Handling 2018 nr 221. Redovisning av inkomna Göteborgsförslag. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handling 2018 nr 221. Redovisning av inkomna Göteborgsförslag. Till Göteborgs kommunfullmäktige"

Transkript

1 Handling 2018 nr 221 Redovisning av inkomna Göteborgsförslag Till Göteborgs kommunfullmäktige s förslag tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 16 november 2018 och föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Redovisning av inkomna Göteborgsförslag, i enlighet med bilaga 2 till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande, antecknas. Göteborg den 19 december 2018 Göteborgs kommunstyrelse Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld 1(1)

2 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1663/18 Handläggare Helena Österlind Telefon: E-post: Redovisning av inkomna Göteborgsförslag Förslag till beslut I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige: Redovisning av inkomna Göteborgsförslag, i enlighet med bilaga 2 till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande, antecknas. Sammanfattning Nämnden för konsument- och medborgarservice beslutade den 30 oktober 2018, 91, att till kommunfullmäktige översända en redovisning av inkomna Göteborgsförslag. Göteborgförslag infördes i januari 2017 som en del i att öka göteborgarnas möjligheter till inflytande och delaktighet. Enligt riktlinjerna ligger ansvaret för administrering av Göteborgsförslaget på nämnden för konsument- och medborgarservice tillsammans med ansvaret att två gånger per år lämna återkoppling över inkomna Göteborgsförslag till kommunfullmäktige. Tjänsteutlåtandet från nämnden för konsument- och medborgarservice visar att 525 Göteborgsförslag blivit publicerade i systemet till och med den 31 september Av dessa har 83 stycken nått gränsen på 200 underskrifter, vilket krävs för att ett förslag ska lämnas till ansvarig nämnd. Av dessa har 45 behandlats av kommunens nämnder och styrelser. 34 Göteborgsförslag är på väg eller håller på att behandlas. Störst andel Göteborgsförslag har lämnats till trafikkontoret att hantera. Ekonomiska konsekvenser Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Barnperspektivet Möjligheten att lämna ett Göteborgsförslag gäller alla, även barn och unga, vilket bidrar till likvärdiga möjligheter till inflytande för barn och unga. Mångfaldsperspektivet Alla som så önskar ska ha möjlighet att lämna ett Göteborgsförslag. För att så många som möjligt ska kunna lämna förslag finns det möjlighet att gå till något av medborgarkontoren för att få hjälp med att skriva ett Göteborgsförslag. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 1 (4)

3 Jämställdhetsperspektivet Uppföljning av Göteborgsförslagen visar att män i lite högre utsträckning än kvinnor väljer att lämna Göteborgsförslag. Miljöperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Bilagor 1. Nämnden för konsument och medborgarservice protokollsutdrag, , Tjänsteutlåtande från nämnden för konsument och medborgarservice, utfärdat Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (4)

4 Ärendet Nämnden för konsument- och medborgarservice beslutade den 30 oktober 2018, 91, att till kommunfullmäktige översända en redovisning av inkomna Göteborgsförslag. Riktlinjerna för Göteborgsförslaget gör gällande att en redovisning av aktuella förslag ska lämnas till kommunfullmäktige två gånger per år. Kommunfullmäktige föreslås anteckna informationen. Beskrivning av ärendet Bakgrund Kommunfullmäktige behandlade 2014 ärendet Fördjupa demokratin genom att öka medborgarnas möjligheter till inflytande, starkare inflytande för stadsdelsnämnderna i stadsplaneringen samt förslag på e-demokratilösningar. Som en del av demokratibeslutet slogs det fast att Göteborgs Stad ska införa e-förslag, vilket sedermera blev Göteborgsförslag. Syftet var att utveckla medborgardialogen och ett steg i arbetet att förbättra medborgarnas möjlighet till inflytande och delaktighet i kommunen. I maj 2016 beslutade kommunstyrelsen om riktlinjer för Göteborgsförslaget. Enligt riktlinjerna ligger ansvaret för administrering av Göteborgsförslaget på nämnden för konsument- och medborgarservice. Nämnden ska lämna en redovisning över aktuella Göteborgsförslag två gånger per år till kommunfullmäktige. Om Göteborgsförslaget Ett Göteborgsförslag är en idé eller ett förslag från medborgarna till stadens politiker. Alla som är intresserade av Göteborgs stads utveckling får lämna e-förslag, oavsett ålder och bostadsort. Juridiska personer såsom företag, ideella organisationer och föreningar kan inte lämna e-förslag. Förslaget läggs ut på kommunens hemsida där andra kan föra dialog om det och stödja förslaget genom en digital underskrift. De förslag som inom 90 dagar erhåller 200 röster ska lämnas till ansvarig nämnd för behandling. Användare Ungefär personer har registrerat en användare i systemet. De flesta av dessa har röstat minst en gång på ett Göteborgsförslag. Störst andel av de som lämnar förslag är födda på 60-, 70-, och 80-talet. En majoritet av de inlämnade förslagen kommer från personer bosatta i Göteborg. Resultat Göteborgförslag infördes i januari Redovisningen från nämnden för konsumentoch medborgarservice visar en sammanställning av inkomna förslag till och med Redovisningen visar att av sammanlagt 525 Göteborgsförslag som blivit publicerade i systemet har 83 stycken nått gränsen på 200 underskrifter. Av dessa har 45 behandlats av kommunens nämnder och styrelser. 34 Göteborgsförslag är på väg eller håller på att behandlas. I redovisningen framgår även vilka förslag som fått 200 röster samt vilka nämnder som förslagen har lämnats till. Flest antal förslag har lämnats till trafiknämnden, följt av parkoch naturnämnden samt idrotts- och. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (4)

5 Redovisningen visar att tre av de inkomna förslagen har genomförts fullt ut, 16 genomförs och ett stort antal väntar fortfarande på beslut. Majoriteten av förslagen som har behandlats av ansvarig nämnd eller styrelse kommer inte att genomföras. Fortsatt utveckling av Göteborgsförslaget Förvaltningen för konsument- och medborgarservice har under året utvärderat Göteborgsförslaget och slutsatserna av denna redovisades muntligt för kommunstyrelsen den 21 november. De centrala dragen av utvärderingen ingår även i ärende dnr 1473/18. Utvärderingen visar behov av tydligare riktlinjer för en mer samordnad och effektiv hantering av Göteborgsförslaget i staden. Samtidigt pågår utveckling av verktyget för Göteborgsförslaget för att göra det än mer användarvänligt och nå ut till fler göteborgare. Stadsledningskontorets bedömning Stadsledningskontoret bedömer att den redovisning nämnden för konsument- och medborgarservice har lämnat uppfyller intentionerna i riktlinjerna för Göteborgsförslaget samt visar hur Göteborgsförslaget medverkat till målsättningen att öka göteborgarnas möjligheter till delaktighet och inflytande. Helena Österlind Helena Mehner Demokratistrateg Kommunikationsdirektör Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (4)

6 Konsument och medborgarservice Utdrag ur Protokoll Sammanträdesdatum: Redovisning av inkomna Göteborgsförslag 91, N /18 Beslut 1. Nämnden för konsument- och medborgarservice noterar redovisningen av inkomna Göteborgsförslag. 2. Nämnden för konsument- och medborgarservice översänder föreliggande tjänsteutlåtande som eget yttrande till kommunstyrelsen. Handlingar Förvaltningens tjänsteutlåtande med bilagor. Dag för justering Vid protokollet Sekreterare Anna Corneliusson Ordförande Caterina Franceschi Justerande Björn Jedvert Göteborgs Stad [Konsument och medborgarservice], protokollsutdrag 1 (1)

7 Konsument- och medborgarservice Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /18 Handläggare Stefan Lydén Telefon: E-post: Redovisning av inkomna Göteborgsförslag Förslag till beslut 1. Nämnden för konsument- och medborgarservice noterar redovisningen av inkomna Göteborgsförslag. 2. Nämnden för konsument- och medborgarservice översänder föreliggande tjänsteutlåtande som eget yttrande till kommunstyrelsen. Sammanfattning Som en del av att öka göteborgarnas möjligheter till delaktighet och inflytande infördes Göteborgsförslaget i januari Av riktlinjerna framgår att en redovisning av inkomna Göteborgsförslag ska göras till fullmäktige varje år. Av de 525 Göteborgsförslag som blivit publicerade i systemet till och med den 31 september 2018 (förslag som samlar underskrifter, inväntar beslut från nämnd eller är arkiverade) har 83 stycken nått gränsen på 200 underskrifter. Av dessa har 45 behandlats av kommunens nämnder och styrelser. 34 Göteborgsförslag är på väg eller håller på att behandlas. Ekonomiska konsekvenser, jämställdhet- och miljöperspektivet Förvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån dessa perspektiv. Barnperspektivet Alla som vill kan lämna in ett göteborgsförslag. Det finns inte någon övre eller undre åldersgräns för att lämna förslag. Huvudsaken är att förslaget handlar om hur det är möjligt att utveckla Göteborg. Detta betyder att även unga personer och barn kan lämna förslag till kommunen. Mångfaldsperspektivet Alla som så önskar ska ha möjlighet att lämna ett Göteborgsförslag. För att så många som möjligt ska kunna lämna förslag finns det möjlighet att gå till något av medborgarkontoren för att få hjälp med att skriva ett Göteborgsförslag. Omvärldsperspektivet Motsvarigheter till Göteborgsförslaget finns i ett 40-tal andra kommuner och landsting. Ibland kallas verktyget för initiativ och andra gånger för e-förslag. Bilagor 1. Göteborgsförslag som fått 200 underskrifter 2. Förslaget har lämnats till Göteborgs Stad [Konsument och medborgarservice], tjänsteutlåtande 1 (8)

8 Ärendet Som en del av att öka göteborgarnas möjligheter till delaktighet och inflytande infördes Göteborgsförslaget i januari Av riktlinjerna framgår att en redovisning av inkomna göteborgsförslag ska göras till fullmäktige varje år. Upprättad tjänsteskrivelse och bilagor beskriver i korthet de förslag som kommit in fram till och med Beskrivning av ärendet Av sammanlagt 525 Göteborgsförslag som blivit publicerade i systemet (förslag som samlar underskrifter, inväntar beslut från nämnd eller är arkiverade) har 83 stycken nått gränsen på 200 underskrifter. Av dessa har 45 behandlats av kommunens nämnder och styrelser. 34 Göteborgsförslag är på väg eller håller på att behandlas. I bilaga 1 redovisas de inkomna Göteborgsförslagen ytterligare. Vilka är användarna? Ungefär personer har registrerat en användare i systemet. De flesta av dessa har röstat minst en gång på ett Göteborgsförslag. Många underskrifter Bland inkomna göteborgsförslag finns många som engagerat och som samlat många underskrifter. Flest underskrifter samlade göteborgsförslag Fortsätt driva Slottskogsobservatoriet som samlat hela 720 underskrifter och förslag Förenklat alkoholtillstånd för föreningar som samlar underskrifter och har drygt 800 signaturer än så länge. Även göteborgsförslaget om att Utöka naturområdet vid Härlanda tjärn samlade fler än 500 signaturer. Det förslag som hamnat närmast den uppsatta gränsen på 200 signaturer är Subventionerade hyror för (mindre) barn- och ungdomsförening som samlade ihop 201 signaturer. Genomförda förslag Som exempel på förslag som gått igenom hela processen och blivit verklighet återfinns förslag Solcellspark i Göteborg, Vi kan ej garantera djurskyddet, sluta med fjäderimport! samt förslag Sharing City Göteborg om att Göteborg ska profileras sig som en Sharing City. Samordning mellan nämnder När stadsdelsnämnderna hanterar inkomna göteborgsförslag händer det att de uppmanar andra facknämnder att ta ansvar för dessa frågor. Exempel på detta är förslag Mötesplats/aktivitetsyta i skärgården där stadsdelsnämnden skickat förslaget vidare till Lokalnämnden, Park- och naturnämnden samt Idrott- och för att ta ett samlat ansvar. Beaktas i den vidare processen Det finns en mängd förslag som beaktas i den vidare processen. Med detta menas att förslaget tas med när kommunen planerar och utvecklar sin verksamhet. Exempel på detta är att Kretslopp och vattennämnden beslutat ge förvaltningen i uppdrag att beakta Göteborgsförslag Flerfackskärl - Sortera i villa i det pågående projektet om fastighetsnära insamling för villakunder. Ett annat exempel är kommunstyrelsens behandling av göteborgsförlag Fyrverkeriförbud. Detta remitterades vidare till räddningstjänst, polis och andra och när kommunen reviderar ordningsföreskrifter för Göteborgs Stad ska hänsyn tas till remissyttrandena på grundval av remissyttrandena inklusive göteborgsförslaget. Avslag En del förslag avslås. Exempel på detta är göteborgsförslag Återkommunalisera verksamheten i Göteborgs Hamn där kommunstyrelsen beslutade att inte bereda förslaget vidare och Göteborgs Stad [Konsument och medborgarservice], tjänsteutlåtande 2 (8)

