Fotografdrömmar som lade grunden till en unik affärsidé

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fotografdrömmar som lade grunden till en unik affärsidé"

Transkript

1 Fotografdrömmar som lade grunden till en unik affärsidé Drömmar om fotografering, teknikintresse och en outforskad marknad blev grunden åt det som senare utvecklades till företaget Swescan AB. Fredrik Hansson var en av dem som startade upp företaget där foton, geografisk markmätning och 3D-kartläggning kombinerades för att sedan kunna möta kundernas intresse och behov. Hansson är en entreprenör som klart och tydligt sätter viljan framför måsten. Med en civilingenjörsutbildning i industriell design är han inte främmande för nya tankar och idéer och inte heller för att verkställa dem. Med en storartad drivkraft utvecklar Fredrik Hansson tillsammans med delägaren Johan Lindqvist många olika tjänster inom flygmätning åt kunder som Skanska, kommuner och Sweco. Den entreprenöriella karriären fick sin början 2011 då Hansson startade företaget Propellermedia som idag är nedlagt. Fredrik Hansson med sina drönare I Helsingborg. Foto: Anna Anderson Inriktningen var att sälja bilder och filmer, inspelade av drönare. Med en utökad affärsidé där insikten om att flygfototeknik hade större potential, grundade Fredrik Hansson, tillsammans med Peter Eriksson och Johan Lindqvist, Swescan AB år Företaget erbjuder en tjänst där kameraförsedda drönare flyger över ett utvalt område och tar högupplösta bilder som sätts samman och tillsammans ger en detaljerad överblick av området i form av en 3D-karta. Fredrik Hansson är en rutinerad entreprenör med mycket kompetens som hittar motivation i att lyckas. För att komma dit han vill driver han på i både med- och motvind. Att kunna sätta krav och förvänta sig resultat är karaktärsdrag som värderas högt hos en ledande entreprenör och med mycket energi samt stark drivkraft har Fredrik Hansson inga bekymmer att inspirera och driva sina medarbetare. Anställning Den allmänna synen på arbete mellan anställda och företagare skiljer sig oftast mycket då deras prioriteringar och drivkraft är olika (Johansson, 2009). I Hanssons fall kan detta skapa klyftor då exempelvis social trygghet inte är betydande för honom. Fasta arbetstider och en vardag med rutin är ingenting som prioriteras. Bland det svåraste vid anställning upplever Fredrik Hansson är att hitta människor som inte bara letar efter en tjänst som innebär trygghet utan han föredrar att anställa personer som delar hans ambitioner och passion. Vi har behövt lära sig att folk inte har samma prioriteringar och att alla fungerar olika men dem som vill jobba åtta till fem förstår jag mig inte riktigt på, säger han.

2 Till fördel för sitt entreprenörskap har Hansson mycket energi och drivkraft, egenskaper han även letar efter hos sina anställda. Det kan vara svårt att hitta rätt personer och att anställa fel kan slå hårt mot företaget. Det har bidragit till att Hansson ofta föredrar att gå genom sitt kontaktnätverk när Swescan AB växer. Problemet blir då att nästan enbart män anställs. På kontoret finns två kvinnliga anställda men ingen av dem jobbar med de faktiskt tekniska. Att så pass få kvinnor söker sig till och arbetar på företaget är ingenting som bekymrar Hansson då han tror att ett ökat teknikintresse kommer leda till att fler kvinnor anställs på sikt. När företaget blir större finns en vilja att förbättra jämställdheten men för tillfället saknas resurser att föra en bredare anställningsprocess. I slutet av dagen måste lönsamheten gå först. Finansiering Swescan AB startade som ett handelsbolag innan det utvecklades till ett aktiebolag. Till en början ville de nuvarande delägarna, Fredrik Hansson och Johan Lindqvist, att det skulle gå smidigt och vara enkelt men då de ekonomiska riskerna blev för stora för privatekonomin beslutade de att göra om Swescan till ett aktiebolag. Fredrik Hansson är även grundare av Free Fly Media AB som idag är ett holdingbolag till Swescan AB. I nuläget äger Fredrik Hansson 100 procent av Free Fly Media AB som i sin tur äger 50 procent av Swescan AB. Det finansiella har nästan alltid varit en essentiell fråga för företaget och en av de största motgångarna har varit just avsaknaden av kapital. Företaget har varit nära konkurs några gånger och behövt sträcka sig för att få tag på lån. Att företaget har befunnit sig i ekonomiska kriser då och då ser Hansson som något positivt. Har man inte varit nära konkurs har man inte försökt tillräckligt, säger han. Den ekonomiska stressen kan vara oundviklig som småföretagare. I första hand vänder sig Hansson till banker för att få kapital, men när det inte fungerar finns andra alternativ, exempelvis Almi och investerare. Entreprenörsandan lyser igenom då han aldrig gett upp en idé på grund av att det saknas kapital. Då försöker han istället tills det att problemet är löst. Värdet av samhällsansvar För Fredrik Hansson är det viktigt att driva ett företag som tar sitt samhällsansvar och har en hållbar framtidsplan, inte minst för att behålla och få nya kunder. Miljötänk är mycket viktigt för oss, idag bedöms alla bolag utifrån CSR vilket gör det till en prioritet, uttrycker han sig. Enligt Hansson är förändringen av den geografiska mätbranschen som Swescan AB gjort ett sätt att ta samhällsansvar i sig. Jämfört med hur projekten skulle kunna utföras anser Hansson att deras är det klart främsta, både ur ett samhälls- och miljömässigt perspektiv. Ansvarstagande är viktigt och om företaget hade haft mer tid och pengar finns en vilja att göra mer. Swescan AB har tidigare haft ett projekt i samarbete med FN där det togs fram

3 geografisk mätdata för att underlätta byggandet av infrastruktur i Tanzania. På grund av betalningsproblem var de tvungna att för tillfället avbryta projekten, något Hansson gärna vill se en förändring av. Utöver det han anser är självklart vid samhällsansvar finns andra engagemang på olika plan. Exempelvis finns en stolthet över att kunna hjälpa till vid sökinsatser för Missing People där de kan bidra med kompetens och resurser. Bakslag Det finns ytterst få företag som blir framgångsrika utan ett antal motgångar på vägen och för Hanssons olika företag har det inte alltid gått som planerat. Som tidigare nämnts kom delar av betalningen aldrig in vid ett av projekten i Afrika. Det kan slå hårt mot ett företag som satsar i utvecklingsländer och det är stora kapital som förloras. Efter den händelsen försöker Hansson att inte vara för naiv även om han uttrycker vikten av att våga ta risker och lita på människor. Utöver betalningsproblemen har jakten på pengar varit de största hindrena att överkomma. En viktig egenskap hos entreprenörer är att inte ducka, vänta och vila när det kommer motgångar utan att aktivt arbeta och försöka hitta lösningar till problemet, egenskaper som Fredrik Hansson besitter. Om det blir för enkelt är det lätt att stanna av, säger han. Entreprenörskapet då och nu Hansson ville i ung ålder länge jobba med fotografi. Det konkreta fotointresset avtog med åldern och istället växte en vilja att kombinera humaniora och teknik fram och idag är drivkraften viljan att underlätta för samhället och individer. Allt med 3D är spännande men passionen ligger just nu vid att kunna koppla ihop data och mätningar för att kunna underlätta för kunden, berättar Hansson. Ett annat intresse som vuxit fram är bolagsbyggande. Bolagsbyggande innebär att sammankoppla flera olika bolag för att då kunna expandera sin verksamhet tillsammans. För en entreprenör som Hansson som är van vid att kunna vara flexibel och bestämma mycket själv kan det bli problematiskt när alla måste kompensera sina ideér och verksamheter. För Fredrik Hansson är det då viktigt att inte låta sig bli överkörd. Men i slutändan kan det leda till stora framsteg, exempelvis då fyra bolag lyckas göra ett jobb som åtta bolag gjorde tidigare. Marknadsföring Det absolut viktigaste för Swescan AB är att få en chans att förklara sin tjänst för sina potentiella kunder. Det läggs därför mycket tid på att ställa ut på mässor och dylikt för att få direkt kontakt med sina kunder. För tillfället håller Hansson, tillsammans med sina kollegor, på att modernisera Swescan s hemsida. De vill ha den mer branschinriktad och tydlig. Det ska bidra till att kunden lättare ska kunna läsa sig till information om vad de faktiskt gör och hur det kan underlätta för dem att påbörja en prenumeration.

4 Fredrik Hansson med kollegor använder sig av en unik metod i sitt arbete med att ta reda på vad kunden vill ha. För att arbetet ska gå så effektivt som möjligt startar det alltid hos kunden för att kunna skräddarsy tjänsten för just deras behov. De som efterfrågar tjänsterna har inte den fulla tekniska kunskapen även om kunderna ofta även är konkurrenter. Stora kunder, exempelvis staten och Skanska klarar av enklare flygjobb själva men vid större projekt behöver de hjälp från företag som Swescan. Att det är så anser Hansson som positivt då det gör att de svårare blir utkonkurrerade. Framtida planer Om entreprenörer får frågan om de anser att de lyckats får man gång på gång tillbaka svaret nej. Ofta sätter de för höga mål från början och när ett mål väl är nått finns redan nya i sikte. Hansson var så i början av sin karriär. Idag har han kvar sin framåtanda och nya ideer uppkommer hela tiden men för tillfället finns inte ambitionen att starta något nytt, utan istället koncentrera sig på Swescan AB och utveckla det. Fokus nu ligger på att förbättra hemsidan och förbättra marknadsföringen på mer moderna plattformar. Hansson är inte nöjd utan vill fortsätta resan framåt även om han uttrycker vikten att stanna upp och ta in det som händer just nu. Dessutom finns det andra aspekter i livet som inte får glömmas eller prioriteras bort.

5 Referenser Johansson, Christer (2009). Den ofrivilligt frivillige företagaren: Starta egetbidragsföretagande och förändrad livssituation. Doktorsavhandling, Linköping: Linköping University Electronic Press.

Från skolprojekt till butikshyllor

Från skolprojekt till butikshyllor Från skolprojekt till butikshyllor Hans familj tyckte tills nyligen att han är galen. Åsikterna förändrades när hans företag lyckades sälja tiotusentals påsar av Jerky. Möt Anton Vänskä, medgrundaren av

Läs mer

Med en drivkraft att skapa revolution

Med en drivkraft att skapa revolution Med en drivkraft att skapa revolution Malte Andreasson är nöjd med den upprättade studion. Fotograf: Andreas Svensson Malte Andreasson har genom sin drivförmåga inom mediebranschen skakat om och utvecklat

Läs mer

Entreprenör på riktigt

Entreprenör på riktigt Grupp 16 Anna Lundberg, Elias Olai, Emelie Sundh, Erik Lundin Entreprenör på riktigt Filip Printzell har redan vid 20 års ålder drivit tre företag. Trots motgångar i bagaget har han vägrat ge upp och istället

Läs mer

Ett starkt entreprenörskap i en bransch full av utmaningar

Ett starkt entreprenörskap i en bransch full av utmaningar Ett starkt entreprenörskap i en bransch full av utmaningar Efter en lång karriär inom läkemedelsindustrin tog Roger Tapper klivet från att vara anställd till att starta ett eget företag. Med hjälp av kunskapen

Läs mer

En entreprenörsresa utan nedgångar

En entreprenörsresa utan nedgångar En entreprenörsresa utan nedgångar Entreprenören Svante Wallin har gått från fiskförsäljare till grundare och VD för företaget Opsis AB med nästan 100 anställda. Han startade redan i tidiga tonåren sitt

Läs mer

En livräddare med driv

En livräddare med driv Grupp 25 En livräddare med driv Innovativ, driven och inspirerande är bara några av de många egenskaper som beskriver Philip Jerlmyr. Rollen som entreprenör och företagsledare har därmed alltid varit naturlig

Läs mer

Vi investerar i framtida tillväxt. Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa

Vi investerar i framtida tillväxt. Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa Vi investerar i framtida tillväxt Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa En partner för tillväxt Entreprenörskap och nytänkande har lagt grunden till många

Läs mer

En Oväntad Väg till Entreprenörskap

En Oväntad Väg till Entreprenörskap En Oväntad Väg till Entreprenörskap Joel Oredsson jobbar som COO på Pej, ett startup företag som nu är baserat i Malmö och Stockholm. Joel ser sig inte själv riktigt som en entreprenör, ändå så började

Läs mer

Från student vid Lunds Tekniska Högskola till driven och framgångsrik entreprenör

Från student vid Lunds Tekniska Högskola till driven och framgångsrik entreprenör MIOA01, Grupp 3. Elisabeth Brandén, Alice Green, Paula Runsten och Linn Sperre. Från student vid Lunds Tekniska Högskola till driven och framgångsrik entreprenör Fredrik Jungermann under presentation på

Läs mer

Entreprenörer som lyckats

Entreprenörer som lyckats Entreprenörer som lyckats ...har alla något gemensamt. Grant Thornton brinner för att hjälpa entreprenörer att utveckla sina bolag. Under årens lopp har vi samlat på oss en mängd erfarenheter om hur ett

Läs mer

Entreprenören för alla unga entreprenörer!

Entreprenören för alla unga entreprenörer! Entreprenören för alla unga entreprenörer! Redan som tonåring ville han arbeta för sig själv - nu brinner han för att hjälpa andra driftiga ungdomar att bli sin egen arbetsgivare. Jacob Rudbäck är entreprenören

Läs mer

Hammarvikens utveckling

Hammarvikens utveckling Hammarviken Företagsutveckling är ett Göteborgsbaserat investmentbolag. Vi har lång erfarenhet av att investera i mindre och medelstora bolag som har ambitionen att växa. Vårt entreprenörskap i form av

Läs mer

tips till dig som tänker investera i startups

tips till dig som tänker investera i startups 5 tips till dig som tänker investera i startups 0. Definitioner Startup Hur definierar du en startup? Och när är en startup inte längre en startup? Att det är ett onoterat, innovativt företag som är fokuserat

Läs mer

Den hållbara entreprenören

Den hållbara entreprenören Den hållbara entreprenören Lina Gustavssons passion för miljöfrågor blev för stor för hennes anställning, och idag driver hon ett eget företag. Hennes Sustainable Studio AB har gått från ett sidoprojekt

Läs mer

Från 100 Michelinstjärnor till gastronomisk kommunikationsbyrå

Från 100 Michelinstjärnor till gastronomisk kommunikationsbyrå Från 100 Michelinstjärnor till gastronomisk kommunikationsbyrå Efter att ha ätit lyxig mat under ett år och drivit ett projekt om skolmat, sade Pär Bergkvist upp sig från reklambyrån och startade ett eget

Läs mer

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Namn: Erik Fors-Andrée Ditt professionella rykte Erik är en driven visionär, inspirerande ledare och genomförare som med sitt brinnande engagemang får

Läs mer

Det handlar om dig. Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB

Det handlar om dig. Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB Att jobba på Sto Det handlar om dig Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB Som medarbetare på Sto är det i grunden dig och dina kollegor det handlar om. Utan att förringa vår fina produktportfölj, är det

Läs mer

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget.

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget. Boksammanfattning Ditt professionella rykte - Upptäck DIN främsta tillgång. av Per Frykman & Karin Sandin Företag över hela världen lägger ner enorma summor på att vårda och stärka sitt varumärke, rykte

Läs mer

Mannen med de trasiga byxorna

Mannen med de trasiga byxorna Grupp 1 Franz Bamberg, Jakob Johansson, Theodor Rosengren & Anton Öreberg Mannen med de trasiga byxorna Henning Gillberg liknar idéer vid osynliga blixtar. Tusentals människor träffas varje sekund av blixtar,

Läs mer

Upplevelseentreprenören med passion som drivkraft

Upplevelseentreprenören med passion som drivkraft Upplevelseentreprenören med passion som drivkraft Robin Åkerman är en entreprenör som drivs av att syssla med det han älskar, att skapa unika evenemang och möten mellan människor. Genom sin passion har

Läs mer

Nyanländas företagande

Nyanländas företagande Enskild motion MP1608 Motion till riksdagen 2018/19:1398 av Maria Ferm m.fl. (MP) Nyanländas företagande Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda

Läs mer

ATT STARTA FÖRETAG Vad ska du bli när du blir stor?

ATT STARTA FÖRETAG Vad ska du bli när du blir stor? Vad ska du bli när du blir stor? Svaret blir förmodligen olika beroende på vem som frågar. Men säkert är att CSN- blanketternas och tentornas tid är den period i livet då du bestämmer hur resten skall

Läs mer

Val av form Vår affärsplan ska vara 30x30 i måtten och se ut som vår servett.

Val av form Vår affärsplan ska vara 30x30 i måtten och se ut som vår servett. Val av form Vår affärsplan ska vara 30x30 i måtten och se ut som vår servett. Bestäm hur den ska se ut i fysisk form I ena hörnet ska vi placera en knapp som håller ihop själva affärsplanen. Nere i ett

Läs mer

Gunghästen som ledde till årets företagare

Gunghästen som ledde till årets företagare Gunghästen som ledde till årets företagare En gunghäst, en kväll i badkaret och så plötsligt tog hon emot pris som årets företagare i Landskrona år 2016. Eva Eliasson är kvinnan bakom framgångsföretaget

Läs mer

Tillsammans har vi mod att skapa livskraft i hela vår kommun.

Tillsammans har vi mod att skapa livskraft i hela vår kommun. Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

Från dröm till verklighet

Från dröm till verklighet Från dröm till verklighet Motgångar, knappt mat på bordet och skilsmässa. Det blev startskottet för Maybritt Krewalds egenföretagande. Att ta steget till ett entreprenöriellt liv var hårdare än vad hon

Läs mer

Tillsammans. Vår väg mot visionen

Tillsammans. Vår väg mot visionen Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

EN GUIDE AV. Så matchar du kandidat med företagskultur!

EN GUIDE AV. Så matchar du kandidat med företagskultur! EN GUIDE AV Så matchar du kandidat med företagskultur! EN GUIDE AV Inledning En av de vanligaste anledningarna till att medarbetare säger upp sig är att de inte känner sig hemma i företagskulturen. Det

Läs mer

Ett entreprenörskap format av passion för träning och gemenskap

Ett entreprenörskap format av passion för träning och gemenskap Ett entreprenörskap format av passion för träning och gemenskap Efter år av att vara fast anställd, utan att få uttryck för sina egna idéer, fick Kristian Klintbo nog. Han ville förverkliga sina egna idéer

Läs mer

ALLMÄN INFORMATION OCH RÅD:

ALLMÄN INFORMATION OCH RÅD: ALLMÄN INFORMATION OCH RÅD: - Var tydlig med dina svar! Ge konkreta exempel och statistik och visa på en tydlig koppling mellan din vision och hur din lösning kan förverkligas. - Varje svar får innehålla

Läs mer

Webbutvecklaren som inte kan något om IT

Webbutvecklaren som inte kan något om IT Webbutvecklaren som inte kan något om IT Jag skulle köra ekonomi, juridik och företag samtidigt. Då gick det åt helvete. Entreprenören Erik Fritz är bara 21 år gammal men har redan stått i med- och motvind.

Läs mer

Vi på SmartLens UF erbjuder. Sverige tre olika kameralinser via web och direktförsäljning. Innehållsförteckning. 2 Affärsidé

Vi på SmartLens UF erbjuder. Sverige tre olika kameralinser via web och direktförsäljning. Innehållsförteckning. 2 Affärsidé Affärsplan 12/13 Innehållsförteckning 2 Affärsidé 3 Vara och Produktion Ledstjärnor 4 Kunder Marknadsföring 5 Marknad konkurrenter 6 Mission & Vision 7 Framtid 8 SWOT Vi på SmartLens UF erbjuder Smartphoneanvändaren

Läs mer

Via Nordica 2008 session 7

Via Nordica 2008 session 7 Via Nordica 2008 session 7 Lisbeth Wester Informationschef Lunds Tekniska Högskola, LTH Lunds universitet 1 Åldersgruppen 19 åringar i Sverige 1990-2020 2 Den nya generationen studenter och medarbetare.

Läs mer

Kvinnor och mäns Företagande

Kvinnor och mäns Företagande och mäns Företagande Entreprenörskapsbarometern 2012 1 Om Faktabroschyren Attityder till företagande bland kvinnor och män och mäns företagande är en av flera faktabroschyrer som publiceras utöver huvudpublikationen.

Läs mer

- Man kommer aldrig att lyckas genom att bara ha en bra produkt

- Man kommer aldrig att lyckas genom att bara ha en bra produkt MIOAO01 Grupp 9 AUGUST CLAESSON MÅNS SANDSJÖ SEBASTIAN EVANDER HARALD WEXELL - Man kommer aldrig att lyckas genom att bara ha en bra produkt Gustaf Ytander en ung entreprenör med ett nytt och spännande

Läs mer

Visit Värmland. 2015-03-12 Tema Investeringsbar Susanne Olofsson. 2015-04-22 Susanne Olofsson AB 1

Visit Värmland. 2015-03-12 Tema Investeringsbar Susanne Olofsson. 2015-04-22 Susanne Olofsson AB 1 Visit Värmland 2015-03-12 Tema Investeringsbar Susanne Olofsson 2015-04-22 Susanne Olofsson AB 1 Susanne Olofsson Bakgrund: Ansvarig för Regionala Investeringar på Sjätte AP-fonden VD för Mittkapital och

Läs mer

Småföretagens vardag. En rapport om problem och möjligheter bland svenska småföretag

Småföretagens vardag. En rapport om problem och möjligheter bland svenska småföretag Småföretagens vardag En rapport om problem och möjligheter bland svenska småföretag September 2006 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 De viktigaste slutsatserna 4 Introduktion 5 Fakta om undersökningen

Läs mer

Affärsplan 2013/2014

Affärsplan 2013/2014 Affärsplan 2013/2014 02 Innehåll - Listen to the boss 03 Verksamhetsbeskrivning - Affärsidé, Mission, Vision 03 Ledstjärnor - Välmående, personligt, trygghet 04 Who are we? - Organisation 05 Swot och mål

Läs mer

Tillväxtkartläggning. Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag

Tillväxtkartläggning. Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag Tillväxtkartläggning 2019 Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag 1 Innehålls- förteckning Förord En undersökning som ger kunskap om små och medelstora företags verklighet 3 Förord

Läs mer

Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron?

Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron? Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron? Av Ronny Brandqvist Sida 1 av 19 Lean är INTE ett statiskt tillstånd Sida 2 av 19 Hur kan det se ut? Attityder,

Läs mer

Revisorn som fattat galoppen inom företagande

Revisorn som fattat galoppen inom företagande Revisorn som fattat galoppen inom företagande 2014 var det år då revisorn Peter Rexhammars företag blev utsett till Årets Framtidsbyrå. Utmärkelsen har lett till stor uppmärksamhet, och idag vet många

Läs mer

VI TAR ANSVAR LÄNSFÖRSÄKRINGAR GÖTEBORG & BOHUSLÄNS HÅLLBARHETSARBETE

VI TAR ANSVAR LÄNSFÖRSÄKRINGAR GÖTEBORG & BOHUSLÄNS HÅLLBARHETSARBETE VI TAR ANSVAR LÄNSFÖRSÄKRINGAR GÖTEBORG & BOHUSLÄNS HÅLLBARHETSARBETE Ett varmare samhällsklimat. Föreställ dig att det bor 100 personer på din gata, varav 80 är vuxna och resten är barn. Som ett kundägt

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

Ett bolag inom MTR Corporation. Mer än en resa. MTR Nordic Group

Ett bolag inom MTR Corporation. Mer än en resa. MTR Nordic Group Ett bolag inom MTR Corporation. Mer än en resa MTR Nordic Group Vi är MTR MTR har alltid stått för något mer än att ta människor från A till B. Vi vill vara med och utveckla de samhällen där vi finns.

Läs mer

Den passionerade snickaren som vågade

Den passionerade snickaren som vågade Grupp 31 Albin Gullberg, Hannes Rustas, Victor Engvall Den passionerade snickaren som vågade Tankar om att starta eget fanns länge i bakhuvudet för Håkan Bengtsson, som till slut fick nog av att vara anställd

Läs mer

Framtidens frukostflingor?

Framtidens frukostflingor? Framtidens frukostflingor? För Calle Rosengren, 21 år, räckte det inte med en andra plats i SM i Ung Företagsamhet. När han fick höra av domarna att idén var smått överambitiös och en för stor utmaning

Läs mer

EN GUIDE AV. Så utvecklar du din personal (och får dem att stanna!)

EN GUIDE AV. Så utvecklar du din personal (och får dem att stanna!) EN GUIDE AV Så utvecklar du din personal (och får dem att stanna!) EN GUIDE AV Inledning Ett återkommande problem för arbetsgivare är att få personalen att stanna kvar på företaget under en längre tid.

Läs mer

NäringslivsgalaN 2017

NäringslivsgalaN 2017 TACK alla som kom på NäringslivsgalaN 2017 Bilder Ywonne Gill GRATTIS! Årets pristagare 2017 Årets Företagare 2017- Richard Nordh Richard Nordh, med rötterna i det småländska entreprenörskapet, är en

Läs mer

14 egenskaper som kännetecknar de bästa marknadscheferna

14 egenskaper som kännetecknar de bästa marknadscheferna 14 egenskaper som kännetecknar de bästa marknadscheferna Alinder Design www.alinderdesign.se 1 Vad gör att en marknadschef lyckas skapa bra resultat? Efter mer än 15 års arbete med många bra marknadschefer

Läs mer

Grupp 2 Marcus Andersen, Tobias Eiksund, Johanna Schedin och Fredrik Westling

Grupp 2 Marcus Andersen, Tobias Eiksund, Johanna Schedin och Fredrik Westling Medelåldersdröm blir framgångssaga En passion för bakning, en strävan efter att driva en egen verksamhet och en vilja att förverkliga detta i form av ett café. Så har Milo Kaléns dröm realiserats sedan

Läs mer

Från lärare till matprofil

Från lärare till matprofil Från lärare till matprofil Diana Dontsova är matprofilen som genom sin Instagram och matblogg inspirerar till kreativ och enkel matlagning. Efter att ha tilldelats matbloggspriset Bästa Foto år 2016 valde

Läs mer

Elevhäfte grundskolan år 6-9 Namn: Klass: Skola:

Elevhäfte grundskolan år 6-9 Namn: Klass: Skola: Elevhäfte grundskolan år 6-9 Namn: Klass: Skola: Hej! Vad roligt att just du ska få gå på Ung Företagsamhets mässa för unga företagare! Det kommer att bli en dag fylld av upplevelser och kreativitet! I

Läs mer

Nya företags utveckling

Nya företags utveckling Uppgifterna som lämnas till SCB är sekretesskyddade enligt 24 kap. 8 offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) Uppgifterna används endast till statistiska sammanställningar. Vid publicering kommer inga

Läs mer

DRÖMMAR OCH MINNESLUCKOR EN SAGA

DRÖMMAR OCH MINNESLUCKOR EN SAGA DRÖMMAR OCH MINNESLUCKOR EN SAGA Välkomna in i hjärnan! Här har det blivit rörigt. För många upplevelser samtidigt har gjort hjärnan trött och slö. Hjärnan behöver nog vila. Ja, eller behöver den det?

Läs mer

Är du ett med din företagsidé?

Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Testa Dig själv 1 Varför vill Du starta företag? 2 Är det rätt tillfälle för dig? 3 Har du lämpliga erfarenheter och kunskaper? DINA SLUTSATSER

Läs mer

Presentation ALMI Halland Fisnik Nepola, Mobiltelefon

Presentation ALMI Halland Fisnik Nepola, Mobiltelefon Presentation ALMI Halland Fisnik Nepola, Mobiltelefon 072-516 38 04 fisnik.nepola@almi.se Om Almi Uppdrag att utveckla och finansiera små och medelstora företag och därigenom bidra till hållbar tillväxt.

Läs mer

Så tar du ledningsgruppen från idé till resultat

Så tar du ledningsgruppen från idé till resultat Guide Så tar du ledningsgruppen från idé till resultat Förord Många VD:ar kämpar med engagemanget i ledningsgruppen och att få alla lika entusiastiska som hen själv inför förändringar och nya ideer. I

Läs mer

InItIatIvet för. socialt ansvar

InItIatIvet för. socialt ansvar InItIatIvet för socialt ansvar Initiativet för socialt ansvar Initiativet för Socialt ansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna

Läs mer

Check IDEA Center AB består av: - Idébyrå - Experimentell Verkstad

Check IDEA Center AB består av: - Idébyrå - Experimentell Verkstad Företag: Hazrats Bureau Affärskoncept: Check IDEA Center AB Alla har rätt att drömma. Alla har rätt att förverkliga sina drömmar. Check IDEA Center AB består av: - Idébyrå - Experimentell Verkstad Affärsidé

Läs mer

Smart PR-tjänst - få 1320 kr rabatt innan 16/ Senast uppdaterad

Smart PR-tjänst - få 1320 kr rabatt innan 16/ Senast uppdaterad Smart PR-tjänst - få 1320 kr rabatt innan 16/2 2015-02-02 Senast uppdaterad 2015-02-03 Vet du när det är absolut lättast att få uppmärksamhet i media? Det är när journalisten redan har bestämt sig för

Läs mer

Tre metoder för effektiva avslagsanalyser

Tre metoder för effektiva avslagsanalyser Tre metoder för effektiva avslagsanalyser Optimera din affär. Här nedan följer tre vanliga metoder för hur man kan analysera kunderna som inte är kom att in i portföljen. ligga Det är av största vikt att

Läs mer

Välkommen till nyföretagarprogrammet Kick Start. Introduktion - ansvar, åtagande, förväntningar

Välkommen till nyföretagarprogrammet Kick Start. Introduktion - ansvar, åtagande, förväntningar Välkommen till nyföretagarprogrammet Kick Start Introduktion - ansvar, åtagande, förväntningar Det här är programmet för dig som vill vända och vrida på din affärsidé för att skriva en affärsplan - planen

Läs mer

Bakgrund och Affärsidé

Bakgrund och Affärsidé 1 Bakgrund och Affärsidé För att synas bra i dagens samhälle, krävs det att du är tillgänglig på Internet och kan visa upp vad du har att erbjuda. Vi erbjuder dig en helhetslösning med webbsida, informationsfilm

Läs mer

Vi strävar efter att bli bättre....alltid - vad vi än gör

Vi strävar efter att bli bättre....alltid - vad vi än gör Kulturguide v1.1 Vi strävar efter att bli bättre...alltid - vad vi än gör Vår kultur är grunden för allt vi gör på Squeed Uppdrag Människor Kultur Vår kultur är det vi säger, det vi gör och så vi uppfattas

Läs mer

Tillsammans skapar vi växtkraft och nya arbetstillfällen

Tillsammans skapar vi växtkraft och nya arbetstillfällen Tillsammans skapar vi växtkraft och nya arbetstillfällen FÖR FÖRETAG SOM VILL VÄXA Entreprenörskap skapar jobb. Jobb stärker tillväxt och framtidstro och minskar segregation och utanförskap. Med denna

Läs mer

CSR-verkstaden. för ett hållbart företagande i Halland. Lägg grunden till ett strategiskt hållbarhetsarbete.

CSR-verkstaden. för ett hållbart företagande i Halland. Lägg grunden till ett strategiskt hållbarhetsarbete. CSR-verkstaden för ett hållbart företagande i Halland Lägg grunden till ett strategiskt hållbarhetsarbete. Få kunskap, praktiska verktyg och stöd för att komma igång! MILJÖ SAMHÄLLSENGAGEMANG ETIK MÅNGFALD

Läs mer

Från hobby till livsstil

Från hobby till livsstil Från hobby till livsstil Grupp 7 En vilja att göra jobbet roligare, en önskan att kunna styra över sin egen vardag och en ovanlig hobby är ingredienserna till företaget Alakai AB. Med den rastlösa grundaren

Läs mer

PRATAMERA SVERIGE AB VI HJÄLPER FÖRETAG ATT MÅ BÄTTRE

PRATAMERA SVERIGE AB VI HJÄLPER FÖRETAG ATT MÅ BÄTTRE PRATAMERA SVERIGE AB VI HJÄLPER FÖRETAG ATT MÅ BÄTTRE VAD KAN VI GÖRA FÖR ERT FÖRETAG? Psykisk ohälsa är ett växande problem. Psykisk ohälsa är ett stort problem på många arbetsplatser och medför höga

Läs mer

INTRODUKTION STEG Övning ger färdighet. Träna gärna på intervjusituationen med en vän eller genom att filma dig själv och dina svar.

INTRODUKTION STEG Övning ger färdighet. Träna gärna på intervjusituationen med en vän eller genom att filma dig själv och dina svar. INTRODUKTION Ibland är en lyckad intervju allt som ligger mellan dig och ditt drömjobb. Många upplever därför anställnings intervjun som oerhört stressande, såväl de som söker sitt första jobb som de med

Läs mer

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun!

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vision 2025 Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vår uppgift som kommun är att skapa förutsättningar för våra invånare att vara nöjda med att leva och bo i Skara. I Skara

Läs mer

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun!

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vision 2025 Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vår uppgift som kommun är att skapa förutsättningar för våra invånare att vara nöjda med att leva och bo i Skara. I Skara

Läs mer

Frihet viktigast för småföretagarna

Frihet viktigast för småföretagarna Frihet viktigast för småföretagarna Rapport från Företagarna december 2010 Innehåll Inledning... 3 Tre av fyra företagare skulle rekommendera en familjemedlem att bli egen företagare... 4 Friheten viktigaste

Läs mer

Skriftligt prov i Entreprenörskap och företagande

Skriftligt prov i Entreprenörskap och företagande Centralt innehåll Entreprenörskap och Företagande, FÖRENTO. Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll: Några viktiga lagar och andra bestämmelser som styr företagens verksamhet. I

Läs mer

The LifeSpider Webbinar startar om några minuter!

The LifeSpider Webbinar startar om några minuter! Life Spider System You can never be somebody else but you can always become a better and more powerful version of your self The LifeSpider Webbinar startar om några minuter! Ta fram papper och penna!!!

Läs mer

SMARTA SÄTT ATT HITTA NYA KUNDER! Lyckas är att ligga steget före

SMARTA SÄTT ATT HITTA NYA KUNDER! Lyckas är att ligga steget före fem SMARTA SÄTT ATT HITTA NYA KUNDER! Lyckas är att ligga steget före Fem smarta sätt att hitta nya kunder Om inte du hittar dem, så kommer dina konkurrenter att göra det För varje företag är nya kunder

Läs mer

Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag

Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag www.kpmg.se Du vet bäst För oss på KPMG finns ingenting mer inspirerande än unga människor med spännande idéer. Vi vet hur det känns att vara där du är

Läs mer

P U F F. Personlig utveckling för uppfinnare. Smakprov - PUFF sidan 1-5

P U F F. Personlig utveckling för uppfinnare. Smakprov - PUFF sidan 1-5 P U F F Personlig utveckling för uppfinnare Smakprov - PUFF sidan 1-5 Idé En guide av Eva Swede, Fri och Stark AB, projektledare och författare Petra Schatter, SHIRLET by Sweden AB, layout och design 1

Läs mer

BYGGRITNING FÖR VÅRT VARUMÄRKE.

BYGGRITNING FÖR VÅRT VARUMÄRKE. BYGGRITNING FÖR VÅRT VARUMÄRKE. Vårt varumärke är så mycket mer än en logotyp och det vi bygger. Det är summan av de förväntningar och känslor som väcks när man tänker på oss vad som förväntas av oss,

Läs mer

Modellerna Beskrivning av våra partners modeller för hur och varför rekrytering och anställning av personer med funktionsnedsättning genomförs.

Modellerna Beskrivning av våra partners modeller för hur och varför rekrytering och anställning av personer med funktionsnedsättning genomförs. Modellerna Beskrivning av våra partners modeller för hur och varför rekrytering och anställning av personer med funktionsnedsättning genomförs. Det som är gemensamt för partnerna är att de alla utgår från

Läs mer

På jakt efter det rätta bolaget Industriell rådgivare och styrelsemedlem i K4 Han ska sätta Silva på kartan

På jakt efter det rätta bolaget Industriell rådgivare och styrelsemedlem i K4 Han ska sätta Silva på kartan På jakt efter det rätta bolaget Industriell rådgivare och styrelsemedlem i K4 Han ska sätta Silva på kartan Nya tider är temat för detta nummer av Mindset. Storbritannien har röstat för att gå ur EU, Donald

Läs mer

Anmälan av elevgrupp till Ung-Ullbaggestipendiet 2015

Anmälan av elevgrupp till Ung-Ullbaggestipendiet 2015 Anmälan av elevgrupp till Ung-Ullbaggestipendiet 2015 Skola: August Kobbs Gymnasium Anmälare: Namn: Sofia Alfredsson Tel./mobil: 0702573426 E-post: sofia.alfredsson@educ.goteborg.se Elevgrupp som anmäls:

Läs mer

Paketera ert erbjudande

Paketera ert erbjudande Paketera ert erbjudande Utbildningen ingår i projektet Helikoopter vilket är ett kompetensutvecklingsprojekt som finansieras av Europeiska socialfonden och genomförs i Coompanion Norr och Västerbottens

Läs mer

NORAB. De mjuka värdena måste du testa. Välkommen att upptäcka ett komplett sprängämnesföretag! Introduktion från Norabs hemsida

NORAB. De mjuka värdena måste du testa. Välkommen att upptäcka ett komplett sprängämnesföretag! Introduktion från Norabs hemsida De mjuka värdena måste du testa. Välkommen att upptäcka ett komplett sprängämnesföretag! Introduktion från Norabs hemsida NORAB Från berg till småsten Under drygt 20 år har vi på Norab samlat kunskap och

Läs mer

Block 1. Företagande och samband. Kap 1-5. Prov 1. FÖR1 Ind val. Ht 13. Centrala innehåll som behandlas i det här provet.

Block 1. Företagande och samband. Kap 1-5. Prov 1. FÖR1 Ind val. Ht 13. Centrala innehåll som behandlas i det här provet. Block 1. Företagande och samband. Kap 1-5. Prov 1. FÖR1 Ind val. Ht 13 Provfrågor, skrivtid 60 minuter. Vid behov ytterligare 10 minuter = 70 minuter. Centrala innehåll som behandlas i det här provet.

Läs mer

Företagarna och trygghetssystemen

Företagarna och trygghetssystemen Företagarna och trygghetssystemen Företagandet kommer att ha en central betydelse för att möta dagens och framtidens samhällsutmaningar. Tekniska och miljömässiga framsteg drivs ofta fram av entreprenöriella

Läs mer

hur människor i vårt företag och i vår omvärld ser på oss. för att uppfattas som empatiska och professionella. Skanska Sveriges Ledningsteam

hur människor i vårt företag och i vår omvärld ser på oss. för att uppfattas som empatiska och professionella. Skanska Sveriges Ledningsteam Vårt sätt att vara Vi är Skanska. Men vi är också ett stort antal individer, som tillsammans har ett ansvar för att vårt företag uppfattas på ett sätt som andra respekterar och ser upp till. Det är hur

Läs mer

Hej och än en gång välkomna hit.

Hej och än en gång välkomna hit. Anförande av verkställande direktör Swedbanks årsstämma 30 mars 2017 Birgitte Bonnesen Hej och än en gång välkomna hit. Jag skulle vilja börja med att gå tillbaka till början 2016, då jag tillfrågades

Läs mer

Företagarens vardag i Stockholm 2014

Företagarens vardag i Stockholm 2014 En rapport om de viktigaste frågorna för svenska företagare nu och framöver. Företagarens vardag i Stockholm 2014 www.pwc.se/sma-medelstora-foretag SammanfattningResultat av den nationella undersökningen:

Läs mer

Delar av Nacka vatten och avfalls varumärkesplattform och logotyp

Delar av Nacka vatten och avfalls varumärkesplattform och logotyp Delar av Nacka vatten och avfalls varumärkesplattform och logotyp Följande delar ingår Underlaget: - Varumärke - Identitet - Drivkraft - Personlighet - Vision - Varumärkeslöfte - Logotyp Nacka vatten och

Läs mer

Så vill vi utveckla landsbygdsföretagandet! Rebecca Källström, vice chefekonom Företagarna

Så vill vi utveckla landsbygdsföretagandet! Rebecca Källström, vice chefekonom Företagarna Så vill vi utveckla landsbygdsföretagandet! Rebecca Källström, vice chefekonom Företagarna Sveriges största företagarorganisation och företräder omkring 75 000 företagare Medlemsägd, medlemsstyrd och partipolitiskt

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad områden som tillväxt,

Läs mer

DR SANNAS NU OCH FRAMÅT

DR SANNAS NU OCH FRAMÅT DR SANNAS NU OCH FRAMÅT Grundare & Styrelseordföranden i Dr Sannas Sweden AB har ordet Jag är väldigt glad och tacksam för det vi har byggt upp tillsamman med Dr Sannas AB för mitt mål är att förena kunskap

Läs mer

Du Kvinna, köp ett företag!

Du Kvinna, köp ett företag! Du Kvinna, köp ett företag! Kvinnor, kvinnor, kvinnor Vad skulle männen vara utan kvinnor? Få min Herre, mycket få! Mark Twain Men det fanns också män i det förgångna som hade andra uppfattningar: Kvinnor

Läs mer

Industriell ekonomi IE1101 HT2009 Utvärdering av företagsspel. Hot & Cold Grupp F

Industriell ekonomi IE1101 HT2009 Utvärdering av företagsspel. Hot & Cold Grupp F Industriell ekonomi IE1101 HT2009 Utvärdering av företagsspel Hot & Cold Grupp F!! Hur gick det för er? Jämförelse med tidigare plan Initialt följde vi vår plan fram till det första marknadsmötet då vi

Läs mer

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Säljare av olika skäl Hur ser du på din egen säljarroll? Jag möter människor som arbetar med försäljning av olika skäl och som ser helt olika på sina uppdrag

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 Transport & magasinering 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad

Läs mer

En stadig byggentreprenör

En stadig byggentreprenör En stadig byggentreprenör Social, flitig och många år av erfarenhet är tre utmärkande kvaliteter hos Stig Bergman. Aktiv inom byggbranschen sedan 1959 har gjort att Bergman har upplevt både samhällsförändringar

Läs mer

Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2018/19

Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2018/19 Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2018/19 Alla UF-företag är välkomna att delta i tävlingen Årets UF-företag i kommunen. Det är skolans placering som avgör vilken kommun UF-företag tävlar

Läs mer