Former för inflytande för ungdomar - Betänkande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Former för inflytande för ungdomar - Betänkande"

Transkript

1 1 (9) Slutversion Former för inflytande för ungdomar - Betänkande Sammanfattning Kommunfullmäktige har gett demokratiberedningen i uppdrag att utarbeta förslag till former för inflytande för ungdomar. Demokratiberedningen föreslår att man inledningsvis söker former för inflytandet inom ramen för skolans verksamhet. I ett senare skede, med erfarenheter från skolans värld, bör man utveckla fler former utanför skolan. Fritidsgårdarna kommer redan från hösten 2011 att lägga upp en grupp på Facebook som riktar sig till alla ungdomar med intresse för samhällsfrågor. Uppdraget Kommunfullmäktige har gett demokratiberedningen i uppdrag att utarbeta förslag till former för inflytande för ungdomar med hänvisning till uppdraget att främja underrepresenterade gruppers deltagande och att genomföra medborgardialoger för att öka ungdomars medverkan i kommunens utveckling. Former för inflytande Det finns en rad olika former för inflytande som används i kommuner. En vanlig form är ungdomsråd och ungdomsforum. Men man använder även andra former som ungdomsfullmäktige, tematiska arbetsgrupper och dialogforum. Det vanligaste målet med olika inflytandeforum är att öka ungas inflytande och delaktighet, tillvarata ungas åsikter, intressen och idéer, påverka kommunala frågor och beslut och att ordna aktiviteter och arrangemang. Men det finns inte tillräcklig kunskap om dessa inflytandeforum verkligen stärker ungas känsla av delaktighet i samhället i stort. Det tycks inte finnas någon självklar väg från viljan att vara delaktig till att faktiskt ha möjlighet att delta och påverka. Demokrati Medborgare i Sverige, inkl ungdomar, har i jämförelse med resten av världen, ett stort politiskt intresse och engagemang. Det är lägre valdeltagande bland unga än bland äldre, men vid senaste valet var valdeltagandet något högre bland unga väljare. Av åtta olika områden, som bostad, utbildning, egen ekonomi, yrke, bostadsområde, skola/arbete och livet som helhet, är det området politiska beslut som unga upplever sig ha minst inflytande över. I mindre kommuner är 3,3 % av unga i åldern år medlemmar i ett politiskt parti, medan antalet medlemmar i åldern år är 7,1 %. Det är i kommunfullmäktige som det största antalet unga folkvalda finns. Ungas representation i kommunfullmäktige är något bättre än i riksdag och landstingfullmäktige.

2 2 (9) Ungas inflytande i Mörbylånga Kommunens politiker har vid flera tillfällen deltagit vid lektioner i år 8 för att informera om politiskt arbete och tillsammans med eleverna diskutera frågor som eleverna anser angelägna. Erfarenheterna från dessa möten har varit mycket goda. Vid förra valet genomfördes ett skolval och alla partier deltog i en valdebatt arrangerad av skolan i samband med skolvalet. I läroplanen framgår att eleverna ska ha kunskap om demokratins principer och att de ska utveckla sin förmåga att arbeta i demokratiska former. Läraren ska förbereda eleverna för delaktighet och medansvar och för de rättigheter och skyldigheter som präglar ett demokratiskt samhälle. Enligt läroplanen ska eleverna på högstadiet få kunskap och insikt i olika politiska ideologier och Sveriges politiska system. De ska veta var olika beslut fattas och hur de påverkar individer, grupper och samhället i stort och individers och gruppers möjligheter att påverka beslut och samhällsutveckling samt hur man inom ramen för den demokratiska processen kan påverka beslut. Enligt läroplanen ska elever i årskurs 4-6 få kunskap om vad demokrati är och hur demokratiska beslut fattas. De ska få kunskap om politiska val och partier i Sverige. Veta vilka uppdrag riksdag och regering har och i frågor som berör dem själva också förstå vad som skiljer de olika partierna åt. Enkätresultatet från Lupp 2009 visade att elevernas intresse för möten med politiker är stort och jämförelsevis större än i andra kommuner. Demokratiberedningen bjöd in representanter från skola och fritidsverksamhet för att de skulle ge beredningen en bild av nuläget i kommunen och få deras uppfattning om hur man fångar ungdomars uppmärksamhet i demokratifrågor. Beredningen ville veta hur intresserade ungdomar är av samhällsfrågor, om de har en vilja att påverka? Hur arbetar högstadierna för att ge kunskap om demokrati och väcka intresse för att kunna påverka? Hur bemöter fritidsverksamheten ungdomars frågor om påverkan/samhällsfrågor. Under vilka former möter man ungdomar, med vilka frågor, med vilket förhållningssätt? Beredningen bjöd även in en representant från Regionförbundet som föreläste om Demokrati och ungas inflytande. Presentationen visade att ungas inflytande inte bara är till för de unga själva utan att ungas delaktighet är viktigt för lokalsamhällets utveckling och fortlevnad. Unga är en resurs för kommunens och regionens utveckling. Genomförande Befolkningsutveckling/demografi Det är ett känt faktum att Mörbylånga kommun har stor utflyttning bland unga vuxna. I jämförelse med riket har Mörbylånga kommun betydligt färre invånare i åldern år. Anledningen är studier och arbete på annan ort. Däremot följer Mörbylånga kommun förhållandevis väl befolkningsutvecklingen i riket i åldrarna yngre än 20 år. Mörbylånga kommun är en tillväxtkommun med en ökande befolkning.

3 3 (9) Med hänvisning till den stora utflyttningen av unga vuxna är det angeläget att analysera vilka faktorer som kan påverka deras beslut att i framtiden flytta tillbaka till sin uppväxtkommun. Respekt för barn och ungas behov är en viktig faktor där ett reellt inflytande förmodligen är av stor betydelse. Att verka för att öka barn och ungas inflytande över den kommunala verksamheten kan vara ett verksamt sätt att öka sannolikheten till återflytt till uppväxtkommunen. Kända omvärldsförändringar Internet, sociala medier och demokratiska utmaningar Internet och sociala medier har på många sätt skapat nya förutsättningar för samhällsengagemang och politiskt deltagande. Unga är digitala infödingar medan äldre än digitala invandrare. Omkring 95 % av de nordiska ungdomarna har tillgång till Internet i hemmet och flertalet använder Internet dagligen. Nybörjaråldern har på nio år sjunkit från 13 år till 4 år. Facebook startade 2004 och har på sex år fått 500 miljoner medlemmar. Var femte flicka i 13-års-åldern skriver på en blogg och majoriteten skriver åtminstone någon gång i veckan. Socialt samhällsengagemang på nätet Internet och sociala medier har blivit en viktig källa för att bygga och utveckla resurser och sociala nätverk. Skiljelinjen mellan det virtuella och det reella, mellan det privata och det offentliga och mellan vardag och politik har blivit allt mer diffus. Deltagandekulturen växer sig allt starkare i takt med att Internet mer och mer utvecklas till en arena för sociala aktiviteter. Med tillgång till nätets resurser kan alla fungera som massmediala politiska aktörer. organisationssverige individen som redskap för organisationen eller organisationen som redskap för individen... Hela idén om att organisera inflytande går stick i stäv med samhällets utveckling för närvarande. Där sker möten mellan individer och inte mellan organisationer. Många uppfattar att det är alltför tungt att försöka påverka den traditionella föreningsformen. Föreningar och organisationer är mer sällan beredda att förändra arbetssätt, innehåll eller arbeta med frågor som intresserar unga. Istället använder unga sig av andra sätt för att driva sina frågor och påverka direkt. För att en ung människa ska involvera sig i en organisation krävs att individen upplever att de får ett personligt utbyte av deltagandet. Man deltar inte för organisationens skull, för att bevara organisationen, utan för att man upplever sig kunna dra nytta av något som man kan få via organisationer som erfarenheter, nätverk, referenser osv. Visioner och övergripande mål Vision 2020 Enligt Vision 2020 ska barns och ungdomars behov av en trygg uppväxtmiljö och utvecklingsmöjligheter vara väl tillgodosett och kommunen ska präglas av social och etnisk integration samt demokrati och jämlikhet. Förslaget att utveckla former för ungdomsinflytande går helt i linje med visionen.

