Vägen till arbetsgivarna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vägen till arbetsgivarna"

Transkript

1 Vägen till arbetsgivarna

2 Bakgrund till Vägen till arbetsgivarna Komplex arbetsmarknad: Å ena sidan Låg arbetsmarknadsinkludering för vissa utsatta grupper (bl.a. nyanlända, personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga). Å andra sidan En arbetsmarknad som upplever stor kompetensbrist. Bristande samverkan mellan myndighetsaktörer och arbetsgivare kring arbetsmarknadsinkludering. Begränsad kunskap om arbetsgivarnas perspektiv.

3 Vägen till arbetsgivarna Samarbetsprojekt mellan Samordningsförbundet i Centrala Östergötland och Linköpings universitet, Syfte: Ökad kunskap om hur vi kan få fler arbetsgivare att öppna dörren till sina arbetsplatser och bidra till en ökad arbetsmarknadsinkludering av utsatta arbetslösa? Vilka olika synsätt och inställningar finns? Hur kan dessa synsätt och inställningar förstås? Hur kan myndighetsaktörerna bemöta dessa inställningar för att öka arbetsmarknadsinkluderingen?

4 Vägen till arbetsgivarna 2016: Studien resulterade i en rapport Strindlund & Ståhl, Vägen till arbetsgivarna, Helix rapport 2016: och framåt: Informationsspridning av resultatet, lokalt, nationellt och internationellt. 2018: Fördjupning av resultatet i en artikel Employers' views on disability, employability, and labor market inclusion: a phenomenographic Strindlund, Abrandt-Dahlgren, Ståhl. Disability and Rehabilitation 2018 June 30, : : Utvärdering av arbetsgivarstöd i Jobbslussen. Slutrapport Extern utvärdering Strindlund & Ståhl, Arbetsgivarkoordinatorer i Drivbänk / Samverkansbron. study.

5 Hur kan myndighetsaktörerna bemöta dessa inställningar för att öka arbetsmarknadsinkluderingen? Vad visade Vägen till arbetsgivarna?

6 Hur kan myndighetsaktörerna bemöta dessa inställningar för att öka arbetsmarknadsinkluderingen? Vilka olika synsätt och inställningar finns? Hur kan dessa synsätt och inställningar förstås? Hur kan myndighetsaktörerna bemöta dessa inställningar för att öka arbetsmarknadsinkluderingen?

7 Arbetsgivare med en kritisk inställning Problemorienterat Vi & dom - tänk. Bristande tillit. Energi, tids och resurskrävande. Bristande myndighetsstöd. Låg grad av arbetsmarknadsinkludering. Jag måste vara säker på att om du säger att du börjar kl. 7 den här veckan, så kommer du inte komma in vid 9 och säga att du inte klarade att gå upp Arbetsgivare med en positiv inställning Lösningsorienterat look-forthe-good tänk. Hög tillit. Tillför ett mervärde. Myndighetsstöd kan underlätta, ej nödvändigt. Hög grad av arbetsmarknadsinkludering. Det är inget hinder för oss, för vi vet att det är värt det. Arbetsgivare med en neutral inställning Relativt det-beror-på tänk, inte förutbestämd. Tillit & uppfattning av personerna som en tillgång eller en börda är påverkansbar genom stödinsatser. En funktionsnedsättning behöver inte vara en begränsning. Du kan inte bara titta på en individs diagnos, du måste titta på vad de kan.

8 Vilka olika synsätt och inställningar finns? Hur kan dessa synsätt och inställningar förstås? Hur kan myndighetsaktörerna bemöta dessa inställningar för att öka arbetsmarknadsinkluderingen?

9 Hur kan myndighetsaktörerna bemöta dessa inställningar för att öka arbetsmarknadsinkluderingen? Arbetsgivarnas olika synsätt på arbetsmarknadsinkludering kan förstås genom att studera samspelet mellan: - individrelaterade faktorer - arbetsplatsrelaterade faktorer - myndighetsrelaterade faktorer.

10 Individrelaterade faktorer Kompetens Personliga egenskaper Intresse & vilja Sjukskrivningshistorik Relation/kännedom Arbetsmarknadsinkludering Arbetsplatsrelaterade faktorer Behov av arbetskraft (primära, sekundära, sociala) Arbetsuppgifternas karaktär (hög/låg kval. krav) Arbetsplatsens karaktär (Storlek, kultur, arbetsbörda, handledning, sjuktal) Kunskap/erfarenhet Myndighetsrelaterade faktorer Strukturen på samverkan Stödets karaktär (personligt, ekonomiskt, fysiskt, administrativt, utbildning) Arbetsrätt och regelverk

11 Artikeln lyfter: Komplext samspel mellan de olika faktorerna. Varje faktor kan ha främjande eller hindrande inverkan på arbetsmarknadsinkludering. Lyfter tillit, stöd och kontribution som centrala begrepp. Betonar betydelsen av att ha kännedom om varje värld för att förstå hur de olika faktorerna samspelar. Visar på vikten av samverkan mellan myndighetsaktörer/handläggare som är specialiserade på de olika världarna. Visar på vikten av samverkan mellan myndighetsaktörer.

12 Vilka olika synsätt och inställningar finns? Hur kan dessa synsätt och inställningar förstås? Hur kan myndighetsaktörerna bemöta dessa inställningar för att öka arbetsmarknadsinkluderingen?

13 Arbetsgivare med en kritisk inställning Problemorienterat Vi & dom -tänk. Bristande tillit. Energi, tids och resurs-krävande. Bristande myndighetsstöd. Låg grad av arbetsmarknadsinkludering. Jag måste vara säker på att om du säger att du börjar kl. 7 den här veckan, så kommer du inte komma in vid 9 och säga att du inte klarade att gå upp Arbetsgivare med en positiv inställning Lösningsorienterat look-for-thegood tänk. Hög tillit. Tillför ett mervärde. Myndighetsstöd kan underlätta, ej nödvändigt. Hög grad av arbetsmarknadsinkludering. Det är inget hinder för oss, för vi vet att det är värt det. Arbetsgivare med en neutral inställning Relativt det-beror-på tänk, inte förutbestämd. Graden av tillit & uppfattning av personerna som en tillgång eller en börda är påverkansbar genom stödinsatser. En funktionsnedsättning behöver inte vara en begränsning. Du kan inte bara titta på en individs diagnos, du måste titta på vad de kan.

14 2. Avtal och överenskommelser Arbetsgivarstöd: Efterfrågade stödinsatser i form av 7 nyckelfaktorer. 7. Arbetsgivaranpassad utbildning 1. En arbetsgivarkoordinator 3. Individuella handlingsplaner 6. Miljöanpassning 4. Personligt stöd 5. Ekonomiskt stöd

15 Vidareutveckling av resultaten från Vägen till arbetsgivarna

16 Jobbslussen Utvärdering av implementering av arbetsgivarstöd i Praktisk verksamhet genom Jobbslussen. Rapport- extern utvärdering Jobbslussen. Utmaningar kring utformningen av strukturen på arbetsgivarstödet och innehållet i stödet. Utmaningar kring samverkan mellan HR-koordinatorer och AMK (arbetsmarknadskonsulenter) Oklarhet kring roller och uppdrag- vem gör vad?

17 Reflektioner: - Arbetsgivarkoordinatorn i mitten. Ger bilden av att koordinatorn är viktigare än alla andra stödinsatser? - Missvisande med en och samma färg. Ger bilden av att stödet ges av en och samma aktör?

18 Förslag på ny modell för att fånga arbetsgivarnas önskemål kring stödinsatser. Tydliggöra att det handlar om: Struktur på samverkan Stödinsatser STRUKTUR PÅ SAMVERKAN Mellan AG & Drivbänk - En kontaktperson - Avtal org.nivå Mellan AG & Drivbänk & individ - Matchning - Avtal ind.nivå STÖDINSATSER Personligt stöd Ekonomiskt stöd Miljöanpassning Utbildning & informationsstöd Administrativt stöd

19 Vad kan vi ta med från dessa erfarenheter?

20 3 viktiga framgångsfaktorer 1. MATCHNING 2. STRUKTUR PÅ SAMVERKAN 3. STÖDINSATSER

21 1. MATCHNING En framgångsfaktor för en bra matchning är kunskap och förståelse för samspelet mellan de tre världarna. Lyckad matchning medför ett mervärde, individen kontribuerar vilket främjar arbetsmarknadsinkludering. 1. Individen Kunskap om individens kompetens & erfarenheter, personliga egenskaper, intresse (CV, kartläggning). Gör en individuell plan med ett tydligt mål med matchningen. 2. Arbetsgivaren Kunskap och förståelse för arbetsplatsens karaktär och vilken betydelse det har i relation till individen samt arbetsuppgifternas och möjligheter till anpassning & behov av stöd. Gör arbetsplatsprofil, kravprofil, arbetsanalys. 3. Myndighetssystemet Kunskap om vad det finns för stödinsatser att tillgå i relation till den specifika individen och arbetsgivaren. Möjliggöra och koppla på rätt stödinsatser

22 2. STRUKTUR PÅ SAMVERKAN En annan framgångsfaktor är struktur. Organisera och tydliggör strukturerna (roller & uppdrag) för att få till en välfungerande samverkan internt mellan personal på Drivbänk och myndighetsaktörer och externt gentemot arbetsgivare. 1. Samverkan mellan AG och Drivbänk. Olika benämningar: kontaktperson, arbetsgivarkoordinator, jobbspecialist, företagskonsulent, ackvirerare. Strukturera samarbetet med skriftliga avtal/överenskommelser på organisationsnivå. Kunna svara på vad som gäller för AG? Bygg upp långsiktiga tillitsfulla relationer, oberoende av deltagare X. Lyssna in arbetsgivarnas önskemål och behov. Kontaktpersonen har arbetsplatskunskap i relation till myndighetskunskap & kunskap om målgruppen dvs kunskap och förståelse för arbetsplatsens samt arbetsuppgifternas karaktär och vilken betydelse det har i relation till målgruppen och möjligheter till anpassning & behov av stöd. Kontaktpersonen kan göra arbetsanalys och ta fram arbetsplatsprofil/kravprofil. Kunskap om myndighetsvärlden och om vilka stödinsatser som finns att tillgå. I A M 2. Samverkan AG, individ och Drivbänkpersonal Olika benämningar: handledare, handläggare, mentor, sius-konsulent Personal som är ansvarig för matchningen mellan platsprofilen och individprofilen. Personal som har kunskap om deltagare X:s kompetens & erfarenheter, personliga egenskaper, intresse (CV, kartläggning) Gör en individuell plan (avtal på individnivå) med ett tydligt mål med matchningen och placeringen. Vad gäller för X? Finns tillgänglig för handledning, introduktionsstöd & uppföljningsstöd. Kunskap om myndighetsvärlden och vilka stödinsatser som finns att tillgå. I M A

23 3. STÖDINSATSER En tredje framgångsfaktor för arbetsmarknadsinkludering är arbetsgivaroch stödinsatser arbetstagarorienterat som finns stöd. att koppla utifrån behov hos Ha kunskap om vilka AG & individ samt möjliggöra för: Personligt stöd Ekonomiskt stöd Fysiskt/anpassningsstöd Utbildningsstöd Administrativt stöd Ha kunskap om vilka stödinsatser I A som finns att koppla på till varje enskilt Märende samt möjliggöra för: Personligt stöd Ekonomiskt stöd Fysiskt/anpassningsstöd Utbildningsstöd Administrativt stöd

24 Hur vill ni samverka & kugga i varandra i Drivbänk? Använda era unika kompetenser om världarna. INremitterings ansvarig MENTOR SIUS ARBETSSÖKANDE ARBETSGIVARE HANDLEDARE HAND- LÄGGARE ARBETSGIVAR- KOORDINATORER Lena Strindlund

25 MATCHNING Individrelaterade faktorer Kompetens Personliga egenskaper Intresse & vilja Sjukskrivningshistorik Relation/kännedom Arbetsmarknadsinkludering Arbetsplatsrelaterade faktorer Behov av arbetskraft (primära, sekundära, sociala) Arbetsuppgifternas karaktär (hög/låg kval. krav) Arbetsplatsens karaktär (Storlek, kultur, arbetsbörda, handledning, sjuktal) Kunskap/erfarenhet Myndighetsrelaterade faktorer Strukturen på samverkan Stödets karaktär (personligt, ekonomiskt, fysiskt, administrativt, utbildning) Arbetsrätt och regelverk Bring home message: Fokusera på matchning, samverkan & stöd

26 En tredje framgångsfaktor för arbetsmarknadsinkludering är arbetsgivaroch arbetstagarorienterat stöd. Ha kunskap Frågor? om vilka stödinsatser som finns att koppla på till varje enskilt ärende samt möjliggöra för: Personligt Hur ser stöd ni på ert uppdrag? Ekonomiskt Hur ser stöd ni på min roll? Fysiskt/anpassningsstöd Vad vill ni ha stöd i? Utbildningsstöd Administrativt stöd

