RUN-riksdag februari Hotell Södra Berget, Sundsvall (8) 4 (18) 5 (29) 6 (16)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RUN-riksdag februari Hotell Södra Berget, Sundsvall (8) 4 (18) 5 (29) 6 (16)"

Transkript

1 RUN-riksdag februari 2014 Hotell Södra Berget, Sundsvall Utvärderingen har besvarats av 71 deltagare. 1. Vilket är ditt helhetsintryck av RUN-riksdagen? Mindre bra (8) 4 (18) 5 (29) 6 (16) Mycket bra Kommentar: 11 % av de som besvarat utvärderingen ligger på 1-3, medan 89 % ligger på Bra att få möjlighet att mötas i regionen. Södra Berget är ett toppenställe att vara på. 5- Lite långrandigt med sista passet innan middag. Kortare + bikupor hade kanske varit bättre. 4- Inte lika bra som Bra föreläsningar och diskussioner. 5- Dag två bättre än dag Intressant att få olika intryck. 3- Viktigt att ha bra föreläsare som ger en kick att gå vidare. Vi har mycket att göra och kravet på kvalitet är därför högt. 2. Vad tycker du om RUN-riksdagens innehåll? Mindre bra 1 2 (6) 3 (9) 4 (14) 5 (31) 6 (12) Mycket bra Kommentar: 21 % av de som besvarat utvärderingen ligger på 1-3, medan 79 % ligger på Finska läroplansarbetet, workshops och PISA redovisningen. 5- Mycket intressant föreläsning av Liedman samt återkoppling av PISA-resultatet. 2- Behovet är framåtblickande. Alltför mycket dag 1 var fokus på det som varit. 2- För mycket gammal skåpmat. I behöver mer av visioner och framåtblick än historia och tillbakablick. 5- I stort mycket bra. 3- Liedmans och Bergs föreläsningar var tyvärr inte tillräckligt bra och inspirerande. Fredagen var betydligt bättre. 5- Mycket intressant med presentationen av arbetet i Finland.

2 4- Lite för mycket detaljer som man kan fördjupa sig i om man vill, exempelvis finska läroplanen. 4- Bra innehåll, men det blev lite väl mycket resultatpresentation (ex. PISA) och för lite analys och diskussion kring resultatet samt vad vi kan göra åt detta. 4- Bra att fokusera på nyanländas lärande. 4- Några av föreläsarna skulle kunna snäppa upp sina presentationer (små siffror/text). 5- Parallella föreläsningar mycket bättre än föreläsningar (med utsvävningar) dag Intressanta och aktuella ämnen. 4- En presentation av utredningen om skolans kommunalisering hade varit bättre än en enskild del. 3- Mer diskussion runt vad som behöver göras utifrån PISA. Framgångsrika exempel. 2- Dag 1 var innehållsligt ingen höjdare, med K-G och Magnus som undantag. Trög uppstart istället för något som skulle engagera oss. Sömnigt avslut. 5- Dag 2 betydligt bättre och intressant. 6- Relevanta och inspirerande inslag. Maten, fika, allt praktiskt fungerar väl. 2- Torsdagens historielektion var helt onödig. Jag hade sett fram emot att få höra om framtiden 3- Varför inte någon representant från Skolverket? Mycket bra redovisning av PISA-projektet. 3- Mer delaktighet. För mycket förmedlingspedagogik. 3- Kulturen superbra! 6- Bra. Kunniga föreläsare. 3- Mycket varierande. 3- För lite om hur vi ska förbättra skolan. Vi måste mata grisen också, inte bara mäta och väga den. 3. Vad tycker du om RUN-riksdagens upplägg? Mindre bra (8) 4 (17) 5 (26) 6 (20) Mycket bra Kommentar: 11 % av de som besvarat utvärderingen ligger på 1-3, medan 89 % ligger på Bra varvat med föreläsningar och seminarier. Kanske börja med seminarier redan första dagen för att få lite fart på samtalen. 3- Kulturellt inslag under kvällen? 5- Bra upplägg. Jag tror ni har hittat en form nu med lokal, upplägg och inramning. Gillar växlingen mellan föreläsningar och seminarier. 3- Fler möjligheter till informella samtal utifrån frågeställningarna. 3- Möbleringen uppmanar inte till kontakt och samarbete. 5- Bra blandning. 5- Bra variation med workshops och föreläsningar.

3 3- Det hade kunnat vara någon workshop även på torsdagen. Mycket korvstopp! Kulturinslaget var fantastsikt. 5- Ta upplägget som dag 2 hela RUN-riksdagen. 4- RUN-riksdagen skulle kunna inledas både av representant från MIUN och av kommunrepresentant. 3- Bra med twitterfrågorna. Bra med möjlighet till samtal och reflektioner efter Liedmans föreläsning. Det hade behövts fler sådana möjligheter för att kunna relatera föreläsningarna till eget tänkande/sin egen verksamhet. Samt möjlighet till kollegialt lärande. 4- Dag 1 hade det varit bra med en bensträckare på mitten av föreläsningarna. 4. Vad tar du med dig från RUN-riksdagen till din verksamhet? Intressanta föreläsningar. Det samlade intrycket från de bra föreläsningarna. SPSMs föreläsning Föreläsningen från Ånge kommun. Ångemodellen. Ett mycket gott exempel! Ånge är ett gott exempel. Kommer bjuda in dem till vår kommun. Bra redovisning av PISA. Pedagogiskt upplägg av Magnus och KG. Gunnar Berg, Liedman och Skolverket. Liedmans inledning var en bra ingång till övriga föreläsningar. Viktiga saker från Liedman fantasi, lek, kreativitet, nyfikenhet. Gunnar Bergs mod! Det kommunala frirummet. Forskarverkstäder. Innehållet från Ulrika Danielsson föreläsning/workshop om skola Den mångkulturella skolan och Finlands sätt att ta fram ny läroplan. Informationen kring undervisningen av nyanlända var högst aktuell och konkret. Fantasi och minne behöver tränas. Kunskapens vägar är omvägar. Sverige har tappat mest av alla i läsförståelse Intressanta diskussioner med kollegor och politiker. Nya samverkanspartners. Nätverkande. Tankar om framtidens skola och samarbete med närliggande kommuner. Det jag uppskattar är minglet med människor som jag varit i kontakt med och som jag sällan träffar. Det är dessa möten och konsekvenserna av dem jag främst tar med mig. Goda samtal och kontakter med andra kommuner. Har fyllt på energi för att fortsätta hemma i kommunen. Träffat många nya människor. Regional forskarskola vad vill vi i kommunerna? Statlig eller kommunalt styrd skola?

