PM Produktion och rivning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PM Produktion och rivning"

Transkript

1 Sida 1 av 11 Projekt Ny Bro 2020 Handläggare av (leverantör) J. Bjerstedt/ATKINS Godkänd (leverantör) R. Timmerman/ATKINS Diarie-/Upphandlingsnummer TN/2013:74 13/196 Granskad (leverantör) C. Mundell/ATKINS Godkänd beställare B-M. Jacobsson/Lidingö Stad Dokumentnummer Version Datum 2.4 Rev.datum/Sign. NB /ELMI PM Produktion och rivning Ny Bro 2020 Underlag för inriktningsbeslut

2 Sida 2 av 11 Innehåll 1 Bakgrund Inledning Syfte och avgränsning Syfte Avgränsning Byggmaterial Betong Beständighet Byggbarhet Hållbarhet Stål Beständighet Byggbarhet Hållbarhet Fiberarmerad plast Beständighet Byggbarhet Hållbarhet Brotyper Brotyp 1 Balanserat konsolutbyggd betongbro Grundläggning Byggande /byggmetod Brotyp 2 Samverkansbro Grundläggning: Byggande / byggmetod Brotyp 3 Fackverksbro i stål Grundläggning Byggande /byggmetod Brotyp 4 Bågbro i stål Grundläggning Byggande / byggmetod Etablering Öppningsbara brotyper Klaffbro Svängbro Lyftbro... 10

3 Sida 3 av 11 6 Generell kostnadsutvärdering av alternativen Rivning Bilagor: Bilaga 1, Exempel på produktionsmetoder Bilaga 2, Exempel på rivningsmetoder

4 Sida 4 av 11 1 Bakgrund 1.1 Inledning Lidingö Stads kommunfullmäktige beslutade år 2012 att en ny bro ska byggas mellan Lidingö och Stockholm. Projektet som benämns Ny bro 2020 ska vara färdigställt år Den nya bron ska då ersätta Gamla Lidingöbron och dess funktioner för gång-, cykel- och mopedtrafik samt spårväg. Aktuell PM Produktion och rivning utgör underlag inför Lidingö Stads inriktningsbeslut avseende projektet Ny bro Syfte och avgränsning 2.1 Syfte Syftet med aktuell PM är att redovisa de brotyper som bedöms vara aktuella för Ny bro 2020 samt att för varje brotyp redovisa grundläggning, byggande och behovet av etableringsytor. Underlaget kan användas som hjälpmedel för att utvärdera bland annat påverkan av miljö och vattenverksamhet. 2.2 Avgränsning Fyra olika brotyper har valts ut efter störst relevans utifrån de förutsättningar som anges i kravspecifikationen för Ny bro 2020 samt ur ett kostnads- och miljöpåverkansperspektiv. För att behålla så många alternativ som möjligt öppna till en totalentreprenad har inte någon jämförelse mellan de olika brotyperna genomförts. 3 Byggmaterial Byggmaterialen utgörs i huvudsak av betong eller stål eller en kombination av dessa, alternativt fiberarmerad plast. Nedan redovisas några viktiga aspekter avseende dessa material. 3.1 Betong Beständighet Betong har en beständighet på över 120 år även i de hårdaste miljöer, och kan motstå både värme och klorider. Betongelement erfordrar endast minimalt underhåll för att hållas i god kondition Byggbarhet Betongens formbarhet möjliggör ett stort antal olika typer av utformning med tillhörande spännvidder. Med god planering och prefabricerade element kan byggtiden minskas avsevärt jämfört med en platsgjuten konstruktion. Platsgjuten konstruktion är även en långsam byggmetod i jämförelse med stål- och samverkanskonstruktioner. Det finns också en risk för läckage när gjutningen sker Hållbarhet Betong har liten påverkan på miljön, bland annat eftersom det innebär litet behov av underhåll.

5 3.2 Stål Sida 5 av Beständighet Stålbroar har en bevisad beständighet på över 120 år även i de hårdaste miljöer med ett normalt underhåll. Eftersom delarna är synliga och åtkomliga kan tecken på skador eller nedbrytning åtgärdas snabbt, utan behov av djupare utredning Byggbarhet Stål passar ett brett spektra av byggmetoder. Stålet förtillverkas på fabrik i element för att sen transporteras till byggarbetsplatsen och monteras samman. Delarna kan monteras på flera sätt, till exempel lyftas på plats med kran eller lanseras ut. De kan anpassas till den specifika platsen och när stålet monterats kan det bära upp form och arbetsplattformar Hållbarhet Stål är ett hållbart byggnadsmaterial ur miljöaspekt då det kan återanvändas oändligt många gånger men det är dyrt att tillverka och det måste kontinuerligt målas om. 3.3 Fiberarmerad plast Beständighet Fiberarmerade plast är ett relativt nytt byggmaterial för broar, särskilt i Sverige. Materialet har använts i cirka 20 år runt om i världen. Inom andra områden, till exempel fritidsbåtar, har det använts under längre tid. Fördelen är att underhåll och beständighet är väldigt god på bekostnad av priset Byggbarhet Elementen gjuts i fabrik och transporteras till byggplatsen Hållbarhet Då det finns flera olika plaster och armeringstyper kan materialet anpassas efter önskade ändamål. Eftersom detta är ett relativt nytt byggmaterial finns idag inte några generellt gällande normer, utan detta är under framtagande.

6 Sida 6 av 11 4 Brotyper 4.1 Brotyp 1 Balanserat konsolutbyggd betongbro En balanserat konsolutbyggd betongbro används när tillgången till utrymme under bron för formbyggnad är begränsat. Brotypen har fått sitt namn efter byggmetoden, där bron börjar byggas från ett mittstöd och sedan anläggs konsoler på båda håll för att balansera varandra och minimera lasterna i stödet. Utbyggnadsetapperna är ca 5m på vardera konsol. Bild 1. New Medway-bron Grundläggning Grundläggning av en betongbro görs till exempel med grova pålar och förhöjd grundläggning, se bilaga 1. En betongbro blir väsentligt tyngre än en samverkansbro eller stålbro vilket medför ett större stöd och fler pålar Byggande /byggmetod En konsolutbyggd betongbro kan grovt beskrivet byggas på två sätt, dels platsbyggd med justerbara formar som hänger längst ut på konsolen och flyttas efterhand som bron byggs, eller med prefabricerade element som spänns ihop med spännarmeringen. En platsbyggd konstruktion är mer flexibel men tar väsentligt längre tid att bygga på grund av torktiderna för gjutningarna innan spännarmeringen kan spännas upp och formen flyttas. I en prefabricerad lösning måste elementen göras väldigt noggrant, och stora krav ställs på logistiken. En platsbyggd konstruktion kräver mindre etableringsytor då endast armeringen behöver upplagsplats, medan en prefabricerad lösning kräver att man kan lagra elementen eller att transporten från fabrik kan ske kontinuerligt.

7 Sida 7 av Brotyp 2 Samverkansbro En Samverkansbro används när tillgången till utrymme för formbyggnad under bron är begränsat. Brotypen har fått sitt namn på grund av samverkan mellan stålet under och betongen i brobaneplattan. Bild 2. Olympic Park London Grundläggning: Grundläggning av en samverkansbro görs till exempel med grova pålar och förhöjd grundläggning, se bilaga 1. Eftersom stålet har hög hållfasthet i förhållande till betong fås en lättare konstruktion vilket påverkar grundläggningen gynnsamt och pålantalet kan minskas Byggande / byggmetod En samverkansbro byggs genom att stålet förtillverkas i fabrik och transporteras i element till byggplatsen. Utbyggnadsprocessen kan ske på två sätt eller i en kombination av dessa, antingen sätter man samman bron på land och skjuter ut den allt eftersom nya element sätts dit. Alternativt lyfts varje spann på plats och sammanfogas med angränsande fack på plats. Vanligtvis används stålet som bärverk för att fästa formen till betongen, som gjuts på plats i brons slutläge. Ska bron lanseras på plats krävs det plats bakom landfästet för att montera samman elementen, det är också fördelaktigt att transportera fram stålelementen från fabrik. Ska bron lyftas på plats direkt, spann för spann, krävs utrymmen för förvaring av stålelementen som då måste vara i spännviddens längd.

8 Sida 8 av Brotyp 3 Fackverksbro i stål En fackverksbro är en väldigt lätt konstruktion då den är materialeffektiv. Brotypen kräver mycket arbete för att sätta samman alla olika delar. Bild 3. Silk mills bron Grundläggning Grundläggning av en fackverksbro görs till exempel med grova pålar och förhöjd grundläggning, se bilaga 1. Eftersom stålet har hög hållfasthet i förhållande till betong skapas en lättare konstruktion vilket påverkar grundläggningen gynnsamt och pålantalet kan minskas Byggande /byggmetod En fackverksbro byggs genom att stålet förtillverkas i fabrik och transporteras i element till byggplatsen. Utbyggnadsprocessen kan ske på två sätt eller genom en kombination av dessa två. Antingen sätts bron samman på land och skjuts ut allt eftersom nya element sätts dit eller så lyfts varje spann på plats och sammanfogas med angränsande fack på plats, så fungerar varje fack som en egen konstruktion. Ska bron lanseras på plats krävs det utrymme bakom landfästet för att montera samman elementen. Ska bron lyftas på plats direkt, spann för spann, krävs utrymmen för förvaring av stålelementen som då måste vara i spännviddens längd.

9 Sida 9 av Brotyp 4 Bågbro i stål En bågbro i stål är en väldigt lätt konstruktion då den är materialeffektiv. Brotypen kräver mycket arbete för att sätta samman alla olika delar. Bild 3.Braiswick vägbro över A Grundläggning Grundläggning av en bågbro görs till exempel med grova pålar och förhöjd grundläggning, se bilaga 1. Eftersom stålet har hög hålfasthet i förhållande till betong skapas en lättare konstruktion vilket påverkar grundläggningen gynnsamt och pålantalet kan minskas Byggande / byggmetod En bågbro byggs genom att stålet förtillverkas i fabrik och transporteras i element till byggplatsen. Utbyggnadsprocessen kan ske på två sätt eller genom kombination av dessa två. Antingen sätts bron samman på land och skjuts ut allt eftersom nya element sätts dit eller så lyfts varje spann på plats och sammanfogas med angränsande fack på plats, så fungerar varje fack som en egen konstruktion. Ska bron lanseras på plats krävs det utrymme bakom landfästet för att montera samman elementen. 4.5 Etablering Etableringsytorna som krävs för de olika brotyperna är ungefär detsamma, det som skiljer mest är då bron ska lanseras vilket kräver etablering på en specifik plats. Generellt gäller det att byggande med små etableringsytor får konsekvenser för logistiken och därmed också priset.

10 5 Öppningsbara brotyper Sida 10 av Klaffbro Klaffbron är en rörlig bro med någon form av motvikt som balanserar upp brodelen som öppnas. En klaffbro kan göras både med enkel- och dubbelklaff. Enkelklaff öppnas genom att brobanan vrids upp vertikalt (Gamla Lidingöbrons klaff är en sådan) och en dubbelklaff består av två enkelklaffar som går mot varandra i mitten. 5.2 Svängbro Svängbron kan vara av olika typer, men det som är gemensamt är att de har en roterande konstruktion som vrider bron 90⁰. Delen som bron roterar kring kan antingen vara excentrisk eller mitt på bron. Bild 3 - Svängbro, 5.3 Lyftbro Lyftbron är en bro som lyfts rakt upp från båda sidorna. Det finns två typer av lyftbroar, en som har torn med hissanordning som lyfter upp bron och en med domkrafter i stöden som trycker upp bron. Bild 4 Lyftbro

11 6 Generell kostnadsutvärdering av alternativen Sida 11 av 11 Alt. 1 Alt 1 Material Bro typ Uppskattad påverkan av pris på byggkostnad för bron Platsgjuten betong Prefabricerad betong Balanserat konsolutbyggd betongbro Balanserat konsolutbyggd betongbro 140 % 120 % Alt. 2 Stål/betong Samverkansbro 100 % Samverkan Alt. 3 Stål Fackverksbro 165 % Alt. 4 Stål/betong Bågbro 180 % Alternativ 3 och 4 är framförallt framtagna för att användas i ett fack på bron för att skapa högre segelfri höjd, samtidigt som GCM-banan får så låg lutning som möjligt. Detta medför att merkostnader för dessa alternativ inte får så stort genomslag eftersom detta endast motsvarar cirka 10 % av brons kostnad (180*0,1+100*0,9 = 110). Hänsyn är dock inte tagen till att det kan påverka byggmetoden (som exempel blir det svårt att lansera delen mot Lidingö om ett bågspann placeras mitt på), vilket gör att flera metoder behöver kombineras. 7 Rivning Rivning av Gamla Lidingöbron kräver noggrann planering och studier av den befintliga konstruktionen och omständigheterna kring denna krävs för att avgöra vilken typ av rivningsprocess som ska utnyttjas. En av de främsta begränsningarna är att bron som ska rivas ligger mellan den befintliga Lidingöbron och ett tänkt läge för Ny bro Detta kommer att påverka vilken typ av flytande kranar som kan användas. Ett annat hinder är att kanalen är 20 meter djup i mitten där rivningen kommer äga rum vilket medför svårigheter. Se bilaga 2 för exempel på rivningsförfarande.

12 Sida 1 av 4 Projekt Ny Bro 2020 Handläggare av (leverantör) J. Bjerstedt/ATKINS Godkänd (leverantör) R. Timmerman/ATKINS Diarie-/Upphandlingsnummer TN/2013:74 13/196 Granskad (leverantör) C. Mundell/ATKINS Godkänd beställare B-M. Jacobsson/Lidingö Stad Dokumentnummer NB _Bilaga 1 Version Datum Rev.datum/Sign / JOBJ Bilaga 1, Exempel produktionsmetoder PM Produktion & rivning Ny Bro 2020 Underlag för inriktningsbeslut

13 Exempel på utbyggnadsförfarande vid anslutning på Lidingösidan Fas 1 - Utgångsläget Fas 2 Byggande av Ny bro 2020 fram till Gamla Lidingöbron på Lidingösidan Fas 3 Gång- och cykelbrodelen för Gamla Lidingöbron rivs Fas 4 Byggande av resterande del av Ny bro 2020 fram till Lidingö Sida 2 av 4 Fas 5 - Rivning av resterande del av Gamla Lidingöbron och spårvägen ansluts till Ny bro 2020 Fas 1 Utgångsläget Fas 2 Bygger Ny bro 2020 fram till Gamla Lidingöbron (Utan anslutningar mot Lidingö) Fas 3 - GCM delen för Gamla Lidingöbron rivs Fas 4 - Bygger resterande del av Ny bro 2020 fram till Lidingö Fas 5 - Rivning av resterande del av Gamla Lidingöbron och spårvägen ansluts till Ny bro 2020 Figur Exempel på utbyggnadsordning västra anslutningen mot Lidingö

14 Sida 3 av 4 Exempel på grundläggning och underbyggnad Geotekniska förutsättningar är sammanställda i PM Geoteknik. Ny bro 2020 förutsätts att pålas med förhöjd grundläggning med borrade grova stålpålar som fylls med armerad betong ( Se PM Geoteknik). De grova pålarna krävs för att klara lasten och för att inte knäckas på grund av den långa fria längden i fritt vatten. Exempel utförande: Kassuner byggs Kassuner seglas ut delvis fyllda för att erhålla god stabilitet. När kassunen är på plats fylls den med vatten till rätt nivå. De första tre pålarna installeras. Kassunen fixeras i rätt läge med de installerade pålarna. Resterande pålar installeras och verifieras med avseende på placering och kapacitet. Tätkaka gjutes. Kassun länspumpas. Pålar armeras upp och gjutes. Bottenplatta formas, armeras och gjutes. Pelare formas, armeras och gjutes. Form och kassun rives. Figur 1. Exempel på pålning i plan- och sektion.

15 Figur 2 Princip skiss på grundläggning med pålar Sida 4 av 4

16 Sida 1 av 3 Projekt Ny Bro 2020 Handläggare av (leverantör) J. Bjerstedt/ATKINS Godkänd (leverantör) R. Timmerman/ATKINS Diarie-/Upphandlingsnummer TN/2013:74 13/196 Granskad (leverantör) C. Mundell/ATKINS Godkänd beställare B-M. Jacobsson/Lidingö Stad Dokumentnummer NB _Bilaga 2 Version Datum 2.3 Rev.datum/Sign /ELMI Bilaga 2, Exempel rivningsmetoder PM Produktion & rivning Ny Bro 2020 Underlag för inriktningsbeslut

17 Sida 2 av 3 Demontering: Metoden bygger på att bron plockas ner i bitar antingen med kran eller att den sänks ner på pråmar och seglas iväg. Denna metod medför att arbetet kan utföras med minimal påverkan på rivningsplatsen i form av damm och buller. Delar av rivningen måste göras på plats, som delning av spann och viss demontering av bågspannet. Att montera ner bron kräver planering och förståelse av konstruktionen. Fördelar Liten påverkan på miljön, eftersom damm, vibrationer och buller minimeras på arbetsplatsen. Låg påverkan på arbetsplatsen. Arbetsmiljön blir bättre då arbetet på byggarbetsplatsen minimeras och arbetet kan ske inomhus i anpassad fabrik. Nackdelar Tidsåtgången blir stor för rivningen av en bro av denna storlek. Dyr lösning då det krävs platskrävande transport. Exempel utförande rivning bågspann: Farbanan rivs ner i delar och seglas iväg Vertikala hängarna plockas ner Vinscher sätts på båda sidor för att hålla uppe bågen och man kan dela den på mitten När den delats i mitten sänks vardera halva ner på pråm

18 Sida 3 av 3 Figur 1- Exempel skiss på rivning bågspann Exempel utförande rivning fackverks spann: Man seglar ut en pråm under aktuellt spann och lyfter upp spannet med domkrafter. Anslutningarna mot stöd kapas av. Brodelen seglas iväg för demontering. När överbyggnaden är borta fäster man upp stöden med pråmar och kapar pålarna för att sen segla in stöden för demontering. Sist rivs resterande del av pålen vart efter pålen kapas vid botten. Figur 2- Exempel skiss på rivning fackverksspann

Diarie-/Upphandlingsnummer. TN/2013:74 13/196 Granskad (leverantör) T. Hedberg/ATKINS Godkänd beställare. B-M. Jacobsson/Lidingö stad PM GCM

Diarie-/Upphandlingsnummer. TN/2013:74 13/196 Granskad (leverantör) T. Hedberg/ATKINS Godkänd beställare. B-M. Jacobsson/Lidingö stad PM GCM Sida 1 av 7 Projekt Ny Bro 2020 Handläggare av (leverantör) A. Aslan/ATKINS Godkänd (leverantör) R. Timmerman/ATKINS Diarie-/Upphandlingsnummer TN/2013:74 13/196 Granskad (leverantör) T. Hedberg/ATKINS

Läs mer

Diarie-/Upphandlingsnummer. TN/2013:74 13/196 Granskad (leverantör) A. Rubensson/ATKINS Godkänd beställare. B-M. Jacobsson/Lidingö Stad.

Diarie-/Upphandlingsnummer. TN/2013:74 13/196 Granskad (leverantör) A. Rubensson/ATKINS Godkänd beställare. B-M. Jacobsson/Lidingö Stad. Sida 1 av 7 Projekt Ny Bro 2020 Handläggare av (leverantör) S. Hov/ATKINS Godkänd (leverantör) R. Timmerman/ATKINS Diarie-/Upphandlingsnummer TN/2013:74 13/196 Granskad (leverantör) A. Rubensson/ATKINS

Läs mer

Hållfasthet. Kommer det bära eller brista?

Hållfasthet. Kommer det bära eller brista? Hållfasthet Kommer det bära eller brista? Kommer det bära eller brista? Vad är det som avgör om ett föremål håller eller går sönder? Vilket eller vilka material är föremålet gjort av? Vilken form har föremålet?

Läs mer

Brotyper. Olika brotyper används till olika saker. De brotyper vi går igenom är: Balkbro Bågbro Hängbro Snedkabelbro

Brotyper. Olika brotyper används till olika saker. De brotyper vi går igenom är: Balkbro Bågbro Hängbro Snedkabelbro Brotyper Olika brotyper används till olika saker. De brotyper vi går igenom är: Balkbro Bågbro Hängbro Snedkabelbro Brotyper - balkbroar Balkbron är den äldsta brotypen som vi känner till. Trädstammen

Läs mer

Teknikprojekt. Broar. Mer ku rius VT-16

Teknikprojekt. Broar. Mer ku rius VT-16 Teknikprojekt Broar Mer ku rius VT-16 Vad räknas som en bro? En bro är ett byggnadsverk som leder en väg, järnväg, kanal eller vattenledning etc över ett hinder såsom korsande väg, järnväg eller vattendrag.

Läs mer

KRONAN ÖVERGRIPANDE IDÉER. Estetisk skärpa

KRONAN ÖVERGRIPANDE IDÉER. Estetisk skärpa ÖVERGRIPANDE IDÉER Estetisk skärpa Bron är utformad för att passa in i Göteborgs befintliga och framtida stadssiluett. Den använder inte en utsvävande konstruktion eller höjd som konkurrerar med de master

Läs mer

Teknikprojekt. Broar. So le n Ht-17

Teknikprojekt. Broar. So le n Ht-17 Teknikprojekt Broar So le n Ht-17 Historiskt broar Broar har spelat en stor roll vid underlättande av transporter, vid handel och krig. Broar över vattendrag och raviner. Naturliga broar gav oss lärdom

Läs mer

Vid Solberg arbetar Peab vidare med den befintliga Solbergsvägen. Mellan Solberg och Åmon återupptas sprägningarna

Vid Solberg arbetar Peab vidare med den befintliga Solbergsvägen. Mellan Solberg och Åmon återupptas sprägningarna Trafikverket E4 Sundsvall Telefon: 010-123 90 50 e4sundsvall@trafikverket.se www.trafikverket.se/e4sundsvall 28 september Vid Solberg arbetar Peab vidare med den befintliga Solbergsvägen. Mellan Solberg

Läs mer

En bro för framtiden. Idéförslag

En bro för framtiden. Idéförslag En bro för framtiden Idéförslag Varför behövs en ny bro? Ända sedan början av 1800-talet har det funnits broförbindelser mellan Lidingö och Stockholm. Den nuvarande Gamla Lidingöbron stod färdig 1925 och

Läs mer

En bro för framtiden. Idéförslag

En bro för framtiden. Idéförslag En bro för framtiden Idéförslag Varför behövs en ny bro? Gamla brons historia Ända sedan början av 1800-talet har det funnits broförbindelser mellan Lidingö och Stockholm. Den nuvarande Gamla Lidingöbron

Läs mer

Diarie-/Upphandlingsnummer. TN/2013:74 13/196 Granskad (leverantör) P. Svensson/ATKINS Godkänd beställare. B-M. Jacobsson/Lidingö Stad.

Diarie-/Upphandlingsnummer. TN/2013:74 13/196 Granskad (leverantör) P. Svensson/ATKINS Godkänd beställare. B-M. Jacobsson/Lidingö Stad. Sida av rojekt Ny Bro Handläggare av (leverantör) -A. Martinsson/ATKINS Godkänd (leverantör) R. Timmerman/ATKINS Diarie-/Upphandlingsnummer TN/: / Granskad (leverantör). Svensson/ATKINS Godkänd beställare

Läs mer

PM Lidingöbanan genom Torsvik/Lidingö C och Lilla Lidingöbron förslag med konsekvensanalys

PM Lidingöbanan genom Torsvik/Lidingö C och Lilla Lidingöbron förslag med konsekvensanalys PM Lidingöbanan genom Torsvik/Lidingö C och Lilla Lidingöbron förslag med konsekvensanalys Varför bör Lidingöbanan gå via centrum? Södra ön har ingen bra kollektivtrafikförbindelse med Centrum. Bussarna

Läs mer

Väg 1053, Flygplatsvägen Sälen

Väg 1053, Flygplatsvägen Sälen Väg 1053, Flygplatsvägen Sälen Malung - Sälens kommun, Dalarnas län Vägplan, 2016 Granskningshandling utformning av planförslag Tekniskt PM Byggnadsverk TMALL 0095 Mall samrådsunderlag v.3.0 Trafikverket

Läs mer

Byggdagbok för E4 Sundsvall december 2012, Bro över Sundsvallsfjärden

Byggdagbok för E4 Sundsvall december 2012, Bro över Sundsvallsfjärden Trafikverket E4 Sundsvall Telefon: 010-123 6150 e4sundsvall@trafikverket.se www.trafikverket.se/e4sundsvall Byggdagbok för E4 Sundsvall december 2012, Bro över Sundsvallsfjärden 14 september På norra brofästet

Läs mer

Byggdagbok augusti 2012

Byggdagbok augusti 2012 Trafikverket E4 Sundsvall Telefon: 060-13 90 50 e4sundsvall@trafikverket.se www.trafikverket.se/e4sundsvall Byggdagbok augusti 2012 31 augusti Länkplattan är gjuten och jämnas till. Den ska förhindra att

Läs mer

Föreläsning 12 Material kopplat till struktur Genomgång inför demolab

Föreläsning 12 Material kopplat till struktur Genomgång inför demolab Föreläsning 12 Material kopplat till struktur Genomgång inför demolab Skansen kronan Byggnadstekniska konstruktioner, 1BY034 Redovisning övning 3 Max 10 sidor Förbered en presentation på 15 minuter Förbered

Läs mer

Stockholms nya järnvägslänk

Stockholms nya järnvägslänk ANLÄGGNING Att spränga mitt i stan och att det är trångt. Det är två av utmaningarna när Citybanan i Stockholm ska dras under Riddarfjärden. Dessutom gäller det att få tunnel elementen från Tallinn igenom

Läs mer

NY HISINGSBRO. Reflektion. Urban Vision REFLEKTION

NY HISINGSBRO. Reflektion. Urban Vision REFLEKTION NY HISINGSBRO Reflektion Vårt koncept för den nya bron, är att göra den så enkel och elegant som möjligt. Med sin rena och låga profil, kommer brons vackra linjer att framhävas och förstärkas. Bron kommer

Läs mer

SUNNE KOMMUN GC-BRO ÖVER SUNDET DETALJPLAN GEOTEKNISK UTREDNING PM GEOTEKNIK. Örebro 2012-11-19. WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro

SUNNE KOMMUN GC-BRO ÖVER SUNDET DETALJPLAN GEOTEKNISK UTREDNING PM GEOTEKNIK. Örebro 2012-11-19. WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro SUNNE KOMMUN GC-BRO ÖVER SUNDET DETALJPLAN GEOTEKNISK UTREDNING PM GEOTEKNIK Örebro WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro Lars O Johansson tfn; 019/17 89 50 2 SUNNE KOMMUN GC-BRO ÖVER SUNDET DETALJPLAN

Läs mer

Boken om Teknik 1 3. Elevens första grundbok i teknik. PROVLEKTION: Alla broars dag

Boken om Teknik 1 3. Elevens första grundbok i teknik. PROVLEKTION: Alla broars dag Boken om Teknik 1 3 Elevens första grundbok i teknik. PROVLEKTION: Alla broars dag Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om Teknik 1 3. Lektionen består av: Boken om Teknik 1 3, sidorna 28 29. Boken

Läs mer

Byggdagbok maj 2012. 25 maj. Vid Solbergsbron fortsätter formrivningsarbeten. Flygbild över Åmon och framtida Njurunda trafikplats.

Byggdagbok maj 2012. 25 maj. Vid Solbergsbron fortsätter formrivningsarbeten. Flygbild över Åmon och framtida Njurunda trafikplats. Trafikverket E4 Sundsvall Telefon: 060-13 90 50 e4sundsvall@trafikverket.se www.trafikverket.se/e4sundsvall Byggdagbok maj 2012 25 maj Vid Solbergsbron fortsätter formrivningsarbeten. Flygbild över Åmon

Läs mer

Fördjupad förstudie av Hjulkvarnsbro i Nya Älvstaden, Trollhättan

Fördjupad förstudie av Hjulkvarnsbro i Nya Älvstaden, Trollhättan Fördjupad förstudie av Hjulkvarnsbro i Nya Älvstaden, Trollhättan 2015-10-08, Rev A 2015-11-03 Svenska Teknikingenjörer AB Olidevägen 9 461 34 Trollhättan www.sting.nu Dokumenttitel: Fördjupad förstudie

Läs mer

Hisingsbron. Från utredning till detaljprojektering. Kristoffer Ekholm, Trafikkontoret

Hisingsbron. Från utredning till detaljprojektering. Kristoffer Ekholm, Trafikkontoret Hisingsbron Från utredning till detaljprojektering Kristoffer Ekholm, Trafikkontoret Agenda Historik Staden växer Götaälvbron Ny älvförbindelse Hisingsbron Planerad produktion Historik Broar genom tiderna

Läs mer

Din vägledning i valet av träbro. Val av brotyp/spännvidd.

Din vägledning i valet av träbro. Val av brotyp/spännvidd. Träbroguiden. Din vägledning i valet av träbro. Val av brotyp/spännvidd. Träbroar ar i dag samma prestanda oc tekniska livslängd som broar av andra material, både inom gång- oc cykelbroar oc avancerade

Läs mer

PREFABRICERADE FARTHINDER AV NATURSTEN Spar tid och pengar

PREFABRICERADE FARTHINDER AV NATURSTEN Spar tid och pengar TERRAKOMP PREFABRICERADE FARTHINDER AV NATURSTEN Spar tid och pengar INGA STENSÄTTARE BEHÖVS Vi har redan gjort alla svåra hantverksmoment Infästningar för lyftöglor Kantsten Gatsten i granit och kantsten

Läs mer

SJÖSTADSHÖJDEN. Konstruktion

SJÖSTADSHÖJDEN. Konstruktion SJÖSTADSHÖJDEN Konstruktion 2017-11-15 SJÖSTADSHÖJDEN Konstruktion KUND Exploateringskontoret KONSULT WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB

Läs mer

Fabrikstillverkade träbroar skapar nya möjligheter.

Fabrikstillverkade träbroar skapar nya möjligheter. Fabrikstillverkade träbroar skapar nya möjligheter. Framtidens broar byggs i trä. Marknaden för broar genomgår just nu en förändringsprocess, där trä blir ett allt naturligare alternativ i valet av byggnadsmaterial.

Läs mer

2012-10-01. Beslutsunderlag Gamla Lidingöbron TN/2012:292

2012-10-01. Beslutsunderlag Gamla Lidingöbron TN/2012:292 2012-10-01 Beslutsunderlag Gamla Lidingöbron TN/2012:292 POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST Lidingö stad Stockholmsvägen 50 08-731 30 00 vx lidingo.stad@lidingo.se Stadshuset FAX INTERNET 181 82 Lidingö

Läs mer

PM - VAL AV ALTERNATIV

PM - VAL AV ALTERNATIV UPPDRAG Väg 796, bro över Indalsälven i Lit UPPDRAGSNUMMER 2454537, SWECO 143961, Trafikverket UPPDRAGSLEDARE Fredrik Andersson UPPRÄTTAD AV Cristine Waessman DATUM PM VAL AV ALTERNATIV VÄG 796, BRO ÖVER

Läs mer

E22 Malmö-Kristianstad delen trafikplats Gastelyckan-trafikplats Lund N

E22 Malmö-Kristianstad delen trafikplats Gastelyckan-trafikplats Lund N PM byggnadsverk Hardebergaspåret E22 Malmö-Kristianstad delen trafikplats Gastelyckan-trafikplats Lund N Lunds kommun, Skåne län Underlag till vägplan 2017-05-12 Projektnummer: 108508 PM byggnadsverk Hardebergaspåret

Läs mer

Knak och brak. ett kraftfullt avsnitt

Knak och brak. ett kraftfullt avsnitt Knak och brak ett kraftfullt avsnitt Knak och brak kan höras när något går sönder. Saker går sönder varje dag. Ofta gör det inte så mycket, men ibland blir det katastrof. Det kan också vara meningen att

Läs mer

levereras måttanpassad för de flesta konstruktioner vattenspärr etc. kan integreras vid tillverkningen Stremaform strong > 300 mm > 300 mm

levereras måttanpassad för de flesta konstruktioner vattenspärr etc. kan integreras vid tillverkningen Stremaform strong > 300 mm > 300 mm Stremaform Stremaform är en kvarsittande gjutavstängare som består av ett finmaskigt specialnät, insvetsat mellan längs- och tvärgående stänger, i ett armeringsnät 7 x 5,5 mm med rutstorlek 140 x 50/140

Läs mer

PLATÅKONSOL /-002 BRUKSANVISNING

PLATÅKONSOL /-002 BRUKSANVISNING PLATÅKONSOL 9-741-02001/-002 BRUKSANVISNING Safety Solutions Jonsereds AB IG-Joist Hanger-1634 Innehåll Platåkonsol Innehållsförteckning Allmänt... 3 Säkerhetsföreskrifter... 3 Kontroll av produkter före

Läs mer

Höghållfasta(Duplexa)rostfria stål i väg och vatten applikationer Norsk Ståldag 2011

Höghållfasta(Duplexa)rostfria stål i väg och vatten applikationer Norsk Ståldag 2011 Bru over Likholefossen på Gaularfjellet, 2005 Höghållfasta(Duplexa)rostfria stål i väg och vatten applikationer Norsk Ståldag 2011 Anders Finnås, Outokumpu Stainless, Degerfors www.outokumpu.com Vad är

Läs mer

Väg 76 förbi Norrtälje Arbetsplan

Väg 76 förbi Norrtälje Arbetsplan Arbetsplan Tekniskt PM Byggnadsverk Utställelsehandling Dokumentinformation Objektnummer VST 42710 Objektnamn Väg 76 förbi Norrtälje Filnamn 0K060001 Filtyp Textdokument Programversion Word Projekteringssteg

Läs mer

Diarie-/Upphandlingsnummer. TN/2013:74 13/196 Granskad (leverantör) L. Sundström/Atkins Godkänd beställare. J. Werner/Lidingö Stad

Diarie-/Upphandlingsnummer. TN/2013:74 13/196 Granskad (leverantör) L. Sundström/Atkins Godkänd beställare. J. Werner/Lidingö Stad Sida 1 av 12 Projekt Lilla Lidingöbron Handläggare av (leverantör) S. Hov/Atkins Godkänd (leverantör) R. Timmerman/Atkins Diarie-/Upphandlingsnummer TN/2013:74 13/196 Granskad (leverantör) L. Sundström/Atkins

Läs mer

Pelarna för gång- och cykelbron som ska ansluta Sundsvallsbron med Skönsberg och Haga.

Pelarna för gång- och cykelbron som ska ansluta Sundsvallsbron med Skönsberg och Haga. Trafikverket E4 Sundsvall Telefon: 010-123 90 50 e4sundsvall@trafikverket.se www.trafikverket.se/e4sundsvall 28 februari Pelarna för gång- och cykelbron som ska ansluta Sundsvallsbron med Skönsberg och

Läs mer

Till dig som inte drömmer om betong...

Till dig som inte drömmer om betong... Till dig som inte drömmer om betong... ... men som kanske borde göra det. Betong är ett framtidsmaterial med en flertusenårig historia. Det är ett robust och hållbart byggmaterial med många fördelar, inte

Läs mer

PM BILAGA 2. Påverkan på broar vid kapacitetsförbättrande åtgärder för Mölndalsån från Rådasjön till Kvarnbyfallen. Stensjön

PM BILAGA 2. Påverkan på broar vid kapacitetsförbättrande åtgärder för Mölndalsån från Rådasjön till Kvarnbyfallen. Stensjön Mölndals Kvarnby Påverkan på broar vid kapacitetsförbättrande åtgärder för Mölndalsån från Rådasjön till Kvarnbyfallen Rådasjön Stensjön Ståloppet Kvarnbyfallen Grevedämm etkanalintag Stensjö dämme Copyright

Läs mer

Påverkan på befintliga broar över Mölndalsån för översvämningsbegränsande åtgärder i Mölnlycke

Påverkan på befintliga broar över Mölndalsån för översvämningsbegränsande åtgärder i Mölnlycke Uppdragsnummer 1311702 Påverkan på befintliga broar över Mölndalsån för översvämningsbegränsande åtgärder i Mölnlycke Bilaga 7 Göteborg 1 (10) Sweco Gullbergs Strandgata 3 Box 2203 SE-403 14 Göteborg,

Läs mer

Utredning om grundläggning

Utredning om grundläggning Uppdragsnr: 10176273 1 (12) PM Utredning om grundläggning 1. Inledning På uppdrag av Trafikkontoret, Stockholm Stad, har WSP Sverige utfört en utredning om befintliga konstruktioner vid södra Skanstull.

Läs mer

Förebyggande av fallrisk vid lossning av betongelement

Förebyggande av fallrisk vid lossning av betongelement Förebyggande av fallrisk vid lossning av betongelement Arbete på två meters höjd eller mer vid lossning av betongelement Vid projekterings- och planeringsarbetet grundläggs förutsättningarna för att åstadkomma

Läs mer

Granskning av detaljplan för Lilla Lidingöbron. Svar på remiss från Lidingö stad

Granskning av detaljplan för Lilla Lidingöbron. Svar på remiss från Lidingö stad Dnr E2015-01269-2 Dnr 2016-02424-50 Dnr T2015-01328 2016-03-22 Handläggare Exploateringskontoret Britta Eliasson Stora projekt Telefon: 08-508 264 61 Emma Castberg Planavdelningen Telefon: 08-508 271 37

Läs mer

Väg 35 Åtvidaberg-Linköping Delen Vårdsbergs kors - Hackefors

Väg 35 Åtvidaberg-Linköping Delen Vårdsbergs kors - Hackefors Väg 35 Åtvidaberg-Linköping Delen Vårdsbergs kors - Hackefors Linköpings kommun, Östergötlands län PM Byggnadsverk, 2017-11-01 Trafikverket Postadress: Box 1140 631 80 Eskilstuna E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

BRIDGECARE Den nya industriella revolutionen

BRIDGECARE Den nya industriella revolutionen BRIDGECARE Den nya industriella revolutionen I dagens industrisamhälle utgör det ständigt ökande antalet motorfordon en stor belastning på våra vägar och i synnerhet på våra broar. Enbart i Europa finns

Läs mer

Vreta Konsult 2013-05-24

Vreta Konsult 2013-05-24 Kämpersvik-Ejgde Vägsamfällighet Lars Karlsson Ejgde 1 457 93 Tanumshede Utredning broalternativ Uppdraget omfattar: Inspektion av befintlig konstruktion Kostnadsberäkning/faktauppgifter för reparation

Läs mer

Förebyggande av fallrisk vid lossning av betongelement

Förebyggande av fallrisk vid lossning av betongelement Förebyggande av fallrisk vid lossning av betongelement Arbete på två meters höjd eller mer vid lossning av betongelement Vid projekterings- och planeringsarbetet grundläggs förutsättningarna för att åstadkomma

Läs mer

C3C Blocksystem. Robusta betongblock som byggs ihop som lego. CONCRETE m3 CONSTRUCTION

C3C Blocksystem. Robusta betongblock som byggs ihop som lego. CONCRETE m3 CONSTRUCTION C3C Blocksystem Robusta betongblock som byggs ihop som lego CONCRETE m3 CONSTRUCTION C3C:s betongblock ar robusta, flexibla och kostnadseffektiva! Massiva betongblock som enkelt byggs ihop som lego. Ingen

Läs mer

E6 Saltkällan Håby: ÖREKILSBRON

E6 Saltkällan Håby: ÖREKILSBRON E6 Saltkällan Håby: ÖREKILSBRON 1 Saltkällan Rödberget Fläskeberget Saltkällans trafikplats Nuvarande E6 Örekilsälven Vägen från Uddevalla och Småröd klättrar upp på Rödberget, passerar Örekilsälven och

Läs mer

KONSTRUKTIONSBESKRIVNING

KONSTRUKTIONSBESKRIVNING 60-2-2 KONSTRUKTIONSBESKRIVNING Projekt, nr och namn 3146-1, Fastigheten Trollhättan 30, Upprättad av Upprättad 2015-02-24 Reviderad Björn Fredriksson 2016-01-22 Sida 1(5) PM angående tänkt konstruktion

Läs mer

Bro för Tvärbanan Kistagrenen över Sundbybergskopplet

Bro för Tvärbanan Kistagrenen över Sundbybergskopplet 1(5) Handläggare Håkan Hjelm 0708-59 27 70 hakan.hjelm@sl.se Bro för Tvärbanan Kistagrenen över Sundbybergskopplet Alternativa brohöjder gällande DP 2016-07062 Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen

Läs mer

Trafikplats Jung, E20 1 (8) PM - Jämförelse Bro över eller under E20

Trafikplats Jung, E20 1 (8) PM - Jämförelse Bro över eller under E20 Trafikplats Jung, E20 1 (8) Vägverket Region Väst, Mariestad Objektnummer: 85 631 150 Vägverket Konsults Uppdragsnummer: 34070076 Trafikplats Jung PM - Jämförelse Bro över eller under E20 Upprättad av:

Läs mer

Prefabricerade betongbroar

Prefabricerade betongbroar Högskolan i Halmstad 2010 Sektionen för Ekonomi och Teknik Byggingenjörsprogrammet Examensarbete Prefabricerade betongbroar - är det möjligt? Viktor Ehlorsson & Victor Palmqvist Handledare: Åke Spångberg

Läs mer

Din vägledning i valet av träbro.

Din vägledning i valet av träbro. Träbroguiden. Din vägledning i valet av träbro. Träbroar har i dag samma prestanda och tekniska livslängd som broar av andra material, både inom gång- och cykelbroar och avancerade vägbroar för tung fordonstrafik.

Läs mer

1a) Vad betyder den engelska [ ] Krypning [x] Konsol termen cantilever? [ ] Kabel [ ] Schaktning [ ] Utmattning [ ] Tät spont

1a) Vad betyder den engelska [ ] Krypning [x] Konsol termen cantilever? [ ] Kabel [ ] Schaktning [ ] Utmattning [ ] Tät spont LBT5020-0101 BROBYGGNAD Bro1-04kryss.doc 2004-12-16 --SL TENTAMEN Onsdagen den 15 december 2004 kl. 14.00 18.00 Examinator: Sören Lindgren tel.: 031-7722660 eller 0707731981(mobil) Hjälpmedel.: Godkänd

Läs mer

Broworkshop om förstärkning av samverkansbroar

Broworkshop om förstärkning av samverkansbroar Broworkshop om förstärkning av samverkansbroar Förstärkning och underhåll av befintliga stål och samverkansbroar (betong och stål) stod i fokus under en intressant workshop den 28 september i Rambölls

Läs mer

FARTHINDER & UPPHÖJDA KORSNINGAR

FARTHINDER & UPPHÖJDA KORSNINGAR Tryckfolder Version 1.04 TERRAKOMP FRAMTIDENS HÅLLBARA STENSÄTTNING FARTHINDER & UPPHÖJDA KORSNINGAR TERRAKOMP, VAD ÄR DET? Att bygga ett attraktivt naturstensfarthinder i stadsmiljö är en tidskrävande

Läs mer

ENKEL Teknik 14. Enkla maskiner. Art nr 517

ENKEL Teknik 14. Enkla maskiner. Art nr 517 14 Enkla maskiner Enkla maskiner, eller som man ibland säger, enkla mekanismer, hör till de allra tidigaste tekniska uppfinningarna som människan känner till. Kilen Enkla maskiner har varit kända ända

Läs mer

Framtidens naturliga sätt att bygga broar.

Framtidens naturliga sätt att bygga broar. Framtidens naturliga sätt att bygga broar. Framtidens broar byggs i trä. Den utvecklingsprocess som träbroar har genomgått de senaste åren har resulterat i att allt fler har fått upp ögonen för deras fördel

Läs mer

Koppling mellan bro och bangård

Koppling mellan bro och bangård Koppling mellan bro och bangård Svängbro Avståndet spårmitt - spårmitt mellan befintlig bro och ny svängbro blir 19 m. Det norra läget är då möjligt med följande inskränkningar: Hastigheten sänks till

Läs mer

E6.20 Hisingsleden, södra delen

E6.20 Hisingsleden, södra delen GRANSKNINGSHANDLING PM Byggnadsverk E6.20 Hisingsleden, södra delen Göteborgs stad, Västra Götalands län Vägplan, 2017-05-22 Projektnummer: 108036 Dokumenttitel: PM Byggnadsverk Skapat av: Fredrik Thunström,

Läs mer

Formpool Njurformad. Steg för steg hur man bygger en formpool.

Formpool Njurformad. Steg för steg hur man bygger en formpool. Formpool Njurformad Formpool Njurformad byggs upp av plastprofilerna. Joraplankorna samt ett "skelett" av bottenreglar som samtidigt bildar formen på poolen med hjälp av olika cirklar. Konstruktionen stöttas

Läs mer

Gång- och cykelbro till Oceanpiren, Helsingborgs stad

Gång- och cykelbro till Oceanpiren, Helsingborgs stad S.vävande Gång- och cykelbro till Oceanpiren, Helsingborgs stad S.vävande Gång- och cykelbro till Oceanpiren, Helsingborgs stad \\seramgotfscl01a-a\uppdrag2\40\14\1320007381\2_allm\rapporter\revidering

Läs mer

Broförbindelse för spår, gång och cykel mellan Lidingö och Stockholm TN/2012: 293

Broförbindelse för spår, gång och cykel mellan Lidingö och Stockholm TN/2012: 293 2012-10-19 Broförbindelse för spår, gång och cykel mellan Lidingö och Stockholm TN/2012: 293 Ärendet Enligt tidigare upprättade inspektioner samt underhållsplan för Gamla Lidingöbron framgår det att bron

Läs mer

INDUSTRIELLT BROBYGGANDE MED PLATSGJUTEN BETONG

INDUSTRIELLT BROBYGGANDE MED PLATSGJUTEN BETONG INDUSTRIELLT BROBYGGANDE MED PLATSGJUTEN BETONG Peter Simonsson Hur effektiviteten kan ökas i anläggningsbranschen! - Några komponenter 1. Bakgrund 2. Byggbarhet i anläggningsbranschen 3. Upprepning &

Läs mer

Platåkonsol 2420, 2425, 2426

Platåkonsol 2420, 2425, 2426 Platåkonsol 2420, 2425, 2426 2420_001 BRUKSANVISNING Innehåll Platåkonsol 2420, 2425, 2426 Innehåll ALLMÄNT...3 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER...4 Kontrollera alltid produkter och utrustning innan användning...4

Läs mer

Vibrationsutredning Norskavägen, Gällivare

Vibrationsutredning Norskavägen, Gällivare Uppdrag Norskavägen Beställare MAF Arkitekter Handläggare Jan Pons Rapportnr 1320030728 Datum 2017-12-19 Rev 2018-03-07 Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan 21 104 62 Stockholm T: +46-10-615 60

Läs mer

Gångbro över Rönneå i Ängelholm

Gångbro över Rönneå i Ängelholm Gångbro över Rönneå i Ängelholm Reinertsen Sverige AB Östergatan 18 211 25 MALMÖ Tel: +46 (0)10 211 50 0 1 Reinertsen Sverige AB Östergatan 18 211 25 MALMÖ Tel: +46 (0)10 211 50 00 www.reinertsen.se Dokument

Läs mer

Bild 1. Vy från älvenvid nästan färdigt montage. Inledning. Bild 2. Kalkylritningar principdetaljer.

Bild 1. Vy från älvenvid nästan färdigt montage. Inledning. Bild 2. Kalkylritningar principdetaljer. Bild 1. Vy från älvenvid nästan färdigt montage Inledning Bild 2. Kalkylritningar principdetaljer. Jag tänkte kort beskriva stommens uppbyggnad. Stommen består av bjälklagsintegrerade stålbalkar (1, 2,

Läs mer

Våra produkter för det naturliga sättet att bygga.

Våra produkter för det naturliga sättet att bygga. Våra produkter för det naturliga sättet att bygga. Vi på Martinsons vill att du ska få uppleva friheten med trä som byggnadsmaterial. Det här är våra produkter som gör det möjligt. 4 Ett material som

Läs mer

Planerad inflyttning sker under Multihus parkeringshus, bostäder, kontor, vårdcentral, handel NCC Property Development Byggtid:

Planerad inflyttning sker under Multihus parkeringshus, bostäder, kontor, vårdcentral, handel NCC Property Development Byggtid: Det här är det tredje informationsbrevet från - Projekt Multihuset. Här berättar vi mer om projektet och ger dig information om de aktiviteter som pågår under de närmsta månaderna. Multihuset Det nya Multihuset

Läs mer

Broar I TRÄ SNABBT OCH MILJÖVÄNLIGT MED BROAR I TRÄ.

Broar I TRÄ SNABBT OCH MILJÖVÄNLIGT MED BROAR I TRÄ. www.situation.se Broar I TRÄ SNABBT OCH MILJÖVÄNLIGT MED BROAR I TRÄ. Moelven Töreboda AB Box 49 545 21 Töreboda Tel 0506-481 00 E-post info.toreboda@moelven.se www.moelven.se PROJEKTFAKTA 4-filig bilbro

Läs mer

Rivning och sanering Gusums bruk

Rivning och sanering Gusums bruk Rivning och sanering Gusums bruk Mikael Persson 18/2-10 Innehållförteckning Rivningsteknik Arbetsförlopp Rivningsmaskiner Återvinning Dokumentation Rivningsteknik\ - Certifiering BF9K Produkt certifiering

Läs mer

VÅTRUMSPRODUKTER VÅTRUMSPRODUKTER

VÅTRUMSPRODUKTER VÅTRUMSPRODUKTER VÅTRUMSPRODUKTER VÅTRUMSPRODUKTER 02 teknova.se VÅTRUMS- PRODUKTER Teknova levererar högkvalitativa våtrumskassetter och renoveringssystem för badrum. Genom egen tillverkning kan vi leverera kundanpassade

Läs mer

Komplett stomme till flerbostadshus

Komplett stomme till flerbostadshus Fördelarna med vår stomme Komplett stomme till flerbostadshus...för arkitekten Det är utsidan som räknas. Åtminstone om man vill ha en vacker fasad. Om du bygger med LK Putsvägg får du en helt fogfri fasad.

Läs mer

Bilaga 6 Antikvariskt förhållningssätt till de två äldre Skurubroarna

Bilaga 6 Antikvariskt förhållningssätt till de två äldre Skurubroarna Väg 222 Skurubron WSP Konsultuppdrag Slutrapport, MKB tillhörande Vägplan Bilaga 6 Antikvariskt förhållningssätt till de två äldre Skurubroarna 155(155) / R:\5645\2011\10155388\3_Dokument\14_Rapporter_PM_utredningar\Miljö_arbetsmaterial\MKB_fullständig

Läs mer

Förslagsskiss på gång- och cykelbro inom projektet Entré Ludvika

Förslagsskiss på gång- och cykelbro inom projektet Entré Ludvika Förslagsskiss på gång- och cykelbro inom projektet Entré Ludvika Erik Andersson Arkitektbyrå AB ELU Konsult AB Innehåll Uppgiften Inspiration Förslag Gestaltningsidé Teknisk beskrivning Grov kostnadsberäkning

Läs mer

EXAMENSARBETE. Grundläggningsmetoder för mindre broar. En teknisk och ekonomisk studie ANNA NILSSON KRISTOFFER TORÉN CIVILINGENJÖRSPROGRAMMET

EXAMENSARBETE. Grundläggningsmetoder för mindre broar. En teknisk och ekonomisk studie ANNA NILSSON KRISTOFFER TORÉN CIVILINGENJÖRSPROGRAMMET 2003:122 CIV EXAMENSARBETE Grundläggningsmetoder för mindre broar En teknisk och ekonomisk studie ANNA NILSSON KRISTOFFER TORÉN CIVILINGENJÖRSPROGRAMMET Institutionen för Väg- och vattenbyggnad Avdelningen

Läs mer

PM REKOMMENDATIONER DETALJPLANEARBETE GEOTEKNIK

PM REKOMMENDATIONER DETALJPLANEARBETE GEOTEKNIK PM REKOMMENDATIONER DETALJPLANEARBETE GEOTEKNIK FÖRBINDELSE MELLAN KLIPPANVÄGEN OCH HAVSBADSVÄGEN 2013-09-18 Uppdrag: 251035 Projektnummer: 91945 Titel på rapport: PM Rekommendationer Detaljplanearbete

Läs mer

PM Bro, Bro över E4 på väg 503 Vägplan E4 Trafikplats Hortlax. Piteå kommun, Norrbottens län Objekt: TRV 2015/31547 Datum

PM Bro, Bro över E4 på väg 503 Vägplan E4 Trafikplats Hortlax. Piteå kommun, Norrbottens län Objekt: TRV 2015/31547 Datum PM Bro, Bro över E4 på väg 503 Vägplan E4 Trafikplats Hortlax Piteå kommun, Norrbottens län Objekt: 880954 TRV 2015/31547 Datum 2016-01-25 Dokumenttitel: PM Bro, Vägplan E4 Trafikplats Hortlax Ärendenummer:

Läs mer

Fordonsvåg 6800 Nordic Line

Fordonsvåg 6800 Nordic Line Fordonsvåg 6800 Nordic Line Modern, robust och miljömärkt Fördelar: Robust design för nordiskt klimat Original Schenck RTN-Lastceller Variabel bygghöjd Enkel att flytta Finns som delad våg (2x12m) Minimalt

Läs mer

Expanderbetong. Produkter för kvalificerade undergjutningar, reparationer och injekteringar utomhus eller inomhus

Expanderbetong. Produkter för kvalificerade undergjutningar, reparationer och injekteringar utomhus eller inomhus Expanderbetong Produkter för kvalificerade undergjutningar, reparationer och injekteringar utomhus eller inomhus Expanderbetongprodukter för alla tänkbara ändamål Weber en av Europas största tillverkare

Läs mer

GEOPLAST Formsytem i plast NR. 1

GEOPLAST Formsytem i plast NR. 1 GEOPLAST Formsytem i plast NR. 1 Side 1 Geoplast formsystem Geoplast formsystem är lätt, robust och återanvändbar. Systemet är modulärt och kan användas för att gjuta fundament, väggar och pelare. Elementen

Läs mer

FRAMTIDENS HÅLLBARA STENSÄTTNING

FRAMTIDENS HÅLLBARA STENSÄTTNING TERRAKOMP för farthinder, refuger och allt annat din fantasi kan komma på FRAMTIDENS HÅLLBARA STENSÄTTNING INGA STENSÄTTARE BEHÖVS Vi har redan gjort alla svåra hantverksmoment Kantsten Gatsten i granit

Läs mer

RAPPORT 2(10) Göteborg, 2010-04-07 70209 Upprättat av, telefon Reviderat den Arbetsnamn Simon Håkansson

RAPPORT 2(10) Göteborg, 2010-04-07 70209 Upprättat av, telefon Reviderat den Arbetsnamn Simon Håkansson RAPPORT 1(10) Sverige AB Mats Larsson Dimensionering av borrade stålrörpålar för bro Referensobjekt Botorpström ELU Konsult AB Avdelning Anläggning/Göteborg Lilla Badhusgatan 2 411 21 Göteborg Växel: 031-339

Läs mer

PM Barnkonsekvens- och jämställdhetsanalys

PM Barnkonsekvens- och jämställdhetsanalys Sida 1 av 9 Projekt Ny Bro 2020 Handläggare av (leverantör) E. Miörner/ATKINS Godkänd (leverantör) R. Timmerman/ATKINS Diarie-/Upphandlingsnummer TN/2013:74 13/196 Granskad (leverantör) S. Broberg/Atkins

Läs mer

Projekt bå gbro. Inledande ingenjörskurs Högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik

Projekt bå gbro. Inledande ingenjörskurs Högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik Projekt bå gbro Inledande ingenjörskurs Högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik Projekt bågbro Sid 2 (8) 1. Kedjebåge En kedja eller lina är ett strukturelement som endast kan ta dragkrafter. Vid belastning

Läs mer

Stomutredning för påbyggnad

Stomutredning för påbyggnad Stomutredning för påbyggnad Lunden 4:10, 4:12, 4:13 Danska vägen/ingeborgsgatan, Göteborg 2017-03-22 Stomutredning för påbyggnad Lunden 4:10, 4:12, 4:13 2017-03-22 Beställare: Jan Håkansson Byggplanering

Läs mer

Grundläggning på grova stålrörspålar (LDP) Erfarenheter från Finland. StålpåleDagen 2011

Grundläggning på grova stålrörspålar (LDP) Erfarenheter från Finland. StålpåleDagen 2011 Grundläggning på grova stålrörspålar (LDP) Erfarenheter från Finland StålpåleDagen 2011 Innehåll Historia och statistik för grova stålrörspålar i Finland Användningsområden Användning i brobyggen Projektexempel

Läs mer

PM Bro. Skellefteåprojektet-det allmänna vägtransportsystemet i Skellefteå. Skellefteå kommun, Västerbottens län Objektnummer:

PM Bro. Skellefteåprojektet-det allmänna vägtransportsystemet i Skellefteå. Skellefteå kommun, Västerbottens län Objektnummer: PM Bro Skellefteåprojektet-det allmänna vägtransportsystemet i Skellefteå Skellefteå kommun, Västerbottens län 2011-09-05 Objektnummer: 880804 Vectura 2 (14) Innehåll VÄGUTREDNING SKELLEFTEÅPROJEKTET...

Läs mer

Tubbox pelarform. Te k n i s k a l ö s n i n g a r f ö r b y g g i n d u s t r i n A - A A - A. Tubbox pelarformar

Tubbox pelarform. Te k n i s k a l ö s n i n g a r f ö r b y g g i n d u s t r i n A - A A - A. Tubbox pelarformar Tubbox pelarform Kortare byggtid Lätt och smidig transport och montering Ekonomisk ingen rengöring eller returfrakt Samtidig gjutning av flera pelare Ingen formolja behövs Återvinningsbart avfall Integrerat

Läs mer

3-1: Konstruktion: broar

3-1: Konstruktion: broar 3-1: Konstruktion: broar Inledning Målet med det här kapitlet är att du skall konstruera en bro. Du får gärna arbeta i en grupp tillsammans med dina kompisar. Bron skall uppfylla vissa krav, och du skall

Läs mer

Lundabron blir Sveriges längsta hängbro för gående och cyklister. Umeå kommun i samarbete med

Lundabron blir Sveriges längsta hängbro för gående och cyklister. Umeå kommun i samarbete med Lundabron blir Sveriges längsta hängbro för gående och cyklister En hängbro är en bro som består av två par pyloner, en på var sida om brospannet, med två bärkablar spända mellan dem. Brobanan hänger i

Läs mer

PM UTREDNING BROALTERNATIV

PM UTREDNING BROALTERNATIV UPPDRAGSNUMMER 2342832 GÅNG- OCH CYKELBRO ÖVER BOJARKILEN, STRÖMSTAD GÖTEBORG 1 (22) Sweco Gullbergs Strandgata 3 Box 2203 SE-403 14 Göteborg, Sverige Telefon +46 (0)31 627500 Fax +46 (0)31 627722 www.sweco.se

Läs mer

FRÅN FABRIK TILL BYGGE Rätt lastordning minskar onödig hantering och risker.

FRÅN FABRIK TILL BYGGE Rätt lastordning minskar onödig hantering och risker. INLEDNING Användningen av skalelement underlättar uppförandet av väggar och valv. Men det medför en del nya risker att skadas. Denna handbok i checkliste-form ger förslag på hur man ska jobba för att minska

Läs mer

Tobaksmonopolet 3 Tekniskt utlåtande om bevarande av Tengbomhuset

Tobaksmonopolet 3 Tekniskt utlåtande om bevarande av Tengbomhuset Memo Till: Johan Helin, NCC Boende Delges: - - Datum: 2015-02-09 Från: Pär Andréasson, NCC Construction Sverige AB Tobaksmonopolet 3 Tekniskt utlåtande om bevarande av Tengbomhuset Detta utlåtande är ett

Läs mer

Trygg grundläggning av bostadshus med Ruukkis stålrörspålar

Trygg grundläggning av bostadshus med Ruukkis stålrörspålar Trygg grundläggning av bostadshus med Ruukkis stålrörspålar Grundläggning på stålrörspålar ger en stabil grund. Pålgrundläggning tryggar användandet av bostaden i generationer framåt. Ruukkis stålrörspålar

Läs mer

Ursparning för avloppsrör i håldäcksbjälklag

Ursparning för avloppsrör i håldäcksbjälklag Ursparning för avloppsrör i håldäcksbjälklag Sparar tid, utrymme och pengar Bakgrund Vid byggnation av bostäder används ofta prefabricerade HD/F bjälklag. Vid användande av dessa bjälklag placeras traditionellt

Läs mer

Tentamen i Konstruktionsteknik

Tentamen i Konstruktionsteknik Bygg och Miljöteknologi Avdelningen för Konstruktionsteknik Tentamen i Konstruktionsteknik 2 Juni 2014 kl. 14.00-19.00 Gasquesalen Tillåtna hjälpmedel: Tabell & Formelsamlingar Räknedosa OBS! I vissa uppgifter

Läs mer