Datum Dnr Fördelning av extra folkhälsomedel 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Datum 2015-11-27 Dnr 1503428. Fördelning av extra folkhälsomedel 2015"

Transkript

1 Folkhälsoberedningen Mats Brandström Strateg folkhälsa BESLUTSFÖRSLAG Datum Dnr (6) Folkhälsoberedningen Fördelning av extra folkhälsomedel 2015 Ordförandens förslag Folkhälsoberedningen föreslår regionstyrelsen följande: 1. Regionstyrelsen fördelar extra folkhälsomedel fördelas enligt följande: Stödja inrättande av fler familjecentraler kr. HBTQ-utbildningar kr. Distribution av gratis kondomer kr. Cancerkompisar, anhörigstöd kr. BRIS informationsinsatser om barns rättigheter med fokus på ensamkommande flyktingbarn i Skåne kr. Sammanfattning Regionstyrelsen har i budget 2015 avsatt extra folkhälsomedel som kan användas för verksamhet 2015 och Folkhälsoberedningen har fått uppdraget att återkomma till regionstyrelsen med förslag på hur dessa medel bör fördelas. Folkhälsoberedningen föreslår regionstyrelsen att extra folkhälsomedel beviljas för: att stödja inrättande av fler familjecentraler i Skåne i enlighet med hälso- och sjukvårdsnämndens mål och strategi, att fortsätta den pilot för HBTQ-utbildning som inletts 2015, förebyggande insatser mot klamydiaspridning genom distribution av gratis kondomer till skolor, anhörigstöd till cancerdrabbade genom Cancerkompisar, samt BRIS - informationsinsatser om barns rättigheter med fokus på ensamkommande flyktingbarn. C:\pactdok\Regionstyrelsen\ \Fördelning av extra folkhälsomedel 2015\ FHB_Beslutsförslag.docx Postadress: Kristianstad Organisationsnummer: Besöksadress: Rådhus Skåne, Västra Storgatan 12 Telefon (växel): Fax: Internet:

2 Datum (6) I ärendet finns följande dokument 1. Beslutsförslag Strategi för inrättande av minst en familjecentral eller familjecentralsliknande verksamhet per kommun. 3. Ansökningshandling BRIS 4. Rapport HBTQ-utbildning Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Regionstyrelsen har i budget 2015 beslutat om extra folkhälsomedel. Folkhälsoberedningen har fått uppdraget att återkomma till regionstyrelsen med förslag på hur dessa medel bör fördelas. s övergripande folkhälsoarbete utgår från det nationella målet för den svenska folkhälsopolitiken om att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Ett tvärsektoriellt och förebyggande tillvägagångssätt bör användas för att ta itu med grundorsakerna till hälsoproblem utifrån ett livsförloppsperspektiv. Den regionala utvecklingsstrategins (RUS) målbild om Det öppna Skåne 2030 beskriver allas likvärdiga möjlighet att förverkliga sina mål i livet, att ha god hälsa och välbefinnande där skåningarna erbjuds en jämlik hälsooch sjukvård och välfärdstjänster med hög kvalitet och tillgänglighet. I målbilden om Det öppna Skåne 2030 arbetar verksamheterna tillsammans kring tidiga insatser för att främja hälsa. Prioriterade ställningstaganden är bland annat att Skåne ska erbjuda framtidstro och livskvalitet och utveckla morgondagens välfärdstjänster. En av de viktiga delstrategierna för att nå detta är att vi i Skåne ska arbeta för en förbättrad och mer jämlik hälsa. har tagit fram en handlingsplan Ett socialt hållbart Skåne 2030 för att stödja utvecklingen av en mer jämlik hälsa och en socialt hållbar utveckling i Skåne. Handlingsplanen tar utgångspunkt i den regionala utvecklingsstrategin Det öppna Skåne Förslag till fördelning av extra folkhälsomedel Genom att regionstyrelsen beslutat att anslå extra folkhälsomedel under 2015 finns nu möjligheten att stödja ytterligare satsningar för att förbättra folkhälsan i Skåne. Medlen tas från 2015 års budget och kan användas för verksamhet 2015 och Folkhälsoberedningen föreslår därför regionstyrelsen att extra folkhälsomedel fördelas enligt följande:

3 Datum (6) Stöd till inrättande av fler familjecentraler Avsikten med att öka antalet familjecentraler står att finna i att familjecentraler är en hälsofrämjande arena för blivande föräldrar och barnfamiljer. Familjecentralen har en viktig uppgift i främjandet av trygga uppväxtvillkor genom att sprida kunskap till och stödja blivande föräldrar och sma barnsföräldrar att skapa trygghet för sina barn under deras tidiga levnadsår. En familjecentral är en samverkan och samlokalisering mellan mödra- och barnhälsovård samt socialtjänst och öppen förskola. Familjecentralen riktar sig till hela familjen och kan erbjuda ett tvärprofessionellt familjestöd i form av barnmorskor, sjuksköterskor, förskollärare, socionomer och ibland psykologer som arbetar tillsammans kring barnfamiljen. Det ger stora möjligheter att stärka barns och föräldrars frisk- och skyddsfaktorer och samtidigt öka förutsättningarna för att tidigt upptäcka familjers behov av stöd och motverka psykisk ohälsa. Familjecentraler fyller en viktig funktion i det förbyggande arbetet för att stödja familjer med tidiga insatser i form av stöd och rådgivning samt främja en positiv anknytning mellan barn och förälder. Familjecentralen har möjlighet att bidra till att utjämna hälsoklyftor bland barnfamiljer; dels genom sitt hälsofrämjande arbete, dels genom sitt förebyggande arbete genom att erbjuda särskilt stöd. Genom samverkan på familjecentralen har kommun och s offentligt finansierade verksamheter, möjlighet att bidra till förändring i syfte att minska den ojämlika hälsan. Familjecentralen utgör en viktig och strategisk del i det regionala och lokala folkhälsoarbetet. Hälso- och sjukvårdsnämnden har som politisk målsättning i budget 2015 att det ska finnas minst en familjecentral i varje kommun. En strategi för att uppnå målsättningen har tagits fram, vilken ska följas upp vid utgången av år En handlingsplan med ett antal insatser kommer att upprättas för verkställighet av strategin där information och inspiration till de kommuner och de barnavårdscentraler som saknar familjecentral ses som de viktigaste insatserna. Insatserna kommer att genomföras som projekt med externt stöd under 2016 och föreslås finansieras genom extra folkhälsomedel, till ett belopp om kr för HBTQ-utbildningar Likarättsarbete utgör en viktig del i strävan efter att uppnå en mer jämlik hälsa i befolkningen. För att kunna leva upp till s likabehandlingspolicy behöver personal vid olika vårdenheter i Skåne få möjlighet att förstärka sin HBTQ-, homo-, bi-, trans- och queerkunskap. Likabehandlingspolicyn gäller både för egna verksamheter och verksamheter det finns avtal med eller som finansieras av.

