Järvstabladet tidningen för dig som bor i Järvsta Utgåva nr Utgiven av Järvsta byförening Gävle

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Järvstabladet tidningen för dig som bor i Järvsta Utgåva nr 2 2009. Utgiven av Järvsta byförening Gävle 2010-10-11 WWW.JARVSTABYN."

Transkript

1 J ÄRVST A B LADET Järvstabladet tidningen för dig som bor i Järvsta Utgåva nr Utgiven av Järvsta byförening Gävle

2 JÄRVSTABLADET I handen håller du nu utgåva nr 2 av den nya tidningen för oss som bor i Järvsta. Syftet, enligt styrelsen för Järvsta byförening, är att sprida information och för att bidra till sammanhållningen här i byn. Här kommer lite nyheter, reportage och roligheter att skrivas. Välkommen med bidrag i form av reportage, bilder eller annat som kan vara med i tidningen. Hemsidan Järvsta byförening beslutade på årsmötet att skapa en hemsida med adressen Där kan du läsa mer om aktiviteter och information som berör byn. Under aktuellt finns bl.a. bilder från byloppisen! Hemsidan är tänkt att vara en levande och föränderlig hemsida där du som medlem får bidra. Vi behöver din hjälp med texter och bilder för att hemsidan ska bli rolig att besöka. Hur blir man medlem i byföreningen? Medlemsavgift: 100 kr per år och hushåll. Om man vill bli medlem i Järvsta byförening så betalar man in 100 kr till pg: Kom ihåg att skriva avsändare! Det händer mycket i Järvsta byförening, förutom att vi tillsammans kan skapa opinion och samarbeta för att nå uppsatta mål så har vi också flera aktiviteter per år. Just nu så har vi 82 betalande medlemmar. VILL DU VARA MED I AKTIVITETSGRUPPEN OCH HJÄLPA TILL MED ATT SKÖTA OM LEKPARKEN OCH FOTBOLLSPLAN? Aktivitetsgruppen är en ny grupp som vill ordna aktiviteter för barn och föräldrar i byn. Gruppen ska bl.a. se till att fotbollsplanen går att använda. - På somrarna hjälps vi åt att klippa gräsmattan och på vintern ska vi försöka spola is så att barnen kan åka skridskor, säger Christer Larsson som är initiativtagare till gruppen. Just nu är det Christer, Niklas Axelsson och Mats Holmblad som tänkt börja med detta efter midsommar. Ju fler som hjälps åt desto lättare och roligare blir det, säger Christer. - Vi tänkte börja med att stämma träff en gång i veckan med de som vill vara med och spela boll. Det kommer bli trevligt och så får vi nya vänner på köpet! Välkommen ner till lekparken nu i sommar och se om det är något på gång på fredagar kl ! Ta gärna med en picknick! Skicka ett mail till Christer.Larsson70@telia.com eller kom förbi en fredagskväll om du vill vara med! Utgiven av Järvsta byförening 2(8)

3 Valborg 2009 Var det möjligen ett rekordlångt fackeltåg? Valborgsmässofirandet blev varmt, varmare, hett och jättetrevligt! Utgiven av Järvsta byförening 3(8)

4 Järvsta Gårdsbutik Det är en solig sommarmorgon i början av juni när jag träffar Berit och Christer Ekdahl som driver Järvsta Gårdsbutik. De är i full verksamhet ute på fältet, det är mycket som skall på plats innan säsongen sätter i gång på allvar. En sanning med modifikation, visar det sig, för högsäsongen för sparris har redan inträffat. Sparrisen skördas i maj och juni fram till midsommar, sedan måste plantorna få växa upp och hämta näring för nästa års skörd. Sparrisodling är inte särskilt vanligt på våra breddgrader men här har man lyckats trots att klimat och jordmån inte är perfekta, sparris vill ju ha sand och värme. Kunderna, och många är stamkunder, vet att uppskatta nyskördad sparris och den har en strykande åtgång. För den som känner för sparris idag kan det alltså vara klokt att ringa och kolla i förväg om det finns något kvar. Järvsta Gårdsbutik startades år Berit och Christer odlar ekologiskt. De anser att det är godare och nyttigare men det är också nödvändigt för en hållbar produktion även i framtiden. Deras koncept är småskalighet, närproducerat och kretsloppsodlat, dvs. man använder sig av växelbruk och naturlig gödsling. Den odlade arealen är 4 ha eller, som Christer säger, 4 fotbollsplaner. Just nu kan man se långa rader av späda lökplantor och snart kommer morötter och rödbetor. -Vi har sått ca två km av vardera säger de. Jag tänker på ryggen, men -Vi har en liten handdragen såmaskin får jag veta så man behöver inte krypa på knäna hela sträckan. En stor artikel är också potatis men det finns en mängd andra produkter i sortimentet, som tomater, gurka, squash, bönor, broccoli, blomkål, för att nämna några. I växthuset står en hel armé av plantor på tillväxt. Jag inser att det har gått åt många arbetstimmar för att nå hit, det är inte bara sommaren som är full av jobb. Men både Berit och Christer betonar att det är en fråga om livskvalitet att själv råda över sin tid och arbeta i harmoni med naturen. Sparrisen är snart slutskördad men efter midsommar blir det dags för sallad och så följer de övriga grödorna efter hand. Allt detta kan inhandlas i den lilla gårdsbutiken som är öppen från juni t.o.m. september, ons-fre 13-9, och i juni-juli också lördagar Lördagarna i augusti och september återfinns Järvsta Gårdsbutik på Bondens egen marknad på Rådhustorget i Gävle. Anita Fröderberg, reporter Utgiven av Järvsta byförening 4(8)

