Schemaläggning inom vård- och omsorgsverksamheten i Norrköpings kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Schemaläggning inom vård- och omsorgsverksamheten i Norrköpings kommun 2015-02-17"

Transkript

1 Schemaläggning inom vård- och omsorgsverksamheten i Norrköpings kommun

2 Inledning Frågan om arbetstidens förläggning under dygnet och under veckan är en viktig fråga både för arbetsgivaren och för medarbetarna. Det finns ett antal bestämmelser i lagstiftningen, i rikstäckande centrala avtal, i lokala avtal inom Norrköpings kommun och i kommunens personalpolitiska förhållningssätt som alla är styrande för hur arbetstiden kan förläggas och har oftast sin grund i arbetsmiljö- och hälsoperspektivet. Den forskning som finns om arbetstid och hälsa visar att det mest hälsosamma är att ha regelbunden arbetstid på dagtid. Men viss verksamhet, bland annat inom kommunens vård- och omsorg, förutsätter att medarbetarna arbetar under dygnets alla timmar. Här visar forskningen att schema i dessa fall ska vara så regelbundna som möjligt, det vill säga ca 5 arbetspass i följd och kortare lediga perioder däremellan. Schemat bör även ha så kallad medsolsrotation, vilket innebär att varje arbetspass börjar senare än gårdagens pass, vilket automatiskt medför en längre dygnsvila. Forskningen visar att längden på dygnsvilan har stor påverkan på den upplevda hälsan när man har oregelbundna arbetstider. Som verksamhetsansvarig chef har man ansvar för att bemanningen motsvarar verksamhetens behov och att aktuella arbetstidsscheman följer lagstiftning, avtal och lokal personalpolitik och även så långt möjligt tar hänsyn till medarbetarnas önskemål om förläggning av arbetstiden. När det gäller delaktighet och inflytande är kommunens inställning att medarbetarna så långt möjligt ska ha inflytande även över hur arbetstiden ska förläggas, men lagar, avtal och verksamhetens behov kommer alltid i första hand. Frågor om vilka arbetstider verksamhetens kräver och hur arbetstiden därför ska förläggas är naturliga och viktiga frågor att diskutera och skapa förståelse för på samverkansråd och arbetsplatsträffar. Nedan sammanfattas lagstiftningen, centrala och lokala avtal, kommunens personalpolitik samt råd och ytterligare information att tänka på när ett arbetstidsschema ska fastställas. Om dygnsvila Lagstiftningen Alla arbetstagare ska ha minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila per 24 timmarsperiod. Det innebär att det exempelvis inte går att ha ett arbetspass som slutar klockan och att nästa pass börjar klockan nästa dag. Det är ett absolut krav, att dygnsvila ska vara sammanhängande

3 Avtal Under förutsättning att dygnsvilan i genomsnitt under begränsningsperioden inte understiger elva timmar, kan dygnsvilan i undantagsfall minskas till att omfatta lägst nio sammanhängande timmar under varje period om 24 timmar. Trots att avtalet medger undantag är parterna överens om att regeln om elva timmars dygnsvila bör följas så långt det är möjligt. Forskning inom området visar också att den faktor som mest negativt påverkar den upplevda hälsan är kort dygnsvila (Sthlm:s universitet, Stressforskningsrapport nr 324). Forskning om arbetstid och hälsa visar också att om man har oregelbundna arbetstider är så kallad medsolsrotation i schemat att föredra ur ett hälsoperspektiv. Det betyder att varje arbetspass bör följas av ett där man börjar lika sent eller senare än dagen innan. Arbetspass där man slutar sent, till exempel kl 21, bör följas av ledig dag. Med detta förhållningssätt blir dygnsvilan också längre. Som ett hjälpmedel för att beräkna dygnsvilan finns schemasimuleringsverktyget Optimal brytpunkt. Verktyget finns på intranätet under Chef/arbetsgivarfrågor/arbetstid/schemasimulering. Om veckovila Lagstiftning Enligt arbetstidslagen ska en veckovila på 36 timmar sammanhängande ledighet läggas ut per sjudagarsperiod. Avtal I avtal regleras att anställda som har arbetstid både vardagar och sön/helgdagar ska ha 9 lediga dagar per 4 veckors schemaperiod, det vill säga ett genomsnitt på 2,25 lediga dagar per vecka. Motsvarande ska gälla vid längre begränsningsperiod. Om antalet lediga dagar i schemaperioden blir ojämnt, avrundas uppåt. Till exempel blir 2,25 lediga dagar per vecka i ett sexveckorsschema 13,5 som avrundas uppåt till 14 lediga dagar per 6 veckor. Antal lediga dagar per schemaperiod gäller oavsett sysselsättningsgrad, det innebär att lägre sysselsättningsgrad inte automatiskt innebär fler lediga dagar. Ett arbetsmiljömässigt bra schema bör inte innehålla mer än 5 arbetsdagar i följd, dock ska dessa sammantaget inte omfatta mer än 40 timmar. Det bör vara två lediga dagar mellan arbetsperioder.

4 Om raster Lagstiftning Rasterna ska förläggas så att medarbetarna inte utför arbete mer än fem timmar i följd. Rasternas antal, längd och förläggning skall vara tillfredsställande med hänsyn till arbetsförhållandena. Rastens förläggning och längd ska framgå av schemat. Avtal Rast under nattarbete får bytas ut mot måltidsuppehåll utan särskilt avtal om detta. Om det i undantagsfall är nödvändigt att byta rast mot måltidsuppehåll under dagarbete kan kommunen och berörda fackliga organisationer träffa ett lokalt kollektivavtal om detta. Först när parterna blivit överens i frågan om att byta rast mot måltidsuppehåll kan detta genomföras. Gör alltid en bedömning av rastens längd, både ur ett verksamhetsperspektiv och ur ett hälsoperspektiv. För verksamheten kan det ibland vara viktigt att den anställde är kvar lite längre på eftermiddagen och en 60-minutersrast kan därför vara bäst. Ur ett hälsoperspektiv är dessutom 60 minuters rast att föredra, särskilt vid arbetspass som överstiger 8 timmar. Det ger möjlighet både till en matbit och till en promenad utomhus samt fysisk avspänning. Rasten ska vara minst 30 minuter och som mest 60 minuter per arbetspass. Under rasten är man inte skyldig att stanna kvar på arbetsplatsen. Endast om det finns lokalt kollektivavtal kan rast ersättas med måltidsuppehåll. Om arbetspassens längd Lagstiftning Arbetstidslagen har inga begränsningar beträffande arbetspassens längd, förutom det som följer av bestämmelsen om 11 timmars dygnsvila. Arbetsgivaren ska sträva efter att arbetspassets längd normalt inte ska överstiga 10 timmar inklusive en rast på 60 minuter men på enheter där verksamhetens specifika förutsättningar kräver längre turer så måste man förhålla sig till lag och avtal, vilket i vissa fall kan innebära längre turer.

5 Hur många arbetspass i följd Forskning om arbetstid och hälsa visar entydigt att schemat ska vara så regelbundet som möjligt, det vill säga att man bör undvika koncentrerade arbetsperioder som följs av längre lediga perioder. För nattpersonal Lagstiftning Arbetstidslagen anger att i den dygnsvila som alla arbetstagare har rätt till ska tiden mellan midnatt och klockan 5 ingå. Avvikelse från detta får göras om bland annat allmänhetens behov kräver att verksamheten bedrivs även mellan midnatt och klockan 5, såsom till exempel vård- och omsorg. Vård- och omsorgskontoret har beslutat att nattarbete i deras verksamhet innebär att man arbetar som mest 85 % av en heltid nattetid. Verksamhetens behov avgör hur stor del av tjänsten som förläggs till natt men kan som mest utgöra 85 % av en heltid. Den som vill arbeta mer än 85 % får övrig tid förlagd som arbetspass på kvällar. Kvällpassen kan sträcka sig från tidigast klockan 15 och fram till klockan 23 eller så länge behovet finns, undantag för arbetsplatsmöten då passet kan börja klockan Om det blir tid mellan arbetsplatsträffen och nattpasset, anses det inte som en delad tur. I Norrköpings kommun blandas inte dag- och nattjänstgöring. Helgarbete En medarbetare ska inte arbeta mer än varannan helg i genomsnitt, men medarbetare som önskar arbeta helg oftare ska inte hindras från detta. Med helg menas lördag och söndag. För nattjänstgörande personal avses nätterna fredaglördag och lördag-söndag. Om inflytande på arbetstiden Norrköpings kommun har sedan länge eftersträvat att medarbetarna ska ha så stort inflytande över sin arbetstid som är möjligt. Lagar och avtal samt verksamhetens behov kommer alltid i första rummet men därefter ska anställda kunna påverka sin arbetstidsförläggning. Denna möjlighet tar dock inte bort chefens ansvar för att schemat också ska vara arbetsmiljömässigt långsiktigt hållbart. Forskning inom området visar också att inflytande över arbetstiden är en faktor som påverkar den upplevda hälsan positivt.

6 Önskad sysselsättningsgrad I Norrköpings kommun ska det vara möjligt att jobba heltid för de som vill. Arbetar du deltid och vill gå upp i tid har du möjlighet till önskad höjd sysselsättningsgrad så snart som möjligt, men senast tolv månader efter din anmälan Det inte är givet att ett behov av mer resurser för att kunna erbjuda exempelvis heltid uppstår på din arbetsplats inom tolv månader. Den önskade sysselsättningsgraden kan därför erbjudas helt eller delvis på en annan enhet än din egen. Om du är intresserad av att ändra din sysselsättningsgrad ska du vända dig till din chef med en skriftlig anmälan, se bilaga 4. Om flytande tid, timbank, flexibel arbetstid Eftersom kommunen och de fackliga organisationerna inte har kollektivavtal om flytande tid eller timbank, ska all arbetstid schemaläggas. Det innebär att schemat varken får innehålla för mycket eller för lite tid i förhållande till aktuell sysselsättningsgrad. Om schemat Schemat ska följa V Verksamhetens behov V Lokala kollektivavtal och riktlinjer (det finns ett fåtal arbetstidsavtal, avtal om bilaga J och måltidsuppehåll) V Allmänna bestämmelser (bilaga till vårt kollektivavtal) V Arbetstidslagen, arbetsmiljölagen och om möjligt ta hänsyn till V medarbetarens önskemål Utöver schematurerna ska schemablanketten också visa V Arbetsplats V Namn på berörd medarbetare V Medarbetarens sysselsättningsgrad V Rasternas förläggning och längd V Summa utlagda timmar

7 Om administrativ hantering av schemaförslag, se bilaga 1 Kommunal Alla schemaförslag ska MBL-förhandlas med centrala fackliga företrädare i Kommunal vilket rent praktiskt kan ske per post/mail och telefon. Praktisk hantering: Schemaförslaget skickas till Kommunal senast 3 veckor före startdatum. Involvera gärna medarbetarna i framtagandet av schemaförslag. Reglerna kring förskjuten arbetstid, ( 23 Allmänna bestämmelser) som kan ge enskilda medarbetare rätt till ersättning i upp till tio dagar om nytt schema delges för sent. Alla scheman ska mbl-förhandlas med Kommunal. Kommunal återkopplar inom 7 dagar, därefter kan chef besluta om nytt schema. Chef lämnar nytt schema till medarbetare senast 14 dagar före startdatum. Chef ansvarar för att MBL-protokoll upprättas i efterhand, se bilaga 2 och 3. Postadressen är: Kommunal, Hospitalsgatan 20, Norrköping, eller på epost: sydost.ost@kommunal.se Övriga personalorganisationer För övriga personalorganisationer sker samverkan på enheten och det fastställda schemat lämnas till medarbetare senast 14 dagar före startdatum. Övriga upplysningar För ytterligare information i frågor om schema och arbetstidsförläggning kontaktas personalkontorets HR-konsulter och förhandlare.

8 Hålltider vid fastställande av nytt arbetsschema. Bilaga 1 Personalresurser och ev. önskemål planeras mot behov Verksamhetens behov kartläggs/analyseras Dialog kring förslag, ChefˆMedarbetare Schemaförslag sänds till Kommunal senast 3 veckor före startdatum Chef beslutar om nytt schema och delger medarbetare senast 14 dagar före startdatum Startdatum för nytt schema 10 veckor 9 veckor 8 veckor 7 veckor 6 veckor 5 veckor 4 veckor 3 veckor 14 dagar 7 dagar Leveranstid för schematjänstanvändare: Schematjänstanvändare: Personaldatabas inlämnad Schematjänstanvändare: Deadline för justeringar i schemaboken Schematjänstanvändare: Leverans-datum Schematjänstanvändare: Planeringsförutsättningar och medarbetares önskemål lämnas in reglerna kring förskjuten arbetstid, ( 23 Allmänna bestämmelser) som kan ge enskilda medarbetare rätt till ersättning i upp till tio dagar om nytt schema delges för sent

9 MBL-PROTOKOLL 1(1) Vård och omsorgskontoret Adiba Ibrahim, Enhetschef, Närvarande För Norrköpings kommun Adiba Ibrahim För Kommunal Stina Svensson Justering Adiba Ibrahim jämte Stina Svensson Förhandling enligt MBL 11 om nytt schema vid enhet X 1 Arbetsgivaren har för avsikt att förändra schemat enligt bilaga 1. Arbetstagarorganisationen har inget att erinra mot arbetsgivarens förslag. 2 Förhandlingen förklaras avslutad. Vid protokollet Adiba Ibrahim Justering Adiba Ibrahim Stina Svensson Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Norrköpings kommun vardochomsorgskontoret@norrkoping.se Vård och Omsorgskontoret Internet

10 MBL-PROTOKOLL 1(1) Vård och omsorgskontoret Kaj Andersson, Enhetschef, Närvarande För Norrköpings kommun Kaj Andersson För Kommunal Stina Svensson Ibrahim Justering Kaj Andersson jämte Stina Svensson Förhandling enligt MBL 11 om nytt schema vid enhet X 1 Arbetsgivaren har för avsikt att förändra schemat enligt bilaga 1. Arbetstagarorganisationen har erinringar enligt bilaga 2. Arbetsgivaren vidhåller sitt förslag. 2 Förhandlingen förklaras avslutad. Vid protokollet Kaj Andersson Justering Kaj Andersson Stina Svensson Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Norrköpings kommun vardochomsorgskontoret@norrkoping.se Vård och Omsorgskontoret Internet

11 1(1) Anmälan om ändrad sysselsättningsgrad I Norrköpings kommun ska det vara möjligt att jobba heltid för de som vill. Arbetar du deltid och vill gå upp i tid har du möjlighet till önskad höjd sysselsättningsgrad så snart som möjligt, men senast tolv månader efter din anmälan Det inte är givet att ett behov av mer resurser för att kunna erbjuda exempelvis heltid uppstår på din arbetsplats inom tolv månader. Den önskade sysselsättningsgraden kan därför erbjudas helt eller delvis på en annan enhet än din egen. Om du är intresserad av att ändra din sysselsättningsgrad ska du vända dig till din chef med en skriftlig anmälan. Förnamn Efternamn Personnummer Önskad sysselsättningsgrad Datum Underskrift Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Norrköpings kommun Rådhuset norrkoping.kommun@norrkoping.se Norrköping Internet

Lag och avtal. - Beatrice Rodin, förhandlare, SKL

Lag och avtal. - Beatrice Rodin, förhandlare, SKL Lag och avtal - Beatrice Rodin, förhandlare, SKL Införandet av heltidsorganisation, lag och avtal Hög tid för heltid Konferens i Malmö, Stockholm, Göteborg Januari 2016 Några utmaningar i heltidsarbetet

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

Bilaga D till AB I LYDELSE 2013-04-01. Anställning i personalpool

Bilaga D till AB I LYDELSE 2013-04-01. Anställning i personalpool Bilaga D till AB I LYDELSE 2013-04-01 Anställning i personalpool Innehåll Särskilda bestämmelser för anställning i personalpool... 3 Definition... 3 Överenskommelse om avvikelse... 3 Särskilda bestämmelser

Läs mer

34. Motion "Rätt till heltid - möjlighet till deltid" yttrande Dnr 2013/143-109

34. Motion Rätt till heltid - möjlighet till deltid yttrande Dnr 2013/143-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 39 (41) 2014-03-24 Ks 34. Motion "Rätt till heltid - möjlighet till deltid" yttrande Dnr 2013/143-109 Mariann Gustafsson (V) har 7 mars 2013 väckt en motion om att

Läs mer

Vägledning för tillämpning av arbetstidslagen vid en pandemi

Vägledning för tillämpning av arbetstidslagen vid en pandemi Avdelningen för juridiska frågor Karolina Ehrenpil Anna Varg, 08-730 96 21 anna.varg@av.se Vägledning för tillämpning av arbetstidslagen vid en pandemi Sammanfattning: En pandemi bör kunna vara en sådan

Läs mer

Anpassning till nya arbetstidsdirektivet

Anpassning till nya arbetstidsdirektivet Anpassning till nya arbetstidsdirektivet Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Gotlands Kommun Bakgrund Riksdagen har beslutat om ändringar i arbetstidslagen, prop 2003/04:180 och SFS 2005:165, som innebär

Läs mer

Vad menas med arbete enligt vägarbetstidslagen? Ordinarie arbetstid och övertid/mertid. Begränsning av den sammanlagda

Vad menas med arbete enligt vägarbetstidslagen? Ordinarie arbetstid och övertid/mertid. Begränsning av den sammanlagda Vägarbetstidslagen gäller för mobila Vägarbetstidslagen1 arbetstagare och förare som är egenföretagare och som utför vägtransporter som omfattas av EG:s kör- och vilotidsregler. I vägarbetstidslagen regleras

Läs mer

MBL-förhandling Vad gäller på HP

MBL-förhandling Vad gäller på HP MBL-förhandling Vad gäller på HP Agenda Varför kollektivavtal? Varför MBL? När behöver du förhandla? Förhandlingsprocess - Chef 2 1/28/2010 Copyright 2003 HP corporate presentation. All rights reserved.

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Avtal om samverkan inom Östersunds kommun

Avtal om samverkan inom Östersunds kommun Samverkansavtal 1 Östersunds kommuns Personalorgan Avtal om samverkan inom Östersunds kommun 1 Dagens förhandling avser ett samverkansavtal, som beskriver hur parterna ska hantera samverkansfrågor inom

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Sida 2 av 6 Regler för placering i förskola och pedagogisk omsorg Barn erbjuds förskoleplats från och med ett års ålder i den omfattning

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Arbetsgivarfrågor Nr 18 December 2006

Arbetsgivarfrågor Nr 18 December 2006 Arbetsgivarfrågor Nr 18 December 2006 Ändringar i arbetstidslagen fr o m den 1 januari 2007 Som vi tidigare meddelat (se Cirkulär nr 10/2005) skall vissa nya regler i arbetstidslagen tillämpas från och

Läs mer

Avtal om distansarbete

Avtal om distansarbete Avtal om distansarbete Arbetstagaren:... Prefekt:... Datum:... Riktlinjer för distansarbete inom Karolinska Institutet Med teknikens hjälp kan vi idag sköta alltfler arbetsuppgifter utanför arbetsplatsen.

Läs mer

Förhandlingsprotokoll

Förhandlingsprotokoll Förhandlingsprotokoll Datum 2016-05-13 Parter Svenska Flygbranschen (SFB)./. Unionen Närvarande för arbetsgivarförbundet: Joakim Ärlund Anna Vargö jämte delegation för Unionen: Nikta Nabavi Michael Collins

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Kiruna kommuns vision Vår övertygelse om människors lika värde är lika djup och värdefull som vår malm Våra ambitioner är högre än våra fjäll

Läs mer

Regler för placering i omsorg på obekväm arbetstid

Regler för placering i omsorg på obekväm arbetstid Regler för placering i omsorg på obekväm arbetstid REGLER Sida 2 av 4 Regler för placering i omsorg på obekväm arbetstid Omsorg på obekväm arbetstid i Håbo kommun Kommuner ska enligt skollagen (2010:800)

Läs mer

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-12-07 245 Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige att avslå

Läs mer

Cirkulärnr: 1998:71 Diarienr: 1998/1328 P-cirknr: 1998-2:21 Nyckelord: Datum: 1998-05-20

Cirkulärnr: 1998:71 Diarienr: 1998/1328 P-cirknr: 1998-2:21 Nyckelord: Datum: 1998-05-20 Cirkulärnr: 1998:71 Diarienr: 1998/1328 P-cirknr: 1998-2:21 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: BEA Datum: 1998-05-20 Mottagare: Förhandlingssektionen Kommunstyrelsen Personalfrågor Rubrik: Överenskommelse

Läs mer

Avtalsnytt Gruventreprenadavtalet

Avtalsnytt Gruventreprenadavtalet Avtalsnytt Gruventreprenadavtalet Maskinentreprenörerna och IF Metall har undertecknat ett nytt Gruventreprenadavtal. Överenskommelsen gäller för perioden 1 maj 2016 till 30 april 2017 och innebär lönehöjningar

Läs mer

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Jens Hagberg 010-240 51

Läs mer

Du är erbjuden feriearbete i Höörs kommun under sommaren 2016!

Du är erbjuden feriearbete i Höörs kommun under sommaren 2016! Du är erbjuden feriearbete i Höörs kommun under sommaren 2016! 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING: Första kontakten med din arbetsplats Sid 3 Närvaro Sid 3 Utdrag ur belastningsregistret Sid 3 Lönerapportering Sid

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Bilaga L till AB I LYDELSE 2013-04-01. Särskilda bestämmelser för lägerverksamhet och tillfälligt utflyttad verksamhet

Bilaga L till AB I LYDELSE 2013-04-01. Särskilda bestämmelser för lägerverksamhet och tillfälligt utflyttad verksamhet Bilaga L till AB I LYDELSE 2013-04-01 Särskilda bestämmelser för lägerverksamhet och tillfälligt utflyttad verksamhet Innehåll Särskilda bestämmelser för lägerverksamhet och tillfälligt utflyttad verksamhet

Läs mer

Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid

Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid Försäkringskassans ställningstagande 1. När en ersättningsperiod påbörjas En ersättningsperiod

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö

Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö Stadskontoret Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö Beslutade i barn- och ungdomsberedningen 13 juni 2012, Att gälla från och med 2012-07-01. Förskoleverksamhetens uppgift är att genom pedagogisk

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Tillämpning av vissa bestämmelser i arbetstidslagen

FÖRBUNDSINFO. Tillämpning av vissa bestämmelser i arbetstidslagen Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 1 januari 2007 Tillämpning av vissa bestämmelser i arbetstidslagen Riksdagen har beslutat om ändringar i arbetstidslagen, prop. 2003/04:180 och SFS 2005:165,

Läs mer

Anvisning om tjänstledighet

Anvisning om tjänstledighet Anvisning om tjänstledighet Gäller fr o m 2012-07-01 Anvisningen grundar sig på: Lag (1974:981) om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning Föräldraledighetslagen (1995:584) Lag (1997:1293) om rätt

Läs mer

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Aktuell lydelse Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Ansökan 1 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 a Upphävd genom RFFS 2001:25). 3 (Upphävd

Läs mer

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart.

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden! 164 000 äldre är beroende av hemtjänsten i sin vardag. Och det är du

Läs mer

AVTAL FÖR BUTIKSPERSONAL 2013 2016

AVTAL FÖR BUTIKSPERSONAL 2013 2016 Cirkulär nr Sida 2013 004 1(5) Handläggare Datum Magnus Lindström 2013-04-16 Sakregisternr Ersätter cirk 4. 2012 010 Till medlemmar som omfattas av KFO-Handels butiksavtal AVTAL FÖR BUTIKSPERSONAL 2013

Läs mer

Cirkulärnr: 14:9 Diarienr: 14/1182 P-cirknr: 14-2:5 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 14:9 Diarienr: 14/1182 P-cirknr: 14-2:5 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 14:9 Diarienr: 14/1182 P-cirknr: 14-2:5 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Allmänna bestämmelser, särskilda ersättningar Jeanette Hedberg och Jan Svensson Förhandlingssektionen

Läs mer

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:9) om anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Version 1, september 2008 Postadress/Postal address:

Läs mer

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad.

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. ÖVNING: Roller och ansvar Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. Deltagarna får med utgångspunkt från olika arbetsmiljöutmaningar diskutera vilket ansvar rollen som chef och skyddsombud

Läs mer

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1 MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1. RAMAVTAL 1.1 Upphandling av en transportör på ett ramavtal För arbeten av återkommande karaktär såsom transporter av avlidna mellan kyrkor, förvaringslokaler

Läs mer

Verktyg för individuell bedömning av mat och matsituation för äldre Underlag för nutritionsbedömning Intervju och förändringsförslag Protokoll för

Verktyg för individuell bedömning av mat och matsituation för äldre Underlag för nutritionsbedömning Intervju och förändringsförslag Protokoll för Verktyg för individuell bedömning av mat och matsituation för äldre Underlag för nutritionsbedömning Intervju och förändringsförslag Protokoll för förändringar Uppföljning På den här cd-skivan hittar du

Läs mer

Konsekvensbeskrivningen ska vara personalchefen Barbro Hejdström-Nilsson tillhanda senast 16 oktober 2006.

Konsekvensbeskrivningen ska vara personalchefen Barbro Hejdström-Nilsson tillhanda senast 16 oktober 2006. 1(1) Inför ny ATL 1 januari 2007 Med anledning av förändringarna i arbetstidslagen har Hälso- och sjukvårdsförvaltningen tagit fram direktiv gällande arbetstidsförläggning. Utifrån dessa direktiv uppmanas

Läs mer

Entreprenad personlig assistans sida 1 (6) B 3 Beskrivning av nuvarande verksamhet och statistik

Entreprenad personlig assistans sida 1 (6) B 3 Beskrivning av nuvarande verksamhet och statistik Entreprenad personlig assistans sida 1 (6) Innehållsförteckning BESKRIVNINGAR AV NUVARANDE VERKSAMHETER 2 PERSONLIG ASSISTANS MED ERSÄTTNING ENLIGT SFB 2 PERSONLIG ASSISTANS ENLIGT LSS 9 2 3 KOMMUNEN HAR

Läs mer

Investera i förskolan

Investera i förskolan Örebro 2010-09-07 Investera i förskolan 163 fler i förskolan med socialdemokratisk satsning på personal, lokaler och kvalitet 2010-09-06 Färre barn per anställd, 300 miljoner investeras för att rusta upp

Läs mer

Soltak ab. Manual Schema. Schemaläggning vid anställning och placering Visma Window

Soltak ab. Manual Schema. Schemaläggning vid anställning och placering Visma Window Soltak ab Manual Schema Schemaläggning vid anställning och placering Visma Window Innehåll Schema... 2 Sök upp befintligt schema... 2 Skapa nytt schema... 3 Nattschema... 6 Jourschema... 7 Placeringsschema...

Läs mer

ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR BILAGA 2

ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR BILAGA 2 ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR BILAGA 2 3 ANSTÄLLNING 3.2 Tidsbegränsade anställningar Avtal om tidsbegränsad anställning får träffas i följande fall: - för viss tid, viss säsong eller visst arbete om arbetsuppgifternas

Läs mer

Avtal om omställning

Avtal om omställning Avtal om omställning Vad förändras? Två nya avtal avseende omställning träder i kraft 2015-01-01 Avtal om omställning (ersätter nuvarande Trygghetsavtal). Reglerar vad som gäller när en statligt anställd

Läs mer

Till dig som vill bli medlem i SEKO

Till dig som vill bli medlem i SEKO Till dig som vill bli medlem i SEKO Med dig blir vi ännu starkare Tack vare att vi är många kan vi sätta tryck på arbetsgivaren. Men du kan hjälpa oss att bli ännu starkare. Vi kämpar för dig Utan oss

Läs mer

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad såväl enskilda som

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 juli 2009 B 4144-08 KLAGANDE ID Ombud och offentlig försvarare: Advokat PB MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Grovt

Läs mer

Begränsad uppräkning av den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017

Begränsad uppräkning av den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Begränsad uppräkning av den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017 Februari 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

Fritidshem. Information till dig som ska söka in ditt barn till fritidshem

Fritidshem. Information till dig som ska söka in ditt barn till fritidshem Fritidshem Information till dig som ska söka in ditt barn till fritidshem Placering i fritidshem I den här broschyren får du information om hur du ansöker om plats för ditt barn i Piteå kommuns förskolor

Läs mer

Föräldrar i Skola24. Schema

Föräldrar i Skola24. Schema Föräldrar i Skola24 Schema Ett textschema kan ses på startsidan om skolan har valt att aktivera funktionen. Passerade lektioner visas i grått, nuvarande eller nästkommande lektion är blåmarkerad och kommande

Läs mer

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar Emma Nilsson 0413-622 61 Utlåtande 2011-12-01 Vård- och omsorgsnämnden v 2i q33-1 4.5 INVESTOR LN PEOPLE Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förslag till beslut Förvaltningen föreslår

Läs mer

Lärarförbundet Skolledare inom avdelningen

Lärarförbundet Skolledare inom avdelningen Lärarförbundet Skolledare inom avdelningen - ställning i Lärarförbundet och företrädarskap i skolledarfrågor Skolledare är en medlemsgrupp inom Lärarförbundet och är enligt Lärarförbundets stadgar en förening,

Läs mer

Ramavtal för löneväxling till pension

Ramavtal för löneväxling till pension Ramavtal för löneväxling till pension Innehållsförteckning 1. Syfte 2 2. Personkrets 2 2.1. Anställningsform 2 2.2. Avtalsområde 2 2.3. Ålder 2 3. Avtal 2 3.1. Tecknande av avtal 2 3.2. Uppsägning av avtal

Läs mer

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter KKV1026, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 99/2014 1 (6) Region Skåne JA Hedlunds väg 291 89 Kristianstad Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter Konkurrensverkets

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03

Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03 Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03 2 Innehåll 1. Inledande information... 3 2. Rollen som administratör... 3 2.1

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 1 (5) Ks 2014/572 Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente gäller från och med den 2015-01-01. Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 Ansvarsområden och uppgifter I detta reglemente

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-05-28. Preskription och information i försäkringssammanhang

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-05-28. Preskription och information i försäkringssammanhang 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-05-28 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman. Preskription och information i försäkringssammanhang

Läs mer

Offentlighetsprincipen. Kortfattat om lagstiftningen

Offentlighetsprincipen. Kortfattat om lagstiftningen Offentlighetsprincipen Kortfattat om lagstiftningen Producerad av Justitiedepartementet Foto: Regeringskansliet Tryck: Elanders, 2015 Offentlighetsprincipen Offentlighetsprincipen är en grundläggande princip

Läs mer

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Denna överenskommelse om användandet av uppföljningssystemet SUS, nedan kallat SUS, gäller mellan Försäkringskassan 103 51 Stockholm Organisationsnummer:

Läs mer

Rådets direktiv 98/59/EG av den 20 juli 1998 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om kollektiva uppsägningar

Rådets direktiv 98/59/EG av den 20 juli 1998 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om kollektiva uppsägningar Rådets direktiv 98/59/EG av den 20 juli 1998 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om kollektiva uppsägningar Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 225, 12/08/1998 s. 0016-0021 EUROPEISKA

Läs mer

Förhandlingar om Traktamentsavtal TRAKT 04

Förhandlingar om Traktamentsavtal TRAKT 04 Förhandlingsprotokoll 2004-04-21 Förhandlingar om Traktamentsavtal TRAKT 04 Parter Landstingsförbundet, Svenska Kommunförbundet, Arbetsgivarförbundet Pacta och Svenska kyrkans Församlingsförbund å ena

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN Typ av dokument Reglemente Dokumentägare Kansli Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Beslutsdatum 2015-09-21 188 Dnr 0277/15 Reviderad 1. Allmänna

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2015

MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2015 MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2015 G Friskvård Motionär: Framtidsgruppen, Vision Göteborg Friskvård är en viktig fråga för medlemmarna och bör därför lyftas upp och synliggöras. Skatteverkets regler kring

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar Regeringsbeslut I:4 2010-09-09 S2010/6418/HS (delvis) Socialdepartementet Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Läs mer

1(6) Riktlinjer för tjänsteresor. Styrdokument

1(6) Riktlinjer för tjänsteresor. Styrdokument 1(6) Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunstyrelsen 2016-05-10 112 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(6) Innehållsförteckning Inledning...4 Allmänt om tjänsteresor...4

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Lokalt avtal om arbetstid för lärare vid Linneuniversitetet. Avtalet sluts med stöd av l kap 4 ALFA/ALFA-T samt bilaga 5 till ALFA/ALFA-T.

Lokalt avtal om arbetstid för lärare vid Linneuniversitetet. Avtalet sluts med stöd av l kap 4 ALFA/ALFA-T samt bilaga 5 till ALFA/ALFA-T. Linneuniversitetet Kalmar Växjö AVTAL Dnr PA 2012/501 2012-10-16 Lokalt avtal om arbetstid för lärare vid Linneuniversitetet l Bemyndigande Avtalet sluts med stöd av l kap 4 ALFA/ALFA-T samt bilaga 5 till

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1 KONSEKVENSUTREDNING 1 (5) Kim Reenaas, Verksjurist Generaldirektörens stab 010-168 05 03 kim.reenaas@elsakerhetsverket.se 2015-03-15 Dnr 15EV4062 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring

Läs mer

Datum 2012-05-29. Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas villkor i teckenspråkig miljö

Datum 2012-05-29. Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas villkor i teckenspråkig miljö KS 21 13 JUNI 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Fichtel Åsa Datum 2012-05-29 Diarienummer KSN-2011-0527 Kommunstyrelsen Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas

Läs mer

10 tips. - till dig som tar emot praktikanter

10 tips. - till dig som tar emot praktikanter 10 tips - till dig som tar emot praktikanter Vägar in... Det gröna näringslivet med jord-, skog- och övrigt landsbygdsföretagande har inte alltid några inarbetade eller självklara vägar in till Arbetsförmedlingen.

Läs mer

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid LULEÅ KOMMUN 160801 Tillägg till taxa- och tillämpningsregler Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid Enligt Skollagen 2010:800, 25, ska kommunen sträva efter att erbjuda omsorg för barn under tid

Läs mer

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström Elevinflytande i planeringen av undervisningen BFL-piloter 121114 Mats Burström Ur Lgr 11 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Läraren ska svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt,

Läs mer

2. Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från 20 tim till 25

2. Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från 20 tim till 25 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING 2012-10-31 PIA KRON SID 1/2 EKONOM 08-58785218 PIA.KRON@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från

Läs mer

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag Bostadsbidrag barnfamiljer Barnfamiljer med låga inkomster kan få bostadsbidrag. Hur mycket du kan få beror på dina inkomster, dina boendekostnader, bostadens storlek och hur många barn du har. Du söker

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet 103 33 Stockholm

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 28 januari 2005 Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet 103 33 Stockholm Regeringens beslut om åtgärdsprogram för luftkvalitet i Stockholms län Regeringen

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012 ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Äldreomsorgsnämnden 30 augusti 2012 7 Paragraf Diarienummer AN-2012/553.739 Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut

Läs mer

Anställning timavlönade i Personec

Anställning timavlönade i Personec Anställning timavlönade i Personec INNEHÅLLSFÖRTECKNING Introduktion... 2 Anställning av timavlönad medarbetare... 3 Placering... 9 Sök ersättare i Bemanningsbladet... 10 Avvikande tjänstgöring... 12 Komplettering

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

Till dig som jobbar inom väg- och banbranschen

Till dig som jobbar inom väg- och banbranschen Till dig som jobbar inom väg- och banbranschen Med dig blir vi ännu starkare Tack vare att vi är många kan vi teckna bra kollektivavtal. Men du kan hjälpa oss att bli ännu starkare. SEKOs medlemmar inom

Läs mer

Förnyelse Arbetsmiljö och Samverkan FAS

Förnyelse Arbetsmiljö och Samverkan FAS 1 (4) Lokalt kollektivavtal i Borgholms kommun Förnyelse Arbetsmiljö och Samverkan FAS Utgångspunkt samverkan Insatserna för samverkan, arbetsorganisation, hälsa, arbetsmiljö, rehabilitering, jämställdhet

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 26 januari 2011 KLAGANDE AA Ombud: Förbundsjurist Anne Rajmic LO-TCO Rättsskydd AB Box 1155 111 81 Stockholm MOTPART Försäkringskassan 103

Läs mer

Taxa för utlämnande av allmänna handlingar. Antagen av Kommunfullmäktige 2014-03-26 61 1(6)

Taxa för utlämnande av allmänna handlingar. Antagen av Kommunfullmäktige 2014-03-26 61 1(6) Taxa för utlämnande av allmänna handlingar Antagen av Kommunfullmäktige 2014-03-26 61 1(6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Allmänt om allmänna handlingar 3 Rätt att ta del av allmän handling på stället 3 Rätt att

Läs mer

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78 Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Kvalitetsgarantier i hemtjänst Sociala sektorns verksamhet bygger på människors

Läs mer

Postens Villkorsavtal PVA

Postens Villkorsavtal PVA Postens Villkorsavtal PVA Gilltighetstid 2010-10-01 2012-05-31 Utgiven av Postens Villkorsavtal PVA 2010-10-01 2012-05-31 Allmänna anställningsvillkor... 4 1 Avtalets omfattning... 4 2 Anställning...

Läs mer

Arbetstidskonto. 1 april 2016 31 mars 2017. Livsmedelsföretagen

Arbetstidskonto. 1 april 2016 31 mars 2017. Livsmedelsföretagen Arbetstidskonto 1 april 2016 31 mars 2017 Livsmedelsföretagen 2(10) Sammanfattning Syftet med Arbetstidskonto är att kunna - förkorta årsarbetstiden betald ledig tid (5), antalet timmar anges i tabell

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1289-2013 Moderata Samlingspartiet Box 2080 103 12 STOCKHOLM Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Juridisk vägledning Granskad juni 2012 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Personalen är skyldig att anmäla

Läs mer

Uppgifterna om barnets personnummer och namn fyller du under Person Barn i funktionsträdet.

Uppgifterna om barnets personnummer och namn fyller du under Person Barn i funktionsträdet. Föräldraledighet 1 Föräldraledighet (Villkorsavtal 8 kap samt 6 kap) Lokalt Kollektivavtal: http://medarbetarportalen.gu.se/personalfragor/ledigheter/foraldraledighet/ Se även Regler i Egenrapporterings

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer