Utanverket Sida 1 av 13 UNDERHÅLLSPLAN. Bostadsrättsföreningen. Utanverket. Göteborg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utanverket 2011-03-10 Sida 1 av 13 UNDERHÅLLSPLAN. Bostadsrättsföreningen. Utanverket. Göteborg"

Transkript

1 Sida 1 av 13 UNDERHÅLLSPLAN Bostadsrättsföreningen Utanverket Göteborg

2 Sida 2 av 13 INLEDNING Denna underhållsplan beskriver det nuvarande och kommande underhållsbehovet för brf Utanverket. Med planens hjälp kan områdets skick säkerställas genom rätt åtgärd i rätt tid och med därför avsatta medel. UPPDRAGET Undertecknad har fått i uppdrag att upprätta en underhållsplan för föreningen. Den beskriver det underhåll som behövs för att vidmakthålla områdets standard och kvalitet. Redovisningen omfattar i första hand de närmaste tio åren. VAD ÄR EN UNDERHÅLLSPLAN? Föreningens främsta uppgift är att förvalta det område som den äger. Underhållsplanen är ett utmärkt hjälpmedel för detta. Den beskriver vad som behöver göras med egendomen, när det ska ske och vad det kostar.

3 Sida 3 av 13 Syftet med planen är att: Vara förberedd på kommande underhållskostnader. Kunna jämna ut kostnaderna över en lång period. Känna till årligt avsättningsbehov. Skapa en riktig självkostnad över långa tidsperioder. Kunna följa upp och vid behov omprioritera åtgärder. Underlätta revisorernas bedömning om storleken på fonderade medel och avsättningar räcker till för att underhålla området. Höja kreditvärdigheten. Vem har nytta av underhållsplanen? Styrelsen: Arbetsredskap för den långsiktiga planeringen. Förvaltaren: Kom-ihåg-lista och mängdförteckning. Ekonomen: Analysmaterial för finansieringsstrategi. Revisorn: Avstämningsmaterial för kontroll av föreningens status. Lägenhetsspekulanten: Informationsmaterial om framtida underhållsåtgärder. Kreditgivaren: Underlag för kreditbedömning.

4 Sida 4 av 13 TILLVÄGAGÅNGSSÄTT Grunden för underhållsplanen utgörs av en besiktning. Denna skedde under mars månad Iakttagelserna matades in i vårt fastighetssystem, med vars hjälp åtgärderna sorteras och prissätts. Med denna databas som grund arbetas en underhållsplan fram, som tar hänsyn till en rad parametrar, såsom prioriteringsgrunder, föreningens ekonomi och strategival. Den färdiga underhållsplanen provas därefter mot föreningens fond för periodiskt underhåll (yttre fond). Därigenom kan rätt avsättningsnivå studeras och bestämmas. UPPDATERING För att hålla kostnadsnivån aktuell och med jämna intervall kunna stämma av underhållsarbetet bör planen uppdateras årligen. Då gås materialet igenom. Gjorda underhållsåtgärder bockas av, kommande åtgärder justeras och omprioriteras i vissa fall. Det nya underlaget beräknas sedan i en reviderad prislista. Med resultatet som grund görs en ny analys för att stämma av avsättningsbehovet.

5 Sida 5 av 13 OMRÅDET Bostadsrättsföreningen Utanverket ligger i Göteborg centrum med adress Kastellgatan 19. Fastigheten består av en huskropp omgärdande en innergård. Byggnaden är uppförd Husets fasader består av tegel, puts och granit. Taket är klätt med plåt. Totalt finns 21 lägenheter och tre lokaler. Den sammanlagda lägenhetsytan är m2.

6 Sida 6 av 13 UTANVERKET BESIKTNINGSRAPPORT UTVÄNDIGT FASADER Gatusidan ståtar med en våningshög granitsockel och ett vackert gult, slätt tegel ovanför. Båda materialen är i fint skick trots åldern på mer än 100 år. Granitblockens beständighet är väl kanske tämligen självklar medan tegel ibland mår dåligt med tilltagande ålder i den fuktiga och kalla Göteborgsmiljön. Här är varenda sten hel och även fogarna är väl fyllda och intakta. Enda händelsen av dramatik som kan beskådas är en gammal sättningsspricka mellan två fönster. Den är lagad och ser ut att ha stannat i sitt förlopp i och med att lagningsbruket är helt. Vad gäller smuts ser inte heller fasaden ut att dra på sig några föroreningar. Detta kan vara starkt varierande i stadsmiljön. Fönstren är av trä. De är i behov av målning på utsidan. I och med att gårdssidans fönster ganska nyligen försetts med beklädnad av aluminium föreslås samma förfarande här. På så vis har man eliminerat underhållet helt under lång tid framåt, utan att förgripa sig på fönstrens karaktär och utseende.

7 Sida 7 av 13 Balkongerna är av betong som vilar i en ram av stålbalk. Undersidans spackel- eller putsyta har spruckit upp och delvis trillat ner på flera ställen. Översidan är belagd med ett tätskiktsmembran av bitumenduk. Denna duk har släppt från underlaget på något ställe och spruckit på flera. Räckena och stöttor av smide är i behov av målning. Kort sagt är det hög tid att underhålla balkongerna. Om en renovering görs nu undviker man dyra betongskador och man slipper göra som på föreningen intill. Där har nya betongplattor lagts ovanpå den ursprungliga stålramen som kapats av helt sonika. Innan renoveringen tas noggranna prover av betongen som analyseras så att man vet hur kvalitén är på betongen som ska skyddas. När smidet på balkongerna blir skinande svarta och blanka kommer också samma målarpensel väl till pass för att ge den vackra grinden en omgång ny färg. Även skyltfönstren och entrédörrarna till lokaler och trapphus behöver målas. Resultatet av dessa mödor blir en gatufasad som ger betraktaren en tidsresa på mer än etthundra år tillbaka i tiden då huset stod skinande nytt och stiligt. Entrépartiet till trapphuset är slitet och otidsenligt. Dörren är otät och tröskeln nedsliten. Säkerhetsmässigt är det oklart hur bra det kan stå emot belastning från någon oönskad besökare. Ett byte är rimligt om man också lägger in den estetiska aspekten där partiet mer ser ut att höra hemma i miljonprogrammet än ett anrikt sekelskifteshus. Vårt förslag är ett vackert träparti i massiv ek (exempel Kastellgatan 24 mittemot) försett med modern teknik med automatisk öppnare, motorlås och passagekontroll med bricka integrerat med porttelefonsystemet. Redan här får då besökaren en klar uppfattning om vilken nivå fastigheten befinner sig säkerhets- och trygghetsmässigt. Ett stiligt intryck förstärks om partiet dras in något i fasadliv så att en djup smyg bildas. Utöver ett snyggare och mer tidsenligt snitt skyddas också partiet mer mot väder, vind och mekaniskt slitage. Grindens stängningsmekanism är en smart lösning med snöre och lod, men problem finns med att låsningen inte riktigt vill sluta till. En lösning som visserligen är dyr, men säker, är montage av automatisk grindöppnare, elslutbleck och passagekontroll med bricka likt förslaget till entrén. Genom att överlåta både öppning och stängning till elektronik, kan man utöver att försäkra sig om att grinden är låst, även få en logg på vilka som passerat och när.

8 Sida 8 av 13 Om vi går vidare in i porten kommer man till fastighetens innergård. Här är fasaderna spritputsade med släta ramar runt fönstren. Putsytan har med åren blivit starkt nedsmutsad. Putsen i framför allt fönsterfriserna har släppt här och där. Här finns ett stort behov av tvätt, putslagning och målning. Fönstren är i mycket fint skick då de, som tidigare nämnts, beklätts med metallprofiler och nya ytterbågar. Balkongerna är i behov av målning. Dörrarna mot gården behöver också målas samt en ståldörr bytas. YTTERTAK Taket är klätt med plåt på traditionellt vis. Gatudelens ytor är av yngre ursprung, medan gårdshusets plåt är äldre. Även om åldern skiljer kan ett väl vårdat tak bli riktigt gammalt. Här är tyvärr båda ytorna i behov av målning för att inte plåten ska börja ta stryk av väder och vind. Även om stålplåten är galvad under är också vädrets makter stygga. Vad som gäller för takplåten är att få ett nytt skikt som skydd. Gärna något bättre än traditionell färg som oftast flagar av efter ett fåtal år. En tjock beläggning med Noxyde specialfärg för plåttak är svaret. Den ger en tjock och mjuk yta som aldrig stelnar, utan följer med plåtens rörelser år efter år. Även om denna behandling är dyrare än vanlig målning har man igen investeringen flera gånger om. Därför lämnas också en garanti på tio år. Livslängden är nog snarare det dubbla.

9 Sida 9 av 13 GRUND Sättningar på gamla fastigheter i Göteborg är vanliga. Oftast på grund av den kända leran som gör grundläggning med pålar nödvändig. För hundra år sedan användes enbart träpålar. Dessa är känsliga för variationer i grundvattennivån och ruttnar om de hamnar ovanför ytan. Hur grundläggningen är utförd på detta hus är inte bekant. Dokumentation saknas och indikationer på grundläggningssätt kan inte ses i källaren. Därför är det svårt att uttala sig i frågan. Man kan dock med slutledning av husets goda skick och områdets relativt höga läge och närhet till berg runt om gissa att huset står på god grund. Den sättningsspricka som kan ses på gatufasaden ser ut att ha avstannat sedan länge. En separat utredning om grundläggningen torde vara intressant, även om inga direkta farhågor syns. GÅRD Föreningens markytor utgörs av innergården. Den är vackert stensatt med skiffer och smågatsten. Skicket är bra. Några andra underhållsåtgärder än enstaka justeringar till följd av sättningar behövs inte. Planket mot granngården och cykelhusets träfasad behöver inte målas än på några år. GEMENSAMMA UTRYMMEN Föreningens båda trapphus är dekorerade med väggmålningar beskrivande livet från förr. Dessa kan mycket väl ramas in med ny färg, som nu börjar synas behov av, efter de snart 30 år som förflutit sedan de senast målades.

10 Sida 10 av 13 Tvättstugans väggar är klädda med kakel. Några plattor har lossnat, vilket kräver uppmärksamhet. Tak, snickerier och installationer behöver målas. Dörren mot det lilla städförrådet behöver bytas. Då gärna mot en typ som står emot tvättstugans fuktiga miljö bättre. Källarutrymmenas grundväggar suger upp en hel del fukt. Detta går inte att stoppa så enkelt. Bättre är att öka förutsättningarna för dem att torka ut kontinuerligt. Sanera och tvätta bort allt mögel, skrapa bort all plastfärg på de ytor som är fuktiga, knacka ner lös puts. Spruta på mögeldödande Boracol. Måla inte igen utan låt murarna andas. Montera ett avfuktningsaggregat i varje utrymme. Den kramar ur fukten i luften och väggarna. Riv de täta väggar som byggts upp och ersätt med nätväggar så att luften kan cirkulera fritt. Stapla inget utmed väggarna så att luften blir stillastående! Efter kontroll av de dokument och ritningar som användes vid fastighetens renovering och ombyggnad 1986 framgår att källaren skulle förses med fläktutsug. Av denna finns idag bara ett stort och helt öppet fasadgaller där kalluften rusar in och kyler ner både källare och trapphus. Denna luft är också fuktig varför fuktskadorna på omgi-

11 Sida 11 av 13 vande väggar inte är så förvånande. En installation enligt ritning skulle kraftigt förbättra klimatet i källaren. Detta är mycket viktiga åtgärder för att hindra mögel och framför allt den fruktade hussvampen att etablera sig. Föreningens trevliga möteslokal är i gott skick. Bra beständiga material som klinker på golvet, vilket är mycket slitstarkt och samtidigt låter grunden andas och vävade och målade väggar. Bastun med omklädningsrum är även det i bra skick. Inredningen är fräsch och duschutrymmet fritt från fuktskador. INSTALLATIONER EL Ledningar, uttag och strömställare har lång livslängd. Ny teknik är oftare anledning till byte av elinstallationer än förslitning. Ett sådant exempel är nuvarande trapphusautomater för belysningen och även lamporna. Nu skrotas dessa tryckknappar mer och mer för att ersättas av rörelsekännande belysningsarmaturer med ny lysrörsteknik. Det är åtgärder som är intjänade på några år i och med energibesparingen samtidigt som bekvämligheten och ljusvärdet förbättras avsevärt. Dessa nya belysningsarmaturer kan med fördel användas både i trapphus och källarutrymmen. RÖR Vattenrören i sig har en väldigt lång livslängd som därför inte behöver noteras. Detta gäller då inte alla ventiler som beräknas hålla i trettio till fyrtio år. Avloppsrörens skick är där de syns något dåliga. I källaren är de bitvis gamla. Om man tittar i lägenheternas badrum kan man se att gamla golvbrunnar av gjutjärn finns kvar på några ställen. Detta indikationer tyder på att avloppsstammarna inte bytts i sin helhet på mycket länge.

12 Sida 12 av 13 Istället för byte av rören rekommenderas så kallad relining vilket är en etablerad metod att gjuta nya rör av epoxiplast inne i de gamla. Detta innebär flera fördelar jämfört med traditionellt byte då alla badrummen måste rivas. För brf:er passar reliningen extra bra eftersom badrummens tätskikt inte är föreningens ansvar, medan rören bakom dem är det. VENTILATION Ventilationen består av ett mekaniskt frånluftsystem till vindslägenheterna och självdrag till de ursprungliga. Livslängden på fläktarna kan variera stort. Byte sker därför oftast efterhand och kostnadsförs bäst under löpande underhållskonto. Obligatorisk ventilationskontroll (OVK) bör göras eftersom den är ett kvitto på att husets ventilation fungerar och därmed att både huset och människorna i det mår bra. Intyget anslås i trapphus jämte beviset om utförd energideklaration. Båda dessa anslag är förutom lagstadgad praxis värdehöjande för fastigheten och bör inte förbises. VÄRME Fastigheten är försedd med fjärrvärme. Serviceavtal finns med Göteborg Energi för driften av värmeanläggningen. Ett bekymmersfritt sätt att få värmen både levererad och servad av samma part. En liten reprimand på skötseln dock i och med den värmeväxlare som stått och läckt så länge att fundamentet rostat ordentligt. Man kan få intrycket att servicen sker väldigt sällan. HISS Gatutrapphusets hiss är påkostad med träinredning och stora speglar. Ett visst slitage kan synas, vilket inte är konstigt efter 27 års användning. En slipning och lackning av utsatta trädetaljer och byte matta skulle återge hissen sin ursprungliga glans. Hissens styrutrustning är tämligen ny och serviceavtal finns med Kone Hiss. Inga större underhållsarbeten med mekaniken bör vara att vänta på flera år. Invändig schaktdörr finns åt ena hållet i hissen medan den andra blottar schaktet. Detta är farligt. En extra schaktdörr likt den som finns på

13 Sida 13 av 13 fronten mot gården bör installeras. Detta är ett EU-direktiv som är bindande när någon större underhållsåtgärd eller ombyggnad av hissen sker samt obligatoriskt i arbetslokaler. Bindande regel eller inte. Syftet med åtgärden är god eftersom den förhindrar allvarliga olyckor. SAMMANFATTNING Fastigheten är i gott skick. Några åtgärder bör dock göras. Med denna underhållsplan som grund för det fortsatta underhållsarbetet kommer fastighetens goda bestånd och värde att bibehållas. REJÄL BYGGKONSULT AB Magnus Klintenberg

14 Sida 1 av 9 UNDERHÅLLSPLAN Utanverket Renovering balkonger mot gata Fönsterbeklädnad Fasadtvätt mot gata Målning grind Montering öppningsautomatik, passagekontroll och elslutbleck på grind Byte entréparti Målning skyltfönster o partier Lagning granitfogar Målning tak i portgång

15 Sida 2 av 9 Byte ståldörr gård Isolering på taklucka Byte plastglas takljuskupoler Nätväggar under källartrappor, åtg fuktskador. Avfuktare Byte fuktskadade elcentraler i källare Install vent i källare Mont termostater, injustering värme, tryckautomatik cirkulationspump Rensning ventkanaler och injustering OVK-besiktning gamla lgh självdrag OVK-besiktning vindslgh mek frånluft Mont inv schaktdörr i hiss Mont passagesystem, centralenhet, kanalisation Täthetsprovning rökkanaler SUMMA: Lagning och målning putsfasad Målning balkongräcken o smide gård Målning balkongplattor gård Målning dörrar gård Målning räcke på takterass Målning plåttak med Noxyde Justering sättningar gatsten Bye matta i hisskorg Uppfräsning inredning i hisskorg SUMMA: Målning, lagn kakel o byte förrådsdörr tvättstuga SUMMA: Målning trapphus Byte plastmatta på svalar Byte belysningar i trapphus SUMMA: Målning plank och cykelhus SUMMA: Målning föreningsutrymmen i källare Relining avlopp Byte tryckknappar hiss SUMMA:

16 Sida 3 av OVK-besiktning vindslgh mek frånluft 2018 Byte hydraulsystem hiss SUMMA: SUMMA: Målning balkongräcken o smide mot gata Fasadtvätt mot gata Målning grind Målning skyltfönster o partier Lagning granitfogar Översyn tegel och fogar Byte stuprör mot gata Byte stuprör mot gård SUMMA: Målning balkongräcken o smide gård Målning dörrar gård Målning räcke på takterass Byte belysningar på gård OVK-besiktning gamla lgh självdrag SUMMA: Prognos

17 Sida 4 av 9 AVSÄTTNING Minsta rekommenderade avsättning är: kr 191 kr per år per år o kvm lägenhetsyta Nuvarande behållning i fond: 0 kr Nuvarande avsättning är: kr - kr per år per år o kvm lägenhetsyta

18 Sida 5 av 9 BESIKTNINGSRAPPORT Nästa år Intervall Tidigare år Mängd Enhet A -pris exkl moms Summa ink moms o bh 8% FASAD GATA Renovering balkonger mot gata st Målning balkongräcken o smide mot gata st Målning balkongplattor mot gata st Fönsterbeklädnad st Fasadtvätt mot gata st Målning grind st Montering öppningsautomatik, passagekontroll och elslutbleck på grind st Byte entréparti st Målning skyltfönster o partier st Lagning granitfogar st Översyn tegel och fogar st Byte stuprör mot gata m Målning tak i portgång st FASAD GÅRD Lagning och målning putsfasad m Målning balkongräcken o smide gård st Målning balkongplattor gård st Byte stuprör mot gård m Målning dörrar gård st

19 Sida 6 av 9 Byte ståldörr gård st Målning räcke på takterass m

20 Sida 7 av 9 Nästa år Intervall Tidigare år Mängd Enhet A -pris exkl moms Summa ink moms o bh 8% TAK Målning plåttak med Noxyde m Isolering på taklucka st Byte plastglas takljuskupoler st GÅRD Målning plank och cykelhus st Byte belysningar på gård st Justering sättningar gatsten st INVÄNDIGT Målning trapphus st Byte plastmatta på svalar m Målning, lagn kakel o byte förrådsdörr tvättstuga st Nätväggar under källartrappor, åtg fuktskador. Avfuktare st Byte fuktskadade elcentraler i källare st Install vent i källare st Målning föreningsutrymmen i källare st Byte inredning i bastu st Byte bastuaggregat st INSTALLATIONER EL Byte belysningar i trapphus st Byte strömställare allm utrymmen st RÖR Relining avlopp st Byte ventiler st VÄRME Mont termostater, injustering värme, tryckautomatik cirkulationspump st VENT Rensning ventkanaler och injustering st OVK-besiktning gamla lgh självdrag st OVK-besiktning vindslgh mek frånluft

21 Sida 8 av 9 Nästa år Intervall Tidigare år Mängd Enhet A -pris exkl moms Summa ink moms o bh 8% HISS Bye matta i hisskorg st Uppfräsning inredning i hisskorg st Byte tryckknappar st Mont inv schaktdörr i hiss st Byte apparatställ till hiss st Byte hydraulsystem hiss st LÅSSYSTEM Mont passagesystem, centralenhet, kanalisation st RÖKKANALER Täthetsprovning rökkanaler st

22 Sida 9 av 9 FÖRUTSÄTTNINGAR Planen startar Underhållsplanen omfattar: Markanläggning Byggnadernas yttre skal med fasader och tak Installationer Lägenheternas inre underhåll ombesörjs av lägenhetsinnehavaren. Tekniska installationer fram till och in i respektive lägenhet ska dock ingå. Priserna i planen är inklusive moms och 8% byggherrekostnader. Priserna är ungefärliga och skall ses som en vägledning. För att hålla kostnadsnivån aktuell och med jämna intervall kunna stämma av underhållsarbetet, gör man skäl i att årligen uppdatera planen. En del underhållsåtgärder kan vara subventionerade. Hänsyn har inte tagits till detta eftersom reglerna ständigt ändras. Glöm inte att kontrollera hur fallet är inför alla åtgärder av större art. BUDGETARBETET I samband med budgetarbetet varje år görs en bedömning hur kommande underhåll ska finansieras om pengarna i fonden inte räcker till. Avsättningsnivån utöver den nivå som rekommenderas styrs då av omständigheter som avgör om man ska spara eller låna till kommande åtgärder. Faktorer som spelar in är exempelvis: Låneregler för ombyggnad och reparation. Inflationsläget. Ränteläget. Kostnadsutveckling arbetskraft och material. Styrelsens strategi avseende avgiftshöjningar. Enstaka kraftigare höjningar eller en gradvis och jämn upptrappning. REJÄL BYGGKONSULT AB Magnus Klintenberg

Underhållsplan

Underhållsplan Underhållsplan 2017-2031 Bostadsrättsföreningen Maria Park 3 Helsingborg 1. Inledning. 2. Området. 3. Besiktning. 4. Kostnadsplan Underhållsplan Bostadsrättsföreningen Maria Park 3 Upprättad maj 2017 Jan

Läs mer

Underhållsplan för Brf Månstenen 18/11 2014. Innehåll. 1. Objekt 2. 2. Syfte och omfattning 3. 3. Underlag 3. 4. Tidigare renoveringar 4

Underhållsplan för Brf Månstenen 18/11 2014. Innehåll. 1. Objekt 2. 2. Syfte och omfattning 3. 3. Underlag 3. 4. Tidigare renoveringar 4 Underhållsplan för Brf Månstenen 18/11 2014 Innehåll. 1. Objekt 2 2. Syfte och omfattning 3 3. Underlag 3 4. Tidigare renoveringar 4 5. Kortfattad byggnadsbeskrivning 4 6. Underhållsbehov och avsättning

Läs mer

Underhållsplan. Brf Körsbäret 19-21. Annedal 23:19, 23:20, 23:21. Datum för utskrift: 2015-03-05

Underhållsplan. Brf Körsbäret 19-21. Annedal 23:19, 23:20, 23:21. Datum för utskrift: 2015-03-05 Underhållsplan Brf Körsbäret 19-21 Datum för utskrift: 2015-03-05 Översikt Grundläggande information om underhållsplanen. Adress Nilssonsberg 411 43 GÖTEBORG Boarea (BOA) 30232 m2 Lokalarea (LOA) 2459

Läs mer

Brf Kungslyckan Underhållsplan Förening Organisationsnummer Fastighetsuppgifter Byggnadstekniska uppgifter Byggnadsår Stomme: Ombyggnadsår

Brf Kungslyckan Underhållsplan Förening Organisationsnummer Fastighetsuppgifter Byggnadstekniska uppgifter Byggnadsår Stomme: Ombyggnadsår Underhållsplan 2017-2036 Förening Kungsgatan 24, Malmö Organisationsnummer Fastighetsuppgifter Byggnadsår Ombyggnadsår Antal Lgh Antal lokaler Tomtyta, kvm Lägenhetsyta, kvm Byggnadstyp Antal huskroppar

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Solstrålen

Bostadsrättsföreningen Solstrålen Underhållsplan 20 Bostadsrättsföreningen Solstrålen Innehållsförteckning. 2. 3. 4.. Allmänna uppgifter Fastighetsfakta Besiktningsutlåtande Grunddata Sammanställning Sida 3 Sida 4 Sida -0 Sida -3 Sida

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN. Underhållsplanen sträcker sig fram till 2050. Perioden är vald med tanke på att denna period täcker in husens renoveringscykel.

UNDERHÅLLSPLAN. Underhållsplanen sträcker sig fram till 2050. Perioden är vald med tanke på att denna period täcker in husens renoveringscykel. UNDERHÅLLSPLAN för HSB:s Brf Berglandet Underhållsplanen är utarbetad av styrelsen i brf Berglandet. Syftet med underhållsplanen är i första hand att visa när i tiden det är dags för föreningen att påbörja

Läs mer

Underhållsplan Brf Odin. Brf Odin Östervärngatan Malmö Flerfamiljshus 1 4. Förening. Organisationsnummer

Underhållsplan Brf Odin. Brf Odin Östervärngatan Malmö Flerfamiljshus 1 4. Förening. Organisationsnummer Underhållsplan 2017-2036 Förening Organisationsnummer Fastighetsuppgifter Byggnadsår Ombyggnadsår Antal Lgh Antal lokaler Tomtyta, kvm Lägenhetsyta, kvm Byggnadstyp Antal huskroppar Antal våningar Östervärngatan

Läs mer

Byggnadsdel Skick Anmärkning Bör Uppskattad åtgärdas kostnad exklusive moms

Byggnadsdel Skick Anmärkning Bör Uppskattad åtgärdas kostnad exklusive moms 1 (8) Tak Se separat besiktningsprotokoll på taken avser samtliga tak. 2013 Akuta lagningar 12 000 2014 Bättringsmålning 20 000 gård och gata 63-65 Tak Lilla huset Inga synliga skador Separat syn i samband

Läs mer

Bild på fastighet. Tomt area 1184 m²

Bild på fastighet. Tomt area 1184 m² Fastigheten Kv Melonen 2 Brf Melonen Underhållsplan 2018 - Bild på fastighet Tomt area 1184 m² Bostäder Lokaler Totalt 1436 m² 0 m² 1436 m² HUS Bygg Byggnader Trapphus Våningar Antal lägenheter/brf:er

Läs mer

Brf Signalisten 2 Underhållsplan Förening Organisationsnummer Fastighetsuppgifter Byggnadstekniska uppgifter Byggnadsår

Brf Signalisten 2 Underhållsplan Förening Organisationsnummer Fastighetsuppgifter Byggnadstekniska uppgifter Byggnadsår Underhållsplan 217-246 Förening Organisationsnummer 76964-3467 Byggnadstekniska uppgifter Fastighetsuppgifter Byggnadsår Ombyggnadsår Antal Lgh Antal lokaler Tomtyta, kvm Lägenhetsyta, kvm Lokalyta, kvm

Läs mer

Underhållsplan Brf Kopparsticket

Underhållsplan Brf Kopparsticket Underhållsplan 217-246 Förening Organisationsnummer 769617-237 Fastighetsuppgifter Byggnadsår Ombyggnadsår Antal Lgh 1946 58 Antal lokaler 4 Tomtyta, kvm 331 Lägenhetsyta, kvm 3293 Lokalyta, kvm 254 Byggnadstyp

Läs mer

Underhållsplan Brf Kolonnen 4. Brf Kolonnen 4. Flerfamiljshus 1 6. Förening. Byggnadstekniska uppgifter

Underhållsplan Brf Kolonnen 4. Brf Kolonnen 4. Flerfamiljshus 1 6. Förening. Byggnadstekniska uppgifter Underhållsplan 16-36 Förening Fastighetsuppgifter Byggnadsår Ombyggnadsår Antal Lgh Antal lokaler Antal lokaler Tomtyta Lägenhetsyta Lokalyta Byggnadstyp Antal huskroppar Antal våningar 199 59 5 54 Flerfamiljshus

Läs mer

UnderhållsplanNäktergalen 27

UnderhållsplanNäktergalen 27 UnderhållsplanNäktergalen 27 Fastighetsägare Kvarter Ort Byggnadsår Ombyggnadsår Skapad av UHP skapad UHP uppdaterad Brf näktergalen 27 Näktergalen 27 Stockholm 1923 Pontus Marin 2016-10-24 Omfattning

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN. Bostadsrättsföreningen Mässen i Järvastaden Solna 2014-02-14. www.rejalbyggkonsult.se

UNDERHÅLLSPLAN. Bostadsrättsföreningen Mässen i Järvastaden Solna 2014-02-14. www.rejalbyggkonsult.se UNDERHÅLLSPLAN Bostadsrättsföreningen Mässen i Järvastaden Solna www.rejalbyggkonsult.se Rejäl Byggkonsult AB 2013 ENKELT OCH TYDLIGT En kort sammanfattning av underhållsplanens resultat Fastigheten är

Läs mer

BYGGNADSVERK Besiktningsadag: 2006- Kostnader är exklusive mervärdeskatt och YTTERTAK Utförd av: Wilhelm Apor och Rune Enquist

BYGGNADSVERK Besiktningsadag: 2006- Kostnader är exklusive mervärdeskatt och YTTERTAK Utförd av: Wilhelm Apor och Rune Enquist PLANERAT UNDERHÅLL/ KOSTNADER FASTIGHETSUNDERHÅLL 1(6) Byggnadsår:1897 UTVÄNDIGA BYGGNADSVERK Besiktningsadag: 2006- Kostnader är exklusive mervärdeskatt och YTTERTAK Utförd av: Wilhelm Apor och Rune Enquist

Läs mer

Brf Punktsnurran Uppsala

Brf Punktsnurran Uppsala Brf Punktsnurran Uppsala Protokoll från konditionsbesiktning och underhållsplan Upprättad 2016-03-20 Byggkonsult Urban Nilsson Tångvägen 15, 744 51 Morgongåva Tel 0707-56 77 25 E-post: urban.byggkonsult@gmail.com

Läs mer

Brf Sjöviksskogen. Underhållsplan. Kv Årstaberg 4. ÅF-Infrastructure AB Projektledning. Johan Widell. Datum 2013-01-09

Brf Sjöviksskogen. Underhållsplan. Kv Årstaberg 4. ÅF-Infrastructure AB Projektledning. Johan Widell. Datum 2013-01-09 Handläggare Johan Widell Tel +46 (0)10 505 12 44 Mobil +46 (0)76 770 88 43 Fax +46 10 505 00 10 johan.widell@afconsult.com Datum 2013-01-09 Brf Sjöviksskogen Kv Årstaberg 4 Underhållsplan ÅF-Infrastructure

Läs mer

Sustend Underhållsplan Bostadsrättsföreningen Gubbero 17 Göteborg 2015-01-16. www.sustend.se Sustend AB 2014

Sustend Underhållsplan Bostadsrättsföreningen Gubbero 17 Göteborg 2015-01-16. www.sustend.se Sustend AB 2014 Sustend Underhållsplan Bostadsrättsföreningen Gubbero 17 Göteborg TM www. Sustend AB 2014 Enkelt och tydligt En kort sammanfattning av underhållsplanen Fastigheten har en del aktuellt underhåll. Genom

Läs mer

Underhållsplan Brf Hanaholm 789. Brf Hanaholm Antal lokaler. 17 Tomtyta, kvm

Underhållsplan Brf Hanaholm 789. Brf Hanaholm Antal lokaler. 17 Tomtyta, kvm Underhållsplan 2017-2046 Förening Organisationsnummer 769617-1292 Fastighetsuppgifter Byggnadsår Ombyggnadsår Antal Lgh 1953 0 136 Antal lokaler 17 Tomtyta, kvm 7881 Lägenhetsyta, kvm 9828 Lokalyta, kvm

Läs mer

Underhållsplan HSB BRF 32 Astolf

Underhållsplan HSB BRF 32 Astolf Underhållsplan HSB BRF 32 Astolf Uppsala 2004-12-01 Rev 1: 2009-07-09 Rev 2: 2012-03-30 (denna version) Hydracon Sverige AB Fålhagsleden 57 UPPSALA Upprättad av: Joakim Hammarsten Denna revidering utförd

Läs mer

Inventeringsprotokoll Statusbedömning

Inventeringsprotokoll Statusbedömning Inventeringsprotokoll Statusbedömning TRAPPHUS, HISSKORG Fastighet Kv Dykaren Inventeringsdatum 2012-06-20 Byggnad 1 Omg Adress Alströmergatan 45 Egenkontroll Besiktningsman Oskar Rudbeck Granskning 2012-09-28

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BRIGGEN 1. 1. Objekt

UNDERHÅLLSPLAN BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BRIGGEN 1. 1. Objekt 1 (5) BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BRIGGEN 1 UNDERHÅLLSPLAN 1. Objekt Föreningen äger och förvaltar fastigheten Briggen 1, Lidingö Stad. Tomten har en areal av 1 920 kvadratmeter och har förutom byggnaden gräsmattor

Läs mer

Byggnad, lista bostäder

Byggnad, lista bostäder , lista bostäder Sida 1 (1) 21ROAND - 2012-12-07 11:47:28 Urval:. lika med 1. lika med 2121 Byggn. år/ombyggn. år BOA LOA UBA Antal lgh. Antal lokaler 2121 BRF SOLHUS 01 NIKOLAIGATAN 5 1930 2 298,6 42,2

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN 2008-2028

UNDERHÅLLSPLAN 2008-2028 UNDERHÅLLSPLAN 2008-2028 1993-03-30 SBC Väst Tekn. Avd., Conny Johansson Rev. 1993-04-20 SBC Väst Tekn. Avd., Conny Johansson Rev. 1996-11-04 Brf. Höjdena, Peter Kling Rev. 2000-04-16 Brf. Höjdena, Peter

Läs mer

Upprättad: 2007-06-14 Underhållsplan för perioden 2007 --- 2026

Upprättad: 2007-06-14 Underhållsplan för perioden 2007 --- 2026 Bf Håkan Underhållsplan 2007 - version 2007-08-02 AG Kalkylsidor 1/(5) 0 ALLMÄNNA UPPGIFTER Namn: Bf Håkan i Malmö Kontaktperson: Jan & Annika Kluge Moms: 25% Byggår: 1901 Gatuadress: Slussgatan 12 I Lägenheter:

Läs mer

Genomförda underhålls- och förbättringsåtgärder i Brf. Västeråshus 19.

Genomförda underhålls- och förbättringsåtgärder i Brf. Västeråshus 19. Genomförda underhålls- och förbättringsåtgärder i Brf. Västeråshus 19. Under årens lopp har nedanstående åtgärder genomförts syftande till att bevara husen i gott skick med minsta möjliga kostnader för

Läs mer

Mark - gård Hus 2 Grusgångar saknar grus Ta bort gräs och fyll på med nytt grus

Mark - gård Hus 2 Grusgångar saknar grus Ta bort gräs och fyll på med nytt grus BRF.TINGET - NACKA UNDERHÅLLSBEHOV Rev 2017-05-24 Belopp inkl. moms BYGGNADSDEL BRIST/ FEL/ SKADA BEDÖMND PRIORITET BEDÖMND Mark - gård Hus 2 Grusgångar saknar grus Ta bort gräs och fyll på med nytt grus

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN 2008-2028

UNDERHÅLLSPLAN 2008-2028 UNDERHÅLLSPLAN 2008-2028 1993-03-30 SBC Väst Tekn. Avd., Conny Johansson Rev. 1993-04-20 SBC Väst Tekn. Avd., Conny Johansson Rev. 1996-11-04 Brf. Höjdena, Peter Kling Rev. 2000-04-16 Brf. Höjdena, Peter

Läs mer

Bilaga 6: Underhållsdatabas

Bilaga 6: Underhållsdatabas Sida 1 (15) Företag 08125 BRF SOLSKENET I LUND Markyta: M1 MARKYTOR 12111 Asfalt körbar, omläggning, maskinläggning 500-1000 978,0 m² 2025 25 197 165 1,00 m2 12122 Asfalt gångbar, omläggning, maskinläggning

Läs mer

Axets planerade underhåll 09/10, Sammanfattning för perioden 1 sep aug 2010

Axets planerade underhåll 09/10, Sammanfattning för perioden 1 sep aug 2010 Axets planerade underhåll 09/10, Sammanfattning för perioden 1 sep 2009 31 aug 2010 Axet 3 :: 100 000:- Ränndalar mot gatan åtgärdas Buskage ersätts med cykelställ/gräsmatta 30 000:- A 80 000:- A Axet

Läs mer

Underhållsplan 2015 Bostadsrättsföreningen Ankarparken

Underhållsplan 2015 Bostadsrättsföreningen Ankarparken Underhållsplan 2015 Bostadsrättsföreningen Ankarparken 2 Innehållsförteckning Innehåll Innehållsförteckning... 2 1. Allmänna uppgifter... 3 Uppgifter... 3 Allmän information... 3 Beskrivning underhållsplan...

Läs mer

Byggnad, lista bostäder

Byggnad, lista bostäder Byggnad, lista bostäder 21ROAND - 2012-12-06 14:34:56 Urval:. lika med 1. lika med 2001 Byggnad Byggn. år/ombyggn. år BOA LOA UBA Antal lgh. Antal lokaler 2001 Brf Almen 1 Kiviksgatan 5 A - D 44/86 1 788,0

Läs mer

Axets planerade underhåll 17/18, Sammanfattning för perioden 1 sep aug 2018

Axets planerade underhåll 17/18, Sammanfattning för perioden 1 sep aug 2018 2017-10-17 Axets underhållsplan 2017-2018 Sid 1 Axets planerade underhåll 17/18, Sammanfattning för perioden 1 sep 2017 31 aug 2018 Axet 3 :: 8 720 000:- Tak och fasadrenovering 8 000 000 Na träd planteras

Läs mer

REJÄL UNDERHÅLLSPLAN

REJÄL UNDERHÅLLSPLAN REJÄL UNDERHÅLLSPLAN Spara tid och pengar genom planerat underhåll Det är ett välkänt faktum att planerat och förebyggande underhåll är avsevärt billigare än akut och eftersatt underhåll. Trots att de

Läs mer

Underhållsplan Brf. Ulrika

Underhållsplan Brf. Ulrika Underhållsplan Brf. Ulrika Innehållsförteckning 1. Tidigare underhållsplan... 1-3 2. Fastighetsfakta... 6 3. Byggnadstekniska uppgifter... 6 4. Plan 2013 2020... 6-10 1 1. Tidigare underhållsplan Underhållsplan

Läs mer

Underhållsplan 2011. Bostadsrättsföreningen Inland 3

Underhållsplan 2011. Bostadsrättsföreningen Inland 3 Underhållsplan 20 Bostadsrättsföreningen Inland 3 Innehållsförteckning. 2. 3. 4. 5. Allmänna uppgifter Fastighetsfakta Besiktningsutlåtande Grunddata Ekonomisk sammanställning Sida 3 Sida 4 Sida 5-9 Sida

Läs mer

Åtgärd Mängd Nästa år Intervall, Föreg. år Kostnad

Åtgärd Mängd Nästa år Intervall, Föreg. år Kostnad Urval: Planerat underhåll.nivå lika med Egenskaper.Kostnadsfaktor lika med 1,40 Egenskaper.Kostnadsfaktornotering lika med Inkl omk och moms.. lika med 000 Företag.Företag lika med 31147 Sida

Läs mer

Underhållsplan. År 2016 till Gjuteriet 9 brf. Gjuteriet 9. Datum för utskrift:

Underhållsplan. År 2016 till Gjuteriet 9 brf. Gjuteriet 9. Datum för utskrift: Underhållsplan År 2016 till 2045 brf Datum för utskrift: 2017-11-29 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Översikt... 2 Om fastigheten... 5 Åtgärder per år... 8 Åtgärder per kategori... 19 Åtgärdsbeskrivningar

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-06-19

UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-06-19 Fastighet Veken 5 Brf Bondegatan 51 Bondegatan 51, i Stockholm UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-06-19 Brf Bondegatan 51 Kv Veken 5 Bondegatan 51 116 33 Stockholm Fastighetsägarna Stockholm AB Box

Läs mer

Underhållsplan Kv Sjöråen 18

Underhållsplan Kv Sjöråen 18 Underhållsplan Kv Sjöråen 18 BENGT BORUP AB Rutger Fuchsgatan 4 116 67 Stockholm 08-442 00 79 2007-05-22 Förkortningar L = Luntmakargatan K = Kungstensgatan kv = kallvatten vv = varmvatten vvc = varmvattencirkulation

Läs mer

1(7) Brf Smugglaren. Göteborg, Olivedal 7:8 Nordenskiöldsgatan 21 Nordhemsgatan 71. Förslag till

1(7) Brf Smugglaren. Göteborg, Olivedal 7:8 Nordenskiöldsgatan 21 Nordhemsgatan 71. Förslag till 1(7) Brf Smugglaren Göteborg, Olivedal 7:8 Nordenskiöldsgatan 21 Nordhemsgatan 71 Förslag till Underhållsplan 2010 2010-05-17 2(7) Underhållsplanen är upprättad för att översiktligt beskriva vad som omfattar

Läs mer

Mäklarinformation. Brf. Kronkvarnen 35

Mäklarinformation. Brf. Kronkvarnen 35 Brf. Kronkvarnen 35 Mäklarinformation Denna information riktar sig i första hand till mäklare som förmedlar bostadsrätter inom bostadsrättsföreningen Kronkvarnen 35. Reviderad: 2017-05-05 Brf. Kronkvarnen

Läs mer

EKONOMISK PLAN FÖR BOSTADSRÄTTFÖRENINGEN BARNHUSET 5

EKONOMISK PLAN FÖR BOSTADSRÄTTFÖRENINGEN BARNHUSET 5 EKONOMISK PLAN FÖR BOSTADSRÄTTFÖRENINGEN BARNHUSET 5 1. Allmänna förutsättningar 2. Beskrivning av fastigheten 3. Byggnadsbeskrivning, teknisk status. 4. Taxeringsvärde 5. Förvärvskostnader 6. Finansieringsplan

Läs mer

Generellt om föreningen

Generellt om föreningen Generellt om föreningen När köpte föreningen huset? Brf Bornholm byggdes 1953 54 och har varit en bostadsrättförening från start. Vem var byggherren? HSB Fastighetsbeteckning Bornholm 8 Adresser Köpenhamnsvägen

Läs mer

Mäklarinformation för BRF Söderhus

Mäklarinformation för BRF Söderhus Mäklarinformation för BRF Fönster 1985 Balkonger 1991 Byte av varmvattenstammar i badrum 1995 Ny el och jordfelsbrytare 1997 Byte kallvattenstammar i badrum 2001 Badrumsrenovering och byte av golvbrunn

Läs mer

Brf Essinge Udde 1 Primusgatan Upprättad av Peter Stridh och Maria Hyborn

Brf Essinge Udde 1 Primusgatan Upprättad av Peter Stridh och Maria Hyborn Underhållsplan Bostadsrättförening Essinge Udde 1 2014 till 2034 Brf Essinge Udde 1 Primusgatan 106-110 Upprättad av Peter Stridh och Maria Hyborn Uppdrag 2014-12-04 På uppdrag av styrelsen för Brf Essinge

Läs mer

Grupp: Benämning: Antal: A pris: Totalt: Prioritet: Asfalt terass, omläggning 350 kvm 875 kr kr

Grupp: Benämning: Antal: A pris: Totalt: Prioritet: Asfalt terass, omläggning 350 kvm 875 kr kr Brf Kolonnen 4 SBC-gruppen T1 Mark T1.1 Markytor 22 Fasadkomplettering Asfalt terass, omläggning 350 kvm 875 kr 306 250kr Intervall: Vart 50:e år 1994 Förutsätter ny gjutning ovanpå befintlig beläggning.

Läs mer

Löpande underhållsplan för Brf Postsäcken 11 utkast 2005-08-24

Löpande underhållsplan för Brf Postsäcken 11 utkast 2005-08-24 Löpande underhållsplan för Brf Postsäcken 11 Version 1.1-2006-03-01 1 Inledning... 1 1.1 Underhåll av planen... 2 2 Kortsiktig teknisk plan plan för innevarande år... 3 3 Långsiktig teknisk plan... 4 3.1

Läs mer

Underhållsplan för Bostadsföreningen Döbeln upa

Underhållsplan för Bostadsföreningen Döbeln upa Underhållsplan för Bostadsföreningen Döbeln upa Underhållsbesiktningen har utförts av SBCs byggkonsulter avseende långsiktlig underhållsplan. Underhållsplanen kan uppdateras varje år vad avser index eller

Läs mer

Underhållsplan för Brf Frisksportaren

Underhållsplan för Brf Frisksportaren Underhållsplan för Brf Frisksportaren Underhållsbesiktningen har utförts av projektledare från SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB Byggnadsteknisk förvaltning Underhållsplanen kan uppdateras varje år vad

Läs mer

Upprättad av : Jan Fagerström Datum: Benny Jansson Byggnadsdel Skick Anmärkning Bör Uppskattad åtgärdas kostn ex moms

Upprättad av : Jan Fagerström Datum: Benny Jansson Byggnadsdel Skick Anmärkning Bör Uppskattad åtgärdas kostn ex moms 1 (8) Tak Ej med på den här besiktningen Fasad mot Godkänd Mindre putssläpp under fönsterbleck (luftventiler?) Luntmakargatan Hål efter infästningar av skyltar och stuprör, risk för frostskador Kontrolleras

Läs mer

Rapport nr: RAPPORT INVENTERING FÖNSTER BRF KORSRIDDAREN HÄGERSTENSVÄGEN HÄGERSTEN

Rapport nr: RAPPORT INVENTERING FÖNSTER BRF KORSRIDDAREN HÄGERSTENSVÄGEN HÄGERSTEN Rapport nr: 180326-1 RAPPORT INVENTERING FÖNSTER BRF KORSRIDDAREN HÄGERSTENSVÄGEN 155-173 HÄGERSTEN Handlingar och dokument som kompletterar denna rapport är 1. Fasadritningar hus 1-7 2. Littra- och fönsteruppställning

Läs mer

Underhållsplan för Brf Jasminen 9 & 10

Underhållsplan för Brf Jasminen 9 & 10 Underhållsplan för Brf Jasminen 9 & 10 Underhållsplanen har utförts av projektledare från SBC Sveriges BostadsrättsCentrum Projekt-och byggledning. Underhållsplanen kan uppdateras varje år vad avser index

Läs mer

På mötet kommer vi att rösta om vi ska måla eller byta fönster baserat på det underlag som bifogas i kallelsen.

På mötet kommer vi att rösta om vi ska måla eller byta fönster baserat på det underlag som bifogas i kallelsen. Malmö 2009-12-01 Till medlemmarna i Brf. Krabban Härmed kommer kallelsen till extra föreningsstämma den 8:e december. Det som mötet huvudsakligen kretsar kring är huruvida vi ska byta eller måla om/reparera

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIOSMÖTE TORSDAGEN DEN 12 MARS 2015 kl. 19.00

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIOSMÖTE TORSDAGEN DEN 12 MARS 2015 kl. 19.00 VÄLKOMMEN TILL INFORMATIOSMÖTE TORSDAGEN DEN 12 MARS 2015 kl. 19.00 Plats: Norrmalmskyrkan, Norrtullsgatan 37. Vi har tidigare lovat att hålla ett informationsmöte om kommande renoveringar av tak, fasader

Läs mer

Renovering hos BOTKYRKA BYGGEN

Renovering hos BOTKYRKA BYGGEN Renovering hos BOTKYRKA BYGGEN Nu ska vi RENOVERA DITT HUS Botkyrkabyggen ska renovera 80 procent av våra ca 10 600 lägenheter under en tio- till femtonårsperiod. Nu är det dags för ditt hus. Vi delar

Läs mer

Beräknade kostnader år 0-30 Kostnader med hänsyn till livslängd Jämförelsetal (Kostnader med hänsyn till livslängd) Årskostnad per yta

Beräknade kostnader år 0-30 Kostnader med hänsyn till livslängd Jämförelsetal (Kostnader med hänsyn till livslängd) Årskostnad per yta Underhållsplan Fastighetsägare Kvarter Ort Byggnadsår Ombyggnadsår Skapad av UHP skapad UHP uppdaterad Brf Skytten 3 Skytten 3 Solna 1962 - Pontus Marin 2018-08-30 Omfattning UHP Antal år Bostadsyta Lokalyta

Läs mer

REJÄL UNDERHÅLLSPLAN. Bostadsrättsföreningen Västra Johannelund Stockholm Rejäl Byggkonsult AB 2014

REJÄL UNDERHÅLLSPLAN. Bostadsrättsföreningen Västra Johannelund Stockholm Rejäl Byggkonsult AB 2014 REJÄL UNDERHÅLLSPLAN Bostadsrättsföreningen Västra Johannelund Stockholm TM www.rejalbyggkonsult.se Rejäl Byggkonsult AB 214 ENKELT OCH TYDLIGT En kort sammanfattning av underhållsplanen Fastigheten är

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN Brf Demo

UNDERHÅLLSPLAN Brf Demo UNDERHÅLLSPLAN Brf Demo 2006-01-01 till 2008-12-31 - En produkt från HSB Innehållsförteckning,pärm 1 Kap 1: Sammanställning/yttre underhållsfond underhållskostnader 30 år Kap 2: Åtgärdsplanering sammandrag

Läs mer

Brf Kapten Simon Urväder, Urvädesgränd 6 B 8. Utlåtande av syn/underhåll fasad, tak och gård.

Brf Kapten Simon Urväder, Urvädesgränd 6 B 8. Utlåtande av syn/underhåll fasad, tak och gård. 2011 08 08 Brf Kapten Simon Urväder, Urvädesgränd 6 B 8. Utlåtande av syn/underhåll fasad, tak och gård. Underhållssyn och kostnadsuppskattning Brf Kapten Simon Urväder. Fasad, tak och gård. Status fasad

Läs mer

Underhållsplan för Brf Veterinären 5 & 6

Underhållsplan för Brf Veterinären 5 & 6 Underhållsplan för Brf Veterinären 5 & 6 Underhållsplanen har utförts av projektledare från SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB Byggnadsteknisk förvaltning. Underhållsplanen kan uppdateras varje år vad

Läs mer

Handbok. Tips, regler och bestämmelser. April 2008. Bostadsrättsföreningen Lillsjönäs 22-28. Fastighetshuset/Bostadsrättsbildning

Handbok. Tips, regler och bestämmelser. April 2008. Bostadsrättsföreningen Lillsjönäs 22-28. Fastighetshuset/Bostadsrättsbildning Handbok Tips, regler och bestämmelser April 2008 Bostadsrättsföreningen Lillsjönäs 22-28 Innehåll 1. En handbok för föreningsmedlemmar 2. Om föreningen och huset 3. Allmänna ordningsregler 4. Förvaltning

Läs mer

Underhållsplan Axet 2

Underhållsplan Axet 2 2004-09-07 A 2 Sid 1 Underhållsplan 2004-2005 Axet 2 Planerade åtgärder Objekt Intervall Status 04/05 05/06(2 år) 06/07 (3 år) 07/08 (4 år) 08/09 (5år) Övrigt Utvändigt Tak Matr 30 Ren 92 Färg 10 Äldre

Läs mer

Underhållsplan för Brf Sannadalsplatån

Underhållsplan för Brf Sannadalsplatån Underhållsplan för Brf Sannadalsplatån Underhållsplanen har utförts av projektledare från SBC Sveriges BostadsrättsCentrum Ombyggnad Underhållsplanen kan uppdateras varje år vad avser index eller eventuella

Läs mer

Underhållsplan för Brf Djursborg 2

Underhållsplan för Brf Djursborg 2 Underhållsplan för Brf Djursborg 2 Underhållsplanen har utförts av projektledare från SBC Sveriges BostadsrättsCentrum Projekt-och byggledning. Underhållsplanen kan uppdateras varje år vad avser index

Läs mer

Information till mäklare som förmedlar bostadsrätter inom Bostadsrättsföreningen Svea artilleri4.

Information till mäklare som förmedlar bostadsrätter inom Bostadsrättsföreningen Svea artilleri4. Mäklar information 2010 www.sveaartilleri4.se Information till mäklare som förmedlar bostadsrätter inom Bostadsrättsföreningen Svea artilleri4. Denna information riktar sig enbart till mäklare som förmedlar

Läs mer

RAMBESKRIVNING UTVÄNDIG MÅLNING

RAMBESKRIVNING UTVÄNDIG MÅLNING sida 1 av 5 HOSPITALGATAN 6 Marstrand RAMBESKRIVNING UTVÄNDIG MÅLNING HOSPITALSGATAN Hospitalgatan 6 sida 2 av 5 sida 3 av 5 BESKRIVNING OMRÅDET Förbos fastighet med adress Hospitalgatan 6 är belägen i

Läs mer

Brf Kvarteret Apelsinen Underhållsplan

Brf Kvarteret Apelsinen Underhållsplan 1/7 1. Uppdragsbeskrivning Framtagande av en tioårig underhållsplan för bostadsrättsföreningen. Underhållsplan utgör grunden till ekonomisk planering för att ha medel för stora kommande underhållsarbeten.

Läs mer

Renovering på KRÖGARVÄGEN

Renovering på KRÖGARVÄGEN Renovering på KRÖGARVÄGEN Nu ska vi RENOVERA DITT HUS Botkyrkabyggen ska renovera 80 procent av våra ca 10 600 lägenheter under en tio- till femtonårsperiod. Nu är det dags för ditt hus. Vi delar upp renoveringen

Läs mer

Brf Kilian 9, Malmö. Underhållsplan 2015-2040

Brf Kilian 9, Malmö. Underhållsplan 2015-2040 Brf Kilian 9, Malmö Underhållsplan 2015-2040 Upprättad av styrelsen 2015 1 Innehåll: 1. Objekt 3 2. Arbetssätt 4 3. Tidigare utförda renoveringar 5 4. Kortfattad byggnadsbeskrivning 6 5. Åtgärdsplan 26

Läs mer

ENERGIDEKLARATION Brf Norrskenet

ENERGIDEKLARATION Brf Norrskenet 2009 ENERGIDEKLARATION Brf Norrskenet Rickard Norlin Riksbyggen 2009-06-15 Vad är en energideklaration? Energideklarationen beskriver en byggnads energianvändning. Lagen om energideklarationer bygger på

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Torsdammen Fastighetsåtgärder 2015

Bostadsrättsföreningen Torsdammen Fastighetsåtgärder 2015 Bostadsrättsföreningen Torsdammen Fastighetsåtgärder 2015 Inbokade arbeten: Datum: Plan Status Övrigt: Faktura har fler arbeten så som justering/slipning/behandling av entrédörrar, montering av portdörrshållare,

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN OCH PLANERAT UNDERHÅLL (PU) Mjölby kommun

UNDERHÅLLSPLAN OCH PLANERAT UNDERHÅLL (PU) Mjölby kommun UNDERHÅLLSPLAN OCH PLANERAT UNDERHÅLL (PU) Mjölby kommun Efter ett långt uppehåll med PU har man beslutat att upprätta en PU-plan. Man kan konstatera att K behöver 62 miljoner första året. Realistisk är

Läs mer

Balkongbesiktning. En guide från Balkongföreningen. Balkong föreningen

Balkongbesiktning. En guide från Balkongföreningen. Balkong föreningen Balkongbesiktning En guide från Balkongföreningen Balkong föreningen Balkongen är en viktig byggnadsdel, både funktionellt och estetiskt, som tyvärr ofta blir förbisedd gällande underhåll. Det ligger på

Läs mer

Bilaga 1: Åtgärdsbehov BILAGA 1. 2 Grundläggning Bjälkar och blindbotten. 3 Exteriör 3.1 Murverk och fasader. En del små och ytliga or-angrepp

Bilaga 1: Åtgärdsbehov BILAGA 1. 2 Grundläggning Bjälkar och blindbotten. 3 Exteriör 3.1 Murverk och fasader. En del små och ytliga or-angrepp Bilaga 1: Åtgärdsbehov BILAGA 1 Prioritering 1: akut åtgärdsbehov. : bör göras snarast och bör hållas under uppsikt. Åtgärd inom 3 år. 3: icke akut åtgärdsbehov. Bör åtgärdas i samband med nästa renoveringstillfälle.

Läs mer

Underhållsplan 2015 Bostadsrättsföreningen Slottshörnet

Underhållsplan 2015 Bostadsrättsföreningen Slottshörnet Underhållsplan 2015 Bostadsrättsföreningen Slottshörnet 2 Innehållsförteckning Innehåll Innehållsförteckning... 2 1. Allmänna uppgifter... 3 Uppgifter... 3 Allmän information... 3 Beskrivning underhållsplan...

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-06-23

UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-06-23 Fastighet Visningen Brf Visningen Visningsgatan 10 i Stockholm UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-06-23 Brf Visningen Kv Visningen Visningsgatan 10 117 99 Stockholm Fastighetsägarna Stockholm AB Box

Läs mer

ÖVERLÅTELSEBESIKTNING

ÖVERLÅTELSEBESIKTNING ÖVERLÅTELSEBESIKTNING Östersund Törnrosen 4 Hårdängegatan 7, 831 47 Östersund Datum 15 05 27 Oktopal AB Samuel Permans gata 2, 831 30 Östersund Tel: 06312 35 30 Organisation Nummer: 5566690144, Fskattesedel

Läs mer

REJÄL UNDERHÅLLSPLAN. Bostadsrättsföreningen Styrmannen på Norra Älvstranden Göteborg 2014-03-19. www.rejalbyggkonsult.se Rejäl Byggkonsult AB 2014

REJÄL UNDERHÅLLSPLAN. Bostadsrättsföreningen Styrmannen på Norra Älvstranden Göteborg 2014-03-19. www.rejalbyggkonsult.se Rejäl Byggkonsult AB 2014 REJÄL UNDERHÅLLSPLAN Bostadsrättsföreningen Styrmannen på Norra Älvstranden Göteborg TM www.rejalbyggkonsult.se Rejäl Byggkonsult AB 2014 ENKELT OCH TYDLIGT En kort sammanfattning av underhållsplanen Fastigheten

Läs mer

BRÄMAREGÅRDEN 12:24 RÖRSTRANDSGATAN 1B-KVILLEGATAN 8-10

BRÄMAREGÅRDEN 12:24 RÖRSTRANDSGATAN 1B-KVILLEGATAN 8-10 334012 1 (14) Göran Ingelhammar Besiktningsman Hifab AB BRÄMAREGÅRDEN 12:24 RÖRSTRANDSGATAN 1B-KVILLEGATAN 8-10 Teknisk besiktning vid ombildning till Brf. Fastighet: Brämaregården 12:24 Göteborg Utlåtande

Läs mer

1 BESIKTNINGSRAPPORT 3 UNDERHÅLLSPLAN 10 ÅR 4 UNDERHÅLLSPLAN/PROGNOS 30 ÅR 5 UNDERHÅLLSPLAN/PROGNOS 30 ÅR 10 ÖVRIGT MÄNGDFÖRTECKNING ÅTGÄRDSPLAN 2017

1 BESIKTNINGSRAPPORT 3 UNDERHÅLLSPLAN 10 ÅR 4 UNDERHÅLLSPLAN/PROGNOS 30 ÅR 5 UNDERHÅLLSPLAN/PROGNOS 30 ÅR 10 ÖVRIGT MÄNGDFÖRTECKNING ÅTGÄRDSPLAN 2017 1 BESIKTNINGSRAPPORT SAMT FÖRESKRIFTER. 2 MÄNGDFÖRTECKNING 3 UNDERHÅLLSPLAN 10 ÅR SAMMANDRAG OCH PER BYGGDEL 4 UNDERHÅLLSPLAN/PROGNOS 30 ÅR SAMMANDRAG OCH PER BYGGDEL 5 UNDERHÅLLSPLAN/PROGNOS 30 ÅR FONDAVSÄTTNING

Läs mer

Om BRF Citymunken. Ort: Malmö. E-Mail: Kontaktpersoner. Namn: Torbjörn Bodin Telefon: 0768558960. Ansvarsområde i föreningen: Ordförande.

Om BRF Citymunken. Ort: Malmö. E-Mail: Kontaktpersoner. Namn: Torbjörn Bodin Telefon: 0768558960. Ansvarsområde i föreningen: Ordförande. Om BRF Citymunken Föreningens juridiska namn: Brf Citymunken Organisationsform: Bostadsrättsförening Organisationsnummer: 7696110217 Föreningens adress: Munkgatan 3 Postnummer: 21147 Hemsida: www.citymunken.se

Läs mer

TEKNISK UTREDNING OCH UNDERHÅLLSPLAN STOCKHOLM, VEKEN 1

TEKNISK UTREDNING OCH UNDERHÅLLSPLAN STOCKHOLM, VEKEN 1 TEKNISK UTREDNING OCH UNDERHÅLLSPLAN STOCKHOLM, VEKEN 1 Erstagatan 22 / Åsögatan 184, 186 Södermalm Stockholm 2013-02-05 LW 74 022 Teknisk utredning och underhållsplan avseende fastigheten Stockholm Veken

Läs mer

Så här ser agendan för kvällens möte ut.

Så här ser agendan för kvällens möte ut. 1 Så här ser agendan för kvällens möte ut. 2 3 Husen är byggda på 1960 talet. Fram tills idag är inga större renoveringar utförda. På senare år har vi haft stora problem med bland annat vattenskador och

Läs mer

KALLELSE TILL EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA

KALLELSE TILL EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA KALLELSE TILL EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA Tid: onsdagen den 25 april 2012 kl. 19.00 Plats: kyrkan vid Brommaplan Bilagor till kallelsen: Dagordning Följebrev Sammanfattande fasadbesiktningsrapport Finansieringsinformation

Läs mer

Brf Stadsträdgården. Skönt modernt boende för ett aktivt liv. Bofakta

Brf Stadsträdgården. Skönt modernt boende för ett aktivt liv. Bofakta Brf Stadsträdgården Skönt modernt boende för ett aktivt liv Bofakta Innehåll Situationsplan... 3 Våningsplan Vindsvåning och våning 2 5... 4 Våning 1 och källarplan... 5 Planritningar 2 rum och kök...

Läs mer

ÖSTERSUND FÅFÄNGAN 6

ÖSTERSUND FÅFÄNGAN 6 ÖSTERSUND FÅFÄNGAN 6 TEKNISK STATUSBESIKTNING Bilaga till bostadsrättsföreningens ekonomiska plan Datum 15 06 11 Samuel Permans gata 2 Tel. 063-12 35 30, 070-632 19 19 Orgnr: 556669-0144 831 01 Östersund

Läs mer

OPTIHEAT. Vattenburen golvvärme. Så här monterar du OPTIHEAT. Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk!

OPTIHEAT. Vattenburen golvvärme. Så här monterar du OPTIHEAT. Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk! OPTIHEAT Vattenburen golvvärme Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk! Så här monterar du OPTIHEAT Olika metoder att montera OPTIHEAT OPTIHEAT är det enklaste sättet att lägga in vattenburen

Läs mer

ÅTGÄRDER, SAMT KOSTNADSSAMMANSTÄLLNING, GÄLLANDE VILLA SUSSEBO

ÅTGÄRDER, SAMT KOSTNADSSAMMANSTÄLLNING, GÄLLANDE VILLA SUSSEBO Kontoret för samhällsbyggnad Torgny Fredling Datum: 2014-07-28 Projekt nr. Dnr: ÅTGÄRDER, SAMT KOSTNADSSAMMANSTÄLLNING, GÄLLANDE VILLA SUSSEBO Upplands Väsby Vilunda 1:580 INNEHÅLL INLEDNING 3. Byggtekniskt

Läs mer

Underhållsplan 2014. Underhållsplan,2014,, Brf,Sippan,i,Solna,,769605;1155,

Underhållsplan 2014. Underhållsplan,2014,, Brf,Sippan,i,Solna,,769605;1155, Underhållsplan 2014 Underhållsplan2014 BrfSippaniSolna769605;1155 Innehållsförteckning NULÄGESANALYS* 3 INSPEKTERADE*FASTIGHETER* 3 STATUSBESIKTNING* 4 RAPPORT* 15 FÖRKORTNINGAR* 15 RÅGEN*9*HUS*13* 16

Läs mer

Vi levererar helhetslösningar

Vi levererar helhetslösningar R TM Vi levererar helhetslösningar Ett badrum är en helhet. Vi levererar den. Ett nytt badrum ska du leva med under lång som vi alla tycker oss ha för lite av. Men tar du dig att läsa vår broschyr, får

Läs mer

REFERENSLISTA. Sustend Byggledning TM

REFERENSLISTA. Sustend Byggledning TM REFERENSLISTA Sustend Byggledning TM Vi är specialister på byggledning! Många säger det, men få kan stoltsera med lika nöjda kunder som våra. Genom våra olika uppdrag inom byggledning har vi haft förmånen

Läs mer

Åtgärdsår AFF-kod Objekt Beskrivning skick Åtgärd Kostnad totalt

Åtgärdsår AFF-kod Objekt Beskrivning skick Åtgärd Kostnad totalt Åtgärdsår AFF-kod Objekt Beskrivning skick Åtgärd Kostnad totalt Totalkostnad per år inkl. löpande kostnad 2016 T2.11 Takbeläggningar och tätskikt. Hus A. 2016 T2.11 Takbeläggningar och tätskikt. Hus B

Läs mer

Brf Apeln 7. Underhållsplan. Upprättad: Riksbyggen utvecklar, förvaltar och förbättrar rummen som du bor och arbetar i.

Brf Apeln 7. Underhållsplan. Upprättad: Riksbyggen utvecklar, förvaltar och förbättrar rummen som du bor och arbetar i. 10213 1.0 Underhållsplan Brf Apeln 7 Upprättad: 2017-09-14 Riksbyggen utvecklar, förvaltar och förbättrar rummen som du bor och arbetar i. 1 Förutsättningar 2 Områdesbeskrivning 3 Underhållsplaner 10 år

Läs mer

Skintebo. Rapport angående status för förrådsbyggnader P1 samt P2. Göteborg

Skintebo. Rapport angående status för förrådsbyggnader P1 samt P2. Göteborg 790553 Skintebo Rapport angående status för förrådsbyggnader P1 samt P2. Göteborg 2017-06-02 TELLSTEDT I GÖTEBORG AB Varbergsgatan 12A, 412 65 Göteborg Tel 010-516 00 00 www.tellstedt.se Org nr 55 64 54-0861

Läs mer

BRF GRÄNGEN INFO OM FÖNSTER

BRF GRÄNGEN INFO OM FÖNSTER BRF GRÄNGEN INFO OM FÖNSTER FÖNSTERBYTE I FÖRENINGEN - BAKGRUND Våra fönster är från byggår (1947). Fönstrens kvalitet var bättre på den tiden, men även 70 år är lång tid. Underhållet har även varit varierande

Läs mer

Centralt och tillgängligt. boende i Karlaskolan

Centralt och tillgängligt. boende i Karlaskolan Centralt och tillgängligt boende i Karlaskolan Vad är kooperativ hyresrätt? Kungsörs kommun bygger i samarbete med ett lokalt byggföretag, BroWest Bygg AB, om före detta Karlaskolan till 15 lättillgängliga

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN Brf. Skogslindarna

UNDERHÅLLSPLAN Brf. Skogslindarna November, 2010 Oktober, 2011 UNDERHÅLLSPLAN Brf. Skogslindarna ÅF-Infrastruktur AB Frösundaleden 2 169 99 STOCKHOLM Tel 010-505 00 00 Fax 010-505 00 10 Nytänkande med erfarenhet INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1

Läs mer

Fredriksbergsgatan 2. 4 300 kr/månad Gatuadress Fredriksbergsgatan 2

Fredriksbergsgatan 2. 4 300 kr/månad Gatuadress Fredriksbergsgatan 2 Utgångspris 1 495 000 kr Avgift 4 300 kr/månad Gatuadress Kommun Malmö Storlek 3 rum och kök / 80 m² Område Slussen/Rörsjöparken Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Rymlig sekelskifteslägenhet med

Läs mer

Att tänka på när du flyttar ut

Att tänka på när du flyttar ut Att tänka på när du flyttar ut Kreation.se 15-0191 Vi hoppas att du trivts med att vara hyresgäst hos oss på Växjöbostäder. Inför din avflyttning är det några saker du bör tänka på. För att göra det hela

Läs mer