Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till byggnadsnämnden. Remissinstans Beslut Kommentar. Yrkande KD, FP, M Yttrande MP, S, V

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till byggnadsnämnden. Remissinstans Beslut Kommentar. Yrkande KD, FP, M Yttrande MP, S, V"

Transkript

1 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0897/15 Repronummer 224/15 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon E-post: Motion av Marianne Bergman (KD) om att bredda planprocessen för ett ökat byggande, H nr 40/15 Motionen I en motion förslår Marianne Bergman (KD) att fullmäktige beslutar att ge de kommunala instanser berörda av planprocessen ett uppdrag att utveckla planprocessen för att generera ett ökat bostadsbyggande. Motionären anser att det skulle skynda på planprocessen om även mindre privata exploatörer kan ta fram planförslag som kvalitetssäkras och underställs den sedvanliga processen genom utställningar, remisser och beslut och beläggas med en taxa för de insatser som hanteras av kommunen. Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till byggnadsnämnden. Remissinstans Beslut Kommentar Byggnadsnämnden Avstyrker Yrkande KD, FP, M Yttrande MP, S, V I tjänsteutlåtandet beskrivs de regler som gäller för detaljplaneprocessen varvid det konstateras att det finns rättsliga begränsningar för enskilda exploatörers medverkan. Ekonomiska konsekvenser Ett uppdrag att utveckla planprocessen för att generera ett ökat bostadsbyggande kan medföra ökade kostnader för stadsbyggnadskontoret. Barnperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Jämställdhetsperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. 1 (8)

2 Mångfaldsperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Miljöperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Perspektivet är belyst i stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande, se bilaga 3. STADSLEDNINGSKONTORET Hedwig Andrén Handläggare Jessica Granath Avdelningschef Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Motionen Byggnadsnämndens protokollsutdrag och Yrkande KD, FP, M samt yttrande MP, S, V Byggnadsnämndens tjänsteutlåtande Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (8)

3 Bilaga 1 Motionen Göteborg Bredda planprocessen för ett ökat byggande Göteborg växer just nu mycket snabbt, och kommer sannolikt att fortsätta växa även i framtiden. I takt med detta måste också byggandet av bostäder och andra lokaler öka, men processen innan en byggnad står klar är lång. Ett av alla nålsögon som ett projekt måste gå igenom är planprocessen. I de fall där det finns en gällande detaljplan är stegen till byggstart mycket kortare än vad som är fallet då ett tilltänkt projekt saknar stöd i en detaljplan. Planprocessens olika delar hanteras i huvudsak av Byggnadsnämnden och dess förvaltning. Myndighetsutövningen i detta avseende regleras bland annat i lagstiftning men också i de bestämmelser som kommunen själv har rådighet över. Stadsbyggnadskontoret hanterar, i de allra flesta fall, all handläggning av nya detaljplaner med mera i egen regi på det kommunala kontoret. Nya projektförfrågningar placeras i en kö, som egentligen inte är en kö. Utifrån alla de önskningar om nya planer beslutar den politiska nivån om en produktionsplan för vilka planer som ska tas fram för det kommande verksamhetsområdet. Detta faktum gör att lobbyarbetet mot den politiska nivån måste vara hög för att ha en chans att få en plats i planprocessen. För stora företag med stora resurser eller för den kommunalt ägda allmännyttan är detta inget oöverkomligt problem. För dem med mindre resurser och små projekt är detta ett stort problem som drar tid och resurser från annan verksamhet. Det kommunala planmonopolet behöver inte nödvändigtvis innebära att allt ska göras i egen kommunal regi. Andra arkitekter än enbart de kommunalt anställda är kapabla att producera planförslag som kan ställas inför Byggnadsnämnden för olika beslut. Extern kompetens som komplement till den egna verksamheten är inget nytt. Under många år har konsulter utanför kontoret bidragit till att flera planer tagits fram som gått till verkställighet. Självklart måste externt framtagna planförslag kvalitetssäkras och underställas den sedvanliga rättsprocessen genom utställningar och remisser och beslut och beläggas med en taxa för de insatser som hanteras av kommunen. Förslag till beslut Kommunfullmäktige ger berörda kommunala instanser i uppdrag att utveckla planprocessen i den riktning som anges ovan Marianne Bergman (KD) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (8)

4 Bilaga 2 Byggnadsnämndens protokollsutdrag och yrkande KD, FP, M samt yttrande MP, S, V Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Yttrande över Motion om att bredda planprocessen 233, 1038/15 Kommunstyrelsen hade till byggnadsnämnden för yttrande översänt ovan nämnda motion (KD). Stadsbyggnadskontoret hade ingett ett utlåtande: Tjänsteutlåtande bil. 4 (KD), (FP), (M) ingav en skrivelse: Yrkande bil. 5 Yrkanden: Ordföranden Ulf Kamne (MP) yrkade bifall till kontorets förslag. Hampus Hagman (KD) yrkade bifall till (KD), (FP), (M)-yrkandet. Propositionsordning: Ordföranden ställde propositioner på beslut om bifall till kontorets förslag eller (KD), (FP), (M)-yrkandet. Votering begärdes: Den som vill att nämnden skall bifalla kontorets förslag röstar Ja den som inte vill röstar Nej. Vinner Nej har nämnden bifallit (KD), (FP), (M)-yrkandet. Vid upprop röstade Johannes Hulter (S), Marianne Carlström (S), Johan Zandin (V), Mikael Niklasson S) och ordförande Ja medan Ann Catrin Fogelgren (FP), Axel Josefson (M), tjänstgörande ersättaren Björn Nilsson (M) och Hampus Hagman röstade Nej. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (8)

5 Då omröstningen utfallit med fem Ja och fyra Nej hade byggnadsnämnden beslutat: att avstyrka motionen och att som svar översända ovan nämnda tjänsteutlåtande. (MP), (S), (V) ingav en skrivelse: Yttrande bil. 6 Vid protokollet Agnetha Carlsson Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (8)

6 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (8)

7 Yttrande MP, S, V Byggnadsnämnden Ärende 9 Yttrande om motion om att bredda planprocessen Kristdemokraterna vill snabba på planprocessen genom att privatisera stadsplaneringen. I motionen anförs vidare att de stora företag som har råd att lobba på byggnadsnämnden prioriteras före i kommunens planarbete. Det stämmer inte, vi prioriterar de planförslag som är i linje med översiktsplan, utbyggnadsplanering och våra andra politiska mål. Det är oklart vad som egentligen menas i motionen, förutom att det på något sätt ska vara fler privata aktörer som på något sätt ska göra mer i planarbetet. Detta kan göras på många olika sätt, men hur Kristdemokraterna tänker sig framgår inte. Ett sätt att ta hjälp av privata aktörer är att kommunen anlitar plankonsulter, alltså privata företag som på uppdrag av kommunen tar fram planförslag. Bergman skriver att andra arkitekter än de kommunala är kapabla att producera planförslag. Självklart är det så. Redan idag anlitar vi extern hjälp för att ta fram planer. Vi har 24 plankonsulter i våra konsultgrupper som finns på stadsbyggnadskontoret. Utöver konsultgrupperna anlitar vi via ramavtal hjälp av privata stadsplanerare i flera planarbeten, ibland för att snabba på processen och ibland för att ta del av specialistkompetens. Detta gör vi redan och det tycker vi är bra. För att testa nya sätt att samarbeta med det privata näringslivet är jubileumssatsningen för nya extra bostäder till Där bjuder vi inte bara in byggherrarna i ett fördjupat samarbete i detaljplaneprocessen, utan säkrar även upp att de genomför planerna och bygger de bostäder som vi tillsammans planerar för. I arbetet med att ta fram en detaljplan görs många avvägningar vad som ska regleras i detaljplanen. Kommunens egna planhandläggare och de plankonsulter som arbetar på uppdrag av kommunen samarbetar med byggbolagen, men gör avvägningarna i samhällets tjänst. Vi vill inte låta byggbolagen bestämma över vår gemensamma stads framtid. Därför låter vi kommunen fortsätta ha kontrollen över stadsplaneringen. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (8)

8 Bilaga 3 Byggnadsnämndens tjänsteutlåtande Bilägges som separat pdf-fil Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8 (8)

