TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Lösningsförslag Tillämpningsuppgift 1 - Ht 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Lösningsförslag Tillämpningsuppgift 1 - Ht 2013"

Transkript

1 Sid 1 (18) - Om lösningsförslagets utformning OBS att detta lösningsförslag avsiktligt är utförligt, detta för att utnyttja tillämpningsuppgiften som ett lärtillfälle i största möjliga utsträckning. Det förväntas inte att ditt framtida tentamenssvar är lika utförligt. Dvs. du ska inte tolka lösningsförslaget som en exakt mall för alla rätt. Däremot förväntas av din lösning att de mest relevanta delarna av båda uppgift & teoretiskt material är behandlade, att det går att följa hur du resonerar, att du har arbetat efter en strukturerad arbetsgång, m.m. Se bedömningsunderlaget. Summering av klurigheter Några av de färdigheter som ska tränas upp i kursen är att förmågan att tänka kritiskt samt att kunna situationsanpassa verktyg, modeller, m.m. Därför har det i uppgiften byggts in ett antal klurigheter som var och en ger dig möjlighet att visa din insikt, förståelse och förmåga. Nedan summeras de aktuella klurigheterna i denna uppgift, utan någon inbördes ordning. Kapitalbindning under transporten för alternativet. o Hur bör detta hanteras? Osäkerhet kring hur stor andel av höljena som ska kvalitetsinspekteras i alternativet. o Hur bör detta hanteras? Säkerhetslagret för höljen i materialförrådet är okänt för nuläget. o Hur bör detta hanteras? Eftersom produktvärdet för höljena ändras, så kommer kapitalbindningen nedströms Materialförrådet att påverkas. o Hur bör detta hanteras? Osäkerhet kring produktkvalitet & leveranspålitlighet i alternativet. o Hur bör detta hanteras?

2 Uppgift Sid 2 (18) Utvärdera alternativet att köpa från den kinesiska leverantören dvs. överlämna ett strukturerat beslutsunderlag till den ansvariga inköparen. Kommer det att löna sig att byta? Strukturerad utredning (arbetsmetodik enligt kursboken kap. 5) Förändring av lönsamhet står i fokus Klargöra förutsättningarna Mål: Jämföra ett huvudalternativ med nuläget, med avseende på lönsamhet o Räntabilitet i fokus. Berörda delar: Flödeskartor Nedan presenteras materialflödet i nuläget inkl. angivna tider för resp. moment, samt motsvarande flödeskarta för Kina-alternativet. Nuläge

3 Vad påverkas / påverkas inte? Sid 3 (18) Den del av flödet som uppenbart berörs är hemtagning av höljen från leverantör till det egna materialförrådet. o Det är givet att man kommer att fortsätta lagerhålla höljen, dock med ett ökat säkerhetslager. o En lång transporttid tillkommer, under vilken höljena ägs av Mikrolux. Detta innebär att den ena systemgränsen bör dras direkt nedströms från leverantören. Det kommer att krävas kvalitetskontroller samt eget arbete med inlagring, varvid arbetet i godsmottagningen påverkas. o Hur mycket är dock ej bestämt, vilket innebär att flera alternativa lösningar är möjliga. Administrationen av inköpen påverkas också enligt givna uppgifter. Eftersom det är möjligt att produktvärdet per hölje i MF kommer att förändras så är det möjligt att bundet kapital i montering och färdigvarulager påverkas. o Dock är det givet att lagernivåer av färdiga ugnar är mycket låga samt att man monterar partier som är mycket små. o Dessutom finns det ingen given information styrparametrar, genomloppstid, etc. för dessa flödesavsnitt. o Av det som anges finns t.ex. ingen anledning att tro att det kommer att vara annorlunda att montera de kinesiska höljena, m.a.o. påverkas inte produktionen i något annat avseende. Sammantaget innebär detta att den andra systemgränsen kan dras vid utleverans från materialförrådet. Detta kan förvisso diskuteras utifrån ett kvalitetsperspektiv, baserat på att man ändå tror att det behövs inspektioner. Om de kinesiska höljena visar sig ge produktionsstörningar så kan det påverka såväl kostnader som intäkter (pga. i förlängningen evt. försämrad lev.service gentemot Mikrolux kunder). Mer om detta i diskussionen i slutet av lösningsförslaget. Resurser & tid: Ej relevant att diskutera i detta fall, det är de givna ramarna för träningsuppgiften som gäller.

4 Sid 4 (18) Beskriva & analysera nuläget Flödeskartor är redan framtagna ovan. Kvantifiering av nuläget - Räntabilitet Kan beräknas mha DuPont-diagram (kursboken sid 199). R TOT,NU = 5,6% o Se Bilaga 1 för komplett DuPont-diagram. Föreslå alternativa lösningar Det finns redan ett givet huvudalternativ, att köpa höljen från den kinesiska leverantören. o Huvuddragen i detta altermnativ är beskrivna ovan. Det som däremot inte är specificerat är hur stor andel av varje containerlast som ska inspekteras. o Här finns alltså olika möjliga delalternativ. Dvs. allt från att inte kontrollera ett enda hölje till att kontrollera samtliga. o Att utreda samtliga dessa blir orimligt ur beräkningssynpunkt Lämpligt urval av möjligheter måste göras. Ett annat tillvägagångssätt är värsta tänkbara ur kostnadssynpunkt, dvs. att samtliga höljen kvalitetsinspekteras. Om detta visar sig vara lönsamt så vet man i vart fall att det finns ett säkert altarnativ att utgå ifrån. Detta lösningsförslag utgår ifrån ett sådant tillvägagångssätt. Jämföra nuläget med alternativa förslag Det är främst räntabiliteten som ska jämföras o Ta reda på hur 1) intäkter, 2) kostnader och 3) tillgångar förändras. o Sammanställ till 4) ny beräkning av R TOT 1. Intäkter Höljena skall vara lika de från den nuvarande leverantören & man bör rimligen kunna köpa hem tillräckliga kvantiteter. o Vid en första anblick finns det därför inget som antyder att företagets försäljning skulle påverkas i någon riktning av det eventuella leverantörsbytet.

5 Sid 5 (18) Dock är det tydligt att man är oroliga för kvaliteten på höljena. o I värsta fall kan det vid ett byte eventuellt bli så att detta påverkar kvaliteten på slutprodukterna, vilket i sin tur påverkar försäljningen negativt. Att kvantifiera detta på ett tillförlitligt sätt är dock mycket svårt att göra Lämpligt att inkludera i känslighetsanalys. Med i bilden finns också en angiven osäkerhet i leveranstid. o Detta kan förvisso hanteras med säkerhetslager. o Dock, jämfört med den befintliga (mycket tillförlitliga) leverantören så är rimligen ändå osäkerheten högre. Allt ovanstående kan sammanfattas i följande bild avseende leveransservice i denna beslutssituation: I denna utredning är det dock ändå rimligt att avgränsa kvantifiering av intäktsförändring, då det inte går att uppskatta på något adekvat sätt. o Antag Intäkt = 0 2. Kostnader = Totalkostnadsanalys Steg 1 Identifiera relevanta kostnadsposter Lagerföring: o De lagrade volymerna kommer att ändras eftersom både säkerhetslagret & omsättningslagret (orderkvantiteterna) förändras. o Värdet per hölje vid inlagring i Materialförrådet bör vara annorlunda, baserat på att inköpspriset skiljer så pass mycket mellan alternativen. K LF bör kvarstå i totalkostnadsmodellen tills vidare. Lagerhållning: o Befintlig leverantör levererar direkt in till materialförrådet, ett arbete som Mikrolux kommer att behöva utföra själva vid ett eventuellt leverantörsbyte (lossning & inlagring). K LH bör kvarstå i totalkostnadsmodellen tills vidare. Transporter: o Befintlig leverantör inkluderar frakt i priset. o I alternativet måste Mikrolux betala för transporterna. K TRSP bör kvarstå i totalkostnadsmodellen tills vidare.