5 Midsommarrecept Jordgubbsparfait ca 8 portioner Ställ parfaiten i kylen ca 1/2 tim före servering. Stjälp upp och garnera med jordgubbar. 1 liter jordgubbar 1/2 dl socker 3 äggulor 3/4 dl florsocker 2 dl Vispgrädde Garnering: ca 1/2 liter jordgubbar Mosa jordgubbar och socker. Vispa äggulor och florsocker poröst. Tillsätt bärmoset. Vispa grädden. Blanda ner den i bärmoset. Häll smeten i en form, ca 1 1/2 liter, gärna med hål i mitten. Täck över formen och frys ca 5 tim. Pappas paj ca 4-6 Portioner Tillagningstid: ca 20 min Svårighetsgrad: Medel Ingredienser Smuldeg 100 g margarin 2 msk socker 1 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 dl havregryn Fyllning 1/2 l jordgubbar 1/2 l rabarber (ca 250 g) 1 dl socker 1 msk potatismjöl Gör så här 1. Smält margarin och rör ner socker, vetemjöl och havregryn till en smuldeg. 2. Skiva rabarbern och jordgubbarna. 3. Rör ihop socker och potatismjöl och blanda med rabarber och jordgubbar i en pajform. Fördela smuldegen över fyllningen. 4. Grädda i mitten av ugnen i 200 C tills smuldegen har fått färg, minuter. Vaniljvisp 2 äggulor 2 msk florsocker 1/2 tsk vaniljsocker 3 dl grädde Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker pösigt. Vispa grädden lätt och vänd sedan ner den i blandningen. Klart! Utgiven av Järvsta byförening 5(8)

6 Cykelfest Vill du äta en 3-rätters måltid - men bara laga till och diska efter en rätt - och samtidigt lära känna några trevliga grannar? Då är Järvsta Cykelfest något för dig! När: Lördagen den 22/8 Var: Hemma hos varandra Hur: Cykla eller gå till dina bygrannar Cykelfesten, hur går det till? Ni kommer att arrangera en måltid, antingen förrätt, huvudrätt eller efterrätt, inklusive dryck, för 6-8 personer (ni själva medräknade) Detta sker hemma hos er. Lotten avgör vilken måltid ni kommer att arrangera, likaså vilka som blir era gäster. Var ni skall äta de andra två rätterna får ni veta under kvällen. En vecka innan festen får ni ett kuvert innehållande instruktioner om vilken rätt (för-, huvud- eller efterrätt) ni blivit tilldelade. För att ta sig mellan de olika adresserna behövs endast en fungerande cykel eller bra promenadskor! Kvällen avslutas sedan gemensamt med en avslutningsfest. Vill du anmäla dig redan nu kan du göra det till carola@jarvstabyn.se eller nina@jarvstabyn.se Ange: Namn, adress och eventuell specialkost. Mer information kommer senare i din brevlåda Utgiven av Järvsta byförening 6(8)

7 Midsommar enligt Wikipedia från Tyskland på eller 1400-talet. Den kallas även majstång, vilket kommer av det åldriga ordet maja som betyder löva. Att ha en blomsterkrans i håret är vanligt under midsommar, främst bland barn och kvinnor, men även bland män. Man kan binda dem med björkris som bas och därvid tillfoga blad och blommor. Grönsaker och gräs är mums, tänker Berta I Sverige är det vanligaste firandet av midsommar knutet till dans kring en midsommarstång en lövad och blomprydd stång eller påle med en kransförsedd tvärslå. Man bildar ringar och dansar kring stången, medan man sjunger de kända lekvisorna. Midsommarstången kom troligen till Sverige Midsommarnatten har ett stort inslag av tro på övernaturliga väsen och framtidsprofetior om man handlar på vissa sätt. Folktron säger bland annat att man skall akta sig för att bada för att inte råka ut för näcken. Flickor skall också plocka sju, eller nio, sorters blommor, helst vid ett vägskäl, klättra över nio gärdesgårdar och lyckas man sedan somna utan att yppa ett ord lär man i drömmen kunna se sin tillkommande. Och jungfrun hon går i ringen med röda gullband. Och jungfrun hon går i ringen med röda gullband. Dem knyter hon om sin kärastes arm, dem knyter hon om sin kärastes arm. Ack kära min lilla flicka knyt inte så hårt. Jag ämnar ej att rymma bort. Utgiven av Järvsta byförening 7(8)

8 Midsommarfirande 2009 Lekparken kl För att det ska gå bra att breda ut sina picknickfiltar på midsommarafton så träffas vi och klipper gräset runt midsommarstången måndagen den 15 juni kl Kvällen före midsommarafton, den 18/6 kl kommer hästen Berta till lekparken och så åker vi (barn och vuxna) ut på ängarna och plockar massor av blommor att klä midsommarstången med! Vi lövar stången och reser partytältet. Och så dricker vi saft, kaffe och äter hembakta kakor! På midsommarafton träffas vi bybor med gäster i lekparken kl Vi har beställt solsken så att vi kan njuta vår medhavda matsäck på våra picknickfiltar. Vi klär midsommarstången, reser den, sjunger och dansar varv på varv runt vår vackra majstång! Fiskdamm är ordnat till alla barn och chokladhjulet går varmt! De vuxna håller tummarna att de vinner högvinsten i lotteriet! Vi ses i lekparken! Utgiven av Järvsta byförening 8(8)

Recept i vårens tecken Tema picknick. Laga mjölkfritt Enkel sallad gjord på kokt ägg, grönsaker & skinka. Något sött efter: Melon och physalis

Recept i vårens tecken Tema picknick. Laga mjölkfritt Enkel sallad gjord på kokt ägg, grönsaker & skinka. Något sött efter: Melon och physalis Recept i vårens tecken Tema picknick Enkel sallad gjord på kokt ägg, grönsaker & skinka. Något sött efter: Melon och physalis Välkommen till min alldeles egna tidning där jag delar med mig av mina bästa

Läs mer

Från Naturen Ät 2 dl bär Dig till varje dag! Lätta mellanmål med bär Havtorn (Hippophaë rhamnoides) MÅNDAG Rönn (Sorbus aucuparia) TISDAG Blåbär (Vaccinium myrtillus) ONSDAG Lingon (Vaccinium vitis-idaea)

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Inskrivna bak-recept

Inskrivna bak-recept Inskrivna bak-recept a. Småkakor... 2 a.1. Maryland cookies...2 b. Mjuka kakor... 3 b.1. Morotskaka...3 b.2. Socker kaka...3 b.3. Socker kaka, för större tårta...4 b.4. Nötchocklad rutor/kakor...4 b.5.

Läs mer

Cafévas goda rågfrallor ca 20 st

Cafévas goda rågfrallor ca 20 st 25 haga/vasa 26 caféva haga nygata 5 E Cafévas goda rågfrallor ca 20 st 1 liter vatten 1 pkt jäst 1 msk socker 1,5 msk salt 1 dl hela vetekorn 1 dl linfrön 3,5 dl grovt rågmjöl 3,5 dl grahamsmjöl knappt

Läs mer

Kl 16.00 söndagen den 22 mars i samma lokal, Föreningslokalen, är det årsmöte för Sockenrådet där alla Tolgbor har rösträtt och är varmt välkomna!

Kl 16.00 söndagen den 22 mars i samma lokal, Föreningslokalen, är det årsmöte för Sockenrådet där alla Tolgbor har rösträtt och är varmt välkomna! NY I TOLGS SOCKEN? Bott här ett tag, men har inte riktigt koll på vad som finns och sker i Tolg? Välkommen på info-träff söndagen den 22 mars kl 15.00 i Föreningslokalen! Nummer 1 2015 På plats finns glada

Läs mer

Järvstabladet tidningen för dig som bor i Järvsta Utgåva nr Utgiven av Järvsta byförening Gävle

Järvstabladet tidningen för dig som bor i Järvsta Utgåva nr Utgiven av Järvsta byförening Gävle J ÄRVST A B LADET Järvstabladet tidningen för dig som bor i Järvsta Utgåva nr 1 2009 Utgiven av Järvsta byförening Gävle 2010-10-11 NY ORDFÖRANDE i järvstabyförening Det var med viss tveksamhet medlemmarna

Läs mer

Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ!

Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ! Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ! YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

Jumkilaren www2.idrottonline.se/jumkilsif

Jumkilaren www2.idrottonline.se/jumkilsif Jumkilaren www2.idrottonline.se/jumkilsif Nr 1 2015 c 1 d Innehållsförteckning Sida 3 Ordföranden har ordet Sida 4 Klubboveraller Sida 5 Rapport från årsmötet Sida 6 Facebook Sida 7 Fotkomfort, Arbetsdag

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.odense-marcipan.se och få ny inspiration

Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.odense-marcipan.se och få ny inspiration ODENSE Mandelmassa Lyx Du smakar garanterat skillnaden Mandelmassa består av mandel och socker. Ingen konst, låter det som. Man tänker lätt att då är ju mandelmassa bara mandelmassa. Men så enkelt är det

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ)

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) namn:... klass:... ålder:... familj:... mina intressen:... mina favoriträtter:... dagens datum:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) JA NEJ tycker om att vara tillsammans med andra tycker

Läs mer

Välkommen till din loggbok!

Välkommen till din loggbok! Loggbok för: 1 Välkommen till din loggbok! Den här boken är till för dig som ska träna med Minneslek. I loggboken får du information om arbetsminnet, veta hur träningen går till och ett schema där du kan

Läs mer

MIDSOMMAR. med matjes. Text & recept Tina Nordström Foto Magnus Palmér Receptutvecklare Benny Cederberg

MIDSOMMAR. med matjes. Text & recept Tina Nordström Foto Magnus Palmér Receptutvecklare Benny Cederberg Tina NORDSTRÖM: MIDSOMMAR med matjes Text & recept Tina Nordström Foto Magnus Palmér Receptutvecklare Benny Cederberg Min slarvigt hackade lök Har inte ro att finhacka den. Ett personlighetsdrag helt enkelt!

Läs mer

KLUBBMÄSTERSKAP ÅRSMÖTEN AFTERWORK ELLER CATERING HÄSTFOTVÅRD NYHET HOS VARGEN STOPP FÖR SKOTERBUSAR CS HÄST & FRITID Sida 1

KLUBBMÄSTERSKAP ÅRSMÖTEN AFTERWORK ELLER CATERING HÄSTFOTVÅRD NYHET HOS VARGEN STOPP FÖR SKOTERBUSAR CS HÄST & FRITID Sida 1 Årgång 9 Nr 2 Mars 2006 KLUBBMÄSTERSKAP ÅRSMÖTEN AFTERWORK ELLER CATERING HÄSTFOTVÅRD NYHET HOS VARGEN STOPP FÖR SKOTERBUSAR CS HÄST & FRITID Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD MATERIAL TILL REDAKTIONEN

Läs mer

HITTA MATRÄTTEN! SÅ ATT ALLA FÅR ÄTA SIG MÄTTA

HITTA MATRÄTTEN! SÅ ATT ALLA FÅR ÄTA SIG MÄTTA HITTA MATRÄTTEN! SÅ ATT ALLA FÅR ÄTA SIG MÄTTA J ag brukar fundera på var all mat kommer ifrån. Varje vecka kommer mina föräldrar hem med kassar från mataffären med olika saker i. Där har de gått och

Läs mer

PROJEKT REGIONPRODUCERAD MAT I ÖSTERBOTTNISKA STORKÖK. GRILLFEST MED REGIONPRODUCERADE LIVSMEDEL

PROJEKT REGIONPRODUCERAD MAT I ÖSTERBOTTNISKA STORKÖK. GRILLFEST MED REGIONPRODUCERADE LIVSMEDEL PROJEKT REGIONPRODUCERAD MAT I ÖSTERBOTTNISKA STORKÖK. GRILLFEST MED REGIONPRODUCERADE LIVSMEDEL Laxspett 4 pers 0,6 kg laxfilé 200 g gul paprika 200 g tomater 150 g färska champinjoner små 200 g röd lök

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Detta utskick innehåller följande:

Detta utskick innehåller följande: Detta utskick innehåller följande: Fritids- och Idrottsprogrammet Styrelsen har ordet Inbjudan till Föreningsmöte Presentation av Fyrklöverns Arbetsgrupp JUL HOS PATRIK Freja Musikteater Adventssamkväm

Läs mer

Bra barnmat Del 3 Middag

Bra barnmat Del 3 Middag Bra barnmat Del 3 Middag I sista och tredje delen om näringsrik barnmat tänkte jag delge er några tips som anpassar klassiska barnrätter till mer häslosamma alternativ. Har du missat barnmat frukost eller

Läs mer

Församlingens godaste kyrkkaffekaka

Församlingens godaste kyrkkaffekaka Vinnare av tävlingen Församlingens godaste kyrkkaffekaka i Kyrktuppen nr 4-2010 Dubbla marsankakor 175 g margarin 1 dl socker 70 g marsanpulver för kokning 3 dl vetemjöl Chokladsmörkräm: 75 g margarin

Läs mer

www.sjobo.nu/karupsnygard

www.sjobo.nu/karupsnygard www.sjobo.nu/karupsnygard Årgång 31 KARUPSBLADET nr 1 2011 Information från Samfällighetsförening för Fritidsanläggningar Sommar igen!! Härligt!! Det är ju nu man uppskattar att bo i naturen eller hur?

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Grönsaker gula lökar vitlök avokado chilipeppar gurka paprikor 5 tomater salladshuvud kruka koriander kruka persilja,,,,,,,,, Mejeri dl grädde 5 dl soyayoghurt 50 gram brieost Hej! Välkomna

Läs mer

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet Mata fåglar Mata fåglar Studiehandledning till Mata SOF Niklas Aronsson fåglar En studiehandledning från Studiefrämjandet Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en liten grupp människor som samlas

Läs mer

Planering av måltiderna

Planering av måltiderna Planering av måltiderna Förskolan bör erbjuda barnen tre måltider samt 1 2 extramåltider till de små barnen. Fördela måltiderna jämnt över dagen. FRUKOST: Planera frukost efter Byggstenarna (se sidan 10).

Läs mer

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården TallgårdenNytt Månadsbrev mars-april månad 2012. Finns även att hämta på förskolans hemsida, www.mjolby.se Redaktör Pia Adlertz, pia.adlertz@mjolby.se I huvudet på Linda Hej alla föräldrar Äntligen börjar

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 11. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 11. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 11. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 11. Köp gärna med fler matvaror! dagar v Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 800 gram torskfilé pkt bacon Potatis/ris/pasta 900 gram potatis Hej! Ulrika Brydling är kocken som brinner för ekologiskt och närproducerat med hållbar mat

Läs mer

Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra

Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra Filter: [Hattstugan] Utförd av: Birger Ivarsson(birger.ivarsson@avesta.se) Organisationsnamn: Avesta kommun An svar: 15 An inbjudna respondenter (via e-post): 0 Procentandel

Läs mer

Carina och Ulrika Brydlings recept med GoGreens svenskodlade bönor

Carina och Ulrika Brydlings recept med GoGreens svenskodlade bönor Innehåll Bönkebabspett med fetaoströra och rostad potatis 2 Hälsobar med hallon- och bönsmoothies 3 Jordgubb- och kaffekaka 4 Snabb lunch eller tapas med böna och kantarell 5 Bönkebabspett med fetaoströra

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé 500 gram nötfärs 500 gram hönsfärs Recept Potatis/ris/pasta 900 gram potatis förp risnudlar Hej! Välkomna till en ny vintervecka med flera goda smaker

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 36. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 36. Köp gärna med fler matvaror! Trevlig matlagning!

3 dagar. Ingredienser v 36. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 36. Köp gärna med fler matvaror! Trevlig matlagning! dagar v 6 Recept Potatis/ris/pasta förp pasta Hej! Vi har en riktigt härlig vecka framför oss med flera goda rätter på menyn. Vi inleder med en sann vardagsräddare i form av en krämig och god pasta med

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

3 DAGAR VECKA 46 VECKANS MENY

3 DAGAR VECKA 46 VECKANS MENY DAGAR VECKA 46 Hej! Vi presenterar stolt Plura Jonsson som vår nya gästkock i matkassen. I över 40 år har han varit sångare och låtskrivare i gruppen Eldkvarn. Men det är först på senare år Plura Jonsson

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 41 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé 700 gram tunnskivad kycklingfilé 1 Potatis/ris/pasta 900 gram potatis 1 Hej! Vi inleder denna oktobervecka med vår gästkock Fredrik Jonssons

Läs mer

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack KAPITEL 6 Verb: preteritum Imperativ Tala +de Ring +de Läs* +te Må +dde preteritum talade ringde läste mådde *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex:

Läs mer

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro Face to Face Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens

Läs mer

En vanlig dag på jobbet

En vanlig dag på jobbet En vanlig dag på jobbet Läs texten många gånger! Träna på att läsa meningarna högt tio gånger. Morgon Mitt alarm ringer klockan 05.20. Jag brukar ligga kvar en stund och tänka på vad jag ska göra under

Läs mer

Mini-kören på Fårö 2014. Texter

Mini-kören på Fårö 2014. Texter Mini-kören på Fårö 2014 Texter Välkommen till årets körvecka på Fårö! Det här är texter till dig som sjunger i Mini-Kören. Vi kommer att sjunga och leka oss fram genom melodier och texter under veckan

Läs mer

FRÖSAKULL. Kv Havsporten BOSTADSRÄTTER

FRÖSAKULL. Kv Havsporten BOSTADSRÄTTER FRÖSAKULL Kv Havsporten BOSTADSRÄTTER Välkommen till Frösakull! I Frösakull, Tylösands närmsta granne ligger Kv Havsporten idylliskt beläget med naturlandskapet som växer runt knuten samtidigt som den

Läs mer

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013 1(17) Barn-ULF 2014-06-19 Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013 Innehåll: Barn 10-18 år... 1 Barns arbetsmiljö och inflytande i skolan... 1 Barns ekonomi och materiella resurser... 3 Barns fritid och

Läs mer

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna.

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna. Tips Lära känna varandra Vid första träffen är det viktigt att man lär känna varandra. Det ger trygghet för hela gruppen och individen. Alla kommer också att lära sig namnen fortare vilket är bra för både

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 28. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 28. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 28. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 28. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 8 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 600 gram laxfilé Ca 700 gram fläskkarré Potatis/ris/pasta kg potatis, Hej! Vi har en härlig sommarvecka framför oss med flera inspirerande och

Läs mer

Bärens Kraft... Spel och lek om bären

Bärens Kraft... Spel och lek om bären Bärens Kraft... Spel och lek om bären Nedan presenteras scenarion för tre lektioner som har skapats i samband med reklam- och informationskampanjen "Enastående egenskaper hos vanliga frukter för att uppmuntra

Läs mer

BYALAGSNYTT VALLENS ALAG

BYALAGSNYTT VALLENS ALAG BYALAGSNYTT FEBRUARI 2005 VALLENS BYALA ALAG JUNSELE ÅRSMÖTE 2005 SÖNDAG DEN 13/2 KLOCKAN 15:00 PÅ VALLENCIA Där ska vi som vanligt behandla de frågor som hör ett årsmöte till såsom val av styrelse, kommittéer,

Läs mer

Vi vill veta vad tycker du om skolan

Vi vill veta vad tycker du om skolan Vi vill veta vad tycker du om skolan 1 1 Hur gammal är du? år 2 Är 1 2 du Flicka Pojke 3 Går du i skolår 1 4 2 5 3 6 4 Har du och dina föräldrar valt en annan skola än den som ligger närmast ditt hem?

Läs mer

JUNI 2012. Midsommar. den 25 juni 2012

JUNI 2012. Midsommar. den 25 juni 2012 JUNI 2012 Midsommar den 25 juni 2012 Då var midsommar över för denna gång och det har varit en riktigt trevlig helg med härligt folk! Började med Borejoggen som var bland det jobbigaste jag gjort, påminn

Läs mer

Vår-Medley. Lördagen den 25 mars 2006 kl. 18. Starter Fikon med ost. Förrätt Grön vårsoppa med bröd och parmesansmör

Vår-Medley. Lördagen den 25 mars 2006 kl. 18. Starter Fikon med ost. Förrätt Grön vårsoppa med bröd och parmesansmör Vår-Medley Lördagen den 25 mars 2006 kl. 18 Starter Fikon med ost Förrätt Grön vårsoppa med bröd och parmesansmör Huvudrätt Svampspäckad oxfilé med pommes Anna fänkål och oliver i rödvinssås haricots vertes

Läs mer

Välkommen till konfirmation!

Välkommen till konfirmation! Sommar 2013 Välkommen till konfirmation! Varje år bjuder Svenska kyrkan in ungdomar som fyller 14 år till konfirmation, därför får er familj denna inbjudan. Denna gång handlar det om sommarkonfirmation.

Läs mer

Kycklingburgare med rostad majs och avokadokräm. vecka 6

Kycklingburgare med rostad majs och avokadokräm. vecka 6 Kycklingburgare med rostad majs och avokadokräm vecka 6 inspiration Kycklingburgare med rostad majs och avokadokräm Denna rätt bidrar till fantastiska smaker av den rostade majsen ihop med avokadokräm

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Pernilla Kans, Elin Ulander, 2008 Illustrationer

Läs mer

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen GOLFINSPIRATION 2015 Inledning Släpp kontrollen En golfsving är en komplex rörelse. Med många tankar, muskler och flera kroppsdelar involverade ska vi träffa en liten boll med ett verktyg som bara är 1

Läs mer

Bubblorna på Fårö 2014. Texter

Bubblorna på Fårö 2014. Texter Bubblorna på Fårö 2014 Texter Välkommen till årets körvecka på Fårö! Det här är texter till dig som sjunger i Bubblorna. Vi kommer att sjunga oss genom melodier och texter under veckan och när vi närmar

Läs mer

Årgång 11 Nr 3 April 2008 SNOWRÄJS GRUSCUPEN SIKFORSDAGEN PRO:S ÅRSMÖTE PANK PENISONÄR SÖKER MC KARAVAN GENOM SIKFORS. Sida 1

Årgång 11 Nr 3 April 2008 SNOWRÄJS GRUSCUPEN SIKFORSDAGEN PRO:S ÅRSMÖTE PANK PENISONÄR SÖKER MC KARAVAN GENOM SIKFORS. Sida 1 Årgång 11 Nr 3 April 2008 SNOWRÄJS GRUSCUPEN SIKFORSDAGEN PRO:S ÅRSMÖTE PANK PENISONÄR SÖKER MC KARAVAN GENOM SIKFORS Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD MATERIAL TILL REDAKTIONEN SKICKAS TILL: Carina

Läs mer

Klara din vardag Tema år 8 i HK

Klara din vardag Tema år 8 i HK Namn: Klass: I min grupp ingår även: Klara din vardag Tema år 8 i HK Var? När? Varför? Hur? I HK- och Datasalen Vårterminen i ca 8 9 veckor Se Pedagogisk planering Se nedan Klassen delas in i grupper om

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

God Jul och Gott Nytt År!

God Jul och Gott Nytt År! 2009 nr 4 Brf Stigarna C/o HSB Stockholm 136 42 Handen HSB Servicecenter: 08-785 35 00 www.brfstigarna.se God Jul och Gott Nytt År! I detta nummer: Styrelsen Trädvård Trivselgruppen Vår bostadsrättsförening

Läs mer

MÅ GOTT I SOMMAR! HAR DU HÖRT? Recept! Ha en riktigt söt sommar! ARANÄS BOSTAD. Fotbollsdags på nytt! Hög tid att anmäla sig

MÅ GOTT I SOMMAR! HAR DU HÖRT? Recept! Ha en riktigt söt sommar! ARANÄS BOSTAD. Fotbollsdags på nytt! Hög tid att anmäla sig HAR DU HÖRT? NYTT FRÅN ARANÄS AB NUMMER #2 2015 ARANÄS BOSTAD MÅ GOTT I SOMMAR! Recept! Ha en riktigt söt sommar! TVÅ SMARRIGA JORDGUBBSRECEPT Fotbollsdags på nytt! Hög tid att anmäla sig Gårdsaktiviteterna

Läs mer

Desserter. allt under 101 kalorier

Desserter. allt under 101 kalorier Desserter allt under 101 kalorier 1. Fruktiga Yoghurtskålar 4 ½ dl yoghurt med låg fetthalt 80 gram jordgubbar 80 gram blåbär 80 gram hallon 1 ½ msk rivet apelsinskal Citronmeliss för dekoration Ställ

Läs mer

SKB. Redovisning av enkäten till Köande medlemmar. 8 Oktober 2014

SKB. Redovisning av enkäten till Köande medlemmar. 8 Oktober 2014 SKB Redovisning av enkäten till Köande medlemmar 8 Oktober 2014 Svarssammanställning Webb-svar 2014 När: 17/8 27/9?? Antal ut: 25 255 st (Returer 2 509) Antal svar: 6 798 st (30 %) Trevligt att bli tillfrågad,

Läs mer

Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 www.finspang.se

Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 www.finspang.se Om matens vikt för god häls Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 Behov Med åldern minskar vikten och längden Med åldern minskar också muskelmassa. För friska äldre minskar energibehovet med åldern. Vid sjukdom

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 27. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 27. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 27. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 27. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 500 gram laxfilé Ca 700 gram fläskkarré 1 Potatis/ris/pasta 1 kg potatis 1, Hej! Somriga köttbullar med smak av gräslök och citron i krämig gräddsås

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

Den förlorade sonen:

Den förlorade sonen: Den förlorade sonen En bildrik berättelse direkt ur Lukas evangelium 15 och gjord efter bibeltexten. Handlar om sonen som bryter med hemmet och slarvar bort sin förmögenhet i främmande land, ångrar sig

Läs mer

VARGAVINTER JOJO SNÖN DEN FINNS FORTFARANDE KVAR MEN DET FINNS ÄNDÅ DE SOM TROR ATT DET BLIR EN VÅR

VARGAVINTER JOJO SNÖN DEN FINNS FORTFARANDE KVAR MEN DET FINNS ÄNDÅ DE SOM TROR ATT DET BLIR EN VÅR 11:ans medlemsblad Brf Stockholmshus nr 11 Gubbängen www.stockholmshus11.se Nummer 1 Våren 2013 VARGAVINTER JOJO SNÖN DEN FINNS FORTFARANDE KVAR MEN DET FINNS ÄNDÅ DE SOM TROR ATT DET BLIR EN VÅR Snön

Läs mer

10 goda tapas på svenska Gör läckra smårätter på svenska smaker. Perfekt till festen!

10 goda tapas på svenska Gör läckra smårätter på svenska smaker. Perfekt till festen! 1 10 goda tapas på svenska Gör läckra smårätter på svenska smaker. Perfekt till festen! IDÉ Tapas är perfekt som buffé på festen - alla kan plocka vad de gillar. Många av rätterna passar också bra som

Läs mer

Göingegården. kv. Aroma

Göingegården. kv. Aroma Göingegården kv. Aroma VILLOR Välkommen till Göingegården! Precis invid en genuin gammal äppelodling växer en helt ny stadsdel fram, centralt belägen nära stan och med utmärkta förbindelser till både Halmstad

Läs mer

DRAGBLADET. Fjällvandring med drag i. Kick-Off 28/9 2002. MEDLEMSBLADET FÖR JÄMTLANDSFJÄLLENS SLÄDHUNDKLUBB Nr 2 2002

DRAGBLADET. Fjällvandring med drag i. Kick-Off 28/9 2002. MEDLEMSBLADET FÖR JÄMTLANDSFJÄLLENS SLÄDHUNDKLUBB Nr 2 2002 DRAGBLADET MEDLEMSBLADET FÖR JÄMTLANDSFJÄLLENS SLÄDHUNDKLUBB Nr 2 2002 Kick-Off 28/9 2002 Fjällvandring med drag i DRAGBLADET DRAGBLADET är ett medlemsblad för Jämtlandsfjällens slädhundklubb. Medlemsbladet

Läs mer

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Förskolan Paletten www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se Ladda

Läs mer

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman v.26, 27 & 31. Var informationen innan kollot tillräcklig? (57 svar) 60 50 40 30 20 10 0 Ja (98%, 56 st) Nej (2%, 1 st) Om nej, vad

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Sommarbuffé på nolltid

Sommarbuffé på nolltid 1 Sommarbuffé på nolltid Smarta lösningar för den som inte vill stå i köket hela dagen 8 Recept Foto: Ulf Svensson Midsommarmatjes med pepparrot Ingredienser 4 personer 1 st matjessill, ask, hela filéer

Läs mer

FLOTTNINGSMINNEN Av Gösta Lindmark, Bodträskfors

FLOTTNINGSMINNEN Av Gösta Lindmark, Bodträskfors FLOTTNINGSMINNEN Av Gösta Lindmark, Bodträskfors 1 Bilden från Bert Olls: Flottaren Första året I början av 40-talet var många av de arbetsdugliga inkallade, vilket gjorde att vi, som egentligen var i

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 Öppna förskolan Familjecentralen Noltorps enhet ALINGSÅS Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se 1. Förutsättningar Beskrivning

Läs mer

Thomas i Elvsted Kap 3.

Thomas i Elvsted Kap 3. Kap 3 Nu börjar träningen Imre, inte Ymre När kommer din pappa, frågar jag Lappen, vi kanske ska dela upp innan. Han är redan hemma, han jobbar på Metallen med datorer, säger Lappen, så vi ska nog strax

Läs mer

Föräldraträffar Viktigt för våra barn och ungdomar

Föräldraträffar Viktigt för våra barn och ungdomar Ungt Fokus Föräldraträffar Viktigt för våra barn och ungdomar Ungt Fokus Föräldraträffar på skola/förskola är ett bra forum för att stärka föräldrarna i sin föräldraroll Föräldrarna är viktigast för barnen/ungdomarna,

Läs mer

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa?

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa? Baksidan Moa och Alex hör konstiga ljud på vinden. Ska dom våga kolla? Den elaka klasskamraten ställer till det för dom hela tiden. Moa går och kollar och sen. Hur ska det gå? Om du vill veta så får du

Läs mer

EN SMAKSAK. Det About här these inlägget ads (http://en.wordpress.com/about these ads/) görs i samarbete med Ålandsmejeriet. (http://www.aca.

EN SMAKSAK. Det About här these inlägget ads (http://en.wordpress.com/about these ads/) görs i samarbete med Ålandsmejeriet. (http://www.aca. 1 von 7 24.05.2013 17:45 EN SMAKSAK AJ Det About här these inlägget ads (http://en.wordpress.com/about these ads/) görs i samarbete med Ålandsmejeriet. (http://www.aca.ax/) Scones är det perfekta brödet

Läs mer

Kundpanelrapport. Midsommar och maten

Kundpanelrapport. Midsommar och maten Kundpanelrapport Midsommar och maten Genomförd 11-16 juni Rapport 21 juni 2010 Bakgrund ICAs Kundpanel och den aktuella undersökningen Under hösten 2009 rekryterades sammanlagt 3 379 ICA-kunder till det

Läs mer

Servicemätning via telefon och e-post

Servicemätning via telefon och e-post RAPPORT Servicemätning via telefon och e-post UDDEVALLA Januari 2014 BOX 55650 102 14 STOCKHOLM TEL 08 783 82 90 E-MAIL info@jsm-telefront.se BESÖKSADRESS: NÄRINGSLIVETS HUS, STORGATAN 19 www.jsm-telefront.se

Läs mer

Följande gäller för utflykterna:

Följande gäller för utflykterna: Sommarplaneringen 2005 Nu är vi äntligen klara med planeringen för sommaren. Vi har planerat in en hel del utflykter och aktiviteter. Vi har försökt att hitta en variation i det vi gör, en del av utflykterna

Läs mer

LojoNytt april 2012 Små och Stora Nyheter från Rudboda brf

LojoNytt april 2012 Små och Stora Nyheter från Rudboda brf Lojo LojoNytt april 2012 Små och Stora Nyheter från Rudboda brf Summeringens tid är inne! Bokslutet har kommit och vi tittar som bäst på utfallet från föregående år, stämman närmar sig med stormsteg! Det

Läs mer

Trädgård på naturens villkor

Trädgård på naturens villkor Trädgård på naturens villkor Biolog Miljövän Trädgårdsmästare Ekoodlare Trädkramare Pensionär Det ska gå runt i naturen Lineärt tänkande skapar stora problem och är ohållbart. Det ska gå runt i naturen!

Läs mer

barnhemmet i muang mai torsdag 16 juni 2011 - söndag 24 juli 2011

barnhemmet i muang mai torsdag 16 juni 2011 - söndag 24 juli 2011 barnhemmet i muang mai torsdag 16 juni 2011 - söndag 24 juli 2011 Fem veckor sedan sist, fem veckor fyllda med massor av roliga saker som vi vill dela med oss både som har hänt här och i Sverige och hela

Läs mer

Prisma. Besöksadress: Tryckerigatan 4, Box 2052, 103 12 Stockholm www.prismabok.se Prisma ingår i Norstedts Förlagsgrupp AB, grundad 1823

Prisma. Besöksadress: Tryckerigatan 4, Box 2052, 103 12 Stockholm www.prismabok.se Prisma ingår i Norstedts Förlagsgrupp AB, grundad 1823 Prisma. Besöksadress: Tryckerigatan 4, Box 2052, 103 12 Stockholm www.prismabok.se Prisma ingår i Norstedts Förlagsgrupp AB, grundad 1823 2008 Linn Larsson och Prisma, Stockholm. Formgivning och styling:

Läs mer

Tänkvärt kring kalorier! 100g chips = en hel måltid! 1 liter läsk = en hel måltid! 90g choklad = en hel måltid!

Tänkvärt kring kalorier! 100g chips = en hel måltid! 1 liter läsk = en hel måltid! 90g choklad = en hel måltid! Att äta och röra sig är ett grundläggande behov hos människan. Det behövs för att vi ska förebygga sjukdom och hålla oss friska. Mat och rörelse är också en källa till glädje, njutning och social samvaro

Läs mer

Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två!

Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två! Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två! Vilda bär för barn Den nordliga naturen är en riktig skattkista: vilda bär som växer i skogar, på myrar och i fjällen innehåller rikligt med

Läs mer

Vad är bra mat, egentligen? När forskningsrönen utvecklas till konkreta verktyg för hela familjen.

Vad är bra mat, egentligen? När forskningsrönen utvecklas till konkreta verktyg för hela familjen. Vad är bra mat, egentligen? När forskningsrönen utvecklas till konkreta verktyg för hela familjen. Inspirationsdag om barn och fetma 17 september 2014 Anna Ek, dietist, doktorand Mahnoush Etminan Malek,

Läs mer

Stekt korv med majsoch tomatsallad. vecka 23

Stekt korv med majsoch tomatsallad. vecka 23 Stekt korv med majsoch tomatsallad vecka 23 familj Stekt korv med majsoch tomatsallad cirka 40 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2235 kj/ 535 kcal. Protein 21,4 g. Fett 20,5 g. Kolhydrater 62,2 g.

Läs mer

jul Höj stämningen med söta saker och bakade klappar...

jul Höj stämningen med söta saker och bakade klappar... jul Höj stämningen med söta saker och bakade klappar... lill s godbitar ca 30 stycken 1/2 dl vispgrädde 100 g choklad i bitar 1 tsk Dansukker Vaniljsocker 1 msk Dansukker Råsocker Flor 50 g rumsvarmt osaltat

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 25. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 25. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 25. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 25. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 25 Recept Potatis/ris/pasta förp bönpasta Grönsaker rödlök vitlök gul lök chilipeppar bit ingefära citron kruka basilika 500 gram morötter 500 gram palsternacka 2 paprikor ask salladsmix zucchini,,,2,2

Läs mer

3 DAGAR VECKA 48 VECKANS MENY

3 DAGAR VECKA 48 VECKANS MENY 3 DAGAR VECKA 48 Hej! Vi är inne på 3:e veckan med vår folkkära gästkock Plura Jonsson. I över 40 år har han varit sångare och låtskrivare i gruppen Eldkvarn. Men det är först på senare år Plura Jonsson

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig!

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig! 1 Tunadalskyrkan 13 08 11 Det är roten som bär Dig! Visst är det spännande att göra AHA-upplevelser ibland, för de kan ge både kraft och inspiration. Häromdagen gjorde jag en sådan upplevelse när jag upptäckte

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Föräldrajuryn om Halloween

Föräldrajuryn om Halloween Föräldrajuryn om Halloween November 2007 Konsumentföreningen Stockholm Sammanfattning Konsumentföreningen Stockholm (KfS) har genomfört en undersökning i KfS Föräldrajury om Halloween. 715 föräldrar deltog

Läs mer

Hemma hos Philip. En festmåltid till Mamma och Pappa

Hemma hos Philip. En festmåltid till Mamma och Pappa Hemma hos Philip En festmåltid till Mamma och Pappa Hemma hos Philip Jag har fått i uppdrag att skapa en festmåltid för Mamma och Pappa. Den här boken visar mina bilder och recept. Min festmåltid Jag ville

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

3 dagar. Recept. Ingredienser v 1. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 1. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Recept. Ingredienser v 1. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 1. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Kött/fisk Ca 600 gram spättafilé 500 gram nötfärs Ca 400 gram frysta räkor Recept Potatis/ris/pasta pkt pasta 900 gram potatis Hej! Välkomna till 06 med Tastelines Matkasse. Hoppas

Läs mer