4 Datum (6) har under bedrivit en pilot, genom avtalad samverkan med RFSL Rådgivning Skåne, med HBTQ-utbildningar till den offentligt finansierade hälso- och sjukvården i. Utbildningsverksamheten startades i mindre skala för att pröva former för att eventuellt skala upp så att fler vårdenheter inom primärvårdsnivå av olika slag ska kunna erbjudas utbildningen. Piloten omfattat relativt få enheter och en ganska smal sektor av sådana vilket leder till en uppfattning att fler enheter och fler typer av verksamheter behöver genomgå utbildning så att möjlighet ges att testa modellen i mer skiftande verksamheter. Detta gäller även familjecentraler, vilka bör ligga i framkant i SRHR (Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter)- frågor. Uppfattningen är att utbildningsmodellen bör fortsätta som pilotverksamhet även under 2016 för att kunna pilota densamma i större volym och få ett bättre underlag för beslut om hur och omfattning för HBTQ-utbildning för framtiden. Mot bakgrund av ovanstående bör HBTQ-utbildningar även fortsättningsvis kunna erbjudas olika vårdenheter inom den offentligt finansierade hälsooch sjukvården i. Folkhälsoberedningen föreslår därför regionstyrelsen att tilldela folkhälsomedel till ett belopp om kr för genomförande av HBTQ-utbildningar genom upphandling med extern leverantör under Distribution av gratis kondomer till skolor Under 2014 rapporterades klamydiafall i Skåne vilket är en ökning med 1,4 procent jämfört med Årets statistik visar att det rapporterats fall under första halvåret 2015, vilket kan jämföras med fall under motsvarande period ifjol. Detta innebär en ökning av klamydia med drygt 23 % under samma period. Till och med augusti månad 2015 har klamydiafall rapporterats, allt enligt statistik från Smittskydd Skåne. I början av 2012 beslutade s Hälso- och sjukvårdsnämnd att avsätta kr för distribution av gratis kondomer. Uppdraget att administrera distributionen gick till Smittskydd Skåne (SME), och distributionen kom igång under hösten Verksamhetens styrgrupp beslutade initialt att kondomerna företrädesvis skulle distribueras till personal inom skolor och inom socialt arbete, för vidare utdelning till ungdomar och unga vuxna i Skåne. Distribution har effektuerats under 2013, 2104 och Genom extra folkhälsomedel 2015 möjliggörs en särskild satsning på distribuering av gratis kondomer, vilket motiveras av den ökning av klamydiafall som synliggörs i årets statistik. Distribuering av gratis kondomer via skolor i kombination med upplysning och rådgivning kan

5 Datum (6) bidra till att bryta den negativa trenden. Folkhälsoberedningen föreslår därför regionstyrelsen besluta att fördela kr för distribution av gratis kondomer till Skånes skolor under Cancerkompisar I Sverige lever 1.1 miljoner anhöriga med cancer trots att man inte själv är sjuk. Varje år får personer diagnosen cancer och prognosen är att denna siffra nästan fördubblas till år I Skåne får fler personer cancer än i övriga landet, det är oklart varför. Med stöd från s sociala investeringsfond under 2014 och 2015 har Cancerkompisar byggt upp en databas och erbjuder idag stöd på nätet för anhöriga till cancerdrabbade dygnet runt. Cancerkompisar kan fungera som komplement och avlasta vården genom att sprida kunskap om hur anhöriga mår och hur stödet till anhöriga kan utvecklas. Genom att underlätta kontakt med andra i samma situation kan den stress många anhöriga lever med minska, vilket kan förbygga sjukdom och psykisk ohälsa. Cancerkompisar samverkar med Regionalt Cancercentrum Syd som bedriver forskning kring hur anhöriga mår och hur anhörigstödet kan utvecklas i framtiden. Cancerkompisars nätbaserade tjänst efterfrågas idag av ca 5000 användare. Cancerkompisar har inkommit till med ett framställande om tecknande av ett IOP Idéburet Offentligt Partnerskap för perioden I avvaktan på utredning och beslut om tecknande av IOP mellan Cancerkompisar och föreslår folkhälsoberedningen att regionstyrelsen beviljar ett interimistiskt stöd om kr till Cancerkompisar för år BRIS (Barnets rätt i samhället) informationsinsatser om barns rättigheter med fokus på ensamkommande flyktingbarn Bris Syd arbetar med att sprida information om Bris stödverksamhet till barn, ungdomar och vuxna. Målet för Bris verksamhet är att stärka barns och ungdomars rättigheter och förbättra deras levnadsvillkor. Detta sker utifrån FN:s konvention om Barnets rättigheter. Mycket av den utåtriktade verksamheten genomförs i form av föreläsningar och besök på skolor. Bris Syd har inkommit med en ansökan om medel för informationsinsatser till ensamkommande flyktingbarn. Till Skåne kommer nu ett stort antal barn som är på flykt undan krig och förföljelse. Bris Syd uppger i sin ansökan att de tar emot en kontinuerlig ström av förfrågningar från skolor och föreningar runt om i Skåne som arbetar med ensamkommande barn. Bris vill därför under 2016 rikta särskild uppmärksamhet åt informationsspridning kring barns rättigheter till denna målgrupp. För att kunna möta detta ökade behov av information kring barns rättigheter

