Rapport Utredning befintliga bärande konstruktioner Påbyggnad av centrumfastighet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport Utredning befintliga bärande konstruktioner Påbyggnad av centrumfastighet"

Transkript

1 Rapport Utredning befintliga bärande konstruktioner Påbyggnad av centrumfastighet Beställare (kund): Fittja Centrumfastigheter AB Uppdragsnamn: Utredning Fittja centrum, etapp 1 Uppdragsnummer: ESKILSTUNA, STRUCTOR ESKILSTUNA AB Rikard Kamgren Uppdragsledande konstruktör Ingenjör Rasmus Eriksson Widfors Konstruktör Civilingenjör Fredrik Lavén Kvalitetsgranskare Civilingenjör, SVR, CSK 015 Rev nr Datum Omfattning Granskad av Godkänd av Upprättad Fastställd FL RK Antal sidor: 12 Antal bilagor: 3

2 Sida 2 (13) Innehållsförteckning 1. Uppdragsbeskrivning AVGRÄNSNINGAR Befintlig stomme & grund BÄRFÖRMÅGA OCH KAPACITET Geoteknisk bärförmåga Grundsulor Pelare Totalstabilitet Påbyggnad STOMFÖRSLAG STOMFÖRSLAG STOMFÖRSLAG TOTALSTABILITET Kommande etapper FITTJA TOWER TAKTERRASS Rekommendationer Bilagor/Hänvisningar Gällande datum Bilaga 1 Fittja Centrum etappindelning Oss tillhanda Bilaga 2 Ritning K Bilaga 3 Idéskiss etapp 1 av Enter Arkitektur

3 Sida 3 (13) 1. Uppdragsbeskrivning På uppdrag av Fittja Centrumfastigheter AB, Martin Sundquist, har Structor Eskilstuna AB utfört utredning av konstruktiva konsekvenser på befintliga bärande konstruktioner för om- och påbyggnad av centrumfastighet i Kv. Forbonden 4 Botkyrka. Befintlig fastighet med fyra våningar lokaler plus källare byggs om- och på till äldreboende med ytterligare tre våningar. Projektet är del av en större omoch nybyggnad av Fittja centrum där aktuell del är benämnd etapp 1, se Bilaga 1. Ett konstruktivt beaktande har i utredningen tagits till senare byggetapper i den mån de påverkar den planerade påbyggnationen av centrumfastigheten. Ursprungliga konstruktionsritningar daterade 1971 från Kadesjös Ingenjörsbyrå AB och Strängbetong AB har legat till grund för utredning av status och kapacitet i befintlig stomme och grundläggning. Underlag för planerad påbyggnation har tillhandahållits av Enter Arkitektur AB i form av idéskisser, daterade Åtgärdsförslag baserade på bedömningar som utförts med hjälp av konstruktionsberäkningar finns presenterade i rapporten. Rapporten med tillhörande bilagor kan användas för fortsatt utredning i detaljplanearbete, bygglovsansökan samt ligga till grund för fortsatt projektering av program-/systemhandling. 1.1 Avgränsningar Utredningen syftar till att analysera möjlighet till påbyggnad med ny stomme och dess konstruktiva konsekvenser för befintlig grund- och överbyggnad. Konsekvenserna av påbyggnaden presenteras mer generellt i denna utredning och måste utredas ytterligare i ett framtida projekteringsskede. I utredningen är ingen hänsyn tagen till närliggande tunnelbanesystem. Särskild utredning kan behövas för att säkerställa dess påverkan på fastigheten, se även 4. Kommande etapper.

4 Sida 4 (13) 2. Befintlig stomme & grund Kv. Forbonden 4 i Botkyrka kommun byggdes år Byggnaden består förenklat uttryckt av två sammansatta huskroppar. Den östra huskroppen (affärsverksamhet), som angränsar mot en parkering och ett torg, består av en källarvåning samt ett våning i marknivå. Den västra delen (galleria och kontor) består av en källarvåning samt fyra stycken ovanpåliggande våningar, vilken tillika är den del där påbyggnaden är tänkt att ske. Figur 1. Orienteringsfigur för Kv. Forbonden 4, visar befintlig byggnad. Över markplan är stommen prefabricerad, bestående av ett bjälklag med TTkassetter som bärs av betongpelare c/c 8,4 m. Dessa betongpelare bär övre bjälklag med hjälp av förspända betongbalkar. De tre översta bjälklagen består av håldäck som bärs av betongpelare c/c 3,6 m respektive 4,8 m. Bjälklag under marknivå bärs av platsgjutna väggar och pelare, se Figur 2. Grunden är uppbyggd av grundsulor och grundbalkar som i sin tur är grundlagda på berg alternativt fast lagrad morän. Figur 2. Principskiss visar elevation av befintlig pelarstomme (överbyggnad).

5 Sida 5 (13) 2.1 Bärförmåga och kapacitet För att skapa sig en bild över vilka marginaler som finns bärighetsmässigt har samtliga beräkningar utförts på stomme och grundläggning som den är uppförd i dagsläget. Beräkningsresultaten har stickprovsmässigt kontrollerats mot norm gällande vid nybyggnation Den jämförande kontrollen fungerar även som kvalitetssäkring, då normkraven gällande 1971 med största sannolikhet är uppfyllda. Äldre normverk såsom SBN har fungerat som vägledande dokument när äldre materialstandarder och laster har angetts på befintlig ritning. Dåtidens betong- och armeringskvaliteter har således ersatts med material av likvärdig hållfasthet i de utförda beräkningarna. Säkerhetsmarginaler i dagens normer är generellt högre i jämförelse med dåtidens (1971) normer vilket skapar ett ogynnsamt utgångsläge vid den här typen av ombyggnation. Av 1 kap. 4 plan- och bygglagen framgår att ändring av en byggnad är en eller flera åtgärder som ändrar en byggnads konstruktion, funktion, användningssätt, utseende eller kulturhistoriska värde. Enligt lagkrav skall med andra ord gällande norm användas vid denna typ av ändring, som vid tillfället för utredningen är EKS 9, Boverkets föreskrifter och allmänna råd, BFS2013:10 (EUROKOD). Förenklat uttryckt har fyra olika beräkningskontroller utförts vilka innefattar de delar som blir berörda av en påbyggnation. Nedan beskrivs utnyttjandegrader och bärförmåga för de fyra olika huvudområden som kontrollerats Geoteknisk bärförmåga Geoteknisk undersökning saknas. På konstruktionsritning K0 (se Bilaga 2) står följande: Plintar (sulor och grundbalkar) skall nedföras till fast botten av berg eller morän. Dessvärre framgår det inte specifikt vilka grundsulor och grundbalkar som står på berg respektive fast lagrad morän. För att vara på den säkra sidan antas därför samtliga grundsulor och grundbalkar vara grundlagda på fast lagrad morän. Ytterligare en osäkerhetsfaktor är sulornas grundläggningsdjup, vilken är avgörande för den slutliga dimensionerande bärförmågan. I utförda beräkningar gjordes ett antagande till grundläggningsdjupet 1,0 m, se nedan. I Tillämpningsdokument EN kapitel 6 Plattgrundläggning står följande: För fast lagrad bottenmorän kan den dimensionerande bärförmågan sättas till högst 0,6 MPa. Vid ett minsta grundläggningsdjup av 1,0 m.

6 Sida 6 (13) Ett representativt urval av kontrollpunkter valdes med hänsyn till framtida lasteffekter från påbyggnaden. Flera av de kontrollerade grundläggningspunkterna visade sig ha ett dimensionerande grundtryck där hela bärförmågekapaciteten är utnyttjad. Man bör även ha i åtanke att den dimensionerande bärförmågan är vald till högsta rekommenderade värde för bärförmågan. Se 5. Rekommendationer, för verifiering av geoteknisk bärförmåga. Beräkningar visar att den antagna geotekniska bärförmågan ej har någon marginal kvar för ökad belastning. För befintlig byggnad förutsätts dock i detta skede att de högst belastade kontrollpunkterna ligger på berg eller med morän med tillräckligt hög bärförmåga för att klara laster enligt dagens normkrav. Slutsats: Innan eventuella förstärkningsåtgärder, på grund av ökad belastning, och nya grundläggningsmetoder utreds för ökad geotekniska bärförmåga, bör en geoteknisk undersökning utföras. Det är då möjligt att fastställa undergrundens verkliga bärförmåga Grundsulor Norra halvan av huset är grundlagd på runda sulor med höga plintskaft medan södra halvan är grundlagd på kvadratiska sulor kombinerat med grundbalkar. Då grundsulorna i norra delen bär både pelarstomme och betongväggar är de generellt högre belastade än den södra delen där grundbalkar avlastar samtliga betongväggar. Sulornas diameter varierar mellan 1,2 till 2,6 m. Endast de sulor som påverkas av en framtida påbyggnation ingick i beräkningskontrollen. Den geotekniska bärförmågan har stor inverkan vid utformning och dimensionering av sulorna. På grund av tidigare nämnd osäkerhet av den geotekniska bärförmågan (se Geoteknisk bärförmåga) antogs bärförmågan till högst 0,6 MPa. Slutsats: Sulorna uppfyller bärighetskraven med viss marginal kvar för ökad belastning, dock behöver armeringsutformning/förankringslängder osv. studeras i detalj för att kunna utesluta eventuella förstärkningsbehov.

7 Sida 7 (13) Pelare I vardera plan kontrollerades de högst belastade pelarna. Beräkningskontrollen visade att pelarnas utnyttjandegrad generellt är lägre än tidigare kontrollerade bärande element (markens bärförmåga och grundsulor). (påbyggnad), med undantag för primärpelarna c/c 8,4 m i plan 0. Dessa pelare bär de avväxlade betongpelarna i de övre planen, se Figur. 2, och har en hög utnyttjandegrad på grund av excentricitet från ovanstående pelare. Slutsats: Pelare i plan 0 behöver förstärkas för att kunna hantera tillkommande belastning från påbyggnaden Totalstabilitet Huset stabiliseras huvudsakligen av tre stycken separata trapphus som alla sträcker sig från källarvåning upp till tak. Stommen är till största del prefabricerad, bortsett från trapphusen som är platsgjutna. Ur stabilitetssynpunkt är det positivt, då platsgjuten betong generellt sett har högre kapacitet för den här typen av belastning med hänsyn till avsaknad av fogar med mera. Bjälklaget stabiliseras genom skivverkan med upplag på de stabiliserande enheterna (trapphusen). De stabiliserande enheterna betraktas som inspända över källarplan och de studerade lasteffekterna från stabilitetskontroll visar inga dragkrafter i grundläggningen för befintligt utförande. Slutsats: Byggnaden anses som stabil och väldimensionerad med hänsyn till den befintliga utformningen. För byggnadens totalstabilitet efter påbyggnad, se kap. 3.4.

8 Sida 8 (13) 3. Påbyggnad Påbyggnaden avser tre nya våningar innehållande äldreboende, se Figur 3 och bilaga 3. Figur 3. Orienteringsfigur för Kv. Forbonden 4, visar placering av påbyggnad. Det finns olika metoder för att lösa ny påbyggd stomme. För att göra minsta möjliga påverkan på verksamhet i befintlig byggnad är strävan att följa sistnämnda alternativ i Figur 4. Andra alternativ bör dock övervägas när förstärkningsåtgärderna blir orimliga både ur ett utförandemässigt och ekonomiskt perspektiv. Nedan beskrivna stomförslag är alla baserade på en kombination av det andra och tredje alternativet i Figur 4. Figur 4. Tre stycken konstruktiva principlösningar för påbyggnation av befintlig stomme och grundläggning.

9 Sida 9 (13) 3.1 Stomförslag 1 Utgångspunkten vid den här typen av påbyggnation är att skapa en så lätt stomme som möjligt för att göra minsta möjliga påverkan på befintlig konstruktion. För att kunna föra ner lasterna på ett enkelt och bra sätt är det en förutsättning att det nya stomsystemets upplag stämmer överens med underliggande stomsystem. Stora spännvidder i båda riktningarna mellan lastnedförande pelare i befintlig konstruktion begränsar dock valmöjligheterna mellan olika stomsystem med hänsyn till bärförmåga, egenfrekvenser, ljudkrav med mera. Med de förutsättningar som råder utförs det nya stomsystemet lämpligen med prefabricerade håldäcksbjälklag som bärs upp av pelare och balkar i förtillverkat stål. Figur 5. Principskiss visar påbyggnad ovan befintlig pelarstomme (överbyggnad). Enligt föreslaget påbyggnadsalternativ förs lasterna från påbyggnaden rakt ner i grunden utan att påverka de förspända balkarna ovan plan 0. Lastnedförande punkter för påbyggnaden är alltså halverat i jämförelse med de tre underliggande befintliga bjälklagen, se Figur 5. Se kap 3.4 Totalstabilitet för föreslagen stabilisering av ny påbyggnad.

10 Sida 10 (13) 3.2 Stomförslag 2 Antalet pelare i påbyggnaden skulle alternativt kunna fördubblas med i övrigt samma uppbyggnadsprincip som stomförslag 1. Med ökat antal pelare ställs inte samma bärighetsmässiga krav på ny bärande stålbalkar, vilket i sin tur förenklar hela systemet och medför en mer ekonomiskt fördelaktig stomme. Figur 6. Principskiss visar alternativ stomme för påbyggnad (överbyggnad) Stomförslaget innebär att laster förs ner i samtliga av de befintliga pelarna. Procentuell lastökning för vardera befintlig pelare blir därför mindre (jämförelse mellan samma befintliga pelare som föregående stomförslag). Förstärkningsåtgärderna av de befintliga pelarna blir därmed mindre, dock sannolikt fortfarande nödvändiga. Nackdelen i jämförelse med föregående stomförslag är de omfattande förstärkningarna av balkarna ovan markplan, se Figur 6. Särskild utredning krävs för påverkan av verksamhetens på grund av de omfattande förstärkningarna av balkarna ovan plan 0. Se kap 3.4 Totalstabilitet för föreslagen stabilisering av ny påbyggnad.

11 Sida 11 (13) 3.3 Stomförslag 3 Ett tredje stomalternativ för att minska egenvikterna och på så sätt minska belastningen på befintlig stomme är: Balkraster av stål (balkar i båda riktningarna) ovan befintligt tak (plan 4). På detta placeras exempelvis prefabricerade moduler av trä. På grund av stålbalkarnas höjd och tjockare bjälklag blir den totala höjden av påbyggnaden något högre än stomförslag ett och två. Förstärkning av pelare i plan 0 behövs dock sannolikt även i detta alternativ. Se kap 3.4 Totalstabilitet för föreslagen stabilisering av ny påbyggnad. 3.4 Totalstabilitet Den totala stabiliteten efter påbyggnad bedöms uppfyllas genom att de nya trapphusen utförs så pass styva att de kan samverka med befintliga stabiliserande enheter, se kap Nya trapphus föreslås utföras av platsgjuten betong med dragstagsförankring genom stomme och ned till friskt berg. Översiktligt förslag på placering av nya trapphus enligt Figur Kommande etapper Utredning av senare byggetapper (etapp 2-5 enligt Bilaga 1) ingår inte aktuell utredning. Kommande etapper beaktas dock i den mån de konstruktivt påverkar påbyggnationen av centrumfastigheten.

12 Sida 12 (13) Figur 7. Orienteringsfigur för Kv. Forbonden 4, visar placering av kommande etapper, Fittja Tower etapp 5 och Terrass (antas ingå i etapp 3-4). 4.1 Fittja Tower Fittja Tower är ett 18 våningar högt kilformat punkthus/torn innehållande kontor, studentrum och hotell, se förslagsskiss Bilaga 3. Tornet är tänkt placeras intill den södra fasaden (kortsida) av centrumfastigheten. Vi har i detta skede endast översiktligt utrett tornets påverkan på befintlig stomme, någon stomteknisk utredning av själva tornet är ej utförd. Befintlig byggnad måste delvis rivas för ny stomme och ny grundläggning av tornet. Vid fortsatt utredning eller projekteringsskede, är det viktigt att tornets stomme utförs och placeras så att ny grundläggning möjliggörs och att rivning av befintlig stomme utförs så att avstånd mellan påbyggnadens stomme och tornets stomme erhålls, se Figur 7. Tunnelbanans eventuella påverkan på tornet och vice versa bedöms inte vara något problem då tunnelbanan ligger utomhus och på andra sidan vägen. Samverkan bör dock ske framöver med de aktörer som kan beröras. 4.2 Takterrass På den lägre delen av centrumfastigheten, där det idag bedrivs affärsverksamhet, och mellan etapp 1 och 3 (se Bilaga 1) är en terrass ovan befintligt tak planerad. Byggnaden består idag av enplans prefabricerad stomme med pelare och primärbalkar av betong samt sekundbalkar av stålfackverk, under det en källare av platsgjuten betong. Vi har i detta skede inte utrett affärslokalens stomme i någon större utsträckning. En ny terrass innebär dock sannolikt en femfaldig lastökning och befintlig stomme och grund antas därför behöva förstärkas eller rivas i sin helhet.

13 Sida 13 (13) 5. Rekommendationer Slutsatsen är att en påbyggnad i tre våningar till äldreboende är möjlig. Påbyggnaden utförs enligt stomförslag och förstärkningar som anges i rapporten samt i princip enligt skissförslag från Enter Arkitekter. Den geotekniska bärförmågan är dock avgörande för den totala omfattningen av förstärkningsåtgärderna. Innan eventuella förstärkningsåtgärder och nya grundläggningsmetoder utreds, bör därför geoteknisk undersökning utföras. Detta för att fastställa undergrundens verkliga bärförmåga. Fortsättningsvis bör bland annat följande beaktas: - Geoteknisk utredning för att fastställa geoteknisk bärförmåga. - Statusutredning befintlig stomme, för att avgöra om byggnaden har betongskador som utgör potentiella risker för befintliga och framtida bärighets- eller beständighetsproblem. - Fortsatt utredning av föreslagna stomförslag. - Utrymmesbehov i befintliga lokaler med hänsyn till eventuella förstärkningar kan komma inkräkta på planlösningar och fasadutformning. - Stompåverkande brandfrågor. - Utredning stomme Fittja Tower. - Utredning stomme befintlig affärslokal.

Kasper Salin-vinnare skapad

Kasper Salin-vinnare skapad Peter Fajers, Civilingenjör, handläggande stålkonstruktör Väven Kasper Salin-vinnare skapad FEM-DESIGN Umeås nya landmärke har skapats i samarbete mellan två av Skandinaviens ledande arkitektkontor, norska

Läs mer

KONSTRUKTIONSBESKRIVNING

KONSTRUKTIONSBESKRIVNING 60-2-2 KONSTRUKTIONSBESKRIVNING Projekt, nr och namn 3146-1, Fastigheten Trollhättan 30, Upprättad av Upprättad 2015-02-24 Reviderad Björn Fredriksson 2016-01-22 Sida 1(5) PM angående tänkt konstruktion

Läs mer

Gummifabriken Kv Knekten 16, Värnamo Om-och tillbyggnad

Gummifabriken Kv Knekten 16, Värnamo Om-och tillbyggnad Om-och tillbyggnad för Värnamo Kommunala Industrifastigheter AB 331 83 Värnamo Om-och tillbyggnad 1 (12) Innehållsförteckning 1. Översiktlig beskrivning av befintlig byggnad 1.1 Grundläggning 1.2 Stomme

Läs mer

TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet

TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet Curt Ahnström Emeli Ljunghusen Tellusborgsvägen 73-78 Holding AB 2014-09-30 TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet Detta utlåtande redovisar den övergripande

Läs mer

Den andra delen innehåller allmänna anvisningar som bl.a. kan användas vid planering av stommens montage och vid upprättande av bygghandlingar.

Den andra delen innehåller allmänna anvisningar som bl.a. kan användas vid planering av stommens montage och vid upprättande av bygghandlingar. SWT-ANVISNINGAR V2.2 INLEDNING SWT-systemet består av både stålpelare och stålbalkar för fasader och byggnaders inre och dess system är avsett för att bära vertikala laster. Systemets komponenter kan delas

Läs mer

Innehållsförteckning /rap01nmg/130909

Innehållsförteckning /rap01nmg/130909 2 Innehållsförteckning 1 ALLMÄNT... 3 1.1 Uppdrag... 3 1.2 Begränsningar... 4 1.3 Befintlig konstruktion... 4 1.4 Antagna förutsättningar... 4 2 RESULTAT... 6 2.1 Undersökta punkter... 6 2.2 Stabilitet...

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1 (5) UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2005 04 08 TILLHÖR REV. 2005 09 15 TILLHÖR REV. 2005 11 28 PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANBESKRIVNING 1 (5) UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2005 04 08 TILLHÖR REV. 2005 09 15 TILLHÖR REV. 2005 11 28 PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG STADSARKITEKTKONTORET planavdelningen 1 (5) UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2005 04 08 TILLHÖR REV. 2005 09 15 TILLHÖR REV. 2005 11 28 Detaljplan för fastigheten Pelikanen 8 i Norrtälje stad. Dnr 04-10234.214 PLANBESKRIVNING

Läs mer

Kanaludden Härnösand Geoteknisk undersökning

Kanaludden Härnösand Geoteknisk undersökning PM Geoteknik och Miljö Projektledare Sören Westberg AB Kanaludden Härnösand Geoteknisk undersökning Sundsvall 2016-03-02 Kanaludden Härnösand Geoteknisk undersökning Datum 2016-03-02 Uppdragsnummer 1320018771

Läs mer

PD Startboxen, Solna. Granskningshandling 2014-11-14 Rev. 141210. Översiktlig geoteknisk undersökning. Uppdragsnummer: 7178418-5000

PD Startboxen, Solna. Granskningshandling 2014-11-14 Rev. 141210. Översiktlig geoteknisk undersökning. Uppdragsnummer: 7178418-5000 PD Startboxen, Solna Granskningshandling 2014-11-14 Rev. 141210 PD Startboxen, Solna Översiktlig geoteknisk undersökning Uppdragsnummer: 7178418-5000 PM Uppgifter om dokumentet: Beställare, Slutkund Objekt

Läs mer

SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET i GÖTEBORG BILD- OCH INTERVENTIONSCENTRUM 2016-05-10

SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET i GÖTEBORG BILD- OCH INTERVENTIONSCENTRUM 2016-05-10 SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET i GÖTEBORG BILD- OCH INTERVENTIONSCENTRUM 2016-05-10 AKUTVÅRDS- HUSET HUVUDENTRÉN LÅGHUSET - MOTTAGNINGAR HÖGHUSET- VÅRDAVD, ADM., FOUU LAB OCH OP-2 /THORAX Byggandet

Läs mer

Stomutredning för påbyggnad

Stomutredning för påbyggnad Stomutredning för påbyggnad Lunden 4:10, 4:12, 4:13 Danska vägen/ingeborgsgatan, Göteborg 2017-03-22 Stomutredning för påbyggnad Lunden 4:10, 4:12, 4:13 2017-03-22 Beställare: Jan Håkansson Byggplanering

Läs mer

STENHÖGA 1 PARKERINGSHUS

STENHÖGA 1 PARKERINGSHUS PM GEOTEKNIK STENHÖGA 1 PARKERINGSHUS 2013-10-21 Uppdrag: 246422, Processledning kv Stenhöga, Ny detaljplan Titel på rapport: PM Geoteknik Status: Projekteringsunderlag Datum: 2013-10-21 Medverkande Beställare:

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR DEL AV VÄNNÄS 34:4 (CENTRALA VÄNNÄSBY)

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR DEL AV VÄNNÄS 34:4 (CENTRALA VÄNNÄSBY) Dnr: POM 2015-803 (214) ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR DEL AV VÄNNÄS 34:4 (CENTRALA VÄNNÄSBY) Vännäs kommun Västerbottens län PLANBESKRIVNING Ändringen ska läsas tillsammans med gällande Detaljplan för del

Läs mer

PM Planeringsunderlag Geoteknik. Detaljplan för Kv Eol 2, Uddevalla 2014-08-13. Upprättad av: Charlotte Andersson Granskad av: Ulrika Isacsson

PM Planeringsunderlag Geoteknik. Detaljplan för Kv Eol 2, Uddevalla 2014-08-13. Upprättad av: Charlotte Andersson Granskad av: Ulrika Isacsson Geoteknik Detaljplan för Kv Eol 2, Uddevalla 2014-08-13 Upprättad av: Charlotte Andersson Granskad av: Ulrika Isacsson Geoteknik Detaljplan för Kv Eol 2, Uddevalla Kund Länsförsäkringar i Göteborg och

Läs mer

CAETRA10 Balkpelare trä

CAETRA10 Balkpelare trä Balkpelare trä Användarmanual Eurocode Software AB 1 Innehåll BALKPELARE TRÄ 3 1 INLEDNING 3 1.1 ANVÄNDNINGSOMRÅDEN 3 2 INSTRUKTIONER 4 2.1 KOMMA IGÅNG MED 4 2.2 INDATA 5 2.2.1 GRUNDDATA 6 2.2.2 MATERIAL

Läs mer

PM GEOTEKNIK 512-158. Billingskolan Nybyggnad Skövde Kommun GEOTEKNISK UNDERSÖKNING

PM GEOTEKNIK 512-158. Billingskolan Nybyggnad Skövde Kommun GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM GEOTEKNIK 512-158 Billingskolan Nybyggnad Skövde Kommun GEOTEKNISK UNDERSÖKNING Innehåll: Utlåtande SGF-blad Ritning G:1-G:3 Radonresultat Provtabell Skövde den 26 januari 2012 BGAB, Bygg-och Geokonsult

Läs mer

Principförslag för möjlig konstruktion vid olyckslast intill tunnelbana, Sirapsvägen.

Principförslag för möjlig konstruktion vid olyckslast intill tunnelbana, Sirapsvägen. Principförslag för möjlig konstruktion vid olyckslast intill tunnelbana, Sirapsvägen. Uppdrag: Sirapsvägen, Hökarängen den 29 januari 2016 Rev: 2016-04-15 Datum: 2016-01-29 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 Uppdragets

Läs mer

CRAMO INSTANT STATISKA BERÄKNINGAR MODULTYP C40 KARLSTAD 110930. Tommy Lindvall

CRAMO INSTANT STATISKA BERÄKNINGAR MODULTYP C40 KARLSTAD 110930. Tommy Lindvall CRAMO INSTANT STATISKA BERÄKNINGAR MODULTYP C40 KARLSTAD 110930 Tommy Lindvall 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA BERÄKNINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 3 GOLV / VÄGG 4 TAK / STÅL 5 STABILITET 6 SAMMANFATTNING 8 Egna kommentarer

Läs mer

BRF PRIORN, HISSINSTALLATION

BRF PRIORN, HISSINSTALLATION RAPPORT BRF PRIORN, HISSINSTALLATION 2012-06-25 Uppdrag: 241403, Brf Priorn Titel på rapport: Brf Priorn, Hissinstallation Status: Förhandskopia Datum: 2012-06-25 Medverkande Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Tobaksmonopolet 3 Tekniskt utlåtande om bevarande av Tengbomhuset

Tobaksmonopolet 3 Tekniskt utlåtande om bevarande av Tengbomhuset Memo Till: Johan Helin, NCC Boende Delges: - - Datum: 2015-02-09 Från: Pär Andréasson, NCC Construction Sverige AB Tobaksmonopolet 3 Tekniskt utlåtande om bevarande av Tengbomhuset Detta utlåtande är ett

Läs mer

KONSTRUKTIONSBESKRIVNING

KONSTRUKTIONSBESKRIVNING 60-- ONSTRUTIONSBESRIVNING Projekt, nr och namn 346-, Fastigheten Trollhättan 30, Upprättad av Upprättad 05-0-4 Reviderad Björn Fredriksson 05-04-4 Sida (5) P angående tänkt konstruktion för bostadsdelen

Läs mer

Sandared, Borås kommun Tåg- och vägtrafikbullerutredning

Sandared, Borås kommun Tåg- och vägtrafikbullerutredning Beställare: Borås Stad 501 80 Borås Beställarens representant: Kristine Bayard Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Johanna Gervide Uppdragsnr: 103 31 58 Filnamn och sökväg: Kvalitetsgranskad

Läs mer

Byggnader som rasar växande problem i Sverige. Dimensionering av byggnadskonstruktioner

Byggnader som rasar växande problem i Sverige. Dimensionering av byggnadskonstruktioner Byggnader som rasar växande problem i Sverige Dimensionering av byggnadskonstruktioner Välkommen! DN-debatt, 6 november 2012 Professor Lennart Elfgren, Luleå Tekniska Universitet Professor Kent Gylltoft,

Läs mer

Kvarteret Tjädern, Kungsbacka kommun Trafikbullerutredning

Kvarteret Tjädern, Kungsbacka kommun Trafikbullerutredning Kvarteret Tjädern, Kungsbacka kommun Beställare: Skogsallén Fastighetsprojektering AB Beställarens representant: Fredrik Carlsson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg

Läs mer

PM GEOTEKNIK PÄR AXELSSON TOMAS NORDLANDER PLANERINGSUNDERLAG BJC GROUP AB GEOTEKNIK KV. GASKLOCKAN 2 SWECO CIVIL AB ÖREBRO INFRA

PM GEOTEKNIK PÄR AXELSSON TOMAS NORDLANDER PLANERINGSUNDERLAG BJC GROUP AB GEOTEKNIK KV. GASKLOCKAN 2 SWECO CIVIL AB ÖREBRO INFRA PLANERINGSUNDERLAG BJC GROUP AB UPPDRAGSNUMMER 2175 480 GEOTEKNISK UNDERSÖKNING ÖREBRO 2016-04-26 SWECO CIVIL AB ÖREBRO INFRA PÄR AXELSSON HANDLÄGGARE TOMAS NORDLANDER GRANSKARE 1 (5) S w e co S we c o

Läs mer

Utrymning med hjälp av räddningstjänstens utrustning

Utrymning med hjälp av räddningstjänstens utrustning 2014-04-15 Dokumentnummer VL2014-09 Berörda regelverk PBL, BBR, LSO, AFS Giltighet Kommuner inom Storstockholms brandförsvar Beslutad 2014-04-15 Giltigt t.o.m. 2015-04-15 Handläggare Lars Strömdahl Kvalitetsgranskning

Läs mer

Inbjudan till byggnation inom Kungsängen etapp 1 (kvarter D), Jönköpings kommun Tn 2015:541

Inbjudan till byggnation inom Kungsängen etapp 1 (kvarter D), Jönköpings kommun Tn 2015:541 Mark och exploatering Malin Ekdahl 036-10 24 45 malin.ekdahl@jonkoping.se 2014-05-13 1 (5) Inbjudan till byggnation inom Kungsängen etapp 1 (kvarter D), Jönköpings kommun Tn 2015:541 Inom Jönköpings kommun

Läs mer

Buller vid Burlövs egna hem

Buller vid Burlövs egna hem Rapport:2013:73 / Version: 1.0 Buller vid Burlövs egna hem Burlövs kommun Dokumentinformation Titel: Buller vid Burlövs egna hem Burlövs kommun Serie nr: 2013:73 Projektnr: 13141 Författare: Lovisa Indebetou

Läs mer

Polishus Tierp Stomentreprenad 06.03.1 RAMBESKRIVNING STOMME FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG

Polishus Tierp Stomentreprenad 06.03.1 RAMBESKRIVNING STOMME FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG Uppdragsnummer: 10188995 06.03.1 RAMBESKRIVNING STOMME WSP / Tel: +4610-722 50 00 Fax: +4610-722 52 14 Org nr: 556057-4880 Styrelsens säte: Stockholm www.wspgroup.se 2 (9) 01 SAMMANSATTA BYGGDELAR 01.S

Läs mer

1. Inledning 1 1.1 Allmänt 1 1.2 Standarden SS-EN 1090-2 2 1.3 Kvalifikationskrav för personal 2 1.4 Krav på noggrannhet för utförandet 3

1. Inledning 1 1.1 Allmänt 1 1.2 Standarden SS-EN 1090-2 2 1.3 Kvalifikationskrav för personal 2 1.4 Krav på noggrannhet för utförandet 3 Innehållsförteckning 1. Inledning 1 1.1 Allmänt 1 1.2 Standarden SS-EN 1090-2 2 1.3 Kvalifikationskrav för personal 2 1.4 Krav på noggrannhet för utförandet 3 2. Termer och definitioner 4 3. SS-EN 1090-1

Läs mer

Bullerutredning Svalöv

Bullerutredning Svalöv DOKUMENT: 150_00190-01 DATUM:, rev. Bullerutredning Svalöv fastighet Södra Svalöv 32:1 Göteborg Stockholm Malmö Stenungsund Lilla Bommen 5 Hälsingegatan 43 Östergatan 18 Gärdesvägen 9B 411 04 Göteborg

Läs mer

GLH FÖRTAGNINGSSYSTEM FÖR BETONGKONSTRUKTIONER

GLH FÖRTAGNINGSSYSTEM FÖR BETONGKONSTRUKTIONER GLH FÖRTAGNINGSSYSTEM FÖR BETONGKONSTRUKTIONER Tillverkning och försäljning: GLH Byggdetaljer AB Stenhuggaregatan 21, 913 35 HOLMSUND Telefon 090-402 48, Telefax 090-14 92 00 PROJEKTERINGSHANDLING INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN BYGG- och ANLÄGGNINGSFÖRVALTNINGEN ANTAGANDEHANDLING Ändring av detaljplanerna 5, 17, 42, 54, 59, 64, 82, 123, 128, 134 och 182 i Arlöv, Burlövs kommun Övrig bevarandevärd bebyggelse i Arlöv,

Läs mer

Bullerutredning Ljungskogen. Malmö 2015-01-13

Bullerutredning Ljungskogen. Malmö 2015-01-13 Malmö 2015-01-13 Datum 2015-01-13 Uppdragsnummer 61661253716 Utgåva/Status Rev 3 Jenny Ekman Johan Jönsson Jens Karlsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsgatan 5 211 11 Malmö

Läs mer

Geoteknisk utredning inför nyetablering av bostäder i Norsborg, Botkyrka kommun.

Geoteknisk utredning inför nyetablering av bostäder i Norsborg, Botkyrka kommun. Grap Geoteknisk utredning inför nyetablering av bostäder i Norsborg, Teknisk PM, Geoteknik Geosigma AB Göteborg 2011-11-04 Åsa Bergh Uppdragsnr SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Lars Nilsson

Läs mer

PM Geoteknik Kv. Flugsvampen 1 Lidköpings Kommun

PM Geoteknik Kv. Flugsvampen 1 Lidköpings Kommun PM Geoteknik Kv. Flugsvampen 1 Lidköpings Kommun Datum: 2015-01-15 Rev. Datum: Uppdragsnummer: 515-794 Upprättad av: Peter Nilsson, Johan Ericsson BG&M Konsult AB, Rådmansgatan 24, 541 45 Skövde Kv. Flugsvampen

Läs mer

RAPPORT 2012:87 VERSION 1.2. Buller vid Slottet. Sunne kommun

RAPPORT 2012:87 VERSION 1.2. Buller vid Slottet. Sunne kommun RAPPORT 2012:87 VERSION 1.2 Buller vid Slottet Sunne kommun Dokumentinformation Titel: Buller vid Slottet Sunne kommun Serie nr: 2012:87 Projektnr: 12132 Författare: Petra Ahlström, Kvalitetsgranskning

Läs mer

Large Valorisation on Sustainability of Steel Structures Fallstudier

Large Valorisation on Sustainability of Steel Structures Fallstudier Large Valorisation on Sustainability of Steel Structures Fallstudier Juni 2014 Agenda 12/11/2014 2 12/11/2014 3 Studiens omfattning Syftet med studien är att jämföra miljöprestandan hos kontorsbyggnader

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Ryk 2:7

Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Ryk 2:7 DNR: 2014/KS0061 GRANSKNINGSHANDLING, UPPRÄTTAD 2015-11-06 Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Ryk 2:7 Ändring av detaljplan för del av Förslag till stadsplan för del av Ryk Nedra 2:9 m.fl.

Läs mer

www.eurocodesoftware.se

www.eurocodesoftware.se www.eurocodesoftware.se caeec209 Pelartopp Program för dimensionering av pelartopp. Användarmanual Rev B Eurocode Software AB caeec209 Pelartopp Sidan 2(12) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Beteckningar...

Läs mer

HÖKERUM BYGG AB Bollmora, Tyresö, Nybyggnad av flerbostadshus

HÖKERUM BYGG AB Bollmora, Tyresö, Nybyggnad av flerbostadshus HÖKERUM BYGG AB Bollmora, Tyresö, Nybyggnad av flerbostadshus Geoteknisk PM Planeringsunderlag Göteborg 2016-02-05 Structor Mark Göteborg AB Projektbenämning: Bollmora, Tyresö Uppdragsansvarig: Johan Bengtsson

Läs mer

2016-04-01. SS-Pålen Dimensioneringstabeller Slagna Stålrörspålar

2016-04-01. SS-Pålen Dimensioneringstabeller Slagna Stålrörspålar 2016-04-01 SS-Pålen Dimensioneringstabeller Slagna Stålrörspålar Dimensioneringstabeller slagna stålrörspålar 2016-05-10 1 (20) SCANDIA STEEL DIMENSIONERINGSTABELLER SLAGNA STÅLRÖRSPÅLAR, SS-PÅLEN RAPPORT

Läs mer

Byggregler en historisk översikt

Byggregler en historisk översikt Datum 2014-09-29 1(10) Byggregler en historisk översikt Här finner du en kort redogörelse för de byggregler som har funnits före Boverkets byggregler, BBR, Boverkets konstruktionsregler, BKR och de europeiska

Läs mer

Kv. Banken och Basaren, Sundbybergs stad

Kv. Banken och Basaren, Sundbybergs stad Rapport nummer: 2011-121 r05 Datum: 2012-05-21 Kv. Banken och Basaren, Sundbybergs stad Trafikbullerutredning L:\2011\2011-121 KO Kv Banken, systemhandling, Fastighets AB Förvaltaren\Levererat (rapporter

Läs mer

ÅRJÄNGS KOMMUN SILBODALSKOLAN HÖGSTADIESKOLA GEOTEKNISK UTREDNING TEKNISK PM GEOTEKNIK. Örebro 2013-04-25. WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro

ÅRJÄNGS KOMMUN SILBODALSKOLAN HÖGSTADIESKOLA GEOTEKNISK UTREDNING TEKNISK PM GEOTEKNIK. Örebro 2013-04-25. WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro ÅRJÄNGS KOMMUN SILBODALSKOLAN HÖGSTADIESKOLA GEOTEKNISK UTREDNING TEKNISK PM GEOTEKNIK Örebro WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro Lars O Johansson tfn; 010/722 50 00 2 ÅRJÄNGS KOMMUN SILBODALSKOLAN

Läs mer

STENHÖGA 1 LEDNINGSOMLÄGGNING

STENHÖGA 1 LEDNINGSOMLÄGGNING PM GEOTEKNIK STENHÖGA 1 LEDNINGSOMLÄGGNING 2013-10-21 Uppdrag: 246422, Processledning kv Stenhöga, Ny detaljplan Titel på rapport: PM Geoteknik Status: Projekteringsunderlag Datum: 2013-10-21 Medverkande

Läs mer

PM GEOTEKNIK. Geoteknik för detaljplan, förskola inom Balltorp 1:124. Mölndals Stad. PM Geoteknik. Sweco Civil AB. Geoteknik, Göteborg

PM GEOTEKNIK. Geoteknik för detaljplan, förskola inom Balltorp 1:124. Mölndals Stad. PM Geoteknik. Sweco Civil AB. Geoteknik, Göteborg Geoteknik för detaljplan, förskola inom Balltorp 1:124. Mölndals Stad. Uppdragsnummer 2305 713 PM Geoteknik Göteborg 2015-04-24 Sweco Civil AB Geoteknik, Göteborg ra04s 2011-02-17 Sweco Rosenlundsgatan

Läs mer

Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl

Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl VAXHOLMS STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Vår beteckning STAD 2013:KS047 Streckad linje avser programområde Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl Inledning Vaxholms stad är en expansiv kommun och efterfrågan

Läs mer

Omholmens reningsverk

Omholmens reningsverk Sotenäs kommun Göteborg 2010-03-25 Datum 2010-03-25 Uppdragsnummer 61461038379 Tomas Trapp Tomas Trapp Jimmy Aradi Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Box 5343, Vädursgatan 6 402 27

Läs mer

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG 2014-11-14

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG 2014-11-14 BESIKTNINGAR BYGGLEDNING KONSTRUKTIONER RAMBESKRIVNING KONSTRUKTION FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG 2014-11-14 ALLHALLEN Rapphönan 7 Örkelljunga kommun Nybyggnad av allhall S:t Clemens gata 45 252 34 Helsingborg

Läs mer

Nya bostäder vid Kvarnkullen, Kungälv. Bullerutredning

Nya bostäder vid Kvarnkullen, Kungälv. Bullerutredning Handläggare Hässel Johan Tel +46 (0)0 505 84 7 Mobil +46 (0) 70 84 74 7 Fax +46 (0) 774 74 74 johan.hassel@afconsult.com RAPPORT (5) Datum 0-04- Kungälvs kommun Linda Andreasson Nämndhuset 44 8 Kungälv

Läs mer

Söderdalen (Frihetsvägen Mälarvägen), Järfälla Trafikbullerutredning

Söderdalen (Frihetsvägen Mälarvägen), Järfälla Trafikbullerutredning Rapport nummer: 2009-017 r01 Datum: 2010-05-21 Reviderad 2011-0-2 Söderdalen (Frihetsvägen Mälarvägen), Järfälla Trafikbullerutredning L:\2009\2009-017 Elverksvägen, Jakobsberg, JM AB\ Rapporter\2009-017

Läs mer

2013-08-09. Sandstugan, Uttran. Objektnr: 114978. Tekniskt PM, Geoteknik

2013-08-09. Sandstugan, Uttran. Objektnr: 114978. Tekniskt PM, Geoteknik Objektnr: 114978 Tekniskt PM, Geoteknik Innehåll 1 Allmänt... 3 1.1 Uppdrag och syfte... 3 1.2 Områdesbeskrivning... 3 2 Utförda undersökningar... 3 3 Bedömning av geotekniska förhållanden... 4 3.1 Topografi...

Läs mer

PROJEKTERINGSUNDERLAG GEOTEKNIK

PROJEKTERINGSUNDERLAG GEOTEKNIK PROJEKTERINGSUNDERLAG GEOTEKNIK JÄRNVÄGSGATAN, MULLSJÖ 2015-10-23 Inledning Föreliggande Projekteringsunderlag behandlar projekteringsförutsättningar avseende geoteknik och grundvatten för rubr. objekt.

Läs mer

BISTEEX 080213-SL ÖVNINGSEXEMPEL I STÅLBYGGNAD FÖR BYGG- INGENJÖRSUTBILDNINGEN VID CTH

BISTEEX 080213-SL ÖVNINGSEXEMPEL I STÅLBYGGNAD FÖR BYGG- INGENJÖRSUTBILDNINGEN VID CTH BISTEEX 080213-SL ÖVNINGSEXEMPEL I STÅLBYGGNAD FÖR BYGG- INGENJÖRSUTBILDNINGEN VID CTH 1) En 9 m lång lina belastas av vikten 15 ton. Linan har diametern 22 mm och är av stål med spänning-töjningsegenskaper

Läs mer

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Munkedals kommun Västra Götalands län Infarten till Fisketorp med

Läs mer

MÖJLIGHETER SOM INSPIRERAR

MÖJLIGHETER SOM INSPIRERAR MÖJLIGHETER SOM INSPIRERAR Bygg dig ett hem med bestående värde! Borta bra men hemma bäst är ett ofta använt, men inte desto mindre sant utryck. Och hemma ska gärna vara ett eget hus, ett boende som man

Läs mer

Statik. Nåväl låt oss nu se vad som är grunderna för att takstolsberäkningen ska bli som vi tänkt.

Statik. Nåväl låt oss nu se vad som är grunderna för att takstolsberäkningen ska bli som vi tänkt. Statik Huvuddelen av alla takstolsberäkningar utförs idag med hjälp av ett beräkningsprogram, just anpassade för takstolsdimensionering. Att ha ett av dessa program i sin dator, innebär inte att användaren

Läs mer

Nikolaj Tolstoy Tekn dr

Nikolaj Tolstoy Tekn dr Nikolaj Tolstoy Tekn dr Takras 2010 delrapport Regeringsuppdrag 1 juni 2010 2009-03-11 Sida 2 2010-11-16 Sida 3 Athletics Hall 2010-11-16 Sida 4 Boverket Analys: Troliga orsaker Formfaktorer för låglutande

Läs mer

RISKANALYS KRANEN 10 MFL, HOTELL DOCKPLATSEN. Underlag till dp-ändring

RISKANALYS KRANEN 10 MFL, HOTELL DOCKPLATSEN. Underlag till dp-ändring KRANEN 10 MFL, HOTELL DOCKPLATSEN RISKANALYS Underlag till dp-ändring Uppdragsgivare: Wihlborgs Fastigheter AB, Syd Uppdragsnummer: 222955 Datum: 2011-01-14 Tyréns AB Region Syd 205 19 Malmö Isbergs gata

Läs mer

PM-GEOTEKNIK. Karlstad. Kv. Plinten 1 Nybyggnation av bostäder KARLSTADS KOMMUN KARLSTAD GEOTEKNIK

PM-GEOTEKNIK. Karlstad. Kv. Plinten 1 Nybyggnation av bostäder KARLSTADS KOMMUN KARLSTAD GEOTEKNIK PM-GEOTEKNIK KARLSTADS KOMMUN Karlstad. Kv. Plinten 1 Nybyggnation av bostäder UPPDRAGSNUMMER 2335890 GEOTEKNISK UNDERSÖKNING MED AVSEEDNDE PÅ GRUNDLÄGGNING - PROJEKTERINGSUNDERLAG 2015-08-10 KARLSTAD

Läs mer

DOM 2015-03-27 Stockholm

DOM 2015-03-27 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060105 DOM 2015-03-27 Stockholm Mål nr P 2854-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-03-03 i mål nr P 6957-13, se bilaga KLAGANDE 1. J M 2. T

Läs mer

Simonsland, Borås Fördjupad väg- och tågtrafikbullerutredning

Simonsland, Borås Fördjupad väg- och tågtrafikbullerutredning Simonsland, Borås Simonsland, Borås Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare KB TRYCKAREN/KANICO AB SÖDRA KYRKOGATAN 31 A 50334 BORÅS Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Anders Axenborg Uppdragsnr:

Läs mer

Ba rande tra konstruktioner, 7,5 hp

Ba rande tra konstruktioner, 7,5 hp Kurs-PM Ba rande tra konstruktioner, 7,5 hp EN KURS INOM EXPERTKOMPETENS FÖR HÅLLBART TRÄBYGGANDE Author: Thomas Bader och Johan Vessby Semester: Hösten 2016 Course code: 4BY100 Introduktion Syftet med

Läs mer

På gården finns ett uthus, av en sort som är mycket typisk för Råå.

På gården finns ett uthus, av en sort som är mycket typisk för Råå. Handläggare Karin Gustavsson Telefon 042-104509 karin.gustavsson@helsingborg.se Datum 15 juni 2005 Stadsbyggnadskontoret Ang ansökan om rivning och nybyggnad inom fastigheten Lysbojen 10, Råå, Dnr 261/05

Läs mer

RAPPORT. Bullerutredning, Kv. Lejonet TIERPS KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 2175468000 2016-03-30 SWECO CIVIL AB ÖREBRO INFRA

RAPPORT. Bullerutredning, Kv. Lejonet TIERPS KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 2175468000 2016-03-30 SWECO CIVIL AB ÖREBRO INFRA TIERPS KOMMUN Bullerutredning, Kv. Lejonet UPPDRAGSNUMMER 2175468000 SWECO CIVIL AB ÖREBRO INFRA ANDREAS PERSSON NICKLAS BERGKVIST Uppdragsledare, Akustiker Granskare, Akustiker repo001.docx 2012-03-2914

Läs mer

Upprättad 2006-08-23, Antagen 2006-11-20 (KF 103/06), Laga kraft 2006-12-21 BURLÖVS KOMMUN BYGG- och ANLÄGGNINGSFÖRVALTNINGEN ANTAGANDEHANDLING Ändring av detaljplanerna 5, 54, 95, 123, 155, 171 och 214

Läs mer

RAPPORT 15001 E 1 (9) Rapport 15001 E Tingstorget, Alby, Botkyrka Trafikbuller- och vibrationsutredning för detaljplan

RAPPORT 15001 E 1 (9) Rapport 15001 E Tingstorget, Alby, Botkyrka Trafikbuller- och vibrationsutredning för detaljplan RAPPORT 15001 E 1 (9) Kund Titania Bygg & VVS AB Ernst Ahlgrens väg 1-3 112 55 Stockholm Datum Uppdragsnummer 15001 Bilagor E01-E06 2016-01-14 Rapport E Tingstorget, Alby, Botkyrka. Trafikbuller- och vibrationsutredning

Läs mer

Datum 2015-02-04. Denna brandskyddsbeskrivning, förhandskopia, upprättas i enlighet med kapitel 5:12 i BBR21.

Datum 2015-02-04. Denna brandskyddsbeskrivning, förhandskopia, upprättas i enlighet med kapitel 5:12 i BBR21. Carl Johan Herbst Brandingenjör LTH/Civilingenjör riskhantering ÅF-Infrastructure AB Brand och Risk Tel: 010-505 38 89 carljohan.herbst@afconsult.com Internkontroll: Tobias Karlsson Brandingenjör LTU Brandskyddsbeskrivning

Läs mer

Kv. Munksundet, Enköping Trafikbullerutredning

Kv. Munksundet, Enköping Trafikbullerutredning Projekt: 542865 Rapport: 542865-B Förhandskopia Datum: 2009-04-15 Antal sidor: 6 Bilagor: 542865/B01 - B02 Kv. Munksundet, Enköping Trafikbullerutredning Uppdragsgivare: Peab Sverige AB Patrik Sjunghamn

Läs mer

Innehåll. Bilaga 3 Sammanvägd ljudnivå vid fasad

Innehåll. Bilaga 3 Sammanvägd ljudnivå vid fasad PM LEKSANDSBOSTÄDER AB Trafikbullerutredning för Snedkanten, Leksands kommun UPPDRAGSNUMMER 1520988 SLUTRAPPORT VERSION 4 Rev Sweco Environment AB Falun Miljö UPPDRAGSLEDARE/HANDLÄGGARE: SARA DAHSLTEN

Läs mer

RAPPORT. Näckenbadet UPPDRAGSNUMMER 2511430000 NACKA KOMMUN 2013-10-18 SWECO STRUCTURES AB JOHAN HAGLUND GRANSKAD AV BENGT LUNDGREN OCH STAFFAN DYRSCH

RAPPORT. Näckenbadet UPPDRAGSNUMMER 2511430000 NACKA KOMMUN 2013-10-18 SWECO STRUCTURES AB JOHAN HAGLUND GRANSKAD AV BENGT LUNDGREN OCH STAFFAN DYRSCH NACKA KOMMUN Näckenbadet UPPDRAGSNUMMER 2511430000 SWECO STRUCTURES AB JOHAN HAGLUND GRANSKAD AV BENGT LUNDGREN OCH STAFFAN DYRSCH repo001.docx 2012-03-2914 Sammanfattning Swecos uppdrag är att utvärdera

Läs mer

PLANBESKRIVNING. RIKSGRÄNSEN 1:11, RIKSGRÄNSEN 1:1, del av. Detaljplan. Kiruna kommun Norrbottens län. Upprättad av Arkitekthuset Monarken AB, Piteå

PLANBESKRIVNING. RIKSGRÄNSEN 1:11, RIKSGRÄNSEN 1:1, del av. Detaljplan. Kiruna kommun Norrbottens län. Upprättad av Arkitekthuset Monarken AB, Piteå 1 PLANBESKRIVNING Detaljplan RIKSGRÄNSEN 1:11, RIKSGRÄNSEN 1:1, del av Kiruna kommun Norrbottens län. Upprättad av Arkitekthuset Monarken AB, Piteå 2 RIKSGRÄNSEN 1:11 RIKSGRÄNSEN 1:1, del av Kiruna kommun

Läs mer

Looström & Gelin. Nattugglan 1 5 Katolska Domkyrkan. Stockholm. Byggnadstekniskt PM

Looström & Gelin. Nattugglan 1 5 Katolska Domkyrkan. Stockholm. Byggnadstekniskt PM KON S T RU K T ION S B Y RÅ S EDAN 1 9 0 Nattugglan 1 5 Katolska Domkyrkan Stockholm Byggnadstekniskt PM Andreas Magnusson Stockholm den 26 februari 2016 Granskad av Lisa Larsson 1 K O N S T R U K T I

Läs mer

Statens Vegvesen, Norge och Trafikverket, Sverige Geoteknikdagar, Oslo 4 5 maj 2011. TKGeo Slänt- och bankstabilitet. Tord Olsson

Statens Vegvesen, Norge och Trafikverket, Sverige Geoteknikdagar, Oslo 4 5 maj 2011. TKGeo Slänt- och bankstabilitet. Tord Olsson Statens Vegvesen, Norge och Trafikverket, Sverige Geoteknikdagar, Oslo 4 5 maj 2011 TKGeo Slänt- och bankstabilitet Tord Olsson TKGeo idag Slänt- och bankstabilitet Dimensionering i brottgränstillstånd

Läs mer

PLANBESTÄMMELSER OCH PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan KVARNHOLMEN Etapp 2 Centrala kvarnområdet, Nacka kommun

PLANBESTÄMMELSER OCH PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan KVARNHOLMEN Etapp 2 Centrala kvarnområdet, Nacka kommun 1 (6) ANTAGANDEHANDLING Dnr MSN 2014/123-214 Enkelt planförfarande Tillägg till PLANBESTÄMMELSER OCH PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan KVARNHOLMEN Etapp 2 Centrala kvarnområdet, Nacka kommun Upprättad

Läs mer

Vilunda 18:1. Trafikbullerutredning. Planerade bostäder uppfyller riktvärden för trafikbuller utomhus.

Vilunda 18:1. Trafikbullerutredning. Planerade bostäder uppfyller riktvärden för trafikbuller utomhus. 15U28486 Trafikbullerutredning Sammanfattning Planerade bostäder uppfyller riktvärden för trafikbuller utomhus. Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80 00. bjerking.se

Läs mer

Sweco Civil AB Org.nr 556507-0868 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Civil AB Org.nr 556507-0868 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET, PARTILLE KOMMUN Detaljplan för ny verksamhet, Jonsereds herrgård Översiktlig geoteknisk utredning inför detaljplan UPPDRAGSNUMMER 2305 725 FÖR DETALJPLAN SWECO CIVIL AB GEOTEKNIK,

Läs mer

Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem

Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem Johan Dellbeck(text) Olle Norling (foto) september 2001 Akademiska sjukhuset i Uppsala Byggnad T1, f.d. sjuksköterske-

Läs mer

709579 RAPPORT A 1 (10)

709579 RAPPORT A 1 (10) 709579 RAPPORT A 1 (10) Handläggare Samuel Tuvenlund Tel +46 (0) 10 505 52 13 Mobil +46 (0)70 184 74 85 Fax +46 10 505 00 10 samuel.tuvenlund@afconsult.com Datum 2015-09-17 AB Gavlegårdarna Beställare:

Läs mer

KV KOKILLEN KOMPLETTERANDE BULLERBERÄKNINGAR

KV KOKILLEN KOMPLETTERANDE BULLERBERÄKNINGAR RAPPORT KV KOKILLEN KOMPLETTERANDE BULLERBERÄKNINGAR KONCEPT 2015-03-25 Uppdrag 261698, Kv Kokillen - bullerutredning Titel på rapport: Kv Kokillen kompletterande bullerberäkningar Status: Datum: 2015-03-25

Läs mer

HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse

HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse Bilagor Fastighetsförteckning oktober 2011 Grundkarta DETALJPLAN - UTSTÄLLNINGSHANDLING för Hällekis

Läs mer

BOSTADSFAKTA ROSTERIET

BOSTADSFAKTA ROSTERIET rg o m r r fö e d ä t bos ns e g a d on st ma l o h k oc re BOSTADSFAKTA ROSTERIET 2. 3. PROJEKTBESKRIVNING Bostadsrättsföreningen Rosteriet ligger i Liljeholmen och består av en byggnad (nedan benämnda

Läs mer

Stålpåledagen 2013. www.ruukki.com Fredrik Sarvell EXTERNAL 31/01/2013

Stålpåledagen 2013. www.ruukki.com Fredrik Sarvell EXTERNAL 31/01/2013 Stålpåledagen 2013 1 Vem är jag? Idrott KTH Pålplintar Ruukki 2 3 Utställare Terramek Works Oy 4 RUUKKI stålrörspålar - Guide för projektering av RR/RD-pålar enligt Eurokod 5 Innehåll Projekteringsunderlag

Läs mer

Kv. Skolmästaren 1 och 2. Trafikbullerutredning. Rapport nummer: 2014-051 r01 rev1 Datum: 2014-05-23. Att: Peter Carlsson Bruksgatan 8b

Kv. Skolmästaren 1 och 2. Trafikbullerutredning. Rapport nummer: 2014-051 r01 rev1 Datum: 2014-05-23. Att: Peter Carlsson Bruksgatan 8b Rapport nummer: 2014-051 r01 rev1 Datum: 2014-05-23 Kv. Skolmästaren 1 och 2 Trafikbullerutredning L:\2014\2014-051 SS Kv Skolmästaren 1 och 2, Structor Miljöteknik AB\Rapporter\2014-051 r01.docx Beställare:

Läs mer

DOKUMENTNUMMER: GEO-PM-001 DATUM:

DOKUMENTNUMMER: GEO-PM-001 DATUM: DOKUMENTNUMMER: GEO-PM-001 DATUM: Utrednings PM/Geoteknik Beställare Håbo kommun GRANSKNINGSHANDLING www.reinertsen.se Reinertsen Sverige AB Hälsingegatan 43 113 31 STOCKHOLM Tel 010-211 50 00 Fax 010-211

Läs mer

2013-02-15 Bilaga SBN 33.2013. Byggprocessen

2013-02-15 Bilaga SBN 33.2013. Byggprocessen 2013-02-15 Bilaga SBN 33.2013 Byggprocessen Illustration: Kiran Maini Gerhardsson/Boverket Förslag till riktlinjer för handläggning och rutiner under byggprocessen, beslutade av samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Tjänsteskrivelse, Rovan 5, Storgatan 62 A-C Uppförande av flerbostadshus

Tjänsteskrivelse, Rovan 5, Storgatan 62 A-C Uppförande av flerbostadshus SOLNA STAD Stadsbyggnadsförvaltningen 2011-03-09 SID 1 (5) SBN/2011:151 TJÄNSTESKRIVELSE Tjänsteskrivelse, Rovan 5, Storgatan 62 A-C Uppförande av flerbostadshus Förslag till beslut i stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

BILAGA 3 GEOTEKNISK UNDERSÖKNING DETALJPLAN FÖR SKUMMESLÖV 24:1 M FL. FAST. SKUMMESLÖVSSTRAND, LAHOLMS KN. Växjö 2009-11-30 SWECO Infrastructure AB

BILAGA 3 GEOTEKNISK UNDERSÖKNING DETALJPLAN FÖR SKUMMESLÖV 24:1 M FL. FAST. SKUMMESLÖVSSTRAND, LAHOLMS KN. Växjö 2009-11-30 SWECO Infrastructure AB BILAGA 3 GEOTEKNISK UNDERSÖKNING DETALJPLAN FÖR SKUMMESLÖV 24:1 M FL. FAST. SKUMMESLÖVSSTRAND, LAHOLMS KN Växjö 2009-11-30 SWECO Infrastructure AB Henrik Malmberg Anders Petersson Uppdragsnummer 2292762

Läs mer

HÄLLBACKEN ETAPP 4. Geoteknisk deklaration Fastighet 1:276. Framställd för: Luleå kommun RAPPORT. Uppdragsnummer: 1524074

HÄLLBACKEN ETAPP 4. Geoteknisk deklaration Fastighet 1:276. Framställd för: Luleå kommun RAPPORT. Uppdragsnummer: 1524074 HÄLLBACKEN ETAPP 4 Geoteknisk deklaration Fastighet 1:276 Framställd för: Luleå kommun RAPPORT Uppdragsnummer: 1524074 Innehållsförteckning 1.0 ALLMÄNT... 1 2.0 UTFÖRDA UNDERSÖKNINGAR... 1 3.0 GEOTEKNISKA

Läs mer

Befintlig byggnad. Förslag på utbyggnad mot norr. Mölndals Sjukhus

Befintlig byggnad. Förslag på utbyggnad mot norr. Mölndals Sjukhus Befintlig byggnad Förslag på utbyggnad mot norr Mölndals Sjukhus Om- och tillbyggnad av Hus Z, försörjningsbyggnad Projekt 30034 FAST 323-2013 Förstudie september 2013 INNEHÅLL 1. SAMMANFATTNING 2. REGIONÖVERGRIPANDE

Läs mer

Exempelritningar för nybyggnad av enbostadshus SEKTION A

Exempelritningar för nybyggnad av enbostadshus SEKTION A Exempelritningar för nybyggnad av enbostadshus SEKTION A BÅSTAD DANDERYD ENKÖPING GNESTA HALMSTAD HANINGE HUDDINGE HÅBO JÄRFÄLLA KARLSHAMN KARLSKRONA KNIVSTA KUNGSBACKA KUNGÄLV KÄVLINGE LINKÖPING LIDINGÖ

Läs mer

PM Geoteknik 160304 Grubbagården 2 Skövde Kommun

PM Geoteknik 160304 Grubbagården 2 Skövde Kommun PM Geoteknik 160304 Grubbagården 2 Skövde Kommun Datum: 2016-03-04 Rev. Datum: Uppdragsnummer: 616-1056 Upprättad av: Granskad av: Peter Nilsson, Emil Svahn Johan Ericsson BG&M Konsult AB, Rådmansgatan

Läs mer

Statens strålskyddsinstituts författningssamling

Statens strålskyddsinstituts författningssamling Statens strålskyddsinstituts författningssamling ISSN 0347-5468 Statens strålskyddsinstituts föreskrifter och allmänna råd om strålskärmning av lokaler för diagnostik eller terapi med joniserande strålning;

Läs mer

Klagomål på buller från E6 från boende i Glumslöv Vägtrafikbullerberäkning

Klagomål på buller från E6 från boende i Glumslöv Vägtrafikbullerberäkning Klagomål på buller från E6 från boende i Glumslöv Beställare: Trafikverket Göteborg Kruthusgatan 17 405 33 GÖTEBORG Beställarens representant: Linda Cehlin Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult

Läs mer

Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län

Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län Samrådshandling 2013-10-14 Stadsbyggnadsförvaltningen Dnr SBN 2012-126 Detaljplan för kv Trätälja 6 och 10 Planbeskrivning

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Profi Dagvattenutredning Freden Större 11 Uppdragsnummer 1143520000 Stockholm 2012-10-03 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Johanna Rennerfelt Kvalitetsgranskare: Agata Banach 1 (11)

Läs mer

Södra Kansligatan 11, Gävle

Södra Kansligatan 11, Gävle 709578 RAPPORT A 1 (14) Handläggare Samuel Tuvenlund Tel +46 (0) 10 505 52 13 Mobil +46 (0)70 184 74 85 Fax +46 10 505 00 10 samuel.tuvenlund@afconsult.com Datum 2015-10-22 AB Gavlegårdarna Beställare:

Läs mer

CAEBSK10 Balkpelare stål

CAEBSK10 Balkpelare stål CAEBSK10 Balkpelare stål Användarmanual 1 Eurocode Software AB Innehåll 1 INLEDNING...3 1.1 TEKNISK BESKRIVNING...3 2 INSTRUKTIONER...3 2.1 KOMMA IGÅNG MED CAEBSK10...4 2.2 INDATA...4 2.2.1 GRUNDDATA...5

Läs mer

URSVIKSSKOLAN OCH LILLA URSVIKS FÖRSKOLA BULLER FRÅN TRANSPORTER TILL SKOLAN SAMT LEKANDE BARN PÅ SKOLGÅRDEN

URSVIKSSKOLAN OCH LILLA URSVIKS FÖRSKOLA BULLER FRÅN TRANSPORTER TILL SKOLAN SAMT LEKANDE BARN PÅ SKOLGÅRDEN Uppdragsnummer: 10176234_05 1 (6) WSP Akustik 120 31 Stockholm Projektengagemang Projektledning Hus Att. Lena Pettersson Box 47146 100 74 Stockholm Stockholm 2013-04-16 PM URSVIKSSKOLAN OCH LILLA URSVIKS

Läs mer