4 Kulturanalys är något jag tänker nappa på. Återigen bevis på att samverkan leder framåt. VBRUS gillar jag skarpt. Har blivit stärkt i rollen som skolledare. Insatser för elever med annat modersmål. Bra bok från kommunerna om nyanlända. Men det måste bli en högstatusfråga som exempelvis matte och svenska. Har fått nytänd glöd att börja nyttja de möjligheter RUN ger. Ta ett större grepp i min kommun. Kunskap är viktig. Kvalitet. Det finns så många kloka tankar och kloka människor, men varför går det så segt? Utbildningssystemets transformering de sista decennierna och hur kommunerna hanterat sitt uppdrag som huvudman utifrån den förändringen. Helikopterperspektivet. Reflektioner från föreläsningar och samtal. Fortsätta det viktiga arbetet med våra framtidsmål inom skolan. Nya idéer och tankesätt. Allts som händer av vikt sker i klassrummet. Wow, så mycket vi måste använda oss av i våra verksamheter. Att förändring tar lång tid, t.ex. modersmålsundervisningen har ingen status så det tar 10 år till innan det blir en riktig förändring. Insikten om all den kompetens som finns då det gäller skola, elever och lärande. Funderingar på hur vi går vi går vidare med att förbättra verksamheterna så att eleverna lyckas i skolan. Både inspiration och konkreta idéer för vårt fortsatta arbete. Typ 20 sidor anteckningar som jag längtar efter att delge. Dessa dagar väcker alltid nya tankar och även gamla tankar till liv (det är välbehövligt). I år har stora frågor lyfts, hela svenska skolsystemet. Ett vidgat sinne och fördjupade kunskaper. 5. Vilka önskemål och synpunkter har du inför nästa års RUN-riksdag? Innehåll behåll samma höga kvalitet, ambitioner och nivå. Psykisk hälsas betydelse för lärmiljön och lärandet. Fokus på framtiden aktuellt från regeringen. Lite mer av visioner för skolan och fler goda exempel att lära av. Ledarskap det korsdrag förskolechefer, rektorer och förvaltning lever i, lyft goda exempel. Vad har rektorslyftet lett till? Analys av till exempel betyg på en skola exempel ur praktiken. En politisk panel med klargöranden i den politiska styrningen. Pigga, fräscha framtidsorienterade föreläsare med siktet inställt på morgondagens lärande. Mer exempel på verklighetsnära forskning. Ej gammal skåpmat som inte är nåt nytt.

5 Mer medverkan av Skolverket. Glöm inte bort förskolan. Forskarskola inriktad på pojkar i åk 8? Vad händer med pojkarna i skolan? Hur ska vi jobba med flickors hälsa och självskadebeteende? Hur kan skolan hjälpa elever som mår dåligt? Träna elever för livet och arbetslivet. Psykisk hälsas betydelse för lärmiljön och lärandet. De nya läroplanerna implementeringen, är den klar? Hur har skolans olika Lpo landat i vardagen? Har någon tittat på detta? Hur arbetas det med entreprenörskap i skolan? Nya tankar. Hur höjer vi kvaliteten på alla våra lärare? Vårt bekymmersamma läge i Västernorrland resultatmässigt. Lyft gärna fram någon skola som lyckats höja sina resultat så de kan berätta om vad de gjort och hur de tror att deras framgångsrecept ser ut. Mer att olika kommuner får möjlighet att dela med sig av sina utvecklingsarbeten i skolan/kommunen. Lyft upp fler och sprid goda exempel. Gärna bjuda in verksamma lärare/rektorer med mer konkreta exempel. Goda exempel på skolor/kommuner som lyckats bra i sin kunskapsutveckling, nöjda elever/föräldrar/pedagoger Komplettera all statistik med vad vi kan göra för att förbättra, inte bara konstatera sjunkande resultat. Svar på hur vi ska lösa våra problem i skolorna. Vi behöver inte veta hur läget ser ut nästa år, utan vi behöver få reda på hur vi ska jobba för att förbättra våra resultat i framtiden skola. Saknas aktuell information från Skolverket. Framtidsfokus. Hur förbättras resultaten och inte bara presentation av hur resultaten ser ut Större inslag av analys/diskussion kring innehållet. Större fokus på gemensamt lärande genom samtal och dialog. Mera tid till tvärgrupper och diskussion. Fler tillfällen för gruppdiskussioner, där händer det ofta mycket och man knyter samtidigt nya kontakter. Våga bygga nätverk! Bra med Sundsvall lätt att ta sig dit. Lokalen är usel. Likadant förra året. Fläktar och drag som ställer till. Möjlighet att delta vid fler miniseminarier. Miniföreläsningar båda dagarna. Välj noga huvudföreläsare. Bordsplacering vid middagen.

6 6. För övrigt vill jag säga RUN-riksdagen är en höjdpunkt under året. BRA! Det gjorde ni bra! Tack för viktig info! Bra med föreläsare som är i framkant i Sverige. Tack för trevliga och informationsrika dagar. Kommer ta med mig alla skolledare nästa RUN-riksdag, speciellt om det blir ledarskapstema. Upplägget bra. Väl genomtänkt. Bra organisation. Tack för två intressanta dagar, men också för två viktiga dagar för skolutveckling. Trevligt att träffas, bygga nätverk och dela med oss till varandra. RUN är mycket viktigt! Bra med nätverk i regionen. Kul med stort och positivt samarbete. Att samordning och möjligheten att mötas alltid är bra i skolans utvecklingsarbete. Bra mötesforum universitet, gymnasium, grundskola, förskola. Vart tog temat vägen? Integration? Hade varit mer intressant med det finska exemplet med problematisering jämfört med en formell beskrivning av en ny läroplansreform. Varför behöver vi veta något om Finlands revidering av sin läroplan? Vi står väl inte inför att revidera vår egen? Då borde det väl ha funnits betydligt intressantare saker vi kunnat lära av Finland? Föreläsaren var duktig och publikens frågor gjorde passet intressant. Kommer det inte någon satsning på utveckling för barnskötare validering och vidareutbildning till förskollärare. Framtiden! Alldeles för politisk! Roligt att vi fick uppleva Kappelbergs sångare. Bildspelet dag 1 borde ha stoppats när en talare var i aktion. Pedagogiskt bättre fler pauser. Bra lokaler. Gräsliga fläktar i lokalen skapar nackspärr. Kanske läge för annan lokal. Lite jobbiga stolar att sitta på. Att service och bemötande av hotellpersonalen på Södra Berget inte är den bästa. Finns annat alternativ till konferens och boende? Hotell Södra Berget är en bra lokal för RUN-riksdagen, men servicen på hotellet och restaurangen har mer att önska. God mat, trevlig miljö, fantastiskt att få träffa andra kollegor. Tack för dina synpunkter!

Utvärdering av Arbetsterapeuternas utbildningsdag 2015

Utvärdering av Arbetsterapeuternas utbildningsdag 2015 Utvärdering av Arbetsterapeuternas utbildningsdag 2015 Information om utbildningsdagen kom ut i tid. Instämmer... Helt 75 98,7 Delvis 1 1,3 Inte alls 0 0 Innehållet i utbildningsdagen motsvarade dina förväntningar.

Läs mer

RUN-Riksdag 2016. 18 19 februari, Hotell Södra Berget, Sundsvall. Skolutveckling för likvärdighet

RUN-Riksdag 2016. 18 19 februari, Hotell Södra Berget, Sundsvall. Skolutveckling för likvärdighet RUN-Riksdag 2016 18 19 februari, Hotell Södra Berget, Sundsvall Skolutveckling för likvärdighet Förord Precis som Mittuniversitetet firar 10 års jubileum så är det 10 års jubileum för RUN-riksdagen. Den

Läs mer

Välkomna! Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare

Välkomna! Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare Välkomna! Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare #NCSLaslyft Anna Lindblom Dagens program 10.00 Introduktion - NCS - Språk-, läs, och skrivutvecklare, utbildningsplan, aktivitetsplan 10.45 Föreläsning,

Läs mer

Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Fastställd av RUC-styrelsen 2011-06-22 Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen baseras på mål i

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete i praktiken på lokal nivå och regional nivå

Systematiskt kvalitetsarbete i praktiken på lokal nivå och regional nivå Systematiskt kvalitetsarbete i praktiken på lokal nivå och regional nivå Bättre skola Södra Berget Sundsvall 2015-01-21 Lars Thorin Presentation Lars Thorin 44 år från Bräcke, Jämtland Lärare 1-7 Sv/So/Idr

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 FÖRSKOLA: Svanberga förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Om nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund

Om nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Eva Westergren Holgén Nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund - 2012-10-10 Om nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund - Med betoning

Läs mer

Utvärdering av Samhällsvägledarnas Yrkeskonferens svar

Utvärdering av Samhällsvägledarnas Yrkeskonferens svar Utvärdering av Samhällsvägledarnas Yrkeskonferens 2015 37 svar 1. Årskonferensen som helhet Hur upplevde du årskonferensen som helhet? Mycket bra Bra Mindre bra "Ev. ytterligare exempel från en kommun

Läs mer

Handlingsplan 2017 RUN

Handlingsplan 2017 RUN Handlingsplan 2017 RUN RUNs för 2017 utgår från de tre insatsområden framlyfta som angelägna teman för regionalsamverkan under den nya avtalsperioden (2017-2019). Områden är definierade utifrån ernas behov,

Läs mer

Utvärdering av årskonferensen 2017

Utvärdering av årskonferensen 2017 Utvärdering av årskonferensen 2017 Antal deltagare vid konferensen: 76 Antal svarande: 57 (Endast ett utskick gjordes, då enkäten inte var personligt riktad) Bakgrund Ålder 60-64 år 11% 50-59 år 2 40-49

Läs mer

Läroplansträff Välkomna

Läroplansträff Välkomna Läroplansträff 2013-09-18 Välkomna Dagens arbete Återkoppling från förra terminens arbete Tydliggörande av olika roller i förskolan, förskolechefen, förskollärare och arbetslaget Fika Lärande samtal med

Läs mer

AKTIVITETSUTVÄRDERING

AKTIVITETSUTVÄRDERING AKTIVITETSUTVÄRDERING Heldag i en kommun Årjäng 12-02-01 FÖR DET FÖRETAGSAMMA VÄRMLAND AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2012 GENOMFÖRANDE Aktivitet: Heldag i en kommun Årjäng Datum då aktiviteten genomfördes:

Läs mer

Ökad kvalitet. Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket

Ökad kvalitet. Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket Ökad kvalitet Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket Ökad kvalitet All utbildning vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Inom Skaraborg har utbildning hög kvalitet

Läs mer

Utbildning för Språk-, läs- och skrivutvecklare, 2-3 februari

Utbildning för Språk-, läs- och skrivutvecklare, 2-3 februari Utbildning för Språk-, läs- och skrivutvecklare, 2-3 februari #NCSLaslyft Anna Lindblom Utvärdering från tillfälle 2 Samma grupper! Byt grupper! En riktigt bra utbildning Mer förskola! Mer gymnasieskola!

