TRAFIKSÄKERHETSHÖJANDE ÅTGÄRDER I SALEMS KOMMUN 30-ZONER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TRAFIKSÄKERHETSHÖJANDE ÅTGÄRDER I SALEMS KOMMUN 30-ZONER"

Transkript

1 Uppdragsnr: (13) TRAFIKSÄKERHETSHÖJANDE ÅTGÄRDER I SALEMS KOMMUN 30-ZONER Mall: WSP Samhällsbyggnad Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: Fax: WSP Sverige AB Org nr: Styrelsens säte: Stockholm

2 Uppdragsnr: (13) Förord Detta PM ingår som ett av flera i projektet Trafiksäkerhetshöjande åtgärder i Salems kommun ( ) som är genomfört under hösten och vintern Projektet har genomförts av Salems kommun med hjälp av konsulten WSP. Mirsad Bektesevic är Salems kommuns projektledare, även Åke-Börje Larsson på kommunen har haft en betydande roll. Uppdragsansvarig på WSP är Lisa Herland, som tillsammans med Magnus Jacobsson, WSP, har arbetat fram ett antal delutredningar. Denna delutredning rör 30-zoner. Bakgrund Under 2001 genomfördes en trafiknätanalys i Salems kommun som bland annat föreslog att vissa områden ska anpassas till så kallade 30-zoner. Syfte Detta PM är ett underlag i valet av typ av fysiska åtgärder i genomförande av 30-zoner i Salem. Ett val som kommuninvånarna kommer att vara delaktiga i genom en enkät där de kan lämna synpunkter. 30-zoner syftar till att främja trafiksäkerheten och framkomligheten för oskyddade trafikanter. Detta leder även till god trafiksäkerhet för fordonstrafikanter. Vad är en 30-zon? 30-zoner är delar av kommunen som innehåller endast lokalgator där fordonshastigheten bör vara 30 km/tim eller lägre. 30-zonerna omsluts av huvudgator och innehåller enbart lokalgator som också är länkar i lokalnätet. I 30-zonerna bör säkerheten och framkomligheten för gående och cyklister vara dimensionerande, det vill säga gatorna ska fungera på oskyddade trafikanters villkor. Där finns ofta målpunkter för gående längs gator och anspråket att kunna korsa säkert bör få prioritet. Bilisternas anspråk på färdhastighet är lågt med hänsyn till de korta körsträckorna som förekommer på lokalgator. Fordonshastigheten på lokalgator bör vara 30 km/tim eller lägre. Där gående har gångbana och cyklister rör sig i blandtrafik eller på cykelbana är 30 km/tim en lämplig maxhastighet. På många lokalgator i Salem förekommer inte gångbanor eller så är de mycket smala. Maxhastigheten på dessa gator bör inte vara högre än gångfart, detta överensstämmer i många fall med hur det fungerar i dag. Gator med högre hastighet än gångfart och blandtrafik för gående bör ses över och gångbana bör övervägas, alternativt hastighetsdämpande åtgärder.

3 Uppdragsnr: (13) Det är ett starkt samband mellan fordonshastighet och risken att dödas vid olycka. Gångfartsgatan - Är som regel lokalgata och är utformad för att vara ett gemensamt uterum för alla som bor eller har ärenden längs gatan. Den är inte uppdelad i skilda banor för trafikslagen. Gångfartsgatan hastighetssäkras, detaljutformas och regleras så att bilar har högst gångfart och lämnar gående företräde. 30-gatan - Är som regel lokalgata men vissa huvudgator kan också tillhöra denna gatutyp. Cykeltrafik kan ske i blandtrafik, i cykelfält eller på cykelbana. Gångtrafiken rekommenderas ha gångbanor avskiljda med kantsten men de gående kan också befinna sig i blandtrafik om hastigheterna är låga. På 30-gatan korsar gående och cyklister i korsning eller på sträcka och därför finns i allmänhet inga särskilt reglerade gång- och cykelpassager. Där det behövs av framkomlighetsskäl för oskyddade trafikanter eller av tillgänglighetsskäl för funktionshindrade kan dock gångpassager vara lämpliga. Alla lokalgator i Salems kommun har i trafiknätsanalysen klassas som 30-gator eller gångfartsgator.

4 Uppdragsnr: (13) Förslag Skyltning Enklaste åtgärden vid genomförandet är att skylta. Det röd-gula märket begränsad hastighet 30 kan sättas upp vid alla infarter till 30-zonen. Röd-gul skyltning krävs för att 30-zonen ska vara juridiskt bindande. Skyltning kan också ske med det blå-vita märket lågfartsväg (30). För områden avsedda för gångfart kan skylten gårdsgata användas. Skyltning kan kombineras med port vid infarten. Se nedan. Effekten av endast hastighetsbegränsande skyltning är vanligen liten. En skylt som motiverar varför man som bilist ska köra långsammare t.ex. en skylt där det står skola kan ge bättre effekt. Åtgärden är aktuell där området börjar och slutar. I områden som redan har ett lugnt tempo och en trafikmiljö som redan ger rätt signaler kan dessa åtgärder vara en bra start. I kombination med port förstärks dock entrén till området.

5 Uppdragsnr: (13) Port För att markera entrén till en 30-zon kan en port arrangeras. Den syftar till att göra trafikanten uppmärksam på att på andra sidan porten gäller ett annat beteende. Porten blir en gräns mellan huvudgata där hastighetsbegränsningen 50 km/tim gäller och lokalgatan där hastighetsbegränsningen 30 km/tim gäller. Det kan också vara en gräns in till en gårdssgata. En port kan vara en avsmalning med pollare och/eller en upphöjning. En upphöjning kan vara att gångbanan fortsätter över körytan för bilar så att gångbanorna förbinds i samma plan (för att synskadade ska kunna orientera sig behövs dock en mindre kant). Pollare kan vara utformade på många sätt och i många olika material beroende på vad som passar in i gatumiljön. Det kan vara stenpelare, blomlådor eller skylthållare som på bilden på nästa sida. Det är viktigt att en port syns tydligt även i mörker och att den inte hindrar att man får en tillräcklig överblick för att upptäcka t.ex. lekande barn. Port i form av upphöjd gång- och cykelpassage vid infart till ett område.

6 Uppdragsnr: (13) Port till Gångfartsområde där hela området är upphöjt (vänster). Port med upphöjning vid entré till 30-zon (höger). Entrén markeras av skyltar i bågar. Effekten av denna åtgärd är att man får en tydlig gräns var ett nytt beteende förväntas av trafikanterna. Upphöjningar höjer uppmärksamheten och har en fysik hastighetsdämpande effekt vilket ger ökad trafiksäkerhet. Pollare och dylikt som medför att vägrummet känns smalare ger en ökad trafiksäkerhet om det medför sänkt hastighet. Åtgärden är aktuell där området börjar och slutar. I områden som redan har ett lugnt tempo och en trafikmiljö som ger rätt signaler kan dessa åtgärder vara tillräckliga. På många ställen är det dock behov av återkommande hastighetsdämpande åtgärder för att åstadkomma en tillräckligt lugn och säker trafikmiljö. Dessa återkommande åtgärder som passar i 30-zoner presenteras nedan.

7 Uppdragsnr: (13) Upphöjning Upphöjning kan göras av en gång- och cykelpassage eller av en hel korsning. Gångoch cykelvägen eller korsningen höjs vanligen upp till samma nivå som omgivande gångbanor (om en mindre höjdskillnad behålls, underlättas för synskadade). Avvikande material kan användas som exempelvis plattor, färgad asfalt eller gatsten. Under rubriken port beskrivs att den kan användas i entrén till en zon som en port. Upphöjd gång- och cykelpassage i område. I detta fall i kombination med refug. Åtgärden har en hastighetsdämpande effekt och höjer även uppmärksamheten hos fordonsförare. Detta leder till ökad trafiksäkerhet. Hastighetssänkningen beror på upphöjningens höjd och lutningen. Åtgärden är aktuell där området börjar och slutar eller i området som en hastighetsdämpande åtgärd.

8 Uppdragsnr: (13) Gupp Ett gupp kan placeras vid en korsning eller mellan korsningar. Det kan vara rundat eller platt ovan på. Det kan sträcka sig från gångbana till gångbana och då även ges funktionen av ett upphöjt övergångsställe och eventuellt cykelöverfart om cykelbanan är i nivå med gångbanan. Om cyklisterna däremot cyklar i nivå med körbanan och man inte önskar kombinera guppet med gångpassage är det lämpligt att avslut guppet före gångbanekant så att cyklister kan passera i nivå. Gupp av rundad typ. Gupp sänker hastigheten effektivt och medför att antalet olyckor minskar och att allvarlighetsgraden minskar. Åtgärden är lämplig i områden där hastigheten behöver sänkas. Gupp kan även användas framför något som kräver extra uppmärksamhet t.ex. en gång- och cykelpassage eller som beskrivet ovan vara en del av gång- och cykelpassagen.

9 Uppdragsnr: (13) Vägkudde En hastighetsdämpande åtgärd är vägkudde. Syftet med den är att sänka hastigheten på personbilar som måste köra upp med minst ett hjulpar för att passera till skillnad från busstrafik som kan gränsla vägkudden och därmed inte påverkas lika starkt som om det hade varit ett gupp längs hela gatans bredd. Vägkudde vid gångpassage. Effekten av vägkudden är att hastigheten sänks utan att bussresenärer behöver känna ett obekvämt gupp. Det medför ökad trafiksäkerhet. I Salem är inte busstrafik planerad i föreslagarna 30-zoner men behovet av en hastighetsdämpande åtgärd som är lindrig för buss kan uppkomma vid utbyggnad eller ombyggnad av gatunätet. Dessutom bör vägkudden vara lindrig även för vissa typer av räddningsfordon och därmed lämplig på delar av utryckningsnätet som ingår i 30-zoner. För övrigt påverkas inte cyklister som cyklar i blandtrafik längs gatan av vägkuddarna eftersom de kan passera vid sidan av vägkudden. Vägkudde är lämplig i områden där hastigheten behöver sänkas. Väghåla Väghåla är utformad som en sänka i gatan med dagvattenbrunn i botten. Väghålan kan utformas så att buss kan passera utan att påverkas men inte bilar, liksom i fallet med vägkudde. Åtgärden är inte vanligt förekommande. Cyklister som cyklar i blandtrafik längs gatan påverkas inte av väghålornaarna eftersom de kan passera vid sidan av väghålan. Effekterna av väghålan är i princip desamma som för vägkudde, även användningsområdet är det samma.

10 Uppdragsnr: (13) Sidoförskjutning Sidoförskjutning, även kallat chikaner, kan utföras genom ombyggnad eller med hjälp av lösa hinder t.ex. betonggrisar eller blomkrukor. Avsikten är att bryta siktlinjen på en raksträcka och sänka hastigheten. Åtgärden kan även kombineras med byggande av parkeringsplatser. Det är viktigt att förskjutningen syns tydligt även i mörker och att man trots att åtgärden minskar fri sikt inte hindrar att man får en tillräcklig överblick för att upptäcka t.ex. lekande barn. Sidoförskjutning sänker hastigheten och höjer därmed trafiksäkerheten. Hastighetssänkningen är vanligen inte lika stor som för gupp eller upphöjning. Sidoförskjutning, här utformad med hjälp av blomkrukor. Åtgärden är lämpad för att sänka hastigheten i områden.

11 Uppdragsnr: (13) Avsmalning En avsmalning kan göras på sträcka eller i korsning. På sträckan kan den göras genom att t.ex. utvidga trottoaren med en klack eller genom att placera en refug i mitten. En avsmalning i en korsning kan göras t.ex. så att radien i kurvorna blir mindre vilket medför att fordon blir tvungna att hålla en lägre hastighet. Åtgärden är till hjälp för korsande oskyddade trafikanter i och med att de får en kortare vägbredd att korsa alternativt kan stanna på mitten på en refug. Utformningen kan göras så att cyklister cyklar i nivå med gångbanan eller i nivå med körbanan. I det andra fallet bör man tänka på att utformningen görs så att cyklister får tillräckligt med plats. Avsmalningar kan vara av överkörningsbar typ. Syftet med detta är att sänka hastigheten på biltrafik med fortfarande göra det möjligt för tunga fordon att komma fram. Avsmalning vid gångpassager på gatusträcka. Avsmalningen har anpassats till cyklister i blandtrafik samt är kompletterad med refuger för att ge en bra hastighetsdämpning.

12 Uppdragsnr: (13) Avsmalning i hörn. Avsmalningen är överkörningsbar för att göra det möjligt för tunga fordon att svänga. Mittrefug har en olycksreducerande effekt för korsande fotgängare och cyklister. Effekten av avsmalning är att bilisters uppmärksamhet på oskyddade trafikanter höjs eftersom de förs närmare varandra. Det medför också att oskyddade trafikanter har kortare väg att korsa vilket ger minskad exponering.

13 Uppdragsnr: (13) Kostnadsbedömning Nedan anges byggkostnader för olika åtgärder. Det är fullt färdigt arbete som redovisas inklusive material. Byggherre kostnader och projekteringskostnader är ej inkluderade. En hög och en låg kostnad har beräknats beroende på variationer i pris och utformning. Åtgärderna gång- och cykelpassage och port har vid låg byggkostnad en asfaltsbeläggning och vid hög byggkostnad asfaltsbeläggning med detaljer av plattor eller gatsten. Kostnad för avvattning tillkommer eventuellt i nedanstående åtgärder. Åtgärd Byggkostnad Lågt Högt Vägmärken inkl. fundament och stolpe, normalutförande kr/st kr/st Vägmärken inkl. fundament och stolpe, i "båge", H=ca 1m kr/st kr/st Upphöjd gång- och/eller cykelpassage, storlek ca 24 m 2 st kr/st ± 700 kr/m kr/st ± kr/m 2 Port i form av upphöjning och skyltar i båge Rundat gupp med asfaltöverbyggnad, storlek ca 14m kr/st ± 700 kr/m kr/st ± kr/m kr/st ± 350 kr/m kr/st ± 400 kr/m 2 Vägkudde (typ Skanska Prefab eller likvärdig) kr/st kr/st Sidoförskjutning, enkelsidig kr/st kr/st Sidoförskjutning, dubbelsidig kr/st kr/st Referenser Clearly,J: Cyclists and Traffic Calming. Cyclists touring Club. London. Great Britain Sign up for the bike. Design manual for a cycle-friendly infrastructure. Record 10. C.R.O.W. The Centre for Research and Contract Standardization in Civil Engineering Netherlands Towliat, M: Trafiksäkerhetsproblem och åtgärder för gång- och cykeltrafik I mötespunkter med bilister. Institutionen för trafikteknik, Lunds Tekniska högskola. Lund Traffic Calming guidelines. Devon County Council. Great Britain Åtgärdskatalog- för högre trafiksäkerhet oh reglering i tätort. Svenska kommunförbundet

Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1

Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1 Dnr Sida 1 (5) 2016-09-16 Handläggare Lotten Svedberg 08-508 262 15 Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1 Kontoret föreslår att arbeta med ett antal typåtgärder längs sträckorna för att få bättre hastighetsefterlevnad

Läs mer

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic RAPPORT Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning 2016-06-08 Upprättad av: Milos Jovanovic 1 Innehåll BAKGRUND... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Trafik och trafikanter... 3 Trafiksäkerhet... 5 FÖRESLAGNA

Läs mer

REGLER OCH RUTINER FÖR GUPP OCH ANDRA FARTHINDER I BÅSTADS KOMMUN

REGLER OCH RUTINER FÖR GUPP OCH ANDRA FARTHINDER I BÅSTADS KOMMUN 1 (5) Antagen av kommunstyrelsen den 3 mars 2010, 53. Dnr: 160/10-352 REGLER OCH RUTINER FÖR GUPP OCH ANDRA FARTHINDER I BÅSTADS KOMMUN Trafiksäkerhet - farthinder Båstads kommun arbetar ständigt med att

Läs mer

Livsrumsindelning. Transportrum. Integrerat transportrum. Mjuktrafikrum. Integrerat frirum. Frirum. Integrerat transportrum.

Livsrumsindelning. Transportrum. Integrerat transportrum. Mjuktrafikrum. Integrerat frirum. Frirum. Integrerat transportrum. Björnlunda Livsrumsindelning Transportrum Integrerat transportrum Mjuktrafikrum Integrerat frirum Frirum Integrerat transportrum Mjuktrafikrum Integrerat frirum Gnesta Livsrumsindelning Transportrum Integrerat

Läs mer

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013 2013-05-02 Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013 TN 2013/196-512 Förord Nacka kommuns Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet består av två dokument: Riktlinjer

Läs mer

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad Nya hastigheter i östra Mölndal Rätt fart för en attraktiv stad Mölndal skyltar om 2007 beslutade riksdagen att hastigheten på Sveriges vägar nu kunde sättas i steg om 10 km/tim. Syftet var att öka trafiksäkerheten,

Läs mer

14 Utmärkning av fartdämpande åtgärder

14 Utmärkning av fartdämpande åtgärder 14 Utmärkning av fartdämpande åtgärder 14.1 Allmänt Olika färger och material i beläggningen kan användas för att framhäva gupp, förskjutningar mm, och för att komplettera utmärkning med vägmärken och

Läs mer

Cykelöverfarter. Malmö stads arbete med cykelöverfarter och en policy för detta. Trafik och Gatudagarna 151019

Cykelöverfarter. Malmö stads arbete med cykelöverfarter och en policy för detta. Trafik och Gatudagarna 151019 Cykelöverfarter Malmö stads arbete med cykelöverfarter och en policy för detta Trafik och Gatudagarna 151019 Bakgrund Nya trafikregler då cyklister korsar körbana - Gäller från 2014-09-01 då alla cykelöverfarter

Läs mer

Förslag till utformning av cykelöverfart

Förslag till utformning av cykelöverfart INFORMATIONSMATERIAL 2015-06-16 1 (6) Tillväxt och samhällsbyggnad Erik Levander Förslag till utformning av cykelöverfart Cykelöverfart innebär en prioritering av cykeltrafikens framkomlighet. Cykelöverfarten

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN 2014-06-10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nulägesbeskrivning... 3 2.1 Biltrafik... 4 2.2 Gång- och cykeltrafik... 5 2.3 Kollektivtrafik... 5 3 Planerad exploatering...

Läs mer

När du ska korsa en gata

När du ska korsa en gata När du ska korsa en gata Information från Örebro kommun I den här broschyren finns exempel som beskriver hur du som går, cyklar eller kör ett fordon ska bete dig vid olika typer av korsningar enligt trafiklagstiftningen.

Läs mer

Teknisk handbok. Trafik och gata. Hastighetsdämpande åtgärder

Teknisk handbok. Trafik och gata. Hastighetsdämpande åtgärder Teknisk handbok Trafik och gata Hastighetsdämpande åtgärder Innehåll 1 Inledning 2 2 Generellt om hastighetsdämpande åtgärder 2 3 Sammanställning av åtgärder för olika gatutyper 3 4 Beskrivning av hastighetsdämpande

Läs mer

Hastighetsdämpande åtgärder. Informationshandling kring alternativ för sänkt hastighet och deras olika syfte

Hastighetsdämpande åtgärder. Informationshandling kring alternativ för sänkt hastighet och deras olika syfte Hastighetsdämpande åtgärder Beställare: Tillväxt och samhällsbyggnad 2019-06-14 Hastighetsdämpande åtgärder Informationshandling kring alternativ för sänkt hastighet och deras olika syfte Medborgarservice

Läs mer

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN Malmö stad Fastighets- och gatukontoret 1 (7) 2019-04-15 Tjänsteskrivelse Vår referens Marie Lindeberg Sekreterare marie.lindeberg@malmo.se Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt

Läs mer

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1 Beställare: 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Kristina Stenström Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 104 23 38 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Folkparksvägen, cykel- och trafiksäkerhetsåtgärder. Genomförandebeslut.

Folkparksvägen, cykel- och trafiksäkerhetsåtgärder. Genomförandebeslut. Lotten Backström Trafikplanering 08-508 262 15 lotten.backstrom@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2011-11-24 Folkparksvägen, cykel- och trafiksäkerhetsåtgärder. Genomförandebeslut. Förslag

Läs mer

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9)

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9) Uppdragsnr: 10235378 1 (9) PM Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön 1 Bakgrund Kommunen vill bygga en cykelbana utmed Nytorpsvägens södra sida. I dag är gång och cykeltrafiken hänvisad

Läs mer

Särö Väg- & Villaägareföreningar

Särö Väg- & Villaägareföreningar Trafikverket trafikverket@trafikverket.se; karin.danielsson@trafikverket.se no2 gällande planerad GC-väg på Guntoftavägen Diarienummer TRV 2012/8805 Med anledning av det möte som hölls den 18/11 med Karin

Läs mer

Säker huvudgata för Enskedevägen, Herrhagsvägen och Lingvägen. Genomförandebeslut.

Säker huvudgata för Enskedevägen, Herrhagsvägen och Lingvägen. Genomförandebeslut. Kontaktperson Annika Feychting Avdelningen för trafikplanering Telefon: 08-508 264 91 annika.feychting@tk.stockholm.se Gatuavdelningen Till Trafiknämnden 2006-06-13 Säker huvudgata för Enskedevägen, Herrhagsvägen

Läs mer

Remissvar från Fotgängarnas förening på pilotprojekt Hastighetsplan Stockholm; Spånga-Tensta, Kungsholmen, Hägersten-Liljeholmen

Remissvar från Fotgängarnas förening på pilotprojekt Hastighetsplan Stockholm; Spånga-Tensta, Kungsholmen, Hägersten-Liljeholmen Remissvar från Fotgängarnas förening på pilotprojekt Hastighetsplan Stockholm; Spånga-Tensta, Kungsholmen, Hägersten-Liljeholmen Fotgängarnas förening (FOT) är positiva till att Stockholm stad tagit fram

Läs mer

Riktlinjer för passager i Västerås

Riktlinjer för passager i Västerås nternati i Västerås Beslutad av Tekniska nämnden 20 maj 2008 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen

Läs mer

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2009

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2009 2009-01-26 Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2009 Dnr TN 2007/355 Författare: Elenore Bjelke, Ivan Ericson, Christin Gimberger Förord Nacka kommuns Riktlinjer

Läs mer

Sveriges trafiksäkerhetsarbete

Sveriges trafiksäkerhetsarbete Trafiksäkerhet Sveriges trafiksäkerhetsarbete Nollvisionen (Prop. 1996/97:137): Långsiktigt mål för trafiksäkerheten ska vara att inga personer dödas eller blir allvarligt skadade i vägtrafiken. Förändrade

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

NORRA RESARÖ. Utredning om barns skolvägar m.m

NORRA RESARÖ. Utredning om barns skolvägar m.m NORRA RESARÖ Utredning om barns skolvägar m.m. 2004-07-05 WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: 08-688 60 00 Fax: 08-688 69 10 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880 Styrelsens

Läs mer

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Ramböll Malmö Beställare: Karlstads kommun (Emma Rönnbäck) Uppdragsnummer: 1320038706 Datum: 2018-11-01 Utgåva:

Läs mer

Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum

Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum Nacka kommun Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum Stockholm 2010-02-03 Ny förbindelse Kvarnholmen Nacka Centrum Datum 2010-02-03 Uppdragsnummer 612008307 Utgåva/Status Version 2 Carl Chytraeus Eva-Lena

Läs mer

SJÖSTADSHÖJDEN. Gata

SJÖSTADSHÖJDEN. Gata SJÖSTADSHÖJDEN Gata 2017-11-15 SJÖSTADSHÖJDEN Gata KUND Exploateringskontoret KONSULT WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880

Läs mer

Cykelvett. Cykla lagligt och säkert Tips och råd

Cykelvett. Cykla lagligt och säkert Tips och råd Cykelvett Cykla lagligt och säkert Tips och råd Rätt utrustning Enligt lag måste en cykel ha: Ringklocka Broms I mörker måste cykeln också ha: Vit reflex och strålkastare med vitt eller gult ljus fram

Läs mer

Förstudie Trafiksäkerhetshöjande åtgärder genom Älvkarleby

Förstudie Trafiksäkerhetshöjande åtgärder genom Älvkarleby VMN 10 863 Förstudie Trafiksäkerhetshöjande åtgärder genom Älvkarleby Samrådshandling mars 2003 Medverkande Projektledare: Konsult: Uppdrag: Tommy Danielsson Vägverket Konsult Uppsala Elisabeth Lloyd Hans

Läs mer

ot2 Tillgänglighet för barn, äldre och funktionshindrade Ett samhälle för alla

ot2 Tillgänglighet för barn, äldre och funktionshindrade Ett samhälle för alla ot2 Tillgänglighet för barn, äldre och funktionshindrade Ett samhälle för alla Bild 1 ot2 Människan är byggd för att röra på sig men samhället är planerad för att spara tid och pengar. Barn kan inte göra

Läs mer

Borttagande av gupp på Kungsholms Strand. Uppdrag från gatuoch fastighetsnämnden.

Borttagande av gupp på Kungsholms Strand. Uppdrag från gatuoch fastighetsnämnden. GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2002-03-19 Handläggare: Staffan Eriksson Region Innerstad Park- och gatubyrån Tel: 50826140 staffan.eriksson@gfk.stockholm.se Dnr 01-360-3619 2002-02-26

Läs mer

Cykel- och trafiksäkerhetsåtgärder på Essingeringen och Badstrandsvägen på Stora Essingen. Genomförandebeslut

Cykel- och trafiksäkerhetsåtgärder på Essingeringen och Badstrandsvägen på Stora Essingen. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (12) 2019-01-22 Handläggare Jevgenija Palin 08-508 26 209 Till Trafiknämnden 2019-04-25 Cykel- och trafiksäkerhetsåtgärder på Essingeringen och Badstrandsvägen på Stora Essingen. Genomförandebeslut

Läs mer

Trafiksäkerhetshöjande åtgärder Gustavsbergsvägen och Gamla Skärgårdsvägen

Trafiksäkerhetshöjande åtgärder Gustavsbergsvägen och Gamla Skärgårdsvägen Trafiksäkerhetshöjande åtgärder Gustavsbergsvägen och Gamla Skärgårdsvägen Utredare Linda Lundberg Therese Nyman STOCKHOLM 2014-05-19 Bildkälla: VTI (2009) Fokus på barn i trafiken. Bakgrund Skolelever

Läs mer

PM TILL DETALJPLAN. Detaljplaneområde Vena 1:3 KUNGÄLVS KOMMUN GBG VA-SYSTEM GATU-UTFORMNING SWECO ENVIRONMENT AB JOHAN JOHANSSON

PM TILL DETALJPLAN. Detaljplaneområde Vena 1:3 KUNGÄLVS KOMMUN GBG VA-SYSTEM GATU-UTFORMNING SWECO ENVIRONMENT AB JOHAN JOHANSSON repo001.docx 2012-03-2914 KUNGÄLVS KOMMUN Detaljplaneområde Vena 1:3 GATU-UTFORMNING GBG VA-SYSTEM LISA EKSTRÖM SWECO ENVIRONMENT AB JOHAN JOHANSSON repo001.docx 2012-03-2914 Innehållsförteckning 1 Orientering

Läs mer

Trafik-PM Västra sjöstaden

Trafik-PM Västra sjöstaden 2013-06-14 Trafik- Västra sjöstaden Ystads kommun arbetar med att ta fram en detaljplan för Västra Sjöstaden. Som den del i detta behöver trafiken studeras med avseende på såväl trafiksäkerhet som framkomlighet

Läs mer

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet!

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet! ! 2010-04-21 Sida 2(5) Information för dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. Vilka regler som gäller kan du läsa mer om här. En grundförutsättning

Läs mer

Riktlinjer för sommargågata och sommartorg

Riktlinjer för sommargågata och sommartorg Riktlinjer för sommargågata och sommartorg Trafiknämnden initierade konceptet Levande Stockholm i budget 2016, för ett ökat stadsliv och trivsammare vistelsemiljöer. Trafikkontoret ska tillsammans med

Läs mer

Självklar parkering 3.0 Gatan talar

Självklar parkering 3.0 Gatan talar Självklar parkering 3.0 Gatan talar Meddelande 6:2006 Trafikkontoret Parkering 2 Förord Trafikkontoret gav 2001 ut en rapport om Självklar parkering (Rapport nr 13:2001). Denna följldes upp ett år senare

Läs mer

Farthinder som används i Göteborgs kommun

Farthinder som används i Göteborgs kommun Farthinder som används i Göteborgs kommun RAPPORT NR 6:2000 utformning och hastighetseffekter TRAFIKKONTORET ISSN 1103-1530, ISRN GBG-TK-R-6:2000-SE 2000-06-29 Farthinder som används i Göteborgs kommun

Läs mer

Vad gäller i punkter där fordon möter gående och cyklister?

Vad gäller i punkter där fordon möter gående och cyklister? www.pitea.se/trafik Vad gäller i punkter där fordon möter gående och cyklister? Obevakat övergångsställe Lagtext: Vad innebär lagen? Exempel i Piteå: En del av en väg som är avsedd att användas av gående

Läs mer

NACKA KOMMUN. Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet 2013 TN 2013/196-512

NACKA KOMMUN. Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet 2013 TN 2013/196-512 NACKA KOMMUN Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet 2013 TN 2013/196-512 Sammanfattning De två dokumenten Bakgrundsrapport - Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet 2013 och Sammanställning av trafiksäkerhetsåtgärder

Läs mer

PM Gata, Tvåhus Väppeby 7:18 m.fl.

PM Gata, Tvåhus Väppeby 7:18 m.fl. Handläggare Erik Palmblad Tel +46 (0)10 505 44 97 Mobil +46 (0)72 703 87 71 E-mail erik.palmblad@afconsult.com Datum 2015-10-15 Uppdragsnr 708847 Förprojektering VA och gator inom planområde Väppeby 7:18

Läs mer

Regler för hastighetsnedsättning/ fartdämpande åtgärder

Regler för hastighetsnedsättning/ fartdämpande åtgärder STENUNGSUNDS KOMMUN Regler för hastighetsnedsättning/ fartdämpande åtgärder Typ av dokument Regler Dokumentägare Samhällsbyggnadschef Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Beslutsdatum

Läs mer

PM till detaljplan Vägutformning Hareslätt - Kungälvs kommun

PM till detaljplan Vägutformning Hareslätt - Kungälvs kommun PM till detaljplan Vägutformning Hareslätt - Kungälvs kommun 2014-03-14 2 (8) PM till detaljplan Vägutformning Hareslätt - Kungälvs kommun 2014-03-14 Beställare: Kungälvs kommun 442 81 Kungälv Beställarens

Läs mer

Stadens användning. Göteborgsförslag Max 30 km/h i hela Majorna

Stadens användning. Göteborgsförslag Max 30 km/h i hela Majorna Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2018-11-06 Utfärdat 2018-09-12 Diarienummer 5542/17 Stadens användning Martina Fahlcrantz Telefon 031-368 26 53 E-post: martina.fahlcrantz@trafikkontoret.goteborg.se Göteborgsförslag

Läs mer

4 Separering av gång- och cykeltrafik

4 Separering av gång- och cykeltrafik 4 Separering av gång- och cykeltrafik 4.1 Inledning Trafikseparering innebär att olika trafikslag skiljs åt så att de inte gör anspråk på samma utrymme samtidigt. På sträcka kan det ske genom att trafikslagen

Läs mer

Cykelåtgärder längs Hässelbystråket mellan Brommaplan och Åkeshov. Genomförandebeslut

Cykelåtgärder längs Hässelbystråket mellan Brommaplan och Åkeshov. Genomförandebeslut Sida 1 (9) 2018-01-01 Handläggare Per-Åke Tjärnberg 08-508 266 86 Till Trafiknämnden 2018-02-01 Cykelåtgärder längs Hässelbystråket mellan Brommaplan och Åkeshov. Genomförandebeslut Förslag till beslut

Läs mer

Trafikutredning. Tillfart Sydväst. Utredning av kompletterande vägförbindelse

Trafikutredning. Tillfart Sydväst. Utredning av kompletterande vägförbindelse Trafikutredning Tillfart Sydväst Utredning av kompletterande vägförbindelse till Mariestad Norra 2010-11-19 Medverkande Beställare: Mariestads kommun, kommunledningskontoret Konsult: WSP Samhällsbyggnad,

Läs mer

Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut

Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (5) 2014-08-28 Handläggare Johanna Salén 08-508 260 32 Till Trafiknämnden 2014-09-25 Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden godkänner

Läs mer

Shared space tredje generationen. Från separering till blandtrafik Attraktiva stadsrum för alla. Roger Johansson SWECO Infrastructure.

Shared space tredje generationen. Från separering till blandtrafik Attraktiva stadsrum för alla. Roger Johansson SWECO Infrastructure. Från separering till blandtrafik Attraktiva stadsrum för alla Roger Johansson SWECO Infrastructure Shared space tredje generationen Möjlighet Attraktiva stadsrum för alla Harmoni mellan människors förmåga,

Läs mer

7 Anvisningsmärken. 7.1 Allmänt. 7.2 Kommentarer till vissa anvisningsmärken

7 Anvisningsmärken. 7.1 Allmänt. 7.2 Kommentarer till vissa anvisningsmärken 7 Anvisningsmärken 7.1 Allmänt Anvisningsmärken är, som namnet antyder, märken som ger anvisningar till trafikanterna. Anvisningar som ges med anvisningsmärken har oftast en direkt eller indirekt tvingande

Läs mer

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade.

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade. Cykelöverfarter Informationen i denna broschyr baseras på Trafikförordningen (1998:1276) Vägmärkesförordningen (2007:90) Lag om vägtrafikdefinitioner (2001:559) Förordning om vägtrafikdefinitioner (2001:651).

Läs mer

Blomlådor för ökad trafiksäkerhet

Blomlådor för ökad trafiksäkerhet 1(6) Blomlådor för ökad trafiksäkerhet Information till dig som vill ställa ut blomlådor Information för dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet.

Läs mer

Höga hastigheter på gång /cykelbana genom V Skurholmen

Höga hastigheter på gång /cykelbana genom V Skurholmen LULEÅ KOMMUN Tekniska nämnden 2009 08 27 89 261 Tekniska nämndens arbetsutskott 2009 08 13 153 373 Dnr 2007/257.511 Höga hastigheter på gång /cykelbana genom V Skurholmen Ärendebeskrivning Skurholmsgatans

Läs mer

Cykelpassager och cykelöverfarter

Cykelpassager och cykelöverfarter Cykelpassager och cykelöverfarter 1 Vem är fordonsförare? Fordonsförare är den som för ett fordon, dvs. en anordning på hjul, band eller medar. Bestämmelser om fordonsförare gäller även för den som rider

Läs mer

PM - Trafik. Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson.

PM - Trafik. Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson. 1(9) PM - Trafik Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan 2012 2013-01-25 Uppdragsnummer: 226443 Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson Handläggare Kvalitetsgranskning Rune Karlberg 010-452 24 91 Mikael Yngvesson

Läs mer

Nyborgsvägen, Stenungsund

Nyborgsvägen, Stenungsund Stenungsund Nyborgsvägen, Stenungsund Trafikutredning 2015-12-16 ÅF Infrastructure AB/Trafikutredning ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen 2, Box 1551 SE-401 51 Göteborg Telefon +46 10 505 00 00. Fax +46

Läs mer

Ramböll Sverige AB. Idéstudie--- Österåkers kommun. Söralidsvägen. Stockholm 2007-04-18

Ramböll Sverige AB. Idéstudie--- Österåkers kommun. Söralidsvägen. Stockholm 2007-04-18 Ramböll Sverige AB --- Österåkers kommun Söralidsvägen Stockholm 2007-04-18 Österåkers kommun Datum 2007-05-04 Uppdragsnummer Utgåva/Status Leverans ver. 3 Stefan Thelander Stefan Thelander Johanna Appelberg

Läs mer

Bilaga 2. Åtgärdslista trafiksäkerhet och miljö

Bilaga 2. Åtgärdslista trafiksäkerhet och miljö Bilaga 2. Åtgärdslista trafiksäkerhet och miljö 1. Åtgärder vid övergångsställen och gångpassager För att prioritera gångtrafiken och öka fotgängarnas framkomlighet och trafiksäkerhet planeras övergångsställen

Läs mer

Övergångsstället för gående och cyklande mot Nacka station

Övergångsstället för gående och cyklande mot Nacka station Bakgrund I samband med den politiska behandlingen av ny detaljplan för Sickla Köpkvarter, projekt nummer 9145, har frågor om den övergripande trafikstrukturen ställts. Möjligheten till framtida nya tillfarter

Läs mer

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble Sammanställning av inkomna synpunkter över förslag till vägplan för Väg 140/627 ny cirkulationsplats samt förlängning av gång- och cykelväg mot Nygårds Visby. TRV 2010/50466 Detta är en webbanpassad version

Läs mer

Utredning Detaljplan Infart Kristianstad Trafikstruktur och parkering

Utredning Detaljplan Infart Kristianstad Trafikstruktur och parkering 1(8) Utredning Detaljplan Infart Kristianstad Trafikstruktur och parkering Uppdragsnummer: 226043 Uppdragsansvarig: Johan Bergström Handläggare Kvalitetsgranskning Anna Stjärnkvist/Anna-Karin Ekström 010-452

Läs mer

KOMPLETTERANDE PM FÖR TRAFIKUTFORMNING

KOMPLETTERANDE PM FÖR TRAFIKUTFORMNING KOMPLETTERANDE PM FÖR TRAFIKUTFORMNING D E T A L J P L A N K O L L U N G, S K Ä R H A M N S W E C O J U NI 2012 Dokumentinformation Titel: KOMPLETTERANDE PM FÖR TRAFIKUTFORMNING VID DETALJPLANEARBETE KOLLUNG,

Läs mer

ÖVERSYN AV LOKALA TRAFIKFÖRESKRIFTER I VINDELN

ÖVERSYN AV LOKALA TRAFIKFÖRESKRIFTER I VINDELN RAPPORT ÖVERSYN AV LOKALA TRAFIKFÖRESKRIFTER I VINDELN 2019-05-29 UPPDRAG 291525, Hastighetsplan Vindeln Titel på rapport: Översyn av lokala trafikföreskrifter i Vindeln Status: Slutrapport Datum: 2019-05-29

Läs mer

Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag

Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag PM 2016-11-25 Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen Arbetsmaterial PM Medverkande: Beställare:

Läs mer

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut. Elenore Bjelke Trafikplanering 08-508 260 35 elenore.bjelke@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-03-15 Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06 Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning Kund Torsås kommun

Läs mer

Kv. Päronet 2. Kompletterande handling - Trafik. Utredare. Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis

Kv. Päronet 2. Kompletterande handling - Trafik. Utredare. Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis Kv. Päronet 2 Kompletterande handling - Trafik Utredare Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis 2016-01-13 Innehåll Kompletterande trafikutredning Kv. Päronet 2... 3 1. Bakgrund och syfte... 3 2. Kompletterande

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. RÄTT FART I HUDDINGE Sammanfattad version. Datum 28 februari 2012 Diarienummer GK-2011/82

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. RÄTT FART I HUDDINGE Sammanfattad version. Datum 28 februari 2012 Diarienummer GK-2011/82 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN RÄTT FART I HUDDINGE Sammanfattad version Datum 28 februari 2012 Diarienummer GK-2011/82 1 RÄTT FART I HUDDINGE Riksdag och regering beslutade den 2 maj 2008 om

Läs mer

Yttrande över promemoria om cykelregler (dnr N2017/03102/TIF)

Yttrande över promemoria om cykelregler (dnr N2017/03102/TIF) Handläggare: Hans Magnusson Tel. 031-368 25 84 2017-08-31 Dnr 2231/17 Näringsdepartementet Yttrande över promemoria om cykelregler (dnr N2017/03102/TIF) Sammanfattning Göteborgs stad ställer sig i huvudsak

Läs mer

Till fots och med cykel

Till fots och med cykel Till fots och med cykel Innehåll: Innehåll... 1 Till fots och med cykel... 2 På egna banor... 3 Cykling på cykelbana... 4 Gågata och gårdsgata... 5 Att korsa en väg... 6 Till fots... 6 Med cykel... 7 Var

Läs mer

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD PM TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD SAMRÅDSHANDLING 2017-03-22 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986

Läs mer

TILL FOTS OCH MED CYKEL TRAFIKSKYDDET

TILL FOTS OCH MED CYKEL TRAFIKSKYDDET Lämna spelrum TILL FOTS OCH MED CYKEL TRAFIKSKYDDET Innehåll 3 Till fots och med cykel 4 På egna vägar 5 Körning i cykelfält 6 Var vaksam i korsningar 6 Lär dig väjningsreglerna 7 Enligt vägmärke 8 Den

Läs mer

Inkomna synpunkter till Trafikplanen

Inkomna synpunkter till Trafikplanen Inkomna synpunkter till Trafikplanen Mitt förslag är en fortsättning av gång och cykelvägen längs med Stenskogsvägen ända ut till Backagården Jag bor med min familj i Yxnaholma vi och många med oss skulle

Läs mer

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti Uppdragsnr: 10219448 1 (7) PM PM Trafik Detaljplan Uppsala 2016-02-12 WSP Sverige AB Gunilla Sortti WSP Sverige AB Box 1516 751 45 Uppsala Besök: Kungsgatan 66 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr:

Läs mer

Om cykelkartan. Liten smal väg med minimal trafik.

Om cykelkartan. Liten smal väg med minimal trafik. 1 Om cykelkartan Att cykla är hälsosamt, miljövänligt, ekonomiskt och ofta avkopplande. Runt tätorterna finns det gott om cykelvägar för alla typer av cyklande. Välkommen till vår karta för cyklister!

Läs mer

Information om Utökade trafiksäkerhetsåtgärder för cyklister

Information om Utökade trafiksäkerhetsåtgärder för cyklister TN 292 /15 TN-Information Trafiknämnden 2015-12-18 Diarienummer 3078/15 Specialist & sakområden Malin Månsson Telefon 031-368 26 07 E-post: malin.mansson@trafikkontoret.goteborg.se Information om Utökade

Läs mer

Remissyttrande på promemorian Cykelregler

Remissyttrande på promemorian Cykelregler 1(5) Handläggare Jens Plambeck Remissyttrande på promemorian Cykelregler Stockholms läns landsting yttrar sig över förslaget till cykelregler i den nationella cykelstrategin. Förslag till yttrande har

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan för Järnsida 1:2 m.fl. Trafik- och bullerutredning Upprättad av: Elin Delvéus

RAPPORT. Detaljplan för Järnsida 1:2 m.fl. Trafik- och bullerutredning Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Järnsida 1:2 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06 Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Järnsida 1:2 m.fl. Trafik- och bullerutredning Kund Torsås kommun Chatarina

Läs mer

Antagen KF 96, 2009-12-16 GÅNG- OCH CYKELPLAN FÖR VÅRGÅRDA TÄTORT

Antagen KF 96, 2009-12-16 GÅNG- OCH CYKELPLAN FÖR VÅRGÅRDA TÄTORT Antagen KF 96, 2009-12-16 GÅNG- OCH CYKELPLAN FÖR VÅRGÅRDA TÄTORT FÖRORD Arbetet med att ta fram Gång- och cykelplan för Vårgårda tätort har gjorts i samarbete av Sabina Talavanic, stadsarkitekt, Charlotte

Läs mer

Som gående blir man luttrad

Som gående blir man luttrad HORNSTULL Det är stor skillnad mellan cykelbanor och cykelfält. Mellan Ansgariegatan och Hornstull fungerar det och känns säkert och bra. Viveka, cyklist Som gående blir man luttrad Annelie passerar över

Läs mer

Principer för utformning inför upprustning av Drottning Kristinas väg.

Principer för utformning inför upprustning av Drottning Kristinas väg. Sanna Tegnér Trafikplanering 08-508 264 27 sanna.tegner@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2009-04-14 Principer för utformning inför upprustning av Drottning Kristinas väg. Förslag till

Läs mer

Funktionskontroll av Hertsöstråket i Luleå

Funktionskontroll av Hertsöstråket i Luleå Norrbottenskretsen Funktionskontroll av Hertsöstråket i Luleå september 2014-1 - Hösten 2013 en funktionskontroll av Björkskatastråket enligt den metodik som Cykelfrämjandet i Norrbotten har utvecklad.

Läs mer

Hastighetsplan för Värnamo kommun

Hastighetsplan för Värnamo kommun Hastighetsplan för Värnamo kommun Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2015-02-17 Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2015-02-17 Beställare: Konsult: Uppdragsledare: Värnamo kommun Miljö-

Läs mer

informerar Fartdämpande åtgärder på enskilda vägar

informerar Fartdämpande åtgärder på enskilda vägar informerar Fartdämpande åtgärder på enskilda vägar Riksförbundet Enskilda Vägar Riddargatan 35 37 114 57 Stockholm Utgåva mars 2010 2 Fartdämpande åtgärder på enskilda vägar Fysisk trafikreglering För

Läs mer

Länk till presentationen som hölls: content/väg Esarps- by.pdf. Kontaktpersoner Esarps Bygdelags väggrupp:

Länk till presentationen som hölls:  content/väg Esarps- by.pdf. Kontaktpersoner Esarps Bygdelags väggrupp: Väg 798 genom Esarp Denna rapport är framtagen av Esarps Bygdelags väggrupp baserat på det bymöte som hölls 2010-12- 14 i Esarps Skola med anledning av samrådshandlingen från Trafikverket daterad 2010-11-

Läs mer

Fö rbä tträd träfikmiljö Kvärnbergets rädhusömrä de

Fö rbä tträd träfikmiljö Kvärnbergets rädhusömrä de Fö rbä tträd träfikmiljö Kvärnbergets rädhusömrä de Bakgrund Trafiksituationen i Kvarnbergets radhusområde har försämrats markant de senaste åren. Under en rad år har flera faktorer samverkat och höjt

Läs mer

RAPPORT. DETALJPLAN FÖR HÄGGENÄS 3:7 m.fl. HÖRBY KOMMUN. Sweco Transport system AB Södra regionen, Malmö. David Edman. Rapport ver. 1.

RAPPORT. DETALJPLAN FÖR HÄGGENÄS 3:7 m.fl. HÖRBY KOMMUN. Sweco Transport system AB Södra regionen, Malmö. David Edman. Rapport ver. 1. HÖRBY KOMMUN DETALJPLAN FÖR HÄGGENÄS 3:7 m.fl. Uppdragsnummer 27000678 Rapport ver. 1.0 Malmö 2015-02-12 Sweco Transport system AB Södra regionen, Malmö David Edman 1 (13) Sweco Hans Michelsensgatan 2

Läs mer

Säker huvudgata programfas

Säker huvudgata programfas Vårt datum 2006-03-23 Vår referens Stockholm, Arvid Gentele Säker huvudgata programfas Preliminär rapport \\web01\inetpub\insyn.stockholm.se\farsta\document\tj20060412_162451.doc, utskrivet 2007-09-10

Läs mer

Hastighetsplan för Värnamo kommun

Hastighetsplan för Värnamo kommun Hastighetsplan för Värnamo kommun Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2015-02-17 Hastighetsplan för Värnamo kommun Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2015-02-17 Beställare: Konsult: Uppdragsledare:

Läs mer

Analys av trafiksituationen

Analys av trafiksituationen Analys av trafiksituationen Under hösten har trafikgruppen haft 3 möten där flera ämnen har diskuterats. Deltagare i gruppen har varit följande personer: Bo Björkman, Beckomberga Allé 4 Fredrik Sjörén,

Läs mer

Remissvar från Cykelfrämjandets Storstockholmskrets på Hastighetsplan Bromma, Rinkeby-Kista, Enskede-Årsta- Vantör, Farsta och Skarpnäck.

Remissvar från Cykelfrämjandets Storstockholmskrets på Hastighetsplan Bromma, Rinkeby-Kista, Enskede-Årsta- Vantör, Farsta och Skarpnäck. Till Stockholms stad, Trafikkontoret Remissvar från Cykelfrämjandets Storstockholmskrets på Hastighetsplan Bromma, Rinkeby-Kista, Enskede-Årsta- Vantör, Farsta och Skarpnäck. Cykelfrämjandet (CF) har blivit

Läs mer

Cirkulationsplats i Bollebygd

Cirkulationsplats i Bollebygd 1 PM 2013:45 Joachim Karlgren Björn Sax Kaijser 2014-01-13 Cirkulationsplats i Bollebygd Förslag på utformning av ny tillfart Åldermansgatan 13 SE-227 64 Lund / Sweden Telefon +46 (0)10-456 56 Fax + 46

Läs mer

Innehåll. Inledning... 1. H-gupp... 2. Väghåla... 4. Vägkudde... 6. Upphöjd korsning... 7. Cirkulationsplats... 8. Smal körbana...

Innehåll. Inledning... 1. H-gupp... 2. Väghåla... 4. Vägkudde... 6. Upphöjd korsning... 7. Cirkulationsplats... 8. Smal körbana... Innehåll Inledning... 1 H-gupp... 2 Väghåla... 4 Vägkudde... 6 Upphöjd korsning... 7 Cirkulationsplats... 8 Smal körbana... 10 Sidoförskjutning vid hållplats... 12 Busskörfält... 14 Dubbel klackhållplats...

Läs mer

Regelverk som påverkar gående

Regelverk som påverkar gående Dainis Ciparsons Transportstyrelsen dainis.ciparsons@transportstyrelsen.se 1 Disposition - Regelverket - generellt - Regler för - Regler för fordon mot - Utformning av trafikmiljöer 2 Trafikförordningen,

Läs mer

DETTA HAR HÄNT FRÅN KOMMUNES OCH TRAFIKVERKETS SIDA. Markerat med rött.

DETTA HAR HÄNT FRÅN KOMMUNES OCH TRAFIKVERKETS SIDA. Markerat med rött. TRAFIKSITUATIONER I FIGEHOLM Arbetsgrupp: Disa Carlsson, Inger Nicklagård, Claes Zachrison DETTA HAR HÄNT FRÅN KOMMUNES OCH TRAFIKVERKETS SIDA. Markerat med rött. 1. Trafiksituationen vid in/utfarten till

Läs mer

Svar på motion om översyn av övergångsställen

Svar på motion om översyn av övergångsställen 1(1) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2017-02-27 46 Svar på motion om översyn av övergångsställen Dnr 2016-000048 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att bifalla motionen.

Läs mer

FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN

FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN Rapport Ramböll Trafik och Samhällsplanering Helsingborg 2 FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi 14 UPPDRAG Mörviken Åre Krook & Tjäder UPPDRAGSNUMMER 7002481 UPPDRAGSLEDARE Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV Joakim Bengtsson Sabina Rubbi DATUM 2017-02-10 REVIDERING 2017-04-21 Kommentarer I revideringen

Läs mer