Information om kontrollskrivningen TNG018 - Grunder i logistik och lönsamhetsanalys

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information om kontrollskrivningen TNG018 - Grunder i logistik och lönsamhetsanalys"

Transkript

1 Rev Sid 1 (9) Information om kontrollskrivningen TNG018 - Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Syfte med kontrollskrivningen Kontrollskrivningen tjänar två delsyften: dels att examinera de mer grundläggande kunskaper som kursen avser att ge, dels att stimulera kursdeltagarna till att tidigt sätta sig in i kurslitteraturen. Det första delsyftet avser dels sådana kunskaper som är mer av utantill -karaktär; definitioner av begrepp o dyl, dels enklare tillämpning & förståelse för generella samband & principer. Det andra delsyftet har samband med de praktikfallsuppgifter som ni ska arbeta självständigt med under period HT 2, samt vid tentamen. Praktikfallen kräver ett självständigt tillämpande av stoff från kurslitteraturen. Genom detta examinationsmoment stimuleras tidig inhämtning av dessa kunskaper. Kontrollskrivningens omfattning Kontrollskrivningen omfattar ingen särskild del av kursboken. Skrivningens uppgifter kan alltså beröra stoff från samtliga de kapitel som inkluderas i kursen (se kursinformationen). Kontrollskrivningens upplägg Kontrollskrivningen är uppdelad i två huvudsakliga delar. Del 1 består av tolv flervalsfrågor (kryssfrågor av typen Sant - Falskt ) avseende ett antal korta påståenden. Dessa påståenden är formulerade på så sätt att kursdeltagaren kan avge ett korrekt svar om denne gjort sig förtrogen med de grundläggande begrepp och generella modeller som kursen behandlar. na omfattar främst stoff från kursbokens del 1, Logistiksystemet. För att bilda en uppfattning om vad frågorna kan beröra hänvisas till de instuderingsfrågor som tillhandahålls för kursbokens första del (se filarkivet). Del 2 är av mer tillämpande, resonerande karaktär. Kursdeltagaren presenteras i resp. uppgift (två stycken) för ett mycket kortfattat vinjett, t.ex. en beslutssituation rörande ett givet logistiksystem, eller en teoretisk modell. Därefter presenteras ett antal påståenden, vilka kursdeltagaren skall resonera kring vad talar för och/eller emot? Svaren avges i fritext. na är i dessa uppgifter formulerade på så sätt att det för att kunna avge korrekta svar krävs en grundläggande förståelse & förmåga att tillämpa kursstoffet.

2 Rev Sid 2 (9) Poängsättning & -gränser För frågorna i Del 1 gäller att korrekt avgivet svar ger + 0,5 poäng. För felaktigt avgivet svar ges motsvarande poängavdrag. Ett utelämnat svar ger noll (0) poäng. Motivet till denna konstruktion är förstås att svaren ska baseras på kunskap, inte chansningar. Poängsättning av fritextsvar i Del 2 kan vara alltifrån noll till det maximala angivna poängantalet, för den aktuella frågan. De två uppgifterna är tillsammans värda 6,0 poäng. För godkänt på skrivningen krävs en poängsumma >= 6,0 av 12,0 möjliga. Dessutom krävs >= 2,0 poäng på vardera del. Kontrollskrivningen som lärtillfälle För att på bästa sätt dra nytta av examinationen som lärtillfälle så kommer det under period HT 2 att hållas två föreläsningar för genomgång av kontrollskrivningen, en för resp. skrivtillfälle. Exempel på uppgifter, andra delen På följande sidor presenteras ett antal exempel på hur uppgifter i kontrollskrivningens Del 2 kan vara utformade. Observera att detta just är exempel och ingenting annat; det är ingen garanti att någon fråga kommer att vara exakt formulerad som de som presenteras här nedan. Som framgår av uppgifternas utformning, krävs det såväl kunskap om begrepps innebörder, som förståelse för olika principiella modeller, principer och samband. För att besvara frågorna korrekt måste olika sådana kunskaper kunna kombineras. Till dessa exempeluppgifter bifogas inga lösningar. nledningen till detta är att stimulera en utveckling av förståelse, inte utantill-inlärning av vissa texter. tt kunna återge en text är inte detsamma som att förstå dess innebörd.

3 Rev Sid 3 (9) Exempeluppgift Teoretisk modell Sågtandsmodellen är en generell modell som används för att illustrera hur lagernivån, dvs. antalet lagrade artiklar, utvecklas över tiden, givet att vissa förutsättningar är uppfyllda. Formeln som används för att beräkna medellagernivån (MLN) för lager där sågtandsmodellen är giltig ser ut enligt: MLN Där: SL Q 2 SL = Säkerhetslager Q = Påfyllnadskvantitet ntag att det vid varje enstaka uttag ur lagret, oavsett tillfälle och frekvens, tas ut en viss given uttagskvantitet U. För att sågtandsmodellen ska vara giltig räcker det att följande två villkor är uppfyllda: 1) U < Q 2) SL är fast (dvs. varierar inte över tiden) För att MLN-formeln (som gäller om sågtandsmodellen är giltig) ska kunna tillämpas krävs att Q är fast (dvs. lika stor vid varje påfyllning). Efterfrågans utseende (dvs dess storlek & utveckling över tiden) spelar ingen roll för om sågtandsmodellen & MLN-formeln ska vara giltiga. MLN bestäms ju enbart av SL & Q.

4 Rev Sid 4 (9) Exempeluppgift Teoretisk modell Order- & leveransprocessen är en central företeelse i logistiken. Den kan illustreras generellt enligt bilden ovan. Intimt förknippat med denna process är begreppet kundorderledtid (eller ledtid, kort och gott) och sambandet mellan de två kan illustreras enligt nedan: Kundorderledtiden består oftast till hälften av tiden för Orderprocessen och till hälften av tiden för Leveransprocessen. Därav de två lika stora halvorna i de båda figurerna. Genom att förändra hur de ingående aktiviteterna utförs och koordineras kan dock ovan nämnda 50/50-fördelning av tiden förändras, vilket ofta är önskvärt. I Leveransprocessen (den undre halvan) är det Steg 4 (Färdigställande av order) som tar längst tid, eftersom det är i det steget som produkten tillverkas.

5 Rev Sid 5 (9) Exempeluppgift Teoretisk modell Inom logistiken pratar man ofta om totalkostnad samt att de största logistikrelaterade kostnadsposterna oftast ligger inom lager och transporter. Totala logistikkostnader kan illustreras med följande enkla grafiska modell: Man behöver inte följa just denna modell, utan man kan bygga en egen modell som passar det specifika logistiksystemet bättre. Vid förändring av logistiksystem skall jämförelser mellan olika handlingsalternativ ske för ett urval av de angivna kostnadsslagen, enskilt var för sig. Man skall först studera de tre översta kostnadsslagen i denna modell, eftersom de oftast är de största kostnaderna. Dessutom är ju de översta tre lättare att kvantifiera.

6 Rev Sid 6 (9) Exempeluppgift Generella samband Distribution kan definieras som att göra en färdigställd produkt tillgänglig för kunder och är således en viktig del av ett företags logistiksystem. Distributionskanaler kan struktureras på olika sätt, exempel på detta visas i följande figur där - anger olika principiella alternativ. Mellanhänder i distributionskanalen, såsom grossister eller detaljister (alternativen - ), ger upphov till extra hantering och administration, vilket förstås innebär kostnader. Dessa aktörer är också vinstdrivande företag och gör därför också påslag på varans pris. lternativ 3 är generellt sett det distributionsupplägg som ger högst totalkostnad, eftersom det innehåller flest mellanhänder. lternativ 1 ger generellt sett kortast ledtid till kund, eftersom varan inte behöver passera en massa mellanhänder på vägen. Lågvärda (billiga) konsumentprodukter kan inte bära särskilt stora kostnadspåslag, därför strävar man i regel för sådana varor efter att distribuera utan mellanhänder (lternativ 1).

7 Rev Sid 7 (9) Exempeluppgift Generella samband Kundorderpunkten är ett viktigt begrepp inom logistiken. Kundorderpunkten kan som bekant placeras i olika delar av flödet, se några exempel i figuren nedan: Det är lättare att få korrekta prognoser på kundernas efterfrågan om man har KOP nedströms (dvs. nära kunderna), jämfört med att ha den uppströms (dvs. nära leverantörerna); allt annat lika. Produktions- och inköpskostnader blir ofta högre om man placerar KOP långt uppströms (nära leverantörerna), jämfört med en placering långt nedströms; allt annat lika. Utifrån ett leveransserviceperspektiv är det alltid sämre att placera KOP långt uppströms (närmare leverantörerna), snarare än längre nedströms (närmare kunderna).

8 Rev Sid 8 (9) Exempeluppgift Tillämpning etrakta ett materialflöde med tider enligt nedan: Leverantörer Det studerade företaget Kunder DL MF L Komponenttillverkning Slutmontering FVL DL DL LT2 LT1 LT3 GLT1 GLT2 GLT3 GLT4 GLT5 LT4 LT5 GLT6 LT = Ledtid, GLT = Genomloppstid. Nuläge: Företaget tillverkar enbart standardprodukter (dvs. inget kundspecifikt innehåll). lla lager styrs med hjälp av beställningspunktsystem med fasta orderkvantiteter. Kvantiteterna är förstås olika för varje artikel / produkt och lagren styrs oberoende av varandra. Säkerhetslager för resp. artikel / produkt dimensioneras var för sig, dock enligt samma principer. Kundernas efterfrågan av färdiga produkter bedöms som relativt jämn, både på kortare och längre sikt. Förändring: ntag nu att företaget bestämmer sig för att halvera de fasta orderkvantiteterna (för påfyllnad) i FVL och samtliga DL (distributionslager). Yttre förutsättningar, såsom t.ex. efterfrågan, är oförändrade. Dimensionering av säkerhetslager är också oförändrad. Utgå från Nuläge & Förändring och resonera kring vad som talar för och/eller emot följande påståenden: Förändringen kommer att minska genomloppstiden i de berörda lagren (FVL & DL). I sin tur innebär det att den av kunderna upplevda ledtiden minskar, vilket alltså innebär en förbättring av företagets leveransservice gentemot kunderna. Förändringen innebär även att företagets totala kostnader kommer att minska.

9 Rev Sid 9 (9) Exempeluppgift Generella principer Nedanstående är ett utdrag ur kursboken (sid 31-32): Persson & Engh (1992) använder begreppet tidskonkurrent för att beskriva vilka olika tider som är viktiga för ett företag att fokusera. En tidskonkurrent är den som är bättre än sina konkurrenter när det gäller att: Leverera produkter och tjänster. Detta är alltså leveranstiden eller orderledtiden, dvs. ett av de vanliga leveransserviceelementen. Vissa använder istället termen TT (Time To ustomer). Utveckla och lansera nya produkter och tjänster. Detta kallas ibland för strategisk ledtid eller TTM (Time To Market). Komprimera genomloppstiden i den egna verksamheten. Fråga Resonera kring vad som talar för och/eller emot följande uttalande relaterat till tidens betydelse: tt fokusera på tiden är enbart intressant ur ett strikt leveransserviceperspektiv (dvs. logistikprestation gentemot kund). En god logistiker är dock, som bekant, intresserad av att både förbättra leveransservicen och minska de totala logistikkostnaderna vilket innebär att man för att minska logistikkostnaderna även måste fokusera andra aspekter än enbart tid, t.ex. minskning av bundet kapital.

Genomgång av kontrollskrivningen

Genomgång av kontrollskrivningen Genomgång av kontrollskrivningen 131129 2- Om kontrollskrivningen 2 delar, s:a 12,0 11,0 poäng För godkänt krävs: >= 6,0 5,5 poäng totalt >= 2,0 1,5 poäng på Del 1 >= 2,0 poäng på Del 2 Del 1 4-Fråga 1

Läs mer

Genomgång av kontrollskrivningen

Genomgång av kontrollskrivningen Genomgång av kontrollskrivningen 131011 2- Om kontrollskrivningen 2 delar, s:a 12,0 poäng För godkänt krävs: >= 6,0 poäng totalt >= 2,0 poäng på Del 1 >= 2,0 poäng på Del 2 Del 1 4-Del 1 S:a 6,0 poäng

Läs mer

Lagermodeller & produktvärden

Lagermodeller & produktvärden Lagermodeller & produktvärden Tid Är Tid = Pengar? 3- Olika tidsbegrepp Ledtid (LT) Tid från behovsinitiering / orderläggning till behovsuppfyllelse / mottagande av leverans Genomloppstid (GLT) Tid för

Läs mer

Instuderingsfrågor till Modern Logistik Kap 1-4

Instuderingsfrågor till Modern Logistik Kap 1-4 Instuderingsfrågor till Modern Logistik Kap 1-4 Här nedan finns ett antal frågor till del ett av kursboken. Dessa är tänkta att kunna användas som ett stöd för den egna inläsningen. Till varje fråga anges

Läs mer

TNG018 Grunder i logistik & lönsamhetsanalys. Summering av kursen

TNG018 Grunder i logistik & lönsamhetsanalys. Summering av kursen TNG018 Grunder i logistik & lönsamhetsanalys Summering av kursen 2 - Agenda Återblick på kursmålen & vad vi gjort i kursen. Vad kommer på tentan? Det Rätta Svaret. Kursens mål Vad har vi gjort & varför?

Läs mer

Kursinformation Tets 37 HT -2013

Kursinformation Tets 37 HT -2013 Linköpings universitet IEI- Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling 2013-08-25 Logistik Ekdahl/KD Kursinformation Tets 37 HT -2013 Välkommen till kursen Grundläggande Logistik. Kursen innehåller

Läs mer

Logistik (723G48), 7,5 hp Kursinformation VT -2016

Logistik (723G48), 7,5 hp Kursinformation VT -2016 Linköpings universitet IEI- Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling 2016-04-25 Logistik- och kvalitetsutveckling Bengt Ekdahl/KD Logistik (723G48), 7,5 hp Kursinformation VT -2016 Välkommen

Läs mer

Utredning av logistikförändringar

Utredning av logistikförändringar Utredning av logistikförändringar 1- Varför logistik? Lagerföring Lagerhållning/Hantering Kostnader Transport Administration Övrigt Vinstmarginal Ledtid Leveranspålitlighet Leveranssäkerhet Intäkter Räntabilitet

Läs mer

Lektion 3 Lagerberäkningar

Lektion 3 Lagerberäkningar TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 1 (7) Lektion 3 Lagerberäkningar Uppgift 1 Företaget Mångimport HB importerar och lagerför fem olika artiklar. Lagret styrs med hjälp av ett beställningspunktssystem

Läs mer

Leveransservice & totalkostnad

Leveransservice & totalkostnad Leveransservice & totalkostnad Leveransservice Logistikprestation 3-Leveransservice Ledtid Leveranspålitlighet Leveranssäkerhet Lagertillgänglighet Information Flexibilitet / Kundanpasning Oskarsson m

Läs mer

TENTAMEN I MTTF01LOGISTIK

TENTAMEN I MTTF01LOGISTIK Institutionen för teknisk ekonomi och logistik Teknisk Logistik TENTAMEN I MTTF01LOGISTIK Tisdagen den 18 oktober 2011, kl. 14-18 Att tänka på: Slutbetyget är en sammanvägning av praktikfallbetyg, kunskapsfrågorna

Läs mer

Tentan ger maximalt 100 poäng och betygssätts med Väl godkänd (minst 80 poäng), Godkänd (minst 60 poäng) eller Underkänd (under 60 poäng). Lycka till!

Tentan ger maximalt 100 poäng och betygssätts med Väl godkänd (minst 80 poäng), Godkänd (minst 60 poäng) eller Underkänd (under 60 poäng). Lycka till! Tentamen består av två delar. Del 1 innehåller fem multiple choice frågor som ger fem poäng vardera och 0 poäng för fel svar. Endast ett alternativ är rätt om inget annat anges. Fråga 6 är en sant/falsk-fråga

Läs mer

Lektion 1 Beräkning av R TOT

Lektion 1 Beräkning av R TOT TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 1 (13) Lektion 1 Beräkning av R TOT Uppgift 1 Nedan presenteras resultat- & balansräkning för ett företag. Beräkna räntabilitet på totalt kapital

Läs mer

Säkerhetslager beräknat från cykelservice (Serv1)

Säkerhetslager beräknat från cykelservice (Serv1) Handbok i materialstyrning - Del E Bestämning av säkerhetslager E 26 Säkerhetslager beräknat från cykelservice (Serv1) All materialstyrning är förknippad med osäkerheter av olika slag. Det kan gälla osäkerheter

Läs mer

TEK125 Logistik. Ola Hultkrantz Division of Logistics and transportation Chalmers University of Technology 1

TEK125 Logistik. Ola Hultkrantz Division of Logistics and transportation Chalmers University of Technology 1 TEK125 Logistik Chalmers University of Technology 1 Kursens syfte och innehåll Logistik handlar om de kostnadskrävande men värdeskapande aktiviteterna kopplade till materialflöden, till exempel planering,

Läs mer

Kursinformation HT 2012 TNG018 - Grunder i logistik och lönsamhetsanalys

Kursinformation HT 2012 TNG018 - Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Kursinnehåll, mål & pedagogisk tanke Rev. 2012-08-21 Sid 1 (9) Kursinformation HT 2012 TNG018 - Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Kursinformationen kan komma att kompletteras inför starten av läsperiod

Läs mer

Lektion 4 Logistikförändringars påverkan på R TOT

Lektion 4 Logistikförändringars påverkan på R TOT TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 1 (14) Lektion 4 Logistikförändringars påverkan på R TOT Lösningsförslaget följder den övergripande arbetsgången enligt kap 5 i Modern Logistik.

Läs mer

Lektion 5 Materialplanering (MP) Rev HL

Lektion 5 Materialplanering (MP) Rev HL Lektion 5 Materialplanering (MP) Rev 20151006 HL Innehåll Nivå 1: Materialbehovsplanering (LFL, EOQ, SS) (MP1.1) Materialbehovsplanering (FOQ) (MP1.2) Materialbehovsplanering (POQ, FOQ, SS) (MP1.3) Nivå

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod T0002N Kursnamn Logistik 1 Datum 2012-10-26 Material Fördjupningsuppgift Kursexaminator Betygsgränser Tentamenspoäng Övrig kommentar Försättsblad inlämningsuppgift

Läs mer

Genomgång av tillämpningsuppgift 2

Genomgång av tillämpningsuppgift 2 Genomgång av tillämpningsuppgift 2 2- Arbetsgång 3- Klargöra förutsättningarna Mål: Jämföra ett huvudalternativ med nuläget, med avseende på lönsamhet. Räntabilitet i fokus. 4-Klargöra förutsättningarna

Läs mer

Tentamen i nationalekonomi, tillämpad mikroekonomi A, 3 hp (samt 7,5 hp)

Tentamen i nationalekonomi, tillämpad mikroekonomi A, 3 hp (samt 7,5 hp) Tentamen i nationalekonomi, tillämpad mikroekonomi A, 3 hp (samt 7,5 hp) 2011-08-23 Ansvarig lärare: Viktor Mejman Hjälpmedel: Skrivdon och räknare. Kurslitteratur. Maximal poängsumma: 16 För betyget G

Läs mer

Lektion 4 Logistikförändringars påverkan på R TOT

Lektion 4 Logistikförändringars påverkan på R TOT TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 1 (8) Lektion 4 Logistikförändringars påverkan på R TOT Uppgift 1 Mikrolux AB Distribution Företaget Mikrolux AB tillverkar mikrovågsugnar för

Läs mer

Brister i använda lagerstyrningsmodeller ger lägre servicenivåer

Brister i använda lagerstyrningsmodeller ger lägre servicenivåer Brister i använda lagerstyrningsmodeller ger lägre servicenivåer än önskat 1 Stig-Arne Mattsson, Permatron AB Det finns ett antal lagerstyrningsmetoder som i större eller mindre omfattning används i tillverkande

Läs mer

TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Lösningsförslag Tillämpningsuppgift 2 - Ht 2013

TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Lösningsförslag Tillämpningsuppgift 2 - Ht 2013 Ht 2013 Sid 1 (19) Lösningsförslag Tillämpningsuppgift 2 - Ht 2013 Om lösningsförslagets utformning OBS att detta lösningsförslag avsiktligt är utförligt, detta för att utnyttja tillämpningsuppgiften som

Läs mer

Säkerhetslagrets andel av beställningspunkten som funktion av ledtid

Säkerhetslagrets andel av beställningspunkten som funktion av ledtid Säkerhetslagrets andel av beställningspunkten som funktion av ledtid Stig-Arne Mattsson Sammanfattning I den här studien har en analys gjorts av säkerhetslagrets andel av beställningspunkten som funktion

Läs mer

TNSL08, Produktion och distribution 6 hp, VT1-2013

TNSL08, Produktion och distribution 6 hp, VT1-2013 ITN/KTS ver nr 2 14 januari 2013 Fredrik Persson 1 Kursmål & innehåll TNSL08, Produktion och distribution 6 hp, VT1-2013 1.1 Mål med kursen Kursen skall ge kunskaper i hur ett företag planerar och styr

Läs mer

Genomgång av tillämpningsuppgift 3

Genomgång av tillämpningsuppgift 3 Genomgång av tillämpningsuppgift 3 2- Arbetsgång 3- Klargöra förutsättningarna Mål: Jämföra ett huvudalternativ med nuläget, med avseende på lönsamhet. Räntabilitet i fokus. 4-Klargöra förutsättningarna

Läs mer

Säkerhetslager beräknat från acceptabelt antal bristtillfällen per år

Säkerhetslager beräknat från acceptabelt antal bristtillfällen per år Handbok i materialstyrning - Del E Bestämning av säkerhetslager E 28 Säkerhetslager beräknat från acceptabelt antal bristtillfällen per år All materialstyrning är förknippad med osäkerheter av olika slag.

Läs mer

Uppgift 3 (10 poäng) Ge 5 exempel på strategier som kan minska det totala transportbehovet (1). Förklara varje strategi kortfattat.

Uppgift 3 (10 poäng) Ge 5 exempel på strategier som kan minska det totala transportbehovet (1). Förklara varje strategi kortfattat. OBS! Om du behöver ytterligare något utrymme för dina svar använd baksida på den sidan uppgiften står mer utrymme än så bör inte behövas! undvik lösblad! Lycka till! Uppgift 1 (10 poäng) Lager har en central

Läs mer

Handbok i materialstyrning - Del A Effektivitetsmått och effektivitetsuppföljning

Handbok i materialstyrning - Del A Effektivitetsmått och effektivitetsuppföljning Handbok i materialstyrning - Del A Effektivitetsmått och effektivitetsuppföljning A 13 Omsättningshastighet i lager I alla materialflöden binds kapital vare sig det beror på att material ligger i lager

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET. MTTF01: Föreläsning 2. Lundchark. Prognoser Logistikkostnader. Eva Berg

LUNDS UNIVERSITET. MTTF01: Föreläsning 2. Lundchark. Prognoser Logistikkostnader. Eva Berg MTTF01: Föreläsning 2 Lundchark Sveinn Viljhamsson Praktikfallet t Cool Glass AB Prognoser Logistikkostnader Eva Berg 2012 09 05 1 Allmänt kursen Har alla hittat en grupp att arbeta i? 2 Målsättningen

Läs mer

TNSL011 Kvantitativ Logistik

TNSL011 Kvantitativ Logistik TENTAMEN TNSL011 Kvantitativ Logistik Datum: 16 december 2009 Tid: 14-18 Hjälpmedel: Hjälpmedel av alla slag, förutom kommunikationsutrustning (telefoner, datorer, och andra saker som kan ta emot signaler

Läs mer

Tentamen 1FE870:2. 7,5 poäng i Finansiering och analys. Frågehäfte. lördag 3 nov 2012 kl: 09 14. Anders JERRELING

Tentamen 1FE870:2. 7,5 poäng i Finansiering och analys. Frågehäfte. lördag 3 nov 2012 kl: 09 14. Anders JERRELING Tentamen 1FE870:2 7,5 poäng i Finansiering och analys Frågehäfte lördag 3 nov 2012 kl: 09 14 Anders JERRELING Viktig information! Det är tillåtet att använda fickräknare. Observera att alla svar skall

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET. MTTF01: Föreläsning 4. Eva Berg

LUNDS UNIVERSITET. MTTF01: Föreläsning 4. Eva Berg MTTF01: Föreläsning 4 Tid, Kundservice och Kapitalbindning Eva Berg 2012 09 12 1 Målsättningen med dagens föreläsning Att få en inblick i logistikens utveckling inom industrin (kap. 2.5) Tidens betydelse

Läs mer

Ekonomihögskolan Dnr: EHV 2008/172/514 KURSPLAN

Ekonomihögskolan Dnr: EHV 2008/172/514 KURSPLAN Ekonomihögskolan Dnr: EHV 2008/172/514 KURSPLAN Företagsekonomins grunder: Organisationsteori, Marknadsföring, Logistik, Företagande och Affärsutveckling Fundamentals of Business Administration: Organization

Läs mer

Masterprofil i Logistik på I-programmet. Uni Sallnäs Logistik- och Kvalitetsutveckling IEI

Masterprofil i Logistik på I-programmet. Uni Sallnäs Logistik- och Kvalitetsutveckling IEI Masterprofil i Logistik på I-programmet Logistik- och Kvalitetsutveckling IEI Hur ska vi värdera transporterna när vi väljer leverantörer? Kostnader för själva transporten, och sådana som påverkas av transportvalet

Läs mer

1. Enkätsvar: Hur värdefullt fann du innehållet i kursen? 1=Värdelöst 2=Av litet värde 3=Värdefullt 4=Mycket värdefullt Besvarad av 11 personer

1. Enkätsvar: Hur värdefullt fann du innehållet i kursen? 1=Värdelöst 2=Av litet värde 3=Värdefullt 4=Mycket värdefullt Besvarad av 11 personer 1 of 12 2007-03-20 16:58 Enkätresultat Enkät: Enkät 479896 Status: öppen Datum: 2007-03-20 16:59:00 Grupp: Aktiverade deltagare (5C1108 Tillämpad fysik, mekanik) Besvarad av: 11(58) (18%) Sidan besökt

Läs mer

SISTA EXTRAORDINÄRA OMTENTAMEN (dvs: sista salstentamen nr 5) för nedlagd kurs 21TS1A, 21TS1U (VT14P4)

SISTA EXTRAORDINÄRA OMTENTAMEN (dvs: sista salstentamen nr 5) för nedlagd kurs 21TS1A, 21TS1U (VT14P4) Organisering av tjänster, servicelogik och servicekultur för FM (nedlagd kurs) 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: SISTA EXTRAORDINÄRA OMTENTAMEN (dvs: sista salstentamen nr 5) för

Läs mer

Logistik Logistics Management LiU / IEI. Information om vår grundutbildning (Kurser, Masterprofil & Examensarbete)

Logistik Logistics Management LiU / IEI. Information om vår grundutbildning (Kurser, Masterprofil & Examensarbete) Logistik Logistics Management LiU / IEI Information om vår grundutbildning (Kurser, Masterprofil & Examensarbete) 1 Vill du ha mer information? www.iei.liu.se/logistik - Klicka på Utbildning Kontakta oss

Läs mer

Tentamen. Makroekonomi NA0133. Juni 2015 Skrivtid 3 timmar.

Tentamen. Makroekonomi NA0133. Juni 2015 Skrivtid 3 timmar. Jag har svarat på följande fyra frågor: 1 2 3 4 5 6 Min kod: Institutionen för ekonomi Rob Hart Tentamen Makroekonomi NA0133 Juni 2015 Skrivtid 3 timmar. Regler Svara på 4 frågor. (Vid svar på fler än

Läs mer

Säkerhetslager beräknat från antal dagars täcktid

Säkerhetslager beräknat från antal dagars täcktid Handbok i materialstyrning - Del E Bestämning av säkerhetslager E 13 Säkerhetslager beräknat från antal dagars täcktid All materialstyrning är förknippad med osäkerheter av olika slag. Det kan gälla osäkerheter

Läs mer

Tentamen. Makroekonomi NA0133. November 2015 Skrivtid 3 timmar.

Tentamen. Makroekonomi NA0133. November 2015 Skrivtid 3 timmar. Jag har svarat på följande fyra frågor: 1 2 3 4 5 6 Min kod: Institutionen för ekonomi Rob Hart Tentamen Makroekonomi NA0133 November 2015 Skrivtid 3 timmar. Regler Svara på 4 frågor. (Vid svar på fler

Läs mer

Handbok i materialstyrning - Del C Materialstyrningsmetoder

Handbok i materialstyrning - Del C Materialstyrningsmetoder Handbok i materialstyrning - Del C Materialstyrningsmetoder C 31 Täcktidsplanering Materialstyrning innebär förenklat att styra materialflöden genom att för varje artikel och vid varje ordertillfälle fatta

Läs mer

FRÅGEBANK: EXEMPEL PÅ KURSVÄRDERINGSFRÅGOR BAKGRUNDSFRÅGOR

FRÅGEBANK: EXEMPEL PÅ KURSVÄRDERINGSFRÅGOR BAKGRUNDSFRÅGOR FRÅGEBANK: EXEMPEL PÅ KURSVÄRDERINGSFRÅGOR Frågebanken är tänkt att kunna utgöra en inspirationskälla vid utformning av kursvärderingsenkäter. Tillämpliga frågor väljs ut utifrån kursinnehåll och hur kursen

Läs mer

Mycket kort repetition av mikrodelen på kursen Introduktion till nationalekonomi. Utbud och efterfrågan

Mycket kort repetition av mikrodelen på kursen Introduktion till nationalekonomi. Utbud och efterfrågan Mycket kort repetition av mikrodelen på kursen Introduktion till nationalekonomi Utbud och efterfrågan 1 Exempeluppgift 1: Elasticiteter När inkomsterna ökade med 7 % ökade efterfrågan på bussresor med

Läs mer

Överdrag i materialstyrningssystem

Överdrag i materialstyrningssystem Handbok i materialstyrning - Del C Materialstyrningsmetoder C 9 Överdrag i materialstyrningssystem De modeller som används i praktisk tillämpning för att styra lager, exempelvis i olika varianter av beställningspunktssystem,

Läs mer

Tentamen. Makroekonomi NA juni 2013 Skrivtid 4 timmar.

Tentamen. Makroekonomi NA juni 2013 Skrivtid 4 timmar. Jag har svarat på följande fyra frågor: 1 2 3 4 5 6 Min kod: Institutionen för ekonomi Rob Hart Tentamen Makroekonomi NA0133 5 juni 2013 Skrivtid 4 timmar. Regler Svara på 4 frågor. (Vid svar på fler än

Läs mer

Tentamen B1AMO1 Administratörsprogrammet HT2014

Tentamen B1AMO1 Administratörsprogrammet HT2014 Marknad och Politik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: Tentamen B1AMO1 Administratörsprogrammet HT2014 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 23-05-2016 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel: Totalt

Läs mer

Strategisk Logistik 20 YHp Dag 1(8)

Strategisk Logistik 20 YHp Dag 1(8) Strategisk Logistik 20 YHp Dag 1(8) Affärslogistik 400 YH-poäng Dag 1(8) Presentation Kursen Affärslogistik Gap analys Lagerkurvan Summering 2 1 ILENIO AB är ett svenskt företag som hjälper kunder att

Läs mer

Provmoment: Omtentamen 1 (dvs salstentamen 2) för kursen under LP4, TS1A, 21TS1U (VT14P4) Tentamen ges för: För fastighetsmäklare (FM12)

Provmoment: Omtentamen 1 (dvs salstentamen 2) för kursen under LP4, TS1A, 21TS1U (VT14P4) Tentamen ges för: För fastighetsmäklare (FM12) Organisering av tjänster, servicelogik och servicekultur för FM 7,5 högskolepoäng Provmoment: Omtentamen 1 (dvs salstentamen 2) för kursen under LP4, 2013 2014 Ladokkod: 21TS1A, 21TS1U (VT14P4) Tentamen

Läs mer

Kursinformation för. Logistikanalys Verktyg och Modeller (TETS32)

Kursinformation för. Logistikanalys Verktyg och Modeller (TETS32) Kursinformation för Logistikanalys Verktyg och Modeller (TETS32) Varmt välkomna till kursen Logistikanalys Verktyg och Modeller, TETS32! Denna skrift syftar till att ge övergripande information om kursens

Läs mer

VT17-1DV432-Inledande programmering med Java-7,5hp-Ortsoberoende-100%-Distans

VT17-1DV432-Inledande programmering med Java-7,5hp-Ortsoberoende-100%-Distans VT17-1DV432-Inledande programmering med Java-7,5hp-Ortsoberoende-100%-Distans Antal respondenter: 42 : Svarsfrekvens: 42,86 % Vilket sammanfattande omdöme ger du kursen? Vilket sammanfattande omdöme ger

Läs mer

Handbok i materialstyrning - Del E Bestämning av säkerhetslager

Handbok i materialstyrning - Del E Bestämning av säkerhetslager Handbok i materialstyrning - Del E Bestämning av säkerhetslager E 13 Säkerhetslager beräknat från antal dagars efterfrågan All materialstyrning är förknippad med osäkerheter av olika slag. Det kan gälla

Läs mer

Säkerhetslager som andel av efterfrågan

Säkerhetslager som andel av efterfrågan Handbok i materialstyrning - Del E Bestämning av säkerhetslager E 12 Säkerhetslager som andel av efterfrågan under ledtid All materialstyrning är förknippad med osäkerheter av olika slag. Det kan gälla

Läs mer

Reservationshantering i beställningspunktssystem

Reservationshantering i beställningspunktssystem Handbok i materialstyrning - Del C Materialstyrningsmetoder C 17 Reservationshantering i beställningspunktssystem Vid användning av beställningspunktssystem jämförs beställningspunkten med aktuell lagerposition,

Läs mer

Genomgång av tillämpningsuppgift 1

Genomgång av tillämpningsuppgift 1 Genomgång av tillämpningsuppgift 1 2- Förväntningar Att ni lämnar in i tid, enligt anvisningar Att ni gjort ett seriöst försök Det handlar om ert lärande! Vem är ytterst ansvarig? Att ni tillämpar det

Läs mer

P(ξ > 1) = 1 P( 1) = 1 (P(ξ = 0)+P(ξ = 1)) = 1 0.34. ξ = 2ξ 1 3ξ 2

P(ξ > 1) = 1 P( 1) = 1 (P(ξ = 0)+P(ξ = 1)) = 1 0.34. ξ = 2ξ 1 3ξ 2 Lösningsförslag TMSB18 Matematisk statistik IL 101015 Tid: 12.00-17.00 Telefon: 101620, Examinator: F Abrahamsson 1. Varje dag levereras en last med 100 maskindetaljer till ett företag. Man tar då ett

Läs mer

Socialpsykologi 7,5 hp

Socialpsykologi 7,5 hp Socialpsykologi 7,5 hp Psykologi II, VT- 14 Psykologiska institutionen Stockholms universitet Kursansvarig: Charlotte Alm Övergripande syfte och innehåll Det övergripande syftet med denna kurs är att ge

Läs mer

Materialstyrning. Stig-Arne Mattsson

Materialstyrning. Stig-Arne Mattsson Logistik Materialstyrning Stig-Arne Mattsson Materialflöden via lager mellan företag Inköpsorder / Kundorder Inköpsorder / Kundorder Leverantörer Företag Kunder/distributörer Informationsbehov för att

Läs mer

Välja servicenivådefinitioner för dimensionering av säkerhetslager

Välja servicenivådefinitioner för dimensionering av säkerhetslager Handbok i materialstyrning - Del B Parametrar och variabler B 21 Välja servicenivådefinitioner för dimensionering av säkerhetslager Servicenivå är ett mått på leveransförmåga från lager. Det kan allmänt

Läs mer

Logistik. Varukapital. Kapitalbindning. Fö: Lager. Gemensam benämning på allt material, alla komponenter, produkter i Diskussionsuppgift

Logistik. Varukapital. Kapitalbindning. Fö: Lager. Gemensam benämning på allt material, alla komponenter, produkter i Diskussionsuppgift Logistik Fö: Lager Varukapital Gemensam benämning på allt material, alla komponenter, produkter i Diskussionsuppgift arbete (PIA, VUA, VIA) och förråd Förråd Varför Upplag har av utgångs- man lager? och

Läs mer

Tentamensinstruktioner

Tentamensinstruktioner TNSL05 1(9) TENTAMEN Datum: 6 april 2018 Tid: 14-18 Provkod: TEN1 Kursnamn: TNSL05 Optimering, modellering och planering Institution: ITN Antal uppgifter: 5 Betygskrav: För godkänt krävs normalt 12 p,

Läs mer

Avdelningen för logistik Ekonomihögskolan Växjö universitet. Roger Stokkedal ÖVNINGSUPPGIFTER. Grundkurs Logistik

Avdelningen för logistik Ekonomihögskolan Växjö universitet. Roger Stokkedal ÖVNINGSUPPGIFTER. Grundkurs Logistik Avdelningen för logistik Ekonomihögskolan Växjö universitet Roger Stokkedal ÖVNINGSUPPGIFTER Grundkurs Logistik Formelblad 1 Flödesanalys φ L = Genomsnittslager (st) L S = Säkerhetslager (st) t = Tidsenhet

Läs mer

Beräkna standardavvikelser för ledtider

Beräkna standardavvikelser för ledtider Handbok i materialstyrning - Del B Parametrar och variabler B 4 Beräkna standardavvikelser för ledtider De formler som traditionellt används för beräkning av standardavvikelser för efterfrågevariationer

Läs mer

Lektion 1 Beräkning av R TOT

Lektion 1 Beräkning av R TOT Le 1 Beräkning av R TOT Lösningar TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 1 (17) Lektion 1 Beräkning av R TOT Uppgift 1 Materialkostnader Fsg.intäkter 3 086 6 900 Lönekostnader Summa

Läs mer

Tentamensinstruktioner

Tentamensinstruktioner TNSL05 1(8) TENTAMEN Datum: 1 april 2016 Tid: XXX Sal: XXX Provkod: TEN1 Kursnamn: TNSL05 Optimering, modellering och planering Institution: ITN Antal uppgifter: 5 Betygskrav: För godkänt krävs normalt

Läs mer

Orderkvantitet med hjälp av ekonomiskt beräknad

Orderkvantitet med hjälp av ekonomiskt beräknad Handbok i materialstyrning - Del D Bestämning av orderkvantiteter D 32 Orderkvantitet med hjälp av ekonomiskt beräknad täcktid Materialstyrning innebär förenklat att styra materialflöden genom att för

Läs mer

Supply Chain Management

Supply Chain Management Supply Chain Management Beer game 722A29 Grupp 5 Denise Niemi Jennie Östh Martin Andersson Amanda Svensson 2014-11- 04 Innehållsförteckning Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Resultat... 4 Lagerhållning...

Läs mer

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod LED100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod LED100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att studenten ska uppnå grundläggande kunskaper inom området ledarskap. Efter avslutad kurs ska studenten kunna: Kunskap och förståelse 1.förklara och illustrera

Läs mer

Lagerstyrningsfrågan Januari 2014 - Fråga och svar

Lagerstyrningsfrågan Januari 2014 - Fråga och svar Lagerstyrningsfrågan Januari 2014 - Fråga och svar När man fastställer kvantiteter att beställa för lagerpåfyllning avrundar man ofta beräknad ekonomiskt orderkvantitet uppåt eller nedåt, exempelvis för

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FEG30L Företagets logistikfunktion, kandidatkurs, 15 högskolepoäng Business Logistics, Bachelor Course, Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd

Läs mer

Kursinformation för. Logistikanalys Verktyg och Modeller (TETS32)

Kursinformation för. Logistikanalys Verktyg och Modeller (TETS32) Kursinformation för Logistikanalys Verktyg och Modeller (TETS32) Varmt välkomna till kursen Logistikanalys Verktyg och Modeller, TETS32! Denna skrift syftar till att ge övergripande information om kursens

Läs mer

Effektivitetsdimensioner En översikt

Effektivitetsdimensioner En översikt Handbok i materialstyrning - Del A Effektivitetsmått och effektivitetsuppföljning A 01 Effektivitetsdimensioner En översikt Förräntning av investerat kapital är det överordnade målet för kommersiellt arbetande

Läs mer

Logistikförändringar

Logistikförändringar MTTF01: Föreläsning 2 Logistikförändringar logistikkostnader, t lönsamhet Eva Berg 2014 09 03 1 Allmänt kursen Har alla hittat en grupp att arbeta i? 2 Målsättningen med dagens föreläsning Att få en inblick

Läs mer

Minikurs Metoder för behovsplanering

Minikurs Metoder för behovsplanering Minikurs Metoder för behovsplanering Under den här minikursen tittar vi på olika möjligheter, metoder och tips i systemanvändandet när det gäller Behovsplanering. Det ska ge idéer och målsättningar för

Läs mer

Tentamensinstruktioner. När Du löser uppgifterna

Tentamensinstruktioner. När Du löser uppgifterna Matematiska institutionen Optimeringslära TENTAMEN TAOP88/TEN 1 OPTIMERING FÖR INGENJÖRER för M/EMM Datum: 8 januari 201 Tid: 8.00-13.00 Hjälpmedel: Miniräknare Kurslitteratur: Kaj Holmberg: Optimering

Läs mer

INTERN LOGISTIK. Exempelsamling

INTERN LOGISTIK. Exempelsamling INTERN LOGISTIK Exempelsamling Innehåll Uppgift 1. Partiformning... 6 Uppgift 2. Partiformning... 6 Uppgift 3. Partiformning... 7 Uppgift 4. ABC-analys... 7 Uppgift 5. Säkerhetslager... 8 Uppgift 6. Flödeskartläggning...

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, annars är det detta datum som gäller:

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, annars är det detta datum som gäller: Kvalitets- och Miljöstyrning/ Kvalitet och Ledningssystem Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: 7,5 högskolepoäng Skriftlig tentamen 51KM01, 41I13B samt även 41I09B Industriell ekonomi

Läs mer

Säkerhetslager vid materialbehovsplanering

Säkerhetslager vid materialbehovsplanering Handbok i materialstyrning - Del E Bestämnign av säkerhetslager E 43 Säkerhetslager vid materialbehovsplanering När materialflöden styrs med hjälp av materialbehovsplanering med nedbrytning av produktstrukturer

Läs mer

Lektion 3 Lagerberäkningar

Lektion 3 Lagerberäkningar TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 1 (11) Lektion 3 Lagerberäkningar Uppgift 1 A Utgå från kriterierna för sågtandsmodellen (se Modern Logistik sid. 110, 183) Jämn efterfrågan -

Läs mer

Tentamen i: Affärssystem och tjänsteorienterad arkitektur

Tentamen i: Affärssystem och tjänsteorienterad arkitektur Tentamen i: Affärssystem och tjänsteorienterad arkitektur Kurskod: DSK2:SOA1 Datum: 20 december 2013 Tid: 15:00 19:00 Examinator: Elin Uppström Information Hjälpmedel: Omfång: Poängkrav: Utförande: Inga

Läs mer

Handbok i materialstyrning - Del D Bestämning av orderkvantiteter

Handbok i materialstyrning - Del D Bestämning av orderkvantiteter Handbok i materialstyrning - Del D Bestämning av orderkvantiteter D 12 Ekonomisk orderkvantitet Materialstyrning innebär förenklat att styra materialflöden genom att för varje artikel och vid varje ordertillfälle

Läs mer

Hjälpmedel: Miniräknare (nollställd) samt allmänspråklig (ej fackspråklig) ordbok utan kommentarer. Formelsamling tillhandahålls i tentamenslokalen.

Hjälpmedel: Miniräknare (nollställd) samt allmänspråklig (ej fackspråklig) ordbok utan kommentarer. Formelsamling tillhandahålls i tentamenslokalen. Operativ Verksamhetsstyrning/ Produktionslogistik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: 7,5 högskolepoäng Skriftlig tentamen 41I32O, 51PL01 Affärsingenjör - inriktning bygg, Affärsingenjör

Läs mer

Modern logistik för ökad lönsamhet

Modern logistik för ökad lönsamhet Modern logistik för ökad lönsamhet Håkan Aronsson, Bengt Ekdahl och Björn Oskarsson OBSERVERA ATT DETTA ÄR ETT UTDRAG UR BOKEN OCH ATT TYPSNITT, LAYOUT MM SKILJER SIG FRÅN ORGINALET. Utgiven av Liber AB.

Läs mer

Välja servicenivådefinitioner för dimensionering av säkerhetslager

Välja servicenivådefinitioner för dimensionering av säkerhetslager Handbok i materialstyrning - Del B Parametrar och variabler B 21 Välja servicenivådefinitioner för dimensionering av säkerhetslager Servicenivå är ett mått på leveransförmåga från lager. Det kan allmänt

Läs mer

Varje rätt svar ger 0.5 poäng. (max 3p)

Varje rätt svar ger 0.5 poäng. (max 3p) Fråga 1) Följande fråga beaktar skillnaden mellan marknadsdriven och kontraktsdriven produktutveckling. Para ihop varje scenario med det alternativ som passar bäst. A Kontraktsdriven produktutveckling

Läs mer

Business Administration, 15.0 Credits

Business Administration, 15.0 Credits Business Administration, 15.0 Credits Högskolepoäng: 15.0 hp Kurskod: 2ÖÄ008 Ansvarig institution: Pedagogiska inst Datum för fastställande: 2011-05-23 Beslutad av: Programkommittén för Personalvetarprogrammet

Läs mer

Kompletteringar för missade examinerande tillfällen, för Hållbar utveckling A, ht 2013

Kompletteringar för missade examinerande tillfällen, för Hållbar utveckling A, ht 2013 Kompletteringar för missade examinerande tillfällen, för Hållbar utveckling A, ht 2013 Gäller för examinerande seminarium, examinerande workshops samt examinerande projektdagar och projektverkstäder under:

Läs mer

Delkursplan för Sociologisk Analys HT 11, 7,5 högskolepoäng.

Delkursplan för Sociologisk Analys HT 11, 7,5 högskolepoäng. 1 STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Delkursplan för Sociologisk Analys HT 11, 7,5 högskolepoäng. 1. Allmänt om delkursen. Delkursen omfattar 7,5 hp och ges på grundnivå termin 3 på Kandidatprogram

Läs mer

Priskalkylering 3.40B sp 7 - regler och exempel

Priskalkylering 3.40B sp 7 - regler och exempel Pris 3.40B sp 7 - regler och exempel (Pyramid Business Studio) (2010-06-24) Pris 3.40B SP7 Vid pris hämtas och beräknas värden från Leverantörsprisregistret som uppdaterar Artikelregistret och Leverantörsprisregistret

Läs mer

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav. Ett godkänt betyg på kursen kommer att ges till studenter som kan:

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav. Ett godkänt betyg på kursen kommer att ges till studenter som kan: Ekonomihögskolan FEKH10, Företagsekonomi: Kandidatkurs i Strategic Management, 15 högskolepoäng Business Administration: Strategic Management - Bachelor Course, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Föreläsning 5. Lagerstyrning

Föreläsning 5. Lagerstyrning Föreläsning 5 Lagerstyrning Kursstruktur Innehåll Föreläsning Lek1on Labora1on Introduk*on, produk*onsekonomiska grunder, produk*onssystem, ABC-klassificering Fö 1 Prognos*sering Fö 2 Le 1 La 1 Sälj- och

Läs mer

Försörjningsanalys en utökad VFA

Försörjningsanalys en utökad VFA Försörjningsanalys en utökad VFA Lars Medbo, Chalmers Björn Langbeck, Swerea IVF Per-Åke Sigbrandt, Swerea IVF Innehåll Försörjningsanalys Varför det? Bakgrund och ansats Två fallstudier En metodik Försörjningsanalys

Läs mer

Logistik styrning av material- och informationsflöden

Logistik styrning av material- och informationsflöden Logistik styrning av material- och informationsflöden Mikael Öhman DIEM, TKK Produktionsekonomi - grundkurs 2017 Logistik: styrning av material- och informationsflöden Tisdag 10.10 Torsdag 12.10 Torsdag

Läs mer

Ekonomisk behovstäckningstid

Ekonomisk behovstäckningstid Handbok i materialstyrning - Del D Bestämning av orderkvantiteter D 32 Ekonomisk behovstäckningstid Materialstyrning innebär förenklat att styra materialflöden genom att för varje artikel och vid varje

Läs mer

MIO310 OPTIMERING OCH SIMULERING, 4 p

MIO310 OPTIMERING OCH SIMULERING, 4 p Uppvisat terminsräkning ( ) Ja ( ) Nej Inst. för teknisk ekonomi och logistik Avd. för Produktionsekonomi Jag tillåter att mitt tentamensresultat publiceras på Internet Ja Nej TENTAMEN: MIO310 OPTIMERING

Läs mer

Säkerhetslager beräknat från fyllnadsgrad (Serv2)

Säkerhetslager beräknat från fyllnadsgrad (Serv2) Handok i materialstyrning - Del E Bestämning av säkerhetslager E 7 Säkerhetslager eräknat från fyllnadsgrad (Serv) All materialstyrning är förknippad med osäkerheter av olika slag. Det kan gälla osäkerheter

Läs mer

Handbok i materialstyrning - Del A Effektivitetsmått och effektivitetsuppföljning

Handbok i materialstyrning - Del A Effektivitetsmått och effektivitetsuppföljning Handbok i materialstyrning - Del A Effektivitetsmått och effektivitetsuppföljning A 18 Liggtid I alla materialflöden binds kapital vare sig det beror på att material ligger i lager i väntan på att förbrukas

Läs mer

Lagerstyrning i hög- och lågpresterande företag 1

Lagerstyrning i hög- och lågpresterande företag 1 Lagerstyrning i hög- och lågpresterande företag 1 Logistik och Transport, Chalmers Tek- Patrik Jonsson Stig-Arne Mattsson niska Högskola Lagerstyrning handlar principiellt om att fastställa kvantiteter

Läs mer