Läs mer

Utbildning för Språk-, läs- och skrivutvecklare, februari

Utbildning för Språk-, läs- och skrivutvecklare, februari Utbildning för Språk-, läs- och skrivutvecklare, 11-12 februari #NCSLaslyft Anna Lindblom Utvärdering från tillfälle 2 Nyanlända elevers lärande Bedömningsmaterialet Längre gruppdiskussioner Viktigt att

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Örtagården 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Örtagården 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Örtagården 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Anteckningar från diskussionsgrupperna: Vilket stöd behöver rektor? Varje grupp lämnade in fem punkter.

Anteckningar från diskussionsgrupperna: Vilket stöd behöver rektor? Varje grupp lämnade in fem punkter. Anteckningar från diskussionsgrupperna: Vilket stöd behöver rektor? Varje grupp lämnade in fem punkter. Från vem Kommun I en kommun kan man ofta få svar på chefsfrågor på förvaltningen, tex om ekonomi

Läs mer

Nya tankar om meningsfulla föräldramöten. Skolan förebygger 2 101201

Nya tankar om meningsfulla föräldramöten. Skolan förebygger 2 101201 Nya tankar om meningsfulla föräldramöten Skolan förebygger 2 101201 Program för dagen Bakgrund till Tematiska föräldramöten Vikten av bra relationer skola hem Dialogspelet Självvärdering kvalitetssäkring

Läs mer

Arbetsterapeuternas utbildningsdag 2016

Arbetsterapeuternas utbildningsdag 2016 Arbetsterapeuternas utbildningsdag 2016 Information om utbildningsdagen kom ut i tid. Instämmer... Helt 109 93,2 Delvis 6 5,1 Inte alls 2 1,7 Innehållet i utbildningsdagen motsvarade dina förväntningar.

Läs mer

KOLLEGALYFTET. Ett utvecklingsarbete inom det systematiska kvalitetsarbetet på Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan. Gy träff Örebro

KOLLEGALYFTET. Ett utvecklingsarbete inom det systematiska kvalitetsarbetet på Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan. Gy träff Örebro KOLLEGALYFTET Ett utvecklingsarbete inom det systematiska kvalitetsarbetet på Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan Gy träff Örebro 170126 Matematiklyftet födde Kollegalyftet Vinnande upplägg och bra struktur

Läs mer

Sammanställning - Reflektionsblad dag 1

Sammanställning - Reflektionsblad dag 1 Sammanställning - Reflektionsblad dag 1 EL-konferens 21-22/10 på Mälardalens högskola Pia Lindberg, akadmichef UKK, MDH Intressant historielektion som sätter in EL i ett perspektiv som ger inspiration

Läs mer

79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan.

79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan. 79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan. KOMMENTARER: vad var särskilt positivt under dagen och vad kan förbättras? Tänk på innehållet under dagen, förtäring,

Läs mer

MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN

MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN FORTBILDNING FÖR PEDAGOGER 2018 Norrtälje Naturcentrum erbjuder fortbildning på Färsna gård i Norrtälje gällande utomhuspedagogik och möjligheterna kring naturen

Läs mer

Utvärdering SKNT:s årskonferens i Umeå 27-29/5 2015

Utvärdering SKNT:s årskonferens i Umeå 27-29/5 2015 Utvärdering SKNT:s årskonferens i Umeå 27-29/ 20 Antal svarande: 7 stycken Har du tidigare deltagit i SKNT:s årskonferens? 44 st 27 st Vad tyckte du om Årskonferensens olika delar? Programinnehållet 4,4

Läs mer

Verksamhetsplan. Enköpings naturvetenskap och teknik. för SLUTVER. 2015-12-11 1 (8)

Verksamhetsplan. Enköpings naturvetenskap och teknik. för SLUTVER. 2015-12-11 1 (8) SLUTVER. 2015-12-11 1 (8) Verksamhetsplan för Enköpings naturvetenskap och teknik 2015 2017 Foto: Mikael Bernövall Ansvarig för denna plan är styrgruppen för Enköpings naturvetenskap och teknik 2 (8) Del

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013 Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Rättspsykiatrisk omvårdnadskonferens

Rättspsykiatrisk omvårdnadskonferens Rättspsykiatrisk omvårdnadskonferens Stockholm 15 16 november 2007 Utvärdering Motsvarade konferensen 1-10 dina förväntningar? 0 ---------------------------------------------/-------- ------------10 Sammanfattning

Läs mer

Vetenskapsdag Östersund 2017

Vetenskapsdag Östersund 2017 Vetenskapsdag Östersund 2017 DAGAR KVAR DAGAR AKTIV SVAR SVARSTID (MEDIAN) SLUTFÖRDA Jag är: 0 52 113 1m 12s 107 100% 80% 60% 40% 20% 0% Gymnasieelev Gymnasielärare/personal 1 Gymnasieelev 108 (95.58 %)

Läs mer

Kollegialt lärande som stöd för planering, genomförande och uppföljning av modersmålsundervisningen. Fjärde tillfället

Kollegialt lärande som stöd för planering, genomförande och uppföljning av modersmålsundervisningen. Fjärde tillfället Kollegialt lärande som stöd för planering, genomförande och uppföljning av modersmålsundervisningen Fjärde tillfället 2018-05-30 Starter VIP 1. Namnge de 3 rikaste personerna i världen just nu. 2. Namnge

Läs mer

Skolutvecklingsprojektet.

