Uppföljning av två Genombrottsprojekt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning av två Genombrottsprojekt"

Transkript

1 Uppföljning av två Genombrottsprojekt 1 Uppföljning av två Genombrottsprojekt Bättre flyt i vården I och II

2 2 Uppföljning av två Genombrottsprojekt Upplysningar om rapportens innehåll lämnas av projektledare Alessandra Cavalieri Persson Tel , E-post: Sveriges Kommuner och Landsting Stockholm, Besök Hornsgatan 20 Tfn , Fax Sveriges Kommuner och Landsting Grafi sk form och produktion KLF Grafi sk Produktion Foto A. Cambone &R. Isotti / Ag. Homo ambiens - Italien Tryck KLF Grafi sk Produktion, Stockholm 2006 ISBN-10: ISBN-13:

3 Uppföljning av två Genombrottsprojekt 3 Innehåll Förord 4 Inledning 6 Bakgrund 7 Resultatdiskussion 8 Slutsatser 15 Bilaga 16

4 4 Uppföljning av två Genombrottsprojekt Förord Hösten 2001 träffades en överenskommelse mellan staten och Landstingsförbundet (numera Sveriges Kommuner och Landsting) om åtgärder för att öka tillgängligheten inom hälso- och sjukvården. Som ett led i detta bedrev Landstingsförbundet under åren 2002 och 2003 två Genombrottsprojekt som syftade dels till att förbättra tillgängligheten inom vården, dels till att utgöra en arena för praktiskt lärande av förbättringsarbete inom vården. Projekten benämndes Bättre Flyt i Vården I och Bättre Flyt i Vården II. Erfarenheterna från de projekt som genomförts på nationell nivå är att de team som deltar i projekten i hög grad lyckas uppnå mätbara förbättringar, men det är mer osäkert i vilken utsträckning de goda resultaten håller i sig efter projekttiden och i vilken grad förmågan att bedriva systematiskt lärandestyrt förbättringsarbete sprids vidare inom de deltagande organisationerna. För att få en bild av detta genomfördes 2005 en webbenkät till kontaktpersonerna för de organisationer som deltog i ovan nämnda projekt under 2002 och En del i utvärderingen var också att identifiera faktorer som är viktiga för att förbättringsarbetet ska fortleva och spridas vidare inom de medverkande organisationerna efter projekttiden. Är Genombrottsprojekten lyckade på lång sikt och sprids förmågan att bedriva förbättringsarbete i organisationerna? Studien visar att de flesta teamen har lyckats förbättra sin verksamhet långsiktigt. Det finns också många team som fortsätter med förbättringsarbete efter projektens slut och ytterligare förbättrar sina resultat genom att utveckla och hitta nya spår i förbättringsarbetet. Det framkommer också att de flesta teamen bedömer att metoden och de inhämtade kunskaperna har lyckats sprida sig vidare inom verksamheten. I studien identifieras även viktiga faktorer för ett framgångsrikt projekt. Avsatt tid för förbättringsarbete bedöms vara den viktigaste faktorn för uthålligheten av projektarbetet. En annan viktig faktor är tydligt stöd från ledningen. Det framgår att det är viktigt att ledningen på ett aktiv sätt efterfrågar resultaten. I studien identifieras även hinder för ett lyckat projekt. Exempelvis är personalomsättning eller en pågående omorganisation tydliga hinder i förbättringsarbete. En annan insikt är att förbättringsarbete kan ta tid och risken är att man ger upp för tidigt. Slutligen framkommer att de flesta team anser att Genombrottprojektet hade påverkat deras arbetsmiljö positivt, då köerna minskat och flytet ökat.

5 Uppföljning av två Genombrottsprojekt 5 Sveriges kommuner och Landsting hoppas att rapporten ska kunna: (I) användas i utbildningssammanhang, (II) fungera som informationskälla för de som överväger att genomföra eller delta i ett Genombrottsprojekt samt (III) användas som underlag vid utvärdering av Genombrottsprojekt. Ansvarig för utvärderingen har varit Alessandra Cavalieri Persson och i arbetet har också Eva Westerling och Carina Svensson deltagit. Samtliga på sektionen för verksamhetsutveckling har medverkat. Stockholm i maj 2006 Ellen Hyttsten Direktör Avdelningen för vård och omsorg

6 6 Uppföljning av två Genombrottsprojekt Inledning Genombrottsmetoden är ett systematiskt och beprövat sätt att genomföra kunskapsbaserade förbättringar i vården. Den används alltmer inom svensk hälsooch sjukvård. Metoden har sin förebild i Breakthrough series som utvecklats vid The Institute for Health Care Improvement (IHI) i Boston, och bygger på att det finns kunskap som inte tillämpas i tillräckligt stor omfattning i vardagsarbetet inom hälso- och sjukvården. Metoden introducerades i Sverige av dåvarande Landstingsförbundet 1996 genom ett projekt som syftade till att korta köer och väntetider till och inom hälso- och sjukvården. Slutapporten från det projektet kan laddas ner på Mer information om Genombrottsmetoden finns på samma ställe. Erfarenheterna från de projekt som genomförts på nationell nivå är att de tvärprofessionella team som deltar i projekten i hög grad lyckas uppnå mätbara förbättringar, men det är mer osäkert i vilken utsträckning de goda resultaten håller i sig efter projekttiden och i vilken grad förmågan att bedriva systematiskt lärandestyrt förbättringsarbete sprids vidare inom de deltagande organisationerna. För att få en bild av detta genomfördes 2005 en webbenkät till kontaktpersonerna för de organisationer som deltog i två genombrottsprojekt som drevs av Landstingsförbundet under 2002 och En del i utvärderingen var således att identifiera faktorer som är viktiga för att förbättringsarbetet ska fortleva och spridas vidare inom de medverkande organisationerna efter projekttiden. Tanken är att denna rapport ska kunna: (I) användas i utbildningssammanhang, (II) fungera som informationskälla för de som överväger att genomföra eller delta i ett genombrottsprojekt och (III) användas som underlag vid utvärdering av genombrottsprojekt.

7 Uppföljning av två Genombrottsprojekt 7 Bakgrund Under år 2002 och 2003 drev Landstingsförbundet (numera Sveriges Kommuner och Landsting), två Genombrottsprojekt 1 som syftade dels till att förbättra tillgängligheten inom vården, dels till att utgöra en arena för praktiskt lärande av förbättringsarbete inom vården. Projekten benämndes Bättre Flyt i Vården I och Bättre Flyt i Vården II. Sammanlagt har 64 olika verksamheter (av 71 som ursprungligen antogs för medverkan) slutfört programmet. Under hösten 2005 blev alla 71 kontaktpersoner som var med från början i de två projekten ombedda att besvara en webbenkät 2. Webbenkäten består av ett antal slutna och ett antal öppna frågor (se webbenkäten i bilagan). Huvudsyftena med enkäten var att: I) följa upp om teamens resultat har blivit bestående, förbättrats eller försämrat över tiden och II) studera om teamet fortsatt att använda Genombrottsmetoden med nya/andra förbättringsmål och om metodiken har spridits sig; Delsyftena var att: III) identifiera faktorer teamen anser vara viktiga för förbättringsarbetets fortlevnad efter projekttiden. IV) identifiera effekter på medarbetarnas arbetsmiljö och resursbehoven i samband med användning av Genombrottsmetoden. [1] Bättre fl yt i vården, Landstingsförbundet, [2] Observera att respondenterna är inte anonyma i denna studie.

8 8 Uppföljning av två Genombrottsprojekt Resultatdiskussion I detta kapitel presenteras och diskuteras några av de resultat som vi bedömer mest intressanta från de slutna frågorna samt intressanta svar från de öppna frågorna. Det kan först noteras att 69 procent av de tillfrågade svarade på enkäten 3. Uppnådde teamen sina mål under projekttiden och har resultaten bestått, förbättrats eller försämrat över tiden? Under projekttiden nådde 51 procent sina tillgänglighetsmål. Dessutom har 48 procent av dem som inte hade nått målet under perioden svarat att de är på god väg och 16 procent att de uppnått målet efter projekts slut. Alltså kan vi notera att 83 procent har uppnått eller beräknas uppnå tillgänglighetsmålet på lite längre sikt. Detta är en framgång med tanke på att dessa projekt är relativt omfattande och ambitiösa. Här följer några resonemang kring respondenternas öppna svar för att lyfta fram några viktiga aspekter i arbetsprocessen. Vi presenterar även vissa direkta citat av svaren i de fall dessa fyller ett illustrativt syfte. Respondenterna har identifierat några viktiga hinder för måluppfyllelsen. Det påpekades att förbättringsarbeten kan försvåras om det inte är efterfrågat av ledningen: tyvärr så är det svårt att driva projektarbete när ingen frågar efter resultaten. En annan viktig aspekt som framkommer är att det kan vara kontraproduktivt att försöka förändra för mycket på en gång. Hela projektet kan då äventyras: teamen valde sannolikt för omfattande verksamhet. I flera av de öppna svaren påpekades att personalomsättning eller en pågående omorganisation kan vara ett hinder i förändringsarbete: då nyckelpersonen i projektet blev långtidssjukskriven (eller bytt jobb) har vi inte kunnat fullfölja projektet. 31 procent av teamen som har nått målet under projekttiden fortsätter att förbättra sina resultat. Det kan också noteras att av dem som hade nått målet under projekttiden ligger 54 procent på samma nivå medan 15 procent har försämrat resultaten. [3] Vi bedömer att denna svarsfrekvens (69 procent) ger oss tillräcklig information för att på ett meningsfullt sätt diskutera resultaten. Notera att av 71 team har 6 hoppat av projektet, vilket ger en svarsfrekvens på 74 procent av genomförda projekt. Vi är dock medvetna att vi missar mycket intressant material med ett bortfall på 31 procent. Notera att vi har räknat bort de partiella bortfallen för enstaka frågor.

9 Uppföljning av två Genombrottsprojekt 9 Hur beskriver dessa team orsakerna till sina framgångar? Ur svaren på de öppna frågorna framkommer att det är viktigt att kontinuerligt fortsätta att följa upp verksamheten för att behålla den uppnådda kvaliteten: teamet fortsätter med sina mätningar för att kunna se till att förbättringen håller i sig. Det visar sig också vara viktigt att försöka hitta nya förbättringsstrategier (områden) hela tiden för att hålla förbättringstänkande vid liv. En ytterligare insikt som kommer från respondenterna är att förbättringsarbetet måste få ta tid. Har teamet fortsatt att arbeta med metoden och har denna spridits vidare utanför teamet? Nästan 68 procent svarade att Genombrottsmetoden nu används för att nå nya eller andra förbättringsmål. 20 procent hade inlett ett arbete för att nå tuffare mål inom samma tema. 48 procent hade börjat jobba med en helt annan inriktning. I flera av de öppna svaren påpekas att genombrottsprojektet har gett användbara färdigheter om förändringsarbete. Metoden beskrivs som en bra arbetsmodell som kan användas i många olika sammanhang. Modellen upplevs ha en tydlig styrka i att vara prestigelös och ge möjligheten att förkasta idéer som inte visade sig bra. Modellen används hos vissa för att se om vi håller på med rätt saker,, alltså som ett bra verktyg i det vardagliga förändringsarbetet. 63 procent svarade att Genombrottmetodiken har spridits utanför ursprungsteamet. Denna siffra kan vara högre med tanke på att det finns upp till 24 procent av respondenterna som inte vet om detta har skett och att modellen har kunnat spridas utan att respondenterna känner till det. Ur svaren på de öppna frågorna framkommer att en bra marknadsföringsstrategi för att sprida metoden är att synliggöra team med bra resultat, vilket bidrar till att nyfikenhet väcks av andra som vill veta mera. En annan faktor som främjar spridningen, är att flera personer än de som ingår i teamen, har fått ta del av genombrottsmetodiken. Sist men inte minst tycks metodens spridning säkras om den uppmuntras av landstingsledningen som en allmän metod för förbättring.

10 10 Uppföljning av två Genombrottsprojekt Vilka faktorer kan identifieras som viktiga för projektets fortlevnad? Den viktigaste faktorn för uthållighet bedöms vara Avsatt tid för förbättringsarbete. Vi har bett respondenterna uttala sig om i vilken mån ett visst antal faktorer har betydelse för projektets uthållighet. Svaren redovisas i figur 1. Figur 1 Viktiga faktorer för projektets uthållighet Avsatt tid för förbättringsarbete Tydligt stöd från ledningen Att få tillräckliga resurser Teamets sammansättning Kontinuitet inom teamet Bra handledning (stöd från förbättringsledare/facilitator) Kontinuitet inom ledning Annat 0% 20% 40% 60% 80% 100% Vidare visar Figur 1 på respondenternas egen prioriteringslista, dvs. vilka faktorer som är mycket viktiga och vilka som är viktiga, men dock mindre viktiga. En möjlig tolkning av dessa resultat är att de viktigaste faktorerna för uthållighet är faktorer som direkt berör teamets långsiktiga arbete såsom avsatt tid för förbättringsarbetet och tydligt stöd från ledningen. 50 procent av teamen upplever att de har fått stöd från ledningen efter projektets slut. Här tittar vi specifikt på frågan om stöd från ledningen. Till frågan Upplever du att ni har fått stöd från ledning efter projektets slut? svarar drygt 50 procent att de har fått stöd, medan 29 procent svarar att de inte har fått det. 20 procent svarade att de inte visste. Om man ser närmare på frågan, vilken nivå som ledningsstöd upplevs komma från, framkommer att det är från närmaste ledning (se figur 2). Ju högre ledningsnivå man frågar om, desto svårare har respondenterna att bedöma om de har fått stöd eller inte. Att högsta ledningen förankrar sitt stöd via den lokala ledningen ter sig därmed som viktig för projektets uthållighet.

11 Uppföljning av två Genombrottsprojekt 11 Figur 2 Upplevt stöd från ledningen efter projektets slut 100 Inget svar 80 Vet ej Nej 60 Ja Av högsta landstingsledning Av sjukhusledning/ motsv. Av klinikledning/ motsv. En sammanställning av öppna kommentarer av dem som har fått stöd från ledningen visar att stödet är en viktig förutsättning för ett lyckat arbete: vi skulle inte ha fått så stor genomslagskraft om vi inte hade haft vår läns- och kliniklednings stöd i detta. Eftersom vår högsta ledning förespråkar och stöder detta arbetssätt bidrar detta till att sprida metoden. Vidare framkommer att det finns en viss förväntning att vi själva tar initiativ till förändring, även om stöd finns tror jag att de förväntar sig att vi själva ska ta initiativ till förändringar. Av de som har svarat att de inte har fått stöd från ledning framkommer att om ingen efterfrågar resultat då känns det som det inte finns något värde i arbetet. Det finns en viss oklarhet hos vissa av respondenterna om ledning känner till deras insats, avståndet mellan golvfolket och ledningen har ju ökat ytterligare genom bl. a. stora centraliseringar. Jag träffar nästan aldrig min chef!. Andra menar att ledningen behöver inte vara engagerad, genombrottmetoden är ett instrument, ett verktyg för det inre processarbetet och är av störst intresse för oss själva.

12 12 Uppföljning av två Genombrottsprojekt Har arbetsmiljön påverkats av genombrottsprojektet? 68 procent anser att arbetsmiljön har blivit bättre efter projektet. Respondenterna fick svara på frågan om genombrottprojektet hade påverkat deras arbetsmiljö positivt (svaren redovisas i figur 3). Inom forskningslitteraturen 4 har man sett en positiv effekt på arbetsmiljön av förbättringsarbete och detta stämmer även här. Från en sammanställning av kommentarer till frågan ovan framgår att de som har svarat att arbetsmiljön har förändrats positivt upplever att stressen har minskat tack vare att köer och väntetider har minskat: pga. mindre strul med laboratoriesvar, patienter som inte har nål, dropp, adekvata prover eller annat som inte är klart inför operationen så har störningarna reducerats och flytet ökat. Detta ger mindre konflikter och störande moment i arbetet. Andra har påpekat att förbättringsarbetet har tydliggjort yrkesrollerna och detta har lett till att personalen känner sig tryggare i sin yrkesroll:... läkarsekreterarnas problem har kommit i dagen, genom att man diskuterat och redovisat på högre nivå och detta har lett till en översyn av ansvarsfördelningen. Den fysiska arbetsmiljön har också i vissa fall förbättrats: I detta fall var lokalerna undermåliga och dessa blev klart förbättrade i samband med projektet.. Bland dem som svarat att arbetsmiljön har förändrats negativt av projektet upplevdes att i praktiken har bemanningen minskat på vår operationsenhet. Dessutom upplevs att belastningen dvs. patienttrycket ökar hela tiden. En faktor som vi delvis inte kan påverka. Bättre tillgänglighet och flöden verkar ge ett ökat antal patienter. Behovet verkar omättligt och: dock har rationaliseringarna bland arbetsuppgifterna medfört att vi fått nya arbetsuppgifter som tar vår tid i anspråk. Figur 3 Vilka av följande alternativ stämmer? 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% Medarbetarna är mer medvetna om varandras arbetsinsatser Medarbetarna trivs bättre Medarbetarna har fått tid för andra arbetsuppgifter eftersom överflödiga arbetsuppgifter har bortrationaliserat Medarbetarnas roller är bättre definierade, kommunikationen är bättre och det är färre konflikter Medarbetarna umgås mer med varandra [4] Tillgänglighet en arbetsmiljöfråga?, Landstingsförbundet, 2003.

13 Uppföljning av två Genombrottsprojekt 13 Medarbetarna har blivit mer medvetna av varandras insatser tack vare förbättringsarbetet. De respondenter som svarade ja på frågan ovan fick möjligheten att beskriva på vilket sätt arbetsmiljön hade blivit bättre. Ur sammanställningen av kommentarer till frågan Vilka av följande alternativ stämmer (se figur 3) framkommer att Genombrottsprojektet har lett till en bättre kommunikation mellan olika yrken på arbetsplatsen: bättre kommunikation mellan operationsplanerare och operationsavdelning. Hårdare krav på adekvat operationsindikation, vilket förbättrade kommunikationen mellan läkare och personalen på gynekologimottagningen. Hur har resursanvändningen påverkats av Genombrottsprojekten? Drygt 50 procent av teamen har inte behövt utöka sina personalresurser för att genomföra Genombrottsprojektet. För att få en indikation om teamet har behövt utöka sina resurser i samband med projektet har vi frågat om de har behövt utöka sin bemanning (svaren redovisas i figur 4). Figur 4 60% 50% 40% 30% 20% 10% Hur många extra heltidstjänster (utöver den ordinarie verksamheten) bedömmer du att det har gått åt för att driva hela projektet 0% Inga mer än 2 Ur sammanställningen av kommentarer till frågan framkom att med en väl genomförd planering och vissa extra administrativa resurser kan ett lyckat projekt genomföras: går att genomföra med ordinarie personalgrupp, med rätt fördelning och stabil arbetsgrupp och tillskott på den administrativa sidan. Det framkom även att det behövs inte några nya tjänster, utan det måste finnas eldsjälar som brinner för intresset och som får uppbackning av ledningen, då går det mesta.

14 14 Uppföljning av två Genombrottsprojekt Vidare framkommer att många projekt har genomförts utan att extra resurser har tilldelats och projektets omfattning har fått anpassas efter denna förutsättning: inga resurser har givits för att driva projektet utan det har fått inpassas efter bästa förmåga. Samtidigt påpekas att ökade personalresurser är viktiga för att lyckas: mer än 2 om vi skulle komma ner till vårt mål. Vi fick dock endast 1 tjänst extra. Vad tycker Teamen om Genombrottsmetoden? 96 procent tycker att det har varit värt att vara med Genombrottsprojektet. Slutligen fick respondenterna möjligheten att berätta på vilket sätt de tyckte det varit värt att vara med i projektet. Vi har valt att lyfta fram några nyckelfraser som respondenterna har använt för att beskriva genombrottsmetodiken: Genombrottsprojektet Bättre flyt i Vården I och II har...:.. främjat en bättre kännedom om verksamheten.... lett till en god kontakt med medarbetarna.... gjort det möjligt att lära sig en ny metod.... givit möjligheten att nätverka med andra team i Sverige.... givit tillgång till relevanta föreläsningar.... skapat stor nytta på arbetsplatsen då har vi lärt oss ett användbart verktyg.... gett en inblick i andras yrkesroll.... gett en viss stolthet över resultaten som personalen åstadkommit.... bidragit till att etablera nya kontakter, inspirerat till studiebesök hos varandra, och givit tillgång till bra handledning..

15 Uppföljning av två Genombrottsprojekt 15 Slutsatser Sammanfattningsvis visar studien att Genombrottsprojekten är mycket uppskattade. De flesta teamen har lyckats förbättra sin verksamhet och menar att de har lärt sig en användbar metod som kan användas i den vardagliga verksamhetsutvecklingen. Det finns också många team som fortsätter med förbättringsarbete efter projektens slut och ytterligare förbättrar sina resultat genom att utveckla och hitta nya spår i förbättringsarbetet. Det framkommer också att de flesta teamen bedömer att metoden och de inhämtade kunskaperna sprider sig vidare inom verksamheten. I studien identifieras viktiga faktorer för ett framgångsrikt projekt. Avsatt tid för förbättringsarbete bedöms vara den viktigaste faktorn för uthålligheten av projektarbetet. En annan viktig faktor är tydligt stöd från ledningen. Det framgår att det är viktig att ledningen på ett aktiv sätt efterfrågar resultaten. I studien identifieras även hinder för ett lyckat projekt. Exempelvis är personalomsättning eller en pågående omorganisation tydliga hinder i förbättringsarbete. En annan insikt är att förbättringsarbete kan ta tid och risken är att man ger upp för tidigt. Slutligen framkommer att de flesta team anser att Genombrottprojektet hade påverkat deras arbetsmiljö positivt, då köerna minskat och flytet ökat.

16 16 Uppföljning av två Genombrottsprojekt Bilaga

17 Uppföljning av två Genombrottsprojekt 17

18 18 Uppföljning av två Genombrottsprojekt

19 Uppföljning av två Genombrottsprojekt 19

20 20 Uppföljning av två Genombrottsprojekt Vi vill tacka er alla som har deltagit i enkätundersökning för den värdefulla tid som ni har lagt på att svara på enkäten!

Genombrott. - Effekter av projektledarutbildningen Hinder och stöd

Genombrott. - Effekter av projektledarutbildningen Hinder och stöd Genombrott - Effekter av projektledarutbildningen Hinder och stöd Genombrott - Effekter av projektledarutbildningen Hinder och stöd Eventuella frågor om rapporten kan ställas till Eva Westerling 08-452

Läs mer

Säker läkemedelsanvändning för en bättre livskvalitet hos äldre

Säker läkemedelsanvändning för en bättre livskvalitet hos äldre SÄLMA Ⅱ Säker läkemedelsanvändning för en bättre livskvalitet hos äldre Kommuner, landsting och offentligt finansierade privata vårdgivare inbjuds att delta i ett nationellt förbättringsprojekt 2007. Gemensam

Läs mer

Genombrottet. VC Gibraltargatan. Primärvården Göteborg. Genombrott III 05-10-13 06-09-15. Projekttid. CVU Rapportserie 2006:2

Genombrottet. VC Gibraltargatan. Primärvården Göteborg. Genombrott III 05-10-13 06-09-15. Projekttid. CVU Rapportserie 2006:2 Genombrottet VC Gibraltargatan Primärvården Göteborg Projekttid 05-10-13 06-09-15 Teammedlemmar: Christina Håkansson Calmerklint, Verksamhetschef Jones Zaeri, Läkare Lena Glennsten Dolfe, Distriktssköterska

Läs mer

Spridning av säkrare praxis

Spridning av säkrare praxis Spridning av säkrare praxis Arbetsmaterial VEM? VARFÖR? VAD? NÄR? HUR? Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Besöksadress: Hornsgatan 20 Tel: 08-452 70 00 Fax: 08-452 70 50 E-post: info@skl.se

Läs mer

Det kommer att ges tillfälle och möjlighet att prova förbättringsidéer på ett systematiskt sätt genom att använda genombrottsmetoden.

Det kommer att ges tillfälle och möjlighet att prova förbättringsidéer på ett systematiskt sätt genom att använda genombrottsmetoden. Inledning Kunskap och förhållningssätt inom vård och omsorg är en färskvara som ständigt måste underhållas. En bra dag måste skapas dag för dag om och om igen. I detta ligger det svåra och det kompetenskrävande

Läs mer

EN STUDIE OM HUR ETT FÖRÄNDRINGSARBETE KAN PÅVERKA ARBETSMILJÖN. Tillgänglighet en arbetsmiljöfråga?

EN STUDIE OM HUR ETT FÖRÄNDRINGSARBETE KAN PÅVERKA ARBETSMILJÖN. Tillgänglighet en arbetsmiljöfråga? EN STUDIE OM HUR ETT FÖRÄNDRINGSARBETE KAN PÅVERKA ARBETSMILJÖN Tillgänglighet en arbetsmiljöfråga? Stockholm 2003 Skriften går att beställa på Landstingsförbundets webbplats www.lf.se, på tel 020-31 32

Läs mer

Presentationsmaterial från osteoporoskonferens i Rydal, mars 2007 Kompetensstegen Genombrottsprojekt Anna Rångemyr Maria Tid 28/ Nationell satsn

Presentationsmaterial från osteoporoskonferens i Rydal, mars 2007 Kompetensstegen Genombrottsprojekt Anna Rångemyr Maria Tid 28/ Nationell satsn Kompetensstegen Genombrottsprojekt Anna Rångemyr Maria Tid 8/ 007 Nationell satsning över tre år 006-008 Borås stad erhöll, miljoner Fördelat på 0 olika projekt aktivitet - fallprevention Hela ben Förarbete

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 168, Allmänpsykiatrisk slutenvård PIVA, Landstinget i Värmland Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus

Läs mer

Projekt Pinocchio. Genombrottsprojekt. För att förbättra arbetet kring barn upp till 12 år som riskerar utveckla ett varaktigt normbrytande beteende

Projekt Pinocchio. Genombrottsprojekt. För att förbättra arbetet kring barn upp till 12 år som riskerar utveckla ett varaktigt normbrytande beteende Projekt Pinocchio Genombrottsprojekt För att förbättra arbetet kring barn upp till 12 år som riskerar utveckla ett varaktigt normbrytande beteende Bakgrund Projekt Pinocchio Kunskap fanns.. Institutet

Läs mer

Tillgänglighet. Kungshöjds Vårdcentral. Primärvården Göteborg

Tillgänglighet. Kungshöjds Vårdcentral. Primärvården Göteborg Tillgänglighet Kungshöjds Vårdcentral Primärvården Göteborg Projekttid 05-10-13 06-09-15 Teammedlemmar: Anette Eklind Darberg Distriktssköterska Anita Olofsson Undersköterska Karin Meuller Distriktsläkare

Läs mer

Använd verktygen för ett mänskligt arbetsliv

Använd verktygen för ett mänskligt arbetsliv Mars 2018 Använd verktygen för ett mänskligt arbetsliv 2074 skyddsombud om föreskrifterna om social och organisatorisk arbetsmiljö Fler arbetsgivare måste ta ansvar för en hälsosam arbetsmiljö Framtidens

Läs mer

Utredningen Rektorn och styrkedjan (SOU 2015:22)

Utredningen Rektorn och styrkedjan (SOU 2015:22) FÖRSLAG TILLL Vårt dnr Bilaga 1 B YTTRANDE 15/3137 2015-08-27 Ert dnr U2015/1888/S Avdelningen för arbetsgivarpolitik Ulrika Wallén Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM u.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Metoden Idealt Genombrott När du och ditt team vill nå nya höjder med er verksamhet

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Metoden Idealt Genombrott När du och ditt team vill nå nya höjder med er verksamhet ÖREBRO LÄNS LANDSTING Metoden Idealt Genombrott När du och ditt team vill nå nya höjder med er verksamhet Idealt Genombrott i Örebro läns landsting I Örebro läns landsting har vi jobbat med Idealt Genombrott

Läs mer

Anmälan till SKL:s utvecklingsarbete KARTA

Anmälan till SKL:s utvecklingsarbete KARTA ANMÄLAN Vårt dnr: 17/01637 2018-01-22 Anmälan till SKL:s utvecklingsarbete KARTA Anmälan avser förskolan i. kommun. Vi önskar anmäla... personer/förändringsledare till utbildningen. (minst 2, max 4 personer)

Läs mer

Optimal habilitering

Optimal habilitering REGISTERCENTRUM SYDOST, REGION JÖNKÖPINGS LÄN/QULTURUM, RC NORR OCH HABQ Optimal habilitering Maj 2015 Mars 2016 2016-10-26 Författare: Peter Kammerlind, Maria Johansson RCSO/Qulturum, Region Jönköpings

Läs mer

Chefens roll & betydelse vid förbättringsarbete. Förbättringsarbete med hjälp av BPSD-registret. Avsnitt

Chefens roll & betydelse vid förbättringsarbete. Förbättringsarbete med hjälp av BPSD-registret. Avsnitt Chefens roll & betydelse vid förbättringsarbete Förbättringsarbete med hjälp av BPSD-registret Avsnitt 1 Vilken roll & betydelse har chefen i ett förbättringsarbete? Att leda ett arbete är ingen enkel

Läs mer

SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ

SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ 2017-05-23 1 (7) SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ Här hittar du en checklista som fokuserar särskilt på chefens arbetsmiljö. Den bygger på Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social

Läs mer

Genombrott är idealet Genombrottsarbete inom särskilt boende-hemvårdsförvaltningen 2009

Genombrott är idealet Genombrottsarbete inom särskilt boende-hemvårdsförvaltningen 2009 Halmstad 100216 Genombrott är idealet Genombrottsarbete inom särskilt boende-hemvårdsförvaltningen 2009 Processgruppen Johan Andersson Roger Kindberg Eva C Persson Eva M Persson Maria Stjernström-Öberg

Läs mer

Korta väntetider och delaktig personal på BUP Danderyd

Korta väntetider och delaktig personal på BUP Danderyd 1 Korta väntetider och delaktig personal på BUP Danderyd Teamets medlemmar Teamet består av fem personer från Danderyds BUP: Från vänster: Assistent Lina Lundström, biträdande enhetschef Eva Arvidsson,

Läs mer

IT-stöd vid kommunikation och informationsspridning i Genombrottsprojekt

IT-stöd vid kommunikation och informationsspridning i Genombrottsprojekt KAROLINSKA INSTITUTET Institutionen för Lärande, Informatik, Management och Etik Medical Management Centrum Programmet för Medicinsk informatik Vårdens organisation och ekonomi i ett IT-perspektiv, 4p

Läs mer

Rapport Genombrottsmetoden 2010

Rapport Genombrottsmetoden 2010 HEMVÅRDS FÖRVALTNINGEN Planerat startdatum: 2004 Planerat slutdatum: Beställare: Anneli Bjärnhag, enhetschef, förebyggande verksamhet Uppdragstagare: Eva Persson, demensundersköterska, demensteamet Rapport

Läs mer

LEAN I KOMMUNAL VERKSAMHET MÖJLIGHETER ATT OPTIMERA VERKSAMHETEN MED HJÄLP AV LEAN

LEAN I KOMMUNAL VERKSAMHET MÖJLIGHETER ATT OPTIMERA VERKSAMHETEN MED HJÄLP AV LEAN LEAN I KOMMUNAL VERKSAMHET MÖJLIGHETER ATT OPTIMERA VERKSAMHETEN MED HJÄLP AV LEAN JOHAN MOBERG RAMBÖLL MANAGEMENT AGENDA 01 Vad är Lean för något och passar det oss? 02 Arbete med Lean i praktiken ett

Läs mer

Behovsanpassad kompetensutveckling på vårdcentralen

Behovsanpassad kompetensutveckling på vårdcentralen Behovsanpassad kompetensutveckling på vårdcentralen Innehåll Förord Kap 1 Därför är kompetensutveckling viktig för verksamheten Så skapar du en bra arbetsmiljö Kap 2 Kap 3 Kap 4 Kap 5 Kap 6 Kap 7 Källor

Läs mer

Regional utvecklingsplan för cancer. Utvärdering mha konceptkartor

Regional utvecklingsplan för cancer. Utvärdering mha konceptkartor Regional utvecklingsplan för cancer Utvärdering mha konceptkartor 07-0-6 RCC Väst Concept mapping 07-0-6 RCC Väst Concept mapping 6 0 0 0 6 9 7 79 8 86 6 8 0 6 6 7 9 7 8 6 66 7 76 89 9 00 7 8 0 78 88 90

Läs mer

Medarbetarenkäten 2013 besvarades av 722 personer (n= 892), vilket ger en svarsfrekvens på 81 %. För kommunen som helhet är svarsfrekvensen 78 %.

Medarbetarenkäten 2013 besvarades av 722 personer (n= 892), vilket ger en svarsfrekvens på 81 %. För kommunen som helhet är svarsfrekvensen 78 %. Emma Nilsson 0413-622 61 2014-01-13 Medarbetarenkät Vård och Omsorg 2013 Medarbetarenkäten 2013 besvarades av 722 personer (n= 892), vilket ger en svarsfrekvens på 81 %. För kommunen som helhet är svarsfrekvensen

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

1a. Har du ett stressigt arbete? 1b. Kan du påverka din arbetssituation? 1f. Har du en rimlig arbetsbelastning?

1a. Har du ett stressigt arbete? 1b. Kan du påverka din arbetssituation? 1f. Har du en rimlig arbetsbelastning? Sammanfattning av jämställdhetsenkäten 2009 Här sammanfattas resultaten från enkätundersökningen om jämställdhet som genomfördes på institutionerna för Geologi (GEO) samt Naturgeografi och Ekosystemanalys

Läs mer

Vad kan Flödesmodellen användas till?

Vad kan Flödesmodellen användas till? Patienters väg genom vården kan se väldigt olika ut! En vårdprocess kan vara mycket kort kanske bara några minuter eller timmar eller pågå i månader och år. Vård kan handla om begränsade problem och frågeställningar

Läs mer

Mätningen är gjord 10 april 30 september Av 9 utskickade enkäter har 9 svar inkommit vilket ger en svarsfrekvens med 100 %.

Mätningen är gjord 10 april 30 september Av 9 utskickade enkäter har 9 svar inkommit vilket ger en svarsfrekvens med 100 %. ABDCE Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning -1-5 LÄRLINGSSYSTEM VÅRD, OMSORG, SKOLA OCH FÖRSKOLA ANN MARONT, PROJEKTLEDARE TFN 5 53 Resultat; Lärling Rekrytering svar från handledarna Rekryteringens

Läs mer

Teamarbete med patienten i centrum 3863

Teamarbete med patienten i centrum 3863 1 (10) Landstingsstyrelsens förvaltning Södersjukhuset, medicin Projektledare Stina Petersson E-post stina.petersson@sll.se Teamarbete med patienten i centrum 3863 2 (10) Sammanfattning av satsningen Med

Läs mer

Från otillgänglighet till tillgänglighet

Från otillgänglighet till tillgänglighet Från otillgänglighet till tillgänglighet Vårdcentralen Kungssten Primärvården Göteborg Projekttid 05-10-13 06-09-15 Teammedlemmar: Mats Öhberg, läkare Ann-Marie Johansson, sjuksköterska Anette Waller,

Läs mer

Utvärdering projekt Fenix

Utvärdering projekt Fenix Utvärdering projekt Fenix EN KVANTITATIV UTVÄRDERING BLAND PERSONAL Strandska Utvecklingshuset AB 21 mars, Katarina Åkesson Innehållsförteckning Introduktion Bakgrund & syfte Metod och målgrupp Resultat

Läs mer

HANDSLAGET. Enkätredovisning OM LOKALT OCH REGIONALT BESLUTSFATTANDE FÖR ATT STÄRKA GENOMFÖRANDET AV BARNETS RÄTTIGHETER. Enkätredovisning 1

HANDSLAGET. Enkätredovisning OM LOKALT OCH REGIONALT BESLUTSFATTANDE FÖR ATT STÄRKA GENOMFÖRANDET AV BARNETS RÄTTIGHETER. Enkätredovisning 1 HANDSLAGET Enkätredovisning OM LOKALT OCH REGIONALT BESLUTSFATTANDE FÖR ATT STÄRKA GENOMFÖRANDET AV BARNETS RÄTTIGHETER Enkätredovisning 1 Innehåll Inledning... 3 Resultatredovisning... 4 Fråga 1 och 2...

Läs mer

Värdeforum. Programkatalog Värdeforum Våren 2014

Värdeforum. Programkatalog Värdeforum Våren 2014 Programkatalog Värdeforum Våren 2014 Utvecklingsprogram för kvalitet och ledarskap Famnas Värdeforum är ett utvecklingsprogram för bättre vård och social omsorg som syftar till att skapa en kultur av ständiga

Läs mer

Tankar & Tips om vardagsutveckling

Tankar & Tips om vardagsutveckling Tankar & Tips om vardagsutveckling Sammanställning från gruppdiskussioner på kompetensombudsträff den 16 september 2010. Till Kompetensombudspärmen, under fliken Verktygslåda Temat under denna förmiddag

Läs mer

Ekonomichefernas nya utmaningar: Don t work harder work smarter. Ekonomichefsrapport 2014

Ekonomichefernas nya utmaningar: Don t work harder work smarter. Ekonomichefsrapport 2014 Ekonomichefernas nya utmaningar: Don t work harder work smarter Ekonomichefsrapport 2014 Inledning Att ta med det ekonomiska perspektivet och ekonomiska analyser vid verksamhetsförändringar borde vara

Läs mer

Modell för ledning av kundorienterad och systematisk verksamhetsutveckling (fd Utmärkelsen) Göteborgs stad

Modell för ledning av kundorienterad och systematisk verksamhetsutveckling (fd Utmärkelsen) Göteborgs stad Modell för ledning av kundorienterad och systematisk verksamhetsutveckling (fd Utmärkelsen) Göteborgs stad Innehållsförteckning 1 Frågor... 5 1.1 KUNDEN I FOKUS... 5 1.1.1 Hur tar ni reda på kundernas

Läs mer

Även de äldre vill vara med

Även de äldre vill vara med Även de äldre vill vara med Organisation NBV Väst Projektledare Zinijad Jagurdzija e-postadress zinijad.jagurdzija@nbv.se Tel 0734-61 47 99 Syfte och deltagare 2. Projektets syfte Syfte är att komma åt

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 5 Psykiatriska kliniken Kungälvs sjukhus avdelning 9 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och

Läs mer

Medarbetarundersökning 2013. MEDARBETARUNDERSÖKNING 2013 Linköpings Universitet Systemteknik (ISY)

Medarbetarundersökning 2013. MEDARBETARUNDERSÖKNING 2013 Linköpings Universitet Systemteknik (ISY) MEDARBETARUNDERSÖKNING 213 LÄSVÄGLEDNING 1 I denna rapport presenteras resultaten från medarbetarundersökningen 213. Överst till vänster står namnet på enheten rapporten gäller för. Antal svar i rapporten

Läs mer

Tandsköterskan En resurs i Folktandvården i Kalmar Län

Tandsköterskan En resurs i Folktandvården i Kalmar Län Tandsköterskan En resurs i Folktandvården i Kalmar Län Strategier för att synliggöra och stärka rollen Slutrapport 2010-05-26 1 Rapportens struktur Sammanfattning och inledning Bakgrund Syfte Projektmål

Läs mer

Instruktioner för brukarundersökning inom individoch familjeomsorg (myndighetsutövning)

Instruktioner för brukarundersökning inom individoch familjeomsorg (myndighetsutövning) 2015-08-31 1 (7) Instruktioner för brukarundersökning inom individoch familjeomsorg (myndighetsutövning) För frågor om undersökningen, kontakta: Carolina Björkman, carolina.bjorkman@skl.se Introduktion

Läs mer

Medarbetarenkäten 2014 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2014 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2014 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Storumans kommun. Medarbetarenkäten är

Läs mer

Medarbetarenkät Robertsfors / BOU. Svarsfrekvens: 87,2

Medarbetarenkät Robertsfors / BOU. Svarsfrekvens: 87,2 Medarbetarenkät 2016 Robertsfors / BOU Svarsfrekvens: 87,2 1 2 BOU Robertsfors Mål och uppdrag 71,6% 20,8% 4,1% 3,5% 4,9 4,8 Kompetens och utveckling 76,6% 19,3% 2,7% 1,3% 5 5 Information 79,5% 17,4% 2,5%

Läs mer

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa Information om statliga stimulansmedel aktuella för Kalmar län genom överenskommelser mellan SKL och regeringen 2015 avseende socialtjänst och angränsande hälso- och sjukvård Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Patientmedverkan i riskanalyser

Patientmedverkan i riskanalyser nationell satsning för ökad patientsäkerhet Patientmedverkan i riskanalyser Tips till analysledare, teamledare och uppdragsgivare Patientmedverkan i riskanalyser Tips till analysledare, teamledare och

Läs mer

Brukarundersökning Individ- och familjeomsorg 2016 Analys och arbetet framåt

Brukarundersökning Individ- och familjeomsorg 2016 Analys och arbetet framåt Brukarundersökning Individ- och familjeomsorg 2016 Analys och arbetet framåt Socialnämnden genomför vartannat år en brukarundersökning inom Individ- och familjeomsorgen, IFO. Under hösten 2016 genomfördes

Läs mer

Att styra och leda för ökad patientsäkerhet

Att styra och leda för ökad patientsäkerhet Nationell satsning på ökad patientsäkerhet Att styra och leda för ökad patientsäkerhet Vägledning för vårdgivare enligt kraven i patientsäkerhetslagen Förord Den nya lagen om patientsäkerhet innebär stora

Läs mer

Medarbetarenkät 2012 ett verktyg för att utveckla verksamheten

Medarbetarenkät 2012 ett verktyg för att utveckla verksamheten AB Familjebostäder Medarbetarenkät 2012 ett verktyg för att utveckla verksamheten I denna rapport finner du förvaltningens/bolagets resultat från medarbetarenkäten 2012. I stadens arbete med att vara en

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för sjukhusen i Väster

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för sjukhusen i Väster Anvisningar tillkommande ersättning år 2019 Dn HS 2018-01065 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2019 Styrelsen för sjukhusen i

Läs mer

MEDARBETARUNDESÖKNING 2012 MAGELUNGEN

MEDARBETARUNDESÖKNING 2012 MAGELUNGEN MEDARBETARUNDESÖKNING 2012 MAGELUNGEN Innehållsförteckning Nöjd Medarbetar Index (NMI) Frågeområden Helhet Arbetssituation Arbetsmiljö Hälsa Kompetens och utveckling Information Mål och visioner Medarbetarsamtal

Läs mer

INLEDNING Enkäten avser att avläsa en del av arbetsmiljön vid institutionen för hälsovetenskaper. Arbetsmiljöansvaret kan delas upp i två olika delar den fysiska samt den organisatoriska och sociala delen.

Läs mer

med värdegrundsfrågorna är en självklar del av kvalitetsarbetet. Det är

med värdegrundsfrågorna är en självklar del av kvalitetsarbetet. Det är 4 : 1 Barn, elever och föräldrar ska kunna ställa höga krav på kvalitet och insyn i utbildningen. Därför finns i skollagen krav på att varje förskoleoch skolenhet ska arbeta systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

Internationell utblick när kan metoden användas? Eva Westerling Projektledare Sveriges Kommuner och Landsting

Internationell utblick när kan metoden användas? Eva Westerling Projektledare Sveriges Kommuner och Landsting Internationell utblick när kan metoden användas? Eva Westerling Projektledare Sveriges Kommuner och Landsting Genombrott.. Syftar till att göra verksamheten effektivare genom att pröva nya sätt att arbeta

Läs mer

Box 16355 103 26 Stockholm www.famna.org. Famnas kvalitetsrapport 2013

Box 16355 103 26 Stockholm www.famna.org. Famnas kvalitetsrapport 2013 Box 16355 103 26 Stockholm www.famna.org Famnas kvalitetsrapport 2013 Famnas kvalitetsrapport 2013 Om Famna Famna startade 2004 genom att åtta idéburna organisationer tog ett gemensamt initiativ till att

Läs mer

Resultat Medarbetarenkäten

Resultat Medarbetarenkäten Resultat Medarbetarenkäten 2016 Medarbetarenkäten 2016 Vi svarar på enkäten för att påverka vår arbetsmiljö och använder resultatet för att utveckla vår arbetsplats. Medarbetarenkäten är gemensam för hela

Läs mer

HUR MÅR CHEFEN? UNDERSÖKNING AV CHEFERNAS ARBETSSITUATION I GÖTEBORGS STAD

HUR MÅR CHEFEN? UNDERSÖKNING AV CHEFERNAS ARBETSSITUATION I GÖTEBORGS STAD HUR MÅR CHEFEN? UNDERSÖKNING AV CHEFERNAS ARBETSSITUATION I GÖTEBORGS STAD INLEDNING Vi vill alla ha och behöver en chef som ser oss, som är tydlig med sina förväntningar och som inspirerar oss till att

Läs mer

Medarbetarenkäten 2013 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2013 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2013 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Vindelns kommun. Medarbetarenkäten är

Läs mer

Kvalitetsarbete - i praktiken både lätt och svårt. Anne Haglund Olmarker Verksamhetschef Radiologi Sahlgrenska universitetssjukhuset

Kvalitetsarbete - i praktiken både lätt och svårt. Anne Haglund Olmarker Verksamhetschef Radiologi Sahlgrenska universitetssjukhuset Kvalitetsarbete - i praktiken både lätt och svårt Anne Haglund Olmarker Verksamhetschef Radiologi Sahlgrenska universitetssjukhuset Kvalitetsbristkostnader Kan uppgå till 20 % av vårdens kostnader Motsvarar

Läs mer

En vetenskaplig utvärdering av ett landstings satsning på kvalitet och förbättringsarbete

En vetenskaplig utvärdering av ett landstings satsning på kvalitet och förbättringsarbete "There's always room for improvement you know it's the biggest room in the house. Louise Heath Leber Kvalitetsutveckling och förbättringsarbete i hälso- och sjukvården: Erfarenheter från ett svenskt landsting

Läs mer

Medarbetarenkät 2014. Lycksele / MSF. Svarsfrekvens: 100

Medarbetarenkät 2014. Lycksele / MSF. Svarsfrekvens: 100 Medarbetarenkät 2014 Lycksele / MSF Svarsfrekvens: 100 1 2 MSF Lycksele Mål och uppdrag 50,6% 36,4% 13% 0% 4,1 4,6 Kompetens och utveckling 80% 14,3% 5,7% 0% 5 4,7 Information 90,5% 9,5% 0% 0% 5,2 4,9

Läs mer

VERKSAMHETSUTVECKLING

VERKSAMHETSUTVECKLING Centrum för Verksamhetsutveckling inbjuder till 2006-2007 Ständig utveckling pågår i Västra Götalandsregionen. Mycket sker och ingår helt enkelt i det dagliga arbetet. Det finns idéer för utvecklingsarbete

Läs mer

Brukarenkät hemtjänsten 2011

Brukarenkät hemtjänsten 2011 Rapport 0-0-0 (5) Handläggare Johan Norbelie Planeringssamordnare 0-5 90 johan.norbelie@bollebygd.se Brukarenkät hemtjänsten 0 Omsorgsförvaltningen i Bollebygd genomför varje år en enkätundersökning bland

Läs mer

Thermometer. Urval 1: (Deltagare i urvalet: 3st) Kön Man Urval 2: (Deltagare i urvalet: 3st) Kön Kvinna

Thermometer. Urval 1: (Deltagare i urvalet: 3st) Kön Man Urval 2: (Deltagare i urvalet: 3st) Kön Kvinna Thermometer Urval 1: (Deltagare i urvalet: 3st) Kön Man Urval 2: (Deltagare i urvalet: 3st) Kön Kvinna Totalt har 6 av 7 slutfört analysen (86 %) Analysdatum: 2008-09-01 Utskriftsdatum: 2017-01-25 Ensize

Läs mer

Resultat; Lärling 1 Rekrytering svar från handledarna

Resultat; Lärling 1 Rekrytering svar från handledarna ABDCE Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning -1-5 LÄRLINGSSYSTEM VÅRD, OMSORG, SKOLA OCH FÖRSKOLA ANN MARONT, PROJEKTLEDARE TFN 58 53 Resultat; Lärling 1 Rekrytering svar från handledarna Rekryteringens

Läs mer

Slutredovisning förbättringsprojekt; Handledarmanual för primärvården Frida Jarl AT-läkare 2011

Slutredovisning förbättringsprojekt; Handledarmanual för primärvården Frida Jarl AT-läkare 2011 Slutredovisning förbättringsprojekt; Handledarmanual för primärvården Frida Jarl AT-läkare 2011 Bakgrund Primärvårdsblocket kommer sist under AT-tjänstgöringen och på många sätt skiljer det sig från slutenvårdsplaceringarna.

Läs mer

Uppföljning av enkät om upplevd nytta med master/magisterprogrammet

Uppföljning av enkät om upplevd nytta med master/magisterprogrammet Uppföljning av enkät om upplevd nytta med master/magisterprogrammet Jönköping Academy for improvement of Health and Welfare, Jönköping University, följer upp vilken nytta de som gått master/magisterprogrammet

Läs mer

UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN

UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN Att ha medarbetare som har kunskap och vilja att delta i arbetsplatsens förändrings- och utvecklingsarbete, är en avgörande faktor för en verksamhets framgång och utveckling.

Läs mer

Öppna jämförelser i socialtjänsten

Öppna jämförelser i socialtjänsten 12 september 2011, Växjö konserthus Öppna jämförelser i socialtjänsten I juni 2006 publicerades den första öppna jämförelsen. Då var det kvaliteten inom hälso- och sjukvården som publicerades. Ett år senare,

Läs mer

SLUTRAPPORT Barnkardiologmottagningen, BUS, USiL Bra mottagning omgång 9

SLUTRAPPORT Barnkardiologmottagningen, BUS, USiL Bra mottagning omgång 9 SLUTRAPPORT Barnkardiologmottagningen, BUS, USiL Bra mottagning omgång 9 Förbättringsprogram och Team: Barnkardiologmottagningen, BUS, USiL Syfte med deltagandet i förbättringsprogrammet: Förbättra tillgängligheten

Läs mer

Patientsäkerhetskultur - Handlingsplan

Patientsäkerhetskultur - Handlingsplan Att mäta patientsäkerhetskulturen ger kunskap om medarbetarnas uppfattning om faktorer av betydelse för patientsäkerheten. Forskning inom så kallade HRO-organisationer (High Reliability Organizations)visar

Läs mer

Introduktion till tjänsteutbud inom förbättringskunskapsområdet

Introduktion till tjänsteutbud inom förbättringskunskapsområdet Introduktion till tjänsteutbud inom förbättringskunskapsområdet Välkommen att höra av dig till oss på Kvalitetsutveckling. Vi fungerar som stöd för dig/er i förbättringsarbetet! Förbättringskunskap Förbättringskunskap

Läs mer

Ledarens roll i kvalitetsförbättringsoch säkerhetsarbetet

Ledarens roll i kvalitetsförbättringsoch säkerhetsarbetet Ledarens roll i kvalitetsförbättringsoch säkerhetsarbetet En genomgång av forskning Dr John Øvretveit (jovret@aol.com) Director of Research, MMC, Karolinska Institute, Stockholm Professor of Health Policy

Läs mer

Processutvärdering av Samverkansprojektet Nulägesrapport kring samverkan. Kristina Ramstedt Fredrik Eklund Alexandra Treschow

Processutvärdering av Samverkansprojektet Nulägesrapport kring samverkan. Kristina Ramstedt Fredrik Eklund Alexandra Treschow Processutvärdering av Samverkansprojektet Nulägesrapport kring samverkan Kristina Ramstedt Fredrik Eklund Alexandra Treschow Vad tycker de som medverkar i projektet? Tycker projektet har ett stort värde

Läs mer

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Precis som i förra årets medarbetarundersökning är det 2014 en gemensam enkät för chefer och medarbetare. Detta innebär att du svarar på frågorna i enkäten utifrån

Läs mer

Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013

Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013 Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013 Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Expertgruppen för digitala investeringar. Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt

Expertgruppen för digitala investeringar. Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt Expertgruppen för digitala investeringar Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt När man pratar om ett agilt arbetssätt syftar det ofta på att man använder metoder som främjar lättrörlighet, smidighet

Läs mer

Sammanfattning av utvärderingen av BoU-satsningen

Sammanfattning av utvärderingen av BoU-satsningen Sammanfattning av utvärderingen av BoU-satsningen Bakgrund Inom ramen för överenskommelsen mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och regeringen om stöd till en evidensbaserad praktik (EBP) för god

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team NYKÖPING Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar och Ledare

Läs mer

Kongressprotokoll 5 maj 27 28 september 2011 Medlemsundersökning 2011 - tabellbilaga

Kongressprotokoll 5 maj 27 28 september 2011 Medlemsundersökning 2011 - tabellbilaga Kongressprotokoll maj september Medlemsundersökning - tabellbilaga ( Bilaga. Medlemsundersökning antal (%) antal (%) Biomedicinsk analytiker antal (%) Röntgen sjuksköterska antal (%) antal (%) Anställning

Läs mer

Ökad tillgänglighet och resursutnyttjande på Tranebergs Vårdcentral

Ökad tillgänglighet och resursutnyttjande på Tranebergs Vårdcentral Ökad tillgänglighet och resursutnyttjande på Teamets medlemmar Monica Bäck, dl, Monica Hjorthén, chefssk, Ulla Karlsson, sekr, Ove Larsson, dl, Marie- Louise Lindgren, msk/dsk, Franciska Rampell, verks.chef

Läs mer

Sammanställning av utvärdering av projekt Utsikten, mars 2009 - juni 2011

Sammanställning av utvärdering av projekt Utsikten, mars 2009 - juni 2011 Sammanställning av utvärdering av projekt Utsikten, mars 2009 - juni 2011 Inledning Projekt Utsikten har följts av Leif Drambo, utvärderare från ISIS Kvalitetsinstitut AB, från augusti 2009 till januari

Läs mer

Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron?

Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron? Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron? Av Ronny Brandqvist Sida 1 av 19 Lean är INTE ett statiskt tillstånd Sida 2 av 19 Hur kan det se ut? Attityder,

Läs mer

Samlat resultat för Säkerhet och arbetsmiljöenkät

Samlat resultat för Säkerhet och arbetsmiljöenkät Samlat resultat för Säkerhet och arbetsmiljöenkät Enkäten är nu besvarad. Här ser du ditt samlade resultat och feedback, skriv gärna ut och spara det. 24 st har svarat på enkäten. Ledning och prioriteringar

Läs mer

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Innehållsförteckning Vårdsamverkan/Fördjupad samverkan

Läs mer

Rapport Projekt Affärsutveckling

Rapport Projekt Affärsutveckling Rapport Projekt Affärsutveckling Qniv Våren 2009 Projektledare Marianne Örtengren Ulrika Sandström Enkät och rapport: Ulrika Sandström Nära coaching ulrika@naracoaching.se Sammanfattning Under våren 2009

Läs mer

Attityder och erfarenheter till chefskap i vården

Attityder och erfarenheter till chefskap i vården Attityder och erfarenheter till chefskap i vården Sammanställning av kartläggningen Chef i vården som genomfördes av Sveriges läkarförbund 2009. Kartläggning av läkares chefsskap Läkarförbundet anser att

Läs mer

FÖRBÄTTRINGSVÄGEN. Verktyg & inspiration för företagets utveckling. Helene Kolseth

FÖRBÄTTRINGSVÄGEN. Verktyg & inspiration för företagets utveckling. Helene Kolseth FÖRBÄTTRINGSVÄGEN Verktyg & inspiration för företagets utveckling Helene Kolseth Förbättringsvägen - Verktyg & inspiration för företagets utveckling Förbättringsvägen - Verktyg & inspiration för företagets

Läs mer

Omsorgsförvaltningens övergripande verksamhetsplan 2014-2017. Furuliden

Omsorgsförvaltningens övergripande verksamhetsplan 2014-2017. Furuliden Omsorgsförvaltningens övergripande verksamhetsplan 2014-2017 Furuliden Omsorgsnämndens verksamhetspolicy Livskvalitet Hela livet Vision Livskvalitet Hela livet Värdegrund Människan bär med sig en önskan

Läs mer

Utvärdering av projekt Tillsynsutveckling i Väst PM nr 3 Datum:

Utvärdering av projekt Tillsynsutveckling i Väst PM nr 3 Datum: Utvärdering av projekt Tillsynsutveckling i Väst PM nr 3 Datum: 30820 Inriktning i detta PM: Effektundersökning Innehåll Sammanfattning... 3. Projektets förutsättningar... 4 2. Målgrupp... 5 3. Effektundersökning...

Läs mer

Brukarundersökning Bostad med särskild service

Brukarundersökning Bostad med särskild service Brukarundersökning Bostad med särskild service 2016-01-14 KS 2016.356-1 UNDERRUBRIK Brukarundersökning Finspångs 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: @finspang.se Webbplats: www.finspang.se

Läs mer

Enkätsvar. Inspektioner vid akutmottagningar i Värmland och Gävleborgs län

Enkätsvar. Inspektioner vid akutmottagningar i Värmland och Gävleborgs län Enkätsvar Inspektioner vid akutmottagningar i Värmland och Gävleborgs län Övergripande Sammanlagt 36 enkätsvar, varav 34 är personal och 2 chefer Enkäterna lämnades vid inspektioner som genomfördes på

Läs mer

HSE Hållbart Säkerhets Engagemang ANVÄNDARANVISNINGAR FÖR ATT ARBETA MED FRÅGESTÄLLNINGAR SOM ÄR VIKTIGA FÖR EN SÄKER VÅRD

HSE Hållbart Säkerhets Engagemang ANVÄNDARANVISNINGAR FÖR ATT ARBETA MED FRÅGESTÄLLNINGAR SOM ÄR VIKTIGA FÖR EN SÄKER VÅRD HSE Hållbart Säkerhets Engagemang ANVÄNDARANVISNINGAR FÖR ATT ARBETA MED FRÅGESTÄLLNINGAR SOM ÄR VIKTIGA FÖR EN SÄKER VÅRD HSE Hållbart Säkerhets Engagemang 1 HSE Hållbart Säkerhets Engagemang 2 Innehåll

Läs mer

Ständigt lärande. Jesper Olsson

Ständigt lärande. Jesper Olsson Ständigt lärande Jesper Olsson Var skapas värde Hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens värde skapas där patienter, brukare, närstående och personal möts i vardagen E-hälsa skapar värde när den (på

Läs mer

MEDARBETARSAMTAL. vid miljöförvaltningen

MEDARBETARSAMTAL. vid miljöförvaltningen MEDARBETARSAMTAL vid miljöförvaltningen Medarbetarsamtal vid miljöförvaltningen Vi är alla anställda på miljöförvaltningen för att utföra ett arbete som ska leda till att verksamheten lever upp till målen

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2016 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2016. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 NÖJDHET 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

Läs mer

Bra planering, trevlig och lyssnande handläggare

Bra planering, trevlig och lyssnande handläggare Så upplever medborgarna planering av socialtjänst inför utskrivning från Östersunds sjukhus - Resultat av medborgarenkät 1 Medborgare, november 1 Bra planering, trevlig och lyssnande handläggare Östersunds

Läs mer

Resultat av medarbetarundersökning 2015

Resultat av medarbetarundersökning 2015 Sida 1 (7) Handläggare Carin Björnvall Telefon: 508 301 13 Till Kyrkogårdsnämnden 2016-02-03 Resultat av medarbetarundersökning 2015 Förslag till beslut 1. Kyrkogårdsnämnden godkänner redovisningen. Mats

Läs mer

AB Familjebostäder Övergripande rapport

AB Familjebostäder Övergripande rapport AB Familjebostäder Övergripande rapport Medarbetarenkät AB Familjebostäder Medarbetarenkät Medarbetarenkät ett verktyg för att utveckla verksamheten I denna rapport finner du förvaltningens/bolagets resultat

Läs mer

Av 500 genomförda medborgardialoger var 126 svar från den specifikt utvalda målgruppen, dvs. unga värmlänningar i åldersgruppen 18-29 år.

Av 500 genomförda medborgardialoger var 126 svar från den specifikt utvalda målgruppen, dvs. unga värmlänningar i åldersgruppen 18-29 år. Medborgardialog 2013 Putte i Parken Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Bakgrund... 3 2.1 Principer för medborgardialog... 4 2.2 Medborgardialogens aktiviteter under 2013... 4 3. Genomförande... 5 3.1 Medborgardialog

Läs mer