27 Lycka till!

Vägen till arbetsgivarna

Vägen till arbetsgivarna Vägen till arbetsgivarna, verksamhetsdoktorand och verksamhetsutvecklare Institutionen för Medicin och Hälsa, Linköpings universitet Samordningsförbundet Centrala Östergötland Bakgrund & utmaningar Komplex

Läs mer

Vägen till arbetsgivarna

Vägen till arbetsgivarna Vägen till arbetsgivarna Lena Strindlund, verksamhetsdoktorand Institutionen för Medicin och Hälsa, Linköpings universitet Samordningsförbundet Centrala Östergötland Vägen till arbetsgivarna Samarbetsprojekt

Läs mer

Forskning inom SCÖ. Lena Strindlund, verksamhetsdoktorand

Forskning inom SCÖ. Lena Strindlund, verksamhetsdoktorand Forskning inom SCÖ, verksamhetsdoktorand Institutionen för Medicin och Hälsa, Linköpings universitet Samordningsförbundet Centrala Östergötland Upplägg - Samarbetet Samordningsförbundet i Centrala Östergötland

Läs mer

Vägen till arbetsgivarna

Vägen till arbetsgivarna Vägen till arbetsgivarna Lena Strindlund, verksamhetsdoktorand Institutionen för Medicin och Hälsa, Linköpings universitet Samordningsförbundet Centrala Östergötland Vägen till arbetsgivarna Samarbetsprojekt

Läs mer

Vägen till arbetsgivarna- del 2. Lena Strindlund och Christian Ståhl Institutionen för Miljö och Hälsa

Vägen till arbetsgivarna- del 2. Lena Strindlund och Christian Ståhl Institutionen för Miljö och Hälsa Vägen till arbetsgivarna- del 2 Lena Strindlund och Christian Ståhl Institutionen för Miljö och Hälsa Vad kom rapporten fram till? Belastning - Problemorienterat Vi & dom -tänk Bortsortering Hög sjukfrånvaro

Läs mer

Kartläggning. Lena Strindlund, verksamhetsdoktorand

Kartläggning. Lena Strindlund, verksamhetsdoktorand Kartläggning, verksamhetsdoktorand Institutionen för Medicin och Hälsa, Linköpings universitet Samordningsförbundet Centrala Östergötland Samordningsförbundet i Centrala Östergötland ARBETSSÖKANDE Som

Läs mer

Arbetsförmedlingens arbete. Unga med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga

Arbetsförmedlingens arbete. Unga med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga Arbetsförmedlingens arbete Unga med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga Anna Steen Arbetsförmedlingen Huvudkontoret Avdelningen Förmedling och Rehabilitering till arbete Gunilla Berndtsson

Läs mer

Supported employment. - vägen till arbetsgivarna? Lena Strindlund Sius-konsulent AF Linköping

Supported employment. - vägen till arbetsgivarna? Lena Strindlund Sius-konsulent AF Linköping Supported employment - vägen till arbetsgivarna? Lena Strindlund Sius-konsulent AF Linköping Supported Employment Växte fram i Nordamerika under 70-80-talen Personer med inlärningssvårigheter Alternativ

Läs mer

Frukostmöte Samordningsförbundet. Jönköping

Frukostmöte Samordningsförbundet. Jönköping Frukostmöte Samordningsförbundet Jönköping 180116 Frukostmöte 180116 Inledning Arbetsförmedlingens instruktion Arbetsmarknadsläget 2018 Arbetsförmedlingens regleringsbrev 2018 Vad gör Arbetsförmedlingen?

Läs mer

Vägen till arbetsgivarna

Vägen till arbetsgivarna Seminarieversion Lena Strindlund Christian Ståhl 2(51) Sammanfattning Syfte: Det övergripande syftet med projektet är att få fördjupad kunskap om vad som påverkar arbetsgivares synsätt på arbetslösa från

Läs mer

Slutrapport: Utvärdering ESF-projekt Kompetens för alla. Augusti 2018 Tommie Helgeé, Utvärderare European Minds

Slutrapport: Utvärdering ESF-projekt Kompetens för alla. Augusti 2018 Tommie Helgeé, Utvärderare European Minds Slutrapport: Utvärdering ESF-projekt Kompetens för alla Augusti 2018 Tommie Helgeé, Utvärderare European Minds 1. Bakgrund 1.1 Om projektet Projekt Kompetens för alla (Kofa) ägs av Piteå kommun och kommer

Läs mer

HELIX. Vägen till arbetsgivarna. Lena Strindlund Christian Ståhl. HELIX Rapport 16:005

HELIX. Vägen till arbetsgivarna. Lena Strindlund Christian Ståhl. HELIX Rapport 16:005 HELIX Vägen till arbetsgivarna Lena Strindlund Christian Ståhl HELIX Rapport 16:005 HELIX Working Papers ISSN: 1654-8213 Vägen till arbetsgivarna Lena Strindlund Christian Ståhl 2016 HELIX Rapport 16:005

Läs mer

Dokumentationsmall för genomförande av nämndbesök inom arbetsmarknad och integration 2018/19

Dokumentationsmall för genomförande av nämndbesök inom arbetsmarknad och integration 2018/19 Dokumentationsmall för genomförande av nämndbesök inom arbetsmarknad och integration 2018/19 Besöken genomförs av två ledamöter från majoriteten och två ledamöter från oppositionen samt av en tjänsteperson

Läs mer

Drivbänk -återkoppling följeforskning

Drivbänk -återkoppling följeforskning Drivbänk -återkoppling följeforskning, verksamhetsdoktorand Institutionen för Medicin och Hälsa, Linköpings universitet Samordningsförbundet Centrala Östergötland Upplägg 1. Uppdrag följeforskning intern

Läs mer

1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen?

1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen? 2016-12-16 1 (5) Avdelningen för Vård och omsorg Anna Östbom Frågor och svar Villkor 2 Funktion för koordinering 1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen?

Läs mer

PÅ LÄTTLÄST SVENSKA. Extra kraft DET HÄR ÄR SIUS, SÄRSKILT INTRODUKTIONS- OCH UPPFÖLJNINGSSTÖD

PÅ LÄTTLÄST SVENSKA. Extra kraft DET HÄR ÄR SIUS, SÄRSKILT INTRODUKTIONS- OCH UPPFÖLJNINGSSTÖD PÅ LÄTTLÄST SVENSKA Extra kraft DET HÄR ÄR SIUS, SÄRSKILT INTRODUKTIONS- OCH UPPFÖLJNINGSSTÖD 1 Ibland behövs det extra kraft för att rätt person och rätt arbetsgivare ska hitta varandra och komma igång

Läs mer

Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam

Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam Datum:2010-10-21 Version nr: 1 Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam Namn ARBETSGIVARRING SKARPHÄLL DEL 3 Bakgrund Den arbetslivsinriktade rehabiliteringen är ett prioriterat uppdrag

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan Arbetsmarknadsenheten

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan Arbetsmarknadsenheten Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Hemsida: www.dalsed.se E-post: magnus.akesson@dalsed.se 1 Innehåll Samverkan... 3 Arbetsbeskrivning i samverkan... 3 Samverkan/Förebyggande... 4 Tänkbara mål i fortsatt

Läs mer

Minnesanteckning Beredningsgruppen

Minnesanteckning Beredningsgruppen Minnesanteckning Beredningsgruppen Datum/tid: 2016-12-01 kl. 08.30-12.00. Plats: Samordningsförbundet, Platensgatan 5 A Närvarande: Håkan Ljungberg, Jaan Gustafsson, Eric Rynestad, Elisabeth Liljekvist,

Läs mer

Återkoppling från Kartläggnings- och analysuppdraget. Linda Andersson Lena Strindlund Karin Tjärnlund

Återkoppling från Kartläggnings- och analysuppdraget. Linda Andersson Lena Strindlund Karin Tjärnlund Återkoppling från Kartläggnings- och analysuppdraget Linda Andersson Lena Strindlund Karin Tjärnlund Upplägg - Kort återkoppling - Presentation av resultat och reflektioner kring målgrupp - Frågor & diskussion

Läs mer

Följeforskning av En ingång Slutrapport. Lena Strindlund och Christian Ståhl Institutionen för Medicin och Hälsa

Följeforskning av En ingång Slutrapport. Lena Strindlund och Christian Ståhl Institutionen för Medicin och Hälsa Följeforskning av En ingång Slutrapport Lena Strindlund och Christian Ståhl Institutionen för Medicin och Hälsa Uppdraget för följeforskningen av En ingång 1 DECEMBER 2017 2 Övergripande syfte Att genom

Läs mer

VÄLKOMNA! Porten När både människor och företag ska växa.

VÄLKOMNA! Porten När både människor och företag ska växa. VÄLKOMNA! Porten När både människor och företag ska växa. Porten 3-årigt ESF-projekt Samspelet genomförare Pilotprojekt- Porten 2013-2015 Lyckad metodik, ser behoven att utveckla Förstudie Arena 2014 Kartläggning

Läs mer

REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET Lokal samverkan mellan kommunerna Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg samt Arbetsförmedlingen Version 1:1

REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET Lokal samverkan mellan kommunerna Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg samt Arbetsförmedlingen Version 1:1 Bilaga 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET Lokal samverkan mellan kommunerna Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg samt Arbetsförmedlingen Version 1:1 Befintlig verksamhet Befintlig verksamhet/samarbete

Läs mer

Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande

Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen 2017-05-02 237 Status: reviderad ks 2018-11-13 415 Giltighetstid: Gäller tillsvidare Linköpings

Läs mer

Silvija Mehrstam Verksamhetsamordnare Västra Götaland

Silvija Mehrstam Verksamhetsamordnare Västra Götaland 181016 Silvija Mehrstam Verksamhetsamordnare Västra Götaland Arbetsförmedlingens uppdrag Det övergripande målet för Arbetsförmedlingen är att verka för att förbättra arbetsmarknadens funktionssätt genom

Läs mer

Genomförandeprocessen

Genomförandeprocessen 1 Genomförandeprocessen Utifrån syftet att se hur genomförandet av projektet fungerar: Projektets målgrupp/deltagare Arbetsgivare Samverkansparter: handläggare, kontaktpersoner m fl Sammanlagt 30 intervjuer

Läs mer

Förlängningsansökan Inkluderingsprojektet

Förlängningsansökan Inkluderingsprojektet Förlängningsansökan Inkluderingsprojektet 1. Projektnamn Strategiska insatser för en inkluderande arbetsmarknad - Kompetensutveckling för ökad inkludering 2. Projektägare och samverkansparter Arbetsförmedlingen

Läs mer

Få och behålla jobb - när du har tvångssyndrom

Få och behålla jobb - när du har tvångssyndrom Få och behålla jobb - när du har tvångssyndrom INLEDNING Många som lider av tvångssyndrom (OCD) kan trots sina besvär arbeta fulltid. Men för en del kan det vara en utmaning att få och behålla jobb. Tvångshandlingarna

Läs mer

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter. - Att utveckla och vårda arbetslivskontakter 100415 Kristianstad

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter. - Att utveckla och vårda arbetslivskontakter 100415 Kristianstad Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter - Att utveckla och vårda arbetslivskontakter 100415 Kristianstad Syfte: att dela erfarenheter kring och skapa bättre förutsättningar för

Läs mer

ÅRSRAPPORTER 2018, Samordningsförbundet Centrala Östergötland

ÅRSRAPPORTER 2018, Samordningsförbundet Centrala Östergötland ÅRSRAPPORTER 2018, Samordningsförbundet Centrala Östergötland ÅRSRAPPORT 2018, Forskning Projektägare: Samordningsförbundet Centrala Östergötland Projekttid: 2018-01-01-2018-12-31 Kontaktpersoner som kan

Läs mer

Insteget. Projektansökan till Samordningsförbundet i Umeå. Deltagande parter bakom projektet

Insteget. Projektansökan till Samordningsförbundet i Umeå. Deltagande parter bakom projektet 2011-03-01 Insteget Projektansökan till Samordningsförbundet i Umeå Deltagande parter bakom projektet Umeå kommun, VIVA Resurs och Socialtjänsten Arbetsförmedlingen INSTEGET Ett metodprojekt mellan Arbetsförmedlingen

Läs mer

Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby-Ödeshög-Boxholms samordningsförbund

Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby-Ödeshög-Boxholms samordningsförbund 1 (7) Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby-Ödeshög-Boxholms samordningsförbund Detta underlag utgör utgångspunkt för delårsredovisning/årsredovisning

Läs mer

Intervjuguide ST PVC. Namn: Telefon: Datum:

Intervjuguide ST PVC. Namn: Telefon: Datum: Namn: Telefon: Datum: Tänk på följande under intervjun: Inled intervjun med att presentera dig själv och andra deltagare vid intervjun samt syfte och tidsåtgång. Berätta kort om jobbet och om oss som arbetsgivare.

Läs mer

Plan för insats. Samverkansteamet 2014 SOFINT. Reviderad Samordningsförbundet i norra Örebro Län

Plan för insats. Samverkansteamet 2014 SOFINT. Reviderad Samordningsförbundet i norra Örebro Län Plan för insats 2014 Reviderad 140423 SOFINT Samordningsförbundet i norra Örebro Län VERKSAMHETSPLAN Innehållsförteckning 1 Insatsbenämning... 1 2 Verksamhetens ägare... 1 3 Bakgrund... 1 4 Syfte och mål...

Läs mer

Linköpin kommun linkoping.se. Se kraften och kompetensen. hos personer med funktionsnedsättning EN VÄGLEDNING FÖR CHEFER I LINKÖPINGS KOMMUN

Linköpin kommun linkoping.se. Se kraften och kompetensen. hos personer med funktionsnedsättning EN VÄGLEDNING FÖR CHEFER I LINKÖPINGS KOMMUN Linköpin kommun linkoping.se Se kraften och kompetensen hos personer med funktionsnedsättning EN VÄGLEDNING FÖR CHEFER I LINKÖPINGS KOMMUN Se kraften och kompetensen Det handlar om hur du och jag tänker.

Läs mer

EUSE Danmark Köpenhamn 10 juni 2010 Supported Employment Arbetsförmedlingen Sverige

EUSE Danmark Köpenhamn 10 juni 2010 Supported Employment Arbetsförmedlingen Sverige EUSE Danmark Köpenhamn 10 juni 2010 Supported Employment Arbetsförmedlingen Sverige Bengt Eklund Arbetsförmedlingen Strategienheten Avdelningen Rehabilitering till arbete Supported Employment på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Arbetsförmedlingen - Efter

Arbetsförmedlingen - Efter Arbetsförmedlingen - Efter 20190701 Arbetsförmedlingens erbjudande till arbetsgivare Rekrytera medarbetare Hitta rätt kompetens, lämpliga kandidater och få en bild av dina vägval när du ska anställa nya

Läs mer

Linköpings kommuns riktlinjer för arbetsmarknad och integration

Linköpings kommuns riktlinjer för arbetsmarknad och integration Arbetsmarknad och integration Linköpings kommuns riktlinjer för arbetsmarknad och integration Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen 2018-11-13 414, bildningsnämnd Status: 2018-08-28 Giltighetstid:

Läs mer

Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Jan Karlsson Specialist Försäkringskassan Fyrbodal

Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Jan Karlsson Specialist Försäkringskassan Fyrbodal Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Jan Karlsson Specialist Försäkringskassan Fyrbodal Presentationstitel Månad 200X Sida 1 Gemensam kartläggning Gemensam kartläggning är

Läs mer

Vad kommer du att minnas? Förverkligade drömmar!

Vad kommer du att minnas? Förverkligade drömmar! Förverkligade drömmar! I våra kontakter med områdena och i intervjuer och deltagarenkäter kommer det fram både stort och smått, som att få rätt medicin och behandling och må bättre, försörja sig själv

Läs mer

Styrelsemöte den 28 april, Kvarnen, Kristianstad

Styrelsemöte den 28 april, Kvarnen, Kristianstad Processutvärdering av projekt UFFE Unga Funktionsnedsatta För Etablering Styrelsemöte den 28 april, Kvarnen, Kristianstad Ett gott resultat Bekräftelse på det goda resultatet: Personal och tjänstemän (LSS

Läs mer

Ansökan till FINSAM Lund

Ansökan till FINSAM Lund Kommunkontoret HR-strategiska enheten Ansökan 1(6) Jacob Fridblom 046-359 56 73 Jacob.fridblom@lund.se Ansökan till FINSAM Lund 1. Projektnamn Intern koordinering av arbetsmarknadsåtgärder 2. Projektägare

Läs mer

Vad gör Arbetsförmedlingen? Och varför behöver vi samverka med hälso- och sjukvården?

Vad gör Arbetsförmedlingen? Och varför behöver vi samverka med hälso- och sjukvården? Vad gör Arbetsförmedlingen? Och varför behöver vi samverka med hälso- och sjukvården? Utsatta respektive ej utsatta grupper på arbetsmarknaden år 2004 till 2016 300000 250000 200000 150000 100000 50000

Läs mer

Samordningsförbundet Södra Vätterbygden. Ansökan om medel till projekt för efterstöd

Samordningsförbundet Södra Vätterbygden. Ansökan om medel till projekt för efterstöd Samordningsförbundet Södra Vätterbygden Ansökan om medel till projekt för efterstöd Projektägaren Jönköpings kommun, arbetsmarknadsavdelningen (AMA) ansöker om medel för att genomföra projekt för efterstöd

Läs mer

Hur arbetar Arbetsförmedlingen Samverkan? Marie Brederfält

Hur arbetar Arbetsförmedlingen Samverkan? Marie Brederfält Hur arbetar Arbetsförmedlingen Samverkan? Marie Brederfält 010-487 12 42 Arbetsförmedlingen i Göteborg 5 stadsdelskontor som ger service till arbetssökande och arbetsgivare inom sitt geografiska område.

Läs mer

Information ST-läkare 21 April Anette Svenningsson

Information ST-läkare 21 April Anette Svenningsson Information ST-läkare 21 April 2016 Anette Svenningsson Arbetslösheten i Sverige i Feb 2016 Arbetslösheten i Sverige fortsätter att minska jämfört med förra året. 372 000 personer är arbetslösa eller inskrivna

Läs mer

Arbetslivsinriktad rehabilitering Bedömning av arbetsförmåga

Arbetslivsinriktad rehabilitering Bedömning av arbetsförmåga Arbetslivsinriktad rehabilitering Bedömning av arbetsförmåga Innehåll Arbetsförmedlingens uppdrag Bedömning av arbetsförmåga Arbetsförmedlingen Samverkan Specialistinsatser: arbetsterapeut, psykolog Arbetsförmedlingens

Läs mer

Datum Dnr Extratjänster volymer och ekonomiska effekter

Datum Dnr Extratjänster volymer och ekonomiska effekter Personalnämnden Maria Ingvarsson Handläggare 040-625 72 13 Maria.Ingvarsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-09-21 Dnr 1602350 1 (5) Personalnämnden Extratjänster volymer och ekonomiska effekter Ordförandens

Läs mer

Bakgrund till frågeställningen Här beskriver vi varför det finns behov av en kartläggning och ger exempel på situationer som väcker funderingar.

Bakgrund till frågeställningen Här beskriver vi varför det finns behov av en kartläggning och ger exempel på situationer som väcker funderingar. Skolförvaltningen PEDAGOGISK KARTLÄGGNING ETT VERKTYG FÖR OSS I SKOLAN I våra styrdokument står det att alla barn och elever ska få den ledning och stimulans som de behöver för sitt lärande och sin personliga

Läs mer

Utmaningar och möjligheter för svensk arbetsmarknad

Utmaningar och möjligheter för svensk arbetsmarknad Utmaningar och möjligheter för svensk arbetsmarknad 2017 ett starkt år på Arbetsmarknaden Den svenska ekonomin var urstark 2017 och jobbtillväxten god. Vid utgången av året hade 94 000 fler personer ett

Läs mer

Mottganingsteamets uppdrag

Mottganingsteamets uppdrag Överenskommelse mellan kommunerna i Sydnärke, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Örebro läns landsting om inrättandet av mottagningsteam en modell för flerpartssamverkan Inledning Denna överenskommelse

Läs mer

Supported Employment inom arbetsförmedling i Norge och Sverige

Supported Employment inom arbetsförmedling i Norge och Sverige Supported Employment inom arbetsförmedling i Norge och Sverige Jonas Kullinger SIUS-konsulent på Arbetsförmedlingen avdelningen Rehabilitering till arbete Syn Döv Hörsel Mälardalen. Jag är gift med Jenni

Läs mer

SLUTRAPPORT. Fördjupat handledarstöd Valdemarsvik

SLUTRAPPORT. Fördjupat handledarstöd Valdemarsvik SLUTRAPPORT Fördjupat handledarstöd Valdemarsvik Sammanfattning Ett metodutvecklingsprojekt finansierat av Samordningsförbundet i Östra Östergötland. Syftet var att ta fram en bärkraftig metod för att

Läs mer

FASTIGHETSTALANG Fasticon Kompetens Holding AB

FASTIGHETSTALANG Fasticon Kompetens Holding AB FASTIGHETSTALANG 2018 Fasticon Kompetens Holding AB HUR STOR ANDEL AV ER PERSONAL ÄR FÖDD UTANFÖR EUROPA? 1 VI STÅR INFÖR EN RAD OLIKA SAMHÄLLSUTMANINGAR 1 INTEGRATIONEN Integrationsfrågan dominerar inför

Läs mer

Arbetsmarknadsutredningen

Arbetsmarknadsutredningen Arbetsmarknadsutredningen Växjö 19 oktober Upplägg 1. Kort presentation av delbetänkandet 2. Frågor om kompetensförsörjning inför slutbetänkandet 1 Uppdraget till delbetänkandet Analysera och lämna förslag

Läs mer

MALL FÖR PROJEKTANSÖKAN. Projektbenämning. Projektledare och projektägare. Målgrupp/målgrupper. Intressenter. Bakgrund och behov

MALL FÖR PROJEKTANSÖKAN. Projektbenämning. Projektledare och projektägare. Målgrupp/målgrupper. Intressenter. Bakgrund och behov Projektbenämning Vägen till arbetsgivarna Projektledare och projektägare Projektägare: Arbetsförmedlingen i Linköping Projektledare: Lena Strindlund, SIUS-konsulent, Arbetsförmedlingen i Linköping Adress:

Läs mer

Socialförvaltningen i Linköping - Kompetensutveckling

Socialförvaltningen i Linköping - Kompetensutveckling Socialförvaltningen i Linköping - Kompetensutveckling En viktig framgångsfaktor Ett samlingsbegrepp Ett kontinuerligt lärande - ständiga förbättringar av verksamheten. Kompetenstrappan Tydliggöra utvecklingsmöjligheter

Läs mer

Arbetsgivarens perspektiv på uppdrag och ansvar avseende sjukskrivning och rehabilitering

Arbetsgivarens perspektiv på uppdrag och ansvar avseende sjukskrivning och rehabilitering Arbetsgivarens perspektiv på uppdrag och ansvar avseende sjukskrivning och rehabilitering Hösten 2018 Helene Möller, HR-konsult Rehabilitering Region Östergötland Region Östergötland Hälso- och sjukvården

Läs mer

Supported Employment i Skellefteå

Supported Employment i Skellefteå Skellefteå 2006-09-21 Supported Employment i Skellefteå Projektförslag till Samordningsförbundet Skellefteå Deltagande parter i projektet: - Skellefteå kommunen genom socialkontoret - Landstinget genom

Läs mer

Kort om Arbetsförmedlingen Helene Ohlsson Arbetsterapeut AR Enheten Trollhättan

Kort om Arbetsförmedlingen Helene Ohlsson Arbetsterapeut AR Enheten Trollhättan Kort om Arbetsförmedlingen 160906 Helene Ohlsson Arbetsterapeut AR Enheten Trollhättan Uppdraget Vårt uppdrag kommer från riksdag och regering. Vi ska förbättra arbetsmarknaden genom att: Sammanföra dem

Läs mer

Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning

Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning Plan att redovisas senast 28 februari 2012 enligt regleringsbreven för 2012 aktivitetsersättning

Läs mer

Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande

Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen 2016-05-02, 237 Status: Antaget Giltighetstid: Gäller tillsvidare Linköpings kommun linkoping.se

Läs mer

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga,

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-05-02 Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-2020 Ånge kommun och Arbetsförmedlingen Ånge 2018-05-02 Bilaga 1: Kartläggningen av målgruppen bygger

Läs mer

Välkomna. - informationsmöte Samordningsbron

Välkomna. - informationsmöte Samordningsbron Välkomna - informationsmöte Samordningsbron I samarbete med Linköpings kommun Samordningsförbundet Östra Östergötland Östsvenska Handelskammaren Kårservice Ryds Herrgård Sankt Kors fastigheter Samordningsbron

Läs mer

PROJEKTANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET SOFINT

PROJEKTANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET SOFINT Ansökan Datum 2015-07-16 Sida 1(1) Individ- och familjeomsorgen Daniel Åhnberg danielo.ahnberg@hellefors.se Mari Grönlund SOFINT c/o Lindesbergs kommun 711 80 Lindesberg PROJEKTANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET

Läs mer

Förlängnings- och tilläggsansökan i GGV-kommunerna Stöd till arbete Supported Employment

Förlängnings- och tilläggsansökan i GGV-kommunerna Stöd till arbete Supported Employment Förlängnings- och tilläggsansökan i GGV-kommunerna Stöd till arbete Supported Employment Utgångspunkter Den första ansökan om projektmedel, daterad 2012-03-14, innehåller beskrivning av bakgrund och arbetssätt

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

Lyckat bemötande av personer med neuropsykiatriska svårigheter

Lyckat bemötande av personer med neuropsykiatriska svårigheter Lyckat bemötande av personer med neuropsykiatriska svårigheter Vår historia: - Neuropsykiatriska diagnoser i daglig verksamhet varför kan de inte arbeta? - Vårt sätt att arbeta? - Vårt sätt att bemöta

Läs mer

Uppföljning av Program för delaktighet

Uppföljning av Program för delaktighet Uppföljning av Program för delaktighet FO:s årsrapport 2014 Riitta-Leena Karlsson Funktionshinderombudman i Stockholms stad riitta-leena.karlsson@stockholm.se 08 508 25 610 The Capital of Scandinavia Sveriges

Läs mer

Skolverkets föreskrifter om påbyggnadsutbildningen Barnskötare inom kommunal vuxenutbildning

Skolverkets föreskrifter om påbyggnadsutbildningen Barnskötare inom kommunal vuxenutbildning SKOLFS 2004:18 Utkom från trycket den 24 augusti 2004 Senaste lydelse av Skolverkets föreskrifter om påbyggnadsutbildningen Barnskötare inom kommunal vuxenutbildning 2004-08-09 Skolverket föreskriver med

Läs mer

Information AT-läkare 24 Augusti Anette Svenningsson

Information AT-läkare 24 Augusti Anette Svenningsson Information AT-läkare 24 Augusti 2016 Anette Svenningsson Arbetsförmedling! Delar av uppdraget! Prioritera dem som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden (vanligt med samarbete med vården) Bidra till

Läs mer

En utvärdering av utvecklingen och användning av metoderna Supported employment och Individual placement and support

En utvärdering av utvecklingen och användning av metoderna Supported employment och Individual placement and support En utvärdering av utvecklingen och användning av metoderna Supported employment och Individual placement and support Vad? Stöd att säkra och upprätthålla en anställning på den öppna arbetsmarknaden Tidig

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2018

Verksamhetsplan och budget 2018 Verksamhetsplan och budget 2018 Beslutad av styrelsen 2017-xx-xx Dnr XX Sida 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2017-09-22-1:a utkast till BILAGOR TILL VERKSAMHETSPLANEN 1. Beskrivning av verksamhet Sida 2 Samordningsförbundet

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014-2020

Europeiska socialfonden 2014-2020 Europeiska socialfonden 2014-2020 -avstamp i Europa 2020-strategin Maria Johansson-Berg, Svenska ESF-rådet Utgångspunkter för det nya Socialfondsprogrammet Bygga vidare på struktur, erfarenhet och resultat

Läs mer

UPPROP FRÅN BRANSCHRÅD VA

UPPROP FRÅN BRANSCHRÅD VA Våga rekrytera smartare! Branschråd VA vill uppmuntra dig att tänka både kreativt och strategiskt vid rekrytering. Det finns väldigt många människor med kunskaper som du inte har råd att bortse ifrån,

Läs mer

KOMPETENSFÖRSÖRJNING I KRONOBERG STRUKTURFONDSPARTNERSKAPET SMÅLAND OCH ÖARNA 04 DECEMBER 2017

KOMPETENSFÖRSÖRJNING I KRONOBERG STRUKTURFONDSPARTNERSKAPET SMÅLAND OCH ÖARNA 04 DECEMBER 2017 KOMPETENSFÖRSÖRJNING I KRONOBERG STRUKTURFONDSPARTNERSKAPET SMÅLAND OCH ÖARNA 04 DECEMBER 2017 Hur mår regionen? En stark arbetsmarknad i Kronobergs län har gynnat länets unga. Arbetslösheten ökar dock

Läs mer

BILAGA 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan

BILAGA 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan 1(5) BILAGA 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan Organisering och samverkan Den samverkande kommunen och Arbetsförmedlingen ska kartlägga alla unga 16-24 år som inte studerar eller arbetar i önskad

Läs mer

Bilaga 2, revidering av redovisning av befintliga verksamheter 6.1 Beskrivning av befintlig verksamhet Arbetsmarknadsenheten:

Bilaga 2, revidering av redovisning av befintliga verksamheter 6.1 Beskrivning av befintlig verksamhet Arbetsmarknadsenheten: Sida 1 av 5 Bilaga 2, revidering av redovisning av befintliga verksamheter 6.1 Beskrivning av befintlig verksamhet Arbetsmarknadsenheten: Arbetsmarknadsenheten är organiserad inom Tillväxt och utveckling.

Läs mer

GUIDE INFÖR OMSTÄLLNING OCH UPPSÄGNING FÖR ARBETSGIVARE OCH FACKLIGA REPRESENTANTER

GUIDE INFÖR OMSTÄLLNING OCH UPPSÄGNING FÖR ARBETSGIVARE OCH FACKLIGA REPRESENTANTER GUIDE INFÖR OMSTÄLLNING OCH UPPSÄGNING FÖR ARBETSGIVARE OCH FACKLIGA REPRESENTANTER 2 INNEHÅLL Guide inför omställning och uppsägning inledning... 5 Behov av omställning... 7 Förutsättningar...7 Budskap

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Arbetsmarknadsutredningen (A 2016:03) Dir. 2017:71. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Arbetsmarknadsutredningen (A 2016:03) Dir. 2017:71. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Arbetsmarknadsutredningen (A 2016:03) Dir. 2017:71 Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Precisering av och förlängd tid för uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

FORTSÄTTNINGSANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET LEKEBERG OCH ÖREBRO. Activa är utförare av insatsen och Örebro Kommun köper insatsen.

FORTSÄTTNINGSANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET LEKEBERG OCH ÖREBRO. Activa är utförare av insatsen och Örebro Kommun köper insatsen. FORTSÄTTNINGSANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET LEKEBERG OCH ÖREBRO Projektbenämning: Projekt för unga vuxna 19-29 år med aktivitetsersättning. Ansökande organisationer: Försäkringskassan och Örebro Kommun

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SÖDRA VÄTTERBYGDEN FÖRSTUDIE OM EFTERSTÖD

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SÖDRA VÄTTERBYGDEN FÖRSTUDIE OM EFTERSTÖD Avsedd för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden Dokumenttyp Förstudie Datum September, 2017 SAMORDNINGSFÖRBUNDET SÖDRA VÄTTERBYGDEN FÖRSTUDIE OM EFTERSTÖD FÖRSTUDIE OM EFTERSTÖD Datum 2017-09-22 Utfört

