SOFT Kartmanual MTB-O

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SOFT Kartmanual MTB-O"

Transkript

1 SOFT Kartmanual MTB-O Konvertera karta till MTB-O norm, steg för steg Version: Författare och foto: Martin Bergström

2 Innehåll 1. Inledning Om MTB-O OCAD MTB-O normen Konvertering, steg för steg Skalor (10)

3 1. Inledning För att förenkla arbetsprocessen och underlätta för klubbar att konvertera sin orienteringskarta till en mountainbikeorienteringskarta enligt gällande MTB-O norm har SOFT tagit fram den här steg för steg manualen. Denna manual ska ge fler klubbar förutsättning att få igång en MTB-O verksamhet och därigenom även öka möjligheten till att det både blir fler utövare och fler arrangerade tävlingar i Sverige. Manualen ska också bidra till att MTB-O kartorna i Sverige får en jämn och bra kvalitet genom att de som konverterar kartor gör en likvärdig tolkning av MTB-O normen. Den här steg för steg manualen bygger på användning av kartritningsprogramvaran OCAD men det går givetvis även att använda andra liknande verktyg för konverteringen. Följande avsnitt finns med i manualen: - Vad är MTB-O? - Grunderna i OCAD - Grunderna i MTB-O normen - Konvertering till MTB-O norm, steg för steg - Hantering av skalor Förhoppningsvis kommer den här manualen att hjälpa dig genom processen att konvertera en orienteringskarta till en mountainbikeorienteringskarta, lycka till! 2. Om MTB-O Mountainbikeorientering, förkortat MTB-O, är en sport där den tävlande använder mountainbike för att besöka ett antal kontroller markerade i terrängen på snabbast möjliga tid med hjälp av karta och kompass. Cykel och orienteringsförmågan skall testas på ett sådant sätt att orienteringsförmågan utgör det avgörande momentet. Den tävlande skall genomföra banan cyklande, bärande eller ledande sin cykel. Att cykla utanför stigar och vägar är normalt inte tillåtet, utan arrangörens medgivande. Med termen tävlande menas en individ antingen man/kvinna eller lag. 3 (10)

4 3. OCAD OCAD är en programvara för kartritning. Kartorna i OCAD är uppbyggda med grafiska element och symboler. Verktygsfältet i OCAD ser ut så här: De viktigaste verktygen för kartkonvertering är de verktyg som är markerade med fet stil i rutan bredvid. Byt objekt till annan symbol Det här verktyget är det verktyg som du kommer använda dig mest utav när du konverterar, framför allt stigar. Verktyget byter symbol på ett valt linje- eller ytobjekt. Man markerar ett objekt med Redigera punkt-verktyget eller Redigera objektverktyget. Välj den symbol du vill byta objektet till i symbolfältet och klicka sedan på Byt objekt till annan symbolverktyget. Byt alla objekt Det här verktyget likar det förra verktyget väldigt mycket. Skillnaden är att det här verktyget byter ut alla objekt som är av lika symbol som det objekt du valt till en annan symbol. Du kan tex. byta ut alla objekt på kartan som är markerade med symbolen för kantlinje för vattendrag till den blå varianten för MTB-O. Det här verktyget används mest vid grundkonverteringen av kartan. Redigera objekt Det här verktyget används för att markera och redigera objekt. Redigera punkt Det här verktyget används för att markera objekt och redigera punkter i objekt. Kurvlinje Det här verktyget skapar ett nytt objekt i kartan, tex. kan du använda det till att rita in nya stigar. Tips! Verktyget kan dock vara svårt att hantera, använd istället Frihandslinjeverktyget. Rak linje Det här verktyget skapar ett nytt objekt i kartan, tex. kan du använda det till att rita in nya stigar. Tips! Detta verktyg används väldigt sällan, använd istället Frihandslinjeverktyget. Frihandslinje Det här verktyget skapar ett nytt objekt i kartan, tex. kan du använda det till att rita in nya stigar. Tips! För att få ett bättre utseende och större exakthet håll nere vänster musknapp när du drar ut en ny punkt i linjen. Testa gärna! Läs mer om OCAD på: Läs mer om hur du använder de olika verktygen i OCAD på: 4 (10) Verktygsfältet i OCAD Ångra Gör om Ta bort Duplicera objekt Byt Objekt till annan symbol Byt alla objekt Fyll objekt/rita avgränsning Vänd linjeobjekt Koppla ihop Slå samman Ändra till kurvlinje Ändra till grafiska element Mät Flytta Zooma in Zooma ut Hela kartan Visa rutnät Automatisk ihopkoppling Utjämningsnivå 0 Utjämningsnivå 1 Utjämningsnivå 2 Redigera objekt Redigera punkt Normalpunkt Hörnpunkt Styrpunkt Radera punkt Riktning på symboler, raster och text Rotera objekt Klipp hål Klipplinje/dela yta Parallellförflytta Kurvlinje Ellips Cirkel Rektangel Rak linje Frihandslinje

5 4. MTB-O normen För sporten MTB-O krävs en speciell kartnorm som skiljer sig mot kartnormen för fotorientering. Kartnormens syfte är att visa för de tävlande de olika stigarnas karaktär utifrån ett åkbarhets perspektiv. Kartnormen framhäver dessa stigar tydligare genom att tona ner andra symboler. Som till exempel: svarta symboler på en fotorienteringskarta förutom stigarna är nedtonade till 70% svart på en MTB-O karta. Den Internationella MTB-O normen: Orienteering-Maps-2010_2.pdf (engelska) Det här skiljer sig från orienteringsnormen: Allt svart förutom stigar visas med 70% svart All tätskog (grönområden) visas med 30% grön Undervegetation (grönraster) redovisas ej Stigarna redovisas enligt åkbarhet och inte tydlighet Kanter kring våtmarker och vattendrag visas med 100% blått Meridianer visas med 100% blått Alla beståndsgräser och begränsningslinjer (414 och 416) redovisas ej OBS! Om området innehåller mycket av en viss sorts punktsymbol tex stenar, branter, blockterräng, gruvhål, grävda gropar, punkhöjder etc. kan dessa utelämnas om de ej är en viktig del för den tävlandes kartläsning. Stigarna Det viktigaste på en MTB-O karta är att stigarna redovisas, till skillnad från en fotorienteringskarta, efter åkbarhet. Det finns fyra olika klassificeringar för stigens åkbarhet och två olika klassificeringar för stigarnas bredd. Allt som allt blir det 8 st olika klassificeringar. Nedan följer förklaringar för de olika klassificeringarna med bildexempel på hur stigar i de olika klassificeringarna kan se ut. Heldragen Bred Den heldragna breda stigen är en fin bred stig över eller skogsväg som är minst 1,5 m bred, utan någonting som hindrar farten tex. rötter, stenar, sand, smågropar etc. Farten skall kunna vara % av maxfart. Heldragen Smal Den heldragna smala stigen är en fin smal stig som är under 1,5 m bred, utan någonting som hindrar farten tex. rötter, stenar, sand, smågropar etc. Farten skall kunna vara % av maxfart. 5 (10)

6 Långstreckad Bred Den långstreckade breda stigen är en bred stig eller skogsväg som är minst 1,5 m bred. Stigen har ett visst förhindrande underlag så som tex. rötter, stenar, sand, smågropar etc. Farten skall kunna vara 50-75% Långstreckad Smal Den långstreckade smala stigen är en bred stig eller skogsväg som är under 1,5 m, med viss förhindrande underlag så som tex. rötter, stenar, sand, smågropar etc. Farten skall kunna vara 50-75% av maxfart. Kortstreckad Bred Den kortstreckade breda stigen är en bred stig som är minst 1,5 m bred. Stigen har ett förhindrande underlag så som tex. rötter, stenar, sand, smågropar etc. Cyklisten kan behöva att välja sin linje på stigen för att komma fram. Mindre erfarna cyklister kan få lov att hoppa av. Farten skall kunna vara 25-50% av maxfart. Kortstreckad Smal Den kortstreckade smala stigen är en stig som är mindre än 1,5 m bred. Stigen har ett förhindrande underlag så som tex. rötter, stenar, sand, smågropar etc. Cyklisten kan behöva att välja sin linje på stigen för att komma fram. Mindre erfarna cyklister kan få lov att hoppa av. Farten skall kunna vara 25-50% av maxfart. Prickad Bred Den prickade breda stigen är en bred stig som är minst 1,5 m bred. Stigen har ett väldigt förhindrande underlag så som tex. rötter, stenar, sand, smågropar etc. Cyklisten kan behöva välja sin linje på stigen för att komma fram. Erfarna cyklister kan få lov att hoppa av. Farten skall kunna vara upp till 25% av maxfart. Prickad Smal Den kortstreckade smala stigen är en stig som är mindre än 1,5 m bred. Stigen har ett väldigt förhindrande underlag så som tex. rötter, stenar, sand, smågropar etc. Cyklisten kan behöva välja sin linje på stigen för att komma fram. Erfarna cyklister kan få lov att hoppa av. Farten skall kunna vara upp till 25% av maxfart. 6 (10)

7 Hinder Hinder är en annan sak som ska markeras är hinder. Hinder är objekt i terrängen som blockerar stigen och förhindrar cykling. Dessa objekt kan t.ex. vara en trädstam som ligger över stigen eller en vägbom. Det kan även vara t.ex. en trapp eller ett djupare vattenhål som täcker stigen. Det finns två olika klassificeringar för hinder, passerbara och opasserbara hinder. De opasserbara hindren får eller kan man inte passera. Dessa markeras med violetta kryss över stigen. Kryss kan även användas för att markera förbjuden stig. De passerbara hindren markeras med violetta tvärstreck över stigen. Här följer några bildexempel på passerbara hinder: 7 (10)

8 5. Konvertering, steg för steg 1. Terrängkännedom Det man först ska tänka på är att bekanta sig med den terräng man tänkt sig konvertera. Ett lämpligt sätt att göra det på är att ta en cykeltur med orienteringskartan som finns över området och åka lite huller om buller på kartan bara för att känna av ungefär hur stigarna i almänhet ser ut. Det här steget bör alla, oavsett kartkännedom göra. 2. Grundkonvertering Nästa steg är att börja grundkonvertera kartan: 1. Ladda ner mallen med alla symboler efter MTB-O normen som finns på orientering.se/mtbo. Markera och kopiera alla objekt och klistra in i kartan som ska konverteras. På så sätt får du in alla nya symboler i kartfilen. 2. Alla grönområden skall byta symbol till symbol 406 i MTB-O normen. Det gör du genom att markera ett grönområde på kartan av varje täthet, med Redigera objekt-verktyget och välj den nya symbolen i symbolfältet. Klicka sedan på byt alla objekt-verktyget ( ). Klart! 3. Alla svarta symboler skall bytas till 70% svarta symboler. Det gör du genom att markera en symbol på kartan med Redigera objekt-verktyget och välj den nya symbolen i symbolfältet. Klicka sedan på byt alla objekt-verktyget ( ). Klart! Branter Stenar Torn Staket Tunnlar Järnvägar Byggnader Kraftledningar Murar Pipelines Specialföremål (tex. koja, bilvrak, kolbotten etc.) etc. 4. Ändra alla kantlinjer på vattendrag till blå kantlinje enligt symbol Ta bort eller dölj allt grönrastrerat (undervegetation), då markerar du symbolen i symbolfältet, högerklickar och väljer dölj i menyn. 6. Ändra meridianerna till de 100% blåa meridianerna. 7. Dölj alla beståndsgräser och begränsningslinjer(414 och 416). 8. Börja konvertera stigarnana direkt utan att ha sett dem. Oftast så har man lite koll på hur stigarna borde se ut och ger en bra grund till rekningen. 8 (10)

9 3. Rekning och Slutkonvertering Det här är det absolut viktigaste steget i en bra kartkonvertering. Utan att reka så kommer det på många ställen inte stämma alls trots att man tycker att man känner till området väldigt bra. Rekningen gå ut på att man ska provcykla alla stigar som finns på kartan för att se till att konverteringen stämmer: Korrigera de stigar som inte stämmer med det du uppskattade från förra steget Lägg till stigar som ev. inte är med från orienteringskartan Ta bort stigar som ev. försvunnit från verkligheten Lägg till hinder Var extra noggrann med att det blir rätt i stigkorsningar och förgreningar så att det redovisas tydligt. En stig mellan två olika stigkorsningar/förgreningar kan variera väldigt mycket i åkbarhet. Man tar då ett genomsnitt av åkbarheten mellan två korsningar/förgreningar om så skulle vara fallet. Rekningen går att fördela om man nu vill det förutsatt de som hjälper till kännedom av MTB-O normen och att ni då tillsammans har en gemensam uppfattning om klassificeringar av stigar. Det viktigaste av allt med rekningen är att vara konsekvent och noga! 9 (10)

10 6. Skalor Att få rätt skala med rätt storlek på symbolerna i OCAD är inte lätt om man inte vet hur man gör. För att byta skala går man in på menyfältet Karta > Skalera om. När man får upp fönstret Skalera om karta (se bild), så ska du klicka ur Förstora/förminska symboler. Om du inte klickar ur det och har alla symboler enligt normen från början kommer storleken att bli fel. Sedan går du in i menyfältet på Symboler > Förstora/förminska... Om du skalerar från en mindre skala (1:15 000) till en större skala (1:10 000) ska du justera kartsymbolerna till 150 %. Sen klickar du i alla symboler. Klart! Om du ska skalera om från en större skala (tex. 1:10 000) till en mindre skala (tex. 1:15 000) ska du istället sätta faktorn på 66%. Sen klickar du i alla symboler. Klart! Symbolstorleken för olika skalor: 1: Enl. normen 1: Enl. normen : x normen 1: x normen 1: x normen Läs mer om skalor och kartor för MTB-O på avsvitt 3 i den officiella MTB-O normen: Orienteering-Maps-2010_2.pdf (engelska) 10 (10)

RITA KARTA MED GPS GARMIN 62S

RITA KARTA MED GPS GARMIN 62S RITA KARTA MED GPS GARMIN 62S 1. Passa in kartan i Rikets nät- RT90 2. Ställa in Nordlinjer 3. Inställningar Garmin62s 4. Använda GPS i skogen 5. Överföra GPS-data till OCAD 1. Passa in kartan i Rikets

Läs mer

Microsoft Publisher. Laborationskompendium för digital behandling av publikationer. Detta exemplar tillhör:

Microsoft Publisher. Laborationskompendium för digital behandling av publikationer. Detta exemplar tillhör: Mittuniversitetet ITM Telefon 0771-97 50 00 Microsoft Publisher Laborationskompendium för digital behandling av publikationer Detta exemplar tillhör: HT 2006 Innehållsförteckning Objekt 1 Textblock 2 Tabeller

Läs mer

2. Markera område (se instruktioner längt ner på sidan) och markera Fastighetskartan och Laserdata till höger (se bild). Tryck på Ready.

2. Markera område (se instruktioner längt ner på sidan) och markera Fastighetskartan och Laserdata till höger (se bild). Tryck på Ready. Joakim Svensk, november 2013 Revidering av Fredrik Ahnlén, april 2014 Att generera OL-kartor från Laserdata Sedan 2009 har Lantmäteriet jobbat med att laserscanna hela Sverige för att skapa en bättre höjdmodell.

Läs mer

Regelverket och likvärdiga kartor av hög kvalité

Regelverket och likvärdiga kartor av hög kvalité Regelverket och likvärdiga kartor av hög kvalité [ Kartgruppen, januari 2016 ] Kartan och regelverket Regelverket anger att kartan ska följa kartnormen och vara godkänd. Följa kartnormen innebär: Att orienteraren

Läs mer

ROVBASE. Manual Registrera observation. Version 1.5 2016-01-08

ROVBASE. Manual Registrera observation. Version 1.5 2016-01-08 ROVBASE Manual Registrera observation Version 1.5 2016-01-08 Innehåll Förord 3 Logga in 4 Steg 1: Starta registrering av en rovdjursobservation 5 Steg 2: Fyll i uppgifter på alla flikar 6 Antal djur och

Läs mer

InPrint. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Communicate: InPrint. Habilitering & Hjälpmedel

InPrint. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Communicate: InPrint. Habilitering & Hjälpmedel InPrint Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Communicate: InPrint Habilitering & Hjälpmedel Förord Communicate InPrint är ett program du använder för att skapa material för utskrift. Du kan

Läs mer

Hitta ditt vatten. - en handledning. Vatteninformationssystem Sverige. VISS - VattenInformationsSystem Sverige

Hitta ditt vatten. - en handledning. Vatteninformationssystem Sverige. VISS - VattenInformationsSystem Sverige Hitta ditt vatten - en handledning VISS - VattenInformationsSystem Sverige Vatteninformationssystem Sverige Produktion: VISS Center, Länsstyrelsen i Jönköpings län Tryckt på: Länsstyrelsen, Jönköping 2013

Läs mer

Lära känna skrivbordet

Lära känna skrivbordet Är det första gången du använder Windows 7? Den här versionen har mycket gemensamt med tidigare versioner av Windows, men du kan behöva hjälp med att få upp farten. Den här guiden innehåller praktisk information

Läs mer

2. Komma igång Skapa grupper och elever Skriv också ut sidan 13 så att eleverna har en snabbguide till programmet.

2. Komma igång Skapa grupper och elever Skriv också ut sidan 13 så att eleverna har en snabbguide till programmet. 2. Komma igång Skapa grupper och elever Börja med att läsa texten nedan om hur man börjar jobba med programmet efter installationen. Skriv gärna ut sidan och ha bredvid dig tills du känner att du behärskar

Läs mer

Instruktion. För att använda banläggarstödet i OCAD 8 version 8.13. För innehållet svarar Karl Bergstrand 0503-101 14 kb@hbok.se

Instruktion. För att använda banläggarstödet i OCAD 8 version 8.13. För innehållet svarar Karl Bergstrand 0503-101 14 kb@hbok.se Instruktion För att använda banläggarstödet i OCAD 8 version 8.13 För innehållet svarar Karl Bergstrand 0503-101 14 kb@hbok.se Instruktion för banläggarstöd i OCAD 8 Öppna OCAD 8 Välj Arkiv, Nytt. Välj

Läs mer

Läs med oss. Interaktiv skrivtavla (IST) IST-kort Pojken och tigern.indd 1 08-06-18 15.36.16. Manual digitalt lärarstöd till.

Läs med oss. Interaktiv skrivtavla (IST) IST-kort Pojken och tigern.indd 1 08-06-18 15.36.16. Manual digitalt lärarstöd till. Pojken och Tigern Läs med oss Interaktiv skrivtavla (IST) IST-kort Pojken och tigern.indd 1 08-06-18 15.36.16 Manual digitalt lärarstöd till Pojken och Tigern Välkommen! Välkommen till vårt digitala lärarstöd

Läs mer

Tips och tricks 1 Cadcorp SIS 5.2 2003-03-03

Tips och tricks 1 Cadcorp SIS 5.2 2003-03-03 Tips och tricks 1 Cadcorp SIS 5.2 2003-03-03 Skapa en raster pensel från en Windows bakgrund (1) 1. Kontrollera att Paper är uppsatt som koordinatsystem/projektion 2. Öppna en Bitmap fil i ett tom fönsterfil

Läs mer

DigitalBild del 1 Adobe Photoshop Elements ver 6.0

DigitalBild del 1 Adobe Photoshop Elements ver 6.0 Sidan 1 av 7 Innehåll Photoshop Elements ver 6.0... 2 Startfönster... 3 Öppna flera bilder samtidigt... 4 Öppna en egen gruppbild... 5 Gör en delförstoring (porträttbild) av varje person... 5 Spara...

Läs mer

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Du ska nu få lära dig hur du enkelt kan göra ett bildspel i PowerPoint. Utifrån det du snart har lärt dig kan du sen göra mer avancerade bildspel genom att

Läs mer

2007-03-28. Manual för Typo3 version 4.04

2007-03-28. Manual för Typo3 version 4.04 2007-03-28 Manual för Typo3 version 4.04 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.2 Redigera

Läs mer

Manual Introduktionskurs SiteVision

Manual Introduktionskurs SiteVision Manual Introduktionskurs SiteVision sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision 20141125 Version 3 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga till

Läs mer

2010-01-08 Manual för Webbkartan

2010-01-08 Manual för Webbkartan 2010-01-08 Manual för Webbkartan Hitta länken till webbkartan... 2 Starta en karttjänst och genomgång av verktygens funktioner... 3 Lagerhantering, teckenförklaring och sökfunktioner... 5 Fliken Lager...

Läs mer

Detta är en kort Manual för Vecturas portal för presentation av inventeringar. Adressen till portalen är: http://portal.vecturaxplorer.

Detta är en kort Manual för Vecturas portal för presentation av inventeringar. Adressen till portalen är: http://portal.vecturaxplorer. Manual Vectura Xplorer Portalen Senast ändrad 2012-07-02 Detta är en kort Manual för Vecturas portal för presentation av inventeringar. Adressen till portalen är: http:// För att komma in krävs användarnamn

Läs mer

Orienteringsteori. Allt för att du skall lyckas bra i orientering!!

Orienteringsteori. Allt för att du skall lyckas bra i orientering!! Orienteringsteori Allt för att du skall lyckas bra i orientering!! Läroplanen säger! Centralt innehåll:! Att orientera i okända miljöer med hjälp av kartor och andra hjälpmedel för positionering.! Kunskapskrav

Läs mer

Routerinställning. Denna guide tar dig genom de enkla steg som behövs för att ställa in routern så den fungerar trådlöst.

Routerinställning. Denna guide tar dig genom de enkla steg som behövs för att ställa in routern så den fungerar trådlöst. Routerinställning Denna guide tar dig genom de enkla steg som behövs för att ställa in routern så den fungerar trådlöst. Om frågor uppstår efter att du använt denna guide så går det bra att maila fibergruppen.

Läs mer

Användarmanual för ledare - ERC 2.0

Användarmanual för ledare - ERC 2.0 Användarmanual för ledare - ERC 2.0 TeliaSonera Sverige 1 2009-07-03 Användarmanual för ledare - ERC 2.0, T 17350-09 Innehållsförteckning Startsidan sid 3 Aktivitetsöversikt, huvudprojekt sid 4 Kontakter

Läs mer

Innehåll. WordWall låter dig som pedagog skapa övningar, aktiviteter och presentationer med några enkla klick.

Innehåll. WordWall låter dig som pedagog skapa övningar, aktiviteter och presentationer med några enkla klick. Wordwall innebär ett nytt sätt att arbeta interaktivt i klassrummet. Genom bara några klick skapar du interaktiva aktiviteter. Aktiviteterna kan sedan omvandlas och återanvändas på ett sätt som tidigare

Läs mer

Guide Flytta / Kopiera / Ta bort en kategori

Guide Flytta / Kopiera / Ta bort en kategori Guide Flytta / Kopiera / Ta bort en kategori Innehållsförteckning Förkunskaper... 2 Navigera mellan kategorierna i kategorivyn... 2 Flytta en kategori... 2 Gå till kategorivyn... 2 Välj kategori som ska

Läs mer

Rita med ritstift. Raka banor Klicka med Ristiftet vid varje hörn.

Rita med ritstift. Raka banor Klicka med Ristiftet vid varje hörn. Rita med ritstift Raka banor Klicka med Ristiftet vid varje hörn. Mjuka kurvor Klicka, håll ned musknappen och dra i banans riktning. En hävarm dras ut på var sida om ankarpunkten. De sitter ihop som en

Läs mer

1.2 Logotypens färgsättning

1.2 Logotypens färgsättning GRAFISK MANUAL Vår grafiska profil Den grafiska profilen utgörs av logotypen, våra färger och vår typografi. Dessa bildar tillsammans bilden och uppfattningen av varumärket Ridentity. Denna manual beskriver

Läs mer

5-1 Avbildningar, kartor, skalor, orientering och navigation

5-1 Avbildningar, kartor, skalor, orientering och navigation Namn:. 5-1 Avbildningar, kartor, skalor, orientering och navigation Inledning Nu skall du studera hur man avbildar verkligheten. Vad skall man göra det för? undrar du eftersom du skall ifrågasätta allt.

Läs mer

Att använda bildhanteringsprogram, del 2

Att använda bildhanteringsprogram, del 2 Att använda bildhanteringsprogram, del 2 Gå till Adobe Online (M) Markeringsram - (L) Lasso - (C) Beskärning - (J) Airbrush - (S) Klonstämpel - (E) Suddgummi - (R) Oskärpa - (A) Markering av bankomponenter

Läs mer

Uppdaterad: 2014-03-18. Lathund. Nyheter och nyhetslista

Uppdaterad: 2014-03-18. Lathund. Nyheter och nyhetslista Uppdaterad: 2014-03-18 Lathund Nyheter och nyhetslista 1 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Nyheter 4 Nyhetslista 4 Dela nyhetslistor med andra organisationer eller arbetsrum 6 Skapa en nyhetslista till

Läs mer

Att komma igång med FirstClass (FC)!

Att komma igång med FirstClass (FC)! Att komma igång med FirstClass (FC)! Vi har tillgång till FC genom vårt samarbete med folkhögskolor och därigenom med Folkbildningsnätet. FC kan användas på en dator på två sätt (dessutom kan du använda

Läs mer

Här kan du välja befintligt upplägg eller skapa ett nytt. Klicka på edit uppe till höger för att redigera och/eller skapat nytt.

Här kan du välja befintligt upplägg eller skapa ett nytt. Klicka på edit uppe till höger för att redigera och/eller skapat nytt. Start-skärmen Här kan du välja befintligt upplägg eller skapa ett nytt. Klicka på edit uppe till höger för att redigera och/eller skapat nytt. Det grå kugghjulet indikerar att du är i redigeringsläge och

Läs mer

SCHOLA COMAI ELEV WEBBKALENDER / SCHEMA VERSION 1.1. [Skriv text]

SCHOLA COMAI ELEV WEBBKALENDER / SCHEMA VERSION 1.1. [Skriv text] 20111206 SCHOLA COMAI WEBBKALENDER / SCHEMA VERSION 1.1 ELEV [Skriv text] Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Terminologi... 3 1.2 Teknisk kravspecifikation... 4 1.3 Behörigheter... 4 1.5 Start... 4 1.5.1 Grundinställning

Läs mer

Nallelek Lärarvägledning

Nallelek Lärarvägledning NALLELEK - LÄRA MERA PROGRAM AB Nallelek Lärarvägledning NALLELEK... 2 1.1 Programmet... 2 1.2 Övningar som stärker förmågan att iaktta bilder och se detaljer... 3 1.2.1 Pedagogiska tips... 3 1.3 Kategorisering

Läs mer

RSI Road Status Information A new method for detection of road conditions

RSI Road Status Information A new method for detection of road conditions WP 5 Sida 1 av 15 RSI Road Status Information A new method for detection of road conditions Användarmanual för RSI WP 5 Sida 2 av 15 Användarmanual för RSI Om detta dokument Detta dokument är en användarmanual

Läs mer

Kristian Pettersson Feb 2016

Kristian Pettersson Feb 2016 Foto Manual Kristian Pettersson Feb 2016 1. Inledning Det viktigaste om vi vill bli bra fotografer är att vi tycker att det är kul att ta bilder och att vi gör det ofta och mycket. Vi kommer i denna kurs

Läs mer

Macromedia Flash MX 2004

Macromedia Flash MX 2004 Mittuniversitetet ITM Telefon 0771-97 50 00 Erik Öberg Macromedia Flash MX 2004 Visuell kommunikation Detta exemplar tillhör: VT 2005 Laborationskompendium för Macromedia Flash Uppgift 1 Texthanteringen

Läs mer

1. Vad är platsregistrering?

1. Vad är platsregistrering? 1. Vad är platsregistrering? Du kan registrera platser på kartan, t.ex. ditt hem, favoritplatser och snabbvalsplatser, som favoriter. Upp till 106 platser, inklusive 1 hem och 5 snabbvalsplatser, kan registreras.

Läs mer

Rev. 1 Manual Revaq Portal

Rev. 1 Manual Revaq Portal Rev. 1 Manual Revaq Portal Cartesia GIS AB / Envisys AB 1 Innehåll Allmänt... 3 Introduktion till Revaq Portalen... 4 Behörigheter... 4 Formulär... 4 Administratör... 6 Lägga upp ett nytt reningsverk...

Läs mer

Anpassad symbolpalett till teknikövningar i OCAD. Installera symbolpaletten i din dator

Anpassad symbolpalett till teknikövningar i OCAD. Installera symbolpaletten i din dator Anpassad symbolpalett till teknikövningar i OCAD OCADs symboluppsättning är anpassad för att lägga traditionella tävlingsbanor, men programmet är flexibelt och kan anpassas efter egna önskemål. När man

Läs mer

PM Banläggning i OCAD 12 CS

PM Banläggning i OCAD 12 CS PM Banläggning i OCAD 12 CS 2017-02-23 // Jakob Emander 1 Arbeta i Ocad OCAD är det mest spridda programmet för att framställa orienteringskartor och lägga banor och finns i olika versioner. Denna manual

Läs mer

Photoshop Elemements 2.0

Photoshop Elemements 2.0 Mittuniversitetet ITM Telefon 063-16 53 00 Photoshop Elemements 2.0 Laborationskompendium för grundläggande digital bildbehandling Detta exemplar tillhör: VT 2005 Innehållsförteckning Gränssnitt 1 Laborationskompendium

Läs mer

DATALOGISK. Observationer 5-2014. Reviderad 2015-11-06. Oderup 9267, 24297 Hörby, Tel. 0415-400 25, info@datalogisk.se, www.datalogisk.se.

DATALOGISK. Observationer 5-2014. Reviderad 2015-11-06. Oderup 9267, 24297 Hörby, Tel. 0415-400 25, info@datalogisk.se, www.datalogisk.se. DATALOGISK Observationer Reviderad 05--06 Oderup 967, 497 Hörby, Tel. 045-400 5, info@datalogisk.se, www.datalogisk.se 5-04 April Observationer Manual senast ändrad 05--06 Register Generellt Observation

Läs mer

Manual för praktiker

Manual för praktiker Manual för praktiker Version: 2012-03-18 v.1 Innehållsförteckning Inloggning... 2 Logga in... 2 Glömt lösenord... 2 Logga ut... 3 Behandlingar / Tjänster... 4 Lägg in era behandlingar... 4 Hantering av

Läs mer

Användarhandledning Rapportgenerator Version: 1.1

Användarhandledning Rapportgenerator Version: 1.1 Användarhandledning Rapportgenerator Version: 1.1 Umefast AB 2008 www.umefast.se Innehåll 1. Rapportgenerator... 2 1.1. Syfte och avgränsningar... 2 1.2. Wizards... 2 1.3. Förutsättningar för arbete med

Läs mer

Resurscentrum för kommunikation Dako 2015. SymWriter 2. Minimanual

Resurscentrum för kommunikation Dako 2015. SymWriter 2. Minimanual Resurscentrum för kommunikation Dako 2015 SymWriter 2 Minimanual Symboler som stöd till det du skriver 2 F9 Byt symbol 2 F11 Skapa nya ord/symboler 3 Spara ändringar i ordlista 4 Specifikationer grammatik

Läs mer

Mer om Outlook. Extratexter till kapitel 4 Mejla. I avsnittet lär du dig: vad Outlook idag är och kan användas till

Mer om Outlook. Extratexter till kapitel 4 Mejla. I avsnittet lär du dig: vad Outlook idag är och kan användas till B Mer om Outlook Extratexter till kapitel Mejla B 8 I avsnittet lär du dig: vad Outlook idag är och kan användas till hur Kalendern är uppbyggd och fungerar att använda funktionen Uppgifter hur du kan

Läs mer

Uppsala OL-allians karframställning 1(8) 2005-11-26 Enkät om kvaliteten på kartframställning i Uppland i allmänhet och Uppsala i synnerhet.

Uppsala OL-allians karframställning 1(8) 2005-11-26 Enkät om kvaliteten på kartframställning i Uppland i allmänhet och Uppsala i synnerhet. Uppsala OL-allians karframställning 1(8) 2005-11-26 Enkät om kvaliteten på kartframställning i Uppland i allmänhet och Uppsala i synnerhet. Syfte Styrelsen i Uppsala OL-allians vill få in kvalitetssynpunkter

Läs mer

Addera ett nytt Arranger Track. Skapa Arranger Events

Addera ett nytt Arranger Track. Skapa Arranger Events Datorstudion med Cubase Johan Axelsson 69 Arrangera med Arranger Track Det finns ett annat sätt att arrangera dina projekt, alltså att lägga upp ordningen och längden på intron, verser, refränger, stick

Läs mer

Laborationer i kursmomentet Datoranvändning E1. Laboration nr 5: Mer om FrameMaker

Laborationer i kursmomentet Datoranvändning E1. Laboration nr 5: Mer om FrameMaker Sid 1 Laborationer i kursmomentet Datoranvändning E1 http://www.etek.chalmers.se/~hallgren/eda/ : Mer om FrameMaker 1996, 1997 Magnus Bondesson 1998 och 99-09-22 Thomas Hallgren 1 Introduktion I Laboration

Läs mer

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Installera/uppdatera/aktivera SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Översikt SÅindex 5 är ett tillägg till Microsoft Excel. I SÅindex 5 finns en särskild fil som är en tilläggsfil (en addin). Filen heter Sindex5.xlam.

Läs mer

Flexibel meny i Studentportalen

Flexibel meny i Studentportalen Guide Flexibel meny i Studentportalen Via en flexibel meny kan lärare och administratörer skapa en menystruktur som består av menyblock och funktioner i valfri ordning. På så sätt kan menyn spegla kursens

Läs mer

Styra olika typer av objekt som animering, video, ljud och Flashfilm

Styra olika typer av objekt som animering, video, ljud och Flashfilm Grunder och Filmklippsobjekt med animering Vi vill kunna visa olika typer av mediaobjekt i en och samma Flashfilm. Vi börjar med att titta på hur man kan visa och köra en animering samt stoppa och dölja

Läs mer

Artiklar via UB:s sö ktja nst

Artiklar via UB:s sö ktja nst 1 Artiklar via UB:s sö ktja nst UBs startsida har fått ett nytt utseende. I centrum finns nu UBs söktjänst. Istället för tre sökrutor möts du nu som användare av en sökruta där det är meningen att du kan

Läs mer

Resurscentrum för kommunikation Dako 2013. SymWriter. Minimanual

Resurscentrum för kommunikation Dako 2013. SymWriter. Minimanual Resurscentrum för kommunikation Dako 2013 SymWriter Minimanual Symboler som stöd till det du skriver 2 F9 - Byt symbol 2 F11 - Skapa nya ord/symboler 3 Spara ändringar i ordlista 4 Specifikationer grammatik

Läs mer

En introduktion till Complex Drafting demo version

En introduktion till Complex Drafting demo version En introduktion till Complex Drafting demo version Demoversionen är det fullständiga Complex Drafting med undantag för att det inte går att spara mönster och inte heller skriva ut några egna mönster. Det

Läs mer

KOMMUNALT AKTIVITETSMEDLEMSBIDRAG

KOMMUNALT AKTIVITETSMEDLEMSBIDRAG Sida 1 av 15 Förening Närvarokort ID KOMMUNALT AKTIVITETSMEDLEMSBIDRAG Verksamhet Anläggning/Lokal ANSÖKAN AVSER PERIODEN 2011 Riktigheten av lämnade uppgifter intygas: Ledarens namnteckning NAMN PÅ DELTAGARE

Läs mer

Delmoment 2: Skapa nyhetsmallen (om det inte redan finns en nyhetsmall)

Delmoment 2: Skapa nyhetsmallen (om det inte redan finns en nyhetsmall) Lathund Nyheter SiteVision har en inbyggd nyhetsfunktion. Den kan bland annat sättas upp för att visa en artikel på flera olika ställen på webbplatsen, tex som en notis på startsidan eller som ett arkiv

Läs mer

Scribus fortsättning

Scribus fortsättning Scribus fortsättning Guide och uppgifter Gunnar Markinhuhta ITLyftet ~ 1 ~ Scribus forts del 1 Hantera text och objekt Text längs bana 1. Rita ut en vågig linje med Frihandspennan eller Bezier-verktyget

Läs mer

9. PHOTOservice. Denna service är avgiftsbelagd. Mer information om priser och betalningssätt finns under "PHOTOservice" på www.spectrum-online.eu.

9. PHOTOservice. Denna service är avgiftsbelagd. Mer information om priser och betalningssätt finns under PHOTOservice på www.spectrum-online.eu. 9. PHOTOservice Har du inte tid att redigera dina bilder? PHOTOservice erbjuder möjligheten att retuschera och maskera dina bilder enligt dina uppgifter. Skicka ett foto med dina grovmarkeringar till PHOTOservice

Läs mer

Rita karta med GPS Garmin 60CSx

Rita karta med GPS Garmin 60CSx Rita karta med GPS Garmin 60CSx 1. Passa in kartan i Rikets nät- RT90 2. Ställa in Nordlinjer 3. Installera MapSource för att överföra GPS-data 4. Ställa i Garmin 5. Använda Garmin i skogen 6. Överföra

Läs mer

Lathund GUL Lärare. Allmänt. Hur du presenterar Dig själv för kursdeltagarna. Hur du lägger upp din kontaktlista

Lathund GUL Lärare. Allmänt. Hur du presenterar Dig själv för kursdeltagarna. Hur du lägger upp din kontaktlista Lathund GUL Lärare Allmänt I plattformen kallas din kurs för aktivitet Första gången du loggar in GUL så kommer du att få välja vilket språk du vill att plattformen skall ha. Därefter kommer du in i plattformen.

Läs mer

Administrera serier. Syfte. Innehåll. Guide Eventor

Administrera serier. Syfte. Innehåll. Guide Eventor Guide Eventor Administrera serier Version 2.0, 2013-10-03 Syfte Guiden beskriver hur serier och cuper, allt ifrån Silva League till lokala ungdomsserier, hanteras i Eventor. Den riktar sig till användare

Läs mer

www.idrottonline.se IdrottOnline Klubb - en del av svenskidrott IdrottOnline Klubb tilläggsmanual

www.idrottonline.se IdrottOnline Klubb - en del av svenskidrott IdrottOnline Klubb tilläggsmanual IdrottOnline Klubb tilläggsmanual version 1.2 Bild & dokumenthantering Svenskidrott har sedan 1994 långsiktigt satsat på IT för att utveckla information och kommunikationsvägarna mellan förening och förbund.

Läs mer

Manual: Administrera evenemang

Manual: Administrera evenemang IndTA Tävlingsadministrativt system på IdrottOnline Manual: Administrera evenemang Innehåll Inledning... 2 Om IndTA... 2 Logga in i IndTA... 2 Administrera evenemang... 3 Skapa nytt evenemang... 3 Första

Läs mer

Referens till. WeavePoint 6 Mini

Referens till. WeavePoint 6 Mini Referens till WeavePoint 6 Mini Arkiv Öppna Välj Arkiv Öppna eller klicka på snabbknappen Öppna för att komma till dialogrutan Öppna. Du kan öppna ett av de senaste mönstren du arbetat med genom att klicka

Läs mer

Trädportalen.se. Användarhandledning för rapportsystemet för skyddsvärda träd

Trädportalen.se. Användarhandledning för rapportsystemet för skyddsvärda träd Användarhandledning för rapportsystemet för skyddsvärda träd Innehåll Introduktion Trädportalen.se Visa träd (ej inloggad) Exportera data 4 Visa träd (inloggad) 5 Skapa rapport 6 Registrera konto 7 Ändra

Läs mer

Clicker 5. Lathund kring de vanligaste och mest grundläggande funktionerna för att komma igång med Clicker. Habilitering & Hjälpmedel

Clicker 5. Lathund kring de vanligaste och mest grundläggande funktionerna för att komma igång med Clicker. Habilitering & Hjälpmedel Clicker 5 Lathund kring de vanligaste och mest grundläggande funktionerna för att komma igång med Clicker. Habilitering & Hjälpmedel Vad är Clicker 5? Clicker 5 är ett stöd till personer i behov av extra

Läs mer

LÄSLANDET - BOKSTÄVER OCH ORD

LÄSLANDET - BOKSTÄVER OCH ORD LÄSLANDET - BOKSTÄVER OCH ORD Programmet består av 21 övningar som övar förmågan att känna igen bokstäver och ord. Här tränas såväl läsning som stavning och bokstavsordning. Du får hela tiden stöd av inspelat

Läs mer

Instruktion för L-100 IF:s kartpärm

Instruktion för L-100 IF:s kartpärm Instruktion för L-100 IF:s kartpärm Rev PA2b 2014-05-27 I L-100 IF:s kartpärm på http://www.andli.com/doma kan du lägga upp dina kartor och hur du sprang så att alla kan se dem. Här beskrivs hur du publicerar

Läs mer

Sida Kapitel 5 Stolpe, balk och balkongräcke... 3

Sida Kapitel 5 Stolpe, balk och balkongräcke... 3 1 Innehåll Sida Kapitel 5 Stolpe, balk och balkongräcke... 3 Stolpe... 3 Balk... 5 Räcke...11 Balkonggolv...15 Balkongräcke...18 2 Kapitel 5 Stolpe, balk och balkongräcke DDS-CAD Arkitekt 10 3 Kapitel

Läs mer

Formulär används för att ta in anmälningar, göra undersökningar etc. Skapa en ny sidtyp och välj Formulär

Formulär används för att ta in anmälningar, göra undersökningar etc. Skapa en ny sidtyp och välj Formulär Snabbguide till EpiServer CMS 5 Formulär Vad är ett formulär? Formulär används för att ta in anmälningar, göra undersökningar etc. Du bygger upp ett formulär med frågor där besökare kan fylla i information

Läs mer

Kom i gång med d.u. värme & sanitet

Kom i gång med d.u. värme & sanitet Senast uppdaterad 2007-06-13 Sidan 1 av 14 1 Logga in Gå in på: http://www.vvsteknik.net/ Under Inloggning internettjänster i menyn välj d.u. värme & sanitet Ange Användarenamn och lösenord Senast uppdaterad

Läs mer

Bäcken 2. Ca 5 år + Uppgift. Bänk = Strand

Bäcken 2. Ca 5 år + Uppgift. Bänk = Strand Bäcken 2 Idé: Sven-Gunnar Furmark Ca 5 år + Bänk = Strand Uppgift Tänk er att ni är på ett uppdrag och måste ta er över en bäck. Ni kan bara ta er över på stockarna. Här ska ni träna på det. Bänk = Strand

Läs mer

Användarmanual till AD OnLine 2009-03-30

Användarmanual till AD OnLine 2009-03-30 Användarmanual till AD OnLine 2009-03-30 2 Inledning I denna kortfattade manual kommer vi att visa och berätta om AD OnLine som är Arkiv Digitals onlinetjänst för att titta på det historiska källmaterialet

Läs mer

Handledning för utskrift av Grafisk antavla

Handledning för utskrift av Grafisk antavla Handledning för utskrift av Grafisk antavla Med Bengt Samuelsson som centrumperson klickar du på längst upp t.v. i menyraden. Bild 1 Utskrift Välj utskriftsform I rutan Antavla klickar du på Grafisk och

Läs mer

Seriehantering. [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.]

Seriehantering. [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.] 2013 Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet Box 2314 600 02 NORRKÖPING Tel. 011-23 10 80 www.svemo.se Seriehantering [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.] Innehåll Inledning...

Läs mer

Arbeta med bilder på bloggen Sida 1 av 7

Arbeta med bilder på bloggen Sida 1 av 7 Arbeta med bilder på bloggen Sida 1 av 7 Infoga, redigera och ta bort bilder på bloggen En webbsida bäddar inte in en bild i sidan som många andra program, till exempel Word. Alla bilder och bildobjekt

Läs mer

Visioneer PaperPort DeLuxe 6.1 med Form Typer

Visioneer PaperPort DeLuxe 6.1 med Form Typer Gunnel Eklöf Wicksell Kort beskrivning av funktionerna i Visioneer PaperPort DeLuxe 6.1 med Form Typer Slå på scannern innan du startar datorn. Dubbelklicka på PaperPort-ikonen. I programmet arbetar man

Läs mer

Version: 2012-08-13 v.1.0. Manual för praktiker

Version: 2012-08-13 v.1.0. Manual för praktiker Version: 2012-08-13 v.1.0 Manual för praktiker Innehållsförteckning Inloggning... 2 Logga in... 2 Glömt lösenord... 2 Logga ut... 3 Behandlingar / Tjänster... 4 Lägg in era behandlingar... 4 Redigera behandling...

Läs mer

Klassuppgift: Hinderrally

Klassuppgift: Hinderrally Klassuppgift: Hinderrally I detta dokument finns Instruktion till uppgiften Regler för konstruktionen Användarhandledning till Algodoo Uppgift Bygg ett simulerat fordon som ska klara ett antal hinder.

Läs mer

RESTAURERING AV GAMLA FOTOGRAFIER

RESTAURERING AV GAMLA FOTOGRAFIER RESTAURERING AV GAMLA FOTOGRAFIER Att fixa till gamla bilder sträcker sig från enklare justeringar till mer avancerade operationer. Det kan handla om att enbart behöva justera ljus och kontraster, men

Läs mer

Import av utlandsresultat

Import av utlandsresultat Import av utlandsresultat Att importera utlandsresultat till Eventor kräver en del arbete av löparen men kan automatiseras till stor del. Här beskrivs dels hur utlandsresultat hanteras och hur man kan

Läs mer

Fortnox. För att aktivera bokföring genom Fortnox för er förening finns dessa krav:

Fortnox. För att aktivera bokföring genom Fortnox för er förening finns dessa krav: Krav Fortnox För att aktivera bokföring genom Fortnox för er förening finns dessa krav: Föreningen ska ha en ordförande och en kassör registrerad i IdrottOnline, båda två personerna måste ha en e-postadress

Läs mer

SymWriter. Lathund kring hur du arbetar med programmet SymWriter med de absolut vanligaste grunderna. Habilitering & Hjälpmedel

SymWriter. Lathund kring hur du arbetar med programmet SymWriter med de absolut vanligaste grunderna. Habilitering & Hjälpmedel SymWriter Lathund kring hur du arbetar med programmet SymWriter med de absolut vanligaste grunderna. Habilitering & Hjälpmedel Vad är SymWriter? Symwriter ingår i en serie som heter Communicate och riktar

Läs mer

Instruktion för Beläggningsplan i IndividRAM

Instruktion för Beläggningsplan i IndividRAM Instruktion för Beläggningsplan i IndividRAM En förutsättning för en ekonomisk mjölkproduktion är att det är rätt antal djur i ladugården. Tomma platser kostar pengar. Överbeläggning å andra sidan är ofta

Läs mer

Instruktion arbeta med rapportmallen

Instruktion arbeta med rapportmallen Instruktion arbeta med rapportmallen 29 oktober, 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BÖRJA ANVÄNDA MALLEN 3 1.1 FYLLA I INFORMATION 3 1.2 INSTÄLLNING VISA /DÖLJ 3 1.3 INSTÄLLNING VISA TABELLSTÖDLINJER 3 2 FORMATMALLAR

Läs mer

Kartor med den nya kartnormen tas i bruk från och med början av 2018 ISOM2017. Sammandrag av de märkvärdigaste förändringarna och förnyelserna

Kartor med den nya kartnormen tas i bruk från och med början av 2018 ISOM2017. Sammandrag av de märkvärdigaste förändringarna och förnyelserna Orienteringskartans nya kartnorm Kartor med den nya kartnormen tas i bruk från och med början av 2018 Sammandrag av de märkvärdigaste förändringarna och förnyelserna Vem behöver läsa dessa? Kartritare

Läs mer

I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint.

I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint. Microsoft PowerPoint I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint. Allmänt Det första du ser i programmet

Läs mer

MANUAL SWE Cycling Online

MANUAL SWE Cycling Online MANUAL SWE Cycling Online SWE Cycling Online ersätter IndTA Nya tävlingsadministrativa systemet SWE Cycling Online lanseras i januari 2016. Det flesta av funktionerna känns igen från det gamla systemet

Läs mer

Semester och arbetstidsförkortning

Semester och arbetstidsförkortning Hantverksdata Bilanco 2011-04-01 Semester och arbetstidsförkortning Innehåll SEMESTERUPPDATERING... - 2 - ARBETSTIDSFÖRKORTNING... - 5 - www.hantverksdata.se - 1 - Semesteruppdatering Uppdateringen ska

Läs mer

ViTex snabbguide. 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument

ViTex snabbguide. 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument 2. Uppläsning i ViTex Ikoner för uppläsning Läs upp enstaka

Läs mer

Adobe Photoshop CS. Ritprogrammet Photoshop är ett pixelbaserat ritprogram. I botten på bilderna Photoshop åsadkommer finns ett rutmönster av pixels.

Adobe Photoshop CS. Ritprogrammet Photoshop är ett pixelbaserat ritprogram. I botten på bilderna Photoshop åsadkommer finns ett rutmönster av pixels. Adobe Photoshop CS Ritprogrammet Photoshop är ett pixelbaserat ritprogram. I botten på bilderna Photoshop åsadkommer finns ett rutmönster av pixels. Vad är det du ser när du öppnar Photoshop Nedan ser

Läs mer

Handledning OnTag Digitala Scorekort

Handledning OnTag Digitala Scorekort Version: 1.0 2014-10-07: 2014 evry.com Handledning OnTag Digitala Scorekort EVRY One Halmstad AB Sida 2 / 15 Innehåll 1 Inledning 3 2 Aktivering av tjänsten 3 3 Exportera slinginformation 4 4 Uppdatera

Läs mer

Skola: Photoshop och Elements Redigering för äkta bilder

Skola: Photoshop och Elements Redigering för äkta bilder Skola: Photoshop och Elements Redigering för äkta bilder Med Photoshop kan du lägga på coola effekter, skruva färger och kontraster till oigenkännlighet och skapa fantasibilder, men här lär vi dig i stället

Läs mer

1. Introduktion... 1. 2. Generella krav... 1. 3. Kartnorm... 4. 4. Kartteckendefinitionen... 10. 5. Layout... 25. 6. Symboler på banpåtryck...

1. Introduktion... 1. 2. Generella krav... 1. 3. Kartnorm... 4. 4. Kartteckendefinitionen... 10. 5. Layout... 25. 6. Symboler på banpåtryck... SOFT-anvisning TA 505 Kartnormen Version: 20110101 Beslutad av: SOFT den 7 december 2011 Träder i kraft: 1 januari 2011 Ersätter: Information på orientering.se Innehåll 1. Introduktion... 1 2. Generella

Läs mer

Stilbyggar-manual. Logga in. Vad betyder knapparna? Välj stil & Duplicera

Stilbyggar-manual. Logga in. Vad betyder knapparna? Välj stil & Duplicera Stilbyggar-manual Logga in Börja med att logga in på Digistoff. Skriv in adressen för föreningens hemsida, och lägg till /loggain på slutet av adressen. Exempel: trevapplingen.nsu.webbhuset.fi/loggain

Läs mer

1 Ändra kolumnbredd och radhöjd

1 Ändra kolumnbredd och radhöjd 330 1 Ändra kolumnbredd och radhöjd När en cell innehåller mycket data så är det lämpligt att öka kolumnbredden eller radhöjden för att informationen ska bli lättare att läsa. Det finns också tillfällen

Läs mer

J A G T Ä N K E R, D Ä R F Ö R Ä T E R J A G.

J A G T Ä N K E R, D Ä R F Ö R Ä T E R J A G. bistro JAG TÄNKER, DÄRFÖR ÄTER JAG. Stockholm Örebro Gävle Uppsala Norrköping InDesign CS4 innehåller en mängd genomskinlighetsfunktioner som främjar din fantasi och kreativitet. InDesign CS4 ger dig kontroll

Läs mer

LATHUND PHOTOSHOP 6.0. RXK Konsult AB, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.

LATHUND PHOTOSHOP 6.0. RXK Konsult AB, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk. LATHUND PHOTOSHOP 6.0 RXK Konsult AB, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Konsult. Mångfaldigande

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. Utbyte och ersättning system för utbyte av produkter. Återförsäljare. Brunvaror Vitvaror Foto / video

ANVÄNDARMANUAL. Utbyte och ersättning system för utbyte av produkter. Återförsäljare. Brunvaror Vitvaror Foto / video ANVÄNDARMANUAL Utbyte och ersättning system för utbyte av produkter Återförsäljare Brunvaror Vitvaror Foto / video Systemet har utvecklats och drivs av FÖR GOPRO ÅTERFÖRSÄLJARE Adress Exchange systemet

Läs mer

Att visa flera filmer i samma film

Att visa flera filmer i samma film Att visa flera filmer i samma film Att visa flera olika scener eller klippbilder i samma ruta kan ibland vara användbart, man kanske vill visa olika personer samtidig i en parallell berättelse eller förstärka

Läs mer