MIFO-fas 2 undersökning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MIFO-fas 2 undersökning"

Transkript

1 Länsstyrelsen i Värmlands län Gerrud 4:2, F.d. Holmstrands plåtindustri, Karlstad kommun MIFO-fas 2 undersökning

2 Datum: Uppdragsansvarig: Kristina Haglund Diarienr: Uppdragsnr: (25) q:\krihag\krihag ramavtal värmlands län \302 - holmstrands plåtindustri\rapporter\mifo fas 2_holmstrands plåtindustri_101013_ändringar.docutskrivet:

3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 SAMMANFATTNING UPPDRAG OCH SYFTE OMRÅDESBESKRIVNING Allmänt Jordlagerföljd och topografi Hydrogeologi Markanvändning HISTORIK KLORERADE ALIFATERS EGENSKAPER UTFÖRANDE Tidigare undersökningar Potentiella föroreningar och föroreningskällor Fältundersökning och metoder Allmänt Grundvatten Jord Ytvatten Porgas Laboratorieanalyser Avvikelser från provtagningsplan RESULTAT Fältindikationer samt PID- och XRF-mätning Analysresultat Grundvatten Jord Ytvatten Porgas UTVÄRDERING FÖRENKLAD RISKBEDÖMNING Föroreningarnas farlighet Föroreningsnivå Spridningsförutsättningar och spridning Känslighet och skyddsvärde Samlad riskbedömning FÖRSLAG TILL FORTSATT ARBETE ÖVERSIKTLIGT BEHOV AV ÅTGÄRDER REFERENSER Bilagor 1. Situationsritning 2. Fältprotokoll - jordprovtagning 3. Fältprotokoll grundvattenrör 4. Sammanställning över XRF-resultat 5. Sammanställning av analysresultat 5A (grundvatten), 5B (jord) och 5C (ytvatten) 6. Analysprotokoll 6A (grundvatten och ytvatten), 6B (jord), och 6C (porgas) 3 (25) q:\krihag\krihag ramavtal värmlands län \302 - holmstrands plåtindustri\rapporter\mifo fas 2_holmstrands plåtindustri_101013_ändringar.doc Utskrivet:

4 SAMMANFATTNING En MIFO fas 2 undersökning har utförts på f.d. Holmstrands plåtindustri i Vålberg, Karlstad kommun, för att undersöka föroreningsförekomst i grundvatten, mark, ytvatten och porgas. Markanvändningen klassificeras som MKM, mindre känslig markanvändning. Holmstrands plåtindustri hade sin verksamhet på fastigheten mellan år 1965 och Industrin tillverkade bl.a. olika typer av triavfettningsapparater. Trikloreten användes dels för att provköra triavfettningsapparaterna och dels för ytbehandling i verkstaden, enligt historiska uppgifter. Trikloreten förvarades i en ovanjordisk cistern utomhus (1500 l). Även plåtarbeten och ytbehandling av metaller förekom i verksamheten. Fältundersökningen har omfattat installation av grundvattenrör i sex punkter, jordprovtagning i samband med installationen i sex punkter, ytvattenprovtagning i två punkter samt provtagning av porgas i tre punkter. Undersökningen visade att klorerade lösningsmedel förekommer i grund- och ytvatten samt i porluften. Även i ett av jordproverna påvisades tetrakloreten och trikloreten. Övriga ämnen såsom metaller, oljekolväten, PCB och cyanid har inte detekterats eller har påvisats i låga halter. I ett grundvattenrör (GV3) påvisades mycket höga halter av tetrakloreten, trikloreten, cis 1,2-dikloreten samt vinylklorid. I övriga grundvattenrör påvisades betydligt lägre halter av klorerade lösningsmedel. I ett av ytvattenproverna påvisades en allvarlig föroreningsnivå av trikloreten. I porgasen påvisades främst tetrakloreten och trikloreten. I ett första skede har en försiktig och konservativ tolkning gjorts av resultaten från porgasmätningen som visar att inomhusluften kan innehålla tetrakloreten och trikloreten. Inomhusmätningar har dock inte gjorts. Spridningsförutsättningarna från grundvattnet till ytvattnet bedöms som mycket stor eftersom en spridning har påvisats. Däremot är bedömningen att det täta lerlagret under fyllningen hindrar en fortsatt spridning av klorerade alifater i vertikalled. Förekomsten i ytvattnet ökar risken för exponering för människor och miljö, vilket är allvarligt. Även spridningsförutsättningarna för gaser från grundvattnet till inomhusluften i byggnaden bedöms som stor till mycket stor. Den samlade riskbedömningen är att Holmstrands plåtindustri, precis som tidigare, ska klassas som riskklass 1, mycket stor risk. SGI bedömer att fördjupade undersökningar i form av en huvudstudie bör utföras för att få en bättre uppfattning om utbredning och omfattning av föroreningssituationen. Provtagning inomhus rekommenderas att utföras, både i inomhusluften och under bottenplattan. 4 (25) q:\krihag\krihag ramavtal värmlands län \302 - holmstrands plåtindustri\rapporter\mifo fas 2_holmstrands plåtindustri_101013_ändringar.doc Utskrivet:

5 UPPDRAG OCH SYFTE SGI har fått i uppdrag av Länsstyrelsen i Värmlands län att utföra en miljöteknisk markundersökning motsvarande MIFO fas 2 vid f.d. Holmstrands plåtindustri i Vålberg, Karlstad kommun. Objektet är klassad som riskklass 1 enligt MIFO-metodiken. Syftet med uppdraget är att genomföra en MIFO fas 2 undersökning som ska utgöra ett underlag för en riskklassning enligt Naturvårdsverkets metodik för inventering av förorenade områden (NV 4918). Undersökningen syftar till att klarlägga följande: Vilka föroreningar som finns i jord, grundvatten, porgas och ytvatten samt föroreningsnivåer Spridningsförutsättningar Risken för negativa effekter för människor som bor, arbetar på eller besöker området Riskklass enligt MIFO-metodiken Översiktligt behov av åtgärder Behov av kompletterande undersökningar 3 OMRÅDESBESKRIVNING 3.1 Allmänt F.d. Holmstrands plåtindustri ligger på fastigheten Gerrud 4:2 som är belägen i norra utkanten av samhället Vålberg, se Figur 1. Vålberg ligger ca 15 km väster om Karlstad. Storleken på fastigheten är ca 2,6 ha och byggnader utgör ca hälften av denna yta. Idag används byggnaden som lagerlokal. Fastigheten angränsar till ett bostadsområde i sydväst. Ett järnvägsspår går längs den norra fastighetsgränsen. Ca m söder om Gerrud 4:2 rinner Norsälven. Söder om Norsälven finns ett större område som är klassat som ett Riksintresse för rörligt friluftsliv. Större delen av fastighetens yta är asfalterad. 5 (25) q:\krihag\krihag ramavtal värmlands län \302 - holmstrands plåtindustri\rapporter\mifo fas 2_holmstrands plåtindustri_101013_ändringar.doc Utskrivet:

6 Figur 1 N F.d. Holmstrands plåtindustri (inringad i bild) ligger i utkanten av samhället Vålberg.(källa Jordlagerföljd och topografi Enligt jordartskartan (SGU, Ca nr 38) består jordarten av lera i den norra delen av fastigheten, och söderut på fastigheten förekommer älvgrus. Vid fältundersökningen noterades fyllning ner till ca 0,5-0,7 m under markytan. Fyllningen bestod av grusig sand och underlagrades av lerig silt. Ytterligare någon meter ner övergick silt till lera. Vid en provpunkt (GV6, se bilaga 1) utfördes sondering ner till ca 12 m för att undersöka om det fanns något undre vattenförande jordlager. Ingen förändring i jordlagerföljden noterades dock. Lera förekom ner till 12 m under markytan. Topografin på fastigheten är flack. Bäcken som ligger syd-sydväst om fastigheten ligger i en djupare fåra. 3.3 Hydrogeologi Totalt sex grundvattenrör installerades på området. En situationsplan över fastigheten finns i bilaga 1, i vilken grundvattenrörens placering har markerats. Avvägning av grundvattenrören utfördes mot en fixpunkt och information om rörlängd och filterdjup redovisas i bilaga 3. Vid installationen av grundvattenrören noterades fuktig jord vid ca 1,7-2,1 m under markytan. Det var dålig tillrinning till rören men en vecka senare noterades en vattenyta i rören ca 0,7-1,4 m under markytan. De uppmätta grundvattennivåerna visar att grundvattenströmningen är riktad mot syd-sydväst. Vattenspegeln i den närliggande bäcken ligger ca 1 m lägre än grundvattennivån i de närliggande rören GV5 och GV6. Bäcken mynnar ut till den större Norsälven i söder. 6 (25) q:\krihag\krihag ramavtal värmlands län \302 - holmstrands plåtindustri\rapporter\mifo fas 2_holmstrands plåtindustri_101013_ändringar.doc Utskrivet:

7 Grundvattengradienten uppgick till 0,06-0,2 % vid fältundersökningen. Tillrinningen i GV4 var dålig och den uppmätta grundvattennivån i detta rör bedöms som osäker. Enligt SGU:s brunnsarkiv finns det inga brunnar i närheten (< 200 m). 3.4 Markanvändning Markanvändningen klassificeras som MKM, mindre känslig markanvändning, eftersom det är en industrifastighet och människor vistas deltid på området. 4 HISTORIK Den historiska informationen är hämtad från MIFO fas 1 undersökningen (F , 2003 rev. 2007) om inget annat uppges. På situationsritningen i bilaga 1 har en del av den historiska informationen ritats in. Holmstrands plåtindustri hade sin verksamhet på fastigheten mellan år 1965 och Innan dess var fastigheten obebyggd, vilket en flygbild från 1960 visar, och användes sannolikt som jordbruksmark. Lokalerna har byggts ut i olika omgångar. År 1983 uppgick den totala verkstadsytan till 1,3 ha. Utbyggnaderna har främst skett mot nordväst. Holmstrands plåtindustri tillverkade bl.a. olika typer av triavfettningsapparater. Under år 1965 till något år in på 1980-talet tillverkades ca 200 triavfettningsapparater per år. För övrigt tillverkades bl.a. maskiner för mönsterkortstvätt, maskiner för framtagning av mönster- och kretskort samt kullagertvättar till SKF. I tillverkningen ingick plåtarbeten, svarvning, fräsning och lackering. Triavfettning skedde dels i ett testrum där triavfettningsapparater provkördes samt inför målning i en lackeringsavdelning. Trikloreten (TCE) användes även för ytbehandling enligt en muntlig källa. Trikloreten förvarades i en ovanjordisk cistern utomhus (1500 l). Enligt uppgifter pumpades TCE över till fat men det fanns troligen även en ledning som gick direkt in till testrummet. Vid platsbesöket noterades en rest från denna inkopplingscentral. Enligt uppgifter har trikloreten hanterats på ett bristfälligt sätt under framförallt och 70- talen. Provkörda triavfettningsapparater ställdes på en yta norr om byggnaden och de tömdes eventuellt på kvarbliven trikloreten när de stod på denna yta. Trikloreten ansågs vara ofarligt på och 70-talen och hanterades därefter. Enligt uppgifter hanterades år 1975 ca 3000 l trikloreten/år och år 1989 ca 5000 l/år. Enligt bakgrundsmaterialet har ytorna varit asfalterade under hela verksamhetstiden. Enligt uppgifter från 1970 leddes avloppsvattnet från industrin till kommunal dagvattenledning. 7 (25) q:\krihag\krihag ramavtal värmlands län \302 - holmstrands plåtindustri\rapporter\mifo fas 2_holmstrands plåtindustri_101013_ändringar.doc Utskrivet:

8 5 KLORERADE ALIFATERS EGENSKAPER Klorerade lösningsmedel, eller klorerade alifater som de också kallas är organiska ämnen där minst en väteatom substituerats med klor. De förknippas med utsläpp från främst kemtvättar men även från verkstadsindustrier som nyttjat dem för avfettning. Tetra- och trikloreten (PCE och TCE) har varit vanliga lösningsmedel inom kemtvättindustrin, men har även använts för avfettning av metaller. Dikloreten (DCE) och vinylklorid (VC) är nedbrytningsprodukter till PCE och TCE och kan hittas i mark och grundvatten där klorerade lösningsmedel har använts. Klorerade alifatiska kolväten kännetecknas bland annat av att de är vätskor som är tyngre än vatten (s.k. DNAPL) och har en betydande löslighet i vatten. Kloretenerna är vätskor vid rumstemperatur, förutom vinylklorid som är en gas. Deras densitet gör att de sjunker nedåt i akvifären. De är flyktiga och har en låg viskositet. Att de är lättflyktiga gör att de förekommer i porluften på områden som är förorenade av ämnena. Den låga viskositeten innebär att vätska som kommer ut i egen fas sprids snabbt genom jord, grundvattenmagasin och poröst berg eller i bergsprickor. Spridningen styrs i huvudsak av grundvattenflödets hastighet och riktning, även om den höga densiteten innebär att det finns en nedåtriktad gradient. Klorerade alifaters egenskaper gör det besvärligt att undersöka och åtgärda dessa föroreningar. Produkterna bioackumuleras inte, istället kan de brytas ner och omvandlas till andra produkter. Tetrakloreten bryts ner till trikloreten och vidare till dikloreten under anaeroba (syrefria) förhållanden. Dikloreten kan sedan brytas ner till vinylklorid och i det sista nedbrytningssteget bryts vinylklorid ner till eten, koldioxid och vatten. I Figur 2 visas en skiss över PCE och dess nedbrytningsprodukter. Figuren åskådliggör hur vissa produkter bildas när andra bryts ner. Figur 2 Principiell skiss av PCE och dess nedbrytningsprodukter i grundvatten, som funktion av avstånd från utsläppskällan. (ITRC, 2003). 8 (25) q:\krihag\krihag ramavtal värmlands län \302 - holmstrands plåtindustri\rapporter\mifo fas 2_holmstrands plåtindustri_101013_ändringar.doc Utskrivet:

9 UTFÖRANDE 6.1 Tidigare undersökningar En MIFO-inventering fas 1 utfördes på Gerrud 4:2 år 2003 med revidering år 2006 och 2007 av Värmlands länsstyrelse (F ). Objektet placerades i riskklass 1 eftersom stora mängder trikloreten har använts samt att man har fått indikationer på att denna kemikalie har använts på ett bristfälligt sätt. Dessutom finns bostäder väster om fastigheten (40-50 m). I norra hörnet av fastigheten utförde Sweco år 2008 en markundersökning med anledning av ett industrispår som skulle anläggas. Vid markundersökningen togs prover både inom och utanför fastigheten. I ett jordprov taget inom fastigheten påvisades en oljeförekomst och i ett jordprov taget norr om fastigheten påträffades PCB i halter över KM, känslig markanvändning. I samband med anläggandet av det nya industrispåret flyttades den norra fastighetsgränsen ett par meter åt söder enligt muntliga uppgifter. Några av Swecos provtagningspunkter är idag överbyggda av industrispåret. 6.2 Potentiella föroreningar och föroreningskällor TCE användes i verksamheten vilket föranleder att TCE och eventuellt dess nedbrytningsprodukter (t.ex. dikloreten och vinylklorid) kan finnas i jord och grundvatten. Potentiella föroreningskällor är spill och läckage av TCE vid användning av produkten inne i byggnaden. TCE hanterades enligt inventeringen i den norra och västra delen av byggnaden. Föroreningarna kan ha spridit sig inomhus via golvbrunnar till mark och grundvatten. Utomhus finns det misstankar om att ytan norr om byggnaden kan vara förorenad, dels där cisternen för trikloreten var placerad och dels på den f.d. uppställningsplatsen för provkörda triavfettningsapparater. Utomhus kan ovarsam hantering ha orsakat spill och läckage under en lång tid. Kvarbliven trikloreten kan ha dumpats i närliggande bäckar eller hällts ut direkt på marken. I verksamheten har även plåtarbeten och ytbehandling av metaller förekommit vilket innebär att även metaller utgör en potentiell förorening. Vidare har stora volymer av färg använts som innehåller tungmetaller. Det finns uppgifter om att blästersand har förvarats på den norra ytan. Även på ytskikt inne i byggnaden kan metallföroreningar förekomma. Eftersom PCB och olja påvisades i jordprover vid markundersökningen 2008 finns det anledning att undersöka dessa föroreningar på Gerrud 4:2. Troligtvis är PCB kopplad till den transformatorolja som tidigare användes vid järnvägar. Cyanid användes tidigare vid kemikalisk ytbehandling. Det finns inget i bakgrundsmaterialet som tyder på att cyanid har använts vid Holmstrands plåtindustri men av försiktighetsskäl undersöktes förekomst av cyanid i grundvattnet ändå. Det finns uppgifter om att fluorvätesyra och salpetersyra har använts i betningsbad. För att få en indikation på hur mycket spill som har förekommit analyserades fluorid, sulfat 9 (25) q:\krihag\krihag ramavtal värmlands län \302 - holmstrands plåtindustri\rapporter\mifo fas 2_holmstrands plåtindustri_101013_ändringar.doc Utskrivet:

10 och klorid i grundvattnet i närheten av föroreningskällorna samt i ett grundvattenrör utanför hot-spot området. 6.3 Fältundersökning och metoder Allmänt Installation av grundvattenrör utfördes den 29 juni 2010 av Sweco. En vecka senare utfördes grundvatten-, yt- och porgasprovtagning av Kristina Haglund, SGI. En provtagningsplan skickades till Länsstyrelsen i Värmland några veckor innan fältundersökningen. Provpunkterna finns redovisade i bilaga 1 och fältprotokoll finns i bilaga 2. Fältundersökningen utfördes på jord, grundvatten, ytvatten och porgas. Undersökningen fokuserade på att utreda föroreningsspridningen från området genom att flera grundvattenrör installerades. Byggnaden undersöktes inte i detta skede. Inmätning av provpunkterna har utförts med GPS av Karlstads kommun med noggrannhet ± 0,01 m och redovisas i bilaga 3. Avvägning av grundvattenrören har utförts mot en fixpunkt. Marknivån vid grundvattenytan samt grundvattennivån vid provtagningstillfället har markerats på ritningen i bilaga Grundvatten Totalt installerades sex grundvattenrör på fastigheten. Rören installerades ner till 3 m under markytan. I två av grundvattenrören (GV1 och GV6) sattes 2 m långa filter eftersom vattentillförseln bedömdes som dålig. Övriga grundvattenrör har 1 m långa filter. Sand lades i botten kring filtret och alla rören tätades med bentonit för att undvika nedträngning av ytvatten. Grundvattenrören placerades runt byggnaden för att få en uppfattning om eventuell spridning och undersöka de hydrogeologiska förhållandena. Grundvattenrör 1 och 3 placerades där det fanns uppgifter om att trikloreten har hanterats utomhus. GV 4 och GV 5 placerades utanför den del av byggnaden där klorerade lösningsmedel har använts. Alla grundvattenrören bestod av ofärgad PEH-plast (63/50 mm). Information angående grundvattenrören redovisas i bilaga 3. Vattnet omsattes två dagar innan provtagning. Provtagningen utfördes den 7 juli Grundvattennivån låg vid provtagningstillfället på ca 0,7-1,4 m under markytan. Provtagning utfördes i botten av rören med slang med påkopplad wattera-pump (backventil). En ny slang och pump användes vid varje nytt grundvattenrör. Mätning av ph och konduktivitet utfördes i fält samma dag som provtagningsdagen med hjälp av mätinstrumentet Windaus. Resultaten redovisas också i bilaga Jord Jordprovtagning utfördes den 29 juni 2010 i samband med installationen av grundvattenrören. Provtagningen utfördes i totalt sex punkter med hjälp av skruvborrning ner till 3 m under markytan. Samlingsprover togs ut på varje 0,5 m alternativt varje jordart. Jordlagerföljd, grundvattennivå och eventuella synliga föroreningar noterades i fältprotokollet, se bilaga 2. Alla jordprover undersöktes med PID-instrument (MiniRae 2000) för att mäta förekomst av flyktiga föroreningar samt XRF-instrument (Niton XLt 792) för att mäta metaller. PID-mätning utfördes dagen efter jordprovtagningen och XRF-mätningen drygt en vecka efter provtagningen. 10 (25) q:\krihag\krihag ramavtal värmlands län \302 - holmstrands plåtindustri\rapporter\mifo fas 2_holmstrands plåtindustri_101013_ändringar.doc Utskrivet:

11 Ytvatten Syd-sydväst om fastigheten går en mindre bäck. I bäcken mynnar en nedgrävd dagvattenledning ut. Denna dagvattenledning är belägen intill industrispåret, se bilaga 1. Provtagning har skett dels från vattnet i den utmynnande dagvattenledningen och dels från bäcken lite längre nedströms. Provtagningen utfördes den 7 juli Porgas Tre porluftsspetsar med påkopplad slang installerades intill den norra och västra delen av byggnaden, se bilaga 1. Slangen monterades ca 0,5-0,7 m under markytan i fyllningslagret. Mätning av porgasen utfördes med PID-instrument samma dag som installationen utfördes den 29 juni En vecka senare (7 juli) pumpades porgas med hjälp av en luftpump (Gilian Low flow sampler) till en kolrörprovtagare. Totalt pumpades 50 l porgas igenom varje kolrör med hastigheten 0,2 l/min. 6.4 Laboratorieanalyser Samtliga laboratorieanalyser utfördes av ALS Scandinavia AB, som är ett ackrediterat laboratorium. Jordproverna som skickades in på analys valdes ut med hjälp av XRFoch PID-resultat samt lukt- och synintryck. I fältprotokollen, Bilaga 2 och 3, redovisas vilka analyser som utfördes på respektive prov och nivå. GV1 och GV3 dekanterades innan analys eftersom proverna var grumliga. Grundvattenproverna filtrerades innan analys av metaller med undantag av GV2. Detta prov borde ha filtrerats men ett missförstånd måste ha uppstått mellan ALS och oss. Ytvattenproverna filtrerades inte innan metallanalys. 6.5 Avvikelser från provtagningsplan Tanken var att placera ett grundvattenrör med filter i den undre akvifären i GV6. Ingen undre akvifär noterades utan lera förekom hela vägen ner till 12 m. Filtret placerades istället på nivå 0,5-2,5 m under markytan i det övre vattenförande jordlagret. I övrigt förekom inga avvikelser från provtagningsplanen. 11 (25) q:\krihag\krihag ramavtal värmlands län \302 - holmstrands plåtindustri\rapporter\mifo fas 2_holmstrands plåtindustri_101013_ändringar.doc Utskrivet:

12 RESULTAT 7.1 Fältindikationer samt PID- och XRF-mätning Samtliga mätningar av flyktiga föroreningar med hjälp av PID-instrument på jordproverna gav resultatet <10 ppm, vilket bedöms som låga halter. Ingen lukt noterades i borrpunkterna. Resultaten från PID-mätningen finns i bilaga 2. PID-mätning utfördes även från den utgående slangen på porluftsspetsarna samma dag som de installerades. Mätningen visade på <10 ppm vid PL2 och PL3 och 15 ppm i PL1. Således fanns en svag indikation på förorening i PL1. Alla jordprover mättes med XRF-instrument två gånger på varje prov. Resultaten finns samlade i bilaga 4. Tillförlitligheten generellt för XRF-resultaten varierar då bland annat höga järnhalter kan störa resultaten. Mest tillförlitligt brukar XRF-resultaten vara för bly, zink och koppar och till viss del arsenik. Enligt XRF-mätningen var det inga jordprover som innehöll bly, arsenik, zink eller koppar i halter över riktvärdet för KM, känslig markanvändning. Konduktivitet, ph och temperatur mättes i alla grundvattenrör och i ytvattnet. Resultaten finns samlade i bilaga 3. Resultaten visade att ph låg mellan 6,4-7,4 i grundvattnet och 7,1-7,4 i ytvattnet vilket anses som normala värden enligt NV Konduktiviteten uppmättes till ca µs/cm i grundvattnet och ca 300 µs/cm i ytvattnet. Halterna anses som förhöjda enligt NV 4918 både i grundvattnet och i ytvattnet. Förhöjda halter av klorid påvisades i grundvattnet (se kapitel 7.2.1) vilket även ger utslag på konduktiviteten. 7.2 Analysresultat Analysresultaten har sammanställts i bilaga 5a (grundvatten), 5b (jord) och 5c (ytvatten). För porgasresultaten har en sammanställning gjorts i rapporten. Analysrapporterna finns i bilaga Grundvatten Uppmätta halter i grundvattnet har jämförts med tillstånd för förorenat grundvatten (NV 4918, bilaga 4) eller avvikelse från jämförvärden (NV 4918, bilaga 5) för ett fåtal metaller. Även Livsmedelverkets gränsvärden för otjänligt dricksvatten har använts som jämförvärde. Metallhalterna har även jämförts med bakgrundshalter i grundvattnet (Åslund, 1994). För klorerade alifater har jämförelse gjorts mot holländska riktvärden (VROM, 2000) och amerikanska riktvärden (USEPA:s hemsida 2009). För alifater, aromater och PAH har även SPIMFAB:s förslag på riktvärden för ämnen i grundvatten vid bensinstationer använts (Kemakta, 2005). Klorerade alifater En sammanställning över påvisade halter av klorerade alifater över detektionsnivån har gjorts i Tabell 1 nedan. Samtliga resultat redovisas i Bilaga 5a. 12 (25) q:\krihag\krihag ramavtal värmlands län \302 - holmstrands plåtindustri\rapporter\mifo fas 2_holmstrands plåtindustri_101013_ändringar.doc Utskrivet:

13 Tabell 1 Filterdjup (m u my) Klorerade alifater Redovisning av påvisade klorerade alifater över detektionsgränsen i grundvattnet. Halterna anges i µg/l och jämförs med Livsmedelsverkets gränsvärde för otjänligt dricksvatten samt amerikanska och holländska riktvärden. Alla halter över detektionsgränsen har fetmarkerats. Resultaten för samtliga klorerade föreningar redovisas i bilaga 5a. GV1 GV2 GV3 GV4 GV5 GV ,7-2, ,6-2,6 0,5-2,5 SLV 1 (2001) USEPA 2 Holländ. Riktvärden 3 Diklormetan <1 <1 6,4 <1 <1 < (0,1) 1,1-dikloretan 2,3 <1 26 <1 <1 <1-900 (7) Trans 1,2- dikloreten Cis 1,2- dikloreten <1 <1 46 <1 <1 < < ,8 <1 < (0,01) Triklormetan <0,2 <0,2 3,5 <0,2 <0,2 <0, (6) 1,1,1- trikloretan 1,1,2- trikloretan <0,2 <0,2 16 <0,2 <0,2 <0, (0,01) <0,5 <0,5 7,4 <0,5 <0,5 <0, (0,01) Trikloreten 0,5 <0, ,3 <0,1 <0, (24) Tetrakloreten 0,7 0, ,4 <0,1 <0, (0,01) Vinylklorid 2,2 < <1 <1 <1 0,5 2 5 (0,01) 1 SLV=Livsmedelsverket 2 USEPA, Riktvärden för klorerade kolväten enligt MCL (maximum contaminant level) för dricksvatten 3 Holländska riktvärdeslistan. Avser riktvärden för intervention value (förorenad halt). Inom parantes står target value (optimal halt). I GV3 påvisades mycket höga halter av cis 1,2-dikloreten, trikloreten, tetrakloreten och vinylklorid. I GV1 påvisades vinylklorid i halter som översteg Livsmedelverkets gränsvärde och det amerikanska riktvärdet. Även cis 1,2-DCE påvisades i GV1 men halten understeg holländska och amerikanska riktvärden. I GV 4 påvisades halter av PCE som översteg det amerikanska riktvärdet. I GV2 fanns en detektion av PCE men halterna understeg de aktuella jämförvärdena. I GV5 och GV6 understeg halterna av klorerade alifater detektionsgränsen. Fluorid, klorid, sulfat och DOC Resultaten har sammanställt i Tabell 2 nedan och visar att halterna av klorid överstiger Livsmedelverkets gränsvärde för tjänligt dricksvatten med anmärkning. I NV 4918 uppges att den naturliga kloridhalten för grundvatten är <100 mg/l. Halten av klorid är ungefär i samma storleksordning i alla grundvattenrören, även i GV2 som bedöms ligga utanför det förorenade området. Om det skulle finnas rester kvar från de syror som användes i verksamheten borde ph-halten i grundvattnet ha varit lägre. Det är svårt att 13 (25) q:\krihag\krihag ramavtal värmlands län \302 - holmstrands plåtindustri\rapporter\mifo fas 2_holmstrands plåtindustri_101013_ändringar.doc Utskrivet:

14 avgöra om den förhöjda kloridhalten beror på de klorerade lösningsmedel som har använts på Holmstrands plåtindustri eller om det är en naturlig förhöjd halt i området pga. av andra orsaker (t.ex. påverkan av vägsalt). Tabell 2 Redovisning av klorid, fluorid, sulfat och DOC i grundvattnet. Halterna anges i mg/l och jämförs med Livsmedelverket gränsvärden för tjänligt dricksvatten med anmärkning med undantag av fluorid där gränsvärdet gäller för otjänligt dricksvatten (SLV 2001). GV1 GV2 GV3 SLV (2001) Filterdjup (m u my) 1-3 1,7-2,7 2-3 Klorid Fluorid 0,24 <0,2 <0,2 1,5 Sulfat DOC Alifater, aromater och PAH Två vattenprover (GV1 och GV3) analyserades med avseende på oljekolväten och PAH. Aromater och PAH detekterades, men halterna understiger riktvärden/gränsvärden i NV 4918, Livsmedelverkets gränsvärden och SPIMFAB:s förslag till riktvärden för grundvatten, se Bilaga 5a. Metaller Metaller analyserades i fyra grundvattenprover (GV1, GV2, GV3 och GV5) och föroreningsnivån bedömdes som mindre allvarlig enligt NV Vid jämförelse med bakgrundshalter i vatten (Åslund, 1994) så översteg natriumhalten bakgrundshalten i GV1, GV2 och GV3. Kaliumhalten översteg bakgrundshalten i GV5. Övriga parametrar Cyanid analyserades på två vattenprover (GV1 och GV3). I GV3 låg halten strax över detektionsgränsen och föroreningsnivån klassades som mindre allvarlig enligt NV 4918 samt understeg Livsmedelverkets gränsvärde. I GV1 låg halten under detektionsgränsen Jord Uppmätta halter i jord har jämförts med Naturvårdsverkets generella riktvärden (NV, 2009). En sammanställning av analysresultaten finns i bilaga 5b där resultaten jämförs med KM, känslig markanvändning och MKM, mindre känslig markanvändning. Totalhalten organiskt kol (TOC) analyserades i tre provtagningspunkter och resultaten låg mellan 0,2-0,3 % (av torrsubstans). I Naturvårdsverkets modell antas att 2 vikt% organiskt kol finns i jorden. Låga TOC-halter i jorden innebär att de generella riktvärdena underskattar föroreningssituationen för vissa parametrar. Bedömningen är att de generella riktvärdena kan användas trots något lägre organisk halt. 14 (25) q:\krihag\krihag ramavtal värmlands län \302 - holmstrands plåtindustri\rapporter\mifo fas 2_holmstrands plåtindustri_101013_ändringar.doc Utskrivet:

15 Klorerade alifater Klorerade alifater analyserades på det första täta jordlagret i tre provpunkter. I GV3 påvisades tetrakloreten i halter som understeg riktvärdet för MKM men översteg KM, se Tabell 3 nedan. Även en detektion av trikloreten fanns i samma jordprov. Tabell 3 Redovisning av analyserade halter av klorerade alifater som det finns riktvärden för. Naturvårdsverkets riktvärde för KM och MKM redovisas. Halterna anges i mg/kg TS. Samtliga resultat redovisas i bilaga 5b. Provpunkt GV1 GV3 GV4 KM MKM Djup (m u my) 0,5-1,0 0,6-1,0 0,7-1,0 Klorerade alifater Diklormetan <0,1 <0,1 <0,1 0,08 0,25 1,2-dikloretan <0,05 <0,05 <0,05 0,02 0,06 Triklormetan <0,03 <0,03 <0,03 0,4 1,2 Tetraklormetan <0,03 <0,03 <0,03 0,08 0,35 1,1,1-trikloretan <0,01 <0,01 <0, Trikloreten (TCE) <0,01 0,055 <0,01 0,2 0,6 Tetrakloreten (PCE) <0,02 0,63 <0,02 0,4 1,2 Övriga ämnen Samtliga fem jordprover innehöll metallhalter som understeg riktvärdet för KM och MKM. PCB detekterades inte i något av de tre analyserade jordproverna. I samtliga tre jordprover understeg analyserade halter av alifater, aromater och PAH detektionsgränsen och halterna understeg därmed riktvärdet för KM och MKM Ytvatten Uppmätta halter i ytvattnet har jämförts med tillstånd för förorenat ytvatten (NV 4918) samt miljökvalitetsnormer för ytvatten enligt europeiska vattendirektivet (2008/105/EG). Klorerade alifater En sammanställning över påvisade halter av klorerade alifater över detektionsgränsen har gjorts i Tabell 4 nedan. Samtliga resultat redovisas i Bilaga 5c. Trikloretenhalten i YT1 klassades som allvarlig enligt NV I YT2 påvisades trikloreten i en halt som översteg miljökvalitetsnormen för ytvatten men klassades som mindre allvarlig enligt NV I båda ytvattenproverna påvisades cis 1,2-dikloreten i betydande halter. Även vinylklorid, 1,1-dikloretan och 1,1,1-trikloretan påvisades i ytvattenproverna men i lägre halter. De högsta halterna förekom i YT1 med undantag av 1,1- dikloretan och 1,1,1-trikloretan som förekom i de högsta halterna i YT2 som ligger nedströms. 15 (25) q:\krihag\krihag ramavtal värmlands län \302 - holmstrands plåtindustri\rapporter\mifo fas 2_holmstrands plåtindustri_101013_ändringar.doc Utskrivet:

16 Tabell Redovisning av påvisade klorerade alifater över detektionsgränsen i ytvattnet. Halterna anges i µg/l och jämförs med tillståndsklasser enligt NV 4918 och Miljökvalitetsnormer för ytvatten (2008/105/EG) Provpunkt YT1 YT2 Klorerade alifater Miljökvalitetsnormer, ytvatten (2008/105/EG) Trikloreten Tetrakloreten 8,6 1,5 10 Finns ej jämförvärden 1,1-dikloretan 1,4 12 Cis 1,2-dikloreten ,1,1-trikloretan 4,9 5,2 - Vinylklorid 4,9 1,1 - Indelning av tillstånd för förorenat ytvatten, NV 4918 Mindre allvarligt Måttligt allvarligt Allvarligt Mkt Allvarligt Trikloreten (TCE) < >200 Tetrakloreten (PCE) < >1100 Metaller Metallhalterna i ytvattnet var låga och klassades som en mindre allvarlig föroreningsnivå enligt NV Porgas Porgas mättes i direkt anslutning till byggnaden. Byggnaden är grundlagd direkt på marken och det finns ingen källare. Eftersom inga svenska riktvärden finns för porluft finns det olika synsätt att tolka resultaten på. I Tabell 5 nedan redovisas resultaten för porluftsmätningen samt olika jämförvärden. Nivågränsvärde (NGV) och korttidsvärde (KTV) är hygieniska gränsvärden enligt AFS 2005:17. NGV anger högsta godtagbara genomsnittshalt under en arbetsdag och KTV är ett medelvärde för exponering under 15 minuter. Dessa gränsvärden är framtagna av Arbetsskyddsstyrelsen av arbetsmiljöskäl i industrier där man hanterar aktuella kemikalier. En annan utgångspunkt är att jämföra mot kroniskt lågriskvärde (RfC) eller cancerogent lågriskvärde (Risk inh ). Lågriskvärden är hämtade från NV 5976 eller från IMM rapport 1/98. Både hygieniska gränsvärden och lågriskvärden gäller för inandningsluft. Den analyserade porluften är en koncentrerad halt som indikerar vad som kan finnas under betonggolvet i fastigheten. Halten i inomhusluften kommer att bli betydligt lägre eftersom luften kommer att spädas ut genom luftomsättningen i huset. Utspädningsfaktorn mellan halten i porluften och halten i inomhusluften är därför en central del vid riskbedömningen. Utspädningsfaktorn påverkas av en mängd faktorer såsom advektion, diffusion, jordens täthet och fuktighet, avstånd till förorening, byggnadens konstruktion, luftomsättning mm. I Naturvårdsverkets generella riktvärden används en utspädningsfaktor på 1: Utspädningsfaktorn varierar dock i verkligheten med flera tiopotenser. I den generella riktvärdesmodellen antas normaltäta jordar. Porluftsspetsarna på Holmstrands 16 (25) q:\krihag\krihag ramavtal värmlands län \302 - holmstrands plåtindustri\rapporter\mifo fas 2_holmstrands plåtindustri_101013_ändringar.doc Utskrivet:

17 sattes i genomsläpplig jord, vilket resulterar i en utspädningsfaktor på 1:1400 enligt Naturvårdsverkets beräkningsmodell för tetrakloreten och trikloreten (NV, 2009). Ett annat utgångssätt är att använda en konservativ utspädningsfaktor på 1:10 som utgår från amerikanska studier av verklig utspädningseffekt mellan luft under bottenplattan och i inomhusluften (USEPA, 2002). I Tabell 5 redovisas både en utspädningsfaktor på 10 och på 1000 som två konservativa sätt att bedöma inomhusluften. Tabell 5 Redovisning av påvisade klorerade alifater över detektionsgränsen i porluften. Övriga klorerade produkter understeg detektionsgränsen. Halterna anges i mg/m 3. Ämne PL1 PL2 PL3 Tetrakloreten (PCE) 15 0,058 <0,004 Trikloreten (TCE) 2,2 0,024 0,018 1,1,1-trikloretan 0,013 <0,004 0,0064 Vinylklorid <0,004 <0,004 <0,004 Finns ej jämförvärden 1,1-dikloreten 0,006 <0,004 <0,004 1,1-dikloretan 0,0084 <0,004 0,0082 Cis-1,2-dikloreten 0,64 <0,004 <0,004 Jämförelsevärden. Lågriskvärden har hämtats från NV 5976 om inget annat anges. Halter i mg/m 3. Ämne Tetrakloreten (PCE) Trikloreten (TCE) Nivågränsvärde 1,1,1- trikloretan Lågriskvärde, RfC/Risk inh Lågriskvärde *10 Lågriskvärde *1000 (NGV) Korttidsvärde (KTV) RfC=0, Risk inh =0,68 1 Risk inh = 0,023 0, RfC=0, Vinylklorid Risk inh = 0, ,026 2,6 2, Hämtad från IMM 1998 Klorerade lösningsmedel påvisades i alla tre porgasprover. Halterna understeg de hygieniska gränsvärdena även utan medräkning av utspädning. Högst halter påträffades i PL1 som ligger i närheten av GV3. Vid en utspädning på 1:10 översteg halterna av PCE och TCE i PL1 lågriskvärdena. Halterna understeg dock lågriskvärdena vid en utspädning på 1:1000. Värt att notera är att vinylklorid inte påträffades i porluften trots höga halter i grundvattnet i GV3. Cis-1,2 dikloreten påträffades i PL1 i halter om ca 160 gånger detektionsgränsen. I PL2 översteg halten av trikloreten lågriskvärdet utan inräknad utspädning. Sammantaget visar resultaten att klorerade lösningsmedel finns i porluften. De parametrar som påvisades i porgasen påvisades även i grundvattnet. 17 (25) q:\krihag\krihag ramavtal värmlands län \302 - holmstrands plåtindustri\rapporter\mifo fas 2_holmstrands plåtindustri_101013_ändringar.doc Utskrivet:

18 UTVÄRDERING I grundvattnet påvisades klorerade alifater främst i GV3. I GV1 och GV4 påvisades klorerade alifater men i betydligt lägre halter. I GV5 och GV6 detekterades inga klorerade alifater och i GV2 endast en låg halt av PCE. Resultaten visar en utbredning av klorerade alifater inom den norra delen av fastigheten och att ingen spridning har skett till de södra grundvattenrören. Dock påträffades en detektion av klorerade föreningar i porluften vid PL3 som placerades vid GV5. I bäcken, som ligger syd-sydväst om fastigheten, påvisades också klorerade alifater. Det största bidraget till föroreningarna i bäcken tycks komma från den dagvattenledning som rinner fram i bäcken. Grundvattenströmningen är riktad mot syd-sydväst men i norr sker troligtvis även en avrinning mot norr mot den dagvattenledning som är nedgrävd där. Dock var det högre halter av två klorerade föreningar i YT2 jämfört med YT1 vilket gör att man inte kan anta att hela föroreningsbelastningen härstammar från den norra dagvattenledningen. GV 3 placerades vid den f.d. uppställningsplatsen för cisternen som innehöll trikloreten. Enligt historiken har endast trikloreten använts i verksamheten men analysresultaten visar att även tetrakloreten måste ha använts. I GV4 påvisades t.ex. högre halter av PCE jämfört med TCE. Vidare har cis 1,2-DCE påvisats i GV1, GV3 och GV4. Mikroorganismer har en tendens att i högre grad bilda cis 1,2-DCE istället för trans 1,2-DCE vid nedbrytning av TCE och den förhöjda halten av cis 1,2-DCE indikerar att en naturlig nedbrytning sker i området. I GV1 påvisades främst cis 1,2-DCE och vinylklorid vilket visar att en nedbrytning av TCE eller PCE har skett här. Även i porgasen detekterades klorerade alifater. Eftersom inga svenska riktvärden finns för porluften har en försiktig och konservativ bedömning gjorts i ett första skede. Bedömningen visar att klorerade alifater kan finnas i inomhusluften i närheten av GV3. Vid en fördjupad riskbedömning bör man beakta hur stor luftvolym som finns i byggnaden, betongplattans kvalitet och även komplettera med inomhusmätningar. Det kan finnas förorenade jordmassor och förorenat grundvatten under huset, vilket porluftsmätningen indikerade. Fyllning återfinns på området ner till 0,5-0,7 m under markytan. Analyser utfördes på det översta fyllningslagret med undantag av klorerade alifater som analyserades på det första täta jordlagret under fyllningen. Eftersom klorerade lösningsmedel har hög densitet och sjunker nedåt i jordprofilen gjordes antagandet att det var det första täta jordlagret som var intressant att analysera. Resultaten visar att PCE påvisades över KM i GV3 samt att jordprovet även innehöll en detektion av TCE. I övriga jordprover påvisades inte klorerade alifater över detektionsgränsen. Eftersom klorerade alifater är mycket flyktiga är det ofta svårt att detektera föroreningarna i jorden. Resultaten indikerar dock att det främst är grundvattnet och inte jorden som är förorenad av klorerade lösningsmedel. Analyserade halter av metaller i jorden understeg riktvärdet för KM och MKM. Resultat från XRF-analys samt analysresultat från grund- och ytvattenprover visade också på låga föroreningshalter av metaller. Alifater, aromater och PAH påvisades inte i några av jordproverna och PID-mätningen gav inget utslag. I grundvattnet fanns en detektion av oljekolväten men i låga halter. 18 (25) q:\krihag\krihag ramavtal värmlands län \302 - holmstrands plåtindustri\rapporter\mifo fas 2_holmstrands plåtindustri_101013_ändringar.doc Utskrivet:

19 Resultaten tyder på att oljeprodukter inte har använts i en utbredd omfattning på fastigheten. Grundvattnet analyserades med avseende på cyanid i två punkter. Cyanidhalterna var låga, dock detekterades cyanid i GV3 vilket indikerar att föreningen kan ha använts i verksamheten. PCB påträffades inte i jordproverna. 9 FÖRENKLAD RISKBEDÖMNING Inför en samlad riskbedömning ska aspekter såsom föroreningarnas farlighet, föroreningsnivå, spridningsförutsättningar, känslighet och skyddsvärde vägas in. Riskbedömningen ska mynna ut i en riskklassning enligt MIFO-metodiken (NV 4918). Den miljötekniska mark- och grundvattenundersökningen på Gerrud 4:2 har visat att klorerade lösningsmedel förekommer på fastigheten. Övriga ämnen såsom metaller, oljekolväten, PCB och cyanid har inte detekterats eller har påvisats i låga halter. Risken för exponering av dessa föroreningar för människor eller närliggande miljö bedöms som låg. Riskbedömningen fokuserar därför på klorerade alifater. 9.1 Föroreningarnas farlighet Klorerade lösningsmedel bedöms som en ämnesgrupp med mycket hög farlighet enligt NV En översiktlig presentation över klorerade alifaters karaktär och nedbrytningsförlopp redovisades i kapitel 5. Nedan följer en kortare redovisning över de vanligaste klorerade föroreningarna och dess exponeringsvägar. Generellt är klorerade lösningsmedel hälsoskadliga och är eller misstänks vara cancerogena. De är giftiga och skadliga för vattenlevande organismer och kan orsaka långtidseffekter i vattenmiljön. Vissa klorerade lösningsmedel bryter också ned ozonskiktet. Både tetrakloreten och trikloreten är färglösa vätskor som har använts som lösningsmedel t.ex. vid kemtvätt och som avfettningsmedel. Den dominerande användningen av trikloreten är och har varit till avfettningsmedel. Exponering för tetrakloreten och trikloreten som finns i jorden sker huvudsakligen via inandning av ångor eller vid intag av förorenat grundvatten. Exponering kan också ske genom kontakt med förorenad jord. Cis-1,2-dikloreten och trans-1,2-dikloreten förekommer i naturen huvudsakligen som ett resultat av nedbrytning av andra klorerade föreningar, t ex trikloreten och tetrakloreten. De förekommer även i lösningsmedel. Människor exponeras för dikloreten främst genom inandning av ångor på ett förorenat område, eller vid intag av förorenat dricksvatten. Vinylklorid är en färglös gas som är mycket brandfarlig. Vinylklorid används för att tillverka PVC-plast (polyvinylklorid). Exponering för vinylklorid sker via inandning av förorenad luft eller via intag av förorenat grundvatten. Vinylklorid är dokumenterat cancerframkallande. 19 (25) q:\krihag\krihag ramavtal värmlands län \302 - holmstrands plåtindustri\rapporter\mifo fas 2_holmstrands plåtindustri_101013_ändringar.doc Utskrivet:

20 Föroreningsnivå Det finns idag inga svenska rikt- eller gränsvärden för klorerade alifater i grundvattnet. Resultaten har jämförts med svenska gränsvärden och amerikanska riktvärden för dricksvatten samt holländska riktvärden för grundvatten. Med utgångspunkt enligt NV 4918 att en måttlig allvarlig föroreningsnivå innebär 1-3 ggr gränsvärdet för dricksvatten, allvarlig föroreningshalt innebär 3-10 ggr gränsvärdet och mycket allvarlig föroreningshalt innebär >10 ggr gränsvärdet kan en indelning göras. I Tabell 6 nedan har föroreningsnivån delats in i fyra olika tillståndsklasser, där klass 1 innebär en mycket allvarlig föroreningsnivå och klass 4 en mindre allvarlig föroreningsnivå. Parametrarna har jämförts med Livsmedelverkets gränsvärden och amerikanska riktvärden. För 1,1-dikloretan har det holländska riktvärdet för optimal halt för grundvatten använts (target value). Mindre allvarliga föroreningsnivåer påträffades i GV2, GV5 och GV6 och har därför inte tagits med i tabellen. Tabell 6 Tillståndsklassning enligt NV Halterna har jämförts med amerikanska riktvärden för dricksvatten förutom vinylklorid som har jämförts med Livsmedelverkets gränsvärden för otjänligt dricksvatten samt 1,1- dikloretan som har jämförts med holländska target value för grundvatten. GV1 GV3 GV4 Klorerade alifater Diklormetan ,1-dikloretan Trans 1,2-dikloreten Cis 1,2-dikloreten ,1,2-trikloretan Trikloreten Tetrakloreten Vinylklorid = Mycket allvarlig föroreningsnivå 2 = Allvarlig föroreningsnivå 3 = Måttlig allvarlig föroreningsnivå 4 = Mindre allvarlig föroreningsnivå Enligt tillståndsindelningen klassades cis 1,2-dikloreten, trikloreten, tetrakloreten och vinylklorid som mycket allvarliga föroreningsnivåer i GV3. I GV1 klassades halten av vinylklorid som allvarlig. I ytvattnet klassades halten av trikloreten som en allvarlig föroreningsnivå i YT1 och mindre allvarlig föroreningsnivå i YT2. Klorerade alifater påvisades i de norra grundvattenrören (GV1-GV4). En hot spot finns vid det f.d. cisternområdet vid GV3. I de södra grundvattenrören (GV5 och GV6) detekterades inte klorerade alifater. Däremot detekterades klorerade lösningsmedel i porluften 20 (25) q:\krihag\krihag ramavtal värmlands län \302 - holmstrands plåtindustri\rapporter\mifo fas 2_holmstrands plåtindustri_101013_ändringar.doc Utskrivet:

21 vid GV5 samt i ytvattnet syd-sydväst om fastigheten. Undersökningen indikerar att föroreningsproblemet huvudsakligen finns i grundvattnet och inte i jordmassorna. Det kan finnas förorenad jord och grundvatten under huset, vilket porgasmätningen indikerade. Innan en volymsuppskattning kan göras av förorenad jord och grundvattnen krävs en bättre avgränsning. 9.3 Spridningsförutsättningar och spridning Spridning av klorerade alifater i egen fas bromsas upp först när kapillära krafter kan binda vätskan eller när den hindras av ett tätt lager, t.ex. massivt berg eller en tät lera. Spridningen styrs i huvudsak av grundvattenflödets hastighet och riktning, även om den höga densiteten innebär att det finns en nedåtriktad gradient. Klorerade alifater fastläggs inte i någon större omfattning till jordpartiklar. På Gerrud 4:2 består fyllningen av grusig sand som är genomsläpplig. Fyllningen underlagras av silt som sedan övergår i lera. Silt och lera klassas som normaltäta respektive täta jordlager. Gradienten på grundvattenytan är 0,06-0,2 % och innebär en svag lutning mot syd-sydväst. Grundvattnet i den norra delen av fastigheten bedöms även rinna mot norr eftersom klorerade alifater har påvisats i den norra dagvattenledningen. Vid undersökningstillfället låg grundvattennivån i det underliggande siltlagret men i regniga perioder stiger troligtvis grundvattnet och grundvattenströmningen sker i det mer genomläppliga fyllningslagret. Detta innebär att det i vissa perioder sker en måttlig spridning (<0,1 m/år) men i andra perioder är spridningen troligtvis större (0,1-10 m år). Den nordliga kulverterade dagvattenledningen är belägen ca m från GV3. Bäcken är belägen ca 130 m från GV3. Klorerade alifater har påvisats i bäcken vilket visar att spridning redan har skett från mark och grundvatten till ytvatten. Bäcken mynnar ut i den större Norsälven ca m söderut. Där bedöms utspädningen vara så stor att ingen påverkan kan påvisas. Ingen provtagning har gjorts inne i byggnaden men mätningarna på porluften utanför byggnaden indikerar att trikloreten och tetrakloreten kan finnas i inomhusluften. Eftersom ämnena har påvisats i porgasen samt i grundvattnet kan det finnas risk för att ämnena kan tränga igenom betongplattan och in i byggnaden. Risken ökar om betongplattan innehåller sprickor. Resultaten visar att spridning kan ske från grundvattnet till inomhusmiljön i byggnaden. 9.4 Känslighet och skyddsvärde Yrkesverksamma personer kan exponeras för klorerade alifater inne i lokalen genom gasinträngning. Människor och djur kan exponeras för ytvattnet i bäcken. Eftersom ett bostadsområde ligger nära bäcken (ca m) ökar risken för exponering för människor. Grundvatten och ytvatten används däremot inte som dricksvatten. Bedömningen är att känsligheten klassas som stor. Bäcken är placerad i en smal remsa med växlighet mellan Gerrud 4:2 och bostadsområdet. Naturen kring fastigheten har inte lokalt eller regionalt utpekats som områden med stora skyddsvärden. Bedömningen är att skyddsvärdet kan klassas som måttligt. 21 (25) q:\krihag\krihag ramavtal värmlands län \302 - holmstrands plåtindustri\rapporter\mifo fas 2_holmstrands plåtindustri_101013_ändringar.doc Utskrivet:

22 9.5 Samlad riskbedömning Den genomförda miljötekniska mark- och grundvattenundersökningen på Gerrud 4:2 har visat att klorerade lösningsmedel förekommer i grund- och ytvatten samt i porluften. Övriga ämnen såsom metaller, oljekolväten, PCB och cyanid har inte detekterats eller har påvisats i låga halter. Spridningsförutsättningarna från grundvattnet till ytvattnet bedöms som mycket stor eftersom spridning redan har skett. Däremot är bedömningen att det täta lerlagret under fyllningen hindrar en fortsatt spridning i vertikalled. Förekomsten i ytvattnet ökar risken för exponering för människor och miljö vilket är allvarligt. Även spridningsförutsättningarna för gaser från grundvattnet till inomhusluften i byggnaden bedöms som stor till mycket stor. Det finns en risk att exponeras av PCE och TCE i inomhusluften men mätningar krävs i inomhusluften för att göra en platsspecifik bedömning. Klorerade alifater klassas som en grupp föreningar med mycket hög farlighet. Halterna varierade i yt- och grundvattnet mellan provpunkterna. I GV3 påträffades mycket allvarliga föroreningsnivåer i grundvattnet vilket bekräftar en hot spot i detta område. I övriga grundvattenprover var halterna betydligt lägre. Känsligheten bedöms som stor och skyddsvärdet som måttligt. Den samlade bedömningen efter den nu utförda undersökningen är att Holmstrands plåtindustri, precis som tidigare, ska klassas som riskklass 1, mycket stor risk. 10 FÖRSLAG TILL FORTSATT ARBETE Vår rekommendation är att fördjupade undersökningar i form av en huvudstudie bör utföras på Gerrud 4:2 för att få en bättre uppfattning om utbredning och omfattning av klorerade lösningsmedel på fastigheten och klargöra risker och åtgärdsbehov. Förslagsvis installeras fler grundvattenrör på den norra delen av fastigheten för att bedöma föroreningsförekomst och grundvattenspridning kring framförallt GV3. Vidare bör grundvattenriktningen undersökas i det norra området för att undersöka om det sker en grundvattenströmning norrut mot den norra dagvattenledningen. Även inomhus bör grundvattenrör placeras för att utreda föroreningsförekomsten under betongplattan. Vid en kompletterande undersökning bör även inomhusluften samt porluften under betongplattan undersökas. Bedömningen är att den kompletterande undersökningen kan fokusera på enbart klorerade alifater. Inför eventuella markentreprenader och rivningsarbeten måste frågan om markföroreningar beaktas och en anmälan till tillsynsmyndigheten ske innan dessa arbeten utförs. 22 (25) q:\krihag\krihag ramavtal värmlands län \302 - holmstrands plåtindustri\rapporter\mifo fas 2_holmstrands plåtindustri_101013_ändringar.doc Utskrivet:

Miljöteknisk markundersökning av f.d. kemtvättar

Miljöteknisk markundersökning av f.d. kemtvättar Länsstyrelsen i Västmanlands län Barnhuset 2, Sturestaden 3:1, Sturestaden 3:2 samt Kapellet 1 och 2, Arboga kommun Miljöteknisk markundersökning av f.d. kemtvättar 2011-02-24 Datum: 2011-02-24 Uppdragsansvarig:

Läs mer

PM Miljö Förorenade områden

PM Miljö Förorenade områden Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se kv Pyramiden Fabege AB kv Pyramiden Arenastaden, Solna Datum: Rev: Org.nr. 556832-9451 Styrelsens säte Stockholm 1.

Läs mer

Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten

Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten 2013-06-14 Uppdrag Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten Uppdragsledare Anna Sorelius Datum 2014-12-15 Uppdragsnummer 1210188100 Upprättad av Anna Sorelius

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund

Arbets- och miljömedicin Lund Arbets- och miljömedicin Lund Rapport nr 7/2012 Miljömedicinsk bedömning angående inläckage av klorerade lösningsmedel från mark på tomt i Helsingborg, där det tidigare legat en kemtvätt Kristoffer Mattisson,

Läs mer

Riktvärden i riskbedömningen Fördjupad riskbedömning - Platsspecifika riktvärden. Nätverket Renare Mark 19 mars 2002

Riktvärden i riskbedömningen Fördjupad riskbedömning - Platsspecifika riktvärden. Nätverket Renare Mark 19 mars 2002 Riktvärden i riskbedömningen Fördjupad riskbedömning - Platsspecifika riktvärden Nätverket Renare Mark 19 mars 2002 Innehåll Bakgrund Generella riktvärden Bakgrund Erfarenheter Behov av uppdatering Platsspecifika

Läs mer

Del av Klippan 3:145, Klippans kommun Översiktlig geoteknisk undersökning

Del av Klippan 3:145, Klippans kommun Översiktlig geoteknisk undersökning 1(5) Klippans kommun Teknisk PM Geoteknik Del av Klippan 3:145, Klippans kommun Malmö Anders Dahlberg Malena Thomé FB ENGINEERING AB Postadress: Södra Förstadsgatan 26, 211 43 MALMÖ Telefon: 010-850 25

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping

Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping Sida 1 (12) Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping Författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2 (12) Sammanfattning Structor Nyköping

Läs mer

Geo och miljö för 7 delområden Härnösands kommun

Geo och miljö för 7 delområden Härnösands kommun HÄRNÖSANDS KOMMUN Geo och miljö för 7 delområden Härnösands kommun FÖRHANDSKOPIA Sundsvall 2012-12-21 8. Lövudden 8.1 Allmän områdesbeskrivning, tidigare bebyggelse Det undersökta området är beläget längs

Läs mer

G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING. Tingstorget, Botkyrka kommun

G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING. Tingstorget, Botkyrka kommun G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING Tingstorget, Botkyrka kommun 2015-04-29 Upprättad av: Sanna Uimonen Granskad av: Inger Johansson Godkänd av: Maria Lindberg G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING, TINGSTORGET, BOTKYRKA

Läs mer

ÖSTERSUNDS KOMMUN STORSJÖSTRAND MILJÖTEKNISK M ARKUND ERSÖKNING. Undersökningsområde. Östersund 2008-01-10 SWECO VIAK.

ÖSTERSUNDS KOMMUN STORSJÖSTRAND MILJÖTEKNISK M ARKUND ERSÖKNING. Undersökningsområde. Östersund 2008-01-10 SWECO VIAK. ÖSTERSUNDS KOMMUN STORSJÖSTRAND MILJÖTEKNISK M ARKUND ERSÖKNING Undersökningsområde Östersund 2008-01-10 SWECO VIAK AB Norra regionen Uppdragsnummer 1644249000 ra02s 2000-03-30 SWECO VIAK Ringvägen 2,

Läs mer

Östra Torp - Geoteknik

Östra Torp - Geoteknik UDDEVALLA KOMMUN Östra Torp - Geoteknik UPPDRAGSNUMMER 7001092000 INVENTERING AV TIDIGARE GEOTEKNISKA UTREDNINGAR OCH UNDERSÖKNINGAR INFÖR FRAMTAGANDET AV NY DETALJAN FÖR ÖSTRA DELARNA AV ÖSTRA TORPS HANDELSOMRÅDE

Läs mer

Förrådet 4, Sundsvalls kommun. Provtagningsplan. Sundsvall 2013-05-06. Mark- och exploateringsavdelningen. Astrid Göthe. Dnr SBN 2013-00107

Förrådet 4, Sundsvalls kommun. Provtagningsplan. Sundsvall 2013-05-06. Mark- och exploateringsavdelningen. Astrid Göthe. Dnr SBN 2013-00107 Förrådet 4, Sundsvalls kommun Sundsvall 2013-05-06 Mark- och exploateringsavdelningen Astrid Göthe Dnr SBN 2013-00107 Dnr SBN-2013-00107 Sida 2 (5) 1 Bakgrund och syfte Mitthem AB har begärt detaljplaneändring

Läs mer

Blankett A Administrativa uppgifter

Blankett A Administrativa uppgifter Blankett A Administrativa uppgifter Sid 1 (19) Objekt Upprättad (namn) Per Sander (datum) 2008-02-25 IDnr F1080-0098 Kommun Karlskrona Senast reviderad (namn) Anna Nilsson, WSP (datum) 2016-03-15 Inventeringens

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund

Arbets- och miljömedicin Lund AMM Rapport 2009 Arbets- och miljömedicin Lund Angående Gasverkstomten i Kristianstad Håkan Tinnerberg Birgitta Malmberg Angående Gasverkstomten i Kristianstad: En förfrågan har inkommit från företagsläkare

Läs mer

Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28

Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Grontmij AB Karlstad Vår referens Karlstad, Annika Niklasson Rapport Datum 2013-05-07 Uppdragsnr 10007135 Namnteckning

Läs mer

Introduktion till MIFO Fas 1

Introduktion till MIFO Fas 1 Fredrik Sandberg Andreas Rehn Pär Nilsson Postadress 551 86 Jönköping Besöksadress Hamngatan 4 Tfn 036-39 50 00 Fax 036-12 15 58 E-post lansstyrelsen@f.lst.se www.f.lst.se Postgiro 3 51 76-7 036-39 50

Läs mer

Den aktuella fastigheten ligger i centrala Motala, se Bilaga 1.

Den aktuella fastigheten ligger i centrala Motala, se Bilaga 1. Golder Associates AB SE-411 04 Göteborg Address: Lilla Bommen 6 Telephone: [+46] 31 700 82 30 Fax: [+46] 31 700 82 31 http://www.golder.se LÄNSSTYRELSEN I ÖSTERGÖTLAND Miljövårdsenheten MIFO Objekt: 3.

Läs mer

Org.nr 556507-0868 Styrelsens säte: Stockholm

Org.nr 556507-0868 Styrelsens säte: Stockholm STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN, MÖLNDALS STAD Detaljplan för bostäder m.m inom Syltlöken 1 PM Geoteknik UPPDRAGSNUMMER 2305 747 GÖTEBORG Geoteknik, Göteborg Sweco Skånegatan 3 Box 5397 SE-402 28 Göteborg,

Läs mer

RESULTAT OCH UTVÄRDERING AV MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING 2007 VID SVANSKOGS BRUK I SÄFFLE KOMMUN

RESULTAT OCH UTVÄRDERING AV MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING 2007 VID SVANSKOGS BRUK I SÄFFLE KOMMUN PM 1(5) 2008-03-25 577-3916-07 1700-3100 Miljöskyddsenheten Björn Nilsson RESULTAT OCH UTVÄRDERING AV MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING 2007 VID SVANSKOGS BRUK I SÄFFLE KOMMUN 1 Inledning På uppdrag av Länsstyrelsen

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning av f.d. kemtvätt

Miljöteknisk markundersökning av f.d. kemtvätt Länsstyrelsen i Västmanlands län Bele 7, Köping kommun Miljöteknisk markundersökning av f.d. kemtvätt 2011-02-24 Datum: 2011-02-24 Uppdragsansvarig: Helena Branzén Handläggare: Kristina Haglund Diarienr:

Läs mer

Söderkaj, Halmstad HSB. Redovisning av utförda avhjälpandeåtgärder (in situ sanering) på Söderkaj 2009-12-01

Söderkaj, Halmstad HSB. Redovisning av utförda avhjälpandeåtgärder (in situ sanering) på Söderkaj 2009-12-01 Söderkaj, Halmstad HSB Redovisning av utförda avhjälpandeåtgärder (in situ sanering) på Söderkaj 2009-12-01 2 (10) INNEHÅLL 1 SAMMANFATTNING 3 2 BAKGRUND / HISTORIK 4 3 GENOMFÖRDA UNDERSÖKNINGAR 4 3.1

Läs mer

SAAB AB - KOMPLETTERANDE PROVTAGNING AV JORD, GRUNDVATTEN OCH PORGAS INOM FASTIGHETEN DOMHERREN 23

SAAB AB - KOMPLETTERANDE PROVTAGNING AV JORD, GRUNDVATTEN OCH PORGAS INOM FASTIGHETEN DOMHERREN 23 SAAB AB - KOMPLETTERANDE PROVTAGNING AV JORD, GRUNDVATTEN OCH PORGAS INOM FASTIGHETEN DOMHERREN 23 Bakgrund och syfte WSP har fått i uppdrag av SAAB AB att utföra kompletterande jord-, grundvatten- och

Läs mer

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm.

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Sida 1 (11) Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskare: Mats Dorell Structor Nyköping AB Sida 2 (11)

Läs mer

Sedimentkartering i Valdemarsviken, steg 1

Sedimentkartering i Valdemarsviken, steg 1 Sedimentkartering i Valdemarsviken, steg 1 Upprättad av: Henrik Eriksson, Envipro Miljöteknik Bilagor: Kartor med interpolerade halter (Cr och Hg). Bakgrund och syfte Inom ramen för huvudstudien av Valdemarsviken

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk undersökning av fastigheterna Primus 1 och Lilla Essingen 1:1, Stockholm.

Översiktlig miljöteknisk undersökning av fastigheterna Primus 1 och Lilla Essingen 1:1, Stockholm. Grap 11152 Översiktlig miljöteknisk undersökning av fastigheterna Primus 1 och Lilla Essingen 1:1, Stockholm. Geosigma AB September 2011 www.eniro.se Sidan 1 (30) Sammanfattning På uppdrag av Exploateringskontoret

Läs mer

Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun

Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun Upprättat: Mikael Pyyny, Hifab AB Granskat: Åsa Sand, Hifab AB Datum: 2006-08-21 Uppdragsnummer: 310 893 Envipro

Läs mer

PM Analys av porluft i mark

PM Analys av porluft i mark 14U26422 PM Analys av porluft i mark Område A, Bolinder Strand Järfälla kommun Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80 00. bjerking.se Sida 1 (6) Uppdragsnamn Område A, Bolinder Strand Järfälla kommun

Läs mer

Klorerade alifater. Ämnesgrupper Kemiska och fysikaliska egenskaper Nedbrytning. På säker grund för hållbar utveckling

Klorerade alifater. Ämnesgrupper Kemiska och fysikaliska egenskaper Nedbrytning. På säker grund för hållbar utveckling Klorerade alifater Ämnesgrupper Kemiska och fysikaliska egenskaper Nedbrytning På säker grund för hållbar utveckling Tre grupper Klorerade etener 2 kol och en dubbelbindning PCE TCE DCE VC Starka kovalenta

Läs mer

RESULTATREDOVISNING AV MIKROBIOLOGISKA ANALYSER

RESULTATREDOVISNING AV MIKROBIOLOGISKA ANALYSER Provsvar och faktura till Hifab AB Mikael Strandberg Smedjegatan 1 972 33 LULEÅ SVERIGE RESULTATREDOVISNING AV MIKROBIOLOGISKA ANALYSER Denna rapport med bilagor får endast återges i sin helhet om inte

Läs mer

Utvärdering av elfiskeresultat från Pjältån 2011

Utvärdering av elfiskeresultat från Pjältån 2011 Peter Gustafsson 2011-10-12 Utvärdering av elfiskeresultat från Pjältån 2011 Adress: Ekologi.Nu, Näckrosv 108, 590 54 Sturefors Tel: 0702-792068 Hemsideadress: www.ekologi.nu E-mail: peter@ekologi.nu Sammanfattning

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning av f.d. kemtvättar

Miljöteknisk markundersökning av f.d. kemtvättar Länsstyrelsen i Västmanlands län Barnhuset 2, Sturestaden 3:1, Sturestaden 3:2 samt Kapellet 1 och 2, Arboga kommun Miljöteknisk markundersökning av f.d. kemtvättar 2011-02-24 2011-02-24 2-1002-0125 Uppdragsnr:

Läs mer

I5 KASERNOMRÅDE, MARKMILJÖBEDÖMNING

I5 KASERNOMRÅDE, MARKMILJÖBEDÖMNING Fältjägaren Fastigheter AB I5 KASERNOMRÅDE, MARKMILJÖBEDÖMNING 2007-03-05 SWECO VIAK AB Norra regionen Bild från www.ostersund.se ra01s 2005-11-11 Uppdragsnummer 1644211000 SWECO VIAK Ringvägen 2, 831

Läs mer

Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28

Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Grontmij AB Karlstad Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress,

Läs mer

VASALLEN STRÄNGNÄS AB. PM Geoteknik-Campusområdet. Utredning. Stockholm 2012-11-26

VASALLEN STRÄNGNÄS AB. PM Geoteknik-Campusområdet. Utredning. Stockholm 2012-11-26 VASALLEN STRÄNGNÄS AB -Campusområdet Utredning Stockholm 2012-11-26 Datum 2012-11-26 Uppdragsnummer 61151148142000 Utgåva/Status Utredning Elin Caruth Filip Kumlin Anders Westin Uppdragsledare Handläggare

Läs mer

DEL AV DJURÄNGEN 2:4, KALMAR

DEL AV DJURÄNGEN 2:4, KALMAR PM - GEOTEKNIK OCH MILJÖGEOTEKNIK DEL AV DJURÄNGEN 2:4, KALMAR 2015-08-25 Uppdrag: 262869 Del av Djurängen 2:4, Kalmar (Söder om Slöjdaregatan) Titel på rapport: PM - Geoteknik och Miljögeoteknik Status:

Läs mer

PM Synpunkter kring planerat schakt för grundläggning av studentbostäder på Campus, Brinellvägen Grundvattenpåverkan

PM Synpunkter kring planerat schakt för grundläggning av studentbostäder på Campus, Brinellvägen Grundvattenpåverkan PM Synpunkter kring planerat schakt för grundläggning av studentbostäder på Campus, Brinellvägen Grundvattenpåverkan Författare: Ulf Sundqvist, Eclogite Mark och Bygg 2014-01-13 Bakgrund Akademiska Hus

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning

Översiktlig miljöteknisk markundersökning F.d. Lövsjö Inter i Mantorp Översiktlig miljöteknisk markundersökning Datum: 2006-03-24 Diarienr: 2-0510-0654 Uppdragsnr: 12616 Uppdragsansvarig: Karin Axelström Handläggare: Karin Axelström, Lennart Larsson

Läs mer

Dricksvattenkvalitet 2014 - Karlstad, Alster, Skattkärr och Väse

Dricksvattenkvalitet 2014 - Karlstad, Alster, Skattkärr och Väse Nedan följer en sammanställning av vattenkvaliteten Sörmoverket samt tillhörande distributionsområde, dvs Karlstad, Alster, Skattkärr och Väse. Vattenanalyserna är utförda både vattenverk och hos användare.

Läs mer

PM Bedömning av föroreningssituationen för programområdet Fredrikstrandsvägen, Ekerö kommun

PM Bedömning av föroreningssituationen för programområdet Fredrikstrandsvägen, Ekerö kommun Affärsområde Vårt datum Vår beteckning Miljö och Vatten 2014-03-11 603361 Handläggare Ert datum Er beteckning Kristoffer Gokall-Norman PM Bedömning av föroreningssituationen för programområdet Fredrikstrandsvägen,

Läs mer

Klorerade lösningsmedel en svår utmaning. vanligt förekommande klorerade lösningsmedel

Klorerade lösningsmedel en svår utmaning. vanligt förekommande klorerade lösningsmedel Klorerade lösningsmedel en svår utmaning David Engdahl, Envipro Miljöteknik, HIFAB AB vanligt förekommande klorerade lösningsmedel CCl 2 =CHCl Trikloreten, trikloretylen (TCE) avfettningsmedel, lösningsmedel.

Läs mer

Badvattenprofil Alnängarna

Badvattenprofil Alnängarna Badvattenprofil Alnängarna Sammanfattning Kommun Län Alnängsbadet är ett konstgjort bad där rent vatten tillförs från två djupborrade brunnar. Badet har ett utlopp till Svartån men det mesta av vattnet

Läs mer

TEKNISK PM GEOTEKNIK. Geoteknik Hyddmarken MOTALA KOMMUN SWECO CIVIL AB UPPDRAGSNUMMER 2204235000 GEOTEKNISK UNDERSÖKNING 2015-11-30

TEKNISK PM GEOTEKNIK. Geoteknik Hyddmarken MOTALA KOMMUN SWECO CIVIL AB UPPDRAGSNUMMER 2204235000 GEOTEKNISK UNDERSÖKNING 2015-11-30 MOTALA KOMMUN Geoteknik Hyddmarken UPPDRAGSNUMMER 2204235000 GEOTEKNISK UNDERSÖKNING SWECO CIVIL AB MALIN LAMBERG GUSTAFSSON GRANSKAT AV LINDA GYDEVIK Innehållsförteckning 1 Uppdrag 1 2 Underlag för PM

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING GRUSPLANEN, STRANDÄNGENS IP, BROMÖLLA

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING GRUSPLANEN, STRANDÄNGENS IP, BROMÖLLA MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING GRUSPLANEN, STRANDÄNGENS IP, BROMÖLLA SLUTRAPPORT 4 APRIL 2014 Uppdrag: 247031 Titel på rapport: Status: Miljöteknisk markundersökning, Grusplanen, Strandängens IP, Bromölla

Läs mer

Uppgift Utveckla en strategi för att utnyttja och ta hand om dagvatten på ett uthålligt sätt i ny och befintlig miljö genom att:

Uppgift Utveckla en strategi för att utnyttja och ta hand om dagvatten på ett uthålligt sätt i ny och befintlig miljö genom att: Uppgift Utveckla en strategi för att utnyttja och ta hand om dagvatten på ett uthålligt sätt i ny och befintlig miljö genom att: Klargöra hur man kan minska dagvattnets föroreningsinnehåll genom att påverka

Läs mer

Hur stimulera användningen av moder na under sökningsmetoder?

Hur stimulera användningen av moder na under sökningsmetoder? R E N A R E M A R K, S V E R I G E S G E O T E K N I S K A F Ö R E N I N G Hur stimulera användningen av moder na under sökningsmetoder? - s a m m a n f a t t n i n g a v g r u p p d i s k u s s i o n

Läs mer

Uppdragsnum Antal sidor: 10 Antal bilagor: 2

Uppdragsnum Antal sidor: 10 Antal bilagor: 2 Uppdragsnum mmer: 6004-072 Antal sidor: 10 Antal bilagor: 2 Kv Nötknäpparen, Eskilstuna Provtagningsprogram för kompletterande provtagningg ESKILSTUNA 2013-03-07 Ulrika Martell, uppdragsledare Matilda

Läs mer

SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning. Rapport. 2015-03-23 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand

SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning. Rapport. 2015-03-23 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning Rapport 2015-03-23 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning KUND

Läs mer

Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamheten Kronobergs län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

Hönö 26:1 m fl Öckerö kommun Geoteknisk undersökning

Hönö 26:1 m fl Öckerö kommun Geoteknisk undersökning ÖCKERÖ KOMMUN Hönö 26:1 m fl Öckerö kommun Geoteknisk undersökning Malmö 2011-09-02 Hönö 26:1 m fl, Öckerö kommun Geoteknisk undersökning Datum 2011-09-02 Uppdragsnummer 61671147011 Utgåva/Status A. Dahlberg

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

SEPTEMBER 2013 GYMNASIE- OCH VUXENUTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN, MALMÖ STAD KV GRYTAN MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

SEPTEMBER 2013 GYMNASIE- OCH VUXENUTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN, MALMÖ STAD KV GRYTAN MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING SEPTEMBER 2013 GYMNASIE- OCH VUXENUTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN, MALMÖ STAD KV GRYTAN MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING ADRESS COWI AB Brunnsgatan 1 553 17 Jönköping TEL 010 850 22 50 FAX 010 850 22 60 WWW cowi.se

Läs mer

vägtrafiken? Hur mycket bullrar

vägtrafiken? Hur mycket bullrar Hur mycket bullrar vägtrafiken? Information från Boverket och Sveriges Kommuner och Landsting om hur du enkelt och snabbt kan beräkna utbredningen av buller från vägtrafik Foto: Hans Ekestang Översiktlig

Läs mer

Inventering av branscherna övrig organisk kemisk industri och tillverkning av tvätt- och rengöringsmedel i Stockholms län

Inventering av branscherna övrig organisk kemisk industri och tillverkning av tvätt- och rengöringsmedel i Stockholms län Fakta 2015:17 Inventering av branscherna övrig organisk kemisk industri och tillverkning av tvätt- och rengöringsmedel i Stockholms län Publiceringsdatum 2015-10-22 Diarienummer 38802-2014 Kontakt Enheten

Läs mer

2014-10-06. Insamling av underlagsdata Övervakning och kontroll. Orienterande studie (Fas 1) sammanställning av kunskaper och platsbesök

2014-10-06. Insamling av underlagsdata Övervakning och kontroll. Orienterande studie (Fas 1) sammanställning av kunskaper och platsbesök Insamling av underlagsdata Övervakning och kontroll Mötesnamn etc 1 Orienterande studie (Fas 1) sammanställning av kunskaper och platsbesök Uppgiftsinsamling Besök på platsen Mötesnamn etc 2 Uppgiftsinsamling

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

MIFO fas 2, Ånge Bangård

MIFO fas 2, Ånge Bangård Ånge kommun MIFO fas 2, Ånge Bangård Östersund 2011-12-09 MIFO fas 2, Ånge Bangård Datum 2011-12-09 Uppdragsnummer 61811146630 Utgåva/Status Version 1 Kristina Tajani Patrik von Heijne Christian Maurice

Läs mer

Avloppsansökan. Anvisningar till ansökningsblankett

Avloppsansökan. Anvisningar till ansökningsblankett Avloppsansökan Anvisningar till ansökningsblankett Detta dokument innehåller upplysningar som är tänkta att utgöra ett stöd för att fylla i avloppsansökan. Du hittar utförligare information om varje punkt

Läs mer

Hastighetsmätningar E20. Genomförda av NTF Väst och NTF Skaraborg i augusti 2012

Hastighetsmätningar E20. Genomförda av NTF Väst och NTF Skaraborg i augusti 2012 Hastighetsmätningar E20 Genomförda av NTF Väst och NTF Skaraborg i augusti 2012 2 Innehåll Bakgrund... 4 Syfte... 4 Metod... 5 Mätplatser... 5 Resultat av hastighetsmätningarna... 7 Mätplats 1 Infart soptippen,

Läs mer

Hallands arbetsmarknad. Källa: SCB

Hallands arbetsmarknad. Källa: SCB Hallands arbetsmarknad Källa: SCB Interaktiv statistik Innehållsförteckning Flera diagram i rapporten kan filtreras efter kommun, Halland och Sverige. Uppe i vänstra hörnet på sidan visas vilket val som

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

Utvärdering av lösningsmedelsexponering i Processlab 1, MC2

Utvärdering av lösningsmedelsexponering i Processlab 1, MC2 Mätrapport Utvärdering av lösningsmedelsexponering i Processlab 1, MC2 Beställt av: Svante Pålsson Mikroteknologi och Nanovetenskap, MC2 Chalmers Tekniska Högskola 412 94 Göteborg Utfört av: Lars Ekberg

Läs mer

Rådgivning avseende Silvervik, östra och södra områdena, Malmö Stad

Rådgivning avseende Silvervik, östra och södra områdena, Malmö Stad Datum Beteckning 2008-02-08 2-0711-0759 Ert datum Er beteckning Malmö Stad Miljöförvaltningen Torbjörn Håkansson 205 80 Malmö Rådgivning avseende Silvervik, östra och södra områdena, Malmö Stad SGI 2 (18)

Läs mer

VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning

VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2016-03-03 Upprättad av Granskad av: Matti Envall, Trafikverket Godkänd av ver 1.0 Uppdragsnr:

Läs mer

Två rapporter om bedömning och betyg

Två rapporter om bedömning och betyg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 08-400/3803 SID 1 (9) 2008-09-15 Handläggare: Inger Willner Telefon: 508 33 678 Till Utbildningsnämnden 2008-10-23 Två rapporter om bedömning

Läs mer

KvRenen i Varberg. Bakgrund och lägesrapport från huvudstudie

KvRenen i Varberg. Bakgrund och lägesrapport från huvudstudie KvRenen i Varberg Bakgrund och lägesrapport från huvudstudie Innehåll 1. Historik källan till föroreningen 2. Tidigare utredningar 3. Klorerade lösningsmedel i mark 4. Lägesrapport huvudstudie Structor

Läs mer

Nedskräpning på trottoarer i centrala staden

Nedskräpning på trottoarer i centrala staden Enheten för miljö- och turismstatistik Datum Beteckning 2009-09-30 8566283 Ert datum Er beteckning 1(5) Nedskräpning på trottoarer i centrala staden Stockholm 2009 Metod- och kvalitetsrapport 2(5) Metoddokumentation

Läs mer

Efterbehandling av förorenade områden i Sverige

Efterbehandling av förorenade områden i Sverige Efterbehandling av förorenade områden i Sverige Seminarium föroreningar vid båtuppläggningsplatser Stockholms universitet 2013-02-03 Erika Skogsjö, Anna Isberg, Naturvårdsverket Disposition Hur ser det

Läs mer

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö Labela Förvaltnings AB Malmö 2009-12-14 Datum 2009-12-14 Uppdragsnummer 61670936043 Förhandskopia Elisabet Hammarlund Mathias Persson Anna Fjelkestam Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige

Läs mer

Bolinder Port Järfälla kommun

Bolinder Port Järfälla kommun Uppdrag nr. 12U21720 Bolinder Port Järfälla kommun Översiktlig miljöteknisk markundersökning www.bjerking.se Verktyg: Miljö PM/Rapport / V-A5 / 2010-01-12 Dokument: K:\Uppdrag_i_Navet\12U21720\N\Dok\PM\PM.docx

Läs mer

REPORT. PM Miljöteknik. Del av fastigheterna Bua 4:94, Bua 10:108 och Bua 10:248. Ändrad detaljplan 2014-11-19. ÅF-Infrastructure AB

REPORT. PM Miljöteknik. Del av fastigheterna Bua 4:94, Bua 10:108 och Bua 10:248. Ändrad detaljplan 2014-11-19. ÅF-Infrastructure AB Author Elisabet Pennman Phone +46 10 505 31 63 Mobile +46725332561 E-mail elisabet.pennman@afconsult.com Date 2014-11-19 Project ID 701157 Client Varbergs kommun Del av fastigheterna Bua 4:94, Bua 10:108

Läs mer

Morängsvägen Nusnäs, Mora kommun, Dalarnas län. T i l l ä g g t i l l P L A N B E S K R I V N I N G. Handlingar. Ändring, del av detaljplan Dp 206 vid

Morängsvägen Nusnäs, Mora kommun, Dalarnas län. T i l l ä g g t i l l P L A N B E S K R I V N I N G. Handlingar. Ändring, del av detaljplan Dp 206 vid Underrättelsehandling Dnr: BN 2013/8 215 Ändring, del av detaljplan Dp 206 vid Morängsvägen Nusnäs, Mora kommun, Dalarnas län T i l l ä g g t i l l P L A N B E S K R I V N I N G oktober 2013 Handlingar

Läs mer

STENHUGGERI- VERKSAMHET

STENHUGGERI- VERKSAMHET Inventering i samband med detaljplanering RESTER AV STENHUGGERI- VERKSAMHET VÄJERN 3:2 m fl Sotenäs kommun Västra Götalands län Undersökning och förslag på åtgärder 2014-10-15 1 (7) Väjern 3:2 m fl var

Läs mer

Underlag för bedömning av prövningsnivå

Underlag för bedömning av prövningsnivå PM Efterbehandling av Färgaren 3, Kristianstad kommun Underlag för bedömning av prövningsnivå För Kristianstads kommun KLK Strategi och utveckling 291 80 Kristianstad Datum: 2014-09-01 Uppdrag: 712-079

Läs mer

Provtagningsplan. Provtagningsplan. Förberedelser och planering inför provtagningsplan. Kristina Haglund, SGI. Innehåll

Provtagningsplan. Provtagningsplan. Förberedelser och planering inför provtagningsplan. Kristina Haglund, SGI. Innehåll Provtagningsplan Kristina Haglund, SGI Länsstyrelsen Örebro 11-05-25 1 Provtagningsplan - Vad är r sytet med undersökningen Innehåll ll: Kvalitetsnivå Planritning med provpunkter och ev. reerenspunkter

Läs mer

Fältundersökning för att avgränsa föroreningen genomfördes den 30 april 2013. Provgropar grävdes i totalt 19 punkter med grävmaskin (Fig. 2).

Fältundersökning för att avgränsa föroreningen genomfördes den 30 april 2013. Provgropar grävdes i totalt 19 punkter med grävmaskin (Fig. 2). Motala kommun, Motala Datum: Bakgrund I området Hällalund/Olivehult i Borensberg, Motala kommun, håller Stadsbyggnadsenheten på att ta fram ett planförslag för nytt bostadsområde. Vid de geotekniska borrningar

Läs mer

Fiskvårdande åtgärder vid Flosjöhammare i Hällefors kommun

Fiskvårdande åtgärder vid Flosjöhammare i Hällefors kommun ARKEOLOGGRUPPEN AB RAPPORT 2015:55 ARKEOLOGISK UNDERSÖKNING I FORM AV SCHAKTNINGSÖVERVAKNING Fiskvårdande åtgärder vid Flosjöhammare i Hällefors kommun Fiskvårdande åtgärder, Flosjöhammare, Hällefors kommun,

Läs mer

Detaljplaner för nya studentbostäder vid Osquldas väg (2012-18801), Teknikringen (2013-02077) och Drottning Kristinas väg (2013-02084)

Detaljplaner för nya studentbostäder vid Osquldas väg (2012-18801), Teknikringen (2013-02077) och Drottning Kristinas väg (2013-02084) Projekt Teknikringen, Osquldas väg, Drottning Kristinas väg studentbostäder Projektnummer 107445 Handläggare Datum Rosie Kvål 2014-09-17 Internkontroll Datum Erik Hall Midholm 2014-09-16 Detaljplaner för

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Inventering av groddjur i två dammar på Zakrisdalsudden, Karlstad kommun, 2013.

Inventering av groddjur i två dammar på Zakrisdalsudden, Karlstad kommun, 2013. Inventering av groddjur i två dammar på Zakrisdalsudden, Karlstad kommun, 2013. Sammanfattning Följande inventering utfördes på uppdrag av WSP Management, Karlstad. Syftet med inventeringen var att undersöka

Läs mer

Sammanställning fältnoteringar och analyser

Sammanställning fältnoteringar och analyser Bilaga 1.1 Sammanställning fältnoteringar och analyser Kommentarer: Analyser: Uppdragsnr: 10200511 1. Preliminär geoteknisk benämning enligt SGF:s beteckningssystem. ORGNV=BTEX, fraktionerade alifter,

Läs mer

MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING AV KLORERADE KOLVÄTEN VILUNDA 1:109 OCH VILUNDA 1:110 VÄSBY ENTRÉ, UPPLANDS VÄSBY KOMMUN

MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING AV KLORERADE KOLVÄTEN VILUNDA 1:109 OCH VILUNDA 1:110 VÄSBY ENTRÉ, UPPLANDS VÄSBY KOMMUN MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING AV KLORERADE KOLVÄTEN VILUNDA :09 OCH VILUNDA :0 VÄSBY ENTRÉ, UPPLANDS VÄSBY KOMMUN RAPPORT 7 APRIL 4 Uppdrag: 25352 Titel på rapport: Status: Miljöteknisk undersökning av klorerade

Läs mer

Sanktioner 2010. Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010

Sanktioner 2010. Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010 MILJÖFÖRVALTNINGEN Sanktioner 2010 Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010 En rapport från Miljöförvaltningen Christin Furuhagen & Linda Karlsson Augusti 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

Haganäs Bostadsområde PM Miljö

Haganäs Bostadsområde PM Miljö Älmhults kommun Haganäs Bostadsområde PM Miljö Göteborg 2013-10-07 Haganäs Bostadsområde PM Miljö Datum 2013-10-07 Uppdragsnummer 1320002808 Utgåva/Status Katarina Wallinder Anna Fälth/Louise Larborn Katarina

Läs mer

Kontroll av rengöring på restauranger och mindre serveringar 2010

Kontroll av rengöring på restauranger och mindre serveringar 2010 MILJÖFÖRVALTNINGEN Kontroll av rengöring på restauranger och mindre serveringar 2010 En rapport från Miljöförvaltningen Projektledare: Susann Andersson och Ellinor Fredriksson Rundlöf Oktober 2010 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

GEOTEKNISK RAPPORT. Torparängen, Växjö UPPDRAGSNUMMER 2293170 VÄXJÖ KOMMUN, PLANERINGSKONTORET ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING

GEOTEKNISK RAPPORT. Torparängen, Växjö UPPDRAGSNUMMER 2293170 VÄXJÖ KOMMUN, PLANERINGSKONTORET ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING VÄXJÖ KOMMUN, PLANERINGSKONTORET Torparängen, Växjö UPPDRAGSNUMMER 2293170 ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING SWECO CIVIL AB VÄXJÖ MARTIN HOLMBERG ANDERS PETERSSON Innehållsförteckning 1 Uppdrag 3 1.1

Läs mer

Undersökning av förekomst av metallförorening i ytlig jord, bostadsrättsföreningarna Hejaren 2 och Hejaren 3 i Sundbybergs kommun.

Undersökning av förekomst av metallförorening i ytlig jord, bostadsrättsföreningarna Hejaren 2 och Hejaren 3 i Sundbybergs kommun. PM UPPDRAG Markundersökning Hejaren UPPDRAGSNUMMER 1155638 UPPDRAGSLEDARE Leo Mille UPPRÄTTAD AV Leo Mille DATUM 2010-11-25 Undersökning av förekomst av metallförorening i ytlig jord, bostadsrättsföreningarna

Läs mer

En gemensam bild av verkligheten

En gemensam bild av verkligheten En gemensam bild av verkligheten En meningsfull diskussion om Sveriges framtid förutsätter en gemensam bild av var vi står i dag. Hur ser verkligheten egentligen ut och vilka fakta beskriver den bäst?

Läs mer

Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila

Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila Finns det några skillnader i effektutveckling(kraft x hastighet) mellan koncentriskt och excentriskt arbete på olika belastningar om man vilar olika

Läs mer

Varberg Västerport Bilaga 1. Fältprotokoll med XRF- och PID-mätningar

Varberg Västerport Bilaga 1. Fältprotokoll med XRF- och PID-mätningar Bilaga. Fältprotokoll med XRF- och -mätningar 3 4 5 6 7 8 Nivå Jordart/material Färg Arsenik Koppar Bly Zink 0-0, 0,- Asfalt Svart Bitumen 0-0, 0,-0,5

Läs mer

SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM

SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM Prel PM ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKPROVTAGNING Planeringsunderlag Stockholm, 2006-01-24 Avd. Mark och Vatten Uppdragsnummer: 10072089 Uppdragsansvarig: Per Johansson Granskad

Läs mer

Lyktan 5 Utvärdering av filter för dagvattenrening

Lyktan 5 Utvärdering av filter för dagvattenrening Utvärdering av filter för dagvattenrening Eskilstuna 2010-08-29 STRUCTOR MILJÖTEKNIK AB Peter Carlsson, uppdragsledare Uppdragsnr: 6135-002 Antal sidor: 8 Antal bilagor: 4 STRUCTOR MILJÖTEKNIK AB Smedjegatan

Läs mer

S we c o Ci vi l A B Org.nr 556507-0868 Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen

S we c o Ci vi l A B Org.nr 556507-0868 Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen SKISTAR AB Åre Kabinbaneområdet UPPDRAGSNUMMER: 2454591000 SAMMANSTÄLLNING AV TIDIGARE UTFÖRDA GEOTEKNISKA UTREDNINGAR UNDERLAG TILL DETALJPLAN ÖSTERSUND SWECO CIVIL AB ÖSTERSUND GEOTEKNIK 1 (7) S w e

Läs mer

Gamla Mejeriet i Klippan Miljöteknisk markundersökning

Gamla Mejeriet i Klippan Miljöteknisk markundersökning Golder Associates AB Mårtenstorget 7 223 51 Lund Tel: [+46] 46 400 49 00 Fax: [+46] 46 400 49 01 http://www.golder.se PM Gamla Mejeriet i Klippan Miljöteknisk markundersökning Bryggeriet 5, Klippans kommun

Läs mer

Förorenade områden. Underlag till ÖP16

Förorenade områden. Underlag till ÖP16 Underlag till ÖP16 Förorenade områden 20160107 1 Innehåll Inledning 3 Allmänt 3 Miljökvalitetsmål 4 Nationella mål 4 Regionala mål 5 Lokala mål 5 Förorening och risker 6 Riskbedömning 7 Ansvar för att

Läs mer

Lågt socialt deltagande 70-74 75-79 65-69. Ålder

Lågt socialt deltagande 70-74 75-79 65-69. Ålder Sociala relationer Personer med täta sociala relationer, eller starka band till familj eller omgivning lever längre och har bättre hälsa samt en ökad förmåga att återhämta sig från sjukdom än socialt isolerade

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Bostäder i område vid Tallidens skola mm. Nacka kommun

Bostäder i område vid Tallidens skola mm. Nacka kommun Projekt: 31-00465 Rapport 31-00465-A (Förhandskopia) Datum: 2002-04-12 Antal sidor: 6 Bostäder i område vid Tallidens skola mm. Nacka kommun Trafikbullerutredning Uppdragsgivare: Byggmästaren UJ Johansson

Läs mer

Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014

Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014 Enheten för utbildningsstatistik 2014-10-21 1 (8) Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att dels stödja en likvärdig och rättvis bedömning

Läs mer

Utökad undersökning av klorerade etener inom Hägersten 2:6 och 2:7

Utökad undersökning av klorerade etener inom Hägersten 2:6 och 2:7 Utökad undersökning av klorerade etener inom Hägersten 2:6 och 2:7 Resultat-PM och diskussionsunderlag vid möte 2009-04-17 Fysiska undersökningar visar att: Klorerade etener förekommer i låga halter i

Läs mer