Läs mer

Reviderad 2014-11-17. Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan

Reviderad 2014-11-17. Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan Skapat den 2014-08-14 Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan Att arbeta med elevhälsa innefattar alla åtgärder som vidtas för att skapa en miljö som främjar

Läs mer

Att arbeta med våld i nära relationer. Ingrid Hjalmarson Eva Norman

Att arbeta med våld i nära relationer. Ingrid Hjalmarson Eva Norman Att arbeta med våld i nära relationer Ingrid Hjalmarson Eva Norman Utvärderingar om Våld i nära relationer Kommunernas och hälso- och sjukvårdens ansvar för insatser mot våld SoL 5 kap reglerar insatserna

Läs mer

Länsstyrelsen Västernorrland. Praktikplatser och moderna beredskapsjobb Slutrapport

Länsstyrelsen Västernorrland. Praktikplatser och moderna beredskapsjobb Slutrapport Länsstyrelsen Västernorrland Praktikplatser och moderna beredskapsjobb Slutrapport Sida 2 av 16 Omslagsbild: Människor i möte Fotograf: Mostphotos.com Tryck: Länsstyrelsen Västernorrland Projektnamn: Samverkansprojekt

Läs mer

BILAGA 2 Redovisning av befintlig verksamhet:

BILAGA 2 Redovisning av befintlig verksamhet: 1(5) BILAGA 2 Redovisning av befintlig verksamhet: Ale kommun, Arbetsmarknadsenheten, AME. Inom AME erbjuder vi idag olika typer av stöd, både individuellt och i grupp. Individuellt erbjuds evidensbaserade

Läs mer

Arbetsmarknadsutredningen

Arbetsmarknadsutredningen Kompetensförsörjningsdagarna 26 oktober Upplägg 1. Om utredningen 2. Om delbetänkandet som släpptes igår 3. Om arbetet framöver Om utredningen December 2016 januari 2019 Särskild utredare: Cecilia Fahlberg

Läs mer

Innehåll upplägg och genomförande

Innehåll upplägg och genomförande Innehåll upplägg och genomförande Tjänst 1: Tjänstens innehåll, upplägg och metod/arbetssätt Innehåll: Vi kommer att jobba med individen efter dennes egna förutsättning. Deltagarna får coachning enskilt

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2014

Verksamhetsplan och budget 2014 Verksamhetsplan och budget 2014 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds Samordningsförbund är Försäkringskassan,

Läs mer

Könsskillnader i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag för nyanlända flyktingar och ett försök att göra något åt

Könsskillnader i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag för nyanlända flyktingar och ett försök att göra något åt Könsskillnader i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag för nyanlända flyktingar och ett försök att göra något åt dem Magnus Rödin, Arbetsförmedlingen Sverige Agenda 1. Jämförelse av Arbetsförmedlingens

Läs mer

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3 Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden 2014 2020 i Stockholm - Inriktning för 2018 Reviderat avsnitt i kapitel 3 BESLUTAD AV STRUKTURFONDSPARTNERSKAPET I STOCKHOLMS LÄN 16 JUNI 2017 Det övergripande

Läs mer

UPPROP FRÅN BRANSCHRÅD VA

UPPROP FRÅN BRANSCHRÅD VA Våga rekrytera smartare! Branschråd VA vill uppmuntra dig att tänka både kreativt och strategiskt vid rekrytering. Det finns väldigt många människor med kunskaper som du inte har råd att bortse ifrån,

Läs mer

Policy för. Arbetsmarknad

Policy för. Arbetsmarknad Policy för Arbetsmarknad Denna arbetsmarknadspolicy är s syn på arbete/sysselsättning för personer med funktionsnedsättning. Policyn utgår från vårt mål att uppnå ett samhälle för alla. Arbete är en viktig

Läs mer

Arbetslivsinriktad rehabilitering inom Etableringsprogrammet

Arbetslivsinriktad rehabilitering inom Etableringsprogrammet Arbetslivsinriktad rehabilitering inom Etableringsprogrammet Varför efterfrågar Arbetsförmedlingen medicinska underlag? Arbetsmarknadspolitisk bedömning Förutsättningar Beskriv den arbetssökandes förutsättningar

Läs mer

Praktikkartläggning. Så här gör vi det bättre för individer och arbetsgivare i samband med praktik eller subventionerad anställning

Praktikkartläggning. Så här gör vi det bättre för individer och arbetsgivare i samband med praktik eller subventionerad anställning Praktikkartläggning Så här gör vi det bättre för individer och arbetsgivare i samband med praktik eller subventionerad anställning Projektperiod: 1 februari 2017 30 september 2018 Projektägare: Uppsala

Läs mer

Myndighetsgemensam plattform i Skellefteå

Myndighetsgemensam plattform i Skellefteå Myndighetsgemensam plattform i Skellefteå Samlokalisering av handläggare från fyra myndigheter Skellefteå kommun Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Västerbottens läns landsting Ledning/styrning består

Läs mer

Kompetensområden och kompetensnivåer. vid miljöförvaltningen

Kompetensområden och kompetensnivåer. vid miljöförvaltningen Kompetensområden och kompetensnivåer vid miljöförvaltningen Kompetensområden och kompetensnivåer vid miljöförvaltningen Kompetensförsörjningsprocessen är en del av verksamhetsutvecklingen och syftar till

Läs mer

CREA. Crea (Coachning-Rehabiitering-Engagemang-Arbete)

CREA. Crea (Coachning-Rehabiitering-Engagemang-Arbete) CREA Crea (Coachning-Rehabiitering-Engagemang-Arbete) Bakgrund/problemformulering Under rådande omständigheter med en krympande arbetsmarknad och ändrade regler inom bl.a. sjukförsäkringen kommer antalet

Läs mer

Riktlinjer och strategi för arbetslivsinriktad rehabilitering

Riktlinjer och strategi för arbetslivsinriktad rehabilitering Riktlinjer och strategi för arbetslivsinriktad rehabilitering Grundläggande uppdrag Att bedriva arbetslivsinriktad rehabilitering i form av vägledande, utredande, rehabiliterande eller arbetsförberedande

Läs mer

ÅRSREDOVISNING FÖR FÖLJEFORSKNING AV EN INGÅNG 2018

ÅRSREDOVISNING FÖR FÖLJEFORSKNING AV EN INGÅNG 2018 ÅRSREDOVISNING FÖR FÖLJEFORSKNING AV EN INGÅNG 2018 Bilaga 2 Projektägare: Linköpings kommun Projekttid: 2015-10 2017-10 Kontaktpersoner som kan svara på frågor om insatsen: Lena Strindlund Verksamhetsdoktorand

Läs mer