Esbo stad Protokoll 77. Fullmäktige Sida 1 / 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Esbo stad Protokoll 77. Fullmäktige 20.05.2013 Sida 1 / 1"

Transkript

1 Fullmäktige Sida 1 / / /2013 Stadsstyrelsen Beviljande av proprieborgen för Gumbölen ratsastuskeskus Oy:s lån Beredning och upplysningar: Olavi Louko, tfn Carl Slätis, tfn Juha Pulkkinen, tfn Viktoria Hindsberg-Karkola, tfn E-post enligt modellen fornamn.efternamn@esbo.fi Förslag Stadsstyrelsen Fullmäktige beslutar 1 att fullmäktige beviljar stadens proprieborgen enligt följande: Låntagare Gumbölen Ratsastuskeskus Oy Långivare på basis av konkurrensutsättning Lånebelopp högst 1,2 miljoner euro som ett eller flera lån Lånetid: högst 15 år efter att det första lånet/lånen tagits Amorteringar jämna rater, högst ett amorteringsfritt åt efter den första låneposten Lånets räntegrund 3, 6 eller 12 månaders euribor eller fast referensränta eller annan allmän referensränta, 2 att lånet bör lyftas i poster som motsvarar hur ombyggnaden framskrider, 3 att bolaget ska hålla byggnadsobjektet försäkrat till sitt fulla värde hela den tid som borgen gäller, 4 att som motsäkerhet för borgen ska staden få en inteckning i arrenderätten och byggnaderna vars belopp är 1,3 gånger lånebeloppet, och som endast

2 Fullmäktige Sida 2 / 2 en motsvarande inteckning som säkerhet för att förpliktelserna i arrendeavtalet uppfylls, vars belopp är 3 gånger årsarrendet, har bättre företrädesrätt till, 5 att staden för borgen uppbär en garantiprovision på 0,30 procent per år räknat på lånets/lånens medelsaldo, 6 att borgensförbindelsen kan undertecknas först efter att arrendeavtalet undertecknats. Beslut Bilaga Tilläggsmaterial Fullmäktige: Stadsstyrelsens förslag godkändes enhälligt. 6 Kartta - Kaupunginhallituksen päätös Redogörelse Borgen Gumbölen Ratsastuskeskus Oy ansöker om stadens borgen för ett lån för en ombyggnad av stallet och manegen vid Gumböle gård. Avsikten är att finansiera projektet med minst euro egen finansiering som upptas hos bolagets aktieägare och med ett lån på högst euro som staden går i borgen för.

3 Fullmäktige Sida 3 / 3 Räntan och amorteringarna på lånet täcks med ett finansieringsvederlag som uppbärs av A-aktiernas (41 st.) ägare. Bolagsstämman godkände projektet och beslutade uppbära den första delen av den egna finansieringen (650 euro per A-aktie) för ombyggnadens planeringskostnader. Stadens sammanlagda borgen är 898 miljoner euro, varav kompletterande borgen för sammanlagt 21 miljoner euro. Av den beviljade borgen utgör Västmetrons andel 490 miljoner euro, Esbo Bostäder Ab:s andel 172 miljoner euro och Kiinteistö Oy Espoon Toimitilats andel 132 miljoner euro. Uppgifter om sökanden och projektet Fastigheten Esbo stad äger lägenheten Storgård Rnr 11:0 i Gumböle by. På lägenheten finns Gumböle gårds huvudbyggnad, där det finns representationslokaler och stadsdirektörens tjänstebostad. Söder om huvudbyggnaden finns ett stall och ett före detta mejeri samt andra byggnader. Området som arrenderas ut saknar detaljplan. I generalplanen för de södra delarna av Esbo är arrendeområdet i huvudsak reserverat för offentliga tjänster och förvaltning (PY) och delvis rekreationsområde (V). Arrendeområdet är kulturhistoriskt värdefullt. Verksamhet och nybyggen i områden ska omsorgsfullt anpassas till miljön. Byggnaderna med tillhörande områden i arrendeområdet Stallet har sedan 1974 utnyttjats av Gumbölen Ratsastuskeskus Oy som häststall, i enlighet med hyresavtal. Avtalet har också omfattat det gamla mejeriet och spånskjulet intill stallet samt intilliggande områden för ridning, bete och parkering. Företaget har låtit bygga en manege i området. Under arrendetiden har manegen övergått i utarrendatorns, det vill säga stadens, ägo. Arrendatorn Enligt arrendeavtalet har Gumbölen Ratsastuskeskur Oy uppgiften att förfoga över det ovannämnda jordområdet, stallet och manegen, sälja manege- och stalltjänster samt främja ridning som hobby och annan hästsport samt idka verksamhet i samband med dessa. Varje A-aktie (det finns minst 40 st.) ger rätt till besittningen av en stallplats. Företagets verksamhet koncentrerar sig på delägarnas hästar och erbjuder inte ridtjänster åt allmänheten. Gumbölen Ratsastajat ry är en förening med anknytning till ridcentret med målet att främja medlemmarnas rid- och tävlingshobby genom utbildning, tävlingar och gemensamma evenemang.

4 Fullmäktige Sida 4 / 4 Det nuvarande hyresavtalet För närvarande gäller ett avtal mellan staden och bolaget på viss tid från början av 2008 till slutet av Efter detta fortsätter avtalet tills vidare. Detta avtal lyder under lagen om hyra av affärslokal. Då hyrestiden inleddes var hyran euro per månad plus moms. Hyran är bunden till levnadskostnadsindexet. Enligt det gällande avtalet ansvarar hyresvärden för ombyggnaden av byggnaderna. Hyresgästen svarar för funktionella förändringar i byggnaderna och underhåller dem på egen bekostnad enligt planer som godkänns av hyresvärden. De uthyrda byggnaderna är i dåligt skick och behöver byggas om. Ombyggnaden skulle enligt beräkningar av Lokalcentralen kosta minst 2,5 miljoner euro om staden lät utföra dem. En ny förordning kräver att ändringar av stallet. Det är sannolikt att arrendatorn kan utföra ombyggnaden betydligt mera fördelaktigt. Det nuvarande hyresavtalet för affärslokal är problematiskt både i detta fall och i allmänhet för motsvarande objekt. För hyresvärden är det ofta olönsamt att hyra ut en gammal specialbyggnad om det i avtalet ingår att hyresvärden ens delvis är skyldig att underhålla byggnaden. Å andra sidan är det svårt för hyresgästen att binda sig vid underhåll av byggnaden och området. De nödvändiga reparationerna i stallet och de övriga byggnaderna kräver en omfattande ekonomisk satsning. Det är inte ändamålsenligt att använda stadens skattemedel på detta. Också om staden låter bygga om det gamla stallet och de övriga byggnaderna är det svårt att träffa ett hyresavtal som är förmånligt för staden. Att vara disponent för specialbyggnader, såsom stallet, är inte heller lämpligt för stadens lokalcentral. Alternativ till hyreskontrakt Ett alternativ till hyreskontrakt är en modell där staden säljer byggnaderna och arrenderar ut jordområdet till den som köper byggnaderna. En ägare förbinder sig bättre än en hyresgäst eller staden och har ett större intresse att rusta upp och upprätthålla byggnaderna. Arrenderätten och byggnaderna kan överföras till tredje part. Arrendatorn kan ta inteckningar i arrenderätten och byggnaderna som kan användas som säkerhet. Förhandlingar Affärsverket Lokalcentralen och Gumbölen Ratsastuskeskus har förhandlar om att rusta upp arrendeområdet och byggnaderna så att de motsvarar de nya myndighetsbestämmelserna. Under förhandlingarna avtalade parterna att staden säljer byggnaderna nr 1 4 och 7 enligt kartbilagan till Gumbölen Ratsastuskeskus Oy och att utarrenderar jordområdet genom ett separat arrendeavtal. Dessutom avtalade parterna att staden river manegen.

5 Fullmäktige Sida 5 / 5 Förslag om utarrendering och försäljning Jordområdet arrenderas till Gumbölen Ratsastuskeskus Oy. Arrendetiden är 30 år. Basarrendet är och byggnadernas försäljningspris euro. Arrendet binds till sitt fulla belopp vid levnadskostnadsindex. I arrendet och försäljningspriset beaktas att byggnaderna i området är i dåligt skick och att de måste byggas om för att fylla nya myndighetskrav. Beslutshistoria Stadsstyrelsen Sammandrag av motiveringarna Ur stadens synpunkt är förslaget förmånligt, eftersom - staden kan undvika ombyggnadsinvesteringar på minst 2,5 miljoner euro, för vilket det inte ens finns anslag - staden slipper helt ansvaret för underhåll av byggnaderna - de skyddade byggnadernas användningsändamål förblir lämpligt och får stå kvar - jordområdet förblir i stadens ägo - att gå i borgen innebär i praktiken inte någon ekonomisk risk, eftersom det värsta som kan ske är att byggnaderna återgår i stadens ägo, vilket är situationen också utan det föreslagna arrangemanget - om den nuvarande arrendatorn vore tvungen att avstå från byggnaderna vore det i praktiken omöjligt att hitta en ny arrendator som är solvent. Förslag Beslut Stadsdirektör Jukka Mäkelä Stadsstyrelsen: beslutade enhälligt att bordlägga ärendet. Stadsstyrelsen Förslag Stadsdirektör Jukka Mäkelä Stadsstyrelsen 1 beslutar att Esbo stad utarrenderar det 4,2 hektar stora området av lägenheten Storgård Rnr 11 i Gumböle by, som omfattar sex lotter, till Gumbölen Ratsastuskeskus Oy för ridcenterverksamhet. Arrendevillkoren är följande: 1.1 Arrendetiden är 30 år.

6 Fullmäktige Sida 6 / Arrendet är euro per år (basarrede). Arrendet binds till sitt fulla belopp vid levnadskostnadsindex (april 2013) 1.3 I arrendeområdet finns byggnaderna som i den bifogade kartan är utmärkta med siffrorna 1-6. Byggnad nr 7 ligger utanför arrendeområdet. Byggnaderna nr 5 och 6 ägs av Gumbölen ratsastajat ry. Arrendatorn har i arrendeområdet också ett separat skjul för bevattning. Utarrenderaren och arrendatorn har avtalat att utarrenderaren säljer de ovannämnda byggnaderna nr 1-4 och 7 till arrendatorn med ett separat köpebrev. Arrendatorn har rätt att i arrendeområdet bygga fler byggnader som behövs för ridcentret. För byggande krävs dock ett normalt tillstånd. 1.4 Arrendatorn ombesörjer byggnadernas och hyresområdets underhåll, prydlighet och säkerhet. De färdiga byggnaderna nr 1-3 (stallet, spånskjulet, mejeriet) får inte rivf ens delvis utan skriftligt tillstånd av utarrenderaren. Trädbeståndet tillhör arrendatorn. Träden som växer i området får inte skadad eller fällas, förutom om de orsakar en risk för säkerheten. Utarrenderaren deltar i lösningen av problemet med ytvatten eller avrinnande vatten som besvärar stallbyggnaden på ett sätt som det avtalas om separat. Jord och sten som arrendatorn använder under arrendetiden för att förbättra arrendeområdet får inte avlägsnas. 1.5 Arrendatorn får inte hyra vidare eller på annat sätt överlåta arrendeområdet eller en del av det till tredje part utan utarrenderarens skriftliga samtycke. Arrendatorn har dock rätt att tillåta att byggnaderna nr 5 och 6 (hinderförråd och kiosk) hålls i arrendesområdet utan underhyreskontrakt. 1.6 Området är en del av rekreationsområdet i Gumböle och det är inte tillåtet att i onödan hindra gång eller cykling genom arrendeområdet. Utarrenderaren har rätt att placera skyltar som visar gång- och cykelvägar och andra skyltar som tjänar rekreationen i området. Arrendatorn har rätt att håla byggnad nr 7 (WC, se den bifogade kartan) på sin nuvarande plats utanför arrendeområdet och använda den. 1.7 Efter att arrendetiden löpt ut är utarrenderaren skyldig att lösa ut hyresgästens byggnader nr 1, 2 och 3 (stallet, spånskjulet och mejeriet).

7 Fullmäktige Sida 7 / 7 Utarrenderaren har också rätt att lösa in annan egendom i området som skyldigheten inte gäller, om egendomen kan anses betjäna fastighetens kommande användningsändamål. 1.8 Utarrenderaren betalar 60 procent av egendomens tekniska värde vid tidpunkten då arrendeavtalet löper ut. Ifall arrenderätten inklusive byggnaderna är intecknad och inteckningen har pantförskrivits, skall arrendegivaren betala panthavaren högst det belopp av inlösningspriset som anges i pantbrevet. Därefter betalar arrendegivaren resten åt arrendatorn. Ärendet ska vara ostridigt och panthavaren skall kräva betalningen i god tid före arrendetiden upphör. Betalningen ska äga rum då panträtten upphör och med den förmånsrätt som gäller för panträtten. 1.9 Ifall parterna avtalar om förlängning av arrendetiden eller arrendeområdet omedelbart efter att arrendetiden upphört på nytt arrenderas åt den förra arrendatorn, framskjuts inlösningsskyldigheten till utgången av den nya arrendetiden. Inlösningsskyldigheten förfaller ifall arrendegivaren meddelar sig vara villig att på tidigare villkor förlänga arrendetiden med minst 25 år och arrendatorn inte antar anbudet inom en tid som arrendegivaren utsatt. Inlösningsskyldigheten förfaller också ifall arrendatorn inte inom utsatt tid antar arrendegivares anbud att ingå nytt arrendeavtal som vidtar då det föregående upphör och på i grunden tidigare villkor och med ett arrende som inte överstiger gängse hyra då arrenderingen förnyas. Arrendegivarens meddelande till arrendatorn ska ges senast ett år innan den ursprungliga arrendetidens utgång. Om inlösningsskyldigheten förfaller övergår byggnaderna 1, 2 och 3 (stallet, spånskjulet och mejeriet) utan ersättning i utarrenderarens ägo då arrendeavtalet löper ut, inklusive eventuella el- och vattenanslutningar Arrendatorn söker med bästa förmånsrätt inteckning i arrenderätten och de byggnader som är belägna på arrendeområdet och ägs av arrendatorn till ett belopp av tre årsarrenden och förbinder sig att bestämma att pantbrevet ska överlämnas till arrendegivaren. I övrigt följs de allmänna villkoren för utarrendering av stadens tomter och jordområden. 2 beslutar att Esbo stad säljer de nedan nämnda byggnaderna som ligger på lägenhet Rnr 11 i Gumböle by i Esbo till Gumbölen Ratsastuskeskus Oy. Byggnaderna är utmärkta på den bifogade kartan med siffrorna 1 4 och 7: Nr Namn Ungefärlig våningsyta m² 1 Stall 450

8 Fullmäktige Sida 8 / 8 2 Spånskjul Mejeri 90 4 Manege WC 8 Köpevillkoren är följande: 2.1 Priset på euro ska betalas när köpebrevet undertecknas. 2.2 Äganderätten överförs omedelbart till köparen. Köparen förfogar redan över byggnaderna enligt de hyreskontrakt för affärslokaler som senast undertecknades Köparen har haft verksamhet med hyreskontrakt i stallet och en del av spånskjulet sedan Till hyresavtalet bifogades på 1990-talet en manege som hyresgästen låtit bygga och som nu ägs av hyresvärden. Mejeriet har senare bifogats hyreskontraktet då det blev bostad för en av de anställda. Byggnaderna är i dåligt eller rivbart skick. Detta har beaktats i försäljningspriset. Köparen ska med egna pengar reparera lokalerna till det skick som behövs för ridcentrets verksamhet och underhålla byggnaderna nr 1-3 (stallet, spånskjulet, mejeriet) med beaktande av byggnadernas och omgivningens kulturhistoriska och museala värde. Säljaren har låtit bygga tak på stallet och låtit sanera elsystemen, för vilka entreprenören har ansvar i 10 år i enlighet med de allmänna villkoren för byggnadsentreprenader YSE. Säljaren överför på köparen de rättigheter som hänför sig till detta YSE-ansvar genom att underteckna köpebrevet. Säljaren känner inte till väsentliga fel eller reparationsbehov i objektet som inte har beaktats i de handlingar som presenterats för köparen. 2.4 Genom undertecknandet av köpebrevet avtalas att hyresavtalet av , som omfattar ovan nämnda byggnader och de jordområden som hänför sig till deras användning, upphör. Vid undertecknandet av köpebrevet undertecknar parterna ett arrendeavtal om det ca 4,2 hektar stora området på lägenheten Rnr där byggnaderna är belägna. 2.5 Köparen svarar för kostnaderna för el, vatten och avloppsvatten i byggnaderna som är föremål för köpet och i arrendeområdet. 3

9 Fullmäktige Sida 9 / 9 berättigar tekniska direktören att besluta om de noggrannare villkoren i arrendet och i köpebrevet, 4 föreslår 4.1 att fullmäktige beviljar stadens proprieborgen enligt följande: Låntagare Gumbölen Ratsastuskeskus Oy Långivare på basis av konkurrensutsättning Lånebelopp högst 1,2 miljoner euro som ett eller flera lån Lånetid: högst 15 år efter att det första lånet/lånen tagits Amorteringar jämna rater, högst ett amorteringsfritt åt efter den första låneposten Lånets räntegrund 3, 6 eller 12 månaders euribor eller fast referensränta eller annan allmän referensränta, 4.2 att lånet ska lyftas i poster som motsvarar hur ombyggnaden framskrider, 4.3 att bolaget ska hålla byggnadsobjektet försäkrat till sitt fulla värde hela den tid som borgen gäller, 4.4 att som motsäkerhet för borgen ska staden få en inteckning i arrenderätten och byggnaderna vars belopp är 1,3 gånger lånebeloppet, och som endast en motsvarande inteckning som säkerhet för att förpliktelserna i arrendeavtalet uppfylls, vars belopp är 3 gånger årsarrendet, har bättre företrädesrätt till, 4.5 att staden för borgen uppbär en garantiprovision på 0,30 procent per år räknat på lånets/lånens medelsaldo, 4.6 att borgensförbindelsen kan undertecknas först efter att arrendeavtalet undertecknats. Villkor för verkställandet

10 Fullmäktige Sida 10 / 10 Beslutet gäller till , då arrendeavtalet och köpebrevet senast ska undertecknas. Om beslutet förfaller svarar staden inte för kostnader, olägenhet eller skador som detta orsakat företaget. Behandling Ärendet behandlades efter paragraf 154. Föredragandens ändringar vid mötet har beaktats i protokollet. Beslut Stadsstyrelsen: Föredragandens förslag godkändes enhälligt. För kännedom - Tarja Wist, Gumbölen Ratsastuskeskus Oy

11 Fullmäktige Sida 11 / 11

Esbo stad Protokoll 128. Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 128. Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 4126/02.05.06/2013 Stadsstyrelsen 267 30.9.2013 128 Beviljande av stadens proprieborgen till Kiinteistö Oy Espoon Toimitilat för ett lån för ombyggnad och tillbyggnad

Läs mer

Esbo stad Protokoll 12. Fullmäktige 26.01.2015 Sida 1 / 1. 12 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Jousenpuiston Pysäköintis lån

Esbo stad Protokoll 12. Fullmäktige 26.01.2015 Sida 1 / 1. 12 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Jousenpuiston Pysäköintis lån Fullmäktige 26.01.2015 Sida 1 / 1 5118/02.05.06/2014 Stadsstyrelsen 348 15.12.2014 12 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Jousenpuiston Pysäköintis lån Beredning och upplysningar: Viktoria

Läs mer

Esbo stad Protokoll 21. Fullmäktige 28.01.2013 Sida 1 / 1. 21 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Opinmäen Kampus lån

Esbo stad Protokoll 21. Fullmäktige 28.01.2013 Sida 1 / 1. 21 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Opinmäen Kampus lån Fullmäktige 28.01.2013 Sida 1 / 1 5381/02.05.06/2012 Stadsstyrelsen 19 7.1.2013 21 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Opinmäen Kampus lån Beredning och upplysningar: Hindsberg-Karkola

Läs mer

Esbo stad Protokoll 60. Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 60. Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1 1288/02.05.06/2013 Stadsstyrelsen 99 25.3.2013 60 Beviljande av Esbo stads proprieborgen till Beredning och upplysningar: Viktoria Hindsberg-Karkola, tfn 09 816 84330

Läs mer

Esbo stad Beslut 1 / 5

Esbo stad Beslut 1 / 5 Esbo stad Beslut / 5 79/0.0.0/0 Stadsstyrelsen 7..0 Fullmäktige 0..0 Tillfällig ändring av Tapiolan Keskuspysäköinti Oy:s bolagsordning och delägaravtal jämte åtgärder samt stadens borgen för bolagets

Läs mer

Esbo stad Protokoll 92. Fullmäktige 18.08.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 92. Fullmäktige 18.08.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 18.08.2014 Sida 1 / 1 2740/02.05.06/2014 Stadsstyrelsen 176 16.6.2014 92 Beviljande av Esbo stads proprieborgen till :s lån för ombyggnad på Sökögränden 9, Portängsvägen 14 och Knopgränden

Läs mer

Esbo stad Protokoll 18. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 18. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 24.02.2014 Sida 1 / 1 539/02.05.06/2014 Stadsstyrelsen 37 10.2.2014 18 Beviljande av stadens proprieborgen till Leppävaaran jalkapallohalli Oy Beredning och upplysningar: Viktoria Hindsberg-Karkola,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige 19.03.2012 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige 19.03.2012 Sida 1 / 1 Fullmäktige 19.03.2012 Sida 1 / 1 1052/02.05.06/2012 Stadsstyrelsen 58 5.3.2012 32 Esbo stads proprieborgen för :s lån på 16 025 000 euro Beredning och upplysningar: Viktoria Hindsberg-Karkola, tfn 09

Läs mer

Esbo stad Protokoll 109. Fullmäktige 17.08.2015 Sida 1 / 1. 109 Beviljande av stadens proprieborgen för Pitkäjärven Vapaaehtoisen Palokunta Ry:s lån

Esbo stad Protokoll 109. Fullmäktige 17.08.2015 Sida 1 / 1. 109 Beviljande av stadens proprieborgen för Pitkäjärven Vapaaehtoisen Palokunta Ry:s lån Fullmäktige 17.08.2015 Sida 1 / 1 2417/02.05.06/2015 Stadsstyrelsen 214 15.6.2015 109 Beviljande av stadens proprieborgen för Pitkäjärven Vapaaehtoisen Palokunta Ry:s lån Beredning och upplysningar: Viktoria

Läs mer

Esbo stad Protokoll 14. Fullmäktige 26.01.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 14. Fullmäktige 26.01.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 26.01.2015 Sida 1 / 1 4947/02.05.05/2014 Stadsstyrelsen 349 15.12.2014 14 Beviljande av anslag för köp av aktierna i Tapiolan Keilahalli Oy och Tapiolan Urheilutalo Oy Beredning och upplysningar:

Läs mer

Esbo stad Protokoll 11. Fullmäktige Sida 1 / Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon Suviniityn Pysäköintis lån

Esbo stad Protokoll 11. Fullmäktige Sida 1 / Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon Suviniityn Pysäköintis lån Fullmäktige 26.01.2015 Sida 1 / 1 5119/02.05.06/2014 Stadsstyrelsen 347 15.12.2014 11 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon Suviniityn Pysäköintis lån Beredning och upplysningar:

Läs mer

Esbo stad Protokoll 98. Fullmäktige Sida 1 / Justering av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon sairaalas lån

Esbo stad Protokoll 98. Fullmäktige Sida 1 / Justering av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon sairaalas lån Fullmäktige 22.08.2016 Sida 1 / 1 741/2013 02.05.06 Stadsstyrelsen 192 20.6.2016 98 Justering av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon sairaalas lån Beredning och upplysningar: Viktoria Hindsberg,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 154. Fullmäktige 10.12.2012 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 154. Fullmäktige 10.12.2012 Sida 1 / 1 Fullmäktige 10.12.2012 Sida 1 / 1 4968/02.05.06/2012 Stadsstyrelsen 340 26.11.2012 154 Höjning av stadens proprieborgen för Länsimetro Oy:s lån samt för de derivat som används för att skydda lånen Beredning

Läs mer

Esbo stad Protokoll 116. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 116. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 3707/02.05.06/2014 Stadsstyrelsen 248 15.9.2014 116 Beviljande av stadens proprieborgen för lån som upptas av Länsimetro Oy eller av ett bolag som grundas samt för de

Läs mer

Esbo stad Protokoll 144. Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 144. Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 1203/10.03.02/2013 Stadsstyrelsen 259 16.9.2013 144 Motion om att bilda ett fastighetsbolag för stadshuset Beredning och upplysningar: Carl Slätis, tfn 09 816 84419 Mikko

Läs mer

Samkommunens uppgift är att äga och hyra ut lokaler för yrkeshögskoleverksamhet. Samkommunens tillgångar samt ansvar och åtaganden

Samkommunens uppgift är att äga och hyra ut lokaler för yrkeshögskoleverksamhet. Samkommunens tillgångar samt ansvar och åtaganden Kommunstyrelsen 332 25.08.2014 Kommunfullmäktige 79 01.09.2014 Upplösning av samkommunen EVTEK Kommunstyrelsen 25.08.2014 332 Beskrivning EVTEK-kuntayhtymä Samkommunens avtalskommuner samt andelarna av

Läs mer

Esbo stad Protokoll 115. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 115. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 3706/10.03.01/2014 Stadsstyrelsen 247 15.9.2014 115 Anvisande av arbeten för byggande av metron mellan Mattby och Stensvik till Länsimetro Oy eller ett bolag som grundas

Läs mer

FO-nummer (stadsstyrelsen xx.xx.2017 x) PB 11, LOVISA

FO-nummer (stadsstyrelsen xx.xx.2017 x) PB 11, LOVISA Avtal nr 2017-434-481-1-77-V301 ARRENDEAVTAL 1. INLEDNING 1.1 Avtalsparter Arrendegivare: Lovisa stad FO-nummer 0203263-9 (stadsstyrelsen xx.xx.2017 x) PB 11, 07901 LOVISA Arrendator: Ruotsinpyhtään Riistanhoitoyhdistys

Läs mer

Esbo stad Protokoll 25. Fullmäktige 27.02.2012 Sida 1 / 1. 25 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset

Esbo stad Protokoll 25. Fullmäktige 27.02.2012 Sida 1 / 1. 25 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset Fullmäktige 7.0.0 Sida / 65/00.0.00/0 Stadsstyrelsen 48 3..0 5 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset Beredning och upplysningar: Olli Isotalo, tfn 09 86 66 Torsti Hokkanen,

Läs mer

Fullmäktige , BILAGA 9. Samkommunen Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt PB HNS FO

Fullmäktige , BILAGA 9. Samkommunen Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt PB HNS FO Fullmäktige 13.6.2012, BILAGA 9 KÖPEBREV Parterna i fastighetsaffären Säljare Köpare Samkommunen Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt PB 100 00029 HNS FO-567535-0 Raseborgs stad FO-0131297-0 PB 58

Läs mer

Centralhandelskammarens Bedömningsgrunder för AHM-provet mäklarnämnd

Centralhandelskammarens Bedömningsgrunder för AHM-provet mäklarnämnd Uppgift 1 a) Kerttu har från första början ägt aktierna ensam, och makens död ändrar inte på detta. Aktierna hör inte till Hannus dödsbo, och Kerttu är således hyresvärd. Enligt äktenskapslagen får maken

Läs mer

Överlåtelseförfarande och godkännande av försäljnings- och arrenderingsgrunder gällande företagstomter på Perälänjärvi detaljplaneområde

Överlåtelseförfarande och godkännande av försäljnings- och arrenderingsgrunder gällande företagstomter på Perälänjärvi detaljplaneområde Kommunstyrelsen 63 16.0.015 Kommunfullmäktige 6 3.03.015 Överlåtelseförfarande och godkännande av försäljnings- och arrenderingsgrunder gällande företagstomter på Perälänjärvi detaljplaneområde Kommunstyrelsen

Läs mer

TN 122 Beredning: Stadsgeodet Mia Ylikangas, tfn

TN 122 Beredning: Stadsgeodet Mia Ylikangas, tfn Reservering av bostadstomter, villkor för överlåtelse och principer för återköp 724/10.00.02/2012 TN 122 Beredning: Stadsgeodet Mia Ylikangas, tfn 0440 555 237 Stadsfullmäktige godkände 7.9.2011 villkoren

Läs mer

Esbo stad Protokoll 56. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 56. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 13.04.2015 Sida 1 / 1 1322/02.05.05/2015 Stadsstyrelsens koncernsektion 13 23.3.2015 Stadsstyrelsen 123 30.3.2015 56 Höjning av anslaget för aktier och andelar i balansenheten Hagalund år 2015

Läs mer

Esbo stad Protokoll 79. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 79. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1 4594/10.00.00/2013 Stadsstyrelsen 127 28.4.2014 Fullmäktige 61 19.5.2014 79 Fråga om planeringen av Kägeluddens tunnel (Bordlagt 19.5.2014) Beredning och upplysningar:

Läs mer

Esbo stad Protokoll 64. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 64. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 19.05.2014 Sida 1 / 1 5048/10.02.03/2013 Stadsstyrelsen 126 28.4.2014 64 Motion för att främja projektet Aalto Village Beredning och upplysningar: Antti Mäkinen, tfn 050 593 1339 E-post enligt

Läs mer

Esbo stad Protokoll 162. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 162. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 09.11.2015 Sida 1 / 1 3961/10.03.00/2015 Stadsstyrelsen 304 5.10.2015 Stadsstyrelsen 323 26.10.2015 162 Fråga i fullmäktige om användningen av seniorhuset i Esbo centrum Beredning och upplysningar:

Läs mer

8 Förlängning av arrendekontraktet för Hertonäs kyrka

8 Förlängning av arrendekontraktet för Hertonäs kyrka 414/2014 8 Förlängning av arrendekontraktet för Hertonäs kyrka Gemensamma kyrkofullmäktige 1. arrenderar tomt nr 5 i kvarter 43102 i Helsingfors 43:e stadsdel och ger samtidigt (ger) Helsingfors fastighetskontor/förvaltningsavdelningen

Läs mer

Centralhandelskammarens Bedömningsgrunder för AHM-provet mäklarnämnd

Centralhandelskammarens Bedömningsgrunder för AHM-provet mäklarnämnd Uppgift 1 Tillämplig lag: Lagen om förmedling av fastigheter och hyreslägenheter a) Ett uppdragsavtal ska sättas upp skriftligen eller elektroniskt så att uppgifterna inte kan ändras ensidigt och så att

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 9/2015 1 (6) Stadsfullmäktige Kaj/5 5.5.2015. Stadsfullmäktige beslutar

Helsingfors stad Föredragningslista 9/2015 1 (6) Stadsfullmäktige Kaj/5 5.5.2015. Stadsfullmäktige beslutar Helsingfors stad Föredragningslista 9/2015 1 (6) 5 Föravtal och avtal om försäljning av en byggnad och tomter som används av stadens byggnadskontor till Kiinteistö Oy Kasarmikatu 21 (Gardesstaden, tomterna

Läs mer

Esbo stad Protokoll 100. Fullmäktige 08.06.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 100. Fullmäktige 08.06.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 08.06.2015 Sida 1 / 1 4906/11.00.01/2014 Stadsstyrelsen 178 11.5.2015 100 Motion om genomförande av programmet för främjande av bilar med små utsläpp i huvudstadsregionen Beredning och upplysningar:

Läs mer

LOVIISAN KAUPUNKI LOVISA STAD

LOVIISAN KAUPUNKI LOVISA STAD LOVIISAN KAUPUNKI LOVISA STAD Ote kantakartasta 1:500 Utdrag ur baskartan 1:500 02.04.2013 5 4 3142 10 8 11 12 cirka 6 m2 9 17 18 cirka 10 m2 2142 13 4 3 14 6 102 1142 16 cirka 403 m2 16 18 15 cirka 9

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 14/ (5) Stadsfullmäktige Kaj/

Helsingfors stad Föredragningslista 14/ (5) Stadsfullmäktige Kaj/ Helsingfors stad Föredragningslista 14/2016 1 (5) 16 Arrende- och försäljningsgrunder för en kontorstomt i Vallgård (tomten 22403/2) HEL 2016-006505 T 10 01 01 02 Beslutsförslag beslutar bemyndiga fastighetsnämnden

Läs mer

Borgå stad FO , nedan arrendegivare PB 23, Borgå. markanvändningsingenjörens tjänstemannabeslut.., beslutet har laga kraft

Borgå stad FO , nedan arrendegivare PB 23, Borgå. markanvändningsingenjörens tjänstemannabeslut.., beslutet har laga kraft 1 (7) ARRENDEAVTAL 1 INLEDNING 1.1 Avtalsparter Arrendegivare: Borgå stad FO 1061512-1, nedan arrendegivare PB 23, 06101 Borgå markanvändningsingenjörens tjänstemannabeslut.., beslutet har laga kraft Arrendator:,

Läs mer

Fullmäktige 18.08.2014 Sida 1 / 25

Fullmäktige 18.08.2014 Sida 1 / 25 Esbo stad Möteskallelse Fullmäktige 18.08.2014 Sida 1 / 25 Sammanträde Tid 18.08.2014 måndag kl. 17:30 Plats Fullmäktigegården, Esbogatan 5 Tilläggsuppgifter Meddelande om förhinder: valtuustonsihteeri@espoo.fi

Läs mer

Tagande av en aktielägenhet i bolagets besittning

Tagande av en aktielägenhet i bolagets besittning Vederlag Tagande av en aktielägenhet i bolagets besittning Åland 1.11.2012 Kristel Pynnönen Jurist Finland Fastighetsförbund Suomen Kiinteistöliitto ry Vederlag Vederlag Betalning av vederlag är den viktigaste

Läs mer

Arrendegivare: Hangö stad FO-nummer Arrendator: Aurora-hemmet sr FO-nummer kvarter 222. tomt 3

Arrendegivare: Hangö stad FO-nummer Arrendator: Aurora-hemmet sr FO-nummer kvarter 222. tomt 3 Arrendekontrakt UTKAST 1. Inledning 1.1 Avtalsparter Arrendegivare: Hangö stad FO-nummer 0103166-9 Arrendator: Aurora-hemmet sr FO-nummer 0306972-4 1.2. Arrendeområde Tomt belägen i Hangö stad stadsdel

Läs mer

Esbo stad Protokoll 140. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 140. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 2220/01.01.01/2013 Stadsstyrelsen 254 16.9.2013 140 Fråga om etnisk diskriminering vid rekrytering Beredning och upplysningar: Kimmo Sarekoski, tfn 09 816 22525 E-post

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om kortvarigt räntestöd för byggnadslån för hyreshus I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av lagen om kortvarigt räntestöd för byggnadslån för hyreshus (574/2016):

Läs mer

Justeringsår I I I I I I I I I I I. Beloppet varmed avdraget ska justeras

Justeringsår I I I I I I I I I I I. Beloppet varmed avdraget ska justeras Exempel 1/ Den momspliktiga användningens andel minskar 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Justeringsår I I I I I I I I I I I Användning i 80 % 60 % 60 % 60 % 60 % 60 % 60 % 60 % 60 % 60 % momspliktig rörelse Avdragsbelopp

Läs mer

LÄGENHETSARRENDE. 1 Fast egendom och parter. Fastigheter: Område av fastigheten Lidköping Råda 3:7

LÄGENHETSARRENDE. 1 Fast egendom och parter. Fastigheter: Område av fastigheten Lidköping Råda 3:7 LÄGENHETSARRENDE 1 Fast egendom och parter Fastigheter: Område av fastigheten Lidköping Råda 3:7 Ägare: Arrendator: 120016-9401 Lidköpings kommun (nedan benämnd kommunen) 531 88 LIDKÖPING, Lidköpings Biodlarförening

Läs mer

Förfarande med andrahandshyrning av fastigheter inom arrangemanget med ramupphandling av boendeservice inom äldreomsorgen i Karleby

Förfarande med andrahandshyrning av fastigheter inom arrangemanget med ramupphandling av boendeservice inom äldreomsorgen i Karleby Social- och hälsovårdsnämndens svenska sektion 80 16.06.2015 Förfarande med andrahandshyrning av fastigheter inom arrangemanget med ramupphandling av boendeservice inom äldreomsorgen i Karleby 423/02/08/00/04/2013

Läs mer

Konsumenträttsliga riktlinjer

Konsumenträttsliga riktlinjer Konsumenträttsliga riktlinjer Konsument verket ombudsmannen BYGGHERRAR OCH STÄLLANDE AV SÄKERHETER Bekanta dig med denna anvisning om du har för avsikt att sälja bostadsaktier eller övriga bostäder i delägarsammanslutningar

Läs mer

Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 FGE 58. Stadsstyrelsen 9.6.2014 330. Beredning: teknisk direktör Pauli Piiparinen och planeringsdirektör Seppo Kässi

Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 FGE 58. Stadsstyrelsen 9.6.2014 330. Beredning: teknisk direktör Pauli Piiparinen och planeringsdirektör Seppo Kässi Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 Justeringar i instruktionen för stadsstyrelsen och koncernförvaltningen/ försäljning av fastigheter som ingår i stadens målinriktade lokalitetsplan samt bedömning av detaljplaners

Läs mer

Landskapsfullmäktige 10 10.06.2014. Nylands förbunds bokslut 2013; godkännande av bokslutet. Landskapsfullmäktige 10 69/00.00.03.

Landskapsfullmäktige 10 10.06.2014. Nylands förbunds bokslut 2013; godkännande av bokslutet. Landskapsfullmäktige 10 69/00.00.03. Landskapsfullmäktige 10 10.06.2014 Nylands förbunds bokslut 2013; godkännande av bokslutet Landskapsfullmäktige 10 69/00.00.03.00/2014 Landskapsstyrelsen 10.3.2014 17 Enligt 68 i kommunallagen skall bokslutet

Läs mer

Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att sälja del av Slättna 1:61 till Preem AB enligt upprättat förslag till köpekontrakt.

Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att sälja del av Slättna 1:61 till Preem AB enligt upprättat förslag till köpekontrakt. 1/1 Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse Datum: 201-0-22 Förvaltning: Samhällsbyggnadsförvaltningen Handläggare: Jeanette Almroth Telefon: 023-61 31 42 E-post: jeanette.almroth@lysekil.se Försäljning del av

Läs mer

AHM-PROVET 17.11.2012 BETYGSÄTTNINGSPRINCIPER 1 (5)

AHM-PROVET 17.11.2012 BETYGSÄTTNINGSPRINCIPER 1 (5) AHM-PROVET 17.11.2012 BETYGSÄTTNINGSPRINCIPER 1 (5) Fråga 1 a) Skyldighet att betala förmedlingsarvode uppkommer då ett hyresavtal ingås eller uppdragsgivaren vägrar ingå ett hyresavtal som är förenligt

Läs mer

Väståbolands Hyreshus Ab:s förslag för ändring av Korpo områdeskontor till hyreslägenheter

Väståbolands Hyreshus Ab:s förslag för ändring av Korpo områdeskontor till hyreslägenheter Stadsstyrelsen 214 20.10.2014 Stadsstyrelsen 235 03.11.2014 Stadsfullmäktige 93 11.11.2014 1466/10.03.02/2014 Stadsstyrelsen 20.10.2014 214 Beredare Ekonomidirektör Patrik Nygrén, tfn 040 511 4383 Föredragande

Läs mer

Esbo stad Protokoll 42. Fullmäktige 14.04.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 42. Fullmäktige 14.04.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 14.04.2014 Sida 1 / 1 4968/02.05.06/2012 Stadsstyrelsen 91 31.3.2014 42 Höjning av stadens proprieborgen för Länsimetro Oy:s lån samt för derivaten som fungerar som säkerhet för lånen Beredning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i jordabalken; SFS 2009:180 Utkom från trycket den 24 mars 2009 utfärdad den 5 mars 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om jordabalken 2 dels att

Läs mer

Borgå stad FO , nedan arrendegivare fastighetschefens tjänstemannabeslut.., beslutet har laga kraft PB 23, Borgå., -, nedan arrendator

Borgå stad FO , nedan arrendegivare fastighetschefens tjänstemannabeslut.., beslutet har laga kraft PB 23, Borgå., -, nedan arrendator ARRENDEAVTAL 1 INLEDNING 1.1 Avtalsparter Arrendegivare: Arrendator: Borgå stad FO 1061512-1, nedan arrendegivare fastighetschefens tjänstemannabeslut.., beslutet har laga kraft PB 23, 06101 Borgå, - och,

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om användning, överlåtelse och inlösen av aravahyresbostäder och aravahyreshus PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen

Läs mer

BILDANDE AV BOSTADSAKTIEBOLAGEN BORGÅ EDELFELTBULEVARDEN 23 OCH BORGÅ PLOGVÄGEN 10, BUDGETÄNDRING

BILDANDE AV BOSTADSAKTIEBOLAGEN BORGÅ EDELFELTBULEVARDEN 23 OCH BORGÅ PLOGVÄGEN 10, BUDGETÄNDRING Stadsstyrelsen 191 13.06.2016 Stadsfullmäktige 45 29.06.2016 Stadsstyrelsen 322 17.10.2016 Stadsstyrelsen 373 28.11.2016 Stadsfullmäktige 88 14.12.2016 BILDANDE AV BOSTADSAKTIEBOLAGEN BORGÅ EDELFELTBULEVARDEN

Läs mer

BILDANDE AV BOSTADSAKTIEBOLAGEN BORGÅ EDELFELTBULEVARDEN 23 OCH BORGÅ PLOGVÄGEN 10

BILDANDE AV BOSTADSAKTIEBOLAGEN BORGÅ EDELFELTBULEVARDEN 23 OCH BORGÅ PLOGVÄGEN 10 Stadsstyrelsen 191 13.06.2016 Stadsfullmäktige 45 29.06.2016 Stadsstyrelsen 322 17.10.2016 BILDANDE AV BOSTADSAKTIEBOLAGEN BORGÅ EDELFELTBULEVARDEN 23 OCH BORGÅ PLOGVÄGEN 10 STST 13.06.2016 191 Beredning

Läs mer

AVTAL OM LÄGENHETSARRENDE

AVTAL OM LÄGENHETSARRENDE AVTAL OM LÄGENHETSARRENDE Jordägare: Ale kommun, org nr 212000-1439 (nedan kallad Jordägaren) Mark- och exploateringsavdelningen 449 80 Alafors Arrendator: Backa Säteri IF, org.nr 802493-7511 (nedan kallad

Läs mer

Avtal om anläggningsarrende

Avtal om anläggningsarrende Avtal om anläggningsarrende Mellan Husarö Samfällighetsförening med org. nr 716420-8691, nedan kallad Jordägaren och Husarö Lotsmuseum och Hembygdsförening med org. nr 802 410-8527, nedan kallade Arrendatorn,

Läs mer

Justeringsår I I I I I I I I I I I. Användning i 80 % 60 % 60 % 60 % 60 % 60 % 60 % 60 % 60 % 60 % momspliktig rörelse

Justeringsår I I I I I I I I I I I. Användning i 80 % 60 % 60 % 60 % 60 % 60 % 60 % 60 % 60 % 60 % momspliktig rörelse Exempel 1/ Den momspliktiga användningens andel minskar 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Justeringsår I I I I I I I I I I I Användning i 80 % 60 % 60 % 60 % 60 % 60 % 60 % 60 % 60 % 60 % momspliktig rörelse Avdragsbelopp

Läs mer

Esbo stad Protokoll 103. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 103. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 22.08.2016 Sida 1 / 1 423/2016 10.04.00 Social- och hälsovårdsnämnden 73 25.5.2016 Stadsstyrelsen 205 20.6.2016 103 Motion om gemensamt boende för unga och äldre i Esbo Beredning och upplysningar:

Läs mer

Avtal om bostadsarrende

Avtal om bostadsarrende Avtal om bostadsarrende nr 033-099-029 1. Parter Jord ägare Jordägare: Karlstads kommun Postadress: 651 84 Karlstad Organisationsnummer: 212000-1850 ( Arrendator Arrendator: Adress: Personnummer: Telefonnummer:

Läs mer

Kommunstyrelsen Beviljande av proprieborgen till Oy Apotti Ab (fge) Kommunstyrelsen 380

Kommunstyrelsen Beviljande av proprieborgen till Oy Apotti Ab (fge) Kommunstyrelsen 380 Kommunstyrelsen 380 30.11.2015 Beviljande av proprieborgen till Oy Apotti Ab (fge) Kommunstyrelsen 380 Kommunstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde 28.9.2015 310 föreslå kommunfullmäktige att kommunfullmäktige

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE KS/2018:357. Nyttjanderättsavtal Kungsbacka 3:1

TJÄNSTESKRIVELSE KS/2018:357. Nyttjanderättsavtal Kungsbacka 3:1 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-05-29 Diarienummer KS/2018:357 Nyttjanderättsavtal Kungsbacka 3:1 Förslag till beslut Kommunstyrelsen godkänner förslag till nyttjanderättsavtal med Innerstadens Café i Kungsbacka

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 164/2001 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 30 mervärdesskattelagen. PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att mervärdesskattelagen

Läs mer

Esbo stad Protokoll 90. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 90. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 13.06.2016 Sida 1 / 1 1979/2016 06.00.00 Stadsstyrelsen 172 30.5.2016 90 Fråga om flyttning av hälsovårdstjänsterna i Mattby till Hagalund och flyttning av Bolagskogs hälsostation till servicetorget

Läs mer

Lag. om ändring av aravabegränsningslagen

Lag. om ändring av aravabegränsningslagen Lag om ändring av aravabegränsningslagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i aravabegränsningslagen (1190/1993) 5 och 8 a, sådana de lyder, 5 i lag 869/2008 och 8 a i lag 20/2007, och ändras 6,

Läs mer

Vid arrendetvister kan parterna ta hjälp av specialdomstolen Arrendenämnden som kan medla och fatta beslut.

Vid arrendetvister kan parterna ta hjälp av specialdomstolen Arrendenämnden som kan medla och fatta beslut. 1 / 5 Arrende Arrende är när en markägare, även kallad jordägare, ger en fysisk eller juridisk person, kallad arrendator, rätten att använda jordägarens jord eller mark mot en viss avgift. Det finns flera

Läs mer

Hur avgör man vilken upplåtelseform som är den aktuella?

Hur avgör man vilken upplåtelseform som är den aktuella? Hur avgör man vilken upplåtelseform som är den aktuella? Upplåtelseform: Hyresrätt Anläggningsarrende Tomträtt Lägenhetsarrende Allmän nyttjanderätt Vem upplåter marken/lokalytan (Hyresvärden) (Jordägaren)

Läs mer

Försäljning av frilufts- och strövområde i Ahonpää

Försäljning av frilufts- och strövområde i Ahonpää Stadsfullmäktige 136 10.12.2014 Försäljning av frilufts- och strövområde i Ahonpää Stadsplaneringsnämnden 19.8.2014 115 1) Bakgrund Via centralförvaltningen har en försäljning av ett frilufts- och strövområde

Läs mer

a) I lagen föreskrivs det endast att god förmedlingssed ska iakttas i förmedlingsverksamheten.

a) I lagen föreskrivs det endast att god förmedlingssed ska iakttas i förmedlingsverksamheten. FRÅGA 1 a) I lagen föreskrivs det endast att god förmedlingssed ska iakttas i förmedlingsverksamheten. b) Den ansvariga föreståndaren är skyldig att se till att god förmedlingssed iakttas och att verksamheten

Läs mer

AVTAL OM UPPLÅTELSE AV MARK Arrendeavtal - Lägenhetsarrende

AVTAL OM UPPLÅTELSE AV MARK Arrendeavtal - Lägenhetsarrende Mellan Ströms Samfällighetsförening, org nr 716418-3019, ( Jordägaren ), å den ena och Föreningen Slussen, org nr 858500-6219, ( Arrendatorn ), å den andra sidan, har träffats följande Bakgrund AVTAL OM

Läs mer

GRANKULLA STAD ÖVERLÅTER TOMTER OCH BYGGPLATSER FÖR BOSTADSHUS

GRANKULLA STAD ÖVERLÅTER TOMTER OCH BYGGPLATSER FÖR BOSTADSHUS KAUNIAISTEN KAUPUNKI GRANKULLA STAD GRANKULLA STAD ÖVERLÅTER TOMTER OCH BYGGPLATSER FÖR BOSTADSHUS Staden säljer tre tomter och tre byggplatser söder om Gallträsk, vid Kavallvägen och Klostrets gränd,

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 243/2001 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 58 lagen om finansiering av renhushållning och naturnäringar samt 68 skoltlagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

Läs mer

Centralhandelskammarens Bedömningsgrunder för AHM-provet mäklarnämnd

Centralhandelskammarens Bedömningsgrunder för AHM-provet mäklarnämnd Uppgift 1 Ett uppdragsavtal ska sättas upp skriftligen eller elektroniskt, och på ett sådant sätt att avtalsvillkoren inte kan ändras ensidigt. Uppdragsgivaren ska ha tillgång till avtalsvillkoren också

Läs mer

AHM-examen Bedömningsgrunder 1 (6) 1) Om reparationerna grundar sig på hyresavtalet (1 p), utgör reparationernas värde beskattningsbar

AHM-examen Bedömningsgrunder 1 (6) 1) Om reparationerna grundar sig på hyresavtalet (1 p), utgör reparationernas värde beskattningsbar AHM-examen 10.5.2014 Bedömningsgrunder 1 (6) Uppgift 1 1) Om reparationerna grundar sig på hyresavtalet (1 p), utgör reparationernas värde beskattningsbar kapitalinkomst för det år då reparationerna utförs

Läs mer

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 2/2013 1 (5) Kaupunginhallitus Kaj/1 14.01.2013

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 2/2013 1 (5) Kaupunginhallitus Kaj/1 14.01.2013 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 2/2013 1 (5) 47 Köp av ett outbrutet område i Östersundom (Ultuna, Östersundom) HEL 2012-016491 T 10 01 00 Beslut A Stadsstyrelsen beslutade bemyndiga fastighetsnämnden att

Läs mer

194 80 Upplands Väsby. nedan kallad arrendatorn

194 80 Upplands Väsby. nedan kallad arrendatorn s. 1 (4) ARRENDEKONTRAKT (anläggningsarrende) Jordägare Carl de Geer 451225-0533 Stora Wäsby 194 37 Upplands Väsby nedan kallad jordägare Arrendator (org.nr: 212000-0019) nedan kallad arrendatorn Arrendeområde

Läs mer

Centralhandelskammarens Bedömningsgrunder för AHM-provet mäklarnämnd 1(6)

Centralhandelskammarens Bedömningsgrunder för AHM-provet mäklarnämnd 1(6) mäklarnämnd 1(6) Uppgift 1 a) Förmedlingsrörelsen ska ha en ansvarig föreståndare oavsett hur många verksamhetsställen den har (5 i lagen om fastighetsförmedlingsrörelser och rörelser för förmedling av

Läs mer

REGION SKÅNE OCH REGION SKÅNE DEPÅ HÄSSLEHOLM AB AVTAL OM TILLHANDAHÅLLANDE AV FASTIGHET [DATUM]

REGION SKÅNE OCH REGION SKÅNE DEPÅ HÄSSLEHOLM AB AVTAL OM TILLHANDAHÅLLANDE AV FASTIGHET [DATUM] REGION SKÅNE OCH REGION SKÅNE DEPÅ HÄSSLEHOLM AB AVTAL OM TILLHANDAHÅLLANDE AV FASTIGHET [DATUM] Avtal om tillhandhållande av fastigheten Hässleholm Kärråkra 114:19 Detta avtal har denna dag träffats mellan

Läs mer

I Finland har hyresgästen både rättigheter och skyldigheter.

I Finland har hyresgästen både rättigheter och skyldigheter. 1 Hyresgästens rättigheter och skyldigheter I Finland har hyresgästen både rättigheter och skyldigheter. Hyresgästens viktigaste skyldighet är att betala hyran. Det är skäl att i hyresavtalet anteckna

Läs mer

Överföring av några hyresbostadsenheter till Lohjan Vuokra-asunnot Oy

Överföring av några hyresbostadsenheter till Lohjan Vuokra-asunnot Oy Stadsfullmäktige 118 12.11.2014 Överföring av några hyresbostadsenheter till Lohjan Vuokra-asunnot Oy Grundtrygghetsnämnden 26.8.2014 5 Nummi-Pusulan Vuokra-asunnot Oy (123 bostäder) samt i Karislojoområdet

Läs mer

HYRESAVTAL Inneboende

HYRESAVTAL Inneboende Sid 1(5) HYRESAVTAL Inneboende Datum Kontraktsnummer Förstahandshyresgäst(er) hyresvärd(ar) Telefonnr dagtid Telefonnr kvällstid Mobiltelefonnr Adress under uthyrningen Postnr Ort E-postadress Hyresgäst(er)

Läs mer

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 8.5.2010

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 8.5.2010 CENTRALHANDELSKAMMAREN 1 (6) Mäklarnämnden PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 8.5.2010 Läs dessa anvisningar innan provet börjar Svaren på frågorna 1-3 ska skrivas på skilda pappersark. Fråga

Läs mer

BORGÅ STADS LINJER FÖR FRAMTIDEN FÖR YRKESUTBILDNINGEN PÅ ANDRA STADIET

BORGÅ STADS LINJER FÖR FRAMTIDEN FÖR YRKESUTBILDNINGEN PÅ ANDRA STADIET Stadsstyrelsen 257 15.09.2014 Stadsstyrelsen 312 27.10.2014 Stadsstyrelsen 374 22.12.2014 Stadsstyrelsen 25 02.02.2015 BORGÅ STADS LINJER FÖR FRAMTIDEN FÖR YRKESUTBILDNINGEN PÅ ANDRA STADIET STST 15.09.2014

Läs mer

Förvärv av Älvsjödepån

Förvärv av Älvsjödepån 1(5) Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 Trafiknämnden 2013-11-19, punkt 3 TN 2013-0660 Förvärv av Älvsjödepån Ärendebeskrivning I ärendet föreslås SL förvärva bolag innehållande fastigheten Varubudet

Läs mer

Fastighetsbeteckning/kommun

Fastighetsbeteckning/kommun Sid 1(5) HYRESAVTAL Andrahand Datum Kontraktsnummer Hyresvärd(ar) Telefonnr dagtid Telefonnr kvällstid Mobiltelefonnr Adress under uthyrningen Postnr Ort E-postadress Hyresgäst(er) Telefonnr dagtid Telefonnr

Läs mer

UTKAST TILL STATSRÅDETS FÖRORDNING OM FASTSTÄLLANDE AV HYRA MEL- LAN KOMMUNER OCH LANDSKAP UNDER EN ÖVERGÅNGSPERIOD

UTKAST TILL STATSRÅDETS FÖRORDNING OM FASTSTÄLLANDE AV HYRA MEL- LAN KOMMUNER OCH LANDSKAP UNDER EN ÖVERGÅNGSPERIOD BILAGA 1(5) UTKAST 17.5.2018 UTKAST TILL STATSRÅDETS FÖRORDNING OM FASTSTÄLLANDE AV HYRA MEL- LAN KOMMUNER OCH LANDSKAP UNDER EN ÖVERGÅNGSPERIOD 1. Förslagets huvudsakliga innehåll Det föreslås att det

Läs mer

Esbo stad Protokoll 144. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 144. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 1 4477/02.03.01/2014 Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen 299 320 3.11.2014 17.11.2014 144 Kommunal- och fastighetsskattesatserna för år 2015 Beredning och upplysningar: Pekka

Läs mer

PROGRAM FÖR TOMTÖVERLÅTELSE

PROGRAM FÖR TOMTÖVERLÅTELSE PROGRAM FÖR TOMTÖVERLÅTELSE PROGRAM FÖR TOMTÖVERLÅTELSE Programmet syfte är att skapa ett regelverk för överlåtelse och marknadsföring av tomter med avsikt att öka intresset för Kimitoöns kommuns tomter.

Läs mer

Bilaga 4. ARRENDEKONTRAKT - MEDLEMSAVTAL

Bilaga 4. ARRENDEKONTRAKT - MEDLEMSAVTAL Bilaga 4. ARRENDEKONTRAKT - MEDLEMSAVTAL Fritidsträdgårdsföreningen Här nedan kallad föreningen, upplåter härmed till namn personnummer adress.. vilken skall vara medlem av nämnda förening, nedan kallad

Läs mer

K Ö P E B R E V. SÄLJA RE As. Oy Kirkkonummen Masalanniitty, c/o YIT Rakennus Oy, PB 36, Helsingfors (nedan Säljare)

K Ö P E B R E V. SÄLJA RE As. Oy Kirkkonummen Masalanniitty, c/o YIT Rakennus Oy, PB 36, Helsingfors (nedan Säljare) Kommunstyrelsens 2.11.2015 förslag till kommunfullmäktige 16.11.2015 K Ö P E B R E V SÄLJA RE As. Oy Kirkkonummen Masalanniitty, 0601113-0 c/o YIT Rakennus Oy, PB 36, 00621 Helsingfors (nedan Säljare)

Läs mer

Esbo stad Protokoll 87. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 87. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 13.06.2016 Sida 1 / 1 1995/2016 10.03.00 Stadsstyrelsen 173 30.5.2016 87 Fråga om praxis med undantagslov i norra Esbo Beredning och upplysningar: Mauri Hämäläinen, tfn 043 826 5237 Merja Kiviluoto,

Läs mer

Inlösning av gatuområden och betalning av ersättningar, ändring i budgeten 2015 (fge)

Inlösning av gatuområden och betalning av ersättningar, ändring i budgeten 2015 (fge) Kommunstyrelsen 31 26.01.2015 Inlösning av gatuområden och betalning av ersättningar, ändring i budgeten 2015 (fge) Kommunstyrelsen 31 Kommunen får gatuområdena som ska byggas i sin ägo genom en inlösningsförrättning

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 12/2013 1 (6) Stadsfullmäktige Kaj/11 28.8.2013. Stadsfullmäktige beslutar

Helsingfors stad Föredragningslista 12/2013 1 (6) Stadsfullmäktige Kaj/11 28.8.2013. Stadsfullmäktige beslutar Helsingfors stad Föredragningslista /03 (6) Arrendegrunder för bostads- och bilplatstomter i Kvarnbäcken och Rastböle (tomterna 459/5, 4546/6 samt 54033/9, och 3) HEL 03-008643 T 0 0 0 0 Beslutsförslag

Läs mer

Beskattning av hyresinkomster

Beskattning av hyresinkomster Beskattning av hyresinkomster Bekanta dig med beskattningen av hyresinkomster från bostäder Planerar du att hyra ut din bostad? Hyr du redan ut din bostad? Tänker du upphöra med att hyra ut din bostad?

Läs mer

STST 09.03.2015 68 Beredning och tilläggsuppgifter: finansdirektör Raija Vaniala, 520 2260, raija.vaniala@porvoo.fi

STST 09.03.2015 68 Beredning och tilläggsuppgifter: finansdirektör Raija Vaniala, 520 2260, raija.vaniala@porvoo.fi Stadsstyrelsen 68 09.03.2015 Stadsstyrelsen 88 16.03.2015 Stadsfullmäktige 16 25.03.2015 VAL AV EN FINANSIERINGSMODELL FÖR LIVSCYKELPROJEKTET STST 09.03.2015 68 Beredning och tilläggsuppgifter: finansdirektör

Läs mer

adhusbyggnader vid Ljungvägen i Mariehamn

adhusbyggnader vid Ljungvägen i Mariehamn R adhusbyggnader vid Ljungvägen i Mariehamn 3 st parhusbyggnader inrymmande 6 st radhuslokaler som samtliga är ca 103 m2. Bostäderna är fortlöpande uthyrda och fastigheten säljs i sin helhet. Anbudsförfarande

Läs mer

INTENTIONSAVTAL. om köp av affärsverksamhet i anknytning till Karleby stads kraftverk mellan. Fortum Power and Heat Ab. och

INTENTIONSAVTAL. om köp av affärsverksamhet i anknytning till Karleby stads kraftverk mellan. Fortum Power and Heat Ab. och INTENTIONSAVTAL om köp av affärsverksamhet i anknytning till Karleby stads kraftverk mellan Fortum Power and Heat Ab och Karleby stad för under bildning varande bolags räkning Karleby den 3 juni 2009 MERILAMPI

Läs mer

ANVISNINGAR: BEGRÄNSNING AV VISSA AV KOMMUNERNAS OCH SAMKOMMUNERNAS RÄTTSHANDLINGAR INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN

ANVISNINGAR: BEGRÄNSNING AV VISSA AV KOMMUNERNAS OCH SAMKOMMUNERNAS RÄTTSHANDLINGAR INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN 5.2.2018 ANVISNINGAR: BEGRÄNSNING AV VISSA AV KOMMUNERNAS OCH SAMKOMMUNERNAS RÄTTSHANDLINGAR INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN Lagen om temporär begränsning av vissa av kommunernas och samkommunernas rättshandlingar

Läs mer

Hyresförhandlingslag (1978:304)

Hyresförhandlingslag (1978:304) Hyresförhandlingslag (1978:304) Källa: http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=1978:304 Datum: 26 januari 2010 Inledande bestämmelser 1 Förhandling om hyresförhållanden i fråga om bostadslägenheter

Läs mer

RP 205/2000 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 205/2000 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 205/2000 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag tilllag om ändring av skoltlagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att skoltlagen ändras bl.a. så, att

Läs mer

PROGRAM FÖR TOMTÖVERLÅTELSE

PROGRAM FÖR TOMTÖVERLÅTELSE PROGRAM FÖR TOMTÖVERLÅTELSE Programmet syfte är att skapa ett regelverk för överlåtelse och marknadsföring av tomter med avsikt att öka intresset för Kimitoöns kommuns tomter. Samtidigt skall programmet

Läs mer