Skolutvecklingsprojektet. Skolutvecklingsprojektet När projektet startade (2013) Låga skolresultat sedan länge Upplands Väsby kommun på plats 266 av 290 i bästa skolkommun Sverige under genomsnitt i OECD Meritvärdet (åk 9) lägst

Läs mer

INKLUDERANDE SKOLA KVALITETSARBETE. Handlingsplan 2019 Regionalt utvecklingsnätverk KOMPETENSFÖRSÖRJNING. RUN-riksdag RUN-KONFERENS.

INKLUDERANDE SKOLA KVALITETSARBETE. Handlingsplan 2019 Regionalt utvecklingsnätverk KOMPETENSFÖRSÖRJNING. RUN-riksdag RUN-KONFERENS. Handlingsplan 2019 Regionalt utvecklingsnätverk KOMPETENSFÖRSÖRJNING Läs- och skrivnätverk Samordnare nyanlända Digitalisering Praktiknära SYSTEMATISKT skolforskning KVALITETSARBETE Lärarlyftet RUN-riksdag

Läs mer

Dokumentationen avser läsåret 2013-2014 Marieby förskola Maria Weilert den 21 augusti 2014 Mallen reviderad 140609

Dokumentationen avser läsåret 2013-2014 Marieby förskola Maria Weilert den 21 augusti 2014 Mallen reviderad 140609 Dokumentationen avser läsåret 2013-2014 Marieby förskola Maria Weilert den 21 augusti 2014 Mallen reviderad 140609 1. Kort beskrivning av den egna verksamheten Ekonomiskt resultat 2013 och prognos 2014

Läs mer

Välkommen till RUC-råd!

Välkommen till RUC-råd! Välkommen till RUC-råd! RUC-råd, program 2 mars 2017 09.45 Ewa Bergh Nestlog, Linnéuniversitetet, presenterar forskningsmiljön Språk-, läs- och skrivutveckling Forskningsmiljön arbetar med flera olika

Läs mer

Nätverket för skolutveckling med digitala verktyg. Nätverksträff den 28 februari

Nätverket för skolutveckling med digitala verktyg. Nätverksträff den 28 februari Nätverket för skolutveckling med digitala verktyg Nätverksträff den 28 februari Dagordning Erfarenhetsutbyte Alingsås E-learningplattform (Susanne Bergqvist) Tillbakablick från föregående möte Dagens tema:

Läs mer

Systematiskt förbättringsarbete mer konkret än så här blir det inte

Systematiskt förbättringsarbete mer konkret än så här blir det inte Systematiskt förbättringsarbete mer konkret än så här blir det inte En mycket konkret modell för systematiskt förbättringsarbete i undervisningsprocessen. Modellen hjälper dig som rektor med det som ofta

Läs mer

Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009

Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009 Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009 Hur tycker Du att föreläsningarna har varit under dagarna? Mycket värdefulla 21 Värdefulla 11 Mindre värdefulla 0 Värdelösa 0 Saknas ifyllt

Läs mer

Regionalt utvecklingscentrum. för dig som arbetar i skola, kommun och näringsliv. VI UTVECKLAR PEDAGOGISKA VERKSAMHETER

Regionalt utvecklingscentrum. för dig som arbetar i skola, kommun och näringsliv. VI UTVECKLAR PEDAGOGISKA VERKSAMHETER Regionalt utvecklingscentrum för dig som arbetar i skola, kommun och näringsliv. VI UTVECKLAR PEDAGOGISKA VERKSAMHETER Vi utvecklar lärandemiljön Regionalt utvecklingscentrum (ruc) planerar och samordnar

Läs mer

Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola

Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola 2015-11-10 Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola Här info om möjligheter för utveckling och kvalificering för er som har ledningsfunktion inom förskola och

Läs mer

Utvärdering av inspirationsdagar i Örnsköldsvik och Söråker Tillsammans kan vi bättre

Utvärdering av inspirationsdagar i Örnsköldsvik och Söråker Tillsammans kan vi bättre 2013-03-23 Utvärdering av inspirationsdagar i Örnsköldsvik och Söråker Tillsammans kan vi bättre Bakgrund Inom satsningen Bättre liv för sjuka äldre 2013 anordnade Demensnätverket i Västernorrland tillsammans

Läs mer

Rektorsutbildning. SKL huvudmän Högberga gård 2015-05-29

Rektorsutbildning. SKL huvudmän Högberga gård 2015-05-29 Rektorsutbildning SKL huvudmän Högberga gård 2015-05-29 Rektorsprogrammet 3 år Obligatoriskt för nytillträdda rektorer men även öppet för biträdande rektorer och förskolechefer Rektorsprogrammet omfattar

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Åmberg Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2012:1. Rektors ledarskap. med ansvar för den pedagogiska verksamheten

Sammanfattning Rapport 2012:1. Rektors ledarskap. med ansvar för den pedagogiska verksamheten Sammanfattning Rapport 2012:1 Rektors ledarskap med ansvar för den pedagogiska verksamheten 1 Sammanfattning I granskningen ingår 30 grundskolor i 12 kommuner varav 22 kommunala skolor och 8 fristående

Läs mer

Läslyftets uppföljande konferens för rektorer, mars 2017 Ildico Hellman och Anna Lindblom. Twitter:#laslyft

Läslyftets uppföljande konferens för rektorer, mars 2017 Ildico Hellman och Anna Lindblom. Twitter:#laslyft Läslyftets uppföljande konferens för rektorer, mars 2017 Ildico Hellman och Anna Lindblom Twitter:#laslyft Program 10.00 Läslyftet tillbakablick och nuläge 13.00 Lunch Erfarenhetsutbyte i mindre grupper

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kärrviolen 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kärrviolen 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Kärrviolen 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret

Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

24-26 januari 2018, London

24-26 januari 2018, London Med fokus på engelska erfarenheter, inspiration och utbyte DIU@BETT 2018 24-26 januari 2018, London Välkommen att följa med DIU och partners till London i samband med BETT 2018 en resa med fokus på skolutveckling,

Läs mer

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Beslutat av: Kommunfullmäktige för beslut: 11 januari 2017 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Ansvarig

Läs mer

Länsfolkhälsodagen 19 oktober Utvärdering Förmiddag Kvarstående ojämlikhet i ohälsa en utmaning.

