MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING FURUVIKS CAMPING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING FURUVIKS CAMPING"

Transkript

1 Uppdragsnr: (13) MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING FURUVIKS CAMPING Icke-teknisk sammanfattning Planområdet, som ligger i anslutning till Furuviksparken ca en mil söder om Gävle, utgörs av en höjdrygg mellan Sandvik och Ytterharnäs. Planområdet består av en skogsbevuxen höjd med hällmarker. I väster, i sluttningen ner mot Sandvik (havet) består vegetationen till stora delar av äldre tallskog med höga naturvärden. I det sydvästra hörnet av planområdet finns mark som tidigare använts för bostadsändamål och här finns fruktträd och stenmurar som tyder på detta. I norra delen av planområdet finns en öppen ängsmark. Området används idag som rekreations- och strövområde för Furuviksborna. I anslutning till Furuvik och planområdet har Trafikverket (f d Banverket) beslutat att mellan 2011 och 2013 bygga ett nytt dubbelspår mellan Furuvik och Skutskär. Det nya dubbelspåret kommer att anläggas över sjön Trösken och passerar Furuviksparkens nuvarande camping. Det innebär att campingen måste flyttas och i enlighet med den fördjupade översiktsplanen för Furuvik kommer den förläggas invid den planerade konferensanläggningen i Sandvik, vid havet. Det nya dubbelspåret kommer att tas i drift 2014 och rivningen av det nuvarande spåret sker därefter. Planområdet ligger för närvarande i sin helhet inom strandskyddat område d v s inom 300 m från havets strandlinje, så kallat utökat strandskydd. I planförslaget planeras att campingens gräns mot havet ska ligga ca meter från strandlinjen. Inom denna strandnära zon som lämnas finns förutom själva stranden även Safarivägen som nyttjas av allmänhet som promenadväg. Detta gör att strandområdet är tillgängligt för allmänheten även under campingsäsongen, då fler människor, jämfört med idag, kommer att vistas i området. Strandskyddet är upphävt i detaljplanen för konferensanläggningen i anslutning till denna plan. En stor del av skogen kommer att avverkas för att ge plats för nya vägar, byggnader och campingplatser. Utformningen av anläggningen naturanpassas med smala genomfartsgator och bevarade hällområden. Området exploateras inte maximalt, viss vegetation och trädridåer bevaras. Vid havet lämnas ca m kvar av strandområdet. WSP Samhällsbyggnad Norra Skeppargatan Gävle Tel: Fax: WSP Sverige AB Org nr: Styrelsens säte: Stockholm

2 Uppdragsnr: (13) Planen har utformats så att miljöpåverkan på omgivningen minimeras. Den har anpassats till naturförutsättningar, strandskydd och äldre tallskog samt områdets värde för rekreation. Det lokala miljömålet att bevara äldre skog för den ekologiska mångfalden motverkas. Inledning Denna miljökonsekvensbeskrivning (MKB) hör till detaljplan för del av Furuvik 33:1, Furuviks camping, Gävle kommun. Denna MKB ska läsas tillsammans med plan- och genomförandebeskrivningen. Planens syfte o huvuddrag Gävle kommun har ett uppdrag att göra en detaljplan för ovanstående område för en ny campingplats med tio uthyrningsstugor, tio safaritält (enkel träkonstruktion utan väggar som finns på nuvarande Furuvik camping) och 150 husvagnsplatser. Campingplatsen finns beskriven som område L1 i den antagna översiktsplanen (FÖP) för Furuvik. Den befintliga campingen måste flyttas då nya järnvägsspår byggs. Miljöbedömning Enligt plan- och bygglagen 5 kap 18 ska en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) upprättas om detaljplanen medger en användning som kan innebära en betydande miljöpåverkan. Paragrafen hänvisar också till bestämmelserna i 6 kap i miljöbalken som bl a reglerar bedömning, innehåll i MKB, samråd och uppföljning. MKB ska möjliggöra en samlad bedömning av en planerad anläggnings, verksamhets eller åtgärds inverkan. Behovsbedömning En behovsbedömning har gjorts för att bedöma om planen medför en betydande påverkan eller inte. Som stöd för bedömning och avgränsning har en checklista fyllts i. Den är tillgänglig på Bygg & Miljö. De miljöfaktorer som bedömts kunna medföra en betydande miljöpåverkan är påverkan på landskapsbild, påverkan på befintlig natur, buller från väg, järnväg och festplats. Därmed ska en MKB göras.

3 Uppdragsnr: (13) Kartor Illustrationsplanen visar omfattning och utbredning av exploateringen. Uthyrningsstugor, servicebyggnader och vägar kan komma att placeras annorlunda än vad som illustreras, men exploateringsgraden blir den samma. Avgränsning Följande avgränsningar inom föreliggande MKB har gjorts: Geografisk avgränsning Geografiskt avgränsas denna MKB i huvudsak till detaljplaneområdet. Den föreslagna exploateringen kan medföra miljöpåverkan som sträcker sig utanför utredningsområdet, främst gäller det påverkan på trafiksituation och buller som kan uppstå. I dessa fall beskrivs även påverkan utanför detaljplaneområdet. Alternativredovisning Inom denna miljökonsekvensbeskrivning finns följande alternativ beskrivna: utbyggnadsalternativ nollalternativ I och med Trafikverkets (f.d. Banverket) beslut att mellan åren 2011 och 2013 bygga ett nytt dubbelspår mellan Furuvik och Skutskär kommer detta att inverka på Furuviksparkens nuvarande camping. Beslutet innebär att campingen måste flyttas och i enlighet med den fördjupade översiktsplanen för Furuvik kommer den förläggas i anslutning till den planerade konferensanläggningen i Sandvik. Den nya campingen kommer att tas i bruk först efter att järnvägstrafiken flyttats från nuvarande spår till den nya järnvägssträckningen. Miljöaspekter Naturresurser areella näringar Aspekter kring skogsbruk tas inte upp i beskrivningen. Området är litet samt markens beskaffenhet med stora hällmarksområden gör att det inte kan brukas rationellt vilket också de stora gamla träden visar. Buller Buller från Järnväg, väg 76 och Furuviksparken (konserter och karuseller under sommaren) samt trafiken till och från parken, beskrivs översiktligt. Information har hämtats från infrastrukturutredningar och fördjupad översiktsplan (FÖP).

4 Uppdragsnr: (13) Tidsaspekten Camping i Furuvik är en säsongsbetonad verksamhet. Under perioden augusti till maj bedöms aktiviteten vara mycket låg. Transporter Transporter till och från campingen utgörs av avfallshantering samt varuleveranser till campinganläggning. Transporter till och från anläggningen sker under sommaren och får betraktas som få och miljökonsekvenserna som ringa. Under sommaren bedöms ca trafikrörelser per dag ske av/med campinggästernas fordon. Utsläpp till luft och vatten Beskrivningen gör ingen bedömning av utsläpp till luft från campingverksamhet. Anläggningen är kopplad till kommunalt vatten och avlopp. Befintlig camping Befintlig camping i Furuvik planeras att läggas ned om ny anläggning kan tas i drift. Föreliggande beskrivning gör ingen bedömning av den befintliga anläggningen (d v s inget alternativ till planerad camping).

5 Uppdragsnr: (13) Landskapsbild och kulturmiljö Beskrivning nuläge Området består till större delen av kustnära barrdominerad skog på en höjdrygg. I den västra delen finns inslag av äldre tallar. Berg i dagen syns på höjdryggarna genom den ursvallade moränmarken. I den östra delen är skogen yngre och mer likåldrig. Värdefulla äldre träd har identifierats och mätts in liksom berg i dagen. Stigar samt en luftledning löper genom området. I söder finns rester av bebyggelse, husgrunder och enstaka fruktträd. I norr ligger en gammal äng, som Furuviksparken fortfarande håller öppen genom att slå den en gång per år. Campingområdet ingår i det större området som i FÖP Furuvik är utpekat som en del i kulturhistoriskt värdefulla området där hela Furuviks kuststräcka omfattas. Effekter och konsekvenser av planförslag En stor del av skogen kommer att avverkas för att ge plats för nya vägar, byggnader och campingplatser. Detaljplanen säkerställer att hällmarken bevaras. Ett utsiktstorn tillåts på den högsta punkten inom detaljplaneområdet. Tornet kommer att sticka upp över trädtopparna och synas från havet. Hällmark i centrala delen av området. Tänkbar plats för ett utsiktstorn

6 Uppdragsnr: (13) Utbyggnaden av campingområdet förändrar inte de kulturhistoriska värdena i området. Åtgärder för att minska påverkan Utformningen av anläggningen naturanpassas med smala genomfartsgator och bevarade hällområden. Området exploateras inte ända ned till havet utan lämnar ca m bredd av strandområdet kvar. Nollalternativ Ingen förändring sker av landskapsbilden eller kulturmiljön i området. Skogsbruk med gallring och slutavverkning skulle kunna ske. Fysiska och sociala strukturer samt rekreation och friluftsliv Beskrivning Nuläge Fritidshus och bostadsbebyggelse ligger i anslutning till planområdet. Promenadvägar för allmänheten löper genom området. Området används som rekreations- och strövområde. Ytterharnäs skola använder ängen i nordost för utflykter. Restaurangen Furuviks Brygga gränsar till planområdet i väster. Området utpekas i den fördjupade översiktsplanen, FÖP Furuvik, som camping och natur. Effekter o konsekvenser av planförslag Känslan av orörd skog kommer att försvinna. Möjligheten att ströva fritt i området kommer dock att säkerställas genom att campingområdet inte får inhägnas. Det strandnära genomgående promenadstråket (Safarivägen) kommer att finnas kvar och möjligheten att som tidigare promenera och cykla runt i det havsnära området kommer inte att förändras. Den planerade campingen skär inte av genomgående promenadstråk. Campingen begränsar dock möjligheten till strövtåg i orörd skog på detta område men inte fiske från stranden. Möjligheter för lokala skolutflykter finns kvar och vanligen är campingsäsongen kopplad till sommarlov så skolutflykter kommer troligen till största delen kunna genomföras när det är lågsäsong på camping. Här blir man dock begränsad till strandområde och inte till orörd skog. Ängen i norr kommer under campingsäsongen inte längre att kunna utnyttjas av närboende till ev aktiviteter på den plana ytan.

7 Uppdragsnr: (13) Campingplatsen utformas så att platsens värden bevaras så långt som möjlig. De gamla tallarna bevaras i den mån det är möjligt. Träd inom hällmarksomådet, med större omkrets än 40 cm, kräver marklov för att få fällas. Åtgärder för att minska påverkan Genom att inte exploatera området ända ned till stranden kommer det strandnära genomgående promenadstråket (Safarivägen) att finnas kvar och möjligheten att som tidigare promenera och cykla runt i det havsnära området kommer inte att förändras. Nollalternativ Ingen förändring för allmänhetens möjlighet att inom allemansrätten kunna utnyttja området. Naturmiljö, mark och vatten Beskrivning nuläge Området har höga naturvärden och är barrskogsbevuxet med huvudsakligen tall och gran. Undervegetationen består av mossor, lavar och ris. Inslag av mycket gamla tallar höjer naturvärdet till klass 2 i fördjupade översiktsplanen (FÖP Furuvik), vilket betyder naturvärde av regional betydelse. Områdets sydvästra spets har tidigare använts för bostadsändamål. Här finns rester av stenmurar, husgrunder och fruktträd samt mer lövträdsinslag än den övriga tall- och granskogen. Vissa spår av sandtäkt och utfyllnad av täkthål i liten skala finns också. I norr finns två sommarstugor. I övrigt finns inga indikationer på tidigare bostads- eller industriverksamhet i området. En huggorm solar sig i vårsolen vid en gammal stenmur i södra delen av området.

8 Uppdragsnr: (13) Enligt jordartskartor (SGU) består den naturligt lagrade jorden inom området till största delen av morän. Partier av området består, enligt samma jordartskarta, av berg i dagen och sand. Efter fältbesök konstateras att jordartskartor stämmer väl och området domineras av morän. Moränen är ställvis, framförallt mot norr och väster, mycket stenig och blockig i ytan. Mot väster är moränen även storblockig. Förutom morän finns också sand inom området. Sanden är säkerligen ursvallad från moränområdet och bedöms underlagras av morän. Sand har påträffats i områdets södra och norra delar. I anslutning till det norra sandområdet finns fritt stående ytvatten (april 2010) i ett uppdämt utströmningsområde, delvis inom detaljplaneområdet. Dräneringen, som ligger utanför planområdet, sker mot Kattbäcken och havet. Utströmningsområdet bedöms vara uttorkat under sommaren. I sydvästra spetsen av planområdet fanns också fritt stående vatten (april 2010) i ett sandområde som bedöms vara torrt under sommaren. Svårigheten för smältvatten att lätt rinna undan i kombination med sandigt-siltigt underlag gör att fri vattenyta kan bildas. Inom moränområdet finns flera partier med berg i dagen som utbreder sig i nord-sydlig riktning. Dessa partier av berg i dagen har karterats och redovisas på planritning. Antagligen ligger bergytan nära markytan inom stora delar av området och det gäller framförallt i närheten av de partier av berg i dagen som observerats. Effekter och konsekvenser av planförslag Campingen anpassas så långt det går till den naturtyp som finns. Schakt och utfyllnad kommer att behöva genomföras för att skapa plana ytor för campingen. Nivåskillnaderna kommer dock att bevaras för att behålla en naturanpassad utformning. Vägarnas asfaltsbredd inom campingområdet planeras att inte bli bredare än 4,5 meter för att öka möjligheten till anpassning till naturmiljön. Övriga kör- och uppställningsytor kommer inte att asfalteras utan få en överyta av grus och/eller gräs. Dagvatten som uppstår från hustaksavvattning och hårdgjorda ytor kan med fördel infilteras då markens överyta huvudsakligen består av genomsläpplig moränmark. Moränen bedöms ha god förmåga att infiltrera ytvatten. Grundvattnets lokala strömningsriktning är från de högre partierna mot lägre d.v.s. mot norr, söder och väster. Mot öster är berget ytligt och endast måttliga mängder av grundvatten kan passera mot lägre nivåer. Avsaknaden av våtmarker (förutom i lågt liggande lägen i sydvästra spetsen och i norr, vid ängen) visar på goda infiltrationsmöjligheter. Dagvattnets innehåll av föroreningar från hårdgjorda vägar och uppställningsplatser förväntas vara lågt då trafikmängden är låg. Dagvatten som infiltreras renas från partiklar och metaller inom markens överyta. Recipienten, d v s havet, förväntas inte vara

9 Uppdragsnr: (13) känslig i detta hänseende. I planbestämmelserna finns en generell skrivning kring att dagvatten ska tas omhand lokalt och renas. Innan Gävle kommun kan lämna bygglov måste en anmälan lämnas in med en beskrivning av hur dagvattnet kommer att hanteras inom planområdet. Sydvästra spetsen av detaljplaneområdet i anslutning till Gösta Nygrens väg har en dålig dränering under framförallt snösmältningsperioden och hösten. Området ligger lågt och bör i kombination med uppfyllnad även dräneras bättre. Befintligt dike kan rensas i kombination med att markytan höjs för att slippa översvämning och stor höjdskillnad mot Gösta Nygrens Väg. Hällmarken med sin vegetation av mossor och lavar är känslig för mekanisk påverkan. Campingen bidrar till att fler personer kommer att röra sig i området, även på hällmarksområdena och därmed att mossor och lavar slits där stigar bildas. Åtgärder för att minska påverkan Utformningen av anläggningen naturanpassas med smala genomfartsgator och bevarade hällområden. Området exploateras inte maximalt, viss vegetation och trädridåer bevaras. Vid havet lämnas ca m kvar av strandområdet. Stigar genom hällmarksområdet skulle kunna utföras på spänger av trä för att minska påverkan på hällmarkens vegetation av lavar och mossor. Nollalternativ Områdets skogliga och orörda karaktär bevaras. Skogsbruk med gallring och slutavverkning skulle kunna ske inom området. Strandskydd Bedömningsgrunder Strandskyddet är inte direkt kopplat till något av miljömålen och omfattar generellt hela Sveriges kust och alla sjöar och vattendrag. Skyddet finns för att bevara allmänhetens tillgång till stränder och vatten för friluftsliv samt bevarande av den biologiska mångfalden. Strandskyddet omfattar både land och vatten och utgår från strandkanten och sträcker sig vanligtvis 100 meter upp på land och 100 meter ut i vattnet. I det aktuella området gäller dock det utökade strandskyddet på 300 meter. Beskrivning nuläge Planområdet ligger i sin helhet inom strandskyddat område d.v.s. inom 300 m från havets strandlinje, s.k. utökat strandskydd. Planområdet har ingen strand.

10 Uppdragsnr: (13) Effekter o konsekvenser av planförslag Campingen yttre gräns planeras att ligga ca meter från strandlinjen. Inom denna strandnära zon finns förutom själva stranden även Safarivägen som nyttjas av allmänhet som promenadväg. Vegetationen med träd och buskar inom den strandnära zonen på meter kommer att lämnas oförändrad. Detta gör att strandområdet är tillgängligt för allmänheten även under campingsäsongen, då fler människor, jämfört med idag, kommer att vistas i området. Nollalternativ Ingen direkt förändring sker för allmänheten att ta del av möjligheten att utnyttja stranden och det strandnära området, med en bredd på meter, för det rörliga friluftslivet. Strandskyddet är upphävt för den del av stranden som är planlagd för konferensanläggning. Beslutet är prövat av regeringen och gäller. Den planen gränsar till aktuell detaljplan för ny camping. Buller Buller vid anläggningen är säsongsbetonat och har i denna beskrivning delats upp i buller som uppstår i campingområdet och buller som campingens gäster blir utsatt för. Buller från camping som kan störa närboende Campingområdet kommer att få genomfart av campingfordon som framförs i låga hastigheter. Störande ljud från campinggäster kan antas under särskilda evenemang på sommaren och/eller vid t ex midsommarfirande. Buller från väg, järnväg och Furuviksparken som kan störa campingens gäster Bullerberäkning som gjorts i arbetet med FÖP Furuvik under 2006 redovisar följande: Buller från Furuviksparkens scen och nöjesfält understiger 50 db(a) inom planområdet. Trafiken på Gösta Nygrens väg, till och från Furuviksparken (med en parkering för 500 fordon), sker framför allt under dag- och (tidig)kvällstid och förväntas inte ge någon bullerpåverkan på campingens gäster. Buller från väg 76 understiger 55 db(a) inom planområdet. Efter en ombyggnad i samband med ny järnvägsträckning kommer väg 76 att sänkas vilket förväntas förbättra ljudmiljön längs denna sträcka. Buller från nya järnvägen ger nivåer på över 55dB(A) i planområdets allra sydligaste del. Denna beräkning är dock gjord utan hänsyn till bullerreducerande åtgärder. Med bullerreducerande åtgärder kommer hela planområdet att ligga på nivåer under 55dB(A) vilket är Naturvårdsverkets riktvärde för ekvivalent ljudnivå utomhus för bostäder. Campingverksamheten som är ett tillfälligt boende kan jämföras med hotell och vandrarhem där inga riktvärden för utomhusmiljö finns.

11 Uppdragsnr: (13) Till och från campingen, på Gösta Nygrens väg samt inom campingområdet, framförs fordonen i låg hastighet och trafiken uppskattas vara ca fordonsrörelser per dag på sommaren. På övriga delen av året sker i stort sett ingen camping. Åtgärder för att minska bullerpåverkan Då ny järnväg och ny väg 76 tas i bruk, kommer bullersituationen att förbättras. För den sydligaste delen av campingområdet där bullernivåer kan komma att ligga över 55dB(A) skulle bullerreducerande åtgärder i form av skärmar mot Gösta Nygrens väg och befintlig banvall kunna uppföras för att förbättra ljudmiljön för de berörda campingplatserna om behovet anses uppkomma. Risker Bedömningsgrunder Riktlinjer Inga byggnader bör uppföras närmare än 100 meter från vägar och järnvägar som är rekommenderade som transportled för farligt gods. Om exploatör vill planera på annat sätt ska en särskild riskbedömning göras. Nuläge Järnvägen och väg 76 är rekommenderade vägar för farligt gods och riskerna för olyckor beaktas. Avstånd från väg 76 är ca 140 m och kommer efter ombyggnad att vid planområdet ligga i ungefär samma läge. Järnvägen ligger i nuläget alldeles intill planområdet i den södra delen. Avstånd från nya sträckningen av järnvägen kommer att bli som närmast ungefär 220 meter från planområdet. Trafik med farligt gods Nuläge Planområdet ligger på ca 140 m avstånd från väg 76. Väg 76 är rekommenderad väg för farliga transporter. Transporter med farligt gods sker längs väg 76, bl a från Skutskärs bruk, samt till och från Korsnäsverken. Ombyggnaden av väg 76 i samband med ny järnvägsträckning bedöms förbättra säkerheten och minska olycksrisken för transporter med farligt gods jämfört med nuläge. Vid senaste mätningen 2006 var det totala trafikflödet (årsmedeldygn) för denna sträcka 8560 fordon/dygn varav 790 fordon/dygn var tung trafik. Av denna tunga trafik

12 Uppdragsnr: (13) räknar man att ca 3 % är transporter med farligt gods vilket innebär 24 fordon per dygn längs denna sträcka. Farligt gods transporteras även på järnvägen. Denna plan är en konsekvens av att nuvarande järnväg som gränsar till området kommer att få en ny sträckning över nuvarande campingområde. Beskrivningen bedömer inte risken med gasflaskor i campingutrustning och hur det kan påverka närområdet vid en ev olycka med t ex brand på anläggning. Säkerhetsavstånd mellan campingvagnar ska följa gällande brandskyddsregler och normer. Påverkan under byggtiden Under byggtiden kommer entreprenadmaskiner att arbeta i området. Efter en inledande trädfällning kommer marken att beredas. Körvägar och campingytor byggs. Den luftledning som korsar området måste flyttas alternativt grävas ned. Den lågt liggande sydvästra delen fylls upp och diket mellan utfyllnad och havet rensas. Ett antal byggnader kommer att uppföras samt el och kommunalt vatten att dras in i dessa. Under byggtiden kommer området att bli en byggarbetsplats och buller uppstår från entreprenadmaskiner som arbetar i området. Väg 56 och Gösta Nygrens väg belastas av transporter för byggnadsmaterial samt trafik med entreprenadmaskiner. Störningarna är begränsade och av övergående karaktär. Miljömål Av de 16 nationella miljömålen kan följande vara aktuella i föreliggande MKB. Gävle kommun har under 2005 och 2006 tagit fram lokala miljömål. De regionala miljömålen har samma mål som de nationella. De lokala miljömålen som kan användas i ärendet beskrivs i tabellen nedan: Nationella miljömål Hav i balans samt levande kust och skärgård Lokala Miljömål Gävle kommun - Kommunen vill utveckla attraktiva kustområden med möjlighet till rekreation, kulturupplevelser och turism - Skyddade områden utpekas i planarbetet - I ÖP utpekar kommunen sina intentioner med hållbar utveckling av samhället Levande skogar - Gammal skog bevarar den ekologiska mångfalden och kulturmiljön

13 Uppdragsnr: (13) Arbetet med detaljplanen har försökt att ta hänsyn till både de nationella och lokala miljömålen. I merparten av punkterna stödjer planen miljömålen. Målet att bevara äldre skog för den ekologiska mångfalden motverkas. I samband med den fördjupade översiktsplanen för Furuvik har en helhetsbedömning med sammanvägning av olika intressen gjorts och detta område är föreslaget för campingändamål. Detaljplanen är förenlig med översiktsplanen.

Del av Furuvik 33:1, Furuviks Camping

Del av Furuvik 33:1, Furuviks Camping PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2010-05-12 Samrådshandling Dnr: 10BMN243 Handläggare: Petter Jonegård Del av Furuvik 33:1, Furuviks Camping Detaljplan för Campingändamål Gävle kommun, Gävleborgs län

Läs mer

Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun

Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun Upprättad dec 2008 Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun Slutsats av behovsbedömningen / Motivering Omvandlingen från fritidshusbebyggelse till ett villaområde med kommunalt

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ Planområdet i Järvsö LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2016-02-26 Dnr 0370/13

Läs mer

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Planförslaget Detaljplanen omfattar två områden, ett större väster om Norrsundavägen (väg 859)

Läs mer

HANDLINGAR PLANENS SYFTE PLANDATA. Lägesbestämning

HANDLINGAR PLANENS SYFTE PLANDATA. Lägesbestämning HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser samt illustration Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Fastighetsägarförteckning PLANENS SYFTE Planens syfte är att fastställa de befintliga verksamheterna. Området

Läs mer

Behovsbedömning för planer och program

Behovsbedömning för planer och program BEHOVSBEDÖMNING 1 (13) Kommunstyrelseförvaltningen Behovsbedömning för planer och program Enligt Plan- och bygglagen (PBL), Miljöbalken (MB) och förordningen om miljökonsekvensbeskrivningar (1998:905)

Läs mer

Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun

Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Samrådshandling 23 oktober 2014 HANDLINGAR Planhandlingarna består av: Planbeskrivning med illustrationer Plankarta med

Läs mer

DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län

DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING Tänkt lokalisering på stranden i rött 1(17) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar...

Läs mer

Planhandlingen utgörs av denna planbeskrivning samt en plankarta i skala 1:1 000 med tillhörande bestämmelser.

Planhandlingen utgörs av denna planbeskrivning samt en plankarta i skala 1:1 000 med tillhörande bestämmelser. Antagandehandling 2010-12-06 Dnr 2009/2094 Detaljplan för del av Gyljeryd 1:3 (Kärleksudden) Mullsjö Mullsjö kommun Godkännande: 2010-10-26, 77, BN Antagande: 2010-12-21, 152, KF Laga kraft: 2011-07-21

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN SUNNERBO 1:10 I GNOSJÖ KOMMUN

DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN SUNNERBO 1:10 I GNOSJÖ KOMMUN DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN SUNNERBO 1:10 I GNOSJÖ KOMMUN PROGRAMHANDLING II HANDLINGAR Upprättad av Miljö och byggförvaltningen i Gnosjö kommun 2009 11 03 Planbeskrivning Plankarta med bestämmelser

Läs mer

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 1 UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 12 02 09 2 3 Innehållsförteckning SYFTE OCH INNEHÅLL Syfte Process Innehåll Avgränsning MILJÖKONSEKVENSER Utbyggnad inom riksintresseområden Kultur Natur Friluftsliv Utbyggnad

Läs mer

Planhandlingarna består av: Plankarta, skala 1:1000, med planbestämmelser. Samrådsredogörelse

Planhandlingarna består av: Plankarta, skala 1:1000, med planbestämmelser. Samrådsredogörelse GRANSKNINGSHANDLING PLANBESKRIVNING Detaljplan för Säters Camping (Säter 4:24) mm Säters kommun, Dalarnas län HANDLINGAR Planhandlingarna består av: Plankarta, skala 1:1000, med planbestämmelser Samrådsredogörelse

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 2015-03-23 Miljökonsekvensbeskrivning Vallmon 11 m fl Knislinge, Östra Göinge kommun Område där strandskydd upphävs Ny byggrätt, industri Fri pa ssa ge - gån g vä g Inf iltra

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för bostäder Kåbäcken, Partille kommun

Behovsbedömning av detaljplan för bostäder Kåbäcken, Partille kommun 2012-12-04 Behovsbedömning av detaljplan för bostäder Kåbäcken, Partille kommun BEDÖMNING Partille kommun har genomfört en behovsbedömning enligt 4 kap 34 PBL och 6 kap 11 i MB för att avgöra om aktuell

Läs mer

DETALJPLAN. Samhällsutvecklingsförvaltningen DEL AV ÖJE 7:29 M. FL., TRIANGELN VALLMOVÄGEN DEL 1 LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING

DETALJPLAN. Samhällsutvecklingsförvaltningen DEL AV ÖJE 7:29 M. FL., TRIANGELN VALLMOVÄGEN DEL 1 LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING Datum 2011-06-09 Dnr KS 15/11 Samhällsutvecklingsförvaltningen SAMRÅD ANTAGANDE LAGA KRAFT DETALJPLAN DEL AV ÖJE 7:29 M. FL., TRIANGELN VALLMOVÄGEN DEL 1 LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Översiktsbild över

Läs mer

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Munkedals kommun Västra Götalands län Infarten till Fisketorp med

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1453 B Detaljplan för Hölöskolan 3 m fl inom Hölö/Mörkö kommundel i Södertälje

PLANBESKRIVNING 1453 B Detaljplan för Hölöskolan 3 m fl inom Hölö/Mörkö kommundel i Södertälje SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Plan och Bygg 1(9) PLANBESKRIVNING 1453 B Detaljplan för Hölöskolan 3 m fl inom Hölö/Mörkö kommundel i Södertälje Upprättad 2006-08-07 Handlingar Detaljplanen utgörs av plankarta

Läs mer

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45 Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen 8 Tel. 0640-161 00 Fax 0640-161 05 krokoms.kommun@krokom.se

Läs mer

7 Förstudie väg 1000, Orsa

7 Förstudie väg 1000, Orsa Det finns fyra stycken hållplatser på var sida av väg 1000 på delen inom förstudieområdet. Hållplatserna är enbart markerade med en skylt vid vägkanten. En av hållplatserna har väderskydd med en mindre

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR AMBJÖRNARP 1:85 M FL AMBJÖRNARP, TRANEMO KOMMUN PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING INNEHÅLL I NNEHÅLL... 1 HANDLINGAR... 2 PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG... 2 FÖRENLIGT MED 3 OCH 5 KAP I MB...

Läs mer

52,3 52,3. Tät skog 52,5 NATUR 52,3 52,2 52,2 51,8 52,3 52,4 N 2 51,9 51,8 52,3 HUSVAGNSCAMPING 50,5 51,5 51,5 49,5 50,5 50,7 51,4 48,8 49,3 49,4

52,3 52,3. Tät skog 52,5 NATUR 52,3 52,2 52,2 51,8 52,3 52,4 N 2 51,9 51,8 52,3 HUSVAGNSCAMPING 50,5 51,5 51,5 49,5 50,5 50,7 51,4 48,8 49,3 49,4 ,9,2,3,5,3,3,8,4,2,5,5,3,4,4,4,2,6,6,5,3,3,1,5,4,2,9,5,7,3,6,4,2,5,3,1,6,5,8,5,1,58,5,5,5,5,3,2,5,3,5,5,3,3,5,1,5,2,8,3,8,20,7,1,6,03,02,17,2,43,73,5,5 44,93,24,14 44,22,5,1,8,20,58,,96,66 44,34,6,35 44,81,33,4,67

Läs mer

25(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka 25(60)

25(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka 25(60) 25(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka 25(60) 26(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka NATUR, FRILUFTSLIV OCH TURISM Människan mår bra av att uppleva grönska. Grönstrukturen tilldelas i huvudsak

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planens genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, där behovsbedömningen är en analys som leder fram till

Läs mer

4 MARKANVÄNDNING OCH BEBYGGELSEUTVECKLING 4.6 Ellenö

4 MARKANVÄNDNING OCH BEBYGGELSEUTVECKLING 4.6 Ellenö 4.6 ELLENÖ Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 kilometer söder om Färgelanda. Avståndet till Uddevalla är 2 mil. Samhället har vuxit upp kring en hållplats

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län. Upprättad 2014-03-11 Reviderad -

PLANBESKRIVNING. Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län. Upprättad 2014-03-11 Reviderad - Dnr 2011SBN1258 1 (14) Samhällsbyggnadsförvaltningen PLANBESKRIVNING Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län Upprättad 2014-03-11 Reviderad - Detaljplanen omfattar följande handlingar:

Läs mer

Sörby Urfjäll 28:4 mfl Detaljplan för kontor med utbildningslokaler mm Gävle kommun, Gävleborgs län

Sörby Urfjäll 28:4 mfl Detaljplan för kontor med utbildningslokaler mm Gävle kommun, Gävleborgs län MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING 2011-02-15 Utställningshandling Dnr:10BMN244 Handläggare: Lars Westholm Sörby Urfjäll 28:4 mfl Detaljplan för kontor med utbildningslokaler mm Gävle kommun, Gävleborgs län Foto:

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning, Slumnäs udde, Tyresö kommun

Miljökonsekvensbeskrivning, Slumnäs udde, Tyresö kommun Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Bertil Eriksson, 1:e miljöingenjör Miljökonsekvensbeskrivning, Slumnäs udde, Tyresö kommun INLEDNING Detaljplanesamrådet för området Slumnäs udde vid Öringesjön har

Läs mer

VÄGUTREDNING TILLFART MALMAKVARN

VÄGUTREDNING TILLFART MALMAKVARN Innehåll Bakgrund... 2 Översiktskarta... 3 Nulägesbeskrivning... 4 Alternativ 1... 6 Alternativ 2... 9 Alternativ 3... 12 Alternativ 4... 15 SWECO VBB G:a Rådstugug. 1, 602 24 Norrköping Telefon 011-495

Läs mer

DETALJPLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

DETALJPLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG PROGRAM FÖR ALMÖSTRAND Tjörns kommun BEHOVSBEDÖMNING - Behövs miljöbedömning? MILJÖBEDÖMNING AV DETALJPLANER Enligt plan- och bygglagen samt miljöbalken ska kommunen genomföra en miljöbedömning av alla

Läs mer

10. Vatten. Kommunens övergripande mål Danderyd ska ha en god och hälsosam miljö samt arbeta för en långsiktigt hållbar utveckling.

10. Vatten. Kommunens övergripande mål Danderyd ska ha en god och hälsosam miljö samt arbeta för en långsiktigt hållbar utveckling. 10. Nationella mål är livsviktigt för människan och en förutsättning för allt liv på jorden. Vattnet rör sig genom hela ekosystemet, men för också med sig och sprider föroreningar från en plats till en

Läs mer

P L A N B E S K R I V N I N G

P L A N B E S K R I V N I N G NYBRO KOMMUN PLANBESKRIVNING 1(7) Detaljplan för Kv Stinsen i Nybro, Nybro kommun P L A N B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: plankarta med bestämmelser

Läs mer

planprogram 2012-11-27 Detaljplan för KUNGBÄCK 1:38 m. fl. (Stensvik) Strömstads kommun, Västra Götalands län 1. (12)

planprogram 2012-11-27 Detaljplan för KUNGBÄCK 1:38 m. fl. (Stensvik) Strömstads kommun, Västra Götalands län 1. (12) planprogram --7 Detaljplan för KUNGBÄCK :38 m. fl. (Stensvik) Strömstads kommun, Västra Götalands län. () Innehållsförteckning INLEDNING 3 Bakgrund Planens syfte och huvuddrag PLANDATA 3 Läge, areal och

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. Planprogram för del av. TYLUDDEN 1:1 m fl. Tylösand, HALMSTAD KS 2012/0326

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. Planprogram för del av. TYLUDDEN 1:1 m fl. Tylösand, HALMSTAD KS 2012/0326 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Planprogram för del av TYLUDDEN 1:1 m fl Tylösand, HALMSTAD KS 2012/0326 Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2012-06-18 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV PLANER OCH PROGRAM

Läs mer

DEL 3: INNEHÅLL 1. FÖRUTSÄTTNINGAR...464 2. KONSEKVENSANALYS...466

DEL 3: INNEHÅLL 1. FÖRUTSÄTTNINGAR...464 2. KONSEKVENSANALYS...466 DEL 3: FÖRDJUPNING 11. MARKANVÄNDNING Markanvändning kan definieras som reella, fysiska strukturer av naturligt eller mänskligt ursprung som innehar eller möjliggör åtkomst till ekonomiska värden. INNEHÅLL

Läs mer

PLANBESKRIVNING 2016-03-15. Detaljplan för Grytnäs 1:178 och del av Vallen 7:54. Plankartan med bestämmelser blir juridiskt bindande efter antagande.

PLANBESKRIVNING 2016-03-15. Detaljplan för Grytnäs 1:178 och del av Vallen 7:54. Plankartan med bestämmelser blir juridiskt bindande efter antagande. SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för Grytnäs 1:178 och del av Vallen 7:54 Kalix kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Plankarta med bestämmelser Denna

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING Del av Gällivare 12:74 Öster om Treenighetens väg/e 45 2013 08 29 Bilaga 1. BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING

SAMRÅDSHANDLING Del av Gällivare 12:74 Öster om Treenighetens väg/e 45 2013 08 29 Bilaga 1. BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING Inledning Denna checklista används som hjälpmedel när det kommer till att bedöma behovet av en miljökonsekvensbeskrivning. Checklistan används även för att avgränsa vilka typer av miljöpåverkan

Läs mer

Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa

Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa 2013 Bengt Oldhammer Innehåll Uppdrag 3 Metodik 3 Resultat 3 Referenser 7 Bilagor bilder och karta 8 Omslagsbild: Råtjärnen med

Läs mer

Sparvvägen, Östra Tyresö OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE

Sparvvägen, Östra Tyresö OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Planeringsavdelningen Bertil Eriksson, 1:e miljöingenjör Göran Bardun, kommunekolog KOMPLETTERANDE MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Sparvvägen,

Läs mer

STRANDSKYDD. Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan

STRANDSKYDD. Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan STRANDSKYDD Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan 1 SAMRÅDSHANDLING STRANDSKYDD Allmänt Ändrade strandskyddsbestämmelser gäller fr o m 1 juli 2009. För ett utvecklat strandskydd med bättre lokal

Läs mer

Brygga och bad vid Trinntorp

Brygga och bad vid Trinntorp Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Brygga och bad vid Trinntorp Del av fastigheterna Trinntorp 1:1, Brevik 1:1 och Brevik

Läs mer

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Soon Hammarström, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten Kattfoten 2, 3 och del av Näsby 51:2 samt del av Kumla 3:1264 i Skälsätra.

Läs mer

PLANBESKRIVNING DP 150

PLANBESKRIVNING DP 150 1 (8) PLANBESKRIVNING DP 150 DETALJPLAN FÖR KLOVÖJA 1:3, STORA KALVÖ, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN LAGA KRAFT 2014-07-24 2 (8) DETALJPLAN FÖR KLOVÖJA 1:3, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål STENUNGSUNDS KOMMUN Antagandehandling 2009-08-12 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål Stenungsunds kommun Västra Götalands län Normalt Planförfarande 1 Normalt

Läs mer

Förstudie. Väg 76 (Södra Kungsvägen) delen genom Furuvik Gävle kommun, Gävleborgs län BESLUTSHANDLING 2010-07-09 Objektsnummer: 83158970

Förstudie. Väg 76 (Södra Kungsvägen) delen genom Furuvik Gävle kommun, Gävleborgs län BESLUTSHANDLING 2010-07-09 Objektsnummer: 83158970 Förstudie Väg 76 (Södra Kungsvägen) delen genom Furuvik Gävle kommun, Gävleborgs län BESLUTSHANDLING 2010-07-09 Objektsnummer: 83158970 Projektgrupp: Trafikverket: Lars-Erik Håkansson Projektledare Trafikverket

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06 Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning Kund Torsås kommun

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING ANTAGANDEHANDLING NORMALT PLANFÖRFARANDE DNR KS 2011/416 2014-06-02 PLAN NR 158 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Detaljplan för Del av Kv. Svärdet, Tomelilla kommun, Skåne län INLEDNING Varje detaljplan

Läs mer

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16 Detaljplan för KEBAL 1:33 Kebal, Strömstads kommun Samrådshandling 2008-10-16 PLANBESKRIVNING Till detaljplanen hör följande handlingar: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING. Haparanda med Färjan 2. Färjan 2 GRANSKNING PBL 5:18

DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING. Haparanda med Färjan 2. Färjan 2 GRANSKNING PBL 5:18 DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING Haparanda med Färjan 2 1(15) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar... 3 Planens syfte och huvuddrag... 3 Avvägning

Läs mer

Behovsbedömning. Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan. Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun. Bild på Alby gård, mars 2015.

Behovsbedömning. Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan. Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun. Bild på Alby gård, mars 2015. Behovsbedömning Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun Bild på Alby gård, mars 2015. Behovsbedömningen av detaljplan för Alby Gård, del av Alby 15:32, är framtagen

Läs mer

Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter. Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten. Tumba 2014-02-14

Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter. Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten. Tumba 2014-02-14 Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten Tumba 2014-02-14 Förord Följande behovsbedömning av detaljplan för Dioriten1/Grönstenen 4 i Storvreten

Läs mer

Detaljplan för GRANNÄS 1:26 M FL BOSTADSOMRÅDE VID NORRA VISEN, AMBJÖRNARP TRANEMO KOMMUN. Detaljplanens syfte

Detaljplan för GRANNÄS 1:26 M FL BOSTADSOMRÅDE VID NORRA VISEN, AMBJÖRNARP TRANEMO KOMMUN. Detaljplanens syfte Detaljplan för GRANNÄS 1:26 M FL BOSTADSOMRÅDE VID NORRA VISEN, AMBJÖRNARP TRANEMO KOMMUN BEHOVSBEDÖMNING Underlag för identifiering av aspekter som kan medföra konsekvenser för miljön, hälsan eller hushållningen

Läs mer

3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering

3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering 3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering 3.6.1 Miljömål Agenda 21 är FN:s handlingsprogram för hållbar utveckling. Programmet är ett globalt samarbete som anger mål och riktlinjer för att uppnå

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1(6) DETALJPLAN FÖR ÖVERBYN 2:165 M FL (ABBAS STUGBY & CAMPING) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN

PLANBESKRIVNING 1(6) DETALJPLAN FÖR ÖVERBYN 2:165 M FL (ABBAS STUGBY & CAMPING) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN 1(6) DETALJPLAN FÖR ÖVERBYN 2:165 M FL (ABBAS STUGBY & CAMPING) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser, denna beskrivning, genomförandebeskrivning,

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING. Detaljplan för GÄLLIVARE CAMPING Del av Gällivare 76:1 och 76:7. Gällivare kommun Norrbottens län MAF 14168 1(12)

SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING. Detaljplan för GÄLLIVARE CAMPING Del av Gällivare 76:1 och 76:7. Gällivare kommun Norrbottens län MAF 14168 1(12) Detaljplan för GÄLLIVARE CAMPING Del av Gällivare 76:1 och 76:7 Gällivare kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING MAF 14168 1(12) HANDLINGAR Detaljplanen omfattar följande handlingar: Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Del av Kungsbäck 2:10 mfl, Stora Vall

Del av Kungsbäck 2:10 mfl, Stora Vall MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING 2009-05-05 Dnr: 08KS542 Del av Kungsbäck 2:10 mfl, Stora Vall Miljökonsekvensbeskrivning tillhörande översiktlig utredning för Stora Vall Gävle kommun, Gävleborgs län FYSISK

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. Planbeskrivning För Detaljplan gällande: Tjärhovet Södra del av Haparanda 8:1, Bostäder. Haparanda kommun, Norrbottens län

SAMRÅDSHANDLING. Planbeskrivning För Detaljplan gällande: Tjärhovet Södra del av Haparanda 8:1, Bostäder. Haparanda kommun, Norrbottens län SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning För Detaljplan gällande: Tjärhovet Södra del av Haparanda 8:1, Bostäder Haparanda kommun, Norrbottens län DETALJPLAN FÖR Del av Haparanda 8:1 Bostäder Haparanda kommun Norrbottens

Läs mer

Markanvändning och bebyggelseutveckling

Markanvändning och bebyggelseutveckling 54 Översiktsplan (ÖP 13) Färgelanda kommun Markanvändning och bebyggelseutveckling Tätorterna Ellenö Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 km söder om Färgelanda.

Läs mer

Plan- och genomförandebeskrivning

Plan- och genomförandebeskrivning 1 tillhörande detaljplan för del av Vimmerby 3:3, del av ALV:s stugby SAMRÅDSHANDLING Dnr MOB 2015-32 Planbeskrivning Miljö- och byggnadsförvaltningen 2 Inledning En planbeskrivning skall underlätta förståelsen

Läs mer

Förslag till nytt naturreservat

Förslag till nytt naturreservat Sidan 1 Förslag till nytt naturreservat Ransby-Gillersberg - ett naturskogsområde i norra Värmland - Sidan 2 Ransby-Gillersberg är ett område som ligger öster om Sysslebäck, vid gränsen mot Dalarna i Torsby

Läs mer

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun S A M R Å D S H A N D L I N G Detaljplan för TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G Upprättad 2013-08-19 Reviderad 1 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 2 PLANENS

Läs mer

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping 1(15) P ROGRAM tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping, fysisk planering den 22 september 2009 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G

Läs mer

PIREN TILL STORTÅNGSKÄR

PIREN TILL STORTÅNGSKÄR Detaljplan för Antagandehandling Antagen av Miljö- och Byggnämnden 2001-03-19 Sotenäs kommun, 2004-04-22. Justerad 2004-04-22 Laga kraft 2006-12-07. PIREN TILL STORTÅNGSKÄR Kungshamn, Sotenäs kommun PLANBESKRIVNING

Läs mer

2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING. DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län.

2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING. DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. 2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. PLANBESKRIVNING HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Detaljplan för del av Åkersjön 1:10, Föllinge, Krokoms kommun

Detaljplan för del av Åkersjön 1:10, Föllinge, Krokoms kommun GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för del av Åkersjön 1:10, Föllinge, Krokoms kommun 1 Postadress 835 80 KROKOM Telefon växel 0640-161 00 Telefax 0640-164 55 Detaljplan för del av Åkersjön 1:10, Föllinge,

Läs mer

E18 Enköping-Stockholm,Tpl Kockbacka

E18 Enköping-Stockholm,Tpl Kockbacka E18 Enköping-Stockholm,Tpl Kockbacka Upplands-Bro kommun, Stockholms län UNDERLAG FÖR SAMRÅD: generella biotopskydd, artskydd och strandskydd, 2013-10-09 Projektnummer: 884258 Bakgrund om projektet Befintlig

Läs mer

DEL AV UTTERBYN 1:193 (SAHLSTRÖMSGÅRDEN) PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN

DEL AV UTTERBYN 1:193 (SAHLSTRÖMSGÅRDEN) PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN Uppdragsnr: 10109847 1 (7) DETALJPLAN FÖR DEL AV UTTERBYN 1:193 (SAHLSTRÖMSGÅRDEN) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser, denna beskrivning

Läs mer

Bilaga 1 FÖP Överum Miljöbedömning för föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri

Bilaga 1 FÖP Överum Miljöbedömning för föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri Bilaga 1 FÖP Överum Miljöbedömning för föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri Ögrimsvägen Checklista för miljöbedömning PLANEN Beskrivning / Påverkan Verksamheter och åtgärder Andra planer

Läs mer

BESKRIVNING ÖVER OMRÅDESBESTÄMMELSER

BESKRIVNING ÖVER OMRÅDESBESTÄMMELSER 1 Plan och miljökontoret Dnr: 2007-0709-214 ANTAGANDEHANDLING Del av MJÖLKENABBEN 1:4, SIRKÖN TINGSRYDS KOMMUN, KRONOBERGS LÄN BESKRIVNING ÖVER OMRÅDESBESTÄMMELSER HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Elektronen 5, Edsberg

Behovsbedömning av detaljplan för Elektronen 5, Edsberg Kommunledningskontoret Mats Lindström Planarkitekt 08-579 215 17 Behovsbedömning 2015-01-07 Sida 1 av 8 Dnr 2013/0679 KS 203 Behovsbedömning av detaljplan för Elektronen 5, Edsberg Inför att förslag till

Läs mer

Detaljplan för BERGHEM 16:2. Berghem, Marks kommun, Västra Götalands län PLANBESKRIVNING. ANTAGANDEHANDLING Diarienummer PBN 2010/0291 214

Detaljplan för BERGHEM 16:2. Berghem, Marks kommun, Västra Götalands län PLANBESKRIVNING. ANTAGANDEHANDLING Diarienummer PBN 2010/0291 214 ANTAGANDEHANDLING Diarienummer PBN 2010/0291 214 Detaljplan för BERGHEM 16:2 Berghem, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättat 2010-11-01, reviderad 2011-04-04 Planarkitekt Åsa Svensson 1 (8) HANDLINGAR

Läs mer

VARA MARKKONSULT AB 2010-11-04

VARA MARKKONSULT AB 2010-11-04 LERUMS KOMMUN SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD Översiktlig gatu- och VA-utredning för detaljplan Götebo 1:5 m.fl Lilla bråta VARA MARKKONSULT AB 2010-11-04 På uppdrag åt Lerums Kommun, sektor samhällsbyggnad, planarkitekt

Läs mer

Bilaga 1 FÖP Överum. Miljöbedömning av föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri

Bilaga 1 FÖP Överum. Miljöbedömning av föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri Bilaga 1 FÖP Överum Miljöbedömning av föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri UTSTÄLLNINGSUPPLAGA 2015-10-26 Innehåll Översiktskarta... 1 Ögrimsvägen... 2 Östralid... 5 Dalbovägen... 8

Läs mer

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Underlag för samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Örnsköldsviks kommun, Västernorrlands län 2014-03-21 1 Inledning 1.1

Läs mer

Detaljplan för Domsand

Detaljplan för Domsand Detaljplan för Domsand Fiskebäckstomt 2:1 m.fl Habo kommun Plan- och genomförandebeskrivning Samrådstid 2014-02-18-2014-03-18 2 Plan- och genomförandebeskrivning Handlingar Plankarta med bestämmelser och

Läs mer

P L A N B E S K R I V N I N G

P L A N B E S K R I V N I N G PLANBESKRIVNING 1 DETALJPLAN FÖR KÄRRADALS CAMPING TORPA-KÄRRA 5:5 m fl VARBERGS KOMMUN P L A N B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Planen består av följande handlingar: plankarta med bestämmelser och illustration

Läs mer

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012.

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. PROGRAMSAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr KS/2012:80 Hur programsamrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden 2012-09 03 2012-09-30 Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. Förutsättningar

Läs mer

P L A N B E S K R I V N I N G

P L A N B E S K R I V N I N G 1 Diarienummer 2006/0082 214 Detaljplan för NÄSET, Etapp 2 Kinna 24:169 Kinna, Marks kommun, Västra Götalands Län P L A N B E S K R I V N I N G UPPRÄTTAD 2006-05-04 reviderad 2006-11-30, 2007-05-07 Plan-

Läs mer

Detaljplan för avsättningsmagasin vid Albysjön Del av Alby 15:32

Detaljplan för avsättningsmagasin vid Albysjön Del av Alby 15:32 2015-06-06 50-49 Granskningshandling Detaljplan för avsättningsmagasin vid Albysjön Del av Alby 15:32 PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Flygfoto Diarienummer: SBF/2013:430 BOTKYRKA KOMMUN 2 [9] Flygfoto

Läs mer

Limmared, Tranemo kommun

Limmared, Tranemo kommun Detaljplan för TRANEMO MOGHULT 1:140 GRIMSÅS, TRANEMO KOMMUN Limmared, Tranemo kommun BEHOVSBEDÖMNING Underlag för identifiering av aspekter som kan medföra konsekvenser för miljön, hälsan eller hushållningen

Läs mer

3.2 Trafik och trafikanter resor och transporter

3.2 Trafik och trafikanter resor och transporter 3.1.4 Viktiga målpunkter Marieberg centrum och kringliggande handelsområde är den viktigaste målpunkten i området. Flera olika företag finns här och lokaliseringen en bit utanför Örebro centrum gör att

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16 SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16 bruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3, OMRÅDESBESKRIVNINGAR bruk Dalsland består av följande dokument: Planförslag

Läs mer

Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl

Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl VAXHOLMS STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Vår beteckning STAD 2013:KS047 Streckad linje avser programområde Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl Inledning Vaxholms stad är en expansiv kommun och efterfrågan

Läs mer

ÖSTERÅKERS KOMMUN UTLÅTANDE 1(6) Samhällsbyggnadsförvaltningen 2014-02-25 Plan- och exploateringsenheten

ÖSTERÅKERS KOMMUN UTLÅTANDE 1(6) Samhällsbyggnadsförvaltningen 2014-02-25 Plan- och exploateringsenheten ÖSTERÅKERS KOMMUN UTLÅTANDE 1(6) Detaljplan för Valsjöskogen etapp 1, Österåkers kommun, Stockholms län. Ett förslag till detaljplan för Valsjöskogen etapp 1, har varit utställd under tiden 2014-01-20

Läs mer

Ändring och upphävande av detaljplan för Industriområde i Bu

Ändring och upphävande av detaljplan för Industriområde i Bu Ändring och upphävande av detaljplan för Industriområde i Bu Malung-Sälens kommun Dalarna län Upprättad i december 2014 av Bygg-Teknik i Malung AB Instans Datum Beslut om samråd BN 2014-06-25 Beslut om

Läs mer

Granön Detaljplan för del av fastigheten Ava 1:5, Granön, Nordmalings kommun, Västerbottens län

Granön Detaljplan för del av fastigheten Ava 1:5, Granön, Nordmalings kommun, Västerbottens län 1(3) SAMRÅDSHANDLING 1(5) Granön Detaljplan för del av fastigheten Ava 1:5, Granön, Nordmalings kommun, Västerbottens län HANDLINGAR - Plankarta med bestämmelser - Planbeskrivning med Genomförandebeskrivning

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING OCH AVGRÄNSNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING, MKB, FÖR DEL AV GÄDDVIK 1:10, GÄDDVIK ÖSTRA, NORRA

BEHOVSBEDÖMNING OCH AVGRÄNSNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING, MKB, FÖR DEL AV GÄDDVIK 1:10, GÄDDVIK ÖSTRA, NORRA Söderköpings kommun BEHOVSBEDÖMNING OCH AVGRÄNSNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING, MKB, FÖR DEL AV GÄDDVIK 1:10, GÄDDVIK ÖSTRA, NORRA FINNÖ Behovsbedömning I enlighet med bestämmelserna i Plan- och bygglagen,

Läs mer

Detaljplan för del av Perstorp 23:4 Jeans damm Perstorps kommun, Skåne län

Detaljplan för del av Perstorp 23:4 Jeans damm Perstorps kommun, Skåne län Sida 1(13) Detaljplan för del av Perstorp 23:4 Jeans damm Perstorps kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING UTSTÄLLNING HANDLINGAR Plankarta skala 1:1000 med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

PM, dagvattenhantering

PM, dagvattenhantering , dagvattenhantering Tillhörande detaljplan för Isgärde 4:74, Mörbylånga kommun 2015-12-02 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 5 2 PLANERAD MARKANVÄNDNING... 5 3 BEFINTLIGA FÖRHÅLLANDEN... 6 4 DAGVATTEN...

Läs mer

Yttrande från Stora Koviks vägförening över förslaget om nya detaljplanerna för Koviksudde och Skeviksstrand

Yttrande från Stora Koviks vägförening över förslaget om nya detaljplanerna för Koviksudde och Skeviksstrand Värmdö kommun Datum: 2015-02-23 Att. Sten Hammar Referens: 15KS/0002 15KS/0003 Yttrande från Stora Koviks vägförening över förslaget om nya detaljplanerna för Koviksudde och Skeviksstrand 1 Innehåll 1.

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR STORBYN 22:1 FÖRENINGARNAS HUS I FÄRILA LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN

SAMRÅD GRANSKNING LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR STORBYN 22:1 FÖRENINGARNAS HUS I FÄRILA LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN SAMRÅD GRANSKNING LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR STORBYN 22:1 FÖRENINGARNAS HUS I FÄRILA LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2014-08-11 Dnr KS 0232/14 ljusdal.se PLANBESKRIVNING Planhandlingar

Läs mer

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län. Antagandehandling

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län. Antagandehandling Antagandehandling Samrådsredogörelse Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län Hur processen har bedrivits Detaljplanen har varit på samråd under tiden 2015-02-17 till 2015-03-24 Kungörelse

Läs mer

1 (11) Granskningshandling 2016-01-05 835/15. Detaljplan för del av Staden 2:20 och 2:28 NY BRO TILL HÅGESTAÖN. Standardförfarande

1 (11) Granskningshandling 2016-01-05 835/15. Detaljplan för del av Staden 2:20 och 2:28 NY BRO TILL HÅGESTAÖN. Standardförfarande Granskningshandling Datum 2016-01-05 1 (11) Detaljplan för del av Staden 2:20 och 2:28 NY BRO TILL HÅGESTAÖN Standardförfarande 2 (11) PLANBESKRIVNING Handlingar Till planen finns följande handlingar -

Läs mer

Kv Tjädern (Sofieberg)

Kv Tjädern (Sofieberg) Samhällsbyggnadskontoret PLANBESKRIVNING 2009-00007-214 (P09006) Arkivnummer: P1583 B Detaljplan för Kv Tjädern (Sofieberg) inom stadsdelen Tälje i Södertälje Upprättad 2010-02-10 LAGAKRAFTHANDLING Handlingar

Läs mer

Bilaga 3 Naturvärdesinventering översiktlig

Bilaga 3 Naturvärdesinventering översiktlig Bilaga 3 Naturvärdesinventering översiktlig Naturtypsinventering av område Garpkölen med omnejd Området norr om Garpkölen domineras av produktionsskog med stora ytor med contortatall (Pinus contorta).

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan Eriksbergs verksamhetsområde del av Marstrand 6:7 m.fl., Kungälvs kommun

Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan Eriksbergs verksamhetsområde del av Marstrand 6:7 m.fl., Kungälvs kommun Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan Eriksbergs verksamhetsområde del av Marstrand 6:7 m.fl., Kungälvs kommun Datum 16 februari 2015 Beställare Kungälvs kommun (Kontaktperson: Mikaela Ranweg) Konsult

Läs mer

Markanvändning och bebyggelseutveckling

Markanvändning och bebyggelseutveckling TÄTORTERNA Markanvändning och bebyggelseutveckling ELLENÖ Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 kilometer söder om Färgelanda. Avståndet till Uddevalla är 2 mil.

Läs mer

SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129

SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129 SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129 Granskningshandling Planbeskrivning Detaljplan för Palsternackan 2 m.fl. inom stadsdelen Huvudsta,

Läs mer

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Bålsta 1:614, del av, Bålsta, förskola Ullevivägen, PLANBESKRIVNING HANDLINGAR

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Bålsta 1:614, del av, Bålsta, förskola Ullevivägen, PLANBESKRIVNING HANDLINGAR 1 (8) NORMALT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Bålsta 1:614, del av, Bålsta, förskola Ullevivägen, Håbo kommun, Uppsala län UTSTÄLLNINGSHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta

Läs mer

Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M. Planprogram för Arlandastad Norra

Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M. Planprogram för Arlandastad Norra Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M Antagen av kommunfullmäktige 2006-05-18 118 regeringsbeslut 2006-06-26 NORMALT PLANFÖRFARANDE Planprogram för Arlandastad Norra Omfattande del av fastigheterna Broby

Läs mer

PLANPROGRAM UTÖKNING AV CONTAINERTERMINAL INSJÖN Leksands kommun, Dalarnas län

PLANPROGRAM UTÖKNING AV CONTAINERTERMINAL INSJÖN Leksands kommun, Dalarnas län Godkänt av BN 2007-11-26 255 PLANPROGRAM UTÖKNING AV CONTAINERTERMINAL INSJÖN Leksands kommun, Dalarnas län Maj 2007, kompletterat i november 2007 1(5) Planprogram UTÖKNING AV CONTAINERTERMINAL I INSJÖN

Läs mer