6 Administration: o Det finns givna data för hur mycket arbete som inköparen lägger ner på administration för resp. alternativ; tydligt att dessa skiljer sig åt. K ADM bör kvarstå i totalkostnadsmodellen tills vidare. Sid 6 (18) Övrigt: o En sak som uppenbart kommer att skilja alternativen åt är priset, varför materialkostnader måste inkluderas i analysen. o Vidare kommer de nya höljena att kräva kvalitetskontroller, viss data finns givet för detta. o Dessutom kommer det att uppstå tullkostnader för de nya höljena; data finns givet. o Eftersom Mikrolux måste betala de kinesiska höljena innan ankomst till materialförrådet (se betalningsvillkor) samt att transporttiden är förhållandevis lång så tillkommer även kapitalbindning under transporten. K ÖVR bör kvarstå i totalkostnadsmodellen tills vidare. En första version av totalkostnadsmodellen för det här fallet kan nu skrivas som: o K TOT = K LF + K LH + K TRSP + K ADM + K ÖVR Steg 2 Anpassa totalkostnadsmodellen Lagerföring: o Det är bara i MF som någon relevant lagerföringskostnad uppstår. o K LF kan kvarstå som egen post i totalkostnadsmodellen. Lagerhållning: o Tillkommer arbete med lossning & inlagring. Data för dessa aktiviteter är givna tillsammans. Slå ihop till en aktivitet, ex. Mottagning K MOTT o Ingen förändring i uttag från lagret eller hur de lagras, denna del av lagerhållningskostnaderna påverkas därför inte. Gäller under förutsättning att befintliga lagerlokaler & ställage rymmer de ökade lagervolymerna. Det är givet att man har gott om utrymme. Det är OK att anta att tillräckligt utrymme finns. Inga ytterligare kostnadsposter tillkommer. o K LH K MOTT i totalkostnadsmodellen. Transporter: o Den enda transport som påverkas avser förflyttningen från leverantör Mikrolux. o K TRSP kan kvarstå som egen post i totalkostnadsmodellen.

7 Sid 7 (18) Administration: o Det är tydligt att den administration som kommer att förändras är relaterat till inköparens arbete o K ADM K INKÖP i totalkostnadsmodellen. Övrigt: o En sak som uppenbart kommer att skilja alternativen åt är priset, varför materialkostnader måste inkluderas i analysen. K MTRL o Vidare kommer de nya höljena att kräva kvalitetskontroller, viss data finns givet för detta. K Q-KONT o Dessutom kommer det att uppstå tullkostnader för de nya höljena; data finns givet. K TULL o Eftersom Mikrolux måste betala de kinesiska höljena innan ankomst till materialförrådet (se betalningsvillkor) samt att transporttiden är förhållandevis lång så tillkommer även kapitalbindning under transporten. K KB,TRSP o K ÖVR K MTRL + K Q-KONT + K TULL + K KB,TRSP i totalkostnadsmodellen. Detta ger oss en anpassad totalkostnadsmodell enligt: o K TOT = K LF,MF + K MOTT + K TRSP + K INKÖP + K MTRL + K Q-KONT + K TULL + K KB,TRSP Steg 3 Planera & Steg 4 Genomföra beräkningarna För den här typen av uppgifter där så gott som alla nödvändiga data är givna så skulle det bli otympligt att strikt hålla isär de två sista stegen i totalkostnadsanalysen, 3. Planera beräkningarna och 4. Genomför beräkningarna. De presenteras därför tillsammans här. Även detta är alltså ett avsteg från den strikta uppdelning som görs i kursbokens arbetsgångar. Detta är OK så länge det går att följa lösningen & att de väsentliga resonemangen är tydligt presenterade & rimliga. OBS också att det är förändringen ( ) av resp. kostnad som är intressant, för att i slutändan ta fram Totalkostnad. Lösningsförslaget är därför uppbyggt med detta i åtanke. För vissa kostnadsposter kan förändringen beräknas direkt, ex.vis för sådana kostnader som enbart finns i det ena alternativet. För andra kostnadsposter krävs att man beräknar hur stor kostnaden är för både nuläget & alternativet, samt beräknar differensen mellan dem.

8 2.1. Lagerföringskostnad (i materialförrådet), K LF Sid 8 (18) Generellt Lagerföringskostnad beräknas som medellagervärde multiplicerat med lagerränta, MLV r (Modern Logistik sid 108) o Lagerräntan är given: r = 15% o Medellagervärdet beräknas som produktvärde multiplicerat med medellagernivå, MLV = p MLN (Modern Logistik sid 185) o I båda fallen verkar det av givna data som att kriterierna för att använda sågtandsmodellen är tillräckligt uppfyllda: Q är fast i båda alternativen (70 resp. 700 st) Q > uttagen ( mycket små partier ) Efterfrågan anges i klartext som jämn MLN = SL + Q/2 Produktvärden, p Det finns ett angivet pris på 310 SEK/hölje. o Inget ytterligare arbete utförs. o P NU = 310 SEK/st För alternativet krävs det lite mer beräkningar för att ta fram produktvärdet. o Till att börja med är inköpspriset givet till 200 SEK/hölje. o Tillkommer transport hem till Norrköping: Per container à 700 höljen: SEK sjötransport & SEK landtransport Tillskott till produktvärdet på ( ) / 700 = 46,29 SEK/st o Tillkommer tull: Per container à 700 höljen: SEK tull Tillskott till produktvärdet på / 700 = 5,00 SEK/st o Tillkommer kvalitetsinspektion: Givet 4 minuters arbete per hölje à 275 SEK/h Tillskott till produktvärdet på 4 / = 18,33 SEK/st o Tillkommer lossning och inlagring: Givet 6 timmars arbete à 275 SEK per container à 700 höljen. Tillskott till produktvärdet på / 700 = 2,36 SEK/st Sammantaget ger allt ovanstående ett inlagrat produktvärde: o P ALT = ,29 + 5, ,33 + 2,36 = 271,98 SEK/st OBS att detta bygger på ett synsätt att endast de tydligt direkta kostnaderna för arbete med produkten tas med. Det kan förstås argumenteras för att även administrativt arbete ska inkluderas. Detta skulle öka produktvärdet med ytterligare maximalt / 700 = 8,69 SEK/st (samt i så fall också inkludera motsvarande påslag för nuläget, förstås). Ingetdera förfarandet med de administrativa kostnaderna är mer rätt än det andra.

9 Säkerhetslager, SL Sid 9 (18) Det finns inga givna uppgifter om hur stort SL är i nuläget o Dock givet att man kommer att behöva öka det med motsvarande 4 veckors förbrukning. Eftersom produktvärdet för höljena kommer att förändras så kommer dock även värdet av den befintliga SL-nivån att påverkas. o Hur stor denna är kan vi dock inte beräkna, eftersom nulägets SL-nivå är okänd. o Dock vet vi från ovanstående beräkningar att produktvärdet förändras enligt: P NU = 310 SEK/st P ALT = 271,98 SEK/st Diff p-värde = 271, = -38,02 SEK/st Vilket motsvarar -38,02 / ,3% av P NU Värdet för det nuvarande säkerhetslagret kommer att minska med ungefär -12,3%. Eftersom man har täta leveranser & att den befintliga leverantören anges vara mycket pålitlig, är det rimligt att anta att det nuvarande SL är ganska litet. o OK att avgränsa SL för nuläget En veckoförbrukning är i klartext given till ca 70 höljen. o SL ALT = 4 70 = 280 st Värdet för detta extra SL kan därmed beräknas till: o SLV ALT = ,98 = SEK Omsättningslager, OL ( = Q/2 ) För båda alternativen givna orderkvantiteter, vilket gör beräkningen enkel. OL NU = 70 / 2 = 35 st o OLV NU = = SEK OL ALT = 700 / 2 = 350 st o OLV ALT = ,98 = SEK

10 Lagervärde totalt Sid 10 (18) Med detta kan ökningen i lagervärde beräknas: o MLV = = SEK Lagerföringskostnad totalt Slutligen kan detta multipliceras med lagerräntan för att beräkna förändringen i lagerföringskostnad: o K LF = % = SEK / år 2.2. Mottagnings- & inlagringskostnad, K MOTT Ingen sådan kostnad för nuläget, då leverantörens chaufför står för arbetet. o K MOTT,NU = 0 SEK / år För alternativet är det sedan tidigare uträknat: o Arbetskostnad för mottagning & inlagring = 2,36 SEK / st. o Med årsvolym erhålls därför: K MOTT,ALT = ,36 = SEK / år K MOTT = = SEK / år 2.3. Transportkostnad, K TRSP För nuläget inkluderas transporten i priset för höljena. o K TRSP,NU = 0 SEK / år För alternativet har vi tidigare beräknat fraktkostnaden till 46,29 SEK/st. o Med årsvolymen fås därför: K TRSP,ALT = ,29 = SEK / år K TRSP = = SEK / år

11 2.4. Inköpsadministrationskostnad, K INKÖP Sid 11 (18) För nuläget anges inköparens arbete: o 30 minuter (à 380 SEK/timme = 6,33 SEK/minut) per order. o Beställningar sker en gång i veckan 52 beställningar / år. K INKÖP, NU = ,33 = SEK / år För alternativet anges: o 2 dagar à 8 timmar per order. o Med samma årsvolym och 700 höljen per container (order) fås: / 700 = 5,20 order per år. K INKÖP,ALT = 5, = SEK / år K INKÖP = = SEK / år 2.5. Materialkostnad, K MTRL Det kommer att köpas in lika många höljen för resp. alternativ o Differensen kan därför beräknas direkt som årsvolymen multiplicerad med prisskillnaden: K MTRL = ( ) = SEK / år 2.6. Kvalitetskontrollkostnad, K Q-KONT I nuläget utförs ingen kvalitetskontroll. o K Q-KONT,NU = 0 För alternativet är det sedan tidigare uträknat att det kostar 18,33 SEK/st: o K Q-KONT,ALT = ,33 = SEK / år o K Q-KONT = = SEK / år

12 2.7. Tullkostnad, K TULL Sid 12 (18) I nuläget tillkommer ingen tull, eftersom leverantören är lokal. o K TULL,NU = 0 SEK / år För alternativet är det sedan tidigare uträknat att det kostar 5,00 SEK/st: o Med årsvolymen fås därför: K TULL,ALT = ,00 = SEK / år K TULL = = SEK / år 2.8 Kapitalbindningskostnad (under transport), K KB,TRSP Leverantören får betalt samma dag som sändningen levereras. o Ingen sådan kostnad för nuläget o K KB,TRSP,NU = 0 Eftersom den kinesiska leverantören kräver förskottsbetalning, kommer höljena att vara betalda medan de transporteras. o Kapitalet binds under hela transporttiden på 6 veckor Vilken ränta ska användas? Lagerräntan bör inte användas, då det är givet att transportföretaget står för den del av lagerräntan som motsvarar risken för varorna (se Modern Logistik sid ). Som ränta för denna kapitalbindning används därför lämpligen företagets kalkylränta, som är given till 8%. o Antag 52 veckor per år. o Total inköpt volym under ett år ges av den givna veckoförbrukningen = st. o I sin tur ger detta en inköpt årlig volym: = SEK / år. K KB,TRSP,ALT = % 6 / 52 = SEK / år K KB,TRSP = = SEK / år

13 2.9. Sammanställning Δ Totalkostnad Sid 13 (18) Ovanstående beräkningar sammanställs i nedanstående tabell: Nuläge Alternativ Diff Lagerföring Lossning & inlagring Transporter Inköpsadministration Material Kvalitetskontroll Tull Kapitalbindning under transport Totalkostnad K TOT = SEK / år 3. Tillgångar På tillgångssidan är det uppenbart att lagervärdet kommer att påverkas, i enlighet med resonemang ovan (Lagerföringskostnader). o Den uträkningen är redan avklarad: MLV = SEK OBS att detta är en uträkning som bygger på att kapitalbindningen för ett hölje startar i samma ögonblick som det lagras in i materialförrådet. Kredit- och transporttider kommer dock eventuellt att påverka denna bild. Generellt I det generella fallet gäller följande, enkelt uttryckt: Samtidigt med leveransen fakturerar leverantören med en viss given kredittid. Sett i balansräkningen ökar alltså såväl tillgångar som skulder med samma belopp i samma ögonblick. När sedan kredittiden löper ut betalar företaget sin skuld till leverantören. I balansräkningen minskar då leverantörsskulderna med samma belopp som tas ur tillgångsslaget kassa, i samma ögonblick. Således ökar tillgångarna (som är det vi tar hänsyn till vid beräkning av R TOT ) normalt sett vid leveransögonblicket. I fallet med den nuvarande leverantören lämnas ingen kredit på leveranserna, vilka sker en gång i veckan. Höljena blir en tillgång för företaget i det ögonblick de lagras in i företagets lager.

14 Sid 14 (18) I fallet med den kinesiska leverantören ser dock läget lite annorlunda ut, eftersom höljena transporteras en förhållandevis lång tid innan de ankommer till Norrköping, samt att de är betalda långt innan ankomsten. De blir därmed tillgångar i Mikroluxs balansräkning långt innan den fysiska ankomsten. Varje order kommer att orsaka kapitalbindning av värdet av en hel orderkvantitet under hela transporttiden o 6 veckor av årets 52. o Detta gäller hela den köpta volymen: = SEK. Tillgångar Trsp = / 52 = SEK Sammantaget förändras alltså tillgångarna: o Tillgångar TOT = = SEK 4. Påverkan på räntabiliteten Nu kan ovanstående beräknade förändringar föras in i DuPont för att beräkna en framtida R TOT vid byte till den kinesiska leverantören enligt ovan antagna förutsättningar. R TOT,ALT = 5,9% o Se Bilaga 2 för komplett DuPont-diagram.

15 Sid 15 (18) Diskussion / Känslighetsanalys Nedan listas förslag på olika aspekter som kan vara värda att ta upp till diskussion & ev. kvantitativa känslighetsanalyser. Kvalitetskontroll vs. effekt av ev. kvalitetsbrister Beräkningarna ovan baseras på att varje hölje kvalitetskontrolleras. Detta är alltså en tämligen försiktig kalkyl. Allt eftersom man lär känna den nya leverantören kanske det är möjligt att dra ner på kontrollerna och på så sätt spara en del pengar. Dock är den sammanlagda kostnaden för detta inte jättestor och risken med att helt slopa kvalitetskontrollerna är att defekta höljen kan slinka igenom till monteringen. Effekterna av att defekter slinker igenom är dock ytterst svåra att kvantifiera. I någon mån kan det dock antas att det skulle kunna påverka försäljningen negativt, alt. ge upphov till nya kostnader, ex.vis för att ersätta en kund som fått en ugn med ett defekt hölje. Om vi utgår ifrån att kvalitetskontrollen helt slopas (dvs. spara ytterligare K Q-KONT = SEK / år enligt beräkning ovan) så skulle den sammanlagda kostnadsbesparingen vid ett leverantörsbyte bli SEK. Detta motsvarar 0,56% av företagets försäljning. M.a.o. skulle företaget vara ganska känsligt för ev. förlorad försäljning till följd av kvalitetsbrister. Redan en mycket liten andel defekter skulle kunna skada företagets försäljning mer än besparingen på kvalitetskontrollerna. Även om Mikrolux väljer att kvalitetskontrollera varje hölje och på så sätt undviker att montera defekta höljen på sina produkter, så kommer det troligen att uppstå ytterligare kostnader till följd av de kvalitetsbrister som då upptäcks. Ska höljena reklameras / returneras och vem ska i så fall betala för detta? Det blir i vart fall tal om en del administrativt arbete, vilket kommer att kosta ytterligare. Detta talar för att ett leverantörsbyte kan bli än mindre lönsamt än vad som påvisas av ovanstående kalkyler. Priset från befintlig leverantör Den totala inköpsvolymen från den befintliga leverantören är SEK / år. Den ovan beräknade kostnadsförändringen motsvarar 8,2% av detta. En idé vore kanske att istället för ett leverantörsbyte titta närmare på om man tillsammans med leverantören kan försöka finna rationaliseringsmöjligheter som skulle göra de svenska höljena billigare, utan att för den skulle försämra kvaliteten.

16 Flexibilitet / ledtid Sid 16 (18) En aspekt som är svår att kvantifiera är skillnaden i flexibilitet. Den nuvarande leverantören tillåter ändring av ordervolymer fram till några dagar innan leverans. Detta ska jämföras med ett altarnativ där enbart transporttiden innebär att volymer måste vara specificerade minst 6 veckor i förväg, förmodligen ännu tidigare. Transporttiden säger ju inget om den ev. framförhållning som krävs för att den kinesiska leverantören ska kunna planera in själva produktionen. I själva verket kanske detta alternativ innebär en ledtid på flera månader! Känslighet för prisökningar För båda alternativen gäller att en framtida prisökning kan slå mot resultatet. I fallet med den befintliga leverantören känner man varandra sedan länge och det borde rimligen finnas en öppen dialog. Den nya leverantören känner man inte till på samma sätt; kanske kan det bli tal om högre priser i framtiden. Ffa med tanke på betalningsvillkor och kapitalbindning kan detta få större konsekvenser än vad denna analys visar. Realisering av kostnadsförändringar I sammanhanget bör även följande nämnas: Vissa kostnadsförändringar är uppenbara att de kommer att realiseras fullt ut, ex.vis transportkostnader. Vissa andra är dock inte lika självklara. Det administrativa arbetet, t.ex. Om detta arbete ryms inom befintlig tjänstgöring för den ansvariga inköparen så kommer denna lönekostnad i realiteten inte att öka. Om det å andra sidan inte ryms, så att det blir tal om ev. rekryteringar, så kan kostnadsförändringen bli mycket större än vad som beräknats ovan. En annan fråga är hur stor del av de kostnader som beräknats för lagerföring resp. kapitalbindning under transport som verkligen realiseras som faktiska kostnader (kalkylräntan motsvarar ju en alternativkostnad, se kursboken)? Välja en lösning (beslutsrekommendation till Mikrolux) Ovanstående beräkningar visar att kostnaderna kommer att minska, dock inte särskilt mycket. Detsamma gäller räntabiliteten, som kommer att öka marginellt. Det finns ett flertal stora osäkerhetsfaktorer. Riskerna ser i det här fallet ut att väga tyngre än den besparing som ett leverantörsbyte kan ge. Samtliga risker bör därför rimligen utredas mer noggrant innan beslut i frågan tas.

17 Sid 17 (18) Bilaga 1 DuPont-diagram för nuläget Materialkostnader Fsg.intäkter Lönekostnader Summa kostnader Ränteintäkter 0 + Vinst före avskr Vinst före fin. kost Avskrivningar / Vinstmarginal ,65% Övriga kostnader Fsg.intäkter Lager + PIA + Förråd Fordringar Oms.tillgångar Fsg.intäkter , Likvida medel Anl.tillgångar / Totalt kapital X KOH RTOT 5,6%

18 Sid 18 (18) Bilaga 2 DuPont-diagram för alternativet Givet förutsättningar & antaganden enligt ovan. G:a Fsg.intäkter Ränteintäkter Fsg.intäkter Ny Fsg.intäkter Ny Vinst före avskr Ny Vinst före fin. kost. G:a summa kostnader Avskrivningar Ny Vinstmarginal Ny Summa kostnader 5,98% Totalkostnad G:a Fsg.intäkter RTOT + Fsg.intäkter / Ny Fsg.intäkter 5,9% Ny KOH Tillgångar G:a Totalt kapital / Ny Totalt kapital X 0,99

Genomgång av tillämpningsuppgift 1

Genomgång av tillämpningsuppgift 1 Genomgång av tillämpningsuppgift 1 2- Förväntningar Att ni lämnar in i tid, enligt anvisningar Att ni gjort ett seriöst försök Det handlar om ert lärande! Vem är ytterst ansvarig? Att ni tillämpar det

Läs mer

Genomgång av tillämpningsuppgift 3

Genomgång av tillämpningsuppgift 3 Genomgång av tillämpningsuppgift 3 2- Arbetsgång 3- Klargöra förutsättningarna Mål: Jämföra ett huvudalternativ med nuläget, med avseende på lönsamhet. Räntabilitet i fokus. 4-Klargöra förutsättningarna

Läs mer

Genomgång av tillämpningsuppgift 2

Genomgång av tillämpningsuppgift 2 Genomgång av tillämpningsuppgift 2 2- Arbetsgång 3- Klargöra förutsättningarna Mål: Jämföra ett huvudalternativ med nuläget, med avseende på lönsamhet. Räntabilitet i fokus. 4-Klargöra förutsättningarna

Läs mer

TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Lösningsförslag Tillämpningsuppgift 2 - Ht 2013

TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Lösningsförslag Tillämpningsuppgift 2 - Ht 2013 Ht 2013 Sid 1 (19) Lösningsförslag Tillämpningsuppgift 2 - Ht 2013 Om lösningsförslagets utformning OBS att detta lösningsförslag avsiktligt är utförligt, detta för att utnyttja tillämpningsuppgiften som

Läs mer

TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Lösningsförslag Tillämpningsuppgift 3 - Ht 2013

TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Lösningsförslag Tillämpningsuppgift 3 - Ht 2013 Ht 2013 Sid 1 (19) Lösningsförslag Tillämpningsuppgift 3 - Ht 2013 OBS att detta lösningsförslag avsiktligt är utförligt, detta för att utnyttja tillämpningsuppgiften som ett lärtillfälle i största möjliga

Läs mer

Lektion 4 Logistikförändringars påverkan på R TOT

Lektion 4 Logistikförändringars påverkan på R TOT TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 1 (14) Lektion 4 Logistikförändringars påverkan på R TOT Lösningsförslaget följder den övergripande arbetsgången enligt kap 5 i Modern Logistik.

Läs mer

TNG018 Grunder i logistik & lönsamhetsanalys. Summering av kursen

TNG018 Grunder i logistik & lönsamhetsanalys. Summering av kursen TNG018 Grunder i logistik & lönsamhetsanalys Summering av kursen 2 - Agenda Återblick på kursmålen & vad vi gjort i kursen. Vad kommer på tentan? Det Rätta Svaret. Kursens mål Vad har vi gjort & varför?

Läs mer

TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Tillämpningsuppgift 1 - Ht 2013

TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Tillämpningsuppgift 1 - Ht 2013 Ht 2013 Sid 1 (6) Tillämpningsuppgift 1 Ht 2013 Mikrolux AB Företaget Mikrolux AB tillverkar mikrovågsugnar för enskilt bruk, dvs. mot konsumentmarknaden. Ugnarna är av ett exklusivt snitt och tillverkas

Läs mer

Lektion 1 Beräkning av R TOT

Lektion 1 Beräkning av R TOT Le 1 Beräkning av R TOT Lösningar TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 1 (17) Lektion 1 Beräkning av R TOT Uppgift 1 Materialkostnader Fsg.intäkter 3 086 6 900 Lönekostnader Summa

Läs mer

Lektion 2 Situationsanpassning av totalkostnadsmodell

Lektion 2 Situationsanpassning av totalkostnadsmodell TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 1 (16) Lektion 2 Situationsanpassning av totalkostnadsmodell Några ord om dessa lösningsförslag Om rätt och fel De lösningsförslag som presenteras

Läs mer

Lagermodeller & produktvärden

Lagermodeller & produktvärden Lagermodeller & produktvärden Tid Är Tid = Pengar? 3- Olika tidsbegrepp Ledtid (LT) Tid från behovsinitiering / orderläggning till behovsuppfyllelse / mottagande av leverans Genomloppstid (GLT) Tid för

Läs mer

Genomgång av kontrollskrivningen

Genomgång av kontrollskrivningen Genomgång av kontrollskrivningen 131011 2- Om kontrollskrivningen 2 delar, s:a 12,0 poäng För godkänt krävs: >= 6,0 poäng totalt >= 2,0 poäng på Del 1 >= 2,0 poäng på Del 2 Del 1 4-Del 1 S:a 6,0 poäng

Läs mer

Leveransservice & totalkostnad

Leveransservice & totalkostnad Leveransservice & totalkostnad Leveransservice Logistikprestation 3-Leveransservice Ledtid Leveranspålitlighet Leveranssäkerhet Lagertillgänglighet Information Flexibilitet / Kundanpasning Oskarsson m

Läs mer

Utredning av logistikförändringar

Utredning av logistikförändringar Utredning av logistikförändringar 1- Varför logistik? Lagerföring Lagerhållning/Hantering Kostnader Transport Administration Övrigt Vinstmarginal Ledtid Leveranspålitlighet Leveranssäkerhet Intäkter Räntabilitet

Läs mer

Genomgång av kontrollskrivningen

Genomgång av kontrollskrivningen Genomgång av kontrollskrivningen 131129 2- Om kontrollskrivningen 2 delar, s:a 12,0 11,0 poäng För godkänt krävs: >= 6,0 5,5 poäng totalt >= 2,0 1,5 poäng på Del 1 >= 2,0 poäng på Del 2 Del 1 4-Fråga 1

Läs mer

Lektion 4 Logistikförändringars påverkan på R TOT

Lektion 4 Logistikförändringars påverkan på R TOT TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 1 (8) Lektion 4 Logistikförändringars påverkan på R TOT Uppgift 1 Mikrolux AB Distribution Företaget Mikrolux AB tillverkar mikrovågsugnar för

Läs mer

Lektion 1 Beräkning av R TOT

Lektion 1 Beräkning av R TOT TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 1 (13) Lektion 1 Beräkning av R TOT Uppgift 1 Nedan presenteras resultat- & balansräkning för ett företag. Beräkna räntabilitet på totalt kapital

Läs mer

LÖSNINGSFÖRSLAG TENTAMEN TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys

LÖSNINGSFÖRSLAG TENTAMEN TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys 2014-01-14 Sid 1 (21) LÖSNINGSFÖRSLAG TENTAMEN Datum: Tisdagen den 14 januari 2014 Provkod: TEN1 OBS att detta lösningsförslag avsiktligt är utförligt, detta för att utnyttja tentamen som ett ytterligare

Läs mer

TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Tillämpningsuppgift 2 - Ht 2013

TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Tillämpningsuppgift 2 - Ht 2013 Ht 2013 Sid 1 (9) Tillämpningsuppgift 2 - Ht 2013 Instruktioner Ni förväntas arbeta med dessa uppgifter i grupp, 4-5 studenter. Skriftliga lösningar lämnas in antingen handskrivet i låda utanför min dörr

Läs mer

Lektion 3 Lagerberäkningar

Lektion 3 Lagerberäkningar TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 1 (7) Lektion 3 Lagerberäkningar Uppgift 1 Företaget Mångimport HB importerar och lagerför fem olika artiklar. Lagret styrs med hjälp av ett beställningspunktssystem

Läs mer

MATERIALFÖRSÖRJNINGENS GRUNDER. Exempelsamling

MATERIALFÖRSÖRJNINGENS GRUNDER. Exempelsamling MATERIALFÖRSÖRJNINGENS GRUNDER Exempelsamling Innehåll Uppgift 1. Partiformning... 6 Uppgift 2. Partiformning... 6 Uppgift 3. Partiformning... 7 Uppgift 4. Volymvärdesanalys... 7 Uppgift 5. Säkerhetslager...

Läs mer

TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Tillämpningsuppgift 3 - Ht 2013

TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Tillämpningsuppgift 3 - Ht 2013 Ht 2013 Sid 1 (9) Tillämpningsuppgift 3 - Ht 2013 Instruktioner Ni förväntas arbeta med dessa uppgifter i grupp, 4-5 studenter. Skriftliga lösningar lämnas in antingen handskrivet i låda utanför min dörr

Läs mer

Tentamen 1FE870:2. 7,5 poäng i Finansiering och analys. söndag 16 dec 2012 kl: 09 14. Anders JERRELING

Tentamen 1FE870:2. 7,5 poäng i Finansiering och analys. söndag 16 dec 2012 kl: 09 14. Anders JERRELING Tentamen 1FE870:2 7,5 poäng i Finansiering och analys söndag 16 dec 2012 kl: 09 14 Anders JERRELING Viktig information! Det är tillåtet att använda fickräknare. Observera att alla svar skall anges i svarshäftet!

Läs mer

Agenda. Lagerstyrning Tre frågor. Lagerstyrning Föreläsning 5. Erik Sandberg. Om lagerstyrning Om uppgift 2 KITIT AB

Agenda. Lagerstyrning Tre frågor. Lagerstyrning Föreläsning 5. Erik Sandberg. Om lagerstyrning Om uppgift 2 KITIT AB Lagerstyrning Föreläsning 5 Erik Sandberg Agenda Om lagerstyrning Om uppgift 2 KITIT AB 2012-04-16 Sid 2 Linköpings universitet Lagerstyrning Tre frågor När ska olika produkter beställas/beordras? Hur

Läs mer

Information om kontrollskrivningen TNG018 - Grunder i logistik och lönsamhetsanalys

Information om kontrollskrivningen TNG018 - Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Rev. 2013-09-20 Sid 1 (9) Information om kontrollskrivningen TNG018 - Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Syfte med kontrollskrivningen Kontrollskrivningen tjänar två delsyften: dels att examinera

Läs mer

INTERN LOGISTIK. Exempelsamling

INTERN LOGISTIK. Exempelsamling INTERN LOGISTIK Exempelsamling Innehåll Uppgift 1. Partiformning... 6 Uppgift 2. Partiformning... 6 Uppgift 3. Partiformning... 7 Uppgift 4. ABC-analys... 7 Uppgift 5. Säkerhetslager... 8 Uppgift 6. Flödeskartläggning...

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET. MTTF01: Föreläsning 4. Eva Berg

LUNDS UNIVERSITET. MTTF01: Föreläsning 4. Eva Berg MTTF01: Föreläsning 4 Tid, Kundservice och Kapitalbindning Eva Berg 2012 09 12 1 Målsättningen med dagens föreläsning Att få en inblick i logistikens utveckling inom industrin (kap. 2.5) Tidens betydelse

Läs mer

Logistikförändringar

Logistikförändringar MTTF01: Föreläsning 2 Logistikförändringar logistikkostnader, t lönsamhet Eva Berg 2014 09 03 1 Allmänt kursen Har alla hittat en grupp att arbeta i? 2 Målsättningen med dagens föreläsning Att få en inblick

Läs mer

Nyckeltalsrapport 3L Pro 2014. Nyckeltalsrapport. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB

Nyckeltalsrapport 3L Pro 2014. Nyckeltalsrapport. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB Nyckeltalsrapport Innehåll NYCKELTAL... 3 REGISTRERA NYCKELTAL... 3 Variabler... 4 Konstanter... 5 Formler... 6 NYCKELTALSRAPPORTEN... 9 ALLMÄNT OM NYCKELTAL... 10 Avkastningsnyckeltal... 10 Likviditetsnyckeltal...

Läs mer

Billigt från fjärran eller snabbt från närmare håll?

Billigt från fjärran eller snabbt från närmare håll? Whitepaper 14.11.2012 1 / 6 Billigt från fjärran eller snabbt från närmare håll? Förena det bästa av två världar! Författare: Mikko Kärkkäinen Verkställande direktör, D.Sc. (Tech.) mikko.karkkainen@relexsolutions.com

Läs mer

Tentamen 1FE870:2. 7,5 poäng i Finansiering och analys. Frågehäfte. lördag 3 nov 2012 kl: 09 14. Anders JERRELING

Tentamen 1FE870:2. 7,5 poäng i Finansiering och analys. Frågehäfte. lördag 3 nov 2012 kl: 09 14. Anders JERRELING Tentamen 1FE870:2 7,5 poäng i Finansiering och analys Frågehäfte lördag 3 nov 2012 kl: 09 14 Anders JERRELING Viktig information! Det är tillåtet att använda fickräknare. Observera att alla svar skall

Läs mer

Övningsuppgifter transportjämförelser

Övningsuppgifter transportjämförelser Övningsuppgifter transportjämförelser Uppgift 1 Du arbetar för ett företag som importerar guld från Sydafrika. Leveranserna sker en gång i månaden med båt från Sydafrika till Göteborg och varje leverans

Läs mer

Hjälpmedel: Miniräknare (nollställd) samt allmänspråklig (ej fackspråklig) ordbok utan kommentarer. Formelsamling tillhandahålls i tentamenslokalen.

Hjälpmedel: Miniräknare (nollställd) samt allmänspråklig (ej fackspråklig) ordbok utan kommentarer. Formelsamling tillhandahålls i tentamenslokalen. Operativ Verksamhetsstyrning/ Produktionslogistik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: 7,5 högskolepoäng Skriftlig tentamen 41I32O, 51PL01 Affärsingenjör - inriktning bygg, Affärsingenjör

Läs mer

Lagerstyrningsfrågan Januari 2014 - Fråga och svar

Lagerstyrningsfrågan Januari 2014 - Fråga och svar Lagerstyrningsfrågan Januari 2014 - Fråga och svar När man fastställer kvantiteter att beställa för lagerpåfyllning avrundar man ofta beräknad ekonomiskt orderkvantitet uppåt eller nedåt, exempelvis för

Läs mer

Tentamen 1FE866. 7,5 poäng i Finansiering och investeringsbedömning. Frågehäfte. Onsdag 26 okt 2011 kl: Anders JERRELING

Tentamen 1FE866. 7,5 poäng i Finansiering och investeringsbedömning. Frågehäfte. Onsdag 26 okt 2011 kl: Anders JERRELING Tentamen 1FE866 7,5 poäng i Finansiering och investeringsbedömning Frågehäfte Onsdag 26 okt 2011 kl: 08-13 Anders JERRELING Viktig information! Det är tillåtet att använda fickräknare. Observera att alla

Läs mer

Säkerhetslager beräknat från antal dagars täcktid

Säkerhetslager beräknat från antal dagars täcktid Handbok i materialstyrning - Del E Bestämning av säkerhetslager E 13 Säkerhetslager beräknat från antal dagars täcktid All materialstyrning är förknippad med osäkerheter av olika slag. Det kan gälla osäkerheter

Läs mer

Fråga 6.. poäng (5p) Fråga 5.. poäng (2p) Fråga 3.. poäng (4p)

Fråga 6.. poäng (5p) Fråga 5.. poäng (2p) Fråga 3.. poäng (4p) Industriell ekonomi Provmoment: Salstentamen, 7,5 högskolepoäng Namn: Tentamensdatum: 150603 Tid: 9.00-13.00 Hjälpmedel: Räknedosa Totalt antal poäng på tentamen: 20p För att få respektive betyg krävs:

Läs mer

Fråga 5.. poäng (2p) Fråga 4.. poäng (4p) Fråga 6.. poäng (3p)

Fråga 5.. poäng (2p) Fråga 4.. poäng (4p) Fråga 6.. poäng (3p) Ekonomistyrning 1 Provmoment: Salstentamen, 7,5 högskolepoäng Kod: Tentamensdatum: 170529 Tid: 9.00-12.00 Hjälpmedel: Räknedosa Totalt antal poäng på tentamen: 20 p För att få respektive betyg krävs: G=

Läs mer

15 hp (varav skriftlig tentamen 5 hp) Entreprenörskap- och affärsutveckling. Provmoment: Skriftlig Tentamen Ladokkod: 51EA01 Tentamen ges för: TPU13

15 hp (varav skriftlig tentamen 5 hp) Entreprenörskap- och affärsutveckling. Provmoment: Skriftlig Tentamen Ladokkod: 51EA01 Tentamen ges för: TPU13 Entreprenörskap- och affärsutveckling Provmoment: Skriftlig Tentamen Ladokkod: 51EA01 Tentamen ges för: TPU13 15 hp (varav skriftlig tentamen 5 hp) Namn: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 160415 Tid:

Läs mer

Uppgift 3 (10 poäng) Ge 5 exempel på strategier som kan minska det totala transportbehovet (1). Förklara varje strategi kortfattat.

Uppgift 3 (10 poäng) Ge 5 exempel på strategier som kan minska det totala transportbehovet (1). Förklara varje strategi kortfattat. OBS! Om du behöver ytterligare något utrymme för dina svar använd baksida på den sidan uppgiften står mer utrymme än så bör inte behövas! undvik lösblad! Lycka till! Uppgift 1 (10 poäng) Lager har en central

Läs mer

Fråga 1 Lösningsförslag 1 Fråga 2

Fråga 1 Lösningsförslag 1 Fråga 2 Fråga 1 Förklara nedanstående begrepp: a. Man kan prata om tre stycken kostnadsdrivare. Vilka är de och var innebär de? b. Vilka tre internprestationer brukar man identifiera? c. Vad är syftet med internprissättning?

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod T0002N Kursnamn Logistik 1 Datum 2012-10-26 Material Fördjupningsuppgift Kursexaminator Betygsgränser Tentamenspoäng Övrig kommentar Försättsblad inlämningsuppgift

Läs mer

Agenda Sex grundläggande ekonomiska begrepp Resultat, Lönsamhet Indelning av kostnader

Agenda Sex grundläggande ekonomiska begrepp Resultat, Lönsamhet Indelning av kostnader Agenda Sex grundläggande ekonomiska begrepp Resultat, Lönsamhet Indelning av kostnader 1 Terminologi Utgift - värdet av anskaffad resurs (fakturan bokförs) Inkomst värdet av utförd prestation (fakturerad)

Läs mer

Datum för tentamen 2007-03-25 Skrivningsansvarig lärare Carina Åresved-Gustavsson

Datum för tentamen 2007-03-25 Skrivningsansvarig lärare Carina Åresved-Gustavsson Skriftligt prov i delkurs Affärsredovisning och budgetering 5p Inom kurs eller program Företagsekonomi 1-10p inr. ekonomistyrning (distans) Med kurskod FEK106 Datum för tentamen 2007-03-25 Skrivningsansvarig

Läs mer

Ekonomiska grundbegrepp

Ekonomiska grundbegrepp Nedan skall vi gå igenom olika ekonomiska grundbegrepp som kommer att vara aktuella i samband med resursplanering och budgetering. Dessa grundbegrepp är viktiga att skilja på för att du ska kunna sammanställa

Läs mer

Kalkyl för Grön Omsorg Förklaringar och kommentarer

Kalkyl för Grön Omsorg Förklaringar och kommentarer Kalkyl för Grön Omsorg Förklaringar och kommentarer Inledning Det här är ett kalkylunderlag gjort för dig som har tankar på att starta Grön omsorg på gården eller redan är igång. I den kan du göra beräkningar

Läs mer

Uppskatta ordersärkostnader för inköpsartiklar

Uppskatta ordersärkostnader för inköpsartiklar Handbok i materialstyrning - Del B Parametrar och variabler B 11 Uppskatta ordersärkostnader för inköpsartiklar Med ordersärkostnader för inköpsartiklar avses alla de kostnader som är förknippade med att

Läs mer

Tentamen i företagsekonomi för diverse program den 16 oktober 2015.

Tentamen i företagsekonomi för diverse program den 16 oktober 2015. Tentamen i företagsekonomi för diverse program den 16 oktober 2015. Hjälpmedel: Kalkylator Instruktioner: 1. Dina svar lämnas på svarsblanketten som finns sist i skrivningen. Kladdar får (och bör) lämnas

Läs mer

1/18/2011. Välkommen till Industriell Ekonomi gk. Finansiering

1/18/2011. Välkommen till Industriell Ekonomi gk. Finansiering Välkommen till Industriell Ekonomi gk Kapitel 21: Finansiering Finansiering 1 Håkan Kullvén Hakan.kullven@indek.kth.se Varför behöver företag kapital? Finansiering Fyra typer av kapital i ett företag Realkapital

Läs mer

Välkommen till Industriell Ekonomi gk. Finansiering

Välkommen till Industriell Ekonomi gk. Finansiering Välkommen till Industriell Ekonomi gk Kapitel 21: Finansiering Finansiering 1 Håkan Kullvén Hakan.kullven@indek.kth.se Varför behöver företag kapital? Finansiering Fyra typer av kapital i ett företag Realkapital

Läs mer

Handbok i materialstyrning - Del A Effektivitetsmått och effektivitetsuppföljning

Handbok i materialstyrning - Del A Effektivitetsmått och effektivitetsuppföljning Handbok i materialstyrning - Del A Effektivitetsmått och effektivitetsuppföljning A 13 Omsättningshastighet i lager I alla materialflöden binds kapital vare sig det beror på att material ligger i lager

Läs mer

TEIE53 Extra case Far & Flyg AB

TEIE53 Extra case Far & Flyg AB TEIE53 Extra case Far & Flyg AB 1. Samtliga uppgifter behandlar företaget Far & Flyg AB. Läs därför noga igenom den introducerande beskrivningen av företaget. Läs även hela uppgiften innan du löser den.

Läs mer

Taurus Ekonomiutbildning

Taurus Ekonomiutbildning Inledning Material in/ Leverantörsfakturering Löpande gör vi beställningar av varor och tjänster hos våra leverantörer. Vi tar emot varan eller får tjänsten utförd och erhåller i samband med detta en leverantörsfaktura.

Läs mer

RÄKENSKAPSANALYS OCH NYCKELTAL. F12 RoK Ht14 Agata Kostrzewa

RÄKENSKAPSANALYS OCH NYCKELTAL. F12 RoK Ht14 Agata Kostrzewa RÄKENSKAPSANALYS OCH NYCKELTAL F12 RoK Ht14 Agata Kostrzewa RoK ht14 Agata Kostrzewa 2 Vad handlar det om Nycketal binder samman ansvar, prestation och mål Prestation Hur väl sköter en chef sitt uppdrag

Läs mer

Uppgift: Likviditets- och Resultatbudget

Uppgift: Likviditets- och Resultatbudget Uppgift: Likviditets- och Resultatbudget Med utgångspunkt från funktionsbudgeterna och balansräkningen för den 1/1 ska en likviditetsbudget upprättas för januari. I tabellen nedan visas en sammanställning

Läs mer

Kalkylmodeller baserade på direkta och indirekta kostnader

Kalkylmodeller baserade på direkta och indirekta kostnader Kalkylmodeller baserade på direkta och indirekta kostnader Uppgift 2.0: Resultatplanering Företaget Aha tillverkar produkten Skyar. Företaget har kalkylerat med fasta kostnader på 936 000 kr och rörliga

Läs mer

Differentiera säkerhetslager med andel efterfrågan under ledtid

Differentiera säkerhetslager med andel efterfrågan under ledtid Handbok i materialstyrning - Del E Bestämning av säkerhetslager E 51 Differentiera säkerhetslager med andel efterfrågan under ledtid Med differentierad materialstyrning menas allmänt att klassificera artiklar

Läs mer

Optimera totalkostnader eller manipulera kapitalbindning?

Optimera totalkostnader eller manipulera kapitalbindning? Lagerstyrningsakademin.se Optimera totalkostnader eller manipulera kapitalbindning? Stig-Arne Mattsson Oavsett vilken metod man använder för att beräkna ekonomiska orderkvantiteter är det i grunden fråga

Läs mer

Avdelningen för logistik Ekonomihögskolan Växjö universitet. Roger Stokkedal ÖVNINGSUPPGIFTER. Grundkurs Logistik

Avdelningen för logistik Ekonomihögskolan Växjö universitet. Roger Stokkedal ÖVNINGSUPPGIFTER. Grundkurs Logistik Avdelningen för logistik Ekonomihögskolan Växjö universitet Roger Stokkedal ÖVNINGSUPPGIFTER Grundkurs Logistik Formelblad 1 Flödesanalys φ L = Genomsnittslager (st) L S = Säkerhetslager (st) t = Tidsenhet

Läs mer

Fråga 6.. poäng (4p) Fråga 3.. poäng (3p) Fråga 5.. poäng (2p)

Fråga 6.. poäng (4p) Fråga 3.. poäng (3p) Fråga 5.. poäng (2p) Ekonomistyrning 1 Provmoment: Salstentamen, 7,5 högskolepoäng Kod: Tentamensdatum: 161102 Tid: 9.00-12.00 Hjälpmedel: Räknedosa Totalt antal poäng på tentamen: 20 p För att få respektive betyg krävs: G=

Läs mer

Tentamen Företagsekonomi B Externredovisning & Räkenskapsanalys 7,5 hp. Datum: Skrivtid: 3 timmar

Tentamen Företagsekonomi B Externredovisning & Räkenskapsanalys 7,5 hp. Datum: Skrivtid: 3 timmar MITTUNIVERSITETET Institutionen för samhällsvetenskap Företagsekonomiska ämnesenheten i Sundsvall Carl-Michael Unger Tentamen Företagsekonomi B Externredovisning & Räkenskapsanalys 7,5 hp Datum: 2011-05-06

Läs mer

Logistik. Logistisk lönsamhet. Du Pont schema. Fö: Materialflöden. Resultatmässigt: Lönsamhet. Effektivitet. Ordermässigt: Styrning

Logistik. Logistisk lönsamhet. Du Pont schema. Fö: Materialflöden. Resultatmässigt: Lönsamhet. Effektivitet. Ordermässigt: Styrning Logistik Fö: Materialflöden Logistisk lönsamhet Effektivitet Resultatmässigt: Lönsamhet Ordermässigt: Styrning 2007-08-27 Godstransporter Källa: Lumsden (2006) 2 Du Pont schema Nedbrytning av visioner

Läs mer

Tentamen IndustriellEkonomiGK 2011-01-11 Sid 1 (7)

Tentamen IndustriellEkonomiGK 2011-01-11 Sid 1 (7) Tentamen IndustriellEkonomiGK 2011-01-11 Sid 1 (7) OBS! För att tentamensresultatet skall registreras i LADOK krävs att du är kursregistrerad (innan tentamenstillfället) på någon av ovannämnda kurser.

Läs mer

Logistik styrning av material- och informationsflöden

Logistik styrning av material- och informationsflöden Logistik styrning av material- och informationsflöden Mikael Öhman DIEM, TKK Produktionsekonomi - grundkurs 2017 Logistik: styrning av material- och informationsflöden Tisdag 10.10 Torsdag 12.10 Torsdag

Läs mer

Tentamen IndustriellEkonomiGK 2010-05-25 Sid 1 (6) Kurs med kurskod ME1002 Betygsskala A-F Kurs med kurskod 4D1200 Betygsskala 3-5

Tentamen IndustriellEkonomiGK 2010-05-25 Sid 1 (6) Kurs med kurskod ME1002 Betygsskala A-F Kurs med kurskod 4D1200 Betygsskala 3-5 Tentamen IndustriellEkonomiGK 2010-05-25 Sid 1 (6) OBS! För att tentamensresultatet skall registreras i LADOK krävs att du är kursregistrerad (innan tentamenstillfället) på någon av ovannämnda kurser.

Läs mer

IEK415 Industriell ekonomi E

IEK415 Industriell ekonomi E IEK415 Industriell ekonomi E 1 Måndagen den 17 febr fm (08.30-11.30) i V-huset, 2014 Tillåtna hjälpmedel Typgodkänd räknare, linjal, räntetabeller (sist i tentamenstesen) Presentation Obs! Före rättning

Läs mer

Företag eftersträvar att ha unika strategier tex till sina kunder. Uppge och förklara de två vanligaste typstrategierna som tas upp i FE100.

Företag eftersträvar att ha unika strategier tex till sina kunder. Uppge och förklara de två vanligaste typstrategierna som tas upp i FE100. Uppgift/Fråga: 1 121101 BEDÖMNINGSMALL a) Fyll i perspektiven på rätt plats i bilden: (6p) Whi sid 9- b) Beskriv kort Whittingtons Klassiska och Evolutionistiska perspektiv. Whi sid 18- ORG Uppgift/Fråga:

Läs mer

Grundläggande företagsekonomi 4p

Grundläggande företagsekonomi 4p Grundläggande företagsekonomi 4p Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TE02 11FE00 OPUS2 Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2015-04-30 Tid: 09:00 12:00 Hjälpmedel: Årsredovisningslagen och Bokföringslagen

Läs mer

LE3 REDOVISNING & BOKFÖRING

LE3 REDOVISNING & BOKFÖRING LE3 REDOVISNING & BOKFÖRING FÖRE UPPGIFTER... 2 3.1 KOKOKADAI... 2 3.2 BONGO... 2 3.3 KONTERA... 2 UNDER UPPGIFTER... 3 3.4 SPANNARPS ALUMINIUM... 3 3.5 GIOVANNI SVENSSON... 3 3.6 ISGÄRDE... 3 3.7 SMYCKESKRINET...

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS. REDOVISNING FÖR ADMINISTRATÖRER 7,5 Högskolepoäng

HÖGSKOLAN I BORÅS. REDOVISNING FÖR ADMINISTRATÖRER 7,5 Högskolepoäng HÖGSKOLAN I BORÅS REDOVISNING FÖR ADMINISTRATÖRER 7,5 Högskolepoäng Provmoment: Tentamen Ladokkod: 21RV1A Tentamen ges för: ADM 12 Namn:.. Personnummer:.. Tentamensdatum: 2013-08-20 Tid: 09.00 13.00 Hjälpmedel:

Läs mer

Entreprenörskap- och affärsutveckling. 15 hp (varav skriftlig tentamen 6 hp) Provmoment: Skriftlig Tentamen Ladokkod: 51EA01 Tentamen ges för: TPU16

Entreprenörskap- och affärsutveckling. 15 hp (varav skriftlig tentamen 6 hp) Provmoment: Skriftlig Tentamen Ladokkod: 51EA01 Tentamen ges för: TPU16 Entreprenörskap- och affärsutveckling Provmoment: Skriftlig Tentamen Ladokkod: 51EA01 Tentamen ges för: TPU16 15 hp (varav skriftlig tentamen 6 hp) Namn: (Ifylles av student) Tentamensdatum:180320 Tid:

Läs mer

Styrelsens förslag till nya redovisningsprinciper för utvecklingsfond

Styrelsens förslag till nya redovisningsprinciper för utvecklingsfond Styrelsens förslag till nya redovisningsprinciper för utvecklingsfond De redovisningsprinciper som föreningen använder sig av gällande utbildningsfonden gör det svårt för medlemmarna att få en rättvisande

Läs mer

Brister i använda lagerstyrningsmodeller ger lägre servicenivåer

Brister i använda lagerstyrningsmodeller ger lägre servicenivåer Brister i använda lagerstyrningsmodeller ger lägre servicenivåer än önskat 1 Stig-Arne Mattsson, Permatron AB Det finns ett antal lagerstyrningsmetoder som i större eller mindre omfattning används i tillverkande

Läs mer

Svecasa. Prepkursen närmast Hanken. Företagsekonomi. Repetition.

Svecasa. Prepkursen närmast Hanken. Företagsekonomi. Repetition. Svecasa Prepkursen närmast Hanken Företagsekonomi Repetition. Agenda Räkneövning Grundläggande finansiell analys Full-blown kassaflödes analys Svecasa est. 1978 Resultaträkning Balansräkning UPPGIFT 1

Läs mer

Tentamen IndustriellEkonomiGK Sid 1 (7)

Tentamen IndustriellEkonomiGK Sid 1 (7) Tentamen IndustriellEkonomiGK 2010-10-18 Sid 1 (7) OBS! För att tentamensresultatet skall registreras i LADOK krävs att du är kursregistrerad (innan tentamenstillfället) på någon av ovannämnda kurser.

Läs mer

Laborationshandledning: Huvudplanering vid blandad lager- och kundorderstyrd tillverkning Master Scheduling Game

Laborationshandledning: Huvudplanering vid blandad lager- och kundorderstyrd tillverkning Master Scheduling Game Laborationshandledning: Huvudplanering vid blandad lager- och kundorderstyrd tillverkning Master Scheduling Game 1 Introduktion Denna laboration utförs i grupper om två deltagare. Det är bra att ha med

Läs mer

Jan Gun Hans Karin Charlotte

Jan Gun Hans Karin Charlotte Tentamen Ekonomistyrning (4 hp) på delkursen Företagets affärer och styrning den 5 juni 2009 Skrivningen är på 7 sidor (inkl försättsblad) och den omfattar 5 uppgifter på sammanlagt 100 poäng. Gränsen

Läs mer

Sammanfattning redovisning. Redovisning och kalkylering F15, HT 2014 Thomas Carrington

Sammanfattning redovisning. Redovisning och kalkylering F15, HT 2014 Thomas Carrington Sammanfattning redovisning Redovisning och kalkylering F15, HT 2014 Thomas Carrington DAGENS FÖRELÄSNING Grundläggande begrepp Bokföring (exempel) Bokslut Analys (nyckeltal) AVGRÄNSNINGAR I TID OCH RUM

Läs mer

Säkerhetslager beräknat från cykelservice (Serv1)

Säkerhetslager beräknat från cykelservice (Serv1) Handbok i materialstyrning - Del E Bestämning av säkerhetslager E 26 Säkerhetslager beräknat från cykelservice (Serv1) All materialstyrning är förknippad med osäkerheter av olika slag. Det kan gälla osäkerheter

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS. REDOVISNING FÖR ADMINISTRATÖRER 7,5 Högskolepoäng

HÖGSKOLAN I BORÅS. REDOVISNING FÖR ADMINISTRATÖRER 7,5 Högskolepoäng HÖGSKOLAN I BORÅS REDOVISNING FÖR ADMINISTRATÖRER 7,5 Högskolepoäng Provmoment: Tentamen Ladokkod: 21RV2A Tentamen ges för: ADM 12 och ADM 13 Namn:.. Personnummer:.. Tentamensdatum: 2014-08-18 Tid: 09.00

Läs mer

Tentamen IndustriellEkonomiGK Sid 1 (7) Kurs med kurskod ME1004 Betygsskala A-F Kurs med kurskod 4D1024 Betygsskala 3-5

Tentamen IndustriellEkonomiGK Sid 1 (7) Kurs med kurskod ME1004 Betygsskala A-F Kurs med kurskod 4D1024 Betygsskala 3-5 Tentamen IndustriellEkonomiGK 2010-03-15 Sid 1 (7) OBS! För att tentamensresultatet skall registreras i LADOK krävs att du är kursregistrerad (innan tentamenstillfället) på någon av ovannämnda kurser.

Läs mer

Företagets likvida medel består av kassa och bank.

Företagets likvida medel består av kassa och bank. Förutsättningar Inledningsvis vill FAR påpeka att i Bokföringsnämndens exempel så balanserar inte balansräkningen för år 1. Detta beror på att Summa kortfristiga skulder inte är korrekt summerat. Differensen

Läs mer

Lagring av reservdelar till brevsorteringsmaskiner inom Posten

Lagring av reservdelar till brevsorteringsmaskiner inom Posten Lagring av reservdelar till brevsorteringsmaskiner inom Posten Lisa Gunnarson!"!!#!! Lagring av reservdelar till brevsorteringsmaskiner inom Posten Lisa Gunnarson Handledare vid Linköping universitet:

Läs mer

Tentamen i företagsekonomi 17 augusti 2015

Tentamen i företagsekonomi 17 augusti 2015 Tentamen i företagsekonomi 17 augusti 2015 Skrivtid: 5 timmar Hjälpmedel: Kalkylator Dina svar lämnas på svarsblanketten som återfinns sist i skrivningen. Lämna gärna in dina med nummer märkta kladdar.

Läs mer

Kalkyl och Marknad: Övningar i produktkalkyler och grundläggande produktvalsproblem Peter Lohmander Version 130111

Kalkyl och Marknad: Övningar i produktkalkyler och grundläggande produktvalsproblem Peter Lohmander Version 130111 KMProdOvn Kalkyl och Marknad: Övningar i produktkalkyler och grundläggande produktvalsproblem Peter Lohmander Version 130111 MÅL: Efter deltagandet i de introducerande föreläsningarna om produktkalkyler

Läs mer

BOKFÖRING PÅ 10 MINUTER

BOKFÖRING PÅ 10 MINUTER BOKFÖRING PÅ 10 MINUTER En snabbguide till grunderna i bokföring ATT BOKFÖRA Att bokföra handlar om att visa hur pengar rör sig i ett företag, det vill säga ekonomisk aktivitet. I slutet av ett år, ett

Läs mer

Handbok i materialstyrning - Del E Bestämning av säkerhetslager

Handbok i materialstyrning - Del E Bestämning av säkerhetslager Handbok i materialstyrning - Del E Bestämning av säkerhetslager E 13 Säkerhetslager beräknat från antal dagars efterfrågan All materialstyrning är förknippad med osäkerheter av olika slag. Det kan gälla

Läs mer

Ekonomi och UF-företagande. Övningsuppgifter

Ekonomi och UF-företagande. Övningsuppgifter Ekonomi och UF-företagande Övningsuppgifter CASE 1 - Facit Resultat- och likviditetsbudget SolKlart UF SolKlart UF kommer under sitt år som UF-företagare att köpa in och sälja vidare smarta solcellsladdare

Läs mer

Handbok i materialstyrning - Del D Bestämning av orderkvantiteter

Handbok i materialstyrning - Del D Bestämning av orderkvantiteter Handbok i materialstyrning - Del D Bestämning av orderkvantiteter D 04 Faktorer som påverkar val av orderkvantiteter Materialstyrning innebär förenklat att styra materialflöden genom att för varje artikel

Läs mer

Delårsrapport perioden januari-september. Diadrom Holding AB (publ) september) ) (januari september) ) Kvartal 1-3 1

Delårsrapport perioden januari-september. Diadrom Holding AB (publ) september) ) (januari september) ) Kvartal 1-3 1 Göteborg 2014-10-17 Delårsrapport perioden januari-september 2014 Kvartal 3 (juli september) ) 2014 Omsättningen uppgick till 11,3 (11,5) Mkr, en minskning med 0,2 Mkr eller 1,5 procent Rörelseresultatet

Läs mer

Reservationshantering i beställningspunktssystem

Reservationshantering i beställningspunktssystem Handbok i materialstyrning - Del C Materialstyrningsmetoder C 17 Reservationshantering i beställningspunktssystem Vid användning av beställningspunktssystem jämförs beställningspunkten med aktuell lagerposition,

Läs mer

AB Cyklett. Praktikfall i grundläggande logistik Version 5.1. Linköpings universitet Institutionen för Ekonomisk och Industriell utveckling (IEI)

AB Cyklett. Praktikfall i grundläggande logistik Version 5.1. Linköpings universitet Institutionen för Ekonomisk och Industriell utveckling (IEI) AB Cyklett Praktikfall i grundläggande logistik Version 5.1 Linköpings universitet Institutionen för Ekonomisk och Industriell utveckling (IEI) Logistik- och kvalitetsutveckling Innehållsförteckning Företagsbeskrivning,

Läs mer

Vad gör rätt lagerstyrning för sista raden

Vad gör rätt lagerstyrning för sista raden Vad gör rätt lagerstyrning för sista raden Nils Robertsson VD på PromoSoft 100 % fokus på lager och inköp Utvecklar lagerstyrningssystem och säljer WMS och andra moduler för Supply Chain Add-on till affärssystemen

Läs mer

Uppskatta lagerhållningssärkostnader

Uppskatta lagerhållningssärkostnader Handbok i materialstyrning - Del B Parametrar och variabler B 13 Uppskatta lagerhållningssärkostnader Med lagerhållningssärkostnader avses alla de kostnader som hänger samman med och uppstår genom att

Läs mer

Datum för tentamen 2007-11-11

Datum för tentamen 2007-11-11 Skriftligt prov i delkurs Inom kurs eller program Med kurskod Datum för tentamen 2007-11-11 Skrivningsansvarig lärare Affärsredovisning och budgetering 7,5hp Företagsekonomi A redovisning och kalkylering

Läs mer

11.26 MARIK AB kassaflödesanalys med indirekt metod

11.26 MARIK AB kassaflödesanalys med indirekt metod 11.26 MARIK AB kassaflödesanalys med indirekt metod MARIKAB redovisar nedanstående balans- och resultaträkning för 20X8. Upprätta en kassaflödesanalys för 20X8 med hjälp av dessa rapporter och upplysningarna

Läs mer

6 uppgifter och totalt 70 poäng

6 uppgifter och totalt 70 poäng Luleå tekniska universitet TENTAMEN Kurskod: R0009N Kursnamn: Modeller för intern styrning Tentamensdatum: 2015-06-05 Skrivtid: 4 timmar Tillåtna hjälpmedel: Penna, suddgummi och Miniräknare som rensats

Läs mer

Tentamen IndustriellEkonomiGK 2011-06-08 Sid 1 (6)

Tentamen IndustriellEkonomiGK 2011-06-08 Sid 1 (6) Tentamen IndustriellEkonomiGK 2011-06-08 Sid 1 (6) OBS! För att tentamensresultatet skall registreras i LADOK krävs att du är kursregistrerad (innan tentamenstillfället) på någon av ovan nämnda kurser.

Läs mer

Redovisning och kalkylering, 15 hp. Skrivning, Delkurs Redovisning Måndag 4 maj 2015, kl

Redovisning och kalkylering, 15 hp. Skrivning, Delkurs Redovisning Måndag 4 maj 2015, kl Redovisning och kalkylering, 15 hp Skrivning, Delkurs Redovisning Måndag 4 maj 2015, kl. 14.00 18.00 Skrivtid: Hjälpmedel: Övrigt: 4 timmar Miniräknare (ej i mobiltelefon) Genomför alltid eventuella avrundningar

Läs mer