9 göteborgsförslag Minska ofrivillig skolfrånvaro så kallat hemmasittande som inte bereddes vidare av utbildningsnämnden. Göteborgsförslaget utvecklas vidare Förvaltningen för konsument- och medborgarservice har under året utvärderat Göteborgsförslaget. Som grund har förtroendevalda, tjänstepersoner intervjuats. Användarna av systemet har fått delta i en digital enkät. Utvärderingen visade att användare och förtroendevalda gillar verktyget. Som exempel på sådant som kan förbättras nämns återkoppling, upplevelse av verktyget och interna processer. Ett ärende om Göteborgsförslagets utveckling kommer att behandlas av kommunfullmäktige under Göteborgs Stad [Konsument och medborgarservice], tjänsteutlåtande 3 (8)

10 Bilaga 1. Göteborgsförslag som fått 200 underskrifter Nedanstående inkomna göteborgsförlag har samlat minst 200 röster. Förslaget gäller Rubrik Förslaget lämnas till Resultat Bygga och bo Redogörelse över kostnad för tomma platser för ensamkommande Bygga och bo Idrott- och hälsohall i Gunnilse, norra Götegorg Stadsdelsnämnd Angered Bygga och bo Utöka naturskyddsområdet vid Härlanda Tjärn,stoppa averkning Byggnadsnämnden Bygga och bo Bygg tillsammans! Framtiden Bygga och bo Ge Göteborg Stads byggnad Traktören levande bottenvåningar! Bygga och bo Trygga kontraktsformer för kollektiv med gemensamt hushåll Fastighetsnämnden Bygga och bo Fler återvinningsstationer till Utby Kretslopps- och vattennämnden Bygga och bo Återuppbygg landshövdingehusen på Skansberget Byggnadsnämnden Bygga och bo Gång och cykelbana Trafiknämnden Belysning genom Ruddalen Park- och naturnämnden ej Vi kan ej garantera djurskyddet, sluta med fjäderimport! Park vid Majorna 720:386 Karl Johansgata Park- och naturnämnden ej Mötesplats/Aktivitetsyta för alla åldrar i skärgården Stadsdelsnämnd Västra Göteborg Säker övergång över Bäckegatan för elever på Fjällskolan Trafiknämnden Sankt Sigfrids Plan - en ljus och välkomnande plats Trafiknämnden Nya torget i Hammarkullen Göteborgslokaler; Stadsdelsnämnd Angered Stoppa skövlingen av träd i Västlänkens namn Park- och naturnämnden ej Belysning i Färjenäsparken Park- och naturnämnden Hundrastgård i Torslanda Park- och naturnämnden Upplåta mark till Endurobana och Trail-körning Idrotts- och Kultur och fritid Subventionerade hyror för (mindre) barn- och ungdomsförening Idrotts- och ej Göteborgs Stad [Konsument och medborgarservice], tjänsteutlåtande 4 (8)

11 Kultur och fritid Bygg en Velodrom Idrotts- och Kultur och fritid Tak på Ruddalen Idrotts- och Kultur och fritid Dags för en Roller Derby-hall i Göteborg! Idrotts- och Kultur och fritid Dansbana med tak Idrotts- och ej ej Kultur och fritid Vision Majvallen - från idrottsplats till en mötesplats Idrotts- och Kultur och fritid Spara Valhallabadet för framtiden GotEvent; ej Kultur och fritid Karlavagnen lever Älvstranden Kultur och fritid Bygg fler kompletta gymnastikhallar i Göteborg! Idrotts- och ej Kultur och fritid Information om offentliga konstverk i staden Kulturnämnden ej Kultur och fritid Fortsätt driva Slottsskogsobservatoriet Kulturnämnden ej Kultur och fritid Bygg en simhall i Kortedala/Bergsjön! Idrotts- och Kultur och fritid Ny fritidshall i Hammarkullen Idrotts- och Kultur och fritid Boulderhall med fokus på integration Idrotts- och Kultur och fritid Rör inte Kortedala bibliotek! Stadsdelsnämnd Östra Göteborg Kultur och fritid Rullskridskorinken i Göteborg Idrotts- och ej ej Kultur och fritid Behov av konstgräsplan och parkeringsplatser vid Bergums IF Idrotts- och Kultur och fritid Arena för vågsurfing i Göteborg Idrotts- och Kultur och fritid Konstgräsbelägg Blidvädersplan nu! Idrotts- och Kultur och fritid Rädda Actionhallen - Lundbys största ungdomvsverksamhet! Idrotts- och Kultur och fritid SKYDDA SJÖBERGEN! Byggnadsnämnden Kultur och fritid Skateboardpark i Kviberg Idrotts- och Kultur och fritid Förenklat alkoholtillstånd för kulturföreningar Social resursnämnden Miljö och hälsa Flerfackskärl - Sortera i villa Kretslopps- och vattennämnden Miljö och hälsa Fyrverkeriförbud Göteborgs Stad [Konsument och medborgarservice], tjänsteutlåtande 5 (8)

