Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen torsdagen den 20 november 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen torsdagen den 20 november 2014"

Transkript

1 MINNESANTECKNINGAR 1(5) Dnr Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen torsdagen den 20 november 2014 Gunvor Landqvist Ann-Christine Lundkvist Maruja Arévalo Gunnar Bergström Mehran Najafi Liselotte Olsson Kulevska Yvonne Nilsson Aida Malkoc Katarina Carlzén Meddelat förhinder: Peter Nilsson Lena Alderskiöld Anders Heide Jonas Stenrell Anders S Wigerfeldt Henrik Nilsson ordförande Region Skåne Region Skåne Malmö stad Ystad kommun Kommunförbundet Skåne Helsingborg Försäkringskassan Malmö högskola Nätverket Idéburen sektor 1. Inledning, anteckningar föregående möte Ordföranden hälsar alla välkomna och presenterar dagordningen. Mötet hade inga synpunkter på föregående minnesanteckningar. 2. Nuläge utmaningar, åtgärder och pågående aktiviteter Postadress Besöksadress Telefon Telefax Bankgiro E-post www Malmö Kungsgatan vx skane@lansstyrelsen.se Kristianstad Ö Boulevarden 62 A vx 044-

2 Kommunerna I kommunerna i sydost ligger mycket fokus på att ta emot det ökande antalet ensamkommande barn. Kommunerna får många direktanvisade barn där det krävs kreativa lösningar för att hitta bostäder. Det innebär att förberedelser för mottagandet av andra nyanlända flyktingar inte alltid kan prioriteras i den utsträckning som skulle behövas. Att boendefrågan kan lösas är grundläggande i mottagandet. Denna fråga kan inte längre hanteras på handläggare- eller mellanchefsnivå. Det behövs hjälp att lyfta frågan till ledningsnivå inklusive politiken och även till nationell nivå. Det är även svårt att rekrytera kompetent personal för mottagandet av ensamkommande barn. Det behövs erfarna socionomer för utredning, stöd och uppföljning av insatser men också kompetent personal till boendena. Andra utmaningar i flyktingmottagandet är att ordna skolundervisning anpassad för nyanlända barn, SFI-undervisning, väntetider på etableringsinsatser, hantera kontrakt på undermåliga boenden i samband med egen bosättning (EBO) och att administrera ett tungt ersättningssystem inklusive eftersläpning av utbetalningar och en ackumulering av uteblivna ersättningar. Till detta kommer att möta kommuninvånarnas oro när entreprenörer lämnar in anbud till för nya anläggningsboenden (ABO) och att vara flexibel för att ordna skolgång och andra nödvändiga insatser för asylsökanden på befintliga boenden. Ytterligare ett problem är Skatteverkets långa handläggningstider för fullständiga födelsenummer Sammanfattningsvis en situation som präglas av både stundtals uppgivenhet men också stor kreativitet för att möta utmaningarna. En utvecklad samverkan och gemensamma insatser behövs från olika aktörer för att fortsatt klara ett bra flyktingmottagande. Ovanstående bild gäller också för kommunerna i sydväst, särskilt de uteblivna ersättningarna är ett bekymmer. Kommunerna i sydväst efterlyser istället schabloner. Ett gott exempel att ta efter på övergångsboende finns i Lunds kommun. I Malmö stad finns för närvarande ca barn totalt i systemet. Kommunerna gör vad de kan och förmår men det finns oro kring fortsatt ökande prognoser och fördelningstal och dess konsekvenser. beskriver projektet Integrerad preventionsmodell vars syfte är att utveckla rehabiliterande insatser som, kommunen (ex. SFI) och hälso- och sjukvåren kan erbjuda nyanlända som inte mår bra psykiskt. Deltagandet kan godkännas som en aktivitet i etableringsplanen. De rehabiliterande aktiviteter som projektet erbjuder genomförs i samarbete med och med hjälp av idéburen sektor. Projektet är i kartläggningsfasen och modellen fortsätter utvecklas med intresse från bl.a. SLU i Alnarp inom ramen för deras gröna rehabilitering. Regional finansiering diskuteras och en uppstartsdag hålls den 9 december.

3 kommer att lyfta problematiken kring bosättningsfrågorna i sin årsredovisning. Här kommer även uppdraget om hemlöshet att redovisas. Under perioden december - april planerar att genomföra kommundialoger om riktlinjer för bostadsförsörjningen och då också lyfta behovet av bostäder för alla grupper inkl. nyanlända. Ett regionalt bostadsforum har bildats för långsiktigt arbete med bostadsbyggande och bostadsförsörjning. I början av året kommer i samarbete med och s bosättningsfunktioner i Norrköping att bjudas in kommunerna till dialog, ett möte i Kristianstad och ett i Malmö. Dialoger i knutpunkterna har genomförts med chefsnivån, för att starta samtal om inom vilka områden samverkan kan underlätta mottagandet av barn och nyanlända. Flera goda idéer diskuterades. Mötet underströk vikten av sammanhållen strategi inom kommunen som stöd för arbetet. För intresserade nytillträdda politiker kommer politikerdialogerna att fortsätta under våren. En träff med övergripande information om etablering kommer att genomföras och som en fortsättning på tidigare dialogmöten tematräffar med olika ämnen enligt önskemål. gör överenskommelser med kommunerna om mottagande av ensamkommande barn och unga och stödjer det kvalitativa arbetet med flera insatser. Fokusgrupper för ungdomar kring livsfrågor -kunskap leds av SHK på modersmål och efterfrågas av fler kommuner. I dessa initiala fokusgrupper tas samtidigt en modell fram. Prognoserna för barn till Sverige har ökat. Skånes, och därmed kommunernas, fördelningstal har höjts kraftigt mitt i de överläggningar som redan är igång med kommunerna. Överenskommelser som skall gälla från årsskiftet skall vara undertecknade och inskickade till senast den 12 december. har en ambition att till nästa beredningsgrupp ta fram förslag till arbetsplan för RÖK-arbetet En utgångspunkt för denna är pågående aktörsgemensamma aktiviteter 2014, enligt lista som delas ut till mötesdeltagarna. Utmaningen för med 24-timmarsregeln har varit tuff. Väldigt många har kommit till Sverige samtidigt som det skett tidigare än väntat. Det har krävt snabba och kreativa boendeformer som korridorsboenden och ABO i s egen regi. Läget under året utvärderas och förväntas bestå minst två år framåt. GD tillsammans med ministern söker kostnadseffektiva lösningar på längre sikt.

4 1000 individer per vecka kommer till Sverige just nu. Siffran har sjunkit något under året. Det finns för närvarande inskrivna i MiV:s anläggningar i Skåne län och upphandling nr 6 är på gång. Antal inskrivna per kommun: Malmö Östra Göinge 815 Hässleholm 620 Helsingborg 560 Simrishamn 350 Svalöv 330 Ystad 200 kommer att satsa på högre närvaro i servicekontor och små boenden, under 50 platser, samt informationsmöten med politiker. Ljungbyhed kommer att starta som ett slags transit i egen regi med platser, vilket är lönsammare, effektivare och ger större inflytande. Kommunerna kan och bör också involveras i asyldelen. Dialogen med kommunerna upplevs ha blivit sämre. MiV behöver stöd i dialogen med allmänheten och hitta nya former för denna, som exemplet modellen i Röstånga. genomgår en omorganisation i mindre enheter just nu. Ny regionchef syd är Åsa Lindberg. Camilla Rejdvik Pålson är ny t.f. biträdande marknadschef i syd. har beviljats utökade medel för arbetet med etableringen. Interna nyrekryteringar är på plats nu och rekryteringar pågår externt nyanställningar totalt. Fyra LÖKar är klara, Malmö, Sjöbo, Svedala och Ystad, ytterligare två klara för underskrift. Arbetet med att ta fram LÖKar för alla Skånes kommuner fortgår. Allt gott arbete borde kommuniceras! är också aktiva i Partnerskap Skåne. Malmö kommenterar att de haft glädje av det nationella metodstödet för LÖKar. Metodstödet revideras just nu för andra gången och det kommer att bli klart under början av nästa år. Diskussion Språkbroar är ett nytt nationellt projekt med där man tränar språk Gruppen som kommer nu är män i åldrarna år som kräver nya arbetsmarknadsinsatser. Boendeformer står också högt på dagordningen. upplever att situationen känns otillfredsställande inför 2015 med en fortsatt hög ankomst av asylsökande som anvisas ut till kommunerna utan att ha fått goda etableringsinsatser.

5 Projekt MILSA har just nu gjort intervjuer för att ta fram vilka behov nyanlända har i förhållande till etableringen. Mycket intressanta resultat har analyserats och kommer att presenteras för strategiska- och beredningsgruppen när de blir klara. Aida sitter som spindeln i nätet med information och försöker koppla ihop kommuner med varandra. Efterfrågar kanaler för informationsöverföring då arbetar med värdig tid i väntan och kommunerna med integrationsfrågorna. Kommunerna söker en enkel ingång till när frågor uppstår. Ett förslag från är att inrätta en helpdesk för att få en ingång i olika frågor. En kartläggning skall starta om hur processerna kring etableringen ser ut, då de uppfattas olika av inblandade individer och aktörer. Steg ett påbörjas internt på Korta informationer; Genomlysningen av RÖK pågår. Skånskt ledningsforum har lagt delar av uppdraget till den strategiska gruppen för den regionala överenskommelsen. och Region Skåne återkommer efter den diskussion som pågår. Mångfaldsnätverk Sverige inbjöd till diskussion den 12 november i syfte att underlätta kontakterna mellan nyanlända och företagare. Konferensen om Migration och Hälsa i Hässleholm 7 november genomfördes med stort intresse för frågorna. I deltagande län togs flera initiativ till fortsatta processer kring hälsofrågorna. ESF-förstudien Regional plattform för yrkes-sfi i Skåne presenterades på seminarium i Hässleholm den 4 november. Förstudien för samverkan kring validering Valle är presenterad. Kommunförbundet Skåne, som anmält förhinder, kommer att beskriva detta mer vid nästa möte. Mötestider 2015 Möten för våren 2015 bestämdes till den 26 februari kl och den 15 april kl på. Ordföranden tackar för mötet och de goda insatserna under 2014 och blickar framåt mot ett intressant nästa år. Vid anteckningarna

Minnesanteckningar från möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den 12 september 2013

Minnesanteckningar från möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den 12 september 2013 MINNESANTECKNINGAR 1(5) 2013-09-13 Vår referens Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 040-25 26 54 Minnesanteckningar från möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den

Läs mer

Möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK, 20 november kl. 13.30 16.00

Möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK, 20 november kl. 13.30 16.00 MINNESANTECKNING 1(6) 015-11-0 Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 010-4 16 46 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen

Läs mer

Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen torsdagen den 26 februari 2015

Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen torsdagen den 26 februari 2015 MINNESANTECKNINGAR 1(5) 2015-02-26 Dnr Dnr 851-6706-2015 Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen 010-224 16 46 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen

Läs mer

Beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen

Beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen MINNESANTECKNINGAR 1(6) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Gunilla Holmlin 010-224 13 75 gunilla.holmlin@lansstyrelsen.se Dnr 851-4736-2014 Närvarande: Gunvor Landqvist, Länsstyrelsen Ann-Christine

Läs mer

Möte i den strategiska gruppen för Regional överenskommelse 4 maj 2015

Möte i den strategiska gruppen för Regional överenskommelse 4 maj 2015 MINNESANTECKNING 1(5) Dnr 851-5351-2015 Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 040-25 26 54 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Möte i den strategiska gruppen för Regional överenskommelse

Läs mer

Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen onsdagen den 15 april 2015

Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen onsdagen den 15 april 2015 MINNESANTECKNINGAR 1(6) 2015-04-15 Dnr 851-6706-2015 Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 010-224 16 46 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Möte med beredningsgrupp för den Regionala

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med strategiska RÖK

Minnesanteckningar från möte med strategiska RÖK MINNESANTECKNINGAR 1(5) Kontaktperson Enheten för social hållbarhet 010-224 14 50 gunvor.landqvist@lansstyrelsen.se Minnesanteckningar från möte med strategiska RÖK Deltagare: Margareta Pålsson, ordförande

Läs mer

Från asyl till arbete plattform för god integration i Blekinge

Från asyl till arbete plattform för god integration i Blekinge Remissutgåva Från asyl till arbete plattform för god integration i Blekinge Regional överenskommelse och aktörsgemensam strategi för Blekinge kring etablering av nyanlända Blekingar 1 Integrationsrådet

Läs mer

Minnesanteckningar från beredningsgruppen för Regionala Överenskommelsen, RÖK, den 18 november 2016

Minnesanteckningar från beredningsgruppen för Regionala Överenskommelsen, RÖK, den 18 november 2016 MINNESANTECKNING 1(5) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 040-25 26 54 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Minnesanteckningar från beredningsgruppen för Regionala Överenskommelsen,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den 16 april 2013

Minnesanteckningar från möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den 16 april 2013 MINNESANTECKNINGAR 1(5) Vår referens Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 040-25 26 54 Minnesanteckningar från möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den 16 april 2013

Läs mer

ETABLERING I UTVECKLING 2015 En regional överenskommelse om utveckling av nyanländas etablering i Östergötland

ETABLERING I UTVECKLING 2015 En regional överenskommelse om utveckling av nyanländas etablering i Östergötland ETABLERING I UTVECKLING 2015 En regional överenskommelse om utveckling av nyanländas etablering i Östergötland Avsikt Den här överenskommelsen ska bidra till att utveckla och skapa effektiva insatser för

Läs mer

ÖPPET SVERIGE. Fokus: Jämtland. Förslag för en bättre migrationsprocess. Regional rapport 2015-10-15

ÖPPET SVERIGE. Fokus: Jämtland. Förslag för en bättre migrationsprocess. Regional rapport 2015-10-15 ÖPPET SVERIGE Förslag för en bättre migrationsprocess Fokus: Jämtland Regional rapport 2015-10-15 Vi har frågat proffsen! 60 miljoner människor befinner sig på flykt i världen. Av dem kommer bara en rännil

Läs mer

Länsstyrelsen i Skåne län Sociala enheten 205 15 Malmö

Länsstyrelsen i Skåne län Sociala enheten 205 15 Malmö Datum Beteckning 2009-02-13 Dnr 09-7-45 Länsstyrelsen i Skåne län Sociala enheten 205 15 Malmö Delrapport nr 3 för regionalt stöd för standardiserade bedömningsinstrument - ASI ett samarbetsprojekt mellan

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Dag och tid: Torsdag den 10 december 2015 kl 9-11 30 Plats: GR-huset, Anders Personsgatan 8, Göteborg Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva

Läs mer

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet Dnr KS-2012-671 Dpl 00 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2013-03-26 Jenny Mentzer, 054-540 -10 40 jenny.mentzer@karlstad.se Översyn av arbetsformer och reglemente för

Läs mer

Förbud mot uppförande av byggnader m m vid allmän väg

Förbud mot uppförande av byggnader m m vid allmän väg BESLUT 1(9) Kontaktperson Förvaltningsjuridiska enheten Fredrik Östensson 010-2241717 skane@lansstyrelsen.se Trafikverket Region Syd Samhälle Box 543 291 25 Kristianstad Förbud mot uppförande av byggnader

Läs mer

Länsstyrelsen Uppsala län: Överenskommelse 2015 om mottagande av vissa nyanlända

Länsstyrelsen Uppsala län: Överenskommelse 2015 om mottagande av vissa nyanlända ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Egnell Eva Datum 2015-01-12 Rev 2015-01-13 Diarienummer AMN-2015-0023 Arbetsmarknadsnämnden Länsstyrelsen Uppsala län: Överenskommelse 2015 om mottagande av vissa

Läs mer

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen gällande familjehemsvården i Kristianstad kommun

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen gällande familjehemsvården i Kristianstad kommun BESLUT 1(7) Vår referens Samhällsbyggnadsavdelningen Sociala enheten Lena Bohgard 040-25 25 18 Kristianstad kommun Socialnämnden 291 80 Kristianstad Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen

Läs mer

Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn

Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn Överenskommelse Kommun Länsstyrelse Hälsosamtal Region Skåne EBO eller ABO, MiV Asylsökande - Bosättning Af MiV - Etableringsplanering Af - Etableringsersättning

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

Migrationens relation till hälsa. integrerat hälsoperspektiv en förutsättning för flyktingars etablering och delaktighet

Migrationens relation till hälsa. integrerat hälsoperspektiv en förutsättning för flyktingars etablering och delaktighet Migrationens relation till hälsa integrerat hälsoperspektiv en förutsättning för flyktingars etablering och delaktighet Katarina Carlzén INVANDRARES SYSSELSÄTTNING OCH DELAKTIGHET FÖR VÄLFÄRDEN I ÖSTERBOTTEN

Läs mer

Länsstyrelsen Uppsala län: Överenskommelse om mottagande av vissa nyanlända och ensamkommande barn

Länsstyrelsen Uppsala län: Överenskommelse om mottagande av vissa nyanlända och ensamkommande barn KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Egnell Eva Datum 2014-01-13 Rev 2014-01-14 Diarienummer UAN-2013-0479 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Länsstyrelsen Uppsala län: Överenskommelse

Läs mer

2012-04-27 Deltagaruppföljning SHK v.51, 2011 v.17, 2012

2012-04-27 Deltagaruppföljning SHK v.51, 2011 v.17, 2012 2012-04-27 Deltagaruppföljning SHK v.51, 2011 v.17, 2012 1 Bakgrund och syfte Länsstyrelsen i Skåne län driver sedan 2008 i samverkan med statliga myndigheter, kommuner och organisationer ett utvecklingsarbete

Läs mer

bil 1 LÄNSSTYRELSERNA Ögonblicksbild av etableringsreformen juni 2011 Rapport 2

bil 1 LÄNSSTYRELSERNA Ögonblicksbild av etableringsreformen juni 2011 Rapport 2 bil 1 LÄNSSTYRELSERNA Ögonblicksbild av etableringsreformen juni 2011 Rapport 2 1. Uppdrag och arbetssätt Regeringen uppdrog den 25 november 2010 (IJ 2010/2001/IU) till länsstyrelserna att, inom ramen

Läs mer

KARTLÄGGNING. 1.2 Finns det en integrationsstrategi för regionen?

KARTLÄGGNING. 1.2 Finns det en integrationsstrategi för regionen? Bilaga 7 KARTLÄGGNING Denna kartla ggning syftar till att ta fram information om hur Regionförbunden i Kalmar län, Jönköpings län, Kronobergs län, Region Blekinge jobbar fo r att attrahera nyanla nda akademiker

Läs mer

Yttrande om lagförslag av ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända - PM från Arbetsmarknadsdepartementet

Yttrande om lagförslag av ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända - PM från Arbetsmarknadsdepartementet SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2015-09-16 SN-2015/2810.709 1 (6) HANDLÄGGARE Carin Nyh Carin.Nyh@huddinge.se Socialnämnden Yttrande om lagförslag av ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Telefax Bankgiro E-post www

Postadress Besöksadress Telefon Telefax Bankgiro E-post www 1(6) Kontaktperson Länsledningen Eva Nilsson Gunvor Landqvist Chef för enheten för social hållbarhet Åsa Stenbäck Holmér Integrationssamordnare Länsstyrelsen Skånes uppdrag och arbete inom integration

Läs mer

Offertförfrågan avseende genomförande av Energirondering på Stenshuvuds Nationalpark och Söderåsens Nationalpark samt Kullabergs Naturreservat.

Offertförfrågan avseende genomförande av Energirondering på Stenshuvuds Nationalpark och Söderåsens Nationalpark samt Kullabergs Naturreservat. OFFERTFÖRFRÅGAN 1(5) Dnr: 512-17530-2016 Kontaktperson Naturvårdsenheten Dan Andersen Tfn 010-22 41207 0768-401553 Offertförfrågan avseende genomförande av Energirondering på Stenshuvuds Nationalpark och

Läs mer

Redaktören har ordet REFLEKTIONER. Nr 2-201 6

Redaktören har ordet REFLEKTIONER. Nr 2-201 6 Nr 2-201 6 SOCIALDEMOKRATERNAS NYHETSBREV I STRÄNGNÄS KOMMUN Källgatan 1, 645 31 Strängnäs www.socialdemokraterna.se/strangnas ANSVARIG UTGIVARE: Ingrid Fäldt Redaktören har ordet Vi närmar oss med stormsteg

Läs mer

Kommittédirektiv Dir. 2015:107 Sammanfattning

Kommittédirektiv Dir. 2015:107 Sammanfattning Kommittédirektiv Översyn av mottagande och bosättning av asylsökande och nyanlända Dir. 2015:107 Beslut vid regeringssammanträde den 5 november 2015 Sammanfattning En särskild utredare ges i uppdrag att

Läs mer

Mål och budget 2016-2018

Mål och budget 2016-2018 2015-09-05 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/96-041 Arbets- och företagsnämnden Mål och budget 2016-2018 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden föreslår, utifrån kommunstyrelsens förslag till mål

Läs mer

ABCD. Granskning av kommunens flyktingmottagande. Ronneby kommuns revisorer. Revisionsrapport. Antal sidor:10

ABCD. Granskning av kommunens flyktingmottagande. Ronneby kommuns revisorer. Revisionsrapport. Antal sidor:10 ABCD Ronneby kommuns revisorer Granskning av kommunens Revisionsrapport Antal sidor:10 , Innehåll 1. Bakgrund 2 2. Syfte 2 3. Avgränsning 3 4. Revisionskriterier 3 5. Metod 3 6. Ansvarig nämnd 3 7. Flyktingmottagning

Läs mer

Adoptionshandläggning i Skåne

Adoptionshandläggning i Skåne Adoptionshandläggning i Skåne En kartläggning av de skånska kommunernas handläggning av internationell adoption Adoptionshandläggning Gabriel Olsson 2009 Titel: Utgiven av: Författare: Beställningsadress:

Läs mer

1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse 2016-03-14. 2. Motion Integrationslyft för Järfälla.

1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse 2016-03-14. 2. Motion Integrationslyft för Järfälla. TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2016-03-14 Socialnämnden Kommunstyrelsen Dnr Son 2015/536 Kst 2015/401 Integrationslyft för Järfälla - svar på motion Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden

Läs mer

MINNESANTECKNING 2012-09-11 1(6)

MINNESANTECKNING 2012-09-11 1(6) MINNESANTECKNING 2012-09-11 1(6) Minnesanteckning för möte med HUT Skånes nätverk för Jordbruk, skogsbruk och landskapsvård tisdagen den 11 september 2012 kl 09:00-12:30 Plats: Länsstyrelsens Malmökontor,

Läs mer

Förstudie återvändande ensamkommande

Förstudie återvändande ensamkommande Förstudie återvändande ensamkommande En förstudie genomförd av Strömsunds kommun Finansierat av Europeiska återvändandefonden och Strömsunds kommun Presentationens upplägg INTRODUKTION Vad och varför?

Läs mer

Kommunal planering för äldre. Kartläggning av kommunernas planering för att tillgodose framtida behov för äldre personer med utländsk bakgrund

Kommunal planering för äldre. Kartläggning av kommunernas planering för att tillgodose framtida behov för äldre personer med utländsk bakgrund Kommunal planering för äldre Kartläggning av kommunernas planering för att tillgodose framtida behov för äldre personer med utländsk bakgrund Sociala frågor Ann-Marie Ahlberg Marie Ekfors 2009 Titel: Utgiven

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Samordningsförbundet Sydnärke 2012-06-12. Kommunkansliet, Hallsberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(12) 2012-02-17

ANSLAG/BEVIS. Samordningsförbundet Sydnärke 2012-06-12. Kommunkansliet, Hallsberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(12) 2012-02-17 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(12) 2012-02-17 Plats och tid Ledamöter Ersättare Kommunhuset Laxå, kl.09.00-12.00 Ordförande Annica Moberg, Kumla kommun Sari Harju, Arbetsförmedlingen Lilian Erixon, Försäkringskassan

Läs mer

Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-10

Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-10 2015-11-03 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr. AFN 2015/93-133 Arbets- och företagsnämnden Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-10 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen

Läs mer

Jämställdhetsperspektiv på Skånes tillväxtavtal

Jämställdhetsperspektiv på Skånes tillväxtavtal LÄNSSTYRELSEN I SKÅNE LÄN Landskapsvård i Skåne 1998 LÄNSSTYRELSEN I SKÅNE LÄN Jämställdhetsperspektiv på Skånes tillväxtavtal Samhällsbyggnadsenheten Maria Lindegren LÄNSSTYRELSEN 1(7) I SKÅNE LÄN Samhällsbyggnadsenheten

Läs mer

Sari Harju, Arbetsförmedlingen Lilian Erixon, Försäkringskassan. Marie Fredriksson, verkställande tjänsteman Inger Karlsson, sekreterare

Sari Harju, Arbetsförmedlingen Lilian Erixon, Försäkringskassan. Marie Fredriksson, verkställande tjänsteman Inger Karlsson, sekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (13) Plats och tid Kommunhuset, Laxå, kl 09.00 11.20 Beslutande Inger Trodell, Örebro läns landsting, ordförande Annelie Moilanen, Försäkringskassan Liisa Ejdenwik, Arbetsförmedlingen,

Läs mer

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 1. Förbundets ändamål och uppgifter Förbundets ändamål anges i förbundsordningen 4. Förbundets ändamål är att inom Trelleborgs kommun svara för

Läs mer

Styrgrupp och Projektledningsgrupp. Minnesanteckningar, möte Styrgruppen och Projektledningsgruppen Miljösamverkan Skåne

Styrgrupp och Projektledningsgrupp. Minnesanteckningar, möte Styrgruppen och Projektledningsgruppen Miljösamverkan Skåne Styrgrupp och Projektledningsgrupp Vår referens / tel.nr: Göran Jansson / 010-224 13 96 göran.n.jansson@lansstyrelsen.se Elin Ulander / 0728-85 47 56 elin.ulander@kfsk.se Minnesanteckningar, möte Styrgruppen

Läs mer

Från Aleppo i Syrien till Kalmar län

Från Aleppo i Syrien till Kalmar län Från Aleppo i Syrien till Kalmar län 51 miljoner människor på flykt Prognos för uppehållstånd Summa nya asyltillstånd och inresta med tillstånd (anhöriga och kvotflyktingar) 2014 48 900 personer 2015 69

Läs mer

Verksamhet för nyanlända

Verksamhet för nyanlända www.pwc.se Revisionsrapport Verksamhet för nyanlända Forshaga Kommun Peter Aschberg Remmi Gimborn Oktober 2015 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...4 1.1. Bakgrund...4 1.2. Syfte och Revisionsfråga...4

Läs mer

Datum 2015-11-27 Dnr 1503428. Fördelning av extra folkhälsomedel 2015

Datum 2015-11-27 Dnr 1503428. Fördelning av extra folkhälsomedel 2015 Folkhälsoberedningen Mats Brandström Strateg folkhälsa 040-675 32 87 Mats.Brandstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-11-27 Dnr 1503428 1 (6) Folkhälsoberedningen Fördelning av extra folkhälsomedel 2015

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen 2015-11-04

Anteckningar Kommunberedningen 2015-11-04 Anteckningar Kommunberedningen 2015-11-04 Lokal: Lokal Kungsbackarummet, Kommunstyrelsens förvaltning i Stadshuset Tid: Kl. 13.30-15.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal

Läs mer

Flyktingmottagningen. Verksamhetsplan

Flyktingmottagningen. Verksamhetsplan Flyktingmottagningen Verksamhetsplan Innehåll Mål 3 Målgrupp 3 Hur uppnås målet 3 Skola och studier 5 Rehabiliteringsinsatser 5 Glappet 6 Övrigt 6 Uppföljning 6 Kommunens övergripande mål och inriktning

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2015-10-20 Sida 1 (12)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2015-10-20 Sida 1 (12) Sida 1 (12) Plats och tid Stadshuset, plan 3, Hamnen klockan 08:30-12:10 ande Miguel Odhner (S) Ordförande Anders Holmensköld (M) Vice ordförande Ulrika Winblad (S) Jan Tollesson (FP) Gun-Marie Daun (KD)

Läs mer

Regional bostadsmarknadsanalys för Gotlands län 2012

Regional bostadsmarknadsanalys för Gotlands län 2012 Datum 2012-06-11 Dnr 405-1889-12 1(14) Samhällsbyggnadsenheten Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Regional bostadsmarknadsanalys för Gotlands län 2012 Kvarteret Kolgården i Visby. Foto: Elin Sander POSTADRESS

Läs mer

Yttrande över promemoria "Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga"

Yttrande över promemoria Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga YTTRANDE 1(5) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Linda Jönsson 010-224 14 19 linda.s.jonsson@lansstyrelsen.se Yttrande över promemoria "Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande

Läs mer

Nätverksträff Sydlov i Eslöv den 16 maj 2014

Nätverksträff Sydlov i Eslöv den 16 maj 2014 MINNESANTECKNING 1(5) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Enheten för samhällsplanering Anna Jansson Thulin 010-2241397 anna.jansson.thulin@lansstyrelsen.se Nätverksträff Sydlov i Eslöv den 16 maj

Läs mer

Samhällsorientering för vissa nyanlända. - överlever landsbygden utan invandrare? Tylösandsveckan

Samhällsorientering för vissa nyanlända. - överlever landsbygden utan invandrare? Tylösandsveckan Integration Nummer 2 juni 2013 Länsstyrelsernas nyhetsbrev om integrationsfrågor Vem behöver vem - överlever landsbygden utan invandrare? Samhällsorientering för vissa nyanlända I huvudet på en ankomstkommun:

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med den strategiska samverkansgruppen för etableringsarbetet

Minnesanteckningar från möte med den strategiska samverkansgruppen för etableringsarbetet MINNESANTECKNINGAR 1(7) Datum Vår referens Samhällsbyggnadsavdelningen Gunvor Landqvist Minnesanteckningar från möte med den strategiska samverkansgruppen för etableringsarbetet i Skåne Deltagare: Margareta

Läs mer

Tre handlingsvägar för Nutek, Glesbygdsverket och ITPS

Tre handlingsvägar för Nutek, Glesbygdsverket och ITPS Remissvar 2007-11-16 Remissens dnr N2007/7145/SAM Diarienummer 013-2007-3636 Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Tre handlingsvägar för Nutek, Glesbygdsverket och ITPS Verket för näringslivsutveckling,

Läs mer

Pekar ut inriktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom arbetsmarknadsområdet

Pekar ut inriktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom arbetsmarknadsområdet STRATEGI Arbetsmarknad Dokumentets syfte Pekar ut inriktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom arbetsmarknadsområdet Dokumentet gäller för Arbets- och företagsnämnden Arbetsmarknadsstrategi

Läs mer

Anteckningar vid möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den 23 september

Anteckningar vid möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den 23 september MINNESANTECKNINGAR 1(8) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 010-224 16 46 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Anteckningar vid möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen

Läs mer

Förändring av ersättning till utförare av särskilt boende

Förändring av ersättning till utförare av särskilt boende SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2 september 2014 AN-2014/183.184 1 (5) HANDLÄGGARE Ulrika Torseke Ström 08-535 312 30 Ulrika.TorsekeStrom@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Förändring av ersättning

Läs mer

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 2015-09-24 Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 Inledning Socialnämndens mål utgår från vision, verksamhetsidé och förhållningsätt på kommunövergripande nivå. Med utgångspunkt i dessa

Läs mer

Lundens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15

Lundens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Lundens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15 KIL1000, v1.1, 2014-01-31 Likabehandlingsplanen är ett levande dokument som utvärderas och revideras

Läs mer

Personalberedningen 2006-10-09. Ärendebeskrivning: Yttrande till Ungdomskraft Skåne

Personalberedningen 2006-10-09. Ärendebeskrivning: Yttrande till Ungdomskraft Skåne Personalberedningen 2006-10-09 Ärendebeskrivning: Ungdomskraft Skåne har i skrivelse 2006-09-11 önskat svar från Personalberedningen kring avkodade ansökningshandlingar och värdesättande av att anställa

Läs mer

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2015

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2015 Arbetsförmedlingens Återrapportering 2015 Uppdaterad översiktstabell med nyckeltal statistik kring etableringsuppdraget 2015-09-01 . Af-2015/200480 Datum: 2015-09-01 Uppdaterad översiktstabell med nyckeltal

Läs mer

Minnesanteckningar Näringslivsråd 8 september 2014, kl. 16:00-18:00, lokal: Rügen, Visborg

Minnesanteckningar Näringslivsråd 8 september 2014, kl. 16:00-18:00, lokal: Rügen, Visborg Handlingstyp Minnesanteckning 1 (6) Datum 8 sep 2014 Näringslivsråd 8 september 2014, kl. 16:00-18:00, lokal: Rügen, Visborg Deltagare: Åke Svensson (RG), Jan Björinge (RG), Stefan Persson, RG, Eva Nypelius

Läs mer

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN 1 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN 1 INLEDNING... 1 1.1 MÅLGRUPP... 1 1.2 MÅL FÖR INTRODUKTION... 1 1.3 DELMÅL FÖR INTRODUKTION...

Läs mer

Arbetet kring ensamkommande. Halmstads kommun

Arbetet kring ensamkommande. Halmstads kommun www.pwc.se Revisionsrapport Christel Eriksson Cert. kommunal revisor Viktor Prytz Revisionskonsult Arbetet kring ensamkommande flyktingbarn Halmstads kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1

Läs mer

Etablering av nyanlända på arbetsmarknaden och i samhället Milischia Rezai Politiskt sakkunnig

Etablering av nyanlända på arbetsmarknaden och i samhället Milischia Rezai Politiskt sakkunnig to: Maskot/Folio Etablering av nyanlända på arbetsmarknaden och i samhället Milischia Rezai Politiskt sakkunnig 2 Flyktingsituationen 54 miljoner flyktingar och fördrivna i världen (UNHCR) 9 miljoner syrier

Läs mer

Medicinska programberedningens möte 2005-01-18 eftermiddag.

Medicinska programberedningens möte 2005-01-18 eftermiddag. Minnesanteckningar 1 Medicinska programberedningen Medicinska programberedningens möte 2005-01-18 eftermiddag. Sammanträdesplats Närvarande Ledamöter Christina Hasselrot (s) ordförande Silvi Wigh-Senestad

Läs mer

Samverkan för ett hållbart integrationsarbete i Västra Götalands län

Samverkan för ett hållbart integrationsarbete i Västra Götalands län Samverkan för ett hållbart integrationsarbete i Västra Götalands län avsiktsforklaring.indd 1 2014-02-10 12:06:13 Bengtsfors Dals-Ed Åmål Strömstad Gullspång Tanum Mariestad Färgelanda Mellerud Töreboda

Läs mer

Gemensam beräkningsmodell för interkommunal ersättning inom vuxenutbildningen i Skåne, Sölvesborg, Olofström, Ronneby och Karlshamn

Gemensam beräkningsmodell för interkommunal ersättning inom vuxenutbildningen i Skåne, Sölvesborg, Olofström, Ronneby och Karlshamn I Kommunförbundet Skåne 2013-05-29 SAMVERKANSAVTAL avseende Gemensam beräkningsmodell för interkommunal ersättning inom vuxenutbildningen i Skåne, Sölvesborg, Olofström, Ronneby och Karlshamn Postadress:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Arbetslivsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Arbetslivsnämnden 1(21) Plats och tid Aulan i Johannesbergshuset, fredagen den 18 december 2015 kl 08:00-15.30 Beslutande Närvarande ej tjänstgörande ersättare Ledamöter Anders Byquist (S), Ordförande Anders Bergqvist (V),

Läs mer

- att kunna välja utförare av hemtjänst. Värbygården i Bara, måndagen den 21 september 2009, klockan 19.00 20.30

- att kunna välja utförare av hemtjänst. Värbygården i Bara, måndagen den 21 september 2009, klockan 19.00 20.30 Medborgarmöte - att kunna välja utförare av hemtjänst Värbygården i Bara, måndagen den 21 september 2009, klockan 19.00 20.30 Närvarande Värdar (vårdutskottet) Per Mattsson (M), ordförande i vårdutskottet

Läs mer

asa swenson Arbetsmaterial Utkast 2012-01-19

asa swenson Arbetsmaterial Utkast 2012-01-19 asa swenson Arbetsmaterial Utkast 2012-01-19 Sidan 1 av 5 Mall för Projektansökan LINKÖPINGS SAMORDNINGSFÖRBUND Datum: 22 juni 2011 PROJEKTPLAN Projektbenämning Snacka sig ur Kommentar [l1]: Projektbenämning

Läs mer

www.m.lst.se Bostadsmarknadsenkäten 2003 Bostadsmarknaden och bostadsbyggandet i Skåne län Förvaltningsenheten Skåne i utveckling 2003:37

www.m.lst.se Bostadsmarknadsenkäten 2003 Bostadsmarknaden och bostadsbyggandet i Skåne län Förvaltningsenheten Skåne i utveckling 2003:37 Bostadsmarknadsenkäten 2003 Bostadsmarknaden och bostadsbyggandet i Skåne län www.m.lst.se Förvaltningsenheten Skåne i utveckling 2003:37 ISSN 1402:3393 Bostadsmarknadsenkäten Boverket går i början av

Läs mer

Yttrande över av departementspromemorian: Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända (Ds 2015:33)

Yttrande över av departementspromemorian: Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända (Ds 2015:33) KOMMUNLEDNINGSKONTORET ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Lagerkvist Monika Eva Egnell Datum 2015-09-24 Diarienummer KSN-2015-1292 Kommunstyrelsen Yttrande över av departementspromemorian: Ett gemensamt

Läs mer

Yttrande över Strategi för regional samordning. och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlans län.

Yttrande över Strategi för regional samordning. och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlans län. Kommunstyrelsen Datum Diarienummer Kommunledningskontoret 2015-09-02 2015:421 Demokrati och välfärd Katarina Reigo, 016-7108718 1 (2) Yttrande över Strategi för regional samordning och inriktning av krisberedskap

Läs mer

Kommunikationspolicy för Regionförbundet Sörmland

Kommunikationspolicy för Regionförbundet Sörmland Kommunikationspolicy för Regionförbundet Sörmland Antagen av regionstyrelsen den 28 januari 2016 Box 325, 611 27 Nyköping Besöksadress: Storhusqvarn, Västra Kvarngatan 64 Telefon: 0155-778 90 E-post: info@region.sormland.se

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:3214 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M) Utgiftsområde 13 Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering

Motion till riksdagen 2015/16:3214 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M) Utgiftsområde 13 Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:3214 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M) Utgiftsområde 13 Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2016

Verksamhetsplan 2014-2016 Umeå kommun, Vännäs kommun, Västerbottens läns landsting, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen Verksamhetsplan 2014-2016 Budget 2014-2016 Antagen av styrelsen för samordningsförbundet 2013-11-29 Innehållsförteckning

Läs mer

Datum 2016-02-18 Dnr 1500978. 1. Personalnämnden godkänner förslag till upplägg av snabbspårets uppskalning.

Datum 2016-02-18 Dnr 1500978. 1. Personalnämnden godkänner förslag till upplägg av snabbspårets uppskalning. Personalnämnden Malin Ferbas Handläggare 040-675 36 30 Malin.Ferbas@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-02-18 Dnr 1500978 1 (8) Personalnämnden Uppskalning snabbspåret Ordförandens förslag 1. Personalnämnden

Läs mer

Inbjudan till deltagande i MILSA II

Inbjudan till deltagande i MILSA II Inbjudan till deltagande i MILSA II informations- och inspirationsserie under 2014 för dig som i din verksamhet möter nyanlända flyktingar! Om MILSA MILSA, stödplattform för migration och hälsa, verkar

Läs mer

Minnesanteckningar Näringslivsråd 8 september 2015, kl. 16:00-18:00, lokal: Bornholm, Visborg

Minnesanteckningar Näringslivsråd 8 september 2015, kl. 16:00-18:00, lokal: Bornholm, Visborg Handlingstyp Minnesanteckning 1 (6) Datum 8 september 2015 Näringslivsråd 8 september 2015, kl. 16:00-18:00, lokal: Bornholm, Visborg Deltagare: Björn Jansson (Region Gotland, S), Eva Nypelius (Region

Läs mer

Sida: 2 av 14. Uppdrag att upphandla tjänster för personer med nedsatt arbetsförmåga på grund av psykisk funktionsnedsättning

Sida: 2 av 14. Uppdrag att upphandla tjänster för personer med nedsatt arbetsförmåga på grund av psykisk funktionsnedsättning Arbetsförmedlingens Återrapportering 2013 Uppdrag att upphandla tjänster för personer med nedsatt arbetsförmåga på grund av 12 februari 2013 Sida: 2 av 14 Sida: 3 av 14 Dnr: Af-2011/036396 Datum:2013-02-12

Läs mer

111 Information om Byggstart Skåne

111 Information om Byggstart Skåne PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2016-04-25 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Dnr KSF 2015/184 111 Information om Byggstart Skåne Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott tackar för informationen.

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum blå, 2011-08-23 kl 13:15 16:00

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum blå, 2011-08-23 kl 13:15 16:00 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum blå, 2011-08-23 kl 13:15 16:00 Beslutande: Liselott Perlhagen (M) ordförande Mikael von Krassow (S) Katarina Nilsson (KD), 397-411 Gun-Inger Sjögren (S) Gunnel

Läs mer

1. Bakgrund och planering... 2. 2. Deltagare... 3. 3. Rumäniens mottagande av kvotflyktingar... 4

1. Bakgrund och planering... 2. 2. Deltagare... 3. 3. Rumäniens mottagande av kvotflyktingar... 4 Innehåll 1. Bakgrund och planering... 2 2. Deltagare... 3 3. Rumäniens mottagande av kvotflyktingar... 4 4. Gävleborgs besök i Rumänien för genomförandet av en utbildningsinsats... 5 5. Reflektioner...

Läs mer

Datum 2014-06-26. Dialog med fackförbunden om SkåVård 2.0

Datum 2014-06-26. Dialog med fackförbunden om SkåVård 2.0 MINNESANTECKNINGAR Datum 2014-06-26 1 (6) Dialog med fackförbunden om SkåVård 2.0 Tid: 2014-06-26 kl 10.00-12.00 Plats: Dockplatsen, Malmö Närvarande För arbetsgivaren: Thorbjörn Lindhqvist, ordförande

Läs mer

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Vårt datum 2007-05-30 Vår referens Leif Lundin Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Innehållsförteckning 1 Mål och förutsättningar...2 1 Mål och förutsättningar...2 2 Organisation...2 2.1 Inledning...2

Läs mer

Riktlinjer för Flyktingenhetens insatser

Riktlinjer för Flyktingenhetens insatser Riktlinjer för Flyktingenhetens insatser i Nordanstigs kommun Dokumentnamn Reviderad datum Dokumentansvarig Verksamhetschef Social omsorg Fastställd av Diarienummer Original datum 2014-01- Giltig till

Läs mer

Sakarias Winberg (KD), Joanna Stridh (C), Birgitta Pettersson (C),Lars Halvarsson (S), Barbro Aastrup (S)

Sakarias Winberg (KD), Joanna Stridh (C), Birgitta Pettersson (C),Lars Halvarsson (S), Barbro Aastrup (S) Plats och tid Alléskolan, 13:30 ande Ledamöter Sakarias Winberg (KD), Joanna Stridh (C), Birgitta Pettersson (C),Lars Halvarsson (S), Barbro Aastrup (S) Tjänstgörande ersättare Peter Jonsson (M) Övriga

Läs mer

60 miljoner människor

60 miljoner människor Asyl- nyanlända Flyktingsituationen i världen 60 miljoner människor är just nu på flykt i världen Många av världens flyktingar kommer från dessa länder Syrien 4 miljoner Afghanistan 2.5 miljoner Somalia

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinjer Charlotte Johansson Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ylva Sanfridsson Dokumentinformation

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinjer Charlotte Johansson Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ylva Sanfridsson Dokumentinformation Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinjer Charlotte Johansson Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ylva Sanfridsson Dokumentinformation Riktlinjer för kommunikation 2 (6) Riktlinjer för information

Läs mer

Bilaga 2. Uppföljning av kommuners kostnader inom flyktingmottagandet

Bilaga 2. Uppföljning av kommuners kostnader inom flyktingmottagandet BILAGA 2 213-4-18 Vårt dnr: 12/7517 1 (5) Avd för lärande och arbetsmarknad Avd för ekonomi och styrning Bilaga 2 Uppföljning av kommuners kostnader inom flyktingmottagandet Inledning På 195-talet hade

Läs mer

Uppmanar invånare som vill engagera sig att bli kulturvänner, familjehem, kontaktpersoner eller gode män

Uppmanar invånare som vill engagera sig att bli kulturvänner, familjehem, kontaktpersoner eller gode män Pressmeddelande 2015-10-19 Tibro kommun vill ta vara på allmänhetens engagemang för flyktingar: Uppmanar invånare som vill engagera sig att bli kulturvänner, familjehem, kontaktpersoner eller gode män

Läs mer

Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i Kalmar kommun

Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i Kalmar kommun TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Lars-Ove Angré 2013-08-15 KS 2013/0620 Kommunstyrelsen Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i Kalmar kommun

Läs mer

Sammanträdesdatum 2016-01-26

Sammanträdesdatum 2016-01-26 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Sammanträdesdatum 2016-01-26 Sammanträdets plats och tid: KUNSKAPENS HUS Sammanträdeslokal: sal 1051 Tisdagen den 26 januari 2016 kl.18.30

Läs mer

Staby Gårdshotell, Högsby, onsdagen den 10 februari 2016, kl. 13.30-15.30

Staby Gårdshotell, Högsby, onsdagen den 10 februari 2016, kl. 13.30-15.30 1 Plats och tid Staby Gårdshotell, Högsby, onsdagen den 10 februari 2016, kl. 13.30-15.30 Närvarande Tomas Kronståhl ordförande Ilko Corkovic Ann-Marie Fagerström Åke Bergh tjänstgörande ersättare Stihna

Läs mer

Lägesrapport för uppdrag att upphandla tjänster för personer med nedsatt arbetsförmåga på grund av psykisk funktionsnedsättning

Lägesrapport för uppdrag att upphandla tjänster för personer med nedsatt arbetsförmåga på grund av psykisk funktionsnedsättning Lägesrapport för uppdrag att upphandla tjänster för personer med nedsatt arbetsförmåga på grund av psykisk funktionsnedsättning Återrapportering till Regeringen Socialdepartementet Arbetsmarknadsdepartementet

Läs mer

Programförklaring RÖK

Programförklaring RÖK Programförklaring 2016-2019 RÖK Regional överenskommelse (RÖK) för att underlätta asylsökandes och nyanländas etablering Vi vill alla bidra till ett inkluderande mottagande av nyanlända i Skåne. Den här

Läs mer

BESLUT 1(7) Länsstyrelsen beslutar med stöd av 2 kap 14 KML att kostnaden skall betalas av Er.

BESLUT 1(7) Länsstyrelsen beslutar med stöd av 2 kap 14 KML att kostnaden skall betalas av Er. BESLUT 1(7) Vår referens Miljöavdelningen Kulturmiljösektionen Anders Wihlborg 040/044-25 22 77 Malmö stad Fastighetskontoret Att: Torbjörn Råberg 205 80 MALMÖ Tillstånd enligt lagen (1988:950) om kulturminnen

Läs mer

Utkast till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige

Utkast till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige 1 (5) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Utkast till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige Justitiedepartementets dnr JU2016/01307/L7. I utkastet till lagrådsremiss

Läs mer