Från dröm till verklighet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Från dröm till verklighet"

Transkript

1 Från dröm till verklighet Motgångar, knappt mat på bordet och skilsmässa. Det blev startskottet för Maybritt Krewalds egenföretagande. Att ta steget till ett entreprenöriellt liv var hårdare än vad hon någonsin kunnat föreställa sig, men att ge upp var inget alternativ. Krewald är entreprenören bakom det innovativa och framgångsrika företaget MK Oils. Krewalds idé att förbättra människors liv med hjälp av oljebaserade produkter blev en verklighet år 2003 och livet innan är ett minne blott. Numera fokuserar MK Oils på att kombinera essentiella fettsyror för att skapa en drickbar produkt som hjälper allt från bebisar till vuxna. Maybritt Krewald växte upp i Danmark i en familj där ekologiska produkter och en naturnära livsstil var viktigt. I familjen var det traditionsenligt att vara duktig i skolan och skaffa sig en fin examen. Men i Krewalds fall uppdagades det att detta inte var den bästa vägen för henne. Krewalds problem var inte att hon hade svårt att sitta still, utan att hon behövde stimulans i form av ett högre tempo och svårare uppgifter, annars flög tankarna bara iväg. Jag tog den första stenen från berlinmuren, säger hon skrattandes och fortsätter med att berätta om hur hon bestämde sig för att hoppa av skolan och gå sin egen väg, sade Krewald. Bild på Maybritt Krewald Foto: Mads Pedersen För Krewald innebär det optimala livet att bo på landet, odla sin egen mat och ta hand om sina djur. I flera år var det faktiskt så hon levde. Men bara för att Krewald inte hade någon fast anställning betydde inte detta att hon låg på latsidan. Detta genom att ständigt vara engagerad i sina barns skolgång, vara aktiv i kyrkorådet och diverse andra projekt. Med andra ord arbetade Krewald på ett entreprenöriellt plan utan att se det som ett arbete. Hennes många projekt gav henne den stimulans som behövdes. Maybritt Krewald AB Efter några år kom ett bakslag och familjen var tvungen att skaffa sig en till inkomst för att få ihop ekonomin. Med vetskapen om att ett vanligt åtta till fem jobb inte var hennes väg att gå, började Krewald tänka om. Det var då Krewald fick en insikt som skulle komma att leda till en intressant entreprenörsresa. Hon insåg att hon kunde ta vara på det faktum att de flesta individer dels verkade ha en inkorrekt, men också ofta en ofullständig bild om hur viktigt fettsyror är och hur de påverkar människokroppen.

2 Jag som själv är uppvuxen på en gård med riktigt smör, mjölk och hembakat bröd tycker att trenden där fett ofta målas som något negativt är bisarr, sade Krewald. Det tog inte lång tid innan Krewald valde att satsa all sin tid, energi och kapital på vad som kom att bli ett mycket framgångsrikt företag. Den första produkten var riktad till vad som identifierades vara den största målgruppen, kvinnor. När varumärket inte var etablerat och kapital inte fanns i överflöd så köpte Krewald in sina varor från andra företag. Snart kunde hon förverkliga idéen om sina egna produkter på riktigt, och outsourcade nu sin egen produktion till fabriksanläggningar i Sverige och Polen. Något som Krewald menade är en mycket väsentlig faktor, vilken många entreprenörer tampas med, är just kostnaderna för att förverkliga idéen i fråga. Ett måste för Krewald är låga fasta kostnader. I början gjorde hon därav i princip allt själv. Hon hade inga fasta anställda och köpte som sagt produkterna från andra företag. Det faktum att hon hade relativt låga kostnader var något som bidrog till att tiden det tog att förverkliga idén inte var lång. När företaget var nytt levde Krewald som ovan nämnt i Sverige och det kom snabbt att bli den största marknaden. Efter en skilsmässa flyttade hon till Danmark och startade där ett nytt bolag som hundraprocentig aktieägare. Efter flytten började det växa på riktigt. Marknad Det största hindret som Krewald stod inför i början av produktens resa var att butiksägarna klassade den som hälsokost. Den fick samma mottagande och hyllplats som ett vanligt omega-3 tillskott eller vitaminer i butikerna vilket inte var den image Krewald ville att produkten skulle ha. Tillsammans med en grafisk designer togs en helt ny profil fram. Förpackningarna blev mer exklusiva för att passa en annan målgrupp och Krewald lyckades sälja in produkten hos skönhetssalonger istället. Efter att ha tagit detta steg, i en helt ny riktning, var även en förändring i basen av återförsäljare på sin plats. Den nya framtoningen skulle ta produkten från de låga försäljnings volymerna som matbutiker genererade, till mängderna som skulle säljas i skönhetskliniker. Med den nya, reviderade produkt paketeringen arbetade Krewald hårt för att ta marknadsandelar genom att utöka produktutbudet. I hopp om att växa och ta fler marknadsandelar inledde Krewald diskussioner med den stora skönhets kedjan Matas som är etablerade i hela norden. Ett stort företag som detta kan lätt sätta press och ge relativt dåliga erbjudanden till ett småföretag som MK Oils. Detta var iallafall intrycket Krewald fick efter de inledande diskussionerna. Vändningen kom då Matas insåg att det fanns en hög efterfrågan på Krewalds produkter. Det hela gick från en diskussion om att ta in hennes produkter i ett tiotal butiker, till ett åttiotal butiker och slutligen till 159 butiker.

3 CSR CSR är något som Krewald tar på allvar, och som har varit en grundpelare sedan start. Att CSR kan vara lukrativt för ett företag och att detta är den drivande faktorn till ansvarstagandet är en vanlig debatt, och det är tydligt att detta inte är drivkraften för Krewald. I kap av Årsredovisningslagen (SFS 1995:1554) ställer idag krav på att större företag ska redovisa en hållbarhetsredovisning. Detta gäller dock endast större företag och är idag därav inte ett krav för Krewald. Trots detta tar hon ett genuint och stort ansvarstagande för samhället genom att exempelvis inte använda plast i sina produkter, hålla transporten miljövänlig och vägrar göra djurtester. Således finns inga vetenskapliga bevis för att just MK Oils produkter faktiskt fungerar, men nöjda kunder i kombination med vetskapen om hur de fettsyror som produkterna innehåller är uppenbarligen bevis nog. Certifikat Krewald har stenkoll på alla olika certifikat som hennes produkter i teorin hade kunnat testas för, men har gjort en kalkylerad avvägning och bestämt att det skulle kosta för mycket. Exempelvis behöver vissa, certifierade, organisationer utföra testerna, och vidare behöver dessa utföras på stora målgrupper. Detta gör att det blir ohållbart att genomgå denna typ av verifikation för att kunna marknadsföra alla effekter av produkterna. Istället ser Krewald till att skapa förtroende på marknaden, och litar på det faktum att användare upptäckter de positiva effekterna som ej kan marknadsföras på egen hand. Detta förtroende för varumärket är oerhört viktigt, och det är något hon lägger en mycket stor andel av sin tid på att underhålla. Krewald som är en född servicemänniska besöker sina kunder minst en gång per år och och utbildar återförsäljarna vilket såklart tar upp mycket tid, men också visat resultat. Hälsobutikerna brukar beställa in ett par stycken produkter åt gången medan skönhetssalongerna tar in ett hundratal vid varje beställning. Framtiden Krewald har stora planer för framtiden, en av hennes nya idéer innefattar att skräddarsy en produkt för fysiskt aktiva människor som gillar träning. Detta baseras på hennes tanke om att de personer som behöver vara i bra fysisk form ofta lägger mycket fokus på kosten och näringsintag. Företaget i sig kommer fortfarande ha fokus på den primära målgruppen. Den nya inriktningen blir ett sätt för företaget att expandera sin verksamhet in på andra marknader som är betydligt större. Dels menar Krewald på att detta kommer stärka hennes varumärke, men också på att lönsamheten kommer blir större genom ökad försäljning. Dock som alltid är Krewald försiktigt och beräknande och kommer utvärdera och göra investeringsbedömningar innan eventuell expansion skulle bli av.

4 Framtidens entreprenörsklimat Slutligen måste Krewalds bidrag till att hjälpa andra entreprenörer tas upp. Krewald är outtröttlig när det kommer till hjälpa andra och dela med sig av sin kunskap. Dock poängterar hon att klimatet bland kvinnliga entreprenörer skiljer sig från de manliga. Hon menar på att många kvinnor istället för att hjälpa varandra trycker ner varandra vilket hon sällan ser bland hennes manliga entreprenörs kollegor. Detta är ett stort problem, men Krewalds förhoppningar inför framtiden är fyllda av förväntningar och framtidstro om att en förbättring är på gång. Krewald är med i flera nätverk för kvinnor och tar ständigt upp hennes hjärtefråga. Hon uppmuntrar kvinnor till att hjälpa varandra och utbyta erfarenheter såsom hon själv gör på daglig basis. Krewald ser absolut inte detta som ödslad tid, tvärtom! I och med hennes stora informationsutbyte har Krewald fått kunskap om allt från techbolag till sina egna produkter. Detta har gett henne en bra bas att stå på och stor kunskap om entreprenörskapsyrket. Även om Krewald inte använder alla tips konkret, så ger intressanta diskussioner henne energi och glädje samt håller henne på tårna. Krewald besitter flera entreprenöriella egenskaper som positivitet, ihärdighet och vetgirighet. Vad som däremot utmärker henne är hennes passion för att hjälpa andra och främja kvinnliga entreprenörer i en så mansdominerad bransch. Denna typ av drivkraft gynnar inte bara Krewald utan hennes engagemang sprider sig likt ringar på vattnet och påverkar hela företagsklimatet.

5 Referenser SFS 1995:1554. Årsredovisningslagen. Stockholm: Justitiedepartementet. (Elektronisk) Tillgänglig:<

Grupp 2 Marcus Andersen, Tobias Eiksund, Johanna Schedin och Fredrik Westling

Grupp 2 Marcus Andersen, Tobias Eiksund, Johanna Schedin och Fredrik Westling Medelåldersdröm blir framgångssaga En passion för bakning, en strävan efter att driva en egen verksamhet och en vilja att förverkliga detta i form av ett café. Så har Milo Kaléns dröm realiserats sedan

Läs mer

Den hållbara entreprenören

Den hållbara entreprenören Den hållbara entreprenören Lina Gustavssons passion för miljöfrågor blev för stor för hennes anställning, och idag driver hon ett eget företag. Hennes Sustainable Studio AB har gått från ett sidoprojekt

Läs mer

Fotografdrömmar som lade grunden till en unik affärsidé

Fotografdrömmar som lade grunden till en unik affärsidé Fotografdrömmar som lade grunden till en unik affärsidé Drömmar om fotografering, teknikintresse och en outforskad marknad blev grunden åt det som senare utvecklades till företaget Swescan AB. Fredrik

Läs mer

Upplevelseentreprenören med passion som drivkraft

Upplevelseentreprenören med passion som drivkraft Upplevelseentreprenören med passion som drivkraft Robin Åkerman är en entreprenör som drivs av att syssla med det han älskar, att skapa unika evenemang och möten mellan människor. Genom sin passion har

Läs mer

Ett starkt entreprenörskap i en bransch full av utmaningar

Ett starkt entreprenörskap i en bransch full av utmaningar Ett starkt entreprenörskap i en bransch full av utmaningar Efter en lång karriär inom läkemedelsindustrin tog Roger Tapper klivet från att vara anställd till att starta ett eget företag. Med hjälp av kunskapen

Läs mer

Från 100 Michelinstjärnor till gastronomisk kommunikationsbyrå

Från 100 Michelinstjärnor till gastronomisk kommunikationsbyrå Från 100 Michelinstjärnor till gastronomisk kommunikationsbyrå Efter att ha ätit lyxig mat under ett år och drivit ett projekt om skolmat, sade Pär Bergkvist upp sig från reklambyrån och startade ett eget

Läs mer

Den passionerade snickaren som vågade

Den passionerade snickaren som vågade Grupp 31 Albin Gullberg, Hannes Rustas, Victor Engvall Den passionerade snickaren som vågade Tankar om att starta eget fanns länge i bakhuvudet för Håkan Bengtsson, som till slut fick nog av att vara anställd

Läs mer

Från hobby till livsstil

Från hobby till livsstil Från hobby till livsstil Grupp 7 En vilja att göra jobbet roligare, en önskan att kunna styra över sin egen vardag och en ovanlig hobby är ingredienserna till företaget Alakai AB. Med den rastlösa grundaren

Läs mer

Produktchef. Kontaktuppgifter:

Produktchef. Kontaktuppgifter: Produktchef Kontaktuppgifter: Sven Haglund Anders Renström RT Generationsskifte VD TreCe AB +46 708 572 572 +46 11 211460 e-mail: sven@g15e.se e-mail: anders.renstrom@trece.se Om TreCe TreCe är en av nordens

Läs mer

- Man kommer aldrig att lyckas genom att bara ha en bra produkt

- Man kommer aldrig att lyckas genom att bara ha en bra produkt MIOAO01 Grupp 9 AUGUST CLAESSON MÅNS SANDSJÖ SEBASTIAN EVANDER HARALD WEXELL - Man kommer aldrig att lyckas genom att bara ha en bra produkt Gustaf Ytander en ung entreprenör med ett nytt och spännande

Läs mer

Butiken är scenen Du är viktig Vi vågar Vi har koll Vi är starka tillsammans

Butiken är scenen Du är viktig Vi vågar Vi har koll Vi är starka tillsammans 9 Butiken är scenen Du är viktig Vi vågar Vi har koll Vi är starka tillsammans 8 11 Varje dag är en ny föreställning. Vi lyssnar aktivt på våra kunder, för att bli bättre. Vi tar personligt ansvar för

Läs mer

Med en drivkraft att skapa revolution

Med en drivkraft att skapa revolution Med en drivkraft att skapa revolution Malte Andreasson är nöjd med den upprättade studion. Fotograf: Andreas Svensson Malte Andreasson har genom sin drivförmåga inom mediebranschen skakat om och utvecklat

Läs mer

Från skolprojekt till butikshyllor

Från skolprojekt till butikshyllor Från skolprojekt till butikshyllor Hans familj tyckte tills nyligen att han är galen. Åsikterna förändrades när hans företag lyckades sälja tiotusentals påsar av Jerky. Möt Anton Vänskä, medgrundaren av

Läs mer

Kundcase. webcrm gjorde det möjligt för ny smyckesdesigner att etablera sig och växa

Kundcase. webcrm gjorde det möjligt för ny smyckesdesigner att etablera sig och växa Kundcase webcrm gjorde det möjligt för ny smyckesdesigner att etablera sig och växa CRM-SYSTEMET HJÄLPTE NY SMYCKESDESIGNER IN PÅ MARKNADEN Den danska smyckesdesignern SPIASPIA hade en vision om att ta

Läs mer

En annan sorts tomatodlare

En annan sorts tomatodlare En annan sorts tomatodlare En tidig passion för tomatodling och brinnande drivkraft för företagande har gjort att Mats Olofsson har startat Vikentomater AB och blivit ett väletablerat namn inom tomatbranchen.

Läs mer

En annan sorts tomatodlare

En annan sorts tomatodlare En annan sorts tomatodlare En tidig passion för tomatodling och brinnande drivkraft för företagande har gjort att Mats Olofsson har blivit ett väletablerat namn inom tomatbranchen, och startade företaget

Läs mer

Ett entreprenörskap format av passion för träning och gemenskap

Ett entreprenörskap format av passion för träning och gemenskap Ett entreprenörskap format av passion för träning och gemenskap Efter år av att vara fast anställd, utan att få uttryck för sina egna idéer, fick Kristian Klintbo nog. Han ville förverkliga sina egna idéer

Läs mer

Hotellet som blev en webbshop

Hotellet som blev en webbshop Grupp 18 Walid Adawi, Alexander Bohult, Alex Ivarsson, Alexandra Kjellman 2018-10-08 Hotellet som blev en webbshop En individ med ett driv utöver det vanliga. Entreprenören som tog tillfället i akt och

Läs mer

Gunghästen som ledde till årets företagare

Gunghästen som ledde till årets företagare Gunghästen som ledde till årets företagare En gunghäst, en kväll i badkaret och så plötsligt tog hon emot pris som årets företagare i Landskrona år 2016. Eva Eliasson är kvinnan bakom framgångsföretaget

Läs mer

Mammahjärtat som initiativ är unikt, det finns inget liknande i Sverige idag!

Mammahjärtat som initiativ är unikt, det finns inget liknande i Sverige idag! Mammahjärtat som initiativ är unikt, det finns inget liknande i Sverige idag! På mindre än ett år har Mammahjärtat gått från idé till verklighet och det sista halvåret har plattformen vuxit rejält. Många

Läs mer

Färsking i företagslivet

Färsking i företagslivet Sara Petersson, Idun Forsgren, Daniel Briones Lundkvist och Niklas Tonneman M18 2019-02-25 Färsking i företagslivet Från ett skämt i klassrummet till fyllda hyllor i närmaste matbutik. Efter att ha sett

Läs mer

Svenska företag på webben

Svenska företag på webben Svenska företag på webben En rapport om webbnärvaron bland Sveriges företag och hur den uppfyller befolkningens förväntningar Svenska företag på webben 2017 - en rapport från Loopia Innehåll Hemsida eller

Läs mer

Entreprenörer som lyckats

Entreprenörer som lyckats Entreprenörer som lyckats ...har alla något gemensamt. Grant Thornton brinner för att hjälpa entreprenörer att utveckla sina bolag. Under årens lopp har vi samlat på oss en mängd erfarenheter om hur ett

Läs mer

Produktchef. Kontaktuppgifter:

Produktchef. Kontaktuppgifter: Produktchef Kontaktuppgifter: Sven Haglund Anders Renström RT Generationsskifte VD TreCe AB +46 708 572 572 +46 11 211460 e-mail: sven@g15e.se e-mail: anders.renstrom@trece.se Om TreCe TreCe är en av nordens

Läs mer

Made by Noemi Senast uppdaterad

Made by Noemi Senast uppdaterad Made by Noemi 2014-12-08 Senast uppdaterad 2014-12-08 Made by Noemi är ett underklädesmärke som drivs av designern Noemi Ivanova sedan 2004 i Stockholm. Märket grundades när hon saknade sköna & fina underkläder

Läs mer

V E RKTYGS BO DEN STÄN GDE BUTIKEN O CH SATSADE PÅ NÄTET

V E RKTYGS BO DEN STÄN GDE BUTIKEN O CH SATSADE PÅ NÄTET V E RKTYGS BO DEN STÄN GDE BUTIKEN O CH SATSADE PÅ NÄTET Medan kollegorna inom järnvaruhandeln öppnade upp fler butiker runt om i landet gick Verktygsboden åt andra hållet. 2015 stängde de ner en av sina

Läs mer

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget.

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget. Boksammanfattning Ditt professionella rykte - Upptäck DIN främsta tillgång. av Per Frykman & Karin Sandin Företag över hela världen lägger ner enorma summor på att vårda och stärka sitt varumärke, rykte

Läs mer

En entreprenörsresa utan nedgångar

En entreprenörsresa utan nedgångar En entreprenörsresa utan nedgångar Entreprenören Svante Wallin har gått från fiskförsäljare till grundare och VD för företaget Opsis AB med nästan 100 anställda. Han startade redan i tidiga tonåren sitt

Läs mer

Affärsplan. Produkten. Affärsidén. Marknaden. Kunder. Konkurrenter

Affärsplan. Produkten. Affärsidén. Marknaden. Kunder. Konkurrenter Affärsplan En affärsplan är en strategisk plan för hur ett företag ska förverkliga sin affärsidé. Detta är ett bra verktyg för att planera framåt. Den hjälper dig också att tänka långsiktigt när du stöter

Läs mer

Entreprenören för alla unga entreprenörer!

Entreprenören för alla unga entreprenörer! Entreprenören för alla unga entreprenörer! Redan som tonåring ville han arbeta för sig själv - nu brinner han för att hjälpa andra driftiga ungdomar att bli sin egen arbetsgivare. Jacob Rudbäck är entreprenören

Läs mer

GRUPP 5 JOSEFIN LIDH - JOSLI700 LISA APPELQVIST - LISAP999 VIKTORIA ERIKSSON - VIKER433 HANNA NORDENÖ - HANNO178 HELENA SJUNNESSON - HELSJ377

GRUPP 5 JOSEFIN LIDH - JOSLI700 LISA APPELQVIST - LISAP999 VIKTORIA ERIKSSON - VIKER433 HANNA NORDENÖ - HANNO178 HELENA SJUNNESSON - HELSJ377 GRUPP 5 JOSEFIN LIDH - JOSLI700 LISA APPELQVIST - LISAP999 VIKTORIA ERIKSSON - VIKER433 HANNA NORDENÖ - HANNO178 HELENA SJUNNESSON - HELSJ377 Innehåll VISION & AFFÄRSIDÈ OM FÖRETAGET FÖRETAGETS HISTORIA

Läs mer

Entreprenör på riktigt

Entreprenör på riktigt Grupp 16 Anna Lundberg, Elias Olai, Emelie Sundh, Erik Lundin Entreprenör på riktigt Filip Printzell har redan vid 20 års ålder drivit tre företag. Trots motgångar i bagaget har han vägrat ge upp och istället

Läs mer

Renée Voltaire. Ella Insulander Frida Richter Olivia de Flon. Norrbert Szabo Sara Björkqvist

Renée Voltaire. Ella Insulander Frida Richter Olivia de Flon. Norrbert Szabo Sara Björkqvist Renée Voltaire Ella Insulander Frida Richter Olivia de Flon Norrbert Szabo Sara Björkqvist Hälsolivsmedelsbranschen Aktörer 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 1,5 3,0 2,2 0,8 Den ekologiska livsmedelsbranschen har under

Läs mer

Starta eget av flera skäl: Lingon & Blåbär, Alpnaering och Madame Chic

Starta eget av flera skäl: Lingon & Blåbär, Alpnaering och Madame Chic Praktikfall 6 Starta eget av flera skäl: Lingon & Blåbär, Alpnaering och Madame Chic Anna Carlsson Käck Anledningarna till att man väljer att starta eget är säkert lika många som det finns egenföretagare.

Läs mer

I N N EHÅ L L I K K AB VA R U MÄ RK ES BO K

I N N EHÅ L L I K K AB VA R U MÄ RK ES BO K > < I N N EHÅ L L I K K AB VA R U MÄ RK ES BO K I N L E DN I N G U p p drage t Vi vill mer. Vi vågar satsa. Vi ger resultat. 6 7 Erbj u dan de t Visa vad våra färger går för. 8 9 Drivk rafte rna 1 0 1

Läs mer

Bondens Torg historia och framtid

Bondens Torg historia och framtid Bondens Torg historia och framtid Intresset för varor av bra kvalitet, närproducerat och miljövänligt, har under en lång tid ökat. Det ökade intresset har dock inte fullt ut kunnat mötas av lokala producenter,

Läs mer

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com BÖCKER INSPIRATION Vår vision är att inspirera minst en miljon människor till att förverkliga sina drömmar och må bra under tiden. Är du en av dem? Personligt entreprenörskap handlar om kraften och förmågan

Läs mer

Med kunden i fokus Kurshäfte 2011

Med kunden i fokus Kurshäfte 2011 Med kunden i fokus Kurshäfte 2011 Skylttextning Sälj mer med service! Praktisk butiksekonomi Skapa en egen hemsida Mera - sälj mer med service! Utveckla din befintliga hemsida Marknadsföring & marknadsplanering

Läs mer

Jays - Företagets bästa kvartal

Jays - Företagets bästa kvartal Jays - Företagets bästa kvartal I oktober i fjol lanserade Jays sin nya hörlur - a-jays Five - individuellt anpassad för Android, ios samt Windows Phone. Oktober var sista månaden i kvartal två 2013, vilket

Läs mer

2. Den andra sanningen är att trovärdighet är grunden för ledarskap.

2. Den andra sanningen är att trovärdighet är grunden för ledarskap. LEDARSKAPETS SANNINGAR (Liber, 2011) James Kouzes är Barry Posner är båda professorer i ledarskap och i boken sammanfattar de det viktigaste de lärt sig efter att ha studerat framgångsrikt ledarskap i

Läs mer

Nails - Affärsidé. Kundgrupp: Vi fokuserar mest på ungdomar eftersom de är mer intresserade av något nytt och varierande.

Nails - Affärsidé. Kundgrupp: Vi fokuserar mest på ungdomar eftersom de är mer intresserade av något nytt och varierande. Nails - Affärsidé Affärsidé Ge färg och glans till dina naglar! Vi erbjuder en mängd trendiga nyanser som skapar en skönhetskänsla. Vi säljer ett stort utbud av märket Catrine Arley med ett rimligt pris

Läs mer

Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag

Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag www.kpmg.se Du vet bäst För oss på KPMG finns ingenting mer inspirerande än unga människor med spännande idéer. Vi vet hur det känns att vara där du är

Läs mer

Utan sina elever, sina lärare, och det värdefulla samspelet dem emellan, är en skola bara en byggnad med golv, väggar och tak.

Utan sina elever, sina lärare, och det värdefulla samspelet dem emellan, är en skola bara en byggnad med golv, väggar och tak. På följande sidor presenteras AMBs värdegrunder och lite tankar kring dessa. Dessa värdegrunder genomsyrar hela skolan och kommuniceras på en mängd olika sätt varje vecka under samtliga tre skolår. 1.

Läs mer

Anette Skoog 2009 08 26

Anette Skoog 2009 08 26 Anette Skoog 2009 08 26 Nyföretagare i lantbruket KRAVgodkänd ekologisk uppfödning av nöt och lamm Från 250 till 500 tackor på 2 år Från 50 till 80 dikor på 3 år Växtodling Skötsel av betesmarker Skogsbruk

Läs mer

BLI EN BÄTTRE SÄLJARE

BLI EN BÄTTRE SÄLJARE BLI EN BÄTTRE SÄLJARE Johnny Rydholm, säljchef på SpeedLedger e-bokföring, berättar sin historia och ger dig sina bästa tips från säljvärlden! INGA KUNDER - INGEN VERKSAMHET Som egenföretagare jobbar du

Läs mer

Med många järn i elden

Med många järn i elden Med många järn i elden - Therese Albrechtson är en framgångssaga Trots att superentreprenören Therese Albrechtson bara är 24 år gammal har hon hunnit med en lång och framgångsrik entreprenörskapskarriär.

Läs mer

Renée Voltaire. Ella Insulander Frida Richter Olivia de Flon. Norrbert Szabo Sara Björkqvist

Renée Voltaire. Ella Insulander Frida Richter Olivia de Flon. Norrbert Szabo Sara Björkqvist Renée Voltaire Ella Insulander Frida Richter Olivia de Flon Norrbert Szabo Sara Björkqvist Hälsolivsmedelsbranschen Aktörer 3,0 3,0 Stor tillväxt för den ekologiska livsmedelsbranschen har under 2013 2,5

Läs mer

Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014

Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014 Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014 Fråga 1: Varför sökte du till programmet? Vad hoppades du på och vad behövde du? Blev rekommenderad av turistbyrån.

Läs mer

Swedbanks Stora småföretagarenkät

Swedbanks Stora småföretagarenkät Swedbanks Stora småföretagarenkät Internetbank för vardagen, personlig rådgivare för affärerna! Sammanfattning av undersökningen Swedbanks Stora småföretagarenkät är en undersökning av småföretagens behov

Läs mer

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Namn: Erik Fors-Andrée Ditt professionella rykte Erik är en driven visionär, inspirerande ledare och genomförare som med sitt brinnande engagemang får

Läs mer

Från student vid Lunds Tekniska Högskola till driven och framgångsrik entreprenör

Från student vid Lunds Tekniska Högskola till driven och framgångsrik entreprenör MIOA01, Grupp 3. Elisabeth Brandén, Alice Green, Paula Runsten och Linn Sperre. Från student vid Lunds Tekniska Högskola till driven och framgångsrik entreprenör Fredrik Jungermann under presentation på

Läs mer

Hej! Vad kul att du är intresserad av oss!

Hej! Vad kul att du är intresserad av oss! Hej! Vad kul att du är intresserad av oss! Att jobba hos oss Som försäljare på Qall arbetar du med att ringa nya och befintliga kunder. Den första tiden, under utbildningen, är det främst nykundsbearbetning

Läs mer

Egenföretagarna Viktiga för tillväxten och jobben men alltför ofta osynliga

Egenföretagarna Viktiga för tillväxten och jobben men alltför ofta osynliga Egenföretagarna Viktiga för tillväxten och jobben men alltför ofta osynliga September 2016 Lars Jagrén Egenföretagarna: Viktiga för ekonomin och tillväxten men alltför ofta osynliga Inledning Egenföretagarna

Läs mer

Vi på SmartLens UF erbjuder. Sverige tre olika kameralinser via web och direktförsäljning. Innehållsförteckning. 2 Affärsidé

Vi på SmartLens UF erbjuder. Sverige tre olika kameralinser via web och direktförsäljning. Innehållsförteckning. 2 Affärsidé Affärsplan 12/13 Innehållsförteckning 2 Affärsidé 3 Vara och Produktion Ledstjärnor 4 Kunder Marknadsföring 5 Marknad konkurrenter 6 Mission & Vision 7 Framtid 8 SWOT Vi på SmartLens UF erbjuder Smartphoneanvändaren

Läs mer

AKTIVITETSUTVÄRDERING

AKTIVITETSUTVÄRDERING AKTIVITETSUTVÄRDERING AFTERNOON TEA SUNNE 11-12-07 FÖR DET FÖRETAGSAMMA VÄRMLAND AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2011 GENOMFÖRANDE Aktivitet: Afternoon Tea Sunne, Storytelling Datum då aktiviteten genomfördes:

Läs mer

DR SANNAS NU OCH FRAMÅT

DR SANNAS NU OCH FRAMÅT DR SANNAS NU OCH FRAMÅT Grundare & Styrelseordföranden i Dr Sannas Sweden AB har ordet Jag är väldigt glad och tacksam för det vi har byggt upp tillsamman med Dr Sannas AB för mitt mål är att förena kunskap

Läs mer

Följ med på en 30-årig jubileumsresa i ord och bild!

Följ med på en 30-årig jubileumsresa i ord och bild! jubileum Följ med på en 30-årig jubileumsresa i ord och bild! Bröderna Perssons Specialsnickeri i Bromölla är ett av Sveriges ledande specialsnickerier. Efter 30 års verksamhet är vi idag 23 medarbetare

Läs mer

Frihet viktigast för småföretagarna

Frihet viktigast för småföretagarna Frihet viktigast för småföretagarna Rapport från Företagarna december 2010 Innehåll Inledning... 3 Tre av fyra företagare skulle rekommendera en familjemedlem att bli egen företagare... 4 Friheten viktigaste

Läs mer

Lars Dahlgren. VD och koncernchef

Lars Dahlgren. VD och koncernchef Lars Dahlgren VD och koncernchef Summering av 2011 Ännu ett stabilt år med ökat fokus på att expandera verksamheten Ett starkt resultat - Jämförbar nettoomsättning* ökade med 8% i lokala valutor - Jämförbart

Läs mer

Ta med dig idrottens. mentalitet in i arbetslivet

Ta med dig idrottens. mentalitet in i arbetslivet Ta med dig idrottens mentalitet in i arbetslivet Företag letar efter dig Genom träning och föreningsliv utvecklar du beteenden som kan kännas självklara. Till exempel ledarskap, teamkänsla och dedikation.

Läs mer

Termometern. Demo. Klimatanalys tar tempen på företagsklimatet

Termometern. Demo. Klimatanalys tar tempen på företagsklimatet Termometern Klimatanalys tar tempen på företagsklimatet Demo Demo Totalt har 36 av 44 slutfört analysen (82 %) Analysdatum: 2011-10-21 Utskriftsdatum: 2013-03-25 Solleftegatan 15 162 53 Vällingby Innehållsförteckning

Läs mer

TIPS FÖR ATT ÖKA 3DIN FÖRSÄLJNING

TIPS FÖR ATT ÖKA 3DIN FÖRSÄLJNING TIPS FÖR ATT ÖKA 3DIN FÖRSÄLJNING Alla kontakter bidrar till nya affärer Genom ett förändrat tankesätt kring försäljning, och genom att värdera sina kontakter som potentiella kunder över en längre tidshorisont,

Läs mer

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång.

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Våra värderingar Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Vi vill att de ska fortsätta se oss som sin framtida arbetsgivare. Vi vill också att vårt varumärke ska locka

Läs mer

MY LABEL ONLINE. Hur du representerar dig och Ditt AB i sociala medier

MY LABEL ONLINE. Hur du representerar dig och Ditt AB i sociala medier MY LABEL ONLINE Hur du representerar dig och Ditt AB i sociala medier Hur presenterar du dig och ditt varumärke? Vad vill du framhäva som din expertis och nisch? Vet du vad du vill att ditt Label ska stå

Läs mer

Tillväxtkartläggning. Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag

Tillväxtkartläggning. Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag Tillväxtkartläggning 2019 Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag 1 Innehålls- förteckning Förord En undersökning som ger kunskap om små och medelstora företags verklighet 3 Förord

Läs mer

Roll, Mål & Sammanhang

Roll, Mål & Sammanhang Roll, Mål & Sammanhang Roll: Fastighetschef på Örebroporten www.orebroporten.se Huvuduppdrag: Bidra till Örebros och Örebroportens framtida utveckling. - Du leder fastighetsavdelningens medarbetare och

Läs mer

Coop Franchise en spännande och lönsam företagarform!

Coop Franchise en spännande och lönsam företagarform! Coop Franchise en spännande och lönsam företagarform! Har du drömt om att vara din egen men inte vågat ta steget? Som franchisetagare av en Coop Konsum- eller Coop Nära-butik får du det fulla ansvaret

Läs mer

Bisnode LÖSNINGAR OCH INSIKTER FÖR SMARTA BESLUT

Bisnode LÖSNINGAR OCH INSIKTER FÖR SMARTA BESLUT Bisnode LÖSNINGAR OCH INSIKTER FÖR SMARTA BESLUT Utan frågor & svar stannar världen OM BISNODE Det finns små och stora frågor inom alla företag, organisationer och verksamheter. Frågor som kräver uppmärksamhet

Läs mer

Vår Verklighet. Vi har en vision. Grönsakshallen Sorunda. ska med glädje och passion skapa växtrikedom för våra kunder och oss själva.

Vår Verklighet. Vi har en vision. Grönsakshallen Sorunda. ska med glädje och passion skapa växtrikedom för våra kunder och oss själva. Vår Verklighet Vår Verklighet Gunnar Netz, vd Grönsakshallen Sorunda Vi har en vision Grönsakshallen Sorunda ska med glädje och passion skapa växtrikedom för våra kunder och oss själva. Det var en gång..

Läs mer

Michael Malmport anställdes som kvalitetschef 2009 och blev vd hösten 2010.

Michael Malmport anställdes som kvalitetschef 2009 och blev vd hösten 2010. Michael Malmport anställdes som kvalitetschef 2009 och blev vd hösten 2010. Foto: Blekinge Pressgjuteri En av Blekinge Pressgjuteris senaste investeringar är två nya automatiserade gjutceller som hanteras

Läs mer

Korta fakta om CoreHub. En molnbaserad verktygslåda för konkret strategiaktivering

Korta fakta om CoreHub. En molnbaserad verktygslåda för konkret strategiaktivering Korta fakta om CoreHub En molnbaserad verktygslåda för konkret strategiaktivering Tre snabba om CoreHub: En molnbaserad, skalbar och effektiv tjänst för aktivering. Skapar ett nav för samarbete & förbättring

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet

Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet Projektet Varumärket Grästorp Bakgrund s verksamhetsmål för 2013 är att förbättra profileringen av Grästorp. För att skapa förutsättningar för en framgångsrik marknadsföring krävs att alla som finns och

Läs mer

På jakt efter det rätta bolaget Industriell rådgivare och styrelsemedlem i K4 Han ska sätta Silva på kartan

På jakt efter det rätta bolaget Industriell rådgivare och styrelsemedlem i K4 Han ska sätta Silva på kartan På jakt efter det rätta bolaget Industriell rådgivare och styrelsemedlem i K4 Han ska sätta Silva på kartan Nya tider är temat för detta nummer av Mindset. Storbritannien har röstat för att gå ur EU, Donald

Läs mer

Min verksamhet. Min grossist VENO. Min framgång.

Min verksamhet. Min grossist VENO. Min framgång. Min verksamhet. Min grossist VENO. Min framgång. Mitt företagande På mig som företagare ställs det många krav. Den ena kunden önskar en sak och den andra kunden något helt annat. Trender svänger och modet

Läs mer

IHM Ledarutveckling Resultat i affären.

IHM Ledarutveckling Resultat i affären. IHM Ledarutveckling Resultat i affären. Ditt ledarskap oc IHM Ledarutveckling IHMs ledarprogram vänder sig till dig som vill nå hela vägen i ditt ledarskap. Vi utgår alltid ifrån din specifika ledar ut

Läs mer

SMARTA SÄTT ATT HITTA NYA KUNDER! Lyckas är att ligga steget före

SMARTA SÄTT ATT HITTA NYA KUNDER! Lyckas är att ligga steget före fem SMARTA SÄTT ATT HITTA NYA KUNDER! Lyckas är att ligga steget före Fem smarta sätt att hitta nya kunder Om inte du hittar dem, så kommer dina konkurrenter att göra det För varje företag är nya kunder

Läs mer

Att förbereda en finansieringsansökan hos banken

Att förbereda en finansieringsansökan hos banken Att förbereda en finansieringsansökan hos banken Sara Jonsson, Centrum för Bank och Finans, KTH sara.jonsson@infra.kth.se 07-11-14 1 Hur resonerar banken? Banker är inte riskkapitalister! Bankfinansiering

Läs mer

14 egenskaper som kännetecknar de bästa marknadscheferna

14 egenskaper som kännetecknar de bästa marknadscheferna 14 egenskaper som kännetecknar de bästa marknadscheferna Alinder Design www.alinderdesign.se 1 Vad gör att en marknadschef lyckas skapa bra resultat? Efter mer än 15 års arbete med många bra marknadschefer

Läs mer

Coachning av mikroföretag inom livsmedelsbranschen som samarbetspartner för dagligvaruhandeln

Coachning av mikroföretag inom livsmedelsbranschen som samarbetspartner för dagligvaruhandeln Coachning av mikroföretag inom livsmedelsbranschen som samarbetspartner för dagligvaruhandeln Projektetsbakgrund Handeln kan samarbeta med leverantörer av alla storlekar. Man ska emellertid kunna dra nytta

Läs mer

Sveriges mest ovanliga företagare

Sveriges mest ovanliga företagare Sveriges mest ovanliga företagare Therese Albrechtson startade sitt företag Bodyguard Säkerhetsprodukter direkt efter gymnasiet. Idag, vid 22 års ålder, har hon tre aktiebolag och har fått en rad fina

Läs mer

UTBILDNINGSKATALOG. För utveckling av besöksnäringen ALUN

UTBILDNINGSKATALOG. För utveckling av besöksnäringen ALUN UTBILDNINGSKATALOG F Ö R E L Ä S N I N G W O R K S H O P A F F Ä R S U T V E C K L I N G För utveckling av besöksnäringen ALUN VIKTEN AV ATT UTVECKLAS! I framtiden gäller det inte bara att ha rätt kunskaper

Läs mer

Webbutvecklaren som inte kan något om IT

Webbutvecklaren som inte kan något om IT Webbutvecklaren som inte kan något om IT Jag skulle köra ekonomi, juridik och företag samtidigt. Då gick det åt helvete. Entreprenören Erik Fritz är bara 21 år gammal men har redan stått i med- och motvind.

Läs mer

En stadig byggentreprenör

En stadig byggentreprenör En stadig byggentreprenör Social, flitig och många år av erfarenhet är tre utmärkande kvaliteter hos Stig Bergman. Aktiv inom byggbranschen sedan 1959 har gjort att Bergman har upplevt både samhällsförändringar

Läs mer

bra sätt får vi en turboeffekt.

bra sätt får vi en turboeffekt. Vårt varumärke exponeras för mängder av opinionsbildare, som i sin tur påverkar ett antal vanliga användare. Om vi visar oss på ett bra sätt får vi en turboeffekt. Nu-gruppen 2009, utdrag ur utställarintervju

Läs mer

Vi skapar tillväxt i Västsverige HALLAND

Vi skapar tillväxt i Västsverige HALLAND Vi skapar tillväxt i Västsverige VÄ S T SV E R I G E HALLAND Connect skapar tillväxt Detta hände mellan 2010 och 2013: 429företag eller företag under bildande har tagit del av en kompetenspanel. Våra två

Läs mer

En stad. 9000 medarbetare. En vision.

En stad. 9000 medarbetare. En vision. guide till År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En stad. 9000 medarbetare.

Läs mer

Innehållsinventering Få koll på ditt innehåll

Innehållsinventering Få koll på ditt innehåll Innehållsinventering Få koll på ditt innehåll Innehållsinventering Så funkar det Att arbeta strategiskt med sin kommunikation kan kännas en smula krångligt ibland. Därför har vi tagit fram denna guide,

Läs mer

Skräddarsydda lösningar från tygriket

Skräddarsydda lösningar från tygriket Skräddarsydda lösningar från tygriket Med sina 13 anställda är Redlunds Textil AB ett relativt litet företag och därefter har Henrik Redlund kunnat axla en roll som spindel i nätet samtidigt som dimensionen

Läs mer

Intäktslyftet. Ett program med fokus på just ditt företags utmaningar och möjligheter att skapa ökade intäkter.

Intäktslyftet. Ett program med fokus på just ditt företags utmaningar och möjligheter att skapa ökade intäkter. Ett program med fokus på just ditt företags utmaningar och möjligheter att skapa ökade intäkter. Praktiskt. Handlingsorienterat. Resultatinriktat. Intäktslyftet STEN K. JOHNSON CENTRE FOR ENTREPRENEURSHIP

Läs mer

GÄRDET. Öppet hus. 27 jan kl

GÄRDET. Öppet hus. 27 jan kl GÄRDET Öppet hus 27 jan kl. 12.00-14.00 Välkommen till Hermods Gymnasium Vi vill få dig att utvecklas, växa och få de bästa förutsättningarna för framtiden och för vidare studier. När du tar studenten

Läs mer

Egenföretagaren Torun Hallström

Egenföretagaren Torun Hallström Egenföretagaren Torun Hallström Ridläraren och tränaren Torun Hallström är en målinriktad kvinna som i mitten på 90-talet tog beslutet att starta eget företag i form av en ridskola. Med sin kämparglöd,

Läs mer

Grundläggande värderingar

Grundläggande värderingar Grundläggande värderingar Institutet för Svensk Kvalitet, SIQ, har funnit att det finns ett antal grundläggande värderingar (13st) som är gemensamma för riktigt framgångsrika företag. Tomas och Leo på

Läs mer

INITIATIVET FÖR SOCIALT ANSVAR

INITIATIVET FÖR SOCIALT ANSVAR INITIATIVET FÖR SOCIALT ANSVAR INITIATIVET FÖR SOCIALT ANSVAR Initiativet för Socialt ansvar är en av CSR Västsveriges tipslistor för ökat ansvarstagande, lokalt och globalt. Det är tänkt att kunna fungera

Läs mer

Publicerad Linköping, Sverige Copyright Linköpingsjuristerna All rights reserved.

Publicerad Linköping, Sverige Copyright Linköpingsjuristerna All rights reserved. Terminsrapport - VT 2016 1 Publicerad 2016-09-02 Linköping, Sverige Copyright Linköpingsjuristerna All rights reserved. 2 VERKSAMHETEN I KORTHET Linköpingsjuristerna är en ideell organisation som har varit

Läs mer

TRE STEG TILL ETT LYCKAT HÅLLBARHETSARBETE

TRE STEG TILL ETT LYCKAT HÅLLBARHETSARBETE TRE STEG TILL ETT LYCKAT HÅLLBARHETSARBETE STEG 1 BESTÄM VILKA OMRÅDEN NI SKA ARBETA MED Börja med att ta reda på vilka interna och externa krav och önskemål som finns. När ni har gjort det kan ni välja

Läs mer

Thermometer. Urval 1: (Deltagare i urvalet: 28st) Kön Man Urval 2: (Deltagare i urvalet: 8st) Kön Kvinna

Thermometer. Urval 1: (Deltagare i urvalet: 28st) Kön Man Urval 2: (Deltagare i urvalet: 8st) Kön Kvinna Thermometer Urval 1: (Deltagare i urvalet: 28st) Kön Man Urval 2: (Deltagare i urvalet: 8st) Kön Kvinna Totalt har 36 av 44 slutfört analysen (82 %) Analysdatum: 2011-10-11 Utskriftsdatum: 2018-02-01 Sofielundsvägen

Läs mer

Klimat och miljöfrågor affärskritiska för medelstora företag

Klimat och miljöfrågor affärskritiska för medelstora företag Ingela Hemming, SEB:s Företagarekonom Tisdag den 6 september 2011 SEB:s Företagarpanel om miljö och affärer Klimat och miljöfrågor affärskritiska för medelstora företag SEB har frågat 1 390 företagare

Läs mer

FRANCHISEPROSPEKT SAMORDNING SWIMMINGPOOL- OCH TRÄDGÅRDSPROJEKT

FRANCHISEPROSPEKT SAMORDNING SWIMMINGPOOL- OCH TRÄDGÅRDSPROJEKT FRANCHISEPROSPEKT SAMORDNING SWIMMINGPOOL- OCH TRÄDGÅRDSPROJEKT Carmonia ska få människor att må bra genom att hjälpa dem att skapa en vacker och harmonisk livsmiljö i hem och trädgård. 2 innehåll 4 BAKGRUND

Läs mer