Krav på och beskrivning av undervisningsmiljöer.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Krav på och beskrivning av undervisningsmiljöer."

Transkript

1 Sida 1 (7) Krav på och beskrivning av undervisningsmiljöer. Funktionerna för att kommunicera via bild, ljud och text blir hela tiden bättre, billigare och mer mobila. Vi kommer att samspela med andra människor i fysiska rum, men också i virtuella rum, och i videosamtal. Det gör det enkelt att hålla kontinuerliga kontakter i internationella nätverk, förutspår Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, i en framtidsrapport. Det blir allt mer så kallat flexarbete: man jobbar där man råkar vara. Detta påverkar också undervisningsmiljöerna, som får mer karaktär av mötesplats. Det kan finnas olika typer att välja på: för kreativa teamarbeten, tyst arbete och koncentrerade möten. Det går att projicera högupplöst information på stora glasskivor eller visa den trådlöst på pixeltapetserade väggar. I båda fallen styr man vad som visas genom armrörelser och ansiktsuttryck, som avläses av sensorer. Så skulle en undervisningsmiljö kunna se ut när Det stadsintegrerade universitetet i Kalmar står klart någon gång efter Vi rör oss i sektorerna mellan privat och publikt och mellan virtuell och verklig miljö. Det måste finnas rum i alla sektorer. Eva Kellander Projektledare Lokal- och serviceavdelningen Växel Direkt Mobil eva.kellander@lnu.se Lnu.se Adress Linnéuniversitetet, Kalmar Besöksadress Smålandsgatan 26A, Kalmar

2 Sida 2 (7) 1. Förändringar i undervisningsmiljön under senare år Den digitala tekniken har medfört stora förändringar i sättet att undervisa och kommunicera. Studenterna har blivit fler, men antalet grupprum/studieplatser har inte ökat. Det är trångt på biblioteket och i korridorerna på institutionerna. Behovet av datorsalar har minskat, eftersom många studenter har egna bärbara datorer. Fler studenter jobbar i grupp och vill sitta på institutionen och arbeta i grupprum. Pedagogiskt medför ökande grupparbeten krav på arbetsrum för lärare som medger gruppvis handledning Kraven på identitet och flexibilitet har ökat. 2. Exempel på dåliga undervisningsmiljöer Om salen är bred blir den svår att undervisa i. Om salen är alltför djup hör man dåligt. Om man inte kan skria på tavlan när projektionsduken är nere. Dåliga rum saknar ventilation, mörkläggningsmöjligheter, ljus, ljudisolering, utformning(bredd-djup), sittkomfort, flexibilitet mm. Undervisningssalar där AV-utrustningen ej är fast eller där AV-utrustningen kräver datorkompetens över det allra basalaste fungerar dåligt. Sal som har bord som sitter ihop och därmed är svårmöblerade är inte bra. 3. Exempel på undervisningsmiljöer som fungerar mycket bra. Sal med rum för 78 studenter. Den är bred och inte så djup. Bra kontakt och man hör bra. Fungerar även med en mindre grupp (typ 30-40) utan att lokalen känns överdimensionerad (Ny203K) Fullriggaren, Landgången 4, Kalmar. En sal som fungerar i storföreläsningar men även i mindre grupper (B135K). Undervisningssalar där AV-utrustningen är fast och där AVutrustningen är självinstruerande är bra. Undervisningsmiljö som rymmer många och som är bra utrustad (hög kvalitet) och som kan fungera som biosalong (Ny215). Utrymmen förberedda för expansion är bra liksom rum med stöldsäkrad utrustning.

3 Sida 3 (7) Viktigt med egna labbsalar, lärstudiosalar och gradängsalar. 4. Undervisningsmiljöer som saknas på Lnu i Kalmar. Undervisningsmiljöer som stimulerar olika tänkande. Naturliga mötesplatser, kaffetorg/mötestorg som gör att människor rör sig, stannar upp, möts, samtalar. Studio för att spela in distansmaterial. Skulle kunna vara en kombinerad sal med plats för åskådare och bra inspelningsmöjligheter Föreläsningsrum som också är designade för dem som bedriver undervisning på distans. Flexibla rum, exempelvis datalaboratorier som utifrån lokalbokare underlättar bokningar. Mindre och centrala studiolokaler 5. Överflödiga undervisningsmiljöer på Lnu i Kalmar. Överflödiga är i någon mån datasalar och långa korridorer och korridorer byggda i redan befintlig korridor och trapphallar som inte går att använda till ngt vettig alls. Det finns för många föreläsningssalar 6. Vikten av att varje institution och avdelning har sina egna undervisningsmiljöer. Det är viktigt med egen byggnad och egna undervisningsrum eftersom det innebär en större identifikation och profil för institutionen och för studenterna. Det leder till bättre skötsel, bättre utnyttjande hos lärarna, bättre trivsel och större ansvarskänsla Om programmet/kursen kräver lokaler med specialutrusning måste den vara egen. Laborationssalar i synnerhet och kanske även föreläsningar kan behöva special anpassas beroende på vilken typ av ämne och undervisning som bedrivs. Vissa lokaler bör avsättas för varje ämne, där webbkameran bör ta in hela rummet, så att undervisning av studenter på campus respektive distans kan ske samtidigt. Områdesspecifika lokaler kan ligga på ett ställe och i mitten samlar man de lokaler som alla kan använda.

4 Sida 4 (7) 7. Konsekvenser av att dela undervisningsmiljöer med kulturlivet i Kalmar. Man skulle troligen få snabbare vägar till att dra nytta av aktörer i kulturlivet och kunna använda kulturlivets ibland mer spännande lokaler i specifika syften under kurser utan att förflytta sig så långt. Kreativa möten med andra som arbetar med dramaturgi, kommunikation, design, litteratur skulle lättare uppstå än idag. Verksamheten måste förstärka med ytterligare personal för service och lokalvård för den typen av arrangemang. En sådan integration skulle vara trevlig om den görs på rätt sätt. Det är viktigt att studenterna inte störs i sina studier. 8. Konsekvenser av att dela undervisningsmiljöer med näringslivet i Kalmar. Om studenterna i sina dagliga studier kunnat koppla dessa till näringslivet och de möjligheter som finns i regionen tror de att fler skulle se dess möjligheter. Det hade också varit lättare att koppla studierna till verkligheten. 9. Konsekvenser av att ha bostäder i samma byggnad som undervisningsmiljöerna. Alla möjliga olika sorters boende, alltifrån permanentboende till tillfälligt boende av vandrarhemskaraktär borde finnas. Både universitet och näringslivet behöver tillgång till tillfälligt boende. Hotell finns redan, men företagslägenheter eller boende med tillgång till kök är en marknad som växer. I andra städer och inte minst i Danmark finns exempel på olika boendeformer, hostels, övernattningslägenheter etc. En samexistens med oss skulle förbättra vår och därmed Linnéuniversitetets ekonomi. 10. Exempel, på flexibla och generellt användbara undervisningsmiljöer. Undervisningsmiljöer som ger ett öppet intryck och erbjuder stor flexibilitet för arbete i såväl större som mindre grupper. Det finns gott om små rum för möten eller egenarbete, och mycket fin utrustning överallt. Bra med tillgängliga tekniker för hjälp med lån och uppstart av all den utrustning som finns att låna. Mobila stolar och bord, många olika skrivtavlor och bra AVutrustad är flexibel och generell.

5 Sida 5 (7) Föreläsningssalar för där det finns utrustning för visning av video, tv och för att lyssna på radio, samt en dator är generellt användbara. Rum med stor smartboard med mer fokus på undervisning på denna är flexibla. Det ska finnas möjlighet att projicera bild på bakväggen. Fler kameror. Möjlighet att mixa ljud/klippa liveevent med externa föreläsare. Att kunna visa film och presentationer med ljud är den nivån som vore bra för ett generellt rum, som ska ha teknik och som inte är Tele-bild-rum 11. Erfarenheter från test av två flexibla och generellt användbara undervisningsmiljöer i Hus N, Lnu i Växjö. Lärmiljöerna är av två typer. Den ena har mobila möbler (N1051) och den andra fasta, svängbara stolar och bord (N1037). Det är önskvärt att det finns el-uppkoppling från taket i form av droppkablar i salar med flexibel inredning eller inredning mitt på golvet. Alla skrivtavlor bör ha tavelbelysning Pennor till de interaktiva tavlorna kan inte förvaras i salarna, eftersom de då lätt försvinner på grund av att någon får dem med sig från salen, medvetet eller omedvetet. Pennorna kommer att förvaras i speciella skåp. Detta gäller även fjärrkontroller till videokonferensutrustning. OH-apparat av den äldre typen är överflödig i de nya lärmiljöerna. Gamla OH-bilder kan överföras till digitala och visas via projektorn. Lärarna måste informeras om att rummet ska ställas i ordning efter lektion. Har man lånat möbler i annat rum måste de ställas tillbaka. Sammantaget ser lärarna stora möjligheter att utnyttja tekniken och flexibiliteten i lärmiljöerna. Det är av avgörande betydelse för studieresultatet, att studenterna har möjlighet att, i direkt anslutning till föreläsningen, diskutera innehållet i föreläsningen med både lärare och studenter. För att salarna ska fungera är det viktigt att alla - vaktmästare, lokalvård, lokalbokning, lärare och studenter - drar åt samma håll och vill göra något bra av detta. För rum N1037 gäller: Det är tillgängligt för rullstolsburen person på samma sätt som alla salar med fasta stolar. Saknas teleslinga, en person med svår hörselnedsättning kunde knappast följa undervisningen.

6 Sida 6 (7) Det är en fördel om läraren är medveten om rummets möjligheter och omöjligheter innan man använder salen. Man ser inte tavlan /tavlorna från alla håll, eftersom pelarna skymmer. Studenter sitter väldigt nära en del tavlor. Projektorerna fungerar var för sig. Man kan också visa samma bild i båda projektorerna samtidigt. Borden är utprovade och godkända för vänsterhänta, men det förekommer, trots detta, problem att använda dem. 12. Sammanfattning och planexempel på bra undervisningsmiljö. Undervisningsmiljöer ska visa information på stora glasskivor eller visa den trådlöst på pixeltapetserade väggar ha rikligt med uttag för el och närverk i tak och på väggar ha bra ventilation, mörkläggningsmöjligheter, ljus, ljudisolering, utformning (bredd-djup-höjd), sittkomfort och flexibilitet. vara bred och inte så djup vara designade för dem som bedriver undervisning på distans inte ha för många datasalar och långa korridorer ligga på ett ställe (område) och i mitten samlar man de lokaler som alla kan använda samlokaliseras med kulturlivet för att underlätta kreativa möten med andra som arbetar med dramaturgi, kommunikation, design och litteratur samlokaliseras med näringslivet för att lättare koppla studierna till verkligheten samlokaliseras med alla möjliga olika sorters boende, alltifrån permanentboende till tillfälligt boende av vandrarhemskaraktär ge ett öppet intryck och erbjuda stor flexibilitet för arbete i såväl större som mindre grupper kunna visa film och presentationer med ljud erbjuda möjlighet att, i direkt anslutning till föreläsningen, diskutera innehållet i föreläsningen med både lärare och studenter. visa på rummets möjligheter och omöjligheter innan man använder det 13. Exempel på generellt användbar undervisningsmiljö med maximalt utnyttjande av väggarna. Rummet är något bredare än djupt. Rummet kan möbleras traditionellt med bord och stolar i täta eller glesare rader för undervisning i en riktning

7 Sida 7 (7) eller i grupper med eller utan datorer för oriktad undervisning. Kopplat till rummet kan gärna finnas mindre grupprum för ostört arbete i mindre grupper. Större rum bör förses med gradänger för att öka sikten, men det blir på bekostnad av flexibiliteten.. Se också: microsoft sustainability

Fysiska informella och formella lärmiljöer. Nätverksdirektiv gällande applikationsmodell för fysiska informella och formella lärmiljöer

Fysiska informella och formella lärmiljöer. Nätverksdirektiv gällande applikationsmodell för fysiska informella och formella lärmiljöer Fysiska informella och formella lärmiljöer Nätverksdirektiv gällande applikationsmodell för fysiska informella och formella lärmiljöer Organisation Nätverket samordnas av Lokalplaneringssektionen inom

Läs mer

WORKSHOP DAG 1. Workshop är ett möte kring ett fokuserat tema med ett begränsat antal deltagare.

WORKSHOP DAG 1. Workshop är ett möte kring ett fokuserat tema med ett begränsat antal deltagare. NOVA SOFTWARE FRAMTIDSEVENT 5-6 MARS WORKSHOP DAG 1 Workshop är ett möte kring ett fokuserat tema med ett begränsat antal deltagare. Du medverkar för att komplettera andra med din kompetens. Var gärna

Läs mer

Dnr 2013/75 Information om utredning av lokaler 2

Dnr 2013/75 Information om utredning av lokaler 2 2013-10-23 1 (5) Dnr 2013/75 Information om utredning av lokaler 2 Vid nämndens möte 2013-06-04 informerades om ett första steg i utredningen om lokalfrågor inom nämndens ansvarsområde. Då redovisades

Läs mer

lärande Rum för lärande vid Umeå universitet

lärande Rum för lärande vid Umeå universitet Rum för vid Umeå universitet det finns ett växande intresse för rummets betydelse för i högre utbildning. Det har länge varit ett område som inte rönt så mycket uppmärksamhet då utbildningsverksamheten

Läs mer

Kurser i att skapa korta filmer som skall användas i undervisningen eller för instruktion och support.

Kurser i att skapa korta filmer som skall användas i undervisningen eller för instruktion och support. Kurser i att skapa korta filmer som skall användas i undervisningen eller för instruktion och support. Tre korta kursmoment som stödjer framtagande av material för det flippade klassrummet och att ge instruktion

Läs mer

Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9

Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9 KATARINA KJELLSTRÖM Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9 I förra numret av Nämnaren beskrev vi elevernas kunskaper i och attityder till matematik enligt nationella utvärderingen 2003.

Läs mer

Visioner, tankar och krav inför ombyggnation av Värgårdsskolan

Visioner, tankar och krav inför ombyggnation av Värgårdsskolan Värgårdsskolan en god grund att bygga på Visioner, tankar och krav inför ombyggnation av Värgårdsskolan Värdeord Värgårdsskolans byggrupp vill att nedanstående värdeord skall verka som stöd och inspiration

Läs mer

Akademiska bibliotek Funktioner, form, planering, design Några inslag sammanställda av Krister Johannesson

Akademiska bibliotek Funktioner, form, planering, design Några inslag sammanställda av Krister Johannesson Akademiska bibliotek Funktioner, form, planering, design Några inslag sammanställda av Krister Johannesson Flemingsberg Tänkbara prioriteringar för visioner (utesluter ej varandra men kan vara olika för

Läs mer

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen.

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen. Bibliotekslagen slår fast att alla kommuner skall upprätta biblioteksplaner för samtliga verksamheter inom biblioteksområdet. Den är ett strategiskt dokument som beskriver verksamheterna och dess framtida

Läs mer

Tips för ökad tillgänglighet i undervisningen

Tips för ökad tillgänglighet i undervisningen Tips för ökad tillgänglighet i undervisningen I Strategin för verksamhetens förutsättningar, (dnr MIUN 2012/612) fastslås att Mittuniversitetet ska präglas av alla människors lika värde och ge alla lika

Läs mer

Betyg MVG. Inredning för utbildning

Betyg MVG. Inredning för utbildning Betyg MVG Inredning för utbildning VÄLJ MELLAN TVÅ INREDNINGSSYSTEM För att möta nya krav på estetik och valmöjligheter erbjuder iab två omfattande inredningssystem för utbildning iab EDU och ST. Med utgångspunkt

Läs mer

Ett projektinriktat arbetssätt! Det handlar om hur vi organiserar barnen i olika grupper för att de ska kunna använda sig av varandras tankar och

Ett projektinriktat arbetssätt! Det handlar om hur vi organiserar barnen i olika grupper för att de ska kunna använda sig av varandras tankar och Ett projektinriktat arbetssätt! Det handlar om hur vi organiserar barnen i olika grupper för att de ska kunna använda sig av varandras tankar och kunskaper på bästa sätt, hur vi skapar struktur och planerar

Läs mer

PBL-som pedagogisk metod på en nätkurs

PBL-som pedagogisk metod på en nätkurs PBL-som pedagogisk metod på en nätkurs Hur är kursen uppbyggd? Kursens mål, innehåll och arbetsformer Utvärdering Hur är kursen uppbyggd? Innan närstudieträffen bör den studerande ha klart för sig kursens

Läs mer

Frågor och svar - Förslag om modersmålstöd i förskolan

Frågor och svar - Förslag om modersmålstöd i förskolan UTBILDNINGSNÄMNDEN Datum 2016-05-18 Frågor och svar - Förslag om modersmålstöd i förskolan Kommer mitt barn att få samma modersmålsstöd som idag? Kommer det finnas barn som inte får något modersmålsstöd

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Musikdramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Musikdramatisk inriktning Det första

Läs mer

Glashuset 2014. Ytan är 5,5 x 5,5 = 30 m2. Fönster: 128 x 263 cm Glashuset har 29 fönster

Glashuset 2014. Ytan är 5,5 x 5,5 = 30 m2. Fönster: 128 x 263 cm Glashuset har 29 fönster Glashuset 2014 Ytan är 5,5 x 5,5 = 30 m2 Fönster: 128 x 263 cm Glashuset har 29 fönster Målet med Umeå2014 stärka människorna stärka staden stärka kulturen stärka norra regionen stärka det europeiska samarbetet

Läs mer

Undervisningsoch examinationsformer. Pedagogiskt utvecklingsarbete

Undervisningsoch examinationsformer. Pedagogiskt utvecklingsarbete Undervisningsoch examinationsformer. Pedagogiskt utvecklingsarbete Bengt Pettersson Från BLUE-verktyget: Beskriv/ange och kommentera: 1. Undervisningsformer som används inom programmet, andelsmässig fördelning

Läs mer

Lärarhandledning Stressa Ner Tonårsboken

Lärarhandledning Stressa Ner Tonårsboken Lärarhandledning Stressa Ner Tonårsboken Kurs i stresshantering med inriktning på tonåringar. Kursen är anpassad till elever mellan 12 och 19 år. Ämnesövergripande biologi, svenska, idrott & hälsa mfl

Läs mer

Kom igång med din SMART Board. Det praktiska

Kom igång med din SMART Board. Det praktiska Kom igång med din SMART Board Det praktiska Nu när ni fått er nya SMART Board på plats och ni vill börja använda den finns det ett par steg som man bör göra först för att få allt att fungera. I denna guide

Läs mer

TAOP88/TEN 1 OPTIMERING FÖR INGENJÖRER

TAOP88/TEN 1 OPTIMERING FÖR INGENJÖRER Matematiska institutionen Optimeringslära TENTAMEN TAOP88/TEN 1 OPTIMERING FÖR INGENJÖRER Datum: 28 maj 2014 Tid: 14.00-19.00 Hjälpmedel: Miniräknare Kurslitteratur: Kaj Holmberg: Optimering Anteckningar

Läs mer

Studieresa till James B. Hunt Jr. Library, North Carolina State University

Studieresa till James B. Hunt Jr. Library, North Carolina State University Studieresa till James B. Hunt Jr. Library, North Carolina State University Madelene Hartwig Högskolebiblioteket i Jönköping 1 Bakgrund I somras hamnade jag av en slump på en sida på nätet som listade de

Läs mer

UTVÄRDERING AV KOMPETENSHÖJNING I UTTALSPROJEKTET

UTVÄRDERING AV KOMPETENSHÖJNING I UTTALSPROJEKTET UTVÄRDERING AV KOMPETENSHÖJNING I UTTALSPROJEKTET Juni 2005 Innehåll Syfte 2 Bakgrund 1. Projektgruppen 3 2. Övriga lärare 4 Metod och Resultat 1. Projektgruppen 4 2. Övriga lärare 7 Avslutande diskussion

Läs mer

Ämneslärarprogram. inriktning gymnasiet

Ämneslärarprogram. inriktning gymnasiet Ämneslärarprogram inriktning gymnasiet Ämneslärarprogrammet med inriktning mot undervisning i gymnasieskolan omfattar 5 års studier, det vill säga 300 högskolepoäng (hp). Du kan välja mellan dessa två

Läs mer

13. Vad tycker du om samarbete och enskilt arbete på kurserna när det gäller laborationer?

13. Vad tycker du om samarbete och enskilt arbete på kurserna när det gäller laborationer? Enkäten Bakgrund 1. Vilket kön har du? Man Kvinna 2. Hur gammal är du? -25 26-30 31-35 36-3. Vilket program läste/läser du? Inom parenteserna står de olika namn utbildningarna haft genom åren. C (Datavetenskaplig

Läs mer

Hej och välkommen till kartan över Key-huset på Linköpings Universitet

Hej och välkommen till kartan över Key-huset på Linköpings Universitet Hej och välkommen till kartan över Key-huset på Linköpings Universitet Del I Här följer en beskrivning av Key-huset samt dess lokaler och närområden. Övergripande är huset kvadratformat med undantag för

Läs mer

Utvecklingsplan Svenska Skolan Lissabon

Utvecklingsplan Svenska Skolan Lissabon Utvecklingsplan Svenska Skolan Lissabon Inledning Utvecklingsplanen för den Svenska skolan i Lissabon presenterar de grundläggande dragen i hur verksamheten vid skolan skall bedrivas och anger den långsiktiga

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Verksamhetsplan. Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015

Verksamhetsplan. Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015 Verksamhetsplan Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015 1 1 Bakgrund 3 2 Vision 4 3 Verksamheten 5 3.1 Organisation... 5 3.2 Lokaler och bemanning... 5 3.3 Bibliotekssamarbete... 5 4 Verksamhetens

Läs mer

Sinnena den mänskliga hårdvaran

Sinnena den mänskliga hårdvaran Sinnena den mänskliga hårdvaran Synsinnet Organet som används för att utnyttja synen är ögat. Näthinnan har ca 130 Bilden är tagen från wwww.ne.se miljoner sinnesceller, dessa kallas för stavar och tappar.

Läs mer

KVALITETSRAPPORT BUN UTBILDNINGSVERKSAMHET

KVALITETSRAPPORT BUN UTBILDNINGSVERKSAMHET Datum 130729 Skolenhet/förskoleenhet Förskoleområde 2 Rektor/förskolechef Marie Nilsson Mål Mål enligt BUN:s kvalitets- och utvecklingsprogram: Eleverna i grundskolan, barnen i förskolan, förskoleklass,

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Viktiga händelser under året... 3 2 Mål och resultat... 4 2.1 Förbättra servicen till medborgare och företagare

Läs mer

2 SPD - ett realtidsystem för distansundervisning

2 SPD - ett realtidsystem för distansundervisning 1 FÖRUTSÄTTNINGAR 1 1 Förutsättningar Vårt verktyg, SPD, är tänkt som ett kompliment till befintliga distansundervisningssytem, tex Luvit. Det är alltså inte ett fristående program. Funktioner som chat,

Läs mer

Bett mässa i London 2013

Bett mässa i London 2013 Bett mässa i London 2013 Förväntansfull landade jag på Londons flygplats Heathrow tillsammans med lika förväntansfulla kollegor. Jag hade förberett mig både utifrån den gedigna informationen från Bett

Läs mer

Lathund vid inköp av teleslinga

Lathund vid inköp av teleslinga Lathund vid inköp av teleslinga Lathunden är till för dig som ska beställa teleslinga till en lokal/verksamhet. Är lokalerna till för undervisning av skolelever med hörselnedsättning ställer det mycket

Läs mer

IKT - handlingsplan för skolområde Tuna

IKT - handlingsplan för skolområde Tuna Barn- och skolförvaltningen Lunds stad Tuna skolområde IKT - handlingsplan för skolområde Tuna I Lunds skolor möts kunskap, idéer och utveckling i praktisk handling. Varje elev är huvudperson. Skolplanen

Läs mer

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik 140917 Nulägesanalys Nolhagaskolan grundskola 13/14 Denna nulägesanalys har ringat in att utvecklingsområde läsåret 14/15 är: Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik Uppföljning

Läs mer

Förslag på lektionsupplägg: Dag 1- en lektionstimme

Förslag på lektionsupplägg: Dag 1- en lektionstimme MiniKonsulter Fångar upp elevernas naturliga kreativitet och nyfikenhet genom problemlösning i arbetslivet samt ökar elevernas naturliga intresse för problemlösning och innovationer. Skapar och bibehåller

Läs mer

NACKASALEN Konst i Nacka stadshus

NACKASALEN Konst i Nacka stadshus NACKASALEN Konst i Nacka stadshus Nackasalen ritades främst av arkitektfirman Aperto AB. Den rymmer 58 sittande personer vid bord, och 100 ej bord. Nackasalen har en hög genomströmning av människor och

Läs mer

Verksamhetsplan för Kvarngårdens förskola - 2015/2016

Verksamhetsplan för Kvarngårdens förskola - 2015/2016 September 2015 Verksamhetsplan för Kvarngårdens förskola - 2015/2016 Enhet Kvarngårdens förskola Förskoleverksamhet 1-5 år Förutsättningar Förskolan är byggd för två avdelningar. Vi arbetar i storarbetslag

Läs mer

Statsbidrag för utbildning i svenska för invandrare 2014

Statsbidrag för utbildning i svenska för invandrare 2014 Statsbidrag för utbildning i svenska för invandrare 2014 Information När ni ansöker - att tänka på: Läs noga igenom den information som finns i dokumentet Information om statsbidrag utbildning i svenska

Läs mer

HÖGSKOLANS MILJÖLEDNINGSARBETE

HÖGSKOLANS MILJÖLEDNINGSARBETE 1(5) HÖGSKOLANS MILJÖLEDNINGSARBETE Miljöarbetet på Högskolan i Gävle startade 1996. Högskolestyrelsen beslutade 2001-12-07 att Högskolan i Gävle ska under perioden 2002- ta fram ett miljöledningssystem

Läs mer

Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet!

Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet! Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet! Adress: Sollidenvägen 64A (Skulle entrén och/eller korridoren vara låsta är koden för att komma in 1719). När ni kommer in genom huvudentrén

Läs mer

Vad är viktigt i en bra skola?

Vad är viktigt i en bra skola? Vad är viktigt i en bra skola? För att barnen och eleverna ska trivas Man ska vara snäll mot varandra uppmärksam Fråga om någon vill vara med alla ska få vara med att ha någon att vara med Att man har

Läs mer

Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen

Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen Påståenden (1 = stämmer sämst och 4 = stämmer bäst), 2015 års resultat i blått 1 Personalen lyssnar, förstår och respekterar

Läs mer

KVALITETSRAPPORT Vux lä sä ret 2014-2015 Rektor Hildä Vidmärk Enhet SFI 2015-09-08

KVALITETSRAPPORT Vux lä sä ret 2014-2015 Rektor Hildä Vidmärk Enhet SFI 2015-09-08 KVALITETSRAPPORT Vux lä sä ret 2014-2015 Rektor Hildä Vidmärk Enhet SFI 2015-09-08 REKTORS KVALITETSRAPPORT 1 FÖRBÄTTRINGAR Vilka förbättringar har genomförts under året och vilka resultat ha de gett?

Läs mer

Här behandlar vi. Börja på Tågaborgsskolan.

Här behandlar vi. Börja på Tågaborgsskolan. Här behandlar vi alla olika. Börja på Tågaborgsskolan. Vi ska bygga stadens bästa skola. Vill du vara med? Det enda vi vet om framtiden är att den kommer att se annorlunda ut. Vi möter barn och unga på

Läs mer

Standardisera teknisk miljö i allmänna salar

Standardisera teknisk miljö i allmänna salar Standardisera teknisk miljö i allmänna salar Bakgrund Under november 2014 till januari 2015 så samlade vi in information från IKTpedagoger och lärare på de olika fakulteterna. IT-avdelningen tog över ansvaret

Läs mer

Undervisa i världens största språk - musik

Undervisa i världens största språk - musik Joel Johansson 24 år Ämneslärarprogrammet Undervisa i världens största språk - musik Institutionen för Musik, Pedagogik och Samhälle KMH:s ämneslärarprogram KMH:s ämneslärarprogram i musik med inriktning

Läs mer

1. Skrivtorget, skrivarkurs på distans

1. Skrivtorget, skrivarkurs på distans 1. Skrivtorget, skrivarkurs på distans Nyköpings Folkhögskola Projektledare Jan Altsjö e-postadress info@nykoping.fhsk.se Tel 0155-29 20 80 Syfte och deltagare 2. Projektets syfte Ett sätt för skolan att

Läs mer

Årsberättelse 2013/2014

Årsberättelse 2013/2014 Årsberättelse 2013/2014 Bomhus förskoleområde Förskolechef Ewa Åberg Biträdande förskolechefer Ingrid Ahlén Nina Larsson Eva Lindgren 1 Bomhus förskoleområde 2013/2014 Inom Bomhus förskoleområde finns

Läs mer

SVENSKA BÅTUNIONEN Riksorganisation för landets båtklubbar

SVENSKA BÅTUNIONEN Riksorganisation för landets båtklubbar SVENSKA BÅTUNIONEN Riksorganisation för landets båtklubbar MiljöBästa Motorbåt Svenska Båtunionen, tillsammans med SWEBOAT och Sjöfartsinspektionen tar inför mässan Allt För Sjön 2009 fram önskemål/kriterier

Läs mer

Studerandeenkät Reveljen 2016

Studerandeenkät Reveljen 2016 Studerandeenkät Reveljen 2016 DAGAR KVAR DAGAR AKTIV SVAR ANTAL SVAR % SLUTFÖRDA Kön 0 14 155 37% 140 8 6 4 2 Kvinna Man 1 Kvinna 114 (73.55 %) 2 Man 41 (26.45 %) Svar 155 I vilken av följande utbildningsformer

Läs mer

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång)

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång) Olika lärostilar... Som många vet så finns det många olika sätt att lära sig på dem vanligaste är att man lär sig genom att lyssna och tala, läsa och titta på bilder. De flesta lär sig även genom att få

Läs mer

Möten, dialog och berättande

Möten, dialog och berättande Stadsöskolan, Luleå 2 Möten, dialog och berättande Det berättande klassrummet har tagits fram isamarbete mellan Kinnarps och utbildnings- och utvecklingsföretaget Learnlab. Konceptet bygger på att alla

Läs mer

STUDENTBAROMETERN HT 2012

STUDENTBAROMETERN HT 2012 STUDENTBAROMETERN HT 2012 STUDIE- OCH ARBETSMILJÖ APPENDIX III INSTITUTIONEN INGENJÖRSHÖGSKOLAN FÖRELIGGANDE RAPPORT är nummer arton i rapportserien Rapport från Centrum för lärande och undervisning.

Läs mer

Hotell. Designanpassade. produkter från ELKO

Hotell. Designanpassade. produkter från ELKO Designanpassade produkter från ELKO Scandic Grand Central Hotell ELKO vill som ledande leverantör av designprodukter, inom elinstallation, ge dig en helhetsbild av lösningar för hotellmiljöer. I denna

Läs mer

I slutet av januari 2015 reste jag och ytterligare fem medlemmar av Six Drummers till Mexico och genomförde denna workshop under en intensiv vecka.

I slutet av januari 2015 reste jag och ytterligare fem medlemmar av Six Drummers till Mexico och genomförde denna workshop under en intensiv vecka. Six Drummers i Mexico City 2014 fick jag tillsammans med mina kollegor Johannes Stjärne Nilsson och Magnus Börjeson en inbjudan från UNAM, Mexiko Citys största universitet och institutionen för film och

Läs mer

VERKSAMHETSUTVECKLING I FÖRSKOLAN GENOM AKTIONSFORSKNING

VERKSAMHETSUTVECKLING I FÖRSKOLAN GENOM AKTIONSFORSKNING VERKSAMHETSUTVECKLING I FÖRSKOLAN GENOM AKTIONSFORSKNING Monica Nylund Torghandeln Göteborg 2014 AKTION= EN MEDVETEN FÖRÄNDRING FORSKNING= FÖLJA VAD SOM HÄNDER SOM KONSEKVENS AV FÖRÄNDRINGEN LÄRANDE= NYA

Läs mer

Inledning. Antagningsprocess

Inledning. Antagningsprocess SISU HT 2011 Inledning Jag vill inleda med att tacka för förtroendet till mitt stipendium från IA. Det gav mig möjlighet att betala hyran på mitt boende under min termin i Shanghai samt gav mig utrymme

Läs mer

Bäckalyckans förskola

Bäckalyckans förskola Olika men ändå lika. Bäckalyckans förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling januari 2009 reviderad september 2013 Grunduppgifter Ansvariga för planen: Samtliga medarbetare på förskolan,

Läs mer

Innehåll. 4 Om oss. 6 Handgjorda fönster. 8 Unika utsikter. 12 Ut / inåtgående fönster och dörrar. 15 Skjutdörrar. 16 Övrigt sortiment

Innehåll. 4 Om oss. 6 Handgjorda fönster. 8 Unika utsikter. 12 Ut / inåtgående fönster och dörrar. 15 Skjutdörrar. 16 Övrigt sortiment Unika utsikter Innehåll fönster: -ret; pl. er, best. pl. ren el erna s. 1. öppning i vägg, tak el byggnad avsedd att släppa in ljus (o. luft). Äv. att se ut igenom. 2. en unik möjlighet att få den utsikt

Läs mer

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 - En undersökning av barnrättspraktikanter inom Landstinget Kronoberg Lina Ax och Elin Andén Barn- och fritidsprogrammet åk 3 Teknikum

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk dokumentation med IT-stöd, 15 hp, 2012.

Studiehandledning Pedagogisk dokumentation med IT-stöd, 15 hp, 2012. Studiehandledning Pedagogisk dokumentation med IT-stöd, 15 hp, 2012. En kurs i samarbete med Umeå Universitet. Designad för pedagoger i Mölndals stad. Välkommen till kursen Pedagogisk dokumentation med

Läs mer

Kartläggning av besökare vecka 46, 2013

Kartläggning av besökare vecka 46, 2013 Från och med måndagen den 11 november till och med lördagen den 16 november genomförde personalen vid Umeå universitetsbibliotek och Lärcentrum en kartläggning av samtliga besökande. Vi var sju personal

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Nykroppa Förskola. Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Nykroppa Förskola. Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16 Nykroppa Förskola Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3

Läs mer

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 1 [11] Kvalitetsstöd

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Musikdramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Musikdramatisk inriktning Det första

Läs mer

Biblioteksplan för Lerums kommun

Biblioteksplan för Lerums kommun 2016-03-17 Innehåll 1 Inledning 5 2 Bakgrund 6 2.1 Bibliotekets roll i samhället... 6 2.2 Folkbiblioteken i kommunen - Lerums bibliotek... 6 2.3 Skolbibliotek... 6 2.4 Organisation skolbibliotek... 7

Läs mer

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

Sundsvalls. i modersmål. Barn- och utbildningsförvaltningen. Kursplan

Sundsvalls. i modersmål. Barn- och utbildningsförvaltningen. Kursplan skolor Sundsvalls Undervisning i modersmål Barn- och utbildningsförvaltningen Kursplan Kursplan i modermålsundervisning Syfte och roll: att stärka den personliga och kulturella identiteten och för den

Läs mer

fagerhult health & care

fagerhult health & care fagerhult health & care Fagerhult Health & Care Vi har arbetat med att utveckla belysningssystem och medicinska försörjningsenheter till sjukhus sedan 1968 och är idag marknadsledande i Skandinavien.

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost Ärendenummer Sso 221/2011 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 Välkommen till Eklunda förskola 3 Vision 3 Organisation 3 2. Sammanfattning

Läs mer

BARNHEMSGATAN 4, BORÅS MÄKLARE ANNA TIDEBRINK 076-827 23 83

BARNHEMSGATAN 4, BORÅS MÄKLARE ANNA TIDEBRINK 076-827 23 83 BARNHEMSGATAN 4, BORÅS MÄKLARE ANNA TIDEBRINK 076-827 23 83 Välkommen till Barnhemsgatan 4! Välkommen på visningen till denna renoverade 5:a om 118 kvm med fungerade öppen spis, nyrenoverat kök, rymliga

Läs mer

Vad designer gör. Källa: Design projekt guiden http://www.svid.se/sv/designprojektguiden/om-design/vaddesigner-gor/

Vad designer gör. Källa: Design projekt guiden http://www.svid.se/sv/designprojektguiden/om-design/vaddesigner-gor/ Vad designer gör Designer är avgörande för den affärsmässiga framgången för innovationer. En designer har metoder för att samla in och förstå användarnas egentliga behov. Designern kan sedan omvandla behoven

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE med kvalitetsredovisning 2007-2008. Barn- och fritidsprogrammet Handels- och administrationsprogrammet

VERKSAMHETSBERÄTTELSE med kvalitetsredovisning 2007-2008. Barn- och fritidsprogrammet Handels- och administrationsprogrammet VERKSAMHETSBERÄTTELSE med kvalitetsredovisning 2007-2008 Barn- och fritidsprogrammet Handels- och administrationsprogrammet BRITTA ODEVALL-MÄKI 2008 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2007-2008. Avseende Barn- och

Läs mer

UTVÄRDERING AV UTSTÄLLNINGEN OMÄNSKLIGT/ OM TEKNIK / LÄSKORT OCH LURAR

UTVÄRDERING AV UTSTÄLLNINGEN OMÄNSKLIGT/ OM TEKNIK / LÄSKORT OCH LURAR UTVÄRDERING AV UTSTÄLLNINGEN OMÄNSKLIGT/ OM TEKNIK / LÄSKORT OCH LURAR BAKGRUND......s 1 METOD....s 2 RESULTAT........s 3-8 LÄSKORTENS INFOPELARE........s 3 LÄSKORENS DESIGN.......s 4 KORTLÄSARE.... s

Läs mer

Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010

Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010 Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010 Utbildningsanordnare: NTI Utbildning: El (2 starter) och El-automation (3 starter) Antal utskick: 69 Antal svar: 22 Svarsfrekvens: 32% Här

Läs mer

1. Vad är ett språk? 1. Vad är ett språk? 2. Språkets struktur och delar. 2. Språkets struktur och delar 2012-01-19

1. Vad är ett språk? 1. Vad är ett språk? 2. Språkets struktur och delar. 2. Språkets struktur och delar 2012-01-19 Språket i skolan och samhället Ulf Fredriksson Stockholms universitetet, Avdelningen för internationell pedagogik / institutionen för pedagogik och didaktik vt 2012 Språket i skolan och samhället 1) Vad

Läs mer

Välkommen till. Fågelsången. Din kontaktperson : Vice kontaktperson : Träffas på telefon: Din omvårdnadsansvariga sjuksköterska:

Välkommen till. Fågelsången. Din kontaktperson : Vice kontaktperson : Träffas på telefon: Din omvårdnadsansvariga sjuksköterska: Din kontaktperson : Vice kontaktperson : Träffas på telefon: Din omvårdnadsansvariga sjuksköterska:.. nås via avdelningen Välkommen till Fågelsången Välkommen till oss, vi ser fram emot att få lära känna

Läs mer

Kvalitetsrapport nr 2 Lärare

Kvalitetsrapport nr 2 Lärare Kvalitetsrapport nr 2 Lärare Varför har detta arbete gjorts? I skolsystemet i Sverige är det så att det är skolhuvudmannen som är ytterst ansvarig för skolverksamheten, i en kommun eller i en friskola.

Läs mer

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2 8 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Hur var ditt första intryck av denna kurs? Mycket bra 6 21 Bra 21 75 Dåligt - - Mycket dåligt 1 4 EAS - - Antal EAS:. Antal svarande: 28. Mv: (Skala 1) = 78,57

Läs mer

Lär dig mer om de. kulturella näringarna!

Lär dig mer om de. kulturella näringarna! Lär dig mer om de kulturella näringarna! Fortbildning av affärsrådgivare De kulturella näringarna skapar jobb och hållbar ekonomisk tillväxt. Dessa branscher teater och scenkonst, bildkonst, kulturarvsinstitutioner,

Läs mer

Kvalitetsdokument Borgens förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Borgens förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Borgens förskola (läå 2014/2015) Välkommen Förskolan Borgen är en kommunal förskola i västra Danderyd med 4 avdelningar för barn 1-5 år. Förskolan Borgen ligger naturskönt vid Edsviken

Läs mer

Kvalitetsarbete. I praktiken AVESTA

Kvalitetsarbete. I praktiken AVESTA Kvalitetsarbete I praktiken AVESTA Var är vi? Förutsättningar MiROi i-learning AB bedriver sedan september 2013 undervisning i SFI (Svenska för invandrare) i Avesta. Undervisningen bedrivs alla helgfria

Läs mer

STÖD BARN MED ADHD I KLASSRUMMET

STÖD BARN MED ADHD I KLASSRUMMET STÖD BARN MED ADHD I KLASSRUMMET Det här kapitlet ger råd om bra sätt att stödja barn med ADHD i klassrummet. Här finns även förslag på metoder som kan användas för att hjälpa till att skapa en bra stödstruktur.

Läs mer

Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen

Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen Datum: Version: Ansvariga: Förvaltning: Enhet: 2015-06-04 1.0 Christina Persson & Jimmie Brander Förskoleförvaltningen Kvalitetsenheten Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Kvalitétsredovisning 07/08

Kvalitétsredovisning 07/08 Kvalitétsredovisning 07/08 Presentation av skolan: Friskolan i Kärna är en fristående skola för så 1 9 och förskoleklass. Vid starten ht 2000 hade skolan 120 elever och är nu fullt utbyggd med 220 lever.

Läs mer

COMFORT DIGISYSTEM. Flermikrofonsystem

COMFORT DIGISYSTEM. Flermikrofonsystem COMFORT DIGISYSTEM Flermikrofonsystem Delaktighet och självförtroende Varför flermikrofonsystem? Att höra bra i skolan är viktigt både för inlärningen och den sociala gemenskapen. Men för en elev med hörapparat

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015, Idala förskola

Kvalitetsdokument 2014/2015, Idala förskola Kvalitetsdokument 2014/2015, Idala förskola Idala förskola består detta året av 2 grupper, 1 småbarnsgrupp 1-3 år och 1 för 4-5 åringar. S2H Förskolor har profilering Matematik, Idrott och Natur. Vi arbetar

Läs mer

Handlingsplan för förbättringsområden Våga Visa rapport Danderyds Montessoriförskola Svalan höstterminen 2013

Handlingsplan för förbättringsområden Våga Visa rapport Danderyds Montessoriförskola Svalan höstterminen 2013 Handlingsplan för förbättringsområden Våga Visa rapport Danderyds Montessoriförskola Svalan höstterminen 2013 Gemensamma strategier för förhållningssätt vid konflikthantering och dialog med barnen. Tydliggöra

Läs mer

Våga Visa kultur- och musikskolor

Våga Visa kultur- och musikskolor Våga Visa kultur- och musikskolor Kundundersökning 04 Värmdö kommun Genomförd av CMA Research AB April 04 Kön Är du 37 6 34 65 39 60 3 69 0% 0% 40% 60% 0% 0% Kille Tjej Ej svar Våga Visa kultur- och musikskolor,

Läs mer

Reviderad pedagogisk metodik

Reviderad pedagogisk metodik Reviderad pedagogisk metodik för lärare i undervisning av nationell och europeisk litteratur med stöd av interaktiva ITverktyg FÖRKORTAD VERSION Introduktion Denna slutliga versionen av dokumentet har

Läs mer

Elevernas trygghetsplan

Elevernas trygghetsplan Elevernas trygghetsplan Parkskolan 2015-2016 Vår guldregel Som du vill att andra ska vara mot dig, så ska du vara mot andra Planen är förnyad av rektor, personal, elever och föräldrar 2015-08-24. Innehåll

Läs mer

Utvärdering av 5B1117 Matematik 3

Utvärdering av 5B1117 Matematik 3 5B1117 Matematik 3 KTH Sidan 1 av 11 Utvärdering av 5B1117 Matematik 3 Saad Hashim Me hashim@it.kth.se George Hannouch Me hannouch@it.kth.se 5B1117 Matematik 3 KTH Sidan av 11 Svar till frågorna: 1 1.

Läs mer

Kulturen i Örnsköldsvik

Kulturen i Örnsköldsvik Kulturen i Örnsköldsvik -barnets rätt till vila och fritid, till lek och rekreation - rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet - uppmuntra tillhandahållandet av lämpliga och lika möjligheter

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Parkens förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Studiebesök på Campus Roskilde 2014-03-26

Studiebesök på Campus Roskilde 2014-03-26 Studiebesök på Campus Roskilde 2014-03-26 Deltagare: Anja Granlöv, Anna Mansfeld, Barbro Palmqvist, Christina Gummesson, Gudrun Edgren, Gunnar Söderqvist, Göran Thomé, Ingemar Carlstedt, Jakob Donnér,

Läs mer

UTVÄRDERING AV PROJEKTET DALAWUX FLEXIBELT LÄRANDE

UTVÄRDERING AV PROJEKTET DALAWUX FLEXIBELT LÄRANDE UTVÄRDERING AV PROJEKTET DALAWUX FLEXIBELT LÄRANDE DECEMBER 2015 Innehåll Inledning 1 Bakgrund 2 Kort om projektet Dalawux Flexibelt lärande 3 Utvärderingens syfte, upplägg och aktiviteter 4 Utvärderingens

Läs mer

Pedagogisk dokumentation i förskolan hur kan vi vidareutveckla detta med hjälp av digitala verktyg? Vecka 44 Pedagogiskt Center

Pedagogisk dokumentation i förskolan hur kan vi vidareutveckla detta med hjälp av digitala verktyg? Vecka 44 Pedagogiskt Center Pedagogisk dokumentation i förskolan hur kan vi vidareutveckla detta med hjälp av digitala verktyg? Vecka 44 Pedagogiskt Center Varför pedagogisk dokumentation? För att kunna återvända till en händelse.

Läs mer

8.9. Diarienummer: 10/0734 Ankomstdatum: 2010-05-11 Fastighetsadress: Kleva 205

8.9. Diarienummer: 10/0734 Ankomstdatum: 2010-05-11 Fastighetsadress: Kleva 205 33 8.9 ANSÖKAN OM BYGGLOV FÖR ÄNDRING AV I STRID MED BYGGLOV TILLBYGGD DEL AV FÖRRÅD (SJÖBOD), SAMT ÄNDRING AV TAK PÅ URSPRUNGLIGT FÖRRÅD (SJÖBOD) PÅ FASTIGHETEN KLEVA 3:9 Diarienummer: 10/0734 Ankomstdatum:

Läs mer