12 Miljö och hälsa Solcellspark i Göteborg. Göteborg Energi fullt ut Miljö och hälsa Utomhusrink för spontanidrott vid Askims Ishall Idrotts- och Skola och utbildning Allergianpassad förskola och skola Stadsdelsnämnd Angered Skola och utbildning Samtalsmottagning för barn â förlängd elevhälsa ej Skola och utbildning Minska ofrivillig skolfrånvaro â så kallat hemmasittande Utbildningsnämnden ej Skola och utbildning Trygga den tvåspråkiga grundskoleundervisningen i Göteborg Stadsdelsnämnd Centrum Skola och utbildning Förbättra utomhus- och trafikmiljöerna vid Bärbyskolan! Stadsdelsnämnd Norra Hisingen Skola och utbildning Skola och utbildning Fria kollektivresor för fritidselever på skollov. Hinderbana vid Nytorpsskolan Stadsdelsnämnd Angered Verka för att högtalarna på bussar och spårvagnar är på Trafiknämnden fullt ut MC i busskörfälten Trafiknämnden GÅRDA ALTERNATIVET Trafiknämnden ej LÅNA LÅDCYKEL - När du behöver frakta mer än vad du kan bära Trafiknämnden Fri Kollektivtrafik ej Tågstopp I Säve Trafiknämnden Tillsätt en kommission ej Offentlig debatt om Västlänken - IRL ej Förslag till öppen hearing om Västlänken och alternativen ej Time out för Västlänken och nya spårvagnar Trafiknämnden ej Kulturpark runt Angereds kyrka-en mötesplats utan genomfart Byggnadsnämnden ej Säve - förlängd 50-sträcka och nya övergångsställen Trafiknämnden HASTIGHETSBEGRÄNSNING PÅ SÄRÖBANAN Trafiknämnden Göteborgs Stad [Konsument och medborgarservice], tjänsteutlåtande 6 (8)

13 Max 30 km/h i hela Majorna Trafiknämnden Servicestationer för cyklar Trafiknämnden Bilfri dag i Göteborg Trafiknämnden 6-timmars arbetsdag på Göteborgs Spårvägar AB Spårvägen Behov av ny cykelväg samt tillfartsväg till Bergums IF Idrotts- och Trygghet och säkerhet Förbättra trafiksituationen vid Kjellmans/Storebackegatan oc Trafiknämnden Trygghet och säkerhet Synliggör att ledarhundsekipage får vara i kommunala lokaler Fastighetsnämnden Turism och näringsliv Återkommunalisera verksamheten i Göteborgs hamn ej Vård och omsorg Stoppa omflyttningar av unga i asylprocess Social resursnämnden ej Övrigt/Annat Kostnadsredovisning för temporära boenden ej Övrigt/Annat Öka öppenheten och tillgängligheten av offentliga handlingar ej Övrigt/Annat Inför en tak över huvudet-garanti Social resursnämnden ej Övrigt/Annat Sharing City Göteborg Nämnden för Konsumentoch Medborgarservice fullt ut Övrigt/Annat Veteranmonument i centrala Göteborg Kulturnämnden Övrigt/Annat Bidrag till extern oberoende granskning av Göteborgs Stad ej Övrigt/Annat Extern Granskning Göteborgs Stads utbetalda Avgångsvederlag Göteborgs Stad [Konsument och medborgarservice], tjänsteutlåtande 7 (8)

14 Bilaga 2. Förslaget har lämnats till Förslaget lämnas till Antal Byggnadsnämnden 34 Fastighetsnämnden 9 Framtiden 3 Förskoleförvaltningen 1 GotEvent 5 Grefab 2 Grundskoleförvaltningen 5 Göteborg Energi 4 Göteborg o Co 4 Göteborgs Hamn 1 Göteborgslokaler 1 Higab 1 Idrotts- och 49 Ingen mottagare - för få underskrifter Kretslopps- och vattennämnden 7 Kulturnämnden 24 Lokalnämnden 2 Miljö- och klimatnämnden 1 Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning 3 Nämnden för Intraservice 3 Nämnden för Konsument- och Medborgarservice 8 Park- och naturnämnden 76 Poseidon 1 Social resursnämnden 12 Spårvägen 3 Stadsdelsnämnd Angered 9 Stadsdelsnämnd Askim-Frölunda-Högsbo 1 Stadsdelsnämnd Centrum 2 Stadsdelsnämnd Lundby 2 Stadsdelsnämnd Majorna-Linné 4 Stadsdelsnämnd Norra Hisingen 4 Stadsdelsnämnd Västra Göteborg 3 Stadsdelsnämnd Västra Hisingen 1 Stadsdelsnämnd Örgryte-Härlanda 1 Stadsdelsnämnd Östra Göteborg 2 Trafiknämnden 176 Utbildningsnämnden 3 Älvstranden 6 Totalt: 555* *I vissa fall har göteborgsförslag skickats till flera nämnder. Därför skiljer det mellan de antal förslag som är registrerade i systemet och de förslag som lagts på olika nämnder. Göteborgs Stad [Konsument och medborgarservice], tjänsteutlåtande 8 (8)

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Välkommen till. Västra Hisingen. 29 mars 2017

Välkommen till. Västra Hisingen. 29 mars 2017 Välkommen till Västra Hisingen 29 mars 2017 SDN Västra Hisingen så styrs stadsdelen Jahja Zeqiraj, Stadsdelsnämndens ordförande Så styrs staden Stadsdelsnämnder 11 ordinarie ledamöter och 11 ersättare

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Organisation och styrning i Göteborgs Stad

Organisation och styrning i Göteborgs Stad Organisation och styrning i Göteborgs Stad INTRODUKTION SOCIALSEKRETERARE 2017-03-29 LISBETH NILSSON Avdchef IFO/FH Stadsledningskontoret En hållbar stad öppen för världen Göteborg en växande framtidsstad

Läs mer

Hållbar stad öppen för världen. Göteborgs kommunfullmäktige goteborg.se

Hållbar stad öppen för världen. Göteborgs kommunfullmäktige goteborg.se Hållbar stad öppen för världen Göteborgs kommunfullmäktige 2018 2022 goteborg.se Göteborgs kommunfullmäktige Kommunfullmäktige är det högsta beslutande organet i Göteborgs Stad. Här fattas de övergripande

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-12-07 Ärende 2.2.3 Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Här är ytterligare bevis för det vi sverigedemokrater hävdat i

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Förtroendekrisen och kommunikationsarbetet inom Göteborgs Stad

Förtroendekrisen och kommunikationsarbetet inom Göteborgs Stad Förtroendekrisen och kommunikationsarbetet inom Göteborgs Stad Helena Mehner, kommunikationsdirektör Jens Lisell, senior kommunikationsstrateg Detta har hänt Göteborgs Stad vi har stått i fokus för medias

Läs mer

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde Göteborg den 11 december 2015 Yttrande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-12-16 Ärende 2.2.4 och 2.2.5 Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Läs mer

Införande av e-förslag samt avskaffande av medborgarförslag

Införande av e-förslag samt avskaffande av medborgarförslag 1(2) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2017-05-02 97 Införande av e-förslag samt avskaffande av medborgarförslag Dnr 2016-000415 Beslut Kommunstyrelsen beslutar att kommunfullmäktiges presidium

Läs mer

Ambassadörer i demokratins tjänst

Ambassadörer i demokratins tjänst Ambassadörer i demokratins tjänst Demokratiambassadörer inför valet. Om att engagera människor 2019-04-24, Centrum för Europaforskning, Stefan Lydén, Göteborgs Stad Göteborgarnas möjligheter till delaktighet

Läs mer

/15 Valfrihetssystem enligt LOV inom hemtjänst - Förslag till förfrågningsunderlag samt följdändringar inför införandet

/15 Valfrihetssystem enligt LOV inom hemtjänst - Förslag till förfrågningsunderlag samt följdändringar inför införandet 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0788/17 Etablering av en interimistisk nämnd för förskolan och en interimistisk nämnd för grundskolan i Göteborgs Stad 2. 1255/15 Valfrihetssystem enligt LOV inom

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-24 Diarienummer 0347/16 Ledningsstaben Lina Isaksson Telefon 031-368 04 09 E-post: lina.isaksson@stadshuset.goteborg.se Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

FAQ nya platser för temporära bostäder

FAQ nya platser för temporära bostäder FAQ nya platser för temporära bostäder 161214 Denna fil kan uppdateras löpande Varför behöver Göteborg fler temporära bostäder? Nu kommer de nyanlända göteborgare hit som anvisats till Göteborg. Det är

Läs mer

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-28 Diarienummer 0070/16 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Hanna Wik Telefon 031-368 02 12 E-post: hanna.wik@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Välfärdens processer Introduktion socialsekreterare 17 maj 2018

Välfärdens processer Introduktion socialsekreterare 17 maj 2018 Hållbar stad öppen för världen Välfärdens processer Introduktion socialsekreterare 17 maj 2018 Process vad är det? Processer vi och det vi gör Processkarta förenklad bild av verkligheten 2 Organisation

Läs mer

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-02-11 Diarienummer 0429/16 Repronummer 0037/16 Stadsutveckling Christina Bertilson Telefon 031-368 02 14 E-post: christina.bertilson@stadshuset.goteborg.se Verksamhetsområde

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Kommunstyrelsen 2016-03-23 Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Yttrande till Förvaltningsrätten i mål 2889-1 laglighetsprövning enligt kommunallagen Ledamöterna i Göteborgs kommunstyrelse

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Kunskapsresultat 2018

Kunskapsresultat 2018 Kunskapsresultat 2018 Kommunala grundskolor Göteborg 2018-06-20 Jonas Askne, stadsledningskontoret Kunskapsresultat i grundskolan 2018 Kommunala skolor Flickor/pojkar Stadsdelar Nyhet: redovisning av som

Läs mer

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

16. E-förslag uppföljning och utvärdering

16. E-förslag uppföljning och utvärdering SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2019-06-17 26 (32) Ks 160 16. E-förslag uppföljning och utvärdering Dnr 2014/374-109 Kommunfullmäktige fattade 2016-09-26, 150 beslut om att införa e-förslag och

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Ersätter tidigare utsänd handling Handling 2015 nr 221 Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-02 Diarienummer 0936/13 Lokalsekretariatet Stadsutveckling Johan Nyström Telefon 031-368 02 35 E-post: johan.nystromstadshuset.goteborg.se Inhyrning av lokaler för nytt

Läs mer

1. Förslag till budget 2018 och flerårsplaner

1. Förslag till budget 2018 och flerårsplaner 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. Förslag till budget 2018 och flerårsplaner 2019-2020 2. Antagande av detaljplan för bostäder och verksamheter vid Karlavagnsplatsen inom stadsdelen Lindholmen i Göteborg

Läs mer

1. Dnr Förslag till budget 2018 och flerårsplaner Yrkanden / Yttranden Yrkande MP, S och V

1. Dnr Förslag till budget 2018 och flerårsplaner Yrkanden / Yttranden Yrkande MP, S och V 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. Dnr Förslag till budget 2018 och flerårsplaner 2019-2020 Yrkande MP, S och V 2. Dnr 0710/16 Detaljplan för bostäder och verksamheter vid Karlavagnsplatsen inom stadsdelen

Läs mer

Handling 2017 nr 234. Redovisning av partistöd för Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2017 nr 234. Redovisning av partistöd för Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2017 nr 234 Redovisning av partistöd för 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 16 november

Läs mer

Parlamentariker för Vänsterpartiet Göteborg

Parlamentariker för Vänsterpartiet Göteborg Parlamentariker för Vänsterpartiet Göteborg 2014-2018 Arkivnämnden Jesper Berglund är ersättare i Arkivnämnden. Göteborgs Stad bildar tillsammans med Västra Götalandsregionen en gemensam nämnd och arkivmyndighet.

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheter för småhusändamål inom Göteborgs kommun

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheter för småhusändamål inom Göteborgs kommun Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-08 Diarienummer 1405/18 Handläggare Anders Stenlund Telefon: 031 368 12 18 E-post: anders.stenlund@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret

Läs mer

Förlängning av markanvisning till HSB Göteborg, Bostads AB Poseidon samt Göteborgs Egnahems AB avseende bostäder vid Torpagatan i Härlanda

Förlängning av markanvisning till HSB Göteborg, Bostads AB Poseidon samt Göteborgs Egnahems AB avseende bostäder vid Torpagatan i Härlanda Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2013-05-27 Diarienummer 0860/05 Exploateringsavdelningen Sanna Gavel Telefon 031-368 11 68 E-post: sanna.gavel@fastighet.goteborg.se Förlängning av markanvisning

Läs mer

Göteborgs Kommunfullmäktige sammanträder i Rikssalen i Kronhuset, Kronhusgatan 1 D, torsdagen den 26 januari 2017 kl. 16:00.

Göteborgs Kommunfullmäktige sammanträder i Rikssalen i Kronhuset, Kronhusgatan 1 D, torsdagen den 26 januari 2017 kl. 16:00. Justerad föredragningslista Göteborgs Kommunfullmäktige sammanträder i Rikssalen i Kronhuset, Kronhusgatan 1 D, torsdagen den 26 januari 2017 kl. 16:00. Ärenden 1. Val av två ledamöter att justera dagens

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Ronald Caous bredbandskoordinator 4

Ronald Caous bredbandskoordinator 4 Tid: 17:00-18:20 Plats: Nämndrummet vån 1 Paragrafer: 1-13 Närvarande Ledamöter Tord Karlsson (S) Ida Balog (M) Michael Törnqvist (MP) Mathias Wrångelin (M) Adriana Aires (V) Kent Wetterskog (L) Ronnie

Läs mer

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan Yrkande S, M, MP, V, L, KD Kommunstyrelsen 2016-10-05 Ärende 2.2.12 Inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens föreslås besluta Att

Läs mer

Yttrande ang Ersättningsbelopp 2018 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Yttrande ang Ersättningsbelopp 2018 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Yttrande (SD) 2017-12-13 Ärende 2.2.4 Yttrande ang Ersättningsbelopp 2018 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Återigen noterar vi hur massinvandringen påverkar stadens ekonomi

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018 3. Månadsuppföljning tom september 2018 En gång i månaden följer förvaltningen upp kostnadsutvecklingen

Läs mer

Tid: (mötet ajourneras mellan klockan ) Plats: Domarringen, Nedre Kaserngården 1 (Kvibergs Park)

Tid: (mötet ajourneras mellan klockan ) Plats: Domarringen, Nedre Kaserngården 1 (Kvibergs Park) Tid: 16.30-18.45 (mötet ajourneras mellan klockan 17.40-17.45) Plats: Domarringen, Nedre Kaserngården 1 (Kvibergs Park) Paragrafer: 69 Närvarande Ledamöter Ordförande Bettan Andersson (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Jämlikt Göteborg: Fokusområde 4. Hållbara och jämlika livsmiljöer

Jämlikt Göteborg: Fokusområde 4. Hållbara och jämlika livsmiljöer Jämlikt Göteborg: Fokusområde 4 Hållbara och jämlika livsmiljöer Barnperspektiv och sociala analyser i Göteborgs stadsutveckling Sammanhållen stad Samspel Vardagsliv Identitet Hälsa och säkerhet 2 Skillnader

Läs mer

Parlamentariker för Vänsterpartiet Göteborg

Parlamentariker för Vänsterpartiet Göteborg Parlamentariker för Vänsterpartiet Göteborg 2014-2018 Arkivnämnden Jesper Berglund är ersättare i Arkivnämnden. Göteborgs Stad har tillsammans med Västra Götalandsregionen bildat en gemensam nämnd och

Läs mer

Förändrings- och budgetanpassningsarbete vid stadsledningskontoret avseende Mänskliga rättigheter

Förändrings- och budgetanpassningsarbete vid stadsledningskontoret avseende Mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-20 Diarienummer 1159/15 Repronummer rnr 174/15 Verksamhetsområde HR Per Lundborg Telefon 031-368 04 52 E-post: per.lundborg@stadshuset.goteborg.se Förändrings- och budgetanpassningsarbete

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-03-07 39 KS 45/18 Utställning tematiskt tillägg till Göteborgs översiktsplan översvämningsrisker Beslut Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver,

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-01 Diarienummer 1039/13 Göteborgs stadsmuseum Cornelia Lönnroth Telefon: 031-368 36 09 E-post: cornelia.lonnroth@kultur.goteborg.se Återremiss: Kompletterande uppdrag

Läs mer

Yttrande över revisionsredogörelse 2017

Yttrande över revisionsredogörelse 2017 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-15 Diarienummer 1760/18 Handläggare Peter Kim Telefon: E-post: peter.kim@fastighet.goteborg.se Yttrande över revisionsredogörelse 2017 Förslag till

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2016 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018 03 21 Diarienummer 0689/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Utdelning i Stiftelsen Wilhelm

Läs mer

Plats och tid Vansbrorummet, Medborgarhuset, tisdagen den 24 april 2018, kl. 17:00 17:15. Oscar Fredriksson, kommunchef

Plats och tid Vansbrorummet, Medborgarhuset, tisdagen den 24 april 2018, kl. 17:00 17:15. Oscar Fredriksson, kommunchef Protokoll Plats och tid Vansbrorummet, Medborgarhuset, tisdagen den 24 april 2018, kl. 17:00 17:15 Beslutande Stina Munters (C), ordf. Lars-Olov Liss (C) Lovisa Berglund (C) Torsten Larsson (KD) Wahan

Läs mer

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-20 Diarienummer 0008/18 Handläggare Lena Thylén Telefon: 368 10 13 E-post: lena.thylen@fastighet.goteborg.se Framställan om kommuncentralt avsatta medel

Läs mer

Gallring av handlingar inom utbildningsverksamhet hos Göteborgs Stads. stadsdelsnämnder, utbildningsnämnden samt nämnden för arbetsmarknad och

Gallring av handlingar inom utbildningsverksamhet hos Göteborgs Stads. stadsdelsnämnder, utbildningsnämnden samt nämnden för arbetsmarknad och Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-09-12 Diarienummer AN-4989/17 Andreas Segerberg Telefon: 031-7015057 E-post: andreas.segerberg@arkivnamnden.goteborg.se Gallring av handlingar inom utbildningsverksamhet

Läs mer

Total Man Kvinna Total Man Kvinna Total Man Kvinna

Total Man Kvinna Total Man Kvinna Total Man Kvinna 1:1 hur välkommen du känner dig när du besöker biblioteket? 2:2 den hjälp du fick? 3:2 tiden då biblioteket öppnar på vardagar? 8-10 91 88 93 8-10 94 93 95 8-10 71 64 74 5-7 8 12 6 5-7 6 7 5 5-7 18 23

Läs mer

Ansökan om utvecklingsbidrag från Göteborgs Fotbollsförbund med flera

Ansökan om utvecklingsbidrag från Göteborgs Fotbollsförbund med flera Ärende nr 6 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-01-25 Diarienummer 0858/15 Samordning Anton Flöisbon Telefon 031-368 21 55 E-post: anton.floisbon@ioff.goteborg.se Ansökan om utvecklingsbidrag från Göteborgs

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Remiss från Trafikverket - Samråd vägplan E45 Slakthusmotet

Remiss från Trafikverket - Samråd vägplan E45 Slakthusmotet Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-05-04 317, Dnr 0410/16 Remiss från Trafikverket - Samråd vägplan E45 Slakthusmotet Tidigare behandling Bordlagt den 20 april 2016, 274. Handlingar Stadsledningskontorets

Läs mer

Lägesrapport om enkelt avhjälpta hinder i Kommunstyrelsens uppdrag - Staden tillgänglig för alla. lägesrapport om enkelt avhjälpta hinder antecknas

Lägesrapport om enkelt avhjälpta hinder i Kommunstyrelsens uppdrag - Staden tillgänglig för alla. lägesrapport om enkelt avhjälpta hinder antecknas Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-11-23 diarienummer 5484/12 Boendeavdelningen Birgitta Thielen telefon 368 10 20 e-post: birgitta.thielen@fastighet.goteborg.se Lägesrapport om enkelt avhjälpta

Läs mer

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) ( 123-124), Kristina Tharing

Läs mer

Linnéstadens bibliotek. GÖTEBORGS STAD BIBLIOTEKSENKÄT 2012 Resultat uppdelat på kön. Helhet

Linnéstadens bibliotek. GÖTEBORGS STAD BIBLIOTEKSENKÄT 2012 Resultat uppdelat på kön. Helhet Helhet Hur nöjd är du med biblioteket i sin helhet? Hur väl uppfyller biblioteket dina förväntningar? Tänk dig ett perfekt bibliotek. Hur nära ett sådant ideal tycker du att detta bibliotek kommer? Betyg

Läs mer

Kyrkbyns bibliotek. GÖTEBORGS STAD BIBLIOTEKSENKÄT 2012 Resultat uppdelat på kön. Helhet

Kyrkbyns bibliotek. GÖTEBORGS STAD BIBLIOTEKSENKÄT 2012 Resultat uppdelat på kön. Helhet Helhet Hur nöjd är du med biblioteket i sin helhet? Hur väl uppfyller biblioteket dina förväntningar? Tänk dig ett perfekt bibliotek. Hur nära ett sådant ideal tycker du att detta bibliotek kommer? Betyg

Läs mer

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-26 Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon 031-368 04 45 E-post: christina.gustafsson@stadshuset.goteborg.se Förslag

Läs mer

Ansökan från Higab AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster

Ansökan från Higab AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster Bilaga G Styrelsen 2017-06-12 1 Diarenummer: 0026/17 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Ansökan från Higab AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 115 Hemställan från Älvstranden Utveckling AB om avyttring av aktier i vilande bolag samt förvärv av lagerbolag inför kommande fastighetsförsäljningar Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Kungörelse 2011-02-21. Vellinge kommunhus, fullmäktigesalen (Måkläppen)

Kungörelse 2011-02-21. Vellinge kommunhus, fullmäktigesalen (Måkläppen) 1(21) 2011-02-21 Kommunförvaltningen Kommunsekreterare Ingegerd Svensson Tfn 040-42 5151 Sammanträdesdatum Plats Vellinge kommunhus, fullmäktigesalen (Måkläppen) Tid 19:00 Ärendelista 1. Upprop 2. Val

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Grundskoleförvaltningen Inför den första juli Bengt Randén

Grundskoleförvaltningen Inför den första juli Bengt Randén Grundskoleförvaltningen Inför den första juli 2018-09-04 Bengt Randén Innehåll 1. Varför en grundskoleförvaltning? 2. Förvaltningen i siffror 3. Så jobbar vi 4. Organisation och områdesindelning 2 1. Varför

Läs mer

Helhet. GÖTEBORGS STADS BIBLIOTEKSENKÄT 2012 Resultat uppdelat på kön. Totalt. Bemötande. Hur nöjd är du med biblioteket i sin helhet?

Helhet. GÖTEBORGS STADS BIBLIOTEKSENKÄT 2012 Resultat uppdelat på kön. Totalt. Bemötande. Hur nöjd är du med biblioteket i sin helhet? Helhet Bemötande Hur nöjd är du med biblioteket i sin helhet? Betyg 8-10 78% 78% 77% Betyg 5-7 20% 19% 21% Betyg 1-4 2% 3% 2% Ej svar 2% 1% 2% Medelvärde 8,5 8,5 8,4 Hur väl uppfyller biblioteket dina

Läs mer

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-09 Diarienummer 1845/17 Handläggare Bo Carlryd Telefon: 031-3680329 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Förslag om avgifter för färdtjänstresor

Läs mer

Handling 2016 nr 145. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 145. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 145 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD), Jörgen Fogelklou (SD), Staffan Levinsson (SD) om att alla högstadieelever (årskurs 7-9) i de kommunala skolorna i Göteborg Stad ska ges möjlighet

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-20 Diarienummer 1043/15 Repronummer 155/2015 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och funktionshinderfrågor Annica Eriksson Telefon 031-368

Läs mer

Stadens användning. Göteborgsförslag Max 30 km/h i hela Majorna

Stadens användning. Göteborgsförslag Max 30 km/h i hela Majorna Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2018-11-06 Utfärdat 2018-09-12 Diarienummer 5542/17 Stadens användning Martina Fahlcrantz Telefon 031-368 26 53 E-post: martina.fahlcrantz@trafikkontoret.goteborg.se Göteborgsförslag

Läs mer

Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V)

Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V) PM 2013:190 RI (Dnr 016-274/2012) Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer 329/15 Ledningsstaben Intern service Jonas Andrén Anders Brännström Telefon 031-368 05 69 E-post: jonas.andren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna ÅRSSTÄMMA HANDLING nr 11 2016-03-04 Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer

Läs mer

Dokumentation från medborgardialog i Valsta 2018

Dokumentation från medborgardialog i Valsta 2018 Dokumentation från medborgardialog i Valsta 2018 Dialogmöte 3, 4 december 2018, Kortversion av förslag på åtgärder www.sigtuna.se Fullständiga åtgärdsförslag I denna rapport presenteras de olika förslagen

Läs mer

Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo på Bergsgårdsgärdet 80

Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo på Bergsgårdsgärdet 80 Angered Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-05-23 Diarienummer N131-0029/19 Handläggare Ingela Lund Telefon: 031-365 11 01 E-post: ingela.lund@angered.goteborg.se Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo

Läs mer

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-01 Diarienummer 0707/17 Handläggare Karin Tidlund Telefon: 031-368 06 46 E-post: karin.tidlund@stadshuset.goteborg.se Information om upphandling

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld

Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld Handling 2017 nr 187 Yttrande över motion av Staffan Levinsson (SD), Lars Hansson (SD), Jörgen Fogelklou (SD) och Björn Tidland (SD) om att minska antalet stadsdelsnämnder Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Riktlinjer för digitalt medborgarförslag för Ängelholms kommun

Riktlinjer för digitalt medborgarförslag för Ängelholms kommun Riktlinjer för digitalt medborgarförslag för Ängelholms kommun 2019-2022 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för digitalt medborgarförslag Riktlinjer 2019-04-29 Kommunfullmäktige

Läs mer

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2011-02-23 Diarienummer: N137-0095/11 Utvecklingsavdelning Astrid Tunås Telefon: 366 20 08 E-post:astrid.tunas @vastra.goteborg.se Svar på remiss angående förslag till Program

Läs mer

Yttrande angående förslag till nytt beslut och skötselplan för naturreservatet Änggårdsbergen

Yttrande angående förslag till nytt beslut och skötselplan för naturreservatet Änggårdsbergen Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-12-10 Diarienummer 6559/18 Handläggare Fredrik Wejde Telefon: 031 368 13 21 E-post: fredrik.wejde@fastighet.goteborg.se Yttrande angående förslag till

Läs mer

Tillämpningsbeslut av generellt gallringsbeslut för e-postloggar i Outlook i Microsoft Exchange för myndigheter i Göteborgs Stad

Tillämpningsbeslut av generellt gallringsbeslut för e-postloggar i Outlook i Microsoft Exchange för myndigheter i Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-10 Diarienummer 1138/17 Handläggare Johan Bergström Telefon 031-368 60 29 E-post: johan.bergstrom@arbvux.goteborg.se Tillämpningsbeslut

Läs mer

Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun

Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun 2017-2019 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Policy Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Diarienummer Senast reviderad Giltig till

Läs mer

Protokoll. Kommunstyrelsens arbetsutskott. Nr 1. Tid: Onsdag den 21 januari 2015, kl 10.00. Plats: Kommunstyrelsens sammanträdesrum

Protokoll. Kommunstyrelsens arbetsutskott. Nr 1. Tid: Onsdag den 21 januari 2015, kl 10.00. Plats: Kommunstyrelsens sammanträdesrum Protokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott Nr 1 Tid: Onsdag den 21 januari 2015, kl 10.00 Plats: Kommunstyrelsens sammanträdesrum Ledamöter: Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) ordförande Carl-Johan Schiller

Läs mer

Detaljplan för bostäder med särskild service vid Blackevägen inom stadsdelen Tolered i Göteborg

Detaljplan för bostäder med särskild service vid Blackevägen inom stadsdelen Tolered i Göteborg Aktbeteckning: 2-5233 Granskningsutlåtande Datum: 2014-03-20 Diarienummer: 0371/12 Petter Frid Telefon: 031-368 15 70 E-post: petter.frid@sbk.goteborg.se Detaljplan för bostäder med särskild service vid

Läs mer

AU 5:18 Dnr. KS 2014/368. Utvärdering av införande av möjligheten att lämna in medborgarförslag i Österåkers kommun

AU 5:18 Dnr. KS 2014/368. Utvärdering av införande av möjligheten att lämna in medborgarförslag i Österåkers kommun Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-05-06 ö Östei AU 5:18 Dnr. KS 2014/368 Utvärdering av införande av möjligheten att lämna in medborgarförslag i Österåkers kommun Arbetsutskottets

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1259/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1259/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-03-06 Diarienummer 1259/16 Fri konst och kultur Annelie Eriksson/Kultur/GBGStad Telefon: 031-3683276 E-post: annelie.eriksson@kultur.goteborg.se Redovisning av uppdrag uthyrning/utlåning

Läs mer

Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018

Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018 Yrkande V Kommunstyrelsen 2017-11-22 Ärende 2.2.10 Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018 Arvodesnivåerna ska spegla det ansvar som uppdragen innebär och möjliggöra för alla personer

Läs mer

Punkt 8: Arvode styrelse, revisorer och lekmannarevisorer

Punkt 8: Arvode styrelse, revisorer och lekmannarevisorer 1 Tjänsteutlåtande 2018-03-08 Punkt 8: Arvode styrelse, revisorer och lekmannarevisorer Diarienummer: 0007/18 Handläggare: Katrin Kajrud katrin.kajrud@gotalejon.goteborg.se 031-368 55 12 Förslag till beslut:

Läs mer

Utreda förutsättningarna för tvåspråkig undervisning på svenska och finska i Göteborgs Stad

Utreda förutsättningarna för tvåspråkig undervisning på svenska och finska i Göteborgs Stad Västra Hisingen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-27 Diarienummer N138-0275/18 Handläggare Fredrik Bredhammar Telefon: E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se Utreda förutsättningarna för tvåspråkig

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämndens arbetsutskott

Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll Tid och plats 2012-12-13 i Skånes Fagerhultsrummet, kl 09.00-12.00 Beslutande Övriga deltagande Björn Zorec (FP) - ordförande Theresa Lindahl (M) - förste vice ordförande Thomas Bjertner

Läs mer

1. Dnr 1443/18 Investeringsbeslut för projekt Alelyckan ultrafilter och dricksvattenkemikalier

1. Dnr 1443/18 Investeringsbeslut för projekt Alelyckan ultrafilter och dricksvattenkemikalier 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. Dnr 1443/18 Investeringsbeslut för projekt Alelyckan ultrafilter och dricksvattenkemikalier 2. Dnr 1495/18 Kretslopp och vattennämndens förslag till vatten- och avloppstaxa

Läs mer