Fiskeguide. Hur fungerar Bottom Sneaker? Det bästa ur flera världar. Sparar dyra drag och många fula ord

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fiskeguide. Hur fungerar Bottom Sneaker? Det bästa ur flera världar. Sparar dyra drag och många fula ord"

Transkript

1 Fiskeguide Hur fungerar Bottom Sneaker? Genom sin unika konstruktion följer Bottom Sneaker alla bottenkonturer utan att krokarna fastnar. Den glider elegant över stenar, trädstammar, grenar, dumpade bildäck, trossar och täta tångruskor. Den är konstruerad så att den alltid har rätt läge i vattnet, både statiskt och dynamisk. Med Bottom Sneaker kommer betet ner i gropar och djuphålor som du normalt inte når med dina drag. Och det är där de stora bamsingarna ofta står och lurar. Det bästa ur flera världar De flesta fiskar finner man oftast nära botten eller i den nedre tredjedelen av vattnet. Varierade bottnar med grynnor, gropar, stenblock, sjunkna träd mm är ofta de bästa fiskeplatserna. Det är också där man förlorar många beten och sänken. Mete med naturligt agn som både ser riktigt ut och har rätt doft har varit framgångsrikt i tusentals år. Nutidens plåtdrag, spinnare och wobblers är ofta effektiva beten. Vertikaljiggning och drop shot är några av de senaste teknikerna. Med Bottom Sneaker kan man förena alla dessa möjligheter och lite till. Det fungerar för kastfiske, bottenmete och släpfiske. Bottom Sneaker är ett nytt koncept utvecklat i Sverige av fiskare för fiskare och är nu patentsökt. Sparar dyra drag och många fula ord Du kan naturligtvis fiska med vanliga drag i bottenregionen. Du kommer säkert att få fiskar som du annars hade missat, men du kommer också att förlora många dyra drag. Med Bottom Sneaker kan du fiska effektivt där fisken står mellan stenar, i tångskogar, vid sjunkna träd och intill vrak och ändå ha betena kvar i fiskeväskan när du åker hem.

2 Så började det Jag hade fiskat i många år med både mete, spinnspö, haspel och fluga när jag kom på att jag fångade mest fisk nära botten. Jag hade också förlorat många fina drag. Jag började fundera. Efter flera testmodeller blev det provfiske. Jag kunde fiska med det nya betet alldeles intill botten utan att det fastnade i tångruskor, stenar eller trossar. Det kändes som en seger när jag för första gången fångade en sandskädda på spinnspö. En tid senare var jag ute på segeltur och tänkte fånga ett par torskar till middag. Efter en halvtimmes resultatlöst kastande med olika drag bytte jag till min hemmabyggda konstruktion. På exakt samma plats fick jag på bara tre kast upp tre lagom stora middagstorskar. Och nu kommer snart mera När några fiskekamrater blev intresserade började jag vidareutveckla konstruktionen. En marinbiolog bekräftade att de flesta fiskar tar största delen av sin föda nära botten. Det gäller inte bara plattfiskar och torsk utan också många andra arter som gädda, abborre, gös och öring. Jag anlitade en specialist i marin teknik för formgivning och hydrodynamik. En ingenjör hjälpte till med CAD-program och vi gjorde en förbättrad design. Och det här var bara början på ett nytt koncept. Nu är redan flera nya modeller på gång.

3 Bottom Sneaker 3S 1 Skida av flexibel, formstabil, slagtålig ekologisk plast som tål temperaturer mellan 20 och +50 grader utan problem. Matta och brutna ytor ger minimala ljusreflexer i olika riktningar. Skidans form gör att den lätt glider över tång, trossar mm och att den inte heller kilar fast mellan stenar eller i grenklykor. För att fisken ska hugga på själva betet och inte reagera på Bottom Sneakers skida finns det en svart variant för mörka bottnar och en av klart transparent material för ljusa bottnar.

4 2 Miljövänliga blyfria tyngder av mattbehandlat rostfritt stål. Du kan använda en, två eller tre tyngder allt efter fiskesätt och utrustning. Om du fiskar i grunda vatten kanske du vill ha långsammare sjunk eller få Bottom Sneakern att ännu lättare glida över tång och andra växter. Det är enkelt att på några sekunder montera av eller på tyngderna. Det kan också vara lämpligt med mindre tyngder om du kastar med ett vekt spö.

5 3 Mast av rostfritt fjäderstål och den kan fällas ner för transport och förvaring. Du kan böja till och anpassa masten efter dina egna behov. Undvik att göra skarpa böjar som rätas ut igen eller böjs om flera gånger eftersom det kommer att försvaga materialet. Flera tackel för bottenfiske är skrymmande och andra består av tafsar och lösa sänken som lätt ställer till trassel. Bottom Sneaker fäller du ihop på två sekunder så att den tar liten plats i beteslådan utan att trassla. 4 Plasthylsa för att låsa masten i uppfällt läge.

6 5 Bete som kan bytas ut eller ersättas med en flytkropp vid exempelvis mete med naturligt agn. Fast montering av jigg i horisontellt läge. Mera rörlig montering av jigg. Om jiggen monteras med krok i nosen kommer den att ställa sig mera vertikalt vid långsam rörelse eller stopp. 6 Krokar som lätt kan bytas genom att betet skjuts fram på masten och frilägger då låset.

7 Vad kan du fånga med Bottom Sneaker? Många populära sportfiskar söker ofta sina byten nära botten. Dit hör abborre, gädda, gös, torsk och flera andra arter som man normalt inte fångar på drag, som plattfiskar och lake. Alla vet ju att öring och harr vakar efter sländor och annat godis på vattenytan. Men också de tar den största delen av sin föda i bottenområdet. Och tänk om man kunde få en hälleflundra på hundra kilo att bita på! Mörka och ljusa bottnar För att fisken ska hugga på själva betet och inte på Bottom Sneakers skida finns det en svart variant för mörka bottar och en av transparent material för ljusa bottnar. Den ser lite mjölkvit ut i luften men är mera genomskinlig under vatten. Båda varianterna har matta ytor för att blänka så lite som möjligt och dessutom är formerna brutna i anpassade vinklar för att ha minsta reflekterande yta åt olika håll, precis som avancerade militära stealth-flygplan och båtar. Djupa hålor och strömmande vatten Om du fiskar på riktigt djupa ställen eller i ström bör du naturligtvis ha alla tyngderna monterade på Bottom Sneaker. Då kan du bättre nå ner i hålor och bland stenar där det ofta är svårt att nå fisken. Modellen Bottom Sneaker 3S (slow-stop-step) passar bäst i grunda och medeldjupa vatten och fiske i långsamt tempo, stillaliggande bottenmete, driftfiske och trappstegsfiske. (För strömmande vatten är modellen Botten Sneaker FD under utprovning)

