I vår blogg kan du läsa om andras erfarenheter och om nya konstruktioner som vi håller på att utveckla och testa i praktiskt fiske.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "I vår blogg kan du läsa om andras erfarenheter och om nya konstruktioner som vi håller på att utveckla och testa i praktiskt fiske."

Transkript

1

2 Genom sin unika konstruktion följer Bottom Sneaker alla bottenkonturer utan att krokarna fastnar. Den glider elegant över stenar, trädstammar, grenar, dumpade bildäck, trossar och täta tångruskor. Den är konstruerad så att den alltid har rätt läge i vattnet, både statiskt och dynamisk. Med Bottom Sneaker kommer betet ner i gropar och djuphålor som du normalt inte når med dina drag. Och det är där de stora bamsingarna ofta står och lurar. Här får du olika förslag på hur du kan fiska med en Bottom Sneaker och du kan säkert komma på ännu fler nya och effektiva tekniker när du själv börjar använda den vid dina fiskevatten. I vår blogg kan du läsa om andras erfarenheter och om nya konstruktioner som vi håller på att utveckla och testa i praktiskt fiske.

3 INNEHÅLL Varför ska man bottenfiska? Hur fungerar Bottom Sneaker? Bottom Snakers konstruktion Montera betet stabilt Montera betet mera rörligt Montera betet mest rörligt Montera Devon och Rotafish Kontrollera alltid betets rörelser Fiske med mindre beten Mete med naturligt agn Pimpelfiske horisontellt Vilka fiskar kan man fånga med BS? Fiske på mörka och ljusa bottnar Fiske i djupa hålor och strömvatten Hur snabbt ska man fiska? Betets rörelse och hugg Kroka fisken effektivt Montering med stingerkrok Montering med löpande tafs Fiska över tångbotten Bottom Sneaker över nät och trossar Rätt bete - rätt läge Kastteknik med Bottom Sneaker Om betestafsar Olika fiskelinor Förvaring av ski-modellen Släpfiske efter båt Tackel för bottenmete Drivande mete Trappstegsfiske Ge betet mer eller mindre lyft Lyftroder för maximalt lyft Nästan vertikalfiske Fiskarnas sinnen Vad fisken ser Vad fisken hör Fiskarnas sidolinje Fiskarnas luktsinne Fiskarnas smaksinne Fiske i grumligt vatten Fiskens bytesdjur Fiskebetets rörelser Svängande och vinglande fiskebeten Slingrande fiskebeten Roterande fiskebeten Vilken färg på fiskebetet? Vanliga och populära betesfärger Beten i alla färger och mönster Vilka färger ser fisken? Färger försvinner på olika vattendjup Mindre synligt fisketackel Lockblänken ska synas Locka fisken med doftspår Att fiska med doftmedel Lockande och bortstötande lukter Några olika fiskarter Gäddan Torsken Abborren Gösen Öringen Piggvaren Regnbågen Berggyltan Lyrtorsken/Blekan Havsabborren Laxen Måste betet gå nära botten? Vilken modell passar bäst? Välja lämpligt bete En gratis lunch Tänk ekologiskt

4 Varför ska man bottenfiska? De flesta fiskar finner man oftast nära botten eller i den nedre tredjedelen av vattnet. Varierade bottnar med grynnor, gropar, stenblock, sjunkna träd mm är ofta de bästa fiskeplatserna. Det är också där man förlorar många beten och sänken. Mete med naturligt agn som både ser riktigt ut och har rätt doft har varit framgångsrikt i tusentals år. Nutidens plåtdrag, spinnare och wobblers är ofta effektiva beten. Vertikaljiggning och drop shot är några av de senaste teknikerna. Med Bottom Sneaker kan man förena alla dessa möjligheter och lite till. Det fungerar för kastfiske, bottenmete och släpfiske. Du kan naturligtvis fiska med vanliga drag i bottenregionen. Du kommer säkert att få fiskar som du annars hade missat, men du kommer också att förlora många dyra drag. Med Bottom Sneaker kan du fiska effektivt där fisken står mellan stenar, i tångskogar, vid sjunkna träd och intill vrak och ändå ha betena kvar i fiskeväskan när du åker hem. Hur fungerar Bottom Sneaker? Bottom Sneaker är konstruerad för att följa alla bottenkonturer utan att krokarna fastnar. Den glider över hinder som sjunkna träd, spöknät, vajrar, täta tångruskor och mycket annat. Den kilar inte fast mellan stenar som vanliga drag och sänken. Den håller rätt läge i vattnet, både i rörelse och vid stopp. Med Bottom Sneaker skapas helt nya möjligheter för bottennära fiske. Men hur fungerar det? Är det magi? Nej, inte alls. Vi har bara använt fysikens lagar på ett sätt som andra tillverkare av sportfiskebeten inte har gjort tidigare.

5 Bottom Sneakers konstruktion 1 Skida av flexibel, formstabil, slagtålig ekologisk plast som tål temperaturer mellan 20 och +50 C utan problem. Matta och brutna ytor ger minimala ljusreflexer i olika riktningar. Skidans form gör att den lätt glider över tång, trossar mm och att den inte heller kilar fast mellan stenar eller i grenklykor. För att fisken ska hugga på själva betet och inte reagera på Bottom Sneakers skida finns det en svart variant för mörka bottnar och en av klart halvtransparent material för ljusa bottnar. 2 Miljövänliga blyfria tyngder av mattbehandlat rostfritt stål. Du kan använda en, två eller tre tyngder allt efter fiskesätt och utrustning. Om du fiskar i grunda vatten kanske du vill ha långsammare sjunk eller få Bottom Sneakern att ännu lättare glida över tång och andra växter. Det är enkelt att på några sekunder montera av eller på tyngderna. Det kan också vara lämpligt med mindre tyngder om du kastar med ett vekt spö.

6 3 Mast av rostfritt fjäderstål och den kan fällas ner för transport och förvaring. Du kan böja till och anpassa masten efter dina egna behov. Undvik att göra skarpa böjar som rätas ut igen eller böjs om flera gånger eftersom det kommer att försvaga materialet. Flera tackel för bottenfiske är skrymmande och andra består av tafsar och lösa sänken som lätt ställer till trassel. Bottom Sneaker fäller du ihop på två sekunder så att den tar liten plats i beteslådan utan att trassla. 4 Plasthylsan pressas fast för att låsa masten i uppfällt läge. Hylsan lossas för att vika masten för transport. 5 Betet kan bytas ut eller ersättas med en flytkropp vid exempelvis mete med naturligt agn. 6 Krokar kan bytas genom att betet skjuts fram på masten och låset friläggs.

7 Montera betet stabilt Fast montering av jigg i horisontellt läge. Det finns flera olika sätt att montera beten på Bottom Sneaker. Det vanligaste betet är en jigg av typ Curlytail och Shadjiggar. De kan monteras genom att man trär masten genom jiggen. Sätt sedan på krokarna och lås. När man fiskar jiggar med tyngdskalle och konstant hastighet fladdrar eller svänger bara bakdelen. Spinnare rör sig också rätlinjigt och bara skeden snurrar. Båda dessa betestyper fiskar ju bra och en fördel kan vara att den jagande fisken träffar rätt i hugget och inte blir krokad på utsidan som ofta händer med kraftigt sidovinglande skeddrag och wobblers. Med denna montering sitter jiggen stabilt och håller samma horisontella läge både under rörelse och stopp. Montera betet mera rörligt En mera rörlig montering är att sätta en enkelkrok eller trekrok i nosen på jiggen. Om jiggen monteras på det sättet kommer den att röra sig annorlunda. Den kommer att hänga lite nedåtriktad vid rörelse framåt och vid stopp kommer betet att stå på huvudet som en pilk. Jiggen sitter inte fast lika stabilt som med genomgående mast.

8 Montera betet mest rörligt Ännu ett sätt att montera jiggar på en Bottom Sneaker är så att flytta upphängningspunkten något bakåt. Det ger stor rörlighet i både rollplan, vertikal- och girplan och långt mer än när man på vanligt sätt spinnfiskar en jigg med blyskalle. Det enklaste sättet är att trycka en enkelkrok eller trekrok genom jiggen så att öglan kommer ut lite bakom nosen. Man kan också använda vår Wiggle-aid eller kröka till något liknande. Om man dessutom sticker in en krokspets i jiggen slänger inte kroken omkring och hänger inte upp sig så ofta på masten. Betets fria rörelser påverkas mycket lite. Vid stopp ställer sig jiggen mindre vertikalt. OBS! Om upphängningpunkten placeras för långt bak på jiggen blir det fel och betet ställer sig bara på tvären i vattnet vid framåtrörelse. Montera Devon och Rotafish Devonspinnare var en gång i tiden mycket populära beten speciellt för laxfiske i starkt strömmande vatten. När de heldragna nylonlinorna gjorde debut kom devonspinnarna i vanrykte eftersom de tvinnade linorna mer än andra beten även när man använde lekare. Det kunde ställa till med förfärliga lintrassel. Med Bottom Sneaker finns ingen risk alls att man tvinnar linan. Devon monteras på ett helt annat sätt än curlytail och shad. De monteras med speciellt kluven tub och bricka. Det viktiga med Devon-beten är att de ska rotera och Bottom Sneakers devonspinnare är designade för att starta rotationen mycket lätt redan vid långsam rörelse. Rotafish monteras på samma sätt som Devon-beten. Också Rotafish-beten ska rotera fritt och de är designade för att starta rotationen redan vid långsam rörelse. Var noga med att prova ut rätt vinkel på masten för bästa funktion. Kanske behöver du räta ut sista delen av masten en aning.

9 Kontrollera alltid betets rörelse När du satt på ett nytt bete och innan du börjar fiska bör du kontrollera hur det rör sig i vattnet. Krökningen på masten och monteringen av betet är viktigt för att få den bästa rörelsen. Testa först på grunt vatten så att du kan se hur betet rör sig både när det sjunker och när du drar det framåt. De olika betena med olika skidor kan fiskas på var sitt sätt för bästa fångstresultat. Testa både snabb och långsam rörelse, upprepade korta ryck och trappstegsfiske, alltså lyft och sjunk. Masten till Bottom Sneaker är gjord av segt fjäderstål och tål många mjuka böjningar och justeringar. Men låt bli skarpa böjar fram och tillbaka för då försvagas materialet så småningom. Kontrollera också att betet som du använder har rätt lyftkraft i förhållande till tyngden i skidan så att Botten Sneaker behåller rätt position i vattnet också vid stopp och stillastående.