4 4 (9) Övergripande mål Det politiska arbetet ska kännetecknas av helhetssyn, samverkan och samordning samt ha fokus på medborgarnas behov. Ledord är ärlighet, lojalitet, integritet och tydlighet. Det kommunala arbetet ska kännetecknas av en ständigt pågående dialog med medborgarna, visa god lyhördhet för omvärldsförändringar och erbjuda korta handläggningstider och snabba beslut. Genom att utveckla ungdomsinflytande uppfyller man målet att ha fokus på medborgarna och att arbetet ska kännetecknas av en levande dialog. Visioner och strategier 2025 Kommunfullmäktige har nyligen antagit en ny version av Visioner och strategier Dokumentet är tydligt på vikten av ungdomars möjligheter till inflytande. En av strategierna är Utveckla särskilt ungdomars möjligheter till inflytande. Ytterligare en strategi har fokus på ungdomar Arbeta för en trygg och inspirerande uppväxtmiljö för ungdomar och ett tryggt samhälle och god service för alla. SWOT-analys Ungas inflytande inom ramen för skolans verksamhet In terna fak torer Ex terna fak torer Positiva faktorer Styrkor Via skolan når man alla barn och unga Många beslut rör barn och unga Unga har respekt för det politiska systemet Stort intresse enligt Lupp 2009 Unga som resurs Fungerar även som remissorgan Organiserat tillfälle för dialog Bekant form för dialog, enkelt Läroplanen stödjer träning i arbeta i demokratiska former Möjligheter Ungdomar visar generellt ett stort intresse för samhällsfrågor Kunskap om ungas syn på kommunala beslut Demokratisk fostran Ungdomar är intresserade av sin närmiljö Ansvarstagande Unga är underrepresenterade Unga har andra intressen än vuxna Negativa faktorer Svagheter Deltagande i elevråd intresserar inte alla ungdomar Endast inflytande för år Deltagande elever kan sakna förankring Dialogen styrs av vuxna Fokus på skolfrågor Hot De politiska partierna har färre medlemmar bland unga människor Lägre valdeltagande bland unga väljare Minskat engagemang för den representativa demokratin Kommunala ungdomsråd får inga bidrag från Ungdomsstyrelsen Ungas och vuxnas förväntningar och förhoppningar kolliderar

5 5 (9) Demokratiberedningens förslag Med utgångspunkt från de kunskaper och erfarenheter som demokratiberedningen har fått under sitt arbete har beredningen utformat sitt förslag till inflytandeformer. Demokratiberedningen föreslår två olika former för inflytande inom ramen för skolans verksamhet, en som vänder sig till åldern år i form av ett kommunalt ungdomsråd och en som vänder sig till åldern år i form av en barnpanel. Det är viktigt att tidigt fånga barn och ungas intresse för samhälleliga frågor och att få deras delaktighet. Demokratiberedningens förslag är att högstadierna vid Skansenskolan och vid Friskolan, med utgångspunkt från sina respektive elevråd och andra inflytandeformer, utformar ett gemensamt Kommunalt Ungdomsråd. Beredningen föreslår att det Kommunala Ungdomsrådet har tre möten per år, en gång på hösten och två gånger på våren. Dessutom föreslår beredningen att Barnpanelen bildas av två representanter från resp. mellanstadieskola, dvs. 12 elever som väljs av elevråden. Precis som med det Kommunala Ungdomsrådet föreslår beredningen att Barnpanelen träffas tre gånger per år, en gång på hösten och två gånger på våren. En instruktion för det Kommunala Ungdomsrådet respektive Barnpanelen anger formerna för arbetet, se bilagor. Mötena i Barnpanelen och i det Kommunala Ungdomsrådet sker på skoltid. Dagordningarna utformas ömsesidigt från elevernas sida och från politikernas sida. Ärenden i det Kommunala Ungdomsrådet kan vara av mer principiell karaktär och behandla frågor om demokrati. Eventuellt kan de kopplas till politikernas besök vid lektioner i år 8. Ärenden i Barnpanelen får med naturlighet en mer konkret karaktär och knyter an till elevernas egen erfarenhet. Där utgör barnkonventionen en vägledning. Konventionen om barnets rättigheter är ett strategiskt dokument för all kommunal verksamhet och särskilt när kommunen vill utveckla former för inflytande för barn och unga. I Barnkonventionen poängteras tre artiklar som viktigare än andra. Det är artiklarna 2, 3, 6 och 12. Sammantaget påminner artiklarna om att reglerna i konventionen gäller för alla barn utan undantag, att reglerna handlar om vad som är bäst för barnen, att barnen har rätt till liv och utveckling och att vuxna ska lyssna på barnen. Konventionen gäller alla upp till 18 år och gäller därmed även det Kommunala Ungdomsrådet. Elever i högstadiet har förmodligen lite bättre förutsättningar att föra sin talan än elever i mellanstadiet. I en Barnpanel blir därför barnkonventionen viktig som en påminnelse om hur man bör bedriva arbetet. Mötesformer För både Barnpanelen och det Kommunala Ungdomsrådet är det viktigt att förstå att barnen och ungdomarna måste tas emot med stor omsorg. Det är viktigt att mötet sker på ett sådant sätt att barnen/ungdomarna känner sig bekväma och