8 Hur snabbt ska du fiska Bottom Sneaker? När ditt bete sjunker så ser du att det nått botten genom att den sträckta linan slaknar. Om du vevar in snabbt stiger Bottom Sneaker 3S genast uppåt och då kan du låta den sjunka om och om igen i trappstegsfiske. Du kan också släpa den sakta längs botten hela vägen med bara små knyckar emellanåt. Riktigt retsamt för en trög rovfisk. Du kan också låta den stanna upp helt emellanåt. Den kommer ända att hålla sig i rätt position. Rörelse och hugg Har du ibland krokat fiskar på utsidan av huvudet? Ofta betyder det att dom egentligen har missat hugget och du har bara haft tur. Många wobblers, skeddrag och jerkbeten slänger ut i vida svängar och är också menade att fiskas med stora ryck. Sportfiskare tycker ofta att det ser väldigt naturtroget ut som flyende bytesfisk. Nu är det emellertid så att både rovdjur på land och fiskar i vatten är sparsamma med energin och rentav lata. De väljer helst ett skadat eller på annat sätt lättfångat byte. Bottom Sneaker kan du dra fram väldigt långsamt med bara korta ryck och den går i en jämn rak bana. Det ska till en väldigt klumpig fisk för att missa hugget. Krokning Det finns skeddrag och spinnare med olika krokskydd av gummi eller ståltråd. De studsar bort från stockar, vasstrån och annat, exempelvis fiskkäftar. Bottomsneaker har fria krokar. På jiggar som används till bottenfiske sätter man ofta kroken uppåt för då är det mindre risk att betet fastnar i botten. Samtidigt träffar kroken i överkäken på fisken och gommen är den hårdaste och benigaste delen av en fiskkäft där det är minst chans för kroken att få fäste. Krokarna på Bottom Sneaker hänger vanligen på undersidan av betet där krokningen är allra effektivast. Dessutom sitter krokarna i mitten på betet just där rovfiskens käftar brukar slå ihop.

9 Montering med löpande tafs Du kan montera trekroken med en tafs som löper ut när du krokat en fisk. Det kan vara speciellt lämpligt om du är ute efter stora starka fiskar som riskerar att bända kraftigt mot masten eller skidan och genom en hävstångsverkan bryta sig loss från krokarna. Om du vill gardera dig ytterligare mot exempelvis skarpa gäddtänder kan du dessutom använda en tafs av stålvajer.

10 Klippor, tång, gräs och fisknät Kraftigt kuperade bottnar med klippor och block är ofta bra fiskeplatser. Det är precis där Bottom Sneaker har sin styrka och klarar de flesta hinder galant. Många fiskar trivs också där det finns mycket bottenväxter. Bottom Sneaker är idealisk för sådana platser tack vare den breda skidan som gör att den lätt glider över täta tångruskor. Och skulle du ändå fasta så blir det i de övre delarna som inte är så kraftiga utan vanligen kan slitas av. Genom krokarnas placering kan Bottom Sneaker också passera trossar och nät utan att fastna även om du skulle stanna upp i rörelsen i det mest kritiska läget. När skidan passerar hindret har nämligen krokarna redan gått förbi. Det gör att Bottom Sneaker sparar många sköna slantar för alla vanliga drag du skulle ha förlorat.

11 Rätt bete rätt läge För att Bottom Sneaker ska fungera riktigt som den är avsedd att göra måste du använda ett bete med rätt anpassad lyftkraft. Om du använder vanliga sjunkande standardjiggar eller andra beten kommer det att bli helt fel, särskilt när du fiskar med lång lina. Då blir det bara en dragg som samlar upp bottenskräp och sjöstjärnor. Det blir också fel när du fiskar långsamt eller gör helt stopp och det är ju precis sådana manövrer som är några av poängerna med Bottom Sneaker 3S.

12 Kastteknik med Bottom Sneaker Somliga bottenfiskar med långa tafsar och blysänken. De är besvärliga att kasta med och trasslar ofta. Bottom Sneaker har en fast konstruktion som inte hänger upp sig lika lätt vare sig vid kastandet eller när den sjunker. När du kastfiskar och svänger spöt över huvudet kan det ibland ändå hända att betet snurrar runt under luftfärden. När du har tillräckligt svängrum så är lugna svepande sidkast bäst med en Bottom Sneaker. Ett spö med mjuk helaktion är allra bästa alternativet. Olika linor Nylonlinor är både smidiga och relativt billiga. Men om du fiskar med lång lina och gör återkommande stopp eller bottenmetar med slak lina så kan en nylonlina (1) sjunka ner och trassla fast någonstans framför betet. De nya flätlinorna (2) är säkrare eftersom de flyter. De är dessutom starkare och oftast helt stumma. Det innebär att du bättre kan känna bottenkontakten vid varje liten ojämnhet och naturligtvis alla försiktiga napp.

13 Släpfiske efter båt Med Bottom Sneaker kan du både kastfiska och släpa betet efter en båt. När man driver med vind eller ström och har betet hängande efter eller under båten kallas det ofta driftfiske. Du kanske rent av vill ta en fikapaus och låta båten sköta fisket alldeles själv? Du kan också agna på något sätt och släpmeta med ett eller flera spön. Se till att ha tillräckligt med lina ute så att betet följer botten. Om du driver med vind eller ström kan du emellanåt ta några backtag med årorna så att du ser att linan slaknar. Då vet du säkert att du har bottenkontakt. Om du ror mot vinden räcker det med att du håller igen på årorna några ögonblick för att konstatera bottenkontakt. Vid lugnt väder ser man ofta på en vickande spötopp att betet följer bottenformerna. Somliga som släpmetar har en extra större krok på själva jiggen för det kan ju hända att det plötsligt dyker upp en mycket större fisk än den som man har agnat för.

14 Mete med naturligt agn Somliga fiskar fångas bäst med mete. Med Bottom Sneaker kan du bottenmeta och låta betet ligga helt stilla eller bara flytta det någon meter emellanåt. I stället för jigg eller annat bete använder du då ett flöte som håller masten i rätt läge och en kort tafs med krok och naturligt agn som mask, mussla, maggots eller en fiskbit. Prova alltid ut att flötets lyftkraft blir lite större än agnets sjunk. Krok och agn kommer då att sväva strax ovanför botten och risken minskar att få bottennapp som när agnet släpar på botten. Pimpelfiske horisontellt Vid pimpelfiske efter exempelvis abborre, öring och röding ska pirken föreställa en liten fisk som stretar på en mask eller en larv. Märkligt nog står fisken på huvudet och rycker i maten. Vilken normalt funtad fisk beter sig så? Men rovfisken är girig och låter sig ofta luras att sno åt sig godbiten ändå. Med Bottom Sneaker kan du montera en fiskjigg baklänges och en mask eller räka på kroken och få en mycket mer verklighetstrogen imitation av en liten fisk som rycker och drar i en läckerbit. Dessutom behöver du varken is på sjön eller en båt utan kan pimpelfiska med kastspö från land och enkelt täcka av stora områden En gratis lunch Fiskar är ekonomiska varelser. Dom anstränger sig inte i onödan för att fånga maten. Dom tar hellre ett skadat eller långsamt byte än ett som flyr undan i full karriär. Bottom Sneaker kan du släpa över botten hur långsamt som helst. Du kan välja att bara göra små knyckar och låta den stanna upp helt emellanåt. Betet stannar ändå kvar i rätt läge ovanför botten och svajar lite. Vilken rovfisk kan motstå en frestande och alldeles gratis lunch?

15 Bottenmete Ett välkänt tackel för bottenmete består av en blytyngd och en tafs med krok och agn (1). En nackdel med detta tackel är att kroken ofta hänger upp sig på linan när tacklet sjunker. En annan nackdel är att sänket kan fastna mellan stenar, trägrenar och annat och när man slackar linan så släpar också kroken på botten (2). Med Bottom Sneaker undviker man sådana bottennapp även om man slackar på linan (3). Drivande mete Precis som vanliga drag och bottentackel så fastnar också drivande mete ofta i stenar, växter och diverse skräp, i synnerhet om botten är kuperad. Det är inte alltid man vet var det grundar upp.

16 Trappstegsfiske Att variera fisket på olika djup är ofta effektivt. Den breda skidan på Bottom Sneaker 3S gör att den lätt stiger upp när du drar in lite snabbare. Sedan stannar du upp och låter den sjunka igen. På så sätt kan du effektivt fiska av mycket varierande vattendjup. Betet kommer att röra sig även under det långsamma sjunket och det är ofta just då en bekväm och lat rovfisk passar på.

17 Extra lyftroder Det finns ett tillbehör till Bottom Sneaker 3S som du enkelt monterar på om du vill ha ännu starkare lyftverkan vid exempelvis trappstegsfiske. Lyftrodret gör att bara en lätt dragning framåt ger en stark dynamisk lyftkraft som får Bottom Sneaker att stiga brant. (För modell FD som är under utprovning finns istället ett roder för dykning. Då kommer varje dragning framåt att ge en dynamisk verkan nedåt. Det är lämpligt om man vill fiska på större djup eller dra betet snabbt eller i strömmande vatten när man ändå vill hålla bottenkontakten.)

18 Nästan vertikalfiske Vertikaljiggning blir allt mer populärt och en ganska ny variant är drop shot fiske. Många hyllar det som en särskilt effektiv teknik eftersom man kan hålla betet på nästan samma plats en längre stund och med mycket små rörelser. Använd en Bottom Sneaker 3S och sätt på ett lyftroder så stiger den väldigt brant när du drar i linan. När du sedan slackar linan sjunker den igen och skidans form gör att den vill glida bakåt. Om du dessutom monterar av en eller två av tyngderna så kommer Bottom Sneaker att lyfta ännu brantare och glida ut lättare och långsammare. Det blir nästan som en hiss upp och ned med dunsar i botten. Eller bara låt den ligga och rör den med små knyckar. Du kan bekvämt fiska av ett stort område runt om en ankrad båt och du måste inte ens ha båt, det går att använda samma teknik från stranden.

19 Grumliga vatten I sjöar med starkt begränsad sikt söker rovfiskar sin föda mera med ledning av ljud, vibrationer och luktsinne. Ett långsamt bete som emellanåt kan stannas upp helt och som är kombinerat med doftmedel är därför en lämplig kombination. Det kan också gälla för ofta nattjagande fiskar som gös och lake. Somliga sjöar blir efterhand mer grumliga. Det kan leda till att bestånden av vissa arter som exv gös kommer att öka. Doftspår med Bottom Sneaker För många fiskar är luktsinnet viktigt i jakten efter mat. Naturliga beten ger alltid ifrån sig någon doft och på senare år har doftmedel att smeta på beten blivit allt vanligare. Beten till Bottom Sneaker är försedda med doftporer. Det är små håll i jiggarna så att doftmedlet inte ska sköljas bort för snabbt utan bevaras under längre tid i vattnet. Det är också betydelsefullt hur man fiskar. Ett bete som dras snabbt genom vattnet är ofta borta innan fisken hunnit hunnit följa doftspåret. Ett bete som bara ligger stilla på botten sprider doften till ett litet begränsat område. Det optimala doftspåret får man när betet rör sig långsamt eller stegvis och lite ovanför botten. 1 Doftspår efter snabbt rörligt bete. 2 Doft från stillaliggande bete på botten. 3 Doftspår som sprids efter långsamt rörligt bete ovanför botten.

20 Tänk ekologiskt Visste du att förlorade blysänken är miljöproblem i somliga vatten, att 60% av skräpmängderna på bottnarna är av miljöfarlig plast och att fiskar både förgiftas och får mage och tarmar tilltäppta. Blysänken är redan förbjudna i somliga länder och även på vissa platser i Sverige. Bottom Sneaker har tyngder av syrafast rostfritt stål istället för bly. Skidan består av en biologiskt framställd förnyelsebar plast av cellulosapolymer och betena är tillverkade av ett ekologiskt oskadligt material. Dessutom är risken att fastna i botten mycket mindre än med andra typer av beten. Det ligger redan för mycket skräp i sjöar och hav. Allt sånt medför onödiga risker för badande människor, dykande fåglar och bottenfiskar. Därför är Bottom Sneaker snällare mot miljön än de flesta fisketackel. Och så till sist När du nu börjar fiska på ett nytt effektivt sätt och kan fånga fisk där du knappast kommit åt förut och när du kanske fångar mer fisk än tidigare och möjligen flera nya arter också. Lova att fiska med hänsyn och omdöme. Var rädd om våra naturresurser och dra inte upp mer fisk än du har användning för.

I vår blogg kan du läsa om andras erfarenheter och om nya konstruktioner som vi håller på att utveckla och testa i praktiskt fiske.

I vår blogg kan du läsa om andras erfarenheter och om nya konstruktioner som vi håller på att utveckla och testa i praktiskt fiske. Genom sin unika konstruktion följer Bottom Sneaker alla bottenkonturer utan att krokarna fastnar. Den glider elegant över stenar, trädstammar, grenar, dumpade bildäck, trossar och täta tångruskor. Den

Läs mer

Fiske i. Sverige. Finansierat av Naturvårdsverket

Fiske i. Sverige. Finansierat av Naturvårdsverket Fiske i Sverige Finansierat av Naturvårdsverket Fiske i Sverige Fiske är en rolig och spännande fritidssysselsättning som du kan ägna dig åt året om. När du vistas i naturen i Sverige har du många rättigheter

Läs mer

Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar.

Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar. Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar. Av Abborre Abborren är en av våra allra vanligaste sötvattenfiskar. Hon-abborren kan väga över 4,5 kilo medan hanarna sällan

Läs mer

Proffstacklet SOM KROKAR FLER

Proffstacklet SOM KROKAR FLER TEXT Jens Bursell redaktion@fiskejournalen.se FOTO Jens Bursell & Peder Lichtenberg Vid fiske med naturligt agn efter gädda, gös och abborre kan andelen missade fiskar vara störande hög, speciellt om du

Läs mer

Torrflugefiske. I strömmande vatten. I stilla vatten

Torrflugefiske. I strömmande vatten. I stilla vatten Torrflugefiske Torrflugefisket är ju ett fiske framförallt ovanpå vattnet, men på senare tid kan man, tycker jag, också lägga till fisket i ytan, d v s fiske med kläckare och flytande nymfer. I strömmande

Läs mer

Våtflugefiske. Bottenstrukturen toppen för fisket

Våtflugefiske. Bottenstrukturen toppen för fisket Våtflugefiske Det traditionella våtflugefisket har under senare år alltmer kommit i skymundan. Torrflugefiske och nymffiske har brett ut sig i stället. Ibland kan dock våtflugan med sitt ofta mjuka hackel

Läs mer

Metespinn. efter de svart

Metespinn. efter de svart Metespinn efter de svart Av: Jens Bursell Traditionellt flötmete med mask eller agnfisk efter abborre är något som många har ett nostalgiskt förhållande till. Även om det är en ren njutning att meditera

Läs mer

Sista dagen på landet

Sista dagen på landet Sista dagen på landet Sommarlovet är snart slut. Om en vecka börjar kusinerna Joel och Irma i skolan och morfar börjar jobba. I övermorgon åker alla tillbaka in till stan. De har redan börjat packa. Joel

Läs mer

Sebastian Wiman. Dan Brüno Forsberg

Sebastian Wiman. Dan Brüno Forsberg Sebastian Wiman Dan Brüno Forsberg Under några dagar i maj 2011 var den franska tävlingsfiskaren Frederic Julian i Sverige för att spela in en fiskefilm. Han berättade då passionerat om finessfisket, och

Läs mer

S i d a 1. Goda råd. från en erfaren. kranförare

S i d a 1. Goda råd. från en erfaren. kranförare S i d a 1 Goda råd från en erfaren kranförare S i d a 2 Beställning av kranen När du ska beställa kranen för ett lyft, måste du göra klart att lasten är färdig att koppla (eller gärna förbered med stroppar)

Läs mer

NR 3 2008 Sverige: 68:- Danmark: 73:- Norge: 78:-

NR 3 2008 Sverige: 68:- Danmark: 73:- Norge: 78:- NR 3 2008 Sverige: 68:- Danmark: 73:- Norge: 78:- Hemsila på topp igen Teknik för tjecknymf Vinkla kasten i öringån Fickfiske med streamer Frihet i laxfisket med enhandsspö text och foto: Johan Klingberg

Läs mer

ORRA LÅGPROFIL INSTRUKTIONSMANUAL

ORRA LÅGPROFIL INSTRUKTIONSMANUAL ORRA LÅGPROFIL INSTRUKTIONSMANUAL a. Grattis b. Bilder på komponenter c. Olika Orramodeller d. Påspolning av lina e. Bromsinställning f. Mekanisk broms g. Montera bort gaveln h. Rullens funktioner i. Underhåll

Läs mer

Felix och gammelgäddan

Felix och gammelgäddan Felix och gammelgäddan Tycker du om den här sagan? Surfa in på www.smasagor.se Där kan du hitta fler sagor Har du funderingar, kommentarer eller frågor skicka ett epostmeddelande till jonny_carlsson@passagen.se

Läs mer

DÄGGDJUR. Utter. Utter

DÄGGDJUR. Utter. Utter REMIBAR REMIBAR DÄGGDJUR Utter Utter tillhör en grupp djur som kallas mårddjur. Under 1970-talet släpptes det ut mycket miljögifter i naturen och många utterungar dog. Men de senaste 10 åren har antalet

Läs mer

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE Av Marie Hansson När man är nybörjare i agility, eller ser sporten utifrån, är det lätt att tro att just den runda tunneln är det allra lättaste hindret! Och det

Läs mer

Tove Andersson IT-Pedagoglinjen 09/10. hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota.

Tove Andersson IT-Pedagoglinjen 09/10. hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota. Pausgympa Rygg: Övning 1. Stå upp med fötterna en bit isär. Böj dig ner med armarna hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota. Övning 2. Sträck

Läs mer

Skitfiske på dig önskar. Fiskeresurs i Eda

Skitfiske på dig önskar. Fiskeresurs i Eda Hej Här får du ett litet häfte med information om våra fyra vanligaste fiskar som finns i våra vatten. Här kan du få lite tips om var fiskarna tycker om att simma, hur de lever och varför det är bra att

Läs mer

Ha en tamp fäst på knap i fören och en i aktern på båten. De behövs när man ska hitta rätt läge på slipvagnen.

Ha en tamp fäst på knap i fören och en i aktern på båten. De behövs när man ska hitta rätt läge på slipvagnen. VBS-upptagning för nybörjare. En enkel guide för dig som är ny i klubben. Upptagningen är något mer avancerad än sjösättningen, men fortfarande ganska lätt och riskfri. Det som i huvudsak skiljer från

Läs mer

102 FISKEJOURNALEN 4/ 201 O

102 FISKEJOURNALEN 4/ 201 O 102 FISKEJOURNALEN 4/ 201 O FISKEJOURNALEN 4/ 201 O 103 N är regnbågsvatten ser ut så här och dessutom ligger på ett sådant bekvämt avstånd från motorvägen är det lätt att bli biten av put and take-fisket,

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

BRUKSANVISNING SAFETY LINE SYSTEM HANDBUREN LINKASTARE MODELS SL40/60/80

BRUKSANVISNING SAFETY LINE SYSTEM HANDBUREN LINKASTARE MODELS SL40/60/80 SE BRUKSANVISNING SAFETY LINE SYSTEM HANDBUREN LINKASTARE MODELS SL40/60/80 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INTRODUKTION Safety Line System är producerat och testat av JCL-Sweden. I systemet ingår 3 huvud produkter

Läs mer

ABUMATIC INSTRUKTIONSMANUAL

ABUMATIC INSTRUKTIONSMANUAL ABUMATIC INSTRUKTIONSMANUAL a. Tack b. Bilder på komponenter c. Olika modeller d. Påspolning av lina e. Montering av vev f. Bromsinställning g. Rullens funktioner h. Underhåll i. Garanti och servie A.

Läs mer

5. Bryt ljus i ett hål, hålkamera.

5. Bryt ljus i ett hål, hålkamera. Ljusets dag 1. Ljuset går rakt fram tills det bryts. Låt ljuset falla genom dörröppningen till ett mörkt rum. Se var gränserna mellan ljus och mörker går. Reflektera ljus ut i mörkret med t ex CDskivor,

Läs mer

NR 2 2008 Sverige: 68:- Danmark: 73:- Norge: 78:-

NR 2 2008 Sverige: 68:- Danmark: 73:- Norge: 78:- NR 2 2008 Sverige: 68:- Danmark: 73:- Norge: 78:- Bäckslända och torrfluga Det tjeckiska nymffisket Havsabborre på Irland Väder för laxfiske Bibio tidig insekt för öring och regnbåge Det tjeckiska nymffisket

Läs mer

ISSÄKERHET. Isen förändras hela tiden på grund av inverkan av väder och strömmar, och kan brista på hemvägen fastän det bar på utvägen.

ISSÄKERHET. Isen förändras hela tiden på grund av inverkan av väder och strömmar, och kan brista på hemvägen fastän det bar på utvägen. ISSÄKERHET Innan man ger sig ut på is bör man alltid testa underlaget noggrant med ispik eller isbill. Isen förändras hela tiden på grund av inverkan av väder och strömmar, och kan brista på hemvägen fastän

Läs mer

Gjuta egna mjukbeten Så jag skulle inte rekommendera att använda spisen Innan gjutning

Gjuta egna mjukbeten Så jag skulle inte rekommendera att använda spisen Innan gjutning Gjuta egna mjukbeten Detta med plastgjutning har konstigt nog aldrig riktigt blivit något hit i Sverige. Trots att det är väldigt enkelt att göra när man väl har fått prova. Kanske är det avsaknaden av

Läs mer

Nymffiske. Dagsländenymfer

Nymffiske. Dagsländenymfer Nymffiske Nymffiske har det skrivits hela böcker om, så det som får plats här är av begränsad omfattning. Vill man läsa mer finns tex böckerna "Öring" - Nils Färnström, "Med fluga" - Gunnar Johnson, "Fiske

Läs mer

REVO LÅGPROFIL INSTRUKTIONSMANUAL

REVO LÅGPROFIL INSTRUKTIONSMANUAL REVO LÅGPROFIL INSTRUKTIONSMANUAL a. Grattis b. Bilder på komponenter c. Olika Revomodeller d. Påspolning av lina e. Bromsinställning f. Mekanisk broms g. Montera bort gaveln h. Rullens funktioner i. Underhåll

Läs mer

AV Jens Bursell redaktion@fiskejournalen.se

AV Jens Bursell redaktion@fiskejournalen.se AV Jens Bursell redaktion@fiskejournalen.se Vill du utveckla din teknik för spinnfiske efter kustöring? Då ska du ta ett djupt andetag och dyka in i den här detaljrika artikeln. Här radar några av Danmarks

Läs mer

Sportfiske. Catch and Release. www.blekingearkipelag.se

Sportfiske. Catch and Release. www.blekingearkipelag.se Sportfiske Catch and Release www.blekingearkipelag.se BLEKINGE Olofström Karlshamn Ronneby Sölvesborg Karlskrona Att återutsätta en fisk, även kallat Catch and Release (C&R), är en metod med syfte att

Läs mer

Karin Beronius Erkenlaboratoriet. Öppet vatten, fisk

Karin Beronius Erkenlaboratoriet. Öppet vatten, fisk Öppet vatten, fisk Vem har inte suttit i en eka en ljummen sommarkväll och metat eller fiskat med kastspö? Några har kanske till och med testat att pimpla på vintern? Men att lägga nät för att studera

Läs mer

Pausa dig. Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI

Pausa dig. Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI Pausa dig Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI Detta material är ett komplement till det webbaserade rörelsepausprogrammet och kan med fördel användas vid rörelsepaus i grupp eller som underlag för

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

Kullarkivet. Mats Nydesjö, Ulriksbergskolan, Växjö www.lektion.se

Kullarkivet. Mats Nydesjö, Ulriksbergskolan, Växjö www.lektion.se Kullarkivet Mats Nydesjö, Ulriksbergskolan, Växjö www.lektion.se Enkla kullekar Kull ska gå fort. Du ska inte kunna stå still och titta på allt för länge. Därför rekommenderar jag 2-3 kullare på en grupp

Läs mer

REVO MGX/MGXtreme LÅGPROFIL INSTRUKTIONSMANUAL

REVO MGX/MGXtreme LÅGPROFIL INSTRUKTIONSMANUAL REVO MGX/MGXtreme LÅGPROFIL INSTRUKTIONSMANUAL a. Grattis b. Bilder på komponenter c. Olika Revomodeller d. Påspolning av lina e. Bromsinställning f. Mekanisk broms g. Montera bort gaveln h. Rullens funktioner

Läs mer

Sommaren 2010. En medlemstidning från Svenska Gäddklubben. Nytt forskningsprojekt Catch and release och korttidsbeteende på gädda.

Sommaren 2010. En medlemstidning från Svenska Gäddklubben. Nytt forskningsprojekt Catch and release och korttidsbeteende på gädda. Sommaren 2010 En medlemstidning från Svenska Gäddklubben Nicka filosoferar Det är hugget som lockar, så att ryggmärgen vibrerar. Nytt forskningsprojekt Catch and release och korttidsbeteende på gädda.

Läs mer

En allmän grundregel vid gäddfiske är att man ska använda snabba, livliga beten när vattnet är varmt och långsamma, sävliga när det är kallt.

En allmän grundregel vid gäddfiske är att man ska använda snabba, livliga beten när vattnet är varmt och långsamma, sävliga när det är kallt. FISKETIPS OCH FAKTA Nästan alla fiskar är utrustade med färgseende, även om förmågan varierar från art till art. Vissa fiskar kan urskilja upp till 24 färgnyanser vid god sikt, medan andra, exempelvis

Läs mer

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006 En solig dag mitt i sommaren satt Zackarina på stranden och frös så att tänderna skallrade. Här, ta på dig badrocken, sa pappa. Han frös också. De hade varit i vattnet i säkert en timma, för Zackarina

Läs mer

SPORTFISKE I LJUNGANDALEN

SPORTFISKE I LJUNGANDALEN SPORTFISKE I LJUNGANDALEN Om du söker ett varierat fiske i otillgängliga vildmarksvatten, med sina åar, tjärnar och insjöar eller lättåtkomliga lugna vatten belägna vid allfarvägarna. Då har du kommit

Läs mer

FYSIKALISKA APTITRETARE

FYSIKALISKA APTITRETARE FYSIKALISKA APTITRETARE Ett sätt att börja en fysiklektion och genast försöka fånga elevernas intresse, är att utföra ett litet experiment eller en demonstration. Kraven som ställs på ett sådant inledande

Läs mer

Instruktionsbok. Kidzofix ECE R44 / 04. Framåtvänd med stolens bälte 9-18 kilo. Bakåtvänd fäst med Isofix 9-18 kilo

Instruktionsbok. Kidzofix ECE R44 / 04. Framåtvänd med stolens bälte 9-18 kilo. Bakåtvänd fäst med Isofix 9-18 kilo Instruktionsbok Kidzofix Bakåtvänd fäst med Isofix 9-18 kilo Framåtvänd med stolens bälte 9-18 kilo Bakåtvänd fäst med bilens bälte 9-25 kilo Testad och godkänd enligt ECE R44 / 04 Isofix size C/R3 Framåtvänd

Läs mer

Denna transportuppsättning behöver du för att överhuvudtaget orka vara konsekvent, samt för att du ska ha något att ta till när du har bråttom!

Denna transportuppsättning behöver du för att överhuvudtaget orka vara konsekvent, samt för att du ska ha något att ta till när du har bråttom! ANTI-KOPPELDRAG KOPPELDRAG-SKOLAN En del av Hundskola.NU! 1.0 av Ingela Melinder Innan du börjar träna Anti-Koppeldrag Transportuppsättning Transportuppsättningen är hemligheten bakom anti-koppeldragträningen!

Läs mer

Träna med hantlar 1 RG

Träna med hantlar 1 RG Träna med hantlar 1 RG Hantlar med handtag är bra för tetraplegiker. Hantelträning är förmodligen en av de äldsta formerna av träning men också en av de mest effektiva om man snabbt vill utveckla styrka.

Läs mer

modiga Första-hjälpen hästar UPPLYSANDE» för säkrare hantering

modiga Första-hjälpen hästar UPPLYSANDE» för säkrare hantering UPPLYSANDE» för säkrare hantering Första-hjälpen modiga till hästar Hur vi hanterar hästars rädslor kan variera väldigt och resultaten blir inte alltid som vi önskat. Svante Andersson, erkänd hästtränare,

Läs mer

Hur kan en fallskärm flyga?

Hur kan en fallskärm flyga? Umeå Universitet Institutionen för fysik Hur kan en fallskärm flyga? Vardagsmysterier förklarade 5p Sommarkurs 2006 Elin Bergström Inledning En fallskärm finns till för att rädda livet på den som kastar

Läs mer

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011 En olydig valp Det var en varm dag fram på höstkanten. I en bil satt den lilla jack russell-valpen Puzzel. Hon var en terrier och rätt så envis av sig. När dörren öppnades slank hon snabbt ut. Tyst som

Läs mer

Temakväll - pausgympa

Temakväll - pausgympa Temakväll - pausgympa Pausgympa Ökad cirkulation/skakningar Spänn och andas in samtidigt som du spänner hela armen, andas ut och slappna av/skaka lätt på armen. Upprepa med andra armen och benen. Studsa

Läs mer

Du kan göra alla asanas i den ordning jag har här, eller välj ut några du vill göra, beroende på hur mycket tid du har och hur din kropp känns.

Du kan göra alla asanas i den ordning jag har här, eller välj ut några du vill göra, beroende på hur mycket tid du har och hur din kropp känns. Yoga hemma Att göra asanas regelbundet hemma är ett bra sätt att få ut mer av yogan. För att du lättare ska komma igång har jag skrivit ner en sekvens med asanas jag brukar göra på mina klasser och som

Läs mer

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN Av Marie Hansson - Känns hunden för snabb? - Har du svårt att hinna dit du vill på banan? Själva kärnan i lösningen på problemet borde väl vara att förkorta din väg? Ju svårare

Läs mer

Yogaövningar. för mer. Energi

Yogaövningar. för mer. Energi Yogaövningar för mer Energi Livet är som att cykla. För att hålla balansen, måste du fortsätta röra dig. Albert Einstein Stå upprätt med armarna utsträckta, horisontellt med axlarna. Snurra medsols, precis

Läs mer

Några små tips om att träna på utsatt fågel

Några små tips om att träna på utsatt fågel Några små tips om att träna på utsatt fågel Att träna sin fågelhund på utsatt fågel, vanligen rapphöns eller fasan, har blivit rätt populärt. Gör man rätt kan det vara en effektiv och förhållandevis enkel

Läs mer

havets barnkammare och skafferi

havets barnkammare och skafferi B IO I O L OG O G I Text och foto Anders Axelsson/Sjöharen Grunda hav s v i k a r Grunda hav s v i k a r havets barnkammare och skafferi Det börjar äntligen bli vår; solen skiner, fåglarna sjunger och

Läs mer

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2 De gröna demonerna Jorden i fara, del 2 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-35-4 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Elev: SESSION 19. Fisketuren

Elev: SESSION 19. Fisketuren Fisketuren Lyssna efter [l] Det är vindstilla och vattnet är spegelblankt av den neråtgående solen. Jag tar ett till kraftfullt och långsamt årtag. Spetsen på spöet böjs lätt varje gång båten far framåt.

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor. Barbro Beyer

Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor. Barbro Beyer When it hurts Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor Barbro Beyer Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde

Läs mer

Så funkar EcoDry MANUAL. Fakta EcoDry: OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas.

Så funkar EcoDry MANUAL. Fakta EcoDry: OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas. MANUAL OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas. Så funkar EcoDry Porslin Porslin är mycket mer hygieniskt och lättare att hålla rent än andra material som plast eller liknande. Urinslang

Läs mer

Lär hästen sänka huvudet!

Lär hästen sänka huvudet! Lär hästen sänka huvudet! Text: Sven Forsström Foto: Inger Lantz Som ryttare vill man också att hästen ska tugga på bettet och skumma kring munnen, eftersom det är ett tydligt tecken på att hästen är avspänd

Läs mer

Orienteringsteknik. Steg 1: Att förstå kartans symboler. Steg 2: Att förstå kompassen. Steg 3: Att förstå kartan. Steg 4: Koncentration.

Orienteringsteknik. Steg 1: Att förstå kartans symboler. Steg 2: Att förstå kompassen. Steg 3: Att förstå kartan. Steg 4: Koncentration. Orienteringsteknik Orientering är egentligen världens enklaste sport. Man får facit redan vid start och får kolla på det hur ofta man vill under hela loppet. Trots detta har majoriteten av orienterarna

Läs mer

Manual NitroClean automatisk poolrobot

Manual NitroClean automatisk poolrobot Manual NitroClean automatisk poolrobot Grattis till ditt köp av den automatiska poolroboten NitroClean. NitroClean är enkel att använda och underhåller din pool utan någon ansträngning. Genom att följa

Läs mer

Slipstöd SVD-110. Placering av maskinen

Slipstöd SVD-110. Placering av maskinen Slipstöd SVD-110 SKRAPSTÅL FÖR SVARVNING Med rund egg Med rak egg Med rundat sidskär URGRÖPNINGSJÄRN OCH BANDKNIVAR SICKLAR SKÄR FÖR URSVARVNINGSVERKTYG SKRUVMEJSLAR Placering av maskinen Slipriktning:

Läs mer

ORRA HASPEL INSTRUKTIONSMANUAL

ORRA HASPEL INSTRUKTIONSMANUAL ORRA HASPEL INSTRUKTIONSMANUAL a. Grattis b. Bilder på komponenter c. Modeller av Orra haspelrullar d. Påspolning av lina e. Montering av vev f. Anti-Reverse g. Bromsinställning h. Rullens funktioner i.

Läs mer

REVO HASPEL INSTRUKTIONSMANUAL

REVO HASPEL INSTRUKTIONSMANUAL REVO HASPEL INSTRUKTIONSMANUAL a. Grattis b. Bilder på komponenter c. Modeller av Revo haspelrullar d. Påspolning av lina e. Montering av vev f. Anti-Reverse g. Bromsinställning h. Rullens funktioner i.

Läs mer

Fiske påp. norra Island Maj Juni Arter. Torsk. Hälleflundra. Marulk. Havskatt, randig. Havskatt, fläckig

Fiske påp. norra Island Maj Juni Arter. Torsk. Hälleflundra. Marulk. Havskatt, randig. Havskatt, fläckig Fiske påp Maj Juni Arter Torsk Hälleflundra Marulk Havskatt, randig Havskatt, fläckig Fiske påp Juli Augusti September Under sommarmånaderna kan du fiska som på våren, men det är lite svårare att fånga

Läs mer

Rapport om Ankare och ankring

Rapport om Ankare och ankring Rapport om Ankare och ankring I denna artikel skriver jag i huvudsak mest om mina erfarenheter av olika ankare och sättet att ankra. Det är svårt att ankra och man blir aldrig fullärd i denna konst. Båten

Läs mer

SKYDDSANVISNING FÖR STÄLNNINGSARBETE

SKYDDSANVISNING FÖR STÄLNNINGSARBETE Din säkerhet och framgång är viktigt för oss. Vänligen skriv ut denna skyddsanvisning, läs noggrant och om du har några frågor angående anvisningarna kan du be om hjälp. Vi är här för att tjäna dig. SKYDDSANVISNING

Läs mer

Kronobergsdistriktets Specimencup Slutrapport 2012

Kronobergsdistriktets Specimencup Slutrapport 2012 Kronobergsdistriktets Specimencup Slutrapport 2012 Individuellt Mona Widén Tina Widén Jörgen Karlsson Lagtävlingen Fenan SFK Firren AFK Borren Superfisken 2012 Ål 2168gr 120,4 % fångad av Mona Widén Mörrumsån

Läs mer

Specialtidning BestKust Feskarna, Havsfiske Fröya 2012 vår

Specialtidning BestKust Feskarna, Havsfiske Fröya 2012 vår Specialtidning BestKust Feskarna, Havsfiske Fröya 2012 vår Innehåll Årets havsfiskeresor till Norge började med en liten grupp på 6 man som åkte upp till Fröya Havsfiske i början på April. Avresa från

Läs mer

Krafter. Jordens dragningskraft, tyngdkraften. Fallrörelse

Krafter. Jordens dragningskraft, tyngdkraften. Fallrörelse Krafter 1 Krafter...2 Jordens dragningskraft, tyngdkraften...2 Fallrörelse...2 Repetera lutande plan...3 Friktion...4 Tröghet...5 Tröghet och massa...6 Tyngdpunkt...6 Ta reda på tyngdpunkten för en oregelbunden

Läs mer

Funderingar och förslag till dykstege på Zeppelin

Funderingar och förslag till dykstege på Zeppelin Jag har funderat lite på hur man skulle placera och utforma en dykstege till vår nya RIB. Fundering 1: Placering. Var vill vi ha dykarna, när vi tänker på säkerheten a) Inte i närheten av propellern. b)

Läs mer

Instruktion Finta/dribbla

Instruktion Finta/dribbla Instruktion Finta/dribbla Du kan skilja på att finta och att dribbla Finta gör du före dribblingen Du kan finta utan att dribbla efteråt T.ex. en inläggsfint då du vänder och slår inlägget med andra foten

Läs mer

Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Byske.

Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Byske. Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Byske. Vad är grejen med fiske egentligen? Det finns inget generellt svar och förmodligen har alla fiskare olika

Läs mer

Test: Över 60 knop med nya skotern Yamaha GP1800

Test: Över 60 knop med nya skotern Yamaha GP1800 Test: Över 60 knop med nya skotern Yamaha GP1800 Av Max Carlgren, Båtnytt, Publicerad 2018-10-02 Båtnytt Båttest Yamaha GP1800 är ett fartmonster, främst gjort för dig som är sugen på att köra race mellan

Läs mer

Mamma Mu gungar. Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen.

Mamma Mu gungar. Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen. 1 Mamma Mu gungar Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen. Utom Mamma Mu. Mamma Mu smög iväg och hoppade över staketet.

Läs mer

Vad händer efter klick? Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Canis 2004

Vad händer efter klick? Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Canis 2004 Vad händer efter klick? Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Canis 2004 För den klickerkloka hunden betyder klick som bekant två saker. För det första talar klicket om att belöning är

Läs mer

SmartgymS TRÄNA HEMMA PROGRAM SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort!

SmartgymS TRÄNA HEMMA PROGRAM SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort! S TRÄNA HEMMA PROGRAM 28 SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort! Kom i form hemma Vi träffar många personer som tränar mycket och som är motiverade och som har

Läs mer

Pneumatik/hydrauliksats

Pneumatik/hydrauliksats Studiehandledning till Pneumatik/hydrauliksats Art.nr: 53785 Den här studiehandledningen ger grunderna i pneumatik och hydralik. Den visar på skillnaden mellan pneumatik och hydraulik, den visar hur en

Läs mer

Publicerat med tillstånd Blink Blink med stjärnan Text Ingrid Olsson Gilla böcker 2012

Publicerat med tillstånd Blink Blink med stjärnan Text Ingrid Olsson Gilla böcker 2012 En flicka kisar mot den ljusa strimman. Runt strimman är det svart. Svart som under sängen, svart som rullgardinen med julstjärnan där bakom. Svart som hela golvet fram till den ljusa dörrstrimman. 69

Läs mer

FMCK Malmö Boris Magnusson. Markering av Endurobana

FMCK Malmö Boris Magnusson. Markering av Endurobana FMCK Malmö Boris Magnusson Markering av Endurobana Markering av en Endurobana finns beskrivet i tävlingsreglementet, paragrafer 4.16-17-18 (se nedan) men dessa är ganska kortfattade. Detta PM är ett försöka

Läs mer

Specialtidning för BestKust Feskarna, Havsfiske Flakstadvåg Senja 2004. BestKust Feskarna 04. Augusti 04

Specialtidning för BestKust Feskarna, Havsfiske Flakstadvåg Senja 2004. BestKust Feskarna 04. Augusti 04 Specialtidning för BestKust Feskarna, Havsfiske Flakstadvåg Senja 2004 Best Kust Feskarna Havsf iskeklubb BestKust Feskarna 04 Augusti 04 Innehåll BestKust Feskarna 04, 3:e resan gick till Flakstadsvåg

Läs mer

TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST!

TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST! TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST! För att du skall få träningen att funka när sommaren klingar av och hösten är här har sjukgymnasten Marie Larsson gjort ett program som du lätt kommer igång med.

Läs mer

Grundläggande simning

Grundläggande simning Grundläggande simning En del av charmen med simning är den variation den erbjuder. I alla fyra simsätten gäller det att driva sig själv genom vattnet så effektivt som möjligt. Då är det inte överraskande

Läs mer

ANDNINGSÖVNINGAR. OBS! Vid menstruation eller om du är gravid ingen eldandning, inga rotlås.

ANDNINGSÖVNINGAR. OBS! Vid menstruation eller om du är gravid ingen eldandning, inga rotlås. ANDNINGSÖVNINGAR Andningen är grundläggande i yogan. Det medvetna djupa andetaget är den röda tråden, den centrala komponenten, runt vilken de olika övningarna byggs upp.vi börjar detta pass med två andningstekniker.

Läs mer

Sven- Inge Claesson en hantverkets mångsysslare som spred koskit på 80- talet.

Sven- Inge Claesson en hantverkets mångsysslare som spred koskit på 80- talet. Sven- Inge Claesson en hantverkets mångsysslare som spred koskit på 80- talet. Av Björn Borg Sven-Inge är upphovsmannen till Claesson-pirken, en kompakt snabbfiskare. Vi träffades i början på 70- talet

Läs mer

CARDINAL INSTRUKTIONSMANUAL

CARDINAL INSTRUKTIONSMANUAL CARDINAL INSTRUKTIONSMANUAL a. Grattis b. Bilder på komponenter c. Cardinalmodeller d. Påspolning av lina e. Montering av vev f. Anti-Reverse g. Bromsinställning h. Rullens funktioner i. Underhåll j. Garanti

Läs mer

Flyglära. Vi börjar med den grundläggande delen

Flyglära. Vi börjar med den grundläggande delen Flyglära Vi börjar med den grundläggande delen Det rent hantverksmässiga manövrerandet av flygplanet. Roderhantering osv. Den rent taktiska manövreringen. Hur vi flyger i varvet osv. Innan vi börjar!!

Läs mer

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Många studier visar idag att långvarigt stillasittande innebär en ökad

Läs mer

Spelregler. Mina första spel handdockor

Spelregler. Mina första spel handdockor Spelregler 3292 Mina första spel handdockor Copyright - Spiele Bad Rodach 2008 Habermaaß-Spiel Nr. 3292 Mina första spel handdockor SVENSKA En rolig spelsamling för 1-4 barn från 2 år. Redaktionell bearbetning:

Läs mer

Energiprojektet. Luftförvärmare

Energiprojektet. Luftförvärmare Energiprojektet Luftförvärmare Vi, TE15, har fått i uppgift att bygga ett energisystem och vår grupp har då konstruerat en luftförvärmare. En luftförvärmare är ett miljövänligt energisystem som använder

Läs mer

Nummer 3 Vecka NR 3, 2018

Nummer 3 Vecka NR 3, 2018 Nummer 3 Vecka 18 31 2018 NR 3, 2018 Wow, vad spännande det ska bli att åka ut och fiska! Ja, det blir ett härligt äventyr! Skepp ohoj, landkrabbor! Kasta loss! Lugn i stormen, Mica. Det finns en del att

Läs mer

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista Kapitel 1 I full galopp Sol Hästarna galopperade så snabbt att Sol fick tårar i ögonen. Hon hann knappt ducka för ett par lågt

Läs mer

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Förebyggande träning Ergonomi / Förebyggande träning Viktigt att veta innan du startar Förebyggande träning För att du ska få maximal effekt

Läs mer

Gör så många positioner du har tid eller lust med. I slutet finns några förslag på sekvenser.

Gör så många positioner du har tid eller lust med. I slutet finns några förslag på sekvenser. Yinyoga hemma I yinyogan sträcker och stimulerar du kroppens djupa vävnader, bindväv, ligament, fascia och leder. Det måste göras på yinvis, försiktigt och under lång tid. Så du håller positionerna länge,

Läs mer

Skillnader mellan hängande markdrag frivändningar ryck

Skillnader mellan hängande markdrag frivändningar ryck Skillnader mellan hängande markdrag frivändningar ryck Efter 40 års tränande med dels på mig själv och alla jag tränat de senaste 30 åren är det dags att göra en analys av dessa tre övningar. Alla övningarna

Läs mer

Beskrivning av provfiskeryssja, redskapskod K054, och hur redskapet fiskas

Beskrivning av provfiskeryssja, redskapskod K054, och hur redskapet fiskas Beskrivning av provfiskeryssja, redskapskod K054, och hur redskapet fiskas Alla nedan angivna mått avser de ryssjor som används vid provfiske vid svenska västkusten. Smärre avvikelser (upp till 5 cm för

Läs mer

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig.

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Av: Minhua Wu Ön Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Vi pratar med varandra, efter en lång

Läs mer