Kriterier för den regionala UF mässan 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kriterier för den regionala UF mässan 2016"

Transkript

1 Kriterier för den regionala UF mässan 2016 Nedan följer kriterier till 15 av årets 16 tävlingar. (Årets årsredovisning kommer ut senare) Eleverna kan tävla i följande tävlingar: Årets affärsplan Hållbart företagande Årets hantverk Årets kooperativ Årets logotyp Årets lärare Årets monter Årets produktutveckling Årets säljare Årets tjänst Årets vara Årets webb Årets pitch (ny) Årets UF företag Årets designpris Eleverna kan delta i så många tävlingar de vill förutsatt att: - De deltar på den regionala UF mässan 2016, den 23 mars i Nordichallen. - Att de anmäler sig till alla tävlingar via hemsidan (årets monter kan man inte anmäla sig till) - Skriver bidrag i de tävlingar som kräver bidrag. I vissa tävlingar ska eleverna skriva ett kortare bidrag och skicka in till oss på UF (hemsidan) observera att bidragen inte ska vara enorma uppsatser utan enkla förklaringar på hur företaget tänker kring olika frågor. I åtta av de 16 tävlingarna vi arrangerar går vinnaren vidare till SM i UF företagande som arrangeras varje år i Älvsjö, Stockholm. Deadlines: 1/12-15 Årets affärsplan- skickas in via hemsidan (logga in- tävlingar-ladda upp bidrag) ½-16 Årets pitch- skickas in, ännu oklart via vilken webbplats! (Observera att priset i denna tävling är en resa till hemlig destination) 1/3-16 Alla övriga- skickas in via hemsidan (logga in- tävlingar-ladda upp bidrag)

2 Årets Affärsplan Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Årets Affärsplan regionalt, för att därifrån kvalificera sig till SM i Ung Företagsamhet. Grundläggande krav för tävlingen Årets Affärsplan För att få delta i tävlingen Årets Affärsplan krävs att: Ditt UF företag laddar upp ett tävlingsbidrag på Ung Företagsamhets hemsida innan deadline 1 december samt ställer ut på den regionala UF mässan. Tävlingsbidraget ska bestå av en skriftlig beskrivning på max 12 A4 ink. bilder. Tävlingsbidraget ska laddas upp i PDF format och vara max 3MB. Du måste själv kontrollera bidragets storlek. Obs. din fil kommer att bli större om du använder dig utav en Ipad. Fontstorleken ska vara minimum 12 punkter i typsnitt Times New Roman. Företagets namn, Affärsplan, region, samt att verksamhetsår ska vara angivet på affärsplanens framsida. För att bidraget ska bli godkänt krävs att bidraget innefattar: UF-företagets namn och affärsidé Varan/ tjänsten och produktionen Marknad, kunder och konkurrenter (inkl. resultat av marknadsundersökningen) UF-företagets organisation och rådgivare Målsättning och prissättning Marknadsplan/marknadsaktivitet Finansiering/ Lönsamhetsbedömning (Likviditets- & resultatbudget) Ort, datum och UF-företagarnas namnunderskrifter Fram -sida Affärsplan: beskriver UF företagets verksamhetsmål och hur affärsidén ska genomföras. Kort och gott en plan för hur man tror att UF året kommer se ut.

3 Tävlingen Hållbart företagande Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Hållbart företagande regionalt, för att därifrån kvalificera sig till SM i Ung Företagsamhet. UF-företaget kommer att bedömas efter nedanstående kriterier. Grundläggande krav för tävlingen Hållbart företagande För att få delta i tävlingen Hållbart företagande krävs att: Ditt UF företag anmäler sig och laddar upp ett tävlingsbidrag på Ung Företagsamhets hemsida innan deadline samt ställer ut på den regionala UF mässan. Tävlingsbidraget ska bestå av en skriftlig beskrivning på max 2 A4 ink. bilder. Tävlingsbidraget ska laddas upp i PDF format och vara max 3MB. Du måste själv kontrollera bidragets storlek. Obs. din fil kommer att bli större om du använder dig utav en Ipad. Vad innebär Hållbart Företagande? Hållbart företagande innefattar tre område: Ekonomisk hållbarhet Ekologisk hållbarhet Social hållbarhet Att ett företag är ekonomiskt hållbart är en förutsättning för att företaget ska överleva. Finns det en plan för hur verksamheten på sikt ska gå med vinst och kunna utvecklas? Något som är på tapeten idag är att företags utveckling inte ske på bekostnad av miljön och jordens resurser, och det är där som den ekologiska hållbarheten kommer in. Social hållbarhet handlar om företagets samhällsansvar, till exempel om man vid produktion eller import från ett annat land ställer krav på leverantörer och producenter att de anställda har drägliga arbetsförhållanden, rimliga arbetstider och löner osv. Social hållbarhet handlar även om hur ett företag kan engagera sig i olika samhällsproblem i sin omvärld, till exempel i jämställdhetsfrågan. För att bidraget ska bli godkänt krävs att bidraget innefattar: Ditt UF företag Inklusive företagsnamn och region samt att beskrivningen avser tävlingen Hållbart företagande. UF-företagets affärsidé En kortfattad beskrivning av företagets affärsidé samt en beskrivning av företagets hållbarhetsarbete. Organisation/verksamhet Beskriv hur ditt företag integrerat hållbarhet i verksamheten. Hur har företaget tänkt ta hänsyn till: ekologiska, sociala och ekonomiska frågor. Beskriv hur varan/tjänsten tillför värde och tillgodoser ett verkligt behov.

4 Ekonomiska aspekter - Beskriv hur företagets affärsidé är ekonomiskt hållbar sett till ex: investeringar, kostnader och intäkter. Ekologiska aspekter Beskriv varans/tjänstens effekt på den yttre miljön med avseende på exempelvis energianvändning, klimatpåverkan, naturresurs- och markanvändning, förnybarhet och biologisk mångfald. Sociala aspekter Redogör för hur företaget tar hänsyn till livskvalitet och rättigheter för människor. Marknadsföring Beskriv i vilken omfattning och på vilket sätt företaget har använt sitt hållbarhetsarbete i marknadsföringssyfte och profilering.

5 Tävlingen Årets Hantverk Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Årets Hantverk regionalt, för att därifrån kvalificera sig till SM i Ung Företagsamhet. Grundläggande krav för tävlingen Årets Hantverk För att få delta i tävlingen Årets Hantverk krävs att: Ditt UF företag ställer ut på den regionala UF mässan. Att du anmäler dig till tävlingen på hemsidan Tänk på att ett hantverk kan vara både en vara och en tjänst. Inget skriftligt bidrag behöver skickas in i tävlingen men du ska på mässan vara förberedd att kunna svara och motivera till frågor som rör områdena: Framtagandet av hantverket Hur ser tillverkningsprocessen av hantverket ut? Hantverket i sig Du ska kunna beskriva vad det är för ett hantverk ditt UF företag säljer och varför valde företaget att arbeta med hantverket. Tillverkningsmetoden Beskriv tillverkningsmetoden/utförandemetoden Målgruppen Till vem riktar sig detta hantverk Den estetiska utformningen Hur företaget har tänkt och arbetat med hantverkets estetiska utformning.

6 Tävlingen Årets Kooperativ (Samarbetspris) Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Årets Kooperativ regionalt. Tävlingen är en regional tävling vilket innebär att vinnaren inte tävlar vidare på SM. Grundläggande krav för tävlingen Årets Kooperativ För att få delta i tävlingen Årets Kooperativ krävs att: Ditt UF företag laddar upp ett tävlingsbidrag på Ung Företagsamhets hemsida innan deadline 1 december samt ställer ut på den regionala UF mässan. Att UF företaget har minst tre medlemmar Tävlingsbidraget ska bestå av en skriftlig beskrivning på max 2 A4 ink. bilder. Tävlingsbidraget ska laddas upp i PDF format. Fontstorleken ska vara minimum 12 punkter i typsnitt Times New Roman. För att bidraget ska bli godkänt krävs att bidraget innefattar: En beskrivning på hur ert UF företag är organiserat för att skapa en rättvis arbetsfördelning, största möjliga delaktighet och en demokratisk styrning av företaget. Motivera och förklara de val ni har gjort och vilka positiva effekter som har uppnåtts med dessa. Beskriv hur ni har samarbetat med andra företag och organisationer. Glöm inte att berätta om ni haft samarbete med andra UF företag på er/andra skolor. På vilket sätt tar ni ansvar för er omvärld? (socialt/miljömässigt?) Har ni något annat ni skulle vilja anföra som skulle stärka er som ett kooperativt UF företag i juryns ögon?

7 Tävlingen Årets Logotyp Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Årets Logotyp regionalt. Tävlingen är en regional tävling vilket innebär att vinnaren inte tävlar vidare på SM. Grundläggande krav för tävlingen Årets Logotyp För att få delta i tävlingen Årets Logotyp krävs att: Ditt UF företag anmäler sig och laddar upp ett tävlingsbidrag på Ung Företagsamhets hemsida innan deadline samt ställer ut på den regionala UF mässan. Tävlingsbidraget ska bestå av en skriftlig beskrivning på max 1 A4 sida. Tävlingsbidraget ska laddas upp i PDF format och vara max 3MB. Du måste själv kontrollera bidragets storlek. Obs. din fil kommer att bli större om du använder dig utav en Ipad. För att bidraget ska bli godkänt krävs att bidraget innefattar: Ditt UF företag Inklusive företagsnamn och region samt att beskrivningen avser tävlingen Bästa Logotyp. Tillvägagångssätt Hur har logotypen skapats och varför gjorde man på det sättet? Två varianter Att bidraget består av en svartvit och en färgbild på företagets logotyp. Kopplingen Till företagets verksamhet Skapandet/framtagandet- Vem har gjort/konstruerat logotypen och hur har man tagit fram den?

8 Tävlingen Årets Lärare En nominering till Årets Lärare sker av elever, lärare, skolledare eller regionkontor. Vinnande läraren kommer att presenteras i samband med den regionala mässan i UF företagande. Grundläggande krav för tävlingen Årets Lärare För att få nominera i tävlingen Årets lärare krävs att: Ditt UF företag laddar upp ett tävlingsbidrag på Ung Företagsamhets hemsida innan deadline för tävlingsbidrag inför den regionala mässan. Observera, du måste inte delta på mässan för att nominera i denna tävling! Du, individuellt eller tillsammans med ditt företag, skriver en kort motivering (max 100 ord) varför just DIN lärare förtjänar att hyllas lite extra. Beskriv vad som gör läraren extra bra och vad läraren har gett dig utvecklingsmässigt som UF företagare och kanske till och med som person. På vilket sätt inspirerar din lärare dig och på vilket sätt smittar lärarens engagemang av sig? Ser till att märka bidraget noga med vilken lärare nomineringen avser. Läraren måste vara registrerad UF lärare på För att bidraget ska bli godkänt krävs att bidraget innefattar: Lärarens namn och vilken skola läraren undervisar på En motivering till varför din lärare ska bli Årets lärare 2016

9 Tävlingen Årets Monter Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Årets Monter regionalt, för att därifrån kvalificera sig till SM i Ung Företagsamhet. Tjänsten kommer att bli bedömd efter nedanstående tävlingskriterier. Grundläggande krav för tävlingen Årets Monter För att få delta i tävlingen Årets Monter krävs att: Ditt UF företag anmäler sig och ställer ut på den regionala UF mässan. UF-företagets namn eller varumärke ska tydligt framgå i montern. Samtliga företag som deltar på en UF-mässa är automatiskt med i tävlingen Årets Monter. Montern kommer att bedömas enligt följande kriterier: Monterns utformning Montern som informationskälla, till exempel monterns utformning samt tryckt material och kontaktinformation Monterns estetiska utformning/originalitet Finns det kreativa och unika egenskaper i montern Försäljningsteknik Monterpersonalens förmåga att få kunder till montern och sälja sin vara/tjänst. Monterpersonalens kunskap om varan/tjänsten. Personalens samarbetsförmåga i montern och under deras kundsamtal i monter Monterns koppling till varan/tjänsten Finns det tydlig koppling mellan montern och företagets affärsidé/vara/tjänst. Nyttjas montern för att visa upp produkten så att det kan leda till att en potentiell kund kommer till avslut? Montern i sin helhet

10 Årets Produktutveckling (Tjänst/Vara) Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Årets Produktutveckling regionalt, för att därifrån kvalificera sig till SM i Ung Företagsamhet. UF-företaget kommer att bedömas efter nedanstående tävlingskriterier. Grundläggande krav för tävlingen Årets Produktutveckling: För att få delta i tävlingen Årets Produktutveckling krävs att: Ditt UF företag laddar upp ett tävlingsbidrag på Ung Företagsamhets hemsida innan deadline samt anmäler sig och ställer ut på den regionala UF mässan. Tävlingsbidraget ska bestå av en skriftlig beskrivning på max 2 A4 ink. bilder. Tävlingsbidraget ska laddas upp i PDF format och vara max 3MB. Du måste själv kontrollera bidragets storlek. Obs. din fil kommer att bli större om du använder dig utav en Ipad. För att bidraget ska bli godkänt krävs att bidraget innefattar: UF-företaget inklusive företagsnamn och region samt att beskrivningen avser tävlingen Årets Produktutveckling. UF-företgets affärsidé -en kortfattad beskrivning av affärsidén samt en beskrivning av produkten. Bakgrund och idé - Beskriv vad som är unikt eller nytt med produkten. Beskriv också vilken kundnytta tjänsten/varan har och vilka behov på marknaden som tjänsten/varan tillfredsställer. Processen - Beskriv hur ni har arbetat för att ta fram produkten. Beskriv vilka strategier, metoder och tekniker som använts för planering och genomförandet av produktutvecklingen. Marknad - Beskriv er målgrupp och hur ni definierat den. Hur nås den potentiella marknaden och vilka kommersiella möjligheter finns det på lång sikt för produkten. Beskriv hur tjänsten/varan ser ut/är designad och hur är den är paketerad. Produktutveckling: att idén är ny och ännu inte nått marknaden. Tänk på att: En produkt kan både vara en tjänst och en vara.

11 Tävlingen Årets Säljare Alla UF-företag har möjlighet att anmäla en person som kan delta i tävlingen Årets Säljare regionalt, för att därifrån kvalificera sig till SM i Ung Företagsamhet. Säljaren kommer att bedömas efter nedanstående kriterier. Grundläggande krav för tävlingen Årets Säljare För att få delta i tävlingen Årets säljare företagande krävs att: Ditt UF företag anmäler sig på hemsidan och ställer ut på den regionala UF mässan Inget skriftligt bidrag behöver skickas in till tävlingen men vill företaget delta i tävlingen ska fullständigt namn på en person i företaget fyllas i när företaget fyller i anmälningsformuläret till den regionala mässan. På mässan ska företagets säljare vara förberedd på att juryn kommer bedöma: Säljarens förmåga att läsa av kunden Säljarens kunskap om och engagemang för varan/tjänsten Säljarens metodik och förmåga att komma till avslut Säljarens förmåga att få kundens kontaktuppgifter Samt ställa en mängd frågor för att ta reda på säljteknik och kunskap I tävlingen Årets säljare väljs sedan ett gäng finalister ut (exakt antal varierar från år till år) Dessa finalister får sedan ett uppdrag de ska framföra inför jurygruppen.