6 6 (9) trygga. Det är en förutsättning för att de ska delge vuxna sina synpunkter. Det är också viktigt att man följer upp frågor som diskuterats. Inför möten i Barnpanelen/Kommunala Ungdomsrådet bör barnen/ungdomarna förberedas och göras delaktiga i planeringen. De bör medverka vid utformning av mötets dagordning. Det är bra om både politiker, elever, lärare och samordnare har jobbat med dagordningen och vet hur man vill presentera eventuella förslag eller vet hur man kan svara på eventuella frågor tex. Möten kan förläggas till skolmiljön men den kan också förläggas till kommunkontor för att ge eleverna inblick i den miljön. Det är viktigt att tänka på att man pratar så att alla som är med på mötet förstår vad som sägs. Det är viktigt att man ger tydlig information om vad som händer med frågor som diskuteras i Barnpanelen/Kommunala Ungdomsrådet, att visa hur barnen/ungdomarna respektive ledamöterna jobbat vidare med de frågor som diskuterats. Om en fråga har lett till beslut i kommunstyrelse eller kommunfullmäktige måste man informera om det. Om en fråga inte har lett till några beslut är det också viktigt att informera om varför ett eventuellt förslag inte gick att genomföra. Ett självständigt Ungdomsråd Även om det Kommunala Ungdomsrådet vänder sig till elever i högstadiet ska det inte behöva innebära att elever inte är välkomna i Kommunala Ungdomsrådet när de börjar gymnasiet. Det är viktigt att komma ihåg att de elever som deltar i Kommunala Ungdomsrådet inte representerar sin skola utan representerar alla ungdomar i kommunen. Det är demokratiberedningens ambition att medverka till att ungdomar kan bilda ett självständigt Ungdomsråd som inte är knutet till den kommunala organisationen. Möjligheten till detta kan öka om gymnasieungdomar får sin demokratiska skolning via det Kommunala Ungdomsrådet. Därför är det värdefullt att det finns möjlighet även för gymnasieelever att delta i Kommunala Ungdomsrådet. Villkoren för detta avgörs i Kommunala Ungdomsrådet. Dessutom föreslår demokratiberedningen att fritidsgårdarna öppnar en grupp på facebook som vänder sig till samhällsintresserade ungdomar. Från gruppen kan man tex få synpunkter på hur en kommunal hemsida kan utformas som leder till intresse bland barn och unga. Kanske bästa lösningen är att ungdomarna själva utformar sidor på nätet som engagerar dem? Genom en grupp på facebook får politiker möjlighet att ställa konkreta frågor, att använda gruppen som en referensgrupp. Det är det inte möjligt för fritidsledare att debattera politiska frågor i gruppen, men deltagare i gruppen kan däremot inom sig föra en politisk diskussion. Mål och medel Förslagen i betänkandet är realistiska eftersom de genomförs i befintlig, kommunal organisation. De former för inflytande som föreslås är en utveckling av befintliga former för inflytande via elevråden. Kostnaderna kan totalt för ett Kommunalt Ungdomsråd och en Barnpanel bli mellan kronor till

7 7 (9) kronor och inkludera samtliga kostnader förknippade med arvoden, resor, ev föreläsare, deltagande i olika sammanhang och mindre omkostnader. Förslaget bygger på att skolans personal deltar inom ramen för sina tjänster och att skolan ställer lokaler till förfogande. Dessutom finns Drömfångarprojektet som syftar till att stimulera ungas egna arrangemang om elever, inom ramen för det Kommunala Ungdomsrådet, skulle vilja genomföra arrangemang. Slutsatser och överväganden Förslagets utformning Betänkandet föreslår inledningsvis begränsade former för inflytande. Avsikten är att genom den första insatsen få erfarenheter att ta vara på vid utvecklingen av fler former för inflytande. Det är demokratiberedningens vilja att det ska ske en utveckling av ungdomars möjlighet till inflytande över det kommunala arbetet. I framtiden bör man utforma ett kommunalt ungdomsråd för ungdomar mellan år. Under 2010 genomfördes en enkät bland gymnasieungdomar för att få reda på deras intresse för inflytande i kommunala frågor. Genom lupp-enkäten vet vi att 45 % av eleverna i år 8 vill vara med och påverka i frågor som rör Mörbylånga kommun. Intresset sjunker under gymnasietiden. I årskurs 1 är fortfarande 30 % intresserade, i årskurs 2 är 22 % intresserade men i årskurs 3 är endast 16 % fortfarande intresserade. I samband med enkäten fick ungdomarna en inbjudan till ett möte för att gemensamt diskutera vilka former för inflytande som de själva föredrar. Av 374 elever som fick enkäten svarade 55 % på enkäten, men endast 11 personer visade intresse för att komma till mötet. Vid själva mötet deltog två flickor och vanligtvis visar flickor större intresse och engagemang än pojkar. En slutsats kan bli att det inte är självklart att de ungdomar som går gymnasiet i en annan kommun är tillräckligt intresserade för att själva bilda ett ungdomsråd i Mörbylånga kommun. Därför väljer demokratiberedningen att påbörja arbetet med att utveckla former för inflytande för ungdomar med att starta processen i grundskolan. Erfarenheterna från möten mellan elever i år 8 och politiker visar att mötena är uppskattade och meningsfulla. Därför är det en bra grund att utgå från. Om dessutom elever har möjlighet att delta i Kommunala Ungdomsrådet även när de börjar gymnasiet, finns förutsättningar för en självständig organisation i framtiden. I detta betänkandet föreslår demokratiberedningen att kommunen utvecklar två former för inflytande. Dels ett kommunalt ungdomsråd med högstadieelever, där elever från både Skansenskolan och Friskolan deltar, dels en barnpanel med elever från år 4-6 från alla skolor i kommunen. Utöver det finns det möjlighet att utveckla former för inflytande via fritidsgårdarnas grupp på facebook. Betydelsen av sociala medier Engagemang som bygger på virtuell organisering tycks inte tas på allvar av vuxna, samhället och olika föreningar. Ungdomar har omfattande egna nätverk via sociala medier. Det som kännetecknar aktiviteter på nätet är att de är gemensamma. Det finns ingen som styr händelserna på nätet. Det är användarna

