Uppföljning av särskild undervisning på sjukhus 2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning av särskild undervisning på sjukhus 2009"

Transkript

1 Uppföljning av särskild undervisning på sjukhus 2009

2 2010 Specialpedagogiska skolmyndigheten Manus: Thord Bäckman, Joakim Grausne, Dan Agnarsson och Kenneth Drougge, Specialpedagogiska skolmyndigheten ISBN: (pdf) Best. nr: Rapporten kan hämtas som pdf-dokument på Specialpedagogiska skolmyndighetens webbplats: 2 (22)

3 Förord Specialpedagogiska skolmyndigheten fördelar statsbidrag till bland annat särskild undervisning på sjukhus. Myndigheten har även ett ansvar att följa upp och utvärdera de insatser för vilka bidrag har lämnats. Under hösten 2009 genomfördes en uppföljning av den särskilda undervisning på sjukhus som tagit del av statsbidrag från myndigheten. Uppföljningen ger myndigheten en bättre bild av den verksamhet som statsbidraget ska stödja. Uppföljningen visar även på vissa förbättringsåtgärder vid hanteringen av statsbidrag och i delar som gäller den särskilda undervisningen. Arbetet har genomförts inom ramen för Statsbidragsavdelningen på myndigheten och Thord Bäckman har varit ansvarig. I arbetet har även Joakim Grausne, Dan Agnarsson och Kenneth Drougge medverkat. Leif Näfver Chef Statsbidragsavdelningen 3 (22)

4 Innehållsförteckning Förord... 3 Bakgrund... 5 Särskild undervisning på sjukhus... 5 Metod... 7 Resultat av undersökningen... 8 Verksamhetens förutsättningar... 8 Mål och uppföljning... 9 Lokaler och utrustning... 9 Lärarnas arbete... 9 Kompetenser Behov av kompetensutveckling Undervisningen Utöver undervisning Sjukhusundervisningens utveckling Förändringar inom sjukhusundervisningen Framtida utmaningar Rektorernas kommentarer Kontakten med SPSM Sammanfattning diskussion Förslag på åtgärder som framkommit i undersökningen Bilagor Enkät särskild undervisning på sjukhus skolledare Enkät särskild undervisning på sjukhus lärare (22)

5 Bakgrund Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) har uppdraget att fördela medel till särskild undervisning på sjukhus. De förändringar som sker inom sjukvård och skola kräver samstämmighet mellan förändringarna i samhället och vårt sätt att hantera och fördela medel till särskild undervisning på sjukhus. Som en del av utvecklingsarbetet och uppföljningsansvaret har myndigheten under hösten 2009 genomfört en enkätundersökning bland de kommuner som erhåller bidrag från myndigheten. Undersökningen har vänt sig till alla ansvariga rektorer och till den pedagogiska personalen på sjukhusskolorna. Syftet med undersökningen är bland annat att identifiera trender och förändringar och deras påverkan på särskild undervisning på sjukhus. År 2003 genomförde dåvarande Specialpedagogiska institutet en liknande enkätundersökning som i första hand vände sig till sjukhuslärarna. Särskild undervisning på sjukhus Specialpedagogiska skolmyndighetens uppdrag att fördela medel till sjukhusundervisning regleras i förordningen (1991:931) om statsbidrag till särskilda insatser på skolområdet (SIS). 1 En kommun kan få statsbidrag till kostnader för insatser av regional art som kommunen vidtar för elever i grundskolan för vilka särskild undervisning anordnas på sjukhus eller motsvarande enligt 10 kap. 3 skollagen (1985:1100). 5 En kommun som vidtar sådana insatser som avses i 1 3 får tilldelas bidrag till verksamheten. I skollagen anges att det för elever som på grund av sjukdom eller av liknande skäl under längre tid inte kan delta i vanligt skolarbete ska anordnas särskild undervisning på sjukhus eller motsvarande.1 Särskild undervisning är en särskild undervisningsform skild från de olika skolformerna. Det finns kompletterande bestämmelser i respektive skolformsförordning. I exempelvis grundskoleförordning anges att särskild undervisning skall så långt det är möjligt motsvara den undervisning som eleven inte kan delta i.2 För särskild undervisning på sjukhus finns inga ytterligare styrdokument som reglerar innehåll eller mål för undervisningen kap. 3 Skollagen (1985:1100) 2 5 kap.7 Grundskoleförordningen (1994:1194) 5 (22)

6 De barn och ungdomar som finns i sjukhusundervisning är elever som omfattas av skolförfattningarna men de är samtidigt patienter inom hälso- och sjukvårdens ansvar. Sjukhusundervisning finns inom två olika vårdområden, nämligen den somatiska barn - och ungdomssjukvården och den barn- och ungdomspsykiatriska vården (BUP). Behandlingshem som är knutet till barn- och ungdomspsykiatrisk klinik omfattas också av bidragsformen. I tabell ett (nedan) presenteras storleksförhållandena mellan de olika vårdformerna avseende utbetalt statsbidrag samt antal årsarbetare. Tabell 1. Totalt utbetalt statsbidrag och antal årsarbetare per vårdform för år 2009 Vårdform Totalt utbetalt belopp (kr) Årsarbetare (lärare) Somatisk enhet ,75 BUP-klinik ,68 Behandlingshem ,23 Totalt ,66 Som det framgår av tabellen är den särskilda undervisningen inom BUP den dominerande vårdformen i detta sammanhang. BUP och behandlingshem tillsammans omfattar cirka två tredjedelar av det totala statsbidraget för sjukhusundervisningen. SPSM tillämpar en geografisk indelning vid handläggningen av medlen till särskild undervisning på sjukhus. Den geografiska indelningen motsvarar den indelning av Sverige i fem olika regioner som återfinns i hela myndighetens organisation. I tabell två presenteras statsbidragets fördelning samt antalet årsarbetare per region. Tabell 2. Totalt antal verksamheter, utbetalt statsbidrag och antal årsarbetare per region år 2009 Totalt Antal Årsarbetare utbetalt verksamheter (lärare) belopp Norra regionen ,50 Mellersta regionen ,15 Västra regionen ,63 Östra regionen ,40 Södra regionen ,98 Totalt ,66 Södra och västra regionen är de två största regionerna avseende särskild undervisning vid sjukhus och utgör tillsammans ungefär hälften av det totala utbetalda beloppet och antalet årsarbetare. Norra regionen är den region med 6 (22)

7 minst utbetalt statsbidrag och följaktligen också minst antal årsarbetare inom verksamheten. Mellan kalenderåren 2000 och 2010 har kommunernas ansökningar om antal heltidstjänster minskat från 179 till 162 och antal beviljade heltidstjänster minskat från 176 till 151. Största minskningarna är i Västra regionen med ca nio tjänster samt Östra regionen med cirka tio tjänster. I övriga tre regioner är minskning en till två tjänster per region. Metod Enkäten skickades ut via e-post till samtliga rektorer som år 2009 erhållit bidrag från SPSM för särskild undervisning på sjukhus. Enkätundersökningen innehöll en del som riktade sig enbart till ansvariga rektorer samt en del som riktade sig specifikt till de lärare som bedriver sin undervisning på somatisk enhet, barn- och ungdomspsykiatrisk avdelning eller behandlingshem knutet till barn- och ungdomspsykiatrisk klinik. Rektorerna ombads besvara sin enkätdel och förmedla enkäter till de lärare som berördes av enkätundersökningen. I tabell tre presenteras antalet svarande rektorer och lärare per region samt vissa jämförande mått. Tabell 3. Antal utskickade enkäter till rektorer, antal svarande rektorer samt antal årsarbetare lärare och antal svarande lärare fördelat per region. Rektorer Lärare Utskickade enkäter till rektorer Antal svarande rektorer Årsarbetare lärare Antal svarande lärare Norra regionen ,50 15 Mellersta regionen ,15 23 Västra regionen ,63 32 Östra regionen ,40 26 Södra regionen ,98 30 Totalt , Då det inte finns några direkt jämförbara uppgifter om det totala antalet lärare inom verksamheterna går det inte att fastställa någon exakt svarsfrekvens gällande undersökningen. Av den statstik som finns tillgänglig framgår det dock hur många rektorer som enkäten skickades till samt hur många lärare mätt i årsarbetare som arbetar inom varje region. I tabellen ovan redovisas dessa siffror för att möjliggöra en viss jämförelse med antalet svarande. Det förhållandevis låga antalet svarande rektorer i förhållande till utskickade enkäter ger en svarsfrekvens på knappt 50 procent. Mellan antalet årsarbetare och antal svarande lärare är skillnaden mindre. Antalet årsarbetare ska dock inte likställas med antalet arbetande lärare vid verksamheten eftersom två halvtidstjänster endast ses som en 7 (22)

