Uppdragsbeskrivning Personlig ombudsverksamhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppdragsbeskrivning Personlig ombudsverksamhet"

Transkript

1 Uppdragsbeskrivning för Personligt ombud Skapad av: Uppdragsenheten Gäller från: Beslutad av: Förvaltningschef Reviderad den: Diarienummer: Uppdragsbeskrivning Personlig ombudsverksamhet Uppdragsbeskrivning, (10)

2 Bilagor: Uppdragsbeskrivning Personlig ombudsverksamhet Målgrupp Personlig ombudens arbetsuppgifter Avgränsningar Process och arbetsmetod Kompetens Planering/planer Kvalitetskrav Dokumentation Samverkansgrupp Samordning och samverkan Ansvar Tystnadsplikt/sekretess Uppföljning, utvärdering och kvalitetskontroll av verksamheten under avtalstiden Tillsyn Lex Maria, Lex Sarah, Anmälningsskyldighet vid misstanke om att barn eller unga far illa Systemfelsrapportering Rapportering Uppföljning och utvärdering Lokaler, utrustning, tekniska hjälpmedel Ekonomi Uppdragsbeskrivning, (10)

3 Bilagor: Bilaga 1 Förordning (2013:522) Bilaga 2 Meddelandeblad 5/2011 Bilaga 3 Meddelandeblad 14/2000 Bilaga 4 Proposition 1993/94:218 Bilaga 5 Ledningssystem Bilaga 6 Miljöpolicy Bilaga 7 Lednings och informationsplan Bilaga 8 Ekonomi Uppdragsbeskrivning, (10)

4 1 Uppdragsbeskrivning Uppdragsbeskrivningen är ett styrdokument för och beställning av den verksamhet som ska bedrivas. fastställer de dokument som ingår i uppdragsbeskrivningen. Dessa är underlag för tecknande av kontrakt mellan förvaltningschef och sektorchef inom vård- och omsorgsförvaltningen. 1.1 Personlig ombudsverksamhet Verksamheten ska tillhandahålla personlig ombudsverksamhet i Östersunds kommun och till kommuner där överenskommelse/avtal upprättats. Verksamheten personliga ombud ska bedrivas i enlighet med SFS 2013:522 (Svensk författningssamling: Förordning om statsbidrag till kommuner som bedriver verksamhet med personligt ombud för vissa personer med psykiska funktionsnedsättningar), Bilaga 1, samt socialstyrelsens meddelandeblad nr 5/2011, Bilaga 2. Där anges de bestämmelser och föreskrifter, villkor, förutsättningar, målgrupp, arbetsuppgifter och ansvar som ska uppfyllas för att statsbidraget ska erhållas. Enheten har en aktiv informationsskyldighet om verksamheten och deras innehåll, till målgrupp, närstående, god man/förvaltare och andra myndigheter. Enheten ska också vid förfrågan informera allmänheten i kommunen om sin verksamhet. Verksamheten ska bedrivas kontinuerligt under vardagar Antalet klienter per personligt ombud ska maximalt uppgå till femton personer samtidigt. Syftet med verksamheten är att den enskilde ska ha bättre möjligheter att påverka sin livssituation och vara delaktig i samhället, ha möjligheter att leva ett mer självständigt liv och få en förbättrad livssituation, och ges möjligheter att få tillgång till samhällets utbud av vård, stöd och service på jämlika villkor samt rättshjälp, rådgivning och annat stöd utifrån sina egna önskemål och behov. få myndigheter, kommuner och landsting att samverka utifrån sina önskemål och behov 1.2 Målgrupp Verksamheten med personligt ombud riktar sig till personer som är 18 år eller äldre, som har psykiska funktionsnedsättningar och betydande och väsentliga svårigheter att utföra aktiviteter på olika livsområden. De enskilda som kan få stöd av personligt ombud ska ha sammansatta och omfattande behov av vård, stöd och service, rehabilitering och sysselsättning samt ha behov av långvariga kontakter med socialtjänsten, primärvården och den specialiserade psykiatrin och andra myndigheter. Uppdragsbeskrivning, (10)

5 1.3 Personlig ombudens arbetsuppgifter Ett personligt ombud ska arbeta på den enskildes uppdrag men med syftet att så långt det är möjligt uppnå ändamålet/syftet med verksamheten. Konkreta arbetsuppgifter kan vara: Att tillsammans med klienten identifiera och formulera hans/hennes behov av vård, stöd, service, rehabilitering och sysselsättning Att tillsammans med klienten se till att olika huvudmäns insatser planeras, samordnas och genomförs Bistå klienten i kontakter med olika myndigheter Se till att klienten får vård, stöd och service, rehabilitering och sysselsättning utifrån egna önskemål, behov och lagliga rättigheter Verka för att klienten får tillgång till rehabilitering, sysselsättning och/eller arbete. Verksamhetens målsättning utifrån den enskildes behov 1.4 Avgränsningar Att ombudet arbetar på klientens uppdrag med att stödja klienten för att uppnå sina egna mål Samma ombud över tid (i största möjliga mån) Arbeta långsiktigt och med tålamod Etablera en förtroendefull men professionell relation Arbeta i trygg och anpassad miljö för klienten Utgå från nuläget och klientens aktuella hälso- och funktionsnivå Arbeta aktivt för att skapa goda relationer med olika myndigheter, professioner och funktioner Utifrån den enskildes önskan vara behjälplig vid samordning insatser. Detta kan ske genom att delta i nätverksträffar, påtala behov av SIP (samordnad individuell plan) individuell plan LSS, genomförandeplan o.s.v. Det ingår inte i personliga ombudens arbetsuppgifter att: Ta över huvudmännens ansvar för samordning av insatser från olika myndigheter Utföra vård- och/eller behandling som ges enligt hälso- och sjukvårdslagen. Att fatta beslut om insatser enligt socialtjänstlagen eller lag om stöd och service till vissa funktionshindrade 1.5 Process och arbetsmetod Verksamheten ansvarar för att utveckla och kvalitetssäkra en effektiv process som ska ha en rättssäker karaktär trots att verksamheten inte verkställer beslut som föregås av myndighetsutövning enligt LSS eller SoL. Verksamheten ska ta emot ansökningar och chef (samordnare) gör en bedömning tillsammans med ombuden Uppdragsbeskrivning, (10)

6 1.6 Kompetens om den sökande tillhör målgruppen eller inte, prioritet vid kö mm. Chef (samordnare) överlämnar uppdraget till lämpligt ombud. Verksamheten ska utveckla metoder och arbetssätt kring klientarbetet för att uppnå bästa tänkbara resultat. Exempel på arbetssätt: Personliga ombudens arbetsprocess brukar delas in i tre faser. Fas 1: Lära känna Skapa förtroende Ordna ev. akuta situationer, åtgärder Fas 2: Inventera behov Resonemang kring orsak - verkan (hjälp att se och förstå konsekvenser) Formulera mål Skapa en planering Fas 3: Förbereda klienten på avslut Glesare kontakter Sammanfatta Insatsen från början till slut Framtida strategier, kontakter o.s.v. Eftersom det råder sekretess mellan olika myndigheter är klientens medverkan en förutsättning. Endast i yttersta nödfall bör ombudet arbeta med fullmakt från klienten och då skall det vara begränsat i både tid och innehåll. Det ingår också att utveckla arbetet kring att identifiera och rapportera brister, som gör att klinternas behov inte blir tillgodosedda, till ledningsgrupp m.fl. Insatsen personligt ombud är ett stöd baserat på expertkunskap. De ska tillhandahålla ett kvalificerat stöd i form av samordning av insatser. Det ska vara professionellt men baserat på personlig lämplighet. Kvalifikationer och personliga egenskaper som de personliga ombuden bör ha beskrivs i Välfärd och valfrihet service, stöd och vård för psykiskt störda, SOU 1992/73, Bilaga 3 och i regeringens proposition 1993/94:218, Bilaga 4. De personliga ombuden bör ha ingående kunskaper om samhället och relevant lagstiftning goda kunskaper om psykisk funktionsnedsättning lång erfarenhet av relationsskapande arbete mycket god samarbetsförmåga. Uppdragsbeskrivning, (10)

7 Viktiga personliga egenskaper är att kunna upprätthålla och bibehålla en relation till sina klienter kunna hjälpa klienten att föra fram sina synpunkter på ett konstruktivt sätt förstå och ha ett seriöst intresse för arbetets komplexa, ibland ömtåliga uppdrag ha en mycket god förmåga att möta olika slags människor individuellt och i grupp ha gruppledarerfarenhet ha mod och beredskap att klara och förhålla sig konstruktivt i svåra och oväntade situationer kunna tala och skriva i klartext vara beredd att aktivt delta i handledning. Det är viktigt att patient-, brukar- och anhörigorganisationer samverkar vid rekrytering och anställning när det är möjligt. Andra exempel på önskvärda kvalifikationer beskrivs i Socialstyrelsens Rätt kompetens hos personal i verksamheter för personer med funktionsnedsättning (Vägledning för arbetsgivare). Kunskap om de psykiska funktionerna enlig ex ICF Klassifikation av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa. (övergripande, kognitiva och övriga) Kommunikation och bemötande Olika funktionsnedsättningar och dess konsekvenser Individuell planering, trygghet och säkerhet mm Alternativa kommunikationssätt eller kommunikationshjälpmedel Kunskap om de den enskilde: personlighet, individuella styrkor och svårigheter 1.7 Planering/planer 1.8 Kvalitetskrav Att identifiera behov och önskemål är ett viktigt grundläggande arbete som skall följas av en planering om hur ombudet och klienten skall uppnå behov och önskemål. Vem som ska göra vad i arbetet och när. En plan bör upprättas där det står nerskrivet vad ombudet och klienten kommit överens om. Planen ska följas upp och revideras under arbetets gång vid behov. Insatsen personligt ombud skall vara av god kvalitet och kvaliteten i verksamheten ska systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras. Vård- och omsorgsförvaltningen har ett ledningssystem som ska stödja de olika verksamheternas kvalitetsarbete, Bilaga 5. Kvalitetskraven kan komma att ändras under avtalstiden. 1.9 Dokumentation Verksamheten har ingen dokumentationsskyldighet. Den plan som upprättas och de anteckningar som sker räknas som arbetsanteckningar/arbetsmaterial. Uppdragsbeskrivning, (10)

8 Detta material ska gallras när det inte längre är aktuellt, beroende på när ärendet anses avlutat. Material som ses som sekretesshandlingar skall förvaras säkert. Var och en av dem som har tillgång till material ansvarar för god hantering; ordning och reda samt förvaring av materialet på säkert sätt Samverkansgrupp För verksamheten ska det finnas en samverkansgrupp med representanter för ingående kommuner, landstingets primärvård och psykiatri, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Patient-, brukar- och anhörigorganisationer ska erbjudas att delta i samverkansgruppen. Den lokala samverkansgruppen ska prioritera inom målgruppen efter de lokala förhållanden som råder i den aktuella kommunen. Detta görs vid planering inför nästkommande år och förs in i verksamhetsplaneringen. Samverkansgruppen arbetar strategiskt för att använda personliga ombudens kunskaper och erfarenheter för att förbättra villkoren för hela gruppen personer med psykisk funktionsnedsättning Samordning och samverkan I kommunens samordningsansvar ingår att identifiera brister i serviceutbud och verka för att dessa undanröjs. Det ingår också att identifiera icke tillgodosedda behov och föra dessa kunskaper vidare i t.ex. uppföljningar och planering av framtida insatser och verksamheter. Se vidare systemfelsrapportering. Frivilligorganisationers och föreningars erbjudanden om insatser ska uppmuntras och tas till vara på bästa möjliga sätt för klientens räkning. Syftet är att utifrån deras önskemål öka möjligheterna till ett aktivt och meningsfullt liv i gemenskap med andra. Verksamheten ska också samarbeta med Region Jämtland Härjedalen, övriga myndigheter, organisationer och föreningar för den enskildes bästa. Se mer utförligt under rubrikerna uppdrag och arbetsuppgifter samt ledningsgrupp. 2 Ansvar 2.1 Tystnadsplikt/sekretess Enheten ska se till att all personal undertecknar en förbindelse om den tystnadsplikt som råder enligt 29 LSS, 15 kap 1 SoL samt Lagen om yrkesverksamhet inom hälso- och sjukvårdens område. Enheten ska övervaka att den tystnadsplikten efterlevs. Uppdragsbeskrivning, (10)

9 3 Uppföljning, utvärdering och kvalitetskontroll av verksamheten under avtalstiden 3.1 Tillsyn Inspektionen för vård- och omsorg ansvarar för tillsynen av personlig ombudsverksamheten. 3.2 Lex Maria, Lex Sarah Ombudsverksamheten är i juridiskt perspektiv varken en socialtjänstverksamhet eller en hälso- och sjukvårdsverksamhet och omfattas således varken av Lex Sarah eller av Lex Maria. Även om det inte finns någon skyldighet att anmäla enligt dessa lagrum skall personliga ombuden påtala genom avvikelserapportering eller genom att rapportera systemfel att man sett ett missförhållande eller en vårdskada. Enheten ska vid avvikelse- och systemfelsrapportering följa de instruktioner och rutiner som har utarbetats av vård- och omsorgsförvaltningen 3.3 Anmälningsskyldighet vid misstanke om att barn eller unga far illa Verksamheten ska enligt socialtjänstlagen 14 kap 1 anmäla om misstanke finns om att barn eller en ung person far illa eller riskerar att fara illa. Anmälan görs till socialförvaltningen. 3.4 Systemfelsrapportering 3.5 Rapportering Personliga ombuden har i uppdrag att identifiera och rapportera systemfel. Syftet är att kartlägga och skapa underlag för att åtgärda de brister som finns i de offentliga systemen som gör att klientens behov inte blir tillgodosedda. Verksamheten ska rapportera systemfelen till ledningsgruppen. Ledningsgruppen är en strategisk ledningsgrupp som genom arbetet med bristerna får goda möjligheter att förbättra det egna kvalitetsarbetet och höja kostnadseffektivitet i den egna organisationen. Enheten ska vid avvikelse- och systemfelsrapportering följa de instruktioner och rutiner som har utarbetats av vård- och omsorgsförvaltningen Enheten ska lämna in de uppgifter som vård- och omsorgsnämnden och/eller socialnämnden kan behöva för att fullgöra sin rapporteringsskyldighet till andra myndigheter exempelvis Statistiska centralbyrån (SCB) och Socialstyrelsen. Uppdragsbeskrivning, (10)

10 Socialstyrelsen har ett nytt regeringsuppdrag gällande personlig ombudsverksamhet och länsstyrelsen ansvarar för att betala ut och följa upp statsbidraget. Därför ska verksamheten rapportera till länsstyrelsen och/eller socialstyrelsen de uppgifter som efterfrågas. 3.6 Uppföljning och utvärdering Uppföljningen är en del i nämndens ledningssystem för kvalitet som är under utveckling. har rätt till full insyn i verksamheten för uppföljning och utvärdering av mål och riktlinjer samt kvaliteten i verksamhetens insatser. Kvalitetsrapport ska lämnas till vård- och omsorgsnämnden årligen. Kvalitetsrapporten ska innehålla uppgifter som visar resultatet av arbetet enligt verksamhetsplanen. Ekonomisk rapport ska lämnas årligen i slutet av februari efter förvaltningens bokslut. 3.7 Lokaler, utrustning, tekniska hjälpmedel Chef för personliga ombud ordnar och bekostar administrativa lokaler och personallokaler inklusive utrustning, inventarier och abonnemang för verksamheten. 4 Ekonomi Ekonomi regleras enligt bilaga. Bilaga 8 Uppdragsbeskrivning, (10)

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Bakgrund. Psykiatrireformen 1995. Försöksverksamhet 1995-1998. Beslut om statsbidrag 2000

Bakgrund. Psykiatrireformen 1995. Försöksverksamhet 1995-1998. Beslut om statsbidrag 2000 Bakgrund Psykiatrireformen 1995 Försöksverksamhet 1995-1998 Beslut om statsbidrag 2000 Verksamhet med Personligt ombud i dess nuvarande form i Haninge sedan 2008, i Tyresö sedan 2001 och i Nynäshamn sedan

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 1 (5) Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: SN 2015-03-18 106, VON 2015-03-26

Läs mer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer Upprättad 2009-03-30 AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer INNEHÅLL Avvikelser och risker 3 Definitioner 3 Ansvarsfördelning 4 Rutiner avvikelse 5 Rutiner riskhantering 5 Orsaker till risker och avvikelser

Läs mer

KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS

KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS Kvalitetsdokument KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS Socialförvaltningen Gotlands Kommun Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12-08 146 Innehåll Korttidstillsyn 3 Beslut 3 Verkställighet

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ylva Ehn 2015-10-01 SOSFS 2011:9 trädde i kraft den 1 januari 2012 tillämpliga inom hälso- och

Läs mer

Riktlinjer för personligt ombud SN-2010/124

Riktlinjer för personligt ombud SN-2010/124 Socialnämnden FÖRSLAG TILL BESLUT Estelle Karlsson (m) 2010-08-16 Ordförande Socialnämnden Riktlinjer för personligt ombud SN-2010/124 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att anta förslaget till

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-15 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS

AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS Kvalitetsdokument AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12- 08 146 Socialförvaltningen Gotlands Kommun Innehåll Avlösarservice 3 Beslut

Läs mer

Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet?

Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet? Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet? Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten Ylva Ehn Oktober 2014 Vem beslutar om vad? Lagar Riksdagen Förordningar

Läs mer

Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun

Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun Kort historik I mitten av 1990.talet startade en försöksverksamhet med Personliga ombud i tio kommuner. Eftersom försöket föll väl ut kunde intresserade

Läs mer

Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting

Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Vissa grundläggande bestämmelser i socialtjänstlagen (2001:453) - När åtgärder rör

Läs mer

Rutin för hantering av medicinska avvikelser

Rutin för hantering av medicinska avvikelser Ansvarig för rutin: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2013-04-03 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens

Läs mer

Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård

Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård 2014 2016 1. Parter Kommunerna och landstinget i Uppsala län är parter i denna överenskommelse. 2. Inledning och bakgrund I Socialstyrelsens

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling. Socialnämndens ansvar för barn och unga i familjehem, jourhem eller hem för vård eller boende

Socialstyrelsens författningssamling. Socialnämndens ansvar för barn och unga i familjehem, jourhem eller hem för vård eller boende SOSFS (S) Föreskrifter och allmänna råd Socialnämndens ansvar för barn och unga i familjehem, jourhem eller hem för vård eller boende Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I BROMMA STADSDELSNÄMND

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I BROMMA STADSDELSNÄMND BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VO AD M IN ISTRATIO N SID 1 (8) 2011-07-01 LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I BROMMA STADSDELSNÄMND Bakgrund Socialstyrelsen beslutade den 28 juni 2011 om nya

Läs mer

SoL och LSS 2011-03-24

SoL och LSS 2011-03-24 SoL och LSS 2011-03-24 Berörda lagar Socialtjänstlagen (2001:453), SoL Lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Socialtjänstens mål Ekonomisk och social trygghet Jämlikhet

Läs mer

Flik 1.3. BJURHOLMS KOMMUN Äldre- och handikappomsorg. Att lämna samtycke

Flik 1.3. BJURHOLMS KOMMUN Äldre- och handikappomsorg. Att lämna samtycke Att lämna samtycke Detta häfte innehåller upplysningar om vad det innebär att lämna samtycke för informationsöverföring inom äldre- och handikappomsorg Vad säger lagen? Informationshantering och journalföring

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Underlag till vård- och omsorgsförvaltningens kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse Utförare: Ansvarig chef: Läs igenom anvisningarna nedan innan ni börjar er inrapportering,

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 1 (5) Ks 2014/572 Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente gäller från och med den 2015-01-01. Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 Ansvarsområden och uppgifter I detta reglemente

Läs mer

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar Emma Nilsson 0413-622 61 Utlåtande 2011-12-01 Vård- och omsorgsnämnden v 2i q33-1 4.5 INVESTOR LN PEOPLE Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förslag till beslut Förvaltningen föreslår

Läs mer

Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014

Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014 sida 1 (7) Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014 sida 2 (7) Innehåll BAKGRUND... 3 ALERIS OMSORG AB... 3 FLORAGÅRDENS EKONOMISKA

Läs mer

13.45-14.30 Länsstyrelsens uppdrag Allmänna råd om Socialnämndens arbete med våldsutsatta kvinnor samt barn som bevittnat våld, Katarina Edlund

13.45-14.30 Länsstyrelsens uppdrag Allmänna råd om Socialnämndens arbete med våldsutsatta kvinnor samt barn som bevittnat våld, Katarina Edlund Program 13.30-13.45 Inledning 13.45-14.30 Länsstyrelsens uppdrag Allmänna råd om Socialnämndens arbete med våldsutsatta kvinnor samt barn som bevittnat våld, Katarina Edlund 14.30-14.50 Fika 14.50-16.00

Läs mer

RUTIN LEX SARAH HÖGANÄS KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN 1 (5) TYP AV DOKUMENT: RUTIN BESLUTAD AV: AVDELNINGSCHEF UPPDRAGSAVD. ANTAGEN: 27 APRIL 2015

RUTIN LEX SARAH HÖGANÄS KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN 1 (5) TYP AV DOKUMENT: RUTIN BESLUTAD AV: AVDELNINGSCHEF UPPDRAGSAVD. ANTAGEN: 27 APRIL 2015 1 (5) TYP AV DOKUMENT: RUTIN BESLUTAD AV: AVDELNINGSCHEF UPPDRAGSAVD. ANTAGEN: 27 APRIL 2015 ANSVARIG: KVALITETSSAMORDNARE REVIDERAS: ÅRLIGEN SENAST REVIDERAD: 20 MAJ 2016 RUTIN LEX SARAH VAD ÄR LEX SARAH?

Läs mer

Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen

Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen Riktlinje 2014-03-12 Boendestöd Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen Diarienummer: VON 2014/0183 732 Riktlinjen har antagits av vård- och omsorgsnämnden 2014-03-12 Riktlinjen

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Prästängsskolans grundsärskola belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström Elevinflytande i planeringen av undervisningen BFL-piloter 121114 Mats Burström Ur Lgr 11 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Läraren ska svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt,

Läs mer

Riktlinje för hantering av avvikelser inom den sociala verksamheten

Riktlinje för hantering av avvikelser inom den sociala verksamheten DOKUMENTTYP: RIKTLINJE 2015-04-16 Ansvarig: MAS, Kvalitetschef Utfärdat av: MAS, kvalitetsutvecklare Berörda verksamheter: Sociala verksamheten Version: 1/ 2015-04-16 Riktlinje för hantering av avvikelser

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Regeringsbeslut III:24 Socialdepartementet 2015-12-17 S2015/07686/FS S2015/08111/FS (delvis) S2015/08132/FS Socialstyrelsen S2015/08200/FS (delvis) 106 30 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att

Läs mer

Regel 1 - Ökad medvetenhet

Regel 1 - Ökad medvetenhet Regel 1 - Ökad medvetenhet FN:s standardregler: Staterna bör aktivt öka medvetenheten i samhället om människor med funktionsnedsättning, om deras rättigheter, behov och möjligheter och om vad de kan bidra

Läs mer

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Holström Ingrid 2016-06-08 UBN-2016-2488 Håkansson Katarina Utbildningsnämnden Ansvarsfördelning avseende Ungdomsteamets drogförebyggande

Läs mer

Riktlinjer för social dokumentation för utförare inom omsorg om funktionsnedsatta och äldreomsorg

Riktlinjer för social dokumentation för utförare inom omsorg om funktionsnedsatta och äldreomsorg Styrdokument, riktlinjer Kundvalskontoret 2014-01-08 Katarina Blomstrand 08-590 973 93 Dnr katarina.blomstrand@upplandsvasby.se SÄN/2014:17 Riktlinjer för social dokumentation för utförare inom omsorg

Läs mer

Svarsjournal. Publikationsnamn

Svarsjournal. Publikationsnamn Svarsjournal Publikationsnamn Webbenkät Särskilt boende Namn Datum 1. Jag är ansvarig för följande enhet 2. Den personal du ansvara för känner till riktlinjer för läkemedelshantering och följer dem 3.

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET 2016

VERKSAMHETSPLAN FÖR KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET 2016 VERKSAMHETSPLAN FÖR KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET KS 2015:743 2015-12-07 Kerstin Alksten Kommunledningskontoret 1 Kommunala tillgänglighetsrådets verksamhet Personer med funktionsnedsättning ska ha möjlighet

Läs mer

Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård

Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR SOCIALTJÄNSTENS BARN- OCH UNGDOMSVÅRD 1 Guide till webbaserat stöd Socialnämnden ansvarar för

Läs mer

Riktlinjer för social dokumentation

Riktlinjer för social dokumentation Riktlinjer för social dokumentation Februari 2016 Innehåll Inledning Dokumentationens syfte Lagar och föreskrifter Personakt Förvaring och tillgänglighet och loggkontroller Samtycke Social journal Dokumentationens

Läs mer

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 skolplan 2012 2015 Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 Nulägesbeskrivning Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6. Uppdaterad januari 2013

Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6. Uppdaterad januari 2013 Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6 Uppdaterad januari 2013 Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister

Läs mer

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78 Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Kvalitetsgarantier i hemtjänst Sociala sektorns verksamhet bygger på människors

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Skolverkets allmänna råd för individuella utvecklingsplaner med skriftliga omdömen; SKOLFS 2009:16 Utkom från trycket den 4 februari 2009 beslutade

Läs mer

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern 2011-09-20 Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern Förskola Öppen förskola Pedagogisk omsorg Måluppfyllelse och resultat Här beskrivs verksamhetens sammantagna

Läs mer

Jourhemskonsultation

Jourhemskonsultation Jourhemskonsultation Global omsorg Med en bred erfarenhet inom omsorg, socialtjänst och skola är Global Omsorg med i arbete att stödja ensamkommande barn till Sverige. Med en kombination av hängivenhet

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsansvaret i boendeform eller bostad enlig Sol, LSS m.m.

Hälso- och sjukvårdsansvaret i boendeform eller bostad enlig Sol, LSS m.m. PM 1 (9) 2003-07-28 Hälso- och sjukvårdsansvaret i boendeform eller bostad enlig Sol, LSS m.m. I denna PM beskrivs kommunens ansvar för hälso- och sjukvård enligt 18-18 c hälso- och sjukvårdslagen (HSL)

Läs mer

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård Informationshantering och journalföring informationssäkerhet för god vård 1 Sammanhållen journalföring! 2 Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling. Ändring i föreskrifterna (SOSFS 2008:1) om användning av medicintekniska produkter i hälso- och sjukvården

Socialstyrelsens författningssamling. Ändring i föreskrifterna (SOSFS 2008:1) om användning av medicintekniska produkter i hälso- och sjukvården SOSFS 2013:6 (M) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna (SOSFS 2008:1) om användning av medicintekniska produkter i hälso- och sjukvården Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling

Läs mer

Avtal avseende arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Avtal avseende arbetsplatsförlagt lärande (APL) Bilaga 2 Avtal avseende arbetsplatsförlagt lärande (APL) 2014-2017 Vård- och omsorgscollege Alingsås 1. Avtalsparter Arbetsgivare Alingsås kommun, Vård- och äldreomsorgsförvaltningen Alingsås kommun, Socialförvaltningen

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Kalmarsunds Gymnasieförbund gymnasieforbundet@gyf.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Kalmarsunds Gymnasieförbund Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan

Läs mer

Neuropsykiatrisk Resurs & Samverkan. Örebro

Neuropsykiatrisk Resurs & Samverkan. Örebro Neuropsykiatrisk Resurs & Samverkan Örebro Bakgrund Arbetsgrupp augusti 2014 april 2015 Landsting Kommun Brukarorganisationen NSPH Beslut kommunstyrelsen april 2015 Fyra samverkande förvaltningar NP Resurs

Läs mer

2009-02-26. Socialdepartementet

2009-02-26. Socialdepartementet 2009-02-26 Bilaga till regeringsbeslut 2009-02-26 nr I:4 Socialdepartementet Överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting om en förstärkt vårdgaranti för insatser till barn och

Läs mer

Styrgruppens mål. 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1

Styrgruppens mål. 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1 Styrgruppens mål Ökad kunskap om vad norrbottningarna anser är viktigt i en framtida hälso- och sjukvård. En förutsättningslös diskussion där vi är öppna för nya idéer. Det ska vara tydligt för de som

Läs mer

Stratsys för landsting och regioner

Stratsys för landsting och regioner Stratsys för landsting och regioner Agenda Kort presentationsrunda Förväntningar Vårdval (LOV) I och med Lagen om valfrihet ställs allt högre krav på landstingen och kommuner att göra informationen transparent

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Manual IBIC Genomförandeplan Social dokumentation Omsorgspersonal

Manual IBIC Genomförandeplan Social dokumentation Omsorgspersonal Manual IBIC Genomförandeplan Social dokumentation Omsorgspersonal 1 IBIC Genomförandeplan Denna plan används för de personer som har fått en IBIC bedömning där biståndshandläggaren har bedömt vilka insatser

Läs mer

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44.

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44. 1 Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Fastställd 2015-09-17, 44. 1 2 Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete och inflytande behandlas i ett gemensamt

Läs mer

Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014

Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014 Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014 Innehållskvalitet Processkvalitet Strukturkvalitet Resultatkvalitet Utveckling och lärande Formellt och informellt Att lyckas

Läs mer

Kulturskoleanordnare i Järfälla

Kulturskoleanordnare i Järfälla Kulturskoleanordnare i Järfälla Vilkor för auktorisation Mer kulturskola till Järfällas barn och ungdomar 2015 kommer alla unga i Järfälla att få en digital check som de kan använda som betalning för valfria

Läs mer

Arkivreglemente för Sydarkivera

Arkivreglemente för Sydarkivera Arkivreglemente för Sydarkivera Information behövs både i dag och i framtiden. Den ska finnas till hands när den efterfrågas. Då behövs noggrann planering och säker förvaring. Kommunen har ansvar för att

Läs mer

AVTAL/UPPDRAGSBESKRIVNING

AVTAL/UPPDRAGSBESKRIVNING 1 AVTAL/UPPDRAGSBESKRIVNING Uppdragsgivare Datum Diarienr Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Mottagare Kungälvs Kommun Insatser av generell art Ja Nej X Insatser för grupper Ja X

Läs mer

Nationell informationsstruktur 2016:1. Bilaga 6: Krav på innehåll perspektiv och angelägenheter

Nationell informationsstruktur 2016:1. Bilaga 6: Krav på innehåll perspektiv och angelägenheter Nationell informationsstruktur 2016:1 Bilaga 6: Krav på innehåll perspektiv och angelägenheter Angelägenheter inom perspektivet Dokumentationskrav enligt författning Det finns dokumentationskrav i författningar

Läs mer

Hälso- och sjukvårdslagen

Hälso- och sjukvårdslagen Hälso- och sjukvårdslagen Barnets behov av information, råd och stöd ska särskilt beaktas av hälso- och sjukvården och dess personal om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rn Beslut Frösunda Omsorg AB Org.nr. 556386-7398 Beslut för grundsärskola efter tillsyn av Frösunda Omsorg AB 3(7) För att huvudmannen ska kunna ta ansvar för att eleverna i grundsärskolan får en utbildning

Läs mer

Kvalitetsgaranti - Enheten för vuxna

Kvalitetsgaranti - Enheten för vuxna ENHETEN FÖR VUXNA Sid 1 (5) Giltig 2015 - Inom enheten för vuxna utreder och föreslår vi insatser för dig som ansöker om ekonomiskt bistånd, söker stöd på grund av våld i nära relation eller vill ha hjälp

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG. Kartläggning Aktivitetsersättning

SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG. Kartläggning Aktivitetsersättning SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG Kartläggning Aktivitetsersättning Kartläggning aktivitetsersättning i Västra Skaraborg I Västra Skaraborg finns idag 500 individer som är beviljade aktivitetsersättning

Läs mer

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Kiruna kommuns vision Vår övertygelse om människors lika värde är lika djup och värdefull som vår malm Våra ambitioner är högre än våra fjäll

Läs mer

Hjo kommun. Rutin för hantering och utredning av händelser inom hälso- och sjukvården som kan leda till en anmälan enligt Lex Maria.

Hjo kommun. Rutin för hantering och utredning av händelser inom hälso- och sjukvården som kan leda till en anmälan enligt Lex Maria. Hjo kommun Rutin Rutin för hantering och utredning av händelser inom hälso- och sjukvården som kan leda till en anmälan enligt Lex Maria. 1. Dokumenttyp Rutin 2. Fastställande/upprättad 2011 av MAS 3.

Läs mer

Rutin för missförhållande eller en påtaglig risk för missförhållande enligt 14 kap 3 SoL och 24 b LSS (Lex Sarah)

Rutin för missförhållande eller en påtaglig risk för missförhållande enligt 14 kap 3 SoL och 24 b LSS (Lex Sarah) Rutin för missförhållande eller en påtaglig risk för missförhållande enligt 14 kap 3 SoL och 24 b LSS (Lex Sarah) Uppdatering av lagstiftning har skett den 1 juli 2011. Reservation för att rutin kommer

Läs mer

Risk- och händelseanalys

Risk- och händelseanalys Risk- och händelseanalys Ledningsdagar för skolsköterskor 17 september 2013 Uppsala 12Learn AB Risk- och händelseanalys på 1 timme Varför? Vem ansvarar? Hur gör man? 22Learn AB Systematiskt förbättringsarbete

Läs mer

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun. Resurscentrum 2006-04-05 Barn- och utbildningsförvaltningen Östersunds kommun Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Läs mer

Datum 2012-05-29. Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas villkor i teckenspråkig miljö

Datum 2012-05-29. Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas villkor i teckenspråkig miljö KS 21 13 JUNI 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Fichtel Åsa Datum 2012-05-29 Diarienummer KSN-2011-0527 Kommunstyrelsen Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete enligt SOSFS 2011:9

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete enligt SOSFS 2011:9 SID 1 (11) Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete enligt SOSFS 2011:9 inom verksamhet som omfattas av socialtjänstlagen (inklusive äldreomsorg), lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Läs mer

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04 Verksamhetsplan 2014 Habiliteringen 2014-04-04 Annika Sundqvist, Verksamhetschef Urban Johansson, Bitr. Verksamhetschef Habiliteringen, Habilitering & Hälsa Habiliteringens organisation Verksamhetsplan

Läs mer

Krishantering i Västmanland

Krishantering i Västmanland Krishantering i Västmanland Syftet med U-Sam Syftet med U-Sam är att i samverkan arbeta för att: förebygga att en kris uppstår dämpa eskaleringen av en kris mildra krisens konsekvenser Allt för att samhället

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN 1 ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige den 14 april 2010, 57. Ändrad av kommunfullmäktige den 12 september 2012, 181. Ändrad av kommunfullmäktige den 16 september 2015, 102

Läs mer

Minnesanteckningar Branschråd Personlig assistans

Minnesanteckningar Branschråd Personlig assistans Socialförvaltningen Kvalitets- och utvecklingsenheten Handlingstyp Minnesanteckningar 1 (2) Datum 27 april 2015 Minnesanteckningar Branschråd Personlig assistans Välkomna Kvalitetschef hälsar alla välkomna

Läs mer

Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra. Elevhälsoplan. Verksamhetsområde Södra. F-klass åk 3. Fritidshem. Solenskolan.

Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra. Elevhälsoplan. Verksamhetsområde Södra. F-klass åk 3. Fritidshem. Solenskolan. Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra Elevhälsoplan Verksamhetsområde Södra F-klass åk 3 Fritidshem Solenskolan Läsåret 2014/15 Ju mer vi värderar och uppskattar varandra, desto bättre blir vi var

Läs mer

Matris för Hem och Konsumentkunskap åk.6 8 Nivå 1 Nivå 2 Nivå 3 Nivå 4

Matris för Hem och Konsumentkunskap åk.6 8 Nivå 1 Nivå 2 Nivå 3 Nivå 4 Ur Kunskapskrav Lgr11 Bedömningsaspekter Förstå recept och instruktioner Matris för Hem och Konsumentkunskap åk.6 8 Nivå 1 Nivå 2 Nivå 3 Nivå 4 Behöver lärarstöd med att förstå och följa ett recept. Är

Läs mer

Hemtjänst. Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun

Hemtjänst. Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun Hemtjänst Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun Uppdaterad 2016 1 Om hemtjänst Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av omsorg, stöd och service i hemmet. Du som är äldre och/eller

Läs mer

Det började med ädelreformen 1992

Det började med ädelreformen 1992 Det började med ädelreformen 1992 Genom den s k Ädelreformen gavs kommunerna ett samlat ansvar för äldre- och handikappomsorgen och dessutom ett betalningsansvar för utskrivningsklara patienter. Kommunens

Läs mer

Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01

Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01 Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01 Samordningsförbundet har inrättats med stöd av lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser.

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:10 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:5 av Håkan Jörnehed (v) om fler lönebidragsanställda i landstinget Föredragande landstingsråd: Maria Wallhager Ärendet Motionären

Läs mer

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Det lönegrundande medarbetarsamtalet syftar till att: vara ett instrument för planering, styrning och utvärdering, vara ett medel för att föra ut verksamhetens

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Roma, Hogrän och Vänge förskolor, Roma förskoleområde Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd Granskningsrapport Brukarrevision Angered Boendestöd 2013 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom verksamhetsområdet

Läs mer

Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning

Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-09-08, 222 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING:

Läs mer

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:9) om anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Version 1, september 2008 Postadress/Postal address:

Läs mer

Vårdgivare av boende SoL/LSS inom Nämnden för vuxna med funktionshinders ansvarsområde

Vårdgivare av boende SoL/LSS inom Nämnden för vuxna med funktionshinders ansvarsområde KONTORET FÖR VUXNA MED FUNKTIONSHINDER Handläggare Datum Diarienummer 2009-10-01 Vårdgivare av boende SoL/LSS inom Nämnden för vuxna med funktionshinders ansvarsområde Rekommendationer gällande överföring

Läs mer

Integration i Västerviks kommun

Integration i Västerviks kommun Integration i Västerviks kommun Kommunens organisation Kommunstyrelsens förvaltning genom enheten för arbete och kompetens ansvarar för följande: Mottagning och praktisk hjälp vid bosättning Kontakter

Läs mer

Manual ÄBO Genomförandeplan IBIC Social dokumentation Omsorgspersonal

Manual ÄBO Genomförandeplan IBIC Social dokumentation Omsorgspersonal Manual ÄBO Genomförandeplan IBIC Social dokumentation Omsorgspersonal 1 ÄBO Genomförandeplan IBIC Denna plan används inom äldreboende för de personer som har fått en biståndsbedömning som utgår från IBIC

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Daglig verksamhet 9 10 enligt LSS och Dag verksamhet 4 kap. 1 enligt SoL

Uppdragsbeskrivning Daglig verksamhet 9 10 enligt LSS och Dag verksamhet 4 kap. 1 enligt SoL Uppdragsbeskrivning daglig verksamhet 9 10 enligt Lag om stöd och service till visa funktionshindrade och dag verksamhet 4 kap. 1 enligt Socialtjänstlagen Skapad av: Uppdragsenheten Beslutad av: Förvaltningschef

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider

Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider 1(3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2016-02-10 RS150251 Ola Johansson Uppdragsavdelningen Regionstyrelsen Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Innehåll. Begrepp. Policy för delaktighet på lika villkor

Innehåll. Begrepp. Policy för delaktighet på lika villkor Policy för delaktighet på lika villkor Innehåll Innehåll... 2 Begrepp... 2 Inledning... 3 Askersunds kommuns ledord... 4 Vi ska vara tillgängliga för alla... 4 Bristande tillgänglighet som grund för diskriminering...

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap

Styrdokument för krisberedskap Styrdokument för krisberedskap Landskrona Stad 2015-2018 Antaget av kommunstyrelsen 2016-02-11 Termer... 4 1. Inledning... 5 1.1 Mål med styrdokumentet enligt överenskommelsen... 5 2. Krav enligt lagen

Läs mer

Svar på skrivelse från (S) om jobbtorg

Svar på skrivelse från (S) om jobbtorg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-08-18 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2009-08-27 Förvaltningens

Läs mer