8 8 (9) själva som utformar Internet. Internetgenerationen beskrivs ofta som mer distanserad från det politiska engagemanget än tidigare generationer. Ungdomsdialog på nätet Internet, mobiltelefoner och de sociala medierna har blivit en självklar del i ungas liv. Det som i första hand avgör hur man använder Internet är vad man vill uppnå. Vill man öka ungdomars deltagande i det befintliga politiska arbetet eller vill man tillsammans med ungdomarna leta sig fram till nya former för deltagande? Sker dialogen på de vuxnas villkor eller på ungdomarnas villkor? Kommuners användning av sociala medier för att stärka demokratin Några kommuner har särskilda sidor för Unga där man samlat info som rör unga. Vissa sidor är interaktiva genom att man kan ställa frågor och lämna uppgifter i ett formulär på sidan. Men det är fortfarande en kommunal hemsida och man kan inte chatta med någon på kommunen. En hemsida är inte i första hand interaktiv, den är mer för ensidig info och ger i första hand information om ungdomsaktiviteter och vilka möjligheter som finns för unga att påverka det kommunala arbetet. Vill man ha en dialog, en interaktiv sida på nätet bör man använda facebook, bloggar eller liknande. Många kommuner har ett facebook-konto, men inte så många har sidor som riktar sig enbart till ungdomar. Däremot är det många fritidsgårdar som vänder sig direkt till ungdomar via ett facebook-konto. Mobiltelefonen är också en bra möjlighet för dialog. SMS-paneler används i flera olika sammanhang. Visserligen krävs ganska konkreta frågor vilket begränsar möjligheterna. Men för unga ligger ofta värdet i själva frågeställningen, inte i möjligheten att delta i organisationens långsiktiga och kontinuerliga samtal. Den politiska närvaron på nätet Det är viktigt att klargöra vad som kan vara ett uppdrag för en kommunal organisation och vad som lämpligen sker via partierna. Att föra politiska samtal med medborgare är en fråga för respektive parti. Det kan inte delegeras till en kommunal tjänsteman. Fritidsledare, via facebook, kan fånga upp synpunkter och idéer från unga men däremot kan de inte diskutera politik med unga. De måste varje enskild partimedlem göra själv. Vill man diskutera politiska frågor med unga på Internet är det en politiker som för den diskussionen, antingen inom ett parti eller genom partimedlemmarna själva via exempelvis facebook. Eftersom det är enkelt att använda olika former för dialog på nätet som bloggar, facebook och twitter så finns det inga tekniska svårigheter eller hinder för en enskild människa att interagera med andra människor via Internet. Den kommunala hemsidan Det kvarstår att utreda frågan om ungdomars inflytande via sociala medier. Hur ska man använda fritidsgårdarnas facebook-grupp? Hur kan man utforma en hemsida så den intresserar barn och unga? Vem ska jobba med hemsidan? Är det ungdomarnas eget ansvar? Är det fritidsgården som får i uppdrag att, tillsammans med ungdomarna, utforma en hemsida för unga? Hur kan den

9 9 (9) kommunala organisationen använda sociala medier så att det intresserar unga? Hur kan hemsidan anpassas så att den blir attraktiv för unga? Det finns många synpunkter på att utformningen av den kommunala hemsidan inte attraherar ungdomar. Det finns en diskussion om hur politiker inom ramen för sitt partiarbete och hur den kommunala organisationen ska använda sociala medier i dialogen med medborgarna. Möjligen bör demokratiberedningen få i uppdrag att skriva ett betänkande om kommunens användning av sociala medier. Politisk representation Anledningen till att vi behöver konstruera särskilda mötesformer mellan beslutsfattare och ungdomar är ju att beslutsfattare inte delar samma erfarenheter som ungdomar på grund av den höga genomsnittsåldern i partierna och på att ungdomar inte gärna engagerar sig i politiska organisationer. Det mest självklara sättet att ge ungdomar mer inflytande är att öka antalet medlemmar i de politiska ungdomsförbunden och antalet unga vuxna i moderpartierna. Så länge som ungdomarna inte representerar sig själva i det demokratiska systemet så kommer deras inflytande att vara av konstlad karaktär, dvs någon gör sig till tolk för deras behov. Svaret på hur ungdomar ska få större inflytande ligger i partiernas arbete med medlemsrekrytering. I den representativa demokratin är det att föredra att de politiska ungdomsförbunden växer och får lokalavdelningar som representerar ungdomarna på lokal nivå. Om det inte är möjligt borde politikerna själva ha en egen dialog med ungdomar via facebook, twitter osv och på det viset även kunna representera ungdomarna vid beslut. Reservationer och yrkanden Inga reservationer och yrkanden presenterades. Bilagor Instruktion för Kommunala Ungdomsrådet Instruktion för Barnpanelen

Ung i Lindesberg. Resultat från LUPP

Ung i Lindesberg. Resultat från LUPP Ung i Lindesberg Resultat från LUPP lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2008 Politiken efterlyser ungdomsperspektiv kartläggning bland kommunens ungdomar blir underlag för framtida beslut I september

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga. Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011

Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga. Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011 Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011 Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga Laholm ska bli en av

Läs mer

Barn- och ungdomspolitisk strategi

Barn- och ungdomspolitisk strategi Datum Barn- och ungdomspolitisk Antagen av kommunstyrelsen Antagen av: Kommunstyrelsen 2014-09-09, 136 Dokumentägare: Förvaltningschef Ersätter dokument: - Dokumentnamn: Barn- och ungdomspolitisk Dokumentansvarig:

Läs mer

Ungdomspolitiskt program för Karlskrona kommun

Ungdomspolitiskt program för Karlskrona kommun Ungdomspolitiskt program för Karlskrona kommun Gäller från och med 2012-10-18 2 Ungdomspolitiskt program Ungdomsrådet, som tidigare kallades ungdomsdemokratigruppen, där också framtagandet av ett ungdomspolitiskt

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

STRATEGI FÖR STÄRKT DEMOKRATI OCH ÖKAD DELAKTIGHET 2015-2018

STRATEGI FÖR STÄRKT DEMOKRATI OCH ÖKAD DELAKTIGHET 2015-2018 STRATEGI FÖR STÄRKT DEMOKRATI OCH ÖKAD DELAKTIGHET 2015-2018 KS/2014:475 2014-11.21 Kommunledningskontoret 1 Inledning I Sigtuna kommun arbetar vi utifrån vår gemensamma värdegrund som sätter invånaren

Läs mer

Motion om sänkt rösträttsålder till 16 år i kommunalvalet i Falkenbergs kommun. Dnr KS 2012-449

Motion om sänkt rösträttsålder till 16 år i kommunalvalet i Falkenbergs kommun. Dnr KS 2012-449 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2013-01-29 23 Motion om sänkt rösträttsålder till 16 år i kommunalvalet i. Dnr KS 2012-449 KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Stadskontoret. Ung i Malmö. Ungdomars syn på politik, inflytande, skolan, fritiden och framtiden. Sólveig Bjarnadóttir. Stadskontoret.

Stadskontoret. Ung i Malmö. Ungdomars syn på politik, inflytande, skolan, fritiden och framtiden. Sólveig Bjarnadóttir. Stadskontoret. Stadskontoret Ung i Malmö Ungdomars syn på politik, inflytande, skolan, fritiden och framtiden. Sólveig Bjarnadóttir Stadskontoret Malmö Stad 2 FÖRORD Ungdomars delaktighet, engagemang och inflytande i

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL. - Politiker & tjänstemän

INSPIRATIONSMATERIAL. - Politiker & tjänstemän INSPIRATIONSMATERIAL - Politiker & tjänstemän Hej! Det du nu har framför dig är Ung NU- projektets inspirationsmaterial Ett material du kan använda för att till exempel få ett barnrättsperspektiv i politiska

Läs mer

LUPP-undersökning hösten 2008

LUPP-undersökning hösten 2008 LUPP-undersökning hösten 2008 Falkenbergs kommun - 1 - Falkenbergs LUPP-undersökning ht 2008 1. Inledning 1.1 Vad är LUPP? Ungdomsstyrelsen har erbjudit landets kommuner att använda sig av ungdomsenkäten

Läs mer

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig?

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? Foto Maria Pålsson Svalövs kommun Välfärdsberedningen Maj 2010 1 Innehåll Sammanfattning 3 Bakgrund och syfte

Läs mer

Kultur- och fritidsvaneundersökningen

Kultur- och fritidsvaneundersökningen LERUM Kultur- och fritidsvaneundersökningen Frivan en källa att ösa ur Barn, kultur och natur ska göras till bärare av kommunens identitet Saxat ur kommunens inriktningsmål 2009-2011 Bakgrund Kultur- och

Läs mer

Jämställt bemötande i Mölndals stad

Jämställt bemötande i Mölndals stad Mölndal 2010-12-14 Slutrapport Program för Hållbar Jämställdhet Jämställt bemötande i Mölndals stad Presentation av projektet Mölndals stad har sedan 2010 en bemötandeplan med följande målbild: Bemötande

Läs mer

Så tycker unga i Kristinehamn En kortfattad sammanställning av resultaten i Ungdomsstyrelsens enkät Lupp, 2008-09

Så tycker unga i Kristinehamn En kortfattad sammanställning av resultaten i Ungdomsstyrelsens enkät Lupp, 2008-09 Så tycker unga i Kristinehamn En kortfattad sammanställning av resultaten i Ungdomsstyrelsens enkät Lupp, 2008-09 Foto: Arash Atri / Bildarkivet.se Lupp - en väg till ökad kunskap. Kristinehamn ska vara

Läs mer

Demokratiutveckling och medborgardialog. Lena Langlet, SKL

Demokratiutveckling och medborgardialog. Lena Langlet, SKL Demokratiutveckling och medborgardialog Lena Langlet, SKL Något om varför 4 3,9 % är medlemmar i et politiskt parti, ca 1 % av medborgarna är aktiva 70 000 förtroendeuppdrag, 43 000 politiker Differens

Läs mer

Hur tror du att det påverkar de politiska besluten? Hur tror du att det påverkar dig?

Hur tror du att det påverkar de politiska besluten? Hur tror du att det påverkar dig? Idag är var femte invånare i Sverige mellan 18-30 år. Samtidigt är bara var femtonde politiker i samma ålder. I kommuner och i landsting såväl som i riksdagen är unga människor kraftigt underrepresenterade.

Läs mer

Överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens syfte är att främja

Läs mer

Tierpspanelen Rapport 1 Medborgarservice

Tierpspanelen Rapport 1 Medborgarservice Tierpspanelen Rapport 1 Medborgarservice 2008-12-16 Sammanfattning I den första Tierpspanelen fick medborgarna svara på frågor kring Medborgarservice som funnits sedan januari 2007. Totalt har 54 personer

Läs mer

Samverkansavtal för folkhälsa - ett perspektiv för ungas delaktighet. Reglab 21 oktober 2015 Tema: Ungas medinflytande och hälsa

Samverkansavtal för folkhälsa - ett perspektiv för ungas delaktighet. Reglab 21 oktober 2015 Tema: Ungas medinflytande och hälsa Samverkansavtal för folkhälsa - ett perspektiv för ungas delaktighet Reglab 21 oktober 2015 Tema: Ungas medinflytande och hälsa 11 målområden som stödjer det nationella folkhälsomålet 1. Delaktighet och

Läs mer

Inventering av forum för samverkan och delaktighet inom

Inventering av forum för samverkan och delaktighet inom Tjänsteskrivelse 1 (9) 2015-10-05 Bildnings- och omsorgsförvaltningen Handläggare Eva Westlund Utvecklingsledare/utredare 033-430 56 11 eva.westlund@bollebygd.se Dnr : 67608 Bildnings- och omsorgsnämnden

Läs mer

Vision för. Höörs kommuns. Barn- och ungdomspolitik

Vision för. Höörs kommuns. Barn- och ungdomspolitik Vision för Höörs kommuns Barn- och ungdomspolitik Antaget av kommunfullmäktige 2008-12-17 1 Barn- och ungdomspolitik i Höör Kommunfullmäktiges vision för Höör år 2015: Höör är Skånes bästa boendekommun:

Läs mer

Enkät / Attitydundersökning Skånska kommuners integrations- och mångfaldsarbete. Beredningen för integration och mångfald oktober 2009

Enkät / Attitydundersökning Skånska kommuners integrations- och mångfaldsarbete. Beredningen för integration och mångfald oktober 2009 Enkät / Attitydundersökning Skånska kommuners integrations- och mångfaldsarbete Beredningen för integration och mångfald oktober 2009 Sammanfattning (I) 25 av Skånes 33 kommuner har svarat. 84 procent

Läs mer

Arbetsplan Snäckans förskola 2008

Arbetsplan Snäckans förskola 2008 Arbetsplan Snäckans förskola 2008 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand

Läs mer

Barnkonventionen i praktiken

Barnkonventionen i praktiken Barnkonventionen i praktiken Skribenter Meimone Johansson, Pontus Segefalk, Anna Gullberg Zilan Isik, Alexander Mogren, Kiana Favre Sida 1 Vi är sex ungdomar som under två veckor har sommarjobbat som kommunutvecklare

Läs mer

Barn- och ungdomsdemokratiplan 2014 2020

Barn- och ungdomsdemokratiplan 2014 2020 Barn- och ungdomsdemokratiplan 2014 2020 Upprättad: 2013-11-21 Antagen av: kommunfullmäktige Datum för antagande: 2014-02-24, 6 Kontaktperson: Susanna Ward Jonsson Innehåll 1. Inledning... 3 2. Värdegrund...

Läs mer

Ung i kommunen. Kommunutvecklare Knivsta 2014

Ung i kommunen. Kommunutvecklare Knivsta 2014 Ung i kommunen Kommunutvecklare Knivsta 2014 Ung i kommunen Kommunutvecklare Som kommunutvecklare har vi fått chansen att under en period vara med och påverka Knivsta, så att kommunen kan bli en bättre

Läs mer

Handbok. för politiker i Ängelholms politiska organisation

Handbok. för politiker i Ängelholms politiska organisation Handbok för politiker i Ängelholms politiska organisation Innehåll Inledning Organisation Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Välfärdsnämnden Myndighetsnämnden Överförmyndarnämnden Valnämnden Krisledningsnämnden

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14. Laxå kommuns Förskoleverksamhet

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14. Laxå kommuns Förskoleverksamhet Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14 Laxå kommuns Förskoleverksamhet Barn- och utbildningsnämnden 2014-09-29, 93, dnr BUN 2014058 611 1 Innehållsförteckning Utbildningens syfte: Sidan 3 Beskrivning av

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

ett projekt om barns och ungas rättigheter En första utvärdering - vad säger eleverna och lärarna?

ett projekt om barns och ungas rättigheter En första utvärdering - vad säger eleverna och lärarna? ationer med ch våld. Det handlar om kärlek ett projekt om barns och ungas rättigheter En första utvärdering - vad säger eleverna och lärarna? FÖRORD Det handlar om kärlek ett projekt om barns och ungas

Läs mer

Volontärverksamhet i skolor. Dnr Bun 2012/263

Volontärverksamhet i skolor. Dnr Bun 2012/263 Volontärverksamhet i skolor Dnr Bun 2012/263 Ewa Franzén November 2012 2012-11-01 1 (6) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. BAKGRUND/SYFTE... 2 2. METOD... 2 3. REDOVISNING... 2 4. ANALYS... 5 5. SLUTSATSER

Läs mer

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE Sofia Arkelsten, partisekreterare 20110704 INLEDNING Politiken påverkar människors liv. Därför är det viktigt vilka människor som utformar politiken. Och därför är det viktigt att

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Prärien Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län Strategi Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Titel: Strategi - Länsstyrelsens arbete med jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Utgiven av:

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS

KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS 2015-05-05 [1] KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS Gemensamt förslag [2] Kommunfullmäktiges mål 2015-2018 Styrmodellen De av kommunfullmäktige fastställda målen för mandatperioden 2015-2018

Läs mer

Arbetsordningen ersätter tidigare reglementen och arbetsordningar för ovan uppräknade samverkansgrupper.

Arbetsordningen ersätter tidigare reglementen och arbetsordningar för ovan uppräknade samverkansgrupper. Arbetsordning för Kommunala pensionärsrådet, Kommunala handikapprådet, Brottsförebyggande rådet, Samrådsgrupp med kommunbygderådet och Samrådsgrupp med näringslivet Arbetsordningen ersätter tidigare reglementen

Läs mer

Vårt Skellefteå Verksamhetsberättelse för demokratiberednigens arbete 2013 och handlingsplan 2014

Vårt Skellefteå Verksamhetsberättelse för demokratiberednigens arbete 2013 och handlingsplan 2014 -03-04 Vårt Skellefteå Verksamhetsberättelse för demokratiberednigens arbete 2013 och handlingsplan Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Demokratiberedningens uppdrag... 3 3 Mål och syfte... 3 4 Aktiviteter...

Läs mer

Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet. orebro.se

Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet. orebro.se Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet orebro.se Innehållsförteckning Förskoleklassen Första steget in i skolan 7 Att välja skola 7 En smidig övergång till skolan 7 En typisk dag

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Det här är vår verksamhetsplan för 2016. Den är en viktig riktlinje för de aktiva och anställda inom vår organisation och pekar ut tydliga

Läs mer

Bildmanus till powerpoint-presentation om barnrätts- och ungdomsperspektivet

Bildmanus till powerpoint-presentation om barnrätts- och ungdomsperspektivet Bildmanus till powerpoint-presentation om barnrätts- och ungdomsperspektivet Bild 1. Sverige beslöt 1990 att anta FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen) och 2014 beslöts om en ny ungdomspolitik.

Läs mer

FÖRSTUDIE: MEDBORGARDIALOG

FÖRSTUDIE: MEDBORGARDIALOG FÖRSTUDIE: MEDBORGARDIALOG VAD ÄR FÖRSTUDIE: MEDBORGAR Jagvillhabostad.nu erhöll under våren 2010 ekonomiska medel från Allmänna Arvsfondens satsning Vi deltar för att under ett års tid genomföra en förstudie

Läs mer

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten Färjestadsskolan Fritidshemmens arbetsplan Arbetsplanen: - Visar på vilket sätt fritidshemmet ska arbeta för att nå målen för utbildningen. - Utgår från nationella styrdokument, kommunens strategiska plan,

Läs mer

Barn- och ungdomsplan Kristinehamns kommun

Barn- och ungdomsplan Kristinehamns kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Kommunledningsförvaltningen Johan Öhman, 0550-88045 johan.ohman@kristinehamn.se Barn- och ungdomsplan Kristinehamns kommun Sammanfattning 2006 antogs av kommunfullmäktige i Kristinehamns

Läs mer

Regeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning med två övergripande syften:

Regeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning med två övergripande syften: Vi lever i ett demokratiskt samhälle. Sverige har ett av världens högsta valdeltaganden och en stor del av befolkningen har ett starkt förtroende för landets demokratiska institutioner. I olika undersökningar

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA 1.1 VERKSAMHETSIDÉ Fyrisgården är en ideell förening som anordnar fritidsaktiviteter med mera för alla åldrar. Verksamheten

Läs mer

VISION, VÄRDEGRUND OCH MÅL

VISION, VÄRDEGRUND OCH MÅL VISION, VÄRDEGRUND OCH MÅL ORSA KOMMUNS VÄRDEGRUND I vår kommun värnar vi de mänskliga rättigheterna och barns och ungdomars speciella rättigheter. Det innebär att alla i kommunen bemöter andra med öppenhet,

Läs mer

Sammanställning av utbildningsdag Laholmen 15/10-2010 Bilaga 5. Uppgift nummer ett: SWOT-analys

Sammanställning av utbildningsdag Laholmen 15/10-2010 Bilaga 5. Uppgift nummer ett: SWOT-analys Uppgift nummer ett: SWOT-analys Styrkor Attraktiv ort Lagom stor/liten kommun Småstaden, kuststaden Har ett eget gymnasium Finns en kommunal vilja/ambition att arbeta med barnkonventionen projekt inom

Läs mer

Fredagsakademi på Regionförbundet 19 februari 2010

Fredagsakademi på Regionförbundet 19 februari 2010 Sidan 1 av 5 Fredagsakademi på Regionförbundet 19 februari 2010 Tema: Valdeltagande varför är det viktigt, varför minskar det och vad kan vi göra åt det? Med Stefan Dahlberg, forskare vid Göteborgs universitet

Läs mer

Folkhälsoprogram 2014-2017

Folkhälsoprogram 2014-2017 Styrdokument, program Stöd & Process 2014-03-10 Helene Hagberg 08-590 971 73 Dnr Fax 08-590 91088 KS/2013:349 Helene.Hagberg@upplandsvasby.se Folkhälsoprogram 2014-2017 Nivå: Kommungemensamt Antagen: Nämndens

Läs mer

Handikappolitiskt program 2006 2010 Delaktighet i samhället för människor med varierande levnadsvillkor

Handikappolitiskt program 2006 2010 Delaktighet i samhället för människor med varierande levnadsvillkor Handikappolitiskt program 2006 2010 Delaktighet i samhället för människor med varierande levnadsvillkor Antagen av kommunfullmäktige 27 mars 2006, 47 Innehållsförteckning Förord Sid. 3 Syfte Sid. 4 Avgränsningar

Läs mer

Socialdemokraterna i Mora

Socialdemokraterna i Mora Socialdemokraterna i Mora FÖRSLAG STRATEGISK PLAN 2015-2018 Vision/målbild Mora, regionstaden för ett aktivt liv Mora är år 2022 en levande stad med en tydlig profil och positiv utvecklingstrend. Staden

Läs mer

Korvettens förskola 2015-2016

Korvettens förskola 2015-2016 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2015-2016 Inget barn ska behöva vara rädd för att gå till förskolan. Alla barn ska kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt. Vår

Läs mer

Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10. med utlåtanden

Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10. med utlåtanden Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10 med utlåtanden 23 Motion 7 Motion angående: Kontaktuppgifter på Eniro.se, Hitta.se m fl. Mitt förslag är att på riksnivå (eller delegerat till någon regional Hgf) utse

Läs mer

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet?

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet? Elevkår, vadå? Alla elever i skolan tillhör skolans elevkår, på samma sätt som att alla lärare i skolan tillhör skolans lärarkår. Genom en elevkår har eleverna ett representativt organ för att försvara

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Storbrons Förskola

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Storbrons Förskola Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13 Storbrons Förskola Lena Löwbäck Förskolechef 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet

Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet Projekt Region 2015 21 samverkan 130603 Bilaga Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet Bakgrund En region, en plats där människor vill leva, arbeta och bo, måste ha något att erbjuda: attraktiva

Läs mer

Mål- och verksamhetsplan för fritidshem i Finspångs kommun. Hästhagens fritidshem

Mål- och verksamhetsplan för fritidshem i Finspångs kommun. Hästhagens fritidshem Mål- och verksamhetsplan för fritidshem i Finspångs kommun Hästhagens fritidshem VT 2015 Våra ledstjärnor Ansvar Vi tar initiativ, är engagerade och genomför fattande beslut. Vi är medskapande och tar

Läs mer

Individuella utvecklingsplaner IUP

Individuella utvecklingsplaner IUP Individuella utvecklingsplaner IUP 1 SYFTE OCH BAKGRUND Regeringen har beslutat att varje elev i grundskolan skall ha en individuell utvecklingsplan (IUP) från januari 2006. I Säffle är det beslutat att

Läs mer

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Gunghästen Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Gunghästen Kyrkogränd 16 135 43 Tyresö Tel: 08-5782 74 36 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt

Läs mer

Rådslag om Vår Framtid

Rådslag om Vår Framtid Rådslag om Vår Framtid 27 maj 2013 Innehåll Rådslagets utformning...2 Anteckningar...3 Inkluderande förhållningssätt och kultur... 3 Öppna mötesplatser... 4 Sveriges Bästa Skola... 5 Bra Infrastruktur

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibackens förskola. Ekorren

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibackens förskola. Ekorren BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Junibackens förskola Ekorren Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2008/2009. Hjortens förskola Rektor Ulla-Britt Blomqvist

Kvalitetsredovisning 2008/2009. Hjortens förskola Rektor Ulla-Britt Blomqvist Kvalitetsredovisning 2008/2009 Hjortens förskola Rektor Ulla-Britt Blomqvist Förordningar om kvalitetsredovisning SFS (Svensk författningssamling) 2005:609 Utbildnings- och kulturdepartementet 2005-08-15

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av implementering av Fn:s barnkonvention, augusti 2003

Revisionsrapport Granskning av implementering av Fn:s barnkonvention, augusti 2003 2003-12-01 Barn- och skolnämnd Öster Barn- och skolnämnd Norr Barn- och skolnämnd Söder Tekniska nämnden Socialnämnden Utbildningsnämnden Byggnadsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Kommunstyrelsen Revisionsrapport

Läs mer

Yttrande över Förslag till skolplan för Stockholms stad

Yttrande över Förslag till skolplan för Stockholms stad YTTRANDE 2013-01-10 Dnr: 322-1460/2012 KF/KS kansli, Stadshuset 105 35 STOCKHOLM Yttrande över Förslag till skolplan för Stockholms stad Sammanfattning tillstryker i stort förslaget till ny skolplan för

Läs mer

Foto: Tomas Ohlsson. Vi väntar på dig.

Foto: Tomas Ohlsson. Vi väntar på dig. Foto: Tomas Ohlsson Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2016 Utbildningar och träffar 2016 JANUARI 29 30 Planeringsdagar för Distriktet i Västerbotten, Västerbotten Alla som är medlemmar i en lokalföreningsstyrelse

Läs mer

Svar på remiss angående "Låt fler forma framtiden" betänkande av 2014 års demokratiutredning (SOU 2016:5), Ku2016/00088/D.

Svar på remiss angående Låt fler forma framtiden betänkande av 2014 års demokratiutredning (SOU 2016:5), Ku2016/00088/D. REMISSVAR Dnr 81/2016 2016-05-27 Kontakt: Henrik Götesson henrik.gotesson@srf.nu Kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM Svar på remiss angående "Låt fler forma framtiden" betänkande av 2014 års demokratiutredning

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Kalmar län?

Vilka är lokalpolitikerna i Kalmar län? POLITIKER PER LÄN 2012 Vilka är lokalpolitikerna i Kalmar län? Hur nöjda är medborgarna? 1 2 Korta fakta - Kalmar län Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på SCB-statistik,

Läs mer

Folkhälsoplan för Laxå kommun 2014 2017

Folkhälsoplan för Laxå kommun 2014 2017 Folkhälsoplan för Laxå kommun 214 21 1 Kommunen och Länet Befolkning i Laxå kommun Laxå kommun har 5562 invånare 213-5 varav 21 kvinnor och 2845 män. I åldern -19 år finns 124 personer. Från 65 år och

Läs mer

Handlingsplan Stadsdelsutveckling

Handlingsplan Stadsdelsutveckling Kommunstyrelsen Datum 0 (12) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd Helena Andersson Tsiamanis 016-710 22 79 ESKILSTUNA KOMMUN Handlingsplan Stadsdelsutveckling 2012-2015 Remiss Yttranden ska lämnas

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

?! Myter och fakta 2010

?! Myter och fakta 2010 ! yter ch fakta 2010 Det finns en massa föreställningar om den kommunala sektorn och dess verksamheter. I vissa fall är de rent felaktiga, i andra fall baseras de på en förenkling av verkligheten som

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Lextorpsskolans fritidshem 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Lextorpsskolans fritidshem 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Lextorpsskolans fritidshem 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 1 Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 Under några månader runt årsskiftet 2006/2007 har ett antal förskolor besökts i Örnsköldsviks kommun. Syftet var att undersöka hur arbetet med utepedagogik

Läs mer

FÖRÄNDRA RADIKALT Projektrapport från Åstorps kommun

FÖRÄNDRA RADIKALT Projektrapport från Åstorps kommun FÖRÄNDRA RADIKALT Projektrapport från Åstorps kommun Rapporten sammanställd under juli månad 2015 Projektledare: Anita Månsson Åstorps kommun 265 80 Åstorps kommun anita.mansson@astorp.se Tel: 042 641

Läs mer

Ringens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Ringens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Ringens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Lokal arbetsplan Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Naturvetenskap för små barn handlar om att observera och iaktta det barnen gör och är intresserade av i leken. Det gäller att för egen del som vuxen och

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen

Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen Datum: Version: Ansvariga: Förvaltning: Enhet: 2015-06-04 1.0 Christina Persson & Jimmie Brander Förskoleförvaltningen Kvalitetsenheten Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Tid: 2015-11-05, kl. 12.30-16.00 och 2015-11-06 kl. 09.00-12.30. Plats: Chatarinasalen, Tallbacken, Älvdalen Närvarande: Enligt bif.

