Be Your Power. Dorotea Pettersson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Be Your Power. Dorotea Pettersson"

Transkript

1 LIVE YOUR PURPOSE Be Your Power JANUARI 2019 Dorotea Pettersson

2 Live Your Purpose! Den här månaden ska vi jobba med "Live Your Purpose". För mig handlar det om att vara tydlig med vad syftet med allt man gör är. Att vara grundad i din mening med varför du går upp ur sängen varje morgon. Ibland kan jag tycka att det här med intentioner och inuiton kan låta flummigt och ofokuserat men jag har fått erkänna för mig själv att känslorna spelar in väldigt mycket mer än vad jag tänker. Känslorna kopplade till målen. Känslorna kopplade till det du gör för att det känns viktigt. Känslorna till det som du gör för att du måste. Om mitt övergripande mål i livet är att må bra så säger det mig inte så mycket mer än att kroppen får det den behöver och att jag har en viss balans i mitt liv. Det är bra på alla sätt MEN för mig blir det väldigt mycket tydligare om jag även lägger till vilken känsla jag vill ha.

3 Exempel: Jag vill må bra för att det ger mig glädje över att vara jag. Att känna glädje för mig är också att jag då är nöjd, tillfreds och känner att livet är smidigt att leva. Att skratta och le mycket men också tillåtas att ha dåliga dagar då känslorna är på svaj. Att må bra är mycket mer än att träna, äta rätt, sova bra och ha bra relationer. Det ger mer än en hälsosam kropp. Det är det jag vill åt. Därför pratar vi om intention denna månaden. Jag har kommit på att intention och intuiton sammanfaller för mig. Det är inte samma sak men de ligger i samma kategori. Det kanske inte är rätt men det är så det är för mig. För mig är magkänsla superviktigt. Jag styrs av den och jag gör tvärtemot vad andra säger oftare än vad som kanske är vanligt. Det är för att magkänslan så tydligt pekar. Magkänsla och intuiton tänker jag är samma sak. Om känslorna finns med i målen och i meningen med varför du går upp på morgonen så tror jag att resultatet även blir att magkänslan blir starkare. Att ha en struktur, rutiner, på hur din dag ser ut och hur du gör saker är också kopplat till intention. Rutiner är svårt i praktiken. På pappret är allt snyggt uppstaplat. Tiderna är utsatta. Allt är tydligt. Däremot är inte känslorna med där. Om du vaknar trött eller känner dig hängig så spelar det ingen roll hur snygg struktur du har. Det kommer kännas tung. Om du även noterar hur du vill känna varje dag och med vilket humör/attityd de tråkiga sysslorna ska göras så blir den där strukturen så mycket mer. Den blir en tillvaro som är lättare att uppnå. Det blir snällare mot dig själv. För helt ärligt så är ju inte alla dagar på topp. Det är inte alltid som planeringen håller. Den spricker oftare än vad den håller. Om du har lagt till känslorna till målen, alltså skapat en intention, så blir det en helt annan sak att upprätthålla. Mitt syfte är att förenkla för dig. Inte försvåra. Jag vill inte att du ska jaga något som inte känns möjligt eller som inte är du. Ditt liv är ditt liv och du är du. Du behöver hitta dig själv i all planering och struktur och fyrkantighet. Hur mår du bra med dig själv, med din tillvaro och i livet? Det är det du ska ha koll på. Att du lyckas med varje sak på din planering precis varje dag är inte målet med livet. Det är jag rätt så säker på att inte du heller tycker.

4 Uppgifter vecka 1 Vi har alla ett syfte. Varken du vet ditt eller inte så är det så. Du hade inte gått ur sängen varje morgon om du inte hade något som är såpass viktigt för dig att du sätter igång din dag fast du inte känner dig på topp. Jag tänker att du ska börja med att lokalisera ditt syfte. Din passion. Det du älskar. Vi kommer att koppla samman detta med dina mål lite längre fram. 1. Skriv ner allt du älskar Att identifiera vad du älskar att göra är ditt första steg för att hitta din passion och ditt syfte. Det du skriver ner kanske inte känns kopplat till varandra men allt du tycker om att göra är en del av den väg som du följer. Så skriv ner allt du älskar. Genom att skriva ner allt så här så åskådliggör du hur det faktiskt ser ut. Det kanske kommer kännas som det du skriver inte hör ihop med varandra. Det gör inget för det är nu du ska leka leken: Prick till prick. Titta på listan, lämna den en stund, färgkoordinera - gör det som känns bäst för att förstå allt som står där. Förmodligen är det en salig blandning av aktiviteter, mat, människor, erfarenheter och hobbies.

5 Vad har de alla gemensamt? Ha ett öppet sinne. Försök att inte vara låst i din föreställning om hur det ska vara. Vad händer med prickarna om du inte sätter de krav du har om dig själv och ditt liv? 2. Identifiera vad du gör med enkelhet För det mesta är det så att ditt syfte är rätt självklart men du har inte formulerat det och därför ser du det inte heller. Jag vet att många, inklusive mig själv, säger att familjen, barnen, är det viktigaste och främsta syftet. Jag tror det är sant MEN jag tror det finns mer än så. Allt i ditt liv handlar inte om familjen. Ditt liv handlar om dig och där finns din familj som en central del. Same but different så att säga. Vad gör du ofta, varje dag, som du gör med enkelhet. Det bara blir. Du tänker inte på det. Det är en färdighet eller en förmåga som du bara har. Denna färdighet/förmåga är kopplad till din passion, ditt syfte, det du ska göra i livet. Det du gör med enkelhet är förmodligen svårt för någon annan. Kanske är det till och med det du borde syssla med. Jag säger inte att du ska byta karriär nu alltså utan jag vill lyfta vikten i att vara duktig på något som är självklart för en själv. Det är magi för någon annan. Genom att identifiera det som är enkelt för dig så blir det lättare för dig att jobba vidare på den/de bitarna hos dig själv och dela med dig till andra med det.

