Miljöteknisk markundersökning av f.d. kemtvätt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljöteknisk markundersökning av f.d. kemtvätt"

Transkript

1 Länsstyrelsen i Västmanlands län Bele 7, Köping kommun Miljöteknisk markundersökning av f.d. kemtvätt

2 Datum: Uppdragsansvarig: Helena Branzén Handläggare: Kristina Haglund Diarienr: (15)

3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 SAMMANFATTNING UPPDRAG OCH SYFTE OMRÅDESBESKRIVNING Allmänt Jordlagerföljd och topografi Hydrogeologi Markanvändning HISTORIK UTFÖRANDE Tidigare undersökningar Potentiella föroreningar och föroreningskällor Fältundersökning och metoder Allmänt Grundvatten Jord Luft Laboratorieanalyser Avvikelser från provtagningsplan RESULTAT Fältindikationer samt PID-mätning Analysresultat SAMLAD RISKBEDÖMNING Föroreningarnas karakteristik och farlighet Föroreningsnivå Spridningsförutsättningar och spridning Känslighet och skyddsvärde Utvärdering och riskklassning FÖRSLAG TILL FORTSATT ARBETE REFERENSER Bilagor 1. Situationsritning: 1a och 1b (inomhus) 2. Fältprotokoll 3. Analysprotokoll, inomhusmätning 3 (15)

4 1 SAMMANFATTNING En kompletterande undersökning har utförts på f.d. Köpings kemiska tvätt på fastigheten Bele 7 i Köping kommun. Sedan tidigare har fastigheten klassats i riskklass 2, stor risk, enligt MIFO-metodiken. År 2005 genomförde Sweco en miljöteknisk undersökning på mark, grundvatten, porluften under husgrunden samt inomhusluften på fastigheten. Resultaten från undersökningen visar på förhöjda halter i porluften under plattan i två punkter. Den kompletterande undersökningen syftar till att utföra en förnyad riskbedömning och riskklassning. Där kemtvätten hade sin verksamhet är det idag en cykelverkstad i centrala Köping. Cykelverkstaden ligger en halvtrappa ner i ett flerbostadshus. Fältundersökningen utfördes på jord och inomhusluft. Ett grundvattenrör installerades men gav inget vatten. Både den tidigare undersökningen och den nu genomförda undersökningen vittnar om dåligt tillgång till ytligt grundvatten. Antagligen finns grundvatten djupare ner i berg. Bedömningen är att objektet kan klassas i risklass 2-3, måttlig till stor risk. Osäkerheter råder fortfarande om omfattning och avgränsning av föroreningssituationen. Den största exponeringsrisken bedöms vara inandning av ångor för de människor som vistas och bor i huset. Inomhusmätningar i cykelverkstaden har visat att halterna av klorerade lösningsmedel är låga och är riskerna för människors hälsa och miljö bedöms som små. Med avseende på de hälsobaserade riskerna är vår bedömning är att ingen ytterligare undersökning eller efterbehandling med avseende på klorerade lösningsmedel är nödvändig på objektet. För att kontrollera spridningsbilden i grundvattnet krävs bergborrade grundvattenrör. 4 (15)

5 2 UPPDRAG OCH SYFTE SGI har fått i uppdrag av Länsstyrelsen i Västmanlands län att utföra en kompletterande undersökning på en f.d. kemtvätt på Bele 7 i Köping kommun. I uppdraget ingick även att undersöka fyra f.d. kemtvättar i Arboga och dessa undersökningar redovisas i en separat rapport (SGI, 2011). Sedan tidigare har fastigheten klassats i riskklass 2, stor risk, enligt MIFO-metodiken. Omfattning, avgränsning och eventuell spridning av den konstaterade föroreningsförekomsten är osäker och därför bedömde länsstyrelsen att ytterligare undersökningar behövde genomföras. Undersökningen syftar till att utföra en förnyad riskbedömning och riskklassning av objektet. Undersökningen syftar till att klarlägga: Föroreningsnivå i grundvatten och inomhusluft Spridningsförutsättningar Risken för negativa effekter för människor som bor, arbetar på eller besöker området Riskklass enligt MIFO-metodiken Behov av eventuella kompletterande undersökningar Översiktligt behov av åtgärder 3 OMRÅDESBESKRIVNING 3.1 Allmänt F.d. Köpings kemiska tvätt låg på Scheelegatan 8, centralt belägen i Köping (se Figur 1). Där kemtvätten hade sin verksamhet är det idag en cykelverkstad. Cykelverkstaden ligger en halvtrappa ner i ett flerbostadshus. Stora delar av ytan kring bostadshuset är asfalterad och används som parkeringsyta. Närområdet består av bostadshus. 5 (15)

6 50 m N Figur 1 Den f.d. kemtvätten låg på Scheelegatan 8 och är inringad i figuren. Köpingån är belägen nordöst om objektet. (källa: Jordlagerföljd och topografi En geokarta över det aktuella området har tidigare upprättats (Sweco Viak, 2006) och redovisas i Figur 2. Enligt geokartan består de naturliga jordarterna av lera vid Bele 7. Vid den nu utförda markundersökningen och den tidigare fältundersökningen (Sweco Viak, 2006) noterades att marken bestod av 0,5-1 m grusig sandig fyllning följt av torrskorpelera/lera ner till ca 4-5 m under markytan. I nedersta nivån noterades siltiga lager. Sweco uppgav att leran underlagrades av hård packad morän i två av tre provtagningspunkter. Vid den nu utförda undersökningen bedömdes det underliggande lagret till block eller berg vid ca 4,1-4,4 m under markytan. Jordlagerföljden redovisas i bilaga 2. Vid en energibrunn ca 600 m sydväst om objektet var djup till berg är ca 5 m (SGU, 2010). Topografin indikerar att det lutar mot nordost, mot Köpingån. 6 (15)

7 Figur Geokarta över det aktuella området, upprättad av Sweco Viak, F.d. Köpings kemtvätt syns i mitten av bilden. På kartan syns ytterligare en kemtvätt, Tvätt Elegans, samt fem grundvattenrör längs med Köpingsåsen (GV8-GV16). Hydrogeologi Vid den nu genomförda undersökningen sattes ett grundvattenrör ner till berg/block, men inget vattenförande jordlager fanns i denna punkt. Information om den hydrologiska situationen på området har hämtats ifrån Swecos rapport. Köpingsåsen löper från nordväst mot sydost genom Köping och grundvattenströmningen i åsen sker i åsens riktning. Dricksvattenuttaget för Köping görs ca 800 m nordväst om objektet. Ett flöde skapas sannolikt mot uttagsbrunnarna vid vattenverket. Den f.d. kemtvätten ligger utanför vattenskyddsområdet för vattentäkten. Sedan tidigare finns det kommunala grundvattenrör (GV8-GV16) installerade längs med åsen, se Figur 2. Vid den tidigare undersökningen (Sweco Viak, 2006) installerades tre grundvattenrör men vid provtagningstillfället fanns det vatten i endast ett av rören. Nivåmätningen i röret indikerade att grundvattnet här inte har någon kontakt med grundvattnet i Köpingåsen. Grundvattennivån låg betydligt högre på Bele 7 än vid Köpingsåsen. Det är oklart om grundvattenströmningen på objektet sker mot åsen i syd-sydost eller mot Köpingån i nordost. De tre grundvattenrören är överasfalterade och går inte att provta ytterligare. Både den tidigare undersökningen och den nu genomförda undersökningen vittnar om dåligt tillgång till ytligt grundvatten. Antagligen finns grundvatten djupare ner i berg. 7 (15) köping\rapport_köping_ doc Utskrivet:

8 3.4 Markanvändning Fastigheten används som bostadshus och markanvändningen klassas som KM, känslig markanvändning. 4 HISTORIK Enligt MIFO fas 1 inventeringen (F ) var kemtvätten verksam i över 25 år, från 1940-talet fram till ca år Troligtvis var det endast ett inlämningsställe på slutet av verksamhetsperioden. Enligt inventeringen har trikloreten använts som tvättvätska men den tidigare undersökningen (Sweco Viak, 2006) indikerade att tetrakloreten användes i verksamheten. Kemtvättens tvättmaskin stod troligtvis i östra hörnet av cykelverkstaden, se Figur 3. Den äldre vatten- och avloppsritningen visar att avloppet mynnade ut i en brunn på husets kortsida. Denna brunn är överasfalterad idag. Trolig placering av f.d. tvättmaskiner Figur 3 Ritning över vatten- och avloppsnätet, år Tvättmaskinen var troligen placerad i den östra delen av lokalen. 8 (15)

9 5 UTFÖRANDE 5.1 Tidigare undersökningar MIFO-undersökning fas 1 utfördes av Västmanlands länsstyrelse 2004 (F ). Fastigheten klassades då i riskklass 2, stor risk. Under 2005 utförde Sweco en undersökning med avseende på föroreningar i mark, grundvatten och porluften under husgrunden samt inomhusluft. Vid undersökningen genomfördes tre skruvborrprovtagningar utomhus samt provtagning av porluft under husplattan i nio punkter. Dessutom utfördes en uppföljande analys av inomhusluften. Resultaten från undersökningen visar på förhöjda halter i porluften under plattan i två punkter. En av punkterna, belägen norr om cykelverkstaden, låg på ett förhållandevis stort avstånd från det förmodade kemtvättsutrymmena. Efterföljande kontrollmätning av inomhusluften visade på halter under lågrisknivåer. 5.2 Potentiella föroreningar och föroreningskällor Tetra och/eller trikloreten har använts som tvättvätska i kemtvätten. Detta föranleder till att tetrakloreten och dess nedbrytningsprodukter (trikloreten, dikloreten och vinylklorid) kan förekomma i mark och grundvatten. Potentiella föroreningskällor är spill och läckage av tetrakloreten och trikloreten vid användning av produkterna inne i byggnaden. Kemtvätten var belägen i en källare vilket ökar spridningsrisken av föroreningar till mark och grundvatten. Föroreningarna kan även ha ansamlats i äldre avloppsbrunnar. 5.3 Fältundersökning och metoder Allmänt Undersökningen fokuserade på att undersöka föroreningskällan kring Bele 7. Fältundersökningen utfördes den 8 november, En provtagningsplan skickades till Länsstyrelsen i Västmanlands län några veckor innan fältundersökningen. Fältarbetet utfördes av Urban Lord, WSP och Kristina Haglund, SGI. Provpunkterna finns redovisade i bilaga 1a och 1b. Fältundersökningen utfördes på jord och inomhusluft. Luftprovtagarna hängde uppe i 7 dagar och togs ner av Sari Välimaa från Västmanlands länsstyrelse. Inmätning och avvägning av provpunkterna utfördes med GPS-utrustning från WSP. Koordinaterna redovisas i bilaga 2 i koordinatsystem RT90 2,5 gonv. Vid Swecos tidigare undersökning etablerades nio slangar för provtagning av porluft bostadshusets källarplan. Dessa slangar tätades med silikon vid fältundersökningen. 9 (15)

10 5.3.2 Grundvatten Ett grundvattenrör (GV 1) installerades på fastigheten men gav inget vatten vid provtagningstillfället. Ytterligare ett grundvatten rör skulle ha installerats på norra långsidan, i närheten av den provpunkt där förhöjda halter i porluften hade påvisats. Två sonderingar (2a och 2b i Bilaga 1a) utfördes som visade att lera fanns hela vägen ner till berg/block, ca 4,1 m under markytan. Sonderingsstålet var torrt och det bedömdes inte som lämpligt att sätta ett grundvattenrör på detta område. Grundvattenröret, GV1, installerades ner till 4,4 m under markytan. Röret är ett stålrör med diametern 1 tum. Röret sitter i markhöjd under en däcksel. Filterlängden är 0,5 m. Filtersand lades kring filtret och hålet tätades med bentonit för att undvika nedträngning av ytvatten Jord Jordprovtagning utfördes i samband med installation av grundvattenröret. Samlingsprover togs ut på varje 0,5 m alternativt varje jordart. Jordlagerföljd noterades i fältprotokollet, se bilaga 2. Provtagning uttogs både i PID-påse och i glasburk. Jordproverna undersöktes med PID-instrument (MiniRae 2000) för att mäta förekomst av flyktiga föroreningar. PID-mätning utfördes i anslutning till jordprovtagningen och påsarna var rumstempererade Luft Tre passiva provtagare av märket Radiello sattes upp inne i cykelverkstaden, se bilaga 1b. Provtagarna hängde uppe i 7 dagar. 5.4 Laboratorieanalyser Analys av de passiva provtagarna utfördes av ALS Scandinavia AB, som är ett ackrediterat laboratorium. 5.5 Avvikelser från provtagningsplan Som tidigare nämnts hittades inget vattenförande jordlager ovanför det som bedömdes som berg eller block. Inga grundvattenprover kunde därför tas och endast ett grundvattenrör installerades. En skruvborrprovtagning var planerad att utföras utanför cykelverkstaden på den östra sidan. Skruvborrningen skulle ske strax intill en befintlig brunn. I samma område går vattenledningen in till bostadshuset. Kontakt togs med Köpings kommun och med fastighetsägaren men det exakta läget på vattenledningen kunde inte lokaliseras. För att inte skada några ledningar utfördes aldrig den provpunkten. 10 (15)

11 6 RESULTAT 6.1 Fältindikationer samt PID-mätning Resultaten från PID-mätningen finns i bilaga 2. De uppmätta PID-mätvärdena låg under 11 ppm vilket bedöms som låga värden. 6.2 Analysresultat I Tabell 1 nedan redovisas resultaten från inomhusmätningen i cykelverkstaden. Även resultaten från den inomhusmätning som gjordes 2005 (Sweco Viak, 2006) finns med i tabellen. Det finns olika jämförvärden att använda med olika utgångspunkter. Nivågränsvärde (NGV) och korttidsvärde (KTV) är hygieniska gränsvärden enligt AFS 2005:17. NGV anger högsta godtagbara genomsnittshalt under en arbetsdag och KTV är ett medelvärde för exponering under 15 minuter. Dessa gränsvärden är framtagna av Arbetsskyddsstyrelsen av arbetsmiljöskäl i industrier där man hanterar aktuella kemikalier. En annan utgångspunkt är att jämföra mot kroniskt lågriskvärde (RfC) eller cancerogent lågriskvärde (Risk inh ). Lågriskvärden är hämtade från NV 5976 eller från IMM rapport 1/98. Både hygieniska gränsvärden och lågriskvärden gäller för inandningsluft. Tabell 1 Redovisning av påvisade klorerade alifater över detektionsgränsen i inomhusluften på Bele 7, Köping. Övriga klorerade produkter understeg detektionsgränsen. Halterna anges i µg/m3. Provpunkt L1 L2 L3 Placering Verkstad Kontor WC Klorerade alifater Vid disken Sweco, Diklormetan <0,2 0,3 <0,2 <0,2 1,1,1-trikloretan 0,9 0,6 0,6 <0,2 Trikloreten (TCE) Tetrakloreten (PCE) Finns ej jämförvärder Tetraklormetan 0,6 0,5 0,4 <0,2 Jämförelsevärden. Lågriskvärden har hämtats från NV 5976 om inget annat anges. Halter i µg/m 3. Ämne Lågriskvärde, RfC/Risk inh Nivågränsvärde (NGV) Korttidsvärde (KTV) Diklormetan Risk inh = Trikloreten (TCE) Risk inh = Tetrakloreten (PCE) RfC= Risk inh = ,1,1-trikloretan RfC= Hämtad från IMM (15)

12 En detektion av klorerade lösningsmedel påvisades i proverna men halterna var låga och understeg hygieniska gränsvärden och lågriskvärden. Halterna av tetra- och trikloreten är något lägre än resultaten från den tidigare mätningen. Resultaten kan variera beroende på väder och temperatur. Det finns även spår av 1,1,1-trikloretan, tetraklormetan och diklormetan i inomhusluften som inte påvisades i inomhusmätningen från SAMLAD RISKBEDÖMNING Inför en samlad riskbedömning ska aspekter såsom föroreningarnas farlighet, föroreningsnivå, spridningsförutsättningar, känslighet och skyddsvärde vägas in. Riskbedömningen ska mynna ut i en riskklassning enligt MIFO-metodiken (NV 4918). Riskbedömningen bygger på nya resultat från inomhusmätningen och de tidigare resultaten från Swecos undersökning. 7.1 Föroreningarnas karakteristik och farlighet Klorerade lösningsmedel bedöms som en ämnesgrupp med mycket hög farlighet enligt NV Tetrakloreten (eller perkloreten, PCE) och trikloreten (TCE) har varit vanliga lösningsmedel inom kemtvättindustrin, men har även använts för avfettning av metaller. Dikloreten (DCE) och vinylklorid (VC) är nedbrytningsprodukter till PCE och TCE och kan hittas i mark och grundvatten där klorerade lösningsmedel har använts. I det sista nedbrytningssteget bryts vinylklorid ner till eten, koldioxid och vatten. Deras höga densitet gör att de sjunker nedåt i akvifären. De är lättflyktiga och förekommer ofta i porluften på områden som är förorenade av ämnena. Det fanns även spår av 1,1,1-trikloretan, tetraklormetan och diklormetan i inomhusmätningen. Dessa produkter har ingen koppling till tetrakloreten men kan förekomma i lösningsmedel. Generellt är klorerade lösningsmedel hälsoskadliga och är eller misstänks vara cancerogena. De är giftiga och skadliga för vattenlevande organismer och kan orsaka långtidseffekter i vattenmiljön. Vissa klorerade lösningsmedel bryter också ned ozonskiktet. Vinylklorid bedöms som den farligaste av de klorerade kolvätena på grund av att vinylklorid är cancerframkallande och mycket flyktigt. Exponering av klorerade kolväten som finns i jorden sker huvudsakligen via inandning av ångor eller vid intag av förorenat grundvatten. Exponering kan också ske genom kontakt med förorenad jord. 7.2 Föroreningsnivå Ett grundvattenprov har tidigare analyserats (GV C, Sweco Viak 2006). Halterna av klorerade lösningsmedel understeg detektionsgränsen. Inga fler grundvattenprover i närområdet har kunnat provtas då det har varit dålig tillgång till ytligt grundvatten. 12 (15)

13 Grundvattenprover från GV13 och GV14 i Köpingåsen analyserades Diklormetan, cis-1,2-dikloreten och tetrakloreten påvisades då. Grundvattenrören ligger ca m sydöst om Bele 7. Det är ett relativt stort avstånd från fastigheten och det kan tänkas att andra verksamheter har gett upphov till de uppmätta halterna. Fyra jordprover analyserades 2005 med avseende på klorerade lösningsmedel. Resultaten från laboratorieanalyserna visade inga halter över detektionsgränsen. Halterna i inomhusluften klassas som mindre allvarliga föroreningsnivåer eftersom de understiger hygieniska gränsvärden och lågriskvärden. Resultaten från porluftsmätningen under husgrunden (Sweco Viak, 2006) visade på halter över s.k. lågriskvärden av tetra- och trikloreten. Även cis-1,2-dikoreten detekterades. Lågriskvärdena gäller för inandningsluft. Porluften under betongplattan kommer att spädas genom luftomsättning i huset och en utspädningsfaktor används innan halterna kan jämföras med lågriskvärdena. Inomhusmätningar indikerar att utspädningsfaktorn mellan porluften under betongplattan och inomhusluften är i storleksordningen 1000 gånger. Med inräknad utspädningsfaktor så understiger halterna lågriskvärdena. Porluftsmätningen indikerar dock att en förorening kan finnas under byggnaden. 7.3 Spridningsförutsättningar och spridning Jordlagerföljden består av fyllning som underlagras av lera. Täta jordlager som lera hindrar spridningen av föroreningar. I tättbebyggda områden kan det finnas ledningsgravar som ökar spridningsförutsättningarna. Spridningsförutsättningar från byggnader till mark och grundvatten bedöms som stora eftersom kemtvätten har legat i källarplan och det har funnits golvbrunnar i lokalen. Spridningen till ytvatten bedöms som stora eftersom Köpingån ligger relativt nära (ca 120 m). Spridning av klorerade lösningsmedel styrs ofta av grundvattnets hastighet och riktning. Bedömningen är att grundvattnet finns djupare ner i berg på Bele 7. Det är oklart om grundvattnet rinner mot Köpingåsen i syd-sydost eller mot Köpingån i nordost. Sammantaget bedöms spridningsförutsättningarna som stora men den faktiska spridningen i grundvattnet har inte kunnat bedömas. En förorening har påvisats under husets grund men inomhusmätningar visar att spridningen från mark till byggnaden är låg. 7.4 Känslighet och skyddsvärde Den f.d. kemtvätten ligger i ett bostadshus. Boende bor dock en trappa upp vilket minskar risken för kontakt med föroreningar via gasinträngning. De som har största risk att utsättas för gasinträngning är yrkesverksamma i cykelverkstaden. Det finns risk att grundvattnet som tränger ner i berget har kontakt med Köpingsåsen. Köpings kommuns vattentäkt är placerad uppströms den f.d. kemtvätten och risken för att förorena vattentäkten är liten. Enligt SGU:s brunnsarkiv finns det endast energibrunnar nedströms. Känsligheten bedöms som stor till mycket stor. 13 (15)

14 Objektet ligger i tättbebyggt område och ingen särskilt skyddsvärd miljö är känt i när området. Skyddsvärdet bedöms därflir som måttlig. 7.5 Utvärdering och riskklassning Den genomförda undersökningen visar att det finns spår av klorerade lösningsmedel i inomhuslufien men haltema understiger hygieniska gränsvärden och lågriskvärden. Ing et grundvatten påträffades vid undersökningen och därft5r har inte fbroreningsnivån i grundvattnet kunnat utvärderas. Vid den tidigare undersökningar (Sweco Viak, 2006) bedömdes föroreningshalten i grundvatten (1 prov) och jord (4 prover) som mindre all varlig. Bedömningen är att objektet kan klassas i riskiass 2-3, måttlig till stor risk. Osäkerheter råder fortfarande om omfattning och avgränsning av föroreningssituationen. Den största exponeringsrisken bedöms vara inandnmg av ångor för de människor som vistas och bor i huset. Jnomhusmätningar i cykelverkstaden har dock visat att halterna av klorerade lösningsmedel är låga och är riskerna för människors hälsa och miljö bedöms som små. 8 FÖRSLAG TILL FORTSATT ARBETE Med avseende på de hälsobaserade riskerna är vår bedömning är att ingen ytterligare undersökning eller efterbehandling med avseende på klorerade lösningsmedel är nöd vändig på objektet. Det råder dock osäkerheter om grundvattnet är påverkat av klorerade lösningsmedel och om det sker någon spridning till Köpingsåsen. För att kontrollera spridningsbilden och undersöka om det halter som påvisades i GV 13 och GV 14 kan härledas till Bele 7 krävs fler provtagningar av grundvattnet. Vår bedömning är att det krävs bergborrade grund vattenrör för att nå grundvattnet. För att bedöma lämplig placering för bergborrade brunnar krävs först en kartläggning av bergets överyta och förekomst av sprickzoner. Statens geotekniska institut Markmiljö f ~ ~ Kristina Haglund Helena Branzén Ilandläggare Uppdragsledare 14(15) r.~i~e~bra\2o1 lviiksta ramavtal västinanlands län u dnr O7tförstudie kemtoöttar arboga och köping dnr \rapporteri,apport köpingtrapport_köping_ doc Utsiutvet

15 REFERENSER Arbetsmiljöverkets författningssamling (2005). Hygiensiska gränsvärden och åtgärder mot luftföroreningar. AFS 2005:17 Länsstyrelsen i Västmanlands län, MIFO fas 1 (2004 rev och 2007); F Institutet för miljömedicin, Karolinska institutet (1998). Risk assessment of carcinogenic air pollutants. IMM-rapport 1/98 Naturvårdsverket (2008). Kvalitetsmanual arbetet med förorenade områden, flik 21 Förstudie Naturvårdsverket (2009). Riktvärden för förorenad mark Modellbeskrivning och vägledning. Rapport 5976 Naturvårdsverket (1999). Metodik för inventering av förorenade områden. Bedömningsgrunder för miljökvalitet. Vägledning för insamling av underlagsdata. Rapport 4918 SGF (2004). Fälthandbok Miljötekniska markundersökningar, rapport 1:2004, ISSN SGI (2011). Barnhuset 2, Sturestaden 3:1, Sturestaden 3:2 och Kapellet 1 & 2, Arboga kommun. Miljöteknisk markundersökning av f.d. kemtvättar. Daterad Dnr SGU. Brunnsarkivet, SWECO VIAK AB (2006), Köpings kemiska tvätt och tvättelegans i Köping, Förstudie med avseende på föroreningar i mark, grundvatten och porluft. Uppdragsnummer Daterad (15)

PM Analys av porluft i mark

PM Analys av porluft i mark 14U26422 PM Analys av porluft i mark Område A, Bolinder Strand Järfälla kommun Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80 00. bjerking.se Sida 1 (6) Uppdragsnamn Område A, Bolinder Strand Järfälla kommun

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning av f.d. kemtvättar

Miljöteknisk markundersökning av f.d. kemtvättar Länsstyrelsen i Västmanlands län Barnhuset 2, Sturestaden 3:1, Sturestaden 3:2 samt Kapellet 1 och 2, Arboga kommun Miljöteknisk markundersökning av f.d. kemtvättar 2011-02-24 Datum: 2011-02-24 Uppdragsansvarig:

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning av f.d. kemtvättar

Miljöteknisk markundersökning av f.d. kemtvättar Länsstyrelsen i Västmanlands län Barnhuset 2, Sturestaden 3:1, Sturestaden 3:2 samt Kapellet 1 och 2, Arboga kommun Miljöteknisk markundersökning av f.d. kemtvättar 2011-02-24 2011-02-24 2-1002-0125 Uppdragsnr:

Läs mer

Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28

Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Grontmij AB Karlstad Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress,

Läs mer

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm.

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Sida 1 (11) Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskare: Mats Dorell Structor Nyköping AB Sida 2 (11)

Läs mer

Kompletterande miljöteknisk undersökning på fastigheten Repslagaren 22, Falkenbergs kommun.

Kompletterande miljöteknisk undersökning på fastigheten Repslagaren 22, Falkenbergs kommun. PM Handläggare Erik Otto Tel +46 10 505 32 76 Mobil +46 730 84 02 48 E-post Erik.otto@afconsult.com Datum 2018-06-05 Projekt-ID 752309 Kund Falkenbergs kommun Kompletterande miljöteknisk undersökning på

Läs mer

1 Bakgrund och syfte. Memory Hotel AB, via Structor Geoteknik AB Bo Jacobsson

1 Bakgrund och syfte. Memory Hotel AB, via Structor Geoteknik AB Bo Jacobsson 2018-12-13, s 1 (6) Memory Hotel AB, via Structor Geoteknik AB Bo Jacobsson Del av Hornafjord 3 Kista 1 Bakgrund och syfte Structor Miljöbyrån har på uppdrag av Memory Hotel AB (genom Structor Geoteknik

Läs mer

RAPPORT. Kv. Nebulosan PROBITAS AB VÄST 1 PROVTAGNING AV INOMHUSLUFT INOM KV. NEBULOSAN UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Kv. Nebulosan PROBITAS AB VÄST 1 PROVTAGNING AV INOMHUSLUFT INOM KV. NEBULOSAN UPPDRAGSNUMMER PROBITAS AB Kv. Nebulosan UPPDRAGSNUMMER 3740071000 PROVTAGNING AV INOMHUSLUFT INOM VÄST 1 MATTIAS OCKLIND Sweco Environment Anna Norder Peter Olsson Innehållsförteckning 1 Inledning 2 2 Uppdrag och syfte

Läs mer

Kontrollprogram med provtagning av inomhusluft och dricksvatten på fastigheten Mustad 6, Mölndals kommun

Kontrollprogram med provtagning av inomhusluft och dricksvatten på fastigheten Mustad 6, Mölndals kommun Kontrollprogram med provtagning av inomhusluft och dricksvatten på fastigheten Mustad 6, Mölndals kommun GRAP 17269 Johanna Arlinger Geosigma AB 2017-11-02 Uppdragsnummer Grap nr Datum Antal sidor Antal

Läs mer

PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING

PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING UPPDRAGSNAMN MMU Kungsladugård FÖRFATTARE Johan Burman UPPDRAGSNUMMER DATUM 10270750 2018-11-27 PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING 1 FÖRUTSÄTTNINGAR Inför upprättande av ny förskola och studentbostäder i området

Läs mer

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11 Peab Sverige AB Fabege AB Stockholm 2011-04-11 Datum 2011-04-11 Uppdragsnummer 61151144701 Utgåva/Status Joakim Persson Uppdragsledare Linnea Sörenby Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten

Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten 2013-06-14 Uppdrag Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten Uppdragsledare Anna Sorelius Datum 2014-12-15 Uppdragsnummer 1210188100 Upprättad av Anna Sorelius

Läs mer

SAAB AB - KOMPLETTERANDE PROVTAGNING AV JORD, GRUNDVATTEN OCH PORGAS INOM FASTIGHETEN DOMHERREN 23

SAAB AB - KOMPLETTERANDE PROVTAGNING AV JORD, GRUNDVATTEN OCH PORGAS INOM FASTIGHETEN DOMHERREN 23 SAAB AB - KOMPLETTERANDE PROVTAGNING AV JORD, GRUNDVATTEN OCH PORGAS INOM FASTIGHETEN DOMHERREN 23 Bakgrund och syfte WSP har fått i uppdrag av SAAB AB att utföra kompletterande jord-, grundvatten- och

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Sida 1 (9) Nyköping 170315 Uppdrag: 8662 Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell,

Läs mer

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING FÖR FASTIGHET ÅRSTA 85:1. Rapport

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING FÖR FASTIGHET ÅRSTA 85:1. Rapport ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING FÖR FASTIGHET ÅRSTA 85:1 Rapport 2015-03-26 Rev 2015-04-01 Upprättad av: Caroline Gärdsback Granskad av : Nina Andersson ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

Läs mer

RAPPORT. Porluft Domherren 15 ESP FASTIGHETER AB MILJÖ LINKÖPING UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Porluft Domherren 15 ESP FASTIGHETER AB MILJÖ LINKÖPING UPPDRAGSNUMMER repo001.docx 2015-10-05 RAPPORT ESP FASTIGHETER AB Porluft Domherren 15 UPPDRAGSNUMMER 1181139000 2017-05-10 MILJÖ LINKÖPING UPRÄTTAD AV MARIA LANTTO GRANSKAD AV ANNA MUNKTELL FLARUP repo001.docx 2015-10-05

Läs mer

Provtagning hur och varför?

Provtagning hur och varför? Provtagning hur och varför? Maria Carling, SGI maria.carling@swedgeo.se 013-201826 Vem är Maria? Civ.ingenjör LTU Arbetat med förorenad mark ca 20 år Anställd vid SGI, Geo Innova Expert-/beställarstöd

Läs mer

RAPPORT Kompletterande miljöteknisk markundersökning. Fd Ehrnberg och Son Läderfabrik Dnr

RAPPORT Kompletterande miljöteknisk markundersökning. Fd Ehrnberg och Son Läderfabrik Dnr RAPPORT Kompletterande miljöteknisk markundersökning Fd Ehrnberg och Son Läderfabrik Dnr 575-5408-10-1291 2011-10-28 Upprättad av: Suzanne Näckdal Granskad av: Lars Davidsson Godkänd av: Kristina Ståhl-Gustafsson

Läs mer

Enstaberga 1:2, Nyköping

Enstaberga 1:2, Nyköping Janssons Bygg i Bettna AB Linköping 2017-09-07 Datum 2017-09-07 Uppdragsnummer 1320028637 Utgåva/Status Lina Sultan Sara Söderlund Ebba Sellén Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Westmansgatan

Läs mer

Detaljplan för kv Hasseln 10 mfl

Detaljplan för kv Hasseln 10 mfl LKAB Detaljplan för kv Hasseln 10 mfl Slutlig Kiruna 2016-12-05 Datum 2016-12-05 Uppdragsnummer 1320021273 Utgåva/Status Slutlig Anneli Jonsson Laila Olsson Kristin Stadling Uppdragsledare Handläggare

Läs mer

BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD:

BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD: BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av Ylva Vård Per-Håkan Sandström

Läs mer

Landstingstvätten i Alingsås

Landstingstvätten i Alingsås Erfarenheter från pågående undersökning av kemtvätt i Alingsås samt förutsättningar för kontrollerad naturlig självrening fredric.engelke@swedgeo.se SGI Markmiljö, Göteborg 031-778 65 65 www.swedgeo.se

Läs mer

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö Labela Förvaltnings AB Malmö 2009-12-14 Datum 2009-12-14 Uppdragsnummer 61670936043 Förhandskopia Elisabet Hammarlund Mathias Persson Anna Fjelkestam Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige

Läs mer

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen RAPPORT Karlstads kommun SEDIMENTPROVTAGNING, GRUNDVIKEN UPPDRAGSNUMMER 1331177100 Miljöteknisk markprovtagning av sediment i Grundviken KARLSTAD 2010-06-16 Sweco Infrastructure AB Sara Häller 1 (11) ra04s

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund

Arbets- och miljömedicin Lund Rapport nr 9/2012 Arbets- och miljömedicin Lund Mätning av triklor- och tetrakloreten i bostadsfastighet som är byggd på tomt där det tidigare legat en kemtvätt Håkan Tinnerberg, yrkes- och miljöhygieniker

Läs mer

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT 21 DECEMBER 2012 Uppdrag: 244 238, Brunna Översiktlig markundersökning Titel på rapport: Status: Miljöteknisk

Läs mer

Den aktuella fastigheten ligger i centrala Motala, se Bilaga 1.

Den aktuella fastigheten ligger i centrala Motala, se Bilaga 1. Golder Associates AB SE-411 04 Göteborg Address: Lilla Bommen 6 Telephone: [+46] 31 700 82 30 Fax: [+46] 31 700 82 31 http://www.golder.se LÄNSSTYRELSEN I ÖSTERGÖTLAND Miljövårdsenheten MIFO Objekt: 3.

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun Sida 1 (11) Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING LAXEN 1, KUNGSGATAN LULEÅ

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING LAXEN 1, KUNGSGATAN LULEÅ MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING LAXEN 1, KUNGSGATAN LULEÅ RAPPORT 25 APRIL 2014 Uppdrag: 255069 Kungsgatan Laxen 1 Titel på rapport: Miljöteknisk markundersökning Laxen 1, Kungsgatan Luleå Status: Rapport

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Del av Sandskogen 2:1, Ystad

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Del av Sandskogen 2:1, Ystad MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Del av Sandskogen 2:1, Ystad Brösarp 2014-01-20 Beställare: Ystads kommun Utförd av: Lisa Lindberg Granskad av: Peter Nilsson vavatten.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BAKGRUND

Läs mer

Uggleåsvägen 4 och 6, Mölndals kommun

Uggleåsvägen 4 och 6, Mölndals kommun Länsstyrelsen Västra Götalands Län Att: Henrik Bengtsson 2016-08-15 PM Uggleåsvägen 4 och 6, Mölndals kommun Provtagning av dricksvatten och inomhusluft m a p klorerade lösningsmedel 1 Bakgrund och syfte

Läs mer

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT 21 DECEMBER 2012 Uppdrag: 244 238, Brunna Översiktlig markundersökning Titel på rapport: Status: Miljöteknisk

Läs mer

Miljöteknisk provtagning av grund och ytvatten samt jord vid brandövningsområde i Vallentuna

Miljöteknisk provtagning av grund och ytvatten samt jord vid brandövningsområde i Vallentuna 2013-05-24, s 1 (5) Miljöteknisk provtagning av grund och ytvatten samt jord vid brandövningsområde i Vallentuna 1 Bakgrund och syfte Structor Miljöbyrån har på uppdrag av utfört miljöteknisk utredning

Läs mer

Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta

Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta Sediment-, vatten och jordprovtagning Datum: 2012-06-28 Rev. Datum: Uppdragsnummer: M&P 5867 01069 Upprättad av: Johan Ericsson Sign. JE Granskad av: Peter

Läs mer

Råd inför undersökning enligt MIFO fas 2 (uppdaterad version)

Råd inför undersökning enligt MIFO fas 2 (uppdaterad version) Sida 1/9 Rev. 2014-03-13 Upprättad 2004-05-06 Tidigare reviderad 2008-06-19, 2011-01-05, 2013-02-13 Råd inför undersökning enligt MIFO fas 2 (uppdaterad version) Naturvårdsverket har utarbetat en Metodik

Läs mer

STENHÖGA 1 HUS 1A OCH 1B

STENHÖGA 1 HUS 1A OCH 1B MUR (Markteknisk undersökningsrapport)/geoteknik STENHÖGA 1 HUS 1A OCH 1B 2013-10-04 Uppdrag: 246422, Processledning kv Stenhöga, Ny detaljplan Titel på rapport: MUR (Markteknisk undersökningsrapport)/geoteknik

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Krukmakargatan/Västra gatans bakgårdar, Kungälv

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Krukmakargatan/Västra gatans bakgårdar, Kungälv Översiktlig miljöteknisk markundersökning Beställare: Kungälvs kommun Planering, Samhällsbyggnad 442 81 Kungälv Beställarens representant: Mikaela Ranweg Konsult: Teknikansvarig Handläggare Norconsult

Läs mer

PROVTAGNINGSPLAN INFÖR MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING INOM DEL AV FASTIGHETEN RITAREN

PROVTAGNINGSPLAN INFÖR MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING INOM DEL AV FASTIGHETEN RITAREN BLUE WALL CONSTRUCTION AB UPPDRAGSNUMMER 300006 PROVTAGNINGSPLAN INFÖR MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING INOM DEL AV FASTIGHETEN VERSION.0 205-02-03 SWECO ENVIRONMENT AB JÖNKÖPING VATTEN OCH MILJÖ ANDREAS

Läs mer

Checklista vid granskning och bemötande av

Checklista vid granskning och bemötande av Tillsyn av förorenade områden Checklista vid granskning och bemötande av miljötekniska markundersökningar Denna checklista togs fram 2009. Den har uppdaterats vid flera tillfällen, senast i oktober 2018.

Läs mer

Helgonagården 7:10, Lund Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning

Helgonagården 7:10, Lund Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning Lunds kommun Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning Slutversion Malmö 2014-12-08 Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning Datum 2014-12-08 Uppdragsnummer 1320010938 Utgåva/Status Slutversion

Läs mer

PM - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun

PM - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun Grapnummer Uppdragsnummer 820 Uppdragsledare Sara Lydmark Utfärdat av Sara Lydmark Granskat av Anders Högström Sidor 6 Datum 208-06-2

Läs mer

KvRenen i Varberg. Bakgrund och lägesrapport från huvudstudie

KvRenen i Varberg. Bakgrund och lägesrapport från huvudstudie KvRenen i Varberg Bakgrund och lägesrapport från huvudstudie Innehåll 1. Historik källan till föroreningen 2. Tidigare utredningar 3. Klorerade lösningsmedel i mark 4. Lägesrapport huvudstudie Structor

Läs mer

STENHÖGA 1 TOBLERONEHUSET

STENHÖGA 1 TOBLERONEHUSET MUR (Markteknisk undersökningsrapport)/geoteknik STENHÖGA 1 TOBLERONEHUSET 2013-10-04 Uppdrag: 246422, Processledning kv Stenhöga, Ny detaljplan Titel på rapport: MUR (Markteknisk undersökningsrapport)/geoteknik

Läs mer

PM Miljöteknisk undersökning. Lidingö Stad, Stadsledningskontoret. Mosstorpstippen. Stockholm

PM Miljöteknisk undersökning. Lidingö Stad, Stadsledningskontoret. Mosstorpstippen. Stockholm Lidingö Stad, Stadsledningskontoret Stockholm Datum 2011-04-15 Uppdragsnummer 61151144478 Utgåva/Status Jeanette Winter Uppdragsledare/Handläggare Ola Lindstrand Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009,

Läs mer

Antal sidor: 5 Helsingborg 2013-09-16

Antal sidor: 5 Helsingborg 2013-09-16 VVS Energi & Miljö Styr & Övervakning Brand & Risk Teknisk Förvaltning Bostadsbolaget Åbyängskolan Katedern 11 Västerviks Kommun PCB utredning mark inför byggnation Antal sidor: 5 Helsingborg : Bengt Dahlgren

Läs mer

Behov av grundvattenundersökning Lalandia områden 1, 3, 4 och 5?

Behov av grundvattenundersökning Lalandia områden 1, 3, 4 och 5? PM grundvatten Lalandia.docx PM Kommunledningsförvaltningen Samhällsbyggnad, Motala kommun Behov av grundvattenundersökning Lalandia områden 1, 3, 4 och 5? Bakgrund och syfte Länsstyrelsen i Östergötlands

Läs mer

LÄNSSTYRELSEN I ÖSTERGÖTLAND. Bakgrund och syfte: Områdesbeskrivning: Genomförande: Miljöskyddsenheten

LÄNSSTYRELSEN I ÖSTERGÖTLAND. Bakgrund och syfte: Områdesbeskrivning: Genomförande: Miljöskyddsenheten Golder Associates AB SE-411 04 Göteborg Address: Lilla Bommen 6 Telephone: [+46] 31 700 82 30 Fax: [+46] 31 700 82 31 http://www.golder.se LÄNSSTYRELSEN I ÖSTERGÖTLAND Miljöskyddsenheten MIFO Objekt: 12.

Läs mer

Svanå 2:58, Skultuna - Riskbedömning avseende förhöjda kobolthalter i mark

Svanå 2:58, Skultuna - Riskbedömning avseende förhöjda kobolthalter i mark -14 UPPDRAG Svanå 2:58 FO UPPDRAGSNUMMER 11000685-700 UPPDRAGSLEDARE Per Crona UPPRÄTTAD AV Ingela Forssman DATUM Svanå 2:58, Skultuna - Riskbedömning avseende förhöjda kobolthalter i mark Bakgrund och

Läs mer

Fastigheten Väster 1:43, Nyköping Program för fördjupad miljöteknisk undersökning

Fastigheten Väster 1:43, Nyköping Program för fördjupad miljöteknisk undersökning Fastigheten, Nyköping Program för fördjupad miljöteknisk undersökning På uppdrag av Statoil har SWECO VIAK utarbetat ett program för en fördjupad miljöteknisk undersökning på fastigheten, Nyköping. Nedanstående

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun Uppdrag Miljöteknisk byggnads- och markundersökning Beställare Kronetorp Park AB Från Nicklas Lindgren, Ramböll Sverige AB Till Mats Widerdal,

Läs mer

KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA. Översiktlig miljöteknisk markundersökning

KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA. Översiktlig miljöteknisk markundersökning KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2015-02-04 Upprättad av: Danielle Wiberg och Jerry Forsberg Granskad av: Jerry Forsberg Uppdragsnr: 10208095 Daterad: 2015-02-04

Läs mer

Rapport Mellingeholm, Norrtälje

Rapport Mellingeholm, Norrtälje Mellingeholm Rapport Mellingeholm, Norrtälje Resultat och bedömning från miljötekniska markundersökningar Grontmij AB Västerås Vår referens Västerås Mark & Miljö, Anna Berg Rapport Namnteckning Granskad

Läs mer

MILJÖRAPPORT. Frigg 7 Utredning Kemtvätt FASTIGHETSAKTIEBOLAGET UMAN UTREDNING AV KEMTVÄTTSVERKSAMHET UMEÅ MILJÖ UPPDRAGSNUMMER

MILJÖRAPPORT. Frigg 7 Utredning Kemtvätt FASTIGHETSAKTIEBOLAGET UMAN UTREDNING AV KEMTVÄTTSVERKSAMHET UMEÅ MILJÖ UPPDRAGSNUMMER FASTIGHETSAKTIEBOLAGET UMAN Frigg 7 Utredning Kemtvätt UPPDRAGSNUMMER 1662135000 UTREDNING AV KEMTVÄTTSVERKSAMHET UMEÅ MILJÖ SWECO ANDERS LÄTTSTRÖM Sammanfattning Sweco har på uppdrag av Fastighetsab UMAN

Läs mer

Skälläckeröd 1:12 och 1:45

Skälläckeröd 1:12 och 1:45 Skälläckeröd 1:12 och 1:45 Miljöteknisk markundersökning Redovisning av analysresultat 2017-03-30 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 2 2 Genomförande... 2 3 Resultat... 4 4 Slutsats... 5 Bilaga

Läs mer

Teknisk PM Miljö och Geoteknik. Staffanstorps kommun. Åttevägen Hjärup. Malmö 2011-12-02

Teknisk PM Miljö och Geoteknik. Staffanstorps kommun. Åttevägen Hjärup. Malmö 2011-12-02 Staffanstorps kommun Malmö 2011-12-02 Datum 2011-12-02 Uppdragsnummer 61671148440 Anna Fjelkestam Sofia Bergström (Miljö) Anna Fjelkestam Anders Dahlberg (Geo) Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

Råd inför undersökning enligt MIFO Fas 2/Översiktlig undersökning

Råd inför undersökning enligt MIFO Fas 2/Översiktlig undersökning Råd inför undersökning enligt MIFO Fas 2/Översiktlig undersökning Om undersökningen inte är ett led i tillsynsprojektet där verksamhetsutövare själva ska göra en MIFO-inventering, behöver ingen riskklassning

Läs mer

YTTRE FJÄRDEN GÄVLE HAMN

YTTRE FJÄRDEN GÄVLE HAMN YTTRE FJÄRDEN GÄVLE HAMN Översiktlig miljöteknisk sedimentundersökning längs planerad farledsyta WSP Sverige AB Gävle 2010-11-05 Uppdragsnummer: 10124632-05 Handläggare: Lisa Bergquist Granskning: Annika

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING. Häradsvallen 1:133, Mantorp, Mjölby kommun

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING. Häradsvallen 1:133, Mantorp, Mjölby kommun MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Häradsvallen 1:133, Mantorp, Mjölby kommun 2016-12-29 MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Häradsvallen 1:133, Mantorp, Mjölby kommun KUND Teknikbyggarna i Linköping AB KONSULT WSP

Läs mer

Utökad miljöteknisk markmiljöundersökning

Utökad miljöteknisk markmiljöundersökning Bilaga 7 1 av 8 Provtagningsplan Utökad miljöteknisk markmiljöundersökning 15169029 Timotejen 17 Beställare SSM Bygg & Fastighets AB Upprättad av projektledare Victor Steffansson, RGS 90 erige AB Granskad

Läs mer

Förorenad mark. Undersökning och bedömning

Förorenad mark. Undersökning och bedömning Förorenad mark Undersökning och bedömning 2010-12-07 Dagens frågor Bevara kulturmiljö eller sanera miljörisker? Undersöknings- och redovisningsmetoder. Kan vi lära av varandra? Hur beaktas kulturmiljön

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Eskilshem 4:7 och 4:8

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Eskilshem 4:7 och 4:8 Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Eskilshem 4:7 och 4:8 2014-10-30 2014-10-30 Beställare: Eskilstuna Kommun 631 86 Eskilstuna Beställarens representant: Hans Ollman Konsult: Uppdragsledare Handläggare

Läs mer

PM Geoteknik. Sjödalsbacken. Bonava AB Uppdragsnummer: Datum: Rev: Datum: Rev: Granskad av: Jonas Jonsson

PM Geoteknik. Sjödalsbacken. Bonava AB Uppdragsnummer: Datum: Rev: Datum: Rev: Granskad av: Jonas Jonsson Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se PM Geoteknik Sjödalsbacken Bonava AB Uppdragsnummer: 4554 Upprättad av: Johan Wagenius Datum: 2016-10-17 Rev: Granskad

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND repo001.docx 2015-10-05 UPPDRAGSNUMMER 2112132000 MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND REV 2018-08-28 UPPRÄTTAD AV: SIRI AXELSON GRANSKAD AV: ANNA AHLGREN MÅRTENSSON SWECO ENVIRONMENT AB Innehållsförteckning

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet Rapport Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet Jönköpings kommun 2016-11-14 Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet 2016-11-14 Önskemålet Miljötekn undersökn

Läs mer

Inventering Mifo-fas 1 pågående verksamheter

Inventering Mifo-fas 1 pågående verksamheter Inventering Mifo-fas 1 pågående verksamheter LÄNSSTYRELSEN I STOCKHOLMS LÄN Uppdaterad Inventering Mifo-fas 1 pågående verksamheter Kontaktuppgifter: Birgitta Swahn samordnare 785 51 03 Erik Blomqvist

Läs mer

PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord

PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord Uppdragsnr: 10209867 1 (5) 10209867 Tyresö centrum etapp 1 PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord Forellen 15, Tyresö kommun 2015-05-18 Nina Andersson WSP Sverige AB Box 502

Läs mer

EV logga från kund RAPPORT. Försvarsanläggning (namn och ort) 1 (7) ra04s

EV logga från kund RAPPORT. Försvarsanläggning (namn och ort) 1 (7) ra04s EV logga från kund Försvarsanläggning (namn och ort) 1 (7) I 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 4 2 Inledning 4 2.1 Bakgrund 4 2.2 Syfte 4 3 Verksamhetsbeskrivning 4 4 Områdesbeskrivning 4 4.1 Naturvärden

Läs mer

Rapport Upprättad av: Anna Nilsson

Rapport Upprättad av: Anna Nilsson Rapport 2016-03-24 Upprättad av: Anna Nilsson KUND Firma Pia Brunsberg Pia Brunsberg Torstävavägen 9 373 02 Ramdala KONSULT WSP Environmental Box 34 371 21 Karlskrona Besök: Högabergsgatan 3 Tel: +46 10

Läs mer

Miljöhistorisk inventering avseende förorenad mark Del av Margretelund 1:1, Ollonborren 1 och Ollonborren 2, Lidköpings kommun

Miljöhistorisk inventering avseende förorenad mark Del av Margretelund 1:1, Ollonborren 1 och Ollonborren 2, Lidköpings kommun PM Bakgrund och syfte Inför framtagande av detaljplan för ovan rubricerade fastigheter i Lidköping har Jordnära miljökonsult AB, på uppdrag av Lidköpings kommun, utfört en miljöhistorisk inventering i

Läs mer

PM KOMPLETERANDE MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VID F.D. FLYGFLOTTILJEN F8

PM KOMPLETERANDE MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VID F.D. FLYGFLOTTILJEN F8 PM KOMPLETERANDE MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VID F.D. FLYGFLOTTILJEN F8 Uppdrag och syfte WSP Sverige AB har på uppdrag av Järfälla kommun utfört en kompletterande miljöteknisk markundersökning i anslutning

Läs mer

RAP001 - KV GRYTAN MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Bilaga 2a - Sammanställning av porgasanalyser

RAP001 - KV GRYTAN MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Bilaga 2a - Sammanställning av porgasanalyser RAP001 - KV GRYTAN MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Bilaga 2a - Sammanställning av porgasanalyser NGV KTV Ref PG 2 PG 3 PG 4 PG 5 PG 6 PG 7 PG 8 PG 9 PG 10 PG 11 PG 12 PG 13 PG 14 PG 15 PG 16 PG 17 PG 18

Läs mer

ROSENHOLMS UDDE KARLSKRONA KOMMUN Planerade byggnader Kontor, fabrik, lager. Översiktlig geoteknisk utredning

ROSENHOLMS UDDE KARLSKRONA KOMMUN Planerade byggnader Kontor, fabrik, lager. Översiktlig geoteknisk utredning ROSENHOLMS UDDE KARLSKRONA KOMMUN, lager 2016-05-31 Uppdragsnummer: 10221648 Upprättad av: Evelina Nilsson Granskad av: Göran Sätterström ROSENHOLMS UDDE KARLSKRONA KOMMUN, lager KUND Karlskrona kommun

Läs mer

RAPPORT MILJÖTEKNIK, GRANSKNINGSVERSION

RAPPORT MILJÖTEKNIK, GRANSKNINGSVERSION RAPPORT MILJÖTEKNIK, WILLHEM AB Glasberget 23_Willhem UPPDRAGSNUMMER 13004195 ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERÖSKNING, GLASBERGET 23 KARLSTAD MILJÖ Sweco Environment AB Cecilia Millner] Ändringsförteckning

Läs mer

PM/GEOTEKNIK - PLANERINGSUNDERLAG

PM/GEOTEKNIK - PLANERINGSUNDERLAG SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET, LAHOLMS KOMMUN Mellbystrand Centrum, Laholm UPPDRAGSNUMMER: 2351262 ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING OCH UTREDNING FÖR DETALJPLAN SWECO CIVIL AB HALMSTAD GEOTEKNIK HANDLÄGGARE:

Läs mer

Del av Skiftinge 1:3 Översiktlig miljöteknisk undersökning

Del av Skiftinge 1:3 Översiktlig miljöteknisk undersökning 22 Beställare: Kungsleden AB Box 70414 10725 Stockholm Beställarens representant: Krister Johansson Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Hantverkargatan 5 112 21 Stockholm Ksenija O Köll Caroline

Läs mer

Frågeformulär angående inventering av eventuellt Sida 1 av 10 förorenade områden

Frågeformulär angående inventering av eventuellt Sida 1 av 10 förorenade områden Kommunhuset 234 81 LOMMA 040-641 10 00 Frågeformulär angående inventering av eventuellt Sida 1 av 10 Uppdaterad: november 2014 Utrymmet för svaren är inte begränsat. Rutan utökas ju mer du skriver. Hoppa

Läs mer

PM Miljö, Omvandling av detaljplan avsedd för småindustri, kontor och handel till bostadsändamål

PM Miljö, Omvandling av detaljplan avsedd för småindustri, kontor och handel till bostadsändamål PM Miljö, Omvandling av detaljplan avsedd för småindustri, kontor och handel till bostadsändamål Lysekil Slätten 1:34 Landsvägsgatan 21, Lysekil PROJEKTNR: 161244 Datum: 2017-03-24 Orbicon AB Telefon Internet

Läs mer

Undersökningsrapport. Linköpings kommun. Provtagning Ostkupan. Linköping

Undersökningsrapport. Linköpings kommun. Provtagning Ostkupan. Linköping Linköpings kommun Linköping 2019-03-26 Datum 2019-03-26 Uppdragsnummer 1320040828 Utgåva/Status 1 S. Söderlund R. Lindström/T. Hjälm S. Söderlund Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB

Läs mer

SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM

SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM Prel PM ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKPROVTAGNING Planeringsunderlag Stockholm, 2006-01-24 Avd. Mark och Vatten Uppdragsnummer: 10072089 Uppdragsansvarig: Per Johansson Granskad

Läs mer

Provtagningsplan Miljöteknisk markundersökning Stadsliden 8:1, Umeå

Provtagningsplan Miljöteknisk markundersökning Stadsliden 8:1, Umeå Handläggare Malin Dahlgren Tel +46105055331 Mobil +46701938376 E-post malin.dahlgren@afconsult.com Mottagare Umeå kommun, detaljplanering Anna Herzog Datum 2019-06-11 Projekt-ID 766315 Provtagningsplan

Läs mer

16U PM Miljöteknisk markundersökning. Kv Hästen 19 Botkyrka kommun

16U PM Miljöteknisk markundersökning. Kv Hästen 19 Botkyrka kommun 16U31448 PM Miljöteknisk markundersökning Kv Hästen 19 Botkyrka kommun Uppdrags nr. 16U31448 Sida 1 (8) Uppdragsnamn Kv Hästen 19 Botkyrka kommun PM Miljöteknisk markundersökning Uppdragsgivare Bothwidia

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad UPPDRAG Plinten 1 Kompletterande MU UPPDRAGSNUMMER 1331623000 UPPDRAGSLEDARE Annika Niklasson UPPRÄTTAD AV Annika Niklasson DATUM Härtill hör Bilaga 1 Bilaga 2 Fältrapport (15 sid) Analysresultat jord

Läs mer

Gamla Mejeriet i Klippan Miljöteknisk markundersökning

Gamla Mejeriet i Klippan Miljöteknisk markundersökning Golder Associates AB Mårtenstorget 7 223 51 Lund Tel: [+46] 46 400 49 00 Fax: [+46] 46 400 49 01 http://www.golder.se PM Gamla Mejeriet i Klippan Miljöteknisk markundersökning Bryggeriet 5, Klippans kommun

Läs mer

HOBY 1:26 M FL, RONNEBY. Översiktlig miljöteknisk markundersökning

HOBY 1:26 M FL, RONNEBY. Översiktlig miljöteknisk markundersökning HOBY 1:26 M FL, RONNEBY Översiktlig miljöteknisk markundersökning 2017-04-21 HOBY 1:26 M FL, RONNEBY Översiktlig miljöteknisk markundersökning KUND Ronneby kommun KONSULT WSP Environmental Sverige Arabygatan

Läs mer

PM Markföroreningar inom Forsåker

PM Markföroreningar inom Forsåker PM Markföroreningar inom Forsåker Göteborg 6-- Bakgrund Mölndala Fastighets AB har gett i uppdrag att sammanfatta föroreningssituationen i mark inom Forsåker, bedöma vilka risker som föreligger och principerna

Läs mer

PM, Inventering av förorenade områden MIFO Fas 1 Kemtvättar i Kronobergs län

PM, Inventering av förorenade områden MIFO Fas 1 Kemtvättar i Kronobergs län PM, Inventering av förorenade områden MIFO Fas 1 Kemtvättar i Kronobergs län Inledning Länsstyrelserna arbetar på uppdrag av Naturvårdsverket med att inventera och riskklassa potentiellt förorenade områden

Läs mer

Länsstyrelsens erfarenheter av förelägganden och undersökningar vad är rimligt att kräva inledningsvis?

Länsstyrelsens erfarenheter av förelägganden och undersökningar vad är rimligt att kräva inledningsvis? Seminariedag 7 mars 2014 Länsstyrelsens erfarenheter av förelägganden och undersökningar vad är rimligt att kräva inledningsvis? Tillsyn förorenad mark: David Lalloo och Jessica Ewald En översiktlig miljöteknisk

Läs mer

Uppdragsnummer 10012395. Denna handling skall inte ingå i ett förfrågningsunderlag. Victor Stenberg, Andreas Alpkvist

Uppdragsnummer 10012395. Denna handling skall inte ingå i ett förfrågningsunderlag. Victor Stenberg, Andreas Alpkvist Vårt datum 2014-01-17 Vår referens Geoteknik, Andreas Alpkvist Uppdragsnummer 10012395 Centrala Skoghall Teknisk PM Geoteknik & geomiljö Hammarö kommun Uppdragsnummer: 10012395 PROJEKTERINGSUNDERLAG Denna

Läs mer

Geoteknisk utredning för detaljplan inom Kobbegården, Askim

Geoteknisk utredning för detaljplan inom Kobbegården, Askim Stena Fastigheter Geoteknisk utredning för detaljplan inom Kobbegården, Askim TEKNISK PM GEOTEKNIK 2014-11-12 ÅF-Infrastructure AB Grafiska vägen 2, Box 1551 SE-401 51 Göteborg Telefon +46 10 505 00 00.

Läs mer

MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING

MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING AUGUSTI 2013 VOPAK HOLDING BV OCH SWEDEGAS AB MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING GO4LNG - LNG-TERMINAL GÖTEBORGS HAMN BILAGA B9 GÖTEBORG, VÄSTRA GÖTALAND ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402

Läs mer

Förslag på översiktlig miljöteknisk markundersökning, MIFO-objekt, Börjetulls planområde

Förslag på översiktlig miljöteknisk markundersökning, MIFO-objekt, Börjetulls planområde Programförslag Förslag på översiktlig miljöteknisk markundersökning, MIFO-objekt, Börjetulls planområde 2018-03-19 1. Inledning I arbetet med detaljplan för Börjetulls planområde ska en MKB arbetas fram.

Läs mer

RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk markundersökning av fastigheterna Selen 4-6, Lidköpings kommun. För. Fastighets AB Drömstan

RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk markundersökning av fastigheterna Selen 4-6, Lidköpings kommun. För. Fastighets AB Drömstan RAPPORT Översiktlig miljöteknisk markundersökning av fastigheterna Selen 4-6, Lidköpings kommun För Fastighets AB Drömstan Upprättad: 2017-01-04 Uppdrag: 1116-197 Structor Miljö Väst AB Org nr 556747-0181

Läs mer

Undersökning av mark och grundvattenförhållanden på fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm.

Undersökning av mark och grundvattenförhållanden på fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Sida 1 (17) Undersökning av mark och grundvattenförhållanden på fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Uppdragsledare och författare: Granskare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Mats Dorell, Structor

Läs mer

Kompletterande markmiljöteknisk undersökning inom del av Svärdfisken 29, Varbergs kommun. Del av illustrationskarta granskningshandling

Kompletterande markmiljöteknisk undersökning inom del av Svärdfisken 29, Varbergs kommun. Del av illustrationskarta granskningshandling Del av illustrationskarta granskningshandling 2014-06-18 PM Kompletterande markmiljöteknisk undersökning inom del av Svärdfisken 29, Varbergs kommun 2015-02-05 Upprättad av: Camilla Friberg Granskad av:

Läs mer

Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2011 före sanering

Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2011 före sanering 2012-06-27 Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2011 före sanering Foto: Helena Branzén, SGI Sida 2 av 14 Inledning Rivning och sanering av

Läs mer

RAPPORT Haninge kommun Jordbromalm 6:2, Haninge kommun; Översiktlig miljöteknisk markundersökning

RAPPORT Haninge kommun Jordbromalm 6:2, Haninge kommun; Översiktlig miljöteknisk markundersökning RAPPORT Haninge kommun Jordbromalm 6:2, Haninge kommun; Översiktlig miljöteknisk markundersökning 2009-07-02 Upprättad av: Ingegerd Ask Granskad av: Jenny Forsberg WSP uppdrag: 10124144 RAPPORT Haninge

Läs mer

På platsen planeras att Porsche ska uppföra en byggnad och parkering (Figur 1).

På platsen planeras att Porsche ska uppföra en byggnad och parkering (Figur 1). o:\lpi1\geh\2017\1320029957\3_teknik\n\dokument\beskrivningar\miljöteknisk undersökning bulten 9.docx PM Markluft Bulten 9 Datum 2017-09-21 Uppdrag Beställare Från Till Plan 57 Projekt AB Claes Becker

Läs mer

Rapport miljöteknisk markundersökning. Lebela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö

Rapport miljöteknisk markundersökning. Lebela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö Rapport miljöteknisk markundersökning Lebela Förvaltnings AB Phylatterion 31 Malmö 20091214 Phylatterion 31 Rapport miljöteknisk markundersökning Datum 20091214 Uppdragsnummer 61670936043000 Elisabet Hammarlund

Läs mer

MILJÖINVENTERING DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER PÅ GODHEMSBERGET, MAJORNA 350:1

MILJÖINVENTERING DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER PÅ GODHEMSBERGET, MAJORNA 350:1 MILJÖINVENTERING DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER PÅ GODHEMSBERGET, MAJORNA 350:1 2017-03-27 UPPDRAG 275558, Miljöbedömning detaljplan för bostäder på Godhemsberget Titel på rapport: Miljöinventering detaljplan

Läs mer

VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA. PM och MUR - Markmiljö Upprättad av: Malin Brobäck Granskad av: Jenny Seppas Godkänd av: Andreas Leander

VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA. PM och MUR - Markmiljö Upprättad av: Malin Brobäck Granskad av: Jenny Seppas Godkänd av: Andreas Leander VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA PM och MUR - Markmiljö PM 2016-09-12 Upprättad av: Malin Brobäck Granskad av: Jenny Seppas Godkänd av: Andreas Leander VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA PM och MUR - Markmiljö KUND

Läs mer