Länsfolkhälsodagen 19 oktober Utvärdering Förmiddag Kvarstående ojämlikhet i ohälsa en utmaning. Länsfolkhälsorådet Gävleborg Länsfolkhälsodagen 19 oktober Utvärdering Förmiddag Kvarstående ojämlikhet i ohälsa en utmaning. Intressanta jämförelser och bra föreläsning. En mycket intressant föreläsning.

Läs mer

Ditt omdöme på konferansen som helhet

Ditt omdöme på konferansen som helhet Utvärdering åhörare Ditt omdöme på konferansen som helhet (1= mycket dåligt, 5 = mycket bra) 2 15 5 inget svar 1 2 3 4 5 16 14 12 8 6 4 2 Vad tyckte du om föreläsarnas insatser: Peter Munck af Rosenschiöld

Läs mer

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet?

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet? Utvärdering Hur är du med dagen som helhet? miss B. 2 4 12,1 C. 3 19 57,6 10 30,3 Total 33 100 97,1% (33/34) Bra ordnat trots sista-minuten-återbud Familjeverkstaden blev inställd pga sjukdom Det blev

Läs mer

Kvalitetsredovisning förskola 2017

Kvalitetsredovisning förskola 2017 Kvalitetsredovisning förskola 2017 ÄNGKÄRR 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Solna stads vision och övergripande mål... 3 Aktiviteter utifrån nämndmålen... 3 Övrigt arbete inom läroplansområdet...

Läs mer

Forskningsbaserad skolutveckling i teori och praktik

Forskningsbaserad skolutveckling i teori och praktik Forskningsbaserad skolutveckling i teori och praktik Med fokus på att styra och leda Carl-henrik.adolfsson@lnu.se Fokus för dagens föreläsning Utifrån resultat och lärdomar från två större genomförda skolutvecklingsprojket

Läs mer

Likvärdig förskola. Helsingborgs stad Påarps förskola. Projektledare: Maria Martinsson

Likvärdig förskola. Helsingborgs stad Påarps förskola. Projektledare: Maria Martinsson Likvärdig förskola Helsingborgs stad Påarps förskola Projektledare: Maria Martinsson maria.martinsson@helsingborg.se Anna Thorssell anna.thorsell@helsingborg.se Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2.

Läs mer

Njalla 2.0 Nr 6 vt 2018

Njalla 2.0 Nr 6 vt 2018 Hej alla! Skolchefen informerar Sparbeting Som ni säkert alla känner till är 2018 och kommande år mycket tuffa för oss ekonomiskt inom barn- och utbildningsverksamheten. När vi nu fått första kvartalsrapporten

Läs mer

Kvalitetsredovisning förskola 2017

Kvalitetsredovisning förskola 2017 Kvalitetsredovisning förskola 2017 PÅFÅGELN 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Solna stads vision och övergripande mål... 3 Aktiviteter utifrån nämndmålen... 3 Övrigt arbete inom läroplansområdet...

Läs mer

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Dnr: FAK 2011-366 Fastställd av RUC-styrelsen 2012-06-18 Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Utvärdering av ledarskapsdagen, SPIRA, 8:e oktober, 2018

Utvärdering av ledarskapsdagen, SPIRA, 8:e oktober, 2018 Utvärdering av ledarskapsdagen, SPIRA, 8:e oktober, 2018 Antal respondenter: 124 : 67 Svarsfrekvens: 54,03 % Kön Kön Kvinna 41 (61,2%) Man 26 (38,8%) Kön 1,4 0,5 35,4 % 1,0 1,0 1,0 2,0 2,0 Ålder Ålder

Läs mer

Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017

Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017 Kvalitetsplan Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017 2016-08-14 Innehåll Kvalitetsplan... 2 Prioriterade områden läsåret 2016-2017... 3 Förväntansdokument... 5 Kvalitetsuppföljning... 6 Kvalitetsplan Huvudman,

Läs mer

SYV SKOLPLANER SE MÖJLIGHETER!

SYV SKOLPLANER SE MÖJLIGHETER! SKOLSAMVERKAN SYV = Hela skolans ansvar SKOLSAMVERKAN SYV SKOLPLANER SE MÖJLIGHETER! Välkomna Skolledare, studie- och yrkesvägledare, syvsamordnare, utvecklingsledare/förvaltning, arbetslagsledare, lärare,

Läs mer

Sammanställning av utvärdering nätverksträff 9 mars, mat och hälsa

Sammanställning av utvärdering nätverksträff 9 mars, mat och hälsa 38 besvarade utvärderingen av 56 deltagare. Vad tyckte du om föreläsningspasset Hur kan vi arbeta kring barn, mat och hälsa? längd. och viktig info som framkom innehåll med/om sådant vi redan vet! Mycket

Läs mer

Ökad kvalitet i fritidshem. Åsa Åhlenius

Ökad kvalitet i fritidshem. Åsa Åhlenius Ökad kvalitet i fritidshem Åsa Åhlenius 1 2 3 Åsa Åhlenius Fritidspedagog klar 1988 Uppdragspeda gog för fritidshem ht2012-vt 2016 Har arbetet i stort sett i alla verksamheter på och kring fritidshemmet

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Vitsippan 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Vitsippan 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Vitsippan 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE 3 REDOVISNING AV UPPDRAG Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... I Trollhättan skall alla

Läs mer

KOLLEGALYFTET. Ett utvecklingsarbete inom det systematiska kvalitetsarbetet på Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan. Lärardagen Örebro

KOLLEGALYFTET. Ett utvecklingsarbete inom det systematiska kvalitetsarbetet på Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan. Lärardagen Örebro KOLLEGALYFTET Ett utvecklingsarbete inom det systematiska kvalitetsarbetet på Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan Lärardagen Örebro 160810 Matematiklyftet födde Kollegalyftet Vinnande upplägg och bra

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete och BRUK

Systematiskt kvalitetsarbete och BRUK Systematiskt kvalitetsarbete och BRUK Vad innebär kvalitetsarbete inom skolväsendet? 4 kap. 3-8 skollagen Kvalitet och inflytande Systematiskt kvalitetsarbete Varje huvudman och varje förskole- och skolenhet

Läs mer

Fritidshemsnätverk 24/11-16

Fritidshemsnätverk 24/11-16 Fritidshemsnätverk 24/11-16 08.30 Föreläsning Christina och Jenny 9.15 Gruppindelning + hämta fika 9.30 Grupparbete inklusive fika 10.15 Återsamling och summering 10.30 Avslutning, utvärdering och fokus

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskola Stockholm 4 maj 2018

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskola Stockholm 4 maj 2018 Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskola Stockholm 4 maj 2018 Ildico Hellman, Malin Gyunda EPA: ensam par alla E: Vilka teman tycker du framkommer i berättelsen som skulle vara intressanta

Läs mer

Deltagande i utvärderingen fördelade på profession/uppdrag

Deltagande i utvärderingen fördelade på profession/uppdrag Deltagande i utvärderingen fördelade på profession/uppdrag Rektor 9 Lärare 12 Förskolechef 8 Förskollärare 5 Personal inom elevhälsa 9 Politiker 6 Skolchef 4 Övriga 3 Totalt 56 Varav: Män 13 Kvinnor 42

Läs mer

Vision och målbild förskola och grundskola

Vision och målbild förskola och grundskola Vision och målbild förskola och grundskola Varje individ är stolt över sig själv, har tilltro till sin förmåga, fungerar väl tillsammans med andra och har drömmar om framtiden. Helhet Varje individ är

Läs mer

Årsberättelse 2013/2014

Årsberättelse 2013/2014 Årsberättelse 2013/2014 Bomhus förskoleområde Förskolechef Ewa Åberg Biträdande förskolechefer Ingrid Ahlén Nina Larsson Eva Lindgren 1 Bomhus förskoleområde 2013/2014 Inom Bomhus förskoleområde finns

Läs mer

Regionala lärprocesser för skolledare

Regionala lärprocesser för skolledare Regionala lärprocesser för skolledare i samarbete mellan Örebro universitet/ruc, Region Örebro län och länets kommuner Lärprocess 1: 12 deltagare september, 2016 maj, 2017 Lärprocess 2: 14 deltagare September,

Läs mer

Kvalitetsrapport - Björnbergets förskola. Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016

Kvalitetsrapport - Björnbergets förskola. Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016 Kvalitetsrapport - Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016 Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3... 4 2. Sammanfattning

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015.

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015. Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Gefle Montessoriskolas. plan för studie-och yrkesvägledning. Läsåret 2015/2016

Gefle Montessoriskolas. plan för studie-och yrkesvägledning. Läsåret 2015/2016 Gefle Montessoriskolas plan för studie-och yrkesvägledning Läsåret 2015/2016 Kunskap är glädje Planen är framtagen i september 2015 och omfattar förskoleklass och skola åk 1-6. Planen revideras i augusti

Läs mer

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04 Detta var bra 1 Precis allting! Det har verkligen varit två perfekta dagar 2 Bra övningar. Trevliga och berikande diskussioner. 4 Allting. Bra med möte ungdomar och vuxna. 5 Både föreläsningarna och de

Läs mer

Antal deltagare respektive utvärderingssvar fördelat på konferensort

Antal deltagare respektive utvärderingssvar fördelat på konferensort Figur 1. Antal deltagare respektive utvärderingssvar fördelat på konferensort Kommentar: information om antalet deltagare är hämtat från Skolverket sammanställning från respektive konferensort. Information

Läs mer

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 24 september 2013 Vad har varit bra under dagen? Tänkvärt - Kommunikation viktigt för att förebygga konflikter Givande dag, lugnt och bra tempo Håkan - Bra föreläsare,

Läs mer

Fortbildning för rektorer MÅLDOKUMENT

Fortbildning för rektorer MÅLDOKUMENT Fortbildning för rektorer MÅLDOKUMENT Beställningsuppgifter: Wolters Kluwers kundservice 106 47 Stockholm Telefon: 08-690 95 76 Telefax: 08-690 95 50 E-postadress: skolverket@wolterskluwer.se www.skolverket.se/publikationer

Läs mer

Välkommen Till Kyrkenorums förskola 2014-2015

Välkommen Till Kyrkenorums förskola 2014-2015 Välkommen Till Kyrkenorums förskola 2014-2015 Möjligheternas förskola - att trivas och utvecklas i! Vi utbildar Världsmedborgare! Vi står inför en nytt spännande läsår med nya och gamla barn, starta upp

Läs mer

Djursholms Montessoriförskola Svalan. Danderyds kommun

Djursholms Montessoriförskola Svalan. Danderyds kommun Djursholms Montessoriförskola Svalan Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Regina Bergendahl Nacka kommun Siv Kevin Sollentuna Kommun Veckorna 41 och 42, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan

Läs mer

Modern och innovativ skolutveckling

Modern och innovativ skolutveckling Modern och innovativ skolutveckling Förändringsledning, kunskapsutveckling och systematik i digitala lärmiljöer Ett utbildningsprogram för skolledare och nyckelpersoner Välkommen till 4 dagar med TÄNK

Läs mer

Lovisedalsskolan RO Skolplan

Lovisedalsskolan RO Skolplan L Ä SÅR 2017/2018 Lovisedalsskolan RO Skolplan Innehållsförteckning Vårt rektorsområde... 3 Vision... 3 Nationella mål... 4 Prioriterade mål och indikatorer... 4 Lovisedalsskolan RO, Skolplan 2(8) Vårt

Läs mer

Utvecklingsarbete i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer i skolförvaltningen

Utvecklingsarbete i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer i skolförvaltningen Utvecklingsarbete i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer i skolförvaltningen Förutsättningar Mellanstor kommun (55 000 inv) 60 kommunala förskolor 25 kommunala grundskolor 3 kommunala gymnasieskolor

Läs mer

Hur kan vi skapa en bra inskolning -för barnen, föräldrarna och verksamheten? Solbacken Tallen

Hur kan vi skapa en bra inskolning -för barnen, föräldrarna och verksamheten? Solbacken Tallen Kvalitetsarbete Hur kan vi skapa en bra inskolning -för barnen, föräldrarna och verksamheten? Solbacken Tallen 2014 Förskolor Syd Lek, lärande och omsorg för att Växa och utvecklas Munkedals kommun Erika

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan Omgång 1 tillfälle 5, maj/juni 2018

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan Omgång 1 tillfälle 5, maj/juni 2018 Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan Omgång 1 tillfälle 5, maj/juni 2018 Ildico Hellman, Malin Gyunda Systematiskt kvalitetsarbete Modeller för skolutveckling Språk-, läsoch skrivutvecklare

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Åmberg Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE VÅR VISION Foton i visionen: Världskulturmuseerna, Filmriding & istock VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE I det här dokumentet sammanfattas Världskulturmuseernas gemensamma vision. Den är vår kompass. Vår

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45

Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45 Inledning Kommunens skolor och förskolor skall erbjuda en bra arbetsmiljö och lärandemiljö för elever och personal. De nationella målen för förskolan och skolan

Läs mer

2011-05-15. Yttrande angående PwC:s granskning av Aspenskolan

2011-05-15. Yttrande angående PwC:s granskning av Aspenskolan Dokumentnamn Yttande Datum 2011-05-15 Adress Kommunstyrelsen Diarienummer 1(4) Yttrande angående PwC:s granskning av Aspenskolan Initialt fördes ett samtal mellan PwC och produktionschef Peter Björebo

Läs mer

Presentation Förskolan. Barn- och Utbildningskontoret 2019

Presentation Förskolan. Barn- och Utbildningskontoret 2019 Presentation Förskolan Barn- och Utbildningskontoret 2019 1 Lite historik Barnträdgårdarna (1896-1940) växte fram i Sverige under senare hälften av 1800-talet. Barnen lärde sig främst praktiska sysslor

Läs mer

Nätverk för fritidshemspersonal

Nätverk för fritidshemspersonal Nätverk för fritidshemspersonal Ljusdals kommun Invånare: ca 19027 3,5 invånare/km2 Yta 5642 km2 10 mil från norr till söder Att jämföra med Gotland: 57000 inv 18 invånare/km2 yta 3151 km2 Och Stockholms

Läs mer

Nätverksrapport för Förskolenätverket

Nätverksrapport för Förskolenätverket Nätverksrapport för Förskolenätverket Nätverkets syfte och uppdrag Nätverkets representanter har strategiska ledaruppdrag. Ledamotskapet är personligt och nätverkets syften är att; - Initiera regiongemensamma

Läs mer

Skolledarkonferens september 2016

Skolledarkonferens september 2016 Skolledarkonferens 29 30 september 2016 Att leda förskoleutveckling på vetenskaplig grund Lise Lotte Johansson Syfte och mål med min föreläsning Syfte: att på ett konkret och verksamhetsnära sätt lyfta

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare. i förskolan. Stockholm augusti 2019

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare. i förskolan. Stockholm augusti 2019 Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan Stockholm 21-22 augusti 2019 Wifi: Lösenord: barnboksakademin.com 17 skäl Presentera er för varandra och hitta en gemensam nämnare för alla vid

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Utvecklas genom lärande samtal

Utvecklas genom lärande samtal Utvecklas genom lärande samtal Utbildningar för skolutveckling 2018-2019 Pilou AB Tjänster Utbildningar Pilou är ett namn som sammanfattar vad vi står för. Process i lärande och utveckling. Företaget startades

Läs mer

Kvalitetsarbete för Stureskolans fritidshem period 3 (jan-mars), läsåret 13/14.

Kvalitetsarbete för Stureskolans fritidshem period 3 (jan-mars), läsåret 13/14. Kvalitetsarbete för Stureskolans fritidshem period 3 (jan-mars), läsåret 13/14. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Systematiskt*kvalitetsarbete*i*process*

Systematiskt*kvalitetsarbete*i*process* Systematiskt*kvalitetsarbete*i*process* Text av Susanne Bertelsen I den bästa av alla världar har skolan en strategi och en struktur för sitt utvecklingsarbete. Nästa steg i kvalitetsarbetet är att finna

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Älgen period 3 (jan mars), läsåret

Kvalitetsarbete för förskolan Älgen period 3 (jan mars), läsåret Kvalitetsarbete för förskolan Älgen period 3 (jan mars), läsåret 2012-2013. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer