PM Bedömning av föroreningssituationen för programområdet Fredrikstrandsvägen, Ekerö kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PM Bedömning av föroreningssituationen för programområdet Fredrikstrandsvägen, Ekerö kommun"

Transkript

1 Affärsområde Vårt datum Vår beteckning Miljö och Vatten Handläggare Ert datum Er beteckning Kristoffer Gokall-Norman PM Bedömning av föroreningssituationen för programområdet Fredrikstrandsvägen, Ekerö kommun Detta PM sammanfattar den påverkan, med avseende på föroreningar, som omgivande verksamheter potentiellt kan ha på programområdet vid Fredrikstransvägen på Ekerö. Figur 1. Berört programområde (rött) samt den närmaste omgivningen. 1 Bakgrund och syfte Geosigma AB har på uppdrag av Ekerö kommun, som underkonsult till Combitech, utfört en miljöutredning inom ramen för detaljplanearbetet för Fredrikstrandsvägen, Ekerö. Syftet med utredningen var tredelat: - Att göra en bedömning av vilka verksamheter som skulle kunna innebära risk för planområdet, med avseende på människors hälsa och/eller miljön. - Att göra en bedömning av vilka verksamheter som sannolikt inte utgör en risk för planområdet, med avseende på människors hälsa och/eller miljön. - Samt att föra ett resonemang kring om ytterligare undersökning bör utföras för att kunna göra säkrare bedömningar avseende föroreningar inom planområdet. Sidan 1 (8)

2 2 Områdesbeskrivning 2.1 Övergripande beskrivning Det berörda planområdet är beläget öster om Ekerö centrum och norr om Fredrikstrandsvägen. I nordöst avgränsas området av Fiskarfjärden, en del av Mälaren. I dagsläget är området bebyggt med ett mindre antal friliggande villor samt stall. Den större delen av markarealen inom området utnyttjas som betesmark för hästar. I söder gränsar området mot en länga med radhus och den nordvästra delen av området utgörs av en trädbevuxen kulle. Marken föreslås kunna bebyggas delvis med parhus/radhus/kedjehus. Strandzonen ska behållas som naturmark med ny strandpromenad. 2.2 Geologi och hydrogeologi Markytan inom programområdet sluttar i övervägande utsträckning i riktning mot nordost och Mälaren. I nordväst och sydost höjer sig marken något brantare mot programområdets gränslinjer i dessa riktningar. Söder om området höjer sig ett par tydliga kullar. Enligt jordartskartan (SGU, 2014) består den naturliga jordarten inom större delen av programområdet av postglacial lera. I strandzonen dominerar gyttjelera och inom området återfinns också ett par moränkullar bestående av sandig morän i anslutning till berg i dagen. Programområdet ligger inom ett drygt 4 km 2 stort delavrinningsområde som rinner till Mälaren-Fiskarfjärden (VISS), se även Bilagor. Höjdkurvor erhållna från baskartan över Ekerö har utnyttjats för att skapa en bild över terrängens utformning inom och i anslutning till programområdet. Med hjälp av denna information har en förenklad modell av grundvattnets strömningsförhållanden kunnat skapas. Denna modell baseras enbart på uppgifter om topografin inom området och görs med antagandet att grundvattenytan till stor del följer markytan, men den bedöms ändå ge en relativt god indikation på faktiska förhållanden. Med ovanstående antaganden som grund kan man utläsa ett par huvuddrag angående grundvattnets strömningsriktning. Från områden väster, nordväst samt sydväst om det huvudsakliga programområdet torde endast en liten andel av grundvattnet ha en grundvattenströmning med riktning in mot området. Grundvatten i öster och sydöst bör inte heller röra sig in mot programområdet i någon större utsträckning. Söder om programområdet ger dock topografin indikationer på att grundvattnet har en flödeskomponent i riktning norrut, mot och igenom programområdet. Figur 2 Utsnitt ur jordartskartan i anslutning till programområdet. Det undersökta området är ungefärligt markerat med en blå ellips. (Bildkälla: Sveriges Geologiska Undersökning, 2014) Sidan 2 (8)

3 2.3 Dagvatten En dagvattenutredning för planområdet är genomförd (WSP, ). Av denna framgår att tillfört dagvatten inom planområdet kan delas upp i två avrinningsområden. Den största delen av området avvattnas med hjälp av diffus avledning och infiltration i naturmark direkt till recipienten (Fiskarfjärden). Resterande avvattning berör endast en del av Fredrikstrandsvägen, från vilken avledning sker via dagvattenledningsnät i Bryggavägen söder om planområdet. 3 Bedömning av potentiell föroreningssituation 3.1 Inventering Här redovisas en sammanställning av påträffad, befintlig information avseende förorenade områden (fastigheter) i anslutning till programområdet för Fredrikstrandsvägen. Platser som befinner sig på större avstånd från programområdet än de som beskrivs nedan har inte behandlats i föreliggande utredning. Detta då de bedömts ligga för långt bort för att rimligen kunna påverka programområdet mer än mycket marginellt. Källor till nedanstående har främst varit: - Länsstyrelsens EBH-stöd (tidigare MIFO-databasen), Utdrag Mats Eriksson, Potentiellt förorenade områden i Ekerö kommun Översiktlig inventering enligt MIFO-metodiken fas 1. Examensarbete, Stockholms Universitet. - Ramböll, PM Miljö Ekerö Strand. - Ekerö Kommun. PM naturvärden underlag för markutredning. Detaljplan för Fredrikstrandsvägen (Brygga 1:3 m fl), Ekerö kommun, Stockholms län. dnr WSP, Fördjupad riskbedömning åtgärdsutredning och riskvärdering - förorenad mark, Tappsund 1:48 m fl, Ekerö kommun. Underlag för detaljplan. Figur 3. Identifierade potentiellt eller konstaterat förorenade områden som beaktats i denna utredning (gråmarkerade och namngivna fastigheter). Sidan 3 (8)

4 3.1.1 Tappsund 1:48 Under låg här Tappsunds tegelbruk. På talen bedrev Törsleff & Co, som tillverkade bland annat stearinljus och olika livsmedel, verksamhet på fastigheten. Törsleff & Co:s verksamhet har branschklass 2 (enligt EBH-stödet, Naturvårdsverket anger BKLriskklass 4 för tillverkning av tegel och keramik). Ingen MIFO-riskklassning har gjorts. Fyllningen innehåller tydliga spår från det tidigare tegelbruket och innehåller genomgående tegel och svart missfärgning. Särskilt svartfärgade prov innehåller förhöjda metallhalter (över KM). Även PAH (och arsenik) har påträffats, vilket antogs bero på ett tillfälligt upplag av kreosotimpregnerade stolpar på platsen. Mot bakgrund av de verksamheter som bedrivits på platsen görs bedömningen att det inte finns anledning att särskilt misstänka några föroreningar utöver de redan påträffade Tappsund 1:36, 1:59 och 1:60 Tappsunds Såg & Hyvleri AB. Verksamheten hör enligt EBH-stödet till branschklass 4, liten risk (sågverk utan doppning). Förstudie avslutad. Ingen åtgärd. I utförda undersökningar har det påvisats ställvis förhöjda halter (över KM) av alifater, cancerogena PAH och metaller såsom arsenik, kadmium, kobolt och nickel. I två av proverna överstiger halterna cancerogena PAH riktvärdet för MKM. Mot bakgrund av de verksamheter som bedrivits på platsen (sågverk utan doppning) och de undersökningar som företagits, görs bedömningen att det inte finns anledning att särskilt misstänka några föroreningar utöver de redan påträffade. Möjligen kan petroleumkolväten från läckage i viss utsträckning misstänkas om det funnits maskiner och lyftanordningar som använts i verksamheten Tappsund 1:66 Småskalig industriverksamhet Fastigheten har tidigare undersökts avseende markföroreningar i två punkter, men resultatet visade inga halter överstigande riktvärdet för KM. Mot bakgrund av de undersökningar som utförts, samt den typ av verksamheter som bedrivits på platsen, görs bedömningen att det inte finns anledning att särskilt misstänka några specifika föroreningar. Fyllnadsmassor innehåller dock generellt, beroende på var massorna kommer ifrån, många gånger förhöjda (över bakgrundshalt) halter av metaller, PAH samt alifatiska och aromatiska kolväten Tappsund 1:37 Småskalig industriverksamhet Fastigheten har tidigare undersökts avseende mark- och grundvattenföroreningar, men resultatet visade inga halter över KM. (EBH-Stödet) Sidan 4 (8)

5 Mot bakgrund av de undersökningar som utförts, samt den typ av verksamheter som bedrivits på platsen, görs bedömningen att det inte finns anledning att särskilt misstänka några specifika föroreningar. Fyllnadsmassor innehåller dock generellt, beroende på var massorna kommer ifrån, många gånger förhöjda (över bakgrundshalt) halter av metaller, PAH samt alifatiska och aromatiska kolväten Tappsund 1:71 Här ligger idag Oriflame med tillverkning av olika hushålls- och hygienprodukter. Tidigare har många olika "kemisk-tekniska" bedrivit verksamhet här; bl.a Nordium AB, Henkel, Barnängen, Grummebolagen AB, Hylin & Co. AB, Oxygenol AB samt Pauli AB. Fastigheten har ej riskklassats enligt MIFO, men enligt uppgift från EBH-stödet pågår för närvarande en förstudie på platsen. Två miljötekniska markundersökningar har utförts av Golder Associates (4 september 1998 respektive 20 augusti 2003.) Resultaten från mark- och grundvattenprovtagningen visar att inga ämnen av de som analyserats överskrider riktvärdena för känslig markanvändning (KM). Proverna har analyserats med avseende på metaller, flyktiga/lättflyktiga kolväten, petroleumkolväten samt klorerade lösningsmedel. Mot bakgrund av de undersökningar som utförts, samt den typ av verksamheter som bedrivits på platsen, görs bedömningen att det är mycket svårt att helt utesluta föroreningar även om viss provtagning genomförts. Inom den kemisk-tekniska industrin kan det förväntas att ett stort antal olika kemikalier har använts och det är inte säkert att dessa kunnat upptäckas med de analysprogram som använts i utförda undersökningar. Branschen får betecknas som mycket bred och det är därför väldigt svårt att bedöma vilka kemikalier som kan ha använts Tappsund 1:1 På den nordvästra delen av Tappsund 1:1, gränsande mot Tappsund 1:71, ligger en större transformatorstation. Inga uppgifter om potentiellt miljöstörande verksamhet finns från den övriga delen av fastigheten Tappsund 1:1 (Figur 3). Dock ligger här i dagsläget olika typer av företag med bl.a. småskalig industriverksamhet. Alla större transformatorstationer i kommunen har kontrollerats med avseende på PCB och ingen PCB har påträffats vid denna. Dock har inga markprover tagits och det är osäkert/okänt om det har stått äldre transformatorstationer på platsen tidigare och om dessa i så fall kan ha innehållit PCB-haltig olja. Inga uppgifter finns om undersökningar från den andra delen av Tappsund 1:1. Transformatorstationen: PCB, PAH samt alifatiska och aromatiska kolväten kan inte uteslutas då det är okänt huruvida äldre typer av transformatorer har legat på platsen. Spill från transformatorer var tidigare inte ovanligt. Från den andra markerade delen av Tappsund 1:1 kan man förvänta sig att föroreningar som uppkommit i samband med blandad småskalig verksamhet kan återfinnas på platsen. Exempelvis är metaller, PAH, petroleumkolväten samt möjligen klorerade kolväten (exempelvis från avfettning) inte ovanligt på liknande områden. Sidan 5 (8)

6 3.1.7 Tappsund 1:57 Här har för närvarande ett boendestöd sina lokaler. Inga övriga uppgifter har påträffats om tidigare eventuell miljöstörande verksamhet. Dock anses det inte som omöjligt att någon typ av småskalig industriverksamhet kan ha huserat på fastigheten, med tanke på dess placering i området. Inga uppgifter om undersökningar på platsen har påträffats. Det finns inga direkta indikationer på att miljöstörande verksamhet har pågått på fastigheten. Om här har bedrivits någon typ av service eller produktion kan man dock förvänta sig att föroreningar som metaller, PAH, petroleumkolväten och kanske klorerade kolväten skulle kunna återfinnas i mark och/eller grundvatten Brygga 1:6 På fastigheten har det sedan 1914 bedrivits någon typ av verksamhet. Under åren bedrevs handelsträdgård på platsen och under denna tid var användningen av bekämpningsmedel generellt sett hög. Många bekämpningsmedel är mycket persistenta (bryts ned långsamt) och objektet har placerats i branschklass 2 enligt Naturvårdsverkets branschlista. Ingen MIFO riskklassning är utförd. Verksamhetsutövare: Petersson, Oscar (-1971), Fredriksstrands handelsträdgård (-1981). Inga uppgifter har påträffats om att undersökningar som kan bekräfta eller avfärda föroreningar har utförts på platsen. Det bedöms som mycket sannolikt att olika typer av bekämpningsmedel har använts på platsen och därmed är det också troligt att de i någon utsträckning förorenat mark och grundvatten. Även oljeföroreningar från maskiner och panncentraler för uppvärmning av växthus kan förväntas på platsen Brygga 1:32 Här bedrivs i dagsläget blandad verksamhet med bl.a. Mogrens maskinservice på fastigheten. Inga uppgifter om fastigheten har påträffats i EBH-stödet. Inga uppgifter om undersökningar på platsen har påträffats. Man kan förvänta sig att föroreningar som uppkommit i samband med blandad småskalig verksamhet kan återfinnas på platsen. Exempelvis är metaller, PAH, petroleumkolväten samt möjligen klorerade kolväten (exempelvis från avfettning) inte ovanligt inom liknande områden Brygga 1:2 Här ligger i dagsläget Alverbäcks blommor AB. Tidigare har även handelsträdgården Brygga trädgård legat på fastigheten, dock var den placerad längre ned mot vattnet än dagens anläggning. Verksamheten är enligt EBH-stödet placerad i BKL 2 (stor risk). Verksamheten är endast identifierad och inga uppgifter har påträffats om mer detaljerad historik eller eventuellt utförda undersökningar. Sidan 6 (8)

7 Inga uppgifter om undersökningar på platsen har påträffats. Det bedöms som mycket sannolikt att olika typer av bekämpningsmedel har använts på platsen och därigenom är det också troligt att de i någon utsträckning förorenat mark och grundvatten. Även oljeföroreningar från maskiner och panncentraler för uppvärmning av växthus kan förväntas på platsen. 3.2 Spridningsförutsättningar Föroreningar som har sitt ursprung på en plats kan under vissa förutsättningar transporteras till andra ställen främst genom: - Grundvattentransport i löst eller partikulär form. - Ytvatten (exempelvis ytavrinning eller dagvatten) i löst eller partikulär form. - Luftburen transport via damning eller i gasform. - Förflyttning av förorenat material, exempelvis då jordmassor schaktas upp och flyttas till annan plats. Grundvatten Mot bakgrund av det som nämndes om grundvattnets bedömda strömningsriktningar i avsnitt 2.2 verkar det osannolikt att någon större transport av förorening, in i programområdet, ska kunna ske från några andra områden än från fastigheten Brygga 1:6. Det är dessutom sannolikt att en ansenlig del av det överskottsvatten som tillförs marken inom Brygga 1:6, avleds som dagvatten, möjligen med avvattning i Bryggavägen söder om fastigheten. Förutom detta kommer transporthastigheten genom marken att vara låg då den klart dominerande jordarten inom området är lera, som har en mycket låg konduktivitet. Trots detta kan det inte uteslutas att lättrörliga och persistenta bekämpningsmedel kan ha nått in till programområdet via grundvattnet. Det kan inte heller helt uteslutas att grundvattnet är förorenat av petroleumkolväten. Ytvatten Från den utförda dagvattenutredningen framgår att inget av de områden som i den här utredningen tas upp som potentiella föroreningskällor, delar avrinningsområde med programområdet. Spridningsförutsättningarna för förorening via dagvatten in i programområdet får därför anses som ringa. Damning Förorening kan spridas ansenliga sträckor genom luftburna partiklar. Det kan inte uteslutas att föroreningstransport har skett i form av damning från samtliga beskrivna områden. Det finns däremot ingenting som antyder att de bedrivna verksamheterna skulle bidra med damning i någon större utsträckning, utom möjligen för Tappsund 1:71, där det nämnts att damning kan ske i samband med lossning av råvara. Utöver det bedöms det som mest sannolikt att damning kan ske från handelsträdgårdarna då det kan tänkas att där finns stora ytor med frilagd jord och inte lika stor andel hårdgjorda ytor (vilket minskar damningen). Masstransport Masstransport från något av de potentiellt förorenade områdena till programområdet kan inte uteslutas. Inga uppgifter har framkommit som kan styrka eller avfärda huruvida detta skett, men det framstår inte som särskilt troligt med tanke på hur marken idag används inom större delen av programområdet. Sidan 7 (8)

8 4 Sammanfattning av föroreningssituationen och behov av fortsatt utredning Sammanfattningsvis är det främst handelsträdgårdarna (Brygga 1:6 och Brygga 1:2) som bedöms potentiellt kunna bidra med föroreningar till programområdet. Möjligen framför allt genom damning men även i viss mån genom grundvattentransport (från Brygga 1:6). Övriga områden som tagits upp i denna utredning bedöms endast bidra med ett föroreningstillskott i ringa omfattning (genom damning). Geosigma rekommenderar att en mindre provtagning utförs inom programområdet. Framförallt för att förvissa sig om att eventuella halter av bekämpningsmedel inte utgör en oacceptabel risk för människors hälsa eller miljön. Provtagning bör kunna ske som ett par samlingsprov (jord) samt eventuellt något riktat prov om en tydlig spridningsväg kan påträffas i fält (exempelvis ett dagvattendike med ursprung i något av de misstänkta områdena). Om det finns en brunn inom området, där ett vattenprov kan tas, vore det ett lämpligt sätt att kunna avgöra om transport av eventuellt bekämpningsmedel sker via grundvattnet. Om det inte finns någon brunn inom området rekommenderas att ett grundvattenrör installeras för att kunna ta relevanta vattenprover. Även om närvaron av bekämpningsmedel anses vara viktigast att undersöka bör man vid en provtagning även analysera proverna med avseende på de vanligast förekommande föroreningstyperna (metaller, PAH, och olja), framförallt i ett eventuellt utfyllt material. 5 Referenser Ekerö Kommun, PM naturvärden underlag för markutredning. Detaljplan för Fredrikstrandsvägen (Brygga 1:3 m fl), Ekerö kommun, Stockholms län. dnr Ramböll, PM Miljö Ekerö Strand. Mats Eriksson, Potentiellt förorenade områden i Ekerö kommun Översiktlig inventering enligt MIFO-metodiken fas 1. Examensarbete, Stockholms Universitet. Länsstyrelsen i Stockholms län, Utdrag ur EBH-stödet (före detta MIFO-databasen). WSP, Dagvattenutredning Fredrikstrand, Ekerö kommun, Uppdragsnr: WSP, Fördjupad riskbedömning åtgärdsutredning och riskvärdering - förorenad mark, Tappsund 1:48 m fl, Ekerö kommun. Underlag för detaljplan VISS, SGUs kartgenerator Sidan 8 (8)

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28 Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 Kund Karlshamns Kommun Stadsmiljöavdelningen

Läs mer

Geo och miljö för 7 delområden Härnösands kommun

Geo och miljö för 7 delområden Härnösands kommun HÄRNÖSANDS KOMMUN Geo och miljö för 7 delområden Härnösands kommun FÖRHANDSKOPIA Sundsvall 2012-12-21 8. Lövudden 8.1 Allmän områdesbeskrivning, tidigare bebyggelse Det undersökta området är beläget längs

Läs mer

REPORT. PM Miljöteknik. Del av fastigheterna Bua 4:94, Bua 10:108 och Bua 10:248. Ändrad detaljplan 2014-11-19. ÅF-Infrastructure AB

REPORT. PM Miljöteknik. Del av fastigheterna Bua 4:94, Bua 10:108 och Bua 10:248. Ändrad detaljplan 2014-11-19. ÅF-Infrastructure AB Author Elisabet Pennman Phone +46 10 505 31 63 Mobile +46725332561 E-mail elisabet.pennman@afconsult.com Date 2014-11-19 Project ID 701157 Client Varbergs kommun Del av fastigheterna Bua 4:94, Bua 10:108

Läs mer

Hydrologiska och hydrokemiska förändringar i Gripsvallsområdet 2010-03-09

Hydrologiska och hydrokemiska förändringar i Gripsvallsområdet 2010-03-09 Hydrologiska och hydrokemiska förändringar i Gripsvallsområdet 2010-03-09 1 2 Figur 1. Gripsvall, planområde. Från kommunens FÖP. BAKGRUND I samband med utarbetandet av FÖP Gripsvall undersöktes också

Läs mer

ÖSTRA HAMNEN. Bilaga 1

ÖSTRA HAMNEN. Bilaga 1 ÖSTRA HAMNEN Bilaga 1 Bilaga 2 KVARTER BRÄNSLET Kollagring ca. 1940-1970. Från 1970-talet har verksamheten bestått i Järn, plåt- och stålhantering. Färg- och lösningsmedelshantering inomhus. Dieseltankanläggning.

Läs mer

Förrådet 4, Sundsvalls kommun. Provtagningsplan. Sundsvall 2013-05-06. Mark- och exploateringsavdelningen. Astrid Göthe. Dnr SBN 2013-00107

Förrådet 4, Sundsvalls kommun. Provtagningsplan. Sundsvall 2013-05-06. Mark- och exploateringsavdelningen. Astrid Göthe. Dnr SBN 2013-00107 Förrådet 4, Sundsvalls kommun Sundsvall 2013-05-06 Mark- och exploateringsavdelningen Astrid Göthe Dnr SBN 2013-00107 Dnr SBN-2013-00107 Sida 2 (5) 1 Bakgrund och syfte Mitthem AB har begärt detaljplaneändring

Läs mer

SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning. Rapport. 2015-03-23 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand

SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning. Rapport. 2015-03-23 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning Rapport 2015-03-23 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand SYRENEN 1, NYBRO Översiktlig miljöteknisk markundersökning KUND

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping

Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping Sida 1 (12) Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping Författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2 (12) Sammanfattning Structor Nyköping

Läs mer

Institutet för miljömedicin Karolinska Institutet

Institutet för miljömedicin Karolinska Institutet Institutet för miljömedicin Karolinska Institutet Yttrande över WSP Environmental rapport Gåshaga brygga, Lidingö stad. Fördjupad miljö- och hälsoriskbedömning inklusive kompletterande miljöteknisk markundersökning

Läs mer

Fältundersökning för att avgränsa föroreningen genomfördes den 30 april 2013. Provgropar grävdes i totalt 19 punkter med grävmaskin (Fig. 2).

Fältundersökning för att avgränsa föroreningen genomfördes den 30 april 2013. Provgropar grävdes i totalt 19 punkter med grävmaskin (Fig. 2). Motala kommun, Motala Datum: Bakgrund I området Hällalund/Olivehult i Borensberg, Motala kommun, håller Stadsbyggnadsenheten på att ta fram ett planförslag för nytt bostadsområde. Vid de geotekniska borrningar

Läs mer

G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING. Tingstorget, Botkyrka kommun

G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING. Tingstorget, Botkyrka kommun G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING Tingstorget, Botkyrka kommun 2015-04-29 Upprättad av: Sanna Uimonen Granskad av: Inger Johansson Godkänd av: Maria Lindberg G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING, TINGSTORGET, BOTKYRKA

Läs mer

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden.

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. 1 (10) Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. Bilaga till planbeskrivning för detaljplan med MKB i Tornby och Kallerstad för del av SKÄGGETORP 1:1 m.fl. (Utbyggnad av Ullevileden) UUtställningsshandling

Läs mer

ARBETSMATERIAL Miljöteknisk markundersökning i Högsätra, Lidingö

ARBETSMATERIAL Miljöteknisk markundersökning i Högsätra, Lidingö Grap 15220 ARBETSMATERIAL Miljöteknisk markundersökning i Högsätra, Lidingö Geosigma AB November 2015 SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: David Engdahl Uppdragsnr: 604044 Grap nr: 15220 Version:

Läs mer

Förtydliganden och rekommendationer avseende risker kring förorenat berggrundvatten inom fastigheten Falkenbäck 25, Varbergs kommun

Förtydliganden och rekommendationer avseende risker kring förorenat berggrundvatten inom fastigheten Falkenbäck 25, Varbergs kommun Handläggare Ann-Sofie Östlund Telefon +46 10 505 32 32 Mobil +46 0 32 6 395 E-post ann-sofie.ostlund@afconsult.com Till Varbergs kommun Att: Fredrik Olausson Samhällsutvecklingskontoret 432 80 Varberg

Läs mer

Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten

Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten 2013-06-14 Uppdrag Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten Uppdragsledare Anna Sorelius Datum 2014-12-15 Uppdragsnummer 1210188100 Upprättad av Anna Sorelius

Läs mer

PM, dagvattenhantering

PM, dagvattenhantering , dagvattenhantering Tillhörande detaljplan för Isgärde 4:74, Mörbylånga kommun 2015-12-02 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 5 2 PLANERAD MARKANVÄNDNING... 5 3 BEFINTLIGA FÖRHÅLLANDEN... 6 4 DAGVATTEN...

Läs mer

VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning

VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2016-03-03 Upprättad av Granskad av: Matti Envall, Trafikverket Godkänd av ver 1.0 Uppdragsnr:

Läs mer

HYDROLOGISKA FÖRHÅLLANDEN Bakgrund

HYDROLOGISKA FÖRHÅLLANDEN Bakgrund 2009-06-09 Täby kommun Gripsvall HYROLOGISKA FÖRHÅLLANEN Bakgrund Täby kommun arbetar med en fördjupad översiktsplan gällande bebyggelse i Gripsvallsområdet (Figur 1). Inom ramen för detta arbete tar Conec

Läs mer

PM Dagvattenföroreningar

PM Dagvattenföroreningar o:\sto2\svg\2014\1320008697\3_tnik\r\dagvatten\pm dagvattenföroreningar_rev.docx Tomteboda bussdepå Datum 2015-01-29 Ramböll Sverige AB Box 17009 104 62 Stockholm T: 010-615 60 000 www.ramboll.se Handläggare:

Läs mer

PM Miljö SKANSKA NYA HEM AB. Ekerö Strand. Stockholm 2011-06-20

PM Miljö SKANSKA NYA HEM AB. Ekerö Strand. Stockholm 2011-06-20 SKANSKA NYA HEM AB Stockholm 2011-06-20 Datum 2011-06-20 Uppdragsnummer 61151145372 Utgåva/Status Utredning Joakim Persson Uppdragsledare Jeanette Winter Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

Borensberg, Motala kommun Fördjupad översiktsplan 2010

Borensberg, Motala kommun Fördjupad översiktsplan 2010 Borensberg, Motala kommun Fördjupad översiktsplan 2010 Rapport om misstänkt förorenade områden i Borensberg Upprättad av Lars Lager Granskad av Mats Dorell Structor Nyköping AB Fax 0155-20 64 29 Sida 1

Läs mer

Övre Bangården, Östersund - sammanfattning av miljöstatus samt rekommendation av fortsatt arbetsgång inkl. kostnader för dessa

Övre Bangården, Östersund - sammanfattning av miljöstatus samt rekommendation av fortsatt arbetsgång inkl. kostnader för dessa PM Sida: 1 (5) Affärsområde Vårt datum Vår beteckning Miljö och Vatten 2012-10-17 602817 Handläggare Ert datum Er beteckning Sofie Lücke PM Övre Bangården, Östersund - sammanfattning av miljöstatus samt

Läs mer

Inventering av fem nedlagda deponier i Ängelholms kommun. - En inventering enligt Naturvårdsverkets MIFO-metod, fas 1.

Inventering av fem nedlagda deponier i Ängelholms kommun. - En inventering enligt Naturvårdsverkets MIFO-metod, fas 1. Inventering av fem nedlagda deponier i Ängelholms kommun - En inventering enligt Naturvårdsverkets MIFO-metod, fas 1 Nina Heinesson 2013 Bilagor Bilaga 1. Analysprotokoll nedströms och uppströms Tåstarps

Läs mer

Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter. Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten. Tumba 2014-02-14

Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter. Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten. Tumba 2014-02-14 Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten Tumba 2014-02-14 Förord Följande behovsbedömning av detaljplan för Dioriten1/Grönstenen 4 i Storvreten

Läs mer

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT (REV. 2013-09-12) Uppdrag: 246365, Översiktlig geoteknik, dagvatten Norra Industriområdet, Storuman Titel på rapport: Norra Industriområdet,

Läs mer

DEL AV DJURÄNGEN 2:4, KALMAR

DEL AV DJURÄNGEN 2:4, KALMAR PM - GEOTEKNIK OCH MILJÖGEOTEKNIK DEL AV DJURÄNGEN 2:4, KALMAR 2015-08-25 Uppdrag: 262869 Del av Djurängen 2:4, Kalmar (Söder om Slöjdaregatan) Titel på rapport: PM - Geoteknik och Miljögeoteknik Status:

Läs mer

2007-01-04 10083754. Rev. A 2007-06-20. Stugsund, fd impregnering Söderhamns kommun. Geoteknisk undersökning. PM. Handläggare: Mats Granström

2007-01-04 10083754. Rev. A 2007-06-20. Stugsund, fd impregnering Söderhamns kommun. Geoteknisk undersökning. PM. Handläggare: Mats Granström Stugsund, fd impregnering Söderhamns kommun Geoteknisk undersökning. PM Handläggare: Mats Granström WSP Samhällsbyggnad Norra Skeppargatan 11 803 20 Gävle Tel: 026-66 35 50 Fax: 026-66 35 60 WSP Sverige

Läs mer

Behovsbedömning. Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan. Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun. Bild på Alby gård, mars 2015.

Behovsbedömning. Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan. Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun. Bild på Alby gård, mars 2015. Behovsbedömning Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun Bild på Alby gård, mars 2015. Behovsbedömningen av detaljplan för Alby Gård, del av Alby 15:32, är framtagen

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP

PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP RAPPORT PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP SLUTRAPPORT 2014-05-19 Uppdrag: 250825, Dp Grostorp i Finspång Titel på rapport: PM Dagvattenutredning Grostorp Status: Datum: 2014-05-19 Medverkande Beställare:

Läs mer

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM Uppdr. nr. 10171536 MARIESTADS KOMMUN TJÖRNUDDEN, BROMMÖSUND DETALJPLAN ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM Örebro 2013-01-11 WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro Lars O Johansson Uppdr. nr. 10171536

Läs mer

TORSTÄVA 9:43, KARLSKRONA KOMMUN Avgränsning av deponi. 2016-02-26 Upprättad av: Anna Nilsson Granskad av: Magnus Runesson

TORSTÄVA 9:43, KARLSKRONA KOMMUN Avgränsning av deponi. 2016-02-26 Upprättad av: Anna Nilsson Granskad av: Magnus Runesson TORSTÄVA 9:43, KARLSKRONA KOMMUN PM 2016-02-26 Upprättad av: Anna Nilsson Granskad av: Magnus Runesson KUND Bysnickaren FV AB KONSULT WSP Environmental Box 34 371 21 Karlskrona Tel: +46 10 7225000 WSP

Läs mer

ÖSTERSUNDS KOMMUN STORSJÖSTRAND MILJÖTEKNISK M ARKUND ERSÖKNING. Undersökningsområde. Östersund 2008-01-10 SWECO VIAK.

ÖSTERSUNDS KOMMUN STORSJÖSTRAND MILJÖTEKNISK M ARKUND ERSÖKNING. Undersökningsområde. Östersund 2008-01-10 SWECO VIAK. ÖSTERSUNDS KOMMUN STORSJÖSTRAND MILJÖTEKNISK M ARKUND ERSÖKNING Undersökningsområde Östersund 2008-01-10 SWECO VIAK AB Norra regionen Uppdragsnummer 1644249000 ra02s 2000-03-30 SWECO VIAK Ringvägen 2,

Läs mer

Kaxberg. Arkeologisk utredning vid. Arkeologisk utredning inom del av fastigheten Lina 4:1, Södertälje socken och kommun, Södermanland.

Kaxberg. Arkeologisk utredning vid. Arkeologisk utredning inom del av fastigheten Lina 4:1, Södertälje socken och kommun, Södermanland. Arkeologisk utredning vid Kaxberg Arkeologisk utredning inom del av fastigheten Lina 4:1, Södertälje socken och kommun, Södermanland. Rapport 2010:37 Kjell Andersson Arkeologisk utredning vid Kaxberg

Läs mer

Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning

Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning Uppdragsnr: 1018 9908 1 (9) PM Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning Warburg-Hendersson Eskilstuna AB äger fastigheten Gallerian 1 i området Tuna Park i Eskilstuna.

Läs mer

Förslag på översiktlig miljöteknisk markundersökning, MIFO-objekt, Börjetulls planområde

Förslag på översiktlig miljöteknisk markundersökning, MIFO-objekt, Börjetulls planområde Programförslag Förslag på översiktlig miljöteknisk markundersökning, MIFO-objekt, Börjetulls planområde 2018-03-19 1. Inledning I arbetet med detaljplan för Börjetulls planområde ska en MKB arbetas fram.

Läs mer

Den aktuella fastigheten ligger i centrala Motala, se Bilaga 1.

Den aktuella fastigheten ligger i centrala Motala, se Bilaga 1. Golder Associates AB SE-411 04 Göteborg Address: Lilla Bommen 6 Telephone: [+46] 31 700 82 30 Fax: [+46] 31 700 82 31 http://www.golder.se LÄNSSTYRELSEN I ÖSTERGÖTLAND Miljövårdsenheten MIFO Objekt: 3.

Läs mer

Miljöhistorisk inventering avseende förorenad mark Del av Margretelund 1:1, Ollonborren 1 och Ollonborren 2, Lidköpings kommun

Miljöhistorisk inventering avseende förorenad mark Del av Margretelund 1:1, Ollonborren 1 och Ollonborren 2, Lidköpings kommun PM Bakgrund och syfte Inför framtagande av detaljplan för ovan rubricerade fastigheter i Lidköping har Jordnära miljökonsult AB, på uppdrag av Lidköpings kommun, utfört en miljöhistorisk inventering i

Läs mer

Hallands läns författningssamling

Hallands läns författningssamling Hallands läns författningssamling 1(7) Länsstyrelsens i Hallands län fastställelse av vattenskyddsområde med föreskrifter för Älvsereds vattentäkt i Falkenbergs kommun; 13 FS 2012:1 Utkom från trycket

Läs mer

UPPLANDS VÄSBY KOMMUN, BREDDEN Infra City Öst. PM Geoteknik Underlag för detaljplan 2009-07-01

UPPLANDS VÄSBY KOMMUN, BREDDEN Infra City Öst. PM Geoteknik Underlag för detaljplan 2009-07-01 UPPLANDS VÄSBY KOMMUN, BREDDEN Infra City Öst PM Geoteknik Underlag för detaljplan 2009-07-01 Upprättat av: Michael Lindberg/Göran Bard Granskad av: Michael Lindberg Godkänd av: Michael Lindberg UPPLANDS

Läs mer

ATRIUM LJUNGBERG AB SICKLAÖN 346:1, NACKA

ATRIUM LJUNGBERG AB SICKLAÖN 346:1, NACKA OKTOBER 2013 ATRIUM LJUNGBERG AB SICKLAÖN 346:1, NACKA ADRESS COWI AB Solna Strandväg 78 171 54 Solna Sverige TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se PM GEOTEKNIK PLANERINGSUNDERLAG PROJEKTNR.

Läs mer

RAPPORT VA-utredning Tillhörande detaljplan för Tjörnudden, Brommösund 2013-02-18. Upprättad av: Kristina Wilén

RAPPORT VA-utredning Tillhörande detaljplan för Tjörnudden, Brommösund 2013-02-18. Upprättad av: Kristina Wilén RAPPORT Tillhörande detaljplan för Tjörnudden, Brommösund 2013-02-18 Upprättad av: Kristina Wilén Uppdragsnr: 10171536 Detaljplan Tjörnudden, Brommösund 2 (8) RAPPORT tillhörande detaljplan för Tjörnudden,

Läs mer

RAPPORT. Dagvattenutredning Lindbacka Västra, område D Gävle kommun UPPDRAGSNUMMER 1832361000 2015-09-10 SWECO VA & VATTENRESURSER

RAPPORT. Dagvattenutredning Lindbacka Västra, område D Gävle kommun UPPDRAGSNUMMER 1832361000 2015-09-10 SWECO VA & VATTENRESURSER Dagvattenutredning Lindbacka Västra, område D Gävle kommun UPPDRAGSNUMMER 1832361000 SWECO VA & VATTENRESURSER IRINA PERSSON, PHILIP KARLSSON, HEIDI GRAEFFE OCH HENRIK ALM repo001.docx 2012-03-2914 Innehållsförteckning

Läs mer

Geoteknisk utredning inför nyetablering av bostäder i Norsborg, Botkyrka kommun.

Geoteknisk utredning inför nyetablering av bostäder i Norsborg, Botkyrka kommun. Grap Geoteknisk utredning inför nyetablering av bostäder i Norsborg, Teknisk PM, Geoteknik Geosigma AB Göteborg 2011-11-04 Åsa Bergh Uppdragsnr SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Lars Nilsson

Läs mer

Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag.

Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag. REV 2014-04-22 Bakgrund Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag. I dag är ca 35 % av fastighetens area hårdgjord, d.v.s. består

Läs mer

Förorenade områden. Underlag till ÖP16

Förorenade områden. Underlag till ÖP16 Underlag till ÖP16 Förorenade områden 20160107 1 Innehåll Inledning 3 Allmänt 3 Miljökvalitetsmål 4 Nationella mål 4 Regionala mål 5 Lokala mål 5 Förorening och risker 6 Riskbedömning 7 Ansvar för att

Läs mer

2013-08-09. Sandstugan, Uttran. Objektnr: 114978. Tekniskt PM, Geoteknik

2013-08-09. Sandstugan, Uttran. Objektnr: 114978. Tekniskt PM, Geoteknik Objektnr: 114978 Tekniskt PM, Geoteknik Innehåll 1 Allmänt... 3 1.1 Uppdrag och syfte... 3 1.2 Områdesbeskrivning... 3 2 Utförda undersökningar... 3 3 Bedömning av geotekniska förhållanden... 4 3.1 Topografi...

Läs mer

Undersökning av förekomst av metallförorening i ytlig jord, bostadsrättsföreningarna Hejaren 2 och Hejaren 3 i Sundbybergs kommun.

Undersökning av förekomst av metallförorening i ytlig jord, bostadsrättsföreningarna Hejaren 2 och Hejaren 3 i Sundbybergs kommun. PM UPPDRAG Markundersökning Hejaren UPPDRAGSNUMMER 1155638 UPPDRAGSLEDARE Leo Mille UPPRÄTTAD AV Leo Mille DATUM 2010-11-25 Undersökning av förekomst av metallförorening i ytlig jord, bostadsrättsföreningarna

Läs mer

Geotekniskt PM 1. Översiktlig geoteknisk undersökning för detaljplan. Gullbranna 1:13 mfl, Halmstads kommun 2014-04-04

Geotekniskt PM 1. Översiktlig geoteknisk undersökning för detaljplan. Gullbranna 1:13 mfl, Halmstads kommun 2014-04-04 Geotekniskt PM 1 2014-04-04 Upprättad av: Sayle Shamun Granskad av: Sven-Åke Öhman Godkänd av: Fredrik Stenfeldt GEOTEKNISKT PM 1 Kund Sindeman Byggnads AB Att: Jon E Sindeman Propellervägen 4 B 183 62

Läs mer

Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder

Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder Tekniskt PM Avvattning och ledningar Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder Lomma kommun, Skåne Län Vägplan 2016-06-03 Projektnummer: 145981 1 Innehåll 2 ALLMÄNT 3 3 AVVATTNING 3 3.1 Förutsättningar

Läs mer

TASMET AB - SCHAKTNING AV PROVGROPAR I NORRA KÄRR

TASMET AB - SCHAKTNING AV PROVGROPAR I NORRA KÄRR TASMET AB - SCHAKTNING AV PROVGROPAR I NORRA KÄRR SAMRÅDSUNDERLAG Framställd för: Myndigheter, enskilda och organisationer Uppdragsnummer: 1270389 Innehållsförteckning ADMINISTRATIVA UPPGIFTER... 1 1.0

Läs mer

Nibbla och Älvnäs. Ekerö socken, Uppland. Arkeologisk utredning, etapp 1 och 2. Rapporter från Arkeologikonsult 2009:2352/2353

Nibbla och Älvnäs. Ekerö socken, Uppland. Arkeologisk utredning, etapp 1 och 2. Rapporter från Arkeologikonsult 2009:2352/2353 Nibbla och Älvnäs Ekerö socken, Uppland Arkeologisk utredning, etapp 1 och 2 Rapporter från Arkeologikonsult 2009:2352/2353 Kenneth Svensson Allmänt kartmaterial: Lantmäteriet Gävle 2009. Medgivande I

Läs mer

NCC Boende. Kvarnbyterrassen 2012-02-22. Dagvattenutredning. Uppdragsnummer: 7180423

NCC Boende. Kvarnbyterrassen 2012-02-22. Dagvattenutredning. Uppdragsnummer: 7180423 NCC Boende Kvarnbyterrassen Dagvattenutredning 2012-02-22 Uppdragsnummer: 7180423 Uppgifter om dokumentet: Beställare, Slutkund Objekt NCC Boende Kvarnbyterrassen Handlingens status Datum 2012-02-22 Rubrik

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (10)

GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (10) Byggnadsnämnden GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (10) Detaljplan för Hede 3:122 i Kungsbacka stad Genomförande Byggnadsnämnden godkände 2014-06-05 det i maj 2014 upprättade planförslaget som underlag för granskning.

Läs mer

Figur 1: Översiktskarta över planområdet, berört område framgår av rektanglarna.

Figur 1: Översiktskarta över planområdet, berört område framgår av rektanglarna. 2014-09-09 Bakgrund Inom kvarteret Rätten, fastigheten Skönsberg 1:25, planerar kommunen uppföra ett nytt äldreboende. Genomförandet av planen kommer att innebära att befintliga byggnader rivs och att

Läs mer

Bilagan är uppdelad i två delar skyddsföreskrifter för Gräfsnäs vattentäkt och en informationsdel.

Bilagan är uppdelad i två delar skyddsföreskrifter för Gräfsnäs vattentäkt och en informationsdel. GRÄFSNÄS VATTENSKYDDSOMRÅDE SKYDDSFÖRESKRIFTER Med stöd av 7 kap. 21 miljöbalken beslutar kommunfullmäktige i Alingsås kommun om vattenskyddsområde Gräfsnäs vattentäkt i Alingsås kommun. Vattenskyddsområdet

Läs mer

2009-06-08 Samrådsunderlag

2009-06-08 Samrådsunderlag Vårt datum Vår beteckning 2009-06-08 Samrådsunderlag Tjänsteställe/handläggare Thomas Örnberg 0123-191 00 thomas.ornberg@valdemarsvik.se Valdemarsviks kommun Miljöprojekt Valdemarsviken KOMPLETTERANDE

Läs mer

KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA. Översiktlig miljöteknisk markundersökning

KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA. Översiktlig miljöteknisk markundersökning KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2015-02-04 Upprättad av: Danielle Wiberg och Jerry Forsberg Granskad av: Jerry Forsberg Uppdragsnr: 10208095 Daterad: 2015-02-04

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, östra, etapp 1 HÄRRYDA KOMMUN. Totalt antal blad: 8 st. Göteborg 2014-06-02

DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, östra, etapp 1 HÄRRYDA KOMMUN. Totalt antal blad: 8 st. Göteborg 2014-06-02 DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, östra, etapp HÄRRYDA KOMMUN Totalt antal blad: 8 st. Göteborg -- ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen, Box SE- Göteborg Telefon +. Fax + 9. Säte i Stockholm. www.afconsult.com

Läs mer

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra BILAGA 19 TILLHÖRANDE PROJEKTERINGS-PM MILJÖTEKNIK Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra Varbergs kommun, Hallands län 2016-03-31, VERSION: 1 Projektnummer: 101107 DokumentID: 101107-08-025-150_Bilaga19

Läs mer

Väppeby, Bålsta, Håbo Kommun

Väppeby, Bålsta, Håbo Kommun Underlag till detaljplan Väppeby, Bålsta, Håbo PM Geoteknik och dagvatten Markförhållanden och grundläggning Stockholm Beställare: Smideman Arkitekter Structor Mark Stockholm AB Uppdragsansvarig: Anna

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun Uppdragsnr: 10171588 1 (5) PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun I detta PM beskrivs kortfattat den provtagning som utförts av WSP på uppdrag av Skanska Sverige

Läs mer

ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR VATTENVERKSAMHET, HUDDINGE GLADÖ

ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR VATTENVERKSAMHET, HUDDINGE GLADÖ ALLBILDELAR I HUDDINGE AKTIEBOLAG UPPDRAGSNUMMER 1311937000 SWECO ENVIRONMENT AB GÖRAN EJDELING EVA LINDAHL 1 Administrativa uppgifter Sökanden/Verksamhetsutövare: Kontaktperson: E-post: Objekt: Allbildelar

Läs mer

Inventering av förorenade områden

Inventering av förorenade områden Inventering av förorenade områden Bilskrot och Skrothandel Miljöenheten Sofie Carlsson Innehållsförteckning Branschen bilskrot och skrothandel... 3 Föroreningar... 4 Inventering... 4 Riskklassning... 5

Läs mer

Allmänna platser Kommunen föreslås vara huvudman för allmänna platser inom planområdet.

Allmänna platser Kommunen föreslås vara huvudman för allmänna platser inom planområdet. men ändras eller upphävs planen finns det ingen rätt till ersättning för de byggrätter som gått förlorade. Ansvarsfördelning och huvudmannaskap Allmänna platser Kommunen föreslås vara huvudman för allmänna

Läs mer

GEOTEKNISKA UNDERSÖKNINGAR...

GEOTEKNISKA UNDERSÖKNINGAR... Innehåll 1 UPPDRAG... 3 2 GEOTEKNISKA UNDERSÖKNINGAR... 3 3 MARKFÖRHÅLLANDEN... 3 4 GEOHYDROLOGI... 4 5 TJÄLFARLIGHET... 5 6 LOKALT OMHÄNDERTAGANDE AV DAGVATTEN (LOD)... 5 7 SCHAKTNING... 5 8 STABILITET...

Läs mer

Dagvattenutredning, Stationsområdet, Finspång

Dagvattenutredning, Stationsområdet, Finspång MiljöInvest AB Järnbrogatan 1 602 24 Norrköping Tel: 011-180220 Fax: 011-180320 Web: www.miljoinvest.se e-post: anders@miljoinvest.se Dagvattenutredning, Stationsområdet, Finspång Utredning av behovet

Läs mer

Detaljplan till Bogesund 1:235, Granhagen i Ulricehamns kommun, Västra Götalands län. Geoteknisk besiktning PM Planeringsunderlag

Detaljplan till Bogesund 1:235, Granhagen i Ulricehamns kommun, Västra Götalands län. Geoteknisk besiktning PM Planeringsunderlag i 2012-11-15 1 017 Upprättad av: Kund Standtec Ringblomsvägen 2523 33 Ulricehamn Lennart Standoft Tfn: 0321 137 88 Konsult WSP Samhällsbyggnad Box 13033 402 51 Göteborg Besök: Rullagergatan 4 Tel: +46

Läs mer

Förorenade områden i Gävle kommun

Förorenade områden i Gävle kommun Förorenade områden i Gävle kommun Inventering av Svedens industriområde 2007-02-22 BYGG & MILJÖ Gävle kommun Maria Olofsson Sammanfattning För närvarande pågår en rikstäckande inventering av förorenade

Läs mer

Detaljplan för Klövern 5 och del av Västerås 4:90 Gideonsberg, Västerås

Detaljplan för Klövern 5 och del av Västerås 4:90 Gideonsberg, Västerås DP 1783 Detaljplan för Klövern 5 och del av Västerås 4:90 Gideonsberg, Västerås SAMRÅDSTID: 19 November 16 December 2012 Samrådshandling, 2012-11-13, dnr: 2011/112-BN 213 Stadsbyggnadskontoret, Västerås

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SKRUV 2:85 M.FL. Översiktlig miljöteknisk markundersökning. 2015-07-31 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand

DETALJPLAN FÖR SKRUV 2:85 M.FL. Översiktlig miljöteknisk markundersökning. 2015-07-31 Upprättad av: Nathalie Enström Granskad av: Hanna Hällstrand DETALJPLAN FÖR SKRUV 2:85 M.FL. Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2015-07-31 Upprättad av Granskad av: Hanna Hällstrand Uppdragsnr: 1015 4949 Daterad: 2015-07-31 Reviderad: Handläggare Detaljplan

Läs mer

Inventering av förorenade områden

Inventering av förorenade områden Inventering av förorenade områden Vilka föroreningar kan förväntas, deras möjliga utbredning och hur människor och miljö kan exponeras. Rapport 4918 Naturvårdsverket MIFO - Metodik för Inventering av Förorenade

Läs mer

Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie

Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie Varför vattenskyddsområde? Vattenskyddsområden inrättas för att skydda vattentillgångar som är viktiga för den allmänna vattenförsörjningen. Målet är

Läs mer

Agenda Presentation av deltagare Presentation av EWG/Miljöbolaget Presentation av Nästa steg

Agenda Presentation av deltagare Presentation av EWG/Miljöbolaget Presentation av Nästa steg Agenda Presentation av deltagare Presentation av EWG/Miljöbolaget Presentation av Nästa steg European Wenture Group Miljöbolaget i Storfors Förvärvades av EWG, European Wenture Group AB 2013/2014 Inom

Läs mer

SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM

SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM Prel PM ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKPROVTAGNING Planeringsunderlag Stockholm, 2006-01-24 Avd. Mark och Vatten Uppdragsnummer: 10072089 Uppdragsansvarig: Per Johansson Granskad

Läs mer

PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING

PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING UPPDRAGSNAMN MMU Kungsladugård FÖRFATTARE Johan Burman UPPDRAGSNUMMER DATUM 10270750 2018-11-27 PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING 1 FÖRUTSÄTTNINGAR Inför upprättande av ny förskola och studentbostäder i området

Läs mer

Utökad provtagning Sökvabäck 5 och 7

Utökad provtagning Sökvabäck 5 och 7 Tekniska kontoret, Danderyds Kommun Elevverket Djursholm Fastställd handling 2013-11-06 Utökad provtagning Sökvabäck 5 och 7 Uppdragsnummer: 7178507-3000 Rapport Uppgifter om dokumentet: Beställare, Slutkund

Läs mer

GUSTAVSBERG 40:1 RAPPORT 2014:29. Anna Östling. PDF: www.stockholmslansmuseum.se

GUSTAVSBERG 40:1 RAPPORT 2014:29. Anna Östling. PDF: www.stockholmslansmuseum.se RAPPORT 2014:29 PDF: www.stockholmslansmuseum.se GUSTAVSBERG 40:1 Arkeologisk förundersökning i avgränsande syfte vid RAÄ 40:1, Gustavsbergs socken, Värmdö kommun, Uppland Anna Östling Undersökningens

Läs mer

Riktlinjer för dagvattenhantering i Trollhättans kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-03-01

Riktlinjer för dagvattenhantering i Trollhättans kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-03-01 Riktlinjer för dagvattenhantering i Trollhättans kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2010-03-01 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Syfte... 2 3. Riktlinjer... 3 4. Trestegsprincipen... 4 4.1 Lokalt

Läs mer

Bilaga 5, Dagvattenrening, bilaga till Uppdragsrapport daterad 2014-02-28

Bilaga 5, Dagvattenrening, bilaga till Uppdragsrapport daterad 2014-02-28 Uppdragsnr: 10191200 1 (8) PM Bilaga 5, Dagvattenrening, bilaga till Uppdragsrapport daterad 2014-02-28 1 Inledning Idag leds orenat dagvatten ut via ledning till Hudiksvallsfjärden från ett område på

Läs mer

Översvämningsanalys Sollentuna

Översvämningsanalys Sollentuna Beställare Sollentuna kommun och Sollentuna Energi AB Översvämningsanalys Sollentuna Konsekvenser av extrema regn över Sollentuna kommun Uppdragsnummer Malmö 2015-04-21 12802674 DHI Sverige AB GÖTEBORG

Läs mer

PM ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING Översiktlig utredning av möjliga skyddsåtgärder för att förhindra översvämningar vid Katthavsviken

PM ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING Översiktlig utredning av möjliga skyddsåtgärder för att förhindra översvämningar vid Katthavsviken PM ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING Översiktlig utredning av möjliga skyddsåtgärder för att förhindra översvämningar vid Katthavsviken 2015-06-09 Upprättad av: Anna Karin Wingskog PM ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING Översiktlig

Läs mer

En hög med sprängsten i Brunna

En hög med sprängsten i Brunna Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2011:61 En hög med sprängsten i Brunna Arkeologisk förundersökning Fornlämning Västra Ryd 98:1 Viby 19:1 Västra Ryd socken Upplands-Bro kommun Uppland Jan Ählström En

Läs mer

Lyktan 5 Utvärdering av filter för dagvattenrening

Lyktan 5 Utvärdering av filter för dagvattenrening Utvärdering av filter för dagvattenrening Eskilstuna 2010-08-29 STRUCTOR MILJÖTEKNIK AB Peter Carlsson, uppdragsledare Uppdragsnr: 6135-002 Antal sidor: 8 Antal bilagor: 4 STRUCTOR MILJÖTEKNIK AB Smedjegatan

Läs mer

Vadstena Fastighets AB Asylen 10 och Vadstena 2:1, Vadstena

Vadstena Fastighets AB Asylen 10 och Vadstena 2:1, Vadstena VADSTENA KOMMUN Bygg- och miljönämnden 2015-06-08 Dnr Hid P 2012-5 Datum: 2015-05-25 Rev. Datum: 2015-06-08 (A) Uppdragsnummer: 515-859 Upprättad av: Johan Ericsson, Fredrik Wolff Innehåll 1 Bakgrund...

Läs mer

RAPPORT ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR BRÄNNVALLEN SLAMAVVATTNINGSANLÄGGNING ÅRE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT AB ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ SAMRÅDSUNDERLAG

RAPPORT ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR BRÄNNVALLEN SLAMAVVATTNINGSANLÄGGNING ÅRE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT AB ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ SAMRÅDSUNDERLAG ÅRE KOMMUN UPPDRAGSNUMMER1644649000 SAMRÅDSUNDERLAG SAMRÅDSUNDERLAG ÖSTERSUND SWECO ENVIRONMENT AB ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ JESSIC RAFTSJÖ LINDBERG HELENA FUREMAN 1 (9) S w e co Bangårdsgatan 2 Box 553

Läs mer

I5 KASERNOMRÅDE, MARKMILJÖBEDÖMNING

I5 KASERNOMRÅDE, MARKMILJÖBEDÖMNING Fältjägaren Fastigheter AB I5 KASERNOMRÅDE, MARKMILJÖBEDÖMNING 2007-03-05 SWECO VIAK AB Norra regionen Bild från www.ostersund.se ra01s 2005-11-11 Uppdragsnummer 1644211000 SWECO VIAK Ringvägen 2, 831

Läs mer

PM GEOTEKNIK STRÖMSTADS KOMMUN DETALJPLAN FÖR DEL AV BASTEKÄRR 1:18 VÄTTLANDS VERKSAMHETSOMRÅDE ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING

PM GEOTEKNIK STRÖMSTADS KOMMUN DETALJPLAN FÖR DEL AV BASTEKÄRR 1:18 VÄTTLANDS VERKSAMHETSOMRÅDE ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING BASTEKÄRR 1:18 Göteborg 2008-05-23 Reviderad och kompletterad 2009-05-29 FB ENGINEERING AB Skärgårdsgatan 1, Göteborg Postadress: Box 12076, 402 41 GÖTEBORG Telefon: 031-775 10 00 Telefax: 031-775 11 33

Läs mer

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll)

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) OKT 2010 2 (8) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Dagvattenhantering vid Väsjöområdet 3 2.1 Väsjön 3 2.2 Förslag till dagvattenhantering 3 2.3 Reningsbehov

Läs mer

Ljusterö golfbana STOCKHOLMS LÄNS MUSEUM. Kjell Andersson. Arkeologisk utredning

Ljusterö golfbana STOCKHOLMS LÄNS MUSEUM. Kjell Andersson. Arkeologisk utredning Arkeologisk utredning Ljusterö golfbana inför planerad utbyggnad, Mörtsunda 1:2, Ljusterö socken, Österåkers kommun, Uppland Kjell Andersson Rapport 2001:13 STOCKHOLMS LÄNS MUSEUM Arkeologisk utredning

Läs mer

Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun

Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun Upprättat: Mikael Pyyny, Hifab AB Granskat: Åsa Sand, Hifab AB Datum: 2006-08-21 Uppdragsnummer: 310 893 Envipro

Läs mer

BEDÖMNING AV MARKMILJÖN SKEPPET 12, DANDERYD

BEDÖMNING AV MARKMILJÖN SKEPPET 12, DANDERYD RAPPORT BEDÖMNING AV MARKMILJÖN SKEPPET 12, DANDERYD 2017-01-26 UPPDRAG 273952, Skeppet 12 Titel på rapport: Bedömning av markmiljön - Skeppet 12, Danderyd Status: Godkänd Datum: 2017-01-26 MEDVERKANDE

Läs mer

Sammanfattning åtgärdsförslag enskilda avlopp

Sammanfattning åtgärdsförslag enskilda avlopp Sammanfattning åtgärdsförslag enskilda avlopp Äskestocks samfällighetsförening och Västerviks kommun LOVA-projektet Starthjälp -0- Upprättad av: Emma Sjögren Granskad av: Marie Ekvall Mall: Rapport Advanced.dot

Läs mer

Upplands-Bro kommun Örnäs 1:1, Kungsängen Golf och Rekreation

Upplands-Bro kommun Örnäs 1:1, Kungsängen Golf och Rekreation Upplands-Bro kommun Örnäs 1:1, Kungsängen Golf och Rekreation PM Geoteknik PROJEKTERINGSUNDERLAG Upprättad 2010-05-28, reviderad 2010-05-31 Upprättad av: Mats Tidlund PM Geoteknik Kund Kungsängen Golf

Läs mer

Söderkaj, Halmstad HSB. Redovisning av utförda avhjälpandeåtgärder (in situ sanering) på Söderkaj 2009-12-01

Söderkaj, Halmstad HSB. Redovisning av utförda avhjälpandeåtgärder (in situ sanering) på Söderkaj 2009-12-01 Söderkaj, Halmstad HSB Redovisning av utförda avhjälpandeåtgärder (in situ sanering) på Söderkaj 2009-12-01 2 (10) INNEHÅLL 1 SAMMANFATTNING 3 2 BAKGRUND / HISTORIK 4 3 GENOMFÖRDA UNDERSÖKNINGAR 4 3.1

Läs mer

Dagvattenutredning, Borås Stad

Dagvattenutredning, Borås Stad Dagvattenutredning, Borås Stad Detaljplan för Brämhults Kärra 1:3 Koncept 081103 2008-11-03 Beställare Borås Stad, Stadsbyggnadskontoret Kristine Bayard Konsult Vägverket Konsult Affärsområde Syd Avdelning

Läs mer

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping 1(15) P ROGRAM tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping, fysisk planering den 22 september 2009 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G

Läs mer

DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN 1 av 7 DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser, denna beskrivning, genomförandebeskrivning,

Läs mer

SLÅNBÄRSVÄGEN PM. Översiktlig geoteknisk utredning PLANERINGSUNDERLAG

SLÅNBÄRSVÄGEN PM. Översiktlig geoteknisk utredning PLANERINGSUNDERLAG UPPLANDS VÄSBY KOMMUN SLÅNBÄRSVÄGEN PM. Översiktlig geoteknisk utredning PLANERINGSUNDERLAG 2009-12-11 Upprättad av: Göran Bard WSP Uppdrag 10129907 UPPLANDS VÄSBY KOMMUN SLÅNBÄRSVÄGEN PM. Översiktlig

Läs mer

Metallundersökning Indalsälven, augusti 2008

Metallundersökning Indalsälven, augusti 2008 Metallundersökning Indalsälven, augusti 2008 EM LAB Strömsund 1 Förord Denna rapport är sammanställd av EM LAB (Laboratoriet för Energi och Miljöanalyser) på uppdrag av Indalsälvens Vattenvårdsförbund.

Läs mer

Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark.

Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark. Välkomna! Teresia Kling, Miljökonsult på Ramböll sen två år tillbaka. Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark. Tidigare jobbat på Miljökontoret i Borås och några andra mindre

Läs mer