12 Tävlingen Årets Tjänst Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Årets tjänst regionalt, för att därifrån kvalificera sig till SM i Ung Företagsamhet. Tjänsten kommer att bli bedömd efter nedanstående tävlingskriterier. Grundläggande krav för tävlingen Årets Tjänst För att få delta i tävlingen Årets tjänst krävs att: Ditt UF företag anmäler sig och ställer ut på den regionala UF mässan Tävlingsbidraget ska bestå av en skriftlig beskrivning på max 2 A4 sidor. Tävlingsbidraget ska laddas upp i PDF format och vara max 3MB. Du måste själv kontrollera bidragets storlek. Obs. din fil kommer att bli större om du använder dig utav en Ipad. För att bidraget ska bli godkänt krävs att bidraget innefattar: UF-företagets affärsidé En kortfattad beskrivning av affärsidén samt en beskrivning av tjänsten i sin helhet. Marknaden Beskriv målgruppen tjänsten riktar sig till samt hur målgruppen nås. Beskriv efterfrågan av tjänsten, fanns den tidigare eller har efterfrågan skapats med hjälp av t.ex. marknadsföring. Beskriv hur eventuell marknadsföring av tjänsten har resulterat i försäljning. Prissättning Beskriv vad som ligger till grund för prissättningen av tjänsten. Kvalité och service Beskriv hur ni har säkerställt tjänstens kvalité. Beskriv tjänstens eventuella kundnytta. Beskriv eventuell utvärdering av tjänsten och hur resultatet av utvärderingen kan utveckla tjänsten. Beskriv hur tjänsten förmedlas till kund.

13 Tävlingen Årets Vara Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Årets vara regionalt, för att därifrån kvalificera sig till SM i Ung Företagsamhet. Varan kommer att bli bedömd efter nedanstående tävlingskriterier. Grundläggande krav för tävlingen Årets Vara För att få delta i tävlingen Årets vara företagande krävs att: Ditt UF företag anmäler sig och ställer ut på den regionala UF mässan Tävlingsbidraget ska bestå av en skriftlig beskrivning på max 2 A4 sidor. Tävlingsbidraget ska laddas upp i PDF format och vara max 3MB. Du måste själv kontrollera bidragets storlek. Obs. din fil kommer att bli större om du använder dig utav en Ipad. För att bidraget ska bli godkänt krävs att bidraget innefattar: UF-företagets affärsidé - en kortfattad beskrivning av affärsidén samt en beskrivning av varan i sin helhet. Marknaden Beskriv målgruppen varan riktar sig till samt hur målgruppen nås. Beskriv efterfrågan av varan, fanns den tidigare eller har efterfrågan skapats med hjälp av t.ex. marknadsföring. Beskriv hur eventuell marknadsföring av varan har resulterat i försäljning. Prissättning Beskriv vad som ligger till grund för prissättningen av varan. Kvalité och service Beskriv hur ni har säkerställt varans kvalité. Beskriv varans eventuella kundnytta. Beskriv eventuell utvärdering av varan och hur resultatet av utvärderingen kan utveckla varan. Beskriv hur varan förmedlas till kund.

14 Tävlingen Årets Webb Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Årets Webb regionalt. Tävlingen är en regional tävling vilket innebär att vinnaren inte tävlar vidare på SM. Grundläggande krav för tävlingen Årets Webb För att få delta i tävlingen Årets Webb krävs att: Ditt UF företag laddar upp ett tävlingsbidrag på Ung Företagsamhets hemsida innan deadline samt ställer ut på den regionala UF mässan. Tävlingsbidraget ska bestå av en skriftlig beskrivning på max 1 A4 ink. bilder. Bidraget ska vara i PDF format och max 3 MB För att bidraget ska bli godkänt krävs att bidraget innefattar: UF-företagets namn Affärsidé, region och fullständig webbadress samt att beskrivningen avser Årets Webb. Information Beskriv kopplingen mellan webbsidans utseende och företagets affärsidé. Beskriv vilka val som ni gjort för att nå ut till er målgrupp. Använder ni andra digitala verktyg? Beskriv i så fall hur ni använder er av dessa. Om ni har tagit hjälp förklara och motivera även vad hjälpen bestod av och varför. (Även den bästa kan behöva hjälp ibland) Syfte och mål Beskriv syftet med att ni använder er av digitala verktyg. Hur ökar det försäljningen och kännedomen om företaget. Ska ni sälja er vara eller tjänst genom det digitala verktyget? Hur leder ert digitala verktyg till försäljning? Hur har ni marknadsfört ert digitala verktyg? Kreativ höjd Motivera och förklara det digitala verktygets design och egenhet. Resultat Beskriv effekterna av er digitala närvaro; leder det ökad försäljning och varumärkeskännedom, followers, likes, retweets, länkningar, omnämningar, genomslag för kampanjer etc.

15 Tävlingen Årets Pitch Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Årets Pitch regionalt. Tävlingen är en regional tävling vilket innebär att vinnaren inte tävlar vidare på SM. Vad är en pitch? En pitch är ett fenomen som har utvecklats enormt inom affärsvärlden under den senaste tiden. En pitch är egentligen endast en kort presentation av din produkt, tjänst eller ditt företag med syfte att skapa ett intresse hos mottagaren. I och med att du har olika intentioner beroende på vem mottagaren är, så kan din pitch se annorlunda ut beroende på situation och syfte. Pitchen används ofta av personer som snabbt vill informera potentiella kunder, investerare, partners och team-medlemmar om sitt företag eller sina erbjudanden. Grundläggande krav för tävlingen Årets Pitch För att få delta i tävlingen Årets Pitch krävs att: Ditt UF företag laddar upp ett tävlingsbidrag på Ung Företagsamhets hemsida innan deadline samt ställer ut på den regionala UF mässan. Ert företag kommer att meddelas innan den regionala mässan om ni är en av finalisterna. Deadline 1/2 Tävlingsbidraget ska bestå av en filmad pitch på max tre minuter. Observera att finalisterna i årets pitch kommer att få leverera pitchen live under den regionala mässan. Tävlingen kommer att pågå mellan klockan på scenen, och är öppen för allmänheten att beskåda. Obs. vinsten i denna tävling är en resa till hemlig ort! Som tävlingskriterier vill jurygruppen att ni, i er pitch, har tänkt på följande: - Vad är din hook Hur fångar du uppmärksamheten hos åhöraren? Hur skapas en vilja hos mottagaren att vilja veta mer? - Mot vilket behov svarar din produkt/tjänst? Hur upptäckte du dessa behov? Vad gör ditt erbjudande unikt? - Vinster med produkten/tjänsten Vilken specifik nytta får mottagaren av just ditt erbjudande? Vad kostar det för kunden att använda din lösning? - Konkurrens/Alternativ På vilket sätt är ditt erbjudande bättre än konkurrenternas? Vilka andra alternativ finns det?

16 - Avslutning Avslutar du pitchen på ett sätt som lämnar mersmak hos mottagaren? - Kreativitet Det finns många olika sätt att fånga mottagarens intresse. Det underlättar givetvis om du har en produkt/tjänst som har goda förutsättningar för marknaden, men kom ihåg att göra avtryck. Vid en pitch så handlar det dock lika mycket om att förmedla sin personlighet. Kan man pitcha på ett kreativt sätt? Rekvisita? Var som sagt inte rädda att använda er av er personlighet! Ett bra exempel på en rolig pitch: För fler exempel på pitchar, kopiera följande länkar till er webb-läsare:

17 Tävlingen Årets UF-företag Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Årets UF företag regionalt, för att därifrån kvalificera sig till SM i Ung Företagsamhet. UF-företaget kommer att bedömas efter nedanstående kriterier. Grundläggande krav för tävlingen Årets UF företag För att få delta i tävlingen Årets UF företag krävs att: Ditt UF företag anmäler sig och ställer ut på den regionala UF mässan. Ditt UF företag skickar in sin företagsrapport på hemsidan innan deadline för inskickade tävlingsbidrag Tänk på: Tävlingen årets UF företag är den mest omfattande tävlingen. Tävlingen är uppdelad i fyra steg. Juryn bedömer alla inskickade företagsrapporter samt alla montrar under pågående mässa. Därefter tas ett gemensamt jurybeslut om vilka företag som kvalificerar sig vidare till pitch och intervju-del. A- Företagsrapport B- Företagspitch för jury C- Intervju med jury D- Monteragerande A. Företagsrapport Vad är en företagsrapport? Företagsrapporten ger ditt företag möjlighet att visa hur väl företaget skriftligt kan presentera processer, prestationer, resultat och framtida potential för en affärspartner. Rapporten ska även visa på hur väl företaget kan presentera och reflektera över sitt UF-år och de lärdomar man fått genom att driva ett UF-företag. Rapporten ska summera UF-elevernas år som företagare och b.la innehålla: Reflektioner över personliga erfarenheter, finansiell översikt, ekonomisk hållbarhet och framtidsvision. Rapporten är till för att visa på färdigheten att skapa ett tryckt dokument som skapar intresse för företaget och dess verksamhet hos läsaren.

18 För att en godkänd rapport ska samtliga nedanstående punkter finnas med. Formatet på rapporten ska vara A4 På sidan 1 (framsidan av rapporten) ska följande finnas med: Företagets namn, Företagsrapport, UF-region, räkenskapsår, rådgivarens namn och företag samt lärarens namn Rapporten får bestå av max 12 sidor. Se exempel Fontstorleken ska vara 12 punkter, motsvarande typsnitt Times New Roman. Fram-sida 1 Innehållsförte ckning + VD rapport Text+ Baksida 12 7 Sidan 2 i rapporten ska innehålla en sammanfattande VD-rapport samt en innehållsförteckning med information om: Företagets namn UF-företagets affärsidé Varan/tjänsten Finansiell översikt En beskrivning över genomförda aktiviteter Innehållsförteckning Rapporten måste även innehålla information om: Samarbete och teamutveckling inom UF-företaget (lärdomar och erfarenheter från UFåret, positivt och negativt) Genomförda aktiviteter under UF-året Möjlig fortsatt utveckling Ort, datum och Styrelsens (UF-företagarnas) namnunderskrifter

19 Korrekt balansräkning och resultaträkning samt underskrift av revisor (vilket kan vara lärare, rådgivare eller annan) Juryn bedömer rapporten efter dessa punkter: Företagsrapporten i sin helhet har UF-företaget lyckats presentera ovanstående punkter på ett realistiskt, relevant och detaljrikt sätt Företagets genomförande av UF-året har UF-företaget förmåga att skriftligen beskriva genomförandet av UF-året, affärsidén, produkten, verksamheten, marknaden och ekonomin Att varan/tjänsten självständigt skapat lönsamhet och är grunden i företaget Teamlärdomar, erfarenheter och utveckling - UF-företagets förmåga att skriftligen beskriva erfarenheter, utveckling och teamlärdomar från UF-året, såväl positiva och negativa Företagets möjligheter till utveckling - Trots att företaget ska läggas ner efter årets slut är det viktigt att de redogör för framtiden och resonemanget däromkring. Har UF-företaget förmåga att skriftligen beskriva den fortsatta utvecklingen, vad behövs göras eller förändras i företaget om de hypotetiskt sett vill fortsätta driva ett hållbart företag B. Företagspitch Vad är en företagspitch? Pitchen ger företaget möjlighet att på en kort stund presentera företaget och dess viktigaste delar. Man får en chans att göra ett bra första intryck och försöka få kunden att nappa på affärsidéen. Den korta pitchen ska summera och lyfta fram de viktigaste erfarenheterna och prestationerna företaget fått med sig. Fånga kunden! Hur går pitchen till? Efter att juryn läst alla inskickade bidrag samt gjort bedömning av montrar och monteragerande kommer juryn tillsammans i sin jurygrupp att välja ut ett gäng finalister. Antalet företag som går till final kan variera. De uttagna företagen får nu varsin chans att imponera på juryn ytterligare med en pitch följt av juryintervju. Pitchens längd är max 4 minuter per företag. (pitchen klockas och stoppas) Allt presentationsrelaterande material som filmsnutt eller dylikt ska vara inräknat i det angivna tidsomfånget.

20 Hur förbereder du ditt UF företag? Skriv ihop en lättsam men proffsig kort pitch inom given tidsram och öva innan mässan i ditt UF företag. Tips: låt andra lyssna för att kunna ge dig konstruktiv kritik. Kom ihåg att endast ta upp det mest väsentliga kring ditt företag, snudda ämnena på ytan och svara mer utförligt under efterföljande intervjudel. Juryn bedömer pitchen efter dessa punkter: Struktur Presentationen ska summera de viktigaste framgångarna och erfarenheterna. Den ska levandegöra företagets med- och motgångar under året. Relevans och innehåll - presenterar de relevanta områden och har innehållet substans. Presenterar de fortlöpande förbättringar i företaget, har de tagit tillvara på dessa erfarenheter, har de kunnat vända motgång till framgång och dragit nytta av erfarenheterna i driften av företaget? Framförande - Finns det närvaro, samspel, interaktion, tempo och rörelse i presentationen. Visuella hjälpmedel, marknadsföringsmaterial och originalitet - Det visuella stödet i presentationen är kreativt och inte bara en repetition av vad de pratar om eller läser från. Finns förmågan att presentera företaget på ett originellt sätt men ändå professionellt eller ett sätt som är passande för just det företaget. Mervärde Företagets förmåga att bygga vidare på sitt budskap och göra det starkare genom de olika delarna i tävlingen. C. Juryintervju Vad är en juryintervju? Intervjun ger ditt UF företag chansen att mer utförligt förklara och svara på frågor gällande företagets verksamhet. Juryn kommer ställa frågor som de är nyfikna på att höra/frågor som de la märke till i företagets pitch/företagsrapport alternativt frågor som inte hunnit föra på tal. Detta är en möjlighet att ytterligare förstärka det budskap man vill få fram. Hur går juryintervjun till? Jurygruppen frågar efter avslutad företagspitch ut ditt UF företag. Samma personer i företaget som gör presentationen ska också svara på frågor. Se till att fördelningen av svaren blir jämna inom ditt UF företag, så att alla får chansen att göra sin röst hörd. (det stärker också företagets image mot juryn) Juryintervjun beräknas ta mellan 5-15 minuter. Tänk på: presentationsmaterial som broschyrer, produkter och visitkort får medtas och visas upp under både pitch och intervju.

21 Juryn bedömer intervjun efter dessa punkter: Kunskap och förståelse om hur företag fungerar - UF-företagets kunskaper och förståelse av hur företag fungerar och hur lönsamhet uppstår och kunna förklara det. Förmågan och förståelsen att se vad som behövs för att utveckla och förbättra företaget. Vad har gått bra och vad har gått dåligt, vilka förmågor och kompetenser har UF-företagarna utvecklat under året och hur kan de använda dem i nya situationer. Förmåga att använda lärdomar - UF-företagets förmåga att ta tillvara på det de har lärt sig under året om företagande och använda lärdomar i ett riktigt företag eller nya situationer. Personlig utveckling - Hur väl UF-företagarna utvecklat sina personliga färdigheter enskilt och i grupp. Lärdomar och erfarenheter från UF-året, såväl positiva som negativa. Teamspirit/gruppdynamik - UF-företagets förmåga att beskriva samarbetet inom företaget samt förmågan att lyfta fram framgångar/ motgångar. Mervärde Företagets förmåga att bygga vidare på sitt budskap och göra det starkare genom de olika delarna i tävlingen D. Monter Vad är en monter? En monter är det utställningsbås som företaget ställer ut i. Montern ger ditt UF företag möjlighet att visa hur effektivt företaget utnyttjar monterns möjlighet att presentera sitt företag och för att få sina varor/tjänster sålda. Tänk på: UF företagets namn måste tydligt framgå i montern för att juryn ska kunna bedöma ditt UF företag. Försök ha en röd tråd som sammankopplar företagets affärsidé med montern. Hur går monterbesöket till? Juryn besöker alla montrar som är anmälda i tävlingen Årets UF företag. Däremot kanske inte juryn ställer frågor till alla företag. I vissa montrar kan juryn vara mer intresserad av att beskåda hur företaget sköter sig på håll för att se hur ditt företag tar vara på ex, kundrelationer. Juryn bedömer montern efter dessa punkter: Monterns utformning - Montern som informationskälla, till exempel monterns utformning samt tryckt material, kontaktinformation Monterns estetiska utformning/originalitet Finns det kreativa och unika egenskaper i monter

22 Försäljningsteknik - Monterpersonalens förmåga att få kunder till montern och sälja sin vara/tjänst. Monterpersonalens kunskap om varan/tjänsten. Personalens samarbetsförmåga i montern och under deras kundsamtal i monter Monterns koppling till varan/tjänsten Finns det en tydlig koppling mellan montern och företagets affärsidé/vara/tjänst. Nyttjas monter för att visa upp produkten så att det kan leda till att en potentiell kund kommer till avslut. Montern i sin helhet- Finns den röda tråden? Mervärde Företagets förmåga att bygga vidare på sitt budskap och göra det starkare genom de olika delarna i tävlingen Tips: Googla Bra montrar UF eller kolla igenom Ung Företagsamhet Västernorrlands bildarkiv på Facebook för inspiration till din monter.

23 Tävlingen Designpriset Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Designpriset regionalt. Tävlingen är en regional tävling vilket innebär att vinnaren inte tävlar vidare på SM. Grundläggande krav för tävlingen Designpriset För att få delta i tävlingen Årets Designpris krävs att: Ditt UF företag anmäler sig på Ung Företagsamhets hemsida innan deadline samt ställer ut på den regionala UF mässan. Bedömning och eventuella intervjuer kommer att ske på mässdagen. Design blir en allt viktigare konkurrensfaktor. En produkt eller tjänst måste tillfredsställa kundens behov om den ska bli framgångsrik på marknaden. Tänk därför på att uppfylla användarens krav, inte bara funktionsmässigt utan tänk också på estetik och uttryck. Tävlingen kräver ett kort skriftligt bidrag på max 2 A4. Var också förberedd att kunna svara och motivera till frågor som rör områdena: Problem och behovsanalys- beskriv det problem eller behov hos den tilltänkta målgruppen som löses med hjälp av den framtagna varan/tjänsten. Hur har tankarna gått kring designens framtagande? Skapande/framtagande- vem har tagit fram varan/tjänsten och hur har ni tagit fram den? Färg, form och användarvänlighet i designprocessen- varför har ni designat varan/tjänsten som ni har gjort? Användar och målgruppsundersökning- vilka undersökningar har genomförts för att ta fram behovet hos användaren och omvärlden? Visualisering- ha skisser, modeller, funktionsbeskrivningar av varan eller tjänsten redo till hands. För att få veta mer kring design som ett arbetsverktyg gå in på,

Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Årets UF-företag regionalt, för att därifrån kvalificera sig till SM i Ung Företagsamhet.

Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Årets UF-företag regionalt, för att därifrån kvalificera sig till SM i Ung Företagsamhet. Tävlingen Årets UF-företag Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Årets UF-företag regionalt, för att därifrån kvalificera sig till SM i Ung Företagsamhet. Tävlingen Årets UF-företag är den

Läs mer

Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2015/16

Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2015/16 Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2015/16 Alla UF-företag är välkomna att delta i tävlingen Årets UF-företag i kommunen. Det är skolans placering som avgör vilken kommun UF-företag tävlar

Läs mer

Tävlingen Årets UF-företag i Värmland 2013-2014

Tävlingen Årets UF-företag i Värmland 2013-2014 Tävlingen Årets UF-företag i Värmland 2013-2014 Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Årets UF-företag. Tävlingen Årets UF-företag är den mest omfattande tävlingen där UF-företaget kommer

Läs mer

Tävlingskriterier 2013/2014 REGIONALA TÄVLINGSKRITERIER SKÅNE

Tävlingskriterier 2013/2014 REGIONALA TÄVLINGSKRITERIER SKÅNE Tävlingskriterier 2013/2014 REGIONALA TÄVLINGSKRITERIER SKÅNE Deadlines och inlämning av tävlingsbidrag! DEADLINES: Deadline för tävlingsbidragen är den 3 februari 2014 kl. 16.30. HUR SKER INLÄMNINGEN

Läs mer

Årets UF-företag i Sverige

Årets UF-företag i Sverige Årets UF-företag i Sverige SM i Ung Företagsamhet De UF-företag som har kvalificerats sig vidare från en regional tävling kan delta i tävlingen Årets UFföretag i Sverige, som avgörs på SM i Ung Företagsamhet.

Läs mer

Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2014/15

Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2014/15 Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2014/15 Alla UF-företag är välkomna att delta i tävlingen Årets UF-företag i kommunen. Det är skolans placering som avgör vilken kommun UF-företag tävlar

Läs mer

Tävlingskriterier 2015/2016. Kronoberg

Tävlingskriterier 2015/2016. Kronoberg Tävlingskriterier 2015/2016 Kronoberg Innehållsförteckning Tävling: Sida: Deadline: Generella regler 2-3 Årets Affärsplan 5 1 december 2015 13.00 Årets Vara 7 3 februari 2016 13.00 Årets Tjänst 9 3 februari

Läs mer

Bedömningen av UF-företaget sker inom fyra moment. Samtliga moment bedöms utifrån maxpoäng och ej uppfyllda villkor innebär poängavdrag.

Bedömningen av UF-företaget sker inom fyra moment. Samtliga moment bedöms utifrån maxpoäng och ej uppfyllda villkor innebär poängavdrag. ÅretsUF-FÖRETAG Alla UF-företag som ställer ut på mässan Entreprenörskap på riktigt i Umeå den 17-18 mars har möjlighet att delta i tävlingen Årets UF-företag. Vinnaren i tävlingen kommer att kvalificera

Läs mer

Tävlingen Årets UF-företag

Tävlingen Årets UF-företag Tävlingen Årets UF-företag Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Årets UF-företag regionalt, för att därifrån kvalificera sig till SM i Ung Företagsamhet. Tävlingen Årets UF-företag är den

Läs mer

Affärsplan? Ett dokument där viktig information om ert företag samlas. Den ska förtydliga och visa era tankar kring hur ert företag ska drivas.

Affärsplan? Ett dokument där viktig information om ert företag samlas. Den ska förtydliga och visa era tankar kring hur ert företag ska drivas. Affärsplan Affärsplan? Ett dokument där viktig information om ert företag samlas. Den ska förtydliga och visa era tankar kring hur ert företag ska drivas. Berätta om den verksamhet ni tänker bygga upp.

Läs mer

Årets UF-företag UF Göteborg Deadline 25 januari 2017 kl.12.00

Årets UF-företag UF Göteborg Deadline 25 januari 2017 kl.12.00 Årets UF-företag UF Göteborg Deadline 25 januari 2017 kl.12.00 Alla UF-företag som deltar på UF-mässan den 13 mars får tävla i Årets UF-företag. 1an och 2an kvalificerar sig till SM i Ung Företagsamhet.

Läs mer

Årets UF-företag - Västerbotten Deadline: 10 februari 2017

Årets UF-företag - Västerbotten Deadline: 10 februari 2017 Årets UF-företag - Västerbotten Deadline: 10 februari 2017 Alla UF-företag som ställer ut på mässan Entreprenörskap på riktigt i Skellefteå den 23-24 mars har möjlighet att delta i tävlingen Årets UF-företag.

Läs mer

Syfte och bedömningskriterier

Syfte och bedömningskriterier Syfte och bedömningskriterier Bedömningen av UF-företaget sker inom fyra moment. Samtliga moment bedöms utifrån maxpoäng och ej uppfyllda villkor innebär poängavdrag. A. Rapport 100 Poäng B. Företagspitch

Läs mer

Årets UF-företag i Dalarna 2016/17

Årets UF-företag i Dalarna 2016/17 Årets UF-företag i Dalarna 2016/17 Deadlines: 22 februari kl. 23.59.00 och 15 mars kl. 23.59.00 Har du en vara eller tjänst som du har du sålt, har du kollegor, har det gått lite upp och ner i företaget,

Läs mer

Årets UF-företag Örebro Län

Årets UF-företag Örebro Län Årets UF-företag Örebro Län Deadline: 13 februari 2017 kl. 13.00 Har du en vara eller tjänst som du har du sålt, har du kollegor, har det gått lite upp och ner i företaget, har du lärt dig något med andra

Läs mer

Tävlingen Årets UF-företag

Tävlingen Årets UF-företag Tävlingen Årets UF-företag Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Årets UF-företag regionalt, för att därifrån kvalificera sig till SM i UF-företagande. Tävlingen Årets UF-företag är den mest

Läs mer

Årets UF-företag Blekinge/Bromölla

Årets UF-företag Blekinge/Bromölla Årets UF-företag Blekinge/Bromölla Deadline: 3 februari 14:00 Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Årets UF-företag regionalt, för att därifrån kvalificera sig till SM i Ung Företagsamhet.

Läs mer

Vilket år! Läs igenom noga och har ni några frågor vet ni vad ni ska göra. Linnea.asklof@ungforetagsamhet.se eller 070-644 97 70. Lycka till!

Vilket år! Läs igenom noga och har ni några frågor vet ni vad ni ska göra. Linnea.asklof@ungforetagsamhet.se eller 070-644 97 70. Lycka till! AVVECKLA Vilket år! Nu börjar UF-året lida mot sitt slut och det har blivit dags för er grymma UF-företagare att avveckla ert företag, skriva en årsredovisning och genomföra en bolagsstämma. Pust tänker

Läs mer

Tävlingen Årets UF-företag

Tävlingen Årets UF-företag Tävlingen Årets UF-företag Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Årets UF-företag regionalt, för att därifrån kvalificera sig till SM i Ung Företagsamhet. Logga in på www.ungforetagsamhet.se

Läs mer

Detta är en nationell tävling och kvalificerar förstapristagaren till SM

Detta är en nationell tävling och kvalificerar förstapristagaren till SM Årets UF-företag 2016/2017 Har du sålt en vara eller en tjänst? Har det gått lite upp och ner i företaget? Har du lärt dig något om företagande? Då har du ett UFföretag och då kan du tävla i Årets UF-företag!

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Tävlingskriterier 2017/2018. Årets UF-Företag

Tävlingskriterier 2017/2018. Årets UF-Företag Tävlingskriterier 2017/2018 Detta är en nationell tävling och kvalificerar förstapristagaren till SM! Årets UF-Företag Har du en vara eller tjänst som du har du sålt? Har du kollegor? Har det gått lite

Läs mer

Tävlingen Årets UF-företag

Tävlingen Årets UF-företag Tävlingen Årets UF-företag Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Årets UF-företag regionalt, för att därifrån kvalificera sig till SM i Ung Företagsamhet. Tävlingen Årets UF-företag är den

Läs mer

ALLT DU BEHÖVER VETA FÖR ATT TÄVLA I ÅRETS UF-FÖRETAG. TÄVLINGSKRITERIER FÖR UPPSALA LÄN

ALLT DU BEHÖVER VETA FÖR ATT TÄVLA I ÅRETS UF-FÖRETAG. TÄVLINGSKRITERIER FÖR UPPSALA LÄN ALLT DU BEHÖVER VETA FÖR ATT TÄVLA I ÅRETS UF-FÖRETAG. TÄVLINGSKRITERIER FÖR UPPSALA LÄN UNG FÖRETAGSAMHET Årets UF-företag 1 ÅRETS UF - FÖRETAG Har du en vara eller tjänst som du har du sålt? Har du kollegor?

Läs mer

Tävlingskriterier Årets UF-företag 2014/2015

Tävlingskriterier Årets UF-företag 2014/2015 Tävlingskriterier Årets UF-företag 2014/2015 INTRODUKTION Varför tävla? Varje år genomför Ung Företagsamhet ett antal tävlingar regionalt och nationellt där ni som UF-företag kan delta. Tävlingarna kan

Läs mer

Tävlingskriterier Årets UF-företag 2014/2015

Tävlingskriterier Årets UF-företag 2014/2015 Tävlingskriterier Årets UF-företag 2014/2015 INTRODUKTION Varför tävla? Varje år genomför Ung Företagsamhet ett antal tävlingar regionalt och nationellt där ni som UF-företag kan delta. Tävlingarna kan

Läs mer

ÅRETS UF-FÖRETAG. TÄVLINGSKRITERIER FÖR fyrbodal. UNG FÖRETAGSAMHET Årets UF-företag 1

ÅRETS UF-FÖRETAG. TÄVLINGSKRITERIER FÖR fyrbodal. UNG FÖRETAGSAMHET Årets UF-företag 1 ÅRETS UF-FÖRETAG TÄVLINGSKRITERIER FÖR fyrbodal UNG FÖRETAGSAMHET Årets UF-företag 1 ÅRETS UF FÖRETAG - Har du en vara eller tjänst som du har du sålt? Har du kollegor? Har det gått lite upp och ner i

Läs mer

Tävlingskriterier Årets UF-företag 2013/2014

Tävlingskriterier Årets UF-företag 2013/2014 Tävlingskriterier Årets UF-företag 2013/2014 Introduktion Varför tävla? Varje år genomför Ung Företagsamhet ett antal tävlingar regionalt och nationellt där ni som UFföretag kan delta. Tävlingarna kan

Läs mer

Årets UF-företag Gävleborg 2017

Årets UF-företag Gävleborg 2017 Årets UF-företag Gävleborg 2017 Deadline: 31/1-2017 Har du en vara eller tjänst som du har du sålt, har du kollegor, har det gått lite upp och ner i företaget, har du lärt dig något med andra ord har du

Läs mer

Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2013/14

Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2013/14 Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2013/14 Alla UF-företag är välkomna att delta i tävlingen Årets UF-företag i kommunen. UF-företag kan bara tävla i en kommun, om företaget har medlemmar

Läs mer

Årets UF-företag - region Värmland

Årets UF-företag - region Värmland Årets UF-företag - region Värmland Deadline: 8 februari 2017 kl. 12.00 Har du en vara eller tjänst som du har du sålt, har du kollegor, har det gått lite upp och ner i företaget, har du lärt dig något

Läs mer

DESIGN. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

DESIGN. Ämnets syfte. Kurser i ämnet DESIGN Ämnet design behandlar den arbetsprocess där man medvetet och innovativt utvecklar produkter så att de uppfyller målgruppens funktionella och estetiska krav. Ibland är design ett led i att utveckla

Läs mer

Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2016/17

Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2016/17 Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2016/17 Alla UF-företag är välkomna att delta i tävlingen Årets UF-företag i kommunen. Det är skolans placering som avgör vilken kommun UF-företag tävlar

Läs mer

Affärsplan/Projektplan

Affärsplan/Projektplan Affärsplan/Projektplan Datorconfig UF http://www.datorconfig.se Bankgiro: 456-5354 info@datorconfig.se VD/Ekonomiansvarig/Säljare Thomas Palmqvist thomas@datorconfig.se 073-041 62 03 Marknadsansvarig/Säljare

Läs mer

ALLT DU BEHÖVER VETA FÖR ATT TÄVLA I ÅRETS UF-FÖRETAG. TÄVLINGSKRITERIER FÖR DIN REGIONALA MÄSSA

ALLT DU BEHÖVER VETA FÖR ATT TÄVLA I ÅRETS UF-FÖRETAG. TÄVLINGSKRITERIER FÖR DIN REGIONALA MÄSSA ALLT DU BEHÖVER VETA FÖR ATT TÄVLA I ÅRETS UF-FÖRETAG. TÄVLINGSKRITERIER FÖR DIN REGIONALA MÄSSA UNG FÖRETAGSAMHET Årets UF-företag 1 ÅRETS UF - FÖRETAG Har du en vara eller tjänst som du har du sålt?

Läs mer

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR Lärgruppsplan Lärgruppsplan Hur mycket, och vad, du äter spelar en stor roll för förmågan att prestera, såväl fysiskt som psykiskt. Vill du optimera din prestation kan det till och

Läs mer

ALLT DU BEHÖVER VETA FÖR ATT TÄVLA I ÅRETS UF-FÖRETAG. TÄVLINGSKRITERIER FÖR DIN REGIONALA MÄSSA

ALLT DU BEHÖVER VETA FÖR ATT TÄVLA I ÅRETS UF-FÖRETAG. TÄVLINGSKRITERIER FÖR DIN REGIONALA MÄSSA ALLT DU BEHÖVER VETA FÖR ATT TÄVLA I ÅRETS UF-FÖRETAG. TÄVLINGSKRITERIER FÖR DIN REGIONALA MÄSSA UNG FÖRETAGSAMHET Årets UF-företag 1 ÅRETS UF - FÖRETAG Har du en vara eller tjänst som du har du sålt?

Läs mer

ALLT DU BEHÖVER VETA FÖR ATT TÄVLA I ÅRETS UF-FÖRETAG. TÄVLINGSKRITERIER FÖR DIN REGIONALA MÄSSA

ALLT DU BEHÖVER VETA FÖR ATT TÄVLA I ÅRETS UF-FÖRETAG. TÄVLINGSKRITERIER FÖR DIN REGIONALA MÄSSA ALLT DU BEHÖVER VETA FÖR ATT TÄVLA I ÅRETS UF-FÖRETAG. TÄVLINGSKRITERIER FÖR DIN REGIONALA MÄSSA UNG FÖRETAGSAMHET Årets UF-företag 1 ÅRETS UF - FÖRETAG Har du en vara eller tjänst som du har du sålt?

Läs mer

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi KOMMUNICERA och nå dina mål Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi The two words information and communication are often used interchangeably, but they signify quite different things. Information

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ

VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ SNABBFAKTA SOME GUYS STARTADES 2006 på initiativ av Daniel Sjöblom och Tobias Löfgren. Hos oss jobbar vi sida vid sida med våra kunder. Våra medarbetare har alla olika branscherfarenheter

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat.

Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat. I N T E R V J U G U I D E Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat. Syftet med den här guiden är att ge dig de bästa råden så

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Satsa på en bra utbildning så satsar vi på dig! Välkommen! Ove Lindberg, Rektor

Satsa på en bra utbildning så satsar vi på dig! Välkommen! Ove Lindberg, Rektor Välkommen till Lichron Teknikgymnasium Har du tänkt på att tekniken finns överallt och att du med säkerhet använder den varje dag? Vi på Lichron gillar teknik! Därför arbetar vi med den senaste tekniken

Läs mer

ADVISER HÖSTEN 2014. Småföretagare. Inspiration för hösten 2014

ADVISER HÖSTEN 2014. Småföretagare. Inspiration för hösten 2014 ADVISER HÖSTEN 2014 Småföretagare Inspiration för hösten 2014 ADVISER HÖSTEN 2014 SEPTEMBER OKTOBER NOVEMBER DECEMBER Hösten drar igång Flera utgivningar och det är ofta kampanjintensivt. Många vill ut

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

Utbildningsplan för arrangörer

Utbildningsplan för arrangörer Utbildningsplan för arrangörer Tävlingsorganisation Ett lyckat arrangemang kräver en god organisation och mycket planering. Att veta vem som gör vad och när är inte bara lugnande utan förhindrar även att

Läs mer

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6.

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6. Boken om Teknik Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6. PROVLEKTION: Teknikens arbetssätt att göra på riktigt Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om Teknik. Uppslaget som är hämtat

Läs mer

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl!

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Fyra olika aspekter! Rättvisa! Reflektion och utvärdering av vår egen undervisning! Motivation för lärande! Metalärande (kunskapssyn)! 1. Rättvisa!

Läs mer

Ung Företagsamhet Sverige

Ung Företagsamhet Sverige Ung Företagsamhet Sverige Anneli Forsberg 0736824682 Projektledare yrkesprogrammen Anneli.forsberg@ungforetagsamhet.se Efter passet ska ni ha fått: Inblick i vad UFföretagande är Handfasta tips på hur

Läs mer

Skogsbruk på ren svenska Lektion 1: Vad är svenskt skogsbruk? Tema: Hållbar utveckling Ämne: Samhällskunskap, Geografi Årskurs: 7-9

Skogsbruk på ren svenska Lektion 1: Vad är svenskt skogsbruk? Tema: Hållbar utveckling Ämne: Samhällskunskap, Geografi Årskurs: 7-9 Skogsbruk på ren svenska Lektion 1: Vad är svenskt skogsbruk? Tema: Hållbar utveckling Ämne: Samhällskunskap, Geografi Årskurs: 7-9 Förord Sveaskog är landets största skogsägare. Det ger oss både mycket

Läs mer

SVENSKA ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR ÅR 6, 7, 8, 9: LYSSNA

SVENSKA ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR ÅR 6, 7, 8, 9: LYSSNA SVENSKA ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR ÅR 6, 7, 8, 9: Att DU kan LYSSNA, och förstå vad du hör. Att DU kan TALA, så man förstår vad du säger. Att DU kan LÄSA, och förstå vad du läser. Att DU kan SKRIVA, så man förstår

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2016 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

FIRST LEGO League. Göteborg 2012

FIRST LEGO League. Göteborg 2012 FIRST LEGO League Göteborg 2012 Presentasjon av laget Another brick in the wall Vi kommer fra Växjö Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 4 jenter og 7 gutter. Vi representerer Karl-Oskarskolan

Läs mer

Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16

Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16 Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16 Under en månads tid kommer du att få lära dig mer om livet i de svenska fjällen, vilka djur och växter som trivs där samt vilka ekosystemstjänster som är tillgängliga.

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR SIDA 1/8 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: DEMOKRATI LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

Svenska som andraspråk, 1000 verksamhetspoäng

Svenska som andraspråk, 1000 verksamhetspoäng Svenska som andraspråk, 1000 verksamhetspoäng Ämnet handlar om hur svenska språket är uppbyggt och fungerar samt om hur det kan användas. Ämnet ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att

Läs mer

Vad är det att vara en bra brandman? Vad kan man då?

Vad är det att vara en bra brandman? Vad kan man då? Vad är det att vara en bra brandman? Vad kan man då? Vad säger omvärlden? Youtube? Bra brandman? Google? Bra brandman? Varför bedömning som lärande? Många föreställningar och erfarenheter Inget är så dåligt

Läs mer

UPPDRAG TILLVÄXT FRÅN IDÉER TILL FRAMGÅNGSRIKA FÖRETAG ALMI FÖRETAGSPARTNER

UPPDRAG TILLVÄXT FRÅN IDÉER TILL FRAMGÅNGSRIKA FÖRETAG ALMI FÖRETAGSPARTNER UPPDRAG TILLVÄXT FRÅN IDÉER TILL FRAMGÅNGSRIKA FÖRETAG ALMI FÖRETAGSPARTNER När idéer ska utvecklas och företag ska växa. Svenska innovationer och affärsidéer har lagt grunden till många små och medelstora

Läs mer

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Förord Sveaskog är landets största skogsägare. Det ger oss både mycket

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

Årets UF-företag kvaltävling 2 Rapport - region Halland

Årets UF-företag kvaltävling 2 Rapport - region Halland Årets UF-företag kvaltävling 2 Rapport - region Halland Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Årets UF-företag, för att därifrån kvalificera sig till SM i Ung Företagsamhet. UF-företaget

Läs mer

Arbetsmaterial Marknadsplan Affärsidé VAD? Vad erbjuder företaget kunderna och vad är kundbehovet eller kundnyttan? (Value Proposition)

Arbetsmaterial Marknadsplan Affärsidé VAD? Vad erbjuder företaget kunderna och vad är kundbehovet eller kundnyttan? (Value Proposition) 2013-10- 03 Arbetsmaterial Marknadsplan Affärsidé VAD? Vad erbjuder företaget kunderna och vad är kundbehovet eller kundnyttan? (Value Proposition) Produktbeskrivning Produkt består av tre delar. Kärnprodukt:

Läs mer

2. Tidsplanering. 21 Studiedag

2. Tidsplanering. 21 Studiedag 1. Introduktion Video CV är ett utmärkt tillfälle att visa din presentationsteknik. De kan användas när du vill göra gott intryck hos en arbetsgivare. Bara det att ha tagit tid att förbereda en video CV

Läs mer

UF-företaget ställer ut på UF-mässan 5 mars samt skickar in en rapport

UF-företaget ställer ut på UF-mässan 5 mars samt skickar in en rapport Årets UF-företag UF Göteborg Deadline 26 januari 2018 kl.12.00 Alla UF-företag som deltar på UF-mässan den 5 mars får tävla i Årets UF-företag. 1an, 2an och 3an kvalificerar sig till SM i Ung Företagsamhet.

Läs mer

Vad gör du i sommar? - Startar eget företag!

Vad gör du i sommar? - Startar eget företag! Vad gör du i sommar? - Startar eget företag! Några av entreprenörerna från 2015 Durim och Zeniab säljer studentkalendrar gymnasieskolor i Tranemo. Najah och Naasteho säljer prisvärda smycken. Nikhil har

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

Kurs: Svenska som andraspråk Kurskod: GRNSVA2 Verksamhetspoäng: 1000

Kurs: Svenska som andraspråk Kurskod: GRNSVA2 Verksamhetspoäng: 1000 Kurs: Svenska som andraspråk Kurskod: GRNSVA2 Verksamhetspoäng: 1000 Kursen ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera på svenska. Ett rikt språk ger

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Bygg ditt eget dataspel på sommarlovet!

Bygg ditt eget dataspel på sommarlovet! Bygg ditt eget dataspel Spelutveckling Finns det något roligare än att spela dataspel? Ja, att bygga sitt eget! Under en vecka i sommar får du lära dig mer om hur data - spel fungerar och dessutom designa

Läs mer

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012 Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant

Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering APL frågor till praktikant Jag studerar på A. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0 ungdomar åk 1 B. Vård och Omsorgsprogrammet för 1 1,9 ungdomar åk 2 C. Vård och Omsorgsprogrammet för 8 15,4

Läs mer

Namn på företaget: Easybrace UF. Tävling: Bästa affärsplan. Period: 2012-2013. Region: Örebro. Registreringsnummer: T017166

Namn på företaget: Easybrace UF. Tävling: Bästa affärsplan. Period: 2012-2013. Region: Örebro. Registreringsnummer: T017166 Tävling: Bästa affärsplan Region: Örebro Skola: Jensen education Örebro Styrelse: Caroline N Emma S Amanda E Kontakt: easybraceuf@live.se Namn på företaget: Easybrace UF Period: 2012-2013 Registreringsnummer:

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

Höjd arbetsgivaravgift för unga. Konsekvenser för detaljhandeln

Höjd arbetsgivaravgift för unga. Konsekvenser för detaljhandeln Höjd arbetsgivaravgift för unga Konsekvenser för detaljhandeln Om undersökningen 1 Den kvantitativa undersökningen har genomförts i form av digitala enkäter, distribuerade via e-post. Mottagare var butikschefer

Läs mer

Kiwiböckerna metod och begrepp

Kiwiböckerna metod och begrepp Kiwiböckerna metod och begrepp kiwiböckerna nyckeln till livslångt lärande Läsa för, tillsammans med och självständigt. Grunden för läsinlärning är att läsa för barnet, tillsammans med barnet och vara

Läs mer

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP Bli ditt bästa jag GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP ANDREAS ODHAGE Innehåll Bli ditt bästa jag 5 Reflektera mera 9 Varför ska jag reflektera? 10 Meditation gör dig fokuserad 14 Balans i livet 17 Vad gör du egentligen?

Läs mer

Upplägg och genomförande - kurs D

Upplägg och genomförande - kurs D Upplägg och genomförande - kurs D Provet består av fyra delprov: Läsa A och B Höra Skriva Tala Läsförståelse Hörförståelse Skriftlig produktion Muntlig produktion och interaktion Tid på respektive provdel

Läs mer

Bild Engelska Idrott

Bild Engelska Idrott Bild skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material, kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder,

Läs mer

Koncept Katalog 2009

Koncept Katalog 2009 Koncept Katalog 2009 Pro-Safe Security Pro-Safe Security System Sweden AB är företaget som ger dig som kund möjlighet att exponera stöldbegärliga varor på ett öppet och säljfrämjande sätt, samtidigt som

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Föräldrar i Skola24. Schema

Föräldrar i Skola24. Schema Föräldrar i Skola24 Schema Ett textschema kan ses på startsidan om skolan har valt att aktivera funktionen. Passerade lektioner visas i grått, nuvarande eller nästkommande lektion är blåmarkerad och kommande

Läs mer

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt RPG-spel med JavaScript Författare Robin Bertram Datum 2013 06 10 1 Abstrakt Den här rapporten är en post mortem -rapport som handlar om utvecklandet av ett RPG-spel

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

NATIONELLA MATEMATIKTÄVLING

NATIONELLA MATEMATIKTÄVLING NATIONELLA MATEMATIKTÄVLING PRATA OM SPELS EN KURS I SANNOLIKHET 1 INLEDNING Sannolikhetskursen består av sju olika steg där det sista steget utgörs av själva tävlingsmomentet. Det är upp till pedagogen

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2008

FINLAND I EUROPA 2008 Intervju- och undersökningstjänster A FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV Intervju- och undersökningstjänster B FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV GS1. Här beskrivs kortfattat

Läs mer

ANSÖKNINGS- BLANKETT. för medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS

ANSÖKNINGS- BLANKETT. för medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS ANSÖKNINGS- BLANKETT för medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS Ansökan om bidrag gäller: Förstudie, internationellt projekt Internationellt projekt Utvärdering, internationellt projekt Projekt

Läs mer

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser.

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Du berättar på ett enkelt sätt om det du tycker är viktigt i texten.

Läs mer

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Steg 1 2 3 Samtals- och dokumentationsunderlag Steg 1 Information till elev och vårdnadshavare före

Läs mer

Tävlingen Årets UF-företag

Tävlingen Årets UF-företag Tävlingen Årets UF-företag Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Årets UF-företag, för att därifrån kvalificera sig till SM i UF-företagande. Tävlingen Årets UF-företag är den mest omfattande

Läs mer