9 Tjänsteutlåtande Avdelningen för verksamhetsstyrning Utfärdat Sven Boberg BN Telefon Diarienummer 1038/15 E-post: Yttrande över motion om att bredda planprocessen Förslag till beslut Byggnadsnämnden föreslås besluta: att att avstyrka motionen. översända föreliggande tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen som svar på remiss. Sammanfattning Marianne Bergman (kd) föreslår i en motion att kommunfullmäktige ska ge de nämnder som är berörda i planprocessen ett uppdrag att bredda planprocessen för ett ökat byggande. Det kommunala planmonopolet behöver inte nödvändigtvis innebära att allt ska göras i egen kommunal regi. Externt framtagna planförslag kan kvalitetssäkras och underställas den sedvanliga processen genom utställningar, remisser och beslut. Som motionären beskriver frågan måste det kommunala planmonopolet inte nödvändigtvis innebära att allt ska göras av kommunen. En stor del av de planer som årligen tas fram produceras av inhyrda konsulter som leds av kommunala tjänstemän i så kallade konsultgrupper. Utöver insatser av nämnda konsulter bidrar redan idag också exploatörer med utredningsmaterial på olika sätt i detaljplanearbetet. I svaret på motionen beskrivs de regler som gäller för detaljplaneprocessen varvid det konstateras att det finns rättsliga begränsningar för enskilda exploatörers medverkan. Regelverket är otydligt och riksdagen har så sent som våren 2015, genom ett tillkännagivande, uppmanat regeringen att utreda utökade möjligheter för byggherrar att ta initiativ till nya detaljplaner. I avvaktan på tydliga bestämmelser om exploatörers medverkan i planarbetet föreslås att motionen avslås. Stadsbyggnadskontoret Agneta Hammer Stadsbyggnadsdirektör Louise Ekdahl Chef Verksamhetsstyrning Bilagor Bilaga 1. Motion om att bredda planprocessen för ett ökat byggande 1(9)

10 Ärendet Marianne Bergman (KD) föreslår i en motion att kommunfullmäktige ska ge de nämnder som är berörda i planprocessen ett uppdrag att bredda planprocessen för ett ökat byggande. I motionen anförs bland annat följande. Planprocessens olika delar hanteras i huvudsak av byggnadsnämnden och dess förvaltning. Myndighetsutövningen i detta avseende regleras bland annat i lagstiftning men också i de bestämmelser som kommunen själv har rådighet över. Stadsbyggnadskontoret hanterar, i de allra flesta fall, all handläggning av nya detaljplaner med mera i egen regi på det kommunala kontoret. Nya projektförfrågningar placeras i en kö, som egentligen inte är en kö. Utifrån alla de önskningar om nya planer beslutar den politiska nivån om en produktionsplan för vilka planer som ska tas fram för det kommande verksamhetsområdet. Detta faktum gör att lobbyarbetet mot den politiska nivån måste vara hög för att ha en chans att få en plats i planprocessen. För stora företag med stora resurser eller för den kommunalt ägda allmännyttan är detta inget oöverkomligt problem. För dem med mindre resurser och små projekt är detta ett stort problem som drar tid och resurser från annan verksamhet. Det kommunala planmonopolet behöver inte nödvändigtvis innebära att allt ska göras i egen kommunal regi. Andra arkitekter än enbart de kommunalt anställda är kapabla att producera planförslag som kan ställas inför byggnadsnämnden för olika beslut. Extern kompetens som komplement till den egna verksamheten är inget nytt. Under många år har konsulter utanför kontoret bidragit till att flera planer tagits fram som gått till verkställighet. Självklart måste externt framtagna planförslag kvalitetssäkras och underställas den sedvanliga rättsprocessen genom utställningar och remisser och beslut och beläggas med en taxa för de insatser som hanteras av kommunen. Bakgrund och stadsbyggnadskontorets synpunkter Exploatören i plan- och bygglagen, PBL Vid planläggning har en exploatör vanligtvis tät kontakt med stadsbyggnadskontoret. Även om exploatören idag är en mer aktiv aktör i planläggningen än tidigare är denne osynlig i PBL. Lagregler som styr arbetsfördelningen mellan exploatören och kommunen saknas. Ett undantag är nyheten från 2011 att ett planbesked kan begäras av en exploatör. Kommunen är enligt 5 kap. 4 PBL skyldig att inom fyra månader besvara frågan om planläggning kommer att inledas eller inte. I övrigt finns det inte några bestämmelser om den egentliga planprocessen i PBL som reglerar förhållandet mellan kommunen och en exploatör. Den mer allmänt hållna bestämmelsen i 2 kap. 1 PBL, om att allmänna och enskilda intressen ska beaktas, träffar dock även en exploatör. Nya lagar som berör planering När det gäller markanvisningar och exploateringsavtal har dock regler införts som anger att kommunen måste ta fram riktlinjer som tydligt anger hur nämnda frågor hanteras i kommunen. Kommunens avtalsfrihet i fråga om avtal i samband med planläggning m.m., så kallade särkrav, har också begränsats. De nya reglerna infördes genom propositionen 2013/14:126 En enklare planprocess. Plangenomförandeutredningen SOU 2013:34 uttalade att den privata initiativrätten inte var angelägen att förändra. Orsaken härtill var att det i nämnda utredning föreslogs att planbestämmelser skulle upphöra vid plangenomförandetidens utgång. Göteborgs Stad stadsbyggnadskontoret, tjänsteutlåtande 2(9)

11 Rättsliga regler För att finna några regler som är tillämpliga på exploatörens roll vid detaljplanering får man främst söka svar i andra lagar än PBL. Här kan nämnas bland annat. regeringsformen, kommunallagen, förvaltningslagen och avtalslagen. Legalitetsprincipen Den offentliga makten utövas enligt 1 kap. 1 3 st. regeringsformen, RF, under lagarna. Här slås alltså fast principen om all maktutövnings lagbundenhet, legalitetsprincipen. Den gäller inte bara domstolar och förvaltningsmyndigheter utan även regering och riksdag. Den gäller på det kommunala området i lika hög grad som på det statliga. Legalitetsprincipen inskärper kommunernas lagbundenhet och genom till exempel bestämmelsen i 12 kap. 4 2 st. RF kan inte en kommun delegera uppgifter som rör myndighetsutövning utan stöd i lag. I PBL saknas sådant stöd för att lämna över uppgift som rör myndighetsutövning till utomstående. Objektivitetsprincipen Av 1 kap. 9 RF framgår att förvaltningsmyndigheter i sin verksamhet ska beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet. Av lagrummet följer att alla myndigheter måste förhålla sig sakliga och objektiva vid handläggning av ärenden. Objektivitetsprincipen brukar anges vara handlingsbegränsande för kommuner vid planläggning enligt PBL då ovidkommande hänsyn inte får tas. En kommuns handlingsutrymme är emellertid stort enligt PBL på grund av att de materiella reglerna i lagen ger ett betydande handlingsutrymme för kommunerna. Kommunen måste dock vid sina bedömningar hålla sig inom lagens handlingsutrymme varvid till exempel både enskilda och allmänna intressen ska beaktas. Objektivitetsprincipen har stor betydelse vid bedömning av vad exploatörer kan bidra med. Kravet på saklighet och opartiskhet gäller från ett ärendes initialstadium och under hela tiden ärendet handläggs. Detta krav har också tillämpats på konsulter som anlitats av kommuner för att utföra delar av ett planarbete. Egendomsskyddet I 2 kap. 15 RF anges bland annat att vars och ens egendom är tryggad genom att ingen kan tvingas avstå sin egendom till det allmänna eller till någon enskild genom expropriation eller något annat sådant förfogande eller tåla att det allmänna inskränker användningen av mark eller byggnad utom när det krävs för att tillgodose angelägna allmänna intressen. Den som genom expropriation eller något annat sådant förfogande tvingas avstå sin egendom ska vara tillförsäkrad full ersättning för förlusten. Ersättning ska också vara tillförsäkrad den för vilken det allmänna inskränker användningen av mark eller byggnad på sådant sätt att pågående markanvändning inom berörd del av fastigheten avsevärt försvåras eller att skada uppkommer som är betydande i förhållande till värdet på denna del av fastigheten. I PBL ges möjlighet att bestämma att mark tvångsvis ska kunna tas i anspråk. Reglerna i PBL, fastighetsbildningslagen och expropriationslagen har förutom nämnda lagrum i RF sin grund i lag (1994:1219) om den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, EKMR. Egendomsskyddet i svensk lagstiftning ställer särskilt höga krav på de bedömningar som leder fram till att en enskild genom tvång ska lämna mark ifrån sig. Här är ersättningsreglerna naturligtvis av stor betydelse. Göteborgs Stad stadsbyggnadskontoret, tjänsteutlåtande 3(9)

12 Jävsregler Att myndigheter och tjänstemän är opartiska är grundläggande i den svenska rättsordningen. Frågan har sådan tyngd att den är reglerad, som ovan nämnts, redan i 1 kap. 9 RF som fastslår att förvaltningsmyndigheter skall vara sakliga och opartiska dvs. en objektivitetsprincip. I förvaltningslagens finns bestämmelser om jäv och i kommunallagen återfinns bestämmelser om jäv i 6 kap Eftersom plankonsulter inte är anställda hos kommunen träffas dessa inte direkt av förvaltningslagens eller kommunallagens bestämmelser. När det gäller frågor om jäv i planeringsprocessen har i stället nämnda bestämmelse i regeringsformen utgjort grunden för jävsbedömningen. När det gäller den övergripande frågan om det överhuvudtaget går att anlita konsulter som stöd i planarbetet så uppställer PBL inte några hinder. Av uttalanden i förarbeten framgår också att det varit en självklarhet att en kommun kan anlita egna plankonsulter. Det innebär att en byggnadsnämnd kan fullgöra sina uppgifter på i princip tre olika sätt; med egen personal, genom att anlita personal från en annan kommunal förvaltning eller genom att anlita personal utanför kommunförvaltningen, t.ex. konsulter (prop. 1985/86:1 sid. 310). Enligt prop. 1985/86:1 s och 1990/91:146 s. 21 ska dock frågan om jäv särskilt uppmärksammas när extern personal anlitas. Det finns ett stort antal rättsfall i vilka domstolar upphävt antagandebeslut av detaljplaner på grund av jäv hos konsulter. Förhållandena brukar likna de i regeringsrättens avgörande RÅ 1995 not 141 angående Orust kommun. I detta planärende anlitades samma konsult av både Najadvarvet och av kommunen. Konsulten handlade detaljplanen och svarade för samrådsredogörelserna. Regeringsrätten fann att kommunen vid handläggningen åsidosatt bestämmelserna i 5 kap. 20, 21 och 27 ÄPBL. Handläggningsfelet bedömdes vara sådant att det kunde ha haft betydelse för utgången i ärendet. Planbeslutet upphävdes. Det framstår helt klart att en plankonsult hos en kommun inte samtidigt kan ha uppdrag från planbeställaren. I ovan nämnda rättsfall hade konsulten även svarat för samrådsredogörelser m.m. vilket gjort uppdraget än mer felaktigt. Enligt stadsbyggnadskontorets tillägg till ABK 96 får en plankonsult eller konsultfirmas personal inte samtidigt ta uppdrag från planbeställaren utan i vissa undantagssituationer. Genom detta tillägg säkras avtalsvis att konsulten ska följa samma regler som anges i kommunallagen. För att undvika diskussioner om eventuella förändringar har accepterats, anges i avtalen att dessa endast kan ändras skriftligt. Eftersom några helt klara riktlinjer i lag eller klara uttalanden i rättsfall inte finns handlar bedömningen om att tillämpa jävsbestämmelsen med gott omdöme i varje enskilt fall. Bestämmelser i PBL, MB m.fl. lagar Genom ändringarna i PBL 2011 infördes ett förenklat förfarande och med miljöbalksprövningen samordnat förfarande som kan tillämpas om planförslaget enbart gäller en verksamhet som har tillståndsprövats eller ska tillståndsprövas enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av 9 kap. 6 miljöbalken (1998:808). Vid ett förenklat och samordnat förfarande behöver samråd i planärendet endast ske om tillståndsprövningen enligt miljöbalken är avslutad och den miljökonsekvensbeskrivning som finns i miljöbalksärendet inte är tillräcklig eller inte längre är aktuell för detaljplanen. Bestämmelserna om samordnat förfarande ger ett tydligt stöd för att Göteborgs Stad stadsbyggnadskontoret, tjänsteutlåtande 4(9)

13 utredningar som kommer från en exploatör även kan användas i ett planärende enligt PBL. Enligt prop. 2013/14:128 kan en bullerutredning även användas i ett ärende enligt miljöbalken. Omvänt ska en bullerutredning i ett tillsynsärende eller tillståndsärende enligt MB kunna användas enligt PBL. Även dessa bestämmelser talar för att utredningar i andra ärenden kan användas i planärenden enligt PBL. Kommunens planläggning och myndighetsansvar Av 1 kap. 2 PBL framgår att det är en kommunal angelägenhet att planlägga användningen av mark och vatten. Som angetts ovan kan denna uppgift inte överlämnas till exempel till en exploatör. Handläggning och beslut ska alltså fattas av en kommun. Det kommunala planmonopolet innebär att det är kommunen som avgör var, när och hur en detaljplan ska upprättas. Enligt 2 kap. 1 PBL ska vid prövningen enligt PBL hänsyn tas till både allmänna och enskilda intressen. Hur detta ska ske framgår inte av lagrummet men blir tydligare då övriga lagrum i 2 kap. PBL studeras. Enligt 2 kap. 2 och 3 PBL ska markområden användas för det ändamål som är mest lämpat med hänsyn till beskaffenhet, läge och behov. Företräde ska ges åt sådan användning som från allmän synpunkt medför en god hushållning. Natur- och kulturvärden ska beaktas. Enligt 2 kap. 4 PBL får mark tas i anspråk för att bebyggas endast om marken från allmän synpunkt är lämplig för ändamålet. Människors hälsa och säkerhet ska beaktas och jord-, berg- och vattenförhållandena ska också bedömas lämpliga. Härutöver tillkommer ett stort antal krav som ska uppfyllas för att ett område ska anses vara lämpligt. Att ta fram en detaljplan är med nuvarande lagstiftning en omfattande process. Huvudskälet är att när bygglov ska prövas och byggnation därefter startas ska planen vara väl genomarbetad och förutsättningarna att planlägga området vara väl genomlysta. Det innebär att den i planen reglerade byggnationen ska följa stadens politiska mål, att planens innehåll i erforderlig omfattning samordnas med omgivande bebyggelse och infrastruktur, att nödvändiga avtal är framtagna, att ekonomin i genomförande och drift för såväl kommunen som exploatören är väl analyserade och att dialog med medborgare och sakägare skett på ett korrekt sätt. Vidare ska planen vara väl förankrad och genomarbetad mellan de olika kommunala förvaltningarna och ha en hög teknisk standard i själva plankartans utformning. Med hänsyn till planläggningens komplexitet är det nödvändigt med en bred kompetens och upparbetade rutiner. När det gäller de olika åtgärderna i att ta fram en detaljplan har regeringsrätten i bl.a. RÅ 1995 not 141 uttalat följande. Inte sällan inträffar det att initiativet till en detaljplan tas av en markägare eller någon annan som vill exploatera ett visst markområde. Denne kan då som underlag presentera allt från enkla skisser till mer detaljerade förslag. Underlaget kan upprättas av exploatören själv eller av en av honom anlitad konsult. Även om planhandlingar, dvs. plankarta och bestämmelser samt tillhörande planbeskrivning och genomförandebeskrivning, i ett detaljplaneärende upprättats av en intressent har detta i praxis inte ansetts innebära att planen tillkommit på ett felaktigt sätt. Däremot har regeringen i ett flertal fall, bl.a. de som getts in av Torborg och Arnold G., upphävt planbeslut då en av exploatören anlitad konsult svarat för handläggningsuppgifter som enligt vad som ovan angetts ankommer på kommunen, såsom att upprätta och underteckna samrådsredogörelsen och utställningsutlåtandet. I dessa handlingar redovisas som regel bedömningar av olika invändningar som framförts mot planförslaget varvid också avvägningar mellan olika intressen Göteborgs Stad stadsbyggnadskontoret, tjänsteutlåtande 5(9)

14 görs. Frågan om opartiskhet är i dessa sammanhang av särskild betydelse. I de berörda fallen då planbeslut upphävts har i regeringens beslut angivits att kommunen handlagt ärendena i strid mot PBL:s bestämmelser om handläggning av planärenden genom att för de uppgifter som det ankommer på kommunen att svara för anlita en planförfattare som även representerat exploatören. Vidare har uttalats att handläggningsfelet varit sådant att det kan ha haft betydelse för utgången i ärendet. Vad gäller det aktuella ärendet framgår att Najadvarvet AB i Henån, såsom ägare till huvuddelen av marken inom området, i planbeskrivningen under rubriken "Medverkande i planarbetet" anges som uppdragsgivare. Såväl planbeskrivningen och genomförandebeskrivningen som samrådsredogörelsen och utställningsutlåtandet har undertecknats av företrädare för BBK Arkitekter & Ingenjörer. I samrådsredogörelsen och utställningsutlåtandet anges BBK som den som svarar för kommentarerna till inkomna erinringar mot planförslaget. Enligt vad som upplysts har BBK arbetat på uppdrag av och betalats av Najadvarvet. Regeringsrätten upphävde antagandebeslutet och angav att upprättande och undertecknande av samrådsredogörelse och utställningsutlåtande inte kan göras av en exploatör eller dennes konsult. Av regeringens yttrande i målet framgår också att det inte anses föreligga hinder mot att en exploatör ger in olika utredningar och till och med förslag på plankarta och planbeskrivning. Underförstått är att kommunen sedan bedömer innehållet i inlämnade förslag och handlägger planärendet i dess olika skeden. Kommunen måste således hålla i planärendets olika skeden för att inte förtroendet ska rubbas. Den kommuninterna handläggningen kan därför inte överlåtas till en exploatör. Exploatörens deltagande i planarbetet och bidrag med utredningar? En slutsats av de presenterade bestämmelserna om planering enligt PBL är att det kommunala planmonopolet medför att en kommun måste styra och ha kontroll över ett planärende. Detta kan sägas utgöra kärnan i myndighetsutövningen. Handlingarna i ett ärende, inklusive utredningar måste uppfylla de krav som kan ställas på dessa utifrån varje ärendes komplexitet. Handlingar från en exploatör likväl som handlingar från kommunen själv måste ha en sådan kvalité att regeringsformens regler om myndighetsutövning och principerna om objektivitet och saklighet uppfylls. Utredningar ska duga för att utgöra en grund för den fortsatta handläggningen av en detaljplan och självklart tåla en rättslig granskning. Om kvalitetskraven uppfylls kan en exploatör göra betydande insatser för att driva ett planärende framåt. Detta är också i enlighet med hittillsvarande praxis som utvecklats till att exploatörer kan bidra med utredningar i planärenden. En tydlig vägledning i frågan saknas. Varken förarbeten eller myndigheter som Boverket ger vägledning i frågan. Vilka utredningar kan en exploatör bidra med? Kommunen måste ta ställning till vilka utredningar som krävs i ett planärende. I denna bedömning ligger också att ta ställning till vilken omfattning och inriktning som nödvändiga utredningar ska ha. Om en exploatör ska ge in en utredning bör nämnda frågor klarläggas (kravspecifikation) och dokumenteras. Handläggningen i detta avseende ska naturligtvis diarieföras. När en exploatör sedan ger in en utredning måste kommunen säkerställa att utredningen verkligen svarar på de frågor som föreligger i planärendet och motsvarar kravspecifikationen. Det krävs både en metodredovisning och en verifiering av resultatet i utredningen Om utredningen brister i något avseende bör en kontakt tas med exploa- Göteborgs Stad stadsbyggnadskontoret, tjänsteutlåtande 6(9)

15 tören omedelbart för komplettering innan några slutsatser säkert kan dras utifrån utredningen. Vid allvarliga brister kan utredningen inte användas och ligga till grund för ställningstaganden i detaljplanearbetet. Särskilt uppmärksam bör kommunen vara beträffande utredningar om miljöfrågor och miljökonsekvensbeskrivningar. Om en sådan utredning använts i ett annat ärende av en exploatör måste det säkerställas att MKB:n verkligen besvarar frågeställningarna enligt PBL. Utredningar som leder till att enskildas mark kan komma att tas i anspråk av någon anledning måste också granskas särskilt noggrant. För att uppfylla reglerna kring egendomsskyddet i EKMR måste också ett utförligt resonemang föras i planbeskrivningen och tydliga bedömningar till stöd för förslaget måste också redovisas. Det kan också finnas andra utredningar som en kommun bör hantera helt själv. Utredningarna kan handla om en detaljplans kärnfrågor som kan vara mycket känsliga och i sig innehålla många bedömningar eller på annat sätt avsevärt påverka en exploatörs intressen. Om dessa utredningar kommer från en exploatör kan kommunens oberoende och saklighet sättas ifråga. Här kan till exempel nämnas utredningar som är väsentliga för stadsmiljön och som berör kulturmiljö eller naturskydd. Det kan också finnas en gräns för vad en kommun sammantaget kan ta emot för utredningar från en exploatör. Ju större inblandning från en exploatör ju större risk finns att en domstol efter överklagande anser att kommunen agerat partiskt. Här råder en oklarhet på grund av bristen på förarbetsuttalanden och rättsfall. Det är därför svårt att dra en exakt gräns för en exploatörs medverkan i ett planarbete. Skadestånd Enligt skadeståndslagen är en myndighet ansvarig för skador vid myndighetsutövning. Eftersom planläggning är myndighetsutövning ansvarar kommunen skadeståndsrättligt för sina planbeslut. Om en utredning från en exploatör brister i kvalité men ändå ligger till grund för ett planbeslut kan kommunen bli skadeståndskyldig. Det finns flera exempel där kommuner fått erlägga betydande skadestånd då marken som planlagts senare visats sig olämplig för bebyggelse. De geotekniska utredningarna om markens lämplighet har innehållit brister. Frågan om en kommun i sin tur kan kräva skadestånd av en exploatör som gett in en bristande utredning behandlas inte i denna promemoria. Exploatörens informationsmöjligheter Ett planavtal mellan exploatör och kommun hindrar inte att exploatören på egen hand informerar allmänheten och berörda. Det finns exempel som visar att viljan att överklaga beslut begränsas när välunderbyggt material och information lämnas till berörda under planprocessen. Aktuella statliga utredningar mm Tillkännagivanden i riksdagen En majoritet i riksdagen har beslutat om flera så kallade tillkännagivanden. Ett tillkännagivande är en uppmaning från riksdagens majoritet till regeringen om att agera på ett visst sätt i en viss fråga. Bl.a. har riksdagen under våren 2015 uppmanat regeringen att utreda utökade möjligheter för byggherrar att ta initiativ till nya detaljplaner. Göteborgs Stad stadsbyggnadskontoret, tjänsteutlåtande 7(9)

16 Bostadsmarknaden och den ekonomiska utvecklingen, bilaga 3 till Långtidsutredningen 2015 I rapporten diskuteras olika förändringar av det kommunala planmonopolet för att öka byggandet. I rapporten studeras även utmaningar och möjligheter på den svenska bostadsmarknaden, bland annat marktillgång och incitament för byggande. Slutsatser - Det finns varken regler i regeringsformen, kommunallagen eller PBL som hindrar att en exploatör ger in utredningar i ett planärende. - En exploatör får inte vidta åtgärder som anses utgöra myndighetsutövning, såsom att handlägga planärendets olika skeden som samråd, samrådsredogörelse och granskningsutlåtande m.m. - En exploatör kan ge in ett förslag till detaljplan och till exempel plankarta men kommunen måste därefter göra egna bedömningar och handlägga förslaget i PBL:s olika skeden. - Desto större inblandning av en exploatör i ett planarbete ju större risk finns att kommunen uppfattas som partisk. - En kommun kan bli skadeståndsskyldig om mark planläggs som senare visar sig ha brister. Detta gäller även om en underliggande utredning kommer från en exploatör. Planläggning är en komplex process där olika allmänna och enskilda intressen ska beaktas. Stadsbyggnadskontoret har en bred kompetens och upparbetade rutiner för hanteringen av detaljplaneprocessen. Stadsbyggnadskontoret arbetar idag utifrån det ovan beskrivna regelverket avseende framtagande av detaljplaner. Som motionären beskriver det måste det kommunala planmonopolet inte nödvändigtvis innebära att allt ska göras av kommunen själv dvs. i egen regi. En stor del av de planer som årligen tas fram produceras av inhyrda konsulter i olika så kallade konsultgrupper. Dessa konsultgrupper leds av en plansamordnare på stadsbyggnadskontoret. Denna arbetsmodell innebär att fler detaljplaner kan tas fram än vad som annars vore möjligt. Utöver insatser av inhyrda konsulter bidrar redan idag också exploatörer med utredningsmaterial på olika sätt i detaljplanearbetet. En exploatör kan, särskilt om det handlar om exploatörens egna mark, ha sådan kunskap om marförhållanden med mera att det är lämpligt att exploatören själv kan ge in erforderliga utredningar. Även när exploateringen sker på kommunal mark kan en exploatör bidra med olika utredningar. När det gäller exploatörens insatser i planarbetet har särskilt arbetet kring Jubileumssatsningen fokuserat på vad en exploatör kan bidra med. Lagstiftaren har av olika skäl inte klargjort och utvecklat exploatörens roll i samband med de senaste årens lagändringar. Riksdagen har uttalat att den önskar utveckling inom det område som motionen avser. Mot bakgrund härav anser stadsbyggnadskontoret att regelverket utgör hinder för att förändra detaljplanarbetet ytterligare i den riktnig som motionären önskar. Motionen bör därför avslås. Ekonomiska konsekvenser Om det gavs ökade möjligheter för exploatörer att bidra till detaljplanearbete på olika sätt skulle detta direkt påverka kontorets arbete med detaljplaner och sannolikt leda till minskade planintäkter. Kostnaderna skulle även minska för planarbete men öka avseende kontroll av exploatörernas utredningar m.m. Göteborgs Stad stadsbyggnadskontoret, tjänsteutlåtande 8(9)

17 Ekonomiska perspektivet För samhället i stort skulle en väsentligt ökad inblandning av exploatörer i detaljplanearbetet öka antalet antagna detaljplaner. Rättssäkerheten skulle dock äventyras. Barnperspektivet (FN:s barnkonvention) Stadsbyggnadskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Jämställdhetsperspektivet Stadsbyggnadskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Mångfaldsperspektivet Stadsbyggnadskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Miljöperspektivet Stadsbyggnadskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Stadsbyggnadskontoret följer utvecklingen i omvärlden och kan inte se att det för närvarande finns rättsliga förutsättningar för att exploatörer ska kunna bidra mer till planarbetet än vad de vanligtvis gör idag. Göteborgs Stad stadsbyggnadskontoret, tjänsteutlåtande 9(9)

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-12-28 BN 2016-01-19 Diarienummer 1449/15 Avdelningen för verksamhetsstyrning Sven Boberg Telefon 031-368 16 95, E-post: sven.boberg@sbk.goteborg.se Yttrande över motion om

Läs mer

En förutsättning för att ett planarbete ska påbörjas är att ett planavtal skrivs där parterna är överens om innehållet.

En förutsättning för att ett planarbete ska påbörjas är att ett planavtal skrivs där parterna är överens om innehållet. 2014-11-06 Dnr 0735/13 Planbesked Karlavagnsgatan Byggnadsnämnden har den 25 november 2014 461 beslutat att starta detaljplan för bostäder och verksamheter vid Karlavagnsgatan enligt produktionsplan för

Läs mer

Handling 2016 nr 71. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 71. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 71 Yttrande över motion av David Lega (KD) och Marianne Bergman (KD) om att Göteborgs Stad begär hos regeringen att få vara försökskommun i utredningen om privat initiativrätt för detaljplaner

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

Granskning av detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan inom stadsdelarna Kyrkbyn och Bräcke. Handling: Stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande.

Granskning av detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan inom stadsdelarna Kyrkbyn och Bräcke. Handling: Stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande. Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-10-25 Granskning av detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan inom stadsdelarna Kyrkbyn och Bräcke 457, dnr 0643/12 Ovan nämnda detaljplan inom stadsdelarna

Läs mer

Boverket Plan- och bygglagen

Boverket Plan- och bygglagen Boverket Plan- och bygglagen Innehållsförteckning 3 Detaljplan 4 Vad är en detaljplan? 5 Hur används en detaljplan? 6 Intervju med Lennart Bohlin 7 Vad är syftet med en detaljplan? 8 Vad är nyttan med

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret hade ingett ett utlåtande: Härefter beslöt byggnadsnämnden med ändring av kontorets förslag:

Stadsbyggnadskontoret hade ingett ett utlåtande: Härefter beslöt byggnadsnämnden med ändring av kontorets förslag: Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-06-21 Granskning av detaljplan för bostäder vid Theres Svenssons gata inom stadsdelen Lundbyvassen 284, dnr 0434/13 Ovan nämnda detaljplan inom stadsdelen Lundbyvassen

Läs mer

Vad Är En. Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret Laholm

Vad Är En. Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret Laholm Vad Är En Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD Ä R E N D E TAL J P L AN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som

Läs mer

Detaljplaneprocessen

Detaljplaneprocessen Detaljplaneprocessen Kommunikationsenheten 2017-09 Bilder: Ahlqvist & Co Arkitekter AB, Sven-Erik Rydbrant, Cecilia Palmblad DETALJPLANEPROCESSEN I den här broschyren beskrivs övergripande hur kommunen

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om ökad kommunal planläggning för bostadsbyggande och ökat utbud av markanvisningar (S 2014:07)

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om ökad kommunal planläggning för bostadsbyggande och ökat utbud av markanvisningar (S 2014:07) Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen om ökad kommunal planläggning för bostadsbyggande och ökat utbud av markanvisningar (S 2014:07) Dir. 2014:130 Beslut vid regeringssammanträde den 4 september

Läs mer

PLANTAXA. Ersätter tabell 7 och 8 i Plan- och bygglovstaxa för Piteå kommun, antagen Antagen av kommunfullmäktige

PLANTAXA. Ersätter tabell 7 och 8 i Plan- och bygglovstaxa för Piteå kommun, antagen Antagen av kommunfullmäktige Ersätter tabell 7 och 8 i Plan- och bygglovstaxa för Piteå kommun, antagen 2011-05-16. Antagen av kommunfullmäktige -09-28 1 (6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING sid. 1. INLEDANDE BESTÄMMELSER 2 2. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Läs mer

Remissvar - Boverkets utvärdering av tidsfrister och förslag till sanktioner

Remissvar - Boverkets utvärdering av tidsfrister och förslag till sanktioner Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-16 BN 2017-08-29 Diarienummer 0451/17 Avdelningen för verksamhetsstyrning Sven Boberg Telefon 031-368 16 95 E-post: sven.boberg@sbk.goteborg.se Remissvar - Boverkets utvärdering

Läs mer

Arbete med detaljplanering i Ale kommun

Arbete med detaljplanering i Ale kommun Arbete med detaljplanering i Ale kommun Arbete med detaljplanering innebär att kommunen prövar markens lämplighet för bebyggelse enligt exploatörens/markägarens ansökan och enligt Plan- och bygglagen.

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 66 Yttrande över motion av Marianne Bergman (KD) om att ändra Göteborgs Stads regler för installation av solceller på hus inom detaljplanelagt område Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Kommunstyrelsen 2016-03-23 Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Yttrande till Förvaltningsrätten i mål 2889-1 laglighetsprövning enligt kommunallagen Ledamöterna i Göteborgs kommunstyrelse

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 223 Yttrande över Motion av Mats Mattsson (SD) om att snarast stoppa arbetet med Västlänken och utreda Länkverkets samhällsnytta Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM Samrådshandling Upprättad 2018-08-09 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Innehållsförteckning PLANBESKRIVNING 3 1. Inledning 4 2. Bebyggelse

Läs mer

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM Samrådshandling Upprättad 2018-08-09 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Innehållsförteckning PLANBESKRIVNING 3 1. Inledning 4 2. Bebyggelse

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Beskrivning av plan- och bygglovsprocessen för Lidingö kommun

Beskrivning av plan- och bygglovsprocessen för Lidingö kommun Beskrivning av plan- och bygglovsprocessen för Lidingö kommun Planprocessen Idén att bygga något nytt eller på något annat sätt förändra stadsmiljön kommer ofta från en markägare eller en exploatör. I

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret Sida 1 av 9 Planenheten om detaljplaner i Strängnäs kommun

Samhällsbyggnadskontoret Sida 1 av 9 Planenheten om detaljplaner i Strängnäs kommun Samhällsbyggnadskontoret Sida 1 av 9 Planenheten Information - om detaljplaner i Strängnäs kommun Plan- och bygglagen 1 kap 2, Det är en kommunal angelägenhet att planlägga användningen av mark och vatten

Läs mer

Dokumenttitel Detaljplanering. Underrubrik. Senast reviderad av Andrea Eriksson. Dokumentnamn/Sökväg. Godkännandedatum

Dokumenttitel Detaljplanering. Underrubrik. Senast reviderad av Andrea Eriksson. Dokumentnamn/Sökväg. Godkännandedatum 1 (7) Organisation Hörby kommun Förvaltning l avdelning Upprättad av Hamish Bell Dokumenttyp Rutiner Handläggning Godkänd av Byggnadsnämnden Dokumenttitel Detaljplanering Underrubrik Undersökning om betydande

Läs mer

Planprocessen Effektivit, rättssäkert och demokratiskt?

Planprocessen Effektivit, rättssäkert och demokratiskt? Timrå Kommun Miljö & Byggkontoret Planprocessen Effektivit, rättssäkert och demokratiskt? Inledning En detaljplan skapas för en mindre del av kommunen, ofta ett kvarter eller några fastigheter. I planen

Läs mer

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Yttrande S MP V Kommunstyrelsen 2018-10-17 Ärende 1222/18 Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Motionärens förslag har, som påpekas i förvaltningens tjänsteutlåtande, redan

Läs mer

Remiss: Bättre samarbete mellan stat och kommun vid planering för byggande (SOU 2015:109)

Remiss: Bättre samarbete mellan stat och kommun vid planering för byggande (SOU 2015:109) STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Göran Carlén Datum 2016-03-07 Diarienummer KSN-2015-1466 Kommunstyrelsen Remiss: Bättre samarbete mellan stat och kommun vid planering för byggande (SOU 2015:109)

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0447/15 Repronummer 191/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0447/15 Repronummer 191/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-19 Diarienummer 0447/15 Repronummer 191/15 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Axel Josefson (M)

Läs mer

Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun

Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun Samrådsredogörelse Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun 2018-09-28 Dnr 2017/317 1 Inledning Kommunledningskontoret fick 2018-02-12 av kommunstyrelsens arbetsutskott i uppdrag att ta fram

Läs mer

Remissvar till Miljö- och energidepartementet Rapport från Energimyndigheten och Naturvårdsverket om kommunal tillstyrkan av vindkraft

Remissvar till Miljö- och energidepartementet Rapport från Energimyndigheten och Naturvårdsverket om kommunal tillstyrkan av vindkraft Kommunstyrelsen Datum 2017-11-29 Diarienummer 1205/17 Till Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se m.remisser-energi@regeringskansliet.se Remissvar till Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Information om PLANPROCESSEN

Information om PLANPROCESSEN Information om PLANPROCESSEN Att upprätta en detaljplan är en lång och noggrann process, som tar mellan 6-18 månader. Planprocessen kan hanteras med standardförfarande eller utökat förfarande. Vilket som

Läs mer

Kommunfullmäktige har 2013-03-26 42 antagit planförslaget för Ullarp 1:74 m. Beslutet härom är anslaget på kommunens anslagstavla 2013-04-03

Kommunfullmäktige har 2013-03-26 42 antagit planförslaget för Ullarp 1:74 m. Beslutet härom är anslaget på kommunens anslagstavla 2013-04-03 Datum 2013-04-04 Kommunstyrelseförvaltningen 0346-88 60 00 stadsbyggnad@falkenberg.se Detaljplan för Ullarp 1:74 m fl Hallands län Meddelande om antagande av planförslag. Kommunfullmäktige har 42 antagit

Läs mer

taxa modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi Taxa för planbesked, planprogram, detaljplan och områdesbestämmelser ...

taxa modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi Taxa för planbesked, planprogram, detaljplan och områdesbestämmelser ... modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa Taxa för planbesked, planprogram, detaljplan och områdesbestämmelser strategi............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum:

Läs mer

Upphävande del av nr 408 Bpl- Byggnadsplan för Ambjörby syd

Upphävande del av nr 408 Bpl- Byggnadsplan för Ambjörby syd SS Diarienummer KST 2018/136 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Upphävande del av nr 408 Bpl- Byggnadsplan för Ambjörby syd Torsby kommun Värmlands län Torbjörn Almroth stadsarkitekt Besöksadress Nya Torget 8, Torsby

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning Tillägg till planbeskrivning 1(9) tillhörande ändring av Detaljplan OBS! för en del av Ljura 1:1 m.fl. (Ljurafältet) inom Ljura i Norrköpings kommun den 27 augusti 2018 Plangräns för tillägg ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

Boberg 3:122 A N T A G A N D E H A N D L I N G. Detaljplan för bostäder. Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G

Boberg 3:122 A N T A G A N D E H A N D L I N G. Detaljplan för bostäder. Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G A N T A G A N D E H A N D L I N G Detaljplan för bostäder Boberg 3:122 Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G Upprättad 2014-05-14 B74 Laga kraft 2014-12-27 Till detaljplanen hör följande handlingar:

Läs mer

Allmänna och enskilda intressen. en liten spaning om PBL:s utveckling

Allmänna och enskilda intressen. en liten spaning om PBL:s utveckling Allmänna och enskilda intressen. en liten spaning om PBL:s utveckling Boverkets kompetensdagar den 29-30 november 2018 Jesper Blomberg Pontus Gunnarsson Balans eller obalans? Vid prövningen av frågor enligt

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Sammanträdestid: kl Ajournering kl Kommunfullmäktigesalen, Lysekils stadshus. Bo Göthesson.

Sammanträdestid: kl Ajournering kl Kommunfullmäktigesalen, Lysekils stadshus. Bo Göthesson. 1 (11) Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid: 2018-11-15 kl. 09.15-11.40 Ajournering kl 10.20-10.40 Lokal: Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Bo Göthesson (S), ordf. Mikael

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (6) Plats och tid Stadshuset, Sessionssalen kl 16:00 Beslutande Övriga deltagare (S) Magnus Nyström, ordförande (S) Leif Danielsson (S) Anna-Karin Lundström (S) Kjell Lidman (S) Tomas Eklund (S) Isabella

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Christer Silfverberg samt justitierådet Dag Mattsson

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Christer Silfverberg samt justitierådet Dag Mattsson LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-03-26 Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Christer Silfverberg samt justitierådet Dag Mattsson Verkställbarhet av beslut om bygglov, rivningslov

Läs mer

NYA DETALJPLANERREGLER I PLAN OCH BYGGLAGEN M.M.

NYA DETALJPLANERREGLER I PLAN OCH BYGGLAGEN M.M. NYA DETALJPLANERREGLER I PLAN OCH BYGGLAGEN M.M. 23 JANUARI 2019 Pia Pehrson Advokat/Partner Foyen Advokatfirma FÖRTYDLIGANDE AV PBL GÄLLANDE KRAVEN PÅ DETALJPLAN Proposition 2017/18:167 Ett tydligare

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring av detaljplan för

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring av detaljplan för TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring av detaljplan för Oskarströms fd stationshus, del av Oskarström 3:153 Bildkälla: Kulturmiljö Halland, Bebyggelseinventeringen i Halland Oskarström, HALMSTADS

Läs mer

Förprövning gällande planläggning för bostäder på fastigheten Styrsö 2:667, Skäretvägen i stadsdelen Styrsö

Förprövning gällande planläggning för bostäder på fastigheten Styrsö 2:667, Skäretvägen i stadsdelen Styrsö 2015-09-08 Diarienummer: 0782/03 Hans Ander Telefon: 031-368 15 79 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planläggning för bostäder på fastigheten Styrsö 2:667, Skäretvägen i stadsdelen

Läs mer

Kravspecifikation för detaljplaner. antagen av kommunstyrelsen 2013-06-10, 10

Kravspecifikation för detaljplaner. antagen av kommunstyrelsen 2013-06-10, 10 antagen av kommunstyrelsen 2013-06-10, 10 2 Inledning För att underlätta och skapa större förståelse för vad upprättande av en detaljplan kan innebära för exploatörer och externa planförfattare har Höörs

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen Yrkande V, MP Kommunstyrelsen 2018-01-10 Ärende 2.1.11 Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen På kommunfullmäktigemötet

Läs mer

Har PBL-förändringarna haft någon effekt? CMB 5 februari 2016 Sven Boberg, stadsbyggnadskontoret Göteborg

Har PBL-förändringarna haft någon effekt? CMB 5 februari 2016 Sven Boberg, stadsbyggnadskontoret Göteborg Har PBL-förändringarna haft någon effekt? CMB 5 februari 2016 Sven Boberg, stadsbyggnadskontoret Göteborg Har PBL-förändringarna haft någon effekt? Lagändringar Förändringar av praxis Pågående utredningar

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Samråd om detaljplan för Skjutbana på del av fastigheten Kallebäck 752:23 inom stadsdelen Kallebäck

Samråd om detaljplan för Skjutbana på del av fastigheten Kallebäck 752:23 inom stadsdelen Kallebäck Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-11-22 Byggnadsnämnden 2018-11-27 Diarienummer 0391/13 Handläggare Eva Sigurd Telefon: 031-368 17 49 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Samråd

Läs mer

PLANBESKRIVNING Tillhörande detaljplan för

PLANBESKRIVNING Tillhörande detaljplan för PLANBESKRIVNING Tillhörande detaljplan för del av Sådden 4 och 7, Halmstad HALMSTADS KOMMUN Plan E309K Enkelt förfarande, KS 2014/0475 Kommunstyrelsen, 2015-08-18 Laga kraft 2015-09-14 Samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Information om PLANPROCESSEN

Information om PLANPROCESSEN Information om PLANPROCESSEN Att upprätta en detaljplan är en lång och noggrann process, som tar mellan 6-18 månader. Planprocessen kan hanteras med standardförfarande eller utökat förfarande. Vilket som

Läs mer

Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, kl Ajournering 10:25-10:35 3

Kommunhuset, Alvö, Kungshamn, kl Ajournering 10:25-10:35 3 Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2017-01-19 kl 10.00-11.05 Ajournering 10:25-10:35 3 Beslutande Närvarande ersättare Övriga deltagare Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve

Läs mer

Plantaxa för Kalix kommun

Plantaxa för Kalix kommun Sidan 1 av 6 Plantaxa för Kalix kommun Antagen av kommunfullmäktige 56 2017-04-10 Adress: Besöksadress: Telefon: 0923-650 00 www.kalix.se Kalix kommun Nygatan 4 Fax: 0923-150 92 kommun@kalix.se 952 81

Läs mer

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan Sida 1 av 6 ANTAGANDEHANDLING Diarienummer B/2011:446 Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan SAMRÅDETS GENOMFÖRANDE Detaljplanesamråd har genomförts enligt

Läs mer

28 Dnr 2010/116. James Bucci (V) har lämnat in kompletterande handlingar i form av skrivelse daterad med bilagor.

28 Dnr 2010/116. James Bucci (V) har lämnat in kompletterande handlingar i form av skrivelse daterad med bilagor. 2012-03-28 17 (40) 28 Dnr 2010/116 Svar på motion om att initiera utredning och granskning av förtroendevalda, anställda och/eller anlitade konsulter om de har brutit mot lagar, reglementen i projekt Arena

Läs mer

Anneli Hulthén Lina Isaksson

Anneli Hulthén Lina Isaksson Handling 2013 nr 138 Yttrande över motion av Kjell Björkqvist (FP) och Birgitta Ling-Fransson (FP) om en utredning över var och hur framtida kollektivtrafik kan utformas med skilda körbanor Till Göteborgs

Läs mer

Planbeskrivning. Upphävande av tomtindelningar i kvarteret Haken inom Nordantill i Norrköping ANTAGANDEHANDLING 1(11) tillhörande.

Planbeskrivning. Upphävande av tomtindelningar i kvarteret Haken inom Nordantill i Norrköping ANTAGANDEHANDLING 1(11) tillhörande. Planbeskrivning 1(11) tillhörande Upphävande av tomtindelningar i kvarteret Haken inom Nordantill i Norrköping den 8 mars 2019 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2019-05-14, 102 Laga kraft: 2019-06-17 sista

Läs mer

Tredimensionell fastighetsbildning kompletterande lagtekniska

Tredimensionell fastighetsbildning kompletterande lagtekniska Bilaga 3:11 till kommunstyrelsens protokoll den 26 januari 2005, 23 PM 2005 RIII (Dnr 001-4007/2004) Tredimensionell fastighetsbildning kompletterande lagtekniska frågor Remiss från Justitiedepartementet

Läs mer

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-08-21 Byggnadsnämnden 2019-08-27 Diarienummer 0545/19 Handläggare Frida Kjäll/Disa Pettersson Telefon: 031-368 19 98 E-post: frida.kjall@sbk.goteborg.se

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING I VÄSTERVIKS KOMMUN ANTAGNA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-06-07, 105

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING I VÄSTERVIKS KOMMUN ANTAGNA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-06-07, 105 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING I VÄSTERVIKS KOMMUN ANTAGNA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-06-07, 105 Markanvisning innebär en rätt för byggherren att efter godkänt markanvisningsavtal

Läs mer

Att inrätta ett vattenskyddsområde information till sakägare

Att inrätta ett vattenskyddsområde information till sakägare Att inrätta ett vattenskyddsområde information till sakägare Flödesschema över processen 1 2 Sökande kontaktar Länsstyrelsen för inrättande av vattenskyddsområde. Samråd äger rum mellan Länsstyrelsen,

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 mfl i Löddeköpinge, Kävlinge kommun

Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 mfl i Löddeköpinge, Kävlinge kommun PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 mfl i Löddeköpinge, Kävlinge kommun UPPRÄTTAD: Diarienr: MN 2016/56 STANDARDFÖRFARANDE PLANUPPDRAG SAMRÅD Granskning ANTAGANDE LAGAKRAFT Plan-

Läs mer

Svar på motion om ledsagning i Bollebygds kommun

Svar på motion om ledsagning i Bollebygds kommun 2019-06-12 1 (8) Dnr :KS2017/228-4 Socialförvaltningen Teresia Granlund Utvecklingsledare berit.ligard@bollebygd.se Socialnämnden Svar på motion om ledsagning i Bollebygds kommun Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning Tillägg till planbeskrivning 1(12) tillhörande ändring av Förslag till ändring av stadsplan för kv. Bladet m.fl. inom Nordantill i Norrköping (Haken 16 och 18-21) den 17 januari 2019 SAMRÅDSHANDLING Antagen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 19 maj 2017 SÖKANDE AA KLANDRAT AVGÖRANDE Regeringens (Näringsdepartementet) beslut den 4 maj 2016, N2015/05366/PUB, avseende överklagande

Läs mer

Planbestämmelser och. planbeskrivning ANTAGANDEHANDLING 1(10)

Planbestämmelser och. planbeskrivning ANTAGANDEHANDLING 1(10) Planbestämmelser och planbeskrivning 1(10) tillhörande tillägg till detaljplan för Manhem 2:1 MM i Dagsbergs socken Norrköpings kommun, upphävande av del av detaljplan den 18 oktober 2016 ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

Överprövning av beslut att anta detaljplan för Örsjö 1:63, Skurups kommun

Överprövning av beslut att anta detaljplan för Örsjö 1:63, Skurups kommun asdf BESLUT 1(5) 2012-09-26 Vår referens Samhällsbyggnadsavdelningen Enheten för samhällsplanering Anna-Mary Foltýn 040-25 27 21 Kommunfullmäktige Skurups kommun 274 80 Skurup Överprövning av beslut att

Läs mer

Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande av utbildning vid Göteborgs universitet

Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande av utbildning vid Göteborgs universitet BESLUT 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Lina Smed 08-563 085 36 lina.smed@uka.se Göteborgs universitet Rektor Box 100 405 30 Göteborg Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande

Läs mer

Detaljplan för Torglägenheterna

Detaljplan för Torglägenheterna 1(13) Detaljplan för Torglägenheterna UTLÅTANDE Juni 2017 I detta utlåtande redovisar de yttranden som framkommit i samband med samråd (2 februari 23 februari 2017) samt granskning (31 maj - 21 juni 2017)

Läs mer

Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län

Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län Upphävande av Detaljplan Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län ANTAGEN KS 2015-10-12 LAGA KRAFT 2015-11-05 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2015-09-30

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Bredgård m.m. Strömsund, Strömsunds kommun Granskningshandling

Ändring av detaljplan för del av Bredgård m.m. Strömsund, Strömsunds kommun Granskningshandling Ändring av detaljplan för del av Bredgård m.m. Strömsund, Strömsunds kommun Granskningshandling Upprättad av miljö- och byggavdelningen Strömsunds kommun 2016-02-25 Reviderad 2016-04-22 2 tillägg till

Läs mer

31Medborgarförslag angående Folkets Park

31Medborgarförslag angående Folkets Park 157 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 1 Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2013-01-09 31Medborgarförslag angående Folkets Park Dnr KF 2012/0102 Sammanfattning Ulf Berggren har föreslagit att Folkparksbyggnaden

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 118 Yttrande över motion av Björn Tidland (SD) om ett program för ungdomsbostäder Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

PLANKOSTNADSPRINCIP FÖR

PLANKOSTNADSPRINCIP FÖR FÖRSLAG TILL PLANKOSTNADSPRINCIP FÖR VÄSTERVIKS KOMMUN Kommunledningskontoret 2007-10-25 INNEHÅLL Bakgrund. 2 Allmänt om plankostnader....3 Hur mycket kostar en detaljplan?....... 3 Hur kan kostnaden tas

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 161 för Dåvö Berghagen, Köpings kommun

Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 161 för Dåvö Berghagen, Köpings kommun Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 161 för Dåvö Berghagen, Köpings kommun Upprättad den 5 februari 2019 1 (6) 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 1.1 PLANÄNDRINGENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Syftet

Läs mer

Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen

Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen PM 2010: RIII (Dnr 001-2456/2010) Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen Remiss från Miljödepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Som

Läs mer

Planbeskrivning. Tillägg till ANTAGANDEHANDLING. Begränsat planförfarande 1(12)

Planbeskrivning. Tillägg till ANTAGANDEHANDLING. Begränsat planförfarande 1(12) Tillägg till 1(12) Planbeskrivning tillhörande ändring av detaljplan för del av fastigheten Björnviken 2:2 med närområde OBS! (södra delen av Jursla industriområde) inom Kvillinge i Norrköpings kommun

Läs mer

Nätverksträff plan. 27 november Hanne Romanus och Anna Jansson Thulin Enheten för samhällsplanering

Nätverksträff plan. 27 november Hanne Romanus och Anna Jansson Thulin Enheten för samhällsplanering Nätverksträff plan 27 november 2017 Hanne Romanus och Anna Jansson Thulin Enheten för samhällsplanering Allmän info Landshövding Länsöverdirektör Enheten för samhällsplanering Enhetschef Vad händer hos

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 227 Yttrande över motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltnings AB Framtiden Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

VOKALEN 3 TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING. tillhörande ändring av detaljplan 496 för. Vallås, HALMSTADS KOMMUN

VOKALEN 3 TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING. tillhörande ändring av detaljplan 496 för. Vallås, HALMSTADS KOMMUN TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING tillhörande ändring av detaljplan 496 för VOKALEN 3 Vallås, HALMSTADS KOMMUN Enkelt förfarande KS 2012/0346 Kommunstyrelsen 2012-11-27 Plan Ä 49 K Samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 1/5 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE. Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTAD PÅ KNIPPLA 1:47, KNIPPLA, ÖCKERÖ KOMMUN

Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 1/5 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE. Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTAD PÅ KNIPPLA 1:47, KNIPPLA, ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 1/5 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTAD PÅ KNIPPLA 1:47, KNIPPLA, ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 2/5 INLEDNING

Läs mer

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Handling 2015 nr 222 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

ÄNDRING DETALJPLAN OMFATTANDE FASTIGHETERNA MOLNBY 1:5 OCH MOLNBY 1:6 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN.

ÄNDRING DETALJPLAN OMFATTANDE FASTIGHETERNA MOLNBY 1:5 OCH MOLNBY 1:6 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. KS 2016.503 UPPRÄTTAD 2017-02-02 REVIDERAD 2017-04-10 ÄNDRING DETALJPLAN PLANBESKRIVNING Molnbydepån OMFATTANDE FASTIGHETERNA MOLNBY 1:5 OCH MOLNBY 1:6 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. UPPRÄTTAD ENLIGT

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Antagandehandling Februari 2018 Laga kraft 2018-03-23 Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. (Sjötomten 1 och 2) Askersunds kommun Örebro län Tillägg till PLANBESKRIVNING

Läs mer

En moderniserad rättsprövning, m.m.

En moderniserad rättsprövning, m.m. Konstitutionsutskottets betänkande En moderniserad rättsprövning, m.m. Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2005/06:56 En moderniserad rättsprövning, m.m. I propositionen föreslår

Läs mer

Helsingborgg den 26 mars 2015

Helsingborgg den 26 mars 2015 HELSINGBORGS STAD Stadsbyggnadsnämnden 26 mars 2015 Ärende nr Handläggare: Carl Welin, 042-10 60 68 Stadsbyggnadsnämnden Tillägg tilll detaljplan (akt 1283K 16036) för del av fastigheten Rya 1:30, Rydebäck,

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 165 för Hovgården Tavsta Hage, Köpings kommun

Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 165 för Hovgården Tavsta Hage, Köpings kommun Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 165 för Hovgården Tavsta Hage, Köpings kommun Upprättad den 5 februari 2019 1 (6) 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 1.1 PLANÄNDRINGENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (9) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (9) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll Blad 1 (9) Plats och tid kommunhuset rum 293 kl 08.30 12.00 Beslutande Catharina Fredriksson (S) Torbritt Bökman (M) Berit Karlsson (S) Birgitta Luoto (S) Arne Algothsson (S) Ann-Marie

Läs mer

Upphävande av tomtindelningsplan för kv. Strömmen

Upphävande av tomtindelningsplan för kv. Strömmen Dnr: 2017.374.214 PLANBESKRIVNING Upphävande av tomtindelningsplan för kv. Strömmen SAMRÅDSHANDLING Upprättad augusti 2018 Laga kraft 2019-XX-XX Bilden på omslagssidan visar tomtindelningsplanen över kvarteret

Läs mer

Den formella granskningen har föregåtts av samråd enligt 5 kap 11 PBL under tiden till och med

Den formella granskningen har föregåtts av samråd enligt 5 kap 11 PBL under tiden till och med Granskningsutlåtande 2017-03-23 P 2015 000001 Byggnadsnämnd GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Plåtslagaren 38 m.fl., Falköpings tätort, Falköpings kommun HUR GRANSKNINGEN HAR BEDRIVITS Rubricerat planförslag

Läs mer

Yttrande laglighetsprövning Björn Tidland./. Göteborgs stad

Yttrande laglighetsprövning Björn Tidland./. Göteborgs stad Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-26 Diarienummer 0818/18 Handläggare Markus Landahl Telefon: 031-368 03 95 E-post: markus.landahl@stadshuset.goteborg.se Yttrande laglighetsprövning

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Dnr TN/2015-0277 0277 Strömstads kommuns Styrdokument Riktlinjer för exploateringsavtal Dokumenttyp Riktlinjer Beslutande organ Kommunfullmäktige Förvaltningsdel Tekniska förvaltningen Mark- och exploateringsavdelningen

Läs mer

Information om PLANPROCESSEN

Information om PLANPROCESSEN Information om PLANPROCESSEN Att upprätta en detaljplan är en lång och noggrann process, som tar mellan 6-18 månader. Planprocessen kan hanteras med enkelt eller normalt förfarande. Vilket som används

Läs mer

Möjlighet för borgarråd att själv välja hur lönen skall fördelas inom ramen för partiets resurser Motion av Ann-Margarethe Livh m.fl.

Möjlighet för borgarråd att själv välja hur lönen skall fördelas inom ramen för partiets resurser Motion av Ann-Margarethe Livh m.fl. Utlåtande 2005: RI (Dnr 219-3787/2002) Möjlighet för borgarråd att själv välja hur lönen skall fördelas inom ramen för partiets resurser Motion av Ann-Margarethe Livh m.fl. (v) (2002:63) Kommunstyrelsen

Läs mer

Granskning av planprocessen och genomförande

Granskning av planprocessen och genomförande Granskning av planprocessen och genomförande av detaljplaner Motala kommun Datum 2011-05-03 Författare Håkan Lindahl Innehåll Sammanfattning och revisionell bedöming...3 Inledning och revisionsfråga...3

Läs mer