6 Datum (6) ansöker Bris om medel för att under 2016 informera om barns rättigheter på skolor och hos föreningar runt om i Skåne med fokus på ensamkommande flyktingbarn. Informationsinsatserna riktar sig till barn och unga upp till 18 år samt vuxna som möter ensamkommande flyktingbarn i sitt arbete eller genom sitt ideella engagemang. Folkhälsoberedningen föreslår regionstyrelsen att bevilja kr till BRIS för informationsinsatser om barns rättigheter med fokus på ensamkommande flyktingbarn i Skåne. Ekonomiska konsekvenser och finansiering För finansiering av insatser som ska genomföras för verkställighet av den handlingsplan som ska upprättas för att öka antalet familjecentraler avsätts kronor för år För HBTQ-utbildningar avsätts kr för år För distribution av gratis kondomer till Skånes skolor avsätts kronor för år För stöd till Cancerkompisar avsätts kronor för år För informationsinsatser om barns rättigheter med fokus på ensamkommande flyktingbarn genom BRIS avsätts kr för år Det totala beloppet, 3,3 mkr, tas från de extra folkhälsomedel avsatta för Folkhälsoberedningen ur Regionstyrelsen budget 2015 under förutsättning att folkhälsoberedningens förslag beslutas av Regionstyrelsen. Juridisk bedömning Samråd med regionjurist har inte bedömts nödvändig. Miljökonsekvenser Ärendet medför inga miljömässiga konsekvenser. Samverkan med berörda fackliga organisationer Samverkan/MBL -förhandling har inte bedömts nödvändig i detta ärende. Uppföljning Uppföljning sker i samband med årsredovisning Ida Nilsson Ordförande Elisabeth Bengtsson Folkhälsochef

Datum 2016-01-21 Dnr 1500342

Datum 2016-01-21 Dnr 1500342 Folkhälsoberedningen Jerker Bjurnemark Samhällsplaneringschef 044-309 33 44 Jerker.Bjurnemark@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-01-21 Dnr 1500342 1 (5) Folkhälsoberedningen Budget 2016 - folkhälsoarbete

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Anders Wallner Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 30 Anders.Wallner@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-11-11 Dnr 1502672 1 (5) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Datum Dnr Slutlig fördelning av samverkansmedel

Datum Dnr Slutlig fördelning av samverkansmedel Folkhälsoberedningen Mats Brandström Strateg folkhälsa 040-675 32 87 Mats.Brandstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-25 Dnr 1400873 1 (5) Folkhälsoberedningen Slutlig fördelning av samverkansmedel

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet 044-309 33 21 Lisa.davidsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2011-08-09 Dnr 1101776 1 (3) Riktlinjer gällande förmåner under specialistutbildning till anställda med medellång

Läs mer

Datum 2016-05-18 Dnr 1601956. Fortsatt utveckling av MAPCI och av mobilområdet i Skåne

Datum 2016-05-18 Dnr 1601956. Fortsatt utveckling av MAPCI och av mobilområdet i Skåne Regionstyrelsen Lennart Svensson Strateg 0768-870445 lennart.r.svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-18 Dnr 1601956 1 (6) Regionstyrelsen Fortsatt utveckling av MAPCI och av mobilområdet i Skåne

Läs mer

Datum 2011-08-30 Dnr 1002159. Senior Sport School - regional samordningsfunktion

Datum 2011-08-30 Dnr 1002159. Senior Sport School - regional samordningsfunktion Folkhälsoberedningen Avd folkhälsa och miljö Ann-Christine Lundqvist Strateg folkhälsa 044-309 32 38 ann-christine.lundkvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2011-08-30 Dnr 1002159 1 (2) Folkhälsoberedningen

Läs mer

Datum 2015-12-15 Dnr 1504218. Fortsatt utveckling av kliniska prövningar

Datum 2015-12-15 Dnr 1504218. Fortsatt utveckling av kliniska prövningar Regionstyrelsen Rita Jedlert Bitr medicinsk direktör 040-675 31 38 Rita.Jedlert@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-12-15 Dnr 1504218 1 (5) Regionstyrelsen Fortsatt utveckling av kliniska prövningar Ordförandens

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Marie Härstedt Personalstrateg 4-675 3 46 Marie.Harstedt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 22--27 Dnr 692 (4) Personal- och arbetsgivarutskottet Studentmedarbetare i Region

Läs mer

Yttrande över Skånes regionala utvecklingsstrategi 2030

Yttrande över Skånes regionala utvecklingsstrategi 2030 Beteckning - referens YTTRANDE Jenny Lundskog Datum 2014-03-21 Yttrande över Skånes regionala utvecklingsstrategi 2030 Rädda Barnen anser att förslaget till regional utvecklingsstrategi behöver kompletteras

Läs mer

STRATEGI FÖR UNGAS TRYGGHET, HÄLSA OCH UTVECKLING

STRATEGI FÖR UNGAS TRYGGHET, HÄLSA OCH UTVECKLING STRATEGI FÖR UNGAS TRYGGHET, HÄLSA OCH UTVECKLING Fastställd av kommunfullmäktige 17 oktober 2011 STRATEGI Strategi för ungas trygghet, hälsa och utveckling Inledning Alla barn och unga i Haninge ska må

Läs mer

Datum 2011-07-06 Dnr 1101478. Förslag till överenskommelse mellan Region Skåne och Spelberoendes förening i Malmö, 2012-2014

Datum 2011-07-06 Dnr 1101478. Förslag till överenskommelse mellan Region Skåne och Spelberoendes förening i Malmö, 2012-2014 Folkhälsoberedningen Avd folkhälsa och miljö Ann-Christine Lundqvist Strateg folkhälsa 044-309 3238 ann-christine.lundkvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2011-07-06 Dnr 1101478 1 (2) Folkhälsoberedningen

Läs mer

Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor

Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor BESLUTSFÖRSLAG Datum 2012-03-30 Dnr 0902732 1 (2) Regionstyrelsen Bredbandsstrategi för Skåne Ordförandens förslag Beredningen för kommunikations- och

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Jan-Åke Bergmark Affärsområdeschef Buss Södra 0451-298931 Jan-Ake.Bergmark@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-16 Dnr 1500646 1 (3) Kollektivtrafiknämnden Bussdepåer i

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Ronny Wain 040-675 31 16 Ronny.Wain@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-10-27 Dnr 1502718 1 (8) Hälso- och sjukvårdsnämnden Central prioritering av ST-tjänster inom 2016 Ordförandens

Läs mer

Datum 2015-11-05 Dnr 1503268. Godkännande av förvärv av aktier i Malmö Opera och. Musikteater AB och Skånes Dansteater AB.

Datum 2015-11-05 Dnr 1503268. Godkännande av förvärv av aktier i Malmö Opera och. Musikteater AB och Skånes Dansteater AB. Regionstyrelsen Marie Jacobsson Strateg 040-675 31 12 Marie.Jacobsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-11-05 Dnr 1503268 1 (7) Regionstyrelsen Godkännande av förvärv av aktier i Malmö Opera och Musikteater

Läs mer

Hälsosamt åldrande hela livet

Hälsosamt åldrande hela livet Hälsosamt åldrande hela livet Åldrande med livskvalitet Livsvillkoren och våra levnadsvanor påverkar vår hälsa. Det är den grundläggande utgångspunkten för allt folkhälsoarbete. Vi kan aldrig undvika det

Läs mer

Handlingsplan för region Hallands införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2015

Handlingsplan för region Hallands införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2015 1(8) Datum Diarienummer 2015-03-12 RS150023 Regionalt cancercentrum Syd Regionalt cancercentrum Väst Handlingsplan för region Hallands införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2015 Bakgrund

Läs mer

Datum Protokoll från folkhälsoberedningens sammanträde

Datum Protokoll från folkhälsoberedningens sammanträde PROTOKOLL 19 24 Datum 218-11-23 1 (5) Protokoll från folkhälsoberedningens sammanträde Tid: 218-11-23 kl. 1. - 13. Plats: RådRum, Kristianstad Beslutande Ida Nilsson (MP), ordförande Tony Rahm (M), vice

Läs mer

Direktiv för regionstyrelsens beredning kring jämlik hälsa

Direktiv för regionstyrelsens beredning kring jämlik hälsa NY VERSION Datum 2015-01-22 Dnr Arbetsutskottet Direktiv för regionstyrelsens beredning kring jämlik hälsa Bakgrund Folkhälsan i Sverige har blivit allt bättre och medellivslängden har ökat under flera

Läs mer

Datum Sammanträde i folkhälsoberedningen

Datum Sammanträde i folkhälsoberedningen DAGORDNING Datum 2018-11-16 1 (5) Sammanträde i folkhälsoberedningen Ledamöter och ersättare i folkhälsoberedningen kallas till sammanträde. Tid: 2018-11-23 kl. 10.00-13.00 Plats: RådRum, Kristianstad

Läs mer

Datum 2016-03-15 Dnr 1402868. Revidering av föreskrifter och riktlinjer för Region Skånes medelsförvaltning

Datum 2016-03-15 Dnr 1402868. Revidering av föreskrifter och riktlinjer för Region Skånes medelsförvaltning Regionstyrelsen Lennart Henricson Finanschef 040-675 36 36 lennart.henricson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-15 Dnr 1402868 1 (7) Regionstyrelsen Revidering av föreskrifter och riktlinjer för Region

Läs mer

Subvention av icke hormonella preventivmedel

Subvention av icke hormonella preventivmedel I ~ Landstinget II DALARNA Medicinsk enhet O O O O 5 9 Datum 2013-09-23 1 (5) LD13/01766 Dnr Uppdnr 504 2013-08-19 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-09-02 Landstingsstyrelsen 2013-09-23 Subvention

Läs mer

Vårdproduktionsutskottet/ -beredningen

Vårdproduktionsutskottet/ -beredningen Vårdproduktionsutskottet/ -beredningen DAGORDNING Datum 2014-06-17 1 (5) Sammanträde i vårdproduktionsutskottet/-beredningen Ledamöter och ersättare i vårdproduktionsutskottet/-beredningen kallas till

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

En bra start i livet (0-20år)

En bra start i livet (0-20år) En bra start i livet (0-20år) Strategi för ungas trygghet, hälsa och utveckling Fastställd av kommunstyrelsen, 2015-06-03 Dnr: KS 2014/00231 Innehållsförteckning En bra start i livet (0-20år) 1 1 Inledning

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden Anders Johansson Fastighetschef 040-33 77 61 anders.b.johansson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2012-09-07 Dnr 99190000-0060-2012/0211/1 1 (5) Regiongemensamma riktlinjer och

Läs mer

103 33 Stockholm. Redovisning.av medel fördelade år 2009 för främjande av brottsofferverksamhet för homo-, bi- och transpersoner

103 33 Stockholm. Redovisning.av medel fördelade år 2009 för främjande av brottsofferverksamhet för homo-, bi- och transpersoner Socialstyrelsen Avdelningen för statistik och utvärdering Charlotta Hansell charlotta.hansell@socialstyrelsen.se (k,

Läs mer

Datum 2016-02-18 Dnr 1500978. 1. Personalnämnden godkänner förslag till upplägg av snabbspårets uppskalning.

Datum 2016-02-18 Dnr 1500978. 1. Personalnämnden godkänner förslag till upplägg av snabbspårets uppskalning. Personalnämnden Malin Ferbas Handläggare 040-675 36 30 Malin.Ferbas@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-02-18 Dnr 1500978 1 (8) Personalnämnden Uppskalning snabbspåret Ordförandens förslag 1. Personalnämnden

Läs mer

Koncernkontoret Avdelning regional utveckling

Koncernkontoret Avdelning regional utveckling Koncernkontoret Avdelning regional utveckling Magnus Jörgel Näringslivsutvecklare 0706-676208 Magnus.jorgel@skane.se PM Datum 2014-01-23 Dnr 1301845 1 (5) Utveckling av den Internationella Innovationsstrategin

Läs mer

Datum Dnr Verksamhetsberättelse Folkhälsoberedningen

Datum Dnr Verksamhetsberättelse Folkhälsoberedningen Folkhälsoberedningen Ann-Christine Lundkvist Strateg 044-309 32 38 Ann-Christine.Lundkvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-11-12 Dnr 1703869 1 (6) Folkhälsoberedningen Verksamhetsberättelse 2018 - Folkhälsoberedningen

Läs mer

Datum 2015-07-30 Dnr 1502002. Gåva från ILA att användas för vetenskaplig medicinsk forskning främst avseende hjärt- och kärlsjukdomar

Datum 2015-07-30 Dnr 1502002. Gåva från ILA att användas för vetenskaplig medicinsk forskning främst avseende hjärt- och kärlsjukdomar Sjukvårdsnämnd SUS Camilla Andersson Enhetschef 046-17 32 43 camilla.ev.andersson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-07-30 Dnr 1502002 1 (6) Sjukvårdsnämnd SUS Gåva från ILA att användas för vetenskaplig

Läs mer

Datum Dnr Budget 2018 arbete för befolkningens hälsa

Datum Dnr Budget 2018 arbete för befolkningens hälsa Folkhälsoberedningen Ann-Christine Lundkvist Strateg 044-309 32 38 Ann-Christine.Lundkvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-01-26 Dnr 1700473 1 (6) Folkhälsoberedningen Budget 2018 arbete för befolkningens

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen DAGORDNING Datum 2013-11-22 1 (5) Sammanträde i närsjukvårdsberedningen Ledamöter och ersättare i närsjukvårdsberedningen kallas till sammanträde. Tid: 2013-11-22 kl.10.30 (OBS, tiden!) Plats: Skånes Stadsmissionshälsa,

Läs mer

Datum 2015-10-13 Dnr 1502978. Försäljning Orups sjukhusområde

Datum 2015-10-13 Dnr 1502978. Försäljning Orups sjukhusområde Servicenämnden Linda Strömbäck Fastighetschef 040-33 14 34 Linda.Stromback@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-10-13 Dnr 1502978 1 (5) Servicenämnden Försäljning Orups sjukhusområde Ordförandens förslag

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se YTTRANDE Datum 2015-07-28 Dnr 1500012 1 (7) Helsingborgs stad Remiss. Förslag på mark- och boendeprogram

Läs mer

Ansökan från Kooperativet Fjället avseende överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap för ungdomsverksamhet

Ansökan från Kooperativet Fjället avseende överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap för ungdomsverksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2014-05-26 Diarienummer N131-0259/14 Sektor Kultur och fritid Hasse Ohlson Telefon 031-365 27 05 E-post: hasse.ohlson@angered.goteborg.se Ansökan från Kooperativet Fjället avseende

Läs mer

Datum 2015-05-07 Dnr 1500662. Lokaler för åkeri, distribution och bussdepåer i Region Skåne

Datum 2015-05-07 Dnr 1500662. Lokaler för åkeri, distribution och bussdepåer i Region Skåne Regionstyrelsen Lars Blixt Verksamhetscontroller 040-675 36 38 Lars.Blixt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-05-07 Dnr 1500662 1 (6) Regionstyrelsen Lokaler för åkeri, distribution och bussdepåer i Region

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård PROTOKOLL 83 93 Datum 2015-11-16 1 (7) Protokoll från beredningen för primärvård, psykiatri och tandvårds sammanträde Tid: 2015-11-16 09.30-12.00 Plats:

Läs mer

Uppföljning av socialnämndens handlingsplan för arbete med utsatta EU-medborgare som vistas i Lunds kommun Dnr SO 2015/0023

Uppföljning av socialnämndens handlingsplan för arbete med utsatta EU-medborgare som vistas i Lunds kommun Dnr SO 2015/0023 Socialförvaltningen Boendeenheten Tjänsteskrivelse 1(10) Karin Säfström 046-35 57 94 Karin.safstrom@lund.se Socialnämnden i Lund Uppföljning av socialnämndens handlingsplan för arbete med utsatta EU-medborgare

Läs mer

Nyheter i korthet: Bättre tillgänglighet till dyslexi-utredningar Framgångsrikt cancerrehabiliteringsprojekt blir permanent Region Skåne

Nyheter i korthet: Bättre tillgänglighet till dyslexi-utredningar Framgångsrikt cancerrehabiliteringsprojekt blir permanent Region Skåne Denna information redogör kortfattat för Vårdproduktionsutskottet/- beredningens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 22 maj 2014. Vårdproduktionsutskottet- /beredningen bereder och

Läs mer

- Kunskapen om hiv/aids och om hur det är att leva med sjukdomen skall förbättras i offentlig verksamhet, i arbetslivet och i samhället i stort.

- Kunskapen om hiv/aids och om hur det är att leva med sjukdomen skall förbättras i offentlig verksamhet, i arbetslivet och i samhället i stort. ANVISNINGAR VID ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR INSATSER MOT HIV/AIDS OCH VISSA ANDRA SMITTSAMMA SJUKDOMAR TILL LANDSTING/REGIONER OCH KOMMUNER FÖR ÅR 2011 Smittskyddsinstitutet ansvarar sedan den 1 juli 2010

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap Hälso- och sjukvårdsavdelningen September 20 Överenskommelse om Idéburet Offentligt partnerskap Bakgrund 2009 tog Regionstyrelsens ett beslut som innebar

Läs mer

Allmänna riktlinjer och kriterier samt handläggsrutiner för bidragsgivning till organisationer och föreningar vars verksamhet är länsövergripande.

Allmänna riktlinjer och kriterier samt handläggsrutiner för bidragsgivning till organisationer och föreningar vars verksamhet är länsövergripande. Allmänna riktlinjer och kriterier samt handläggsrutiner för bidragsgivning till organisationer och föreningar vars verksamhet är länsövergripande. Allmänna riktlinjer Grundläggande krav är att bidrag i

Läs mer

Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap Bakgrund Målet för landstinget i Uppsala län är en god hälsa för alla länsinvånare. Landstinget ansvarar främst för hälso- och sjukvård men skapar också

Läs mer

ETABLERING I UTVECKLING 2015 En regional överenskommelse om utveckling av nyanländas etablering i Östergötland

ETABLERING I UTVECKLING 2015 En regional överenskommelse om utveckling av nyanländas etablering i Östergötland ETABLERING I UTVECKLING 2015 En regional överenskommelse om utveckling av nyanländas etablering i Östergötland Avsikt Den här överenskommelsen ska bidra till att utveckla och skapa effektiva insatser för

Läs mer

ANSÖKAN OM UTVECKLINGSMEDEL

ANSÖKAN OM UTVECKLINGSMEDEL 1. ALLMÄNNA UPPGIFTER Diarienummer (Fylls i av Region Skåne) Ansökningsdatum: 2015-09-22 (uppdaterad 2015-09-30) Namn på verksamhet/satsning/projekt: Acceleratorprogram: PUPIE - Pop Up Programme for International

Läs mer

MISSIV. Datum 2009-04-27 Dnr 0900659. Remiss. En ny alkohollag (2009:22)

MISSIV. Datum 2009-04-27 Dnr 0900659. Remiss. En ny alkohollag (2009:22) Folkhälsoberedningen Centrum för folkhälsa och miljö Ann-Christine Lundqvist Strateg folkhälsa 044-309 32 38 ann-christine.lundqvist@skane.se MISSIV Datum 2009-04-27 Dnr 0900659 1 (1) Folkhälsoberedningen

Läs mer

Kommunikationsavdelningen 2011-12-07

Kommunikationsavdelningen 2011-12-07 1 Folkhälsorapporten 2011 2011-12-07 2 Invånarna i länet mår bättre men utmaningar finns kvar Folkhälsan blir allt bättre i länet dödligheten i hjärt- kärlsjukdom minskar, alkoholkonsumtionen minskar och

Läs mer

Beredningarna för medborgardialog

Beredningarna för medborgardialog Beredningarna för medborgardialog Johan Lindberg Strateg 044-309 32 23, 0768-87 12 77 johan.lindberg@skane.se Datum 2012-08-28 Dnr 1100552 1 (8) Medborgarperspektiv i styrningen - Lägesrapport angående

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

Internationellt program för Karlshamns kommun

Internationellt program för Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2012-04-02, Internationellt program för Karlshamns kommun 1 (13) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810 00 E-post:

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Daniel Kronmann Handläggare 040-6753436 Daniel.Kronmann@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-01-11 Dnr 1503155 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden ProNano kraftsamling för en

Läs mer

STYRSYSTEM FÖR MARKS KOMMUN (Kf2009-11-24 165)

STYRSYSTEM FÖR MARKS KOMMUN (Kf2009-11-24 165) 1(6) STYRSYSTEM FÖR MARKS KOMMUN (Kf2009-11-24 165) BILAGA Bilagan sammanställs och revideras utifrån Styrsystemets avsnitt 6.1 Styrdokument som fastställs av fullmäktige: Förutom genom särskilda styrdokument

Läs mer

Datum 2014-01-08 Dnr 1400043. Hong Kong Business of Design Week 2014

Datum 2014-01-08 Dnr 1400043. Hong Kong Business of Design Week 2014 Gemensamma presidiet för internationella frågor och representation Koncernstab kansli Per-Olof Persson Strateg internationella relationer 040-675 32 26, 0768-87 07 43 per-olof.persson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG

Läs mer

Kommun-, landstings- och regionledningens ansvar

Kommun-, landstings- och regionledningens ansvar KONVENTION OM RÄTTIGHETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Kommun-, landstings- och regionledningens ansvar Många av konventionens rättigheter ligger inom kommunernas, landstingens och regionernas

Läs mer

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 2015-09-24 Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 Inledning Socialnämndens mål utgår från vision, verksamhetsidé och förhållningsätt på kommunövergripande nivå. Med utgångspunkt i dessa

Läs mer

Dokumentbeteckning. Folkhälsostrategi för Trollhättans Stad 2014-2018. Handläggare/Förvaltning Folkhälsostrateg/KSF

Dokumentbeteckning. Folkhälsostrategi för Trollhättans Stad 2014-2018. Handläggare/Förvaltning Folkhälsostrateg/KSF Övergripande syfte Trollhättans Stads folkhälsoarbete ska ske för att förverkliga de nationella folkhälsomålen. Gäller för Strategin gäller för samtliga verksamheter i Trollhättans Stad. Referensdokument

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Anna-Karin Ekman Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 87 Anna-Karin.Ekman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-14 Dnr 1702381 1 (7) Beredningen för

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:103 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2008:17 av Inger Ros (S) om start av en informationskampanj i syfte att minska spridningen av klamydia Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel för arbete mot prostitution och människohandel

Ansökan om utvecklingsmedel för arbete mot prostitution och människohandel Ansökan om utvecklingsmedel för arbete mot prostitution och människohandel Ansökan avser medel som ska fördelas under 2012 Så här hanterar du det elektroniska ansökningsformuläret Innan du börjar fylla

Läs mer

Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2012. Miljarden

Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2012. Miljarden 1(7) TJÄNSTEUTLÅTANDE Hälso- och sjukvårdsavdelningen Christina Möller/Mats Swanberg 2012-02-10 Dnr RS 690-2011 Till Hälso- och sjukvårdsutskottet Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess

Läs mer

s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~=

s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~= s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~= cçäâé~êíáéí=îáää== Ha vård i världsklass för de kroniskt och svårt sjuka barnen Införa nolltolerans mot köer - barn måste få vård utan väntan Stimulera

Läs mer

Datum Dnr Budget 2017 arbete för befolkningens hälsa

Datum Dnr Budget 2017 arbete för befolkningens hälsa Folkhälsoberedningen Ann-Christine Lundkvist Strateg 044-309 32 38 Ann-Christine.Lundkvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-01-27 Dnr 1600970 1 (6) Folkhälsoberedningen Budget 2017 arbete för befolkningens

Läs mer

Verksamhetsrapport 2002

Verksamhetsrapport 2002 Verksamhetsrapport 2002 Hälso- och sjukvårdsberedning Nord Uppdrag 2002 Hälso- och sjukvårdsberedningarna ansvarar för att utvärdera det strategiska målet för hälso- och sjukvård utifrån analyser av befolkningens

Läs mer

Pressinformation inför kommunstyrelsens sammanträde

Pressinformation inför kommunstyrelsens sammanträde 1 2010-04-13 Kommunstyrelsen Pressinformation inför kommunstyrelsens sammanträde Ärende 19 Majoriteten kommer inte att tillstyrka förslaget till beslut, utan kommer att föreslå kommunstyrelsen att miljönämnden

Läs mer

Byrån mot diskriminering, svar på motion (S) om fördjupat samarbete

Byrån mot diskriminering, svar på motion (S) om fördjupat samarbete 1 (11) Kommunledningskontoret 2012-11-20 Dnr KS 2009-719 Inger Karlsson Kommunstyrelsen Byrån mot diskriminering, svar på motion (S) om fördjupat samarbete FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSENS BESLUT 1. Kommunledningskontorets

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. Gimo, Östhammars kommun 2015-12-01

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. Gimo, Östhammars kommun 2015-12-01 Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Gimo, Östhammars kommun 2015-12-01 1 Innehåll Samverkan... 3 Resurser för samverkan... 3 Organisering av samverkan inklusive samlokalisering... 3 Arbete i samverkan... 4

Läs mer

Folkhälsoplan. för Partille 2015 2016

Folkhälsoplan. för Partille 2015 2016 Folkhälsoplan för Partille 2015 2016 Innehåll Del 1 3 Folkhälsa 3 Uppgift 3 Folkhälsoarbete 3 Mål och fokusområden 4 Övergripande mål 4 Inriktningsmål livscykelperspektiv 4 Fokusområden 4 Del 2 Handlingsplan

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-10-13 Dnr 1402153 1 (5) Närsjukvårdsberedningen Delaktighet, inflytande och

Läs mer

Datum Sammanträde i folkhälsoberedningen

Datum Sammanträde i folkhälsoberedningen DAGORDNING Datum 2017-11-24 1 (5) Sammanträde i folkhälsoberedningen Ledamöter och ersättare i folkhälsoberedningen kallas till sammanträde. Tid: 2017-11-24 10.00-14.30 Plats: Studieförbundet Vuxenskolan,

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap (IOP)

Överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap (IOP) Överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap (IOP) Bakgrund, Malmö stad och Region Skåne har sedan 2013 gemensamt finansierat barnverksamheten på s Behandlingscentrum för tortyr- och krigsskadade

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-03-18 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss.

Läs mer

Kulturarvslyftet. Rapport. rapport till Kulturdepartementet i anslutning till. årsredovisningen 2013. 1. Bakgrund

Kulturarvslyftet. Rapport. rapport till Kulturdepartementet i anslutning till. årsredovisningen 2013. 1. Bakgrund Rapport Datum 2013-12-12 Dnr 1.4.2-4069-2013 Version 1.2 Avdelning Samhällsavdelningen Författare Charlotte Hamilton Kulturarvslyftet rapport till Kulturdepartementet i anslutning till årsredovisningen

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Mie Claesson Magnell 040-33 26 66 mie.claessonmagnell@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2010-08-13 Dnr 0900176 1 (10) Rekvisition hörapparat en valfrihetsmodell Ordförandens

Läs mer

TALA MED MIG! Inspirationsdag 9 och 10 december 2015 om att arbeta med barns och ungas rättigheter och delaktighet

TALA MED MIG! Inspirationsdag 9 och 10 december 2015 om att arbeta med barns och ungas rättigheter och delaktighet TALA MED MIG! Inspirationsdag 9 och 10 december 2015 om att arbeta med barns och ungas rättigheter och delaktighet Barn är människor och medborgare i samhället, så "varför ska barnen inte delta" (Kirsten

Läs mer

Dagordningen på regionstyrelsens möte 18 december 2014

Dagordningen på regionstyrelsens möte 18 december 2014 Denna information redogör kortfattat för regionstyrelsens beslut i de ärenden som behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 18 december 2014. På Region Skånes webbplats www.skane.se finns handlingarna

Läs mer

Förebyggande insatser för att minska cannabisanvändandet bland unga

Förebyggande insatser för att minska cannabisanvändandet bland unga SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STADSÖVERG RIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 3.2-195/2013 SID 1 (8) 2013-02-27 Handläggare: Carina Cannertoft/ Christina Grönberg Telefon: 08-508 43 028/ 508

Läs mer

Datum Protokoll från folkhälsoberedningens sammanträde. Tid: Studieförbundet Vuxenskolan, Fabriksgatan 2 F, Lund

Datum Protokoll från folkhälsoberedningens sammanträde. Tid: Studieförbundet Vuxenskolan, Fabriksgatan 2 F, Lund PROTOKOLL 28 34 Datum 2017-11-24 1 (6) Protokoll från folkhälsoberedningens sammanträde Tid: 2017-11-24 10.00-13.40 Plats: Studieförbundet Vuxenskolan, Fabriksgatan 2 F, Lund Beslutande Ida Nilsson (MP),

Läs mer

Effektrapport, Skåne Stadsmission 2015

Effektrapport, Skåne Stadsmission 2015 Effektrapport, Skåne Stadsmission 2015 1. Vad vill Skåne Stadsmission uppnå? Stiftelsens ändamålsparagraf, 1 i organisationens stadgar: Skåne Stadsmission är en stiftelse, vilande på kristen grund, som

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen DAGORDNING Datum 2014-04-14 1 (7) Sammanträde i närsjukvårdsberedningen Ledamöter och ersättare i närsjukvårdsberedningen kallas till sammanträde. Tid: 2014-04-16 kl.09.30-ca.13.00 (inkl. lunch) Plats:

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 Regionstyrelsen YTTRANDE Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss. Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och

Läs mer

Datum Protokoll från folkhälsoberedningens sammanträde. Tid: Skånehuset i Kristianstad, sammanträdesrum B

Datum Protokoll från folkhälsoberedningens sammanträde. Tid: Skånehuset i Kristianstad, sammanträdesrum B PROTOKOLL 14 20 Datum 2013-05-31 1 (4) Protokoll från folkhälsoberedningens sammanträde Tid: 2013-05-31 09.00-12.00 Plats: Skånehuset i Kristianstad, sammanträdesrum B Beslutande Birgitta Södertun (KD),

Läs mer

Overenskommelse om Ideburet Offentligt Partnerskap gällande frivilliga på sjukhus

Overenskommelse om Ideburet Offentligt Partnerskap gällande frivilliga på sjukhus +.öda Korset,,~... ~ SKANE Overenskommelse om Ideburet Offentligt Partnerskap gällande frivilliga på sjukhus Bakgrund 2009 tog Regionstyrelsens ett beslut som innebar att en process för att utveckla formerna

Läs mer

Datum Dnr Stöd till idéburna organisationer med länsövergripande

Datum Dnr Stöd till idéburna organisationer med länsövergripande Folkhälsoberedningen Ann-Christine Lundkvist Strateg 044-309 32 38 Ann-Christine.Lundkvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-11-25 Dnr 1603386 1 (6) Folkhälsoberedningen Stöd till idéburna organisationer

Läs mer

1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse 2016-03-14. 2. Motion Integrationslyft för Järfälla.

1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse 2016-03-14. 2. Motion Integrationslyft för Järfälla. TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2016-03-14 Socialnämnden Kommunstyrelsen Dnr Son 2015/536 Kst 2015/401 Integrationslyft för Järfälla - svar på motion Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden

Läs mer

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne Koncernkontoret Regional utveckling Område samhällsplanering Ann-Christine Lundqvist Strateg 044-309 32 38 ann-christine.lundkvist@skane.se Datum 2015-11-02 1 (5) Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop

Läs mer

Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015. Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015

Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015. Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015 Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015 Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015 Innehåll Sammanfattning... 3 Överenskommelse om tillgänglighet

Läs mer

Barnombudsmannen rapporterar br2008:01. På lång sikt. Barnkonventionen i landstingen 2007

Barnombudsmannen rapporterar br2008:01. På lång sikt. Barnkonventionen i landstingen 2007 Barnombudsmannen rapporterar br2008:01 På lång sikt Barnkonventionen i landstingen 2007 Barnombudsmannen samlar regelbundet in uppgifter från myndigheter, landsting, regioner och kommuner för att bevaka

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-06-02 Dnr 1601273. Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

YTTRANDE. Datum 2016-06-02 Dnr 1601273. Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Regionstyrelsen Maria Lindbom Handläggare 040-675 32 30 Maria.Lindbom@skane.se YTTRANDE Datum 2016-06-02 Dnr 1601273 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU

Läs mer

Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen torsdagen den 20 november 2014

Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen torsdagen den 20 november 2014 MINNESANTECKNINGAR 1(5) 2014-11-20 Dnr 851-4736-2014 Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen 010-224 16 46 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen

Läs mer

vår hälsa länets möjlighet

vår hälsa länets möjlighet vår hälsa länets möjlighet Folkhälsopolicy för Jämtlands län 2011 2015 folkhälsopolicy förord Jämtlands län 2011 2015 Jämtlands län har unika möjligheter till ett gott liv...... och i den här folkhälsopolicyn

Läs mer

Skrivelse angående hivsituationen i Stockholm

Skrivelse angående hivsituationen i Stockholm SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN KANSLIAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-03-27 Handläggare: Daniel Liljendahl Telefon: 08-508 25 026 Till Socialtjänstnämnden Skrivelse angående hivsituationen i Stockholm Svar på skrivelse

Läs mer

Inspirations- och dialogmöte 28 april 2015 Lokal Överenskommelse mellan Gotlands föreningsliv och Region Gotland

Inspirations- och dialogmöte 28 april 2015 Lokal Överenskommelse mellan Gotlands föreningsliv och Region Gotland Inspirations- och dialogmöte 28 april 2015 Lokal Överenskommelse mellan Gotlands föreningsliv och Region Gotland Föreningar som var representerade: Gotlands Föreningsråd Studieförbundet Vuxenskolan Demokrati

Läs mer

Östgötakommissionen. Ett regionalt uppdrag. Region Östergötland

Östgötakommissionen. Ett regionalt uppdrag. Region Östergötland Östgötakommissionen Ett regionalt uppdrag Uppdraget En Östgötakommission för folkhälsa, enligt modell från WHO, ska belysa hälsoläget i länet utifrån ett tvärsektoriellt kunskaps- och erfarenhetsperspektiv.

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-08-18 Dnr 1702797 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden KrinovaMAT Ordförandens

Läs mer

Välfärds- och folkhälsoredovisning

Välfärds- och folkhälsoredovisning Välfärds- och folkhälsoredovisning Lunds kommun 2013 Inledning och resultat i korthet Kommunkontoret 4 Kartläggningens olika delar A. Inledning och resultat i korthet B. Resultatdel, välfärd C. Resultatdel,

Läs mer

Riktlinjer för likabehandling

Riktlinjer för likabehandling Riktlinjer för likabehandling samt Jämställdhetsplan Antagen av: Kommunstyrelsen Datum för antagande: 2010-05-26, 148 Kontaktperson: Jerker Andersson Liljestrand Innehåll Inledning...3 Personalpolitisk

Läs mer

Folkhälsostrategi 2014-2018

Folkhälsostrategi 2014-2018 Folkhälsostrategi 2014-2018 En god hälsa i befolkningen påverkar tillväxt, utveckling och välfärd i positiv riktning. Folkhälsa handlar om att med hälsofrämjande och förebyggande insatser åstadkomma en

Läs mer

Volontärverksamhet i skolor. Dnr Bun 2012/263

Volontärverksamhet i skolor. Dnr Bun 2012/263 Volontärverksamhet i skolor Dnr Bun 2012/263 Ewa Franzén November 2012 2012-11-01 1 (6) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. BAKGRUND/SYFTE... 2 2. METOD... 2 3. REDOVISNING... 2 4. ANALYS... 5 5. SLUTSATSER

Läs mer

Beslut om att bevilja medel till Region Värmland för projekt Tekniskt stöd för Strukturfondspartnerskapet i Norra Mellansverige.

Beslut om att bevilja medel till Region Värmland för projekt Tekniskt stöd för Strukturfondspartnerskapet i Norra Mellansverige. Enheten för ekonomi Hanna Bäckman, 054-7011036 Hanna.backman@regionvarmland.se TJÄNSTEUTLÅTANDE REGIONSTYRELSEN REGION VÄRMLAND RV2015-634 Sida 1(5) Beslut om att bevilja medel till Region Värmland för

Läs mer