PM Miljö Förorenade områden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PM Miljö Förorenade områden"

Transkript

1 Iterio AB Östgötagatan Stockholm kv Pyramiden Fabege AB kv Pyramiden Arenastaden, Solna Datum: Rev: Org.nr Styrelsens säte Stockholm

2 1. Objekt och uppdrag På uppdrag av Fabege AB har Iterio AB tagit fram en sammanställning avseende de miljötekniska markundersökningar som utförts inom och i anslutning till kv. Pyramiden i Arenastaden, Solna. Syftet med sammanställningen är att få en samlad bild av föroreningssituationen inom kv. Pyramiden samt hur detta ska hanteras vidare i samband med den ändrade markanvändningen. Föreliggande PM utgör ett underlag till den detaljplan som tas fram för området samt för den fortsatta detaljprojekteringen. Planförslaget för kv. Pyramiden omfattar kontorsbyggnader med parkeringsmöjligheter under markplan. I anslutning till byggnaderna planeras torgytor. 2. Underlag Underlag för sammanställningen har varit: - Historiska flygbilder från Lantmäteriet från åren 1950, 1960 och Samrådsyttrande, detaljplan för kv. Pyramiden m.fl. inom Arenastaden, Miljö- och Hälsoskyddsförvaltningen Solna Stad, PM Geoteknik, kv Pyramiden och Farao, Iterio AB, Samrådsyttrande, Detaljplaneförslag för kvarteret Pyramiden m.fl. inom Arenastaden (stadsdelarna Järva och Råsunda), Solna Stad, Enheten för Planfrågor, Länsstyrelsen i Stockholms län, Situationsplan Skala 1:100, Alessandro Ripellino Arkitekter, Utförda undersökningar Det har utförts ett antal miljötekniska markundersökningar inom Arenastaden i samband med den ändrade markanvändningen och de detaljplaner som tagits fram de senaste åren. Tre miljötekniska mark- och grundvattenundersökningar har utförts inom eller i direkt anslutning till kv. Pyramiden och sammanfattas i avsnitt 5, se nedan: - Kv. Uarda 2, Solna, Översiktlig miljöteknisk undersökning av grundvatten Resultatrapport, Golder Associates AB, Pyramiden 3, April 2010, Översiktlig markprovtagning, EMB AB Miljökonsulten, Pyramiden 3 i Solna, Miljöteknisk markundersökning, Golder Associates AB, (6)

3 4. Befintliga förhållanden 4.1. Allmänt och historik Kv. Pyramiden, planområdet, ligger inom det som nu benämns Arenastaden i Solna. Kvarteret Pyramiden ligger mellan Evenemangsgatan och Pyramidvägen i direkt anslutning till gångförbindelsen, rampen, mellan Evenemangsgatan och norra pendeltågsuppgången. Inom planområdet var marken mer eller mindre oexploaterad fram till sent 1950-tal. Den åttkantiga byggnaden, s.k. Oktagonen, uppfördes då. I den västra delen av planområdet fanns det vid den tiden en yta som utifrån flygbilderna tyder på att den använts som upplagsyta. Inom den delen av området har senare tillkommit verksamhet som verkstads-, grafisk- samt elektronikindustri samt tryckeri. Den containerterminal och det industriområde som fanns inom Hagalunds södra delar (norr om planområdet), och som rivits i och med omvandlingen till Arenastaden, byggdes ut under 1960-talet och framåt. Väster och söder om planområdet har verksamheter såsom flertalet tryckerier och verkstadsindustrier, kemtvätt, livsmedelsindustri, elektrotekniskindustri, grafisk industri, bensinstation för åkeriverksamhet, textilindustri och läkemedelsindustri. I dagsläget finns inom planområdet i den västra delen en parkeringsyta samt i den östra delen en kontorsbyggnad (Oktagonen) Jordlager- och grundvattenförhållanden Jordarna består av fyllning vilande på lera ovan friktionsjord och berg. Fyllningen har en tjocklek på ca 2,0-2,5 m bestående av grusig sand eller sandigt grus. Leran har en mäktighet på mellan 5-18 m och ökande i sydöst. Friktionsjorden bedöms ha en mäktighet på ca 7 m och består av silt och sand i de övre delarna övergående till fast lagrad morän mot djupet. Inom planområdet finns det en undre och en övre grundvattenyta. Den undre grundvattenytan ligger under leran och den övre ligger ca 2,0 m under markytan, i fyllnadsmaterialet. Bedömd strömningsriktning för grundvattnet är mot nordväst. 5. Kortfattad sammanställning tidigare miljötekniska mark- och grundvattenundersökningar. Nedan ges en kort sammanfattning av syfte, omfattning, resultat samt bedömning av de tre miljötekniska mark- och grundvattenundersökningar som utförts i anslutning till samt inom kv. Pyramiden, planområdet: 3 (6)

4 5.1. Kv. Uarda, Översiktlig miljöteknisk undersökning av grundvatten Resultatrapport (Golder Associates AB, 2009) Syftet med undersökningen var att klargöra om det finns föroreningar i grundvattnet som kan behöva åtgärdas i samband med planerad byggnation inom kv. Uarda (väster om planområdet). Fältundersökningen omfattade provtagning i sex grundvattenrör installerade i det undre grundvattenmagasinet i friktionsjorden under leran. Fyra av de sex grundvattenrören var placerade i anslutning till kv. Pyramiden. Ett grundvattenprov analyserades med avseende på metaller, petroleumkolväten samt flyktiga organiska ämnen (halogenerade alifater och aromater samt icke halogenerade aromater). Övriga grundvattenprover analyserades med avseende på flyktiga organiska ämnen. I samtliga grundvattenprover detekterades halter av flyktiga klorerade organiska ämnen i förhöjda halter. Enligt bedömningen i Golders rapport är det tidigare verksamheter i området som förorenat grundvattnet med klorerade ämnen, antingen avfettningsmedlet trikloretylen eller kemtvättmedlet perkloretylen. Golder rekommenderar att åtgärdsbehovet måste bedömas utifrån den risk föroreningen kan komma att utgöra vid en framtida byggnation Pyramiden 3, April 2010, Översiktlig markprovtagning (EMB AB, ) Undersökningen har omfattat jord- och grundvattenprovtagning baserat på historisk och nuvarande verksamhet. Sammanlagt utfördes jordprovtagning i 15 provpunkter och grundvattenprovtagning i 3 grundvattenrör i det undre grundvattenmagasinet. Jordproverna har analyserats med avseende på metaller, petroleumkolväten samt PAH. Grundvattenproverna har analyserats med avseende på flyktiga organiska ämnen (halogenerade alifater och aromater samt icke halogenerade aromater). Sammanlagt analyserades 7 jordprover och 3 grundvattenprover. I jordproverna detekterades förhöjda halter jämfört med det generella riktvärdet för KM (känslig markanvändning) av petroleum i fyra av proverna. I ett prov detekterades förhöjda PAH-H halter jämfört med det generella riktvärdet för MKM (mindre känslig markanvändning). I två jordprover detekterades förhöjd halt jämfört med riktvärdet för KM för kobolt respektive bly. I samtliga grundvattenprover detekterades förhöjda halter av flyktiga klorerade organiska ämnen. Enligt EMB:s bedömning är föroreningsnivån liten i marklagren inom fastigheten. Vidare görs bedömningen att grundvattnet är förorenat av klorerade organiska ämnen och dessa bedöms härröra från intilliggande fastigheter (uppströms Pyramiden 3) och de verksamheter som finns och har funnits där. EMB rekommenderar att åtgärder bör utföras så att förorening (via ångfas) inte tränger in i byggnaden. 4 (6)

5 5.3. Pyramiden 3 i Solna, Miljöteknisk markundersökning (Golder Associates AB, ) Syftet med undersökningen var att inför anläggande av en parkeringsplats för hyresgäster på en angränsande fastighet bedöma om avhjälpandeåtgärder krävs inför den planerade förändringen av markanvändningen. Undersökningen omfattade sammanlagt jordprovtagning i 12 provpunkter slumpmässigt utvalda över den ytan för den planerade parkeringen. Fyra grundvattenrör etablerades i fyra punkter i det övre grundvattenmagasinet. Sammanlagt har 12 jordprover analyserats med avseende på metaller och PAH från 11 av provpunkterna. I två av grundvattenrören erhölls inget vatten varvid endast två grundvattenprover analyserades med avseende på metaller och flyktiga organiska ämnen (halogenerade alifater och aromater samt icke halogenerade aromater). Analysresultaten för jordproverna jämfördes mot det generella riktvärdet för MKM i och med att den planerade markanvändningen var parkeringsplats. Golders bedömning baserat på resultaten är att de uppmätta halterna i jord är låga till måttliga. I några punkter har halter av enstaka ämnen detekterats i nivå med de generella riktvärdena för MKM men att halterna huvudsakligen ligger i nivå med vad som kan betraktas anses vara bakgrundsnivåer i storstadsmiljöer. Resultaten av grundvattenanalyserna visar på låga halter av metaller samt flyktiga organiska ämnen (halogenerade alifater och aromater samt icke halogenerade aromater). Det ska dock noteras att provtagningen utförts i det övre grundvattenmagasinet i denna undersökning och inte i det undre magasinet vilket gjorts inom ramen för de två tidigare undersökningarna 1 Golders bedömning är att det inte krävs några särskilda åtgärder avseende föroreningar i mark inför eller under byggandet av parkeringsplatsen. 6. Fortsatt projektering Inom ramen för den pågående detaljprojekteringen kommer miljötekniska mark- och grundvattenundersökningar att utföras. Syftet med dessa undersökningar är att komplettera de undersökningar som utförts i anslutning till samt inom kv. Pyramiden, planområdet. Planförslaget för kv. Pyramiden omfattar kontorsbyggnader med parkeringsmöjligheter under markplan. I anslutning till byggnaderna planeras torgytor. Den västra delen av planområdet är relativt väl undersökt inom ramen för de tidigare miljötekniska markundersökningarna. Inom den östra delen av planområdet, vid Oktagonen, har det hittills inte utförts några undersökningar i mark. I de utförda undersökningarna (Golder och EMB) har det konstaterats att marken är ställvis förorenad av tidigare verksamheter i området. Vidare är grundvattnet i det undre grundvattenmagasinet förorenat av klorerade flyktiga organiska ämnen. Dessa föroreningar härrör sannolikt från omkringliggande 1 Iterios kommentar. 5 (6)

6 historiska och nuvarande verksamheter och har spridits till via grundvattnet till planområdet. I den begränsade grundvattenundersökningen som Golder utförde (två grundvattenrör) förelåg dock ingen förorening av klorerade flyktiga organiska ämnen. Det bör dock noteras den grundvattenprovtagningen utfördes i det övre grundvattenmagasinet. Baserat på resultaten av de utförda undersökningarna planeras nu kompletterande miljötekniska markundersökningarna inom planområdet. Undersökningarna kommer att omfatta både mark- och grundvattenprovtagning samt riskbedömning. Kompletterande grundvattenprovtagning ska utföras både i det undre och i det övre grundvattenmagasinet. Syftet med undersökningarna är att dels klarlägga hur ev. efterbehandlingsåtgärder ska utföras i samband med byggskedet samt för att ta fram åtgärdsförslag för anpassning av de planerade byggnaderna. Då exponering av klorerade flyktiga organiska ämnen företrädesvis sker via intag av grundvatten och ångor ska skyddsåtgärder förslås för att minimera risken för att detta ska ske vid utformningen av de planerade byggnaderna. Inom ramen för den riskbedömning som utförs i samband med de kompletterande miljötekniska undersökningarna ska även påverkan från omkringliggande områden ingå. Dessutom ska det i riskbedömningen framgå hur ev. föroreningsspridning från kv. Pyramiden till omkringliggande områden kommer beaktas i och med att spridningsförutsättningarna i samband med byggnationen kan komma att förändras. Stockholm Lina Werneman Handläggare Pernilla Troberg Granskare 6 (6)

Östra Torp - Geoteknik

Östra Torp - Geoteknik UDDEVALLA KOMMUN Östra Torp - Geoteknik UPPDRAGSNUMMER 7001092000 INVENTERING AV TIDIGARE GEOTEKNISKA UTREDNINGAR OCH UNDERSÖKNINGAR INFÖR FRAMTAGANDET AV NY DETALJAN FÖR ÖSTRA DELARNA AV ÖSTRA TORPS HANDELSOMRÅDE

Läs mer

Org.nr 556507-0868 Styrelsens säte: Stockholm

Org.nr 556507-0868 Styrelsens säte: Stockholm STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN, MÖLNDALS STAD Detaljplan för bostäder m.m inom Syltlöken 1 PM Geoteknik UPPDRAGSNUMMER 2305 747 GÖTEBORG Geoteknik, Göteborg Sweco Skånegatan 3 Box 5397 SE-402 28 Göteborg,

Läs mer

Del av Klippan 3:145, Klippans kommun Översiktlig geoteknisk undersökning

Del av Klippan 3:145, Klippans kommun Översiktlig geoteknisk undersökning 1(5) Klippans kommun Teknisk PM Geoteknik Del av Klippan 3:145, Klippans kommun Malmö Anders Dahlberg Malena Thomé FB ENGINEERING AB Postadress: Södra Förstadsgatan 26, 211 43 MALMÖ Telefon: 010-850 25

Läs mer

Hönö 26:1 m fl Öckerö kommun Geoteknisk undersökning

Hönö 26:1 m fl Öckerö kommun Geoteknisk undersökning ÖCKERÖ KOMMUN Hönö 26:1 m fl Öckerö kommun Geoteknisk undersökning Malmö 2011-09-02 Hönö 26:1 m fl, Öckerö kommun Geoteknisk undersökning Datum 2011-09-02 Uppdragsnummer 61671147011 Utgåva/Status A. Dahlberg

Läs mer

VASALLEN STRÄNGNÄS AB. PM Geoteknik-Campusområdet. Utredning. Stockholm 2012-11-26

VASALLEN STRÄNGNÄS AB. PM Geoteknik-Campusområdet. Utredning. Stockholm 2012-11-26 VASALLEN STRÄNGNÄS AB -Campusområdet Utredning Stockholm 2012-11-26 Datum 2012-11-26 Uppdragsnummer 61151148142000 Utgåva/Status Utredning Elin Caruth Filip Kumlin Anders Westin Uppdragsledare Handläggare

Läs mer

1. Objekt och uppdrag. 2. Underlag. 3. Utförda undersökningar

1. Objekt och uppdrag. 2. Underlag. 3. Utförda undersökningar Innehållsförteckning 1. Objekt och uppdrag... 3 2. Underlag... 3 3. Utförda undersökningar... 3 4. Befintliga förhållanden... 4 4.1. Allmänt... 4 4.2. Topografi... 4 4.3. Befintliga konstruktioner... 4

Läs mer

Uppdragsnummer 10014965. Andreas Alpkvist/ Caesar Kardan

Uppdragsnummer 10014965. Andreas Alpkvist/ Caesar Kardan Vårt datum 2015-02-12 Vår referens Geoteknik, Andreas Alpkvist Uppdragsnummer 10014965 Östra sala backe, etapp 2, Uppsala Teknisk PM Geoteknik Beställare: Uppsala kommun Objekt: Östra sala backe, etapp

Läs mer

TEKNISK PM GEOTEKNIK. Geoteknik Hyddmarken MOTALA KOMMUN SWECO CIVIL AB UPPDRAGSNUMMER 2204235000 GEOTEKNISK UNDERSÖKNING 2015-11-30

TEKNISK PM GEOTEKNIK. Geoteknik Hyddmarken MOTALA KOMMUN SWECO CIVIL AB UPPDRAGSNUMMER 2204235000 GEOTEKNISK UNDERSÖKNING 2015-11-30 MOTALA KOMMUN Geoteknik Hyddmarken UPPDRAGSNUMMER 2204235000 GEOTEKNISK UNDERSÖKNING SWECO CIVIL AB MALIN LAMBERG GUSTAFSSON GRANSKAT AV LINDA GYDEVIK Innehållsförteckning 1 Uppdrag 1 2 Underlag för PM

Läs mer

Bolinder Port Järfälla kommun

Bolinder Port Järfälla kommun Uppdrag nr. 12U21720 Bolinder Port Järfälla kommun Översiktlig miljöteknisk markundersökning www.bjerking.se Verktyg: Miljö PM/Rapport / V-A5 / 2010-01-12 Dokument: K:\Uppdrag_i_Navet\12U21720\N\Dok\PM\PM.docx

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund

Arbets- och miljömedicin Lund Arbets- och miljömedicin Lund Rapport nr 7/2012 Miljömedicinsk bedömning angående inläckage av klorerade lösningsmedel från mark på tomt i Helsingborg, där det tidigare legat en kemtvätt Kristoffer Mattisson,

Läs mer

266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21

266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21 266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21 Tillägg till PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring genom tillägg av detaljplanen för Ludvika gård m.m. i Ludvika enkelt

Läs mer

DEL AV DJURÄNGEN 2:4, KALMAR

DEL AV DJURÄNGEN 2:4, KALMAR PM - GEOTEKNIK OCH MILJÖGEOTEKNIK DEL AV DJURÄNGEN 2:4, KALMAR 2015-08-25 Uppdrag: 262869 Del av Djurängen 2:4, Kalmar (Söder om Slöjdaregatan) Titel på rapport: PM - Geoteknik och Miljögeoteknik Status:

Läs mer

Hur stimulera användningen av moder na under sökningsmetoder?

Hur stimulera användningen av moder na under sökningsmetoder? R E N A R E M A R K, S V E R I G E S G E O T E K N I S K A F Ö R E N I N G Hur stimulera användningen av moder na under sökningsmetoder? - s a m m a n f a t t n i n g a v g r u p p d i s k u s s i o n

Läs mer

PM Synpunkter kring planerat schakt för grundläggning av studentbostäder på Campus, Brinellvägen Grundvattenpåverkan

PM Synpunkter kring planerat schakt för grundläggning av studentbostäder på Campus, Brinellvägen Grundvattenpåverkan PM Synpunkter kring planerat schakt för grundläggning av studentbostäder på Campus, Brinellvägen Grundvattenpåverkan Författare: Ulf Sundqvist, Eclogite Mark och Bygg 2014-01-13 Bakgrund Akademiska Hus

Läs mer

Kanaludden Härnösand Geoteknisk undersökning

Kanaludden Härnösand Geoteknisk undersökning PM Geoteknik och Miljö Projektledare Sören Westberg AB Kanaludden Härnösand Geoteknisk undersökning Sundsvall 2016-03-02 Kanaludden Härnösand Geoteknisk undersökning Datum 2016-03-02 Uppdragsnummer 1320018771

Läs mer

Förtydliganden och rekommendationer avseende risker kring förorenat berggrundvatten inom fastigheten Falkenbäck 25, Varbergs kommun

Förtydliganden och rekommendationer avseende risker kring förorenat berggrundvatten inom fastigheten Falkenbäck 25, Varbergs kommun Handläggare Ann-Sofie Östlund Telefon +46 10 505 32 32 Mobil +46 0 32 6 395 E-post ann-sofie.ostlund@afconsult.com Till Varbergs kommun Att: Fredrik Olausson Samhällsutvecklingskontoret 432 80 Varberg

Läs mer

Viksjö Centrum och Tegvägen Planerade byggnader. Översiktlig geoteknisk utredning PM nr 1 PROJEKTERINGSUNDERLAG JÄRFÄLLA, VIKSJÖ

Viksjö Centrum och Tegvägen Planerade byggnader. Översiktlig geoteknisk utredning PM nr 1 PROJEKTERINGSUNDERLAG JÄRFÄLLA, VIKSJÖ JÄRFÄLLA, VIKSJÖ Viksjö Centrum och Tegvägen Planerade byggnader Översiktlig geoteknisk utredning PM nr 1 2012-05-28, rev 2012-12-22 PROJEKTERINGSUNDERLAG Upprättad av: Lars Henricsson/Mattias Hammarstedt

Läs mer

TANUMS KOMMUN FLIG 1:6 (DEL AV) Detaljplan. Geoteknisk utredning

TANUMS KOMMUN FLIG 1:6 (DEL AV) Detaljplan. Geoteknisk utredning TANUMS KOMMUN FLIG 1:6 (DEL AV) Detaljplan Geoteknisk utredning Markteknisk undersökningsrapport (MUR) Göteborg 2013-03-08 Ärendenr. 13-023 Handläggare David Scherman/Mattias Magnusson GEO-gruppen i Göteborg

Läs mer

FÄLTRAPPORT/GEOTEKNIK Detaljplan Tärnaby Laxvik 1:54

FÄLTRAPPORT/GEOTEKNIK Detaljplan Tärnaby Laxvik 1:54 FÄLTRAPPORT/GEOTEKNIK Detaljplan Tärnaby Laxvik 1:54 2016-02-16 Uppdrag: 266619, Dp för LAXVIK 1:54, Tärnaby, Storumans kommun Titel på rapport: Fältrapport/geoteknik Status: Slutrapport Datum: 2016-02-16

Läs mer

Ödby, Stugby och camping

Ödby, Stugby och camping PM Geoteknik Ödby, Stugby och camping Fält och laboratorieundersökningar Göteborg 2009 10 12 Ödby, Stugby och camping PM Geoteknik Fält och laboratorieundersökningar Datum 2009 10 12 Uppdragsnummer 540270

Läs mer

wallin kulturlandskap och arkeologi rapport 2014:19 PM kulturmiljö Selleberga 17:1 Bjuvs socken Bjuvs kommun Skåne

wallin kulturlandskap och arkeologi rapport 2014:19 PM kulturmiljö Selleberga 17:1 Bjuvs socken Bjuvs kommun Skåne wallin kulturlandskap och arkeologi rapport 2014:19 PM kulturmiljö Selleberga 17:1 Bjuvs socken Bjuvs kommun Skåne wallin kulturlandskap och arkeologi rapport 2014:19 Sandby 1675, 247 92 Södra Sandby PM

Läs mer

STENHÖGA 1 LEDNINGSOMLÄGGNING

STENHÖGA 1 LEDNINGSOMLÄGGNING PM GEOTEKNIK STENHÖGA 1 LEDNINGSOMLÄGGNING 2013-10-21 Uppdrag: 246422, Processledning kv Stenhöga, Ny detaljplan Titel på rapport: PM Geoteknik Status: Projekteringsunderlag Datum: 2013-10-21 Medverkande

Läs mer

PD Startboxen, Solna. Granskningshandling 2014-11-14 Rev. 141210. Översiktlig geoteknisk undersökning. Uppdragsnummer: 7178418-5000

PD Startboxen, Solna. Granskningshandling 2014-11-14 Rev. 141210. Översiktlig geoteknisk undersökning. Uppdragsnummer: 7178418-5000 PD Startboxen, Solna Granskningshandling 2014-11-14 Rev. 141210 PD Startboxen, Solna Översiktlig geoteknisk undersökning Uppdragsnummer: 7178418-5000 PM Uppgifter om dokumentet: Beställare, Slutkund Objekt

Läs mer

Södertälje kommun. Ekgården-Örnstugan, Södertälje. Teknisk PM Geoteknik UTREDNING 1 (13) Uppdragsnummer: 10006255. Stockholm den 5 oktober 2012

Södertälje kommun. Ekgården-Örnstugan, Södertälje. Teknisk PM Geoteknik UTREDNING 1 (13) Uppdragsnummer: 10006255. Stockholm den 5 oktober 2012 Vårt datum 1 (13) Södertälje kommun Ekgården-Örnstugan, Södertälje Teknisk PM Geoteknik : UTREDNING Stockholm den 5 oktober 2012 Grontmij AB Samhällsbyggnad, Geoteknik David Galbraith Teknikansvarig/handläggare

Läs mer

Geotekniskt PM 1. Översiktlig geoteknisk undersökning för detaljplan. Gullbranna 1:13 mfl, Halmstads kommun 2014-04-04

Geotekniskt PM 1. Översiktlig geoteknisk undersökning för detaljplan. Gullbranna 1:13 mfl, Halmstads kommun 2014-04-04 Geotekniskt PM 1 2014-04-04 Upprättad av: Sayle Shamun Granskad av: Sven-Åke Öhman Godkänd av: Fredrik Stenfeldt GEOTEKNISKT PM 1 Kund Sindeman Byggnads AB Att: Jon E Sindeman Propellervägen 4 B 183 62

Läs mer

SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning. Rapport. 2015-03-23 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand

SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning. Rapport. 2015-03-23 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning Rapport 2015-03-23 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning KUND

Läs mer

Väppeby, Bålsta, Håbo Kommun

Väppeby, Bålsta, Håbo Kommun Underlag till detaljplan Väppeby, Bålsta, Håbo PM Geoteknik och dagvatten Markförhållanden och grundläggning Stockholm Beställare: Smideman Arkitekter Structor Mark Stockholm AB Uppdragsansvarig: Anna

Läs mer

1 Bakgrund och syfte. Memory Hotel AB, via Structor Geoteknik AB Bo Jacobsson

1 Bakgrund och syfte. Memory Hotel AB, via Structor Geoteknik AB Bo Jacobsson 2018-12-13, s 1 (6) Memory Hotel AB, via Structor Geoteknik AB Bo Jacobsson Del av Hornafjord 3 Kista 1 Bakgrund och syfte Structor Miljöbyrån har på uppdrag av Memory Hotel AB (genom Structor Geoteknik

Läs mer

ATRIUM LJUNGBERG AB SICKLAÖN 346:1, NACKA

ATRIUM LJUNGBERG AB SICKLAÖN 346:1, NACKA OKTOBER 2013 ATRIUM LJUNGBERG AB SICKLAÖN 346:1, NACKA ADRESS COWI AB Solna Strandväg 78 171 54 Solna Sverige TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se PM GEOTEKNIK PLANERINGSUNDERLAG PROJEKTNR.

Läs mer

S we c o Ci vi l A B Org.nr 556507-0868 Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen

S we c o Ci vi l A B Org.nr 556507-0868 Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen SKISTAR AB Åre Kabinbaneområdet UPPDRAGSNUMMER: 2454591000 SAMMANSTÄLLNING AV TIDIGARE UTFÖRDA GEOTEKNISKA UTREDNINGAR UNDERLAG TILL DETALJPLAN ÖSTERSUND SWECO CIVIL AB ÖSTERSUND GEOTEKNIK 1 (7) S w e

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ny detaljplan för område norr om Storgatan, del av kvarteret Elefanten 1, Bjuvs kommun Dnr 2013.0127 Postadress Besöksadress Telefon Telefax Postgiro Bankgiro E-post Org.nr

Läs mer

Geo och miljö för 7 delområden Härnösands kommun

Geo och miljö för 7 delområden Härnösands kommun HÄRNÖSANDS KOMMUN Geo och miljö för 7 delområden Härnösands kommun FÖRHANDSKOPIA Sundsvall 2012-12-21 8. Lövudden 8.1 Allmän områdesbeskrivning, tidigare bebyggelse Det undersökta området är beläget längs

Läs mer

Upplands-Bro kommun Örnäs 1:1, Kungsängen Golf och Rekreation

Upplands-Bro kommun Örnäs 1:1, Kungsängen Golf och Rekreation Upplands-Bro kommun Örnäs 1:1, Kungsängen Golf och Rekreation PM Geoteknik PROJEKTERINGSUNDERLAG Upprättad 2010-05-28, reviderad 2010-05-31 Upprättad av: Mats Tidlund PM Geoteknik Kund Kungsängen Golf

Läs mer

Riktvärden i riskbedömningen Fördjupad riskbedömning - Platsspecifika riktvärden. Nätverket Renare Mark 19 mars 2002

Riktvärden i riskbedömningen Fördjupad riskbedömning - Platsspecifika riktvärden. Nätverket Renare Mark 19 mars 2002 Riktvärden i riskbedömningen Fördjupad riskbedömning - Platsspecifika riktvärden Nätverket Renare Mark 19 mars 2002 Innehåll Bakgrund Generella riktvärden Bakgrund Erfarenheter Behov av uppdatering Platsspecifika

Läs mer

Uppdrag: Medverkande. Revideringar. Tyréns AB. 253909, Geoteknik Kantgatan detaljplan. Titel på rapport: Markteknisk undersökningsrapport

Uppdrag: Medverkande. Revideringar. Tyréns AB. 253909, Geoteknik Kantgatan detaljplan. Titel på rapport: Markteknisk undersökningsrapport Uppdrag: 253909, Geoteknik Kantgatan detaljplan Titel på rapport: Markteknisk undersökningsrapport Status: Slutrapport Datum: 2014-03-13 Medverkande Beställare: Kontaktperson: Skellefteå kommun Jonas Johansson

Läs mer

Fiskvårdande åtgärder vid Flosjöhammare i Hällefors kommun

Fiskvårdande åtgärder vid Flosjöhammare i Hällefors kommun ARKEOLOGGRUPPEN AB RAPPORT 2015:55 ARKEOLOGISK UNDERSÖKNING I FORM AV SCHAKTNINGSÖVERVAKNING Fiskvårdande åtgärder vid Flosjöhammare i Hällefors kommun Fiskvårdande åtgärder, Flosjöhammare, Hällefors kommun,

Läs mer

2007-01-04 10083754. Rev. A 2007-06-20. Stugsund, fd impregnering Söderhamns kommun. Geoteknisk undersökning. PM. Handläggare: Mats Granström

2007-01-04 10083754. Rev. A 2007-06-20. Stugsund, fd impregnering Söderhamns kommun. Geoteknisk undersökning. PM. Handläggare: Mats Granström Stugsund, fd impregnering Söderhamns kommun Geoteknisk undersökning. PM Handläggare: Mats Granström WSP Samhällsbyggnad Norra Skeppargatan 11 803 20 Gävle Tel: 026-66 35 50 Fax: 026-66 35 60 WSP Sverige

Läs mer

Fältundersökning för att avgränsa föroreningen genomfördes den 30 april 2013. Provgropar grävdes i totalt 19 punkter med grävmaskin (Fig. 2).

Fältundersökning för att avgränsa föroreningen genomfördes den 30 april 2013. Provgropar grävdes i totalt 19 punkter med grävmaskin (Fig. 2). Motala kommun, Motala Datum: Bakgrund I området Hällalund/Olivehult i Borensberg, Motala kommun, håller Stadsbyggnadsenheten på att ta fram ett planförslag för nytt bostadsområde. Vid de geotekniska borrningar

Läs mer

Uppdrag nr. 14U24760. Dagvattenutredning. Kv. Diset Uppsala kommun. 2014-04-22 Rev. 2014-05-06 Rev. 2014-11-10.

Uppdrag nr. 14U24760. Dagvattenutredning. Kv. Diset Uppsala kommun. 2014-04-22 Rev. 2014-05-06 Rev. 2014-11-10. Uppdrag nr. 14U24760 Dagvattenutredning Kv. Diset Uppsala kommun 2014-04-22 Rev. 2014-05-06 Rev. 2014-11-10 www.bjerking.se Sida 2 (10) Uppdragsnamn Dagvattenutredning Kv. Diset Uppsala kommun Rikshem

Läs mer

Övre Bangården, Östersund - sammanfattning av miljöstatus samt rekommendation av fortsatt arbetsgång inkl. kostnader för dessa

Övre Bangården, Östersund - sammanfattning av miljöstatus samt rekommendation av fortsatt arbetsgång inkl. kostnader för dessa PM Sida: 1 (5) Affärsområde Vårt datum Vår beteckning Miljö och Vatten 2012-10-17 602817 Handläggare Ert datum Er beteckning Sofie Lücke PM Övre Bangården, Östersund - sammanfattning av miljöstatus samt

Läs mer

Förrådet 4, Sundsvalls kommun. Provtagningsplan. Sundsvall 2013-05-06. Mark- och exploateringsavdelningen. Astrid Göthe. Dnr SBN 2013-00107

Förrådet 4, Sundsvalls kommun. Provtagningsplan. Sundsvall 2013-05-06. Mark- och exploateringsavdelningen. Astrid Göthe. Dnr SBN 2013-00107 Förrådet 4, Sundsvalls kommun Sundsvall 2013-05-06 Mark- och exploateringsavdelningen Astrid Göthe Dnr SBN 2013-00107 Dnr SBN-2013-00107 Sida 2 (5) 1 Bakgrund och syfte Mitthem AB har begärt detaljplaneändring

Läs mer

PM Planeringsunderlag Geoteknik. Detaljplan för Kv Eol 2, Uddevalla 2014-08-13. Upprättad av: Charlotte Andersson Granskad av: Ulrika Isacsson

PM Planeringsunderlag Geoteknik. Detaljplan för Kv Eol 2, Uddevalla 2014-08-13. Upprättad av: Charlotte Andersson Granskad av: Ulrika Isacsson Geoteknik Detaljplan för Kv Eol 2, Uddevalla 2014-08-13 Upprättad av: Charlotte Andersson Granskad av: Ulrika Isacsson Geoteknik Detaljplan för Kv Eol 2, Uddevalla Kund Länsförsäkringar i Göteborg och

Läs mer

PM Geoteknik Kv. Flugsvampen 1 Lidköpings Kommun

PM Geoteknik Kv. Flugsvampen 1 Lidköpings Kommun PM Geoteknik Kv. Flugsvampen 1 Lidköpings Kommun Datum: 2015-01-15 Rev. Datum: Uppdragsnummer: 515-794 Upprättad av: Peter Nilsson, Johan Ericsson BG&M Konsult AB, Rådmansgatan 24, 541 45 Skövde Kv. Flugsvampen

Läs mer

Avloppsansökan. Anvisningar till ansökningsblankett

Avloppsansökan. Anvisningar till ansökningsblankett Avloppsansökan Anvisningar till ansökningsblankett Detta dokument innehåller upplysningar som är tänkta att utgöra ett stöd för att fylla i avloppsansökan. Du hittar utförligare information om varje punkt

Läs mer

STENHÖGA 1 PARKERINGSHUS

STENHÖGA 1 PARKERINGSHUS PM GEOTEKNIK STENHÖGA 1 PARKERINGSHUS 2013-10-21 Uppdrag: 246422, Processledning kv Stenhöga, Ny detaljplan Titel på rapport: PM Geoteknik Status: Projekteringsunderlag Datum: 2013-10-21 Medverkande Beställare:

Läs mer

SLÅNBÄRSVÄGEN PM. Översiktlig geoteknisk utredning PLANERINGSUNDERLAG

SLÅNBÄRSVÄGEN PM. Översiktlig geoteknisk utredning PLANERINGSUNDERLAG UPPLANDS VÄSBY KOMMUN SLÅNBÄRSVÄGEN PM. Översiktlig geoteknisk utredning PLANERINGSUNDERLAG 2009-12-11 Upprättad av: Göran Bard WSP Uppdrag 10129907 UPPLANDS VÄSBY KOMMUN SLÅNBÄRSVÄGEN PM. Översiktlig

Läs mer

Västerråda 2:25 m.fl Mellerud Detaljplan Geoteknik Utvärderingar, beräkningar och bedömningar PM 2011-11-03 Arb.nr: U11084

Västerråda 2:25 m.fl Mellerud Detaljplan Geoteknik Utvärderingar, beräkningar och bedömningar PM 2011-11-03 Arb.nr: U11084 Västerråda 2:25 m.fl Mellerud Detaljplan Geoteknik Utvärderingar, beräkningar och bedömningar PM 2011-11-03 Arb.nr: U11084 Uddevalla 2011-11-03 Bohusgeo AB Tobias Thorén Uppdragsansvarig tobias@bohusgeo.se

Läs mer

Återvinningsstation invid Ljungatorp

Återvinningsstation invid Ljungatorp uv öst rapport 2008:25 arkeologisk utredning, etapp 2 Återvinningsstation invid Ljungatorp Tegellöten 1:1 S:t Pers socken Vadstena kommun Östergötland Dnr 421-3178-2007 Linus Hagberg uv öst rapport 2008:25

Läs mer

Genomförandebeskrivning - antagandehandling

Genomförandebeskrivning - antagandehandling KS08.865 Detaljplan för del av fastigheten Hjällsnäs 5:6, Skola i Gråbo, i Lerums kommun samt upphävande av detaljplan S4 Genomförandebeskrivning - antagandehandling SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD Mark- och projektenheten

Läs mer

URSVIK DELOMRÅDE 2 SUNDBYBERG STORA URSVIK KB UNDERLAG FÖR DETALJPLANEARBETE PLANERINGSUNDERLAG MARS 2014 PM 1 GEOTEKNIK

URSVIK DELOMRÅDE 2 SUNDBYBERG STORA URSVIK KB UNDERLAG FÖR DETALJPLANEARBETE PLANERINGSUNDERLAG MARS 2014 PM 1 GEOTEKNIK MARS 2014 STORA URSVIK KB URSVIK DELOMRÅDE 2 ADRESS COWI AB Solna Strandväg 78 171 54 Solna Sverige TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se SUNDBYBERG UNDERLAG FÖR DETALJPLANEARBETE PM 1 GEOTEKNIK

Läs mer

Geoteknisk utredning inför nyetablering av bostäder i Norsborg, Botkyrka kommun.

Geoteknisk utredning inför nyetablering av bostäder i Norsborg, Botkyrka kommun. Grap Geoteknisk utredning inför nyetablering av bostäder i Norsborg, Teknisk PM, Geoteknik Geosigma AB Göteborg 2011-11-04 Åsa Bergh Uppdragsnr SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Lars Nilsson

Läs mer

Kompletterande Startpromemoria för planläggning av område vid kv Orkanen och kv Tjockan i stadsdelen Björkhagen (160 studentlägenheter)

Kompletterande Startpromemoria för planläggning av område vid kv Orkanen och kv Tjockan i stadsdelen Björkhagen (160 studentlägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-03-22 Handläggare: Inge Almqvist Tfn 08-508 27 382 Till Stadsbyggnadsnämnden Kompletterande Startpromemoria för planläggning av område

Läs mer

BESKRIVNING som tillhör detaljplan för område öster om SVÅGERTORPS STATION i Hyllie i Malmö

BESKRIVNING som tillhör detaljplan för område öster om SVÅGERTORPS STATION i Hyllie i Malmö 2011-03-02 Dp 5063 BESKRIVNING som tillhör detaljplan för område öster om SVÅGERTORPS STATION i Hyllie i Malmö HANDLINGAR Planhandlingarna omfattar plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning,

Läs mer

ÖSTERSUNDS KOMMUN STORSJÖSTRAND MILJÖTEKNISK M ARKUND ERSÖKNING. Undersökningsområde. Östersund 2008-01-10 SWECO VIAK.

ÖSTERSUNDS KOMMUN STORSJÖSTRAND MILJÖTEKNISK M ARKUND ERSÖKNING. Undersökningsområde. Östersund 2008-01-10 SWECO VIAK. ÖSTERSUNDS KOMMUN STORSJÖSTRAND MILJÖTEKNISK M ARKUND ERSÖKNING Undersökningsområde Östersund 2008-01-10 SWECO VIAK AB Norra regionen Uppdragsnummer 1644249000 ra02s 2000-03-30 SWECO VIAK Ringvägen 2,

Läs mer

Introduktion till MIFO Fas 1

Introduktion till MIFO Fas 1 Fredrik Sandberg Andreas Rehn Pär Nilsson Postadress 551 86 Jönköping Besöksadress Hamngatan 4 Tfn 036-39 50 00 Fax 036-12 15 58 E-post lansstyrelsen@f.lst.se www.f.lst.se Postgiro 3 51 76-7 036-39 50

Läs mer

x xx xx x (I) DAGSLJUS POTENTIAL VALLA PARK KLIMATSTUDIE 2016 04 25

x xx xx x (I) DAGSLJUS POTENTIAL VALLA PARK KLIMATSTUDIE 2016 04 25 (I) AGSLJUS POTENTIAL VS (%) 00 TEST : VS iagrammet visar den andel av himmelsljuset frän en IE Overcast Sky (mulen himmel) och som träffar respektive fasad. Ett löst antagande kan därefter göras att fönster

Läs mer

FÄRGAREN 3, KRISTIANSTAD

FÄRGAREN 3, KRISTIANSTAD PM GEOTEKNIK FÄRGAREN 3, KRISTIANSTAD 2013-07-01 Innehållsförteckning 1 Objekt... 4 2 Ändamål... 4 3 Underlag för PM... 5 4 Befintliga förhållanden... 5 5 Geotekniska förhållanden... 5 6 Hydrogeologiska

Läs mer

I5 KASERNOMRÅDE, MARKMILJÖBEDÖMNING

I5 KASERNOMRÅDE, MARKMILJÖBEDÖMNING Fältjägaren Fastigheter AB I5 KASERNOMRÅDE, MARKMILJÖBEDÖMNING 2007-03-05 SWECO VIAK AB Norra regionen Bild från www.ostersund.se ra01s 2005-11-11 Uppdragsnummer 1644211000 SWECO VIAK Ringvägen 2, 831

Läs mer

Vadstena Fastighets AB Asylen 10 och Vadstena 2:1, Vadstena

Vadstena Fastighets AB Asylen 10 och Vadstena 2:1, Vadstena VADSTENA KOMMUN Bygg- och miljönämnden 2015-06-08 Dnr Hid P 2012-5 Datum: 2015-05-25 Rev. Datum: 2015-06-08 (A) Uppdragsnummer: 515-859 Upprättad av: Johan Ericsson, Fredrik Wolff Innehåll 1 Bakgrund...

Läs mer

Bostäder vid Vällkullevägen inom Kullbäckstorp 2:2 mfl. Bahatin Gündüz 010 505 47 81 bahatin.gunduz@afconsult.com

Bostäder vid Vällkullevägen inom Kullbäckstorp 2:2 mfl. Bahatin Gündüz 010 505 47 81 bahatin.gunduz@afconsult.com Härryda kommun Bostäder vid Vällkullevägen inom Kullbäckstorp 2:2 mfl. Teknisk PM Geoteknik Underlag för detaljplan 2012-06-29 Handläggare: i samråd med: Bahatin Gündüz 010 505 47 81 bahatin.gunduz@afconsult.com

Läs mer

Lilla Essingen Geoteknik och Markmiljö för Lilla Essingens västra del

Lilla Essingen Geoteknik och Markmiljö för Lilla Essingens västra del Ramböll Sverige AB Exploateringskontoret Lilla Essingen Geoteknik och Markmiljö för Lilla Essingens västra del Förundersökning Stockholm 2008 07 10 Exploateringskontoret Lilla Essingen, Kv.Primus Geoteknik

Läs mer

GEOTEKNISK RAPPORT. Torparängen, Växjö UPPDRAGSNUMMER 2293170 VÄXJÖ KOMMUN, PLANERINGSKONTORET ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING

GEOTEKNISK RAPPORT. Torparängen, Växjö UPPDRAGSNUMMER 2293170 VÄXJÖ KOMMUN, PLANERINGSKONTORET ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING VÄXJÖ KOMMUN, PLANERINGSKONTORET Torparängen, Växjö UPPDRAGSNUMMER 2293170 ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING SWECO CIVIL AB VÄXJÖ MARTIN HOLMBERG ANDERS PETERSSON Innehållsförteckning 1 Uppdrag 3 1.1

Läs mer

Blankett A Administrativa uppgifter

Blankett A Administrativa uppgifter Blankett A Administrativa uppgifter Sid 1 (19) Objekt Upprättad (namn) Per Sander (datum) 2008-02-25 IDnr F1080-0098 Kommun Karlskrona Senast reviderad (namn) Anna Nilsson, WSP (datum) 2016-03-15 Inventeringens

Läs mer

PM-GEOTEKNIK. Karlstad. Kv. Plinten 1 Nybyggnation av bostäder KARLSTADS KOMMUN KARLSTAD GEOTEKNIK

PM-GEOTEKNIK. Karlstad. Kv. Plinten 1 Nybyggnation av bostäder KARLSTADS KOMMUN KARLSTAD GEOTEKNIK PM-GEOTEKNIK KARLSTADS KOMMUN Karlstad. Kv. Plinten 1 Nybyggnation av bostäder UPPDRAGSNUMMER 2335890 GEOTEKNISK UNDERSÖKNING MED AVSEEDNDE PÅ GRUNDLÄGGNING - PROJEKTERINGSUNDERLAG 2015-08-10 KARLSTAD

Läs mer

Undersökning av förorenade områden i Ankarsrum Avseende metall- och tjärföroreningar

Undersökning av förorenade områden i Ankarsrum Avseende metall- och tjärföroreningar Undersökning av förorenade områden i Ankarsrum Avseende metall- och tjärföroreningar Bakgrund Ramböll Sverige AB har på uppdrag av Västerviks kommun utfört en undersökning av föroreningar i marken i villaområdet

Läs mer

Syfte. Riskvärdering - Kartläggning av metodik och erfarenheter

Syfte. Riskvärdering - Kartläggning av metodik och erfarenheter Riskvärdering - Kartläggning av metodik och erfarenheter Yvonne Andersson-Sköld, Jenny Norrman, Karin Kockum Statens geotekniska institut (SGI) Syfte Kartläggning av tillämpade metoder, internationella

Läs mer

MARIESTADS KOMMUN SUND 1:1 DETALJPLAN ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING PM GEOTEKNIK. Örebro 2010-06-14. WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro

MARIESTADS KOMMUN SUND 1:1 DETALJPLAN ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING PM GEOTEKNIK. Örebro 2010-06-14. WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro Uppdragsnr. 10135540 MARIESTADS KOMMUN SUND 1:1 DETALJPLAN ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING PM GEOTEKNIK Örebro 2010-06-14 WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro Lars O Johansson tfn; 019/17 89 50

Läs mer

Kv Geten 2, Falköping Detaljplan Falköpings kommun. Markteknisk undersökningsrapport (MUR) Geoteknik. Göteborg 2015-06-24. Structor Mark Göteborg AB

Kv Geten 2, Falköping Detaljplan Falköpings kommun. Markteknisk undersökningsrapport (MUR) Geoteknik. Göteborg 2015-06-24. Structor Mark Göteborg AB Kv Geten 2, Falköping Detaljplan Falköpings kommun Markteknisk undersökningsrapport (MUR) Geoteknik Göteborg 2015-06-24 Structor Mark Göteborg AB Projektbenämning: Uppdragsansvarig: Handläggare: Granskad

Läs mer

E4 Stockholm Uppsala, Trafikplats Måby

E4 Stockholm Uppsala, Trafikplats Måby TEKNISKT PM GEOTEKNIK E4 Stockholm Uppsala, Trafikplats Måby Sigtuna Kommun, Stockholms Län Arbetsplan, Utställelsehandling 2011-11-18 Projektnummer: 8447022 Dokumenttitel: Tekniskt PM Geoteknik Skapat

Läs mer

TEKNISK PM GEOTEKNIK OCH MILJÖTEKNIK Utredning inför detaljplan

TEKNISK PM GEOTEKNIK OCH MILJÖTEKNIK Utredning inför detaljplan VARBERGS KOMMUN FALKENBÄCK 25 TEKNISK PM GEOTEKNIK OCH MILJÖTEKNIK Utredning inför detaljplan 2015-01-16 ÅF-Infrastructure AB Grafiska vägen 2, Box 1551 SE-401 51 Göteborg Telefon +46 10 505 00 00. Fax

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Morängsvägen Nusnäs, Mora kommun, Dalarnas län. T i l l ä g g t i l l P L A N B E S K R I V N I N G. Handlingar. Ändring, del av detaljplan Dp 206 vid

Morängsvägen Nusnäs, Mora kommun, Dalarnas län. T i l l ä g g t i l l P L A N B E S K R I V N I N G. Handlingar. Ändring, del av detaljplan Dp 206 vid Underrättelsehandling Dnr: BN 2013/8 215 Ändring, del av detaljplan Dp 206 vid Morängsvägen Nusnäs, Mora kommun, Dalarnas län T i l l ä g g t i l l P L A N B E S K R I V N I N G oktober 2013 Handlingar

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för Erikstorp m fl TYFTET Bollebygds Kommun, Västra Götalands län 1: Antagandehandling 2010-01-26 Detaljplan för Erikstorp m fl, TYFTET GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Inledning

Läs mer

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Jens Hagberg 010-240 51

Läs mer

Efterbehandling av förorenade områden i Sverige

Efterbehandling av förorenade områden i Sverige Efterbehandling av förorenade områden i Sverige Seminarium föroreningar vid båtuppläggningsplatser Stockholms universitet 2013-02-03 Erika Skogsjö, Anna Isberg, Naturvårdsverket Disposition Hur ser det

Läs mer

Mulsta bytomt. Arkeologisk förundersökning i avgränsande syfte, av RAÄ 563:1 inom Mulsta 2:3, Västerhaninge socken och Haninge kommun, Södermanland

Mulsta bytomt. Arkeologisk förundersökning i avgränsande syfte, av RAÄ 563:1 inom Mulsta 2:3, Västerhaninge socken och Haninge kommun, Södermanland Mulsta bytomt Arkeologisk förundersökning i avgränsande syfte, av RAÄ 563:1 inom Mulsta 2:3, Västerhaninge socken och Haninge kommun, Södermanland Rapport 2010:13 Åsa Berger Mulsta bytomt Arkeologisk

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Innertavle 17:3 inom Tavleliden i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheten Innertavle 17:3 inom Tavleliden i Umeå kommun, Västerbottens län Planbeskrivning Sida 1 av 5 Diarienummer: BN-2014/01902 Datum: 2014-12-22 Handläggare: Sigrid Segerström för fastigheten Innertavle 17:3 inom Tavleliden i, Västerbottens län HANDLINGAR - Plankarta med

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Förslag på översiktlig miljöteknisk markundersökning, MIFO-objekt, Börjetulls planområde

Förslag på översiktlig miljöteknisk markundersökning, MIFO-objekt, Börjetulls planområde Programförslag Förslag på översiktlig miljöteknisk markundersökning, MIFO-objekt, Börjetulls planområde 2018-03-19 1. Inledning I arbetet med detaljplan för Börjetulls planområde ska en MKB arbetas fram.

Läs mer

REPORT. PM Miljöteknik. Del av fastigheterna Bua 4:94, Bua 10:108 och Bua 10:248. Ändrad detaljplan 2014-11-19. ÅF-Infrastructure AB

REPORT. PM Miljöteknik. Del av fastigheterna Bua 4:94, Bua 10:108 och Bua 10:248. Ändrad detaljplan 2014-11-19. ÅF-Infrastructure AB Author Elisabet Pennman Phone +46 10 505 31 63 Mobile +46725332561 E-mail elisabet.pennman@afconsult.com Date 2014-11-19 Project ID 701157 Client Varbergs kommun Del av fastigheterna Bua 4:94, Bua 10:108

Läs mer

Söderkaj, Halmstad HSB. Redovisning av utförda avhjälpandeåtgärder (in situ sanering) på Söderkaj 2009-12-01

Söderkaj, Halmstad HSB. Redovisning av utförda avhjälpandeåtgärder (in situ sanering) på Söderkaj 2009-12-01 Söderkaj, Halmstad HSB Redovisning av utförda avhjälpandeåtgärder (in situ sanering) på Söderkaj 2009-12-01 2 (10) INNEHÅLL 1 SAMMANFATTNING 3 2 BAKGRUND / HISTORIK 4 3 GENOMFÖRDA UNDERSÖKNINGAR 4 3.1

Läs mer

PM/ GEOTEKNIK Uppdrags nr: 112-163 Datum: 2012-09-27

PM/ GEOTEKNIK Uppdrags nr: 112-163 Datum: 2012-09-27 PM/ GEOTEKNIK Uppdrags nr: 112-163 Datum: 2012-09-27 INFÖR NY DETALJPLAN HEDVIGSBORG 1:2 BORÅS STAD Rev: Datum: TELLSTEDT I GÖTEBORG AB Avd geoteknik och mätteknik Handläggare: Jörgen Jonasson Tel 031-723

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Antagen av KF 25 mars 2014 Laga kraft 23 april 2014

ANTAGANDEHANDLING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Antagen av KF 25 mars 2014 Laga kraft 23 april 2014 Datum Diarienr 2014-01-28 KS/2011:6 Antagen av KF 25 mars 2014 Laga kraft 23 april 2014 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för bro över Säveån, Yllegatan - Stationsvägen. Partille 13:7, 11:7 m fl. Partille kommun,

Läs mer

STENUNGSUNDS KOMMUN NÖSNÄS 1:89 M.FL. Detaljplan. Geoteknisk utredning

STENUNGSUNDS KOMMUN NÖSNÄS 1:89 M.FL. Detaljplan. Geoteknisk utredning STENUNGSUNDS KOMMUN NÖSNÄS 1:89 M.FL. Detaljplan Geoteknisk utredning Markteknisk undersökningsrapport (MUR) Göteborg 2015-10-09 Ärendenr. 15-221 Handläggare David Scherman/Mattias Magnusson GEO-gruppen

Läs mer

Utlåtande 1. Hur samrådet har bedrivits. Detaljplan för bostäder på Fursten Norra 3 Liljeholmen Jönköpings kommun

Utlåtande 1. Hur samrådet har bedrivits. Detaljplan för bostäder på Fursten Norra 3 Liljeholmen Jönköpings kommun Granskningshandling 2 2014-06-12 Dnr: 2013:134 Detaljplan för bostäder på Fursten Norra 3 Liljeholmen Jönköpings kommun Utlåtande 1 Hur samrådet har bedrivits Samråd Detaljplanen har utarbetats av stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten

Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten 2013-06-14 Uppdrag Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten Uppdragsledare Anna Sorelius Datum 2014-12-15 Uppdragsnummer 1210188100 Upprättad av Anna Sorelius

Läs mer

RAPPORT. Kil, Södra Hannäs 1:46 SBK VÄRMLAND AB SWECO CIVIL AB KARLSTAD GEOTEKNIK GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR UPPRÄTTANDE AV DETALJPLAN

RAPPORT. Kil, Södra Hannäs 1:46 SBK VÄRMLAND AB SWECO CIVIL AB KARLSTAD GEOTEKNIK GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR UPPRÄTTANDE AV DETALJPLAN RAPPORT SBK VÄRMLAND AB Kil, Södra Hannäs 1:46 UPPDRAGSNUMMER 2335882000 GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR UPPRÄTTANDE AV DETALJPLAN 2015-06-17 SWECO CIVIL AB KARLSTAD GEOTEKNIK EVA-LENA ERIKSSON repo002.docx

Läs mer

MIFO-fas 2 undersökning

MIFO-fas 2 undersökning Länsstyrelsen i Värmlands län Gerrud 4:2, F.d. Holmstrands plåtindustri, Karlstad kommun MIFO-fas 2 undersökning 2010-10-14 2010-10-14 2-0904-0241 14016-302 Datum: 2010-10-14 Uppdragsansvarig: Kristina

Läs mer

11860 Södra Ekkällan kv 6 & 9, Linköping Trafikbullerutredning

11860 Södra Ekkällan kv 6 & 9, Linköping Trafikbullerutredning Projektrapport Infrastruktur Byggnad Industri 11860 Södra Ekkällan kv 6 & 9, Linköping Rapport 11860-16030800.doc Antal sidor: 6 Bilagor: 4 Uppdragsansvarig Jönköping 2016-03-08 k:\lime easy\dokument\11860\11860-16030800.doc

Läs mer

PM Geoteknik/miljöteknik-planeringsunderlag Malmgata 3-5, Varbergs kommun

PM Geoteknik/miljöteknik-planeringsunderlag Malmgata 3-5, Varbergs kommun PM Geoteknik/miljöteknik-planeringsunderlag Malmgata 3-5, Varbergs kommun 2015-11-26 Upprättad av: Madelene Markusson/Camilla Friberg Granskad av: Fredrik Stenfeldt Godkänd av: Madelene Markusson PM 1

Läs mer

VÄG E18 Busshållplatser, norr om trafikplats Danderyds kyrka

VÄG E18 Busshållplatser, norr om trafikplats Danderyds kyrka Tekniskt PM Geoteknik VÄG E18 Busshållplatser, norr om trafikplats Danderyds kyrka Danderyds Kommun, Stockholms Län UTSTÄLLELSEHANDLING 2012-04-01 Uppdragsnummer: 107294 Dokumenttitel: Projekterings PM

Läs mer

1. Angående motion om julgran

1. Angående motion om julgran Styrelsens kommentarer med anledning av skrivelse från Marianne Gylling, 38 B, avseende kritik mot vissa av styrelsens beslut (Marianne Gyllings skrivelse bifogas) Marianne Gylling har i sin skrivelse

Läs mer

Väg 169/723 Vallhamnskorset

Väg 169/723 Vallhamnskorset VÄGPLAN, GRANSKNINGSHANDLING Väg 169/723 Vallhamnskorset Tjörns kommun, Västra Götalands län TEKNISK PM, GEOTEKNIK 2013-11-29 : 2 (8) Objektdata Vägnummer 169/723 Objektnamn Vallhamnskorset Objektnummer

Läs mer

Provtagningsplan. Provtagningsplan. Förberedelser och planering inför provtagningsplan. Kristina Haglund, SGI. Innehåll

Provtagningsplan. Provtagningsplan. Förberedelser och planering inför provtagningsplan. Kristina Haglund, SGI. Innehåll Provtagningsplan Kristina Haglund, SGI Länsstyrelsen Örebro 11-05-25 1 Provtagningsplan - Vad är r sytet med undersökningen Innehåll ll: Kvalitetsnivå Planritning med provpunkter och ev. reerenspunkter

Läs mer

DOKUMENTNUMMER: GEO-PM-001 DATUM:

DOKUMENTNUMMER: GEO-PM-001 DATUM: DOKUMENTNUMMER: GEO-PM-001 DATUM: Utrednings PM/Geoteknik Beställare Håbo kommun GRANSKNINGSHANDLING www.reinertsen.se Reinertsen Sverige AB Hälsingegatan 43 113 31 STOCKHOLM Tel 010-211 50 00 Fax 010-211

Läs mer

PM Geoteknik 160304 Grubbagården 2 Skövde Kommun

PM Geoteknik 160304 Grubbagården 2 Skövde Kommun PM Geoteknik 160304 Grubbagården 2 Skövde Kommun Datum: 2016-03-04 Rev. Datum: Uppdragsnummer: 616-1056 Upprättad av: Granskad av: Peter Nilsson, Emil Svahn Johan Ericsson BG&M Konsult AB, Rådmansgatan

Läs mer

Datum: 2015-03-27 10208783. Söderholma AB Kv Broccolin. Geoteknisk undersökning. PM

Datum: 2015-03-27 10208783. Söderholma AB Kv Broccolin. Geoteknisk undersökning. PM Datum: 2015-03-27 10208783 Söderholma AB Kv Broccolin Geoteknisk undersökning. PM Upprättad av: Henrik Kristoffersson Granskare: David Harrysson WSP Samhällsbyggnad Norra Skeppargatan 11 803 20 Gävle Tel:

Läs mer

Klocktornet 36, Gärdet 1:3 m.fl., Kungälv

Klocktornet 36, Gärdet 1:3 m.fl., Kungälv Klocktornet 36, Gärdet 1:3 m.fl., Kungälv Kungälvs Kommun Geoteknisk PM, projekteringsunderlag Beställare: Kungälvs Kommun Stadshuset 442 81 Kungälv Beställarens representant: Maria Lejdebro Konsult: Uppdragsledare

Läs mer

Arkeologisk förundersökning. Berthåga 11:33 Bondkyrko socken Uppsala kommun Uppland. Hans Göthberg

Arkeologisk förundersökning. Berthåga 11:33 Bondkyrko socken Uppsala kommun Uppland. Hans Göthberg Arkeologisk förundersökning Berthåga 11:33 Bondkyrko socken Uppsala kommun Uppland Hans Göthberg Rapport 2002:09, avdelningen för arkeologiska undersökningar Utgivning och distribution: Upplandsmuseet

Läs mer

Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun

Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun Upprättat: Mikael Pyyny, Hifab AB Granskat: Åsa Sand, Hifab AB Datum: 2006-08-21 Uppdragsnummer: 310 893 Envipro

Läs mer