Tid: 2015-11-05, kl. 12.30-16.00 och 2015-11-06 kl. 09.00-12.30. Plats: Chatarinasalen, Tallbacken, Älvdalen Närvarande: Enligt bif. 1 (9) Minnesanteckningar förda vid utbildningsdagarna om ungas delaktighet och inflytande i Älvdalens kommun för ordinarie ledamöter i Älvdalens samverkansråd för ungdomsfrågor/h-u-r-grupp (ledningsgruppen)

Läs mer

Ungdomspolitisk Policy för Ängelholms Kommun 2014-18

Ungdomspolitisk Policy för Ängelholms Kommun 2014-18 2013-11-13 Lars Persson 0431-46 89 50 lars.persson@engelholm.se Policy antagen av Kommunfullmäktige 2006-11-27 174. Reviderad 2013-11-13 Ungdomspolitisk Policy för Ängelholms Kommun 2014-18 Viljeinriktning

Läs mer

FOTA. Tävling åk. 4-7 FÖR DINA RÄTTIGHETER! 25 ÅR! Fyra enkla övningar om Barnkonventionen BAR N KONV EN TIONEN. 20 november 2014

FOTA. Tävling åk. 4-7 FÖR DINA RÄTTIGHETER! 25 ÅR! Fyra enkla övningar om Barnkonventionen BAR N KONV EN TIONEN. 20 november 2014 FOTA BAR N KONV EN TIONEN 25 ÅR! 20 november 2014 FÖR DINA RÄTTIGHETER! Fyra enkla övningar om Barnkonventionen Tävling åk. 4-7 HEJ! FOTOTÄVLING FÖR ÅK. 4-7 I höst fyller Barnkonventionen 25 år och vi

Läs mer

Bakgrund och förutsättningar

Bakgrund och förutsättningar Bakgrund och förutsättningar Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013/2014 Förskoleområde Östra 1 Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Innehållsförteckning Inledning... s. 3 Förskolans

Läs mer

Trygghetsaspekter i din kommun visar på förbättrade resultat. Din delaktighet och kommunens information är ett förbättringsområde.

Trygghetsaspekter i din kommun visar på förbättrade resultat. Din delaktighet och kommunens information är ett förbättringsområde. I Kommunens Kvalitet i Korthet redovisas resultat inom några viktiga områden som är intressanta för invånarna. Resultaten har ambitionen att beskriva kvalitet och effektivitet i jämförelse med andra kommuner.

Läs mer

Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018

Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018 Styrande dokument Måldokument Strategi Sida 1 (6) Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018 Inledning och bakgrund Delaktighets- och inflytandefrågor har under många år diskuterats

Läs mer

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan utvärderingsverktyg för Eriksbergsgårdens förskola 2015-16. Denna plan bygger på Lpfö-98- reviderad 2010 ÖSB övergripande strategi och budget

Läs mer

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Välkommen till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Vad är Kommunfullmäktige? Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och kan sägas vara kommunens riksdag. Kommunfullmäktige fattar viktiga

Läs mer

Social hållbarhet Mänskliga rättigheter Folkhälsa. Fattigdomsbekämpning Barnkonvention Health 2020

Social hållbarhet Mänskliga rättigheter Folkhälsa. Fattigdomsbekämpning Barnkonvention Health 2020 Social hållbarhet Mänskliga rättigheter Folkhälsa Fattigdomsbekämpning Barnkonvention Health 2020 Utmaningar Konkurrens om värdegrunder Konkurrens om helhetstänkande Ingång helheter Tvärsektorialitet Utjämnande

Läs mer

Välkommen Till Kryssets förskola 2015

Välkommen Till Kryssets förskola 2015 Välkommen Till Kryssets förskola 2015 Informationsfolder Kryssets förskola 2014-2015 Välkommen till Kryssets förskola Vision Vi utbildar världsmedborgare Vi är världen, världen är vi. Kryssets förskola

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborgs län?

Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborgs län? POLITIKER PER LÄN 2012 Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborgs län? Hur nöjda är medborgarna? 1 2 Korta fakta Gävleborgs län Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på SCB-statistik,

Läs mer

Inför ansökan om utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Inför ansökan om utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Inför ansökan om utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan sker på samma sätt som för intresseanmälan, d.v.s. via Internet. www.skolutveckling.se efter 1:a oktober med stor sannolikhet www.skolverket.se

Läs mer

Yttrande över Skånes regionala utvecklingsstrategi 2030

Yttrande över Skånes regionala utvecklingsstrategi 2030 Beteckning - referens YTTRANDE Jenny Lundskog Datum 2014-03-21 Yttrande över Skånes regionala utvecklingsstrategi 2030 Rädda Barnen anser att förslaget till regional utvecklingsstrategi behöver kompletteras

Läs mer

Handikappolitiskt program för

Handikappolitiskt program för Handikappolitiskt program för Leksands kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-09-21, 118 Dnr 2015/933 Innehållsförteckning Leksands kommuns vision 2025... 3 Det är lätt att leva i Leksand... 3 FN: s

Läs mer

Arbetsplan Förskolan Blåsippan

Arbetsplan Förskolan Blåsippan Arbetsplan Förskolan Blåsippan Vår vision: Barnen och deras föräldrar skall tycka att de är på världens bästa förskola och när barnen lämnar vår förskola skall de vara väl rustade för framtiden. 1. Inledning

Läs mer

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården :

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : genom medborgare, patient och Datum: 2015-06-24 Version: 1 Dnr: 150054 Sammanfattning Medborgare, patienter och närståendes

Läs mer

Barnets rättigheter. Barnkonventionen

Barnets rättigheter. Barnkonventionen Barnets rättigheter Barnkonventionen Viktiga regler De olika reglerna i konventionen om barnets rättigheter kallas för artiklar Det finns 54 artiklar Alla regler är lika viktiga. Men det är ändå några

Läs mer

2009-12-07 Skriftlig reservation från socialdemokraterna och vänsterpartiet angående budgetskrivelse för gymnasienämnden 2010.

2009-12-07 Skriftlig reservation från socialdemokraterna och vänsterpartiet angående budgetskrivelse för gymnasienämnden 2010. 2009-12-07 Skriftlig reservation från socialdemokraterna och vänsterpartiet angående budgetskrivelse för gymnasienämnden 2010. Socialdemokraterna och vänsterpartiet vill visa på vikten av ett ansvarstagande

Läs mer