangägare

Läs mer

1. Starta en utredning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen och smittskyddsenheterna

1. Starta en utredning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen och smittskyddsenheterna 1. Starta en utredning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen och smittskyddsenheterna I detta avsnitt får du tips inför den första kontakten med anmälaren samt hjälp att avgöra om en utredning

Läs mer

Hygienombudsträff HT- 2015. Välkomna!

Hygienombudsträff HT- 2015. Välkomna! Hygienombudsträff HT- 2015 Välkomna! Vinterkräksjukan Vad är Calici? Hur sköter vi hygienen kring vårdtagare med Calici? Hur kan vi förhindra spridning av Calici? Vad orsakar vinterkräksjuka och hur sprids

Läs mer

Handbok för utredning av utbrott Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen och smittskyddsenheterna

Handbok för utredning av utbrott Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen och smittskyddsenheterna Handbok för utredning av utbrott Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen och smittskyddsenheterna Denna handbok ger råd och kunskaper som kan bidra till att mer effektivt stoppa smittspridning och

Läs mer

Martina Ågren och Lena Sars, Enheten för Smittskydd och Vårdhygien regionvastmanland.se. Magsjuka. Var förberedd inför magsjukesäsongen!

Martina Ågren och Lena Sars, Enheten för Smittskydd och Vårdhygien regionvastmanland.se. Magsjuka. Var förberedd inför magsjukesäsongen! Martina Ågren och Lena Sars, 2018 Enheten för Smittskydd och Vårdhygien regionvastmanland.se Magsjuka Var förberedd inför magsjukesäsongen! Vinterkräksjukan kommer varje år! Folkhälsomyndigheten 181005

Läs mer

Vinterkräksjukan är ett virus - Calicivirus

Vinterkräksjukan är ett virus - Calicivirus VINTERKRÄKSJUKA Vinterkräksjukan är ett virus - Calicivirus Norovirus Sapovirus Calicivirus Symtom: Illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, ibland låggradig feber, muskelvärk, ledvärk, huvudvärk Inkubationstid:

Läs mer

Calicivirus veckorapport vecka 50

Calicivirus veckorapport vecka 50 Calicivirus veckorapport vecka 5 Denna rapport publicerades den 17 december 215 och ger aktuell information om calicivirussäsongen 215/216 Calicivirusrapporterna publiceras varje torsdag på Folkhälsomyndighetens

Läs mer

Calicivirus veckorapport vecka 15

Calicivirus veckorapport vecka 15 Calicivirus veckorapport vecka 15 Denna rapport publicerades 21 april 216 och ger aktuell information om calicivirussäsongen 215-216. Calicivirusrapporterna publiceras varje vecka på Folkhälsomyndighetens

Läs mer

Säkra steg för en säker mathantering

Säkra steg för en säker mathantering Säkra steg för en säker mathantering Smittsamma sjukdomar Man ska inte arbeta med mat om man kan misstänkas ha sjukdom, smitta, sår eller annan skada som kan göra att smitta överförs via maten. Om man

Läs mer

Skaraborgs Sjukhus VINTERKRÄKSJUKA

Skaraborgs Sjukhus VINTERKRÄKSJUKA VINTERKRÄKSJUKA Vinterkräksjukan är ett virus - Calicivirus Norovirus Sapovirus Calicivirus Symtom: Illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, ibland låggradig feber, muskelvärk, ledvärk, huvudvärk Inkubationstid:

Läs mer

Calicivirus veckorapport vecka 23

Calicivirus veckorapport vecka 23 Calicivirus veckorapport vecka 23 Denna rapport publicerades 2 juni 216 och ger aktuell information om calicivirussäsongen 215-216. Calicivirusrapporterna publiceras varje vecka på Folkhälsomyndighetens

Läs mer

Hygienombudsträff HT- 2012

Hygienombudsträff HT- 2012 Hygienombudsträff HT- 2012 Livsmedelsverket Livsmedelshantering i vård och omsorg Mathanteringen i vård och omsorg ska uppfylla lagstiftningens tydliga mål om alla konsumenters rätt till säkra livsmedel.

Läs mer

Rapporterade misstänkta matförgiftningar 2012

Rapporterade misstänkta matförgiftningar 2012 Rapporterade misstänkta matförgiftningar 212 Sammanställda av Christoffer Sjölund, Mats Lindblad och Mats Eberhardsson (Livsmedelsverket) och Sofie Ivarsson och Margareta Löfdahl (Smittskyddsinstitutet)

Läs mer

Calicivirus veckorapport vecka 3

Calicivirus veckorapport vecka 3 Calicivirus veckorapport vecka 3 Denna rapport publicerades den 28 januari 216 och ger aktuell information om calicivirussäsongen 215/216 Calicivirusrapporterna publiceras varje vecka på Folkhälsomyndighetens

Läs mer

Rapport från utredning av matförgiftningsutbrott på pizzeria Alcamo mars 2009. Mn 2009-1091