6 3. Se bakåt I livet går vi igenom tuffa partier. Livet blir tufft. En kamp. Den erfarenhet du bär med dig från de svåra stunderna är en kraft. Vad har du fått för förmågor och kunskaper från tuffare tider i livet? Vad har du för kraft och vad kan du som inte andra kan tack vare dessa händelser? Vilken händelse i ditt liv, positiv eller negativ, återkommer dina tankar till ofta? Vad finns det för kraft där som du bär med dig och använder i ditt liv idag? Jag tycker inte man ska älta i det förgångna och det tuffa men jag anser att de lärdomar vi får ska vi bära med oss. De gör dig till den du är. Du får perspektiv som andra inte har och som du kan använda för att hjälpa andra.

7 4. Gör det som gör dig glad allt som gör dig glad Att vara passionerad till livet och ha ett tydligt syfte är att göra saker som gör dig glad. Gör sådant som gör dig lycklig hela vägen in i hjärtat. Om du tycker om att rita, måla, skriva eller sjunga så gör det. Om du gillar att springa, gå på föreläsningar eller påta i trädgården så gör det. Ditt syfte kan vara många saker. Det som ger dig glädje är bra. Det ger mening. Alltid! Det är meningen att du ska utforska så sätt inte gränser för vad du kan eller får göra.testa många olika saker. I det du testar och tycker om att göra finns ditt syfte. Det bor där. Vad vill du göra i år som gör dig glad? Har du tänkt gå någon kurs (förutom den här)? Tänker du dra fram dina målargrejer? Har du en bok du tänkt skriva länge? Har du någon vän du längtar efter att återta kontakten med. Gör det som gör glad! 5. Vad ser du? Vad ser du nu när du skrivit dina svar på frågorna. Vad är syftet med ditt liv? Vad är din mening? Varför går du upp på morgonen?

8 Uppgifter vecka 2 Det är dags att koppla ihop ditt syfte och dina inentioner med dina mål som du har satt upp för Om du inte var med på Planeringsmaraton så hittar du Plannern som vi använde där i portalen. Kika på den och skriv dina mål för Du behöver ha något att sträva efter. Kanske har du inte formulerat syftet än. Det är mycket att grunna på så jag förstår om du inte är klar med det. Jag tror ändå att du utifrån dina svar kan börja se hur det du skrivit och dina mål ska sammanflätas. Dessutom ska dina känslor läggas till målen så de blir mer som en intention men fortfarande kontreta som ett mål. Blev det krångligt nu? Det är bara att fråga så hjälper jag dig.

9 1. Ditt syfte Det du kom fram till förra veckan vill jag nu att du ser till finns med i dina mål. Ser du ditt syfte i de mål du har skrivit? Behöver du formulera om dem för att få med passionen? Behöver du lägga till något nu när du gjort en analys över vad som gör dig glad? 2. Dina intentioner Under planeringsmaraton pratade vi om hur du vill känna. Har du formulerat det? Dessa känslor ska du nu koppla till dina mål. Läs ditt mål - Jag ska läsa 24 böcker under och lägg nu till känslan: Jag ska läsa 24 böcker under 2019 för att jag blir glad av att läsa eller jag ska läsa 24 böcker för att det gör mig glad att läsa och när jag lär mig nya saker får jag ny motivation att göra det jag vill göra.

10 Uppgifter vecka 3 I år är ju mitt ledord SJÄLVSNÄLL. Jag vill ha fokus på att lägga in tid som ger mig energi och göra saker som är bra för mig. Jag är redan bra på att pausa under min arbetsdag och jag är en gediget duktig Neflixare (tveksam om det är en merit jag kan skriva i mitt CV). För att detta ska bli möjligt behöver jag såklart planera in det. Ett litet sätt som jag kommit på är att integrera det med min intention och känsla för dagen. Jag tänker att om jag är noga med att sätta prägeln för min dag så kommer jag må bra. Detta enbart räcker inte utan jag behöver även planera in tid för det som är självsnällt men det skadar inte att ha med tänket på flera ställen i min vardag. Jag vill att du också tar ner dina stora intentioner, mål, till en mer vardaglig nivå. Jag vill att du funderar på vad som är viktigt för dig just idag och hur du vill känna dig. Och jag vill att du när du har lagt dig på kvällen funderar på vad du ser fram emot imorgon. Det du ser fram emot kan bli en riktigt bra motivator för att komma ur sängen på morgonen om du skulle känna dig extra trött.

11 1. Detta ser jag fram emot. När du går och lägger dig på kvällen vill jag att du funderar på vad du ser fram emot med morgondagen. Somna med den känslan. 2. På morgonen när du planerar, vid frukostbordet eller precis när du kommer till jobbbet vill jag att du tar din tanke från kvällen innan och skriver ner den. Idag ser jag fram emot: När du har gjort det så skriver du: Min intention idag är: Här skriver du vad du vill uppnå med dagen. Din avsikt. Du kan skriva den som en affirmation också om du vill. En affirmation är en medvetet vald, positiv instruktion till dig själv som hjälper dig att skapa det du vill ha, eller ha mer av i ditt liv. Den handlar om din egen förändring och ska formuleras som om den redan var sann. Tex Jag klarar dagens utmaningar. Jag njuter av mitt arbete och känner energi. Och när du har gjort det så skriver du: Idag vill jag känna: : Här skriver du den känsla du vill ha övergripande under din dag. Det kan skilja sig beroende på vad du har för planer för dagen. Idag ser jag fram emot: Mötet med Anna på avdelning B och fikastunden efter jobbet med Karin. Min intention idag: Jag kommer bli klar med redogörelsen för förra veckans stormöte. Idag vill jag känna: mig motiverat och full av energi.

12 Jag tänker att jag vill skapa en tracker i min Bullet Journal där jag gör det här tydligt för mig. En tracker är en översikt kan man säga. Jag vill inte ha den avancerad. Den kan göras i din veckoplanering eller i din månadsöversikt. Det som passar dig bäst. Jag gör den för hand i min Bullet Journal men här visar jag den gjord i excel. Gör fälten du ska skriva i så stora som du känner att du behöver. Rutan efter varje post tänker jag kan användas som resultatkoll. Färglägga, följa en nummerskala eller kanske symboler som visar hur det gått. För mig passar färgskala bäst.

13 Uppgifter vecka 4 It s not enough to have lived. We should be determined to live for something. - Winston Churchill Det här citatet tycker jag sammanfattar det vi jobbar med under januari. Livet ska inte bara levas. Det ska levas med mening, avsikt, något att se fram emot.

14 1. Den här veckan vill jag egentligen bara att du reflekterar över det du gjort hittills. Vad tror du att PlaneringsMaraton tillsammans med den här månadens uppgifter kommer ha för påverkan på ditt kommande år? Jag tror starkt på att det du skriver det det händer. Så skriv dina tankar. Skriv dina förhoppningar. På vilket sätt har uppgifterna bidragit till dina tankar om hur du vill leva ditt liv och hur tänker du förvalta det? Schema VIP 7 januari LIVEsändning 12:00 8 januari LIVEsändning 12:00, uppgift 1/TeaTimeTiesdag 12:30 15 januari LIVEsändning 12:00, uppgift 2 22 januari LIVEsändning 12:00, uppgift 3 & 4 24 januari PowerMindBookclub Q&A 19:00 29 januari PowerMind 20.00

PRODUKTIVITET JANUARI 2018

PRODUKTIVITET JANUARI 2018 WORKBOOK PRODUKTIVITET JANUARI 2018 PRODUKTIVITET - det går att bemästra Det pratas mycket om effektivitet och produktivitet idag. Alla ska vara det mest hela tiden men jag frågar mig ofta om det verkligen

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Kapitel 1 - Varför det absolut inte är något fel med din överkänslighet 6 Vadå Highly Sensitive Person? 7 Högkänsligheten kan vara din främsta tillgång 8 Hur vet man om man är högkänslig?

Läs mer

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut I den första övningsdelen började du stärka din självbild bland annat med hjälp av en lista med positiva affirmationer anpassade just för dig. Förhoppningsvis

Läs mer

25 knep för att hålla koll på din tid

25 knep för att hålla koll på din tid 25 knep för att hålla koll på din tid 25 knep för att hålla koll på din tid 1 Gör dina sysslor realistiska och genomförbara Planera dina sysslor, projekt och uppgifter efter din kapacitet att genomföra

Läs mer

Din Bullet Journal på fyra dagar.

Din Bullet Journal på fyra dagar. MailChimp Template Test - "bujo 4" 17 oktober 2017 08:53 81 KB Från: dorotea@dorro.se Till: dorotea@dorro.se Ladda alltid externa bilder från dorotea@dorro.se Din Bullet Journal på fyra dagar. View this

Läs mer

Pedagogens manus till BILDSPEL 3 Åk 8 KROPPEN OCH RÖRELSE

Pedagogens manus till BILDSPEL 3 Åk 8 KROPPEN OCH RÖRELSE Pedagogens manus till BILDSPEL 3 Åk 8 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. 2. Manus: Det finns många olika typer av kroppslig träning. Idag går många unga på gym för ren muskelstyrketräning. Andra kanske tränar någon

Läs mer

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa Förord Det här är en speciell bok, med ett annorlunda och unikt budskap. Dess syfte är att inspirera dig som läsare, till att förstå hur fantastisk du är, hur fantastisk världen är och vilka oändliga möjligheter

Läs mer

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden.

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden. Inspirationsboken Du är källan till glädje. Låt dig inspireras av dig själv. Gör ditt välmående till ett medvetet val och bli skapare av ditt eget liv. För att du kan och för att du är värd det! Kompromissa

Läs mer

Finn din inre styrka och bli ditt bästa jag Hur gör man?

Finn din inre styrka och bli ditt bästa jag Hur gör man? Finn din inre styrka och bli ditt bästa jag Hur gör man? Välbefinnande inifrån och ut Du är själv portvakten som har nyckeln till medvetandets dörr och dina obegränsade möjligheter Annika Karlsson Hälsoinspiratör

Läs mer

Marsutmaningen. Coachmanual

Marsutmaningen. Coachmanual Marsutmaningen Coachmanual Coachmanual för spelet Marsutmaningen Den här manualen sammanfattar lärmomenten i spelet Marsutmaningen och kan användas som diskussionsunderlag för coacher och brukare. Manualen

Läs mer

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Om arbetsmaterialet Det här arbetsmaterialet följer sidorna i boken. Till varje sida finns det ordförklaringar och frågor att

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter, samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter, samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Abdi, som har fått i läxa att läsa hemma varje dag. Abdi gillar bara att läsa för klassens bokhund Kajsa. När mamma säger att Abdi ska läsa

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

EXEMPELTEXTER SKRIVA D

EXEMPELTEXTER SKRIVA D EXEMPELTEXTER SKRIVA D Beskriv Må bra (s. 13) En god hälsa är viktig. Om man vill ha ett långt och bra liv, måste man ta hand om både kropp och själ. Jag försöker äta rätt för att må bra. Jag väljer ofta

Läs mer

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE Hälsa och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Alkohol i Sverige Förut drack svenskarna mycket alkohol.

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Rune Fleischer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Rune Fleischer SIDAN 1 Författare: Rune Fleischer Vad handlar boken om? Rolf är på väg hem med sin hund. Han går förbi en man som håller på att flytta ett tungt skåp. Mannen blir trött, går iväg och tar en paus. Rolf

Läs mer

Handledning för pedagoger i förskolan. Sofia med knuff och alla känslorna Målgrupp 3-6 år.

Handledning för pedagoger i förskolan. Sofia med knuff och alla känslorna Målgrupp 3-6 år. Handledning för pedagoger i förskolan Sofia med knuff och alla känslorna Målgrupp 3-6 år. Författare: Annelie Strömberg 2 LITEN PRESENTATION AV FÖRFATTAREN OCH NÅGRA RADER OM ADHD När jag skriver böckerna

Läs mer

AD/HD självskattningsskala för flickor

AD/HD självskattningsskala för flickor AD/HD självskattningsskala för flickor Använd för varje påstående någon av siffrorna nedan för att visa hur väl den känslan eller det beteendet stämmer in på dig. 0 = det är inte alls som jag; det händer

Läs mer

pedagogerna möta dig i olika situationer/uppgifter så att olika lärstilar får utrymme.

pedagogerna möta dig i olika situationer/uppgifter så att olika lärstilar får utrymme. Om lärstilstestet et syftar till att hjälpa dig att få insikt om de olika lärstilar som finns och dina egna styrkor och svagheter när gäller lärandet. Genom att medvetet arbeta med olika lärstilar kan

Läs mer

Linus mamma har en utvecklingsstörning

Linus mamma har en utvecklingsstörning Barnbok Linus mamma har en utvecklingsstörning Text: Sandra Melander och Lydia Springer Illustrationer: Laila Stolpe Linus är 8 år och bor tillsammans med sin mamma i en hyreslägenhet. Linus mamma älskar

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI. Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern.

LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI. Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern. LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern. En natt i februari av Staffan Göthe Lärarhandledning Syftet

Läs mer

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4 6)

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om att vara speciell. Varför är man speciell? Är det för att man inte gillar samma sorts kläder som andra i klassen eller är det för att man gillar

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Hälsa och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Alkohol i Sverige Förr i tiden drack svenskarna mycket

Läs mer

1 timme utan mig. Monolog. Utspelas under en panikångestattack.

1 timme utan mig. Monolog. Utspelas under en panikångestattack. 1 timme utan mig. Monolog. Utspelas under en panikångestattack. Utskick 1.0 Inleda med introduction. Endast handla om stunden under panikångesten. Skrika på hjälp. Måla. 1-5 Skådespelare. Visa smsa talen

Läs mer

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Kurs för förskollärare och BVC-sköterskor i Kungälv 2011-2012, 8 tillfällen. Kursbok: Ditt kompetenta barn av Jesper Juul. Med praktiska exempel från

Läs mer

Pluggvar familjens bästa vän!

Pluggvar familjens bästa vän! Pluggvar familjens bästa vän! Välkommen till min skog och Pluggvars vänner! Historien om Pluggvar och det perfekta kastet Långt inne i den djupa skogen bor en lustig figur vars namn är Pluggvar. Pluggvar

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

Välkommen till. Superkommunikatören. Skapa nyårslöfte! Niclas Agnesmed Folkbildare

Välkommen till. Superkommunikatören. Skapa nyårslöfte! Niclas Agnesmed Folkbildare Välkommen till Superkommunikatören Skapa nyårslöfte! Niclas Agnesmed Folkbildare Spåna fritt och hämta upp dina djupt dolda drömmar. Låt dem se ljuset och överdriv dem gärna. Inga begränsningar, full frihet.

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Skapa ditt Liv. Soul and Heart Journey School. Du kan skapa ditt liv bara du gör det på rätt sätt. Tillåt dig att skapa ditt liv! www.sj-school.

Skapa ditt Liv. Soul and Heart Journey School. Du kan skapa ditt liv bara du gör det på rätt sätt. Tillåt dig att skapa ditt liv! www.sj-school. Skapa ditt Liv. Du kan skapa ditt liv bara du gör det på rätt sätt Tillåt dig att skapa ditt liv! Soul and Heart Journey School www.sj-school.se 0 Att skapa med ditt hjärta och känsla Egentligen borde

Läs mer

Skrivglädje i vardagen!

Skrivglädje i vardagen! glädje i vardagen! - distanskursen för dig som vill hitta skrivglädje i vardagen! Inspirationsbrev om drömmar Hej! Nu har du nått halvvägs in i kursen och viktigast är att du har startat upp ditt skrivande

Läs mer

Kärleken till Dig. Känner du igen dig i något av nedanstående påstående?

Kärleken till Dig. Känner du igen dig i något av nedanstående påstående? Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att känna kärlek till sig själv. Hur känner du? Känner du igen dig i något av nedanstående påstående?

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterialet på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterialet på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Hälsa och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterialet på lätt svenska. Hälsa och alkohol Alkohol i Sverige Förr i tiden drack

Läs mer

Förskolan Kojan är en enavdelningsförskola med barn i åldrarna 1-5 år.

Förskolan Kojan är en enavdelningsförskola med barn i åldrarna 1-5 år. Kvalitetsberättelse Vår förskola Kojans förskola: Förskolan ligger i ett villakvarter med en skogsdunge runt knuten. På vår gård finns öppna ytor, gungställningar, stora stenar, gungbräda, träbilar, sandlåda

Läs mer

Daniel Johannes Petri skola Nacka Värdens bästa lärare tycker jag är Daniel på Johannes petri skola som ligger i Nacka. Han är gympalärare.

Daniel Johannes Petri skola Nacka Värdens bästa lärare tycker jag är Daniel på Johannes petri skola som ligger i Nacka. Han är gympalärare. Daniel Johannes Petri skola Nacka Värdens bästa lärare tycker jag är Daniel på Johannes petri skola som ligger i Nacka. Han är gympalärare. Jag tycker att Daniel är Sveriges bästa lärare därför att han

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Så lyckas du hålla ditt nyårslöfte - goda råd av mental coach.

Så lyckas du hålla ditt nyårslöfte - goda råd av mental coach. Så lyckas du hålla ditt nyårslöfte - goda råd av mental coach. Som alltid, kommer väldigt många människor även i år att avlägga ett nyårslöfte med förhoppning om ett bättre, friskare och gladare 2019.

Läs mer

Hur vi hittar till bra sömn

Hur vi hittar till bra sömn Hur vi hittar till bra sömn Förenklat kan man säga att det finns tre viktiga saker att tänka på när vi har svårt att sova: 1. Bara sova i sängen och inte göra någonting annat till exempel, kolla datorn

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Det som kan ställa till problem är om vi delar upp vårt agerande och vår känsla på samma sätt.

Det som kan ställa till problem är om vi delar upp vårt agerande och vår känsla på samma sätt. Att Leva som du lär Många upplever att de har en obalans i sina liv, denna obalans kan komma av att de delar upp sitt liv även känslomässigt. Att dela upp sitt liv på olika sätt behöver vi ofta göra, vi

Läs mer

Hej alla föräldrar och barn!

Hej alla föräldrar och barn! Hej alla föräldrar och barn! Nu är det dax att börja i förskoleklass, vi förstår att ni har många frågor och funderingar. Därför har vi pedagoger i förskoleklasserna skrivit en liten förberedande saga

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare Utvärdering deltagare 13 v.7-9 31 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på läger? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - För att man fick nya kompisar, fick göra det man tycker om

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

Familjedaghemmet Dagmamma i Brunna 2014ht- 2015vt

Familjedaghemmet Dagmamma i Brunna 2014ht- 2015vt Familjedaghemmet Dagmamma i Brunna 2014ht- 2015vt PROJEKT ARBETET MÄNNISKOKROPPEN Period: HT 2014- VT 2015 Vi har arbetat mycket med projekt människokroppen som barnen har visat ett stort intresse för.

Läs mer

10 TIPS - ditt eget recept För balans och framgång!

10 TIPS - ditt eget recept För balans och framgång! 10 TIPS - ditt eget recept För balans och framgång! Kenth Åkerman Det är värt vilket pris som helst att få se en slocknad blick lysa upp på nytt, få se ett leende tändas hos den som tycktes ha glömt att

Läs mer

Småföretagstempen. Ta snabbtempen på dig och ditt företag!

Småföretagstempen. Ta snabbtempen på dig och ditt företag! Småföretagstempen Ta snabbtempen på dig och ditt företag! Resultatet blir ett snapshot som hjälper dig att se om du behöver förändra eller förstärka delar av ditt företagande. Så här gör du: 1. Läs igenom

Läs mer

http://youtu.be/04vx_pmid6c http://www.youtube.com/watch?v=zw-a8eqbjdq Mindfulness Kerstin Kronqvist Karin Forsell 2 Mindfulness Karin Forsell Kerstin Kronqvist Harmoni för hela dig -Hur stavas kärlek?

Läs mer

Hur är du som älskare? Ängslig, Ambitiös eller Trygg?

Hur är du som älskare? Ängslig, Ambitiös eller Trygg? Hur är du som älskare? Ängslig, Ambitiös eller Trygg? 1. Hur visar du att du uppskattar din partners kropp? 1.Jag är mest orolig över att min partner inte ska gilla min kropp. 2. Jag säger att min partner

Läs mer

Den rätta vägen LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial EVA SUSSO SIDAN 1. Namn: Inledningen. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Den rätta vägen LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial EVA SUSSO SIDAN 1. Namn: Inledningen. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SIDAN 1 Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE Inledningen Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.) 1. I inledningen får vi veta hur världen är uppdelad. Hur är den uppdelad och varför?

Läs mer

Stress och Sömn. Kortvarig stress kan därför verka positivt vid vissa tillfällen.

Stress och Sömn. Kortvarig stress kan därför verka positivt vid vissa tillfällen. Stress och Sömn Stress När man talar om stress menar man ibland en känsla av att man har för mycket att göra och för lite tid att göra det på. Man får inte tiden att räcka till för allt som ska göras i

Läs mer

Mitt liv. Dans. Dagbok. Av Lina Sjögren. Jag heter Ella. Sovmorgon BFF Milla

Mitt liv. Dans. Dagbok. Av Lina Sjögren. Jag heter Ella. Sovmorgon BFF Milla Mitt liv Dagbok Dans Jag heter Ella Sovmorgon BFF Milla Av Lina Sjögren Söndag 21 augusti 2016 Hej dagboken! Jag är en tjej som är tio år och heter Ella. Jag älskar att dansa och jag är jättemorgontrött.

Läs mer

En plats för TRO. Vad tror du på? Fundera gärna en stund.

En plats för TRO. Vad tror du på? Fundera gärna en stund. TRO Dileva frågar: Vem ska man tro på, tro på, tro på när, tro på när det är så här? Jesus säger: Känn ingen oro. Tro på Gud och tro på mig. Johannes 14:1 Vad tror du på? Fundera gärna en stund. På väggen

Läs mer

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken.

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Vialundskolan: Nystart med Drömmen om det goda i Kumla av Malin Sundin För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Jag började direkt när jag kom tillbaka till skolan

Läs mer

Lektion 4 Ditt inre kompass

Lektion 4 Ditt inre kompass Lektion 4 Ditt inre kompass Att sätta upp ett mål kan vem som helst göra. Men om du inte förstår värdet av att nå det målet du har satt upp, kommer du med stor sannolikhet inte kunna nå ditt mål. Värdet

Läs mer

barnhemmet i muang mai söndag 3 april - söndag 10 april

barnhemmet i muang mai söndag 3 april - söndag 10 april barnhemmet i muang mai söndag 3 april - söndag 10 april Intresset för lektioner i svenska och engelska tog oss på sängen. Vi har nu drygt 90 barn och tonåringar som anmält sitt intresse, vilket ställde

Läs mer

Hantera motstånd och få ett bättre liv

Hantera motstånd och få ett bättre liv Hantera motstånd och få ett bättre liv Ett bättre liv betyder olika saker för olika människor men för de flesta innebär det att ha trygghet, glädje och harmoni i sitt liv. Det finns många sätt att skapa

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Spring, Amina! Arbetsblad

Spring, Amina! Arbetsblad Spring, Amina! Arbetsblad Jag som har skapat de här övningarna heter Annelie Drewsen. Jag har även skrivit böckerna om Amina och flera andra böcker. Förut jobbade jag som lärare i svenska som andraspråk.

Läs mer

Välkomna till oss på Corazon Dance

Välkomna till oss på Corazon Dance Välkomna till oss på Corazon Dance Nu planerar vi inför vårterminen på Corazon Dance och hälsar både gamla och nya elever välkomna till oss. Terminen startar under månadsskiftet januari februari 2014 och

Läs mer

Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det?

Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det? Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det? Finns det grader av lycka? ICF s 11 färdigheter Etik och

Läs mer

Mei UPPGIFT 8 - PEDAGOGIK. Framförandeteknik. Jimmie Tejne och Jimmy Larsson

Mei UPPGIFT 8 - PEDAGOGIK. Framförandeteknik. Jimmie Tejne och Jimmy Larsson Mei UPPGIFT 8 - PEDAGOGIK Framförandeteknik Jimmie Tejne och Jimmy Larsson Innehåll Inledning... 1 Retorik för lärare... 2 Rätt röst hjälper dig nå fram konsten att tala inför grupp... 3 Analys... 4 Sammanfattning:...

Läs mer

Från sömnlös till utsövd

Från sömnlös till utsövd SAMUEL LINDHOLM & FREDRIK HILLVESSON Från sömnlös till utsövd Ett sexveckorsprogram mot sömnproblem för bättre sömn, mer energi och högre livskvalitet BILAGOR Innehåll Bilaga A: Målsättning 3 Bilaga B:

Läs mer

Tidsplanering. Gå från ord till handling! Minna Nevala & Paula Sjöblom Studiepsykologer Hösten 2016

Tidsplanering. Gå från ord till handling! Minna Nevala & Paula Sjöblom Studiepsykologer Hösten 2016 Tidsplanering Gå från ord till handling! Minna Nevala & Paula Sjöblom Studiepsykologer Hösten 2016 http://www.youtube.com/watch?v=se8xncrpn24 Diskussion i små grupper På vilket sätt planerar du din tid?

Läs mer

Behandlingsguide Sov gott!

Behandlingsguide Sov gott! Behandlingsguide Sov gott! V älkommen till Primärvårdens gruppbehandling för sömnproblem! Denna behandling utgår från KBT kognitiv beteendeterapi, som är en behandlingsform som visat sig vara en effektiv

Läs mer

Lärarhandledning. Sofia med knuff inte ett dugg annorlunda Målgrupp lågstadiet.

Lärarhandledning. Sofia med knuff inte ett dugg annorlunda Målgrupp lågstadiet. Lärarhandledning Sofia med knuff inte ett dugg annorlunda Målgrupp lågstadiet. LITEN PRESENTATION AV FÖRFATTAREN OCH NÅGRA RADER OM ADHD När jag skriver böckerna om Sofia med knuff använder jag mig ofta

Läs mer

6. Att få mer gjort under en dag - Time Management

6. Att få mer gjort under en dag - Time Management 6. Att få mer gjort under en dag - Time Management Tiden är en unik och icke förnybar resurs. Den tid som gått får du inte igen. Du kommer inte att få mer tid, du har ett visst antal timmar till ett visst

Läs mer

Entreprenörskapsporträtt Teddy Andersson

Entreprenörskapsporträtt Teddy Andersson Entreprenörskapsporträtt Teddy Andersson Grupp 26 Författare: Sanna Nordberg bmp15sno@student.lu.se BME16 Kurs: MIOA01 Kursansvarig: Mona Becker 2017-10-02 Teddy Andersson - Entreprenör och problemlösare

Läs mer

ett enkelt verktyg för elever, 6-20 år, som vill ha hjälp med sin övervikt eller obesitas i samarbete med

ett enkelt verktyg för elever, 6-20 år, som vill ha hjälp med sin övervikt eller obesitas i samarbete med ett enkelt verktyg för elever, 6-20 år, som vill ha hjälp med sin övervikt eller obesitas i samarbete med Brännpunkten 2005-2007-08 2009-12 2013 2015-18 Ny på jobbet SHV Tyresö Väx i din vikt Samverkansprojekt

Läs mer

Studiekompetens och tidsplanering

Studiekompetens och tidsplanering Studiekompetens och tidsplanering Gå från ord till handling! Minna Nevala Studiepsykolog Hösten 2017 På vilket sätt skiljer sig studierna på Aalto från dina tidigare studier? Vad betyder studiekompetens?

Läs mer

MBT 2012 JAG ÄR I GUDS HJÄRTA

MBT 2012 JAG ÄR I GUDS HJÄRTA MBT 2012 JAG ÄR I GUDS HJÄRTA Undervisning av Ulrika Ernvik VEM ÄR JAG? Vi har alla en berättelse! Gud skickade mej till världen med ett hemligt uppdrag. Vilket är mitt hemliga uppdrag? För att veta det

Läs mer

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön Kompis med kroppen 5. Bra för mig bra för miljön 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, föräldern, syskon, tränare eller någon annan du känner om varför de tycker att man ska äta

Läs mer

Feedback - 5 sidor med inspiration Maj 2015. Jag garanterar att du säger JA!!" Mycket bra! Mycket inspirerande! Kul med live coaching!

Feedback - 5 sidor med inspiration Maj 2015. Jag garanterar att du säger JA!! Mycket bra! Mycket inspirerande! Kul med live coaching! Pia Webb har börjat inspirera i Sverige! Pia Webb är en föreläsare som verkligen vet hur man inspirerar och motiverar människor! Hittills har hennes föreläsningar bidragit med att många omgående har fått

Läs mer

Bestäm dig, kommer du att vara en tänkare eller görare

Bestäm dig, kommer du att vara en tänkare eller görare Bestäm dig, kommer du att vara en tänkare eller görare Vi har nu ett antal steg bakom oss, som om du följer dessa kommer att göra skillnad i ditt liv. Utmaningen för de flesta människor är sällan bristen

Läs mer

Exempel på värderingar och konkreta steg inom olika livsområden

Exempel på värderingar och konkreta steg inom olika livsområden Exempel på värderingar och konkreta steg inom olika livsområden Relationer Värdering: Vara en kärleksfull förälder Berätta för mina barn att jag tycker om dem/älskar dem varje dag Ha en stund varje dag

Läs mer

Fem tips för att HANTERA en oförstående omgivning!

Fem tips för att HANTERA en oförstående omgivning! K Ä N N E R D U D I G D Ö M D? Fem tips för att HANTERA en oförstående omgivning! Du är inte ensam Inspiration för en väl fungerande vardag med barn med adhd. Metoder för att minska kaos och konflikter.

Läs mer

Skrivglädje i vardagen!

Skrivglädje i vardagen! glädje i vardagen! - distanskursen för dig som vill hitta skrivglädje i vardagen! Inspirationsbrev om framtiden Hej! Förra veckan ägnade vi åt dina tillgångar och nu är vi framme vid sista kursdelen som

Läs mer

Lärarhandledning. Sofia med knuff det här är jag Målgrupp mellanstadiet.

Lärarhandledning. Sofia med knuff det här är jag Målgrupp mellanstadiet. Lärarhandledning Sofia med knuff det här är jag Målgrupp mellanstadiet. LITEN PRESENTATION AV FÖRFATTAREN OCH NÅGRA RADER OM ADHD När jag skriver böckerna om Sofia med knuff använder jag mig ofta av mina

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Agnes och Elin är bästa vänner fast de är väldigt olika. Agnes tycker om att vara för sig själv och teckna och måla. Hon vill inte ha så mycket uppmärksamhet.

Läs mer

Fem Steg. -släpp din oro. Susanne Jönsson

Fem Steg. -släpp din oro. Susanne Jönsson Fem Steg -släpp din oro Susanne Jönsson 1 Fem Steg - Släpp din oro av Susanne Jönsson Vill du veta mer om ditt inre växande, ditt medvetande och vilka fantastiska förmågor just Du har inom dig? Besök Soul

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL TERAPI!

VÄLKOMMEN TILL TERAPI! 1 VÄLKOMMEN TILL TERAPI! Terapi är en behandling där du får hjälp att må bättre efter upprörande eller förvirrande händelser som du upplevt. Du kommer att få rita, skriva, prata och leka. Du kommer att

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Boken handlar om: Olle är åtta år. Han är kär i Isa. Amir och Olle går i samma klass. Amir är också kär i Isa. Båda två tror, att Isa är kär i just honom. En dag kommer de båda, samtidigt, till

Läs mer

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet?

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet? Studieteknik STUDIEHANDLEDNING Syftet med dessa övningar är att eleverna själva ska fördjupa sig i olika aspekter som kan förbättra deras egen inlärning. arna görs med fördel i grupp eller parvis, och

Läs mer

Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. (SV åk 7 9)

Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. (SV åk 7 9) LINA STOLTZ SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Sam, Sams mamma och hans lillasystrar Nour och Asma har flytt från kriget i Syrien till Sverige. Nu sitter de på bussen på väg norrut. Det är mörkt

Läs mer

Strategier för god sömn. Susanna Jernelöv Leg psykolog, Med dr

Strategier för god sömn. Susanna Jernelöv Leg psykolog, Med dr Strategier för god sömn Leg psykolog, Med dr Översikt Kl 10.30-11.30 1. Hur ska man bete sig för att sova bra? 2. Kognitiv beteendeterapi för att sova vad kan man göra själv? Hur ska man bete sig för att

Läs mer

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns.

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Han har gått upp i vikt en del varje gång vi haft kattungar hemma, men gick tillbaka rätt fort till

Läs mer

Abdi och bokhunden VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Abdi och bokhunden VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ÅSA ÖHNELL Sidan 1 Abdi och bokhunden Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Abdi som inte gillar hundar. Varje vecka kommer en bokhund till klassen för att läsa med eleverna men Abdi vill

Läs mer

Eventuella kommentarer: Under kursens gång har 4 studenter hoppat av utbildningen.

Eventuella kommentarer: Under kursens gång har 4 studenter hoppat av utbildningen. Kursrapport Bakgrundsinformation Kursens namn: Bild och lärande: Visuella kulturer och kommunikation Termin: 1 Ladokkod: BL202C Kursansvarig: Bjørn Wangen Antal registrerade studenter: 26 Antal studenter

Läs mer

Lärarhandledning. Hilda och årets kalas Författare: Christina Lindström. Rekommenderas för fsk åk 3

Lärarhandledning. Hilda och årets kalas Författare: Christina Lindström. Rekommenderas för fsk åk 3 Lärarhandledning Hilda och årets kalas Författare: Christina Lindström Rekommenderas för fsk åk 3 Introduktion I den här handledningen finns tips på konkreta övningar som kan hjälpa dig att få dina elever

Läs mer

Livet är enkelt där allt är möjligt även det omöjliga. Jag går med glädje och lätthet mot mina drömmar & mål.

Livet är enkelt där allt är möjligt även det omöjliga. Jag går med glädje och lätthet mot mina drömmar & mål. DECEMBER/JANUARI 2017 26 annandag jul Stefan, Staffan 27 Vecka 52 Livet är enkelt där allt är möjligt även det omöjliga. Jag går med glädje och lätthet mot mina drömmar & mål. Johannes, Johan 28 Benjamin

Läs mer

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja?

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Vi lever i en värld där mycket handlar om ägande och prestationer. Definitionen på att ha lyckats i sitt liv är att haft och gjort mycket,

Läs mer

sätt att berömma ditt barn för att bygga självkänsla och grit.

sätt att berömma ditt barn för att bygga självkänsla och grit. 10 sätt att berömma ditt barn för att bygga självkänsla och grit. Du vill berömma ditt barn när hon eller han gjort något bra. Men visste du att ditt beröm kan stjälpa mer än hjälpa? Här är 10 tips för

Läs mer

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

Tidshantering. Effektiva studievanor och aktivt lärande

Tidshantering. Effektiva studievanor och aktivt lärande Tidshantering Effektiva studievanor och aktivt lärande Effektiva studier/aktivt lärande Planering Terminsplanering Läsperiodplanering Veckoplanering Att göra-listor Resurser 50 h/vecka = 25 h/kurs Tidshantering

Läs mer

Vi börjar med lära-känna-övningar och går sedan in på uttrycket Kamratskap. Vad betyder det för oss och vad är egentligen en riktigt bra kompis?

Vi börjar med lära-känna-övningar och går sedan in på uttrycket Kamratskap. Vad betyder det för oss och vad är egentligen en riktigt bra kompis? Lektionshandledning #152 1/6 (varav sida 3-6 är OH-bilder i Tema: Kamratskap & Teambuilding Ämne: Sv, So & Idrott/Hälsa Rekommenderad årskurs: 4-9 & Gymnasiet Lektionslängd: 60 min Material och förberedelser:

Läs mer

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 24 september 2013 Vad har varit bra under dagen? Tänkvärt - Kommunikation viktigt för att förebygga konflikter Givande dag, lugnt och bra tempo Håkan - Bra föreläsare,

Läs mer

Äventyren Förebilden ÄVENTYRET FÖREBILDEN

Äventyren Förebilden ÄVENTYRET FÖREBILDEN ÄVENTYRET FÖREBILDEN Förebilden handlar om att göra en heldagsaktivitet för yngre scouter, i det här exemplet har vi utgått från spårarscouter. För mer information om äventyret, finns det i sin helhet

Läs mer

Om dag och natt i barnfamiljen

Om dag och natt i barnfamiljen Om dag och natt i barnfamiljen Regelbundet dagsprogram och rutiner ger trygghet Regelbundet dagsprogram är viktigt för små barn, det inger trygghet och stärker känslan av att omvärlden är kontrollerbar.

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer