Portfölj (portfolio), T1, Stadium I, Läkarprogrammet, Örebro Universitet. Portfölj. Termin 1, Stadium I

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Portfölj (portfolio), T1, Stadium I, Läkarprogrammet, Örebro Universitet. Portfölj. Termin 1, Stadium I"

Transkript

1 Portfölj Termin 1, Stadium I Portföljen i korthet (gäller samtliga terminer) Vad är en portfölj? Portfölj (portfolio) är ett redskap som du som student använder för att synliggöra din lärandeprocess och egen personliga/professionella utveckling. Den är också en formativ och summativ examinationsform. Syfte. Syftet med portföljen är att du ska reflektera över ditt lärande och utforma strategier och mål för din fortsatta lärande- och utvecklingsprocess. På så sätt blir det tydligt för dig och för andra vad du lärt och hur du har utvecklats över tid. Hur? Du samlar dokumentation i den personliga delen mitt innehåll på Blackboard. Du kan då se tillbaka på vad du har uppnått under kurserna samt reflektera över vad de olika momenten har betytt för dig. I samband med examination och andra bedömningar skapar du visningsportföljer som kommer att se olika ut de olika terminerna. Visningsportföljerna delas med andra som läser och bedömer och ger dig återkoppling. Återkopplingens syfte är att hjälpa dig framåt i din utveckling. Portföljens uppbyggnad. Läkarprogrammets portfölj består av fyra delar för olika sorters innehåll, information och dokument: A. Den första delen är din personliga portfölj ( mitt innehåll i Blackboard) där du samlar olika slags dokument från det arbete som gjorts under terminen inklusive dina reflektioner över din egen utveckling och ditt lärande. B. Den andra delen utgörs av formalia såsom examinationsresultat och Ladokutdrag. C. Den tredje delen innehåller kursansvarigs dokumentation av godkänd närvaro vid obligatoriska moment och godkända obligatoriska inlämningsuppgifter D. Den fjärde delen innehåller de visningsportföljer inklusive personliga utvecklingsplaner du sammanställt för varje termin ( mina portföljer i Blackboard). I det här dokumentet redogör vi för hur examination och bedömning av visningsportföljer går till, men glöm inte att portföljen är så mycket mer än en examinationsform!

2 Arbete med portföljen under termin 1 Hur sker examinationen/bedömningen av portföljen? Bedömningen av portföljen består av tre led. 1. Den första delen innebär ett portföljsamtal i grupp där du tillsammans med andra studenter och din ena basgrupps handledare diskuterar lärandeprocessen bakåt och planerar för den fortsatta processen. Detta samtal genomförs i slutet av varje termin. Nedan följer detaljer kring hur samtalet är upplagt och hur du förbereder dig för det. För godkänt krävs närvaro och aktivt deltagande i gruppsamtalet. 2. Den andra delen är en visningsportfölj som innehållet ett reflektionsdokument där fokus är dina reflektioner kring din egen professionella utveckling, d v s din färd mot att bli läkare. Visningsportföljen skickar du till den basgruppshandledare som ska bedöma visningsportföljen. Basgruppshandledaren ger dig skriftlig återkoppling. Nedan följer detaljer kring vad uppgiften innebär samt kriterier för vad som krävs för godkänd visningsportfölj. 3. Den tredje delen innebär en bedömning av godkänd närvaro vid obligatoriska moment och godkända genomförda inlämningsuppgifter. Kursansvariga gör denna bedömning utifrån underlag som inrapporterats av studieadministratör.

3 Genomförande av portföljbedömningen 1. Portföljsamtal i grupp Hur går det till? Samtalet genomförs tillsammans med en av basgruppens handledare. Basgruppshandledaren möter halva gruppen åt gången, dvs fyra till fem studenter per möte. Portföljsamtalet beräknas till en och en halv timme per samtal. Samtalet utgår från en strukturerad mall där det framgår vilka punkter som ska ingå (se nedan). Det är viktigt att samtalet har ett formativt fokus, dvs att process, reflektion och utveckling betonas. När? Handledarna bokar tid med sin grupp under den senare delen av terminen, för mer precisa tider för innevarande terminse se separat dokument. Förberedelser inför samtalet Före samtalet uppmanas du att titta igenom ditt material från terminen som ligger bakom. Detta innefattar närvaro vid obligatoriska moment, inlämnade och godkända reflektionsdokument samt tentamensresultat. Fundera över följande frågor: Närvaro. Hur har min närvaro varit vid basgruppsarbetet samt i övriga obligatoriska moment? Aktivt deltagande. Hur har jag tagit aktiv del och bidragit i basgruppens arbete, i seminarier och vid laborationer? Hur har jag deltagit i och utvecklats genom uppgifterna under VFU dagarna? Gruppens arbete. Hur har arbetet i min grupp fungerat? Vad har varit bra och vad har varit svårt? Vad behöver vi arbeta vidare med? Lärandemålen. Har jag och mina kurskamrater nått kursens mål. Vad har underlättat eller hindrat? Min egen utveckling. Vad och hur har jag lärt mig? Hur har jag utvecklats som person? Hur har jag klarat kursens mål? Hur har mina egna självständiga studier fungerat? Vad har jag uppnått? Vad har varit svårt? Hur går jag vidare härifrån och framåt? Hur kan jag utvecklas vidare i mitt lärande och i min personliga utveckling? Vad behöver jag speciellt fokusera på för min fortsatta utveckling? Formulera några egna personliga mål för vad du vill uppnå under kommande termin

4 Samtalsfrågor för gruppsamtalet: Som underlag för samtalet har handledaren en lista på frågor inom fyra områden (Gruppens arbete, Lärandemålen, Individuell lärprocess, Strategier för fortsatt lärande och utveckling). Det är viktigt att det blir ett samtal om gruppens och de enskilda studenternas arbete, process och utveckling och inte en utvärdering av kursens innehåll. När frågor kommer upp om innehållet och kvaliteten på olika moment och innehåll så är det bra om handledaren kan hänvisa detta till annat forum såsom studentluncher, kursvärderingar och utvärdering av basgruppsfallen. 2. Visningsportfölj Hur går det till? Efter gruppsamtalet ska du skriva ett dokument där du reflekterar kring din egen professionella utveckling, d v s din färd mot att bli läkare. Reflektionsdokumentet ska innehålla 1) en reflekterande tillbakablick samt 2) en plan för din fortsatta utveckling och progression som lärande individ och blivande professionell. Reflekterande tillbakablick över egen utveckling: a) Vad du har uppnått (frågor; vad och hur har jag lärt mig? Hur har jag utvecklats som person? Hur har jag klarat kursens mål?): Reflektera över något moment under kursen som du tycker har underlättat för dig på din resa mot att bli professionell och beskriv på vilket sätt detta moment har varit särskilt betydelsefullt. Exempel på sådana moment kan vara VFU, etikseminarier, kommunikationsövningar eller annat som du tycker har varit betydelsefullt. Bifoga ett underlag i portföljen som visar på vad du har gjort i momentet. Underlaget kan bestå av tidigare inlämnade och godkända reflektionsdokument, anteckningar i samband med samtal med andra studenter eller patienter, reflektionsdokument över seminarier etc. Observera att du inte ska skriva nya reflektionsdokument att bifoga, utan du väljer av det material som redan finns färdigt. b) Vad har varit svårt (frågor; Vad har varit svårt och extra utmanande? Vad känner jag att jag behöver utveckla mer?) Reflektera över något område inom din professionella utveckling där du inte tycker att du har kommit så långt och vad du tycker har varit hinder för den utvecklingen. Bifoga även här eventuella dokument som du tycker illustrerar det du reflekterar över.

5 Plan för din fortsatta utveckling. Frågor; Hur går jag vidare härifrån och framåt? Hur kan jag utvecklas vidare i mitt lärande och i min personliga utveckling? Vad behöver jag speciellt fokusera på för min fortsatta utveckling? Fokusera på ETT mål och beskriv hur du tänker dig gå tillväga för att uppnå det. Hur mycket kan du göra själv för att nå det? Vilket stöd behöver du ha från utbildningen? Vilket tidsperspektiv sätter du upp (ska vara förbättrat till nästa termin, eller längre fram)? Dina reflektioner och bifogade dokument laddar du ner i en visningsportfölj i Blackboard. För att sammanställa visningsportföljen använd mallen Läkarprogrammet Termin 1 i portföljmodulen på Blackboard. När? Du sammanställer visningsportföljen och skickar in den enligt angivna datum i separat dokument för innevarande termin. Visningsportföljen delas i Blackboard med den basgruppshandledare som ska ge återkoppling, samt med administrationen (portfolio-ilu). Basgruppshandledaren bedömer portföljen och skriver återkoppling till dig i kommentarsfältet i visningsportföljen. Återkopplingen bör du ha fått senast vid terminens slut. Att notera: portföljen är till sin natur personlig, och examinationsformen fokuserar på det material individen själv väljer att lyfta fram. Detta innebär att det inom de ramar som anges finns frihet i hur du väljer att utforma din portfölj och hur du väljer att referera till bifogade dokument. Vad krävs? För godkänd portföljreflektion krävs: a) Att du har gjort en reflekterande återblick och satt upp en plan för vidare utveckling enligt ovan b) Att du argumenterar för de moment och mål du har valt c) Att du om möjligt bifogar underlag för det som underlättat och hindrat dig i form av material du har arbetat med under terminen. Underlaget kan t ex vara tidigare godkända reflektionsdokument som stödjer det du beskriver i din reflektion. d) Att det mål du sätter upp ska vara väldefinierat och realiserbart med en tidplan. Ett mål som t ex att bli en bra läkare är alltför allmänt hållet, medan att bli bättre på att genomföra patientsamtal med respekt för individen, med en beskrivning av hur du tänker att du ska träna på detta är mer specifikt e) Att du utvecklar dina tankar och förklarar utförligt. Det som den som skriver tycker är underförstått är inte alltid självklart för den som läser. f) Att ditt språk är vårdat g) Visningsportföljens omfattning: motsvarande Ca 2-3 A4-sidor

6 3. Närvaro vid obligatoriska moment och genomförda inlämningsuppgifter Hur går det till? Rapportering har skett kontinuerligt via basgruppshandledare och andra lärare. När? Vid terminsslut går kursansvarig igenom att alla obligatoriska moment är avklarade och godkända utifrån underlag som inrapporterats av studieadministratör.

Portfölj (portfolio), T4-T5, Stadium II, Läkarprogrammet, Örebro Universitet VT 2014. Portfölj. Termin 3-5, Stadium II

Portfölj (portfolio), T4-T5, Stadium II, Läkarprogrammet, Örebro Universitet VT 2014. Portfölj. Termin 3-5, Stadium II Portfölj Termin 3-5, Stadium II Portföljen i korthet (gäller samtliga terminer) Vad är en portfölj? Portfölj (portfolio) är ett redskap som du som student använder för att synliggöra din lärandeprocess

Läs mer

Portfölj (portfolio): ett redskap för lärande och utveckling. PELU, Helen Setterud HT-12

Portfölj (portfolio): ett redskap för lärande och utveckling. PELU, Helen Setterud HT-12 Portfölj (portfolio): ett redskap för lärande och utveckling Utveckling Lärande Bedömning Resa mot en professionell identitet Kort bakgrund Ursprung inom konstnärliga professioner, (visa upp sina alster).

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 141014 Sektionen för lärarutbildning Camilla Kristén Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap

Läs mer

Struktur för kursutvärdering vid Teknik och samhälle

Struktur för kursutvärdering vid Teknik och samhälle Struktur för kursutvärdering vid Teknik och samhälle Inledning Kursutvärderingar är en viktig del, kanske den viktigaste, för att driva kvaliteten framåt på våra utbildningar. Utförda på rätt sätt säkerställer

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015 Riktlinjer för VFU5 15 03 26 Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015 Camilla Kristén Camilla.Kristen@hh.se

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen. Ht 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen. Ht 15 150831 Yvonne Hildingsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen Ht 15 Yvonne P Hildingsson VFU ansvarig Förskola 035 16 75 22 eller 0735 251836 yvhi@hh.se 1

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 170125 Akademin för Lärande Humaniora och Samhälle Mia Paulsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK5: Sociala relationer, konflikthantering

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 151006 Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap Ht- 2015 Mia Paulsson maria.paulsson@hh.se

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning VFU Kommunikation i omvårdnad OM124G Mikrobiologi och hygien BM191G

Verksamhetsförlagd utbildning VFU Kommunikation i omvårdnad OM124G Mikrobiologi och hygien BM191G Institutionen för hälsa och lärande Sjuksköterskeprogrammet Verksamhetsförlagd utbildning VFU Kommunikation i omvårdnad OM124G Mikrobiologi och hygien BM191G Kursansvariga OM124G Stina Thorstensson, stina.thorstensson@his.se

Läs mer

Utvecklingsplan för inriktning Grundläggande färdigheter 2011-2012

Utvecklingsplan för inriktning Grundläggande färdigheter 2011-2012 Dokument kring Utvecklingsplan för inriktning Grundläggande färdigheter 2011-2012 110831 Lärarutbildningen vid Linköpings universitet Mål med utvecklingsplanen under INR 1 och 2 Utvecklingsplanen är ett

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning Kurs: UVK 2 Förskolan och samhällsuppdraget Kurskod: UV4017 Vfu-period: vt-18 vecka 4 och 5, 10 dagar Vfu ansvarig: Lotte Sandström, tel : 0709-229568,

Läs mer

Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I

Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I DNR DNR LIU 2015-02317 1(5) Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I Programkurs 30.0 hp Occupational Therapy for Diseases and Health Problems - I 8ATG34 Gäller från: 2018 VT Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. vt 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. vt 15 Riktlinjer för VFU 141212 Yvonne P Hildingsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs: Barndomens villkor vt 15 Yvonne P Hildingsson yvhi@hh.se 035 167522, 0735

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA OM4360 Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 högskolepoäng Environmental impact on health Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. ht-15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. ht-15 Riktlinjer för VFU 150921 Yvonne P-Hildingsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs: Barndomens villkor ht-15 Yvonne P-Hildingsson yvhi@hh.se 035-167522, 0735-251836

Läs mer

Sammanfattning av studenternas kursvärderingar Obs! Endast 23 studenter har besvarat den slutliga kursutvärderingen.

Sammanfattning av studenternas kursvärderingar Obs! Endast 23 studenter har besvarat den slutliga kursutvärderingen. Kursrapport Förskollärarutbildning, 210 hp Bakgrundsinformation Kursens namn: Verksamhetsutveckling, kvalitetsarbete och dokumentation (FO701A) Termin: H14 Ladokkod: FO701A_20142_L6616 Kursansvarig: Linda

Läs mer

Tal- och språkstörning hos barn I, 30 hp Speech and Language Impairments in Children I, 30 credits

Tal- och språkstörning hos barn I, 30 hp Speech and Language Impairments in Children I, 30 credits 1(5) 8LOG37 Tal- och språkstörning hos barn I, 30 hp Speech and Language Impairments in Children I, 30 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: höstterminen 2016 Kursplan Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Instruktion för student och handledare under verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Förlossningsavdelning

Instruktion för student och handledare under verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Förlossningsavdelning Instruktion för student och handledare under verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Förlossningsavdelning Namn: Förutom följande blanketter, 1-4 (Siffrorna 1-4 återkommer i respektive dokument), är det nödvändigt

Läs mer

Underlag för bedömning av verksamhetsförlagd utbildning III (VFU III)

Underlag för bedömning av verksamhetsförlagd utbildning III (VFU III) av verksamhetsförlagd utbildning III (VFU III) gäller för: Kursnamn: Kurskod: Program och termin: VFU-period ht 2016: Läraryrkets dimensioner i förskolan I 6PE102 Termin 5 i Förskollärarprogrammet Lärarstudent

Läs mer

Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt I

Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt I DNR LIU-2015-02320 1(5) Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt I Programkurs 5.0 hp Professional Practice in Speech and Language Pathology I 8LOA56 Gäller från: 2018 HT Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15 Riktlinjer för VFU3 150113 Yvonne P Hildingsson, VFU ledare Förskola Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK3: Specialpedagogik VT 15 Yvonne P Hildingsson yvhi@hh.se

Läs mer

Student Portfolio. 2. till att planera, tillämpa och ge stöd till patient i omvårdnadssituationer (professionsblock 2)

Student Portfolio. 2. till att planera, tillämpa och ge stöd till patient i omvårdnadssituationer (professionsblock 2) Student Portfolio Vad är en Student Portfolio? Student Portfolio är studentens dokument och är ett medel för måluppfyllelse. Den ska fungera som ett stöd samt ge en tydlig struktur i studentens lärandeprocess

Läs mer

Student Portfolio. 1. observations-/ deltagarperspektiv i omvårdnadssituationer (professionsblock 1)

Student Portfolio. 1. observations-/ deltagarperspektiv i omvårdnadssituationer (professionsblock 1) Student Portfolio Vad är en Student Portfolio? Student Portfolio är studentens dokument och är ett medel för måluppfyllelse. Den ska fungera som ett stöd samt ge en tydlig struktur i studentens lärandeprocess

Läs mer

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning 2018-01-15 Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning Syftet med ett ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning är att åstadkomma en bedömningsprocess

Läs mer

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning 2017-03-30 Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning Syftet med ett ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning är att åstadkomma en bedömningsprocess

Läs mer

Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö, 30.0 hp. Body Structure and Function in Relation to Occupation and Environment

Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö, 30.0 hp. Body Structure and Function in Relation to Occupation and Environment 8ATG24 Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö, 30.0 hp Body Structure and Function in Relation to Occupation and Environment Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: 2017

Läs mer

Språkvetenskapliga och psykologiska perspektiv inom logopedi, 15 hp

Språkvetenskapliga och psykologiska perspektiv inom logopedi, 15 hp 1(5) 8LOG14 Språkvetenskapliga och psykologiska perspektiv inom logopedi, 15 hp Linguistic och Psychological Perspectives for Speech-Language Pathology, 15 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller

Läs mer

Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö

Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö DNR DNR LIU 2015-02317 1(5) Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö Programkurs 30.0 hp Body Structure and Function in Relation to Occupation and Environment 8ATG24 Gäller från:

Läs mer

Professionell utveckling, teamarbete och ledarskap inom arbetsterapi

Professionell utveckling, teamarbete och ledarskap inom arbetsterapi DNR LIU-2015-02317 1(5) Professionell utveckling, teamarbete och ledarskap inom arbetsterapi Programkurs 21.0 hp Professional development, teamwork and leadership in occupational therapy 8ATG64 Gäller

Läs mer

Röststörningar och störningar i talets flyt

Röststörningar och störningar i talets flyt DNR LIU-2015-02320 1(5) Röststörningar och störningar i talets flyt Programkurs 20.0 hp Voice and Fluency Disorders 8LOA51 Gäller från: 2018 HT Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och avancerad

Läs mer

Arbetsterapi, aktivitet och hälsa

Arbetsterapi, aktivitet och hälsa DNR DNR LIU 2015-02317 1(5) Arbetsterapi, aktivitet och hälsa Programkurs 30.0 hp Occupational Therapy, Occupation and Health 8ATG12 Gäller från: 2017 HT Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och

Läs mer

Underlag för bedömning av verksamhetsförlagd utbildning III: II (VFU III)

Underlag för bedömning av verksamhetsförlagd utbildning III: II (VFU III) av verksamhetsförlagd utbildning III: II (VFU III) gäller för: Kursnamn: Läraryrkets dimensioner i förskolan II 7,5hp (VFU III:II) Kurskod: 6PE105 Program och termin: Termin 7 i Förskollärarprogrammet

Läs mer

Student Portfolio. Vad är en Student Portfolio? Hur används en Student Portfolio?

Student Portfolio. Vad är en Student Portfolio? Hur används en Student Portfolio? Akademin för hälsa, vård och välfärd Vad är en Student Portfolio? Student Portfolio Student Portfolio är studentens dokument och är ett medel för måluppfyllelse. Den ska fungera som ett stöd samt ge en

Läs mer

Kursvärdering av kurs inom 2011 års lärarprogram vid Göteborgs universitet Kursens namn: Kurskod: Termin: Länk till aktuell kursplan:

Kursvärdering av kurs inom 2011 års lärarprogram vid Göteborgs universitet Kursens namn: Kurskod: Termin: Länk till aktuell kursplan: Bilaga 1 Förslag A på mall för kursvärdering Kursvärdering av kurs inom 2011 års lärarprogram vid Göteborgs universitet Kursens namn: Kurskod: Termin: Länk till aktuell kursplan: Del 1 Frågor om kursen

Läs mer

Instruktion för student och handledare under verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Mödrahälsovård (MHV) / Barnmorskemottagning (BMM)

Instruktion för student och handledare under verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Mödrahälsovård (MHV) / Barnmorskemottagning (BMM) Instruktion för student och handledare under verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Mödrahälsovård (MHV) / Barnmorskemottagning (BMM) Namn: Förutom följande blanketter, 1-4 (Siffrorna 1-4 återkommer i respektive

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Estetiska lärprocesser och samspel. Vt-17

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Estetiska lärprocesser och samspel. Vt-17 Riktlinjer för VFU4 170201 Akademin för Lärande Humaniora och Samhälle Mia Paulsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs: Estetiska lärprocesser och samspel Vt-17

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 17

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 17 170119 Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK3: Specialpedagogik VT 17 VFU ledare Förskola: Yvonne P Hildingsson yvhi@hh.se 035 167522 1 Verksamhetsförlagd utbildning

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik HT-18

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik HT-18 180904 Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK3: Specialpedagogik HT-18 VFU-ledare Förskola: Yvonne P-Hildingsson yvhi@hh.se 035-167522 1 Verksamhetsförlagd utbildning

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen, VFU3. Inom kursen UVK3: Specialpedagogik, UV6055

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen, VFU3. Inom kursen UVK3: Specialpedagogik, UV6055 Rev. 190826 Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen, VFU3 Inom kursen UVK3: Specialpedagogik, UV6055 VFU-ledare Förskola: Yvonne P-Hildingsson yvonne.hildingsson@hh.se

Läs mer

8LAG21. Biologisk funktion, 30 hp. Biological Function, 30 credits. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: vårterminen 2017.

8LAG21. Biologisk funktion, 30 hp. Biological Function, 30 credits. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: vårterminen 2017. 1(6) 8LAG21 Biologisk funktion, 30 hp Biological Function, 30 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: vårterminen 2017 Kursplan Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och avancerad

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs 1: Barndomens villkor. ht 14

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs 1: Barndomens villkor. ht 14 Riktlinjer för VFU 140825 Sektionen för lärarutbildning (LUT) Yvonne P Hildingsson, VFU ledare Förskola Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs 1: Barndomens villkor

Läs mer

8LAG31. Hälsa och sjukdom 1, 30.0 hp. Health and Disease 1. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: 2018 VT PRELIMINÄR.

8LAG31. Hälsa och sjukdom 1, 30.0 hp. Health and Disease 1. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: 2018 VT PRELIMINÄR. 8LAG31 Hälsa och sjukdom 1, 30.0 hp Health and Disease 1 Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: 2018 VT PRELIMINÄR Kursplan Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och avancerad nivå Fastställandedatum

Läs mer

Vt-15 VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE

Vt-15 VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE Vt-15 Namn: Program: VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE Namn: Personnummer: Telefonnummer: E-mail (studentmail): Startår: ht vt Individuell studieplan: Tilldelat VFU-område: VFU-DOKUMENTATION: Denna handbok

Läs mer

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning 2016-12-19 Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning Syftet med ett ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning är att åstadkomma en bedömningsprocess

Läs mer

LÄRARPROGRAMMET. Vid LiU. Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341 31-60 hp

LÄRARPROGRAMMET. Vid LiU. Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341 31-60 hp Institutionen för kultur och kommunikation Augusti 2011 Ann-Kari Sundberg ann-kari.sundberg@liu.se LÄRARPROGRAMMET Vid LiU Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341

Läs mer

Individuell lärandeplan (ILP) för verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Individuell lärandeplan (ILP) för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Fysioterapeutprogrammet Individuell lärandeplan (ILP) för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Varför en individuell lärandeplan? Det övergripande syftet med att skriva en ILP är att utveckla och stödja

Läs mer

PBL-guiden. Handbok i problembaserat lärande för studenter och lärare vid Medicinska fakulteten

PBL-guiden. Handbok i problembaserat lärande för studenter och lärare vid Medicinska fakulteten PBL-guiden Handbok i problembaserat lärande för studenter och lärare vid Medicinska fakulteten Vision Linköpings universitet har som vision att vara ett universitet med internationell lyskraft - där människor

Läs mer

Programbokslut för VASIN med start Specialistsjuksköterskeprogrammet. Lunds universitet MEDICINSKA FAKULTETEN

Programbokslut för VASIN med start Specialistsjuksköterskeprogrammet. Lunds universitet MEDICINSKA FAKULTETEN Programbokslut för VASIN med start 2017 Specialistsjuksköterskeprogrammet Lunds universitet MEDICINSKA FAKULTETEN Innehållsförteckning Om programbokslutet... 2 Intensivvårdssjukvård 100 % VASIN... 3 Om

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI LP2210 Språkstörningar hos barn och ungdomar, 10 högskolepoäng Language Disorders in Children and Fastställande Kursplanen är fastställd av Programkommittén

Läs mer

Sid 1 (8) Sammanställt av: Studierektorsenhet primärvård Göteborg VFU. PLANERINGSGUIDE VFU Reviderad: 2014-10-02

Sid 1 (8) Sammanställt av: Studierektorsenhet primärvård Göteborg VFU. PLANERINGSGUIDE VFU Reviderad: 2014-10-02 Sid 1 (8) Sammanställt av: Studierektorsenhet primärvård Göteborg VFU PLANERINGSGUIDE VFU Innehållsförteckning Sid 1) Inledning 3 2) Guide för kort VFU/fältstudier 4 Syfte Planering Introduktion Innehåll

Läs mer

Diabetes och diabetesvård I

Diabetes och diabetesvård I DNR LIU-2012-00613 1(5) Diabetes och diabetesvård I Fristående kurs 7,5 hp Diabetes and Diabetes Care I 8FA180 Gäller från: 2012 HT Fastställd av Grundutbildningsnämnden Fastställandedatum 2012-05-14 LINKÖPINGS

Läs mer

Anatomi, fysiologi och patologi inom logopedi

Anatomi, fysiologi och patologi inom logopedi DNR LIU-2017-02500 1(5) Anatomi, fysiologi och patologi inom logopedi Programkurs 15 hp Anatomy, Physiology and Pathology for Speech- Language Pathology 8LOG13 Gäller från: 2018 HT Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Lärar/vägledarinformation

Lärar/vägledarinformation Lärar/vägledarinformation Portfolio - Personlig utvecklingsplan Syfte att utveckla och stödja självstyrt lärande genom att fokusera på det egna ansvaret för kunskapsinhämtning och personlig utveckling.

Läs mer

Mänsklig kommunikation ur medicinskt, psykologiskt och språkligt perspektiv I, 30.0 hp

Mänsklig kommunikation ur medicinskt, psykologiskt och språkligt perspektiv I, 30.0 hp 8LOG12 Mänsklig kommunikation ur medicinskt, psykologiskt och språkligt perspektiv I, 30.0 hp Human Communication from Medical, Psychological and Linguistic Perspectives I Programkurs Medicinska fakulteten

Läs mer

Sjuksköterskans profession och omvårdnadens grunder

Sjuksköterskans profession och omvårdnadens grunder DNR DNR LIU-2015-02321 1(6) Sjuksköterskans profession och omvårdnadens grunder Programkurs 19.5 hp The Nurse Profession and Fundamentals of Nursing 8SKG11 Gäller från: 2018 HT Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt II, 5 hp Professional Practice in Speech and language Pathology II, 5 credits

Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt II, 5 hp Professional Practice in Speech and language Pathology II, 5 credits 1(5) 8LOA64 Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt II, 5 hp Professional Practice in Speech and language Pathology II, 5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: höstterminen

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK3: Specialpedagogik. Vt-19

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK3: Specialpedagogik. Vt-19 190130 Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK3: Specialpedagogik Vt-19 VFU-ledare Förskola: Yvonne P-Hildingsson yvhi@hh.se 035-167522 1 Verksamhetsförlagd utbildning

Läs mer

CERTIFIED FLOORBALL COACH

CERTIFIED FLOORBALL COACH CERTIFIED FLOORBALL COACH I samband med lanseringen av den nya junior & seniorledarutbildningen hösten 2013 kommer SIBF att införa certifieringen CERTIFIED FLOORBALL COACH. Ambitionen med certifieringen

Läs mer

LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng

LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 12 LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng General Education Field 2, The Teaching Profession and Education, 30 higher education credits

Läs mer

Struktur för kursutvärdering vid Fakulteten för teknik och samhälle

Struktur för kursutvärdering vid Fakulteten för teknik och samhälle Fakulteten för teknik och samhälle Fakultetskansliet Andreas Jacobsson Prodekan 1(8) 2014-10-13 Struktur för kursutvärdering vid Fakulteten för teknik och samhälle Inledning Kursutvärderingar är en viktig

Läs mer

2013-08-27. Gymnasielärare Doktorand, Linköpings universitet

2013-08-27. Gymnasielärare Doktorand, Linköpings universitet Gymnasielärare Doktorand, Linköpings universitet Simon Hjort Från forskningsöversikt till undervisningspraktik: Hur förbättra elevers studieresultat i skolan? Vilka faktorer påverkar elevers studieprestationer

Läs mer

Omvårdnad vid komplexa situationer I

Omvårdnad vid komplexa situationer I DNR LIU-2015-02321 1(6) Omvårdnad vid komplexa situationer I Programkurs 22.5 hp Nursing in Complex Situations I 8SKG51 Gäller från: 2019 HT Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och avancerad nivå

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK2: Förskolan och samhällsuppdraget HT-15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK2: Förskolan och samhällsuppdraget HT-15 Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK2: Förskolan och samhällsuppdraget HT-15 Charlotte Sandström 1 Verksamhetsförlagd utbildning inom UVK2 Jag som kommer att möta

Läs mer

SJSD13, III Profession, etik och handledning 10 hp Studieguide fo r termin 3 (1 hp), ht 2018

SJSD13, III Profession, etik och handledning 10 hp Studieguide fo r termin 3 (1 hp), ht 2018 SJSD13, III Profession, etik och handledning 10 hp Studieguide fo r termin 3 (1 hp), ht 2018 Ansvariga för kursen: Kajsa Landgren och Angelika Fex Vid frågor om Ladok-rapportering kontaktas i första hand

Läs mer

LSU110, Specialpedagogik i förskola, skola och samhälle, 15 högskolepoäng

LSU110, Specialpedagogik i förskola, skola och samhälle, 15 högskolepoäng = Gäller fr.o.m. ht 08 LSU110, Specialpedagogik i förskola, skola och samhälle, 15 högskolepoäng Special Needs Education in Pre School, School and Society, 15 higher education credits Grundnivå/First Cycles

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Högskolan i Borås Institutionen för vårdvetenskap Kursutvärdering / Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursens sista tentamens första tentamenstillfälle. Datum: 201511232

Läs mer

Utvecklings- och bedömningsinstrument för sjukgymnaststuderande i klinisk utbildning

Utvecklings- och bedömningsinstrument för sjukgymnaststuderande i klinisk utbildning Akademin för hälsa, vård och välfärd Sjukgymnastprogrammet Utvecklings- och bedömningsinstrument för sjukgymnaststuderande i klinisk utbildning Studentens namn Personnummer Termin Praktikperiod nummer

Läs mer

Riktlinjer för VFU-verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6

Riktlinjer för VFU-verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6 LHS Akademin för lärande, humaniora och samhälle Avdelning: Lärarutbildningen 2019-08-16 Riktlinjer för VFU-verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6 Inom ramen för 15 hp, UVK 1 Den professionella

Läs mer

8LAG31. Hälsa och sjukdom 1, 30 hp. Health and Disease 1, 30 credits. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: höstterminen 2019.

8LAG31. Hälsa och sjukdom 1, 30 hp. Health and Disease 1, 30 credits. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: höstterminen 2019. Dnr LiU-2019-01171 1(6) 8LAG31 Hälsa och sjukdom 1, 30 hp Health and Disease 1, 30 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: höstterminen 2019 Kursplan Fastställd av Ordföranden i utbildningsnämnden

Läs mer

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) The professional Conversation (ECTS credits 7,5) Ht 2012

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) The professional Conversation (ECTS credits 7,5) Ht 2012 Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvariga: Christer Langström Ingrid Hultén Tfn. 08 1207 63 79 christer.langstrom@edu.su.se 08-1207 63 66 ingrid.hulten@edu.su.se Studiehandledning

Läs mer

Webbtjänster Termin: 20172

Webbtjänster Termin: 20172 Kursrapport Kursens namn: Webbtjänster Termin: 7 Ladokkod: Kursansvarig: DA59A Johan Holmberg Antal registrerade studenter: Antal studenter som besvarat den summativa kursvärderingen: 8 Svarsfrekvens:,%

Läs mer

Undersökning och behandling av yrsel och balansrubbningar

Undersökning och behandling av yrsel och balansrubbningar DNR LIU-2018-00414 1(5) Undersökning och behandling av yrsel och balansrubbningar Programkurs 7.5 hp Assessment and Treatment in Vertigo and Balance Problems 8FYA24 Gäller från: 2021 VT Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Människokroppens anatomi och fysiologi, 10,5 hp. The Anatomy and Physiology of the Human Body, 10,5 credits

Människokroppens anatomi och fysiologi, 10,5 hp. The Anatomy and Physiology of the Human Body, 10,5 credits 1(5) 8SKG12 Människokroppens anatomi och fysiologi, 10,5 hp The Anatomy and Physiology of the Human Body, 10,5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: höstterminen 2016 Kursplan Fastställd

Läs mer

Mall för kursrapporter vid Malmö högskola

Mall för kursrapporter vid Malmö högskola 1 Mall för kursrapporter vid Malmö högskola Reviderad vid Utbildningsberedningens möte 24 november 2015. Kursrapporten är ett viktigt instrument för utvecklandet av kurser och utbildningar samt för att

Läs mer

Innehåll i VFU Förskoledidaktik med inriktning mot språk och kommunikation

Innehåll i VFU Förskoledidaktik med inriktning mot språk och kommunikation Stockholm augusti 2016 Till VFU-handledare inför VFU IV och trepartssamtal HT2016 Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) IV, med kurskod UB41VY, är studenternas fjärde verksamhetsförlagda praktik. Den omfattar

Läs mer

Allmän kemi. Programkurs 6.0 hp General Chemistry 8BKG13 Gäller från: 2018 HT. Fastställd av. Fastställandedatum

Allmän kemi. Programkurs 6.0 hp General Chemistry 8BKG13 Gäller från: 2018 HT. Fastställd av. Fastställandedatum DNR LIU-2017-02621 1(5) Allmän kemi Programkurs 6.0 hp General Chemistry 8BKG13 Gäller från: 2018 HT Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och avancerad nivå vid Medicinska fakulteten Fastställandedatum

Läs mer

Inkontinens och inkontinensvård

Inkontinens och inkontinensvård DNR LIU 1410/06-41 1(5) Inkontinens och inkontinensvård Fristående kurs 7,5 hp Incontinence and Care of Incontinence 8FA002 Gäller från: 2008 VT Fastställd av Grundutbildningsnämnden Fastställandedatum

Läs mer

VFU. Välkommen till Att undervisa i åk 4-6, 6.0hp Ht 2014

VFU. Välkommen till Att undervisa i åk 4-6, 6.0hp Ht 2014 UMEÅ UNIVERSITET Lärarutbildningen Inst. för Språkstudier Kursansv: Ingalill Gustafsson 090-786 5067 ingalill.gustafsson@sprak.umu.se 2014 08 30 Studieadministratör: Johanna Palm, 090-786 6457 Kurskod:6LÄ046

Läs mer

PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng

PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng 1 / 5 Utbildningsvetenskapliga fakulteten PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng Children's early learning in Language, Emergent Literacy

Läs mer

SJSD13, VI Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 6 (5 hp), vt 2016

SJSD13, VI Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 6 (5 hp), vt 2016 SJSD13, VI Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 6 (5 hp), vt 2016 Ansvariga för kursen: Kajsa Landgren och Angelika Fex Introduktion Välkommen till PEH-kursens sjätte och sista termin.

Läs mer

KURS PM INDIVIDUELLT PROJEKTARBETE (2IV206)

KURS PM INDIVIDUELLT PROJEKTARBETE (2IV206) UPPSALA UNIVERSITET INSTITUTIONEN FÖR INFORMATIONSVETENSKAP MEDIER OCH KOMMUNIKATION VETENSKAPSKOMMUNIKATION II, VT07 KURS PM INDIVIDUELLT PROJEKTARBETE (2IV206) 2007-01-19 Syfte Delkursen syftar till

Läs mer

Medicinsk mikrobiologi

Medicinsk mikrobiologi DNR LIU-2017-02621 1(5) Medicinsk mikrobiologi Programkurs 6.0 hp Medical Microbiology 8BKG24 Gäller från: 2020 VT Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och avancerad nivå vid Medicinska fakulteten

Läs mer

Barn- och skolhälsovård

Barn- och skolhälsovård DNR LIU-2015-01371 1(5) Barn- och skolhälsovård Programkurs 9 hp Child and Youth Health Care 8HSB12 Gäller från: 2017 VT Fastställd av Fakultetsstyrelsen för medicinska fakulteten Fastställandedatum 2015-08-17

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Estetiska lärprocesser och samspel. Vt 16

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Estetiska lärprocesser och samspel. Vt 16 Riktlinjer för VFU4 160222 Akademin för Lärande Humaniora och Samhälle Carina Stenberg Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs: Estetiska lärprocesser och samspel

Läs mer

Samtalet som arbetsmetod inom hälso- och sjukvård

Samtalet som arbetsmetod inom hälso- och sjukvård DNR LIU 329/07-41 1(5) Samtalet som arbetsmetod inom hälso- och sjukvård Programkurs 5 hp To Use Interviewing as a Method in Health Care 8DIA02 Gäller från: 2018 HT Fastställd av Grundutbildningsnämnden

Läs mer

Dagens innehåll. Inledning. Kort presentation. Studiegång Förskollärarprogrammet. Kursens innehåll och lärandemål. Diskussion och erfarenhetsutbyte

Dagens innehåll. Inledning. Kort presentation. Studiegång Förskollärarprogrammet. Kursens innehåll och lärandemål. Diskussion och erfarenhetsutbyte Dagens innehåll Inledning Kort presentation Studiegång Förskollärarprogrammet Kursens innehåll och lärandemål Diskussion och erfarenhetsutbyte Studiegång Förskollärarprogramm I lärarutbildningen finns

Läs mer

Eventuella kommentarer: Under kursens gång har 4 studenter hoppat av utbildningen.

Eventuella kommentarer: Under kursens gång har 4 studenter hoppat av utbildningen. Kursrapport Bakgrundsinformation Kursens namn: Bild och lärande: Visuella kulturer och kommunikation Termin: 1 Ladokkod: BL202C Kursansvarig: Bjørn Wangen Antal registrerade studenter: 26 Antal studenter

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. Ht-18

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. Ht-18 180903 Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs: Barndomens villkor Ht-18 VFU-ledare Förskola: Yvonne P-Hildingsson yvhi@hh.se 035-167522 1 Verksamhetsförlagd utbildning,

Läs mer

Mikrobiella patogener, kroppens immunförsvar och cellsignalering, 30 hp

Mikrobiella patogener, kroppens immunförsvar och cellsignalering, 30 hp 8BKG32 Mikrobiella patogener, kroppens immunförsvar och cellsignalering, 30 hp Microbial Pathogens, Host Defence and Cell Signaling Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: 2017 HT PRELIMINÄR Kursplan

Läs mer

Tal- och språkstörning hos barn II, 15 hp Developmental Speech and Language Pathology, 15 credits

Tal- och språkstörning hos barn II, 15 hp Developmental Speech and Language Pathology, 15 credits 1(5) 8LOA63 Tal- och språkstörning hos barn II, 15 hp Developmental Speech and Language Pathology, 15 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: vårterminen 2018 Kursplan Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Välkommen till Att undervisa i F-3, 6,0 hp! Ht 14

Välkommen till Att undervisa i F-3, 6,0 hp! Ht 14 UMEÅ UNIVERSITET Lärarutbildningen Inst. för Språkstudier Kursansv: Helena Eckeskog 090-786 6467 helena.eckeskog@sprak.umu.se Studieadministratör: Johanna Palm, 090-786 6457 2014 - Kurskod:6LÄ048 Anmkod:

Läs mer

Student Portfolio. 1. observations-/ deltagarperspektiv i omvårdnadssituationer (professionsblock 1)

Student Portfolio. 1. observations-/ deltagarperspektiv i omvårdnadssituationer (professionsblock 1) Student Portfolio Vad är en Student Portfolio? Student Portfolio är studentens dokument och är ett medel för måluppfyllelse. Den ska fungera som ett stöd samt ge en tydlig struktur i studentens lärandeprocess

Läs mer

RJSD13, I Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok för termin 1 (1 hp), ht 2016

RJSD13, I Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok för termin 1 (1 hp), ht 2016 RJSD13, I Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok för termin 1 (1 hp), ht 2016 Ansvariga för kursen: Kajsa Landgren och Angelika Fex RJSD13 RTG PEH T1 ht16 1 Kursinnehåll Introduktion Välkommen

Läs mer

Kursguide. Kursnamn. Telefon. Termin HT2015

Kursguide. Kursnamn. Telefon. Termin HT2015 AKADEMIN VALAND Kursguide Kurskod KFIG31 Kursansvarig TOMMY SPAANHEDEN E-mail tommy.spaanheden@akademinvaland.gu.se Kursnamn FILMSKAPARENS HANTVERK OCH VERKTYG III 7,5HP Telefon 0766-184345 Termin HT2015

Läs mer

LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng.

LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng. = Gäller fr.o.m. vt 10 LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng. Becoming Litterate and Numerate in a

Läs mer

KURSHÄFTE. SKRIFTLIGT EXAMENSARBETE. ÄDELLAB 7,5 HP Handledare: Michell Zethson

KURSHÄFTE. SKRIFTLIGT EXAMENSARBETE. ÄDELLAB 7,5 HP Handledare: Michell Zethson KURSHÄFTE SKRIFTLIGT EXAMENSARBETE. ÄDELLAB 7,5 HP Handledare: Michell Zethson michell.zethson@konstfack.se innehåll: lärandemål & betygskriterier s. 2 3. kursinnehåll och schema: s. 4. innehåll forskningsskiss,

Läs mer

Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod: OM4360

Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod: OM4360 Institutionen för vårdvetenskap och hälsa PSYKIATRISK VÅRD Termin 4 BeVut, Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod: OM4360

Läs mer

Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod: OM4360

Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod: OM4360 Institutionen för vårdvetenskap och hälsa PSYKIATRISK VÅRD Termin 4 BeVut, Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod: OM4360

Läs mer

ÄKPP11 ÄMNESLÄRARPROFESSIONEN I SAMHÄLLE OCH SKOLA VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (7,5 HP)

ÄKPP11 ÄMNESLÄRARPROFESSIONEN I SAMHÄLLE OCH SKOLA VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (7,5 HP) ÄKPP11 ÄMNESLÄRARPROFESSIONEN I SAMHÄLLE OCH SKOLA VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (7,5 HP) VT-15 Till studenter och handledare Den praktiska delen av lärarutbildningen har alltid inneburit ett tillfälle

Läs mer