Rapport från utredning av matförgiftningsutbrott på pizzeria Alcamo mars 2009. Mn 2009-1091 Rapport från utredning av matförgiftningsutbrott på pizzeria Alcamo mars 2009. Mn 2009-1091 Sammanställd av Livsmedelsinspektör Maria Sandquist vid miljökontoret i Jönköpings kommun Sammanfattning Ett

Läs mer

Calicivirus veckorapport vecka 10

Calicivirus veckorapport vecka 10 Calicivirus veckorapport vecka 1 Denna rapport publicerades 16 mars 216 och ger aktuell information om calicivirussäsongen 215/216. Calicivirusrapporterna publiceras varje vecka på Folkhälsomyndighetens

Läs mer

Utbrott förskola. Smittskydd i Primärvården 29 november Ing-Marie Einemo Smittskyddssjuköterska. Smittskydd Vårdhygien

Utbrott förskola. Smittskydd i Primärvården 29 november Ing-Marie Einemo Smittskyddssjuköterska. Smittskydd Vårdhygien Utbrott förskola Smittskydd i Primärvården 29 november 2017 Ing-Marie Einemo Smittskyddssjuköterska Utbrott = fler sjukdomsfall än vanligt Magsjuka-diarré, kräkning Streptokocker Impetigo Resistenta bakterier

Läs mer

Utbrott förskola. Smittskydd Vårdhygien

Utbrott förskola. Smittskydd Vårdhygien Utbrott förskola Utbrott = fler sjukdomsfall än vanligt Magsjuka-diarré, kräkning Streptokocker Impetigo Resistenta bakterier Vattkoppor Influensa Kikhosta Löss, skabb Antal Kartläggning Start av utbrott

Läs mer

Norovirus och personalhygien

Norovirus och personalhygien Dnr 2018-2016 Kontrollprojekt Norovirus och personalhygien Miljö- och byggnadskontoret s kommun Rada Dobriyanova 2018-11-15 Sammanfattning Miljö- och byggnadskontoret har genomfört ett kontrollprojekt

Läs mer

Länsmöte för livsmedelsinspektörer i Skåne Hässleholm 21 april 2016

Länsmöte för livsmedelsinspektörer i Skåne Hässleholm 21 april 2016 Länsmöte för livsmedelsinspektörer i Skåne Hässleholm 21 april 2016 Ulla Stamer Håkan Ringberg Smittskydd Skåne Smittskydd Skåne Campylobacter Vad beror ökningen på? SVA-studie 2012: Källattributionsstudien

Läs mer

HYGIENOMBUDSUTBILDNING TILLFÄLLE 3

HYGIENOMBUDSUTBILDNING TILLFÄLLE 3 HYGIENOMBUDSUTBILDNING TILLFÄLLE 3 VÄLKOMNA! Dagens program Film basala hygienrutiner Vårdhygieniska riskfaktorer Magsjuka vad är det? Åtgärder vid magsjuka Womiting Larry 1 Visa gärna denna film för era

Läs mer

Fastställd 2013-12-17

Fastställd 2013-12-17 Magsjuka (virusorsakad gastroenterit) Avsnittet i Vårdhandboken heter Infektioner i magtarmkanalen. Framtagen av Lena Bodin, MAS Uppvidinge Kommun Elaine Walve, MAS Älmhults Kommun Katarina Madehall, hygiensjuksköterska

Läs mer

Calici, vinterkräksjuka (noro- och sapovirus)

Calici, vinterkräksjuka (noro- och sapovirus) Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Rutin Smittskydd Värmland 3 5 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Ann-Mari Gustavsson Hygiensjuksköterska Ingemar Hallén Smittskyddsläkare

Läs mer

Calicivirus veckorapport vecka 44

Calicivirus veckorapport vecka 44 Calicivirus veckorapport vecka 44 Redaktionen Elsie Ydring och Lena Sundqvist Denna rapport publicerades den 5 november 215 och ger aktuell information om calicivirussäsongen 215/216 Calicivirusrapporterna

Läs mer

Calicivirus veckorapport vecka 2

Calicivirus veckorapport vecka 2 Calicivirus veckorapport vecka 2 Denna rapport publicerades den 21 januari 216 och ger aktuell information om calicivirussäsongen 215/216 Calicivirusrapporterna publiceras varje vecka på Folkhälsomyndighetens

Läs mer

Provtagningsanvisningar Norovirus (Calicivirus) Avgränsning/Bakgrund. Provtagning. Ange på remissen

Provtagningsanvisningar Norovirus (Calicivirus) Avgränsning/Bakgrund. Provtagning. Ange på remissen Sidan 1 av 5 Avgränsning/Bakgrund Calicivirus är en vanlig orsak till infektiös gastroenterit både hos barn och vuxna, särskilt under vintersäsongen. Calicivirus indelas i norovirus och sapovirus vilka

Läs mer

Vad kan finnas under ytan?

Vad kan finnas under ytan? Vad kan finnas under ytan? Smittämnen i livsmedel och vatten Margareta Edvall November 2011 1 Några exempel på rmikoorganismer som kan smitta via livsmedel och vatten Bacillus cereus Calicivirus Campylobacter

Läs mer

Tarmsmitta. Ann-Mari Gustavsson Hygiensjuksköterska. Smittskydd Värmland. Smittskydd Värmland

Tarmsmitta. Ann-Mari Gustavsson Hygiensjuksköterska. Smittskydd Värmland. Smittskydd Värmland Tarmsmitta Ann-Mari Gustavsson Hygiensjuksköterska Mun/näsflora Tarmflora Hudflora 2014-08-30 2 Vad är tarmsmitta? Tarmsmittorna är kontaktsmitta och vatten- och mat-smitta, kan bli droppsmitta om det

Läs mer

Virusorsakad gastroenterit

Virusorsakad gastroenterit Dokumentets Titel: Virusorsakad gastroenterit Ägare: Vårdhygien Framtaget av (förf): Marianne Janson Annika Blomkvist Erica Nyman Gäller för: Landstinget Dalarna Dalarnas kommuner Dokumentkategori: Riktlinjer

Läs mer

Tipspromenad lila. Hör gärna av er till oss på Vårdhygien om Ni har några frågor!

Tipspromenad lila. Hör gärna av er till oss på Vårdhygien om Ni har några frågor! Tipspromenad lila Detta dokument innehåller en färdig tipspromenad med 12 frågor kring vinterkräksjuka (Calicivirus). Skiljefråga, facit samt tipstalonger finns på de sista sidorna. Hör gärna av er till

Läs mer

Tillsammans kan vi minska smittspridning i förskolan

Tillsammans kan vi minska smittspridning i förskolan Tillsammans kan vi minska smittspridning i förskolan Information till familjer med barn i förskola Smitta som sprids på förskolan ställer till bekymmer för barn, personal, syskon och föräldrar. Barn i

Läs mer

Utvalda regler som gäller vid vattenburen smitta

Utvalda regler som gäller vid vattenburen smitta LIVSMEDELSVERKET 1 (5) Utvalda regler som gäller vid vattenburen smitta Innehåll och utformning Citat från lagstiftningen omges av citattecken Om citat innehåller innebär det att delar av en mening som

Läs mer

Smittskydd Värmland TARMSMITTA

Smittskydd Värmland TARMSMITTA TARMSMITTA Mun/näsflora Tarmflora Hudflora Vad är tarmsmitta? Tarmsmittorna är kontaktsmitta och vatten- och matsmitta, kan bli droppsmitta om det stänker mycket. Tarminnehåll kan alltid vara smittsamt

Läs mer

Kontrollhandbok Provtagning. Del 5 Provtagning av livsmedel för utbrottsutredningar

Kontrollhandbok Provtagning. Del 5 Provtagning av livsmedel för utbrottsutredningar Kontrollhandbok Provtagning Del 5 Provtagning av livsmedel för utbrottsutredningar Innehåll Inledning... 3 Spårning av smittkälla och smittämne... 5 Inför provtagning och analys av livsmedel... 7 Inför

Läs mer

Calici/vinterkräksjuka (noro- och sapovirus)

Calici/vinterkräksjuka (noro- och sapovirus) 10279.13.G2 Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Riktlinje Smittskydd Värmland 6 5 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Ann-Mari Gustavsson Anna Skogstam 2014-11-05 2017-11-05

Läs mer

Joanna Nederby Öhd Välkomna till Smittskydd Stockholms utbildning för Miljö- och hälsoskyddsinspektörer

Joanna Nederby Öhd   Välkomna till Smittskydd Stockholms utbildning för Miljö- och hälsoskyddsinspektörer Välkomna till Smittskydd Stockholms utbildning för Miljö- och hälsoskyddsinspektörer Dagens program Organisation av smittskydd i Sverige, från 1 juli 2015 Socialstyrelsen Vårdhygien, sprututbyte, blodprodukter

Läs mer

Bakterier i maten. #AntibiotikaSkolan

Bakterier i maten. #AntibiotikaSkolan Bakterier i maten #AntibiotikaSkolan 2 Bakterier i maten Bakterier i maten Finns det antibiotika i maten? Det är bra att veta att det inte finns antibiotika i köttet som vi köper i butik. Ett djur som

Läs mer

Publicerat för enhet: Sjukhusgemensamt Version: 11

Publicerat för enhet: Sjukhusgemensamt Version: 11 Publicerat för enhet: Sjukhusgemensamt Version: 11 Innehållsansvarig: Britt-Marie Lundgren, Överläkare, Vårdhygien (brilu); Elisabeth Eriksson Gebring, Hygiensköt/ass, Giltig från: 2018-05-04 Vårdhygien

Läs mer

Rapporterade utredningsresultat av misstänkta matförgiftningar 2013

Rapporterade utredningsresultat av misstänkta matförgiftningar 2013 Rapporterade utredningsresultat av misstänkta matförgiftningar 2013 Sammanställda av Christoffer Sjölund, Mats Lindblad och Mats Eberhardsson (Livsmedelsverket) och Margareta Löfdahl (Folkhälsomyndigheten)

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

Projekt Bacillus cereus

Projekt Bacillus cereus Projekt Bacillus cereus - provtagning av nedkylda/varmhållna livsmedel i Haninge, Tyresö och Nynäshamn 30 januari 2015 Eva Baggström Luis Carvajal Jytte Gard Timmerfors Sammanfattning Bacillus cereus är

Läs mer

Hälsoskyddstillsyn av idrottsanläggningar

Hälsoskyddstillsyn av idrottsanläggningar Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten 2011-11-29 Birgitta Sturesson Hälsoskyddstillsyn av idrottsanläggningar 2011 Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet Turebergshuset

Läs mer

VINTERKRÄKSJUKAN Symtom, smitta, kostnader SMI-dag 22 mars 2012. Bo Svenungsson Smittskydd Stockholm

VINTERKRÄKSJUKAN Symtom, smitta, kostnader SMI-dag 22 mars 2012. Bo Svenungsson Smittskydd Stockholm VINTERKRÄKSJUKAN Symtom, smitta, kostnader SMI-dag 22 mars 2012 Tänk på att kräkningar och diarré inte alltid är vinterkräksjuka Kan vara tecken på allvarlig infektion!! Den typiska infektionen Inkubationstid

Läs mer

Smittskydd i skolan. Eva Furuland Smittskyddssjuksköterska Smittskyddsenheten Region Uppsala

Smittskydd i skolan. Eva Furuland Smittskyddssjuksköterska Smittskyddsenheten Region Uppsala Smittskydd i skolan Eva Furuland Smittskyddssjuksköterska Smittskyddsenheten Region Uppsala Dagens föreläsning Multiresistenta bakterier MRB. MRSA Blodsmitta Vinterkräksjuka Smittskydd- Barnvaccinationsprogrammets

Läs mer

Isprojekt 2014. Mikrobiologisk provtagning av is. Miljö och Stadsbyggnad Uddevalla kommun

Isprojekt 2014. Mikrobiologisk provtagning av is. Miljö och Stadsbyggnad Uddevalla kommun Isprojekt 2014 Mikrobiologisk provtagning av is Miljö och Stadsbyggnad Uddevalla kommun Oktober-december 2014 1- Sammanfattning 3 2- Inledning 4 2-1 Avgränsning 4 2-2 Metod 4 2-2-1 Information Bedömning

Läs mer

Enterohemorragisk E Coli (EHEC) 2016

Enterohemorragisk E Coli (EHEC) 2016 Enterohemorragisk E Coli (EHEC) 2016 Statistik Smittskydd, 2017-02-21, Eva Lundmark 2 Antal fall, trend och smittländer Det totala antalet EHEC-fall i Sverige har ökat under den senaste 10-årsperioden.

Läs mer

5. Inspektera och ta prov på livsmedel Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen och smittskyddsenheterna

5. Inspektera och ta prov på livsmedel Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen och smittskyddsenheterna 5. Inspektera och ta prov på livsmedel Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen och smittskyddsenheterna Detta avsnitt ger dig användbara tips och råd inför en inspektion på ett livsmedelsföretag,

Läs mer

PM SMITTA I SKOLAN Utbildningsförvaltningen 2010 10 21 Westmannaskolan

PM SMITTA I SKOLAN Utbildningsförvaltningen 2010 10 21 Westmannaskolan Bakgrund För att bli sjuk krävs det att man träffar på ett smittämnet och gör det på ett sådant sätt att det kan orsaka sjukdom. Smittämnet är nämligen anpassade till vissa miljöer och måste därför ta

Läs mer

Exempel 2 av: Christopher Nilsson

Exempel 2 av: Christopher Nilsson Du är en mycket viktig person! Du jobbar ju med livsmedel Livsmedelslagstifning EU förordningen Livsmedelslagen Livsmedelsförordningen Livsmedelsverkets författningar (LIVSFS) Grundförutsättningar Upprättande

Läs mer

Vinterkräksjuka. Säsongen 2010. Fredrik Idving Hygiensjuksköterska

Vinterkräksjuka. Säsongen 2010. Fredrik Idving Hygiensjuksköterska Vinterkräksjuka Säsongen 2010 Fredrik Idving Hygiensjuksköterska Allmänt om vinterkräksjuka Årets säsong Historik Hur vi hanterar ett utbrott Virus som orsakar magsjuka Calicivirus Norovirus, vinterkräksjuka

Läs mer

GUTESMITTU NR 3. Influensan är här men brist på influensavaccin. Shigella

GUTESMITTU NR 3. Influensan är här men brist på influensavaccin. Shigella GUTESMITTU NR 3 Region Gotland Årgång 12 nummer 3 20181218 Influensan är här men brist på influensavaccin De första influensafallen på Gotland har konstaterats. Hittills är det tre personer som blivit

Läs mer

Smittspårning Mag- och tarminfektioner. Johan Hedlund Smittskyddssjuksköterska

Smittspårning Mag- och tarminfektioner. Johan Hedlund Smittskyddssjuksköterska Smittspårning Mag- och tarminfektioner Johan Hedlund Smittskyddssjuksköterska Mag- och tarminfektioner Allmänfarliga sjukdomar Campylobacter EHEC Giardia Hepatit A Hepatit E Kolera Paratyfoidfeber Salmonella

Läs mer

Utvidgad utredning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen och smittskyddsenheterna

Utvidgad utredning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen och smittskyddsenheterna Utvidgad utredning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen och smittskyddsenheterna I det här avsnittet beskrivs det stöd som ni på de kommunala kontrollmyndigheterna och smittskyddsenheterna kan

Läs mer

Update Calici säsong 18/19. Monica Ling-Roos Hygiensjuksköterska Vårdhygien Stockholm

Update Calici säsong 18/19. Monica Ling-Roos Hygiensjuksköterska Vårdhygien Stockholm Update Calici säsong 18/19 Monica Ling-Roos Hygiensjuksköterska Vårdhygien Stockholm FOHM: Calicivirussäsongen 2017-2018 Ovanligt tidig säsongstart - början av oktober och in i maj. Topp med flest antal

Läs mer

Mun (till mage och tarm) via kontakt, mat och dryck

Mun (till mage och tarm) via kontakt, mat och dryck Skolhälsovården Datum Diarienummer 2011-01-26 1 (6) PM Smitta i skolan Bakgrund För att man ska bli sjuk krävs det att man träffar på ett smittämne och gör det på ett sådant sätt att smittämnet kan orsaka

Läs mer

Dokumentet gäller för personal och studerande inom hälso, -sjuk, och tandvård i Västerbottens läns landsting.

Dokumentet gäller för personal och studerande inom hälso, -sjuk, och tandvård i Västerbottens läns landsting. Virusorsakad magsjuka Utfärdare: Anders Johansson, hygienläkare Fastställande datum: Uppdaterad 2014-01-16 Dokumentet gäller för personal och studerande inom hälso, -sjuk, och tandvård i Västerbottens

Läs mer

Vad händer om en allvarlig smitta sprids på förskolan?

Vad händer om en allvarlig smitta sprids på förskolan? Vad händer om en allvarlig smitta sprids på förskolan? Bra med tydlighet! Exempel på smittsamma sjukdomar Salmonella Shigella Giardia EHEC Hepatit A MRSA Halsfluss, svinkoppor, calicivirus Smittskyddslagen-smittsamma

Läs mer

Kontroll av kök inom vård och omsorg 2010

Kontroll av kök inom vård och omsorg 2010 MILJÖFÖRVALTNINGEN 0 Kontroll av kök inom En rapport från Miljöförvaltningen Camilla Blom och Li Hermansson Februari 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen SAMMANFATTNING Enligt Livsmedelsverkets vägledning

Läs mer

Kontroll av salladsbufféer i Jönköpings län

Kontroll av salladsbufféer i Jönköpings län Kontroll av salladsbufféer i Jönköpings län Länsprojekt 2014 Kommunerna i Jönköpings län Sammanfattning Föreliggande rapport är en sammanställning över resultatet för kommunernas länsprojekt 2014 i Jönköpings

Läs mer

Smittspårning och utbrottsutredning

Smittspårning och utbrottsutredning Smittspårning och utbrottsutredning Mats Lindblad och Joakim Meuller Bäckman Livsmedelsverket Dagens agenda Exempel på utbrottsutredningar vad gick bra, vilka problem stötte man på, hur kan myndigheter

Läs mer

Landstinget Dalarna 1(5) Laboratoriemedicin, Patologi och Cytologi Nyhetsblad 5 APRIL 2017

Landstinget Dalarna 1(5) Laboratoriemedicin, Patologi och Cytologi Nyhetsblad 5 APRIL 2017 Landstinget Dalarna 1(5) Labnytt KLINISK KEMI * KLINISK MIKROBIOLOGI * TRANSFUSIONSMEDICIN * Ansvarig utgivare: Verksamhetschef för LmD Redaktör: Vera Thorén Bengtsson. AKTUELLT FRÅN KLINISK KEMI Nedläggning

Läs mer

Handlingsprogram för virusorsakad gastroenterit i kommunal vård och omsorg Utarbetad av: Vårdhygien Skåne Godkänd av: Eva Melander

Handlingsprogram för virusorsakad gastroenterit i kommunal vård och omsorg Utarbetad av: Vårdhygien Skåne Godkänd av: Eva Melander Handlingsprogram för virusorsakad gastroenterit i kommunal vård och omsorg Utarbetad av: Vårdhygien Skåne Godkänd av: Eva Melander VÅRDHYGIEN SKÅNE Datum: 2015 03-25 Sida 1 (6) Virusorsakad gastroenterit

Läs mer

Utredning av utlandsresenär

Utredning av utlandsresenär Mag- tarm smitta Utredning av utlandsresenär Utlandsresenärer med symtom på magtarmsmitta rekommenderas i första hand lämna faecesodling (tarmpatogena bakterier). Vid speciell misstanke kan prov även

Läs mer

Kontroll av salladsbufféer i butik

Kontroll av salladsbufféer i butik MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Kontroll av salladsbufféer i butik Miljöenheten i Lomma redovisar 2015:1 2015-03-16 Sammanfattning Miljöenheten i Lomma utförde under februari och mars månad 2015 provtagning

Läs mer

Smittsam magsjuka. Hur du kan förhindra spridning i vård och omsorg. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Vårdhygien Uppsala

Smittsam magsjuka. Hur du kan förhindra spridning i vård och omsorg. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Vårdhygien Uppsala Smittsam magsjuka Hur du kan förhindra spridning i vård och omsorg Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Vårdhygien Uppsala Vårdtagare med diarré eller kräkning - Bakom symtom kan finnas mycket - Kräver

Läs mer

Utbrott av magsjuka orsakas oftast av olika virus, framför allt calici- och rotavirus.

Utbrott av magsjuka orsakas oftast av olika virus, framför allt calici- och rotavirus. Utbrott av magsjuka Bakgrund Utbrott av magsjuka orsakas oftast av olika virus, framför allt calici- och rotavirus. Det rör sig så gott som alltid om virusorsakad magsjuka då: epidemi pågår i samhället

Läs mer

Hygien i förskolan. 6 december 2018 Anna Skogstam och Elisabeth Skalare Levein Smittskydd Värmland

Hygien i förskolan. 6 december 2018 Anna Skogstam och Elisabeth Skalare Levein Smittskydd Värmland Hygien i förskolan 6 december 2018 Anna Skogstam och Elisabeth Skalare Levein Smittskydd Värmland Smittvägar Luftburen smitta Kontaktsmitta Droppsmitta Blodsmitta Luftburen smitta Smitta till och från

Läs mer

Tillsynsprojekt. Salladsbufféer. Livsmedelsprojekt i Västerbottens län 2013

Tillsynsprojekt. Salladsbufféer. Livsmedelsprojekt i Västerbottens län 2013 Tillsynsprojekt Salladsbufféer Livsmedelsprojekt i Västerbottens län 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 Bakgrund... 1 Syfte... 1 Metod... 1 Inspektion... 1 Provtagning... 1 Analysmetod... 2 Omfattning och

Läs mer

Innehåll Virusorsakad gastroenterit (kräksjuka) handläggning av patient inom kommunal vård...2

Innehåll Virusorsakad gastroenterit (kräksjuka) handläggning av patient inom kommunal vård...2 Hygienrutin Verksamhetschef Suzanne Wendahl 1 av 5 Innehåll Virusorsakad gastroenterit (kräksjuka) handläggning av patient inom kommunal vård...2 Smittspridning... 2 Smittsamhet... 2 Utbrott... 2 Kohortvård

Läs mer

ABC I TRYGG MATLAGNING. Tips och råd för en jäktad hemmakock en liten bobbabank

ABC I TRYGG MATLAGNING. Tips och råd för en jäktad hemmakock en liten bobbabank ABC I TRYGG MATLAGNING Tips och råd för en jäktad hemmakock en liten bobbabank & Åt föräldrar En kock, som har bråttom glömmer lätt hur livsmedel skall hanteras. Denna broschyr innehåller viktiga råd åt

Läs mer

Dokumentet gäller för personal och studerande inom hälso, -sjuk, och tandvård i Västerbottens läns landsting.

Dokumentet gäller för personal och studerande inom hälso, -sjuk, och tandvård i Västerbottens läns landsting. Virusorsakad magsjuka Vinterkräksjuka (Calicivirus) Omfattning Dokumentet gäller för personal och studerande inom hälso, -sjuk, och tandvård i Västerbottens läns landsting. Bakgrund Virusgastroenterit

Läs mer

Dricksvattenburen smitta Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen och smittskyddsenheterna

Dricksvattenburen smitta Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen och smittskyddsenheterna Dricksvattenburen smitta Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen och smittskyddsenheterna Här beskrivs mer i detalj vad som specifikt gäller vid en dricksvattenutredning. Att utreda en dricksvattenburen

Läs mer

Hygienrutiner i skolan Råd till skolans personal gällande smittförebyggande insatser

Hygienrutiner i skolan Råd till skolans personal gällande smittförebyggande insatser 2013-04-12 Hygienrutiner i skolan Råd till skolans personal gällande smittförebyggande insatser Råd till skolans personal gällande smittförebyggande insatser God hygien är avgörande för att undvika smitta.

Läs mer

Livsmedelsverksamhet anmälan om registrering

Livsmedelsverksamhet anmälan om registrering Livsmedelsverksamhet anmälan om registrering Vanliga frågor och svar Fråga 1: Behövs verkligen en registrering? Företaget säljer ju så lite. Svar: Ibland är det svårt att avgöra om en verksamhet är ett

Läs mer

Hygienrutiner på förskolan

Hygienrutiner på förskolan Hygienrutiner på förskolan Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm Epidemiolog/Smittskyddssjuksköterska Smittspridning Viktigt

Läs mer

Streptokockinfektioner

Streptokockinfektioner Streptokockinfektioner Halsfluss Svinkoppor (impetigo) Nagelbandsinfektion Rodnad/klåda runt underliv, ändtarmsmynningen Scharlakansfeber Hos barn < 3 år kan feber och tjock, varig snuva vara de enda symtomen

Läs mer

Vårdhygien vid vinterkräksjuka och influensa

Vårdhygien vid vinterkräksjuka och influensa Vårdhygien vid vinterkräksjuka och influensa 13.00 Välkomna 13.05 Teoretisk bakgrund 13.50 Fika 14.15 Sagan om Greta och Gunnar En saga från verkligheten Reflektioner Råd från hygiensjuksköterskorna 16.00

Läs mer

Innehåll Virusorsakad gastroenterit (kräksjuka) handläggning av patient inom kommunal vård...2

Innehåll Virusorsakad gastroenterit (kräksjuka) handläggning av patient inom kommunal vård...2 Hygienrutin Verksamhetschef Suzanne Wendahl 1 av 7 Innehåll Virusorsakad gastroenterit (kräksjuka) handläggning av patient inom kommunal vård...2 Smittspridning... 2 Smittsamhet... 2 Utbrott... 2 Kohortvård

Läs mer

Magsjuka (virusorsakad gastroenterit)

Magsjuka (virusorsakad gastroenterit) Diarienummer: Socialförvaltningen Rutin Magsjuka (virusorsakad gastroenterit) Gäller från: 2017-01-26 Gäller för: Socialförvaltningen Fastställd av: Socialförvaltningens ledningsgrupp Utarbetad av: Medicinskt

Läs mer

Vad hände i Östersund?

Vad hände i Östersund? Vad hände i Östersund? 26/11 2010 18/2 2011 Hiltula, Miljöchef Johnson, VA-chef 1 Misstanken Under november hittade labbet på sjukhuset krypto hos patienter 24 november kontaktar smittskyddsläkaren miljö

Läs mer

Utbrott av magsjuka orsakas oftast av olika virus, framför allt calici- och rotavirus.

Utbrott av magsjuka orsakas oftast av olika virus, framför allt calici- och rotavirus. Utbrott av magsjuka Bakgrund Utbrott av magsjuka orsakas oftast av olika virus, framför allt calici- och rotavirus. Det rör sig så gott som alltid om virusorsakad magsjuka då: epidemi pågår i samhället

Läs mer

Förslag till: Hygienrutiner för maten på förskolans avdelning

Förslag till: Hygienrutiner för maten på förskolans avdelning Förslag till: Hygienrutiner för maten på förskolans avdelning All personal som hanterar mat på avdelningen ska läsa igenom och följa dessa rutiner. Mat är mer än livsmedelshygien Alla rutiner kring maten

Läs mer

Om dricksvattnet i Everöd, Huaröd & Östra Sönnarslöv

Om dricksvattnet i Everöd, Huaröd & Östra Sönnarslöv Om dricksvattnet i Everöd, Huaröd & Östra Sönnarslöv Sommaren 2015 Vad har hänt? Sent på tisdagseftermiddagen den 23 juni 2015 fick kommunens larmcentral indikationer på att flera invånare i Everöd hade

Läs mer

Föräldrainformation - Att förebygga smittspridning!

Föräldrainformation - Att förebygga smittspridning! Tillsammans hjälps vi åt för friska barn i förskolan. Barnet i fokus! Föräldrar och förskola tillsammans Föräldrainformation - Att förebygga smittspridning! I samarbete med HYFS Friskare barn i förskolan

Läs mer

Influensa och vinterkräksjuka

Influensa och vinterkräksjuka Influensa och vinterkräksjuka hur skyddar vi vårdtagarna och oss själva? Amelie Magnander Hygienläkare Smittskydd Vårdhygien Det finns effektiva sätt att minska spridningen av både influensa och vinterkräksjuka!

Läs mer

Rapport provtagningsprojekt 2010 Vagnar & Restauranger. Miljöförvaltningen

Rapport provtagningsprojekt 2010 Vagnar & Restauranger. Miljöförvaltningen Rapport provtagningsprojekt 2010 Vagnar & Restauranger Miljöförvaltningen RAPPORT 2 (5) Rapport provtagningsprojekt 2010 Dnr 2010.2397.1 Sammanfattning Under maj månad 2010 utförde miljöförvaltningen provtagningar

Läs mer

Om infektioner och smitta i förskolan

Om infektioner och smitta i förskolan Om infektioner och smitta i förskolan En vuxen person bär på cirka 1,5 kg bakterier Leif Dotevall Regionläkare, bitr smittskyddsläkare Smittskydd Västra Götaland Tunntarm 10 4 organismer /ml Tjocktarm

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och byggnadsnämnden 2013

Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och byggnadsnämnden 2013 Miljö- och byggnadskontoret Maria Pålsson Bilaga 1 2013-03-15 1 (7) Dnr 2013/0039 Miljö- och byggnadsnämnden Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och byggnadsnämnden 2013 Bakgrund 2012-06-13 beslutade

Läs mer

Hygienrutiner i skolan Råd till skolans personal gällande smittförebyggande insatser

Hygienrutiner i skolan Råd till skolans personal gällande smittförebyggande insatser Hygienrutiner i skolan Råd till skolans personal gällande smittförebyggande insatser 2018-02-14 2 (5) Råd till skolans personal gällande smittförebyggande insatser God hygien är avgörande för att undvika

Läs mer

Tipspromenad - Calici

Tipspromenad - Calici Tipspromenad - Calici Dokumentet innehåller 12 frågor, tipstalonger och de rätta svaren. Frågorna är inskrivna på enskilda ark, färdiga för att skrivas ut. Har du frågor, hör gärna av dig till oss på vårdhygien!

Läs mer

Projektrapport Allergiprojekt i skolor och förskolor år 2011

Projektrapport Allergiprojekt i skolor och förskolor år 2011 Projektrapport Allergiprojekt i skolor och förskolor år 2011 Datum: 2011-10-19 Antaget av/ansvarig Livsmedelsteamet Dokumentbeteckning 1. Projekt-, utvärderingsrapport: Förvaltning Miljöförvaltningen Dnr/Dokument

Läs mer

Provtagning av livsmedel vid utbrottsutredningar

Provtagning av livsmedel vid utbrottsutredningar Kontrollhandbok Del 5 Provtagning av livsmedel vid utbrottsutredningar Innehåll Förkortningar... 2 Inledning... 3 Spårning av smittkälla och smittämne... 4 Inför provtagning och analys av livsmedel...

Läs mer

Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan. Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm.

Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan. Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm. Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm Nedskrivna riktlinjer bör finnas för Handtvätt hos personalen. Handtvätt hos barnen. Hygienrutiner

Läs mer

Vattenburensmitta som hotbild Yvonne Andersson yvonne.m.andersson@gmail.com. Naturliga innevånare

Vattenburensmitta som hotbild Yvonne Andersson yvonne.m.andersson@gmail.com. Naturliga innevånare Vattenburensmitta som hotbild Yvonne Andersson yvonne.m.andersson@gmail.com Naturliga innevånare Kan etablera sig och tillväxa i vattnet Aktinomycter Mikrosvamp Oftast hälsomässigt harmlösa Förorenande

Läs mer

Reviderat den: 2015-03-04 Akademiska sjukhuset och Enköpings lasarett.

Reviderat den: 2015-03-04 Akademiska sjukhuset och Enköpings lasarett. Förvaltning: Alla Titel: Verksamhet/division: Alla ID.nr Magsjuka smittsam- riktlinjer inom sluten vård i Uppsala län Godkänt av: Kategori: Reviderat av: Landstingsövergripande styrgruppen för smittskydd

Läs mer

Härlig grillkväll. eller. risk för magont?

Härlig grillkväll. eller. risk för magont? Härlig grillkväll eller risk för magont? Ett PIK-projekt inom livsmedelskontrollen i Östergötland om den hygieniska kvalitén hos grillfärdiga köttvaror. PIK-projekt Östergötlands län 2007 Provtagning av

Läs mer

Information till ansvariga för boenden

Information till ansvariga för boenden Från: Sahlin Skoog Lotta Skickat: den 29 december 2015 14:26 Till: Kommuner/miljökontor i Västra Götalands län Ämne: Tillsyn över asylboenden och andra tillfälliga boenden för flyktingar Prioritet: Hög

Läs mer

Smitt. Smittskyddsenheten NR 1. JANUARI 2017 INNEHÅLL INFLUENSA

Smitt. Smittskyddsenheten NR 1. JANUARI 2017 INNEHÅLL INFLUENSA Smitt Smittskyddsenheten NR 1. JANUARI 2017 INNEHÅLL INFLUENSA... 1 CALICI... 2 RSV- RESPERATORY SYNCYTIAL VIRUS... 2 TBE-VACCINATION... 3 ZIKA... 3 CAMPYLOBACTER... 4 HIV- TESTING WEEK... 5 NY ADRESS

Läs mer

Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan. Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm

Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan. Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm Nedskrivna riktlinjer bör finnas för Handtvätt hos personalen Handtvätt hos barnen Hygienrutiner

Läs mer