KASERNSKJUTBANORNA HALMSTAD GARNISON

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KASERNSKJUTBANORNA HALMSTAD GARNISON"

Transkript

1 Bilaga LedR 1-- 3:15 Sidan 1 av KASERNSKJUTBANORNA HALMSTAD GARNISON Tillståndsprövning SAMRÅDSUNDERLAG 1--

2 LedR 1-- 3:15 FÖRSVARSMAKTEN KASERNSKJUTBANORNA HALMSTAD Sidan av SAMRÅDSUNDERLAG 1-- Sid (9) BAKGRUND Försvarsmakten ingav --7 en anmälan enligt 1 förordningen (199:99) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd beträffande kasernskjutbanorna i Halmstad. Generalläkaren meddelade 9--3 beslut med föreläggande att söka tillstånd enligt miljöbalken för banorna. Efter överklagande fastställde regeringen Generalläkarens beslut -1-. Därefter har omfattande förändringar av Försvarsmaktens personalförsörjning beslutats av riksdagen. Den allmänna värnplikten i fredstid har slopats från 11 och ersatts av anställda soldater och sjömän. Effekterna av dessa förändringar har analyserats och Försvarsmakten har nu tillräckligt planeringsunderlag för att producera en rättvisande ansökan om tillstånd för verksamheten på kasernskjutbanorna. Verksamheten har allt sedan anmälan inlämnades till Generalläkaren bedrivits i enlighet med denna anmälan. Försvarsmakten inledde samrådsförfarandet enligt kap miljöbalken vid samråd med myndigheter Protokoll bifogas i bilaga LOKALISERING Efter provisorisk förläggning på Skedalahed beslutade riksdagen 193 att förlägga I 1 till Halmstad. Ett år senare var kasernbygget på Galgberget igång. De ursprungliga skjutbanorna tillkom år 197 och därefter tillkom två korthållsbanor 19. Vid det försvarspolitiska beslutet (prop. 1999/:3, bet. 1999/FÖU, rskr. 1999/:1) skedde en omfattande reducering av Försvarsmaktens olika enheter med nedläggning av bl. a I 1. Luftvärnsregementet (Lv ) i Halmstad är därefter det enda kvarvarande förbandet inom luftvärnet. Verksamheten på skjutbanorna har således pågått i ca år. Läget med avseende på risk för störningar är väl anpassat med få närliggande bostäder. Försvarsmakten har under i vart fall de senaste 15 åren inte registrerat klagomål på skjutverksamheten, som även minskat i total omfattning efter nedläggningen av I 1 år. Det bör också nämnas att kostnaderna för att ersätta banorna på ny lämplig plats, om sådan kan återfinnas på rimligt avstånd från kasernområdet, överslagsmässigt kan beräknas till minst -5 milj kr. Försvarsmakten vill här också hänvisa till förarbetena till miljöbalken, prop 1997/9:5, del sid 3. Försvarsmakten anser att det med dessa förutsättningar inte finns anledning att ange alternativt läge för skjutbanorna.

3 LedR 1-- 3:15 FÖRSVARSMAKTEN KASERNSKJUTBANORNA HALMSTAD Sidan 3 av SAMRÅDSUNDERLAG 1-- Sid 3(9). VERKSAMHETSBESKRIVNING.1 Beskrivning av skjutbaneområdet Skjutbanorna är belägna på fastigheten Halmstad 7:3. Skjutbaneområdet omfattar fem skjutbanor. Skjutavstånden varierar från meter upp till 3 meter. På vissa banor och skjutavstånd sker skjutning från skjuthallar. Samtliga banor är sedan 5 försedda med miljökulfång. Av personsäkerhetsskäl och egenkontroll är stängsel draget runt hela skjutbaneområdet. Utmed skjutbanevägen förbi B-banan (nr 1) är stängslet kompletterat med ett skydd för att skydda mot insyn mot skjutbanan för de som färdas på denna väg. När skjutningar pågår på dag- och kvällstid är ett rött roterande varselljus tänt för att informera om att skjutningar pågår.. Beskrivning av skjutövningar Skjutbanorna på Galgberget används för grundläggande skjututbildning med skarp ammunition till eldhandvapen, kulspruta samt med 9 mm övningsvapen till pansarskott och granatgevär. Skjutövningar genomförs utifrån ett fastställt reglemente. Övningarna får efter hand en ökad svårighetsgrad. Utbildning sker av kontinuerligt och tidvis kontraktsanställda soldater, befäl och officerare ingående i Försvarsmaktens förband. Den grundläggande skjututbildningen och träning för att behålla nödvändig skjutskicklighet genomförs vid olika tidpunkter på året. Beläggningen på skjutbanorna kan variera mellan olika år beroende på olika utbildnings- och beredskapsuppdrag för förbanden i landet. Ingen får utan utbildning och kontrollerad kompetens enskilt hantera Försvarsmaktens vapen och ammunition. För att upprätthålla kompetens och skicklighet med sitt vapen krävs av befäl och soldater kontinuerliga skjutövningar. Det är av betydelse för förbandens effektivitet och säkerhet att varje soldat vidmakthåller en hög skjutskicklighet, så väl under tjänstgörings- som beredskapstid. Denna kompetens upprätthålls av befäl och soldater i förband inom Halmstad garnison genom närheten till en ändamålsenlig och ett för miljön anpassat skjutbaneområde..3 Civil verksamhet Civilt fritidsskytte genomförs av föreningar med försvarsmaktsanknytning, ex. frivilliga skytterörelsen. C Lv har även uppdrag att stödja Rikspolisstyrelsen (RPS) med utbildningsanordningar vad avser skjututbildning.

4 LedR 1-- 3:15 FÖRSVARSMAKTEN KASERNSKJUTBANORNA HALMSTAD Sidan av SAMRÅDSUNDERLAG 1-- Sid (9) 3. VERKSAMHETENS OMFATTNING Försvarsmaktens beskrivning anger en total ram för nyttjandet av fem skjutbanor inom området. Den totala ramen omfattar nyttjande under högst 5 kalenderdygn för skjutning med skarp ammunition, med fördelning på dagar och tider enligt följande: Vardagar (mån-fre) under året max 5 dygn Fördelade på följande skjuttider: Varav Polisen Varav civila skytteföreningar Tid Klockan Antal dygn Antal dygn Antal dygn Dag Kväll -* 5 3 * Två kvällar/vecka Helgdagar (lör, sön o helgdag) under året Max 35 dygn fördelade på följande skjuttider: Varav Polisen Varav civila skytteföreningar Tid Klockan Antal dygn Antal dygn Antal dygn Dag Kväll - 15 Anm: Polisen/civilskytteförening är endast uppskattade värden och ingår i den totala ramen Antal skott finkalibrig ammunition som beräknas avlossas under ett år på skjutbanorna är upp till. Antalet varierar mellan olika år beroende på utbildningsbehoven. Försvarsmakten föreslår följande begränsningar avseende skjutverksamhet under helgdagar: Verksamhet genomförs vartannat veckoslut. Under juli bedrivs verksamhet endast en lördag och söndag. Vid utbildning som erfordras därutöver i direkt anslutning till internationella insatser görs särskild anmälan om avsteg till Generalläkaren och närboende informeras. Särskilda skjutfria dagar härutöver är långfredag, påskafton, påskdagen, annandag påsk, pingstdagen, midsommarafton, midsommardagen, julafton, juldagen och annandag jul. Ammunitionsförbrukningen inom skjutbaneområdet beräknas under ett år uppgå till högst ca skott. Antalet kan variera mellan olika år beroende på utbildningsuppdragen.. SÄKERHETSNESTÄMMELSER OCH ALLMÄNHETENS TILLTRÄDE Tillträde till område som kan vara farligt för allmänheten kan regleras med stöd av lagen (:35) om skydd för samhällsviktiga anläggningar m.m. All säkerhetsverksamhet styrs härutöver internt inom myndigheten av Säkerhetsinstruktionen för Försvarsmakten (Säk I). Dessa regler kompletteras med lokala bestämmelser som fastställs av garnisonschefen (C Lv ). Bestämmelserna i SäkI ger säkerhet för skjutbaneområdet, övande enheter samt tredje man och dennes egendom.

5 LedR 1-- 3:15 FÖRSVARSMAKTEN KASERNSKJUTBANORNA HALMSTAD Sidan 5 av SAMRÅDSUNDERLAG 1-- Sid 5(9) Skjutbaneområdet, som utgör skyddsobjekt med tillträdesförbud för obehöriga enligt skyddslagen, är inhägnat och stängt för allmänheten. Utmed staketet är skyltar uppsatta som anger att det är militära skjutbanor. När skjutverksamhet pågår på någon av kasernskjutbanorna tänds ett rött roterande varselljus vid infarten till skjutbaneområdet. Utanför staketet föreligger ingen risk för allmänheten. Försvarsmakten har därför inte funnit anledning att med stöd av skyddslagen spärra av större område än det redan inhägnade, exempelvis på Galgberget ovanför skjutbanornas kulfång. 5. MARK OCH GRUNDVATTEN 5.1 Försvarets verksamhet vid skjutbanorna Hela verksamheten vid Försvarets skjutbanor på Galgberget är belägna inom det sekundära skyddsområdet för vattentäkterna på Galgberget. Den längsta banan, A-banan (nr 5) är dessutom belägen inom den primära skyddszonen för Staelsbo vattentäkt, ca 5 m resp 9 m från brunnarna. I huvudsak används stålkulor vid övning, men i 5- % av fallen används blykulor då Hemvärnet övar. Dessa kulor hamnar i miljökulfånget som eliminerar risken att läckage av metaller till underliggande markyta sker. Det är pant på tomhylsor vilket bidrar till att uppsamling av dessa sker noggrant. 5. Miljökulfång Vid samtliga av Försvarets fem skjutbanor i Halmstad samlas kulorna upp i s.k. miljökulfång. Miljökulfånget består av gummigranulat som underlagras av en tät duk och omges i övrigt av en duk som stänger sig när kula gått igenom den. Normalt uppstår därmed inget lakvatten. Bilden nedan visar en principskiss av ett miljökulfång.

6 LedR 1-- 3:15 FÖRSVARSMAKTEN KASERNSKJUTBANORNA HALMSTAD Sidan av SAMRÅDSUNDERLAG 1-- Sid (9) Figur 1 Miljökulfång, STAPP EBC Bottenduken är utförd i syntetiskt gummi, EPDM. Materialet avvänds ofta för sluttäckning av deponier och permeabiliteten på membranet brukar uppskattas till ca * -15 m/s (jämför med kraven för bottentätning av en deponi = 1* -9 m/s). Vid installationen i miljökulfånget svetsades enheterna ihop till en enda stor duk genom s.k. dubbelsöm, varefter fogarna testades genom provtryckning. I praktiken kom miljökulfångets bottenduk att fungera som en topptätning på det befintliga kulfånget som är helt övertäcks. Bottenduken täcker hela kulfångets yta och veks över kanten på den ram som utgör stommen i miljökulfånget. I denna bassängliknande konstruktion som är ca,5 m djup, lades i botten ett uppsamlande dräneringsrör tätat i båda ändar. Eventuellt vatten som läcker igenom den självstängande duken samlas därmed upp och kan endast tömmas genom ett förseglat rör under den topptätande duken. Bassängen mellan bottenduken och den topptätande duken är fylld med gummigranulat som fångar upp projektiler på ett så skonsamt sätt att de förblir intakta. Det finns enligt tillverkaren ingen möjlighet att någon projektil tar sig igenom hela gummigranulatskiktet och slår hål i bottenduken. Att bottenduken är hel kan kontrolleras i samband med att gummigranulatet byts ut och avskiljs från kulor vilket görs med ca 5- års mellanrum. Den topptätande duken är tillverkad av naturgummi och även den är i sitt ursprungliga skick tät. Duken överlappar mot den uppvikta bottenduken så att dessa dukar bildar en helt försluten låda. De hål som penetrerande projektiler orsakar i den topptätande duken återsluts automatiskt. Hållbarheten på topptätningsduken beräknas till mellan 5 och år, beroende på att större hål bildas vid t.ex. studsande kulor som går igenom duken med bredsidan. Detta medför att en begränsad mängd vatten kan läcka in i konstruktionen, men detta är dräneringssystemet dimensionerat för att klara av. Topptätningsduken byts ut i samband med att gummigranulatet byts ut. Livstiden för ett miljökulfång om det används och underhålls enligt leverantörens anvisningar beräknas till ca 3 år.

7 LedR 1-- 3:15 FÖRSVARSMAKTEN KASERNSKJUTBANORNA HALMSTAD Sidan 7 av SAMRÅDSUNDERLAG 1-- Sid 7(9) Bilden nedan visar miljökulfånget vid bana A (nr 5). Figur Miljökulfång bana A, Försvarsmakten Halmstad Om den självstängande duken skulle blir så pass skadad att vatten läcker in, samlas vattnet upp och hanteras separat som avfall. Vattnet transporteras bort ca 1 gång per år. Inkapsling av gammal kulfångssand Material från de äldre kulfången har kapslats in i direkt anslutning till kulfånget för bana A (nr 5). Massorna omges av en tät gummiduk. Vatten som avrinner på ytan samlas upp och transporteras bort 1 gång per år. Bilden nedan visar inkapslade massor. 5.3 MIFO-klassificering Av inlämnade blanketter (E) för massorna, daterade -1-3, framgår att man bedömt att för samtliga banor är riskklassen d.v.s. liten risk. Ställningstagande motiveras av att miljökulfånget innebär en tät täckning av hela den för infiltration exponerade ytan. Om användningen ändras genom att t.ex. miljökulfånget avvecklas eller markanvändningen förändras bör en förnyad MIFO-bedömning genomföras. 5. Kontroll av påverkan på grundvatten Vad gäller en eventuell påverkan på dricksvattnet härrör den från tidigare skjutverksamhet eftersom militär verksamhet bedrivits på platsen sedan början av 19-talet. All kulfångssand med >3 mg bly/kg TS förvaras under tät gummiduk eller täcks av miljökulfång.

8 LedR 1-- 3:15 FÖRSVARSMAKTEN KASERNSKJUTBANORNA HALMSTAD Sidan av SAMRÅDSUNDERLAG 1-- Sid (9) Figur 3 Placering av grundvattenrör (bild hämtad från hitta.se) Prov på grundvatten uttogs senast 11 och analysresultatet redovisas i tabellen nedan. Grundvattenrör SGU-FS 13:1* Bly,3 µg/l,5 µg/l * Referensvärden på nationell nivå för grundvatten i jord Av tabellen framgår att blyhalten vid mättillfället var så lågt att det inte kan anses var påverkat av lokala föroreningskällor. För att säkerhetsställa kontroll av miljökulfången kommer provtagning av grundvattnet framöver att ske två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten. 5.5 Hantering av kemiska produkter All bekämpning av ogräs sker mekaniskt och bekämpningsmedel används således inte. Det förekommer ingen förvaring av maskiner inom området för skjutbanorna. Föreskrifterna för vattenskyddsområdet (13 FS 11:13) efterlevs mycket noga. Detta innebär exempelvis att snö från ytor utanför den primära skyddszonen inte läggs upp inom denna zon och att salt endast används vid halka eller dammbekämpning.

9 LedR 1-- 3:15 FÖRSVARSMAKTEN KASERNSKJUTBANORNA HALMSTAD Sidan 9 av SAMRÅDSUNDERLAG 1-- Sid 9(9) 5. Hantering av risker Utbildning av anställd personal i miljöfrågor, BAS-Miljö, sker regelbundet och dokumentation sker av de personer som genomgått utbildningen. Utbildningen innefattar allmänna miljöfrågor och frågor som gäller specifikt för försvaret som exempelvis verksamheten inom skyddsområdet för kommunens vattentäkt. Soldater och entreprenörer informeras muntligt om vattenskyddsområdet och de försikthetsåtgärder som gäller.

10 Bilaga LedR 1-- 3:15 Sidan av KASERNSKJUTBANORNA HALMSTAD GARNISON MILJÖEFFEKTER Tillståndsprövning SAMRÅDSUNDERLAG 1--

11 LedR 1-- 3:15 Försvarsmakten KASERNSKJUTBANORNA HALMSTAD Sidan 11 av Samrådsunderlag 1-- Sid () BULLER Allmänt om buller Den helt dominerande miljöeffekten för omgivningen är buller från skjutning med skarp finkalibrig ammunition på skjutbanorna. Värdena beräknas som frifältsvärden (ej påverkade av reflexer). I de allmänna råden för skjutbanor finns tillämpningsanvisningar till riktvärdena vid nyanläggning eller väsentlig ombyggnad av bana, för banor byggda före 19, för banor för hagelskytte, för tävlingar samt allmänt om skyddsåtgärder och försiktighetsmått. Beräkningar eller mätningar? Mätningar kan alltid utföras. För att mätningar av maximal ljudnivå skall vara representativ för beskrivning av en verksamhet krävs mätningar under mycket lång tidsperiod. Enstaka mätresultat kan vara helt missvisande eftersom meteorologiska förhållanden har avgörande betydelse för vilken ljudnivå som registreras. Beräkningar förutsätter ett stabilt meteorologisk förhållande motsvarande medvind och en vindhastighet <5m/s. Enligt vår bedömning är beräknade ljudnivåer därför mer representativa för verksamheten än vad mätningar skulle ge vid handen Beräkning av momentana ljudnivåer För beskrivning av bullersituationen från skjutplatserna har beräkningar genomförts av ljudnivåer från varje skjutplats med finkalibrig ammunition för AK och AK5. Beräkningarna redovisar den maximala ljudutbredningen från varje position motsvarande medvind i alla riktningar samt vid SV vindförhållanden. En sammanställning av skjutavstånd och skjuthallar redovisas i tabell nedan. Sammanställning av skjutavstånd och skjuthallar Nr Benämning Avstånd m Antal skjutplatser Anmärkning 1 B-banan 3, Skjuthall m V-banan 3, 5, / Rörligt mål + vändmål 3 P-banan 3 1 Vändmål Ö-banan 5, 3, 5 1 Skjuthall 5 m 5 A-banan,, 3 Skjuthall & 3 m Beräkningarna har genomförts i enlighet med den beräkningsmodell som utvecklats av FORTV och som grundas på Naturvårdsverkets beräkningsmodell. För beskrivning av terrängens inverkan på ljudutbredningen har kartunderlag på CAD-format används. Därmed kan den

12 LedR 1-- 3:15 Försvarsmakten KASERNSKJUTBANORNA HALMSTAD Sidan 1 av Samrådsunderlag 1-- Sid 3() "verkliga" ljudutbredningen beräknas mer i detalj än vad annan beräkning medger. Resultatet av beräkningsresultaten redovisas i 5-dB fält. Färgfälten representerar den maximala ljudnivån (±.5 db) för - dba,i för finkalibriga vapen. Färgskalan utgår från riktvärden för finkalibrig ammunition, dvs. dba. Inom gult område har gränslinjen för dba,i markerats. Denna redovisningsform av beräknade ljudnivåer har valts dels med avsikt att undvika att enbart redovisa gränslinjer dels med avsikt att beskriva beräkningens noggrannhet som ej är bättre än ±.5 dba-enheter. Denna form för beräkning med CAD-underlag och redovisning av resultaten har utvecklats vid WSP Akustik. Denna metodik har flera fördelar i förhållande till traditionella redovisningar/beräkningar, bl. a följande: resultatredovisningen blir tydligare större noggrannhet i beräkningarna För beräkningarna har uppgifter på de olika vapentypernas akustiska emission erhållits från försvarsmakten. Den akustiska emissionen avser ljudnivå i oktavband (1-kHZ). Utöver att ljudnivån för respektive vapen varierar i styrka har också skjutriktningen betydelse. För handeldvapen är ljudnivån högst i skjutriktningen. En sammanställning av ljudutbredningens karaktär över plan öppen mark för några olika vapentyper redovisas i figurer nedan och avser samma skala. Exempel på ljudutbredning för handeldvapen AK och AK5 Vapen Eldhandvapen AK Ljudutbredning i jämförbar skala (skjutriktning uppåt i figuren)

13 LedR 1-- 3:15 Försvarsmakten KASERNSKJUTBANORNA HALMSTAD Sidan 13 av Samrådsunderlag 1-- Sid () Vapen Eldhandvapen AK5 Ljudutbredning i jämförbar skala (skjutriktning uppåt i figuren) Resultat av genomförda beräkningar redovisas i bilaga 1-. Beräkningarna redovisar den samlade utbredningen för handeldvapen i positioner med och utan skjuthall motsvarande normal verksamhet. Detta omfattar följande: Eldhandvapen: AK skarp ammunition för medvind och SV vind AK5 skarp ammunition för medvind och SV vind Beräknade ljudnivåer avser frifältsvärden under medvindsförhållanden i alla riktningar eller därmed jämförbara meteorologiska förhållanden, dvs. en situation som endast förekommer under nattperioden vid i huvudsak vindstilla förhållanden. Med medvind menas då en vindriktning från skjutplats till mottagaren inom en sektor av ±5 Inverkan SV vindförhållanden redovisas också. Den förhärskande vindriktningen inom området ligger dels inom en sektor från - dels inom en sektor från -. En sammanställning av vindriktningens fördelning under åren 19-7 redovisas i figur nedan.

14 LedR 1-- 3:15 Försvarsmakten KASERNSKJUTBANORNA HALMSTAD Sidan 1 av Samrådsunderlag 1-- Sid 5() Frekvens % av vindhastigheten för Halmstad perioden Åren Vindstilla: 9.% >.5 m/s 9 >.5 m/s > 5 m/s 15 1 Vindfördelning vid Halmstads flygfält under perioden 19-7 Statistiken från Halmstads flygfält bygger på vindobservationer som är gjorda en gång per timme dygnet runt för den aktuella tidsperioden. Dataunderlaget är därför av mycket god kvalitet. I bilaga 5 redovisas vindfördelningen månadsvis för samma tidsperiod. Av denna sammanställning framgår bl. a. att den förhärskande vinden i är SV under hela året. Under vissa månader förekommer även ostliga vindar vilket då är gynnsamt för bebyggelsen i norr. För beräkning av vindriktningens inverkan har då antagits att ljudutbredningen påverkas i enlighet med figur nedan dvs. i motvind dämpas ljudet 15 dba-enheter.

15 LedR 1-- 3:15 Försvarsmakten KASERNSKJUTBANORNA HALMSTAD Sidan 15 av Samrådsunderlag 1-- Sid () Medvind 1 1 db Sidvind 1 Sidvind Motvind Antagen ljudutbredning för olika vindriktningar Exempel på hur detta påverkar ljudutbredningen i det enskilda fallet redovisas nedan Redovisningen avser skjutning mot söder vid medvind i alla riktningar respektive SV vindförhållanden. Medvind i alla riktningar SV vindriktning Vindriktningens inverkan på ljudutbredningen

16 LedR 1-- 3:15 Försvarsmakten KASERNSKJUTBANORNA HALMSTAD Sidan 1 av Samrådsunderlag 1-- Sid 7() Påverkan på yttre miljö Påverkan på vatten och mark Hela verksamheten vid Försvarets skjutbanor på Galgberget är belägna inom det sekundära skyddsområdet för vattentäkterna på Galgberget. Den längsta banan, A-banan är dessutom belägen inom den primära skyddszonen för Staelsbo vattentäkt. I huvudsak används stålkulor vid övning, men i 5- % av fallen används blykulor då Hemvärnet övar. Dessa kulor hamnar i miljökulfånget som eliminerar risken att något läckage till underliggande markyta sker. Det är pant på tomhylsor vilket bidrar till att uppsamling av dessa sker noggrant. Vid samtliga fem skjutbanor i samlas kulorna upp i s.k. miljökulfång. Miljökulfånget består av gummigranulat som underlagras av en tät duk och omges i övrigt av en duk som stänger sig när kula gått igenom den. Normalt uppstår därmed inget lakvatten. Om den självstängande duken skulle blir så pass skadad att vatten läcker in, samlas vattnet upp och hanteras separat transporteras bort som avfall. Hantering av äldre kulfång Miljökulfången anlades 5 och dessförinnan användes jordvallar som kulfång. Miljökulfången vid de fem skjutbanorna är placerade på de gamla skjutvallarna. Vid anläggningen av miljökulfången var vissa inte så stora att de täckte hela den tidigare skjutvallen (främst vid bana A) och därför samlade man upp massorna och lade dem i anslutning till miljökulfånget vid skjutbana A och täckte med en tät gummiduk. Inget vatten kan tränga ner till massorna och vatten som avrinner på ytan samlas upp och transporteras bort en gång per år.

17 LedR 1-- 3:15 Försvarsmakten KASERNSKJUTBANORNA HALMSTAD Sidan 17 av Samrådsunderlag 1-- Sid () Hantering av kemiska produkter All bekämpning av ogräs sker mekaniskt och bekämpningsmedel används således inte. Det förekommer ingen förvaring av maskiner inom området för skjutbanorna. Föreskrifterna för vattenskyddsområdet (13 FS 11:13) efterlevs mycket noga. Detta innebär exempelvis att snö från ytor utanför den primära skyddszonen inte läggs upp inom denna zon och att salt endast används vid halka eller dammbekämpning. Hantering av risker Utbildning av anställd personal i miljöfrågor, BAS-Miljö, sker regelbundet och dokumentation sker av de personer som genomgått utbildningen. Utbildningen innefattar allmänna miljöfrågor och frågor som gäller specifikt för försvaret som exempelvis verksamheten inom skyddsområdet för kommunens vattentäkt. Soldater och entreprenörer informeras muntligt om vattenskyddsområdet och de försikthetsåtgärder som gäller. Påverkan på friluftsliv Galgberget används förutom som militärt övningsområde även som ströv- och friluftsområde. Ansökan enligt miljöbalken innebär ingen negativ förändring av förutsättningarna för friluftslivet. Inhägnaden av skjutbaneområdet liksom skyddsvallen i anslutning till bana B medför en ökad säkerhet så att konflikter mellan övningsverksamheten och det rörliga friluftslivet undviks. Bilagor Ubilaga 1 Karta, maximal ljudnivå vid skjutning med AK från samtliga positioner medvind Ubilaga Karta, maximal ljudnivå vid skjutning med AK5 från samtliga positioner medvind Ubilaga 3 Ubilaga Ubilaga 5 Karta, maximal ljudnivå vid skjutning med AK från samtliga positioner SV vind Karta, maximal ljudnivå vid skjutning med AK5 från samtliga positioner SV vind Karta med markering av olika typer av byggnader Ubilaga Vindfördelning månadsvis vid Halmstads flygplats för perioden 19-7

18 LedR 1-- 3:15 Sidan 1 av RITAD AV TZ WSP Akustik GRANSKAD AV LV db(a),i FRIFÄLT Ak från samtliga skjutbanor med respektive utan skjuthall Medvind i alla riktningar db(a) Imp db(a) Imp db(a) Imp SKALA 15 3 m Orginalskala 1:15 för A / Psi fil: I1_3X.psi -5-15:1:17 RESULTATFIL: l:/3/akb Projekt/3/3-5/3-3 (19) BSN LV /Uppdragsdata/Beräkningar/I1_3.eqo --1 1:3:1 DATUM PROJEKTNUMMER RITNINGSNUMMER REG Copyright Lantmäteriverket 1999, Dnr L1999/ Bilaga 1

19 LedR 1-- 3:15 Sidan 19 av RITAD AV TZ WSP Akustik GRANSKAD AV LV db(a),i FRIFÄLT Ak5 från samtliga skjutbanor med respektive utan skjuthall Medvind i alla riktningar db(a) Imp db(a) Imp db(a) Imp SKALA 15 3 m DATUM PROJEKTNUMMER RITNINGSNUMMER REG Orginalskala 1:15 för A / Psi fil: I1_311X.psi -5-15::3 RESULTATFIL: l:/3/akb Projekt/3/3-5/3-3 (19) BSN LV /Uppdragsdata/Beräkningar/I1_311.eqo --1 1:31:3 Copyright Lantmäteriverket 1999, Dnr L1999/ Bilaga

20 Copyright Lantmäteriverket 1999, Dnr L1999/15 RITAD AV GRANSKAD AV TZ WSP Akustik LV db(a),i FRIFÄLT Ak från samtliga skjutbanor med respektive utan skjuthall SV - vindriktning db(a) Imp db(a) Imp db(a) Imp SKALA 15 3 m DATUM PROJEKTNUMMER RITNINGSNUMMER REG Bilaga 3 Orginalskala 1:15 för A / Psi fil: I1_31X.psi -5-15:3:5 RESULTATFIL: l:/3/akb Projekt/3/3-5/3-3 (19) BSN LV /Uppdragsdata/Beräkningar/I1_31.eqo --1 1:3: Bilaga LedR 1-- 3:15 Sidan av

21 Copyright Lantmäteriverket 1999, Dnr L1999/15 RITAD AV GRANSKAD AV TZ WSP Akustik LV db(a),i FRIFÄLT Ak5 från samtliga skjutbanor med respektive utan skjuthall SV - vindriktning db(a) Imp db(a) Imp db(a) Imp SKALA 15 3 m DATUM PROJEKTNUMMER RITNINGSNUMMER REG Bilaga Orginalskala 1:15 för A / Psi fil: I1_313X.psi -5-15:5:5 RESULTATFIL: l:/3/akb Projekt/3/3-5/3-3 (19) BSN LV /Uppdragsdata/Beräkningar/I1_313.eqo --1 1:35:9 Bilaga LedR 1-- 3:15 Sidan 1 av

22 Copyright Lantmäteriverket 1999, Dnr L1999/15 RITAD AV GRANSKAD AV TZ WSP Akustik LV Halmstad Markering av fastigheter Småhus Flerfamiljshus Fritidshus Skol/vårdlokaler Övrigt Gröna=med befolkning Blåa=utan befolkning SKALA 15 3 m DATUM PROJEKTNUMMER RITNINGSNUMMER REG Bilaga Orginalskala 1:15 för A / Psi fil: l:/3/akb Projekt/3/3-5/3-3 (19) BSN LV /Uppdragsdata/Beräkningar/FASTIGHETER5.psi -5-1:33: Bilaga LedR 1-- 3:15 Sidan av

23 Försvarsmakten Samrådsunderlag -- Skjutbanor Halmstad Miljöeffekter Bilaga LedR 1-- 3:15 Sidan 3 av BILAGA VINDFÖRDELNING MÅNADSVIS 19-7 VID HALMSTADS FLYGPLATS Frekvens % av vindhastigheten för Halmstad perioden Jan Frekvens % av vindhastigheten för Halmstad perioden Feb Frekvens % av vindhastigheten för Halmstad perioden Mar Vindstilla: 9.% Vindstilla:.9% Vindstilla: 7.% >.5 m/s >.5 m/s > 5 m/s 9 >.5 m/s >.5 m/s > 5 m/s 9 >.5 m/s >.5 m/s > 5 m/s JANUARI FEBRUARI MARS Frekvens % av vindhastigheten för Halmstad perioden Apr Frekvens % av vindhastigheten för Halmstad perioden Maj Frekvens % av vindhastigheten för Halmstad perioden Juni Vindstilla:.% Vindstilla: 9.% Vindstilla: 9.7% >.5 m/s >.5 m/s > 5 m/s 9 >.5 m/s >.5 m/s > 5 m/s 9 >.5 m/s >.5 m/s > 5 m/s APRIL MAJ JUNI Frekvens % av vindhastigheten för Halmstad perioden Juli Frekvens % av vindhastigheten för Halmstad perioden Aug Frekvens % av vindhastigheten för Halmstad perioden Sep Vindstilla: 1.% Vindstilla: 11.1% Vindstilla:.3% >.5 m/s >.5 m/s > 5 m/s 9 >.5 m/s >.5 m/s > 5 m/s 9 >.5 m/s >.5 m/s > 5 m/s JULI AUGUSTI SEPTEMBER Frekvens % av vindhastigheten för Halmstad perioden Okt Frekvens % av vindhastigheten för Halmstad perioden Nov Frekvens % av vindhastigheten för Halmstad perioden Dec Vindstilla: 9.5% Vindstilla: 7.5% Vindstilla: 9.% >.5 m/s >.5 m/s > 5 m/s 9 >.5 m/s >.5 m/s > 5 m/s 9 >.5 m/s >.5 m/s > 5 m/s OKTOBER NOVEMBER DECEMBER

24 LedR 1-- 3:15 Sidan av KASERNSKJUTBANORNA HALMSTAD GARNISON Innehållsförteckning Miljökonsekvensbeskrivning 1--

25 LedR 1-- 3:15 FÖRSVARSMAKTEN Kasernskjutbanorna Halmstad garnison Sidan 5 av MKB Tillståndsansökan 1-- INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ICKE TEKNISK SAMMANFATTNING... VERKSAMHETEN....1 Bakgrund och syfte.... Historik och tidigare verksamhet....3 Sökt verksamhet.... Geografiska avgränsningar....5 Ämnesvisa avgränsningar.... Administrativa uppgifter... 3 ALTERNATIV Sökt verksamhet Nollalternativ Alternativa tekniska lösningar... SAMRÅD OCH INFORMATION... 5 FÖRUTSÄTTNINGAR Omgivningsbeskrivning Geologi Vegetation Djurliv Riksintresse för natur, kultur och fritid Planfrågor Nationella och regionala miljömål Miljökvalitetsnormer... EFFEKTER PÅ MARK, VATTEN OCH LUFT....1 Vattentäkter.... Försvarets verksamhet vid skjutbanorna....3 Luft... 7 EFFEKTER PÅ HÄLSA OCH SÄKERHET Buller Övriga hälsoeffekter Risker... EFFEKTER PÅ NATURRESURSER....1 Avfallshantering.... Kemikalie- och drivmedelsförbrukning....3 Landskapsbild.... Naturmiljö....5 Kulturmiljö.... Rekreation och friluftsliv....7 Markanvändning och kommunal planering...

26 LedR 1-- 3:15 FÖRSVARSMAKTEN Kasernskjutbanorna Halmstad garnison Sidan av MKB Tillståndsansökan SAMMANFATTNING AV MILJÖPÅVERKAN... UPPFYLLELSE AV UPPSATTA MILJÖKVALITETSMÅL MILJÖKVALITETSNORMER Luft Vatten... 1 REFERENSER MEDVERKANDE... BILAGOR Bilaga 1 Bullerutredning

Helgö, skottbuller, Ekerö kommun

Helgö, skottbuller, Ekerö kommun Rapport nummer: 2014-182 r01 Datum: 2015-01-30 Helgö, skottbuller, Ekerö kommun L:\2014\2014-182 SS Helgö, påverkan av skottbuller, Combitech AB\Rapporter\2014-182 r01.docx Bild: karta över Helgö med omnejd,

Läs mer

RAPPORT Ljudnivåmätningar av finkalibriga skjutvapen

RAPPORT Ljudnivåmätningar av finkalibriga skjutvapen RAPPORT Ljudnivåmätningar av finkalibriga skjutvapen 2009-11-27 Kund Naturvårdsverket Ebbe Adolfsson 106 48 Stockholm Konsult Box 92093 120 07 Stockholm Besök: Lumaparksvägen 7 Tel: +46 8 688 60 00 Fax:

Läs mer

BROMMA STOCKHOLM AIRPORT

BROMMA STOCKHOLM AIRPORT Uppdragsnr: 10176712-R04 1 (10) BROMMA STOCKHOLM AIRPORT C:\Users\sebs10628\Documents\R04 Bromma Markbuller beräkningar för utfall 2013 2014-03-26.docx Mall: Rapport - 2003.dot ver 1.0 BROMMA STOCKHOLM

Läs mer

Rapport A Motorsportbullerutredning 100531

Rapport A Motorsportbullerutredning 100531 Uppdragsansvarig Tel +4610-505 00 00 Fax +4610-505 11 83 paul.appelqvist@afconsult.com RAPPORT 1 (14) Datum Uppdragsnr 554031 Rapport A Motorsportbullerutredning 100531 SMK Söderhamn Helsinge Motorstadion,

Läs mer

MILJÖTILLSYN AV SKJUTBANOR I LJUSDALS KOMMUN

MILJÖTILLSYN AV SKJUTBANOR I LJUSDALS KOMMUN P R O J E K T A P P O R T L J U S D A L S K O M M U N M I L J Ö E N H E T E N MILJÖTILLSYN AV SKJUTBANOR I LJUSDALS KOMMUN 2014 Kristin Berg, miljöinspektör Bild 1. Skjutbaneområdet för 80 m viltmålsbanan

Läs mer

Kneippen syd - Bullerutredning

Kneippen syd - Bullerutredning R02-2147 Norrköpings kommun - - 08-11-13 1 Kneippen syd - Bullerutredning Kartläggning av buller från väg- och spårtrafik till nyplanerad bostadsbebyggelse Dokumentnamn: R02-2147 Kneippen syd-bullerutredning.doc

Läs mer

Kv. Skolmästaren 1 och 2. Trafikbullerutredning. Rapport nummer: 2014-051 r01 rev1 Datum: 2014-05-23. Att: Peter Carlsson Bruksgatan 8b

Kv. Skolmästaren 1 och 2. Trafikbullerutredning. Rapport nummer: 2014-051 r01 rev1 Datum: 2014-05-23. Att: Peter Carlsson Bruksgatan 8b Rapport nummer: 2014-051 r01 rev1 Datum: 2014-05-23 Kv. Skolmästaren 1 och 2 Trafikbullerutredning L:\2014\2014-051 SS Kv Skolmästaren 1 och 2, Structor Miljöteknik AB\Rapporter\2014-051 r01.docx Beställare:

Läs mer

Bullerutredning Villa Roskullen

Bullerutredning Villa Roskullen Rapport HÄRRYDA KOMMUN Bullerutredning Villa Roskullen Malmö 2016-01-25 Bullerutredning Villa Roskullen Datum 2016-01-25 Uppdragsnummer 1320018824 Utgåva/Status 1 Oscar Lewin Uppdragsledare & Handläggare

Läs mer

Foto: Ulf Hansson. för kulfång SKYTTESPORT FÖRBUNDET

Foto: Ulf Hansson. för kulfång SKYTTESPORT FÖRBUNDET Kontroll- program Foto: Ulf Hansson för kulfång SKYTTESPORT FÖRBUNDET Bearbetning och sammanställning: Ulf Qvarfort, FOI Mats Stoltz, SPSF Copyright: Svenska Pistolskytteförbundet Sättning och layout:

Läs mer

Bullerutredning Ljungskogen. Malmö 2015-01-13

Bullerutredning Ljungskogen. Malmö 2015-01-13 Malmö 2015-01-13 Datum 2015-01-13 Uppdragsnummer 61661253716 Utgåva/Status Rev 3 Jenny Ekman Johan Jönsson Jens Karlsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsgatan 5 211 11 Malmö

Läs mer

Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2010

Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2010 Handläggare: Tomas Sjöstedt/ Kari Nyman Sid 1(8) Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2010 Sammanfattning Miljökvalitetsnormernas riktvärde för ozon överskreds 2 gånger i juli 2010. Övriga

Läs mer

Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2011

Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2011 Handläggare: Tomas Sjöstedt/ Kari Nyman Sid 1(8) Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2011 Sammanfattning Miljökvalitetsnormernas riktvärde för ozon överskreds även 2011, en dag i april

Läs mer

Att bygga en skjutbana för luftgevärsskidskytte;

Att bygga en skjutbana för luftgevärsskidskytte; Att bygga en skjutbana för luftgevärsskidskytte; Val av plats för skjutbana 1. Börja alltid med att komma överens med markägaren angående platsen för skjutbanan och meddela polisen om er verksamhet. 2.

Läs mer

Gymnasiet 5 Östra Kvarnbergsplan, Huddinge

Gymnasiet 5 Östra Kvarnbergsplan, Huddinge Rapport nummer: 2014-165 r01 Datum: 2014-12-16 Gymnasiet 5 Östra Kvarnbergsplan, Huddinge Trafikbullerutredning L:\2014\2014-165 MS Gymnasiet 5 Östra Kvarnbergsplan, Sundell Arkitekter AB\Rapporter\2014-165

Läs mer

SKOTTBULLERUTREDNING MJÖLBY KOMMUN

SKOTTBULLERUTREDNING MJÖLBY KOMMUN UTKAST SKOTTBULLERUTREDNING MJÖLBY KOMMUN UTKAST 2014-10-24 Uppdrag: 255639, Titel på rapport: skottbullerutredning Mjölby kommun Status: utkast Datum: 2014-10-24 Medverkande Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Helgö etapp 1 och 2, Ekerö. Trafikbullerutredning till detaljplan. Rapport nummer: 2014-149 r01 (Förhandskopia) Datum: 2014-10-14

Helgö etapp 1 och 2, Ekerö. Trafikbullerutredning till detaljplan. Rapport nummer: 2014-149 r01 (Förhandskopia) Datum: 2014-10-14 Rapport nummer: 2014-149 r01 (Förhandskopia) Datum: 2014-10-14 Helgö etapp 1 och 2, Ekerö Trafikbullerutredning till detaljplan L:\2014\2014-149 SS Helgö, Ekerö, Combitech AB\Rapporter\2014-149 r01.docx

Läs mer

RAPPORT BULLERUTREDNING ÅVC BOO UPPDRAGSNUMMER 2511255000 2014-09-19. Sweco Environment AB. Upprättad av Rikard Sjöholm Granskad av SECRID.

RAPPORT BULLERUTREDNING ÅVC BOO UPPDRAGSNUMMER 2511255000 2014-09-19. Sweco Environment AB. Upprättad av Rikard Sjöholm Granskad av SECRID. UPPDRAGSNUMMER 2511255000 BULLERUTREDNING ÅVC BOO Sweco Environment AB Upprättad av Rikard Sjöholm Granskad av SECRID repo001.docx 2012-03-2914 Sweco Innehållsförteckning 1 Inledning 2 2 Beräkningsmetod

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande

Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Veronica Sjögren PBN 2013-1773 018-727 47 64 Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande LAGA KRAFT 2015-01-03 Kartbild som

Läs mer

Ny verksamhet Befintlig verksamhet Avslutande av verksamhet Annat. byggomiljokontoret@norrkoping.se Bygg- och miljökontoret Miljö- och hälsoskydd

Ny verksamhet Befintlig verksamhet Avslutande av verksamhet Annat. byggomiljokontoret@norrkoping.se Bygg- och miljökontoret Miljö- och hälsoskydd Administrativa uppgifter 1(8) ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET - Enligt 9 kap. 6 i miljöbalken samt 10 i miljöprövningsförordningen (2013:251) Anläggning, namn Organisations- eller personnummer Kund-ID

Läs mer

Söderdalen (Frihetsvägen Mälarvägen), Järfälla Trafikbullerutredning

Söderdalen (Frihetsvägen Mälarvägen), Järfälla Trafikbullerutredning Rapport nummer: 2009-017 r01 Datum: 2010-05-21 Reviderad 2011-0-2 Söderdalen (Frihetsvägen Mälarvägen), Järfälla Trafikbullerutredning L:\2009\2009-017 Elverksvägen, Jakobsberg, JM AB\ Rapporter\2009-017

Läs mer

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla?

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? När du ska inrätta en avloppsanläggning behöver du ha ett tillstånd. Tillståndet söker du hos Miljöförvaltningen. Även om du inte ska göra

Läs mer

2012-09-24 reviderad 2013-02-13. Bullerutredning för åtta verksamheter i Storängen, Huddinge R01. Uppdragsnummer: 232548

2012-09-24 reviderad 2013-02-13. Bullerutredning för åtta verksamheter i Storängen, Huddinge R01. Uppdragsnummer: 232548 1(13) 2012-09-24 reviderad Bullerutredning för åtta verksamheter i Storängen, Huddinge R01 Uppdragsnummer: 232548 Uppdragsansvarig: Åsa Fernell Modigh Handläggare Kvalitetsgranskning Nicklas Engström 010-452

Läs mer

Sanering av tidigare kemtvätt inom Kv. Järnsågen, Trollhättan

Sanering av tidigare kemtvätt inom Kv. Järnsågen, Trollhättan RAPPORT Handläggare Pär Wigholm Tel +46 (0)10 505 84 76 Mobil +46 (0)701 84 74 76 Fax +46 520 103 95 par.wigholm@afconsult.com 1 (16) Datum 2014-08-22 Trollhättans Stad Hållbart samhälle 461 29 Trollhättan

Läs mer

Buller- och vibrationsutredning Bråta

Buller- och vibrationsutredning Bråta DOKUMENT: 1_00180-01 DATUM: Buller- och vibrationsutredning Bråta www.reinertsen.se Reinertsen Sverige AB Kilsgatan 4 411 04 GÖTEBORG Tel 010-211 00 Fax 010-211 Buller- och vibrationsutredning Bråta, en

Läs mer

Bullerutredning Bergsvägen

Bullerutredning Bergsvägen Uppdrag Beställare Att Handläggare Granskare Rapportnr Ramböll Projektledning, Stenungsundshem Kenneth Funeskog Peter Lindquist Jan Pons 61531252586R1 Datum 2013-04-12 Ramböll Sverige AB Box 5343, Vädursgatan

Läs mer

PM_10195396.01. Bullerutredning kv. Garvaren 23, Karlskrona

PM_10195396.01. Bullerutredning kv. Garvaren 23, Karlskrona Uppdragsnr: 10195396 1 (5) PM_10195396.01 Bullerutredning kv. Garvaren 23, Karlskrona \\ser01mlm1se\projects\3702\2014\10195396 - Bullerutredning Garvaren 23, Karlskrona\3_Dokument\PM_10195396.01_Bullerutredning_Garvaren23_Karlskrona.docx

Läs mer

Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun

Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun Upprättad dec 2008 Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun Slutsats av behovsbedömningen / Motivering Omvandlingen från fritidshusbebyggelse till ett villaområde med kommunalt

Läs mer

Kv Nätet 4 & 5, Eskilstuna. Trafikbullerutredning. Rapport nummer: 2012-117 r01 Datum: 2012-10-25. Att: Marcus Vallin 601 85 Norrköping

Kv Nätet 4 & 5, Eskilstuna. Trafikbullerutredning. Rapport nummer: 2012-117 r01 Datum: 2012-10-25. Att: Marcus Vallin 601 85 Norrköping Rapport nummer: 2012-117 r01 Datum: 2012-10-25 Kv Nätet 4 & 5, Eskilstuna Trafikbullerutredning L:\2012\2012-117 LG Kv Nätet, Eskilstuna, Fastighets AB L E Lundberg\Rapporter\2012-117 r01.docx Beställare:

Läs mer

Trafikbullerutredning. Brandbergen Centrum. Sammanfattning. Ida-Maria Classon

Trafikbullerutredning. Brandbergen Centrum. Sammanfattning. Ida-Maria Classon Uppdrag Beställare Att Handläggare Granskare Rapportnr Brandbergen Centrum Haninge Kommun Ida-Maria Classon Jan Pons Monica Waaranperä 1320007389 R1 Datum 2014-05-06 Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

Nya bostäder vid Kvarnkullen, Kungälv. Bullerutredning

Nya bostäder vid Kvarnkullen, Kungälv. Bullerutredning Handläggare Hässel Johan Tel +46 (0)0 505 84 7 Mobil +46 (0) 70 84 74 7 Fax +46 (0) 774 74 74 johan.hassel@afconsult.com RAPPORT (5) Datum 0-04- Kungälvs kommun Linda Andreasson Nämndhuset 44 8 Kungälv

Läs mer

Bullerutredning, Riksten DP4,

Bullerutredning, Riksten DP4, Uppdrag Beställare Att Handläggare Granskare Revidering Riksten friluftstaden Botkyrka koun Nina Vesterli Johan Aslan Jan Pons Rev 1 Datu 2012-12-07 Raböll Sverige AB Box 109, Krukakargatan 21 104 62 Stockhol

Läs mer

RAPPORT 10125719.01 Kv Stiernhielm Utredning av trafikbuller för planerade bostäder

RAPPORT 10125719.01 Kv Stiernhielm Utredning av trafikbuller för planerade bostäder RAPPORT 10125719.01 Kv Stiernhielm Utredning av trafikbuller för planerade bostäder 2009-09-21 rev 2009-10-02 Upprättad av: Mats Hammarqvist Granskad av: Perry Ohlsson Godkänd av: Mats Hammarqvist RAPPORT

Läs mer

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun 2015 Innehåll 1 BAKGRUND OCH SYFTE... 3 1.1 Koncessionsansökan... 3 1.2 Projektets omfattning... 3 1.3 Tidplan... 3 1.4 Samråd...

Läs mer

BullerPM - Påverkan på nya enbostadshus vid Åreskiftet på Brännö från Göteborgs skärgårdsskjutfält

BullerPM - Påverkan på nya enbostadshus vid Åreskiftet på Brännö från Göteborgs skärgårdsskjutfält Dnr 0754/06 BullerPM - Påverkan på nya enbostadshus vid Åreskiftet på Brännö från Göteborgs skärgårdsskjutfält Sammanfattning och ställningstagande som gjorts gällande byggnation av bostäder i en miljö

Läs mer

Trafikbuller: begrepp och åtgärder. 1 Akustiska begrepp. 1.1 db-begreppet och frekvens

Trafikbuller: begrepp och åtgärder. 1 Akustiska begrepp. 1.1 db-begreppet och frekvens 1(6) Trafikbuller: begrepp och åtgärder Hur mycket buller som sprids från en väg påverkas bland annat av vägens utformning, fordonstyp, trafikmängd och hastighet. Hur mycket buller som når fram till en

Läs mer

E4 Förbifart Stockholm

E4 Förbifart Stockholm FSK02 Bergtunnlar PM Buller från hamnverksamhet Norra Lovö, Malmviken, Sätra varv 2015-02-17 BYGGHANDLING 2015-02-17 0N140068 Handlingsbeteckning 14 Rapporter PM och utredningar Teknikområde N Miljö Delområde

Läs mer

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun Antagna av tillstånds- och myndighetsnämnden 2013-01-23 Innehållsförteckning Inledning.. 3 Funktionskrav......3 Säker funktion och användarvänlighet.........3

Läs mer

Bullerutredning Svalöv

Bullerutredning Svalöv DOKUMENT: 150_00190-01 DATUM:, rev. Bullerutredning Svalöv fastighet Södra Svalöv 32:1 Göteborg Stockholm Malmö Stenungsund Lilla Bommen 5 Hälsingegatan 43 Östergatan 18 Gärdesvägen 9B 411 04 Göteborg

Läs mer

BULLERUTREDNING, VÄSTRA YTTERBY Utredning av förutsättningar för nya bostäder med avseende på buller, kompletterande beräkningar.

BULLERUTREDNING, VÄSTRA YTTERBY Utredning av förutsättningar för nya bostäder med avseende på buller, kompletterande beräkningar. BULLERUTREDNING, VÄSTRA YTTERBY Utredning av förutsättningar för nya bostäder med avseende på buller, kompletterande beräkningar 2015-05-06 Upprättad av: Albin Hedenskog Granskad av: Marcus Spovell Godkänd

Läs mer

Sluttäckning deponi 2015-02-16 MY2014.2338

Sluttäckning deponi 2015-02-16 MY2014.2338 Miljöinspektör: Therese Andersson Tfn: 0481-453 82 E-post: therese.andersson@nybro.se 2015-02-16 MY2014.2338 Sluttäckning deponi Beslut Myndighetsnämnden i Nybro kommun (nedan förkortad MYN) har inga invändningar

Läs mer

BullerPM - Påverkan på nytt enbostadshus inom Styrsö 2:501 från Göteborgs skärgårdsskjutfält

BullerPM - Påverkan på nytt enbostadshus inom Styrsö 2:501 från Göteborgs skärgårdsskjutfält BullerPM - Påverkan på nytt enbostadshus inom Styrsö 2:501 från Göteborgs skärgårdsskjutfält Sammanfattning och ställningstagande som gjorts gällande byggnation av bostäder i en miljö utsatt för buller

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar Reviderad 2012-11-01 Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar För att minska utsläppen av olja och metaller från fordonstvättar till avloppsnätet och efterföljande recipient har Käppalaförbundet

Läs mer

Trafikbullerutredning, Kungsljuset 2

Trafikbullerutredning, Kungsljuset 2 O:\29AKU\2913\61291356895\06 Rapporter och PM\ Uppdrag Kungsljuset 2 Beställare Västerås stad Att Handläggare Helena Kihlén Michel Yousif Granskare Jan Pons Rapport nr 61291356895-r8 Datum 2015-05-11 Ramböll

Läs mer

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun. Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun. Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11 Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11 Innehållsförteckning Inledning...... 3 Funktionskrav.. 3 Säker funktion och användarvänlighet.......

Läs mer

Trafikbullerutredning Hammarbergsvägen, Haninge kommun

Trafikbullerutredning Hammarbergsvägen, Haninge kommun o:\sto1\xak\2014\100000 hammarbergsvägen\100000-r1 trafikbullerutredning.doc Uppdrag Beställare Att Handläggare Granskare Rapportnr Hammarbergsvägen Haninge kommun Mattias Borgström Michel Yousif Jan Pons

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för bostäder Kåbäcken, Partille kommun

Behovsbedömning av detaljplan för bostäder Kåbäcken, Partille kommun 2012-12-04 Behovsbedömning av detaljplan för bostäder Kåbäcken, Partille kommun BEDÖMNING Partille kommun har genomfört en behovsbedömning enligt 4 kap 34 PBL och 6 kap 11 i MB för att avgöra om aktuell

Läs mer

Kommunens yta delas in i tre typer av områden vad gäller kommunens vision om vindbrukets lokalisering. De tre kategorierna är enligt följande:

Kommunens yta delas in i tre typer av områden vad gäller kommunens vision om vindbrukets lokalisering. De tre kategorierna är enligt följande: 7. PLANFÖRSLAG 7.1 Planförslagets huvuddrag Planförslaget anger vilka områden i kommunen som är lämpliga och olämpliga för vindbruk i den större skalan. Med vindbruk i den större skalan menas verk i grupper

Läs mer

ANVISNINGAR Grävning i allmän mark

ANVISNINGAR Grävning i allmän mark ANVISNINGAR Grävning i allmän mark 2014-04-29 Rev 2015-06-25 INLEDNING Allmän mark används till anläggningar som är till nytta för kommunens innevånare. På ytan finns t ex gator, vägar och parker, och

Läs mer

ÄNDRING AV TILLSTÅND FÖR TÄKT I FURUBY FÖR ASFALTBOLAGET SVERIGE AB:S ASFALTSVERK

ÄNDRING AV TILLSTÅND FÖR TÄKT I FURUBY FÖR ASFALTBOLAGET SVERIGE AB:S ASFALTSVERK ÄNDRING AV TILLSTÅND FÖR TÄKT I FURUBY FÖR ASFALTBOLAGET SVERIGE AB:S ASFALTSVERK SUNE CARLSSONS ÅKERI AB L:\3801\Växjö\Asfaltbolaget Sverige AB\10161040_Ändringstillstånd asfaltsverk\4_dokument, egna\samråd\samrådsunderlag

Läs mer

Riktlinjer för tvätt av fordon. Beslutade av miljö och hälsoskyddsnämnden 2015-12-09 132

Riktlinjer för tvätt av fordon. Beslutade av miljö och hälsoskyddsnämnden 2015-12-09 132 Riktlinjer för tvätt av fordon Beslutade av miljö och hälsoskyddsnämnden 2015-12-09 132 Miljö- och hälsoskyddskontoret december 2015 Riktlinjer för tvätt av fordon Fordonstvättens avlopp efter oljeavskiljare

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING ANTAGANDEHANDLING NORMALT PLANFÖRFARANDE DNR KS 2011/416 2014-06-02 PLAN NR 158 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Detaljplan för Del av Kv. Svärdet, Tomelilla kommun, Skåne län INLEDNING Varje detaljplan

Läs mer

~TIERPS ~KOMMUN. Förslag till beslut i ärende om utökat antal dagar för användande av motorbana på Tierp Arena, fastighet Svanby 5:18

~TIERPS ~KOMMUN. Förslag till beslut i ärende om utökat antal dagar för användande av motorbana på Tierp Arena, fastighet Svanby 5:18 ~TIERPS ~KOMMUN Dokumentnamn Skrivelse Datum 2012-05-03 I(S) Diarienummer Dnr.2012-0231-5 Adress Utskottet Samhällsbyggnad Förslag till beslut i ärende om utökat antal dagar för användande av motorbana

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar 2016-05-06 Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar Sid 1 av 10 Sammanfattning Det är viktigt att både det renade avloppsvatten som släpps ut från avloppsreningsverken

Läs mer

Kommunicering via e-post? Kordinater (ange centrumpunkt för punktförorening alt. hörn/noder för förorenat område, SWEREF 15.00)

Kommunicering via e-post? Kordinater (ange centrumpunkt för punktförorening alt. hörn/noder för förorenat område, SWEREF 15.00) Saneringsanmälan Enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälare Verksamhetsutövare Personnummer/organisationsnummer Gatuadress Postnummer och ort E-postadress Fastighetsbeteckning

Läs mer

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 1 UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 12 02 09 2 3 Innehållsförteckning SYFTE OCH INNEHÅLL Syfte Process Innehåll Avgränsning MILJÖKONSEKVENSER Utbyggnad inom riksintresseområden Kultur Natur Friluftsliv Utbyggnad

Läs mer

Att bo eller verka inom Gävle-Valboåsens vattenskyddsområde

Att bo eller verka inom Gävle-Valboåsens vattenskyddsområde Att bo eller verka inom Gävle-Valboåsens vattenskyddsområde Vattenskyddsområden Tillgången på vatten för vattenförsörjning är en av våra allra viktigaste naturresurser. Syftet med vattenskyddsområden är

Läs mer

Planhandlingen utgörs av denna planbeskrivning samt en plankarta i skala 1:1 000 med tillhörande bestämmelser.

Planhandlingen utgörs av denna planbeskrivning samt en plankarta i skala 1:1 000 med tillhörande bestämmelser. Antagandehandling 2010-12-06 Dnr 2009/2094 Detaljplan för del av Gyljeryd 1:3 (Kärleksudden) Mullsjö Mullsjö kommun Godkännande: 2010-10-26, 77, BN Antagande: 2010-12-21, 152, KF Laga kraft: 2011-07-21

Läs mer

Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie

Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie Varför vattenskyddsområde? Vattenskyddsområden inrättas för att skydda vattentillgångar som är viktiga för den allmänna vattenförsörjningen. Målet är

Läs mer

Dnr 2011-1297 Tillstånd till grundvattenbortledning för Förbifart Stockholm, ert dnr M 3346-11. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till beslut

Dnr 2011-1297 Tillstånd till grundvattenbortledning för Förbifart Stockholm, ert dnr M 3346-11. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till beslut TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2012-01-03 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr 2011-1297 Tillstånd till grundvattenbortledning för Förbifart Stockholm, ert dnr M 3346-11 Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens

Läs mer

DETALJPLAN FÖR CISTERNEN2, 3 OCH 8 VADSTENA KOMMUN

DETALJPLAN FÖR CISTERNEN2, 3 OCH 8 VADSTENA KOMMUN 2014-05-23 SBK 2014-13 DETALJPLAN FÖR CISTERNEN2, 3 OCH 8 VADSTENA KOMMUN BEHOVSBEDÖMNING BETRÄFFANDE MILJÖKONSEKVENSER Bakgrund Vadstena bil & Däckservice AB har framfört behov av större yta för uppställning

Läs mer

RAPPORT 2012:87 VERSION 1.2. Buller vid Slottet. Sunne kommun

RAPPORT 2012:87 VERSION 1.2. Buller vid Slottet. Sunne kommun RAPPORT 2012:87 VERSION 1.2 Buller vid Slottet Sunne kommun Dokumentinformation Titel: Buller vid Slottet Sunne kommun Serie nr: 2012:87 Projektnr: 12132 Författare: Petra Ahlström, Kvalitetsgranskning

Läs mer

4 MARKANVÄNDNING OCH BEBYGGELSEUTVECKLING 4.6 Ellenö

4 MARKANVÄNDNING OCH BEBYGGELSEUTVECKLING 4.6 Ellenö 4.6 ELLENÖ Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 kilometer söder om Färgelanda. Avståndet till Uddevalla är 2 mil. Samhället har vuxit upp kring en hållplats

Läs mer

P L A N B E S K R I V N I N G

P L A N B E S K R I V N I N G NYBRO KOMMUN PLANBESKRIVNING 1(7) Detaljplan för Kv Stinsen i Nybro, Nybro kommun P L A N B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: plankarta med bestämmelser

Läs mer

KOMPLETERANDE TRAFIKBULLERBERÄKNINGAR

KOMPLETERANDE TRAFIKBULLERBERÄKNINGAR Anders Westin/AW anders.westin@westinakustik.se SKRIVELSE 1 2015-06-18 VÄSTER 7:9 OCH 7:1 - GÄVLE KOMPLETERANDE TRAFIKBULLERBERÄKNINGAR 1 INLEDNING Denna rapport med 6 grafiska beräkningsbilagor kompletterar

Läs mer

BESKRIVNING ÖVER OMRÅDESBESTÄMMELSER

BESKRIVNING ÖVER OMRÅDESBESTÄMMELSER 1 Plan och miljökontoret Dnr: 2007-0709-214 ANTAGANDEHANDLING Del av MJÖLKENABBEN 1:4, SIRKÖN TINGSRYDS KOMMUN, KRONOBERGS LÄN BESKRIVNING ÖVER OMRÅDESBESTÄMMELSER HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Innehåll. 1. Underlag. 2. Bakgrund

Innehåll. 1. Underlag. 2. Bakgrund Innehåll 1. Underlag... 2 2. Bakgrund... 2 3. Riktvärden för ljud från industriverksamhet... 3 4. Riktvärden för ljud från trafik... 3 5. Riktvärden för byggbuller... 4 6. Förutsättningar... 5 6.1. Trafikuppgifter...

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan Församlingen 27 & 28, Södertälje SÖDERTÄLJE KOMMUN MILJÖ INFRASTRUKTUR TRAFIKBULLERUTREDNING FÖR VÄG- OCH SPÅRTRAFIK

RAPPORT. Detaljplan Församlingen 27 & 28, Södertälje SÖDERTÄLJE KOMMUN MILJÖ INFRASTRUKTUR TRAFIKBULLERUTREDNING FÖR VÄG- OCH SPÅRTRAFIK repo001.docx 2012-03-2914 RAPPORT SÖDERTÄLJE KOMMUN Detaljplan Församlingen 27 & 28, Södertälje UPPDRAGSNUMMER 1150973000 TRAFIKBULLERUTREDNING FÖR VÄG- OCH SPÅRTRAFIK [GRANSKAD] MILJÖ INFRASTRUKTUR RIKARD

Läs mer

Kv. Klocktornet, Kungälv Trafikbullerutredning

Kv. Klocktornet, Kungälv Trafikbullerutredning Projekt: 1202771 Rapport: 120277107101200 Datum: 20071017 Antal sidor: 12 Bilagor: Inga Kv. Klocktornet, Kungälv Trafikbullerutredning Uppdragsgivare: White Arkitekter AB Jonas Zetterberg Box 2502 403

Läs mer

Almarevägen. Trafikbullerutredning. www.bjerking.se. Uppdrag nr. 14U26185. Sammanfattning Ljudnivåer vid bostäderna uppfyller Riksdagens riktvärden.

Almarevägen. Trafikbullerutredning. www.bjerking.se. Uppdrag nr. 14U26185. Sammanfattning Ljudnivåer vid bostäderna uppfyller Riksdagens riktvärden. Trafikbullerutredning Sammanfattning Ljudnivåer vid bostäderna uppfyller Riksdagens riktvärden. Ljudkvalitetsindex för området är 1,3 vilket är högre än minimikravet och bostäder med god ljudmiljö kan

Läs mer

KOMPLETTERING TILLSTÅNDSANSÖKAN VINDPARK ÖRKEN

KOMPLETTERING TILLSTÅNDSANSÖKAN VINDPARK ÖRKEN www.statkraftsodra.com Bilaga E Maj 2013 Statkraft Södra Vindkraft AB 1 (9) Titel Författare Komplettering tillståndsansökan vindpark Örken Maj 2013 Martin Löfstrand och Hulda Pettersson, SWECO Uppdragsnummer

Läs mer

Information om berg- och dalbanan i Kolmårdens djurpark

Information om berg- och dalbanan i Kolmårdens djurpark Information om berg- och dalbanan i Kolmårdens djurpark Naturskyddsföreningen Norrköping 1 maj 2016 Djurparkens utveckling Från början var Kolmårdens Djurpark en lugn anläggning som visade djur och hade

Läs mer

Bullerutredning Ulkavallen

Bullerutredning Ulkavallen Bullerutredning Ulkavallen Efter nya mätningar konstateras att flödena inte ändrats radikalt och inte påverkar bullerutredningens resultat. De värden som antagits av kommunen 2010 står kvar. Detta betyder

Läs mer

INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN. AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning

INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN. AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning INNEHÅLLSFÖRTECKNING VILKA RIKTLINJER STYR?... 3 OLIKA RENINGSMETODER... 3 ALLMÄNT...

Läs mer

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län. Antagandehandling

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län. Antagandehandling Antagandehandling Samrådsredogörelse Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län Hur processen har bedrivits Detaljplanen har varit på samråd under tiden 2015-02-17 till 2015-03-24 Kungörelse

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 kap 6, 1 kap 10 miljöprövningsförordningen (2013:251)

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 kap 6, 1 kap 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Anmälan skickas i två exemplar till Västerviks kommun Miljö och byggnadskontoret 593 80 Västervik Telefon: 0490-25 40 00 E-post: mbn@vastervik.se ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 kap 6, 1 kap 10 miljöprövningsförordningen

Läs mer

Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län

Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län Samrådshandling 2013-10-14 Stadsbyggnadsförvaltningen Dnr SBN 2012-126 Detaljplan för kv Trätälja 6 och 10 Planbeskrivning

Läs mer

PLANBESKRIVNING DP 150

PLANBESKRIVNING DP 150 1 (8) PLANBESKRIVNING DP 150 DETALJPLAN FÖR KLOVÖJA 1:3, STORA KALVÖ, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN LAGA KRAFT 2014-07-24 2 (8) DETALJPLAN FÖR KLOVÖJA 1:3, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

Läs mer

Fältundersökning för att avgränsa föroreningen genomfördes den 30 april 2013. Provgropar grävdes i totalt 19 punkter med grävmaskin (Fig. 2).

Fältundersökning för att avgränsa föroreningen genomfördes den 30 april 2013. Provgropar grävdes i totalt 19 punkter med grävmaskin (Fig. 2). Motala kommun, Motala Datum: Bakgrund I området Hällalund/Olivehult i Borensberg, Motala kommun, håller Stadsbyggnadsenheten på att ta fram ett planförslag för nytt bostadsområde. Vid de geotekniska borrningar

Läs mer

Hallands läns författningssamling

Hallands läns författningssamling Hallands läns författningssamling 1(7) Länsstyrelsens i Hallands län fastställelse av vattenskyddsområde med föreskrifter för Älvsereds vattentäkt i Falkenbergs kommun; 13 FS 2012:1 Utkom från trycket

Läs mer

DP Grankällan, Järvastaden. Trafikbullerutredning för detaljplan. Rapport nummer: 2012-008 r01 Datum: 2012-04-19 Revision 3: 2015-08-24

DP Grankällan, Järvastaden. Trafikbullerutredning för detaljplan. Rapport nummer: 2012-008 r01 Datum: 2012-04-19 Revision 3: 2015-08-24 Rapport nummer: 2012-008 r01 Datum: 2012-04-19 DP Grankällan, Järvastaden Trafikbullerutredning för detaljplan L:\2012\2012-008 LE DP Grankällan, Järvastaden, Järvastaden AB\Rapporter\2012-008 r01.5.docx

Läs mer

URSVIKSSKOLAN OCH LILLA URSVIKS FÖRSKOLA BULLER FRÅN TRANSPORTER TILL SKOLAN SAMT LEKANDE BARN PÅ SKOLGÅRDEN

URSVIKSSKOLAN OCH LILLA URSVIKS FÖRSKOLA BULLER FRÅN TRANSPORTER TILL SKOLAN SAMT LEKANDE BARN PÅ SKOLGÅRDEN Uppdragsnummer: 10176234_05 1 (6) WSP Akustik 120 31 Stockholm Projektengagemang Projektledning Hus Att. Lena Pettersson Box 47146 100 74 Stockholm Stockholm 2013-04-16 PM URSVIKSSKOLAN OCH LILLA URSVIKS

Läs mer

Övergiven gård i Uggledal, Askim

Övergiven gård i Uggledal, Askim UV VÄST RAPPORT 2001:3 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Övergiven gård i Uggledal, Askim Västergötland, Askim socken, RAÄ 239 Carina Bramstång UV VÄST RAPPORT 2001:3 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Övergiven gård

Läs mer

Exporten 12, Lantmannen 12/13 samt Rangeringen 5, Kävlinge östra centrum Bullerutredning

Exporten 12, Lantmannen 12/13 samt Rangeringen 5, Kävlinge östra centrum Bullerutredning Kävlinge Centrumutveckling AB Att: Johan Plyhr Exporten 12, Lantmannen 12/13 samt Rangeringen 5, Kävlinge östra centrum 2011-01-27 Rev 2011-12-15 med justering av godstågens hastighet till 100km/h samt

Läs mer

Ljudutbredning från vindkraftverk. 1 Teorin bakom ljud. Bilaga B7

Ljudutbredning från vindkraftverk. 1 Teorin bakom ljud. Bilaga B7 Uppdragsnr: 10122794 1 (5) Bilaga B7 PM Ljudutbredning från vindkraftverk 1 Teorin bakom ljud Ljud är tryckförändringar i t ex luft som uppfattas av vår hörsel. Ljudets styrka, ljudnivån, uttrycks i flera

Läs mer

Msn dnr 07.2289.200 Ks dnr 2009.279 VINDKRAFTSPOLICY. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009 Antagen av Kommunfullmäktige 2009-12-17 186

Msn dnr 07.2289.200 Ks dnr 2009.279 VINDKRAFTSPOLICY. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009 Antagen av Kommunfullmäktige 2009-12-17 186 Msn dnr 07.2289.200 Ks dnr 2009.279 VINDKRAFTSPOLICY Miljö- och stadsbyggnadskontoret Oktober 2009 Antagen av Kommunfullmäktige 2009-12-17 186 Kommunens inställning till vindkraft Inom Värnamo kommun har

Läs mer

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Munkedals kommun Västra Götalands län Infarten till Fisketorp med

Läs mer

PM 10136061 2010-05-17

PM 10136061 2010-05-17 Uppdragsnr: 10136061 1 (7) PM 10136061 2010-05-17 Detaljplan för Hövik 5.1 m.fl., Trafikbullerutredning 1 Sammanfattning I Höviksnäs på Tjörn pågår planarbete med detaljplan för Hövik 5:1 m fl. Området

Läs mer

Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark.

Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark. Välkomna! Teresia Kling, Miljökonsult på Ramböll sen två år tillbaka. Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark. Tidigare jobbat på Miljökontoret i Borås och några andra mindre

Läs mer

TRAFIKBULLERUTREDNING FÖR KV. RÖNNEN 8, SKÖVDE KOMMUN

TRAFIKBULLERUTREDNING FÖR KV. RÖNNEN 8, SKÖVDE KOMMUN Rapport 14-101-R1 2014-09-09 8 sidor, 12 bilagor Akustikverkstan AB, Fabriksgatan 4, 531 30 Lidköping, tel 0510-911 44 mikael.norgren@akustikverkstan.se Direkt: 073-0242802 TRAFIKBULLERUTREDNING FÖR KV.

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planens genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, där behovsbedömningen är en analys som leder fram till

Läs mer

Sörby Urfjäll 28:4 mfl Detaljplan för kontor med utbildningslokaler mm Gävle kommun, Gävleborgs län

Sörby Urfjäll 28:4 mfl Detaljplan för kontor med utbildningslokaler mm Gävle kommun, Gävleborgs län MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING 2011-02-15 Utställningshandling Dnr:10BMN244 Handläggare: Lars Westholm Sörby Urfjäll 28:4 mfl Detaljplan för kontor med utbildningslokaler mm Gävle kommun, Gävleborgs län Foto:

Läs mer

BERÄKNING SKOTTBULLER FÖR LÖVSTA SKJUTBANOR. Rapport Upprättad av: Bengt Simonsson

BERÄKNING SKOTTBULLER FÖR LÖVSTA SKJUTBANOR. Rapport Upprättad av: Bengt Simonsson BERÄKNING SKOTTBULLER FÖR LÖVSTA SKJUTBANOR Rapport 2016-10-28 Upprättad av: Bengt Simonsson BERÄKNING SKOTTBULLER FÖR LÖVSTA SKJUTBANOR KUND Järfälla kommun KONSULT WSP Sverige AB Lumaparksvägen 7 120

Läs mer

Tysta områden. i Västra Götalands län 2001:18

Tysta områden. i Västra Götalands län 2001:18 Tysta områden i Västra Götalands län 2001:18 Publikation 2001:18 ISSN 1403-168X Projektledare: Kerstin Harvenberg Text: Kartor: Layout: Inger Eriksson Kerstin Harvenberg Hans Oscarsson Ingemansson Technology

Läs mer

Buller vid Burlövs egna hem

Buller vid Burlövs egna hem Rapport:2013:73 / Version: 1.0 Buller vid Burlövs egna hem Burlövs kommun Dokumentinformation Titel: Buller vid Burlövs egna hem Burlövs kommun Serie nr: 2013:73 Projektnr: 13141 Författare: Lovisa Indebetou

Läs mer

Riktlinjer för fordonstvättar i Kalmar kommun 2011-11-15

Riktlinjer för fordonstvättar i Kalmar kommun 2011-11-15 Riktlinjer för fordonstvättar i Kalmar kommun 2011-11-15 Christian Sandholm Samhällsbyggnadsförvaltningen Miljöavdelnings tillsyn Miljöbalken med förordningar, Allmänna hänsynsreglerna, förordning om miljöstörande

Läs mer

PM 10172180.01 REV.B 2014-10-10

PM 10172180.01 REV.B 2014-10-10 Uppdragsnr: 101180 1 (6) PM 101180.01 REV.B 2014-10-10 Bullerberäkning, Närsjukvården i Finspång PM:et har reviderats på grund av ny utformning på vårdhemsbyggnaden och dess tillhörande tillfartsvägar.

Läs mer

Maximal ljudnivå [dba] Ljudnivå inomhus 30 45 1 Ljudnivå utomhus vid fasad

Maximal ljudnivå [dba] Ljudnivå inomhus 30 45 1 Ljudnivå utomhus vid fasad Sida 1 (7) Trafikbuller Uppdragsnamn Eds Allé Upplands Väsby kommun Detaljplanearbete NCC boende AB Björn IM Svensson Vallgatan 3 170 80 Solna Uppdragsgivare NCC boende AB Björn IM Svensson Vår handläggare

Läs mer

Klimatstudie för ny bebyggelse i Kungsängen

Klimatstudie för ny bebyggelse i Kungsängen Rapport Författare: Uppdragsgivare: Rapport nr 70 David Segersson Upplands-Bro kommun Granskare: Granskningsdatum: Dnr: Version: 2004/1848/203 2 Klimatstudie för ny bebyggelse i Kungsängen David Segersson

Läs mer

Plan- och genomförandebeskrivning, samrådshandling 1 (10) 2015-12-03 Diarienummer 2015/1105-XX. Ungefärligt planområde

Plan- och genomförandebeskrivning, samrådshandling 1 (10) 2015-12-03 Diarienummer 2015/1105-XX. Ungefärligt planområde Plan- och genomförandebeskrivning, samrådshandling 2015-12-03 Diarienummer 2015/1105-XX Ny detaljplan för fastigheterna Prästbordet 1:16, 1:17, Gäveränge 2:76, del av Prästbordet 1:15 och Gäveränge 2:77,

Läs mer

VILKA REGLER GÄLLER VID KEMISK BEKÄMPNING? Information till dig som använder bekämpningsmedel

VILKA REGLER GÄLLER VID KEMISK BEKÄMPNING? Information till dig som använder bekämpningsmedel VILKA REGLER GÄLLER VID KEMISK BEKÄMPNING? Information till dig som använder bekämpningsmedel Varför finns det regler för kemisk bekämpning? Kemiska bekämpningsmedel kan skada miljön, människors hälsa

Läs mer