8 årsarbetare. Antalet lärare som arbetar inom verksamheterna är således större än vad som framgår av antalet årsarbetare. Detta medför in sin tur att svarsfrekvensen är lägre än vad det framstår som i tabellen ovan. Vid en granskning av svaren från lärarna identifierades ett antal dubbletter, det vill säga identiska svar från samma respondent. Dessa dubbletter har tagits bort och finns således inte med i redogörelsen av antalet svarande lärare ovan. Anledningen till att dessa dubbletter uppkom var vissa tekniska begränsningar i systemet som användes. En del andra tekniska problem uppstod i distributionen av enkäten vilket medförde en del extraarbete för rektorerna vid vidareförmedling av enkäter till respektive lärare. Myndigheten fick också göra extra utskick i de fall där det inte fungerat. Resultat av undersökningen Redovisningen av undersökningens resultat är indelad i tre övergripande avsnitt, nämligen verksamhetens förutsättningar, lärarnas arbete och sjukhusundervisningens utveckling. I vart och ett av avsnitten beskrivs olika aspekter av sjukhusundervisningen med utgångspunkt från de enkätsvar rektorer och lärare lämnat. Verksamhetens förutsättningar Av rektorernas svar framgår det att budget för verksamheterna i allmänhet fastställs av ansvarig nämnd eller ledningen för skolverksamheten i kommunen. Organisatoriskt är det vanligt att sjukhusundervisningen tillhör enheter med en specialpedagogisk inriktning eller att de ingår i elevhälsovårdens organisation. Rektorn för sjukhusskolan ansvarar oftast också för en vanlig kommunal skola. I ett fall anger rektorn att verksamheten leds av landstinget men att hemskolan styr undervisningens upplägg. I flera av rektorernas svar anges det att ansökningen om medel från SPSM sköts av ledningen för skolverksamheten i kommunen som sedan fastställer budgetramen för verksamheten med utgångspunkt från det beviljade bidraget samt vad kommunen själv skjuter till. Ansvaret kring budget delegeras till ansvarig rektor som i flera fall även har ett ansvar för specialpedagogisk enhet, resurscentrum, specialanpassad verksamhet eller elevhälsovården. Rektorerna uppger att SIS-bidraget i genomsnitt täcker cirka två tredjedelar av verksamheternas totala kostnader. Svaren på bidragets täckningsgrad varierade mellan 40 och 85 %. 8 (22)

9 Mål och uppföljning Rektorerna fick i en fråga ta ställning till vilka mål och ambitioner som finns från kommunens sida när det gäller den särskilda undervisningen på sjukhus. Det mest frekventa svaret från rektorerna är att man arbetar mot målet att eleverna ska få undervisning under sjukdomsperioden som så långt som möjligt motsvarar det man skulle erhållit vid ordinarie skolgång. Flera anger även att kontinuitet i skolarbetet och att vara en länk till hemskolan är mål med verksamheten. Någon beskriver att man har som målsättning att erbjuda undervisning från förskoleklass till gymnasiet. Det finns också beskrivet att man vill säkra hemundervisning och att följa att återgången till ordinarie skola/klass fungerar. Kommunerna beskriver en mångfasetterad bild om hur man hanterar uppföljning, utvärdering och kvalitetssäkring av sjukhusundervisningen. Allt ifrån att ingen uppföljning, utvärdering och kvalitetssäkring görs utöver den som hemskolan gör, till en omfattande uppföljning av ekonomisk statistik och verksamhetens mål. Det finns också beskrivningar på kontinuerliga samtal mellan skolans rektor och undervisande lärare i syfte att analysera och bedöma kvalitet och utveckling. Några beskriver att man arbetar med enkäter riktade till eleverna samt hemskolorna. Dokumentation av barnens kunskapsutveckling i form av åtgärdsprogram och individuell utvecklingsplan (IUP) beskrivs av någon kommun. Lokaler och utrustning Merparten av lärarna uppger att det finns lokaler som är anpassade för verksamheten. I några fall beskriver lärare dock att det finns behov av mer ändamålsenliga lokaler. Även när det gäller förekomsten av utrustning och läromedel inom verksamheten så uppger merparten av de svarande lärarna att detta finns. Några lärare uppger att det saknas datorer och annan teknisk utrustning samt att det finns brister när det gäller utrustningen för de naturvetenskapliga ämnena. Lärarnas arbete Ett antal frågor till lärarna syftade till att ge en bild av deras arbetssituation. Merparten av lärarna arbetar heltid som lärare, endast cirka 15 procent arbetar deltid. En stor andel av lärarna har även arbetat länge med sjukhusundervisning. Tabell fyra (nedan) presenterar andelen personer i förhållande till antal tjänstår. 9 (22)

10 Tabell 4. Antal år i tjänst inom sjukhusundervisning. Antal svarande Andel Svarande 0-5 år 36 28,6 % ,6 % ,8 % 16 år eller mer 34 27,0 % Totalt ,0 % Nästan hälften av lärarna har arbetat med sjukhusundervisning mer än 10 års tid och nästan tre av fyra lärare har arbetat mer än fem år inom sjukhusundervisningen. Kompetenser Samtliga lärare i undersökningen har någon form av pedagogisk högskoleutbildning. Tabell fem (nedan) beskriver utbildningsbakgrunden. Tabell 5. Antal och andel personer med olika utbildningsbakgrund Antal Svarande Andel svarande Lärarutbildning % Lärarutbildning och ytterligare pedagogisk utbildning* % Annan pedagogisk utbildning 5 4 % Totalt % * Ytterligare pedagogisk utbildning kan vara speciallärar- eller/och specialpedagogutbildning eller/och annan pedagogisk utbildning. Över 60 procent har påbyggnadsutbildning, vanligtvis som speciallärare eller specialpedagog. Det är stor spridning av påbyggnads- och kompletterande utbildningar för lärare verksamma inom BUP/behandlingshem. Ofta rör det sig om fritidspedagogik, psykologi, kultur och beteendevetenskap. Lärare vid somatiska enheter lyfter fram ämnesfördjupningar inom kärnämnen och estetiska ämnen samt den tidigare kompletterande högskoleutbildningen som sjukhuslärare. Kunskaperna inom medicinska och psykiska sjukdomstillstånd varierar avsevärt mellan de olika enhetstyperna. Av lärarna inom BUP/behandlingshem uppger cirka 40 procent att de har kompetens kring neuropsykiatriska tillstånd. Cirka var fjärde lärare har dessutom kompetens inom psykiska området och/eller psykoterapeutisk behandling, såsom kognitiv beteendeterapi. Omkring hälften av lärarna vid somatiska enheter lyfter fram kompetenser inom både medicinska och 10 (22)

11 psykiska områden. Fortbildning ges till lärarna både från skolhuvudmannen och från sjukvårdshuvudmannen. Sammantaget kan sägas att lärare vid både BUP/behandlingshem och somatiska enheter uttrycker sig ha goda kompetenser om pedagogiska konsekvenser av medicinska och psykiska sjukdomstillstånd. Behov av kompetensutveckling Cirka hälften av lärarna inom BUP/behandlingshem uttrycker fortsatt behov av fortbildning inom psykiska och medicinska sjukdomstillstånd och kunskap inom neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. En grupp lärare (cirka 10 procent) uttrycker även behov av handledning inom pedagogiska konsekvenser av olika sjukdomstillstånd. Alternativa pedagogiska verktyg, specialpedagogik och utvecklingen inom skolområdet är också viktiga fortbildningsområden för omkring en fjärdedel av lärarna. Vid somatiska enheter uttrycker cirka hälften av lärarna behov av kompetensutveckling inom pedagogiska konsekvenser av medicinska sjukdomstillstånd. Omkring hälften av lärarna nämner också behov av fortbildning inom specialpedagogik, alternativa pedagogiska verktyg och ämnesspecifika områden. Cirka en fjärdedel av lärarna önskar fortbildning i allmän skolutvecklingen. Några lärare föreslår en sjukhuslärarutbildning på högskolenivå eller som distanskurs inom Specialpedagogiska skolmyndigheten. Det finns även behov av erfarenhetsutbyte med andra sjukhuslärare. Av lärarna som arbetar inom somatiska enheter och BUP-enheter uttrycker nästan alla behov av kompetensutveckling inom de medicinska och/eller psykiska områdena för att lättare kunna ge elever pedagogiskt stöd i undervisningen. Några nämner även behov av ökad kompetens kring pedagogik och alternativa pedagogiska verktyg. Undervisningen Av lärarnas svar förefaller det som att en majoritet av eleverna som får undervisning är inskrivna på sjukhuset eller den somatiska enheten längre än tio dagar. Dessutom återkommer mer än hälften av eleverna till sjukhusskolan. Även om det förekommer att sjukhusskolor undervisar elever från förskoleklass, 11 (22)

12 grundsärskola, gymnasiesärskola och friskola är det vanligast att eleverna kommer från i första hand grundskolan och i andra hand gymnasieskolan. Elevernas sjukdomstillstånd är helt avgörande för undervisningens uppläggning. Den ofta stora spridningen i elevernas ålder, kunskapsnivåer och studiemotivation i kombination med inläggningstider från någon vecka till ett par månader ställer stora krav på den undervisande lärarens förmåga att planera undervisningen utöver den anpassning av undervisningen som grundar sig på det psykiska eller medicinska sjukdomstillståndet. De flesta lärarna använder nyckelord som flexibilitet och anpassning för att beskriva den stora variationen i undervisningens insatser och aktiviteter. I stort sett bedrivs undervisningen enskilt eller med mycket få elever. Övergången från somatisk enhet eller institutionen till hemmet och hemskolan måste förberedas och genomföras med varsamhet. Denna fas involverar ofta sjukhusläraren i hög grad genom att ge konsultation till hemskolans lärare och även direkt hemundervisning. Lärare vid somatiska enheter uttrycker att man får arbeta med familjer i akut kris, även med barn i livets slutskede. Man fokuserar på det friska och normala rutiner vilket har en välgörande terapeutisk betydelse. Man beskiver också sängkantsundervisning då undervisningen inte kan bedrivas i särskilda lokaler utan direkt hos patienten i sjukrummet. Läraren måste då vara observant på ergonomiska aspekter, smittorisk med mera. Inte sällan är föräldrar närvarande vid undervisningen. Lärare vid BUP-klinik eller behandlingshem uttrycker att undervisningen oftast syftar till att motivera eleven till skolarbete, återuppväcka nyfikenhet för kunskap och träna sociala färdigheter. Lärarnas beskrivningar av sina uppgifter vandrar mellan begreppen undervisning och terapi. Det kan även vara direkta behandlingsinsatser, till exempel kognitiv beteendeterapi och terapeutiska samtal, som man menar ingår i undervisningen i syfte att stärka självförtroende och studiemotivation. Samarbetet med behandlingspersonalen är avgörande för upplägget av undervisningen och lärarna anser sig ingå i samma team som behandlingspersonalen. Lärare som undervisar vid sjukhusskolor beskriver sin situation som mycket olik traditionell undervisning. Man möter elever i behov av särskilt stöd på grund av sina olika sjukdomstillstånd. Ofta beskrivs ett specialpedagogiskt arbetssätt med pedagogisk utredning och bedömning följt av anpassade individuella undervisningssituationer samt dokumentation av arbetet. Utöver undervisning 12 (22)

13 Sjukhuslärare arbetar nära vårdpersonalen, deltar i ronder, planeringsmöten och behandlingskonferenser. Lärare kan även medverka i direkta behandlingsinsatser, till exempel assistera vid medicinering, terapeutiska samtal, övervaka patienter, hämta och lämna från behandlingsavdelning etcetera. Lärarna har tätt samarbete med elevernas hemskolor, till exempel besök och observationer före sjukhusvistelsen, handledning och information till hemskolans lärare i samband med återgången. Föräldrakontakterna är naturligtvis viktiga och vid sjukdomssituationen är stödet till familjen av särskild betydelse. Hembesök är vanligt förekommande. Knappt hälften av lärares arbetstid ägnas åt uppgifter utöver undervisning. Största delen av den arbetstiden innebär samarbete med sjukvårdshuvudmannen (konferenser, behandlingsplanering, vårdplanering etcetera.). Tid för handledning och överlämning inför återgång till hemskolan utgör den näst största andelen av tiden för lärares arbetsuppgifter utöver undervisning. Vid somatiska enheter ägnas något mer tid än vid BUP-kliniker åt kontakter med vårdnadshavare. 13 (22)

14 Sjukhusundervisningens utveckling Förändringar inom sjukhusundervisningen Ett stor andel rektorer som svarat beskriver på olika sätt att vårdtiden har minskat men att sjukdomstillstånden har blivit mer komplexa. De direkta undervisningspassen med eleverna har minskat men att större del av tiden för sjukhuslärarna åtgår till kontakt med hemskola, föräldrar, observationer i skolsituationen och andra situationer har ökat. Undervisningen beskrivs också ha blivit mer individinriktad. Någon beskriver att undervisningsdelen nästan helt försvunnit och att arbetet mer utgör en länk mot hemskolan. Vägledning till hemskolans pedagoger ökar. I några svar påtalas att vårdlängden inom BUP har ökat. Det beskrivs även att den specialpedagogiska kompetensen hos rektorer och övrig personal på hemskolorna har försämrats. I svaren från rektorerna beskrivs även ett ökat behov av stöd från föräldrar och stöd från sjukhuslärarna tillsammans med sjukvårdens personal runt eleverna för att hemskolan ska implementera nödvändiga åtgärdsprogram utifrån elevernas förutsättningar. Utvecklingen har gått från en sluten sjukhusvärld till ett öppet samarbete mellan sjukhuslärare/landstingsteam och elevens hemskola. I svaren från lärare inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) uppmärksammas i flera fall en övergång från undervisning i mindre grupper till individuell undervisning. De flesta nämner på något sätt att sjukdomstillstånden har blivit mer komplicerade och sammansatta. Detta är en bild som delas av sjukhuslärare på somatiska enheter. Inom BUP beskriver lärarna också att man måste lägga större del av sitt arbete på social och känslomässig utveckling och motivationsarbete till eleverna. Lärarna beskriver också att allt fler elever inom BUP behandlas inom öppenvård och kommer till sjukhusskolan med hjälp av föräldrar eller öppenvårdsteam. I dessa fall beskrivs det också som att man i vissa fall går in och stöttar elever som får öppenvårdsinsatser men finns kvar i hemskolan eller i hemmet. Det finns också beskrivningar på att man som sjukhuslärare inom barnoch ungdomspsykiatrin genom öppenvårdsinsatser kommer in i ett tidigare skede och därigenom kommer i med pedagogiska insatser tidigare. Lärarna inom BUP beskriver också att det finns fler hemmasittare, elever som inte går i skolan utan får viss undervisning i hemmet. Dessa elever har ofta neuropsykiatriska problem. Lärarna som har sitt uppdrag på somatiska enheter beskriver främst den kortare behandlingstiden som en förändring, man beskriver också att de elever som får sjukhusundervisning antingen ligger inne för längre perioder eller återkommer frekvent med korta intensiva behandlingssessioner. Eleverna beskrivs allmänt som sjukare. I svaren från lärarna vid somatiska enheter uppges att man i större utsträckning använder sig av teknik för att hålla kontakt med hemskolorna. Det finns även svar som uppmärksammar att sjukhuslärarna inom den somatiska vården fått en mer konsultativ/rådgivande än undervisande roll under de senaste 14 (22)

15 fem åren. I några svar uppges också att eftersom eleverna som kommer till sjukhusskolan är sjukare så krävs mer specifik pedagogik och didaktik. Lärare beskriver också att sjukhuskolan blivit mer känd och att man snabbare får kontakt med eleverna. Bland svaren återfinns även kommentarer om att personella neddragningar inom vården med stressad sjukvårdspersonal påverkat möjlighet till informationsbyte om eleverna mellan sjukhuslärarna och vårdpersonalen minskat. Framtida utmaningar Rektorerna har i enkäten rangordnat fem utmaningar. Nedan presenteras de kategorier av utmaningar som rektorernas svar delats in i. Kategorierna presenteras i fallande ordning med de mest förekommande och högst rankade kategorierna högst upp. Fortbildning Rektorerna beskriver fortbildning som den största utmaningen. Fortbildning för sjukhuslärare men även för rektorerna. Till exempel fortbildning i förhållningssätt, att bredda sjukhuslärarens pedagogiska kompetens eller att förebygga kompetenstappet vid pensionsavgångar. Rektorerna beskriver det som att nya behandlingsformer ställer nya krav på undervisningen. Nya behandlingsformer ger nya pedagogiska utmaningar. Undervisning Undervisningen tillsammans med behovet av samordning anges som de näst största utmaningarna. Kortare vårdtider, alltmer komplex sjukdomsproblematik och en mer individualiserad inriktning förändrar sjukhusundervisningen och ställer nya krav på undervisningen. Sjukare barn/ungdommar kortare/färre inläggningar. Samordning I svaren från rektorerna beskrivs även ett behov av samordning mellan sjukhusundervisningen, hemskolan och anhöriga för att säkerställa kontinuiteten i elevens skolgång. Men även samordning mellan kommun och landsting för att utveckla samarbetet mellan skol- och vårdhuvudman. Intressant är att även samordning mellan rektor och sjukhusundervisning är ett uttryckt behov. Att öka samverkan mellan hemskola, sjukhus och hem för en obruten kontinuitet. 15 (22)

16 Kontakt med hemskola Att öka kontakten med hemskolan och finansieringen är de tredje största utmaningarna. Sjukhusläraren behöver ge mer pedagogiskt stöd till hemskolans personal och skapa förståelse för elevens behov i skolmiljön. Skolor med särskild profil kräver större anpassning av sjukhusundervisningen. Skapa förutsättningar och förståelse för dessa elevers behov i skolmiljön. Ekonomi En oro att den statliga bidragsfinansieringen ska ersättas med interkommunal ersättning finns och att det skulle medföra ökat administrativt arbete för kommunerna. Utökad administration om större andel skall finansieras via interkommunal ersättning. Övriga utmaningar Övriga utmaningar som nämns är informationsspridningen om sjukhusundervisning. Kunskap om sjukhusundervisning behöver spridas, särskilt till fristående skolor. Barn med psykisk ohälsa, med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och skolvägrare är några grupper som det är en utmaning att möta. Tillgång till modern IT-teknik och att i högre grad utnyttja den är ett annat utmanande område. Mindre benämnda utmaningar är oklarhet över sjukhuslärarens arbetsuppgifter, lokalbehov, inkludering, förändringar inom vården och behov av förändring av den förordning som verkställer SIS-bidraget. Rektorernas kommentarer Enligt rektorerna har sjukhusskolornas verksamheter högt anseende hos landstinget genom att lärarna står för det normala i den svåra sjukdomssituationen. Verksamheten är betydelsefull och uppskattad av elever och föräldrar. Det är viktigt att skilja mellan skola och vård, vilket är en svår uppgift eftersom gränserna inte alltid är tydliga mellan sjukhuslärarens och vårdpersonalens arbetsuppgifter. Kontakten med SPSM I ett flertal svar från rektorerna poängteras behovet av tydlig skriftlig återkoppling på både ansökan och slutredovisning. Flera lyfter även fram behovet av tydliga riktlinjer för hur fördelningen går till, det vill säga vad som avgör hur stor tilldelning en viss skola får. Avseende slutredovisningarna menar flera av 16 (22)

17 rektorerna att det vore önskvärt med en sammanställning av slutredovisningarna som lämnats in i landet. Rektorer uttrycker att man önskar tidigare preliminärt besked om tilldelningen av statsbidraget för att underlätta planeringen i samband med budgetarbetet och att eventuell förändrad tilldelning motiveras i beslut. Det framförs även förslag att ansökan skulle sträcka sig över längre perioder till exempel två- eller treårsperioder. Det finns en önskan att Specialpedagogiska skolmyndigheten fortsätter med de årliga rektorsträffarna och även belyser eventuell forskning som kan beröra denna typ av undervisning. 17 (22)

18 Sammanfattning diskussion Syftet med undersökningen har varit att få ökad kunskap om sjukhusundervisningens förutsättningar och utveckling, bland annat för att öka kvalitén vid bedömningar av bidragsansökningarna. Den svenska sjukhusskolan har tidigare haft sin bas i långa behandlingsperioder med inneliggande barn och ungdomar. Detta har förändrats under de senaste decennierna. I nuläget behandlas barn och ungdomar under kortare perioder. Barnens och ungdomarnas hälsotillstånd beskrivs som allvarligare med mer svårartade sjukdomstillstånd. Detta har konsekvenser för sjukhusskolan på ett sådant sätt att till exempel gruppundervisning försvåras. Samtidigt beskrivs att en hel del av barnen nu oftare återkommer för kortare behandlingar och detta innebär att en elev kan förlora avsevärd undervisningstid från sin hemskola. En effekt som kan noteras av sjukvårdens ändrade behandlingsrutiner och skolans förändrade rutiner är att mer insatser från sjukhuslärarna riktas mot hemskolans arbetslag, oftast konsultativt eller som handledning av hemskolans pedagogiska personal. Även hemundervisning sköts till viss del av sjukhuslärarna. Undervisningen skiljer sig i hög grad från traditionell undervisning och bedrivs oftast enskilt med eleverna. Lärarna måste anpassa studiesituationen efter elevernas sjukdomstillstånd och dagsform. En stor del av lärarnas arbetsuppgifter består av uppgifter utöver den faktiska undervisningen, främst kontakter med sjukvårdshuvudmannen och hemskolan. Sjukhuslärarna har generellt en god pedagogisk kompetens som motsvarar behovet. De har även god kunskap om medicinska och psykiska sjukdomstillstånd vilket är en unik kombination för pedagoger. Lärarna har stort behov av att vidmakthålla och utveckla sin kompetens. Rektorerna anser att behovet av fortbildning för lärare är den största utmaningen man har att hantera. Rektorerna efterlyser tydligare anvisningar som beskriver vad bidraget syftar till och vilka avgränsningar som finns. Det efterlyses också en tydlighet i vad som omfattas av begreppet särskild undervisning på sjukhus. Detta problem bekräftas av variationer i rektorernas beskrivningar av mål med verksamheten. Bidragen ur SIS-medel täcker större delen av verksamheternas totala kostnader och rektorerna önskar återkoppling på redovisningar av ekonomi och andra uppgifter som Specialpedagogiska skolmyndigheten begär in. Rektorerna värderar de årligt återkommande dialogkonferenser som anordnas av SPSM. Möjligheten att både föra dialog med myndigheten och att skapa nätverk mellan rektorerna uppskattas. 18 (22)

19 Förslag på åtgärder som framkommit i undersökningen - Tydliggörande information om vad bidragen ur SIS-medel syftar till och anvisningar för bidragens användande. - Återkoppling på uppgifter som SPSM begärt in. - Samverkan med SPSM:s råd- och stödenheter, i likhet med annan kommunal skolverksamhet. (Denna möjlighet finns idag, bland annat i form av förfrågan om specialpedagogiskt stöd från myndigheten. I detta ingår även möjlighet till kompetensutvecklingsinsatser.) - Fortsatta årliga konferenser mellan SPSM och rektorer ansvariga för särskild undervisning vid sjukhus. Syftet med konferenserna är att utbyta information mellan myndigheten och verksamheterna, stimulera till erfarenhetsutbyte mellan rektorer och att öka kunskaperna om myndighetens uppdrag inom området och verksamheternas förutsättningar. 19 (22)

20 Bilagor Enkät särskild undervisning på sjukhus skolledare Denna enkät önskar vi få besvarad av skolledare/rektorer med ansvar för kommunens särskilda undervisning på sjukhus och som beviljats SIS-medel för sin verksamhet. Vi ber att få ditt svar senast I vilken kommun ligger sjukhusskolan? 2. Beskriv kortfattat vilka mål och ambitioner som finns från kommunens sida när det gäller särskild undervisning på sjukhus: 3. Hur har sjukhusundervisningens innehåll förändrats/utvecklats de senaste fem åren? Beskriv kortfattat: 4. Hur styrs och leds sjukhusundervisningen (beslut, budget och så vidare)? 5. Hur stor del av den totala kostnaden för kommunens särskilda undervisning på sjukhus täcks av SIS-medel från Specialpedagogiska skolmyndigheten (beräkna i procent): 6. Vilka framtida utmaningar ser ni inom sjukhusundervisningen? Rangordna i rubriker: Hur bör myndighetens återkoppling vid ansökan och redovisning ske? Återkoppling ansökan: Återkoppling redovisning: 8. Vad kan utvecklas/förbättras vid ansökningsförfarandet? 9. Vilken uppföljning, utvärdering, kvalitetssäkring görs av sjukhusundervisningen? 10. Har ni något övrigt att tillägga? 20 (22)

21 Enkät särskild undervisning på sjukhus lärare Denna enkät önskar vi få besvarad av lärare som arbetar med särskild undervisning på sjukhus och som beviljats SIS-medel för sin verksamhet. Frågorna är desamma som vid undersökningen 2003 med några kompletterande frågor. Observera vi önskar ett svar per lärare. Vi önskar ditt svar senast I vilken kommun ligger sjukhusskolan? 2. Jag arbetar vid: Somatisk avdelning BUP-klinik Behandlingsenhet 3. Tjänsteomfattning i procent (avseende tjänst vid sjukhusskolan): 4. Hur många år har du arbetat med särskild undervisning på sjukhus som lärare? 5. Vilken utbildning har du? Lärarutbildning Specialpedagogutbildning Speciallärarutbildning Annan pedagogisk utbildning Om annan utbildning, vilken? 6. Vilka kunskaper har du inom medicinska och/eller psykiska sjukdomstillstånd och hur har du förvärvat dessa? Med kunskaper menas praktisk erfarenhet, kurser, utbildningar med mera. 7. Vilket behov av kompetensutveckling bedömer du att du har, för att kunna fullgöra och utvecklas i din roll som lärare vid sjukhusskola? 8. Uppskatta hur stor andel av din tid (i procent) som lärare under 2009 du använder för elever med olika sjukdomstillstånd som till exempel cancer, diabetes, psykiska sjukdomstillstånd: 9. Uppskatta hur stor del av eleverna som du undervisar under ett läsår som är inskrivna vid sjukhuset/behandlingsenheten (ange i procent): 0-5 dagar 6-10 dagar Mer än 10 dagar 10. Uppskatta hur stor andel av eleverna som under ett läsår återkommer för behandling (ange i procent): 21 (22)

22 1-5 gånger Mer än fem gånger 11. Uppskatta antal elever du undervisar under ett läsår från: Förskoleklass Grundskola Gymnasieskola Grundsärskola Gymnasiesärskola Antal elever av ovanstående som går i friskola: 12. Beskriv kortfattat exempel på insatser som du som lärare gör i din undervisning som skiljer sig från "vanlig undervisning": 13. Beskriv kortfattat exempel på insatser som du som lärare gör utanför undervisningen som skiljer sig från "vanlig lärarinsats": 14. Beskriv kortfattat hur sjukhusundervisningen förändrats/utvecklats under de senaste fem åren: 15. Hur stor del av din tjänst ägnar du åt följande (ange i procentenheter av din tjänst)? Samarbete med sjukhushuvudmannen (medverkan i utredningar, vård- och behandlingsplanering, information och fortbildning kring vård och behandling): Överlämningssamtal inför återgång till hemskola: Handledning av hemskolans personal: Kontakt med elevens vårdnadshavare: 16. Finns lokaler anpassade för undervisning? Ja Nej Om inte vad saknas? 17. Finns övrig utrustning, läromedel med mera som krävs för att bedriva undervisning på sjukhus? Ja Nej Om inte vad saknas? 18. Har du något övrigt du vill tillägga? 22 (22)

Till Undervisningsråd Magdalena Karlsson, Skolverket

Till Undervisningsråd Magdalena Karlsson, Skolverket Till Undervisningsråd Magdalena Karlsson, Skolverket Remissyttrande rörande Allmänna råd med kommentarer utbildning på sjukhus eller institution knuten till ett sjukhus lämnat av Sveriges Sjukhuslärarförening.

Läs mer

Guide till stödinsatser för barn och elever med hörselnedsättning

Guide till stödinsatser för barn och elever med hörselnedsättning Reviderad 2015-09-01 Hjälpreda Hörsel Guide till stödinsatser för barn och elever med hörselnedsättning www.spsm.se www.vgregion.se www.rjl.se www.regionhalland.se www.skl.se Innehållsförteckning Inledning

Läs mer

Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015

Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015 1 (9) Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015 Förändrad skollag I Lekebergs kommun pågår ett utvecklings- och förändringsarbete av elevhälsan för "att organisera arbetet på ett sätt som gör

Läs mer

Information skolpliktsbevakning

Information skolpliktsbevakning INFORMATION 1(2) 2015-11-09 2015/2952-GSN-648 20151126 Tord Karlsson - p1tk02 tord.karlsson@vasteras.se Delges Text Information skolpliktsbevakning Den rättsliga regleringen avseende skolplikt framgår

Läs mer

Hjälpredan. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning

Hjälpredan. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning Hjälpredan Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning * Med under skoltiden avses barn i fritidshem, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasiesärskola och gymnasieskola.

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:5438 Göteborgs kommun Karin.mickelbo@vastra.goteborg.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Kannebäcksskolans grundsärskola belägen i Göteborgs kommun 2 (8) Dnr 43-2015:5438 Tillsyn i

Läs mer

Rutiner. för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun

Rutiner. för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun Rutiner för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun LULEÅ KOMMUN 2015-12-11 1 (14) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Rutiner för mottagande av nyanlända barn och elever... 2 Inledning... 2 Planeringsmöte

Läs mer

Så kan vuxenutbildningen stärkas för studerande med funktionsnedsättning. En väg till fortsatta studier och arbete. 1

Så kan vuxenutbildningen stärkas för studerande med funktionsnedsättning. En väg till fortsatta studier och arbete. 1 En väg till fortsatta studier och arbete Så kan vuxenutbildningen stärkas för studerande med funktionsnedsättning En väg till fortsatta studier och arbete. 1 2 En väg till fortsatta studier och arbete.

Läs mer

Effekter av statsbidraget Särskilda insatser på skolområdet

Effekter av statsbidraget Särskilda insatser på skolområdet Effekter av statsbidraget Särskilda insatser på skolområdet (SIS) Joakim Grausne 2013-01-31 ALL 2011/777 Innehållsförteckning Inledning... 2 Syfte... 2 Genomförande... 2 Dokumentstudier... 2 Intervjuer...

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Karriärtjänster för lärare i Malmö kommun 2014 2014-02-25. Moa Morin Utredningssekreterare moa.morin@malmo.se

Tjänsteskrivelse. Karriärtjänster för lärare i Malmö kommun 2014 2014-02-25. Moa Morin Utredningssekreterare moa.morin@malmo.se Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (8) Datum 2014-02-25 Tjänsteskrivelse Vår referens Moa Morin Utredningssekreterare moa.morin@malmo.se Karriärtjänster för lärare i Malmö kommun 2014 GrF-2013/21 Sammanfattning

Läs mer

Vilken rätt till stöd i förskola och skola har barn/elever med funktionsnedsättningar?

Vilken rätt till stöd i förskola och skola har barn/elever med funktionsnedsättningar? 2011-12-07 Vilken rätt till stöd i förskola och skola har barn/elever med funktionsnedsättningar? Den 1 juli 2011 började den nya skollagen att tillämpas 1. Lagen tydliggör alla barns/elevers rätt till

Läs mer

Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete

Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete Revisionsrapport Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete Viktor Prytz Trelleborgs kommuns revisorer Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Revisionsfråga...2 2.2. Revisionskriterier...2

Läs mer

Riktlinjer för elevhälsoarbete Malung-Sälens kommun 2015/2016

Riktlinjer för elevhälsoarbete Malung-Sälens kommun 2015/2016 Riktlinjer för elevhälsoarbete Malung-Sälens kommun 2015/2016 2015-05-27 Elevhälsa Elevhälsa är ett samlingsbegrepp för skolans uppdrag att främja varje elevs hälsa, lärande och allmänna utveckling. Uppdraget

Läs mer

Råd till mentor och annan personal

Råd till mentor och annan personal Uppdaterad 2015-11-01 Råd till mentor och annan personal RÄTT TILL STÖD I SKOLAN FÖR ELEVER MED CANCER INNEHÅLL 3 3 4 5 7 8 Inledning Tänk så här Under sjukhusvistelsen/från början Elevens skolgång Allmänt

Läs mer

Plan för individinriktade insatser för elever i behov av särskilt stöd. 4.1 Arbetslagets generella individinriktade insatser

Plan för individinriktade insatser för elever i behov av särskilt stöd. 4.1 Arbetslagets generella individinriktade insatser Plan för individinriktade insatser för elever i behov av särskilt stöd Skollagen 3 kap. 3 Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling

Läs mer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer ELEVHÄLSA Elevhälsa - definition Elevernas hälsa är allas angelägenhet och ansvar. Lärande och hälsa går hand i hand. Elever arbetar och presterar bättre om de mår bra fysiskt, psykiskt och socialt. Varje

Läs mer

Handlingsplan. för elevhälsan på Mössebergsskolan. Läsåret 13/14

Handlingsplan. för elevhälsan på Mössebergsskolan. Läsåret 13/14 Handlingsplan för elevhälsan på Mössebergsskolan Läsåret 13/14 Innehållsförteckning: 1. Förhållningssätt, syfte och mål 2. Beskrivning av ansvarsområden för: klasslärare elevhälsan 3. Arbetsgång elevärende

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt

En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Specialpedagogiska skolmyndigheten ett samlat stöd i specialpedagogiska frågor 1 2 Alla har rätt att lära på egna villkor Specialpedagogiska

Läs mer

Barn och elever i behov av särskilt stöd 2014/2015

Barn och elever i behov av särskilt stöd 2014/2015 Barn och elever i behov av särskilt stöd 2014/2015 Sofia Franzén Kvalitetscontroller Augusti 2015 Utbildningsförvaltningen 0911-69 60 00 www.pitea.se www.facebook.com/pitea.se Innehåll Rapportens huvudsakliga

Läs mer

Insatser till barn i behov av särskilt stöd

Insatser till barn i behov av särskilt stöd Revisionsrapport Insatser till barn i behov av särskilt stöd Mjölby kommun Maj 2009 Håkan Lindahl Marie Lindblad Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2 Bakgrund och uppdrag...

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2015:3908 Gävle kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Tallbo gymnasiesärskola belägen i Gävle kommun 2(11) Tillsyn i Tallbo gymnasiesärskola har genomfört tillsyn av Gävle kommun under

Läs mer

Elevhälsa Hallandsgemensam granskning

Elevhälsa Hallandsgemensam granskning Revisionsrapport Elevhälsa Hallandsgemensam granskning Halmstads kommun Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Linda Gustafsson Bo Thörn, certifierad kommunal revisor December 2012 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Granskning av bildningsnämndens arbete med elever i behov av särskilt stöd

Granskning av bildningsnämndens arbete med elever i behov av särskilt stöd Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av Örnsköldsviks kommuns revisorer November 2015 Granskning av bildningsnämndens arbete med elever i behov av särskilt stöd Örnsköldsviks kommun Innehåll 1. Inledning...1

Läs mer

Handlingsplan för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola

Handlingsplan för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Handlingsplan för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Rektorsområde förskola och grundskola Rektorsområde gymnasium Hultsfreds kommun rutiner för handläggning, utredning och beslut om mottagande

Läs mer

Elevhälsoplan för Tuna skola

Elevhälsoplan för Tuna skola Elevhälsoplan för Tuna skola 2014-08-04 2 (10) Innehåll Inledning... 3 Arbetsgrupper... 3 Elevhälsoplanens grund... 4 Syftet med elevhälsoplanen... 4 Ansvar för elevhälsoarbetet... 4 Mål med elevhälsoarbetet...

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Skolinspektionen Dnr 44-2015:4261 Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Org.nr. 742000-2045 Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i LinMaskolan belägen i Höörs kommun

Läs mer

Stämmer Stämmer delvis Stämmer inte x

Stämmer Stämmer delvis Stämmer inte x Skolkollen nr 10 Särskilt stöd, rätt utbildning Stämmer Stämmer vis Stämmer x INSATSER För att uppmärksamma elever i behov av stöd lyfter varje arbetslag i elevhälsan de elever som riskerar att nå målen.

Läs mer

Mottagning och utbildning av flerspråkiga barn och elever

Mottagning och utbildning av flerspråkiga barn och elever Mottagning och utbildning av flerspråkiga barn och elever Organisation i Vännäs kommun 2014 Beslutat på ledarlag 2014-03-19 Innehåll FÖRUTSÄTTNINGAR, SYFTE OCH MÅL... 3 Syfte... 3 Mål... 3 ORGANISATION...

Läs mer

Beslut för förskola. ' Skolinspektionen. efter tillsyn i Göteborgs kommun. Beslut. Göteborgs kommun. goteborg@goteborg.se 2016-03-23.

Beslut för förskola. ' Skolinspektionen. efter tillsyn i Göteborgs kommun. Beslut. Göteborgs kommun. goteborg@goteborg.se 2016-03-23. Beslut ' Göteborgs kommun goteborg@goteborg.se Beslut för förskola efter tillsyn i Göteborgs kommun Beskt 2 (15) Tillsyn av s, c) fwmen f vskoia i Götete[rgs kommun har genomfört tillsyn av Göteborgs kommun

Läs mer

Kvalitetsrapport för. Montessoriskolan Castello. läsåret 2014-2015

Kvalitetsrapport för. Montessoriskolan Castello. läsåret 2014-2015 1 Kvalitetsrapport för Montessoriskolan Castello läsåret 2014-2015 2 Kvalitetsrapport Pysslingens skolors kvalitetsarbete syftar till att säkerställa att varje barn och elev oavsett skola ges möjlighet

Läs mer

Elevhälsans arbete. - En intervjuundersökning med fokus på vilka aktiviteter som genomförs och i vilken utsträckning.

Elevhälsans arbete. - En intervjuundersökning med fokus på vilka aktiviteter som genomförs och i vilken utsträckning. Elevhälsans arbete - En intervjuundersökning med fokus på vilka aktiviteter som genomförs och i vilken utsträckning. Sammanfattning Elevhälsan tar redan i dag stort ansvar för frågor som gäller psykisk

Läs mer

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Varför ska vi ha en skolplan? Riksdag och regering har fastställt nationella mål och riktlinjer för verksamheten i förskola och skola, samt har gett i uppdrag åt kommunerna

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola en% Now Beslut Köpings kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Nygårdsskolans gymnasiesärskola belägen i Köpings kommun 2 (5) Tillsyn i Nygårdsskolan gymnasiesär har genomfört tillsyn av Köpings

Läs mer

Riksföreningen SYVI Särskolans och specialskolans yrkesvägledares ideella förening. Ansvarig utgivare Åsa Tholin 0703 95 42 44. Org.

Riksföreningen SYVI Särskolans och specialskolans yrkesvägledares ideella förening. Ansvarig utgivare Åsa Tholin 0703 95 42 44. Org. Juni 2014 Riksföreningen SYVI Särskolans och specialskolans yrkesvägledares ideella förening Ansvarig utgivare Åsa Tholin 0703 95 42 44 Org.nr 822003-8510 Redaktör detta nummer Christel Lindqvist Framsidan,

Läs mer

Klöxhultsskolan Läsåret 15-16

Klöxhultsskolan Läsåret 15-16 Klöxhultsskolan Läsåret 15-16 Klöxhultsskolan Klöxhultsskolan är en F-6 skola. Här finns också Montessoriskolan, grundsärskolan och Orion. Totalt finns det cirka 500 elever och ett hundratal medarbetare

Läs mer

Verksamhetsplan för Nordmalings elevhälsa 2014/2015

Verksamhetsplan för Nordmalings elevhälsa 2014/2015 Verksamhetsplan för Nordmalings elevhälsa 2014/2015 En samlad elevhälsa i Nordmalings kommun Bakgrund I och med den nya skollagen (2010:800) samlades skolhälsovården, den särskilda elevvården och de specialpedagogiska

Läs mer

Beslut. efter tillsyn i den särskilda undervisningsgruppen Optimus i Vallentuna kommun. Skolinspektionen. Beslöt

Beslut. efter tillsyn i den särskilda undervisningsgruppen Optimus i Vallentuna kommun. Skolinspektionen. Beslöt Skolinspektionen Beslöt 2014-04-03 Vallentuna kommun kommun@vallentuna.se Rektorn vid den särskilda undervisningsgruppen Optimus kristiii.aabel@vallentuna.se Beslut efter tillsyn i den särskilda undervisningsgruppen

Läs mer

Barn- och elevhälsoplan

Barn- och elevhälsoplan Dokumenttyp: Strategi/Policy/Plan Giltighetstid: Årligen Beslutad av: Gäller från: BUN Dokumentansvarig: Diarienr: Barn- och elevhälsoplan Till ledning för förskolechefer, rektorer och personal vid förskolor

Läs mer

Guide för arbete med extra anpassningar och särskilt stöd

Guide för arbete med extra anpassningar och särskilt stöd Guide för arbete med extra anpassningar och särskilt stöd 1. Extra anpassningar 2. Extra anpassning och intensifiering 3. Anmälan om risk för bristande måluppfyllse 4. Pedagogisk utredning av en elevs

Läs mer

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Vision På Emanuelskolan har eleverna en fysiskt bra arbetsmiljö, är trygga och trivs i skolan. Man kan komma till skolan som man är och man utvecklas som

Läs mer

Till statsrådet Jan Björklund

Till statsrådet Jan Björklund Till statsrådet Jan Björklund Den 23 oktober 2012 uppdrog statsrådet Jan Björklund åt utbildningsdirektören Thomas Persson (U2012/5725/SAM) att biträda Utbildningsdepartementet med att utarbeta förslag

Läs mer

Elevhälsoplan Alléskolan. Reviderad 2014-09-01

Elevhälsoplan Alléskolan. Reviderad 2014-09-01 Elevhälsoplan Alléskolan Reviderad 2014-09-01 1 Elevhälsoplan Reviderad 2014-09-01 Förord Alléskolan är en skola som präglas av trivsel, trygghet och allas utvecklingsmöjligheter oavsett bakgrund och förutsättningar.

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning för Centrala elevhälsan. I Barnomsorgs- och utbildningsförvaltningen Mölndals stad

Verksamhetsbeskrivning för Centrala elevhälsan. I Barnomsorgs- och utbildningsförvaltningen Mölndals stad Verksamhetsbeskrivning för Centrala elevhälsan I Barnomsorgs- och utbildningsförvaltningen Mölndals stad Elevhälsa UTDRAG UR 2 KAP. 25 SKOLLAGEN (2010:800) För elever i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan,

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Skoiinspektionen Beslut 2014-06-25 Lunds kommun Rektorn vid Ekelundsskolan, Fåglasångs skola, Önneslövs skola, Varpingeskolan och Nya Almelund i Lunds kommun Beslut för grundskola efter tillsyn i Ekelundsskolan,

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Bilaga 1 Upplands Väsby kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Upplands Väsby kommun 2(15) Tillsyn i Upplands Väsby kommun har genomfört tillsyn av Upplands Väsby kommun under vårterminen 2015. Tillsynen

Läs mer

Värt att notera i sammanhanget är att kostnaden för en plats på individuella programmet för närvarande är 75 768 kronor per år.

Värt att notera i sammanhanget är att kostnaden för en plats på individuella programmet för närvarande är 75 768 kronor per år. RAPPORT 1 (5) Vår handläggare Jörgen Rüdeberg, verksamhetschef Rapport Sommarskola 2010 Bakgrund Sommaren 2010 genomfördes, i Interkulturella enhetens regi sommarskola för elever i år 8, 9 och gymnasieskolan.

Läs mer

Rapport om läget i Stockholms skolor

Rapport om läget i Stockholms skolor Rapport om läget i Stockholms skolor Enkätstudie om skolans utveckling och lärarnas situation Socialdemokraterna i Stockholms stad 2013:1 Ge lärare förutsättning att vara lärare De senaste åren har svensk

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:562 Södertälje kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Rosenborgskolan belägen i Södertälje kommun 2 (9) Dnr 43-2015:562 Tillsyn i Rosenborgskolan har genomfört tillsyn

Läs mer

Elevhälsoplan för Sverigefinska skolan Eskilstuna 2014/2015

Elevhälsoplan för Sverigefinska skolan Eskilstuna 2014/2015 Elevhälsoplan för Sverigefinska skolan Eskilstuna 2014/2015 Reviderat 2014-10- 01 Innehåll Handlingsplan för elevhälsa... 3 Sverigefinskaskolans handlingsplan... 4 Syftet med handlingsplanen:... 4 Målet

Läs mer

SKOLVERKETS ALLMÄNNA RÅD MED KOMMENTARER. Arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram

SKOLVERKETS ALLMÄNNA RÅD MED KOMMENTARER. Arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram SKOLVERKETS ALLMÄNNA RÅD MED KOMMENTARER Arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram 1 Förord Bestämmelserna om arbetet med särskilt stöd förändrades i vissa avseenden i samband med

Läs mer

HÄLSA LÄRANDE ARBETSMILJÖ. Vår skolas rutiner för. elevhälsa

HÄLSA LÄRANDE ARBETSMILJÖ. Vår skolas rutiner för. elevhälsa HÄLSA LÄRANDE ARBETSMILJÖ Vår skolas rutiner för elevhälsa VÅR SKOLAS RUTINER FÖR ELEVHÄLSA INNEHÅLL Helhetsperspektivet Rektors ansvar Så skapar vi en god lärandemiljö Ett elevärendes gång Varför åtgärdsprogram

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Helsingborgs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Helsingborgs kommun Skoinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund TeLefon:

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport Elevhälsans arbete Linda Marklund Kalix kommun Maj 2014

www.pwc.se Revisionsrapport Elevhälsans arbete Linda Marklund Kalix kommun Maj 2014 www.pwc.se Revisionsrapport Linda Marklund Elevhälsans arbete Kalix kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Syfte och revisionsfråga...

Läs mer

Silviaskolans Verksamhetsberättelse Utvärdering och Kvalitetsredovisning 2003. Ansvarsområden. Årets verksamhet

Silviaskolans Verksamhetsberättelse Utvärdering och Kvalitetsredovisning 2003. Ansvarsområden. Årets verksamhet Silviaskolans Verksamhetsberättelse Utvärdering och Kvalitetsredovisning 2003 Ansvarsområden Silviaskolan är en regional 1-9 skola för barn och ungdomar med hörselnedsättning, vilket innebär att alla elever

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:8288 Orusts Montessoriskola ekonomisk förening Org.nr. 716445-1614 ma@orustmontessori.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter prioriterad tillsyn i Orust Montessoriskola belägen i

Läs mer

Remiss - utbildning för elever i samhällsvård och fjärroch distansundervisning (SOU 2012:76)

Remiss - utbildning för elever i samhällsvård och fjärroch distansundervisning (SOU 2012:76) BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2013-03-15 GN-2013/39.630 1 (7) HANDLÄGGARE Ekenstein Kling, Gunilla, Indra Kullenberg 08-535 360 56, 08-535 360 81 Gunilla.Ekenstein-Kling@huddinge.se Indra.Kullenberg@huddinge.se

Läs mer

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Gävle: Kommunen klarar inte sitt uppdrag

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Gävle: Kommunen klarar inte sitt uppdrag RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Lärarna i Gävle: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning inför Skolans Dag 2014 Lärarna i Gävle: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning

Läs mer

Strategi och åtgärdsprogram för att eleverna ska nå målen i Haninge kommuns skolor

Strategi och åtgärdsprogram för att eleverna ska nå målen i Haninge kommuns skolor Strategi och åtgärdsprogram för att eleverna ska nå målen i Haninge kommuns skolor Å, Nangilima! Ja, Jonatan, ja, jag ser ljuset! Jag ser ljuset! Astrid Lindgren, Bröderna Lejonhjärta 2 Förord Vändningen

Läs mer

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Malmö: Kommunen klarar inte sitt uppdrag

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Malmö: Kommunen klarar inte sitt uppdrag RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Lärarna i Malmö: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning inför Skolans Dag 2014 Lärarna i Malmö: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning

Läs mer

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola Skolinspektionen 2014-11-26 Sandvikens kommun kommun@sandviken.se Rektorn vid särskolan amia-karrn.brostrom@sandviken.se Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola efter tillsyn i särskolan i Sandvikens

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut 2012-10-19 Djurgymnasiet Stockholm terese.laurentkarlsson@djurgymnasiet.com Rektorn vid Djurgymnasiet mimi.englund@djurgymnasiet.com Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Djurgymnasiet i Stockholms

Läs mer

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola Skolinspektionen 2014-02-28 Ikasus AB susarme.siden@frosunda.se Rektorn vid Ikasus friskola birgitta.krantz@frosunda.se Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola efter tillsyn i Ikasus friskola i Vallentuna

Läs mer

Kommittédirektiv. Bättre möjligheter till fjärrundervisning och undervisning på entreprenad. Dir. 2015:112

Kommittédirektiv. Bättre möjligheter till fjärrundervisning och undervisning på entreprenad. Dir. 2015:112 Kommittédirektiv Bättre möjligheter till fjärrundervisning och undervisning på entreprenad Dir. 2015:112 Beslut vid regeringssammanträde den 12 november 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå

Läs mer

Övergripande Barn- och elevhälsoplan för förskola, grundskola, gymnasieskola

Övergripande Barn- och elevhälsoplan för förskola, grundskola, gymnasieskola 2012-12-20 Övergripande Barn- och elevhälsoplan för förskola, grundskola, gymnasieskola Barn- och utbildningsförvaltningen Lindesbergs kommun Beslutad av Barn- och utbildningsnämnden 2012-12-20 Innehåll

Läs mer

Barn och elevhälsoplan 2011

Barn och elevhälsoplan 2011 Barn och elevhälsoplan 2011 Elevhälsoplanen gäller alla barn och ungdomar i förskola, grundskola, fritidshem, grundsärskola och gymnasie. Innehållsförteckning 1. Inledning 2 2. Helhetsidéer 3 2.1. Vår

Läs mer

Revisionsrapport. Elevhälsans arbete. Skellefteå kommun. Linda Marklund Robert Bergman

Revisionsrapport. Elevhälsans arbete. Skellefteå kommun. Linda Marklund Robert Bergman Revisionsrapport Elevhälsans arbete Skellefteå kommun Linda Marklund Robert Bergman Innehåll 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Särskilt stöd. Arbetsgången för att nå kunskapsmålen Inklusive bilagor. Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium

Särskilt stöd. Arbetsgången för att nå kunskapsmålen Inklusive bilagor. Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium Särskilt stöd Arbetsgången för att nå kunskapsmålen Inklusive bilagor Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium Reviderad 2014-09-23 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ämnes- och kursplanering... 3 Dokumentation och

Läs mer

För huvudmän inom skolväsendet. Matematiklyftet LÄSÅRET 2015/16 ANSÖK SENAST 16 JANUARI 2015 SISTA CHANSEN ATT DELTA I MATEMATIKLYFTET ANSÖK NU!

För huvudmän inom skolväsendet. Matematiklyftet LÄSÅRET 2015/16 ANSÖK SENAST 16 JANUARI 2015 SISTA CHANSEN ATT DELTA I MATEMATIKLYFTET ANSÖK NU! För huvudmän inom skolväsendet Matematiklyftet LÄSÅRET 2015/16 ANSÖK SENAST 16 JANUARI 2015 SISTA CHANSEN ATT DELTA I MATEMATIKLYFTET ANSÖK NU! Innehåll Fortbildning för alla matematiklärare 2 Läraren

Läs mer

Sektor för barn och utbildning Reviderad Sept 2012 ELEVHÄLSA

Sektor för barn och utbildning Reviderad Sept 2012 ELEVHÄLSA Sektor för barn och utbildning Reviderad Sept 2012 ELEVHÄLSA Elevhälsan Elevhälsan finns till för att eleverna på vår skola ska må bra, både fysiskt och psykiskt och för att eleverna ska få rätt stöd i

Läs mer

Lärares arbetstid. En skrift kring ett antal arbetstidsfrågor. anställda med ferie enligt Bilaga M till AB

Lärares arbetstid. En skrift kring ett antal arbetstidsfrågor. anställda med ferie enligt Bilaga M till AB Lärares arbetstid En skrift kring ett antal arbetstidsfrågor för lärare som är anställda med ferie enligt Bilaga M till AB Lärares arbetstid En skrift kring ett antal arbetstidsfrågor för lärare som är

Läs mer

Resursfördelningsmodell grundskola F-9

Resursfördelningsmodell grundskola F-9 Resursfördelningsmodell grundskola F-9 Sektor utbildning Mariestads kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 Reviderad 2015-xx-xx 1 Innehållsförteckning 1 Principer för resursfördelningsmodell...

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Dnr 43-2014:7781 Forshaga kommun kommungforshaga.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn av vuxenutbildningen i Forshaga kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg 2 (13) Tillsyn

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN UDDEVALLA GYMNASIESKOLA

ELEVHÄLSOPLAN UDDEVALLA GYMNASIESKOLA Rev ELEVHÄLSOPLAN FÖR UDDEVALLA GYMNASIESKOLA AGNEBERG AKADEMI SINCLAIR MARGRETEGÄRDE ÖSTRABO 1 ÖSTRABO Y POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON TELEFAX POSTGIRO 451 81 Uddevalla Skolgatan 2 0522-69 68 50 0522-697410

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning en Stockholms kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Stockholms kommun Tillsyn i Stockholms kommun 2(9) har genomfört tillsyn av Stockholms kommun under våren 2016. Tillsynen har avsett det samlade

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Upplands-Bro kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Upplands-Bro kommun Tillsyn i Upplands-Bro kommun har genomfört tillsyn av Upplands-Bro kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det

Läs mer

Göteborgsregionens kommunalförbund. Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 2015-04-23

Göteborgsregionens kommunalförbund. Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 2015-04-23 Göteborgsregionens kommunalförbund Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 215-4-23 Innehåll Bakgrund 3 Ale 4 Alingsås 5 Göteborgs Stad 6 Härryda 7 Kungsbacka 8 Lerum 9 Mölndal

Läs mer

Utbildningsinspektion i Soldalaskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6

Utbildningsinspektion i Soldalaskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Utbildningsinspektion i, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 UTBILDNINGSINSPEKTIONENS SYFTE Skolverkets utbildningsinspektion skall bidra till kvalitetsförbättring genom att bedöma hur verksamheterna

Läs mer

2014; ca 445 000 elever är inskrivna i verksamheten 2012; 83% av eleverna i åldersgruppen 6-9 år och 17% i åldern 10-12 år 2012; 20,1 elev/

2014; ca 445 000 elever är inskrivna i verksamheten 2012; 83% av eleverna i åldersgruppen 6-9 år och 17% i åldern 10-12 år 2012; 20,1 elev/ 2014; ca 445 000 elever är inskrivna i verksamheten 2012; 83% av eleverna i åldersgruppen 6-9 år och 17% i åldern 10-12 år 2012; 20,1 elev/ årsarbetare 2014; 13,1 elev/ anställd 2014; 41,1 elev/avdelning

Läs mer

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Umeå: Kommunen klarar inte sitt uppdrag

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Umeå: Kommunen klarar inte sitt uppdrag RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Lärarna i Umeå: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning inför Skolans Dag 2014 Lärarna i Umeå: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning

Läs mer

KVALITETSRAPPORT Vux lä sä ret 2014-2015 Rektor Hildä Vidmärk Enhet SFI 2015-09-08

KVALITETSRAPPORT Vux lä sä ret 2014-2015 Rektor Hildä Vidmärk Enhet SFI 2015-09-08 KVALITETSRAPPORT Vux lä sä ret 2014-2015 Rektor Hildä Vidmärk Enhet SFI 2015-09-08 REKTORS KVALITETSRAPPORT 1 FÖRBÄTTRINGAR Vilka förbättringar har genomförts under året och vilka resultat ha de gett?

Läs mer

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Kalmar: Kommunen klarar inte sitt uppdrag

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Kalmar: Kommunen klarar inte sitt uppdrag RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Lärarna i Kalmar: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning inför Skolans Dag 2014 Lärarna i Kalmar: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning

Läs mer

Tillsynsbeslut för gymnasieskolan

Tillsynsbeslut för gymnasieskolan Beslut Skolinspektionen 2015-08-27 Göteborgs stad infoaeduc.boteborg.se Gymnasieskolenhetschef och rektorer vid Hvitfeldtska gymnasiet mikael.o.karlssonaeduc.ciotebord.se amela.filipovicaeduc.qotebord.se

Läs mer

Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Sveaskolan i Malmö kommun

Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Sveaskolan i Malmö kommun Beslut Sveaskolan AB Ringugnsgatan 1 216 16 Limhamn 2009-08-28 1 (4) Dnr 44-2009:569 Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Sveaskolan i Malmö kommun Skolinspektionen har genomfört

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Banerportsskolan AB Org.nr. 556606-4001 Beslut för grundskola efter tillsyn i Ban&portsskolan belägen i Stockholms kommun 2 (9) Tillsyn i BarArportsskolan har genomfört tillsyn av Banerportsskolan AB (org.

Läs mer

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Elevhälsoplan. för grundskolan. Elevhälsoplan 1

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Elevhälsoplan. för grundskolan. Elevhälsoplan 1 Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Elevhälsoplan för grundskolan Elevhälsoplan 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

Rektors möjligheter att delegera och skolors organisation

Rektors möjligheter att delegera och skolors organisation 1 (11) Rektors möjligheter att delegera och skolors organisation Här kan du läsa om hur Skolinspektionen tolkar reglerna om rektors möjlighet att delegera och skolors organisation, i samband med myndighetens

Läs mer

2014-01-08. Tre förslag för stärkt grundskola

2014-01-08. Tre förslag för stärkt grundskola 2014-01-08 Tre förslag för stärkt grundskola Regeringen stärker grundskolan: Tioårig grundskola, förlängd skolplikt och obligatorisk sommarskola En skola som rustar barn och unga med kunskaper ger alla

Läs mer

Tid för undervisning lärares arbete med stöd, särskilt stöd och åtgärdsprogram. Eva Lenberg (Utbildningsdepartementet)

Tid för undervisning lärares arbete med stöd, särskilt stöd och åtgärdsprogram. Eva Lenberg (Utbildningsdepartementet) Lagrådsremiss Tid för undervisning lärares arbete med stöd, särskilt stöd och åtgärdsprogram Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 13 februari 2014 Jan Björklund Eva Lenberg (Utbildningsdepartementet)

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola 2015-11-03 Dnr 43-2015:4701 Göteborgs kommun angered@angered.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Berg ums skola F-3 i Göteborgs kommun 201 5-1 1-03 Tillsyn i Bergums skola

Läs mer

Utbildningsinspektion i Klinteskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9

Utbildningsinspektion i Klinteskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9 Utbildningsinspektion i Gotlands kommun Klinteskolan Dnr 53-2007:3378 Utbildningsinspektion i Klinteskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 - kortversion. Barn- och utbildningsnämnd

Verksamhetsberättelse 2015 - kortversion. Barn- och utbildningsnämnd Verksamhetsberättelse 2015 - kortversion Barn- och utbildningsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2 Viktiga händelser i verksamheten... Fel! Bokmärket är inte definierat.

Läs mer

ELEVHÄLSA PÅ NORDISKA MUSIKGYMNASIET RUTINER

ELEVHÄLSA PÅ NORDISKA MUSIKGYMNASIET RUTINER ELEVHÄLSA PÅ NORDISKA MUSIKGYMNASIET RUTINER 1 I N N E H Å L L Helhetsperspektivet 3 Rektors ansvar 4 Så skapar vi en god lärandemiljö 5 Ett elevärendes gång 6 Varför åtgärdsprogram? 8 Kartläggning - utredningsskyldighet

Läs mer

Handlingsplan för Elevhälsan Övertorneå kommun 2013-2014

Handlingsplan för Elevhälsan Övertorneå kommun 2013-2014 Handlingsplan för Elevhälsan Övertorneå kommun 2013-2014 ÖVERTORNEÅ KOMMUN www.overtornea.se/elevhalsan.shtml 1. Målsättning - Organisera ett välfungerande elevhälsoteam för hela kommunen där en tydlig

Läs mer

Barn- och Elevhälsoplan

Barn- och Elevhälsoplan Barn- och Elevhälsoplan Kultur- och utbildningsförvaltningen 1 Melleruds kommun Barn- och elevhälsoplan i Melleruds kommun Syfte Syftet med en övergripande Barn- och Elevhälsoplan är att skapa en gemensam

Läs mer

Kvalitetsredovisning ht 2009 - vt 2010

Kvalitetsredovisning ht 2009 - vt 2010 Kvalitetsredovisning ht 2009 - vt 2010 Fastebolskolan Ansvarig för kvalitetsredovisningen: Leena Nystrand 2010-10-01 1 (13) Innehåll 1. UPPGIFTER OM SKOLAN...2 2. RUTINER, DOKUMENTATION OCH PERSONAL...2

Läs mer

Utvärderingsrapport heltidsmentorer

Utvärderingsrapport heltidsmentorer Utvärderingsrapport heltidsmentorer Kungstensgymnasiet Lena Lindgren Katarina Willstedt 2015-02-27 stockholm.se Utgivningsdatum: 2015-02-27 Utbildningsförvaltningen, Uppföljningsenheten Kontaktperson:

Läs mer

Resultat av elev- och föräldraenkät 2014

Resultat av elev- och föräldraenkät 2014 Dnr 2014/BUN 0090 Resultat av elev- och föräldraenkät 2014 2014-08-25 Tyresö kommun / 2014-08-25 2 (19) Barn- och utbildningsförvaltningen Tyresö kommun Tyresö kommun / 2014-08-25 3 (19) Innehållsförteckning

Läs mer

Dnr 44-2010 5066 2011-05-02. Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Skvaderns gymnasieskola i Sundsvall

Dnr 44-2010 5066 2011-05-02. Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Skvaderns gymnasieskola i Sundsvall Dnr 44-2010 5066 2011-05-02 Beslut efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Skvaderns gymnasieskola i Sundsvall Beslut 2011-05-02 2(2) Dnr 44-2010 5066 Norrlindens Kunskapscentrum AB Jan Kibe jan.kibe@skvadern.nu

Läs mer

Upplevelsen av att arbeta med nyanlända i elevhälsan. - En enkätundersökning

Upplevelsen av att arbeta med nyanlända i elevhälsan. - En enkätundersökning Upplevelsen av att arbeta med nyanlända i elevhälsan - En enkätundersökning 1 Sammanfattning Elevhälsan är en av de offentliga verksamheter som i hög grad påverkats av det ökande antalet nyanlända barn

Läs mer

Handlingsplan för elever i behov av särskilt stöd

Handlingsplan för elever i behov av särskilt stöd Handlingsplan för elever i behov av särskilt stöd Handlingsplanen ligger till grund för att Irstaskolans elever i behov av särskilt stöd ska få bästa möjliga hjälp. Irstaskolan läsåret 2015-2016 Reviderad

Läs mer