Denna transportuppsättning behöver du för att överhuvudtaget orka vara konsekvent, samt för att du ska ha något att ta till när du har bråttom!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Denna transportuppsättning behöver du för att överhuvudtaget orka vara konsekvent, samt för att du ska ha något att ta till när du har bråttom!"

Transkript

1 ANTI-KOPPELDRAG KOPPELDRAG-SKOLAN En del av Hundskola.NU! 1.0 av Ingela Melinder Innan du börjar träna Anti-Koppeldrag Transportuppsättning Transportuppsättningen är hemligheten bakom anti-koppeldragträningen! Med den orkar du vara konsekvent - och därigenom lära hunden VANAN att gå fint i halsband och koppel - och med den kan du vara lat eller ha bråttom. Denna transportuppsättning behöver du för att överhuvudtaget orka vara konsekvent, samt för att du ska ha något att ta till när du har bråttom! En transportuppsättning består av: Du bör för DIN EGEN skull skaffa dig en uppsättning halsband/sele/nosgrimma (Halti) som hunden FÅR DRA I och som används till transport! Jag rekommenderar SELE till en liten/mellanstor hund och en anti-dragsele av VGW-typ till en större som transportuppsättning. En nosgrimma kan fungera, men då måste du vara väldigt försiktig med hur du hanterar kopplet när hunden går i grimman. Med nosgrimma måste du VERKLIGEN låtsas som att hunden är lös. Ett transport -halsband bör skilja sig markant från det som du vill att hunden ska kunna gå snyggt i. Med sele eller Halti är det lättare eftersom skillnaden redan är uppenbar för hunden. Om du tränar hunden i att vara följsam och lyhörd, som du också får tips om i Hundskola Nu 1.0, kommer du kanske, som jag, att nästan helt gå över till sele

2 När du inte orkar/hinner träna Om du under träningen känner att koncentrationen och konsekvensen brister, så tar du fram din transportuppsättning och byter till denna. Då har du något att transportera hunden i. Om du någon gång har bråttom (eller kanske t.o.m känner dig för lat för att träna!) sätter du på transportuppsättningen redan i hallen och använder den under hela promenaden. Transportuppsättningen (t.ex. en sele) kommer att markera skillnaden mellan drag och anti-drag för hunden. Men du får inte vara lat och låta halsband eller sele sitta kvar på hunden när det inte används. En tumregel är att den uppsättning som inte används ska ligga i din ficka! Får du kläm på användningen av en transportuppsättning kommer du att lyfta din antikoppeldrag-träning till nya höjder! Då kan du nämligen vara 100% konsekvent när du tränar! OBSERVERA! Du kan INTE träna anti-koppeldrag på detta sätt i ett STRYPhalsband av något slag! (Mitt förslag är att du helt och hållet bojkottar stryphalsband för all framtid! Varför strypa hunden istället för att träna den?) S.k. halvstryp går dock bra. Jag rekommenderar att du köper ett s.k. nomehalsband i tyg och använder det när du tränar, det är brett och mjukt. Koppeldrag är INLÄRT! När din hund som valp började gå i koppel drog den säkert i kopplet för att få gå dit den ville, men då tänkte du kanske inte på det. Men denna följsamhet från din sida har gjort att din hund tycker att den tjänar väldigt mycket på att dra då får man ju gå dit man vill och människan följer med! Det minsta lilla du följer efter din hund (t.o.m. en centimeter!) kommer att lära din hund att koppeldrag är bästa sättet att ta sig fram på. Har du ryckt i kopplet har du troligast förstärkt koppeldraget ytterligare, eftersom rycket i sig gör att det händer något.

3 Om du sagt nej! har du gett hunden uppmärksamhet och respons (=förstärkning) när den gjorde fel Hos många hundar finns det en motivation att ta i mer när det tar emot, alltså man anstränger sig lite extra vid motstånd för att få det man vill. Vid skyddsträning av hund eggar man hunden att gå framåt och att vilja ta i mer genom att hålla emot i halsbandet Enkel tumregel: Håll inte med hunden om att det finns något värt att dra i kopplet för! Innan Du Börjar Du måste vara SUPERKONSEKVENT!!! Minsta lilla drag som du tillåter dig själv att glömma bort, gör att det tar längre tid eller inte fungerar alls. Då får du skylla dig själv! Du måste börja fundera på hur du kommunicerar med din hund använder du rösten, händerna och din egen kropp eller kommunicerar du genom kopplet? Använd inte kopplet som kommunikations-redskap! Hundar lär sig snabbt att lyssna på kopplet istället för att lyssna på rösten Om du ska lyckas är det slut med allt dragande och fiskande i din hund. Många hundägare liksom fiskar med kopplet. Se till att du inte är en av dem! Från och med nu måste du börja KOMMUNICERA med hunden istället för att dra i den! Tala om för hunden när du t.ex. vill gå vidare eller när du vill gå åt andra hållet. Missar du detta och istället fortsätter som förut, kommer hunden också att fortsätta som förut Ett enkelt sätt att börja kommunicera med hunden med röst, händer och kropp istället för med kopplet, är att LÅTSAS SOM ATT HUNDEN ÄR LÖS! Fler Viktiga Tumregler Släpp aldrig fram en hund som drar i kopplet! Hålla-emot -metoden är en TYST metod! Det innebär att man inte säger något för att få hunden att gå fint i kopplet. Alltså inga kommandon, inga tillsägelser överhuvudtaget. Att träna anti-koppeldrag genom att hålla emot när hunden drar är en helt och hållet kommando-fri metod,

4 det måste du komma ihåg! Prata inte som du brukar med din hund, fokusera enbart på att berömma när den inte drar! Detta sätt att koppelträna går ut på att hunden ska tjäna mest på att inte dra. Om hunden inte fattar detta måste man hålla emot ännu mer. Och det kan innebära ganska mycket håll-emot... HUNDEN ska slaka på kopplet inte du! Ge akt på dina egna armrörelser. Många människor skjuter omedvetet fram armen medan hunden står stilla och plötsligt har hunden ett slakt koppel utan att den rört sig en millimeter! Se till att inte du blir medveten om att det är HUNDEN som ska agera och göra kopplet slakt. Beröm i samma ögonblick som HUNDEN slakar på kopplet. Försök hitta ett sätt som får HUNDEN att vilja agera för att komma i rörelse igen. Den största belöningen är att hunden får röra sig när den inte drar. Se därför till att verkligen ge hunden RÖRELSE så fort den slakar på kopplet. Börja alltså gå i samma ögonblick som du börjar berömma. Metoden kräver övning från din sida, men framförallt kräver det att du är med i det du gör. 100% närvaro från din sida är ett måste om du vill ha en hund som inte drar i kopplet! Om du inte känner dig helt närvarande och/eller fullt ut konsekvent, tar du fram din transportuppsättning och byter till denna så att du kan vila från träningen en stund. Vikten Av Beröm! Glöm aldrig bort att berömma och belöna din hund; en hund som inte tjänar på det den gör, lär sig sämre och långsammare. Utan beröm och belöning lär den sig kanske inte alls Mina Bästa Tips: Låtsas som att hunden är lös! Se till att HUNDEN är den som agerar! Håll emot!!! Ryck ALDRIG i halsbandet!!! Att hålla kopplet med ett enda finger är ett bra sätt att lära sig själv koppelhantering på. Var superkonsekvent i din träning. Prata bara när du berömmer eller när du behöver hundens uppmärksamhet.

5 Komplettera med Följsamhetsövningar. Fördjupad träning och koppelförståelse samt felsökningsschema för Anti-Koppeldrag-träningen kommer i Hundskola.NU! 2.0, Gymnasiet, ifall du behöver komma vidare. Men när du läst detta är det dags att gå vidare till själva träningen: Anti-Koppeldrag-TRÄNINGEN Du har väl läst Del 1 i Anti-Koppeldrag, Innan Du Börjar Träna, som du hittar här ovan? För att du ska överhuvudtaget ska kunna ge hunden en ärlig chans, MÅSTE du ha satt dig in i vad en Transportuppsättning är och vad du måste tänka på för att kunna träna Anti-Koppeldrag överhuvudtaget. SAMMANFATTNING (För dig som vill ut och träna NU!) Belöna icke-drag med rörelse och beröm Bestraffa koppeldrag med total passivitet och genom att hålla emot i kopplet. Om du drar hunden, så drar hunden dig. Inga stryphalsband! Du behöver en transportuppsättning när du inte orkar/hinner träna. Koppeldrag är inlärt lär om! Var superkonsekvent i träningen. En TYST och KOMMANDO-FRI metod, där du bara pratar när du berömmer. Koppeldrag är INLÄRT!

6 Din hund har LÄRT SIG att dra i kopplet: Snabbaste och bästa sättet att få gå dit man vill. Och min människa följer med! Tjohoo! Du måste komma ihåg detta och lära om dig själv att inte hålla med hunden om att det finns något värt att dra i kopplet för! Själva Träningen: STANNA så fort hunden drar det minsta lilla! FRYS där du är inte ett steg till! Stanna och STÅ STILLA. HÅLL EMOT riktigt ordentligt så att du känner i kopplet när hunden slakar på det. När HUNDEN SJÄLV slakar på kopplet, BERÖM och gå omedelbart vidare! Låter det enkelt? Det är det egentligen! Men det är oerhört tålamodsprövande och du måste ofta träna dig själv mer än du tränar hunden. Ge akt på din egen koppelhantering! Var 100% konsekvent! Slarva inte! En centimeter framåt kan räcka för att hunden ska tycka att det lönar sig bättre att dra i kopplet Under Träningen GODIS ÄR ALDRIG FEL! Men muta inte, belöna bara. Och ge inte godis varje gång, ge det som en överraskning emellanåt. Vänta så småningom gärna ut ögonkontakt, det kommer du att ha igen. Ignorera bort det beteende du inte vill ha och ge uppmärksamhet åt det beteende du vill ha! (Simpel logik som hundar kan greppa, så länge beteendet inte är självbelönande.) Kort sagt: Belöna med aktivitet och rörelse bestraffa med passivitet och frysning. Övning: Vänd - vänd Det är en trevlig och lite aktivare övning. Den bygger på att övertyga hunden om att man är så envis att det är lika bra att den ger upp. Så fort hunden drar, vänder du åt motsatt håll. Varje gång.

7 Efter några varv kommer hunden att gå snyggt vid din sida för att ta reda på varför du går så konstigt. Och då berömmer du naturligtvis! Belöna Med Det Som Hunden Vill Gå Till Om hunden gärna vill gå till något, t.ex husse/matte (eller kanske en kissfläck), vänder du bort från husse/matte så fort hunden drar. Alternativt håller du bara emot i kopplet. När hunden går snyggt igen eller bara slakar på kopplet vänder du tillbaka och släpper kopplet helt och hållet med ett Gå och hälsa! eller liknande så att hunden får sin belöning precis när den går som den ska! Träna detta ofta och försök få hunden att gå längre och längre sträckor mot husse/matte (eller vad den nu ville gå fram till) i löst hängande koppel. Använd denna metod vid kissfläckar, vid utlagt godis, vid leksaker, andra hundar etc., alltså att släppa fram hunden först när kopplet är SLAKT. Mina Bästa Tips: Låtsas som att hunden är lös! Se till att HUNDEN är den som agerar! Ryck ALDRIG i halsbandet!!! Att hålla kopplet med ett enda finger är ett bra sätt att lära sig själv koppelhantering på. Var superkonsekvent i din träning. Prata bara när du berömmer eller när du behöver hundens uppmärksamhet. Komplettera med Följsamhetsövningar. Än en gång det tips som kan göra skillnaden för era koppelpromenader: promenader: LÅTSAS SOM ATT HUNDEN ÄR LÖS!!!

Hundskola.NU! 2.0 Mellanstadiet. En del av Hundskola.NU! 2.0. och som fristående Specialkurs. av Ingela Melinder. Tyst skola

Hundskola.NU! 2.0 Mellanstadiet. En del av Hundskola.NU! 2.0. och som fristående Specialkurs. av Ingela Melinder. Tyst skola KOPPELSKOLAN DEL 1 En del av Hundskola.NU! 2.0 2 Mellanstadiet och som fristående Specialkurs av Ingela Melinder Tyst skola Att dra i kopplet är oerhört stressande för en hund, åtminstone om den drar i

Läs mer

Hundskola.NU! 2.0 Mellanstadiet. En del av Hundskola.NU! 2.0. av Ingela Melinder. Tyst Skola. Hur du enkelt får en följsammare hund den lata vägen

Hundskola.NU! 2.0 Mellanstadiet. En del av Hundskola.NU! 2.0. av Ingela Melinder. Tyst Skola. Hur du enkelt får en följsammare hund den lata vägen FÖLJSAMHETSSKOLAN En del av Hundskola.NU! 2.0 2 Mellanstadiet av Ingela Melinder Tyst Skola Hur du enkelt får en följsammare hund den lata vägen Genom denna Följsamhetsövning får du : En tyst och medveten

Läs mer

Hundskola.NU! 2.0 Mellanstadiet. En del av Hundskola.NU! 2.0 av Ingela Melinder. Belöningar FÖR HUNDAR

Hundskola.NU! 2.0 Mellanstadiet. En del av Hundskola.NU! 2.0 av Ingela Melinder. Belöningar FÖR HUNDAR BELÖNINGSKUNSKAP En del av Hundskola.NU! 2.0 av Ingela Melinder Belöningar FÖR HUNDAR Vad är en belöning? För att ännu bättre förstå hur hundar tänker, ska vi gå igenom vad som kan vara belöningar för

Läs mer

BASKUNSKAP OM HUNDAR En del av Hundskola.NU! 1.0 av Ingela Melinder

BASKUNSKAP OM HUNDAR En del av Hundskola.NU! 1.0 av Ingela Melinder BASKUNSKAP OM HUNDAR En del av Hundskola.NU! 1.0 av Ingela Melinder Teorin i Hundskola.NU! 1.0 i sammanfattning Tanken om respons Hundar lär sig av det som är lönsamt. Ett beteende som ger respons av något

Läs mer

En del av Hundskola.NU! 1.0 av Ingela Melinder

En del av Hundskola.NU! 1.0 av Ingela Melinder BELÖNINGS- OCH RESPONSTANKEN En del av Hundskola.NU! 1.0 av Ingela Melinder BELÖNINGS- OCH RESPONSTANKEN Du måste TÄNKA på vad du gör när hunden gör! - bli medveten om vad du egentligen belönar och ger

Läs mer

Träningsläge. copyright 2007, Maria Hagström, Skogsborgs Gård HB

Träningsläge. copyright 2007, Maria Hagström, Skogsborgs Gård HB Träningsläge Har du kul när du tränar lydnad? Har du din hunds fulla uppmärksamhet? Många, jag träffat, speciellt bruksförare tycker att lydnaden är tråkig. Eftersom nästan halva poängen på bruksprov består

Läs mer

Kommandon för klickerträning

Kommandon för klickerträning Kommandon för klickerträning Klickerträna din valp Klickerträningen utvecklades på 1940-talet av tränare av marina däggdjur som upptäckte att de kunde ge delfiner och valar signaler som uppmuntrade korrekt

Läs mer

Innehåll. Inledning. Sida 3-4 1. Teknik Batterier Miljö. Sida 8-9 5. Allmänt om träning Kommandon, reaktioner och belöning. 10 6. Frågor om DOG-e-walk

Innehåll. Inledning. Sida 3-4 1. Teknik Batterier Miljö. Sida 8-9 5. Allmänt om träning Kommandon, reaktioner och belöning. 10 6. Frågor om DOG-e-walk Innehåll Sida 3-4 1. Teknik Batterier Miljö 4-5 2. Funktion Signal 6-7 3. Hunden Hundraser, ålder m.m. Sida 8-9 5. Allmänt om träning Kommandon, reaktioner och belöning 10 6. Frågor om DOG-e-walk Allmänt

Läs mer

Vad händer efter klick? Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Canis 2004

Vad händer efter klick? Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Canis 2004 Vad händer efter klick? Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Canis 2004 För den klickerkloka hunden betyder klick som bekant två saker. För det första talar klicket om att belöning är

Läs mer

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning:

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning: Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund Grunden till all träning: Gör det lätt för hunden! Börja alltid på en nivå som är enkel för hunden och bygg på svårigheterna. På det sättet tycker hunden

Läs mer

Fjärrdressyrhalsband med sprej. Dressyrhandbok

Fjärrdressyrhalsband med sprej. Dressyrhandbok Fjärrdressyrhalsband med sprej Dressyrhandbok Tack för att du har valt märket PetSafe. Du och ditt husdjur är värda ett kamratskap som inkluderar minnesvärda ögonblick och en ömsesidig förståelse. Våra

Läs mer

Hundlära En grund att se från, av Mikael Wilmarsgård

Hundlära En grund att se från, av Mikael Wilmarsgård 1 Hundlära En grund att se från, av Förstärkning genom belöning, korrigering och förväntan är vägarna vi använder i traditionellträning. Men vad förstärker vi egentligen? Beroende på vart, när och hur

Läs mer

VARDAGSTRÄNING. med klicker. Åsa Jakobsson. Ny omarbetad utgåva!

VARDAGSTRÄNING. med klicker. Åsa Jakobsson. Ny omarbetad utgåva! VARDAGSTRÄNING med klicker Åsa Jakobsson Ny omarbetad utgåva! Vardagsträning med klicker Vardagsträning med klicker är en ny, omarbetad upplaga av tidigare utgivna Vardagslydnad med klicker (2010, Ica

Läs mer

Kan Du Hundspråk? En Frågesport

Kan Du Hundspråk? En Frågesport Kan Du Hundspråk? En Frågesport Hundar kommunicerar främst genom kroppsspråk, lukt och läten. Det är en bra idé att lära sig grunderna inom detta område för att kunna förstå hunden bättre. Testa att svara

Läs mer

nr.1 å rgång: 16 Undvik rädsla hos valpen TEMA Superkrafter Klickpunkt LEK Förebygga och behandla När du behöver det!

nr.1 å rgång: 16 Undvik rädsla hos valpen TEMA Superkrafter Klickpunkt LEK Förebygga och behandla När du behöver det! nr.1 å rgång: 16 Ett fack- och aktivitetsmagasin för hundägare Undvik rädsla hos valpen Förebygga och behandla Superkrafter När du behöver det! Klickpunkt Ett nytt begrepp TEMA LEK Kom igång med leken!

Läs mer

Vi håller kurser året runt, både inom och utomhus.

Vi håller kurser året runt, både inom och utomhus. Sidan 1 av 6 Vi håller kurser året runt, både inom och utomhus. Valpkurs, för valpar mellan 9 v till ca 5 månader Har du skaffat en liten valp och vill träffa andra med valpar? Här får ni lära er hur ni

Läs mer

Hur är er relation? stämmer stämmer stämmer stämmer stämmer inte alls dåligt lite ganska bra helt och hållet 0 1 2 3 4

Hur är er relation? stämmer stämmer stämmer stämmer stämmer inte alls dåligt lite ganska bra helt och hållet 0 1 2 3 4 Detta är ett utdrag ur boken Bra relation av Kenth Svartberg där du kan få hjälp att bedöma vilken relation du och din hund har. Utdraget är främst avsett som en hjälp för instruktörer som använder boken

Läs mer

S U S A N N E L I N D B E R G

S U S A N N E L I N D B E R G SUSANNE LINDBERG SUSANNE LINDBERG 2 Låt din hund briljera! Efter att ha varit hundinstruktör ett tag börjar jag se ett visst mönster. Jag ser vad hundägarna oftast har för problem. Jag hör vilka frågor

Läs mer

Klickerövningar för förare utan hund! Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Agilitybladet 2003, här något omstrukturerad.

Klickerövningar för förare utan hund! Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Agilitybladet 2003, här något omstrukturerad. Klickerövningar för förare utan hund! Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Agilitybladet 2003, här något omstrukturerad. När du tränar din hund är det som bekant viktigt att du delar

Läs mer

TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet

TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet Av Marie Hansson När det handlar om tjuvstarter är det ofta en kamp mellan en ivrig hund och dess förare. Men ju mer psykologi man använder, desto större övertag

Läs mer

ETT FANTASTISKT TRÄNINGSPASS!

ETT FANTASTISKT TRÄNINGSPASS! Av: Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson www.carpemomentum.nu Publicerad i Canis 2012 ETT FANTASTISKT TRÄNINGSPASS! Hundträning är egentligen så mycket mer än bara själva träningen med hunden; det är

Läs mer

KOMMUNIKATION ATT LÄRA AV

KOMMUNIKATION ATT LÄRA AV KOMMUNIKATION ATT LÄRA AV VARANDRA Agenda Inledning och incheckning Kommunikation vad är det? Övning Dialogens principer Feedback när, hur och varför? Övning Avslutning Incheckning En saga Vad var Rabbinens

Läs mer

ÅNGSÄTERS GÅRD & HUNDERI

ÅNGSÄTERS GÅRD & HUNDERI ÅNGSÄTERS GÅRD & HUNDERI Välkomna på kurs Kursplan valpkurs 1. Teorikväll 2 Belöning, avslapp, kontakt, 3 Stå/sitt/ligg beteendeträning 4 Stadga - att hålla position 5 Targetträning 6 Bakdelskontroll/Plattform

Läs mer

Bra att läsa igenom...

Bra att läsa igenom... Bra att läsa igenom... Viktigt med tydligt kroppspråk Är vi alltid så tydliga som vi tror att vi är? För att skapa en trygg relation med hunden är det viktigt att vi är konsekventa och tydliga även i vårt

Läs mer

Varför gör de inte som jag säger?

Varför gör de inte som jag säger? Varför gör de inte som jag säger? Motiv till att vara med i träningsgruppen/seglarskolan? 1.Varför kommer dina seglare till träningen? 2.Kommer alla dit av samma anledning? Skilj på vad de gör och vad

Läs mer

Instruktörsmanual Valpkurs

Instruktörsmanual Valpkurs 2012 Instruktörsmanual Valpkurs Svenska Hundklubben 1 Förutsättningar 3 Innehållsförteckning: Introduktion Den här instruktörsmanualen för valpkurser i Svenska Hundklubbens regi har tagits fram av Kurskommittén

Läs mer

Kombinationer och banor i agilityträningen

Kombinationer och banor i agilityträningen Kombinationer och banor i agilityträningen av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2012 En av de saker som gör agility så fantastiskt roligt är den ständiga variationen. Ingen tävlingsbana

Läs mer

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011 En olydig valp Det var en varm dag fram på höstkanten. I en bil satt den lilla jack russell-valpen Puzzel. Hon var en terrier och rätt så envis av sig. När dörren öppnades slank hon snabbt ut. Tyst som

Läs mer

Vad tror du att du håller på med egentligen? eller Vad händer med inlärda beteenden när du tävlar?

Vad tror du att du håller på med egentligen? eller Vad händer med inlärda beteenden när du tävlar? Vad tror du att du håller på med egentligen? eller Vad händer med inlärda beteenden när du tävlar? Av: Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Canis vintern 2004/2005 Så här i juletider när

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

någonting annat som den tycker om. Använd din fantasi. En hund som alltid får samma belöning, lär sig detta snabbt och kan då göra ett överslag om

någonting annat som den tycker om. Använd din fantasi. En hund som alltid får samma belöning, lär sig detta snabbt och kan då göra ett överslag om Det är viktigt att ge valpen en så bra start som möjligt. Så det kan vara av värde att planera lite innan man får hem valpen. Är man fler i hemmet så är det klokt att redan ha klart för sig vilka regler

Läs mer

AGILITYMÄSSIG TRÄNING

AGILITYMÄSSIG TRÄNING AGILITYMÄSSIG TRÄNING Av: Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Canis 2007 Agility är en intensiv och dynamisk hundsport, där både förare och hund behöver kunna kombinera precision och koncentration

Läs mer

JAAKO-SVÄNGEN eller DET BAKVÄNDA BLINDBYTET

JAAKO-SVÄNGEN eller DET BAKVÄNDA BLINDBYTET JAAKO-SVÄNGEN eller DET BAKVÄNDA BLINDBYTET Vad handlar det om, vem passar det för, för- och nackdelar, inlärning. Av Marie Hansson Sedan klippet på den första Jaako-svängen för bra länge sedan spreds

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Lär hästen sänka huvudet!

Lär hästen sänka huvudet! Lär hästen sänka huvudet! Text: Sven Forsström Foto: Inger Lantz Som ryttare vill man också att hästen ska tugga på bettet och skumma kring munnen, eftersom det är ett tydligt tecken på att hästen är avspänd

Läs mer

med sin nya miljö. Introduktionen med Tilla sköttes utomhus och gick bra. Resten av dagen tog vi det bara lugnt, lekte, åt och bara hade mysigt.

med sin nya miljö. Introduktionen med Tilla sköttes utomhus och gick bra. Resten av dagen tog vi det bara lugnt, lekte, åt och bara hade mysigt. Den här artikeln skrev jag till Svenska kooikerhondjeklubbens medlemstidning. I tidningsnumret innan så skrev Felicia på kennel Rantafejs en liten artikel om uppfödning och så blev jag tillfrågad att skriva

Läs mer

Nr 782 3833. Hunden får inte visa störande aggressivitet eller tydlig skygghet. Hunden förs till prestationen försedd med munkorg.

Nr 782 3833. Hunden får inte visa störande aggressivitet eller tydlig skygghet. Hunden förs till prestationen försedd med munkorg. Nr 782 3833 Bilaga 1. TILLGÄNGLIGHET Hunden förs kopplad och försedd med munkorg genom en människogrupp till domaren. På hunden utförs kontroll av utrustningen och identifikationsmärkningen samt hundens

Läs mer

Tips för en bra redovisning

Tips för en bra redovisning Tips för en bra redovisning Hej på er! Jag heter Antoni och jag får människor att bli bättre på att tala och samtala. Kommunikation alltså. Jag tänkte bjuda på några enkla och effektiva tips på hur du

Läs mer

Aktivering. Här har du fyra aktiverings former att "leka" med: Nosarbete Inlärning Problemlösning Balansträning

Aktivering. Här har du fyra aktiverings former att leka med: Nosarbete Inlärning Problemlösning Balansträning Aktivering De flesta hundägare är väldigt duktiga på att ge sin hund tillräckligt med motion, de går promenader, joggar, cyklar och låter hunden leka med sina kompisar osv Men ibland glöms den mentala

Läs mer

LEKTION 2 Användbarhet

LEKTION 2 Användbarhet LEKTION Användbarhet Uppmärksamma det positiva Fundera och skriv ner olika situationer där barnet gör något positivt och du kan ge ditt barn uppmärksamhet och beröm. Fundera och skriv ner på vilket sätt

Läs mer

UTVECKLANDE» förbättra ditt ledarskap genom ridningen

UTVECKLANDE» förbättra ditt ledarskap genom ridningen UTVECKLANDE» förbättra ditt ledarskap genom ridningen Ridpasset på ledarskapskursen leds av en ridinstruktör. Eftersom hästar är så tydliga och ärliga i sin feedback kräver dom en anpassning och lyhördhet

Läs mer

Denna bilaga finns också att hämta på Gothia Förlags hemsida www.gothiaforlag.se

Denna bilaga finns också att hämta på Gothia Förlags hemsida www.gothiaforlag.se Bilaga 1 50 SOCIALA FÄRDIGHETER Denna bilaga finns också att hämta på Gothia Förlags hemsida www.gothiaforlag.se Nr: 1 Lyssna 1. Titta på den som pratar. 2. Tänk på vad som sägs. 3. Vänta på din tur att

Läs mer

Kom i form träna som Pernilla

Kom i form träna som Pernilla Kom i form träna som Pernilla Foto: STEFAN MATTSSON I år blev Pernilla Wahlgren, en 35-årig trebarnsmamma, utsedd till Sveriges sexigaste kvinna i tidningen Café. På bilderna visar Pernilla upp en kropp

Läs mer

Vägen till en NY RelationsBlueprint...

Vägen till en NY RelationsBlueprint... Vägen till en NY RelationsBlueprint... Kommer du ihåg... sist gick vi igenom den viktigaste delen som kontrollerar din lycka, framgång och tillfredsställelse i kärleksfulla och passionerade relationer

Läs mer

Hundlydnadssystemet - Snabbstartsguide

Hundlydnadssystemet - Snabbstartsguide Del 1: Introduktion Hundlydnadssystemet - Snabbstartsguide Hej, och välkommen till hur du lär din hund att göra fantastiska tricks och lyda alla dina kommandon, utan att du någonsin behöver slå eller skrika

Läs mer

Tajmingen av belöningen, både tidsmässigt och placering, samt den gradvisa ökningen av svårighetsgrad är väsentlig för resultatet.

Tajmingen av belöningen, både tidsmässigt och placering, samt den gradvisa ökningen av svårighetsgrad är väsentlig för resultatet. BASTA-METODEN Av Kim Andersen - Tåstrup Agility Klub - DGI Amtsinstruktør i Agility fra Roskilde Amt Copyright 2005 Kim Andersen Metoden bygger på några av de principer som är lika för inlärning av slalom

Läs mer

Rallylydnad. Rallylydnad 2012.indd 1 2012-11-19 15:30:34

Rallylydnad. Rallylydnad 2012.indd 1 2012-11-19 15:30:34 Rallylydnad Rallylydnad 2012.indd 1 2012-11-19 15:30:34 Sporten för alla Det här är en hundsport för alla, till skillnad från många andra hundsporter som passar bättre för vissa typer av hundar och deras

Läs mer

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4.

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. Färdighet 1: Att lyssna 1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. SÄGER Jag säger det jag vill säga. Färdighet 2: Att

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

träna utan tyglar Förbättra din kommunikation -

träna utan tyglar Förbättra din kommunikation - TRÄNING Förbättra din kommunikation - träna utan tyglar Förbättra din kommunikation - träna utan tyglar Visst är det något alla drömmer om? Att rida barbacka på en strand med vinden i håret och inget på

Läs mer

Kan vi inte bara mysa?

Kan vi inte bara mysa? 4 Kan vi inte bara mysa? Bianca Film 4: Kan vi inte bara mysa? Den här filmen tar upp frågor om kommunikation, ömsesidighet, samspel och samtycke (och allas ansvar att läsa av det), samt avvägningen mellan

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Min Ledarskapsresa Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Dina första förebilder De första ledare du mötte i ditt liv var dina föräldrar. De ledde dig genom din barndom tills det var dags

Läs mer

Verktygslåda för mental träning

Verktygslåda för mental träning Lek med tanken! Instruktioner för Verktygslåda för mental träning Här hittar du några verktyg som hjälper dig som är aktiv idrottare att bli att bli ännu bättre i din idrott. Är du tränare eller förälder

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Färdighetsträning Som kompetensutveckling för personal

Färdighetsträning Som kompetensutveckling för personal Färdighetsträning Som kompetensutveckling för personal 6 Mars 2013 Carolina Wihrén Btr Föreståndare, DBT/KBT Terapeut Strandhagens Behandlingshem Sävsjö Carolina.wihren@aleris.se Vad är färdighetsträning

Läs mer

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja?

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Vi lever i en värld där mycket handlar om ägande och prestationer. Definitionen på att ha lyckats i sitt liv är att haft och gjort mycket,

Läs mer

Utdrag ur SRI:s böcker. Hundägarutbildning. Målbildsträning. ORD-inlärning och träning av allmän- och tävlingslydnad.

Utdrag ur SRI:s böcker. Hundägarutbildning. Målbildsträning. ORD-inlärning och träning av allmän- och tävlingslydnad. Utdrag ur SRI:s böcker Hundägarutbildning Målbildsträning ORD-inlärning och träning av allmän- och tävlingslydnad av Inki Sjösten Copyright SRI Publication AB - 2011 1 Helheten - träningsförloppet God

Läs mer

Ledarskap Olika ledarstilar: Auktoritär Demokratisk Låt gå Situationsanpassad

Ledarskap Olika ledarstilar: Auktoritär Demokratisk Låt gå Situationsanpassad GUNNAR WISMAR Ledarskap Olika ledarstilar: Auktoritär Demokratisk Låt gå Situationsanpassad Auktoritär ledarstil Leder gruppen med fast hand mot målet Tar alla beslut och allt ansvar Sätter alla mål Kväser

Läs mer

Erfarenheter Tester. Frivilligverksamhet och Yrkesutbildningar med Räddning Bevakning i stor skala

Erfarenheter Tester. Frivilligverksamhet och Yrkesutbildningar med Räddning Bevakning i stor skala Erfarenheter Tester Frivilligverksamhet och Yrkesutbildningar med Räddning Bevakning i stor skala Bakgrundsinformation till utvecklingsarbete Ämne är inte det viktiga Utbildningssteg kunskap Lärdom av

Läs mer

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Säljare av olika skäl Hur ser du på din egen säljarroll? Jag möter människor som arbetar med försäljning av olika skäl och som ser helt olika på sina uppdrag

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

Träningsprogram för att förstärka ett önskvärt beteende hos små barn

Träningsprogram för att förstärka ett önskvärt beteende hos små barn Åtgärder för aggressiva/trotsiga små barn Ett samverkansprojekt mellan barnpsykiatri och skola Träningsprogram för att förstärka ett önskvärt beteende hos små barn Varje gång barnet gör på ett visst sätt

Läs mer

1. Jag har bra självkänsla och tycker om mig själv som jag är oavsett vad jag presterar.

1. Jag har bra självkänsla och tycker om mig själv som jag är oavsett vad jag presterar. Balanshäftet, arbetsblad Nedanstående påståenden hjälper dig att hitta balans eller obalans i dig själv och din tillvaro just nu. Läs varje påstående lugnt och noggrant och försök att svara med det du

Läs mer

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT Nyhetsbrev nr 5, 2014 OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT - När jag tänker på hur enkelt det är att bara vara till, lyssna på kunderna, att höra vad de säger och att hjälpa dem med det som de behöver

Läs mer

Utvärdering efter deltagande i gruppvägledning vid Ungdomslotsen 2013-02-20

Utvärdering efter deltagande i gruppvägledning vid Ungdomslotsen 2013-02-20 Utvärdering efter deltagande i gruppvägledning vid Ungdomslotsen 2013-02-20 Antal Poäng 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 14/14 52/70 2. Jag har fått fler

Läs mer

Instruktion Finta/dribbla

Instruktion Finta/dribbla Instruktion Finta/dribbla Du kan skilja på att finta och att dribbla Finta gör du före dribblingen Du kan finta utan att dribbla efteråt T.ex. en inläggsfint då du vänder och slår inlägget med andra foten

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer

HundAkutens kurschema för våren 2015

HundAkutens kurschema för våren 2015 HundAkutens Kurser, våren 2015 HundAkutens kurschema för våren 2015 Valp- och unghundskurs Den här kursen vänder sig till dig som har en valp eller unghund, 8 veckor 10 månader. Vi tar tillvara på den

Läs mer

Du behöver inte gilla det, du behöver bara göra det

Du behöver inte gilla det, du behöver bara göra det När det gör ont - Medveten närvaro & Yin-Yoga Tips och instruktioner till övningar & Yin-Yoga Det kan underlätta att bestämma i förväg när du ska öva eftersom att det är vanligt att man bitvis känner ett

Läs mer

Föreningsträdet Individen i centrum. Handledning Aktiva 11 år. Idrottsintresse Självkänsla/självförtroende Tankens kraft

Föreningsträdet Individen i centrum. Handledning Aktiva 11 år. Idrottsintresse Självkänsla/självförtroende Tankens kraft Föreningsträdet Individen i centrum Handledning Aktiva 11 år Idrottsintresse Självkänsla/självförtroende Tankens kraft Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med hjälp

Läs mer

Sök. Bilden visar Tulo, som just funnit figurant Fredrika.

Sök. Bilden visar Tulo, som just funnit figurant Fredrika. Sök Bilden visar Tulo, som just funnit figurant Fredrika. Här handlar det om att hunden ska leta upp människor. Din hund bör därför ha följande egenskaper; den ska vara social och tillgänglig, ha arbetslust

Läs mer

Hunden skall kunna sitta eller ligga tyst när den är uppkopplad vid tex ett träd

Hunden skall kunna sitta eller ligga tyst när den är uppkopplad vid tex ett träd Viltspårträning Viltspårträning Kräv ej för mycket av valpen/unghunden Hunden dig som en ledare - artfränd Visa - respekt, förtroende och försiktighet Ha tålamod och omdöme 8 veckor valp= 3 årigt barn

Läs mer

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet?

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet? Studieteknik STUDIEHANDLEDNING Syftet med dessa övningar är att eleverna själva ska fördjupa sig i olika aspekter som kan förbättra deras egen inlärning. arna görs med fördel i grupp eller parvis, och

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning TÖI OLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning Ordlista redogörare arbetssökande överklaga högre instans inskriven på arbetsförmedlingen värnpliktstjänstgöring styrkta uppgifter arbetsgivarintyg kassakort

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

GUBBÄNGSSKOLAN: Retorik utvecklar REPORTAGE FOTO MIKAEL M JOHANSSON GRUNDSKOLETIDNINGEN 6 / 2014

GUBBÄNGSSKOLAN: Retorik utvecklar REPORTAGE FOTO MIKAEL M JOHANSSON GRUNDSKOLETIDNINGEN 6 / 2014 GUBBÄNGSSKOLAN: Retorik utvecklar 32 FOTO MIKAEL M JOHANSSON tänkandet Retorikundervisningen blir en chans för eleverna att träna och utveckla sitt språk menar Linnéa Skogqvist-Kasurinen. Genom undervisning

Läs mer

SLUTA SKJUTA UPP BÖRJA PLUGGA!

SLUTA SKJUTA UPP BÖRJA PLUGGA! SLUTA SKJUTA UPP BÖRJA PLUGGA! OM UPPSKJUTARBETEENDE & ATT ÄNDRA SITT BETEENDE CHRISTINA JOHANSSON, STUDENTHÄLSAN W WW. HIS. SE / STUDENTHALSAN Bild 1 DAGS ATT BÖRJA H T T P S : / / W W W. Y O U T U B

Läs mer

ACT- Att hantera stress och främja hälsa

ACT- Att hantera stress och främja hälsa ACT- Att hantera stress och främja hälsa (ACT = Acceptance and Commitment Training) Kollegial handledning För att kontinuerligt bli bättre i rollen som gruppledare är det viktigt att öva. Det här är ett

Läs mer

S i d a 1. Goda råd. från en erfaren. kranförare

S i d a 1. Goda råd. från en erfaren. kranförare S i d a 1 Goda råd från en erfaren kranförare S i d a 2 Beställning av kranen När du ska beställa kranen för ett lyft, måste du göra klart att lasten är färdig att koppla (eller gärna förbered med stroppar)

Läs mer

DIN RUMÄNSKA HUND. Information till dig som ska eller har adopterat en hund genom Hundhjälpen. Copyright 2009 Caroline Berggren

DIN RUMÄNSKA HUND. Information till dig som ska eller har adopterat en hund genom Hundhjälpen. Copyright 2009 Caroline Berggren DIN RUMÄNSKA HUND Information till dig som ska eller har adopterat en hund genom Hundhjälpen Copyright 2009 Caroline Berggren Foto: Caroline Berggren Innehåll 1 Introduktion 1 Den rumänska hunden 2 Hundspråk

Läs mer

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga:

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga: Studieteknik Sätt upp mål och ha något roligt som morot Sätt upp några få, större mål för terminen. Det kan till exempel vara att höja betyget i något eller några ämnen. För att målen inte ska verka avlägsna

Läs mer

Han bor tillsammans med 20 andra hästar i Polisens stall här i Malmö stad. Mat får de två gånger om dagen.

Han bor tillsammans med 20 andra hästar i Polisens stall här i Malmö stad. Mat får de två gånger om dagen. PROJEKT POLISEN: Polishästar, del 1 Det här är Sierra. Han är 12 år och jobbar som polishäst här i Malmö. Han bor tillsammans med 20 andra hästar i Polisens stall här i Malmö stad. Där har de alla varsin

Läs mer

Mei UPPGIFT 8 - PEDAGOGIK. Framförandeteknik. Jimmie Tejne och Jimmy Larsson

Mei UPPGIFT 8 - PEDAGOGIK. Framförandeteknik. Jimmie Tejne och Jimmy Larsson Mei UPPGIFT 8 - PEDAGOGIK Framförandeteknik Jimmie Tejne och Jimmy Larsson Innehåll Inledning... 1 Retorik för lärare... 2 Rätt röst hjälper dig nå fram konsten att tala inför grupp... 3 Analys... 4 Sammanfattning:...

Läs mer

Klara, färdiga, träna!

Klara, färdiga, träna! TISDAG 12 OKTOBER 2004 Klara, färdiga, träna! 1,2,3 så kommer du i gång med att motionera Vill du börja träna, men har svårt att komma i gång? Kropp & Hälsa hjälper dig att hitta motivationen. Vi behöver

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE Vältalaren Vältalaren är en handbok i den retoriska arbetsprocessen: hur man finner övertygande stoff och argument, hur man ger struktur och språklig dräkt åt sitt budskap och hur man memorerar och framför

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt sidan 1 Författare: Tomas Dömstedt Vad handlar boken om? Lukas är orolig för att Jonna är på fest utan honom. Han skickar ett antal sms till henne men får bara ett enda svar. Lukas kan inte slappna av

Läs mer

Santos hade precis avslutat träningen med ungdomslaget när tränaren kom och kallade på honom.

Santos hade precis avslutat träningen med ungdomslaget när tränaren kom och kallade på honom. 1. Santos hade nu spelat för klubben ungdomslag i två år och trivdes oerhört bra med sitt nya liv. Han fick i princip hålla på med det han älskade från morgon till kväll. Ja, de hade ju lite skola också

Läs mer

Valp lite tips på övningar

Valp lite tips på övningar Valp lite tips på övningar Våra hundar är inga tankeläsare. De vill precis som vi ha tydliga direktiv om vad de ska göra. Visserligen mår de bra av att tänka själva och jobba fram ett beteende som är positivt

Läs mer

Verksamhet. Cirkelledare. Upplägg:

Verksamhet. Cirkelledare. Upplägg: Studiecirkel Problemskapande beteende vid utvecklingsmässiga funktionshinder. Framtagen av Funktionshinder, Hägersten-Liljeholmens Stadsdelsförvaltning, Bo Hejlskov Elvén, Stockholm stad. Mars 2012 Verksamhet

Läs mer

Dags att byta port? Allt du behöver veta när du funderar på att byta! Vi gör det lätt.

Dags att byta port? Allt du behöver veta när du funderar på att byta! Vi gör det lätt. Dags att byta port? Allt du behöver veta när du funderar på att byta! Vi gör det lätt. Välj en leverantör som passar dig Det kan vara viktigare än du tror! Hur mår din port? Kanske är det uppenbart dags

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

Hålla igång ett samtal

Hålla igång ett samtal Hålla igång ett samtal Introduktion Detta avsnitt handlar om fyra olika samtalstekniker. Lär du dig att hantera dessa på ett ledigt sätt så kommer du att ha användning för dem i många olika sammanhang.

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål Studieteknik Studieteknik innebär hur man studerar och ska underlätta studierna. Målet är att lära sig så mycket som möjligt under den planerade tiden. Man blir effektiv, får kontroll och slipper stress!

Läs mer

Bilaga 1 Enkät angående resursförsvar hos hund

Bilaga 1 Enkät angående resursförsvar hos hund Bilaga 1 Enkät angående resursförsvar hos hund Om ni har flera hundar i hushållet, var vänlig och välj ut en av hundarna samt att endast delta i enkäten en gång. Detta för att resultatet ska bli så rättvisande

Läs mer

Kursschema våren 2013

Kursschema våren 2013 Kursschema våren 2013 Anmälan: info@hundakuten.se Besök vår hemsida: www.hundakuten.se Valpen måste tidigt lära sig vad som förväntas av den i sin nya familj, och vilka regler som gäller. En fungerande

Läs mer

Publicerat med tillstånd Spinkis och Katta Text Lasse Anrell Bild Mati Lepp Bonnier Carlsen 2009

Publicerat med tillstånd Spinkis och Katta Text Lasse Anrell Bild Mati Lepp Bonnier Carlsen 2009 Första dagen på sommarlovet ska Olle åka på fotbollsläger. Det är två lag från Söderkamraterna som ska träna ihop: Olles lag och ett tjejlag. Varför ska vi träna med tjejer? undrar några killar i Olles

Läs mer

Fråga, lyssna, var intresserad

Fråga, lyssna, var intresserad Fråga, lyssna, var intresserad Så här tänker personer som bor på LSS-boenden kring hur personalen bemöter dem när det handlar om sexualitet, kärlek och relationer. Sammanfattning på lättläst Författare:

Läs mer