10 Fiske med mindre beten För att Bottom Sneaker ska ligga rätt i vattnet vid rörelse och stillastående är det viktigt att den modell och storlek du använder passar ihop med lyftkraften på betet. De flesta beten till Bottom Sneaker går bra att korta av utan att man förlorar rörelse och funktion. Om betet har för lite lyftkraft i förhållande till tyngderna i skidan kan Bottom Sneaker välta på sidan och alltså förlora sin rätta position. Jiggarna av typ curlytail som ingår i standardpaketet kan vara för stora för exempelvis mindre abborrar, öring, regnbåge, en del plattfiskar och andra som tvekar att hugga på så stora beten. En enkel lösning är att skära av två eller tre av de främre segmenten på jiggen så att du lockar fisken med ett mindre bete. Samtidigt tar du av en eller två av tyngderna i skidan för att stämma av att tyngden och flytkraften är rätt avpassade. För säkerhets skull, klipp en liten bit i sänder så att du kan pröva att Bottom Sneaker ligger rätt i vattnet.

11 Mete med naturligt agn Somliga fiskar fångas bäst med mete. Med Bottom Sneaker kan du bottenmeta och låta betet ligga helt stilla eller bara flytta det någon meter emellanåt. I stället för jigg eller annat bete använder du då ett flöte som håller masten i rätt läge och en kort tafs med krok och naturligt agn som mask, mussla, maggots eller en fiskbit. Prova alltid ut att flötets lyftkraft är lite större än agnets sjunk. Krok och agn kommer då att sväva strax ovanför botten och risken minskar att få bottennapp som ofta händer när agnet släpar på botten. Flera kunniga havsfiskare menar att vissa plattfiskar hellre biter på när ett bete svävar lite ovanför botten. Och det kan man ju förstå, för vem vill ha en massa sand i munnen när man äter? Pimpelfiske horisontellt Vid pimpelfiske efter exempelvis abborre, öring och röding ska pirken föreställa en liten fisk som stretar på en mask eller en larv. Märkligt nog står fisken på huvudet och rycker i maten. Vilken normalt funtad fisk beter sig så? Men rovfisken är girig och låter sig ofta luras att sno åt sig godbiten ändå. Med Bottom Sneaker kan du montera en fiskjigg baklänges och en mask eller räka på kroken och få en mycket mer verklighetstrogen imitation av en liten fisk som rycker och drar i en läckerbit. Dessutom behöver du varken is på sjön eller en båt utan kan pimpelfiska med kastspö från land och enkelt täcka av stora områdenfrån stranden.

12 Vilka fiskar kan man fånga med Bottom Sneaker? Många populära sportfiskar söker ofta sina byten nära botten. Dit hör abborre, gädda, gös, torsk, berggylta och flera andra arter som man normalt inte fångar på kastspö och drag, som piggvar, andra plattfiskar, lake mfl. Och nya arter som exempelvis havsabborre och multe som har börjat visa sig i våra kustvatten. Alla vet att öring och harr vakar efter sländor och annat godis på vattenytan. Men också de tar den största delen av sin föda i bottenområdet. Och tänk om någon kunde få en hälleflundra på hundra kilo att bita på! Fiske på på mörka och ljusa bottnar För att fisken ska hugga på själva betet och inte på Bottom Sneakers skida finns det en svart variant för mörka bottar och en av halvtransparent material för ljusa bottnar. Den senare ser lite blåmjölkig ut i luft men är mera genomskinlig under vatten. Båda varianterna har matta ytor för att blänka så lite som möjligt och dessutom är formerna brutna i anpassade vinklar för att ha minsta reflekterande yta åt olika håll, precis som avancerade militära stealth-flygplan och båtar. Fiske i djupa hålor och strömvatten Om du fiskar på riktigt djupa ställen eller i ström bör du naturligtvis ha alla tyngderna monterade på Bottom Sneaker. Då kan du bättre nå ner i hålor och bland stenar där det ofta är svårt att nå fisken. Modellerna Bottom Sneaker Ski passar bäst i grunda och medeldjupa vatten och fiske i långsamt tempo, stillaliggande bottenmete, driftfiske och trappstegsfiske. För att stryka tätt över botten i strömmande vatten och snabbare rörelse är modellen Botten Sneaker Keel (slow-stop-fast) det rätta valet.

13 Hur snabbt ska man fiska? När ditt bete sjunker så ser du att det nått botten genom att den sträckta linan slaknar. Om du vevar in snabbt stiger Bottom Sneaker Ski genast uppåt och då kan du låta den sjunka om och om igen i trappstegsfiske. Du kan också släpa den sakta längs botten hela vägen med bara små knyckar emellanåt. Riktigt retsamt för en trög rovfisk. Du kan också låta den stanna upp helt emellanåt. Den kommer ända att hålla sig i rätt position. Betets rörelse och hugg Har du ibland krokat fiskar på utsidan av huvudet? Ofta betyder det att dom egentligen har missat hugget och du har bara haft tur. Många wobblers, skeddrag och jerkbeten slänger ut i vida svängar och är också menade att fiskas med stora ryck. Sportfiskare tycker ofta att det ser väldigt naturtroget ut som flyende bytesfisk. Nu är det emellertid så att både rovdjur på land och fiskar i vatten är sparsamma med energin och rentav lata. De väljer helst ett skadat eller på annat sätt lättfångat byte. Bottom Sneaker kan du dra fram väldigt långsamt med bara korta ryck och den går i en jämn rak bana. Det ska till en väldigt klumpig fisk för att missa hugget. Kroka fisken effektivt Det finns skeddrag och spinnare med olika krokskydd av gummi eller ståltråd. De studsar bort från stockar, vasstrån och annat, exempelvis fiskkäftar. Bottomsneaker har fria krokar. På jiggar som används till bottenfiske sätter man ofta kroken uppåt för då är det mindre risk att betet fastnar i botten. Samtidigt träffar kroken många gånger i överkäken på fisken och gommen är den hårdaste och benigaste delen av en fiskkäft där det är minst chans för kroken att få fäste. Krokarna på Bottom Sneaker hänger vanligen på undersidan av betet där krokningen är allra effektivast. Dessutom sitter krokarna i mitten på betet just där rovfiskens käftar brukar slå ihop. Montering med stingerkrok En extra krok kan vara lämpling på ett långt bete då fisken annars kanske bara biter av bakdelen. Dessutom minskar risken att fisken bryter sig loss mot betet eller masten som hävstång.

14 Montering med löpande tafs Du kan montera trekroken med en tafs som löper ut när du krokat en fisk. Det kan vara speciellt lämpligt om du är ute efter stora starka fiskar som riskerar att bända kraftigt mot masten eller skidan och genom en hävstångsverkan bryta sig loss från krokarna. Om du vill gardera dig ytterligare mot exempelvis skarpa gäddtänder kan du dessutom använda en tafs av stålvajer eller grov fluorocarbon. Fiske över tångbotten Kraftigt kuperade bottnar med klippor och block är ofta bra fiskeplatser. Många fiskar trivs också där det finns mycket bottenväxter. Speciellt Bottom Sneaker Ski-modellen är idealisk för sådana platser tack vare den breda skidan som gör att den glider över täta tångruskor. Och skulle du ändå fasta så blir det i de övre delarna av växten som inte är så kraftiga utan ganska lätta att slita av.

15 Bottom Sneaker över nät och trossar Genom krokarnas placering kan Bottom Sneaker också passera trossar och nät utan att fastna även om du skulle stanna upp i rörelsen i det mest kritiska läget. När skidan passerar hindret har nämligen krokarna redan gått förbi. Det gör att Bottom Sneaker sparar många sköna slantar för alla vanliga drag du skulle ha förlorat.

16 Rätt bete rätt läge För att Bottom Sneaker ska fungera riktigt som den är avsedd att göra måste du använda ett flytande bete med rätt anpassad lyftkraft vilket innebär ca 3 gram lyft för modell Ski med alla tre tyngderna monterade. Om du använder vanliga sjunkande standardjiggar eller andra beten kommer det att bli helt fel, särskilt när du fiskar med lång lina. Då har du bara skapat en dragg som samlar upp diverse bottenskräp och sjöstjärnor. Det blir också fel när du fiskar långsamt eller gör helt stopp och det är ju precis sådana manövrer som är några av poängerna med Bottom Sneaker.

17 Kastteknik med Bottom Sneaker Somliga bottenfiskar med långa tafsar och blysänken. De är besvärliga att kasta med och trasslar ofta. Bottom Sneaker har en fast konstruktion som inte alls hänger upp sig lika lätt vare sig vid kastandet eller när den sjunker. När du kastfiskar och svänger spöt över huvudet kan det ibland ändå hända att betet snurrar runt under luftfärden. När du har tillräckligt svängrum så är lugna svepande sidkast allra bäst med en Bottom Sneaker. Precis som när man kastar med wobblers, naturliga beten eller annat som är lite besvärligare att kasta än en enkel pilk så är ett spö med mjuk helaktion den mest ideala kastapparaten. Om tafsar Många sportfiskare använder tafsar av stålvajer, titantråd eller grov fluorocarbon, särskilt när de fiskar efter skarptandade arter. Det gör kastandet lite besvärligare och ibland kan vajerlås och annat fastna i spöets toppögla och ställa till det riktigt illa. När du använder Bottom Sneaker behöver du inte någon extra tafs. Masten av segt rostfritt fjäderstål står pall för både gäddkäftarnas rivjärn och gösens huggtänder. Enda risken skulle väl vara om det biter på en jättefisk med ett gap som slukar hela konstruktionen med mast och skida och allt.

18 Olika linor Nylonlinor är både smidiga och relativt billiga. Men om du fiskar med lång lina och gör återkommande långa stopp eller bottenmetar med slak lina så finns alltid risken att en nylonlina (1) kan sjunka ner och kanske trassla fast någonstans framför betet. De nya flätlinorna (2) minskar risken för sådant bottentrassel eftersom de flyter. De är dessutom starkare och oftast helt stumma. Det innebär att du bättre kan känna bottenkontakten vid varje liten ojämnhet och naturligtvis alla försiktiga nafs. Förvaring av Ski-modellen När du tagit av betet efter avslutat fiske och lägger undan din Bottom Sneaker Ski är det lätt hänt att du tappar bort en liten detalj. Och nästa gång du ska fiska med Sneakern så kan du inte låsa fast masten. Den lilla plast- eller gummihylsan är borta. Så jäkla förargligt! Gör det till en rutin att låsa fast hylsan på masten när du inte använder den med ett bete påsatt.

19 Släpfiske efter båt Med Bottom Sneaker kan du både kastfiska och släpa betet efter en båt. När man driver med vind eller ström och har betet hängande efter eller under båten kallas det ofta driftfiske. Du kanske rent av vill ta en fikapaus och låta den drivande båten sköta fisket alldeles själv? Du kan också agna på något sätt och släpmeta med ett eller flera spön. Se till att ha tillräckligt med lina ute så att betet följer botten. Om du driver med vind eller ström kan du emellanåt ta några backtag med årorna så att du ser att linan slaknar. Då vet du säkert att du har bottenkontakt. Om du ror mot vinden räcker det med att du håller igen på årorna några ögonblick för att konstatera bottenkontakt. Vid lugnt väder ser man ofta på en vickande spötopp att betet följer bottenformerna. Vid detta slags fiske kan betets doft ha avgörande betydelse. Somliga som släpmetar med naturligt agn använder en liten krok till agnet och en extra större krok på själva jiggen för det kan ju hända att det plötsligt dyker upp en mycket större fisk än den som man har agnat för.

20 Tackel för bottenmete Ett välkänt tackel för bottenmete består av en blytyngd och en tafs med krok och agn (1). En nackdel med detta tackel är att kroken ofta hänger upp sig på linan när tacklet sjunker. En annan nackdel är att sänket lätt kan kila fast mellan mellan stenar och i grenklykor och att linan kan sno sig i allt möjligt när man slackar lite och då släpar också kroken på botten (2). Med Bottom Sneaker undviker man sådana bottennapp även om man slackar på linan (3).

21 Drivande mete Precis som vanliga drag och bottentackel så fastnar också drivande mete ofta i stenar, växter och diverse skräp, i synnerhet om botten är kuperad. Det är inte alltid man vet var det grundar upp. Med Bottom Sneaker klarar man av det problemet. När man fiskar drivande med Bottom Sneaker är egentligen ett flöte ganska onödigt.

22 Trappstegsfiske Att variera fisket på olika djup är ofta effektivt. Den breda skidan på Bottom Sneaker Ski gör att den lätt stiger upp när du drar in lite snabbare. Sedan stannar du upp och låter den sjunka igen. På så sätt kan du effektivt fiska av mycket varierande vattendjup. Betet kommer att röra sig även under det långsamma sjunket och det är ofta just då en bekväm och lat rovfisk passar på. Ge betet mer eller mindre lyft Du kan minska lyfteffekten något på Ski modellen genom att rikta betet lite med nosen framåt-nedåt. Själva betet fungerar då som ett djuproder. Om du tvärtom vill att Bottom Sneaker ska stiga snabbare, exempelvis vid trappstegsfiske, så vinklar du betets nos uppåt. Du kan också skära av jiggen snett i nosen för ytterligare lite lyfteffekt. Det fungerar med Curlytail och Shad-beten. Den allra bästa lyfteffekten får du genom att montera ett extra lyftroder på Ski-modellen och även montera av en tyngd eller två. Testa! Observera att denna lyfteffekt inte fungerar på samma sätt för de roterande betena Devon och Rotafish. Dels ger en kapning ingen lyfteffekt och dels kan det förändra rörelsen på ett oplanerat sätt.

23 Lyftroder för maximalt lyft Ett tillbehör till Bottom Sneaker Ski håller på att testas sedan en tid. Det är ett lyftroder som monteras på om man vill ha starkare lyftverkan vid exempelvis trappstegsfiske. Effekten blir att bara en lätt dragning framåt ger en stark dynamisk lyftkraft som får Bottom Sneaker att stiga brant uppåt. Om man dessutom tar bort en tyngd eller två får man allra snabbaste lyft.

24 Nästan vertikalfiske Vertikaljiggning blir allt mer populärt och en ganska ny variant är drop shot fiske. Många hyllar det som en särskilt effektiv teknik eftersom man kan hålla betet på nästan samma plats en längre stund och med mycket små rörelser. Men alla har inte en båt med ett avancerat ekolod till att finna fisken. Använd en Bottom Sneaker Ski och sätt på ett lyftroder (just nu under utprovning) så stiger den väldigt brant när du drar i linan. När du sedan slackar linan sjunker den igen och skidans form gör att den vill glida bakåt. Om du dessutom monterar av en eller två av tyngderna så kommer Bottom Sneaker att lyfta ännu brantare och glida ut lättare och långsammare. Det blir nästan som en hiss upp och ned med dunsar i botten. Eller bara låt den ligga och rör den med små knyckar. Du kan bekvämt fiska av ett stort område runt omkring en ankrad båt och du måste inte ens ha någon båt, det går att använda samma teknik från stranden.

25 Fiskarnas sinnen Olika djur upplever världen olika. Somliga ser, hör och uppfattar sådant som vi inte ens anar. Ett välbekant exempel är hundarnas fenomenala luktsinne. Men nu handlar det om fiskar och deras värld är också mycket olik vår. För det första är fiskar inte logiska och analysernade varelser och de vet inte vad en krok, en lina eller ett nät är. De reagerar mest på instinkt och triggas oftast av ganska enkla stimuli. Det innebär att det kan räcka med att ett bete rör sig på ett visst sätt, har rätt storlek, en viss färg eller en speciell doft. Att triggersignaler som får dem att hugga på våra beten kan variera från en dag till nästa har nog de flesta sportfiskare upptäckt. Ändå är somliga färger, rörelser eller dofter mera populära än andra. En gång i barndomen fick jag lära mig att det var väldigt viktigt att krokspetsen inte fick synas när man satte mask på kroken. Då nobbade abborren agnet. Det visade sig så småningom att det faktiskt inte var så. Jag fick åxå lära mig att spotta på masken. Länge trodde jag att det bara var en myt ända tills några forskare fann att vår saliv innehåller ämnen som luktar rätt för att locka fisken. Möjligen under förutsättning att man inte har snus under läppen. Vad fisken ser Fiskarna har ett mycket större synfält än vi, de ser nästan runt om. Det är alltså svårt att smyga sig på en fisk snett bakiftrån. De har däremot sämre förmåga än vi att bedöma avstånd och de flesta fiskar är mycket närsynta. I grumligt vatten har de inte heller någon större nytta av avståndseende. Ännu en utmärkande egenskap är att fiskar har ett litet område med god synskärpa och utanför detta område ser de bara att något rör sig. För den smarte fiskaren är slutsatsen att betet ska röra sig och väcka uppmärksamhet för när fisken fokuserar på ett intressant byte så ser den inte mycket annat.

26 Vad fisken hör Påståendet att fisken kan skrämmas bort av ljud är både sant och inte. Att man pratar i båten när man metar gör nog varken till eller från. Ljud från luften går nästan inte alls ner i vattnet. Och vattenvärlden är inte alls tyst den heller. Den bestsäljande boken Den tysta världen av Cousteau som var den stora dyk-auktoriteten på 1950-talet, ja den var missledande i det avseendet. Vad man däremot bör undvika när det handlar om skygga fiskar det är slammer i båten vilket fortplantas direkt ut i vattnet. En annan sida av saken är att ljud också kan väcka fiskens uppmärksamhet och locka till fiskaren. Lax går exempelvis ofta upp i propellerströmmen efter en båt och pilkar och jiggar som emellanåt slår i botten drar ofta fram fisken. Poängen med spinnare, roterande beten och rasselkulor är att de genererar lågfrekventa ljud. Från 0,5-200 Hz hör fiskar bäst, alltså djupa bastoner och delvis under vad vi hör. Så när en Bottom Sneaker dunsar mot bottenstenar så är det ingen nackdel. Fiskarnas sidolinje De flesta fiskar har ett speciellt känselsinne som kallas sidolinjen. Det känner av långsammare tryckförändringar och strömningar i vattnet. Det innebär att fisken kan orientera sig som med en radar också i mycket grumliga vatten och i mörker. Det innebär också att de kan uppfatta att ett byte rör sig i närheten. Att den breda skidan på Bottom Sneaker Ski trycker en del vatten framför sig innebär alltså en tydlig signal att något närmar sig som kanske är ätbart. Fiskarnas luktsinne Naturliga beten ger alltid ifrån sig någon doft. Konstgjorda beten, som drag, jiggar, wobblers och flugor missar att ge triggersignaler genom luktsinnet. Ibland är det en avgörande faktor mellan nyfiket efterföljande och hugg. På senare år har doftmedel som man smetar på beten blivit allt vanligare.det sätt som man kan fiska med Bottom Sneaker är idealiskt för att utnyttja doftmedel verkligt effektivt. Fiskarnas smaksinne När man fiskar med stillaliggande mete kan det betyda en del att agnet smakar rätt. Gäddan exempelvis hugger ofta sitt byte tvärs över i en snabb attack och simmar sedan iväg ett stycke för att stå på en lämplig plats för att i lugn och ro vända fisken rätt och svälja. Vid angelfiske och gäddmete är man noga med att vänta till gäddan svalt för att säkert kroka den. Med rörliga beten vid kastfiske eller släp som också är det vanligaste med en Bottom Sneaker behöver man inte bekymra sig om detta. Fisken brukar bli krokad direkt vid hugget. Fiske i grumligt vatten I sjöar med starkt begränsad sikt söker rovfiskar sin föda mera med ledning av ljud, vibrationer och luktsinne. Ett långsamt bete som emellanåt kan stannas upp helt och som är kombinerat med doftmedel är därför en lämplig kombination. Det kan också gälla för ofta nattjagande fiskar som gös och lake. Somliga sjöar förändras och blir efterhand mer grumliga. Det kan leda till att bestånden av vissa arter som exv gös gradvis ökar och att andra arter minskar.

27 Fiskens bytesdjur De flesta fiskar livnär sig på djurplankton, småkryp av olika slag, snäckor, musslor, kräftdjur och andra fiskar. Bara ett fåtal är rena växtätare. Det betyder att våra drag, jiggar och flugor på ett eller annat sätt ska efterlikna naturliga förebilder. Man kan tro att det optimala är att det finns absoluta likheter i både form, färg, rörelse, doft och ljud. Det är bara delvis rätt. På samma sätt som andra djur och även människor så reagerar fiskar starkt på vissa bestämda signaler medan andra detaljer går dom för det mesta helt förbi. Om man då överdriver dessa kritiska stimuli så ökar chansen för att utlösa jaktbeteende och huggreflexer. När man använder sådana överdrivna signaler brukar det kallas superoptimering. Det kan exempelivis innebära extremt kraftig färgmarkering, våldsamt stora rörelser hos betet, starka vibrationer eller intensiva dofter. Enligt vår mänskliga uppfattning kan det förefalla som helt galet och onaturligt men ändå triggar det huggreflexerna hos fisken. Dessutom kan det variera kraftigt vilka signaler som triggar bäst vid olika tillfällen. Vad föreställer då olika typer av beten och vilka signaler ger dom? Fiskebetets olika rörelser Ett bete som rör sig snabbt kan utlösa omedelbara huggreflexer hos en hungrig och jagande rovfisk som absolut inte vill missa chansen till ett skrovmål. Ett flyende bete ger inte någon chans till längre funderingar så hugget kan bli våldsamt. Det gäller särskilt laxfiskar och gäddor. Men ännu vanligare är att man riktigt måste truga fisken med ett bete som långsamt vickar sig fram och verkar vara skadad eller rejält bakfull. En allmän regel är att rovfisken inte lägger större energi än nödvändigt på jakten. Ett skadat eller hjälplöst byte är svårt att motstå även för en ganska mätt rovfisk. Ibland verkar de bara bli nyfikna och bara vilja tugga lite grann. Roterande och slingrande rörelser hos ett bete tycks vara speciellt lockande och det finner du hos både Curlytail, Devon, Rotafish och Devontail. Svängande och vinglande fiskebeten Shad, Rotafish och Stiffspigg är mer eller mindre fiskformade och kan med olika färgsättning och olika fisketeknik efterlikna många vanliga bytesfiskar som löja, mört, abborre, spigg, elritza, nors mfl. Små rovfiskar av arter som abborre, gädda och öring ingår också i de större släktingarnas diet. Abborren gillar exempelvis löjor, nors och egna årsyngel. Gäddan tar abborre hellre än mört och vissa undersökningar har visat att smågäddor är den största läckerheten. Elritzan är också en riktig godsak för både gäddan och abborren men den är kvick i vändningarna och oftast svår att fånga. I havets grundområden är sill, olika smörbultar och spiggar de vanligaste bytena.

28 Slingrande fiskebeten Curlytail, Devontail och slangformade beten kan efterlikna både fiskar, maskar och iglar. Några långsmala bytesfiskar som finns kustnära och på relativt grunda havsområden är tånglake, tångsnärta, tejstefisk och skärlånga. Olika typer av maskar är en mycket större del av fiskarnas föda än vad sortimentet av konstgjorda beten antyder. Särkilt i havet är rikedomen på olika maskar stor, allt från millimeterstora arter till sådana som är över 30 cm långa och även färgvariationen är stor. Med en Bottom Sneaker är det lätt att efterlikna en mask eftersom du kan röra den hur långsamt som helst nära botten. Kombinerat med doftmedel kan det bli oemotståndligt. Roterande fiskebeten Redan långt tillbaka upptäckte man att fisken lockades särskilt av roterande beten trots att det inte fanns några riktiga förebilder i naturen. Kanske uppfattar rovfisken det som en skadad småfisk som vinglar och inte kan hålla sig på rätt köl? Dessutom verkar de skapa ett lockande lågfrekvent ljud. Devonspinnare var i alla fall en gång i tiden mycket populära beten, speciellt vid laxfiske, men de hade en stor nackdel, de tvinnade linan trots att man använde lekande. Med Bottom Sneaker är detta inget problem längre. Såvitt vi vet är vi världsförst med roterande jiggar och både Devon, Devontail och Rotafish har alla det roterande betets fördelar och ändå inga av dess nackdelar.

29 Vilken färg på fiskebetet? Att försöka efterlikna bytesdjurens färger är ett bra basval. Första steget blir då att finna ut vad predatorerna på just den fiskeplatsen oftast jagar. Frivattensgäddorna i Östersjön kallas ibland för strömmingsgäddor och det säger ju en del om hur deras vanligaste middagsmat ser ut. Färger som överenstämmer med sill, strömmning, mört eller löja är ofta gångbara. Både gädda, gös och stora abborrar jagar gärna småabborrar så det är också bra mönster. Och gäddan slukar med utmärkt aptit sina egna kusiner. Allt emellanåt blir det kanonfiske med beten som har starkt avvikande färger eller är rena rama fantasiskapelser. Somliga ger rådet att vid klart vatten och soligt väder använda beten med starka färger och vid mulet väder och grumligt vatten mera dämpade färger. Andra experter rekommenderar tvärtom!? Om fisken är riktigt i hugget är det troligen en fördel med överdrivna färger och starka kontraster som syns på långt håll. Om fisken i stället är försiktig kan man prova med mera diskreta och verklighetsnära mönster. Det här med färgval är ofta svårt och osäkert. Ibland är fisken lynnig och gör tvärt emot allt vad som står i läroboken. En god strategi är att fråga någon som känner till fiskevattnet och vet vad som brukar fungera bra där vid olika årstider och väderförhållanden. Vanliga och populära betesfärger

30 Beten i alla färger och mönster Nästan alla tillverkare erbjuder sina beten i alla regnbågens färger och några till, plus mörka och ljusa varianter, med och utan fjällmönster mm. Det blir hundratals varianter. Meningen är att du ska köpa så många olika färgsättningar som möjligt och ha fiskeväskan smockfull. Vi går tvärt emot trenden. Bottom Sneakers beten kommer just nu i bara fyra färger och inga mönster alls. Allt det där med olika färgteckningar kan du enkelt och billigt fixa själv och få precis dom färger du tror på. Skaffa ett set vattenbeständiga filtpennor och stryk på. Håller det i vatten? Jodå, ett bra tag i alla fall. Det kan variera lite mellan olika tillverkares produkter. Somliga börjar blekna efter någon vecka och andra håller i åratal, men du behöver faktiskt inte de mycket dyra specialpennorna för jiggar. Vanliga billiga varianter som kostar 80-90% mindre fungerar faktiskt lika bra. Färgintensiteten avtar så småningom och då är det bara att stryka på lite igen, eller lägga på helt andra kulörer. Du kan välja färger efter vattenkvalitet, efter den bytesfisk du vill efterlikna eller det som en lokal fiskeguide rekommenderar. Alla våra jiggar är i ljusa färgtoner eftersom det är lätt att göra dom mörkare med färgpennor, men däremot omöjligt att få dom ljusare. Vill du ha ögon av plast på dina beten så limmar du enkelt på dom med lite superlim. Det är gjort på ett kick. Vilka färger ser fisken? Några experter har påstått att fisken bara ser i gråskalan, men omfattande forskning har visat på ett omfattande färgseende, till och med färger som vi inte kan se. På stora djup och nattetid försvinner färgerna och då är det framför allt kontraster mellan ljust och mörkt som syns bäst. En blänkande silvrig pilk ger just sådana växlande kontraster på djupet. Att den gamla rekommendationen att använda röd/vita wobblers vid nattfiske efter gös fungerade bra hade säkert mindre att göra med färgerna utan i stället betets starka kontrasten ljust/mörkt. Flera kompetenta sportfiskare menar att det har mindre betydelse om betes färger stämmer med det verkliga bytet utan att det viktigaste är att betet har en färg som gör att det syns bra. Det handlar då framför allt om vilket djup man fiskar på och vilka färger som fisken ser bäst. En amerikansk undersökning på walleye, som är släkt med vår gös, visade att de uppfattade gult, orange och rött särskilt bra, men det hjälper inte på djupt vatten.

31 Färger försvinner på olika vattendjup Rött ljus filtreras bort först i vattnet och grönt når djupast. Att exempelvis använda rött och orange på större djup är meningslöst. Hur snabbt färgerna försvinner beror bl a på vattnets färg och grumlighet. Mindre synligt fisketackel De flesta fiskar är inte särskilt känsliga för synliga linor, sänken eller Bottom Sneakers skida och mast. Några fiskar störs troligen något mer än andra av ovidkommande prylar, nämligen de som jagar snabbt och mera med ledning av synen. Dit hör exempelvis lax, gråsej, makrill, tonfiskar och spjutfiskar. Men det är ju fiskar som man sällan eller aldrig siktar på när man använder en Bottom Sneaker, kanske med undantag för öring. Vill du ändå göra din Bottom Sneaker mera diskret för att den ska märkas så lite som möjligt i vattnet så är det enkelt. Använd lite grovt sandpapper på skidan och matta ned ytan ytterligare så minskar du ljusreflexer ännu mer. Tycker du att den rostfria masten blänker för mycket så stryk över den med samma svarta tuschpenna som du färgade dina beten med. Vänta tills det torkat innan du använder i vattnet. Troligen får du upprepa strykningen efter några fisketurer. Lockblänken ska synas Somliga tror att Bottom Sneakers skida kan skrämma fisken och andra tror tvärtom. Det låter ju konstigt men det beror på sammanhanget. Fiskare har sedan långt tillbaka använt olika slags lockblänken för att fånga rovfiskens uppmärksamhet. Några exempel är långedraget som består av en rad blänkande skedar som avslutas med en maskagnad krok, vanliga pimpelskedar för abborre, röding och öring är till för locka fram fisken så att den sedan ska ta den maggotagnade kroken. Vid trollingfiske använder man riktigt stora lockblänken s k flashers ett stycke framför wobblern eller skeddraget. Ett liknande sätt att använda Bottom Sneaker är att göra så att skidan väcker så mycket uppmärksamhet som möjligt med exempelvis fluoroscerande färg, glitter mm. En variant är att sedan sätta en bit cellplast, kork eller en lyftfylld plastboll framför kroken och slutligen agna med räka, mask, en liten fiskfile eller liknande som också lockar till hugg med doften.

32 Locka fisken med doftspår För många fiskar är luktsinnet viktigt i jakten efter mat. Det är inte utan anledning som framgångsrika metare mäskar sina fiskeplatser dagar i förväg. Samma gäller vid big-game-fiske efter marlin, tonfisk m fl då man lägger ut långa stråk med krossad betesfisk efter båten. Vid vanligt spinnfiske är det också av stor betydelse hur man fiskar ett doftbete. Ett bete som dras snabbt genom vattnet är ofta borta långt innan fisken alls upptäckt doftspåret och ännu mindre hunnit följa efter det. Ett bete som bara ligger stilla på botten sprider doften mycket långsamt och till ett litet begränsat område. Det optimala doftspåret får man när betet rör sig långsamt eller stegvis och lite ovanför botten. Ett doftande bete och trappstegsfiske med bottenstopp kan bli en riktig höjdare. 1 Snabbt rörligt bete 2 Stillaliggande bete på botten 3 långsamt rörligt bete ovanför botten Att fiska med doftmedel Något att tänka på när du använder doftmedel på dina beten är att många av dom är oljiga. Det innebär att det kan bli helt omöjligt att efteråt lägga på färg på betet. Lägg alltså på de färger du vill ha först och innan du applicerar doftmedlet. Du kan också göra så att du bara lägger doftmedlet på en viss del av betet, exempelvis stjärten på en curlytail eller en shadjigg. På de roterande betena kan du exempelvis smörja doftmedel enbart i mittenkanalen eller om du använder en fjäderklädd eller garnklädd trekrok som avslutning så är den platsen som gjord för ändamålet.

33 Lockande och bortstötande lukter För många fiskar är luktsinnet viktigt i jakten efter mat. Det är av särskilt stor betydelse i grumliga vatten, större djup, vid nattfiske och stillaliggande eller långsamt rörliga beten. Många gånger kan betets doft vara en viktig faktor och göra skillnaden mellan succé och fiasko. Det finns attraherande lukter men också lukter som är bortstötande för många fiskar. Några sådana anses vara mineraloljor, bensin, däggdjursfett, tobak, snus, myggmedel, antihistamin, solskyddsmedel och anis. Åtskilliga sportfiskare har säkert missat fina fångster när de hanterat sina beten med händer som varit insmorda med både det ena och andra som fisken ogillar. Somliga källor uppger att banan är bortstötande och andra inte. Det finns ännu fler mer eller mindre misstänkta ämnen i listan. Någon undersökning har visat negativ effekt av vitlök och så kom det doftmedel med just garlic/vitlök på marknaden och andra sportfiskare har sedan rapporterat om goda fångster med just vitlöksdoft. Det visar hur osäkra och ibland motsägande uppgifterna kan vara från olika tester och kanske skiljer det sig också från fisk till fisk. Egentligen är det inte så värst överraskande då också världsberömda forskare och experter ibland käftar emot varandra och bråkar så att testarna ryker. Vissa dofter som exempelvis kräfta, räka, mask och äkta fiskdoft utgör i alla fall pålitliga lockelser. Några olika fiskarter Att veta var fisken står är grundläggande. Likaså att kunna lägga ut betet rätt. Det finns gott om historier hur en liten grabb med snöre, flaskkork, krok och mask fångar många stora fiskar och fullständigt klassar ut den bålde sportfiskaren som kommer rustad till tänderna med dyra spön och flotta beten. En och annan story kan vara sann också. I en norsk älv fick en av mina bekanta per omgående en lax på 5 kg när han under en kort stund fick låna ett billigt spö inköpt på närliggande varuhus eller bensinmack, men sådant hör till undantagen. En av Sveriges kunnigaste havsfiskare Bo Hall brukar låta fotografera sig med stora fiskar i famnen och han bär ofta en tröja med texten Det har ingenting att göra med tur. Kunskaper om fiskarnas beteenden, deras trivselmiljöer och vanliga bytesdjur är grundvillkor för återkommande framgångar. Du kommer med till visshet gränsande sannolikhet att få fler och större fiskar med ökad kunskap och erfarenhet och om du anpassar din teknik efter den art som du vill fånga. Experter och erfarna sportfiskare har säkert många egna tankar om hur de ska använda en Bottom Sneaker bäst, men för de mindre rutinerade kan några uppslag och lite information om olika fiskarter vara på sin plats.

34 Gäddan finns i nästan hela Sverige i sjöar, älvar och hela Östersjön. Den saknas bara i högfjällen och Västkustens salta hav. Den är en glupsk rovfisk som äter det mesta, vitfisk, grodor, andungar och gärna mindre släktingar. Det betyder att den inte är särskilt kitslig med typen av bete. Betet kan dras snabbt eller långsamt, trappstegsfiske eller med stopp. Den hugger friskt på både små och stora beten. Ibland tar gäddan så stora att byten att den knappt klarar av att svälja dom. Du kan hitta gäddorna både vid grunda vasskanter och på djupbottnar, det varierar med årstid, vattentemperatur och flera andra faktorer. Trivseltemperatur har angivits till 14 C. Det betyder att du bör ha störst chans att hitta de större gäddorna vid exempelvis djupbranter under sommarens värmebölja. Vanlig storlek är 1-4 kg och maximalt bortåt 20 kg i Sverige. Torsken förekommer i olika varianter både som kustlevande och i havsvandrande bestånd och nästan överallt i havet från Västkusten, till Öresund och ända upp till Bottenhavet i Östersjön. Den är inte besvärlig eller kräsen i sitt matval. Småfisk, slingrande maskar, räkor och småkrabbor, allting åker ner. Använd beten med långsam rörelse och jämn eller ryckvis inspinning eller trappstegsfiske. För övrigt kan du använda alla typer av beten och göra nästan hur som helst. Den kust- och strandnära torsken finner man nästan alltid nära botten. Du hittar den säkrast vid klippiga stränder, bland stenar och tång, vid pirar, båtvrak och i bottengropar. Storleken på den stationära skärgårds- och kustlevande torsken är vanligen omkring 1-3 kg. Den havsvandrande torsken blir större och kan ofta väga 5-10 kg och mer utanför våra kuster och uppe i Nordnorge förekommer giganter på över 30 kg.

35 Abborren är troligen vår populäraste sportfisk. Den finns i sjöar och älvar i både sött och bräckt vatten, ja nästan överallt utom i de högsta fjälltrakterna. Till abborrfiske är det oftast lämpligt med mindre beten. Beten med livliga rörelser brukar trigga den till hugg. Abborren går vanligen i mindre grupper av jämnstora fiskar och när du har fått upp en av hygglig storlek så var snabb med att få betet i vattnet igen. Då har du goda chanser att strax fånga några till av samma format. Särskilt vid lågtryck och när vattnet blir kallare på hösten står abborren på botten. För normalstora abborrar passar Bottom Sneaker med de mindre betena eller avskurna beten och storabborren den gapar utan problem över större beten också. En Bottom Sneaker kompletterad med en maskagnad krok lite som vid pimpelfiske kan vara ett intressant alternativ att prova. Abborre på 2-4 hg är vanliga och alldeles utmärkta matfiskar och en fisk på över kilot betraktas i de flesta vatten som riktigt stor. Gösen finns huvudsakligen i mellersta och södra Sverige och framför allt i lite djupare sjöar och ofta i grumligt vatten där den kan smyga sig nära bytet. Den föredrar steniga bottnar och tar gärna beten som rör sig långsamt. Ofta kommer hugget just när betet står helt stilla några ögonblick. Prova korta knycker med stopp eller med trappstegsfiske. Genom att minska tyngden på Bottom Sneaker Ski får du betet att dala extra långsamt mot botten. Hugget kan ibland vara våldsamt men vid andra tillfällen tar gösen med en knappt märkbar sträckning i linan eller en plötslig slack. Vanlig storlek är 0,5 1,5 kg, max storlek ca 10 kg. Gösen står ofta nära botten på dagen och jagar ytligare nattetid. Innan bottennära gösfiske under dagtid kom igång trodde de flesta att gösen bara kunde fångas på natten och av någon anledning var det bara ytgående rödvita wobbler som man rekommenderade.

36 Öringen finns i hela Sverige i många olika storlekar och miljöformer, allt från små bäcköringar med grönguldglänsandebuk, svart- och rödprickig teckning till rejält stora havsvandrande silverblanka fiskar som ofta förväxlas med lax. Öringen trivs bäst i klart och syrerikt vatten i rörelse. Både öringen och dess nära släktingar lax och regnbåge är snabba fiskar och har inga problem med att ta ett flyende byte. Livliga rörelser hos betet är ofta framgångsrikt men inte nödvändigt. Bottom Sneaker Keel som är en modell utformad för snabb rörelse och rinnande vatten passar bra. Hugget brukar vara hårt och bestämt och sedan blir det en lustiger dans med både rusningar, piruetter och hopp. Piggvaren förekommer längs hela Västkusten och i Östersjön ända upp till Ålands hav. Vår och höst finns den ofta på bara en halv eller ett par meters djup och sedan går den något djupare under sommaren. Piggvaren är en mästare i kamouflage. Den ligger mestadels helt stilla och knappt synlig på botten och väntar på att ett byte ska komma riktigt nära. Då gör den plötsligt en blixtattack. Det allra effektivaste fisket är att från en båt söka upp piggvaren med vattenkikare och sedan vertikaljigga. Har du inte en lämplig båt går det att fiska från land med en Bottom Sneaker. Då gäller det att fiska av ett område med mycket täta kast. Ett bete som går en halvmeter från fisken är ibland för långt bort. De som har erfarenhet rekommenderar att fiska extra långsamt eller med mycket korta ryck. Andra plattfiskar som rödspätta, skrubba, sandskädda, tunga m fl är inte lika glupska som piggvaren och har också mindre käftar. Alla är inte lika ofta inne på grundvattnen heller. För att fånga dom kan det vara lämpligt med Bottom Sneaker och en flytkropp och bakom den en liten maskimitation eller en kort tafs med krok och naturligt agn som svävar strax ovanför botten.

37 Regnbågen är en laxfisk som ursprungligen kommer från Nordamerika och som sedan har planterats ut på många håll i världen. Den har också kallats regnbågsforell och regnbågslax. På restaurangmenyer heter den ofta laxforell. I Sverige förekommer den nästan alltid som odlad fisk och tyvärr ofta övergödd och med defekta fenor. Ibland kan man fånga vilda fiskar som är rymlingar från odlingskassar. En regnbåge som odlats under bra förhållanden eller som blivit utsatt redan i smoltstadiet och sedan växt upp som vildfisk är en formidabel kämpe på kroken och ofta lika mycket över som under vattnet. Regnbågen är en duktig överlevare som tar det mesta som är ätbart. Det betyder också att den är mindre kräsen än öringen när det gäller beten. Livliga rörelser och roterande beten lockar ofta till hugg och gärna också intensiva färger. Regnbågen är snabbväxande, stridbar och en god matfisk och därför mycket populär i put-and-take-vatten. Vanlig storlek vid sådana utsättningar är 0,6 2 kg men kan bli mycket större. Havsvandrande regnbåge kallas ofta steelhead. Berggyltan tillhör gruppen läppfiskar och lever strandnära vid tångbevuxna sten- och klippbottnar ned till ca 30 meters djup längs hela Västkusten. Färgen kan variera från gröna till brunröda toner. Den är vanlig i Skagerak och mindre vanlig närmare Öresund. Den står ofta gömd i hålor och klippskrevor, gärna vid tvärbranta stränder. Födan består mest av musslor, mask och småkrabbor som den ibland kan plocka vid riktigt brytande bränningar. Berggyltan är en kompakt byggd och kämpastark fisk. Ganska vanlig storlek är 0,4-0,8 kg. Den är inte så vanlig som matfisk men anses vara en bra ingrediens när man ska göra fisksoppa. Smakar lite hummer tycker somliga.

Fiskeguide. Hur fungerar Bottom Sneaker? Det bästa ur flera världar. Sparar dyra drag och många fula ord

Fiskeguide. Hur fungerar Bottom Sneaker? Det bästa ur flera världar. Sparar dyra drag och många fula ord Fiskeguide Hur fungerar Bottom Sneaker? Genom sin unika konstruktion följer Bottom Sneaker alla bottenkonturer utan att krokarna fastnar. Den glider elegant över stenar, trädstammar, grenar, dumpade bildäck,

Läs mer

Våtflugefiske. Bottenstrukturen toppen för fisket

Våtflugefiske. Bottenstrukturen toppen för fisket Våtflugefiske Det traditionella våtflugefisket har under senare år alltmer kommit i skymundan. Torrflugefiske och nymffiske har brett ut sig i stället. Ibland kan dock våtflugan med sitt ofta mjuka hackel

Läs mer

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN Av Marie Hansson - Känns hunden för snabb? - Har du svårt att hinna dit du vill på banan? Själva kärnan i lösningen på problemet borde väl vara att förkorta din väg? Ju svårare

Läs mer

AV Jens Bursell redaktion@fiskejournalen.se

AV Jens Bursell redaktion@fiskejournalen.se AV Jens Bursell redaktion@fiskejournalen.se Vill du utveckla din teknik för spinnfiske efter kustöring? Då ska du ta ett djupt andetag och dyka in i den här detaljrika artikeln. Här radar några av Danmarks

Läs mer

Bermudatriangeln där alla problem försvinner spårlöst av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh publicerad i Canis 2008

Bermudatriangeln där alla problem försvinner spårlöst av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh publicerad i Canis 2008 Bermudatriangeln där alla problem försvinner spårlöst av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh publicerad i Canis 2008 I vår agilityträning jobbar vi utifrån ett par grundläggande principer: Vi strävar

Läs mer

Felix och gammelgäddan

Felix och gammelgäddan Felix och gammelgäddan Tycker du om den här sagan? Surfa in på www.smasagor.se Där kan du hitta fler sagor Har du funderingar, kommentarer eller frågor skicka ett epostmeddelande till jonny_carlsson@passagen.se

Läs mer

Några små tips om att träna på utsatt fågel

Några små tips om att träna på utsatt fågel Några små tips om att träna på utsatt fågel Att träna sin fågelhund på utsatt fågel, vanligen rapphöns eller fasan, har blivit rätt populärt. Gör man rätt kan det vara en effektiv och förhållandevis enkel

Läs mer

modiga Första-hjälpen hästar UPPLYSANDE» för säkrare hantering

modiga Första-hjälpen hästar UPPLYSANDE» för säkrare hantering UPPLYSANDE» för säkrare hantering Första-hjälpen modiga till hästar Hur vi hanterar hästars rädslor kan variera väldigt och resultaten blir inte alltid som vi önskat. Svante Andersson, erkänd hästtränare,

Läs mer

Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar.

Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar. Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar. Av Abborre Abborren är en av våra allra vanligaste sötvattenfiskar. Hon-abborren kan väga över 4,5 kilo medan hanarna sällan

Läs mer

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara?

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? Av Marie Hansson Ju mer man börjar tänka på vad en slalomingång innebär, desto mer komplicerat blir det! Det är inte lite vi begär att hundarna ska lära sig och hålla

Läs mer

De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla

De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla Undervattensvärlden kan vara fantastisk, spännande och vacker som Edens Lustgård, men har du inte rätt teknik och kan justera din utrustning när du snorklar

Läs mer

havets barnkammare och skafferi

havets barnkammare och skafferi B IO I O L OG O G I Text och foto Anders Axelsson/Sjöharen Grunda hav s v i k a r Grunda hav s v i k a r havets barnkammare och skafferi Det börjar äntligen bli vår; solen skiner, fåglarna sjunger och

Läs mer

Hej Kattegatt! Vem är du och hur mår du?

Hej Kattegatt! Vem är du och hur mår du? Hej Kattegatt! Vem är du och hur mår du? Spännande fakta om Kattegatt och några av de djur och växter man hittar i havet. Havet vid den svenska västkusten kallas Västerhavet. Det består av två delar, Skagerrak

Läs mer

NR 3 2008 Sverige: 68:- Danmark: 73:- Norge: 78:-

NR 3 2008 Sverige: 68:- Danmark: 73:- Norge: 78:- NR 3 2008 Sverige: 68:- Danmark: 73:- Norge: 78:- Hemsila på topp igen Teknik för tjecknymf Vinkla kasten i öringån Fickfiske med streamer Frihet i laxfisket med enhandsspö text och foto: Johan Klingberg

Läs mer

ISSÄKERHET. Isen förändras hela tiden på grund av inverkan av väder och strömmar, och kan brista på hemvägen fastän det bar på utvägen.

ISSÄKERHET. Isen förändras hela tiden på grund av inverkan av väder och strömmar, och kan brista på hemvägen fastän det bar på utvägen. ISSÄKERHET Innan man ger sig ut på is bör man alltid testa underlaget noggrant med ispik eller isbill. Isen förändras hela tiden på grund av inverkan av väder och strömmar, och kan brista på hemvägen fastän

Läs mer

TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet

TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet Av Marie Hansson När det handlar om tjuvstarter är det ofta en kamp mellan en ivrig hund och dess förare. Men ju mer psykologi man använder, desto större övertag

Läs mer

Vickes strandäventyr

Vickes strandäventyr Vickes strandäventyr Med detta pysselhäfte vill vi ge dig inspiration till att lära dig mer om livet vid havet och på stränderna. Gör själv din egen flora, lös problem och prick till prick-uppgifter eller

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen Detta test på hur din häst arbetar tar ca tre minuter och bör ingå i uppvärmningen varje dag. Du måste veta vad du vill när du sitter

Läs mer

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut I den första övningsdelen började du stärka din självbild bland annat med hjälp av en lista med positiva affirmationer anpassade just för dig. Förhoppningsvis

Läs mer

OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004

OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004 OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004 Ibland dyker det upp ord som är så fantastiskt användbara och bra att man inte kan begripa hur man någonsin klarat sig utan

Läs mer

REVO LÅGPROFIL INSTRUKTIONSMANUAL

REVO LÅGPROFIL INSTRUKTIONSMANUAL REVO LÅGPROFIL INSTRUKTIONSMANUAL a. Grattis b. Bilder på komponenter c. Olika Revomodeller d. Påspolning av lina e. Bromsinställning f. Mekanisk broms g. Montera bort gaveln h. Rullens funktioner i. Underhåll

Läs mer

Nymffiske. Dagsländenymfer

Nymffiske. Dagsländenymfer Nymffiske Nymffiske har det skrivits hela böcker om, så det som får plats här är av begränsad omfattning. Vill man läsa mer finns tex böckerna "Öring" - Nils Färnström, "Med fluga" - Gunnar Johnson, "Fiske

Läs mer

SmartgymS TRÄNA HEMMA PROGRAM SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort!

SmartgymS TRÄNA HEMMA PROGRAM SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort! S TRÄNA HEMMA PROGRAM 28 SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort! Kom i form hemma Vi träffar många personer som tränar mycket och som är motiverade och som har

Läs mer

Bruksanvisning. Blue Wave

Bruksanvisning. Blue Wave Bruksanvisning Blue Wave Denna bruksanvisning ger information om montering, inställningsmöjligheter, säkerhetsföreskrifter och skötselråd för badstolen Blue Wave. Genom att läsa igenom och följa anvisningarna

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Stopper-/tvärbalk impregnerat trä 50x100 mm 2 st 2490 mm (alltid samma mått)

Stopper-/tvärbalk impregnerat trä 50x100 mm 2 st 2490 mm (alltid samma mått) 1 / 5 BRUKS- OCH MONTERINGSANVISNING Tack för att du valde bojkorgen Basketbuoy från Finland. Bojkorgen är till för att förtöja högst 2,2 m breda båtar under 800 kg. Båten kan ligga högst - cm djupt beroende

Läs mer

När ni är klara så får ni öppna ögonen. Har ni frågor eller kommentarer till detta?.

När ni är klara så får ni öppna ögonen. Har ni frågor eller kommentarer till detta?. Övning för att koncentrera sig på andningen Att koncentrera sig på andningen erbjuder ett sätt att stänga av tillståndet för automatstyrningen och att återgå och leva i nuet. Eftersom övningen är kort

Läs mer

Tanketräning. Instruktioner

Tanketräning. Instruktioner Tanketräning Det här liknar närmast det som brukar kallas hypnos eller självhypnos. Eftersom de begreppen lätt leder tankarna fel har vi valt att istället kalla det för tanketräning. Det handlar om att

Läs mer

Text och foto: Hans Falklind/N

Text och foto: Hans Falklind/N Text och foto: Hans Falklind/N Boet byggdes ständigt på under häckningen. GRUS Fåglar i Västergötland 1-2014 Livet i en talltopp Fågelfotografen Hans Falklind följer en fiskgjusefamilj under en hel säsong

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

SPORTFISKE I LJUNGANDALEN

SPORTFISKE I LJUNGANDALEN SPORTFISKE I LJUNGANDALEN Om du söker ett varierat fiske i otillgängliga vildmarksvatten, med sina åar, tjärnar och insjöar eller lättåtkomliga lugna vatten belägna vid allfarvägarna. Då har du kommit

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Marios äventyr. Kapitel 1

Marios äventyr. Kapitel 1 Marios äventyr Kapitel 1 -Jag heter Mario. Jag är 10 år. Jag bor i ett litet grönt hus och min kompis Luigi bor i ett litet gult hus. Jag ska till min kompis Luigi, vi är bästa vänner. Nu ska jag gå till

Läs mer

Mål med kursen Baddaren N1

Mål med kursen Baddaren N1 Mål med kursen Baddaren N1 Kunna doppa huvudet under vattenytan, inte vara rädd för att få vatten i ögonen samt att hoppa från kant på djupt vatten. Simmärke: Baddaren Blå Doppa Doppa huvudet 5 gånger,

Läs mer

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov1 Flyg vackra svalor, flyg! Europeiska kommissionen BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov2 Denna publikation har

Läs mer

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16 Välkommen till ditt nya liv uppföljning vecka 13-16 Även om du inte längre tar CHAMPIX, fortsätter LifeREWARDSprogrammet att ge dig råd och stöd i ytterligare 4 veckor och hjälper dig vara en före detta

Läs mer

Specialtidning BestKust Feskarna, Havsfiske Fröya 2012 vår

Specialtidning BestKust Feskarna, Havsfiske Fröya 2012 vår Specialtidning BestKust Feskarna, Havsfiske Fröya 2012 vår Innehåll Årets havsfiskeresor till Norge började med en liten grupp på 6 man som åkte upp till Fröya Havsfiske i början på April. Avresa från

Läs mer

Kommuniceramer än ord

Kommuniceramer än ord Kommuniceramer än ord 1 2 Kommuniceramer än ord Pratglad eller traggig Skillnaden kan vara hårfin när samma meddelande upprepas. När man väljer att kommunicera så är det oftast hur man pratar med varandra

Läs mer

Rapport om Ankare och ankring

Rapport om Ankare och ankring Rapport om Ankare och ankring I denna artikel skriver jag i huvudsak mest om mina erfarenheter av olika ankare och sättet att ankra. Det är svårt att ankra och man blir aldrig fullärd i denna konst. Båten

Läs mer

Blågyltan. vår vackraste fisk B IO I O L OG O G I

Blågyltan. vår vackraste fisk B IO I O L OG O G I B IO I O L OG O G I Text och foto Anders Salesjö/Sjöharen Blågyltan vår vackraste fisk Text och foto Anders Salesjö/Sjöharen Blågyltan anses ofta som vår vackraste fisk. Färgprakten hos hanen kan utan

Läs mer

Tillsammans ska vi göra björnjakten säkrare Den svenska björnstammen växer. Antalet fällda björnar ökar och därmed tyvärr också skadskjutningarna.

Tillsammans ska vi göra björnjakten säkrare Den svenska björnstammen växer. Antalet fällda björnar ökar och därmed tyvärr också skadskjutningarna. Säkrare björnjakt Tillsammans ska vi göra björnjakten säkrare Den svenska björnstammen växer. Antalet fällda björnar ökar och därmed tyvärr också skadskjutningarna. Många jägare kan för litet om björnen

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

PRATA INTE med hästen!

PRATA INTE med hästen! PRATA INTE med hästen! Text Sven Forsström Foto Inger Lantz Forsström Det finns tränare som tejpar för munnen på elever som pratar för mycket med sina hästar. Själv har jag än så länge bara hotat mina

Läs mer

Grunderna kring helmäskning

Grunderna kring helmäskning Grunderna kring helmäskning I bryggskolans kapitel extraktbryggning och delmäskning så har vi berättat om hur du kan brygga goda öl med hjälp av dessa metoder. Vad vi också nämner är att i extraktbryggning,

Läs mer

kapitel 4 en annan värld

kapitel 4 en annan värld Hej! kapitel 1-hej Jag heter Amy. Jag är 10 år gammal. Jag har brunt hår och gröna ögon. Jag har bott här i Sverige i snart 1 månad. Innan jag flyttade hit var mitt liv som vanligt. Just nu är min mamma

Läs mer

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se Bruksanvisning Bestic software version 1.0-2.0 Äthjälpmedel Sida 1 (20) Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Säkerhet 3. Produktöversikt 4. Handhavande 5. Äta med Bestic 6. Skötselråd 7. Transport och

Läs mer

Kissarna tillväxt är fortsatt normal (vikt i gram).

Kissarna tillväxt är fortsatt normal (vikt i gram). Sabby, Sabriel och Sacco trivs bra. Vi tycker att kissarna är underbara. Förra söndagen insjuknade occikatten Kosken mitt i natten. Eva åkte till akuten på Strömsholm. Efter en mängd undersökningar konstaterades

Läs mer

Proffstacklet SOM KROKAR FLER

Proffstacklet SOM KROKAR FLER TEXT Jens Bursell redaktion@fiskejournalen.se FOTO Jens Bursell & Peder Lichtenberg Vid fiske med naturligt agn efter gädda, gös och abborre kan andelen missade fiskar vara störande hög, speciellt om du

Läs mer

Lärarmanual för Simkampen

Lärarmanual för Simkampen Lärarmanual för Simkampen Lärarmanualen är tänkt att använda som ett hjälpmedel vid simundervisningen inför Sim- kampen. Materialet innehåller ett antal övningar med skiftande svårighetsgrad och förslag

Läs mer

Ställ er i åldersordning, utan att prata med varandra. Nu skall eleverna ställa sig i åldersordning, äldst först, yngst sist.

Ställ er i åldersordning, utan att prata med varandra. Nu skall eleverna ställa sig i åldersordning, äldst först, yngst sist. Samarbetsövningar Hur lång är linan? Lägg ut en lina i kringelikrokar, runt saker, högt, lågt osv. Eleverna får till uppgift att ta reda på hur lång linan är, det är det enda som eleverna får höra. Tanketips:

Läs mer

Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08)

Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08) Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08) Har man en båt från 1985 och teakdäcket är i original så krävs det lite underhåll och varsamhet om man inte vill byta det inom en snar framtid. Vår 360 hade

Läs mer

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen GOLFINSPIRATION 2015 Inledning Släpp kontrollen En golfsving är en komplex rörelse. Med många tankar, muskler och flera kroppsdelar involverade ska vi träffa en liten boll med ett verktyg som bara är 1

Läs mer

Rita och Krokodil FISKETUREN

Rita och Krokodil FISKETUREN Rita och Krokodil FISKETUREN af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 06 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post.

Läs mer

Att träna och köra eldriven rullstol

Att träna och köra eldriven rullstol Bilaga 12:5 1(13) Att träna och köra eldriven rullstol Mål och delmål för barn och ungdomar. Tidsfaktorn är viktig vilket ställer krav på den som skall handleda. att kunna invänta att inte skynda på att

Läs mer

Bakgrundsbygge i Cellplast:

Bakgrundsbygge i Cellplast: Bakgrundsbygge i Cellplast: - Mitt andra försök och denna gången lyckat - Denna artikel är ett försök till att på ett tydligt sätt redogöra för skapandet av en bakgrund av cellplastskivor, husfix och Epolan

Läs mer

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana PM Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana Jonas Stenström Naturcentrum AB 2014-06-23 1 (5) Ängar Allmän bedömning Visserligen kan man konstatera att det verkar som att

Läs mer

Vandrande skolbussar Uppföljning

Vandrande skolbussar Uppföljning Fariba Daryani JANUARI 2007 Vandrande skolbussar Uppföljning När man börjat blir man fast (Förälder i Vandrande skolbuss) Att gå med Vandrande skolbussen är något vi ser fram emot (Barn i Vandrande skolbuss)

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Tomtens lilla. Maskrosängel. Text & Bild: Margareta Juhlin. blå huset

Tomtens lilla. Maskrosängel. Text & Bild: Margareta Juhlin. blå huset Tomtens lilla Maskrosängel Text & Bild: Margareta Juhlin blå huset Tomtens lilla Maskrosängel ISBN 91-973991-0-8 Text & bild Margareta Juhlin Första upplagan november 2000 Grafisk form: Daniel Sjöfors

Läs mer

Det var så mycket som var nytt och väckte. Skridskor

Det var så mycket som var nytt och väckte. Skridskor Skridskor Det var så mycket som var nytt och väckte vår uppmärksamhet. Och min sambo och jag var nyfikna, vi ville sluka i oss allt. Vi ville se, höra, lukta, smaka och röra vid hela härligheten som livet

Läs mer

SE 102-12. care. Badrum för livet

SE 102-12. care. Badrum för livet SE 102-12 care Badrum för livet Välj ett badrum som matchar dig. De flesta av oss vill givetvis bo hemma så länge som möjligt. Idag är vi också ofta piggare och friskare lite längre än förr. Det är nu

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren Kapitel 1 Hej jag heter Matteo Lindgren. Jag går på elevskolan. Jag är 10 år. Min bästa kompis heter Emil Hanson. Vaktmästaren är läskig. Han är alltid arg skriker så högt så att man blir rädd. Första

Läs mer

RC-helikopter FLY M01. Radio-ohjattava helikopteri FLY M01

RC-helikopter FLY M01. Radio-ohjattava helikopteri FLY M01 Age 4+ RC-helikopter FLY M0 RC-helikopter FLY M0 Radio-ohjattava helikopteri FLY M0 RC-helikopter FLY M0 27 MHz 0979 2 SE RC-helikopter FLY M0 OBS! Läs denna bruksanvisning noggrant före användning. Spara

Läs mer

Båtliv i sjö och hav

Båtliv i sjö och hav Båtliv i sjö och hav I Olofströms kommun finns det mer än 200 sjöar som är större än en hektar - en av dem är Halen som är Blekinges största sjö. Genom kommunen flyter också flera åar. Många har en båt

Läs mer

Tre misstag som äter upp din tid och hur du enkelt gör någonting åt dem. Innehåll. Misstag #1: Önskelistan... 4. Misstag #2: Parkinsons lag...

Tre misstag som äter upp din tid och hur du enkelt gör någonting åt dem. Innehåll. Misstag #1: Önskelistan... 4. Misstag #2: Parkinsons lag... Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Önskelistan... 4 Misstag #2: Parkinsons lag... 7 Misstag #3: E-postfällan... 9 Avslutning... 11 2 Inledning Jag vill inte påstå att dålig tidshantering är en folksjukdom.

Läs mer

Föreläsning 3.1: Datastrukturer, en översikt

Föreläsning 3.1: Datastrukturer, en översikt Föreläsning.: Datastrukturer, en översikt Hittills har vi i kursen lagt mycket fokus på algoritmiskt tänkande. Vi har inte egentligen ägna så mycket uppmärksamhet åt det andra som datorprogram också består,

Läs mer

Vrid och vänd en rörande historia

Vrid och vänd en rörande historia Vrid och vänd en rörande historia Den lilla bilden nederst på s 68 visar en låda. Men vad finns i den? Om man vrider den vänstra pinnen, så rör sig den högra åt sidan. Titta på pilarna! Problemet har mer

Läs mer

BADA SÄKERT. Sjöräddningssällskapet undsätter. i Göteborg som simmat för långt ut och fått kramp.

BADA SÄKERT. Sjöräddningssällskapet undsätter. i Göteborg som simmat för långt ut och fått kramp. BADA SÄKERT Sjöräddningssällskapet undsätter en badare vid Lillebybadet i Göteborg som simmat för långt ut och fått kramp. VI BEHÖVER DIN HJÄLP! Vi på Sjöräddningssällskapet har som huvuduppgift att rädda

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Specialt idning Best Kust Feskarna, Havsf iske Senj a 2011. Team BestKust Feskarna 2011. Hälleflundra 47 kg. Krister igen!

Specialt idning Best Kust Feskarna, Havsf iske Senj a 2011. Team BestKust Feskarna 2011. Hälleflundra 47 kg. Krister igen! Specialt idning Best Kust Feskarna, Havsf iske Senj a 2011 Team BestKust Feskarna 2011 Hälleflundra 47 kg Krister igen! Innehåll Min första Norge resa i år gick till Fröya Havsfiskesenter ute på Sördyröy

Läs mer

Bra att läsa igenom...

Bra att läsa igenom... Bra att läsa igenom... Viktigt med tydligt kroppspråk Är vi alltid så tydliga som vi tror att vi är? För att skapa en trygg relation med hunden är det viktigt att vi är konsekventa och tydliga även i vårt

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

Stina Inga. Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5. Intervju: Andreas B Nuottaniemi

Stina Inga. Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5. Intervju: Andreas B Nuottaniemi Stina Inga Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5 Intervju: Andreas B Nuottaniemi 72 Jag skriver mest på omöjliga ställen, i bilen eller

Läs mer

Av: Kalle och Victoria

Av: Kalle och Victoria åra sinnen Av: Kalle och Victoria Hörseln Vi hör ljud genom ljudvågor. I en radio, tv, mobiler eller t.ex. Stereo är det högtalaren som gör ljudvågorna. Hos oss människor är det stämbanden som gör ljudvågorna.

Läs mer

Tips för laget/gruppen

Tips för laget/gruppen Ver 1.2 Inledning Detta dokument har satts ihop för att ge tips till både nya och redan erfarna paintballspelare. Vissa taktiska förslag kan verka självklara visst, men kanske finns det något nytt att

Läs mer

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR Så får du bättre 1234 självkänsla Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips 8 SIDOR Självkänsla Våga ta steget mot ett bättre självförtroende och ett rikare liv! En dålig

Läs mer

Mini-kören på Fårö 2014. Texter

Mini-kören på Fårö 2014. Texter Mini-kören på Fårö 2014 Texter Välkommen till årets körvecka på Fårö! Det här är texter till dig som sjunger i Mini-Kören. Vi kommer att sjunga och leka oss fram genom melodier och texter under veckan

Läs mer

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv.

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv. 6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv Låt oss säga att du vill tänka en positiv tanke, till exempel Jag klarar det här galant. och du vill förbli positiv och fortsätta tänka den här

Läs mer

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor De som tror att tygblöjor är svåra, jobbiga och bara läcker har bara inte hittat rätt blöja än. Tygblöjemarknaden översvämmas av olika nya innovationer och system, det finns något för alla. Man behöver

Läs mer

GLÖMSKANS KATAKOMBER. Anders Larsson

GLÖMSKANS KATAKOMBER. Anders Larsson GLÖMSKANS KATAKOMBER av Anders Larsson PERSONER: Gäst på småstadshotell Hotellets innehavare C: Stadens kyrkoherde Alla tre är i samma ålder Ett hotellrum: Dubbelsäng med nattygsbord, telefon. Attachéportfölj

Läs mer

Fiska gädda med spinnfluga på vanligt haspelspö.

Fiska gädda med spinnfluga på vanligt haspelspö. Fiska gädda med spinnfluga på vanligt haspelspö. [Andreas] Zonkerspinnfluga för gädda. (Fler av [Andreas] skapelser finns på www.sportfiskeforum.se) Material: 10cm längd av 3mm plasttub 1 st Rasselkammare

Läs mer

Innehållsförteckning. Handboll i skolan

Innehållsförteckning. Handboll i skolan Innehållsförteckning ÖVNINGSFÖRRÅD (LÄTT NIVÅ)...2 1. Kasta-fånga/Jag och bollen...2 2. Kasta - fånga/vi två och bollen...3 3. Kasta-fånga/Vi och bollen i rummet...3 4. Studsa/Jag och bollen...3 5. Studsa/Vi

Läs mer

5 genvägar till mer muskler

5 genvägar till mer muskler 5 genvägar till mer muskler Idag verkar det som att allt som är större, snabbare och starkare är bättre. Normen är att gå allt mer mot det extrema. Det gäller allt från extra starka huvudvärkstabletter,

Läs mer

Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv

Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv 1 www.ashtarcommandcrew.net www.benarion.com www.benarion.com/sverige copyright Ben-Arion (se sista sidan) Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv Av Ben-Arion Jag får många frågor

Läs mer

Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och

Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och Monstret Av Amanda Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och Minna. Det hade gått ett rykte om att

Läs mer

SVERIGE - världens gäddland

SVERIGE - världens gäddland SVERIGE - världens gäddland Gäddan är Sveriges populäraste sportfisk. Och den har många attribut som talar för sig. Den blir stor. Den är stark. Den är snabbväxande. Och framförallt, den är lättillgänglig.

Läs mer

Torskburar, ett alternativ till garnfiske på Västkusten

Torskburar, ett alternativ till garnfiske på Västkusten Torskburar, ett alternativ till garnfiske på Västkusten Sara Königson (SLU) och Viking Bengtsson (Hallands Skaldjursförening) Introduktion Bakgrund Program Sälar och Fiske, SLU har under flera år arbetat

Läs mer

8. Kennet den sjunde hjärtinfarkten

8. Kennet den sjunde hjärtinfarkten Som vanligt kom smärtan plötsligt. Känslan av att ha en elefant gåendes på bröstet börjar bli välbekant. Men nu ligger han äntligen i ambulansen, i tryggt förvar bredvid de erfarna ambulansmännen. Morfinet

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vi längtade ut till havet Océano Pacífico där vi trodde att vi kunde idka lite beach walking, dvs. vandring på stranden. Har man en gång provat detta vill man alltid tillbaka.

Läs mer

Förbundets officiella regler för grenen feeder

Förbundets officiella regler för grenen feeder Sportfiskarnas officiella regler för grenen feeder. Sida 1 av 6 Organisation Förbundets officiella regler för grenen feeder -1- Förbundet är ansvarig för att ett landslagskval genomförs, arrangemanget

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Upprättelsen. Vad är ert ärende? frågade plötsligt en tjock man med oklanderligt välkammade polisonger.

Upprättelsen. Vad är ert ärende? frågade plötsligt en tjock man med oklanderligt välkammade polisonger. FÅGELSKRÄMMAN Upprättelsen Paulo hade äntligen blivit insläppt, och nu stod han där mitt i salen. Runt omkring honom satt män, kvinnor och barn och betraktade honom nyfiket. Vad är ert ärende? frågade

Läs mer

Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Byske.

Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Byske. Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Byske. Vad är grejen med fiske egentligen? Det finns inget generellt svar och förmodligen har alla fiskare olika

Läs mer

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER Grådask eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER (före detta Snövit) (hennes man) (den åttonde, bortglömde, dvärgen) SÅNGER Min dröm, vart

Läs mer

Klubbträff 23 febr 2000 Ragnar - frigolitvinge

Klubbträff 23 febr 2000 Ragnar - frigolitvinge Klubbträff 23 febr 2000 Sid 1 (5) Ragnar och frigolitvinge Under en klubbträff 23 febr 2000 i flygmuseet visade Ragnar Eriksson hur man enkelt skär ut en frigolitprofil, plankar den med balsa och inom

Läs mer

Instruktionsbok. Kidzofix ECE R44 / 04. Framåtvänd med stolens bälte 9-18 kilo. Bakåtvänd fäst med Isofix 9-18 kilo

Instruktionsbok. Kidzofix ECE R44 / 04. Framåtvänd med stolens bälte 9-18 kilo. Bakåtvänd fäst med Isofix 9-18 kilo Instruktionsbok Kidzofix Bakåtvänd fäst med Isofix 9-18 kilo Framåtvänd med stolens bälte 9-18 kilo Bakåtvänd fäst med bilens bälte 9-25 kilo Testad och godkänd enligt ECE R44 / 04 Isofix size C/R3 Framåtvänd

Läs mer

LIDINGÖLOPPET 10 KILOMETER CLAIRE 25, 8 VECKOR, 2 LÖPPASS/VECKA

LIDINGÖLOPPET 10 KILOMETER CLAIRE 25, 8 VECKOR, 2 LÖPPASS/VECKA LIDINGÖLOPPET 10 KILOMETER CLAIRE 25, 8 VECKOR, 2 LÖPPASS/VECKA Jag har varit sjuk och vill få hjälp att komma tillbaka till löpningen och en frisk, vältränad kropp. Jag ska springa Lidingö Tjejlopp 10

Läs mer