Vi börjar med lära-känna-övningar och går sedan in på uttrycket Kamratskap. Vad betyder det för oss och vad är egentligen en riktigt bra kompis?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vi börjar med lära-känna-övningar och går sedan in på uttrycket Kamratskap. Vad betyder det för oss och vad är egentligen en riktigt bra kompis?"

Transkript

1 Lektionshandledning #152 1/6 (varav sida 3-6 är OH-bilder i Tema: Kamratskap & Teambuilding Ämne: Sv, So & Idrott/Hälsa Rekommenderad årskurs: 4-9 & Gymnasiet Lektionslängd: 60 min Material och förberedelser: Förbered användning av OH-bilder som finns till övningen. Syfte och mål enligt läroplaner och kursplaner: Lektionen syftar till att låta eleverna samtala om viktiga livsfrågor som berör den enskilda individen och relationer mellan människor. Eleverna ges även möjlighet att utveckla respekt för andra människors ställningstaganden och vetskap om gruppens betydelsen. 1. Inledning och syfte Andra övningen inom ämnet Teambuilding. Det finns fler övningar inom detta tema och du behöver inte göra dem i ordning, utan du använder dem i den ordning som passar dig. Vi börjar med lära-känna-övningar och går sedan in på uttrycket Kamratskap. Vad betyder det för oss och vad är egentligen en riktigt bra kompis? 2. Instruktion och genomförande a) Lära känna övningar: - På en öde ö: Arbetsgång: Deltagarna ska välja ut tre saker de får ha med sig till en öde ö. Det får inte vara människor eller djur. Deltagarna skall också motivera sina val. Dela in gruppen i par och låt deltagarna få berätta sina val för parkamraten. Efter några minuter återsamlas gruppen och deltagarna berättar för gruppen vad parkamraten vill ta med sig. Variation: Deltagarna berättar om sina egna val och gruppledaren gör en lista på va gruppen skulle vilja ta med sig. Gruppen delas sedan in i grupper på 4-5 som väljer ut 4-5 saker gruppen vill ha med sig. - Att bygga: Arbetsgång: Gruppen delas in i mindre grupper på 3-4/grupp. Sedan skall gruppen bygga med sina kroppar t.ex. En hängbro, Varmkorv med bröd, Damsugare, Helikopter, Telefon, Rulltrappa m.m. - Jag ska åka till månen: Abetsgång: Deltagarna sitter i en ring och ledaren förklarar att de ska åka till månen och att de bara får ta med sig vissa bestämda saker. De ska säga sitt namn och en sak som de tar med sig. Gruppledaren säger sedan om det går bra. Målet med övningen är att man ska lyssna och komma på regeln. Gruppledaren börjar att säga jag heter Anders och tar med mig ett armbandsur. Övningen pågår tills dess att alla har kommit på att de bara får ta med sig saker som har samma begynnelsebokstav som deras eget namn.

2 Lektionshandledning #152 2/6 (varav sida 3-6 är OH-bilder b) Genomgång av Kamratskap med stöd av korta övningar och OH-bilder. Vi diskuterar och reflekterar över ordet Kamratskap. Steg 1; OH-bild 1: Kamratskap Diskutera exempelvis: Vad betyder kamratskap för dig? Skilland mellan manlig och kvinnlig kamratskap, Vad kan man vinna med hjälp av god kamratskap i en grupp. Steg 2; OH-bild 2: En dum gås (Läs och diskutera) Steg 3; Övningar: a) Kontaktövning: Köra bil b) Heta stolen: (Att lära känna varandra) Jag känner alla i klassen? Jag tycker skolan är kass? Det är viktigt med en rätt attityd! Det är OK att fuska i skolan? Det är OK att fuska inom idrotten? Jag har respekt för alla! Jag ger alltid 100 %! Jag vet vad mobbning betyder! Jag tänker på hur jag uppför mig! c) Fyra hörn: (Vad uppskattar du hos en vän?) - Man kan prata om allt - Samma intressen - Alltid glad och positiv - Öppet hörn Tillägg: Dramatisera alla fyra hörnen! d) Kontaktövning: (Vilka egenskaper i en klass behövs om alla ska trivas och prestera sitt bästa?) - Ta två egenskaper i smågrupper - Dramatisera dessa och skriv upp alla förslag på en tavla som goda exempel! Steg 4; Vi diskuterar: Vad kännetecknar en bra kompis? Vilka egenskaper ska en klass ha för att alla ska trivas och prestera sitt bästa? Steg 5; Vi reflekterar: Vad kan jag bidra med? Vad har jag lärt mig? Steg 6; OH-bild 3: Positiv attityd Människor med en positiv attityd bemöts alltid positivt, människor som är sura och otrevliga blir bemött på samma sätt. Steg 7; OH-bild 4: Kalle Optimist (Läs och diskutera)

3 1. Kamratskap

4 2. Dum som en gås? Varje fågel flyger med egna vingar, men genom att flyga i V-formation ökar flocken effekten med 71 % jämfört om varje fågel flög ensam. Människor som arbetar i en gemensam riktning och med en känsla av samhörighet kommer fortare och lättare till målet eftersom de får draghjälp av varandra. - Så snart en gås faller ut ur formationen återtar den sin plats så fort som möjligt, för att kunna dra nytta av lyftkraften från den framförvarande gåsen. Om vi hade lika mycket förnuft som en gås skulle vi ansluta oss till den som strävar i samma riktning som vi själva önskar. - När ledargåsen blir trött flyttar den bakåt i formationen och en annan gås intar tät platsen. Det lönar sig att turas om att ta det tunga jobbet och dela upp ledarskapet sinsemellan. - Gässen i formation skriker bakifrån för att heja på de främsta till att hålla farten. Vi måste se till att våra skrik från de bakre leden är uppmuntrande inte tvärtom. - När en gås blir sjuk eller skadad och inte kan följa med, lämnar två andra gäss formationen för att hjälpa och skydda den. De stannar tills antingen gåsen kan flyga igen eller dör. Om vi hade lika mycket förnuft som gässen kommer vi även att bistå och stödja varandra på samma sätt och utvecklas som grupp. Lycka till på resan!

5 3. Positiv attityd Positiv attityd inbjuder alltid till positiva resultat Negativa attityder inbjuder alltid till negativa resultat

6 4. Kalle Optimist Kalle är en sådan som folk älskar att hata. Han är alltid på gott humör och har alltid något positivt att säga. När någon frågar hur han mår svarar han: Om jag mådde bättre hade jag varit tvillingar. Han är en naturlig inspiratör. Om en anställd har en dålig dag är Kalle där och talar om hur man kan se positivt på situationen. Jag blev nyfiken, så en dag gick jag och frågade honom: Hur lyckas du att vara så där positiv jämt?. Kalle svarade: Varje morgon vaknar jag och säger till mig själv: Du har två val idag. Du kan välja att vara på gott humör eller du kan välja att vara på dåligt humör. Jag väljer att vara på gott humör. Varje gång det sker något dåligt, kan jag välja att vara ett offer eller lära mig något. Jag väljer det positiva. Varje gång någon kommer och klagar hos mig kan jag välja att acceptera klagan eller så kan jag välja att peka på de positiva sidorna i livet. Jag väljer de positiva sidorna i livet. Ja, men fullt så enkelt är det inte, protesterade jag. Det är det Svarade Kalle. Livet handlar om val. När du tar bort allt runt omkring är varje situation ett val. Du väljer hur du vill reagera. Du väljer hur folk skall påverka ditt humör. Det är du som väljer om du vill vara på bra eller dåligt humör. Det är ditt val och hur du lever ditt liv. Fundera på dina två valmöjligheter: 1. Fortsätt vara som du är, eller 2. Bli mer lik Kalle Det är du som väljer!

a) Inled med att i helklass gå igenom berättelsen om Sofia: (Se nästa sida för lärarstöd till diskussionen om Sofia.)

a) Inled med att i helklass gå igenom berättelsen om Sofia: (Se nästa sida för lärarstöd till diskussionen om Sofia.) Lektionshandledning #173 Självkänsla kontra självförtroende 1/5 i Tema: Självkänsla kontra självförtroende Ämne: SO, Sv, Idrott & Hälsa Rekommenderad årskurs: 7-9 och gymnasiet Lektionslängd: 80 minuter

Läs mer

Lektionshandledning #111. Etik och moral i praktiken och teorin 1/5

Lektionshandledning #111. Etik och moral i praktiken och teorin 1/5 i Lektionshandledning #111 Tema: Etik och moral i praktiken och teorin Ämne: SO, Sv Rekommenderad årskurs: Gymnasiet Lektionslängd: 60 80 minuter Etik och moral i praktiken och teorin 1/5 Material och

Läs mer

Lektionshandledning #180. Elevinflytande och trygghet 1/3

Lektionshandledning #180. Elevinflytande och trygghet 1/3 Lektionshandledning #180 Elevinflytande och trygghet 1/3 i Tema: Elevinflytande och trygghet Ämne: SO, Sv Rekommenderad årskurs: 7-9 Lektionslängd: 160 min (Pass 1 80 min och Pass 2 80 min) Material och

Läs mer

Lektionshandledning #102. Fördjupning skatt... 1/5

Lektionshandledning #102. Fördjupning skatt... 1/5 Lektionshandledning #102 Fördjupning skatt... 1/5 i Tema: Fördjupning skatt Arbeta svart eller jobba vitt! Ämne: SO Rekommenderad årskurs: 9 och gymnasiet Lektionslängd: 40-60 minuter Material och förberedelser:

Läs mer

Att vara utanför 1/5. Lektionshandledning #32. Tema: Att vara utanför Ämne: SO, Sv Rekommenderad årskurs: 5 7 Lektionslängd: minuter

Att vara utanför 1/5. Lektionshandledning #32. Tema: Att vara utanför Ämne: SO, Sv Rekommenderad årskurs: 5 7 Lektionslängd: minuter i Lektionshandledning #32 Tema: Att vara utanför Ämne: SO, Sv Rekommenderad årskurs: 5 7 Lektionslängd: 40 80 minuter Att vara utanför 1/5 Material och förberedelser: Läs igenom och ta med handledningen.

Läs mer

Lektionshandledning #149. Hemlös pga av sjukdom 1/5

Lektionshandledning #149. Hemlös pga av sjukdom 1/5 Lektionshandledning #149 Hemlös pga av sjukdom 1/5 i Tema: Hemlöshet på grund av sjukdom Ämne: Bi, So, Sv, Mentorskap Rekommenderad årskurs: 9 och gymnasiet Lektionslängd: 50-60 minuter Material och förberedelser:

Läs mer

I lektionen kommer eleverna att spela en modifierad variant av Fia-med-knuff utifrån barns rättigheter.

I lektionen kommer eleverna att spela en modifierad variant av Fia-med-knuff utifrån barns rättigheter. i Lektionshandledning #9 Tema: Barns rätt i familj, skola och samhälle Ämne: SO, Sv Rekommenderad årskurs: 4 6 Lektionslängd: 30 40 minuter Barns rätt i familj, skola och samhälle 1/5 Material och förberedelser:

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Kåre Bluitgen Vad handlar boken om? Boken handlar om Axel, som inte har råd att ha de dyra märkeskläderna som många i klassen har. Han blir retad för hur hans kläder ser ut. Axel fyller

Läs mer

Lärarmaterial. Klara, ny i klassen. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Klara, ny i klassen. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Marie Duedahl Vad handlar boken om? Boken handlar om Klara som ska börja i en ny skola. Bullen, Klaras gris, följer med första dagen. Alla vill klappa Bullen. Men Klaras

Läs mer

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts. (SV åk 7 9)

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Amina har varit i Sverige i tre år och hennes mamma har också kommit till Sverige. Allt är bra. Amina är med i en friidrottsklubb. Hon är en duktig löpare. En

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team 3. Träningsgruppen ett team I din idrott tävlar ni oftast individuellt men tränar ofta i grupp. I träningsgruppen kan ni stödja och peppa varandra i med och motgång. Att man trivs och har kul i samband

Läs mer

Föreningsträdet Mitt lag. Handledning Aktiva 12 år. Kompisskap Rätt och fel Stress och press

Föreningsträdet Mitt lag. Handledning Aktiva 12 år. Kompisskap Rätt och fel Stress och press Föreningsträdet Mitt lag Handledning Aktiva 12 år Kompisskap Rätt och fel Stress och press Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med hjälp av enkla frågor skapa diskussioner

Läs mer

Annie & Pernilla. Made by: Hossai Jeddi

Annie & Pernilla. Made by: Hossai Jeddi Ön Annie & Pernilla Made by: Hossai Jeddi Kapitel 1 Alla passagerare har kommit ombord nu. Jag är väldigt spänd över att åka flygplan med folk för första gången. Allting går som planerat, men det börjar

Läs mer

Boken om SO 1 3. PROVLEKTION: Alla vänners dag. Elevens första grundbok i historia, samhällskunskap, geografi och religion. Syfte

Boken om SO 1 3. PROVLEKTION: Alla vänners dag. Elevens första grundbok i historia, samhällskunskap, geografi och religion. Syfte Boken om SO 1 3 Elevens första grundbok i historia, samhällskunskap, geografi och religion PROVLEKTION: Alla vänners dag Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om SO 1 3 och tillhörande Boken om SO

Läs mer

En röd tråd, sex och samlevnad - Tjörn Under arbete År 0-3

En röd tråd, sex och samlevnad - Tjörn Under arbete År 0-3 År 0-3 Kommentarer ommentarer, komplettering Innehåll Familjen Konfliktlösning Kroppen Vem är jag Skillnad killar och tjejer (lika olika) Kompissamtal Tjejgrupp Killgrupp Metoder? Kompissamtal Litteratur

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8)

Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8) Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8) p.2(8) Hej! Du läser nu en instruktion för genomförandet av en halvdag på temat Det nya landet startar i skolan. Materialet

Läs mer

Det goda boksamtalet- en ömsesidig dialog Våra gemensamma tankar för att boksamtalet ska bli bra, Sa 1a och Språkintroduktionen.

Det goda boksamtalet- en ömsesidig dialog Våra gemensamma tankar för att boksamtalet ska bli bra, Sa 1a och Språkintroduktionen. Våra gemensamma tankar för att boksamtalet ska bli bra, Sa 1a och Språkintroduktionen. I boksamtalet vill jag att de andra i gruppen ska- ha ett mordiskt intresse, brinnande blick, öronen på skaft och

Läs mer

OBS! Läraren skall inte ta ställning, försök vara objektiv och hjälp eleverna att själva hitta sin ståndpunkt.

OBS! Läraren skall inte ta ställning, försök vara objektiv och hjälp eleverna att själva hitta sin ståndpunkt. i Lektionshandledning #177 Tema: Rätt eller fel med illegal nedladdning Ämne: Datorkunskap, SO Rekommenderad årskurs: 7-9, Gymn. Lektionslängd: 60 min Värdegrund på nätet 1/5 Material och förberedelser:

Läs mer

Turbo och tokige Ture

Turbo och tokige Ture SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Turbo gillar sin granne. Han heter Ture och han har gjort en massa spännande saker. En dag satte han en helikopterpropeller

Läs mer

L Ä S E B OK L Ä S E B O K

L Ä S E B OK L Ä S E B O K läsresan L Ä S E B OK L Ä S E B OK L Ä S E B O K INNEHÅLL Välkommen till Läsresan!.... 5 Kapitel 1 Ord att förstå... 6 Viktiga veckan.... 7 poetisk text Kapitel 2 Ord att förstå... 12 Min svans... 13 beskrivande

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Upptäck Religion. PROVLEKTION: Alla vänners dag

Upptäck Religion. PROVLEKTION: Alla vänners dag Upptäck Religion Upptäck Religion är en modern religionsbok ur många aspekter. Den ger alla världsreligioner lika stort utrymme, ställer de etiska frågor som tio-tolvåringar funderar över, och svarar väldigt

Läs mer

Miljö, återvinning och pantning 1/6. Lektionshandledning #55

Miljö, återvinning och pantning 1/6. Lektionshandledning #55 i Lektionshandledning #55 Tema: Miljö, återvinning och pantning Ämne: No, Ma, SO Rekommenderad årskurs: 4 7 Lektionslängd: 40 60 minuter (4-6 lektionspass) Miljö, återvinning och pantning 1/6 Material

Läs mer

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS BENTE BRATLUND Sidan 1 Hur kunde han? Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lisa är kär i Finn. De har varit ihop i ett halvår nu. En kväll bakar Lisa en chokladkaka, som är det bästa Finn vet. Hon ska gå

Läs mer

Känsliga uppgifter och integritet

Känsliga uppgifter och integritet Känsliga uppgifter och integritet Lektionen handlar om etiska och demokratiska dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar

Läs mer

LIVSKUNSKAP i Rudboda skola

LIVSKUNSKAP i Rudboda skola LIVSKUNSKAP i Rudboda skola 1 Rudboda skolas vision Alla elever ska ha de kunskaper och färdigheter som fordras för en positiv självbild och framtidstro På Rudboda skola: har vi ett gemensamt, positivt

Läs mer

Skolmaterial för dialog och reflektion om alkohol och droger i trafiken. Högstadiet

Skolmaterial för dialog och reflektion om alkohol och droger i trafiken. Högstadiet Skolmaterial för dialog och reflektion om alkohol och droger i trafiken Högstadiet Tryck Ctrl + L för fullskärmsläge. Vänsterklicka för att bläddra framåt, högerklicka för att bläddra bakåt. Tryck Esc

Läs mer

Vem bestämde. mina värderingar? - ett material för samtal om värderingar. Av Dan Ahnberg Studieförbundet Bilda Sydöst

Vem bestämde. mina värderingar? - ett material för samtal om värderingar. Av Dan Ahnberg Studieförbundet Bilda Sydöst Vem bestämde mina värderingar? - ett material för samtal om värderingar Av Dan Ahnberg Studieförbundet Bilda Sydöst Vem bestämde mina värderingar? - ett material för samtal om värderingar Värderingar och

Läs mer

Diskriminering 1/6. Lektionshandledning #33. Tema: Diskriminering Ämne: SO, Sv Rekommenderad årskurs: Gymnasiet Lektionslängd: minuter

Diskriminering 1/6. Lektionshandledning #33. Tema: Diskriminering Ämne: SO, Sv Rekommenderad årskurs: Gymnasiet Lektionslängd: minuter i Lektionshandledning #33 Tema: Diskriminering Ämne: SO, Sv Rekommenderad årskurs: Gymnasiet Lektionslängd: 40 60 minuter Diskriminering 1/6 Material och förberedelser: Denna lektion är lämplig efter att

Läs mer

Känsliga uppgifter och integritet

Känsliga uppgifter och integritet En introduktion till begreppet integritet; om rätten att själv bestämma med vem och hur man vill dela sin information. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren En digital lektion från https://digitalalektioner.iis.se

Läs mer

Verktygslåda för mental träning

Verktygslåda för mental träning Lek med tanken! Instruktioner för Verktygslåda för mental träning Här hittar du några verktyg som hjälper dig som är aktiv idrottare att bli att bli ännu bättre i din idrott. Är du tränare eller förälder

Läs mer

Svenska i fokus 1. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet. Sidorna 94 96 plus facit ur Svenska i fokus 1.

Svenska i fokus 1. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet. Sidorna 94 96 plus facit ur Svenska i fokus 1. Svenska i fokus 1 Svenska i fokus 1 är ett nybörjarläromedel med snabb och tydlig progression. Boken är framtagen för vuxna och tonåringar med studievana. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet

Läs mer

Discovery Education Espresso

Discovery Education Espresso Discovery Education Espresso LEKTIONSTIPS: Värdegrunden hos oss Lärarinfo Varje månad skickar vi ett lektionstips med underlag från den digitala resursbanken Discovery Education Espresso. Lektionen går

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2017 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 63 enkäter i december 2017. Vi fick in 22 svar,

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Sara är så glad. Äntligen har hon fått sin nya mobil och hon längtar efter att få visa den för sina vänner. I skolan får de inte använda sina mobiler och man

Läs mer

Lärarhandledning. av Ann Fagerberg

Lärarhandledning. av Ann Fagerberg Lärarhandledning av Ann Fagerberg Innehåll: s. 3 Läroplanen 2011 s. 4 Kursplan svenska s. 4 Kursplan samhällskunskap s. 5 Kursplan bild s. 5 Uppgifter att arbeta med tillsammas som klass s. 7 Diskussionsuppgifter

Läs mer

Diskussionsmaterial till Landslagets fotbollsskola 2009. Handledning. Nolltolerans

Diskussionsmaterial till Landslagets fotbollsskola 2009. Handledning. Nolltolerans Handledning Vi hoppas att materialet ska stimulera både dig som ledare och barnen i din grupp att tillsammans hitta på egna ledstjärnor som passar er grupp. I en barnkulturgrupp är alla barn med och alla

Läs mer

Vad svarade eleverna?

Vad svarade eleverna? Vad tycker eleverna om sina skolor? Vad svarade eleverna? Tjej 78 50 % Kille73 47 % Vill inte svara 8 5 % Vad är det bästa med din skola? att man känner alla. maten och att fröknarna har tid med en bra

Läs mer

Daniel Johannes Petri skola Nacka Värdens bästa lärare tycker jag är Daniel på Johannes petri skola som ligger i Nacka. Han är gympalärare.

Daniel Johannes Petri skola Nacka Värdens bästa lärare tycker jag är Daniel på Johannes petri skola som ligger i Nacka. Han är gympalärare. Daniel Johannes Petri skola Nacka Värdens bästa lärare tycker jag är Daniel på Johannes petri skola som ligger i Nacka. Han är gympalärare. Jag tycker att Daniel är Sveriges bästa lärare därför att han

Läs mer

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser. (SV åk 4 6)

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Hannes och Sara har varit ett par sedan den där dagen i juli. I morgon är det dags för skolstart och de ska gå dit ihop. Nu sitter de vid kiosken och äter glass

Läs mer

Vi är Talangfabriken. Bilaga till riktlinjer för spelare och föräldrar i Huddinge Hockeys Ungdomsverksamhet. Sid1

Vi är Talangfabriken. Bilaga till riktlinjer för spelare och föräldrar i Huddinge Hockeys Ungdomsverksamhet. Sid1 Sid1 Bilaga till riktlinjer för spelare och föräldrar i Huddinge Hockeys Ungdomsverksamhet. Vi är Talangfabriken. Dok.spelare/förälder bilaga riktlinjer version 3, 2014-05-28. Sida 2 Som de flesta vet

Läs mer

Pedagogisk Planering. Tappströmsskolan. IDH v (enligt lpo 94)

Pedagogisk Planering. Tappströmsskolan. IDH v (enligt lpo 94) Varför ska vi arbeta med det här Att utveckla allsidiga rörelser är centralt i ämnet och en allsidig rörelserepertoar kan lägga grund för en aktiv och hälsofrämjande livsstil. En positiv upplevelse av

Läs mer

Besöket av Renata var mycket inspirerande och just nu har vi flera igelkottar som ska bli

Besöket av Renata var mycket inspirerande och just nu har vi flera igelkottar som ska bli Vecka 5-6 Halloj! Besöket av Renata var mycket inspirerande och just nu har vi flera igelkottar som ska bli äventyrare när de blir stora! Efter föreläsningen fick barnen rita om sitt eget drömäventyr!i

Läs mer

Lingonvägen Min bästa kompis

Lingonvägen Min bästa kompis SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Olgas bästa kompis Amira ska börja i Olgas klass och Olga är jätteglad. Men på skolgården pratar Amira med Lina, i klassrummet sitter hon bredvid Lina och på

Läs mer

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Ronja. En dag får hon ett meddelande på Facebook av Lisa i klassen. Det står bara Tjockis! Ronja vill vara kompis med Lisa.

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken Liten

LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen prata om viktiga

Läs mer

Nattugglans. förskola och fritidshem. Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling (10)

Nattugglans. förskola och fritidshem. Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling (10) Nattugglans förskola och fritidshem Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 1 (10) Enligt lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn ska varje verksamhet

Läs mer

Lärarmaterial. Tarik och Ida hjälps åt. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Tarik och Ida hjälps åt. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: SIDAN 1 Författare: Hanne Fredsted Boken handlar om: Tarik kommer till skolan och vill gärna vara med och spela fotboll, men det är så många nya, och svåra, ord att hålla reda på. Att läsa går bra, och

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR? Vem

Läs mer

Varför behöver vi förstå programmering? Se video

Varför behöver vi förstå programmering? Se video Se video Varför behöver vi förstå programmering? Lektionen är en introduktion till ett arbete med programmering. Genom filmen i lektionen får eleverna konkreta exempel på varför kunskaper i programmering

Läs mer

Le, Tova! LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial RIKKE DYRHAVE SIDAN 1. Namn: Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.)

Le, Tova! LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial RIKKE DYRHAVE SIDAN 1. Namn: Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.) RIKKE DYRHAVE SIDAN 1 Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE Tova Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.) 1. Vad heter Tovas bästis? 2. Vad gillar Tova med sig själv? 3. Vad är det som

Läs mer

BLOMMAN. Mål & syfte med övningen. Övningen passar för ålder. Gör så här. Att tänka på. Följ upp. Kommentar. Detta behövs

BLOMMAN. Mål & syfte med övningen. Övningen passar för ålder. Gör så här. Att tänka på. Följ upp. Kommentar. Detta behövs BLOMMAN Denna övning syftar till att träna självkännedom och social kompetens. Utgå från en blomma med fem kronblad. Deltagarna ska i varje kronblad skriva något om följande: - något jag ångrar - det bästa

Läs mer

Sida 1 Presentation Sida 2-8 Förstå andras känslor Sida 9-17 Redo att lära Sida Leka med andra

Sida 1 Presentation Sida 2-8 Förstå andras känslor Sida 9-17 Redo att lära Sida Leka med andra Innehåll: Sida 1 Presentation Sida 2-8 Förstå andras känslor Sida 9-17 Redo att lära Sida 18-21 Leka med andra Det här materialet är utformat av leg. logoped Julia Andersson för elever som behöver stöd

Läs mer

Maha Said. Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING

Maha Said. Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING Maha Said Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING LPP Samling på fritidshem tema normer och värdegrund - Årskurs 2 På fritids har vi 26 andraklasselever. Det finns en del konflikter

Läs mer

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter. (SV åk 4 6)

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Neda var sjuk dagen då de andra lärde sig att galoppera. Nu vågar hon inte och det börjar bli ett stort problem. Hennes ridlärare Kalle säger att hon måste byta

Läs mer

Ålder: speciellt för de yngre, 1-3 år, även om många äldre barn säkert också tycker om att titta på bilderna och prata om dem.

Ålder: speciellt för de yngre, 1-3 år, även om många äldre barn säkert också tycker om att titta på bilderna och prata om dem. Övning - Hur känner djuret - hur känner jag? Övning Hur känner djuret - hur känner jag? Ålder: speciellt för de yngre, - år, även om många äldre barn säkert också tycker om att titta på bilderna och prata

Läs mer

Lag, rätt och etikett på nätet

Lag, rätt och etikett på nätet Lektionen handlar om normer och regler i digitala miljöer. Lektionsförfattare: Karin Nygårds Till läraren 1. Hur är en schysst och snäll klasskompis? 2. Då blev jag ledsen och arg En digital lektion från

Läs mer

Lägg upp på Snap LÄRARMATERIAL OKEJ?

Lägg upp på Snap LÄRARMATERIAL OKEJ? 3 Lägg upp på Snap Adam Bastian Film 3: Lägg upp på Snap Sociala medier är en självklar del av ungas vardag, och är därför viktigt att inkludera i samtal om relationer, sex och ömsesidighet. Ibland kan

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Pappa läser en saga för Erik. När sagan är slut ska Erik sova. Pappa öppnar fönstret för att Erik är varm. Erik hör ett jamande utanför men

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken om Liten

LÄSGUIDE till Boken om Liten LÄSGUIDE till Boken om Liten LÄSGUIDE till Boken om Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken om Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen samtala

Läs mer

Lärarhandledning. Sofia med knuff det här är jag Målgrupp mellanstadiet.

Lärarhandledning. Sofia med knuff det här är jag Målgrupp mellanstadiet. Lärarhandledning Sofia med knuff det här är jag Målgrupp mellanstadiet. LITEN PRESENTATION AV FÖRFATTAREN OCH NÅGRA RADER OM ADHD När jag skriver böckerna om Sofia med knuff använder jag mig ofta av mina

Läs mer

Diskussionsfrågor: Likheter och olikheter, utanförskap och gemenskap

Diskussionsfrågor: Likheter och olikheter, utanförskap och gemenskap Handledning och frågeställningar efter att läst boken, Lille Lustig och skogens vänner Diskussionsfrågor: Likheter och olikheter, utanförskap och gemenskap 1. Instruktion från pedagog till barn: Titta

Läs mer

Skapa ditt Liv. Soul and Heart Journey School. Du kan skapa ditt liv bara du gör det på rätt sätt. Tillåt dig att skapa ditt liv! www.sj-school.

Skapa ditt Liv. Soul and Heart Journey School. Du kan skapa ditt liv bara du gör det på rätt sätt. Tillåt dig att skapa ditt liv! www.sj-school. Skapa ditt Liv. Du kan skapa ditt liv bara du gör det på rätt sätt Tillåt dig att skapa ditt liv! Soul and Heart Journey School www.sj-school.se 0 Att skapa med ditt hjärta och känsla Egentligen borde

Läs mer

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4 6)

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om att vara speciell. Varför är man speciell? Är det för att man inte gillar samma sorts kläder som andra i klassen eller är det för att man gillar

Läs mer

L ektionsplanering Orangutangen ALBA

L ektionsplanering Orangutangen ALBA Lektionsplanering Orangutangen ALBA Lgr11 Lektion 1 Bananer Lektion 2 brevet (vad är fakta) Lektion 3 vårt trivselkontrakt Lektion 4 faktatext om orangutangen (skapa förebilder) Lektion 5 insamling för

Läs mer

Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare. Att ha kul tillsammans är roligt

Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare. Att ha kul tillsammans är roligt Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare Att ha kul tillsammans är roligt Krylbos fotbollsbok innehåller några tips & råd för att locka till aktivitet, glädje och utveckling i samband med idrott. Läs den

Läs mer

FÅGEL- FLICKAN. Fågelflickan VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

FÅGEL- FLICKAN. Fågelflickan VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÅGEL JOHANNA NILSSON Fågelflickan Lärarmaterial Sidan 1 VAD HANDLAR BOKEN OM? Minna är 16 år och går i gymnasiet. Hon har många drömmar om vad hon vill bli: läkare, forskare, journalist eller kanske astronom.

Läs mer

Dum som en gås? Genom att flyga i V-formation kan flocken flyga 70 % effektivare än om varje fågel skulle flyga för sig själv.

Dum som en gås? Genom att flyga i V-formation kan flocken flyga 70 % effektivare än om varje fågel skulle flyga för sig själv. Dum som en gås? Säkert har du många gånger sett gässen på väg söderut i V- formation. Men visste du hur oerhört klokt det är av gässen att flyga på detta sätt? Genom att flyga i V-formation kan flocken

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på att: Författare: Torsten Bengtsson

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på att: Författare: Torsten Bengtsson SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Alex bor granne med Elsa och hennes bror Max. De tre brukar alltid vara ihop och Alex pappa kallar dem för Vilda gänget. Nu är det äntligen sommarlov

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Att använda svenska 2

Att använda svenska 2 Att använda svenska 2 Att använda svenska 1-4 är ett undervisningsmaterial utformat för att hjälpa eleverna att nå gymnasiesärskolans mål i ämnet svenska. Uppgifterna är utformade för att läraren både

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Rune Fleischer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Rune Fleischer SIDAN 1 Författare: Rune Fleischer Vad handlar boken om? Rolf är på väg hem med sin hund. Han går förbi en man som håller på att flytta ett tungt skåp. Mannen blir trött, går iväg och tar en paus. Rolf

Läs mer

Lag, rätt och etikett på nätet

Lag, rätt och etikett på nätet Lag, rätt och etikett på nätet Lektionen handlar om normer och regler i digitala miljöer. Till läraren 1. En schysst och snäll klasskompis 2. Då blev jag ledsen och arg 3. En schysst och snäll nätkompis

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR?

Läs mer

Houda Fares, lärare i förberedelseklass Usma Anil Hardas, fd elev på skolan Katarina Koto, rektor Skytteholmsskolan i Solna

Houda Fares, lärare i förberedelseklass Usma Anil Hardas, fd elev på skolan Katarina Koto, rektor Skytteholmsskolan i Solna Houda Fares, lärare i förberedelseklass Usma Anil Hardas, fd elev på skolan Katarina Koto, rektor Skytteholmsskolan i Solna Att normalisera och inkludera Mottagningen av nyanlända elever Planering av nyanlända

Läs mer

Det här tycker tjejerna:

Det här tycker tjejerna: Vilka är vi? Det här tycker tjejerna: Viggans Superlag! Världens bästa tjejlag! Viggan = Bäst! Viggans vinnartjejer! Viggans världsbästa tjejer! Viggans bästa tjejer! Viggans grymmaste spelare! Viggan

Läs mer

Sammanställning av ungdomsdialog II om psykisk hälsa Hur mår du?

Sammanställning av ungdomsdialog II om psykisk hälsa Hur mår du? Sammanställning av ungdomsdialog II om psykisk hälsa Hur mår du? Under oktober månad 2013 besökte representanter från nämnden sju gymnasieskolor i Sjuhärad; Almåsgymnasiet, Jensen Gymnasium, Naturbruksgymnasiet

Läs mer

HUR ÄR DET ATT VARA MAN?

HUR ÄR DET ATT VARA MAN? HUR ÄR DET ATT VARA MAN? En guide till samtal om synen på manlighet INSTRUKTION 1. Utse en samtalsledare som får läsa högt från korten. Vid indelning i smågrupper ska varje grupp ha varsin samtalsledare.

Läs mer

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia Namn: Klass: Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast måndag vecka 45. Då blir

Läs mer

Maserskolan. Likabehandlingsplan för Maserskolan Läsåret Elevversion

Maserskolan. Likabehandlingsplan för Maserskolan Läsåret Elevversion Maserskolan Likabehandlingsplan för Maserskolan Läsåret 2016-2017 Elevversion 1 Vad är en likabehandlingsplan? Likabehandlingsplanen är ett dokument som förklarar hur vi ska behandla varandra på vår skola,

Läs mer

Inledning till ämnet barnsexhandel 1/7. Lektionshandledning #28

Inledning till ämnet barnsexhandel 1/7. Lektionshandledning #28 i Lektionshandledning #28 Tema: Inledning till ämnet barnsexhandel Ämne: SO, Sv Rekommenderad årskurs: 9, Gymn. Lektionslängd: 40 60 minuter Inledning till ämnet barnsexhandel 1/7 Material och förberedelser:

Läs mer

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening.

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening. Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

Linnéa M 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Linnéa M 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag heter Sara. Jag är 10 år gammal. Jag har en lillasyster. Hon är 3 år. Hon heter Linda. Jag har en mamma och pappa också. Vi är en fattig familj. Vi bor i ett litet hus på landet.

Läs mer

Jag vill inte Lärarmaterial

Jag vill inte Lärarmaterial sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Dina och Isak. De har varit tillsammans länge och Isak har flyttat in till Dina. Dina älskar Isak och tycker att de har det

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Du och jag, Agnes Lärarmaterial

Du och jag, Agnes Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Boken handlar om Agnes som tycker att hennes kompis Maja alltid får vad hon vill. Typiskt nog vinner Maja en veckas kurs i biologi på ett läger

Läs mer

Skydda din mobiltelefon

Skydda din mobiltelefon Skydda din mobiltelefon Lektionen handlar om säkerhet vid teknikanvändning och hur man agerar ansvarsfullt vid användning av digitala medier. Boel Nygren är ämneslärare och har arbetat fram lektionsmaterialet

Läs mer

Vi i klassen lektion (75min) KÄNSLOR

Vi i klassen lektion (75min) KÄNSLOR 1. Inledningsrunda Vi i klassen lektion (75min) KÄNSLOR Eleverna får med några ord berätta hur det känns att ha en Vi i klassen lektion just idag. 2. Olika känslor Eleverna får två små lappar per man.

Läs mer

Lektion Svenska för internationella studenter och forskare, kurs 1

Lektion Svenska för internationella studenter och forskare, kurs 1 Lektion 5-2016 Svenska för internationella studenter och forskare, kurs 1 Dagens dikt Idag är det onsdag. Vi studerar svenska. Igår var det tisdag och det regnade inte. Då studerade vi också svenska. men

Läs mer

Ön, en äventyrs berättelse. By Zion

Ön, en äventyrs berättelse. By Zion Ön, en äventyrs berättelse By Zion Kapitel 1 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som passerar. Bredvid mig sitter en gammal dam. Vi småpratar och jag får reda på att hon är rädd för att flyga. Jag försöker

Läs mer

Dom lyssnade koncentrerat på lärarens genomgång.

Dom lyssnade koncentrerat på lärarens genomgång. 1 1) När skriver man de och när skriver man dom eller dem? Subjekt Jag Du Han/hon Den/det Vi Ni De Objekt Mig Dig Honom/Henne Den/Det Oss Er Dom/Dem Stryk över dom och skriv de på rätt ställen. Tänk på

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Lea ringer 112 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lea sticker iväg till skateparken. Hon brukar gå med sin kompis Erik men idag ska han spela fotbollsmatch. När hon kommer dit

Läs mer

Bonusmaterial Hej Kompis!

Bonusmaterial Hej Kompis! Bonusmaterial Hej Kompis! Innehåll Min bok om vänskap framsida i färg 2 Hur man kan bli sams igen skylt i färg 3 Den gyllene regeln skylt i färg 4 Vi är alla olika boktips och uppgifter 5 7 Att känna sig

Läs mer

Isak är en tjuv Nypon förlag

Isak är en tjuv Nypon förlag Emma Askling SIDAN 1 Nypon förlag Nypon förlag Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Isak och Hugo brukar spela fotboll ihop på rasterna. När Hugo frågar om

Läs mer

Erik rymmer VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Erik rymmer VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS TORSTEN BENGTSSON Sidan 1 Erik rymmer Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik vill ha ett nytt spel till datorn, men pappa säger nej. Erik säger att han kan köpa det själv, men pappa säger fortfarande

Läs mer

Lingonvägen Det kliar!

Lingonvägen Det kliar! SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Olga har prickar som kliar och hon måste vila. Ester blir sur för att familjen bara bryr sig om Olga. Plötsligt kommer Ester ut från toaletten med prickar. Hon

Läs mer

EN SKETCH FRÅN STEFAN TUNEDAL

EN SKETCH FRÅN STEFAN TUNEDAL EN SKETCH FRÅN STEFAN TUNEDAL Att ta plats 8 jan 2016 Fler sketcher Två män och en kvinna sitter runt ett bord. En man i jeans och vid skjorta står upp och talar till dem. MANNEN (mild och inbjudande)

Läs mer